Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015"

Transcriptie

1 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de . Dit is in de meeste gevallen POP-mail. Dat betekent dat u de mail ophaalt met een mailpakket en na het ophalen van deze mail van uw provider, komen de mailtjes keurig in uw mailbox en worden de mailtjes verwijderd van uw provider s mailserver. Op die manier blijft uw mailbox op de server van uw provider gewoon netjes leeg en kunt u uw eigen mailtjes zelf beheren. Ook de ipad of iphone heeft een mailpakket als app op deze twee apparaten staan. Alleen haalt u de mail ook via POP binnen, maar blijven de mailtjes wel op de server van de provider staan, want anders zou uw PC of Mac de mailtjes niet meer ontvangen. Het nadeel van POP is, dat als uw computer de mailtjes heeft opgehaald, dus van de server verwijderd zijn, krijgt uw ipad of iphone het mailtje niet meer binnen. Dit kunt u natuurlijk ondervangen om bijvoorbeeld de instellingen op uw computer zo in te stellen, dat de mail nog een dag of week op de server blijven staan, zodat u alle tijd heeft, om ook de mailtjes binnen te krijgen op uw ipad of iphone. IMAP. Er is echter ook een hele efficiëntere manier om uw mail binnen te krijgen. U kunt namelijk ook IMAP gebruiken in plaats van POP. Met IMAP blijven alle mailtjes altijd op de server staan als u uw mailtjes op de computer leest of op uw ipad of iphone. U haalt wel de mail op. Dus u download ze wel op uw computer of ipad of iphone maar ze blijven ook netjes op de server staan. Waar u wel op moet letten, dat als u een mailtje verwijderd uit uw inbox, dan wordt ook dit zelfde mailtje verwijderd van de server en dus is dat mailtje ook niet meer te zien op uw ipad of iphone. Wat een zeer groot voordeel is van IMAP ten opzichte van POP, dat u bij het versturen van een mailtje altijd het verstuurde mailtje terug kunt vinden in de verzonden items. Of u nu op een computer werkt of ipad of iphone dat maakt niet uit. Bij POP moet u weten, van welk apparaat u een mailtje hebt verzonden, maar bij IMAP maakt dat dus helemaal niet uit. Het mailtje is altijd te zien op al uw apparaten. Van POP naar IMAP. Heeft u uw computer, ipad of iphone nog niet geconfigureerd met , dan zou ik altijd meteen met IMAP gaan werken en niet meer met POP. Heeft u echter al draaien op uw computer, ipad of iphone, dan kunt u de POP mail veranderen naar IMAP, alleen vergt het wel wat handelingen.

2 In dit document kunt u precies lezen hoe dit in zijn werk gaat. Nog 1 mededeling over dit document. Ik werk alleen met OSX Yosemite en ios Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld Microsoft Outlook geen IMAP zou ondersteunen, want dat kan namelijk wel, maar omdat ik geen Windows machine meer heb, kan ik dat niet precies uitleggen welke handelingen er precies nodig zijn om deze omzetting te verwezenlijken. Welke stappen zijn er nodig voor het omzetten? Hieronder treft u een lijstje aan, welke handelingen er precies nodig zijn om van begin tot eind deze omzetting goed te laten verlopen. 1. Maak een backup van uw mailbox, zowel op computer als ipad of iphone. 2. Maak een nieuwe mailbox aan, voor het zelfde adres die u via POP binnen haalt. 3.Stop het ophalen van de mail voor uw POP mailbox op uw computer. 4. Verplaats alle mailtjes die in uw POP mailbox staan naar uw nieuwe IMAP mailbox. 5. Controleer of alle mailtjes zijn over gezet. 6. Maak de POP mailbox inactief. Deze 6 punten ga ik nu per item behandelen. 1. Maak een backup van uw computer, ipad of iphone. Maak een backup van uw computer. Dit kan onder andere via TimeMachine. Daarmee worden ook alle mailtjes gebackupt. Maakt u voor het eerst een backup van uw computer, dan kan het wat duren, maar doet u dit al regelmatig, dan duurt deze backup actie niet zo lang. Ik ga in dit document TimeMachine verder niet behandelen. U kunt via itunes een reservekopie maken van uw ipad en iphone. Dit doet u door de ipad of iphone aan te sluiten op uw computer en als itunes automatisch gestart is, gaat u naar uw ipad of iphone wat in uw itunes op uw computer te zien is en klik dan op Maak reservekopie. 2. Maak een nieuwe mailbox aan, die u ook al via POP binnen haalt. U gaat nu een IMAP mailbox aan maken. Zowel OSX Yosemite als ios 8 worden hier de stappen behandeld. OSX Yosemite. Start uw mailpakket op. Kies in het bovenste menu voor Mail en kies daarbinnen voor Voorkeuren. U komt dan in een dialoogvenster terecht. Klik in de knoppenbalk voor Accounts. Klik dan op de knop Nieuw account, wat links onder in dit dialoogvenster staat. Kies dan voor Voeg ander mailaccount toe. Dat staat helemaal onderin het lijstje wat je rechts van het scherm ziet staan en klik vervolgens op Ga door.

3 U komt nu in een venster, waarin u uw naam, adres en wachtwoord moet invoeren. Heeft u dit gedaan, klik dan op Volgende. Nu komt u in een venster, waarin u moet aangeven met welke server u contact wilt maken. Kies voor IMAP (staat standaard al zo ingesteld) en voer dan de naam in van de inkomende mailserver van uw provider. Daaronder moet u uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Die staan al ingevuld, maar wellicht moet uw uw gebruikersnaam nog aanpassen, daar krijgt u in dit schermpje nog de gelegenheid voor. Heeft u alles ingevoerd, klikt u op Volgende. Dan krijgt u een schermpje, waarin u de SMTP servernaam kunt invoeren. Dat kan hetzelfde zijn als wat u bij uw POP mailaccount hebt ingevoerd. Heeft u de kloppende gegevens ingevuld, klikt u op Maak aan. ios 8. Binnen ios 8 zit een standaard mail app. Deze app is voor verschillende mailsystemen te gebruiken. Zo ook voor POP en IMAP. Wellicht heeft u uw POP mail al op uw ipad of iphone staan en omdat u graag alle mail wilt over zien, zowel de ingekomen mail als de verstuurde mail is het mooier om IMAP te gaan gebruiken. Doe het volgende om dit voor elkaar te krijgen. Ga naar Instellingen > mail, contacten en Agenda tik op Nieuw account en u komt dan in een lijstje met mailsoorten tegen. Tik dan op Anders. Tik dan op Voeg mailaccount toe. Voer dan de gevraagde gegevens in, zoals uw naam, adres en uw wachtwoord en geef het account ook een naam, zodat u weet dat het om een IMAP mailbox gaat. Ik geef als voorbeeld: IMAP. Tik dan vervolgens op Volgende. Dan komt u op een nieuw scherm terecht. Kies daar voor IMAP en vul de bij passende gegevens in. Dus de inkomende- en uitgaande servergegevens en klik vervolgens op Volgende. Daarna komt u in een scherm terecht, waarin u 2 items kunt activeren voor deze mailbox. Dit zijn en Notities. Deze 2 items staan standaard aangevinkt en dus kunt u gewoon op Maak aan tikken. Uw IMAP mailbox is nu klaar voor gebruik.

4 3.Stop het ophalen van de mail voor uw POP mailbox op uw computer. Voordat u uw mail van de POP mailbox naar de IMAP mailbox verplaatst, moet u eerst het binnenhalen met de POP mail uitzetten, anders komen de mailtjes weer opnieuw binnen. Dit hoeft u alleen op uw computer te doen. Doe het volgende. Ga naar uw mailpakket en ga dan naar het bovenste menu naar Postbus en kies dan voor Online status en klik dan op de naam van de POP mailbox die u offline wilt zetten.. 4. Verplaats alle mailtjes die in uw POP mailbox staan naar uw nieuwe IMAP mailbox. Kijk nu naar uw postbussenlijst. Die staat helemaal links van uw mailpakket. Staat deze lijst niet in beeld, kunt u dat via de Favorieten aanzetten door op Postbussen lijst te klikken. Klik dan op de POP mailbox en selecteer dan alle berichten die in deze map staan. Heb je dat gedaan, sleep dan, door middel van de linker muisknop ingedrukt te houden, de mailtjes naar de nieuwe IMAP mailbox. Heeft u veel mailtjes in de POP mailbox staan, kan het even duren voordat alle mailtjes over gezet zijn. Zijn alle mailtjes over gezet, dan moet de POP mailbox leeg zijn 5. Controleer of alle mailtjes zijn over gezet. Om er zeker van te zijn of alle mailtjes naar de nieuwe mailbox zijn verplaatst, moet de POP mailbox leeg zijn, maar ook kunt u het aantal mailtjes wat u in uw POP mailbox had staan, vergelijken met het aantal wat nu in uw IMAP mailbox terecht is gekomen. 6. Maak de POP mailbox inactief. Ga naar het bovenste menu naar Mail en daarbinnen naar Voorkeuren en zoek dan weer de POP mailbox op in het accounttabel en vink dan het vinkje weg uit het vakje wat voor Schakel deze account in en de mailbox is uitgeschakeld. Vanaf nu komen er geen mailtjes meer in de POP mailbox terecht. ipad en iphone handelingen. Heeft u deze 6 handelingen gedaan, kunt u de computer laten voor wat het nu is. De ipad of iphone had u al voorzien van een IMAP mailbox, alleen staat de POP mailbox er nog wel in. Die kunt u nu zonder problemen deactiveren op uw ipad of iphone. Doe daarom het volgende. Ga op uw ipad of iphone naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda en u ziet dan een lijstje met mailboxen staan. Tik op de POP mailbox en zet dit account dan uit door op het schuifje te tikken wat

5 rechts in beeld staat.de mailbox wordt dan niet verwijderd, maar is niet meer direct in beeld te zien als u uw mail app hebt geopend. Zo kunt u altijd nog terug naar een mailtje die toch niet over is gezet naar de IMAP. De verzonden items vanaf de ipad of iphone worden namelijk niet mee verhuisd naar de IMAP mailbox. Als u toch een mailtje wilt lezen die u ooit heeft verstuurd, is het een kwestie van de POP mailbox weer aanzetten en u kunt dan weer meteen bij uw verzonden items op uw ipad of iphone. IMAP mail te zien op alle mailpakketten. Als u de mail app nu opent van uw ipad of iphone en u gaat dan naar de net aangemaakte IMAP mailbox, zult u zien, dat alle mailtjes mooi in beeld staan. Let er wel op, als u nu een mailtje op uw ipad of iphone verwijderd, is dit zelfde mailtje ook verdwenen op uw computer. Dit geldt ook andersom. Dus verwijderd u een mailtje van uw mailpakket op uw computer, is het ook verdwenen op uw ipad en iphone. Conclusie. U zult merken dat het heel prettig werken is met IMAP. Het maakt namelijk niet meer uit vanaf waar u een mailtje verstuurd. Alle mappen binnen uw mailbox zijn op elk apparaat gelijk, dus ook de map Verzonden items. Op die manier hoeft u niet meer na te denken, van waar u een mailtje heeft verstuurd als u die moet terug zoeken. Ik wens u uiteraard veel plezier en succes met deze manier van werken. Groetjes, Bert Vos. Website:

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

Handleiding Hosted Exchange

Handleiding Hosted Exchange Handleiding Hosted Exchange Toelichting In deze handleiding worden verschillende mogelijkheden en instellingen van Hosted Exchange aan u uitgelegd. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Hoe configureer ik mijn iphone om toegang te hebben tot internet en mijn e mails te lezen?

Hoe configureer ik mijn iphone om toegang te hebben tot internet en mijn e mails te lezen? Hoe configureer ik mijn iphone om toegang te hebben tot internet en mijn e mails te lezen? Opmerking: u kunt zich op 2 manieren verbinden met internet: Via het 3G netwerk van mobiele telefonie: nationale

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Herstellen van je pc (Disaster Recovery)

Herstellen van je pc (Disaster Recovery) Herstellen van je pc Disaster Recovery 1 Herstellen van je pc (Disaster Recovery) 0. Inleiding In het vorige hoofdstuk hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een veiligheidskopie te nemen van

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Handleiding Deephosting WebMail (SquirrelMail version 1.4.3a.) 5 oktober 2007

Handleiding Deephosting WebMail (SquirrelMail version 1.4.3a.) 5 oktober 2007 Handleiding Deephosting WebMail (SquirrelMail version 1.4.3a.) 5 oktober 2007 INHOUD 1 INTRODUCTIE 4 1.1 Wat is webmail? 4 1.2 Hoe werkt het? 4 2 EERSTE GEBRUIK 5 3 VACATION / OUT OF OFFICE REPLY 7 3.1

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Datum Ziedewij 3b Postbus 472 2990 AL Barendrecht T 088 3 444 777 E info@digisource.nl ABN AMRO Bank 56.32.60.858 IBAN NL69ABNA0563260858 BIC ABNANL2A K.v.K. Rotterdam

Nadere informatie

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Je eigen wolk binnen de Overlaat Geschreven door: Maurice Heeren Datum: 10-12-2014 Versie 2.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Toegang krijgen tot

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie