KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Holland nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 24.

3 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 24.

4 OPDRACHT 1 Hieronder volgen enkele veel gestelde vragen over Madurodam. Het is uw taak om de antwoorden op de vragen te vinden en de letters van de antwoorden onder de daarbijhorende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Is Madurodam iedere dag open? 1 Gaan er maquettes verdwijnen nu Madurodam verbouwd gaat worden, en, kan ik oude maquettes krijgen? 2 Wat zijn de entreeprijzen van Madurodam? 3 Is de prijs van online tickets even hoog als van tickets aan de kassa? 4 Hoe werkt de online verkoop van tickets? 5 Ik heb geen (werkende) printer; wat moet ik nu doen met mijn online ticket? 6 Hoe kom ik met het openbaar vervoer naar Madurodam? 7 Waar kan ik mijn auto/bus parkeren? 8 Heeft Madurodam een kennel? 9 Is er in Madurodam een restaurant? A Als je beschikt over internet in combinatie met een printer kan je online tickets bestellen. Klik op de online verkoop op onze website en kies het aantal entreebewijzen. Via het eenvoudige betaalsysteem betaal je met creditcard of ideal (internetbankieren). Je ontvangt altijd een bevestigingsmail. Vervolgens kun je zelf je tickets printen via de link in de bevestigingsmail. Ieder ticket heeft een unieke barcode. Bij je bezoek aan Madurodam wordt bij de ingang van het park je ticket met een scanner elektronisch gecontroleerd. Een entreebewijs kan dus onbeperkt worden geprint, maar kan slechts éénmaal gescand worden. B Madurodam beschikt over een kennel voor honden. De hokken zijn 1x1x1 meter groot. Het gebruik van de kennel is gratis. Je kunt je bij de receptie melden als je gebruik wilt maken van de kennel. C Tot en met 31 oktober 2011 is Madurodam elke dag open. Madurodam sluit haar deuren van 1 november 2011 tot en met 31 maart 2012 vanwege verbouwingswerkzaamheden. írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 24.

5 D Je reist naar station Den Haag Centraal en neemt daar tram 9 of bus 22 richting Scheveningen. Je stapt uit bij halte Madurodam. Tijdens het spitsuur kan je ook tram 8 nemen. Je kunt vanaf station Den Haag Holland Spoor ook tram 9 richting Scheveningen nemen. E Volwassenen betalen 14,50 per persoon. Voor 65plussers is de entreeprijs 13,50 per persoon; kinderen van 3 tot en met 11 jaar betalen 10,50 per persoon en kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. F De oude maquettes worden binnen Madurodam hergebruikt. Er zijn geen maquettes verkrijgbaar. G Om optimaal te genieten van alle voordelen van de online tickets moet je voor je bezoek je ticket met barcode leesbaar printen. Wij raden aan de bevestigingsmail door te sturen naar een computer met werkende printer. Denk hierbij aan familie, vrienden, werk of bijvoorbeeld een internetcafé (via webmail). H Niet altijd. Madurodam biedt soms korting als je tickets online koopt. Kijk bij de online verkoop om te zien of er korting geboden wordt. I Madurodam heeft een eigen parkeerterrein waar je tijdens de openingstijden van Madurodam kunt parkeren. Het tarief is 6,50 per auto; touringcars parkeren gratis op het speciale terrein voor bussen. K Madurodam heeft twee restaurants: Restaurant Waterland en Restaurant Paviljoen. Tijdens de openingstijden is er altijd een van de twee geopend. Bron: C Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 24.

6 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een bericht over onzichtbare kunstwerken. Lees de tekst en beantwoord de vragen in een paar woorden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één aan te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Onzichtbare kunstwerken Fresh Air (Frisse Lucht). Dat is de naam van het kunstwerk dat het Canadese supermodel Aimee Davison kocht. Het kunstwerk is onzichtbaar, het is niet meer dan een idee: namelijk het idee dat je, waar je ook bent, een portie frisse berglucht kan inademen. Aimee betaalde er dollar voor. Fresh Air is het duurste stuk uit het Museum of non-visible art (Mona), een museum dat, vanuit New York, onzichtbare kunstwerken verkoopt. De acteur James Franco startte het Mona op samen met twee kunstenaars. De kunstwerken worden enkel bedacht, niet fysiek uitgevoerd. Zo kan je ook een onzichtbaar metershoog paasei kopen, belegd met goud. Er zijn maar drie exemplaren te koop, voor 1000 euro per stuk! Een onzichtbaar schilderijtje van een rood, klein vierkantje kost 50 dollar. Van de 300 exemplaren zijn er nog 295 onverkocht. Als je een kunstwerk van het Mona koopt, krijg je een kaart in je brievenbus. Daarop staat een tekst met uitleg over het kunstwerk. Die kaart hang je op in je huis, zodat je aan vrienden en familie kan uitleggen wat je hebt gekocht. "De wereld van woorden en ideeën is niet zichtbaar, maar daarom niet minder echt dan de wereld van zichtbare dingen", vertellen de kunstenaars van het Mona. Is het oplichterij, een kritische noot bij hedendaagse kunst of échte kunst? Zelfs kunstcritici weten het antwoord niet. In elk geval heeft het Mona al voor dollar kunstwerken verkocht aan 101 kopers. Bron: 11 augustus 2011 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 24.

7 Wat is de titel van het kunstwerk dat is gekocht door Aimee Davison? 0 Fresh Air of Frisse Lucht. Waar komt Aimee vandaan? 10 Hoeveel heeft Frisse Lucht gekost? 11 Wat is het Mona? 12 Waar is het Mona te vinden? 13 Waarmee zijn de metershoge paaseieren van het Mona bedekt? 14 Hoeveel exemplaren van een rood, klein vierkantje heeft het Mona al verkocht? 15 Wat kreeg Aimee Davison toen ze eigenaar van Frisse Lucht werd? 16 Hoeveel kopers heeft het Mona gehad tot 11 augustus 2011? 17 Waar kun je de kunstwerken van het Mona bekijken? Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 24.

8 OPDRACHT 3 Hieronder volgt een tekst maar de alinea s staan door elkaar. Bepaal de juiste volgorde van de alinea s en schrijf de letters op de juiste plaatsen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. De Stampertjes A Het jongetje keek op met een betraand gezicht en zei: Weet u soms waar ik woon? Weet je niet waar je woont? Nee. Weet u ook waar ik woon? Zeg maar jíj, zei Pluk. Ik ben geen U. Hoe heet je? B De lift stopte op de twintigste en toen het kleine jongetje de gang zag riep hij blij: Nu weet ik het weer! Dit is onze gang! Denk er om, het is de twintigste, zei Pluk. Dan weet je het voortaan. C Pluk woonde in de torenkamer van de Petteflet. De Petteflet was een heel hoog flatgebouw met veel verdiepingen. D Ja. Ik geloof Pluk dacht even diep na. Hij had op een van de flatdeuren de naam Stamper gezien. Ik geloof dat ik het weet, zei hij. Kom maar mee. Ik geloof dat je op de twintigste verdieping moet zijn. Ik breng je even thuis. E Op een ochtend zag hij vlak bij de lift een klein jongetje zitten op de stenen vloer. Hij had een flesje in de hand en hij huilde. Pluk bleef staan en vroeg wat er aan de hand was. F Hier woon ik, zei de kleine jongen voor een deur. De deur ging open en daar stond vader Stamper met een enorme lepel in z n hand. Ben je daar eindelijk? riep hij. G Hij ging met het jongetje de lift in en onderweg vroeg hij: Je hebt nog meer broertjes, hé? H Ik ben een Stampertje, zei de kleine jongen. Ik ben een van de Stampertjes. Hoezo? Heet je dan Stamper? I Ik was verdwaald, zei het kleine Stampertje. En ik heb hem de weg gewezen, zei Pluk. írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 24.

9 K Ja, zei het jongetje. We zijn met ons zessen. Zes Stampertjes en één vader. En de andere vijf Stampertjes zijn ziek. Ik niet. En daarom moest ik naar de apotheker om een drankje te halen. Hij liet het flesje zien. Uit: Pluk van de Petteflet door Annie M.G. Schmidt C Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 24.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 24.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 24.

12 maximális pontszám 1. feladat 9 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 9 3. feladat 9 Feladatpont összesen 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 24.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Holland nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 24.

15 OPDRACHT 1 Vul op de open plaatsen een vraagwoord in. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Lucas vertelt over zijn vrienden Reporter: Lucas, (0) wie zijn je vrienden? Lucas: Mijn vrienden zijn Nadine, Anouk en Mark. Reporter: (1) zien ze eruit? Lucas: Nadine is een lang meisje met lang blond haar en sproeten. Reporter: En Anouk? Lucas: Ze is klein en een beetje dik en ze heeft kort zwart haar. Reporter: (2) kleur haar en ogen heeft Mark? Lucas: Hij heeft bruin haar en groene ogen. Reporter: (3) wonen je vrienden? Lucas: Nadine en Mark wonen in Amsterdam en Anouk woont in Den Haag. Reporter: (4) doen jullie samen? Lucas: We luisteren naar muziek of gaan tennissen maar Mark houdt ook van voetballen. Reporter: (5) zie je je vrienden? Lucas: Ik zie Nadine en Mark elke dag maar Anouk zie ik alleen maar in het weekend. Reporter: (6) ken je hen? Lucas: Nadine ken ik al acht jaar. Anouk en Mark ken ik nog niet zo lang: sinds januari. Bron: Zeg t eens. Boom, Amsterdam, Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 24.

16 OPDRACHT 2 Maak zinnen van de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één aan te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste woord van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Vreemde automaten Tegenwoordig kan je heel veel dingen kopen via een automaat. Er (0) staat bijvoorbeeld een schoenenautomaat in Carnaby Street in Londen. Of: Er (0) staat bijvoorbeeld in Carnaby Street in Londen een schoenenautomaat. bijvoorbeeld Carnaby een in in Londen schoenenautomaat staat Street Eerst (7), de druk je juiste knopjes op om een mooie kleur en de gepaste schoenmaat te kiezen. Als je dan voldoende geld in de automaat stopt, komt (8). een er hippe paar schoentjes uit In de Blackwell's boekhandel in Londen kan je een boekenautomaat vinden die het boek dat (9) _, je kopen wilt meteen ter plaatse drukt, zodra je het via de automaat bestelt. Binnen vijf minuten heeft de espresso book machine elk meesterwerk gedrukt en gebonden. De Japanners houden ook van gekke automaten: in de Japanse winkelstraten (10), compleet met baard en muts, de een kerstperiode loopt robotkerstman rond tijdens die verschillende mooi ingepakte kerstcadeautjes aanbiedt. írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 24.

17 In een winkelcentrum staat een ballonnenautomaat die (11). ballonnen de jou opblaast voor En wanneer je in Japan pannenkoeken wilt bakken, maar (12), dan kan je naar de eitjesautomaat. al alle gesloten winkels zijn Naar: Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 24.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet. Kies de juiste vorm van het adjectief tussen haakjes. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Sinterklaas Het (0) leukste (leukst) feest van Nederland is het Sinterklaasfeest op 5 december. Sinterklaas is vooral een feest voor kinderen. Op Sinterklaasavond geven mensen in Nederland elkaar geschenken. Het Sinterklaasfeest is genoemd naar Sint Nicolaas, een heilige en beschermheer van kinderen en zeelieden die leefde van 280 tot 342 na Chr. (13) (klein) kinderen in Nederland geloven dat Sinterklaas nog echt bestaat. Sinterklaas woont in Spanje, zo weet elk Nederlands kind. Elk jaar komt hij in november naar Nederland. Met een (14) (oud) stoomboot vaart hij een haven binnen. Wanneer hij aan land is gegaan, rijdt hij op zijn (15) (wit) paard door de stad en langs de route staan duizenden (16) (zingend) kinderen met hun ouders. Ze zingen allemaal sinterklaasliedjes voor hem. De intocht van Sinterklaas wordt zelfs op televisie uitgezonden. De Sint heeft een (17) (groot) boek waarin staat of je lief of stout bent geweest dat jaar. Wanneer Sinterklaas in het land is, zetten kinderen hun schoen bij de (18) (open) haard of de verwarming. De Sint stopt een cadeautje in die schoenen. Hij wordt vergezeld door Zwarte Pieten. Dat zijn mensen in kleurige kleren met zwart (19) (gemaakt) gezichten. De Pieten delen snoep, zoals schuimpjes en pepernoten, uit. Bron: Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 24.

19 OPDRACHT 4 Vul op de open plaatsen de juiste vorm van het werkwoord tussen haakjes in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) in. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Een restauranteigenaar (0) vond (vinden) het niet leuk dat zijn klanten meer (20) (bestellen) dan ze (21) (kunnen) eten. Daarom (22) (komen) hij met een vreemde maatregel: wie zijn bord niet leeg (23) (eten), (24) (krijgen) een boete. De man (25) (beweren) dat zijn klanten alleen maar (26) (willen) laten zien dat ze veel geld (27) (hebben). Ze (28) (laten) veel te veel schotels aanvoeren, om indruk te maken op de andere gasten. Het personeel (29) (moeten) dus een extra bedrag berekenen als er eten (30) (overblijven) bij het afruimen. Bron: Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 24.

20 maximális pontszám 1. feladat 6 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 6 3. feladat 7 4. feladat 11 Feladatpont összesen 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 24.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Holland nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 24.

23 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. U gaat nu het luistermateriaal en de instructies beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in kortere stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Natuurlijk kunt u uw antwoorden ook opschrijven terwijl u naar het fragment luistert. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt 30 minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 24.

24 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar enkele alledaagse gesprekken. Het is uw taak om te bepalen welk gesprek waar plaatsvindt en de letters van de gesprekken bij de daarbijhorende nummers te schrijven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. A Op straat B Tijdens de les C Op het postkantoor D Bij de bakker E Op de markt F In een warenhuis G In een restaurant C Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 24.

25 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar het verhaal van Karin Huisman. Het is uw taak om de onderstaande zinnen aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Bij het opruimen heeft Karin (0) een oude foto gevonden. Karin was (7) oud toen de foto genomen werd. Marken ligt in de provincie (8). Vorige week reed Karin met (9) naar Marken. In Marken wilde Karin de plaats vinden waar de foto (10). Onderweg naar de (11) kwam Karin een vrouw met twee kleine kinderen tegen. Die vrouw was in Marken bekend want ze was daar (12). (13) De foto van Karin was jaar geleden voor het (14) van die vrouw gemaakt Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 24.

26 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met Prinses Mathilde, echtgenote van Filip, kroonprins van België. Het is uw taak om de onderstaande vragen in een paar woorden te beantwoorden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één aan te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Wie is de echtgenoot van Prinses Mathilde? 0 de kroonprins van Belgiё of kroonprins Filip. Wat heeft Prinses Mathilde gestudeerd? 15 Hoeveel kinderen heeft het prinselijk paar? 16 Hoe oud was Prinses Mathilde toen zij Nederlands begon te leren? 17 Vond Prinses Mathilde Nederlands een makkelijke taal om te leren? 18 Hoe verbetert Prinses Mathilde haar Nederlandse taalkennis? Noem twee dingen! Welke taal/talen spreken de prins en de prinses met elkaar? 21 In welke taal wordt er lesgegeven op school van de kinderen van het prinselijk paar? 22 Waarom vinden de prins en de prinses het belangrijk dat hun kinderen meertalig worden? Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 24.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 24.

28 maximális pontszám 1. feladat 6 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 8 3. feladat 9 Feladatpont összesen 23 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 24.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Holland nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 24.

31 írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 24.

32 OPDRACHT 1 U studeert nu in Amsterdam. Uw studievrienden uit België komen voor een paar dagen op bezoek. U wilt graag naar een concert maar kunt niet veel geld betalen voor de kaartjes. U vindt het volgende op het internet: Gratis Lunchconcert Sinds jaar en dag vindt iedere woensdagmiddag om uur het gratis Lunchconcert plaats in de Grote of in de Kleine Zaal. De concerten variëren van openbare repetities door het Koninklijk Concertgebouworkest en concerten van conservatorium-ensembles, tot kamermuziek door jong aanstormend talent. De programmering is zeer breed, en biedt voor elk wat wils: oude muziek en het klassieke genre komen volop aan bod, maar u kunt ook kennismaken met hedendaags repertoire. Het concertprogramma wordt steeds een week van te voren bekendgemaakt op de website. Prijsinformatie De concerten duren een half uur en zijn gratis toegankelijk. Een toegangsbewijs is niet nodig, maar in verband met de grote belangstelling is het aan te raden om ca. een half uur van te voren aanwezig te zijn. Bron: U schrijft uw vrienden een van woorden. In uw schrijft u over de volgende punten: 1. u zegt dat u naar hun bezoek uitkijkt; 2. u vertelt wat u hebt gevonden en waar; 3. u vertelt over de gratis lunchconcerten; 3. u stelt voor om naar zo n concert te gaan; 4. u vraagt uw vrienden of ze hiermee akkoord gaan, of dat ze liever naar een ander concert willen. U begint uw brief met: Beste Lieve en Fons, írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 24.

33 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 24.

34 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten (dus A of B) uit: A Binnenkort ontvangt u een uitwisselingsstudent uit Nederland in het huis van uw gezin voor zes maanden. Zij heet Lenie en krijgt een eigen kamer in uw huis. U hebt al enkele s met haar gewisseld. In haar laatste vroeg Lenie hoe haar kamer eruitzag en of ze haar laptop moest meenemen. U beantwoordt haar in woorden. In uw schrijft u over de volgende punten: 1. u bedankt Lenie voor haar laatste ; 2. u vertelt hoe het huis eruit ziet en wat voor kamers er zijn; 3. u beschrijft Lenies kamer; 4. u beantwoordt Lenies vraag over haar laptop. U begint uw brief met: Hoi Lenie, B U wilt graag een klein huisdier kopen, maar u kunt moeilijk kiezen tussen een cavia en een hamster. U leest de volgende informatie over deze dieren op het internet. Cavia's zijn groepsdieren en hierdoor geldt dat ze met minimaal twee gekocht moeten worden. Cavia's hebben speciaal caviavoer nodig met extra vitamine C. Het is ook verstandig om ze elke dag een stukje rode paprika of appel te geven. Ze houden ervan om los te lopen in huis of in de tuin. Hamsters vinden het leuk om in hun eentje te zijn. Dit betekent dat ze het beste alleen gehouden kunnen worden. Hamsterkooien die je in de winkel kunt kopen zijn in veel gevallen te klein. Kies dus altijd voor de grootst mogelijke kooi. Let er ook op dat een hamster vooral 's nachts actief is. Bron: Uw Nederlandse vriend Piet is een grote dierenliefhebber. U schrijft hem een van woorden over het dier dat u gekozen heeft. In uw 1. zegt u of u de cavia s of de hamster gekozen heeft; 2. geeft u minstens drie redenen waarom u dat dier gekozen heeft; 3. geeft u minstens een reden waarom u het andere dier niet geschikt vindt; 4. stelt u een vraag over de huisdieren van uw vriend. U begint uw brief met: Beste Piet, írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 24.

35 Geef aan of u opdracht A of opdracht B heeft gekozen. írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 24.

36 Feladat Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 2. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 24.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Vragen over de Rabo Ledendagen, Efteling, 9 en 10 maart 2013

Vragen over de Rabo Ledendagen, Efteling, 9 en 10 maart 2013 Vragen over de Rabo Ledendagen, Efteling, 9 en 10 maart 2013 Start verkoop vanaf 10 dec 9.00 uur 1. Algemeen Wat zijn de openingstijden van de Efteling? U kunt op de site van de Efteling www.efteling.com

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt Herhalingsoefeningen Thema 6 Reizen, openbaar vervoer 1 Woorden Lees de dialoog en vul de ontbrekende woorden in. Kies uit: enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6 Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6 Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6 Heeft de Sint maar één staf? 6 Hoeveel mijters heeft de Sint? 7 Gooit Sinterklaas zijn vieze kleren in de wasmand?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!) Illustraties van Alex de Wolf Mmarmer Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos

Nadere informatie

Bij H&M. Nederlandse Academie 02/2184707 A2

Bij H&M. Nederlandse Academie 02/2184707 A2 Bij H&M Tiebe is bij H&M. Zij is samen met haar kind. Het kind heet Laura. Laura is drie jaar. Tiebe is op de derde verdieping. Ze wil een jurk voor een feest kopen. Ze ziet veel mooie jurken. Dan kijkt

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Tekst lezen. Week 47 18 november 2013 opdrachten niveau A

Tekst lezen. Week 47 18 november 2013 opdrachten niveau A Tekst lezen Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 1. In regel 9-10 staat: Kleinere bootjes een pieten in kano s begeleidden de stoomboot.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan.

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 EEN KLODDER MODDER Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. de aarde schoon glijden nat de blubber

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Auditieve oefeningen Sinterklaas

Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord zak mantel sinterklaas rood baret marsepein paard speelgoed

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Lesbrief 8. Een taxi bellen

Lesbrief 8. Een taxi bellen www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 8. Een taxi bellen Wat leert u in deze les? Een taxi bellen. Het tegenovergestelde van dingen zeggen. Zeggen wat u mooi vindt, of waar u gek op bent. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf Sinterklaas is in het land en Mees heeft een heleboel vragen: Hoe oud is Sinterklaas? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart? Is het paard waarop Sinterklaas rijdt niet gewoon Bingo van de manege?

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging in Stuttgart e.v. zondag 30 november 2014 in FCG Am Weingarten (Fussball Club Gärtringen) Deufringer Straße 14

Nederlandse Vereniging in Stuttgart e.v. zondag 30 november 2014 in FCG Am Weingarten (Fussball Club Gärtringen) Deufringer Straße 14 Nederlandse Vereniging in Stuttgart e.v. Yvonne Rutten Secretaris NVS Hauptstraße 25 71116 Gärtringen Tel: 07034 238842 Fax: 07034 238842 Mail: yvonnenedver@hotmail.nl of: yvonnerutten@hotmail.com Beste

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Pluk vindt een huisje

Pluk vindt een huisje Pluk vindt een huisje Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: Weet u niet

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I.

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Lesvoorbereiding TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN I. Inleiding Aanknopingsfase 9 min. Probleemstelling 1 min. De lln kunnen in eigen woorden vertellen

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zeven vragen voor Sint 4 2. Werkblad 12 3. Zoek de 10 verschillen 13 4. Sintpuzzel 14 5. Superwoordzoeker 15 inleiding

Nadere informatie

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 OPEN PODIUM ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 Sinterklaasliederen zingen met Gregor Bak Medewerkenden: Gregor Bak Zwarte Piet Alle stoute kinderen Alle lieve kinderen Alle stoute ouderen Alle lieve ouderen Zie

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Dit is een vragenlijst met 60 vragen. De vragen gaan over school. Sommige dingen op school vind je fijn. Sommige dingen op school vindt je vervelend

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie