Identiteit van de eigenaar van grond en van bestaande opstallen. Gegevens opgenomen in een bouwvergunning: à Financiering? Lening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Identiteit van de eigenaar van grond en van bestaande opstallen. Gegevens opgenomen in een bouwvergunning: à Financiering? Lening"

Transcriptie

1 26/10/2011 (LES 4) Woningbouw 1.Toepassingsgebied (art. 1) Het moet gaan om: - Een wederkerige overeenkomst - Tot eigendomsovergang/ verbintenis te bouwen - Te bouwen of in aanbouw zijnde (verkoper) Voltooiingsverplichting verkoper/ aannemer - Huis of appartement - Huisvesting of huisvesting en beroepsdoeleinden - Één of meer stortingen - Verbouwingswerken/ uitbreidingswerken 80% euro Moeten deel uitmaken van de overeenkomst tot eigendomsovergang - Onroerend goed in België 2. Verplichte vermeldingen inzake woningbouw (art. 7) Identiteit van de eigenaar van grond en van bestaande opstallen Gegevens opgenomen in een bouwvergunning: à Financiering? Lening Men gaat een overeenkomst sluiten onder opschortende voorwaarde met het oog op financiering. Wanneer men uiteindelijk geen financiering bekomt dan is men niet gebonden. + precisiering omtrent de financiering, som van de financiering. Bouwonderneming verleent advies omtrent de opschortende voorwaarde MAAR ze moeten wel vragen dat ze minstens bij 2 kredietgevers een aanvraag omtrent financiering zal indienen. Het betreft een verbintenis in hoofde van de bouwheer à zo niet begaat men een contractuele wanprestatie en is men eventueel schadevergoeding verschuldigd. Beschrijving privatieven en gemeenschappelijke gedeelten Prijs? Vast : wordt overeengekomen in de overeenkomst. Wanneer men later bv. Een duurdere keuken wil zal de consument een meerprijs moeten betalen. De vast overeengekomen prijs geldt echter voor een bepaalde termijn. Variabel : hier bestaat het gevaar dat er een prijsstijging zal zijn door materialen die duurder zijn of lonen van arbeiders. De maximale prijsstijging bedraagt 80%. Gewestelijke overheidstegemoetkoming à deze moet ook in de overeenkomst worden vermeld met het oog op informeren van de consument over eventuele tegemoetkomingen.

2 Wet Breyne Bepaalt de datum van de start van de werken & de uitvoeringstermijn. Stel: men bouwt in samenwerking met een sleutel op de deur firma. Er kunnen zich problemen voordoen mbt de start van de werken. Men kan bv. nog geen bouwvergunning hebben bekomen of nog geen financiering hebben verkregen. De bouwheer moet hiervan het bewijs leveren en na verloop van 2 a 3 weken starten de werken. De uitvoeringstermijn wordt bepaald & vermeld in werkdagen: De aannemer probeert deze aan de lange kant te verkrijgen omdat hij vergoeding moet betalen bij overschrijding van de termijn. Hoe groot? Zodanig hoog zodat ze toelaat een gelijkwaardig onroerend goed te huren. Het is van belang dat men op het ogenblik van het sluiten van het contract goed is ingedekt!!! Wijze van oplevering? Dit moet nauwkeurig in het contract beschreven zijn! Men moet eerst een overeenkomst sluiten, dan een wachttijd doorlopen. Men zal moeten verklaren dat men reeds 15 dagen kennis heeft van de gegevens (erkenning kennisname gegevens) Vermelding sanctie De consument moet erop gewezen worden dat hij bij miskenning de nietigheid kan vorderen. à miskenning van artikel 7/12 + formele voorwaarden Aanhechten van stukken Lastenboek en plannen 2.De oplevering (art. 9) = de aanvaarding door de opdrachtgever dat de werken door de aannemer uitgevoerd werden conform de plannen en het bestek van de architect of het studiebureau. Er is een voorlopige en een definitieve oplevering. De voorlopige oplevering is van belang voor de zichtbare gebreken, na de werkzaamheden worden de zichtbare gebreken genoteerd met de verplichting tot herstelling ervan binnen een bepaalde termijn door de aannemer. De architect speelt een belangrijke rol in de opvolging van de werken en de voorlopige oplevering à Het is belangrijk een onafhankelijke architect aan te werven. Hij spoort de problemen op en is streng bij het opstellen van de voorlopige oplevering. Bv. Men bouwt een woning en men wil een deur tussen de hal en de keuken maar deze deur draait open in de richting van de keuken ipv in richting van de hal. à men kan de goede uitvoering vorderen. Een zichtbaar gebrek moet men vooraf of bij de voorlopige oplevering melden.

3 De wet voorziet dat men aangetekend zijn bezwaren moet melden. In praktijk: er is een voorwaardelijke oplevering en van zodra de werken worden uitgevoerd spreekt men van een definitieve oplevering. Deze mag ten vroegste 1 jaar na de voorlopige oplevering geschieden! Waarom 1 jaar? Een huis moet zich kunnen zetten (= 4 seizoenen meemaken). Gedurende deze kunnen zich bijkomende gebreken manifesteren maar deze moet men dan ook melden! Zowel de voorlopige als de definitieve oplevering MOET schriftelijk (op papier) en tegensprekelijk (in aanwezigheid van de bouwheer ) gebeuren. We zien in de praktijk dat dit gebeurt bij de voorlopige maar niet bij de definitieve oplevering. Men haalt er voordeel uit om voordat de termijn verstreken is, de gebreken aangetekend te melden. Er bestaan ook vermoedens: voorlopige oplevering à men vermoedt aanvaarding wanneer men het huis gaat bewonen. Het bewonen geldt als een ONWEERLEGBAAR vermoeden. Ook bestaat er een ONWEERLEGBAAR vermoeden dat wanneer men 2 x niet verschijnt, wanneer men hiervoor werd opgeroepen, men vermoedt dat men aanvaardt. 3. Aansprakelijkheid / risico Overdracht van eigendom en risico (art. 4-5) Wet Breyne: eigendom gaat over naarmate materialen verwerkt worden in de grond. Een huis in opbouw. Er heerst een storm en de schouw valt. Wie draagt het risico? Men wil de bouwheer beschermen dus eigendom en risico uit elkaar. à risico gaat pas over bij voorlopige oplevering. Waarborgen: erkende en niet- erkende aannemers (art. 12) De erkende aannemers moeten een waarborg storten van 5% van de overeengekomen prijs bij de deposito- en consignatiekas. De niet- erkende aannemer moet zich verbinden tot een voltooiings- of terugbetalingswaarborg en hij moet zich wenden tot een kredietinstelling zodat de werken zullen worden voltooid of worden terugbetaald. De partijen komen vrij overeen welke waarborg men zal toepassen.

4 In de praktijk: een kleine bouwonderneming is wel erkend voor metselwerken maar niet voor pleisterwerken, voor deze moet hij dus gezien worden als een niet- erkende aannemer. Aansprakelijkheid: (art. 6) hierin wordt de 10 jarige aansprakelijkheid voor de architect en de aannemer zoals vermeld in het BW, uitgebreid tot de verkoper. + de aansprakelijkheid kan ook worden ingeroepen tegen opeenvolgende eigenaars. Betaling (art. 10) Men wil vermijden dat bouwheer betaalt voor werken die nog niet zijn uitgevoerd. 2 regels: 1) Niet betalen voor het opmaken van de overeenkomst 2) Bij ondertekenen mag men voorschot betalen beperkt tot 5% = MAXIMUM Bijzonder: aankoop van een in aanbouw zijnde woning Grond + werken à bij het verlijden van de authentieke akte ENKEL betalen voor grond en de uitgevoerde werken! En de onafhankelijke architect zal moeten attesteren dat werken zullen worden uitgevoerd. Opgelet! Nooit betalen voor nog niet uitgevoerde werken. Sancties: (art )Bij wanprestatie kan men ENAC inroepen maar mag men de betaling niet weigeren. Een nietigheidsbeding stelt evenwel de ENAC buiten werking! Elk beding waar men de rechten van de consument wil inperken is nietig. Wat is het gevolg van de nietigheid? ü Herstel van de oorspronkelijke situatie MR in praktijk zal men gebouw niet afbreken. ü Vergoeding voor aannemer voorzien voor gemaakte kosten ü Nietigheid inroepen vóór oplevering

5 (Deel bijzonder consumentenrecht is hiermee afgesloten.) Wet marktpraktijken Doelstelling van de wet Bescherming van de consument Bv. onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding Bescherming van de eerlijke concurrentie Bv. verkoop met verlies, soldenreglementering Bescherming van consument en concurrent Bv. reclame, aankondiging prijsverminderingen 1. Materieel toepassingsgebied (definities en alg. principes) Diensten = elke prestatie verricht door onderneming in kader van professionele activiteit (art. 2,6 ) o o o o Ruimer dan vroeger in WHPC, hier alle prestaties die tbv derde worden verricht in kader van prof. activiteit Geen daad van koophandel is vereist ß à in WHPC werd dienst gelinkt aan een handelsdaad Geen winstoogmerk meer vereist. Financiële diensten versus financiële instrumenten effecten en waarden Financiële diensten: als een bank verrichtingen doet m.b.t. financiële instrumenten. Bv. Ik wil aandelen kopen. Art : WMPC van toepassing Financiële instrumenten: instrumenten die rechten incorporeren (obligaties, aandelen ), alle rechten en plichten daaraan verbonden Art. 3, 1: andere financiële elementen vallen niet onder de WMPC, BEHOUDENS uitzonderingen bepaald bij KB. Er is zo een KB van 2005, maar geldt dit dan nog onder de nieuwe WMPC? à art. 139, 2: het KB blijft dus van toepassing, maar dat KB spreekt nog over de artikelen uit de WHPC, dus men moet de overeenstemmende artikelen in de nieuwe WMPC zoeken = praktische moeilijkheid. Homogene diensten Belangrijk m.b.t. prijsaanduiding Art. 2.7 Bv. restaurant/ café bezoek, diensten verstrekt door reisorganisatoren (iedereen krijgt hetzelfde) NIET bv. verzekeringen ( een autoverzekering bvb. kan voor iedereen verschillend zijn, naargelang van de leeftijd, type auto ), prestaties verricht door een schilder ( muren kunnen verschillend zijn, verschillende oppervlakte )

6 Producten = goederen en diensten, onroerende goederen, rechten en verplichtingen (art. 2, 4 ) Goederen = alle lichamelijke roerende zaken (art. 2, 5 ) Vermogensbeheer: bv. 1 miljoen à bankier beheert en laat renderen maar je geeft hem de opdracht niet teveel risico te nemen. Valt dit onder de WMPC? Is het financiële dienstverlening of financieel instrument? Het is een dienst door de bank verleent dus onder de WMPC! Het verschil is niet altijd eenvoudig. In de WMPC worden financiële diensten omschreven à belegging is een soort vermogensbeheer. Homogene diensten: enkel belangrijk inzake prijsaanduiding. Goederen? Lichamelijke roerende zaken Bv. boom wordt onroerend bij het planten maar blijft roerend onder WMPC. Wat met gas en elektriciteit? Deze vinden toepassing onder WMPC wanneer de desbetreffende regel valt onder goederen. Onroerende goederen? Vallen NIET onder toepassing WMPC. Maar er is een verschil tussen onroerende goederen zelf EN diensten verricht mbt onroerende goederen. Deze laatste vallen wel onder de WMPC. Bv. prestaties mbt het zoeken van een koper van een huis. Vastgoedmakelaars vallen onder WMPC + BIJZONDER KB à bedingen hanteren in bemiddelingsovereenkomst. Rechten en verplichtingen vallen enkel onder regelen mbt producten bv. software, licentie om software te gebruiken = gebruiksrecht Valt NIET onder begrip goed wel onder product! Consument = iedere natuurlijke persoon die, uitsluitend vr niet- beroepsmatige doeleinden, op de markt gebrachte producten verwerft of gebruikt (art. 2, 3 ) Enkel natuurlijke personen, niet de overheid, geen vzw Toepassen van het bestemmingscriterium: uitsluitend privé à consument Indien ook professioneel à geen consument Niet toepassen van specialisatiecriterium! Bv. overeenkomst tussen garagist en ik die goederen naar klanten breng mbt onderhoud van mijn bestelwagen à ik ben geen consument Wat in Europa?

7 Richtlijnen: gemengd gebruik In België: uitsluitend privé gebruik Rechtspraak EHVJ: Gruber (oost) Persoon sloot contract tot herstel van dak van zijn huis + herstel van het dak van zijn professionele ruimte. HvJ: consument wanneer professioneel gebruik te verwaarlozen is, maw betekenisloos. 2 vragen werden gesteld. (1) Quasi irrelevant? = uitsluitend? Europese begrip is ruimer dan het Belgische. (2) had het betrekking op het consumentenbegrip uit Brussel I- VO mbt de bevoegde rechter? Kan dit worden gehanteerd in andere regelingen mbt bescherming van de consument? Ja want beschrijving komt nagenoeg overeen. ü Definitie kan worden toegepast ü Te verwaarlozen is niet hetzelfde als uitsluitend à onze definitie is te eng ( uitsluitend ) Geen enkele Europese regel gebruikt het woord uitsluitend dus waarom heeft men het niet weggelaten? Bijkomend probleem met borg: kan hij onder WMPC consument zijn? HvJ: borg kan consument zijn wanneer hij schuldwaarborg voor privé doeleinden aangaat. Een natuurlijke persoon kan in het kader van dezelfde activiteit NIET én een onderneming én een consument zijn! Onderneming = elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, alsmede zijn verenigingen (art. 2, 1 ) Verenigingen streven op duurzame wijze ook een economisch doel na voor hun leden à vooral inzake reclame. Overheid kan een onderneming zijn: financiële activiteit? JA, want eigenaar van Dexia. WHPC à NMBS: men koopt ticket voor een rit, zo niet doet men aan zwartrijden en zal men toeslag moeten betalen. De conducteur noteert gegevens wanneer men niks van geld bijheeft. Hierna volgt een eerste ingebrekestelling + 2 de om 200 euro te betalen. Wanneer men niet betaalt begaat men een contractuele wanprestatie en hieraan koppelt men een schadebeding. De consument stapt naar de rechtbank van eerste aanleg en krijgt gelijk. Er wordt beroep aangetekend in Namen: het schadebeding mag men niet vernietigen want de NMBS is geen onderneming. Er werd een prejudiciële vraag gesteld aan het Arbitragehof: WHPC à NMBS geen verkoper? Is dat niet in strijd met de WHPC? JA, maar men moet WHPC zo interpreteren dat NMBS wel verkoper en dus een onderneming is. Sedert dit arrest vallen overheidsbedrijven onder de WMPC! Taak van openbaar belang is irrelevant. - - Vzw kan een onderneming zijn: ze verstrekken diensten(strijkatelier). Duurzaamheid controleren! Wat met de Unief? Onderneming? NEEN, wel wanneer ze maaltijden verschaft of huisvestiging verzorgt.

8 - Ziekenfondsen? Onderneming wanneer ze reizen organiseert+ hospitalisatieverzekering verstrekt. Van zodra er sprake is van een duurzame activiteit, is er sprake van een onderneming! Vrije beroepen worden uitgesloten + tandartsen en kinesisten worden uitdrukkelijk uitgesloten. Wrm? Geen koopman, een bij wet opgericht tuchtorgaan, Apotheker? Kan een koopman zijn wanneer hij naast medicijnen ook andere zaken verkoopt, waardoor hij onder de WMPC valt! Arrest GWH: uitsluiting van bv. tandarts in strijd met gelijkheidsbeginsel? JA!!!!! Maar het gaat hier niet om een vernietigingsarrest. - Rechter in een andere zaak kan betrokken regel buiten toepassing laten! Artikel 3 WMPC buiten toep laten? Men kan niet stellen dat alle regelen van deze wet op hen van toepassing zouden zijn. Er is sprake van een leemte in de wet à CASSATIE - Rechter kan leemte opvullen en toepassen op vrije beroepen ENKEL wanneer dit geen nieuwe belangenafweging vereist!!! Regelen mbt oneerlijke marktpraktijken + verkoop buiten onderneming VAN TOEPASSING OP VRIJE BEROEPERS (mening prof. Steenot). 2. Territoriaal toepassingsgebied Sommige regelen uit WMPC zijn van contractuele aard (ROME I- VO) Oneerlijke marktpraktijken à kijken naar regels die gelden bij een onrechtmatige daad à recht van land waar collectieve belangen van de consument worden geschaad.

Tot eigendomsovergang van een gebouw / tot verbintenis te bouwen

Tot eigendomsovergang van een gebouw / tot verbintenis te bouwen Woningbouw De woningbouwwet poogt de misbruiken die in de bouwsector bestonden en die het burgerlijk wetboek niet konden voorzien, te sanctioneren en te elimineren. De wet vormt een dwingende aanvulling

Nadere informatie

Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken. Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding

Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken. Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding Consumentenrecht Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken Doelstelling van de wet Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding Bescherming van de eerlijke

Nadere informatie

De wet is van toepassing op alle overeenkomsten met betrekking tot de eigendomsoverdracht. 1. Het voorwerp van de overeenkomsten:

De wet is van toepassing op alle overeenkomsten met betrekking tot de eigendomsoverdracht. 1. Het voorwerp van de overeenkomsten: Hoofdstuk8 De wet-breyne De wet-breyne is een bijzondere wetgeving tot regeling van de overeenkomsten betreffende de eigendomsoverdracht van een te bouwen of in aanbouw zijnde woning of van verkopen op

Nadere informatie

1 de regionale Huisvestings- en Landmaatschappijen en hun erkende maatschappijen;

1 de regionale Huisvestings- en Landmaatschappijen en hun erkende maatschappijen; WET van 3 MEI 1993, ook "wet Breyne" genoemd tot wijziging van de wet van 9 juli 1971 tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen (B.S.19.VI.1993) Artikel 1.

Nadere informatie

Consumentenrecht en handelspraktijken: Informatie aan de consument

Consumentenrecht en handelspraktijken: Informatie aan de consument Consumentenrecht en handelspraktijken: Informatie aan de consument Informatie ( Art. 10 WMPC ) Regel m.b.t. taal, etikettering, gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen = Art. 10 WMPC zegt dat de vereisten

Nadere informatie

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg)

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Deze regeling staat in het BW. Deze regeling is de omzetting van een Europese richtlijn. Dit is de belangrijkste regeling in de praktijk!!!! Goed onderscheid maken tussen:

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord... v Inleiding... 1. Hoofdstuk I. Relevante begrippen bij de bepaling van het toepassingsgebied... 5

INHOUD. Voorwoord... v Inleiding... 1. Hoofdstuk I. Relevante begrippen bij de bepaling van het toepassingsgebied... 5 INHOUD Voorwoord............................................................ v Inleiding.............................................................. 1 Hoofdstuk I. Relevante begrippen bij de bepaling

Nadere informatie

Huurovereenkomst woonhuis/appartement

Huurovereenkomst woonhuis/appartement Huurovereenkomst woonhuis/appartement Tussen de ondergetekenden : Hierna genoemd "de verhuurder"; en Hierna genoemd "de huurder"; is het volgende overeengekomen : De verhuurder verklaart te verhuren aan

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT GESLOTEN BUITEN DE ONDERNEMING, MET STILZWIJGENDE VERLENGING Buiten verkoopruimten gesloten overeenkomst : iedere overeenkomst tussen de vastgoedmakelaar en de opdrachtgever

Nadere informatie

Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en de consumentenbescherming

Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en de consumentenbescherming Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be NOTA Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en de consumentenbescherming

Nadere informatie

DE WET BREYNE VOOR WIE GELDT DE WETTELIJKE BESCHERMING?

DE WET BREYNE VOOR WIE GELDT DE WETTELIJKE BESCHERMING? De Wet Breyne DE WET BREYNE VOOR WIE GELDT DE WETTELIJKE BESCHERMING? DE DOOR DE WET BEOOGDE OVEREENKOMSTEN» Vallen dus niet onder de wet» Verbouwingswerken?» Studieovereenkomsten UITGESLOTEN OVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Consumentenrecht : Onrechtmatige bedingen

Consumentenrecht : Onrechtmatige bedingen Consumentenrecht : Onrechtmatige bedingen ( Vaak op ex!!!!! ) De regelen hebben een dubbele werking: Repressief Preventief = Bedingen worden on = Ondernemingen proberen te rechtmatig bevonden vermijden

Nadere informatie

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar.

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar. Beslissing BTW nr. E.T.119.318 dd. 28.10.2010 Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari 2011. Eerste commentaar. 1. Inleiding Ingevolge de wijzigingen van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

BTW OP VERKOOP VAN GROND

BTW OP VERKOOP VAN GROND BTW OP VERKOOP VAN GROND Sinds 1 januari 2011 is de verkoop van grond in bepaalde gevallen onderworpen aan btw in plaats van aan registratierechten. Dit is het geval wanneer een terrein dat bij een nieuw

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Pien Support B.V.

Algemene Voorwaarden Pien Support B.V. Algemene Voorwaarden Pien Support B.V. 1. Toepasselijkheid Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten over levering van diensten of producten door Pien Support

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht 1. Bewijs van de aannemingsovereenkomst 2. Belangrijke clausules van de aannemingsovereenkomst

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten. Advies van 7 november 2012

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten. Advies van 7 november 2012 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten Advies van 7 november 2012 I. Onderwerp van het advies 1. In het artikel 31, 1 van de Vierde Europese Richtlijn

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1: Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1: Definities Algemene Voorwaarden Artikel 1: Definities 1. De NFG : De Stichting Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (kort: NFG), gevestigd te Assen, bij de kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer 54322553.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN COB 32 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN, IN OVEREENKOMSTEN TOT AANKOOP VAN EEN BOUWTERREIN, M.B.T. HET BOUWEN DOOR EEN BEPAALDE ONDERNEMING Brussel, 15 februari 2012 2 Advies

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. ARTIKEL 1 Definities. ARTIKEL 2 Toepasselijkheid. ARTIKEL 3 Aanbod. ARTIKEL 4 Totstandkoming van de opdracht

Algemene Voorwaarden. ARTIKEL 1 Definities. ARTIKEL 2 Toepasselijkheid. ARTIKEL 3 Aanbod. ARTIKEL 4 Totstandkoming van de opdracht Algemene Voorwaarden ARTIKEL 1 Definities ARTIKEL 2 Toepasselijkheid ARTIKEL 3 Aanbod ARTIKEL 4 Totstandkoming van de opdracht ARTIKEL 5 Duur van de opdracht ARTIKEL 6 Einde van de opdracht ARTIKEL 7 Omzetbelasting

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010 EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010 Binnen zeven werkdagen, te rekenen van de dag die volgt op die van de ondertekening van dit contract, heeft de consument het recht om zonder

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn op 6 december 2012 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Groningen onder dossiernummer 50708228.

Deze algemene voorwaarden zijn op 6 december 2012 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Groningen onder dossiernummer 50708228. Algemene voorwaarden MyOrder Consumenten Deze algemene voorwaarden zijn op 6 december 2012 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Groningen onder dossiernummer 50708228. ARTIKEL 1 Definities In deze

Nadere informatie

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren CONTRACT TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN : 1 hierna genoemd «EERSTGENOEMDE» EN 2... hierna genoemd «TWEEDE GENOEMDE» ARTIKEL 1 : VOORWERP 1.1. De eerstgenoemde vertrouwt aan de tweede genoemde transport opdrachten

Nadere informatie

A A N N E M I N G S O V E R E E N K O M S T

A A N N E M I N G S O V E R E E N K O M S T A A N N E M I N G S O V E R E E N K O M S T TUSSEN 1. De naamloze vennootschap L&D Projects, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nr. 0479.500.692, met zetel te 2000 Antwerpen,

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP 1. ALGEMEEN Bij het kopen van een onroerend goed moet rekening gehouden worden met de beschrijfkosten die bovenop de aankoopsom komen. De beschrijfkosten

Nadere informatie

algemene verkoopsvoorwaarden

algemene verkoopsvoorwaarden algemene verkoopsvoorwaarden 1. 2. Onderhavige voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtshandelingen en rechtsverhoudingen tussen MASTERmail en de opdrachtgever tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk

Nadere informatie

Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004

Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004 Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004 Art. 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van

Nadere informatie

Deel I. Belangrijkste basiswetgeving

Deel I. Belangrijkste basiswetgeving Deel I. Belangrijkste basiswetgeving Burgerlijk wetboek (Uittreksel) - Consumentenkoop........... 3 Burgerlijk wetboek (Uittreksel) - Kosteloze borgtocht.......... 5 Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 DE SYNDICUS EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE DELEN NALEVING VAN DE STATUTEN 17 1. Dient een bouwpromotor voor onverkochte kavels bij te dragen in de gemeenschappelijke

Nadere informatie

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt.

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt. Artikel 1 - Toepasselijkheid Deze algemene bepalingen zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

Rolnummers 5197, 5198 en 5199. Arrest nr. 192/2011 van 15 december 2011 A R R E S T

Rolnummers 5197, 5198 en 5199. Arrest nr. 192/2011 van 15 december 2011 A R R E S T Rolnummers 5197, 5198 en 5199 Arrest nr. 192/2011 van 15 december 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over de artikelen 2, 1 en 2, en 3, 2, van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken

Nadere informatie

INDIEN ER ASBEST WORDT AANGETROFFEN ZIT DIT NOOIT IN DE OPDRACHT, DAN MOET ER DOOR OPDRACHTGEVER EEN GESPECIALISEERD BEDRIJF WORDEN INGEHUURD!

INDIEN ER ASBEST WORDT AANGETROFFEN ZIT DIT NOOIT IN DE OPDRACHT, DAN MOET ER DOOR OPDRACHTGEVER EEN GESPECIALISEERD BEDRIJF WORDEN INGEHUURD! Algemene Voorwaarden INDIEN ER ASBEST WORDT AANGETROFFEN ZIT DIT NOOIT IN DE OPDRACHT, DAN MOET ER DOOR OPDRACHTGEVER EEN GESPECIALISEERD BEDRIJF WORDEN INGEHUURD! Opdrachtbevestiging deze opdrachtbevestiging

Nadere informatie

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt.

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt. Artikel 1: Toepasselijkheid Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van de vereniging Nederlands Instituut van Psychologen (het NIP) Geldend vanaf 1 januari 2014

Algemene Voorwaarden van de vereniging Nederlands Instituut van Psychologen (het NIP) Geldend vanaf 1 januari 2014 Algemene Voorwaarden van de vereniging Nederlands Instituut van Psychologen (het NIP) Geldend vanaf 1 januari 2014 Definities Het NIP: de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid Nederlands Instituut

Nadere informatie

Advies van Mr. D.R. Martens, juridisch adviseur NAUTIBEL en advocaat

Advies van Mr. D.R. Martens, juridisch adviseur NAUTIBEL en advocaat ONVERWACHTE PROBLEMEN NA VERKOOP? Wat gebeurt er als er goederen, na de afhandeling van de verkoop, niet aan hun taak of verwachtingen voldoen? Waar heeft de koper recht op en wat zijn de plichten van

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT Binnen zeven werkdagen, te rekenen van de dag die volgt op die van de ondertekening van dit contract, heeft de consument (de opdrachtgever) het recht om zonder kosten van zijn

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR VERKOOP EN DIENSTVERLENING

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR VERKOOP EN DIENSTVERLENING ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR VERKOOP EN DIENSTVERLENING INLEIDING: BEGRIPSBEPALINGEN In deze voorwaarden hebben onderstaande termen de volgende betekenis: Verkoper: de in het begin van deze voorwaarden aangeduide

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

Teodor Lazareve - Adobe Stock. Beperkingen op betalingen en schenkingen in contanten

Teodor Lazareve - Adobe Stock. Beperkingen op betalingen en schenkingen in contanten Teodor Lazareve - Adobe Stock Beperkingen op betalingen en schenkingen in contanten Betalingen en schenkingen in contanten Algemene regel: de toegelaten maximumgrens voor betalingen in contanten werd vastgelegd

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis.

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis. ALGEMENE VOORWAARDEN TOEPASSINGSGEBIED Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke overeenkomst waarbij Arcotec bw vzw zich verbindt t.o.v. zijn medecontractant. Deze voorwaarden hebben altijd voorrang

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR INTERNETVERKOOP 1. IDENTIFICATIE VAN DE VERKOPER

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR INTERNETVERKOOP 1. IDENTIFICATIE VAN DE VERKOPER ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR INTERNETVERKOOP 1. IDENTIFICATIE VAN DE VERKOPER Nomo Design bvba Noordkouter 67 8560 Wevelgem tel : 0032-56420532 IBAN : BE53 7380 0739 4553 BIC : KREDBEBB BTW BE 479047168 HR

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Artikel 1 Definities 1. Opdrachtgever: natuurlijk persoon of rechtspersoon. 2. Opdrachtnemer: VK Afbouw (KVK 70921547), die bedrijfsmatig offertes uitbrengt en schilders-, timmer-

Nadere informatie

Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding

Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding Mrs. Régine Feltkamp Mr. Gerrit Hendrikx Advocaat-Avocat-Attorney Professor V.U.B. Junior

Nadere informatie

Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s)

Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s) Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s) Afdeling IV (art. 1649bis tot 1649octies) ingevoegd bij art. 3 W. 1 september 2004 (B.S., 21 september 2004), met

Nadere informatie

Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar d.d. 12 januari 2005 onder nummer 37046734.

Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar d.d. 12 januari 2005 onder nummer 37046734. Algemene Voorwaarden Blijleven (AVB) Loon- en grondverzetbedrijf Blijleven B.V. Kanaaldijk 83 1862 PV Bergen Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar d.d. 12 januari 2005 onder nummer 37046734.

Nadere informatie

Licentievoorwaarden. Werkingssfeer:

Licentievoorwaarden. Werkingssfeer: Licentievoorwaarden Werkingssfeer: Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle - al dan niet in deze licentievoorwaarden omschreven - aanbiedingen, werkzaamheden en alle andere transacties door natuurlijke

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN 1.1. Saul Advocaten B.V., hierna te noemen Saul Advocaten, is een besloten vennootschap, die zich ten doel stelt het uitoefenen of doen oefenen van de rechtspraktijk,

Nadere informatie

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 KORTRIJK, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat, en hierna te noemen

Nadere informatie

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016 Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen Luc Maes 24/11/2016 1 1. Afbakening van het onderwerp Inkomstenbelastingen bedrijfsleiders van een handelsvennootschap recente rechtspraak:

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BHD

Algemene voorwaarden BHD Algemene voorwaarden BHD Dit zijn de algemene voorwaarden van de BVBA BHD, met zetel te 2980 Zoersel, Sint-Antoniusbaan 299, met ondernemingsnummer 0865 873 171. Deze algemene voorwaarden kunnen geraadpleegd

Nadere informatie

Marktpraktijken. anno 2010

Marktpraktijken. anno 2010 Marktpraktijken anno 2010 Herman DE BAUW Advocaat, Eubelius 1 De wet marktpraktijken en consumentenbescherming 6. Vordering tot staking 1. Definities en algemene principes 2. Informatie van de markt 3.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. online marketing / development / consultancy

Algemene Voorwaarden. online marketing / development / consultancy 1. (hierna: ) Deze zijn van toepassing op iedere rechtsverhouding (zoals aanbiedingen, offertes en overeenkomsten) tussen G.F.A. de Smit, handelend onder de naam en opdrachtgever (hierna: Opdrachtgever

Nadere informatie

BUDGETAPPARTEMENTEN TREFIL NOORD. Inleiding Toewijsvoorwaarden Enige woning Maximaal en minimaal belastbaar inkomen 2

BUDGETAPPARTEMENTEN TREFIL NOORD. Inleiding Toewijsvoorwaarden Enige woning Maximaal en minimaal belastbaar inkomen 2 VERKOOPSVOORWAARDEN BUDGETAPPARTEMENTEN TREFIL NOORD Inhoud 1. Inleiding.... 2 2. Toewijsvoorwaarden.. 2 2.1. Enige woning 2 2.2. Maximaal en minimaal belastbaar inkomen 2 3. Bijzondere voorwaarden...

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Artikel 1 Algemeen 1.1 In de Algemene Voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (Boek VI WER) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 1. Mogen ondernemers voor prestaties die zij verrichten na 30 september 2012 reeds voor 1 oktober 2012 btw factureren naar

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. De Bedrijfsmakelaar.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN. De Bedrijfsmakelaar.nl ALGEMENE VOORWAARDEN De Bedrijfsmakelaar.nl Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de toegang en het gebruik van de website van De Bedrijfsmakelaar.nl. Deel I. Algemeen Artikel 1 Definities en

Nadere informatie

I. ALGEMENE BEPALINGEN... 1 II. DIENSTEN INZAKE TOT STAND KOMEN VAN OVEREENKOMSTEN... 2 III. OVERIGE VOORWAARDEN... 5

I. ALGEMENE BEPALINGEN... 1 II. DIENSTEN INZAKE TOT STAND KOMEN VAN OVEREENKOMSTEN... 2 III. OVERIGE VOORWAARDEN... 5 Algemene voorwaarden Schoeman consultants B.V. Per juli 2013 De algemene voorwaarden Schoeman consultants B.V. zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, behoudens

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN OMRON ELECTRONICS N.V.

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN OMRON ELECTRONICS N.V. 01 Algemene beschikkingen De verkoper erkent geen enkele wijziging of toevoeging aan deze verkoopvoorwaarden welke van toepassing zijn op alle offertes en overeenkomsten, met uitsluiting van de eventuele

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Richards Webdesign

Algemene voorwaarden Richards Webdesign Algemene voorwaarden Richards Webdesign Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

CONSUMENTENBESCHERMING 2014-2015 Prof. Dr. Reinhard Steennot

CONSUMENTENBESCHERMING 2014-2015 Prof. Dr. Reinhard Steennot CONSUMENTENBESCHERMING 2014-2015 Prof. Dr. Reinhard Steennot ALGEMENE INFORMATIE De prof is te bereiken op het emailadres: reinhard.steennot@ugent.be en zijn secretariaat op het telefoonnummer 09/264.68.27.

Nadere informatie

2.Aankopen, beschikbaarheid, productinformatie en minimum leeftijd

2.Aankopen, beschikbaarheid, productinformatie en minimum leeftijd Algemene verkoopsvoorwaarden Webshop 1.Algemeen 1.1. Behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke andersluidende overeenkomst, worden alle overeenkomsten, offerten, aanbiedingen, bestellingen, en alle daaruit

Nadere informatie

AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond)

AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond) AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond) De modeldocumenten op deze site worden enkel ter informatie aangeboden; ze kunnen door de partijen gewijzigd worden, met name wat de erin voorziene

Nadere informatie

NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD

NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD pandrecht NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD De regels omtrent de zakelijke zekerheden* zijn lang achterhaald. Door het groot aantal voorrechten werd

Nadere informatie

Bemiddelingsopdrachten met de consument

Bemiddelingsopdrachten met de consument Bemiddelingsopdrachten met de consument Samenvatting van de verplichte en verboden vermeldingen in bemiddelingsopdrachten De bemiddelingsopdracht met de consument moet vastgelegd worden in een schriftelijke

Nadere informatie

Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten

Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Op 18.01.2006 verscheen in het Belgisch Staatsblad de Wet betreffende de precontractuele informatie bij

Nadere informatie

KNELPUNTEN HANDELSRECHT BUNDELING VAN DE BIJDRAGEN AAN DE STUDIEDAG "ACTUELE KNELPUNTEN IN HET HANDELSRECHT", GEHOUDEN TE OOSTKAMP OP 8 DECEMBER 2006

KNELPUNTEN HANDELSRECHT BUNDELING VAN DE BIJDRAGEN AAN DE STUDIEDAG ACTUELE KNELPUNTEN IN HET HANDELSRECHT, GEHOUDEN TE OOSTKAMP OP 8 DECEMBER 2006 KNELPUNTEN HANDELSRECHT BUNDELING VAN DE BIJDRAGEN AAN DE STUDIEDAG "ACTUELE KNELPUNTEN IN HET HANDELSRECHT", GEHOUDEN TE OOSTKAMP OP 8 DECEMBER 2006 ASPEELE, E. DE LOOSE, H. MOEYKENS, F. PlETERS, S. TlJSEBAERT,

Nadere informatie

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

A. Definities. B. Algemene bepalingen

A. Definities. B. Algemene bepalingen ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR REGISTERMAKELAARS EN REGISTERTAXATEURS IN ROERENDE ZAKEN, LEDEN VAN DE FEDERATIE VAN TAXATEURS, MAKELAARS EN VEILINGHOUDERS IN ROERENDE ZAKEN, WELKE VOORWAARDEN ZIJN GEDEPONEERD

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

Condições. Invantive Estate. Condition Description Associate Indicator. Bedrijf Inkoop Algemene inkoopvoorwaarden bedrijf bubs_can_be_coupled_to_buy

Condições. Invantive Estate. Condition Description Associate Indicator. Bedrijf Inkoop Algemene inkoopvoorwaarden bedrijf bubs_can_be_coupled_to_buy Bedrijf Inkoop Algemene inkoopvoorwaarden bedrijf bubs_can_be_coupled_to_buy Page 1 / 11 Bedrijf Verkoop Algemene verkoopvoorwaarden bedrijf bubs_can_be_coupled_to_sell Page 2 / 11 Consument Inkoop Algemene

Nadere informatie

4. Onder notaris wordt in deze bepalingen verstaan de in de koop-/aannemingsovereenkomst aangewezen notaris.

4. Onder notaris wordt in deze bepalingen verstaan de in de koop-/aannemingsovereenkomst aangewezen notaris. ALGEMENE VOORWAARDEN voor de koop-/aannemingsovereenkomst voor appartementsrechten Definities 1. Onder koop-/aannemingsovereenkomst wordt in deze bepalingen verstaan de schriftelijke koop- /aannemingsovereenkomst,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN Irene van Gameren

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN Irene van Gameren ALGEMENE VOORWAARDEN VAN Irene van Gameren 1. Overeenkomst en offerte 1.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes van Irene van Gameren (hierna: VANGAMEREN ) en op iedere overeenkomst

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1: INDELING VAN HET RECHT 3 1.1. Het publiekrecht 4 1.1.1. Het staatsrecht 4 1.1.2. Het administratief recht 5 1.1.3. Het strafrecht 6 1.1.4. Het fiscaal

Nadere informatie

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015 Dany De Decker Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium.be Afyse España Asesores www.afyse.es Valkuilen en aandachtspunten bij aankoop van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden ALGEMENE VOORWAARDEN

Algemene Voorwaarden ALGEMENE VOORWAARDEN Algemene Voorwaarden ALGEMENE VOORWAARDEN Nieuwdorp Hypotheken & Verzekeringen tevens handelend onder de naam Cebri BV, Frambozenstraat 76, 2564 XN te Den Haag, hierna te noemen Nieuwdorp Hypotheken &

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden 1. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

a. Alle door Dividino gedane aanbiedingen, offertes en prijsopgaven, in welke vorm dan ook, zijn vrijblijvend.

a. Alle door Dividino gedane aanbiedingen, offertes en prijsopgaven, in welke vorm dan ook, zijn vrijblijvend. Algemene Voorwaarden Dividino Group B.V. 1. Toepasselijkheid a. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten die worden gesloten tussen Dividino Group

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING FINANCIEEL ADVIESBUREAU KARIN BLOTT OP HET TERREIN VAN HYPOTHEKEN / VERZEKERINGEN / OVERIG FINANCIEEL ADVIES. 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen Informatie betreffende Fortis Bank De Woningverzekering wordt gecommercialiseerd door Fortis Bank nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel, RPR Brussel 0403.199.702, erkend verzekeringstussenpersoon (CBFA-nr. 25.879),

Nadere informatie

ALGEMENE AANNEMINGSOVEREENKOMST VOOR DE BOUW VAN EEN WONING

ALGEMENE AANNEMINGSOVEREENKOMST VOOR DE BOUW VAN EEN WONING ALGEMENE AANNEMINGSOVEREENKOMST VOOR DE BOUW VAN EEN WONING Tussen 1.. optredend als opdrachtgever, en 2.. ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer..., optredend als aannemer,

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd HUUROVEREENKOMST KANTOOR Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd en 2. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres, ondernemingsnummer en eventueel RPR)

Nadere informatie

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS De bepalingen die hierna zijn voorzien vullen het lexicon, het hoofdstuk "B.A. Uitbating" en het hoofdstuk "Gemeenschappelijke

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Robivo Trading B.V. d.d. oktober 2015 tevens raadpleegbaar via: www.robivotrading.nl

Algemene voorwaarden Robivo Trading B.V. d.d. oktober 2015 tevens raadpleegbaar via: www.robivotrading.nl Algemene voorwaarden Robivo Trading B.V. d.d. oktober 2015 tevens raadpleegbaar via: www.robivotrading.nl Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd: a)

Nadere informatie

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden Schijnzelfstandigheid 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden (HA) HA voor de lonen Welke fase: Gepubliceerd in Staatsblad van

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF

HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF LET OP: Deze modelhuurovereenkomst voldoet niet aan de vereisten van de wet van 20 februari 1991 betreffende de huurovereenkomsten voor woningen die dienst doen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden leer- en begeleidingstrajecten Beishuizen Maatwerk

Algemene voorwaarden leer- en begeleidingstrajecten Beishuizen Maatwerk Algemene voorwaarden leer- en begeleidingstrajecten Beishuizen Maatwerk Deze algemene voorwaarden worden gehanteerd voor alle leer en begeleidingstrajecten (opleiding/cursus/training/supervisie/coaching)

Nadere informatie

2. Op de overeenkomst zijn, onder uitsluiting van andere algemene voorwaarden, deze algemene voorwaarden van toepassing.

2. Op de overeenkomst zijn, onder uitsluiting van andere algemene voorwaarden, deze algemene voorwaarden van toepassing. Algemene voorwaarden 2017 LEMSTRA NOTARISKANTOOR TE KESTEREN Deze algemene voorwaarden gelden voor alle opdrachten van de opdrachtgever aan LEMSTRA NOTARISKANTOOR TE KESTEREN en aan de verbonden (kandidaat-)

Nadere informatie

Overeenkomst van (ver)koop van aandelen. [naam vennootschap]

Overeenkomst van (ver)koop van aandelen. [naam vennootschap] Overeenkomst van (ver)koop van aandelen in [naam vennootschap] Tussen: 1. [Statutaire naam], statutair gevestigd en kantoorhoudende te [plaatsnaam] aan de [adres], hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAN NL PENSIOEN OP HET TERREIN VAN PENSIOENEN EN EMPLOYEE BENEFITS

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAN NL PENSIOEN OP HET TERREIN VAN PENSIOENEN EN EMPLOYEE BENEFITS ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAN NL PENSIOEN OP HET TERREIN VAN PENSIOENEN EN EMPLOYEE BENEFITS 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op overeenkomsten waarbij door NL Pensioen,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN THE ULTIMATE GIFTBOX

ALGEMENE VOORWAARDEN THE ULTIMATE GIFTBOX ALGEMENE VOORWAARDEN THE ULTIMATE GIFTBOX 1. DEFINITIES In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: a. De Giftbox. De drager, genaamd The Ultimate Giftbox, waar een elektronischgeldswaarde is opgeslagen

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens

Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens behorende bij de overeenkomst Medische advisering Participatie met kenmerk 1100070198 Partijen: 1. De gemeente Utrecht, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAKADI ASSURANTIEN C.V. OP HET TERREIN VAN RISK MANAGEMENT, VERZEKERINGEN EN EMPLOYEE BENEFITS

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAKADI ASSURANTIEN C.V. OP HET TERREIN VAN RISK MANAGEMENT, VERZEKERINGEN EN EMPLOYEE BENEFITS ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING VAKADI ASSURANTIEN C.V. OP HET TERREIN VAN RISK MANAGEMENT, VERZEKERINGEN EN EMPLOYEE BENEFITS 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op overeenkomsten

Nadere informatie