Reactierapport Bereikbaarheid Laan Corpus den Hoorn. Gemeente Groningen, September 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reactierapport Bereikbaarheid Laan Corpus den Hoorn. Gemeente Groningen, September 2018"

Transcriptie

1 Reactierapport Bereikbaarheid Laan Corpus den Hoorn Gemeente Groningen, September 2018

2 1. Inleiding 2. Inloopavond De afgelopen jaren heeft de gemeente verschillende verkeerskundige maatregelen genomen om de bereikbaarheid van het Martiniziekenhuis te verbeteren. Het effect van de maatregelen is geëvalueerd. Hieruit is naar voren gekomen dat de bereikbaarheid van het Martiniziekenhuis is verbeterd, maar dat er nog wel een paar punten zijn die beter kunnen. Met name de bereikbaarheid en doorstroming op de Laan Corpus den Hoorn. De gemeente heeft een drietal maatregelen uitgewerkt welke de doorstroming op de Laan Corpus den Hoorn positief kunnen beïnvloeden. Te weten: 1. Verbeteren fietsoversteek Hoornse Dijk (westzijde) 2. Gewijzigde rijbaanindeling kruising Laan Corpus den Hoorn/Paterswoldseweg (westzijde) 3. Verbieden linksafstaande beweging Madame Curiestraat/afsluiten middenberm Op woensdag 18 juli heeft de gemeente een inloopavond georganiseerd om de ideeën voor te leggen aan de omwonenden. Ruim 1100 adressen hebben een uitnodiging per post ontvangen. Ook staan de plannen op gemeente.groningen.nl/bereikbaarheidmartiniziekenhuis. De inloopavond is bezocht door ongeveer 30 mensen die hun wensen en bedenkingen op de plannen geuit hebben. Buiten de inloopavond om zijn er ook nog een aantal reacties binnengekomen. In totaal hebben 25 mensen een (schriftelijke) reactie achtergelaten. De reacties hebben ertoe geleid dat de plannen op een aantal punten aangepast zijn.

3 3. Reacties en aanpassingen Een groot deel van de reacties ging over het afsluiten van de middenberm en dan met name de afwikkeling van het wijkverkeer via de Galenuslaan de Paterswoldseweg op, welke door de afsluiting meer gebruikt zal worden. Doordat de automobilist daar nu een fietspad en busbaan moet oversteken om de -in de spits zeer drukke- Paterswoldseweg op te rijden en het zicht niet optimaal is, kan het lang duren voordat er ruimte is de oversteek te maken. De gemeente kan zich vinden in deze reacties. Het zicht op het aankomende verkeer en opstelmogelijkheid voor de auto is slecht te noemen. Een mogelijke oplossing is de aansluiting Galenuslaan met de Paterswoldseweg aan te passen. Ook zoeken we uit of en hoe het parkeerterrein aan de zuidzijde van de Laan Corpus den Hoorn (nummers ) ontsloten kan worden, of dat er andere opties mogelijk zijn. Vanwege de reacties op de voorgestelde maatregelen, gaan we de aanpassing van het kruispunt en het dichtzetten van de middenberm nog nader onderzoeken. Met name het dichtzetten van de middenberm heeft een aantal nadelige consequenties waardoor de uitwerking meer aandacht vraagt. Bij de fietsoversteek Hoornsedijk worden nog enkele aanpassingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld hanteren we bij de uitwerking van het ontwerp de maximale opstelruimte tussen de rijstroken. En we kijken naar de aansluiting van het fietspad richting Maartenshof op de Hoornsedijk. Dit leidt er toe dat we kiezen alleen de fietsoversteek als definitief te realiseren maatregel voorleggen aan de raad.

4 4. Reacties De reacties en beantwoording hierop zijn hieronder schematisch en geanonimiseerd weergegeven. Daar waar de reactie heeft geleid tot een aanpassing van de plannen, is dit in het rood weergegeven. Daar waar de aanpassing nog verder uitgewerkt moet worden naar aanleiding van de reactie, is dit in blauw weergegeven. Fietsoversteek Hoornsedijk (westzijde) Nummer Reactie Contact Beantwoording nummer A1 Fietspad voorzien van verkeersdrempel bij de kruisingen 2 Er is al sprake van een snelheidsafname ter plekke van het kruispunt omdat de fietsers voorrang moet verlengen. Een dergelijke oplossing voegt hier niets toe. A2 Fietsoversteek: dat is toch niet voorsorterend op fietssnelweg? 2, 25 Nee, de fietsoversteek wordt nu al als gevaarlijk bestempeld, omdat deze eigenlijk te dicht op de brug ligt. Hierdoor is het zicht op aankomende fietsers minimaal. Daarom willen we de oversteek iets verleggen. De realisatie van de fietsoversteek staat los van de (door)ontwikkeling van de Fietssnelweg Groningen-Assen. A3 A4 A5 A6 Fietsoversteek is goed, alleen is het probleem daarmee nog niet opgelost. Ik weet alleen niet hoe je alles kan oplossen De fietsoversteek is nu zeer onveilig fietsers. Goed als daar iets mee gebeurt. Automobilisten met een stoplicht in het vooruitzicht hebben niet altijd evenveel respect voor een kruis op de weg. Maar ik weet niet of er daarvoor alternatieven zijn. De vluchtplek voor overstekende fietsers midden op de weg wordt heel intensief gebruikt. Ik zou het fijn vinden als die zo groot mogelijk wordt. Er staan vaak veel fietsers tegelijk en een bakfiets (die er wel rijdt) past er niet bij. 3 De gemeente neemt kennis van deze reactie 8 De gemeente neemt kennis van deze reactie 9 De gemeente neemt kennis van deze reactie 9 We proberen optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Ook maken we de fietsoversteekaanrijroute breder dan in eerste instantie gepland, waardoor hier ook meer opstalruimte ontstaat. 15 De gemeente neemt kennis van deze reactie A7 Nieuwe fietsoversteek; let op het fietsverkeer richting Maartenshof A8 Waarom geen verkeerslichten bij de fietsoversteek Hoornse Dijk? 11, 22 Zie B7 A9 Omleiden van fietspad lijkt me weinig effect hebben 18 De gemeente neemt kennis van deze reactie

5 A10 A11 A12 De beoogde opstelruimte oogt klein. Maak deze breder, zoals de situatie nu ook is. Of tenminste zonder steile stoeprandjes. Dan kunnen er meer fietsers staan. Anders loop je het risico dat fietsers verkeerd inschatten hoeveel ruimte ze nodig hebben en staan ze met de achterband op de rijbaan. Hoog de rijbaan op tot de hoogte van het fietspad om de auto af te remmen en de fietser te faciliteren. Fietsers moeten vlak over kunnen steken. Kan het fietspad richting Maartenshof aangesloten worden op de Hoornsedijk zuidzijde? 25 In de uitwerking van het ontwerp nemen we mee dat de opstelruimte tussen de rijstroken maximaal is. 25 In de uitwerking van het ontwerp nemen we mee dat de oversteek zo vlak mogelijk is (referentie Jaagpad ter hoogte van Pleiadenlaan). 25 Dit lijkt een waardevolle aanvulling op het plan. Deze gaan we nader onderzoeken. Gewijzigde rijbaanindeling kruispunt Laan Corpus den Hoorn/Paterswoldseweg Nummer Reactie Contact Beantwoording nummer B1 Een dubbele rijstrook rechtdoor is niet handig/zinvol, omdat het verkeer weer naar 1 rijstrook moet. 2, 16, 23 Het gaat hier om de rijbaan in oostelijke richting. Pas waar de Laan Corpus den Hoorn overgaat in de van Ketwich Verschuurlaan, wordt de rijbaan 1 rijstrook. Het grootste gedeelte van het verkeer wat bij de kruising Laan Corpus den Hoorn/Paterswoldseweg gebruik maakt van 2 rijkstroken, is B2 B3 Meer stroken rechtdoor betekend meer druk op de VRI Sportlaan. Verkeer wil van rechterrijstrook naar linker. Kruising Paterswoldseweg/ Laan Corpus den Hoon een rotonde maken dan al afgewikkeld de wijk in of de ring op. 15, 24 De VRI bij de Sportlaan is in de huidige situatie voorzien van 2 rechtdoor opstelstroken, 1 daarvan is gecombineerd met de rechtsafbeweging. De wisseling van rijstroken is voorzien naar passeren van het kruispunt Sportlaan zoals het in de huidige situatie al gebeurt. Voorsorteren mag natuurlijk, maar is niet noodzakelijk. De druk op de VRI Sportlaan is afhankelijk van de groentijd die gegeven wordt op het kruispunt Paterswoldseweg-Laan Corpus den Hoorn. 24 Een rotonde kan de capaciteit op dit kruispunt niet aan en de verkeersstromen zijn niet gelijkwaardig, waardoor een rotonde juist contraproductief werkt voor het doorgaande verkeer. Daarom zijn verkeerslichten hier noodzakelijk.

6 Verbieden linksafstaande beweging Madame Curiestraat/afsluiten middenberm Nummer Reactie Contact Beantwoording nummer C1 Tegen toedoen middenberm 1 De gemeente neemt kennis van deze reactie C2 Vanuit de Galenuslaan linksaf de Paterswoldseweg oprijden is gevaarlijk/onoverzichtelijk vanwege het oversteken van het fietspad, de busbaan en de drukte op de Paterswoldseweg. C3 De afsluiting van de Madame Curiestraat heeft totaal geen toegevoegde waarde 2, 3, 6, 8, 13, 16, 18, 20, 21 Dit is een bestaand probleem dat door het dichtzetten van de middenberm en de drukker wordende Galenuslaan wordt verergerd en vraagt om extra maatregelen. Omdat het linksafslaande verkeer nu niet meer vanaf de wijk linksaf naar de A28 kan, zal dit via de Galenuslaan worden ontsloten op de Paterswoldseweg. Het zicht op het aankomende verkeer en opstelmogelijkheid voor de auto hier is slecht te noemen. Een mogelijke aanpassing is de uitrit van de Galenuslaan op de Paterswoldseweg aanpassen. Het fietspad kan iets worden verlegd, waardoor er een opstelruimte tussen de weg en het fietspad wordt gecreëerd. 8, 24 Gezien de verkeersgroei en aantrekkende werking van nieuwe ontwikkelingen is het nodig om toekomstige knelpunten en verkeersveiligheidsrisico s te voorkomen en een vlotte doorstroming te faciliteren. C4 Voorstel: hef parkeerplaatsen op om het zicht op de 7 Zie B2 Paterswoldseweg te verbeteren C5 U-bocht mogelijk. Mag dat? 10, 19 In de VRI zit nu nog een conflict met andere richtingen waardoor een U-turn niet mogelijk/onveilig is. Dit conflict wordt bij de nieuwe in bedrijfstelling verholpen, zodoende is het mogelijk deze linksafbeweging te kunnen maken (vanaf A28 naar A28) indien noodzakelijk. C6 Parkeerterrein achterlangs Laan Corpus den Hoorn 108 ontsluiten? Overleg met eigenaren. 10 Dit is een interessante optie die verder onderzocht dient te worden. C7 Verkeerslicht erbij met de zijstraat Madame Curiestraat 16 Op drie kruispunten van de Laan Corpus den Hoorn wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld. Het is voor de doorstroming niet bevorderlijk ook verkeerslichten bij de

7 kruising met de Madam Curiestraat te plaatsen. Bovendien zou dat stoplicht veel te dicht op het grote kruispunt staan en opstopping bewerkstelligen. C8 Ambulances, komt dat goed? 17 Voor bereikbaarheid hulpdiensten voor een wijk zijn minimaal 2 ontsluitingen van belang in het geval er één geblokkeerd is. Voor deze wijk blijven er 4 ontsluitingen bestaan. De voorziene aanpassingen worden gecommuniceerd middels een verkeersbesluit. C9 C10 Men moet straks omrijden door de wijk. Dat zorgt voor luchtverontreiniging, gevaarlijke situaties voor kinderen/dieren/etc., irritatie (mensen die moeten omrijden doen dat zo snel mogelijk en gaan dus harder rijden door de wijk) Zie linksaf richting A28 goed zitten. Is mogelijk probleem in de spits, maar houdt dat open 11, 17, 18, 19, 20 Zie B2 17 Zie B3 C11 C12 C13 C14 Vraagt aandacht voor de schooljeugd. Steken schuin over richting Paterswoldseweg De Paterswoldseweg is te druk om over te steken in de spits. Oversteken bij de Laan Corpus den Hoorn gaat beter i.v.m. de verkeerslichten Een uitvalsweg van een wijk is met een reden aangelegd. Mensen moeten hun wijk in en uit kunnen. Dit is op zo vele manieren ongewenst en in my honest opinion slecht doordacht. De oplossingen zijn voor een probleem dat nauwelijks bestaat en zorgen voor veel meer problemen. Niet doen! Wil zijn zorgen kenbaar maken over de routering voor bevoorradend verkeer naar en van het Heijmanscentrum. C15 Hoe moeten mensen straks vanaf de Laan Corpus den Hoorn 108 richting de A7? Het betekent in ieder geval behoorlijk omrijden om uiteindelijk op de A7 te kunnen komen. Ook voor de mensen 17 Dit is een gedragskwestie. Wij proberen fietsroutes zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas zullen er altijd fietsers zijn die zich niet aan de geldende regels willen houden. 17 Zie B2 19 Zie B2 en B3 21 Fysiek zijn er geen beperkingen bekend die hier voor problemen zorgen. De frequentie is laag te noemen waardoor verkeersveiligheid niet in het geding komt. 23 Zie B6

8 C16 C17 die komen van de A28 kunnen het pand niet eenvoudig meer aanrijden. Ze moeten dan eerste ca 600 m door rijden en middels een rotonde weer 600 m terugrijden, waardoor de drukte op de laan corpus niet afneemt, maar juist toeneemt. Er is geen probleem, omdat de tussenstrook een prima opstelstrook heeft, waardoor auto s vrij makkelijk kunnen in- en uitvoegen en het verkeer niet hinderen. Afsluiting zorgt niet voor een afname van verkeer, maar eerder voor een toename van verkeer, doordat mensen verder moeten rijden c.q. omrijden, en hierdoor zal er een minder goede doorstroming volgen. Dit geldt vooral voor mensen die aan de zuidkant van de Laan Corpus den Hoorn moeten zijn. 23 Zie B3 23 De omrijbeweging is voor het gebied acceptabel te noemen en leidt niet tot noemenswaardige problemen. De oplossing moet ook niet de bereikbaarheid vergroten, of het aantal weggebruikers doen afnemen, maar de veiligheid van de weggebruikers vergoten. C18 Paterswoldseweg een rotonde plaatsen. 11 De kruising Paterswoldseweg/Galenuslaan is te smal voor het plaatsen van een volwaardige rotonde. C19 Fietsers gaan straks over de groenstrook/middenberm 19 Als de middenberm wordt dichtgezet, richten we hem zodanig in, dat dit niet gemakkelijk mogelijk is. C20 C21 C22 Een oversteek zonder verkeerslichten is fijn, dat zou zo moeten blijven voor fietsers. Een andere optie is om de VRI op de kruising Paterswolde weg/laan Corpus den Hoorn aan te passen, zodat er per cyclus 2 keer groen gegeven wordt voor fietsers en om de sensoren aan te passen, zodat deze sneller en beter reageren op aankomende fietsers. Hoe komen voetgangers van de noordzijde Laan Corpus naar de bushalte aan de zuidzijde en andersom? Zie B2. Goede oplossing, maar hoe zit het met de overige oversteken aan de Paterswoldseweg? Krijgen die allemaal een dergelijke aanpassing? 25 We begrijpen dat een oversteek zonder verkeerslichten aantrekkelijker voor fietsers is dan te moeten wachten voor een verkeerslicht. Vanuit doorstroming en verkeersveiligheid is het op de Laan Corpus den Hoorn is het nodig op termijn het aantal ongeregelde kruispunten te verminderen. We gaan onderzoeken of fietsers eerder gedetecteerd kunnen worden bij de VRI Paterswoldseweg/Laan Corpus den Hoorn en welke mogelijkheden er zijn fietsers op dit kruispunt tweemaal groen per cyclus te geven. 25 Op dit moment is daar ook geen oversteek voor beschikbaar vanaf de Madame Curiestraat. We gaan er van uit dat voetgangers naar en van de bushalte dit doen via de daar voor gemaakte route, via de verkeerslichten. 25 Dit valt buiten de scope van dit project. Als deze oplossing inderdaad werkt, kunnen we aan het gebiedsteam voorleggen om dit bij elke uitrit te realiseren.

9 Overig Nummer Reactie Contact nummer D1 D2 D3 Wijk in tweeën delen bij de Hippocrateslaan, zodat iedereen naar de Paterswoldseweg moet om de wijk uit te rijden Het nieuwe fietspad aan de westzijde van het kanaal is te smal. Er zijn hier veel wandelaars, al dan niet met rollator. Deze kunnen hier amper lopen. De oversteek van de Henri Dunantlaan naar het Overwinningsplein is niet veilig. Hard rijdend verkeer Beantwoording 2 Deze maatregelen worden vaak getroffen als er sprake is van veel doorgaand verkeer, daar is hier geen sprake van. De oplossing past daarom niet in de voorziene maatregelen. 4, 12, 14 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de projectgroep Fietssnelweg Assen- Groningen. 4 Dit is een gedragskwestie. Er zit hier een zebrapad. Automobilisten moeten hiervoor stoppen om overstekende voetgangers voor te laten gaan. D4 Onderhoud bosschage Laan Corpus den Hoorn ten hoogte van de Madame Curiestraat is hard nodig. 5 Deze melding geven we door aan de wijkpost Zuid met het verzoek hier wat aan te doen D5 Er rijden vaak auto s uit zuidelijke richting naar de van Ketwich Verschuurbrug. Ze moeten dan linksaf de Onlandse Dijk op. Dat wordt ze verteld door een fietspadbord en sinds kort ook door een 9 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de projectgroep Fietssnelweg Assen- Groningen. linksafslaanbord. En toch rijdt er bijna dagelijks minstens eentje rechtdoor. Die komt dan via het fietspad op Laan Corpus den Hoorn uit. T is domheid Oplossing; het roze wegdek dat het fietspad gaat aanduiden in zuidelijke richting doortrekken tot de Onlandse Dijk. D6 Bussluis bij ziekenhuis tijdelijk opheffen 10 Deze bussluis is gemaakt om de doorgaand verkeer van de van Swietenlaan te halen (zuid-noord) en hiermee de doorstroming en ontsluiting te verbeteren. Enkele knelpunten zijn hiermee opgelost. Als de bussluis weer opgeheven wordt krijgen we deze knelpunten weer terug, dat is geen optie. D7 Voor beide fietspaden aan weerszijden van het Noordwillemskanaal duidelijke verbodsborden voor brom&snorbrommers. Fietspaden worden ook door wandelaars, veelal ouderen met of zonder rollator gebruikt. 12 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de verantwoordelijke personen binnen de gemeente.

10 D8 Verkeerslichten A28 duren lang. Vanuit Assen linksaf duurt wel 3 a 4 minuten wachten. Kan instelling aangepast worden? D9 Wordt bij de oversteek (verkeerslichten Laan Corpus den Hoorn - Paterswoldseweg en Laan Corpus den Hoorn -Sportlaan en de fietsoversteek) ook geïnvesteerd in toegankelijkheid voor mindervaliden (geleidetegels, opritjes, etc.)? 15 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de verantwoordelijke personen binnen de gemeente. 22 We kunnen altijd bekijken wat en hoe de toegankelijkheid nu is, en waar behoefte aan is (maatwerk). De investering zit niet in dit project, maar vanuit het gebiedsteam kan er gekeken worden wat de (financiële) mogelijkheden zijn. D10 De van Ketwich Verschuurbrug demonteren en snellere brug plaatsen (het gras groeit sneller dan dat de brug op en neer gaat) 24 Er zijn geen financiële middelen voor het plaatsen van een nieuwe brug. D11 Zorg dat de verkeerslichten beter werken 24 Bij het aanpassen van de rijstroken voor rechtdoor wordt het gehele VRI-systeem van de buurt opnieuw gekalibreerd. D12 De kruising Paterswoldseweg met de busbaan van Swietenlaan is een ramp voor fietsers. Veel onnodig wachten, waardoor men eerder door rood rijdt. Er is geen afstandsdetectie. Een wachtstand groen voor fietsers in plaats van auto s zou uitkomst bieden. 25 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de verantwoordelijke personen binnen de gemeente. D13 Ten zuiden van de van Swietenlaan/busbaan rotonde loopt het fietspad door aan de noordzijde van de Paterswoldseweg. Aan de zuidzijde zitten veel bedrijven. Hoe moeten fietsers veilig de weg oversteken naar de zuidzijde om hun bestemming te bereiken? 25 Deze melding valt niet binnen dit projectgebied en geven we derhalve door aan de verantwoordelijke personen binnen de gemeente. D14 Bij de Wichmanrotonde (vanaf nu beter bekend als de MZHrotonde) is het voor sommige automobilisten onduidelijk dat ze fietsers ook voorrang dienen te geven. Is het mogelijk om een dubbele rij haaientanden te plaatsen? Dus zowel voor het zebrapad als de fietsoversteek, om de voorrangssituatie duidelijker aan te geven. 25 Een dubbele rij haaientanden is volgens wet en regelgeving niet toegestaan; wellicht is er een andere mogelijkheid. We gaan dit nader onderzoeken.

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp Herinrichting Utrechtseweg Zeist Slotsessie Ontwerp 18 mei 2015 1 Welkom Slotsessie ontwerp 2 Agenda Ontwerptraject tot nu toe 2 ontwerpen 2+1 varianten 2+1 2+1 en parallelstructuur 2+1 met groene noordberm

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG Samengestelde versie 3 / 19-12-2014 1. Inleiding 2. Ruimtelijk programma - doorlopende bomenrijen volgen de Reinier de Graafweg en maken er een laan van,

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Update fietsprojecten Fietsstrategie Steller Jaap Valkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 367 8980 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 5775070 Datum Uw brief van Uw

Nadere informatie

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Ideeën en acties lunchbijeenkomst

Ideeën en acties lunchbijeenkomst Ideeën en acties lunchbijeenkomst PANEEL ANALYSE Reactie Actie Opnemen in DO Bleek uithoek gaat daar ook iets gebeuren? Geen aantrekkelijke inrichting ap Bijzerwetering -> noordzijde: Veel beton, wandelen

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Inleiding Op 27 februari 2012 werd het bouwplan voor de nieuwe brede school Spoorzone Noord aan ouders, omwonenden en belangstellenden

Nadere informatie

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per   Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord Wijkraad Delftwater Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt Wijkraad Indische Buurt Noord Wijkraad Kleverpark Wijkraad Sinnevelt Wijkraad Sterrenbuurt Wijkraad Vondelkwartier Fietsersbond Aan: Gemeenteraad van de

Nadere informatie

Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud

Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan... 1 Tafel 1... 3 Tafel 2... 5 Tafel 3... 7 Tafel 4... 9 Tafel 5... 11 2019? Tafel 1 Persoonlijke reacties

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 14R.00532 ^ SJ Van: college van burgemeester en wethouders gemeente WOERDEN Datum 25 november 2014 Portefeuillehouder(s) wethouder Schreurs Portefeuille(s)

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Tijdens de informatieavond op 10 oktober 2018 is er een aantal vragen naar voren gekomen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. Per

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 27768 17 mei 2018 VERKEERSBESLUIT Nummer besluit: 17.013 Datum besluit: 17 mei 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Inspraaknota Aanpassen kruising Krispijnseweg Van Baerlestraat

Inspraaknota Aanpassen kruising Krispijnseweg Van Baerlestraat Inspraaknota Aanpassen kruising Krispijnseweg Van Baerlestraat Algemene opmerking: De gestelde vragen en gemaakte opmerkingen, in willekeurige volgorde en letterlijk overgenomen: 1. Reactie: Stoplichten/voetgangerslichten

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

Varianten Raadhuisplein. Linksomvariant

Varianten Raadhuisplein. Linksomvariant Varianten Raadhuisplein Uit het onderzoek blijkt dat er meerdere oorzaken bestaan die de verkeersonveiligheid op het Raadhuisplein veroorzaken. Op basis van deze oorzaken zijn elf mogelijke varianten opgesteld

Nadere informatie

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015 Herinrichting t Goylaan Presentatie 22 april 2015 Opbouw presentatie Waarom is het nodig? Wat stellen we voor? Wat zijn de verkeerseffecten? Wat zijn milieu-effecten? Wat bereiken we ermee? Hoe gaat het

Nadere informatie

Herinrichting Rondweg Westerkoog

Herinrichting Rondweg Westerkoog Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven Postbus 161 7400 AD Deventer Leeuwarden Amsterdam T +31 (0)570 666 222

Nadere informatie

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto.

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Inleiding In het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad staat dat we de infrastructuur van de fietspaden willen versterken door goede, veilige en duurzame fietspaden. Dit plan voor snelfietsroutes is

Nadere informatie

Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden.

Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden. Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden. Op dinsdagavond 11 april zijn we door de wijk IJsselstein midden gefietst met een aantal inwoners. Opvallend was het grote

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 GEMEENTE Lansingerland Afdeling Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk/Peter Nederlof Telefoon 14 010 E-mail

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse Resultaten evaluatie uitgebreide analyse In juli 2016 is de reconstructie van de Touwlaan afgerond. Door de raad is een evaluatie gevraagd. Algemene evaluatie Doel In de programmabegroting staat dat de

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM WAT KAN BETER? De huidige N8 zorgt voor heel wat knelpunten voor het plaatselijk en doorgaand verkeer in Kortrijk en

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Datum : 14 april 2017 Bouwplan Ommedijkseweg Mees Ruimte en Milieu adviseert momenteel over het bouwplan Ommedijkseweg in Leiden West, gelegen

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Jacobsstraat = hoofdfietsroute

Jacobsstraat = hoofdfietsroute Jacobsstraat = hoofdfietsroute Uitsnede van de kaart pagina 46 GVVP 2005 Herinrichting Jacobsstraat De plussen: Asfalt op de fietsroute! Geen verkeerslicht bij Jacobikerk Weginrichting veel minder gericht

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Status: definitief Versie: 17 december 2013 FIETSROUTE VERKEERSEXAMEN GEMEENTE VIANEN

Status: definitief Versie: 17 december 2013 FIETSROUTE VERKEERSEXAMEN GEMEENTE VIANEN Status: definitief Versie: 17 december 2013 FIETSROUTE VERKEERSEXAMEN GEMEENTE VIANEN 1. ROUTEBESCHRIJVING 1.1. Routekaart en omschrijving Lengte = 6,1 km De Looch Groene Kade Helsdingse Achtwerweg Burg.

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten

BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten In deze bijlage worden de voor- en nadelen van het verplaatsen van de bruglichten naar de kruispunten Opdijk en de Venebosweg tegen elkaar afgewogen. Beoogd effect

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN

ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN 12 januari 2016 078777435:A - Concept D03091.000024.0100 Inhoud

Nadere informatie

Notitie Bereikbaarheid en ontsluiting van de Hoogenhof in Malden

Notitie Bereikbaarheid en ontsluiting van de Hoogenhof in Malden Wijkplatform Hoogenhof Malden, gemeente Heumen Notitie Bereikbaarheid en ontsluiting van de Hoogenhof in Malden Waarom deze notitie De ontsluiting en bereikbaarheid van nagenoeg alle panden in de Hoogenhof

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting BESTUDEERDE VARIANTEN INRICHTING ACHILLESSTRAAT De inrichting van de Achillesstraat in het deel Cascadepark West betrof een tijdelijke inrichting. Naar aanleiding van de hoge verkeersintensiteit tijdens

Nadere informatie

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5 Memo Ter attentie van Gemeente Utrecht T.a.v. dhr. R. Hilhorst Datum 8 oktober 2014 Distributie R. Hilhorst, A. Wenning, J. Blok Projectnummer 141737 VVA Fietsstraat Leidseweg Onderwerp Fietsstraat Leidseweg:

Nadere informatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Impressie nieuwe HOV halte Ruimzicht aan het Osdorpplein Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Westtangent Route en haltes STUDIO ZWAAN NOV 2016 2 Wat is de Westtangent? Volgens

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen op shortlist Nummer Opmerking Reactie 5 (Tegengaan sluipverkeer) Sluipverkeer keihard aanpakken

Nadere informatie

In dit document vindt u per groep de inventarisatie van de wensen en een aantal ruimtelijke verkenningen..

In dit document vindt u per groep de inventarisatie van de wensen en een aantal ruimtelijke verkenningen.. De Graafseweg heeft een ontwikkeling doorgemaakt van nationale route tussen Noord- en Zuid-Nederland (vóór 1976) naar provinciale/regionale route en sinds de opening van De Oversteek (in 2013) naar een

Nadere informatie

Jan Jaap van Dijke en Aart van Bree zijn de projectleiders N237. Jan Jaap van Dijke is verantwoordelijk

Jan Jaap van Dijke en Aart van Bree zijn de projectleiders N237. Jan Jaap van Dijke is verantwoordelijk Aanleiding De N237 tussen Utrecht en Amersfoort is een oude rijksweg. Na de aanleg van de A28 in 1986, verplaatste het verkeer zich van de N237 naar de A28. In de loop van de tijd is het op de A28 zo druk

Nadere informatie

Module. Module Rotonde Rotonde

Module. Module Rotonde Rotonde 141014 Minirotonde: Komt vooral in woonkernen voor. : Komt vooral tussen woonkernen in voor. Meerbaansrotonde: Vergt meer ruimte om te creëren dus komt deze vooral voor in grote steden voor of buiten woonkernen.

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

Beoordeling kruispuntontwerp

Beoordeling kruispuntontwerp Beoordeling kruispuntontwerp Velserweg - Vondellaan - Halve Maan Opdrachtgever Opdrachtnemer Gemeente Beverwijk Afdeling Projecten Postbus 450 1940 AL Beverwijk DTV Consultants B.V. Hans Godefrooij TBO/140289

Nadere informatie

Basisscholen-verkeersenquête 2006: een duidelijk signaal

Basisscholen-verkeersenquête 2006: een duidelijk signaal Basisscholen-verkeersenquête 2006: een duidelijk signaal Resultaten van een uitgebreide en representatieve verkeersenquête over verkeersveiligheid rond scholen en schoolroutes in de Bovenbuurt van Wageningen,

Nadere informatie

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Introductie Onlangs is er een wijziging voorgesteld op het ontwerptracébesluit aansluiting Europaweg. In het ontwerptracébesluit

Nadere informatie

Bijlage: Voorstel actualisatie alternatief Tracé Rode Loper Noord

Bijlage: Voorstel actualisatie alternatief Tracé Rode Loper Noord W i j k r a a d F r a n s H a l s P o s t b u s 2 2 7 9 2 0 0 2 C G H a a r l e m T E L : 0 2 3 5 2 7 4 4 8 1 Datum: 10 februari 2012 Het college van B&W van Haarlem Onderwerp: besluitvorming in februari

Nadere informatie

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK Bijlagenrapport INHOUDSOPGAVE Bijlage 1: Telgegevens fiets 3 Bijlage 2: Telgegevens landbouwvoertuigen 8 Bijlage 3: Afwijkingen van

Nadere informatie

VRAGEN & ANTWOORDEN. Voorstel verkeersstructuur westflank Waalsprong

VRAGEN & ANTWOORDEN. Voorstel verkeersstructuur westflank Waalsprong VRAGEN & ANTWOORDEN Voorstel verkeersstructuur westflank Waalsprong 1. Waarom is er gekozen voor een zuidelijke knip? Een knip biedt de beste garantie om te voorkomen dat er te veel verkeer over de Griftdijk

Nadere informatie

Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14. informatieavond - oktober In opdracht van VENECO, stad Eeklo

Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14. informatieavond - oktober In opdracht van VENECO, stad Eeklo Ontsluiting ziekenhuis AZ ALMA Campus Eeklo in het kader van module 14 informatieavond - oktober 2013 In opdracht van VENECO, stad Eeklo Visie gewenste ruimtelijke structuur R43 en de groene vinger VENECO-

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan'

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' STAATSCOURANT 31 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38027 december 2014 Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' Burgemeester

Nadere informatie

Het plan in het coalitieakkoord

Het plan in het coalitieakkoord Aan College van Burgemeester en Wethouders Postbus 603 1620 AR Hoorn Betreft: alternatief scenario Poort van Hoorn Hoorn, 26 augustus 2014 Geacht college, Tijdens de presentatie van het coalitie is in

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord

Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord Met een grote groep inwoners zijn we op een regenachtige woensdagavond 12 april door de wijk IJsselstein Noord gaan fietsen. Mede

Nadere informatie

Onderwijsboulevard Heyendaalseweg

Onderwijsboulevard Heyendaalseweg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 06.0986 d.d. 08-08-2006 Onderwerp Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark BESLUITEN 1. in te stemmen met het ontwerp verkeersbesluit Aanpassingen t.b.v. nieuwbouw ROC Lammenschanspark

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017

Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017 Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017 Deel 2a Ik zou graag zien dat er weinig wordt aangepast, alleen het weggedeelte asfalteren en enkele verkeersdrempels

Nadere informatie

Toelichting schetsontwerp Herinrichting Hoofdstraat Variant B

Toelichting schetsontwerp Herinrichting Hoofdstraat Variant B Toelichting schetsontwerp Herinrichting Hoofdstraat Variant B 1 Aanpassing kruising Nijendal Knelpunten: Te weinig opstelruimte voor fietsers. Drukknoppen voor bediening staan te ver van de kruising. Te

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

GESPREKSVERSLAG. Datum overleg : 4 februari 2014 : Fietsproblematiek Tarthorst

GESPREKSVERSLAG. Datum overleg : 4 februari 2014 : Fietsproblematiek Tarthorst GESPREKSVERSLAG Datum overleg : 4 februari 2014 Onderwerp : Fietsproblematiek Tarthorst Agenda 1. Opening 2. Voorstelronde 3. Toelichting van de gemeente op ontwikkelingen 4. Inventarisatie van de problemen

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Gele route (route 5), deel 1. Henri Dunantplein Overvecht Utrecht West Kanaleneiland t Goyplein

Gele route (route 5), deel 1. Henri Dunantplein Overvecht Utrecht West Kanaleneiland t Goyplein Gele route (route 5), deel 1 Henri Dunantplein Overvecht Utrecht West Kanaleneiland t Goyplein Henri Dunantplein: slechte aansluiting wegdek vanaf het Henri Dunantplein naar Gageldijk. Einsteindreef: Deze

Nadere informatie

Beantwoording van de ontvangen reacties n.a.v. inloopavond kruispunt Geversstraat - De Kempenaerstraat d.d. 3 april 2018

Beantwoording van de ontvangen reacties n.a.v. inloopavond kruispunt Geversstraat - De Kempenaerstraat d.d. 3 april 2018 Beantwoording van de ontvangen reacties n.a.v. inloopavond kruispunt - De Kempenaerstraat d.d. 3 april 2018 Reactie Probleem Voorgestelde oplossing(en) Wel/niet kansrijk Nader te onderzoeken 1 Hoge rijsnelheden

Nadere informatie

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan nota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan 12-8-2019 1 Inleiding In april 2019 hebben we de plannen voor de inrichting van de Prinses Irenelaan en de geplande rotonde ter hoogte van de

Nadere informatie

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel 11 december 2012 Inleiding De gemeente heeft veel reacties ontvangen op het Verkeersstructuurplan De Kwakel. Dit plan lag tot 27 juni 2012 ter inzage,

Nadere informatie

ONTWERP HERINRICHTING BIRKSTRAAT / VONDELLAAN

ONTWERP HERINRICHTING BIRKSTRAAT / VONDELLAAN ONTWERP HERINRICHTING BIRKSTRAAT / VONDELLAAN Gemeente Soest Februari 2007 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanpassingen per voorgestelde maatregel 4 3 Ontwerptekeningen 1 Inleiding Sinds het voorjaar van

Nadere informatie

Toelichting ontwerp Oudeweg

Toelichting ontwerp Oudeweg Toelichting ontwerp Oudeweg Samen met een vertegenwoordiging van bewoners, ondernemers en wijkraden is een eerste schetsontwerp doorstroming Oudeweg ontwikkeld met daarin de maatregelen uitgewerkt voor

Nadere informatie

Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer

Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer Goudappel Cofferig Adviseurs verkeer en vervoer Technische Dienst Beemster en Zeevang Verkenning aansluiting Purmerenderweg - N244 Datum 26 april 2007 Kenmerk TDB004/Adr/0016 Eerste versie 12 maart 2007

Nadere informatie

de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk

de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk Memo Aan Van Kopie aan Datum de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk 30 november BESLUITVORMING EILANDENBOULEVARD NA VOORBEREIDENDE

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie