HET ABC ORGANIZING & TIMEMANAGEMENT TIPS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET ABC ORGANIZING & TIMEMANAGEMENT TIPS"

Transcriptie

1 HET ABC ORGANIZING & TIMEMANAGEMENT TIPS

2 Vergroot je persoonlijke effectiviteit! In dit Organizing en Timemanagement Alfabet vindt je tips die jou helpen je persoonlijke effectiviteit te vergroten. De tips hebben betrekking op werkwijzen en kunnen van invloed zijn op je eigen persoonlijke effectiviteit. Om je persoonlijke efficiency te vergroten is het belangrijk dat je voor jezelf juiste keuzes blijft maken en zaken bespreekbaar maakt. A Aanpassingsvermogen Werk aan je skill om je makkelijker aan te kunnen passen aan de omgeving, taken en verantwoordelijkheden Durf daarbij de juiste keuzes durft te maken. Hierdoor zal je efficiënter en uiteindelijk effectiever werken. Agenda Verjaardagen Vermeld verjaardagen medewerkers en/of belangrijke familieleden in je Planning (outlook). Denk ook aan privé zaken. Zoals feestjes/ziekenhuisbezoeken etc. Wanneer je alles in je planning laat terug komen kun je betere keuzes maken over wat wel/niet kan en anticiperen op eventuele vragen vanuit de organisatie en/of klanten. Administratie Plan (extra) tijd om administratie te verwerken wanneer dit nodig is. Ga desnoods een uurtje van de afdeling af. Laat je niet onnodig storen. Uiteindelijk werk je efficiënter als je in 1 keer je taak kan afwerken. Ademende planning is er één waarbij ruimte is voor ad hoc situaties. Probeer zoveel mogelijk 60% in te plannen voor je kernactiviteiten en 40% voor werkzaamheden waarbij je gestoord mag worden. B C D Blokken. Verdeel werkzaamheden wanneer dit kan op in Blokken, zo ontstaat er een vaste routine in je werkplanning. Probeer gelijke werkzaamheden in partijen weg te zetten. Verzamel telefoontjes en plan een moment waarin je alle telefoontjes in 1x afwerkt Andere voorbeelden die je in blokdelen in kan plannen zijn o.a. verzendingen, Rapportages/vakliteratuur lezen. Creatief. Wees creatief in je werk(omgeving). Wanneer je creatief bent, bedenk je originele ideeën, oplossingen en methoden voor je werksituatie. Ook ben je bereid te onderzoeken welke nieuwe werkwijzen er zijn die bestaande werkwijzen verbeteren of zelfs vervangen! Deadlines Stel deadlines voor jezelf en deel ze met anderen. Op die manier wordt je verantwoordelijkheidsgevoel aangesproken en ontstaat vanzelf de focus om het project af te ronden. Op die manier forceer je jezelf om productief te worden.

3 E Energie level wees bewust van je energie level, werk je beter/effectiever in de ochtend? Werk grote projecten of bepaalde taken dan in de ochtend. Je brein werkt in de ochtend het beste! . Verwerk je bewust. Maak direct een bewuste keuze over wat er mee moet gebeuren. Het scheelt enorm in tijd en je dagelijkse werkzaamheden wanneer je je mail beheersbaar houdt. Mail is een communicatiemiddel en mag niet bepalend zijn over hoe jij je dag indeelt! Check je maximaal 2 keer per dag, bij voorkeur zelfs 1x Controleer je mail niet om het controleren, verbind op het moment dat je ze gaat doornemen ook gelijk een actie aan de mail. Gemiddeld kijkt men 200x per dag naar je , dus ben je 200x uit je ritme gehaald. heeft enigszins een negatieve lading. Het bevat namelijk 80% een opdracht waardoor je werk/taak waar je mee bezig was weer stil gelegd wordt. Advies is om je mail rond11:00 en 16:00 te checken. F G H I J Feedback. Vraag feedback van anderen hoe je de dingen waar je tegen aanloopt anders kan doen. Bedenk dat mensen die al iets verder zijn hetzelfde als jou mee hebben gemaakt of op dit moment ervaren. Je zal zien dat je niet de enige bent! Gezondheid Hulp Goede organizing en timemanagement skills betekend ook hulp vragen. Juist door bepaalde werkzaamheden te outsourcen (huishouding, administratie etc.) krijg jij meer tijd om je bezig te houden met wat écht belangrijke is! Interrupties. Laat je niet onnodig onderbreken. Meldingen komen in allerlei soorten varianten. Denk hierbij aan de meldingen in outlook, mensen die je aanspreken terwijl je met een project bezig bent. Telefoontjes etc. Dergelijke meldingen halen je uit je focus. Een manier om dit te vermijden is door de meldingen in outlook uit te zetten, en duidelijk aan geven bij je collega s dat je het komende uur niet gestoord wil worden. JIJ Heb jij voldoende inzicht in jezelf? Wanneer je jezelf beter leert kennen is het makelijker te accepteren wie je bent. Om vervolgens uit kracht en zelfvertrouwen te gaan handelen en leven. Onnodige zaken zullen minder tijd van je vragen! Je zal tijd overhouden.

4 K L M Kritisch denken. Kristisch denken heeft verschillende belangrijke elementen, zoals - Onderscheid maken tussen hoofdzaken en bijzaken - Onderscheid maken tussen relevante en irrelevante informatie - Jezelf vragen durfen stellen over beweringen en conclusies, definities en bewijzen, meningen en overtuigingen leer jezelf kennen, accepteer wie je bent, handel en leef vanuit wat jij belangrijk vindt. Leef gezond! Om succesvol te zijn, op welk gebied dan ook, is het goed om extra aandacht te geven aan je gezondheid. Door lichaamsbeweging komt er in het lichaam endorfine vrij. Je gaat je er lekker door voelen. Deze brenger van fijne gevoelens komt vrij als je minimaal twaalf minuten hardloopt, danst, wandelt of zwemt. Je wordt productiever, behaalt meer resultaten en krijgt meer plezier in alles wat je doet! Multitasken Multitasken geeft je een gevoel dat je druk bent echter ben je niet productief! Beter is de echte projecten 1 voor 1 te doen dus Single Tasken! Wil je productief zijn is het verstandig om , telefoon uit te zetten en kenbaar te maken bij collega s dat je niet gestoord wil worden en daarbij een tijd aan te geven. Maandag Hou rekening met de maandag. Neem de maandag de ruimte en tijd om de week goed op te starten! N O P NEE. Wees selectief en leer nee zeggen. Iemand vraagt je wat te doen maar het past eigenlijk niet in je schema, anders kun je je doel niet behalen. Zeg dan NEE! MEER WERKT IS NIET DE OPLOSSING VOOR TE WEINIG TIJD! Overzicht Wanneer je overzicht hebt op je werkplek en je digitale omgeving kun je dossier, documenten etc. makkelijker terugvinden. Het levert tijdwinst op en verhoogt het werkplezier. Perfectionisme is een gevaarlijk tijdvreter. Natuurlijk is het belangrijk in elke organisatie dat er mensen zijn die de standaarden naleven en monitoren maar aan de andere kant kan perfectionisme ook lijden tot verlammingsverschijnselen. Dat wil zeggen het zorgt ervoor dat je niet verder komt met je project en je blijft hangen op dat onderdeel waardoor je vast komt te zitten. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, kan dit leiden tot fysieke problemen zoals angstaanvallen, hoge bloeddruk en stress, maar ook het plezier in je werk wordt minder. Oplossing: - Accepteer dat je alles goed wil doen maar wees selectief met je perfectionisme. - Zet het in bij projecten waar adequaat werken gewenst is, en niet bij futiliteiten.

5 - Probeer ook eens tevreden te zijn met een zo-zo taak - Vraag hulp - Delegeer Procrastinatie het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij je weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt procrastinatie soms ook irrationeel uitstel genoemd. Met andere woorden: door structureel procrastinatie te vertonen ben je bewust je eigen voortgang in zaken aan het saboteren. Oplossing: - Zoek uit waarom je uitstel gedrag vertoont. Is de taak te groot? Deel het op in kleine taken - Bang voor de uitkomst? Denk aan andere succesvolle taken - Stel deadlines voor jezelf om je zo te motiveren. - Wees eerlijk naar jezelf toe, is er privé iets waar je je zorgen over maakt, zieke ouder/kind of hik je tegen dat ene project aan. Maak het bespreekbaar! Plan! Plan elke dag van te voren in, je werkplanning in Outlook is hierin je leidraad. Het maken van een planning voor de volgende dag werkt vele malen effectiever. Je verliest geen tijd en kunt gelijk beginnen met dat wat prioriteit heeft. Wanneer je zaken plant, kijk je vooruit en neem je regie over je tijd. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd. Wanneer je je tijd goed benut zal je aan het einde van de dag ook het gevoel hebben dat je zinvol bezig bent geweest en dat je daadwerkelijk een goede bijdrage hebt geleverd aan je bedrijf. Plannen betekent ook regelmatig bijsturen. Wanneer zich bijvoorbeeld een ad hoc situatie voordoet, krijgt dit prioriteit. Hierdoor wijzigt je planning korte termijn en zal je je tijd, taken, en prioriteiten moeten herschikken. De voordelen van het maken van een planning op een rij;je bespaart tijd; Je kunt beter prioriteiten stellen, Je benut je tijd optimaal; Je kunt je beter focussen; Je productiviteit verhoogt; Een planning helpt je om je doelen te bereiken; Je kunt beter anticiperen op vragen van buitenaf; Een planning vergroot de kans dat je daadwerkelijk de dingen gaat doen die je moet doen; Plannen voorkomt dat belangrijke taken urgente taken worden en er een stress situatie ontstaat; Plannen helpt je om beter om te gaan met de dagelijkse afleidingen, zoals doelloos surfen op internet.

6 Plan al je werkzaamheden in: staat het in de PC, dan zit het niet in je hoofd én je hebt direct een totaal overzicht! Prioriteiten stellen Wanneer je voor jezelf geen goede planning hanteert kun je al snel verzanden in allerlei ad hoc situaties om je heen. Voordat je het weet is de ochtend weer voorbij en heb je niet gedaan wat je jezelf had voorgenomen! Het is dus belangrijk dat je leert hoe je adequaat kan reageren op ad hoc situaties en daarbij een onderscheid kan maken in de urgentie van wat zich aankondigt. Het is dus van belang dat je voor jezelf kunt bepalen wat prioriteit heeft, en je op basis daarvan de juiste keuze maakt die goed is voor jou en je team. Maar op basis waarvan maak je dan de juiste keuze? Voor veel mensen geldt dat alles belangrijk is. Wanneer dit voor jou het geval is, zorgt dat ervoor dat het maken van keuzes en het stellen van de juiste prioriteiten een lastige kwestie kan worden. Om te bepalen voor jezelf welke actie prioriteit heeft moet je dus eerst helder krijgen voor jezelf wat JIJ belangrijk vindt. Om dit extra kracht bij te zetten kun je als leidraad houden dat wat voor inkomsten of besparing voor je bedrijf zorgt hoge prioriteit heeft. Heb je meerdere issues die jouw aandacht vragen? Zet ze in volgorde van belangrijkheid, onderneem stap voor stap actie op iedere taak. Maak de acties concreet in je planning! Taken die indirect te maken hebben met het genereren van geld hebben een hoge prioriteit. Net zo als werkzaamheden die te maken hebben met het uitvoeren van de dienst die verleent wordt of het product wat je maakt. Besteed je waardevolle tijd dus aan werkzaamheden die de punten hierboven beschreven ondersteunen. Begin de dag met een taak die hoge prioriteit heeft. Wanneer je de taak af hebt, zal je je beter voelen en zullen alle andere werkzaamheden van die dag makkelijker gaan. Je neemt verantwoording voor je werk. En stelt de juiste prioriteit. Het voordeel wanneer je taken met hoge prioriteit voorrang geeft is dat je je geen zorgen hoeft te maken op het moment dat zich tijdens de dag iets ad hoc voordoet. Het belangrijkste heb je per slot van rekening al gedaan. Wanneer je begint met de minst relevante taken, zullen de belangrijke taken meer en meer op je schouders drukken. Het zal je werk en je productiviteit beïnvloeden.

7 Wanneer je jouw beslissingen helder kan communiceren naar je medewerkers en/of leidinggevende zorgt dit voor duidelijkheid en daadkrachtig persoonlijk leiderschap. Q R S Quote What matters most is how you see yourself Routine Stel een dagelijkse vaste routine op en leg deze vast in je Outlook werkplanning zodat deze ook zichtbaar is voor anderen. Start de dag! Start de dag op zoals jij die in gedachten hebt. Laat je niet verleiden door medewerkers die direct een beroep op je willen doen, maar geef aan dat er gelegenheid is om na x-tijd even samen te komen. Zo beperk je het tijdverlies en kun je bewuste aandacht schenken aan je medewerkers. Slaap voldoende. Om iedere dag optimaal te presteren, thuis of op het werk, is voldoende slaap nodig voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat weefsels worden hersteld en vernieuwd en zenuwcellen worden aangevuld. Tijdens uw slaap ontspannen de spieren zich en is er geen druk op uw geraamte. Tekort aan slaap kan leiden tot afnemende immuniteit en slechte gezondheid. Sport regelmatig Je voelt je beter en kunt de dag vol goede energie beginnen! T U Gebruik To-do lijsten Stap 1. Schrijf alle taken die je nog moet doen op een lijst. Bijvoorbeeld als je een project moet afronden. Stap 2 Schrijf op wat er nog moet gebeuren. Stap 3 Geef het een prioriteit. Wanneer je iets door kan strepen wordt je onderbewuste gestimuleerd om door te gaan en om de to-do lijst z.s.m. af te werken. Met het werken van een to-do lijst wordt je effectiever je voelt je lekker bij het afstrepen van een taak en je kunt weer door. Uitbesteden is een heel effectieve wijze van time management Bijvoorbeeld wanneer je niet goed bent in het maken van presentaties maar de secretaresse wel is het goed haar dat te laten doen. Zelfde geldt voor administratieve of technische zaken. Zoek mensen om je heen die er wel goed in zijn en besteed het uit.

8 V Verantwoordelijkheid Wanneer je je verantwoordelijk opstelt, stel je jezelf regelmatig de volgende vragen om tot betere kwaliteit van iets te komen. Dit heeft zowel betrekking op privé als zakelijk. - Wat loopt er mis? - Wat kan er beter? - Wat kan er sneller? - Wat kan ik er aan doen? Vergaderingen 1 Wil je effectief werken en ben je s morgens het meest productief? Dan is het verstandig om de ochtenduren zoveel mogelijk vrij te plannen. Een manier om hier mee om te gaan is een beslissing voor jezelf te maken door bijvoorbeeld vergaderingen altijd plaats te laten vinden op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld vanaf 11:00 uur en/of na de pauze vanaf 13:00 Geef aan dat het overleg niet langer dan 1 uur kan duren. Zo ben je helder en bewaak je je eigen tijd! Overleggen en vergaderingen zullen automatisch effectiever ingericht worden. Geef bij de medewerkers waar je veel mee te maken hebt aan dat je graag deze tijden wil gaan aanhouden in de toekomst. Het zal even duren maar uiteindelijk weten de collega s wanneer jij bereikbaar bent, en zullen ze hun agenda en vragen aanpassen op dit tijdstippen. Houdt er rekening mee dat je wat weerstand kunt ervaren. Maar geef niet op, het zal je rust, tijd en overzicht geven! Vergaderingen 2 Maak de vergaderingen en agendapunten belangrijk. Wanneer jij aandacht schenkt aan de overleggen en deze belangrijk maakt, zal je merken dat de betrokkenen zich ook meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun taak. De insteek is dat jij steeds minder achter zaken aan hoeft maar meer moet gaan aansturen. Dit betekend dat je voor jezelf een goed overzicht moet hebben van de huidige situatie aansturen monitoren bijsturen. Probeer te vermijden dat jezelf taken op gaat pakken die officieel bij iemand anders liggen. Vergaderen is geen doel in zich. Afspraken die uit een vergadering voortvloeien, moeten zo concreet mogelijk zijn. Let op de volgende punten: - Wat spreken we precies af? - Wie is er verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan? - Hoe moet het precies gebeuren? - Wanneer moet het beoogde resultaat bereikt zijn? - Hoe krijgen we terugkoppeling?

9 W Z Werkplek. Schoon regelmatig je werkplek op. Meer rommel is een verhoging van je stress niveau. Zelfreflectie Betekend dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Hierbij kennen we drie vormen van reflectie Reflecteren op persoonlijke functioneren. Daarbij sta je vooral stil bij wie jij bent, wat je motivatie en je doelen zijn. Deze vorm van reflectie kan je helpen bij je persoonlijkheidsontwikkeling. Reflecteren op beroepsmatig handelen. Deze vorm van reflecteren richt zich vooral op het methodisch handelen. Je kunt zo onderzoeken wat het effect is van de methoden die jij inzet. Reflecteren van persoonlijk beroepsmatig handelen in de maatschappelijke context. Bij deze vorm van reflecteren kijk je ook naar de context van jouw functioneren en handelen. Hierbij vraag je je af wat het effect is op de omgeving, de maatschappij en in hoeverre jij hier verantwoordelijk voor bent Sluit je dag af door zaken waar je eventueel niet aan toe bent gekomen opnieuw in te plannen. Neem door wat je allemaal wel hebt gedaan.

10 , USE IT WISELY

11 TIPS VOOR EEN GOED BELEID Zijn er vast afspraken gemaakt over welke criteria voor registratie van toepassing zijn? Denk hierbij aan naam van de afzender/geadresseerde en routing. Maar ook personen/afdelingen die een informatiekopie krijgen, of de datum, kenmerk en wijze van afdoening. - Worden alle s digitaal bewaard? - Zo niet, wordt de tekst dan uitgeprint en op papier bewaard? - Wordt er buiten de software bewaard? - Is er een structuur voor het archief gemaakt? - Zijn er intern richtlijnen vastgesteld voor de bewaartermijn van s? Het is van belang bij het opzetten van een beleid dat iedereen zich conformeert aan dit beleid. De grootste aanslag op productiviteit binnen een organisatie is . Om dit in goede banen te leiden zijn er 4 onderdelen van belang; lezen replyen sturen : 3 keer per dag (weekend 1 keer per dag) : Direct, mits het in minder dan 2 minuten kan : De hele dag door Direct in contact komen? SMS dan (of in het uiterste geval, bellen). lezen Het lezen van is beperkt tot maximaal 3 keer per dag. is per definitie iets waarvan je niet met zekerheid kunt weten of iemand direct zal reageren. Indien je wilt dat iemand direct reageert, is er het medium telefoon. Het controleren van e- mail op de dag zal ongeveer het volgende schema aanhouden. Het begin van de werkdag Na de lunch Aan het einde van de werkdag replyen Het beantwoorden van is een tijdrovende klus geworden op sommige dagen. Om daar een beetje vaart in te krijgen en om het kaf van het koren te scheiden zijn de volgende regels opgesteld. 1. Is de aan mij gericht en is de binnen twee minuten te beantwoorden? Direct beantwoorden na het lezen en archiveren. 2. Is de aan mij gericht maar vergt het beantwoorden van de enige tijd?

12 Als taak noteren en op een later tijdstip replyen en archiveren. 3. Is de aan mij gericht maar enkel ter informatie? Doorlezen en archiveren. 4. Is de niet direct aan mij gericht (aanhef of door cc veld te gebruiken)? Doorlezen en archiveren. Korte berichten, zorg er voor dat ze alleen relevante informatie bevatten. Een algemeen berichten kun je indelen in drie alinea s 1. Inleiding 2. Vraag (uitschrijven onderwerp, wat verwacht je van de ander) en 3. Afsluiting. Denk voor het versturen even goed na over de inhoud van je bericht; - Is het duidelijk wat je wilt vertellen, - geef je duidelijk antwoord op de vraag of - is duidelijk wat je van de ander verwacht? Zet niet meerdere verschillende vragen in 1 mail, liever 3 mailtjes allen met een eigen onderwerp. Je kunt de mail achteraf beter archiveren/opzoeken sturen Het versturen van kan de hele dag door. Overig beleid Om verder de productiviteit op peil te houden zijn alle notificatiesystemen uitgezet. Oók die op mobiele telefoons. Wil je me direct over iets spreken of heb je een gestuurd welke ik direct zou moeten lezen? SMS dan. Tips voor het beheersbaar houden van je Beantwoord elke dag maximaal 1,5 uur je mail -> 3 mail momenten Maak elke dag je mailbox leeg, waardoor je altijd bij bent. Als het beantwoorden van een mail meer tijd kost, geef dan eerst een reactie wanneer je eraan toe kunt komen, in plaats van de mail in je inbox te bewaren. Plan vervolgens tijd in je agenda om langere of ingewikkeldere mails, verslagen of projecten te verwerken Stuur mails die niet voor jou bedoeld zijn direct door naar de collega s die er wel mee verder moeten. Ontvang je veel CC s? Je kunt een uur per week plannen om alle achtergrondinformatie die je krijgt in één keer door te lezen. Bewaar altijd mails die; algemene en/of prijs afspraken bevatten. Relevante bedrijf- of productinformatie bevatten. Documenten die je op een later tijdstip nog wil inlezen of nodig hebt.

13 SNELTOETSEN OUTLOOK Algemeen Ctrl + 1 Inbox Ctrl + 2 Agenda Ctrl + 3 Contactpersonen Ctrl + 4 Taken Ctrl + 5 Notities Ctrl + 6 Mappenlijst Ctrl + 8 Logboek Voor het aanmaken van nieuwe items: Ctrl + shift + i Naar postvak in Ctrl + shift + a Nieuwe afspraak maken Ctrl + shift + m Nieuwe Ctrl + shift + c Nieuwe contactpersoon Ctrl + shift + k Nieuwe taak Als je in het betreffende bericht bent: Ctrl + r Ctrl + s Beantwoorden enter Verzenden Meerdere bijlagen uit een in 1x opslaan: - Open mailbericht met bijlagen - Klik bestand in bericht - Bijlagen opslaan - Selecteer de bijlagen (indien het er meerdere zijn; houd de CTRL toets ingedrukt). - O.k. Alle geselecteerde bijlagen zitten nu in één map! Onderwerp aanpassen Als het bericht is geopend kun je de onderwerp regel aanpassen. Handig om: - Onderwerp aan te passen naar relevantie - Aangeven wat je met de mail hebt gedaan - Aangeven wat je nog met de mail wilt doen

14 CLEAN DESK EN SCREEN POLICY Clean Desk - Noteer al je acties, notities en afspraken in je agenda, takenlijst, smartphone of To Do Book; - Zorg dat alleen datgene waar je, op dat moment, mee aan werkt op je bureau ligt; - Zorg voor goedwerkende en handige kantoorbenodigdheden zoals een perforator, nietmachine, en de To Do producten; - Maak het organiseren van je spullen, ordners en kasten onderdeel van je werkroutine; - Maak je werk toegankelijk en overdraagbaar voor het geval je afwezig bent; - Zorg dat naslagwerken, contactpersonen, adressen en telefoonnummers upto-date zijn; - Plan tijd voor het afronden van je dag en het opbergen van zaken; - Maak een planning voor de volgende dag, zodat je direct aan de slag kunt. Clean Screen - Pas de To Do Methode toe, maak direct keuzes; - Houd je Postvak IN leeg; - Geef je mappen en documenten duidelijke titels; - Gebruik een duidelijke onderwerpregel in je correspondentie; - Gebruik CC alleen ter informatie ; - Verwijder overbodige tekst bij het beantwoorden en doorsturen van s; - Maak het de ontvanger zo gemakkelijk mogelijk; - Plan tijd voor verwerking, bijvoorbeeld op 2 maximaal 3 momenten op de dag; - Schakel je programma, geluiden en pop-ups uit als dit afleidt; - Maak je mappenstructuur identiek aan je mappen in je programma - Geniet van je Clean Desk en Clean Screen *bron organizing works

15 MAAK DIRECT EEN KEUZE OVER JE Mail ombouwen naar een concrete actie! Wanneer je begint met het opschonen van een mailbox begin je altijd onderaan bij de oudste mail. Wanneer je een mail hebt waaruit een actie uit voort vloeit die je concreet kunt invullen met onderwerp, actie, datum en tijd kun je de mail oppakken en deze slepen naar je agenda, evt. nog een categorie toewijzen. Kun je er nog geen tijd of datum aan toewijzen zet je deze in je taken! Gebruik van de linker muisknop Wanneer je de linker muisknop pakt om te slepen dan kopieer je de platte tekst in een taak of agenda. Gebruik van de rechter muisknop Wanneer je de rechter muisknop pakt om te slepen dan krijg je een aantal mogelijkheden. Advies hierin om niet die met een snelkoppeling te pakken, omdat er altijd een kans bestaat dat de oorspronkelijke mail kwijt raakt en dus geen snelkoppeling werkt. Advies is om de optie kopiëren met bijlage te nemen. Taken delegeren; Bij taken geen begindatum vermelden maar wel een einddatum. De persoon in kwestie weet dat wanneer het af moet zijn en kan dit in zijn/haar agenda noteren vertrouwen hebben dat het gebeurt. Omtrent taken delegeren kun je goede afspraken maken. De volgorde is nml. als volgt. BV HL delegeert een taak HL accepteert, taak komt automatisch in zijn taken lijst BV Ontvangt acceptatie en weet dat er aan gewerkt wordt HL Geeft aan dat taak is voltooit BV Ontvangt bevestiging en taak verdwijnt bij beide uit de takenlijst Voor BV blijft de taak zolang deze niet is voltooit in haar takenlijst staan. Op deze manier kan zij controle houden over uitgezette taken. Indien gewenst kan er nog extra een herinnering ingezet worden. EEN VOLLE MAILBOX IS EEN DIGITALE UITGESTELDE STAPEL PAPIER! ORGANISEREN IS KEUZES MAKEN

16 Gebruik onderstaande tips om nog meer uit je mogelijkheden te halen en om Efficiënter en overzichtelijker met je te werken; 1. Adressenboek - distributielijst 2. Autorisaties 3. Jaarlijks archiveren 4. Melding nieuwe 5. Regels en waarschuwingen: uit je inbox direct naar een aparte map sturen 6. Werken met de Wachten op lijst 1. Adressenboek distributielijst Je kunt van een groep personen (bijvoorbeeld je eigen team) een distributielijst maken zodat je niet iedere keer alle mail adressen van de mensen uit die groep apart hoeft in te voeren. Distributielijst aanmaken Ga naar Contactpersonen, Start, Nieuwe groep contactpersoon en selecteer vervolgensalle contactpersonen die je aan de groep wilt toevoegen. Handig om voor de naam van jedistributielijst een * te zetten. Hiermee worden al je distributielijsten bovenaan bij elkaarweergegeven. 2. Autorisaties Wil je collega s autoriseren om te kunnen inzien dan wel het kunnen werken in je e- mail, agenda en / of takenlijst (bijvoorbeeld doordat zij je werkzaamheden waarnemen tijdens je afwezigheid), dan kan je dit bepalen via het toekennen van autorisaties. Toekennen autorisaties Ga naar tabblad Bestand. Klik achtereenvolgens op Accountinstellingen en op Gemachtigdentoegang. Klik op Toevoegen. Kies de naam van de persoon die je als gemachtigde wilt opgeven of zoek de naam en klik op de naam in de lijst met zoekresultaten. Geef aan in het menu welke onderdelen de gemachtigde mag zien/uitvoeren. Klik op Toevoegen en klik vervolgens op OK. 3. Jaarlijks archiveren Ieder systeem heeft af en toe onderhoud nodig, zo ook je mappen in je . Schoon deze jaarlijks op, maar besteed hier niet al te veel tijd aan! Maak aan het begin van ieder jaar een nieuwe map aan met als naam het jaartal van het vorige jaar. Verplaats naar deze map alle mappen met inhoud die je in dat jaar hebt gevuld. Maak vervolgens nieuwe mapjes aan om de mails die je in het nieuwe jaar wilt

17 bewaren in te archiveren. Mappen van meer dan bijvoorbeeld vijf jaar oud kun je op een gegeven moment wel weggooien, de kans dat je daar ooit nog in zal kijken is nihil! 4. Melding nieuwe Indien er een nieuw bericht in de Inbox binnen komt gebeurt er van alles om jou hierop te attenderen; er verschijnt bijvoorbeeld een envelopje onderin beeld, je hoort een geluidje, je cursor verspringt even of je krijgt (in het ergste geval ) gedurende een korte periode een gedeelte van het bericht te zien. Maar, waarom zou je willen weten dat er nu een mailtje binnen is gekomen? De kans is alleen maar groot dat je toch even wilt kijken, en afgeleid ben je Om te voorkomen dat je buiten je vaste mail leesmomenten om, toch naar binnengekomen mailtjes gaat kijken, kun je dus het beste alle alarmsignalen afzetten. Uitzetten melding nieuw bericht Ga naar tabblad Bestand, Opties, , Ontvangst van bericht. Zet nu de gewenste vinkjes uit. 5. Regels en Waarschuwingen Sommige hoef je niet in je inbox te ontvangen. Denk aan minder relevante mail die geen haast heeft zoals nieuwsbrieven, updates van je netwerken (Linkedin, Twitter, etc) en eventueel mailtjes die cc aan je zijn gezonden. Deze mailtjes vervuilen je inbox. Je kunt dit voorkomen door Regels en Waarschuwingen in te stellen. Automatisch sorteren van mail naar een bepaalde map - Ga naar Bestand, Info, Regels en Waarschuwingen. - Klik op het kopje Nieuwe Regel. Er verschijnt weer een nieuw venster met een aantal standaard mogelijkheden. - Kies Regel maken vanaf sjabloon. - Kies je voorkeur ( van een bepaald adres of met bepaalde woorden in de onderwerpregel of in de tekst) en klik op volgende. - In het nieuwe menu dat nu verschijnt, kun je de voorwaarden en acties instellen. Dit doe je door op de blauwe onderstreepte tekst te klikken. - Bepaal de map waar je de naartoe wilt plaatsen. Klik op Bericht van iemand naar een map verplaatsen en klik op Volgende. - Schakel de regel in. - Klik op Volgende als je de regel hebt ingesteld en geef de regel een naam. - Klik op Regels nu uitvoeren. - Outlook vraagt aan je of je de regel wilt toepassen op alle items die al in de inbox staan. Dit is aan jezelf om te besluiten.

18 SMART ORGANIZED, Creating Your Succes! Only by discovering your innate strengths and developing and exploiting them to their highest degree can you utilize yourself to get the greatest amount of satisfaction and enjoyment from everything you do" ~ Brian Tracey ~ of of check

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken!

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken! Outlook 2011: E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek

Nadere informatie

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f!

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f! E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek - distributielijst

Nadere informatie

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Heb je een inbox die nooit meer leeg lijkt te raken? Worstel je je elke dag door alle mail heen en kom je maar niet meer toe aan je echte werk?

Nadere informatie

Tips & Trucs basis Outlook 2007/2010

Tips & Trucs basis Outlook 2007/2010 Papierloos, digitaal werken, efficiënt en slimmer werken? Hieronder tref je een aantal tips voor Outlook, waardoor je: minder of geen papier meer hoeft te printen omdat je het digitaal op de goede plek

Nadere informatie

Jetty Rozema - Organiseer het Goed

Jetty Rozema - Organiseer het Goed Jetty Rozema - Organiseer het Goed 24 maart 2016 Timemanagement Productiviteit verhogen - tijd vrijmaken voor zaken die voor jou belangrijk zijn Zelfleiderschap juiste keuzes maken Efficiënte procesgang

Nadere informatie

Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces!

Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Een lege Inbox en rust in je hoofd Met onze tips om slimmer te werken met Microsoft Outlook Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Inhoud Veel plezier met deze tips... 3

Nadere informatie

OUTLOOK BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching

OUTLOOK BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching OUTLOOK BASISGIDS De Padvinders Slimmer Werken Coaching Inleiding Deze gids is bedoeld voor mensen die werken met Outlook 2007. Doe je dat niet? Dan kan je deze gids alsnog gebruiken, maar dan zal misschien

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK E-MAILEN MET OUTLOOK Op www.seniorenweb.nl vind je tips en tricks over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beide zijn

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42 Inhoud 1 Outlook: Aan de slag met Outlook... 3 1.1 Voor u begint... 3 1.1.1 Het Postvak IN... 3 1.1.2 De keyboard shortcuts... 3 2 Mappen... 4 2.1 Mappenstructuur... 4 2.1.1 Map Voltooid... 4 2.1.2 Snelle

Nadere informatie

ben je het overzicht kwijt en loopt communicatie niet zoals zou moeten. Het ontvangen van veel kan je een onrustig gevoel geven.

ben je het overzicht kwijt en loopt communicatie niet zoals zou moeten. Het ontvangen van veel  kan je een onrustig gevoel geven. Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Beheers jij je e-mail of beheerst jouw e-mail

Nadere informatie

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT.

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. IT-specialisten, managers en consultants maken al jaren gebruik van de PDCA-cyclus methode (Plan-Do-Check-Act) om processen te optimaliseren. Zij zoeken dan steeds naar

Nadere informatie

Timemanagement met Outlook Op de agenda voor vandaag

Timemanagement met Outlook Op de agenda voor vandaag Timemanagement met Outlook 1 Op de agenda voor vandaag 2 3 1 Zelfmanagement Timemanagement = Prioriteitenmanagement = Zelfmanagement 4 Once you begin to see where your time is used best and where it s

Nadere informatie

Papierloos, digitaal, efficiënt en slimmer werken?

Papierloos, digitaal, efficiënt en slimmer werken? Hieronder tref je een aantal tips voor Outlook, waardoor je: minder of geen papier meer hoeft te printen. De meeste mensen printen e- mailberichten omdat ze er nog iets mee moeten doen. Als je papierloos

Nadere informatie

Welkom. beheer en timemanagement

Welkom.  beheer en timemanagement Welkom E-mail beheer en timemanagement Even voorstellen 15 jaar geleden Nu! AVK Innovatie > Training > Advies www.avk.nl E-mailbeheer bedrijven complete chaos Onderzoek toont aan: E-mailbeheer bedrijven

Nadere informatie

Een bericht dat ik lees in het leesvenster wil ik niet als gelezen beschouwen.

Een bericht dat ik lees in het leesvenster wil ik niet als gelezen beschouwen. OUTLOOK OP STOOM Duik met mij mee in Outlook. Ik open allerlei deuren en achterpoortjes van dit programma en ga met vinkjes en instellingen aan de slag zodat alles nog gesmeerder loopt. Wil je meer grip

Nadere informatie

Zo hou je tijd over. Slim omgaan met .

Zo hou je tijd over. Slim omgaan met  . Zo hou je tijd over Slim omgaan met e-mail Slim omgaan met e-mail - pag. 2 Zo hou je tijd over Mail gaat de hele dag door; op je werk, thuis en op je smartphone. Het houdt eigenlijk nooit op. Heb je het

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK Emailen met Outlook Op www.seniorenweb.nl vind je tips en trics over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beiden zijn

Nadere informatie

Life is all about finding the balance between too much and too little.

Life is all about finding the balance between too much and too little. Life is all about finding the balance between too much and too little. Programma 1. De organisatie: samenwerken 2. Jouw functie: overzicht & plannen 3. Jij als persoon: efficiënt functioneren Doelen voor

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Outlook 2007

Gebruikershandleiding Outlook 2007 ROC van Twente - Servicedesk-ICT Gebruikershandleiding Outlook 2007 Versie 1.2 1 1. INTRODUCTIE... 3 1.1 INLOGGEN IN DE OUTLOOK 2007 CLIËNT... 3 1.2 UITLEG OVER DE OUTLOOK NAVIGATIE KNOPPEN... 3 1.3 UITLEG

Nadere informatie

Tips voor Timemanagement

Tips voor Timemanagement Tips voor Timemanagement Vaak kun je tijd winnen én minder druk ervaren door efficiënter te werken. Hieronder een aantal tips. Werk aan je werkplek Chaos op je werkplek brengt chaos in je hoofd. In het

Nadere informatie

E-e- Slimmer met .

E-e- Slimmer met  . E-e- Slimmer met e-mail drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl Slimmer met e-mail Programma E-mail: een zegen of een vloek? E-mailtest (blz.10) Elke dag een lege in-box Outlook optimaal E-mail-etiquette Actieplan

Nadere informatie

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016 Handleiding Semanur Yilmaz Consumentenbelangen 14 maart 2016 Inhoudsopgave Algemeen Taal instellen Onderdelen van Outlook E-mail Mail verzenden Mail verplaatsen naar map E-mail aan team/ manager Automatisch

Nadere informatie

Effectief omgaan met je tijd

Effectief omgaan met je tijd niet belangrijk belangrijk Effectief omgaan met je tijd Stephen Covey heeft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap een eenvoudige en doeltreffende manier aangereikt om bewust met

Nadere informatie

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST 25 TIPS VOOR EEN EENVOUDIGER LEVEN MET MINDER STRESS 1 SCHRIJF JOUW PERSOONLIJKE MISSIE De nummer #1 reden dat mensen worstelen met stress is een gebrek aan richting. Zodra je jouw persoonlijke missie

Nadere informatie

Werken met een gedeelde mailbox in Outlook

Werken met een gedeelde mailbox in Outlook Binnen HostedXL wordt op verschillende manieren een mailbox gedeeld. De volgende situaties doen zich voor: 1. Ik wil met collega s een gedeelde mailbox beheren. Met z n allen moeten wij van daaruit kunnen

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Workshops Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Workshops 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wat

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Wat gaan we doen? Met een bewezen werkmethodiek vanuit heldere functiedoelen de juiste keuzes maken om aantoonbaar tijdwinst te boeken en 100% overzicht te

Nadere informatie

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren.

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. De opmaak van pictogrammen en tabbladen is veranderd Ook zijn er nieuwe handige zoekmap-opties in je mailbox! Hang op het

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

28 efficiency tips voor een productievere werkdag

28 efficiency tips voor een productievere werkdag 28 efficiency tips voor een productievere werkdag Gun jezelf de rust en de kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Doen is de "Missing Link" tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Deze handleiding beschrijft hoe je in Outlook 2010 van de Microway Cloud machtigingen kunt uitdelen voor agenda s of mailboxen.

Deze handleiding beschrijft hoe je in Outlook 2010 van de Microway Cloud machtigingen kunt uitdelen voor agenda s of mailboxen. Inleiding Deze handleiding beschrijft hoe je in Outlook 2010 van de Microway Cloud machtigingen kunt uitdelen voor agenda s of mailboxen. Deze uitleg is gegeven op 2 fictieve Cloud gebruikers: Stefan Peters

Nadere informatie

Digitaal (samen)werken: tips!

Digitaal (samen)werken: tips! Digitaal (samen)werken: tips! Algemene tips Emails: roep de functie discussies op en bewaar enkel de recentste mail Commentaar bij een doc: gebruik functie opmerkingen en schrijf in het digitaal document

Nadere informatie

Workshop Timemanagement

Workshop Timemanagement Workshop Timemanagement Rabobank 20 januari 2015 www.focusoptekst.nl TOPICS De basis: taken en stappen E- mail (gefng things done) Nee- zeggen Stop met uitstellen Het nieuwe werken DE BASIS 1. Ken je doelen

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Cursus ICT 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 1 Lieve D Helft Cursus ICT 1 Inhoud Wat is Outlook? 3 Het scherm 3 Nieuw E-mailbericht maken 4 E-mailbericht versturen 5 E-mailbericht beantwoorden naar verzender 6 E-mailbericht beantwoorden naar verzender en alle ontvangers

Nadere informatie

Je eerste mailtjes met een computer

Je eerste mailtjes met een computer Je eerste mailtjes met een computer Het e-mailadres Om te e-mailen hebben jij en jouw correspondent een e-mailadres nodig. Een e-mailadres bestaat steeds uit 2 delen gescheiden door een o Wat vóór @ staat

Nadere informatie

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook Microsoft Outlook 2010 Meer functies binnen Outlook Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module

Nadere informatie

Life is all about finding the balance between too much and too little.

Life is all about finding the balance between too much and too little. Life is all about finding the balance between too much and too little. Programma 1. Minder e-mail 2. E-mail op orde Doelen voor vandaag Na afloop van de training je: 1. Weet je je e-mail je minderen 2.

Nadere informatie

de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder

de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder de geeltjesmethode pag. 2 De Geeltjesmethode Ben je altijd druk en geleefd te worden door alles wat je moet of wat anderen van je willen? Je kunt je soms

Nadere informatie

15/10/14. Time Management Company 2014. Onze visie

15/10/14. Time Management Company 2014. Onze visie Onze visie 1 Uw webpagina Plan van aanpak Don VM 16/10 1/2 de dag training in groep Don NM 16/10 individueel gesprek Vrij 17/10 mail met actieplan & weblink & opdracht logboek Vrij 24/10 deadline logboek

Nadere informatie

Cursusmateriaal voor de juiste prioriteit

Cursusmateriaal voor de juiste prioriteit FrieslandCampina - 2013 Cursusmateriaal voor de training Grip op je werk, bij FrieslandCampina in juni 2013. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Nadere informatie

Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan

Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan niet belangrijk belangrijk Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan Stephen Covey heeft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap een eenvoudige en doeltreffende manier aangereikt

Nadere informatie

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN Geschreven door Janny Brusselers Hallo! Leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn gratis nieuwsbrief! Als dank hiervoor, verklap ik dé 3 geheimen die jou

Nadere informatie

Jan Buermans Time Management

Jan Buermans Time Management Jan Buermans Time Management Mensen hebben tussen de 40.000 en 60.000 gedachten op een dag 95% ervan is in het verleden of in de toekomst Slechts 5% van onze tijd zijn we in het NU! Iedereen heeft evenveel

Nadere informatie

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Open Training Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wil jij meer

Nadere informatie

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig.

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Schoolmail Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Wil je meer uitleg of hulp bij het instellen van de juiste

Nadere informatie

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Organiseren werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Inhoud 1. Organiseren is keuzes maken 6. Planning en digitaal organiseren 7. E-mail organiseren Pagina

Nadere informatie

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL RDS (Remote Desktop Services) Inloggen Surf naar https://mail.hvzfluvia.be/owa Druk op enter Dit scherm verschijnt: Vul in het vak domein\gebruiker je log-in gegevens in. Dit

Nadere informatie

Time management. drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl

Time management. drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl Time management drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl Programma Warming up Plannen en prioriteiten Time management matrix: urgent & belangrijk E- mail DE BASIS Doelen, taken, stappen Prioriteiten Plannen

Nadere informatie

Jan Buermans Time Management

Jan Buermans Time Management Jan Buermans Time Management Mensen hebben tussen de 40.000 en 60.000 gedachten op een dag 95% ervan is in het verleden of in de toekomst Slechts 5% van onze tijd zijn we in het NU! Iedereen heeft evenveel

Nadere informatie

Over de FollowHub. Tip: Bewaar uw gebruikersnaam en wachtwoord zorgvuldig. U heeft ze vaker nodig om in te loggen.

Over de FollowHub. Tip: Bewaar uw gebruikersnaam en wachtwoord zorgvuldig. U heeft ze vaker nodig om in te loggen. Over de FollowHub De FollowHub helpt u bij het plannen en onthouden van dagelijkse activiteiten. U kunt de app voor uzelf gebruiken of voor een familielid, kennis of cliënt. U plant bijvoorbeeld een afspraak

Nadere informatie

Omgaan met e-mail in Thunderbird (Netmail)

Omgaan met e-mail in Thunderbird (Netmail) Omgaan met e-mail in Thunderbird (Netmail) Als er iets is wat waar we dagelijks de nodige tijd insteken, dan is dat wel de afhandeling van onze e-mail. Dat is in deze tijd niet meer weg te denken. Waar

Nadere informatie

Handleiding Zarafa web mail

Handleiding Zarafa web mail Handleiding Zarafa web mail Wat vind je in deze handleiding? De meeste mensen zijn wel bekend met het gebruik van web mail. Dat wil zeggen, dat je inlogt via een internet browser in plaats van een mailprogramma

Nadere informatie

Outlook 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Outlook 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Werkomgeving Wat is Microsoft Outlook? 7 Outlook 2013 opstarten/afsluiten 7 Het mappenvenster 8 De navigatiebalk gebruiken 9 De compacte navigatie gebruiken 11 De takenbalk 12 Het leesvenster 13 Het deelvenster

Nadere informatie

Welkom bij de Workshop. Efficiënter Werken Programma (EWP)

Welkom bij de Workshop. Efficiënter Werken Programma (EWP) Welkom bij de Workshop Efficiënter Werken Programma (EWP) Yvonne Drissen (tel. 06-57570951) Sr. Trainer/consultant bij: Van Soest - Koedam Consultancy BV yvonne@vansoestkoedam.nl Kom je tijd tekort? Vergeet

Nadere informatie

Nieuw bericht maken werkbalk Opmaak lettertype, grootte en kleur kiezen

Nieuw bericht maken werkbalk Opmaak lettertype, grootte en kleur kiezen Opleiding outlook E-mail E-mail indelingen Extra opties E-mailindeling Berichtindeling - HTML: dit wordt ingesteld - RTF-indeling - Tekst zonder opmaak Opmaak tekst Nieuw bericht maken werkbalk Opmaak

Nadere informatie

Werken met een gedeelde mailbox in Outlook

Werken met een gedeelde mailbox in Outlook Binnen Avans Hogeschool wordt op verschillende manieren een mailbox gedeeld. De volgende situaties doen zich voor: 1. Ik wil met collega s een gedeelde mailbox beheren. Met z n allen moeten wij van daaruit

Nadere informatie

Outlook 2016 tips & tricks

Outlook 2016 tips & tricks Outlook 2016 tips & tricks Enkele handige weetjes in het kader van de GO werkmethode Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Afhandelen inkomende e-mails... 2 Maak gebruik van de functionaliteit

Nadere informatie

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies Er komt zo veel op me af dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen" Meestal eet ik een boterhammetje snel tussendoor, geen tijd

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Denise Hulst. Timemanagement Sociale media De 10 meest efficiënte toepassingen in Outlook. www.hetbeterewerken.nl Workshop Het Betere E-mailen

Denise Hulst. Timemanagement Sociale media De 10 meest efficiënte toepassingen in Outlook. www.hetbeterewerken.nl Workshop Het Betere E-mailen Denise Hulst Timemanagement Sociale media De 10 meest efficiënte toepassingen in Outlook Hoeveel e-mail wordt er per dag wereldwijd verstuurd? De dagelijkse praktijk Wat is leuk aan e-mailen? De dagelijkse

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Outlook 2010 tips & trucs

Outlook 2010 tips & trucs Outlook 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Snelle stappen... 1 2 E-mail... 2 2.1 Regels... 2 2.2 CC mail onderscheiden... 2 2.3 Verwijderde

Nadere informatie

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren.

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Sinds de invoering van het nieuwe Mijn RvR (augustus 2014) worden er

Nadere informatie

Praktische gids. E-mailgebruik op het werk

Praktische gids. E-mailgebruik op het werk Praktische gids E-mailgebruik op het werk 2 Gebruik van e-mail... 4 Wanneer gebruik je e-mail beter niet?... 4 Wanneer kun je e-mail wel gebruiken?... 4 Hoe maak je een e-mailbericht op?... 5 Hou het zakelijk

Nadere informatie

Agenda Basisvaardigheden; Eisenhowerschema; Oefening; Plannen; Werkplek inrichten.

Agenda Basisvaardigheden; Eisenhowerschema; Oefening; Plannen; Werkplek inrichten. Agenda Basisvaardigheden; Eisenhowerschema; Oefening; Plannen; Werkplek inrichten. Hoe ontstaat werkdruk? Hoe herken je werkdruk bij een ander? En bij jezelf? Effectiviteit: doe ik de goede dingen? Efficiëntie:

Nadere informatie

Meer productiviteit en plezier in je werkdag. 28 efficiency tips. Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces!

Meer productiviteit en plezier in je werkdag. 28 efficiency tips. Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Meer productiviteit en plezier in je werkdag 28 efficiency tips Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Welkom Je bent professional en goed in je vak. Maar hoe je je werk

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK Laatst bijgewerkt: 29-01-2013 Inhoud 1. Hoe komt de klant bij het contactformulier? 3 2. Automatische toewijzingen 6 3. Overzicht agent interface 7 4. Hoe beantwoord

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Berichtenbox Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Inhoud 1. Inleiding 3 2. Inloggen op de berichtenbox 4 3. Lay-out van de berichtenbox 6 3.1 Linker menu

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

De 7 geheimen van een opgeruimd bureau!

De 7 geheimen van een opgeruimd bureau! De 7 geheimen van een opgeruimd bureau! www.cleandesk.nu Belangrijk: je mag dit document delen met anderen op voorwaarde dat je de bron (www.cleandesk.nu) vermeldt. Wil je dit e-book weergeven op een site

Nadere informatie

Microsoft Outlook beheren

Microsoft Outlook beheren Microsoft Outlook 2016 E-mail beheren Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module nemen we je mee

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Inhoud 1. Waar?...2 2. Wachtwoord wijzigen...2 3. Berichten lezen...2 4. Bijlage openen...3 5. Nieuw bericht...4 6. Bijlage meesturen...4 7. Mappen maken...5

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema pag.: 1 van 5 Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema Tijd is een schaars goed. U heeft als inkoper slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot uw beschikking om uw taken uit te voeren. Deze

Nadere informatie

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE PRIORITEITEN drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE Ook zo druk, druk, druk? Hebt u het gevoel dat u geleefd wordt door de waan van de dag en dat u altijd tijd te kort hebt? Of hebt u uw zaakjes prima onder controle

Nadere informatie

Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Hoe houd je je werk-privé balans onder controle?

Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Hoe houd je je werk-privé balans onder controle? Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Mobiel werken draagt bij aan een optimaal leefritme Een kwart van de ondernemers ligt vaker wakker over de balans tussen werk en privé dan over de toekomst

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Eerste hulp bij planning

Eerste hulp bij planning Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces!

Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! UvA time management training Meer productiviteit en plezier door de juiste keuzes Gun jezelf de rust en kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Welkom Leuk dat we je binnenkort mogen verwelkomen

Nadere informatie