Eerste hulp bij planning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste hulp bij planning"

Transcriptie

1 Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat je erachter komt dat 2 dingen dubbel gepland hebt. Je rijles tegelijk met je uurtje joggen met je buurmeisje bijvoorbeeld. Nu is dat nog wel te doen, een van beiden kan makkelijk verzet worden. Maar wat als je een belangrijke sollicitatie tegelijk plant met een belangrijke toets? Hoe vaker dit soort problemen voorkomen, hoe gestresster je wordt. Je gaat meer afspraken vergeten, je hebt geen tijd meer om te leren, uit te gaan of zelfs te slapen. Om dit scenario te voorkomen is het belangrijk dat je goed kunt plannen. Dit is een vaardigheid die iedereen nodig heeft. Een paar kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen al een wereld van verschil maken. Agenda( s) bijhouden: Natuurlijk heeft iedereen een agenda waar je zoveel mogelijk in probeert te noteren. Toch gebruiken veel studenten deze agenda alleen om hun huiswerk in noteren. Dat is natuurlijk zonde want een agenda kan heel wat meer aan. Zorg ervoor dat je elke vrijdag middag even je agenda erbij pakt en kijkt of alles voor de volgende week er wel in staat (dus ook trainingen etc). Als iemand een afspraak met je wilt maken, zeg dan ook gewoon dat je even in je agenda moet kijken. Zo voorkom je dat je dingen dubbel plant die je dan weer af moet zeggen. Digitale agenda bijhouden: Er zijn natuurlijk meer mensen dan alleen jijzelf die willen weten wat jij zoal doet in een week. Zo willen je ouders/verzorgers graag weten wanneer je wel en niet mee-eet, je vader wil weten wanneer je die belangrijke wedstrijd hebt en je beste vriend wil weten wanneer je even tijd heb om te komen gamen. Natuurlijk kun je ze dit elke week even vertellen, maar de kans is groot dat je dit gaat vergeten. Sterker nog, de kans is groot dat zij alles gaan vergeten wat je hebt verteld. Als je een digitale agenda hebt dan kun je zelf instellen wie deze agenda nog meer mogen zien. Voeg gewoon je familie en vrienden toe en zij kunnen zelf zien wanneer jij wel of geen tijd voor ze hebt. Probeer weer elke vrijdagmiddag wanneer je de agenda checkt, ook even te kijken of je beide agenda s nog wel synchroon lopen. 3 dingen die je gaat doen: Elke avond maak je voor de volgende dag een lijstje met 1 tot 3 punten die je morgen aan het eind van de dag gedaan wilt hebben. Dit zijn dan geen algemene dingen als naar school gaan, maar dingen als hoofdstuk 7 van geschiedenis geleerd, verslag van Nederlands afgemaakt, 1 uur gejogd en ga zo maar door. Aan het eind van de dag als je het volgende lijstje maakt, kun je controleren wat je allemaal hebt gedaan. Schema maken: Als je een dag vrij bent zorg dan dat je ook die dag goed gebruikt. Maak diezelfde ochtend een ruw schema van je dag indeling (als je wakker wordt bedenk je

2 meestal toch eerst wat je die dag wilt gaan doen, zorg gewoon dat er op je nachtkastje een notitieblokje en een potlood ligt om het op te schrijven). Zorg ervoor dat je veel gedaan hebt in de ochtend zodat je de rest van de dag vrij kunt houden voor leuke dingen. Plan nooit je hele dag vol met taken want dat houd je nooit vol. Zo heb ik vanochtend besloten dat ik nu een blog zou gaan schrijven en dat ik hierna ga lunchen waarna ik 2 uur ga leren. Als ik dit allemaal gedaan ga ik lekker een film kijken en daarna ga ik weer verder met belangrijke dingen. Opgeruimd staat netjes: Dit geldt niet alleen voor je kamer, maar ook voor je agenda, je computer, je inbox en je schriften en boeken. Als alles netjes en overzichtelijk is dan is het veel makkelijker om te plannen. Probeer in je agenda en schriften netjes en duidelijk te schrijven. Op je computer maak je een aantal handige mappen aan als studie, persoonlijk, werk en financieel. Zorg er ook voor dat je bureaublad (zowel je digitale als je echte) opgeruimd en leeg is. Je inbox is een wat lastiger verhaal. Maar hierover lees je hierover meer: Beter omgaan met je Slimmer studeren houdt ook in dat je zo min mogelijk tijd verspilt aan nutteloze dingen. Een van die dingen waar veel mensen ongezien ontzettend veel tijd aanbesteden is: . kan veel efficiënter als je een paar stappen volgt. Bijna iedereen in Nederland checkt dagelijks zijn . Hoe ouder je wordt en hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt en hoe meer je moet checken. Zo ontvangen tieners en studenten ook al ontzettend veel . Per dag ben je misschien wel een uur bezig om al deze mail te lezen. Veel zal komen van social networks als hyves, twitter of facebook. Ook is er vaak mail van medescholieren/studenten over een of ander project. Natuurlijk heb je ook je gewone school mail, leuke mailtjes van vrienden en dan heb je ook nog de spam. Veel mail dus waar je wel even mee bezigt bent. Hoe los je dit nu op? 1. Zero inbox: Zorg ervoor dat je inbox altijd leeg is. Dit zal in het begin even wat tijd en moeite kosten aangezien je hem moet leeg maken. Maar hierna heb je wel een lege en dus schone inbox. 2. G-mail: Veel tips die ik ga geven werken optimaal in g- mail. Dus neem afscheid van je hotmail account en maak een g-mail account aan. Waarom dit handig is zal in alle volgende tips terug komen. 3. Mapjes: Als je mail later wilt terug vinden is het makkelijk

3 als al je mail in mapjes staat. Zo kun je voor de voorbeeld mailtjes die hierboven staan respectievelijk de mapjes: social networks, school en hihi/haha maken. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden want je kunt natuurlijk mapjes als: vragen, snel doen, familie, sport etc maken. Heb je een g-mail account aangemaakt, dan kun je al je oude mail van je oude e- mailadres doorsturen. Dit kun je dan ook meteen allemaal in een speciaal mapje zetten. Dus je begint al met een lege inbox! Je hoeft nu niet twee e- mailadressen te gaan controleren want g-mail kan de mail die je op je oude mailadres ontvangt importeren zodat het altijd ook in je g-mail terecht komt. 4. Filters: Natuurlijk ga je niet zelf al je inkomende mail in deze mapjes sorteren. Hier stel je filters voor in. Zorg dat je, je bij elke mail afvraagt: past mail van deze afzender altijd in het zelfde mapje? Zo ja dan maak je een filter aan zodat deze mail voortaan meteen in dat mapje terecht komt. Krijg je mail die je nooit leest; stel dan een filter in dat je die altijd meteen verwijdert. 5. Starred: Gebruik het standaard mapje starred ( tjes waar je nog wat mee moet doen, maar wat je op het moment dat je las nog niet kon doen) verstandig. Je kunt het zien als een soort to do list. Check dit mapje minstens één keer per week zodat deze niet te vol komt te staan. 6. Korte mail: Schrijf zelf altijd korte mailtjes. Lange zeurverhalen in een e- mail zijn natuurlijk niet erg efficiënt, dus get to the point. Zorg er ook voor dat mensen alleen al aan de titel kunnen zien wat ze met de moeten. Zet er bijvoorbeeld bij dat het belangrijk is of juist dat het wel even kan wachten. Probeer het hierna voor elkaar te krijgen dat zo veel mogelijk mensen jou ook op deze manier gaan terug en. 7. Bewaren: bewaar belangrijke mail. Je hebt toch meer als genoeg ruimte dus kun je makkelijk alles wat belangrijk is ook naar je eigen mail sturen. Op deze manier ben je het nooit kwijt, overal waar internet is kun je het opnieuw ophalen. Denk bijvoorbeeld aan verslagen of kopieën van je IDkaart.

4 Hulp bij planning A. Invullen agenda De leerling: vult minimaal 1 week vooruit het rooster in noteert het huiswerk, ook als hij/zij het al gemaakt heeft markeert de proefwerken met een kleur en markeert de SO s met een andere kleur vinkt het gemaakte huiswerk af B. Plannen van maak- en leerwerk Het plannen van het schoolwerk kan in de agenda gebeuren of op een apart planningsformulier Plannen in de agenda Je zet een duidelijke lijn onder het rooster, er blijven enkele regels over om werk in te plannen Je maakt de planning in een andere kleur Nadeel: er is weinig ruimte om te plannen Plannen op een apart formulier dit betreft een weekrooster je vult eerst de dagen en data in je vult in het bovenste vak de proefwerken, SO s, MO s en werkstukken voor komende week in hetzelfde doe je in het vak voor de weken erna Let op: ook het lezen van een boek behoort hierin te staan! De planning zelf in de agenda of op het aparte formulier Je weet nu wanneer iets klaar moet zijn. Let op: wat gemarkeerd is moet minimaal 1 week van te voren mee begonnen worden! Nu ga je de stof in logische stukjes hakken bijv. een woordenlijst Nederlands bestaat uit 5 onderdelen vocabulaire: Dag 1: 1.1 Dag 2: 1.1 herhalen en 1.2 leren Dag 3: herhalen en 1.3 leren Dag herhalen en 1.4 leren Dag 5: herhalen en 1.5 leren Dag 6: alles herhalen Op dag voorafgaand aan een PW of SO altijd alles herhalen! De planning wordt in overleg en rekening houdend met de activiteiten van de student gemaakt.

5 Na enkele keren (afhankelijk van de student) de student zelf de planning laten maken. Huiswerk dat al af is, hoeft niet te worden ingepland, wel afvinken in de agenda. De planning dient dagelijks te worden bijgewerkt door de student zelf. N.b.: de planning vervangt niet de agenda maar is een aanvulling.

6 B: Studieplanners: Maandplanner PROEFWERKEN, SO s, werkstukken KOMENDE MAAND VAK DATUM STOF Week nrs.: Weekplanner PROEFWERKEN. SO s, werkstukken KOMENDE WEEK VAK DATUM STOF Week nr.:

7 Dagplanner VAK DATUM Inhoud stof Huiswerk af? Zo niet, plan het opnieuw in! geplande tijd echte tijd

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud:

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: Algemene tips voor werkruimte en aanpak Tips per vak Algemene Tips Werkplek Bekijk samen met uw kind wat

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

De Ideale Studie Methode

De Ideale Studie Methode De Ideale Studie Methode 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar StudieVitaminen.nl Alles

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Waar wij het over hebben

Waar wij het over hebben Waar wij het over hebben Introductie 3 Wie zijn wij? 5 Stap Een goede voorbereiding 6 Stap 2 Je tijd praktisch indelen 8 Ga je het doen? 0 Stap 3 Alles te doen met volle aandacht 2 En nu aan de slag 4

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Annelous van Rongen Gwen Verberckmoes Lorraine Melissen Bob Kloes Colofon Dit trainersdraaiboek is tot stand gekomen als extern trainingsopdracht vanuit

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Voorwoord. Dit is immers het tijdperk van online zakendoen en jouw bedrijf en je website zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voorwoord. Dit is immers het tijdperk van online zakendoen en jouw bedrijf en je website zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voorwoord Vaak als ik vakvrouwen met een eigen bedrijf en een eigen website spreek zeggen ze: Oh ja, webanalyse, daar wil ik ook nog eens wat mee! Als we vervolgens verder praten, blijkt dat ze vaak een

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Het kind leren vragen om de dingen die hij wil

Het kind leren vragen om de dingen die hij wil Het kind leren vragen om de dingen die hij wil Zodra je erin geslaagd bent contact te maken met je kind en hij wil dat jij met hem speelt, ga je hem leren vragen om de dingen die hij (van jou) wil. We

Nadere informatie

Handleiding Horde webmail

Handleiding Horde webmail Handleiding Horde webmail In deze handleiding wordt uitgelegd wat je allemaal met Horde Webmail kunt doen. Want behalve gewoon je e-mails ontvangen, kun je met Webmail nog veel meer. De handleiding is

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN INHOUDSOPGAVE 1. INLOGGEN 2. STARTSCHERM 3. AKTUEEL 3.1. openstaande betalingen 3.2. markeer een factuur als betaald 3.3. weekenddienst 4. PRODUCTENUITLEG 5. ZWARTE LIJSTEN 6. PARTY'S 6.1. Plaats hier

Nadere informatie

1 daagse training time-management

1 daagse training time-management Open oor Inschrijving een groep 1 daagse training time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com

Nadere informatie

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar In 10 stappen Online Zichtbaar, Meer Omzet en Vrijheid door Erno Hannink Verdubbel je coachingsbedrijf in één jaar/hannink 2 Verdubbel jouw coachingsbedrijf

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie