Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 21.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 21.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgt een interview met een schrijver, Bob Mendes, auteur van 'factionthrillers'; boeken in fictie geschreven, gebaseerd op feiten. In de tekst zijn sommige (bij)zinnen weggelaten. Die staan op de volgende bladzijde. Maak de tekst compleet door de letters van de ontbrekende (bij)zinnen onder de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Vraag: Antwoord: Je eerste boek verscheen toen je 55 was. (0) Ja, maar dat waren bezwaarschriften voor de belastingen en koopwaarderingsverslagen voor raden van beheer. (1) En waarom ben je op een bepaald moment gestopt met je werk als accountant? Als oorlogswees heb ik vroeg de school verlaten en ben ik reeds op mijn 14de gaan werken. Toen ik de 50 naderde, vond ik (2) Ik had eigenlijk al een normale carrière achter de rug en ik nam me voor te stoppen met werken. Maar niks doen zag ik niet zitten. Ik reisde vaak en deed veel aan sport, maar dat volstond niet. (3) en schrijven leek me wel wat. Elk jaar verschijnt er een boek van jou. (4) Is daar een reden voor? Blijkbaar is schrijven voor mij niet zo moeilijk. Sommige boeken schrijven zichzelf. Ik weet niet waarom ik na weer een jaar een boek af krijg. Ik veronderstel dat ik, (5) dan ook geen complexen heb. Ik doe zoals ik denk dat het moet. Kan jij leven van je pen? Dat zou nu kunnen. Maar als succesvol accountant in Vlaanderen (6) Als auteur hier, moet je in de eerste jaren hoe dan ook bijverdienen met iets dat niet met het creatieve schrijven te maken heeft. Je werkte als accountant, nu ben je schrijver. Is er niet een enorm contrast tussen die twee beroepen? (7) maar dat is niet zo. Het is een zeer boeiend en moeilijk beroep. Als accountant voelde ik me een soort economische detective: ik werkte voor grote bedrijven, gaf raad aan mensen, verbleef vaak in het buitenland. Ik kwam dingen te weten (8) Het was in ieder geval een goede basis om dit genre van boeken te gaan schrijven. Hoeveel tijd besteed je aan de research over een bepaald onderwerp? Daar kan ik nu echt niet op antwoorden. Dat is natuurlijk meer tijd dan ik eraan zou willen besteden. Ik kan nu niet zeggen dat (9) Maar het is de research die voor inspiratie zorgt om de fictie te gaan verwerken. Waarom schrijf je onder een pseudoniem? Bob is de naam die ik draag sinds de oorlogsjaren. Mijn naam is David Mendes, nu een gewone naam, maar toen, tijdens de oorlog, een echte joodse naam, (10) Door alle anti-joodse propaganda van de Duitsers was het al voldoende om David te heten om in de problemen te geraken, daarom was het aangeraden (11) Het werd dus Bob, toen een heel Engels klinkende naam. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 21.

5 A dat ik al lang genoeg gewerkt had. B zou ik veel meer geld verdienen dan als schrijver. C dat het plezierigste onderdeel is. D Je bent duidelijk een heel productief schrijver. E Schreef je daarvoor al? F om mijn naam te veranderen. G Ik moest nog iets geestelijks te doen hebben, H Vroeger heb ik nooit fictie of non-fictie geschreven. I Het beroep van accountant lijkt saai, J aangezien ik er niet voor gestudeerd heb, K die andere mensen nooit te weten komen. L bijna niemand hier heette toen zo E Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een artikel over experimentele flats waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Iedereen weet alles van elkaar Aan de rand van vrijwel alle grote steden staan hoge flatgebouwen. Een nadeel van het wonen in dergelijke moderne flats is contactarmoede en het gevaar van vereenzaming dat er dreigt. Vroeger bestond dit gevaar in veel mindere mate, en ook in de huidige situatie op het platteland, in dorpen en stadjes komt een dergelijke vereenzaming niet of nauwelijks voor. In 1990 werd er in Utrecht een aantal experimentele flats gebouwd. Experimenteel onder meer omdat zich op iedere woonlaag een gemeenschappelijke ruimte bevond. Daarmee trachtte men de oude situatie, zoals wij die kennen in het hofje, in de gezellige buurt, na te bootsen. Wij zijn nu een aantal jaren verder. Enkele van de oorspronkelijke bewoners zitten er nog. Anderen zijn vertrokken. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een plezierig woonklimaat was en is het hebben van een goed contact met je medebewoners. Soms gaat het goed, soms gaat het mis. Op sommige etages dragen de kinderen elkaars kleren af, is er een gemeenschappelijke telefoon, en koopt Ineke geen mixer omdat Marian er een heeft. Het kan ook anders gaan. Als je je moeilijk kunt aanpassen, als je ruzie hebt met de buren, dan is dat een schrijnend probleem. Ik heb tijd nodig gehad om te wennen, zegt een van de bewoonsters. Al die ongeschreven regels. Er was bijvoorbeeld een regel dat er na zessen geen kinderen meer op de hal mochten. Daar wist ik niets van, met het gevolg dat ik mot met de buren kreeg. Een andere bewoonster: Er is hier een sterke sociale controle. Iedereen weet bijna alles van elkaar. Toch gaat het niet op een gluurderige manier. Het is eerder met elkaar meeleven. Het lijkt heel erg op de buurt waar ik ben opgegroeid. Hier hangt dezelfde sfeer. Meer dan in andere flats wordt hier nogal eens wat georganiseerd, vertelt weer iemand anders. Elk jaar is er een groot flatfeest, met muziek, exposities, rommelmarkt en kinderfeesten. Zijn vrouw voegt eraan toe: Ik word hier wel eens overvoerd. Al die feesten. Altijd dezelfde mensen. Iedereen schijnt bijvoorbeeld in deze tijd jarig te zijn. Ik vind niet dat je dan thuis kunt blijven. Wij wonen nu zeven jaar in dezelfde flat. We hebben er een leuke tijd gehad. Er was altijd een goede sfeer met de mensen op de hal. Toch is het steeds slechter geworden. Er gingen mensen weg, anderen kwamen ervoor in de plaats. De sfeer werd minder. We doen niet veel meer mee met activiteiten. Leven wat meer teruggetrokken. Soms spelen we met de gedachte om hier weg te gaan en weer alleen te gaan wonen. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 21.

7 Waar 0 Het is in ieder opzicht prettig om in een moderne flat te wonen. X Onwaar 12 Het gevaar bestaat dat mensen zich in moderne flats geïsoleerd gaan voelen. 13 Op het platteland komt eenzaamheid minder voor. 14 Aan het eind van de vorige eeuw werden er op meerdere plaatsen experimentele flats gebouwd. 15 Deze flats zijn experimenteel omdat er in het midden van het flatgebouw een hofje is gebouwd. 16 In het flatgebouw is er op iedere woonlaag een ruimte waar men elke dag met elkaar eet. 17 Een van de bewoonsters kreeg ruzie met de buren omdat ze niet wist dat de kinderen na zessen niet meer op de hal mochten spelen. 18 De bewoners hebben belangstelling voor elkaar. 19 Als er iemand jarig is, organiseert hij een flatfeest met muziek, exposities en een rommelmarkt. 20 Twee bewoners denken erover om weg te gaan, omdat ze het niet meer zo prettig vinden als vroeger Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 21.

8 OPDRACHT 3 Hieronder staat de bijsluiter van Parositan, een pijnstiller. In de tekst zijn de kopjes bij de alinea s weggelaten. Maak de test compleet door de letter van de ontbrekende kopjes onder de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. PAROSITAN (0) Parositan wordt gebruikt bij: Koorts en pijn bij griep en verkoudheid, hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spit, spierpijn, menstruatiepijn, koorts en pijn na inenting. (21) Overgevoeligheid voor Parositan of één van de hulpstoffen. (22) Parositan bevattende geneesmiddelen kunnen uitscheiding van chlooramfenicol (= antibioticum) vertragen en een bepaalde bijwerking van zidovudine (= anti-aids middel) vaker doen voorkomen. Bij chronisch alcoholmisbruik en het gebruik van barbituraten kan een overdosering van Parositan ernstiger zijn. (23) Langdurig of veelvuldig gebruik wordt ontraden. Niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen. Het in éénmaal innemen van enkele malen de maximale dagdosis kan de lever zeer ernstig beschadigen; bewusteloosheid treedt daarbij niet op, toch dient onmiddellijk medische hulp te worden ingeroepen. Bij gelijktijdig, chronisch gebruik van Parositan en zidovudine kan een tekort aan een bepaald type van witte bloedlichaampjes voorkomen. Voorzichtigheid is geboden bij lever- en nierfunctiestoornissen en chronisch alcoholisme. Hier moet, in overleg met een arts, afgeweken worden van de normale dagdosis en mag er niet meer dan 2 g/dag worden gebruikt. (24) Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding alleen gebruiken na overleg met uw arts. (25) Het is niet te verwachten dat Parositan invloed heeft op deze vaardigheden. (26) Volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar: Kinderen van 12 tot 15 jaar: Kinderen van 9 tot 12 jaar: Kinderen van 6 tot 9 jaar: 1-2 tabletten per keer, maximaal 6 maal per etmaal 1 tablet per keer, 4 tot 6 maal per etmaal 1 tablet per keer, 3 tot 4 maal per etmaal ½ tablet per keer, 4 tot 6 maal per etmaal (27) De tabletten in een ruime hoeveelheid water laten oplossen, goed omroeren en opdrinken. (28) Het toedieningsinterval dient tenminste 4 uur te bedragen. Wanneer de symptomen van koorts en pijn weer opkomen, kan toediening dus pas na 4 uur herhaald worden. (29) Bij een (vermoede) overdosering dient u direct een arts te waarschuwen. Verschijnselen van een overdosering zijn onder meer: misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust en ernstige leverbeschadigingen die bij te laat handelen onherstelbaar zijn. (30) Overgevoeligheidsverschijnselen, zoals huiduitslag, galbulten en koorts kunnen voorkomen. Bij chronisch gebruik kunnen leverbeschadigingen optreden. Zelden zijn afwijkingen in het bloedbeeld waargenomen. Indien bij u een bijwerking optreedt die u als ernstig ervaart of die niet wordt vermeld in de bijsluiter, raadpleeg dan uw arts. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 21.

9 A B C D E F G H I J K Invloed op de rijvaardigheid en de bekwaamheid om machines te bedienen Wijze van innemen Niet te gebruiken bij Bijwerkingen Wisselwerking met andere geneesmiddelen Dosering Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding Toepassing Overdosering Aanwijzingen voor gebruik Waarschuwingen H Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 21.

10 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 21.

11 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 21.

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat feladat 9 3. feladat 10 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 21.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 21. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 21.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door de juiste voor- en achterzetsels in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Vier grote vliegtuigongelukken in minder dan drie maanden hebben voor nogal wat ongerust gezorgd (0) bij de luchtreizigers. Vooral omdat in drie gevallen de oorzaak vermoedelijk een menselijke fout is. (1) de voorzitter van de internationale luchtreizigersorganisatie IAPA zou het aantal ongelukken beperkt kunnen worden wanneer beter (2) de veiligheidsmaatregelen gelet zou worden. Enkele jaren (3) verscheen een nogal opmerkelijk boek geschreven (4) een Amerikaanse ex-piloot. Het was niet direct een geruststellend boek, want de schrijver beschreef een reeks gebeurtenissen in de lucht die soms nog net goed afliepen, maar vaak ook niet. Een voorbeeld van zo n slecht eindigende gebeurtenis was het ongeluk met een Boeing die op een huis viel en (5) brand vloog. Alle reizigers, zo schrijft de piloot, waren meteen dood. (6) de gesprekken, bewaard in de achteraf gevonden zwarte doos, bleek dat de piloot (7) het ogenblik van het ongeluk met een reiziger een heftige discussie had (8) de eigenschappen van zijn nieuwe auto. Een sterk verhaal? Misschien, maar wie het luchtverkeer beter kent, weet dat er nogal wat gebeurt (9) een vliegreis, en dat er menselijke fouten worden gemaakt die niet te verontschuldigen zijn Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 21. 9

16 OPDRACHT 2 Maak de tekst compleet door zinnen te vormen van de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Over het Arbeidsbureau Als u op zoek bent naar een baan, moet u eerst bij het Arbeidsbureau gaan kijken. In alle grote steden van Nederland zijn Arbeidsbureaus (140 in totaal). Het aantal mensen dat (0) via deze organisatie een vaste baan vindt. baan deze een organisatie vaste via vindt bedraagt per jaar ongeveer Voor wie is het Arbeidsbureau? De informatie (10). Arbeidsbureau bedoeld het iedereen is van voor De (11). Arbeidsbureau Banenkrant door gebruiken het iedereen mag uitgegeven U hoeft zich dan niet in te schrijven als werkzoekende. Als (12) aan cursus een een meedoen of opleiding u wilt moet u zich wel inschrijven. U (13) : Arbeidsbureau bij de het komen kunt medewerkers met ook van vragen u weet bijvoorbeeld niet precies voor (14) aanleg beroep de hebt meeste u welk of u hebt pas ontslag gekregen en u begrijpt sommige dingen niet. Bij (15), Arbeidsbureaus cursus een gevolgd kan solliciteren veel worden waar werkzoekenden kunnen leren hoe sollicitatiegesprekken gevoerd worden. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 21.

17 Ook (16) allochtonen Arbeidsbureaus er bij projecten speciale tegenwoordig veel voor zijn omdat (17). buitenlanders de erg hoog is onder werkloosheid Zo zijn er projecten over informatica, boekhouden en computergebruik. Als u een uitkering hebt, (18). meestal problemen projecten toegelaten tot u wordt zonder zulke Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 21. 9

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door het juiste woord(groep) uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: Op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Iedereen wil wonen, werken en ontspannen in een mooie en schone omgeving. De provincie (0) daarbij een belangrijke taak. In streekplannen (19) waar woningen (20), waar bedrijfsterreinen (21) en waar het groen (22). In het provinciaal verkeers- en vervoerplan staan de plannen om de provincie bereikbaar te (23), dus waar wegen aangelegd of (24). In het waterhuishoudingsplan regelt de provincie het waterbeheer en het waterpeil. Verder zijn er onderwerpen als cultuur, zorg, welzijn en milieu die ook onder de verantwoordelijkheid van de provincie (25). Zaken waar inwoners van de provincie dus ook regelmatig mee te (26). De provincie is niet de enige die zich daarmee (27). Bij alle plannen (28) andere partijen : gemeenten, het rijk, belangenorganisaties en burgers. Zonder samenwerking en medewerking (29) de provincie wel plannen maar ze niet uitvoeren. De provinciale bestuurders maken dan ook niet alleen plannen, ze zijn vaak ook regisseur of medespeler. 0 A had B is C heeft D was 19 A werd gegeven B wordt aangegeven C worden aangegeven D zijn aangegeven 20 A mogen worden gebouwd B mag worden gebouwd C gebouwd mogen worden D wordt gebouwd 21 A wordt gelegd B aangelegd kan worden C kunnen worden aangelegd D kunnen aanleggen 22 A blijven moet B moeten blijven C wordt gebleven D moet blijven 23 A houden B gehouden C worden gehouden D houdt 24 A moet verbreden B verbreed moeten worden C moeten worden verbreed D wordt verbreed 25 A wordt gevallen B gevallen moeten worden C worden gevallen D vallen 26 A maken hebben B hebben gemaakt C hebben maken D gemaakt hebben 27 A bezighouden B worden beziggehouden C wordt beziggehouden D bezighoudt írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 21.

19 28 A betrekken B wordt betrokken C zijn betrokken D was betrokken 29 A maken kunnen B kunnen worden gemaakt C gemaakt kan worden D kan maken C Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május

20 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Let op: Er staan meer woorden in de lijst dan u nodig heeft. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Ik heb geen tijd meer voor mijn ontbijt. Je weet dat een regelmatige voeding het geheim is van (0) gezond leven, dus je moest toch eerst wat eten. Nou, weet je wat? Smeer jij gauw een paar boterhammen, dan eet ik (30) in de auto op. Geen sprake (31). Dat is slecht voor (32) maag en slecht voor het verkeer. En dat ik jouw boterhammen smeer, is bovendien slecht voor (33) huwelijk. Goed. Dan ga ik wat eten. (34) sneetjes brood wil je? Twee. Of nee, geef me maar een broodje. Er zijn (35) geen. Alleen brood. En wat wil je drinken, koffie of thee? Melk. De melk (36) in de koelkast. Bedien jezelf, alsjeblieft. Ik zal ondertussen een eitje met ham en ui voor je bakken. Alsjeblieft niet. s Morgens vroeg (37) zwaar voedsel op de maag. Dat is zeer, zeer slecht. s Middags bij de lunch is een eitje met ham al twijfelachtig, maar s morgens, (38) je hele lichaam nog aan de nieuwe dag moet wennen, dan al meteen zware, vette kost, dat is dodelijk. Goed zo. Geen eitje met ham voor jou maar voor mij wel. Mijn lichaam is al helemaal aan de nieuwe dag gewend. Want (39) jouw prachtige lichaam nog in bed lag, liep mijn lichaam al een uur lang (40) het huis.' A die E jou I je M staat B door F terwijl J toen N ze C hoeveel G geen K een O van D als H ons L het P er K Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 21.

21 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 21.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 21.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 21.

24 maximális pontszám 1. feladat 9 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 9 3. feladat feladat 11 FELADATPONT ÖSSZESEN 40 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 21.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 21. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 21.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. Het luistermateriaal en de instructies kunt u nu beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 21.

28 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een kinderboekenschrijfster, Nannie Kuiper. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of twee woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Dit is een interview met. Nannie Kuiper of een kinderboekenschrijfster. 1 Ze is al meer dan jaar kinderboekenschrijfster. 2 In het begin schreef ze artikelen over. 3 Oorspronkelijk wilde ze zich bezighouden met. 4 Hoe lang ze erover doet een boek te schrijven kan niet worden. 5 De eend op de pot is een lievelingsboek van. 6 Goed zo! Knap hoor! gaat over. 7 Een burcht is de plaats waar bevers. 8 Nannie Kuiper wil met haar verhalen boodschap overbrengen. 9 Haar volgende boek gaat over een ander Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 21.

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar een gesprek over geluidsoverlast waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar 0 Dat is een gesprek tussen een gast en zijn gastvrouw. X Onwaar 10 De buurman van de gastvrouw is musicus. 11 Piano is een instrument waar hard op gespeeld wordt. 12 De pianist speelt elke dag van s morgens vroeg tot s avonds laat. 13 De gastvrouw vindt voortdurende piano-muziek vervelend. 14 De gast vindt voortdurende piano-muziek leuk. 15 Tijdens het gesprek speelt de buurman Mozart. 16 In het begin ging de gastvrouw naar de pianist toe om hem te waarschuwen. 17 De buurman is een aardige man. 18 De pianist vond het pijnlijk dat de buren hem hadden kunnen horen spelen. 19 De buurman heeft de gastvrouw beloofd na 9 uur s avonds niet te spelen. 20 De bovenste buurvrouw van de gast is zangeres Max. Elért 11 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 21.

30 OPDRACHT 3 Hieronder staan enkele grafieken en tekeningen van de wereldberoemde Nederlandse graficus, Maurits Cornelis Escher. Bij elk kunstwerk hoort een korte omschrijving. U beluistert deze omschrijvingen op de geluidsdrager. Het is uw taak om te bepalen welk werk bij welke omschrijving hoort en de letters van de werken bij de corresponderende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 D A B C D írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 21.

31 E F G H Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 21. 7

32 maximális pontszám 1. feladat 9 III. Hallott szöveg értése 2. feladat feladat 7 FELADATPONT ÖSSZESEN 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 21.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 21. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Holland nyelv emelt szint Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. A szürke oszlopok az értékelés számára vannak fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke oszlopokba. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 21.

35 Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 21.

36 Holland nyelv emelt szint OPDRACHT 1 U krijgt een brief van de politie. In die brief staat dat u op in de stad Brugge met uw auto door het rode licht bent gereden. U moet een boete betalen. U schrijft de politie een brief terug van woorden waarin u 1. vertelt wat er staat in de brief die u van de politie hebt gekregen; 2. zegt dat u nog nooit in Brugge bent geweest; 3. vertelt waar u op was en wat u toen deed; 4. zegt dat u geen auto hebt; u vertelt hoe u gewoonlijk reist; 5. zegt u dat de politie ongelijk heeft en dat u daarom niet wilt betalen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 21.

37 Holland nyelv emelt szint Az 1. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Érthetőség, nyelvi megformálás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 1 pont 10 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 21.

38 Holland nyelv emelt szint OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten uit: A Hieronder staat een lezersbrief uit de problemenrubriek van een Nederlands jeugdmagazine: Ik ben een 18-jarige jongen, ik zit in de vierde klas van het gymnasium en ik zou graag historicus willen worden. Maar op school ben ik de enige die naar de faculteit der letteren wil: de ene helft van mijn klas wil economie studeren, de andere helft rechten. Iedereen zegt dat geschiedenis wel interessant is maar dat je daar niet van kunt leven. Hebben ze gelijk? Ben ik een onbeholpen dromer? Moet ik een andere richting voor mijn toekomst kiezen? Maarten Reageer op deze brief. Schrijf een lezersbrief van woorden aan het magazine waarin u de volgende punten bespreekt: I II III IV V u vertelt wie u bent en waarom u deze lezersbrief schrijft; u vertelt of u verder wilt studeren: a) als dit niet het geval is: 1 u vertelt waarom niet en welke plannen u voor de toekomst heeft; 2 u vertelt wat uw ouders en klasgenoten van uw plannen vinden; b) als dit wel het geval is: 1 u vertelt in welke richting u verder wilt studeren en waarom u deze richting heeft gekozen; 2 u vertelt wat uw ouders en klasgenoten van uw plannen vinden; u vertelt welke beroepen tegenwoordig in Hongarije populair zijn onder schoolverlaters en u legt uit waarom; u vertelt wat u van de keuze van Maarten vindt en legt uit waarom hij zijn keus wel of niet moet veranderen; u legt uit wat volgens u belangrijker is en waarom: een goed betaald beroep of een interessante baan waar je je toe geroepen voelt. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 21.

39 Holland nyelv emelt szint B Hieronder staat een kort nieuwsbericht uit een Nederlands tijdschrift: We lezen steeds minder, maar dat is niet zonder meer de schuld van de televisie. De Nederlander heeft het de laatste decennia gewoon drukker gekregen. Mannen zijn gaan helpen in het huishouden, vrouwen zochten een baan en ook het aantal mensen dat er een cursus of opleiding bij doet, is toegenomen. Bovendien wordt onze vrije tijd meer in beslag genomen door hobby s en vakanties, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau. Tegenwoordig leest de gemiddelde Nederlander boven de 12 nog maar ruim 1 uur per dag tegen 5 uur in de jaren 50. U schrijft voor de schoolkrant een artikel van woorden over uw mening met betrekking tot lezen. In uw artikel schrijft u over de volgende punten: 1. u kiest een titel voor uw artikel; 2. u leidt het onderwerp in; 3. u vertelt welke functies het lezen heeft en waarom het belangrijk en nuttig is; 4. u legt uit waarom het lezen vroeger een grotere rol had dan nu; 5. u legt uit waarom er nu minder gelezen wordt dan vroeger; a) u noemt ook (een) andere oorza(a)k(en) behalve de oorzaken die in het bericht worden vermeld; b) u vertelt welke functie(s) het lezen verloren heeft in vergelijking met vroeger en waarom; 6. u vertelt wat de gevolgen zijn van het feit dat mensen tegenwoordig helemaal niet of maar weinig lezen; 7. u legt uit of er iets gedaan kan worden om het lezen weer populair te maken: a) zo niet: waarom niet; b) zo ja: door wie en hoe. De volgorde van punten 3-7 kunt u zelf bepalen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 21.

40 Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 21.

41 Holland nyelv emelt szint A 2. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 5 pont 5 pont 1 pont 20 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 9 / május 21.

42 Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 10 / május 21.

43 Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 11 / május 21.

44 Holland nyelv emelt szint IV. Íráskészség maximális pontszám 1. feladat feladat 20 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 12 / május 21.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL Blz.1/6 RVG 18550 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift

Nadere informatie

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL Blz. 1/5 RVG 26469 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL Blz.1/6 RVG 22053 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Mdq 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL Blz.1/5 RVG 29787 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter Kinderparacetamol zetpil 120 mg, Kinderparacetamol zetpil 240 mg, Paracetamol zetpil 500 mg, Paracetamol zetpil 1000 mg, Dit geneesmiddel kan zonder

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1207 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol Actavis 120 mg zetpillen Paracetamol Actavis 240 mg zetpillen Paracetamol Actavis 500 mg zetpillen Paracetamol

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR, WANT DEZE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR U. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

Registratiehouder: Centrafarm B.V., Nieuwe Donk 3, 4879 AC Etten-Leur, Nederland.

Registratiehouder: Centrafarm B.V., Nieuwe Donk 3, 4879 AC Etten-Leur, Nederland. 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Kinderparacetamol CF 100 mg, tabletten Paracetamol CF 500 mg, tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg Paracetamol

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol zetpil 500 mg HTP Huismerk, zetpillen Paracetamol zetpil 1000 mg HTP Huismerk, zetpillen paracetamol Lees goed de

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt Version 2008_11 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL COMP. APOTEX, TABLETTEN paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol.

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de productkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Paracetamol 120 mg, zetpillen. Kruidvat Paracetamol 240 mg,

Nadere informatie

Module Package Leaflet

Module Package Leaflet Module 1.3.3 Package Leaflet Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

SARIDON, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

SARIDON, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, 500/50 mg Paracetamol / coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER IDYL Kinderparacetamol zetpil 120 mg, zetpillen IDYL Kinderparacetamol zetpil 240 mg, zetpillen paracetamol Lees goed de hele

Nadere informatie

Sinaspril paracetamol 120 vloeibaar 120 mg paracetamol per 5 ml stroop

Sinaspril paracetamol 120 vloeibaar 120 mg paracetamol per 5 ml stroop Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

PARACOF, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne

PARACOF, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACOF, 500/50 mg Paracetamol / coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 500 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 2 juni : Productinformatie Bladzijde : 1

BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 500 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 2 juni : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet 500 mg paracetamol. Voor hulpstoffen,

Nadere informatie

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol Teva 500 mg ovaal, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt Version 2012_06 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg, tabletten paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U PARACETAMOL/COFFEÏNE TABLET CF 500/50 MG GEBRUIKT

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U PARACETAMOL/COFFEÏNE TABLET CF 500/50 MG GEBRUIKT 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL/COFFEINE TABLET CF 500/50 mg, tabletten 500 mg paracetamol en 50 mg coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter PARACETAMOL/VITAMINE C 500/50 MG DRANK BIJ VERKOUDHEID, poeder voor drank Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u DA Paracetamol met Coffeïne 500 mg/50 mg gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u DA Paracetamol met Coffeïne 500 mg/50 mg gebruikt Module 1 ADMINISTRATIVE INFORMATION... Page: 1.3.1.1-1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER DA PARACETAMOL MET COFFEÏNE 500 MG/50 MG, TABLETTEN paracetamol

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter ETOS PARACETAMOL/VITAMINE C 500/50 MG DRANK, poeder voor drank Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol / coffeïne

Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, paracetamol / coffeïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 Marketing 2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 2.3 Package Leaflet (Patient Information Leaflet) of product A The Patient Information Leaflet is designated as Patiëntenbijsluiter

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Version 2012_12 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 Marketing 2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 2.3 Package Leaflet (Patient Information Leaflet) of product A The Patient Information Leaflet is designated as Patiëntenbijsluiter

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Paracetamol/coffeïne tablet CF 500/50 mg, tabletten paracetamol en coffeïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Albert Heijn Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp mg paracetamol.

Albert Heijn Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Albert Heijn Paracetamol 120 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol 240 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol 500 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Volwassenen 1-2 tabletten per keer, maximaal 6 tabletten per dag.

Volwassenen 1-2 tabletten per keer, maximaal 6 tabletten per dag. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Propyfenazon comp. MAE, tabletten. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet: 150 mg propyfenazon, 250 mg paracetamol en 50 mg coffeïne. Voor hulpstoffen zie

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

4. KLINISCHE GEGEVENS

4. KLINISCHE GEGEVENS 1.3.1 SAMENVATTING VAN DE PRODUKTKENMERKEN 5 PAGINA'S 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Paracetamol

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol

PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Bijsluiter: informatie voor gebruikers Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept),

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER paracetamol en vitamine C Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie