Voorzitter Pieter van der Ploeg Portefeuillehouder (s) Jacqueline Verbeek Ambt. adviseur(s)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorzitter Pieter van der Ploeg Portefeuillehouder (s) Jacqueline Verbeek Ambt. adviseur(s)"

Transcriptie

1 Link naar het integrale audioverslag: Hoort bij: 13RV0019 Besluitenlijst Ronde Tafel commissie Ruimte datum: 14 maart 2013 Commissie Ruimte vergaderruimte: Zeister Muziekschool Raadsvoorstel Visie Centrum Zeist Reg.nr. 13GRIF0058 Voorstel 1. Bijgevoegde visie op het centrum van Zeist vast te stellen als uitgangspunt voor het verdere planproces; 2. Het voorgestelde proces, inclusief terugkoppeling aan de gemeenteraad, goed te keuren; 3. Het ontwerpen van een visie voor de omliggende gebieden, inclusief het Walkartpark; 4. Een concept-voorontwerpbestemmingsplan op te stellen; 5. Kennis te nemen van de bijgevoegde bijlagen. Voorzitter Pieter van der Ploeg Portefeuillehouder (s) Jacqueline Verbeek Ambt. adviseur(s) Griffier Roland Beenen Meesprekers Aanwezig Raadsleden/fractieassisstenten VVD: Peter Otten, Floris Veenendaal D66: Hylke Warners, Ingrid Wong PvdA: Wil Barten, Cor van Liempde CDA: Marcel Fluitman, Dirk Gudde GroenLinks: Frank Dirkse, Ronald Camstra Seyst.nu: Annèl Lodewijks, Gerhard Offerhaus ChristenUnie/SGP: Wouter Catsburg Groene Democraten Zeist: Koos van Gemeren SP: Pieter Wout Duqesnoy Pro Zeist: Renée Tessels De commissie heft op 14 maart 2013 alleen de insprekers gehoord en vragen gesteld. Van een aantal insprekers hebben we hun bijdrage ontvangen. De insprekers namens Lingerie la Femme en Zakelijk Zeist hebben zich afgemeld. Zij hebben wel hun bijdrage g d. Deze zijn na de andere bijdragen aan dit verslag toegevoegd. De commissie besluit om het tweede deel van de Ronde Tafel, namelijk het vragen stellen aan het college, te houden op dinsdag 26 maart 2013 in het gemeentehuis. Toezeggingen / Afspraken De heer Pott zegt toe om de overeenkomst met Aberdeen naar de gemeente te zenden (Deze is intussen ontvangen en ter beschikking aan de raad gesteld). # inclusief begrotingswijziging Besluitenlijst Ronde Tafel d.d. 14 maart

2 13RV0019 rv Visie Centrum Zeist Ronde Tafel 14 maart 2013 Raadsvoorstel 13RV0019 rv Visie Centrum Zeist vast te stellen/goed te keuren voor verder planproces en op te stellen concept-voorontwerpbestemmingsplan. Geachte Commissie, Voor u ligt raadsvoorstel 13 RV 0019 dat begint met de zin Het centrum van Zeist kent een lange geschiedenis. Van oudsher de statige, beetje deftige Slotlaan met mooie winkels, veel groen en aanliggende parken en veel allure Op de volgende pagina staat het doel van dit voorstel: 1 Het versterken van de identiteit van het centrum van Zeist; Hierbij zou je denken aan het verfraaien van de statige deftige Slotlaan maar volgens het huidige plan moet er gebouwd worden op de klinkerlocatie en op het voormalige Stinkens terrein De ontwikkeling van de klinkerlocatie is een belangrijk onderdeel van het centrumplan zodat er meer mensen vanuit de Slotlaan via Belcour naar het gedeelte van de Voorheuvel zullen wandelen De toevoeging van 3900 m2 is ook hard nodig. Ik wist overigens niet dat er een wachtlijst voor Belcour bestond? Maar dat terzijde. En. ik citeer maar weer. De winkelgebieden in de Voorheuvel,de Steynlaan en de Slotlaan zullen hier mogelijk nadeel van gaan ondervinden. In het verdere proces zal aanvullend onderzoek worden uitgevoerd naar de gevolgen voor deze gebieden. Aanvullend zal er een leegstandsbeleid uitgewerkt gaan worden, samen met de winkeliers. m.a.w Er zijn ca. 157 winkels gevestigd aan de Slotlaan 77 aan de Steynlaan en 52 aan de Hogeweg en hier is nu eigenlijk niet veel sprake van leegstand. (Slotlaan 2,8% I&O research 2011) Nu wil de gemeente ongeveer 20 winkels van 200 m2 bij de klinker bouwen in aanvulling op de 42 winkels op Belcour waarvoor een heel centrum op de schop zou moeten en waarvoor bestaande winkels in de goed gevulde winkelstraten te maken krijgen met bouwactiviteiten welke zeker een jaar zullen duren. Open straten en afgesloten stukken centrum in deze economisch zware tijden zullen voor diverse ondernemers niet overbrugbaar zijn waardoor de leegstand flink kan oplopen en het centrum nog onaantrekkelijker maken. Eigenlijk best wel een dure grap om de bijna 22% leegstand van Belcour met een totaal van 42 winkels (en evt. winkels aan de Voorheuvel) te verplaatsen naar nu nog goedgevulde straten als de Slotlaan.

3 2. Het verblijfsklimaat van het centrum van Zeist te verbeteren; Zeist hoeft niet noodzakelijkerwijs één aansluitend wandel/winkelgebied te hebben. Een rondje Slotlaan. Heen aan de zuidzijde en terug aan de noordzijde of eventueel een wandelgebied van Weeshuislaan tot Steynlaan is makkelijk en goedkoop te realiseren met een reeds aanwezig horecaplein ter hoogte van de Wilhelminalaan omdat de Antonlaan parallel aan de Slotlaan aanvoer van expeditie, openbaar vervoer en parkeren voor bezoekers kan opvangen. Het is echter de vraag of het wenselijk is om de Slotlaan in te richten als wandelgebied omdat men geneigd is om in het midden te lopen en er geen sprake meer is van aan de even kant heen en aan de oneven kant terug en zul je dus dood lopen. Ook is de Slotlaan als zicht as van het Slot ruim 21 meter breed waardoor je je als bezoeker op een door de weekse dag verloren zult voelen (grote lege ruimtes trekken geen mensen aan en worden als ongezellig ervaren) Voor het perspectief. Van zuil naar zuil is Belcour 13 meter breed. In visie Detailhandel van augustus 2012 staan er dan ook duidelijke aanbevelingen over de Slotlaan en in bijzonder het einde hiervan. Bron Visie detailhandel 2012 De leegstand met name op Belcour is sinds het begin het probleem. Voor de verhuurder is er kennelijk geen fiscale prikkel om de m2 huurprijs van rond de 250 euro te verlagen. ( huidige huurindicatie voor Stinkens en Klinker zijn gelijk)

4 Bij bedrijfsmatige pandeigenaren komt daar nog het merkwaardige feit bij dat het boekhoudtechnisch gunstiger is om het pand leeg te laten staan dan om het voor een lagere huurprijs te verhuren. (bron visie Detailhandelsbeleid pagina 16) Door drastisch de huurprijzen op Belcour te verlagen zou hier de bijna 22% leegstand tegen kunnen worden gegaan. Een starters subsidie of een gemeentelijke sanctie aan de verhuurder bij langere leegstand zou een positieve invloed hebben. Een verdere oplossing zou kunnen zijn; Huidige publiekshal aan de Slotlaan 20 in te richten als Bibliotheek en muziekschool waardoor de ruimte in de klinker vrijkomt voor daghoreca op de eerste verdieping en kleine diverse winkels op de begane grond. Ook zou een overdekte markt hier gevestigd kunnen worden. Het aanpassen van het aangezicht van het huidige gebouw betreft dan voornamelijk het aangezicht en geveluitstraling. En ook hier zou men kunnen kiezen voor een meer klassieke bouw dan nieuwbouw van kale witte kalk zandstenen. Op het Klinkerplein kan verder gedacht worden aan dag horeca met ruime terrassen en een gezellige groen aankleding. Verder is het verblijfsklimaat in Zeist simpel te verbeteren door achteraf betaald parkeren in te voeren met bijvoorbeeld een eerste uur gratis. Ook het aangeven van alternatieve betaalwijzen is wenselijk. (gsm of gem. parkeerkaart ) Met name het agressieve en bijna fulltime controleren in de november- en decembermaand of bijvoorbeeld 1 uur na sluitingstijd op zaterdagmiddag is geen promotie voor prettig winkelen in Zeist. ( lees imago verlies ) Het toekomstige plaatsen van afvalcontainers maakt het winkelen er overigens niet leuker op. Deze worden namelijk op diverse dagen door diverse bedrijven opgehaald en ondernemers laten de containers de hele dag buiten staan bij gebrek aan ruimte. Ik begrijp de gemeentelijke wens om de hoeveelheid afval per huishouden of bedrijf te kunnen controleren. Eerdere adviezen om het tijdsip van ophalen naar de avond tussen 20:00 en 21:00 uur op de Slotlaan zijn niet verder gekomen dan het gemeentelijke ronde archief Winkeliers en kantoren konden de vuilniszakken na 17:00 uur neerzetten en bewoners bij thuiskomst en Horeca voor 20:00 uur Met vuilcontainers is dit moeilijker omdat deze ook weer binnengehaald moeten worden. Vraag rest wel hoelang de Slotlaan geblokkeerd zal zijn door het handmatig ophalen van de containers op diverse dagen iedere week?

5 3. Het creëren van een overzichtelijk verkeerstructuur voor wandelaars, fietsers, auto s en bussen;; Uit het verkeersontwikkelingsonderzoek van Oranjewoud in opdracht van de Gemeente Zeist (Projectnr d.d ) blijkt op pagina 8 Dat op basis van bovenstaande kaarten geconcludeerd kan worden dat sprake is van een lichte algemene toename van de verkeersintensiteiten. Maar de plannen exclusief het Centrumplan leiden niet tot een duidelijke verandering van het verkeerssysteem of tot een toenemende verkeerdruk in het centrum van Zeist. Het onderzoek betreft echter enkel ochtend en avondspits zonder openbaar vervoer en fietsers. Interessant voor het winkelcentrum is echter de bereikbaarheid van bezoekers tijdens openingsuren en op zaterdagmiddag. Door het afsluiten van het centrum ontstaan duidelijk verkeerseffecten buiten het kaartgebied. Verkeer vanaf A12, Wijk bij Duurstede Bunnik Doorn Driebergen en Odijk zal via de Woudenbergseweg Lindenlaan en Boulevard richting het centrum worden geleid met bestemming oostelijk deel van het centrum. Reden voor de nieuwe krakelingweg was de overbelasting van de Lindenlaan. Dit is een 30km zone met meer drempels dan asfalt. Om de veiligheid te waarborgen. Door de nieuwe in/uitrit van het ziekenhuis naar de Lindenlaan te verplaatsen met pal daartegenover een bushalte staat het hier met regelmaat vast tot op de rotonde Lorentzlaan/Lindenlaan met overstekende fietsers en voetgangers. Iets verderop voorbij de dagopvang, met uitrit aan de Lindenlaan, langs het Christelijk Lyceum met fietsende scholieren in diverse richtingen en wederom een rotonde met uitzicht over een open Verlengde Slotlaan waar het centrum aan het einde lonkt maar onderbroken wordt door de Zeister schoolvereniging. Dus liever rechtdoor richting Boulevard en vandaar richting het centrum Lindenlaan verkeersarm en veilig voor scholieren ik vraag het me af? Uit de visie Detailhandelsbeleid Zeist uit 2011 met een update naar de gemeente in augustus 2012 komt echter naar voren dat het winkelgebied goed bereikbaar is met voldoende oversteekplaatsen en vrij liggende fietspaden. Het autoverkeer kan probleemloos en vrijwel filevrij tot in het centrum komen In het centrum is voldoende parkeergelegenheid, waarbij gekozen kan worden tussen parkeren op straat of in een van de parkeergarages En ook hier staat weer een aanbeveling om achteraf betalen mogelijk te maken en iets te doen aan het Zeister imago verlies van de afgelopen decennia Met name de hoge parkeertarieven doen veel klanten besluiten om naar een ander winkelgebied te gaan.

6 Uit het koopstromenonderzoek uit 2011 blijkt dat relatief veel bezoekers van buiten Zeist afkomstig zijn (43%) en met name vanuit de utrechtse heuvelrug 14% en bunnik 8%. De huidige rijrichting op de Slotlaan van west naar oost voldoet goed om met name deze bezoekers naar de parkeergarages aan de oostzijde van Belcour te laten rijden. Bron: prettigparkeren.nl Uit het overleg Zeistenaren tot de kern komt naar voren dat deelnemers zich afvragen waarom de verkeersrichting omgedraaid zou moeten worden Hoeveel behoefte is er om het eenrichtingsverkeer op de Slotlaan om te draaien? Dat vroegen de Zeistenaren, die zich deze avond hadden verenigd in de ogenoemde autogroep, zich enigszins verwonderd af. 4. Het tegengaan van leegstand door de winkelrouting te versterken. Doordat Driebergen, Doorn, Odijk allemaal een eigen Blokker, Kruidvat en andere filiaalbedrijven hebben is de regiofunctie van Zeist deels verloren gegaan. 57% van de bezoekers komt uit Zeist. Het financieel subsidiëren van zelfstandige startende ondernemers kan voor een gezellige diversiteit zorgen in een centrum en gaat tegelijkertijd de leegstand tegen. Het is een misvatting dat het wijzigen van de winkelrouting de leegstand tegen gaat. Het is verplaatsen van de leegstand en deze hoogst waarschijnlijk te verergeren. Aanpassingen op Belcour en de huidige marktplaats zijn aan te bevelen. Een begin zou alvast gemaakt kunnen worden door wekelijks de stoep schoon te maken. Met name de ruimte voor de ingang van V&D vanaf Belcour is altijd erg vies. Nu wijzen winkels verhuurder en gemeente naar elkaar dat dit niet hun taak is en blijft het vuil.

7 Argumenten In de uitwerking van de argumenten verwijst men naar een compact centrum terwijl de keuze van twee of drie aan elkaar grenzende winkelgebieden met een eigen identiteit meer voor de hand ligt. Door toevoeging van 3900 m2 zal het een nek aan nek race worden waar de meeste leegstand komt. Belcour of Klinkerplein? De nieuwe winkelrouting loopt vanaf het klinkerplein terug via de Hogeweg naar de Meester de Klerkstraat of de Slotlaan. Met tweerichting verkeer op de Hogeweg en een in- uitgang van een parkeergarage komt over dit stukje winkelgebied na uitvoering van de plannen nog meer verkeer dan over de huidige Slotlaan. Welk voordeel is hiermee te behalen? Verkeer In het raadsvoorstel blijft de tunnel Meester de klerkstraat bereikbaar vanaf west richting oost. Daarbij zal deze ook het huidige verkeer van de Slotlaan moeten verwerken. Tunnel in, van licht naar donker met een onoverzichtelijke bocht naar links, tegemoetkomend fietsverkeer en uitkomend verkeer uit de parkeergarage. Dan hellingproef en een haakse bocht naar links met verkeer van rechts en fietsers van links. (Bijna alle elementen voor het CBR rijexamen zijn daarmee in nog geen 100 meter verwerkt) Dat is bijna net zo n doorgaande weg als door de parkeergarage parallel aan de Voorheuvel en dus ook niet een duurzame oplossing. Op voorstel van VVKH kunnen bussen niet meer door het centrum. Er moet nog overleg hierover plaatsvinden met busexploitanten? Is het busstation daarmee overbodig? En kan het verkeer dan weer vanaf Boulevard rechtdoor de Slotlaan op rijden? De verkeerssituatie zal daardoor op de kruising Antonlaan Steynlaan aanzienlijk verbeterd worden. Centrummanagement Omdat een betere tunnel onder de klinker financieel niet haalbaar is gaat het centrummanagement akkoord met de huidige halve plannen zonder instemming van de meerderheid van de ondernemers. Het is dan ook onjuist om aan te nemen dat het centrummanagement haar achterban vertegenwoordigd terwijl het de gemeente is die haar financieel in staat stelt te bestaan. Warenmarkt Belangrijke publiekstrekker voor Zeist als het maar niet voor je eigen deur is. Voorheen was de markt succesvol op het Boulevard terrein. Als het busstation toch overbodig is?..

8 Horeca Door horeca wordt het verblijfsklimaat versterkt op Voorheuvel en Slotlaan. Lees ik in het raadsvoorstel. Wil dat zeggen dat je geen gezelligheid zoekt op Belcour of Klinkerplein? Inrichting openbaar gebied Komen we wel uit als er geld over blijft en dat is er dus niet. met de reeds in gang gezette bouwprojecten is het overigens nog niet duidelijk hoe negatief negatief werkelijk is. Het is onaanvaardbaar om te starten met afbreken van delen in het centrum terwijl bouw op een later tijdstip ook hier uitgesteld moet worden. Een langdurig opengebroken centrum met toegangswegen naar de parkeervoorzieningen kost veel winkels de kop. Aanpassingen Bus / openbaar vervoer Hier is nog geen oplossing voor gevonden? Projectexploitatie Plannen maken die op voorhand niet haalbaar zijn hebben geen zin. Dit zien we nu overal in Zeist gebeuren en zo is ooit zorgenkindje Belcour ontstaan. Saldo is al negatief bij 100% verkoop appartementen. Dit heet wishful thinking. In vergelijking met andere EU-landen, is het consumentenvertrouwen sinds 2008 enorm hard gedaald. Alleen de Grieken en Portugezen verloren nog meer vertrouwen in hun economie. Dat blijkt woensdag uit een rapport van het Centraal Planbureau (CBP) op de begroting die twee weken geleden werd gepubliceerd. Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland buitengewoon slecht ontwikkeld. Alleen Griekenland staat er slechter voor. De Nederlandse consument houdt de hand op de knip en dat is iets wat aandacht behoeft. Bron: nu.nl artikel retailactueel van 14 maart 2013 Kanttekeningen Het compacter maken van het kernwinkel gebied moet worden verplaatst naar een rand van het huidige kernwinkelgebied waardoor het kernwinkelgebied enkel groter zal worden. Met 42 winkels en bijna 22% leegstand is het niet juist om Belcour aan te merken als kernwinkel gebied en dus maar te blijven reanimeren. Juridische aspecten Er is een bod. Zonder zekerheid van verkoop en zonder garantie van uitvoer/ bouwduur. In feite is er nog geen goed uitgewerkt plan en ligt hier een verzoek om carte blanche te geven aan een financieel op voorhand negatief plan met teveel onzekerheden en veel negatieve effecten in een onzekere tijd waarbij het verplaatsen van een kernwinkelgebied veel risico met zich meebrengt en uit kan lopen op een tweede Belcour fiasco. Claims vanuit de middenstand zijn hierbij nog niet voorzien. Tevens is er voor de verkeerscirculatie nog geen goede oplossing en moet er met veel verzet van bewonersverenigingen buiten het centrum rekening gehouden worden. Met busexploitanten moet nog overleg gevoerd worden terwijl er nog geen goed plan is.

9 Conclusie Het huidige raadsvoorstel is in veel opzichten tegenstrijdig met de adviezen zoals beschreven in diverse onderzoeken welke zijn uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zeist de afgelopen jaren. Ook is de financiële haalbaarheid van het plan gebaseerd op wishful thinking en die lessen zou de gemeente Zeist al moeten hebben geleerd het afgelopen jaar. Een slecht plan dat uiteindelijk half uitgevoerd kan worden is een heel slecht plan. Door nu in te stemmen met het raadsvoorstel zou er een begin gemaakt kunnen worden met het afbreken van de huidige tunnel bij de klinker zonder de zekerheid dat er uiteindelijk gebouwd gaat worden door slechte (voor)verkoop. De verbinding Hogeweg, Slotlaan, Weeshuislaan, Antonlaan is dan de enige resterende oplossing voor verkeer van oost naar west en van west naar oost. Ook het tijdsbestek is niet te voorzien en Zeist als bouwput geeft nog meer omzetverlies waarbij goed rekening gehouden moet worden met een versnelde leegstand. Op dit moment ben ik dan ook tegen dit voorstel maar voorstander van het verfraaien van het centrumgebied en dit klantvriendelijker te maken. M. Houweling Modehuis Houweling BV Slotlaan 257, 3701GG Zeist Waarom nu? Is er haast? Moet dit nog voor de gemeenteraad verkiezingen? Beginnen zonder duidelijk plan, Zonder oplossing voor openbaar vervoer, Zonder goede bereikbaarheid voor bezoekers En zonder positief budget? Is er leegstand garantie van de nieuwbouw? Hoe groot is de kans dat de plannen later niet of maar gedeeltelijk uit te voeren zijn? Blijven winkels overeind met de zekerheid van langdurig omzetverlies tijdens bouw? En heeft het huidige busstation nog wel bestaansrecht?

10 Geachte dames en heren, Mijn naam is Lotte van den Dikkenberg-Methorsten ik woon op de 1 e Hogeweg. Ik sta hier namens De Klop Mode op de Slotlaan 127. De Klop zit al sinds 1925 op de Slotlaan. Dit is zoals bekend een dure A1-locatie en dat merken we in de huurkosten. Wij maken als direct belanghebbenden bezwaar tegen het afsluiten van ons gedeelte van de Slotlaan tussen de Hogeweg en de Weeshuislaan. Dit heeft immers directe gevolgen voor de bereikbaarheid van onze winkel voor onze klanten. M.n. oudere klanten kunnen niet meer voor de winkel worden afgezet. Daarnaast zal de invalideparkeerplaats verdwijnen.in Zeist en omstreken is de oudere medemens rijk lijk vertegenwoordigd. Is er voor hen nu geen plaats meer in het centrum? Mijn persoonlijke ervaring is dat je op de Slotlaan plezierig kan winkelen. Er is genoeg ruimte voor de voetganger. De verschillende verkeersstromen bijten elkaar niet. Niemand heeft mij ooit te kennen gegeven dat de Slotlaangezelliger zou zijn zonder auto s. Bij mijn weten is vanuit de winkeliers ook nooit de roep geweest om de Slotlaan voor auto s af te sluiten. We begrijpen niet in wiens belang dit gedeelte van de Slotlaan moet worden afgesloten. Welk probleem wordt hiermee opgelost? Het plan creëert nieuwe problemen: extra verkeer door de 1 e Hogeweg bijvoorbeeld. En al het extra verkeer datstraksdoor dat tunneltje moet. En dan heb ik het nog niet over de belangrijke busroute waar veel te makkelijk mee geschoven wordt. Dit terwijl die busroutejuist de bereikbaarheid zou moeten waarborgen. De Slotlaan is te breed voor voetgangersgebied. Dit zal een lege indruk maken en dat is juist een van de problemen van Belcour. En s avonds zal de Slotlaaneen spookstraat worden. In het plan wordt meer winkelruimte gecreëerd, terwijl er al onaanvaardbaar veel leegstand is. Als exclusieve speciaalzaak trekken wij veel klanten van buiten de regio. Zullen zij onsstraks nog kunnen bereiken? Ik dank u voor uw aandacht. L.vandenDikkenbergMethorst DeKlopModeZeist Slotlaan GAZeist

11 SandravanDoorn BoekhandelKramer&vanDoorn Ondernemenisveranderen.Vandatprincipezijnwijonszeerbewustendathebbenwijde afgelopen20jaarookaltijdinpraktijkgebracht.juistdelaatstedecenniahebbenveelveranderingen metzichmeegebracht.delaatstejarenhebbenondernemersinzeisttemakenmetteruglopende passantenenbezoekersaantalleneneenexplosiefstijgendeverkoopviainternetdoormetname externepartijen.deverwachtingisdatdezeontwikkelingzichvoorlopignogwelzalvoortzetten.op grondhiervankanjejeafvragenofmeninhetcentrumvanzeistzittewachtenopextravierkante metersverkoopruimte(allegro1090m2,deklinker3900m2).geletopdehuidigeleegstandinhet centrumishetreëelomdevraagtestelleninhoeverrehetverantwoordisomzoveelwinkelmeters toetevoegen.dehoogtevandehuurprijzenindatgebiedzaleenbelemmeringzijnvoorverhuizing vanbestaandeondernemersnaarhet compacte centrumgebied.indezetijdzijndiehuurkosten voordemeestennietoptebrengen.bovendienisfinancieringverkrijgenindezeeconomischetijd geeneenvoudigeopgave. BijdeplannenvoorhetcentrumvanZeistwordtopde1 e Hogeweg2richtingsverkeergerealiseerd enmoetditeenbelangrijkeverbindingswegworden.wijvoorzienhiergrotelogistiekeproblemen, zekeralserookbussenin2richtingendoordezestraatzoudenmoetengaanrijden.bijeen aanzienlijketoenamevandeverkeersstroomwordthetafslaannaardeparkeergaragesenhetterug invoegenhieruiteenbottleneck.indevoorbijeeconomischevoorspoedigetijdenhebbenwijde verkeerschaos,diedebestaandesituatiemetzichmeebracht,wekelijkskunnenaanschouwen.door deteruglopendebezoekersaantallenenderecessieheeftditprobleemzichgrotendeelszelf opgelost.indenieuwesituatiezalditprobleemnogversterktterugkerenenzaleenbelangrijk knelpuntgaanopleverenvoordebezoekersaanhetcentrum.eenmoeizaambereikbaarcentrumzal metnameookdezogewenstebezoekersvanbuitenafwegjagen.inhetplanverkeersafwikkeling CentrumZeisthebiknietsoverditaanzienlijkeprobleemkunnenterugvindenenbenuitermate verbaasddathetrapportalleenbetrekkingheeftoververkeersintensiteitinochtendenavondspits.hetnietaanwezigzijninhetplanvanessentiëleinformatieoverdeverkeersafwikkelingm.b.t. openbaarvervoer,fietsers,voetgangersenverkeersstromenbijparkeergaragesdegraderenhet plantotweinigrelevant.jekuntgeendegelijkplanpresenterenzondermetdezefactorenterdege rekeningtehouden,geletopdegroteinvloeddiezijhebbenopeengoedfunctionerendcentrum. Hetontvangenvangoedereniseendagelijksritueelvoordemiddenstand,deaanwezigheidvanlaad &losplekkendragenbijaaneensnelleafleveringvandezegoederenterwijlhetverkeerdaargeen hindervanondervind.inhetontwerpvande!ehogewegmet2richtingsverkeerisernietinde aanwezigheidvanlaad&losplekkenvoorzien,terwijldetrottoirsopveelplekkensmallerzullen wordenendrierijenbomendebanenvanelkaargaanscheidenbijgebrekaanruimtewordende leveranciersgedwongenhunauto sopdedoorgaandewegteparkerenomdatandere mogelijkhedeninhetnieuweplannietwordengeboden.deverkeershinderenonveiligheiddiedan zalgaanontstaanwilikhierbijduidelijknaarvorenbrengen.jekaneenbelangrijkonderdeelvande

12 dagelijksegangvanzakenopde1ehogewegnietnegerenenbuitenbeschouwinglatenindeze plannen. Deaanpassingvandeverkeersstromenopde1 e Hogewegindeonderhavigeplannenzijnm.i.dus onwenselijk.geletophetfeitdatindenieuwevisiekernwinkelgebiedzeistcentrumvandecember 2012vanAreaalaangegevenwordtdatdewinkelsaandeSlotlaan,ikciteer:uitstekendbereikbaar zijnendemogelijkheidtotparkerenvoordedeureengrotemeerwaardevoorhetwinkelgebied heeft eindecitaat,lijktdeafsluitingvandeslotlaanendaarmeevernietigingvandezemeerwaarde nietaanteraden.hieruitvolgtdatwanneerhetverstandigebesluitgenomenisomdeslotlaanniet aftesluitendegrondvoor2richtingsverkeeropde1 e Hogewegtevenskomttevervallen. Gelukkigkandanvoorkomenwordendatde1 e Hogewegvangeveltotgevelopdeschopzalgaanen datdebetrokkenondernemersdoordeslechtebereikbaarheidhunomzettenvooreenlangere periodezullenzienteruglopen.vooreenaantalzouditonoverkomelijkzijnenwordteen tegengesteldeffecteffectbereikt:inplaatsvaneenaantrekkelijkercentrum,eentoenamevan leegstaandewinkels. Deconclusiemoetdanookzijndatindehuidigeopzetdezeplannengeentoegevoegdewaarde hebbenvoorbestaandeondernemersendatdeuitvoeringhiervannietrealistischisindezecrisistijd. DeafsluitingvandeSlotlaanvernietigddebestaandeeconomischemeerwaardeenvergrootde verkeersproblemeninhetcentrumvanzeist,terwijleengoedebereikbaarheidessentieelisvoor huidigeentoekomstigeondernemers. Dankvooruwaandacht. BoekhandelKramer&vanDoorn/TokoIbuku Erik&SandravanDoorn/LieLanSoeng

13 E H Bosman Restaurant Beyerick Jagerlaan XG Zeist beyerick@ziggo.nl Standpunt: Tegen instemming van de gemeenteraad betreffende raadsvoorstel 13RV0019 rv Visie Centrum Zeist. Motivatie. Het raadsvoorstel vind ik weinig onderbouwd, onverantwoord en niet realistisch. Het lijkt meer op het vragen van carte blanche aan de gemeenteraad. Er is te weinig onderzoek geweest naar wat de effecten kunnen zijn op de rest van het centrum als deze plannen doorgang zouden vinden. Het auto luw maken van het centrum. In het koopstromen onderzoek van 2011 staan beoordelingen van de kwaliteitsaspecten van het centrum. Eén van de weinige punten waar Zeist beter mee scoort dan het landelijk gemiddelde is de bereikbaarheid. Waarom komt de gemeente Zeist met een plan om de oost-west verbinding te verbreken en de west-oost verbinding via de Meester de Klerkstraat te laten lopen? Een te smal tunneltje waar bovendien de in-en uitgang van Belcour op uit komt. Bij grotere drukte, iets wat de gemeente Zeist voor ogen heeft met deze plannen, zal het verkeer klem lopen op dit tunneltje. Er is wel een onderzoek geweest naar de effecten voor het verkeer met invoering van het centrumplan, maar dat richt zich hoofdzakelijk op de ochtend- en avondspits en niet op de bereikbaarheid van de middenstand in Zeist. Dit onderzoek heeft dus voor de middenstand weinig tot geen waarde. 2 2 De winkel leegstand is van 2011 naar 2012 met 1453m gestegen tot 6842 m. (bron 13RV0019 Visie Detailhandelsbeleid Zeist). Bovendien voorzien plannen voor het Stinkens 2 terrein in een uitbreiding van 1100m winkeloppervlak. Waar baseert de gemeente Zeist zich op dat het verantwoord is om in het Klinkergebied met een uitbreiding van winkeloppervlak te komen van 3900m en mogelijk 4400m als de optie van 500m op de e 1 verdieping wordt gebruikt? Is er een gedegen onderzoek geweest naar de behoefte van deze uitbreiding, of is het een geval van wishful thinking? De gemeente heeft het in het plan over verhuizing van winkeliers elders uit het centrum naar het Klinkergebied, maar waarom zouden die winkeliers dat doen? Als ze dat al zouden willen, dan is er voldoende ruimte op Belcour (21,9% leegstand, medio 2012, bron 13RV0019 Visie Detailhandelsbeleid Zeist). Ook zegt de gemeente dat er behoefte is aan grote winkels. Heeft al één grote winkel c.q. keten interesse getoond? In het Klinkergebied gaan 25 appartementen gebouwd worden. Hoeveel appartementen e zijn er al verkocht in het 4 Kwadrant en bij het Stinkens terrein? Kijkend naar de problemen met nieuwbouw in het Kerkebosch en de Vogelwijk, kan je je afvragen of de gemeente Zeist een niet al te optimistische kijk heeft op dit soort projecten. Als het ook in het Klinkergebied fout gaat, wie gaat er voor de kosten opdraaien?

14 In de financiering staat nu al een tekort van 1,6 miljoen euro. Het zal van de voorjaarsnota afhangen of die 1,6 miljoen euro beschikbaar komt. Nu wordt er al gesproken dat als die 1,6 miljoen euro niet beschikbaar komt, dit ten koste zal gaan van de inrichting van de Antonlaan en het Noordwestelijke deel van de Voorheuvel. Want: Uitgangspunt blijft dat er pas middelen worden uitgegeven nadat deze in de kasstroom beschikbaar zijn. Het is algemeen bekend dat bouwprojecten zelden of nooit binnen het budget blijven. Wat gaat er met de rest van de herinrichting van het centrum van Zeist gebeuren als de kosten van het Klinkergebied niet binnen het budget blijven? Gaan dan al het beschikbare middelen naar het Klinkergebied en heeft dan de rest van het centrum pech gehad? Hierover moeten van te voren bindende afspraken gemaakt worden. e Het afsluiten van een deel Slotlaan, het 2 richting verkeer maken van 1 Hogeweg en Voorheuvel, het versterken van de groenvoorziening vraagt om meer dan het plaatsen van een hek, het trekken van wat strepen op de weg en het planten van een boom. Dit vraagt om een degelijke herinrichting. Dit betekent voor de winkeliers dat zij te maken gaan krijgen met opgebroken straten en onbereikbaarheid. In deze tijd van economische malaise betekent dit voor veel winkeliers het einde van hun bedrijf. Kijkend naar hoe lang het bij voorbeeld duurt op de Panweg om daar de weg opnieuw in te richten (meer dan 9 maanden) is er weinig vertrouwen dat het met de herinrichting van het centrum sneller zal gaan. Samengevat: Dit plan dat er nu ligt is mijns inziens geen plan, maar een concept. Teveel vaagheden, teveel onzekerheden. Als de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid neemt, dan kunnen zij niet instemmen met het plan zoals het er nu ligt. Eerst een beter uitwerking en dan pas verder kijken.

15 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Memo Pelmolenlaan GW Woerden Postbus AC Woerden Telefoon +31(0) Fax +31(0) Datum: Betreft: 14 maart 2013 Centrumplan Zeist Dames en Heren, mijn naam is Gerard Zandbergen, ik ben de eigenaar van Locatus, het bureau dat in Nederland alle veranderingen in de winkelmarkt registreert en bijhoudt. Wij adviseren soms de minister, soms provincies, vaak en veel gemeenten en vanavond met veel plezier U. Vanavond sta ik hier als een bewoner van Zeist die graag van de gelegenheid gebruik maakt in 5 minuten een korte analytische beschouwing te geven op het Centrum Plan Zeist, in de hoop dat u daar uw voordeel mee doet. Laat ik beginnen met de opmerking dat op dit moment zo ongeveer alle indicatoren voor de winkelmarkt negatief zijn. Er is sprake van dalende verkopen in veel branches, door de crisis, door de vergrijzing en ook een beetje door de toegenomen internetverkopen. Daarnaast is de structuur van de retail de afgelopen 20 jaar drastisch veranderd. Grote meubelboulevards verschenen, de filialisering nam sterk toe en winkels werden en worden steeds groter. De gevolgen blijven niet uit: we zien dat er regionaal grote problemen zijn, zoals in Limburg waar door de vergrijzing er sprake is van structureel overaanbod. De leegstand is daar 10%. / INFO@LOCATUS.COM KVKNR / BTW NR. NL B.01

16 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Daarnaast zien we 2 grote problemen die zich meer lokaal afspelen: op de meubelboulevards en in de middelgrote steden, zoals ook Zeist. Op dat soort locaties is sprake van sterk stijgende leegstand de afgelopen jaren. In de middelgrote steden is die leegstand inmiddels gemiddeld 10%. Het is een heel belangrijk feit te constateren dat die leegstand zich vooral manifesteert aan de randen van de centra. In de kernen, op de A en B locaties is die leegstand vaak beperkt. Zo ook in Zeist. We tellen in Zeist in het centrum op dit moment 42 leegstaande winkelpanden, 8% van het totaal. Een behoorlijk deel daarvan staat langdurig leeg en gaat niet meer gevuld worden. Centrumplannen of geen centrumplannen. 8% en 42 panden is natuurlijk wel te veel. Ook daar zal in de uitwerking van het centrumplan de nodige aandacht aan geschonken moeten worden. Die leegstand verdwijnt namelijk niet vanzelf. En toch dames en heren, de leegstand in Zeist is gelukkig minder dan in vergelijkbare winkelgebieden. De huidige leegstand in Zeist zal door de nieuwbouwplannen zelfs ook nog fractioneel toenemen. En toch, dames en heren kan en mag u dit niet als tegenargument gebruiken tegen de huidige voorliggende plannen. Het kernversterkende effect dat er vanuit gaat is per saldo alleen maar positief voor het functioneren van het Centrum van Zeist als aantrekkelijk winkelgebied. In het huidige voorstel wordt de ambitie van regionaal verzorgend centrum niet meer genoemd en dat is winst. Als iedere gemeente rekent met fors toevloeiing vanuit de regio, dan gaan we bouwen voor de leegstand. Überhaupt kunnen we ons afvragen hoe die regio er dan zou hebben uitgezien? Waarschijnlijk hooguit Bunnik en Odijk. De huidige plannen voorzien in een verandering van de structuur van Zeist. De beoogde nieuwbouw beslaat een bescheiden aantal van zo'n vierkante meter. Dat is een uitbreiding van minder dan 5% van het totaal aantal meters van Zeist centrum en daarmee niet substantieel. / INFO@LOCATUS.COM

17 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Zeist Centrum, en dan met name Belcourt, wordt in het winkelvastgoed wereldje altijd weer genoemd als een van de meest beroerd ontwikkelde centra. Slechte zichtlijnen, kruip-door sluip door, niveau verschillen en tunnels maken het voor de consument heel onoverzichtelijk. De compromissen die destijds gesloten zijn, die zijn nog dagelijks zichtbaar en voelbaar. De huidige centrumplannen bevatten gelukkig voldoende elementen hier behoorlijk rigoureus een einde aan te maken. Dames en heren, ook dit plan bevat nog wel een aantal compromissen en zeker niet alle fouten uit het verleden komen tot een oplossing. Laat ik u vertellen dat u als raad die kan en mag accepteren. De consument doet dat echter niet. Als het de consument niet aanstaat, stemt hij met zijn voeten en gaat elders winkelen. Als u de belangrijkste compromissen accepteert, dan hebben we daar waarschijnlijk weer 30 tot 40 jaar mee te maken. Mijn oproep aan u is zo min mogelijk compromissen te sluiten en het winkelgebied Zeist Centrum nu, voor eens en zeer lange tijd, zodanig in te richten dat dit voor de consument aantrekkelijk is en blijft. En daar zijn voldoende elementen voor aanwezig. Het toevoegen in het centrum van de genoemde meter zal er voor zorgen dat de handel zich op een kleiner grond oppervlak zal gaan concentreren. Een beweging die zo ongeveer aan alle gemeenten wordt geadviseerd op dit moment. De locaties die overblijven zullen door ondernemers en gemeenten gezamenlijk actief uit de voorraad genomen moeten worden. Het gaat dan om verspreide locaties waar de huidige consument niet meer wil winkelen. Andere aandachtspunten zijn er ook. De geschetste toekomstige sfeerbeelden voor de Slotlaan (exclusief), Belcourt (middle-of-the-road) en Voorheuvel (trendy) staan haaks op de huidige situatie. Alleen met meerdere miljoenen euro s, die er waarschijnlijk niet zijn, kan dit worden / INFO@LOCATUS.COM

18 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP bereikt. Gelukkig komt de consument vooral voor het aanbod, en veel minder voor de sfeer.. De belangrijkste aandachtpunten: het winkelrondje en de verkeersituatie op de Slotlaan. In het verstrekte beeldmateriaal lijkt het alsof er een winkelrondje gaat ontstaan, iets dat consumenten graag zien en dan vervolgens bewandelen. Ter hoogte van de 1e Hogeweg wordt dit rondje echter onderbroken door woningen. De cirkel is daarmee niet rond en het voorgestelde rondje zal niet ontstaan. Consumenten keren dan om. Als we kijken naar de te verwachten passantenstromen, dan ontstaat er in werkelijkheid een halter model. De stang wordt gevormd door Belcourt, de gewichten op de Voorheuvel en de Slotlaan. Een halter model werkt echter alleen als er trekkers aan de uiteinden zitten. Helaas is dat in Zeist niet het geval. Hier moet opnieuw over worden nagedacht. Op dit moment wordt voorzien dat de Slotlaan autovrij en busvrij wordt vanaf de Middellaan. Dat kan en zal de winkelfunctie op de Slotlaan versterken. Aandachtpunt is wel dat het op dinsdagochtend wat leeg kan worden. Zoveel passanten kent Zeist nu ook weer niet. Er leeft zelfs een gedachte, zo heb ik gehoord, ook het eerste deel, vanaf zeg maar de Jumbo gezien, autovrij te maken. Ik wil u met klem adviseren dit niet te doen. Het aantal passanten daar is ongeveer 1/3 van de top op de Slotlaan. Als u hiertoe zou willen gaan besluiten: ga dan eerst eens kijken hoe dit op een dinsdagmorgen uitpakt in Amsterdam Zuidoost, op de Arena boulevard. Ik sluit af. De beoogde toevoeging is niet substantieel en zal kernversterkend werken. Een goede zaak voor Zeist. Leegstand zal actief gemanaged moeten worden, vooral door actief de niet toekomstbestendige winkelpanden uit de voorraad te nemen. Het winkelrondje behoeft nog de nodige aandacht. En: maak het eerste deel van de Slotlaan alstublieft niet autovrij. Dank voor uw aandacht. / INFO@LOCATUS.COM

19 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Gerard Zandbergen Inwoner van Zeist en directeur/eigenaar van Locatus / INFO@LOCATUS.COM

20 Informatie en achtergronden voor het inspreken inzake de visie Centrum Plan Zeist op 14 maart 2013 door Tjeerd de Boorder Wellicht kent een aantal van u mijn stelling al maar ik wil er toch mee beginnen: Zeist heeft niet te veel winkels.., Zeist heeft te weinig klanten! Even kort over mijn achter grond: privé heb ik een zeer groot deel van leven in Zeist gewoond en nu nog steeds daar direct naast. Ben makelaar in bedrijfsmatig vastgoed in midden Nederlanden en met name in Zeist, goed bekend met de specialisatie van retail binnen de bedrijfsmakelaardij en veel ervaring met de winkelruimtes in het centrum van Zeist. Zonder nu de vele bekende onderzoeksrapporten aan te halen mag het als bekend worden veronderstelt dat Zeist veel heeft ingeboet in zijn koopkrachtbinding en daarmee in zijn belangrijke functie regio. Een functie die het in verleden zeker had. Het doet mij verdriet in mijn omgeving te moeten horen dat men gezellig is wezen winkelen in bijvoorbeeld Veenendaal. Een paar veel gehoorde redenen voor de afvloeiing zijn: een ruimer aanbod van winkels, van parkeerfaciliteiten en van parkeertarieven. Uiteraard speelt het huidige economisch tij ook een grote rol bij het wegblijven van de consument maar daarin in Zeist niet uniek, dat treft ook alle concurrerende steden. Eén van de redenen van het gebrek aan ruimer aanbod ligt hem simpelweg in het feit dat Zeist van oudsher een winkelhart heeft dat gevormd wordt door met name de Slotlaan met winkelpanden uit circa Deze panden zijn toen gebouwd met een winkeloppervlakte van circa 80 m2. Die zijn door uitbouwen tot zeg 120 m2 en door te koppelen met één of twee buurpanden is er wellicht 300 á 400 m2 te creëren maar dan is de koek wel op. Hierdoor hebben wij de afgelopen jaren geen huisvesting kunnen bieden aan de trekkende grote formules waar de consument voor komt. Ik weet het, geen dorp of stad die dit echt graag wil. Maar laten we er niet om heen draaien, het is niet het dorp of de stad die hierin leidend zijn: dat is de consument! Henry Ford heeft al heel lang geleden afstand moeten nemen van zijn uitspraak: de klant kan elke keur krijgen als het maar zwart is. In mijn gezin heb ik daar met twee dochters een prima voorbeeld van. Die gingen met de brommer naar het station, pakten de trein en gingen in Utrecht naar de H&M. Corio heeft de moed gehad, veel werk verzet en grote investering gedaan om deze formule in Belcour in Zeist te huisvesten. Nu wordt er door de dochters vaak bij de H&M in Belcour geshopt en hebben de omliggende ondernemingen een kans op verkoop. Ook Belcour heeft in het verleden te

21 weinig landelijk trekkende formules met een grotere ruimte wens kunnen huisvesten. Met realisatie van de thans voorliggende visie moet hiervoor de mogelijkheid geboden worden. Dit zal alleen kunnen door ook relocaties binnen Zeist te realiseren. Zeist heeft dit al veel eerder nodig gehad en de huidige markt zal zeker ook een beperkende factor zijn maar als we het niet doen zal die boot voor altijd gemist worden. De beoogde aanpassing van het deel van in Belcour van Aberdeen biedt ook al een mogelijkheid voor een winkel van 670 m2 en hiervoor is de intentieverklaring getekend. Voor van Wijnen en MAB kunnen wij nu in Allegro op de voormalige Stinkens locatie een winkel aanbieden van m2 en in zijn ook met name bij groter formules Ten tijde van de realisatie van Belcour is destijds al gewaarschuwd voor een te verspreid winkelgebied. Zeist kon toen niet en mag dat op dit cruciale moment al helemaal niet,voorbij gaan aan het landelijke beeld van de concentratie van winkelgebieden. Dat geeft dan gelijk de kans om rondom deze concentratie formules te huisvesten die het moeten hebben van hun zeer gespecialiseerd en gevarieerd aanbod en hoge service graad. Flexibel bestemmen door de gemeente en pro actief beleid daarop biedt daar een grote positieve en noodzakelijke bijdrage voor. De Steynlaan, Voorheuvel en de stukken van de Slotlaan richting de Jumbo en tegenover het Walkartpark zijn daar de uitgelezen locaties voor. Maar voeg in die gebieden geen oppervlaktes toe, los dat op door relocaties. Een ander aspect zal ook nog zijn de herpositionering van Zeist bij retail Nederland. Zeist staat daar helaas niet goed bekend maar daar wil ik bij deze gelegenheid niet dieper op ingaan. Ook hier kan het centrummanagement een goede rol in vervullen. Eén ding moet mij ook van het hart: het zit hem echt niet alleen in de hoogte van de huurprijzen. Veel verhuurder weten wat de nieuwe vastgoed realiteit met zich mee brengt en zijn bereid tot oplossingen mits daar een goede visie en power van de ondernemer achter zit. Natuurlijk helpt een lagere huurprijs maar als alleen een andere huur er op of eronder betekent dan is er meer aan de hand. Het zal verschuivingen geven en helaas niet voor iedereen haalbaar zijn maar Zeist heeft in het verleden te vaak geprobeerd om met compromissen het iedereen naar de zin te maken en dat heeft niet tot voldoende succes geleid. De gemeente zal vergaande beslissingen moeten nemen, winkeliers moeten wat verder kijken dan de rand van hun toonbank en vastgoedpartijen zullen hun nek moeten uitsteken. Met de huidige economische tijd zeker geen eenvoudige opgave maar het is nu tijd om door te pakken met de visie en te gaan voor de kansen die er liggen.

22 Voor nadere informatie : Binc bedrijfshuisvesting 1 e Hogeweg HL Zeist Tj. de Boorder info@bincbhv.nl

23 Bericht Stichting Beter Zeist Geachte raadsgriffie, Hierbij geeft de Stichting Beter Zeist zich op om op 14 maart in te spreken over het Centrumplan. Daarvoor zijn beschikbaar Robert van der Gun, bestuurslid, en Egbert Visscher, lid van het platform van buurtorganisaties e.a. van de stichting. Via via (dus niet direct, terwijl wij wel vorig jaar met de projectleider hebben gesproken) vernamen wij pas vandaag, dat het plan (of visie) inmiddels is aangepast en getracht is het plan met nieuwe stukken te onderbouwen. Wij zullen ons daarom opnieuw moeten beraden op onze al gereed zijnde inspraakreactie. Dat betekent dat deze nog niet hierbij schriftelijk wordt aangeleverd. Mogelijk gebeurt dat nog voor de Ronde tafel, anders achteraf na onze mondelinge inspraak. Wij maken bezwaar tegen deze overhaaste en niet procedureel niet correcte gang van zaken. Deze leidt er toe dat er geen of onvoldoende overleg met onze achterban kan plaatsvinden over de aangebrachte wijzigingen. Wij verzoeken u deze ook aan de andere insprekers en aan de raadsleden te doen toekomen. Vriendelijke groet, Namens de Stichting Beter Zeist E. Visscher

24 Aan de gemeenteraad van Zeist Aan de insprekers op 14 maart 2013 per via de Raadgriffie Secretariaat: Griffensteijnseplein BG Zeist T: KvKnr.: Gironr.: E: W: Zeist, Betreft: Inspraakreactie Ronde Tafel Visie (winkel)centrum Zeist (13RV0013) Geachte leden van de Raad en het College, Hierbij reageren wij op het raadsvoorstel Visie Centrum Zeist voor de vernieuwing van het winkelcentrum. Tijdens de Ronde Tafel van 14 maart bleek dat vrijwel alle betrokkenen in grote lijnen hetzelfde beeld hebben van Zeist Centrum. Het centrum heeft veel te bieden qua verscheidenheid aan winkels en qua bereikbaarheid. Ook vinden we dat het wel wat gezelliger zou kunnen. En ten derde zijn we het erover eens dat een aantrekkelijk centrum een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid en de economie van een gemeente. De Stichting Beter Zeist is daarom voor het versterken van de aantrekkelijkheid van het verblijfs- en winkelcentrum van Zeist. Inzetten op kwaliteit, stijl, diversiteit, groene, rustieke omgeving en aantrekkelijk verblijven heeft onze ondersteuning. B&W heeft als ambitie uitgesproken dat Zeist Centrum een sterk, herkenbaar, afwisselend en sfeervol winkelcentrum wordt bestaande uit diverse deelgebieden met een verschillende uitstraling. Kernbegrippen daarbij zijn: Allure (onderscheidend/aantrekkingskracht) Ambiance (sfeer-gevoelswaarde-gezelligheid) Chic (schoonheid- beauté-duurzaamheid) Grandeur (uitstraling) Mooie woorden en goede bedoelingen, maar voor Stichting Beter Zeist zijn dit geen doelen. Wij stellen voorop dat het voor de belastingbetalende inwoner van Zeist zeker moet zijn, dat aanpassing van het winkelcentrum leidt tot meer tevredenheid over de sfeer en het aanbod in het centrum. Meer tevredenheid bij inwoners van Zeist zelf als bij bezoekers van buitenaf. Daarnaast moeten huidige en toekomstig winkeliers met voldoende kans op succes winstgevend een winkel kunnen exploiteren. Dat zijn de doelen. Inwoners, winkeliers, organisaties, gemeenteraad en B&W streven gezamenlijk naar het optimaliseren van het woon-, werk-, en ondernemersklimaat van Zeist Centrum voor nu en de toekomst. Twee belangrijke middelen die bijdragen aan het bereiken van het uiteindelijke doel zijn: - Het aantrekkelijker maken om er te verblijven, - Het verbeteren van de bereikbaarheid. Dat is geen geringe uitdaging! Vele rapporten zijn geschreven en veel overleg heeft plaats gevonden maar in onze ogen zijn in dit verband toch nog veel vragen niet of niet voldoende beantwoord: zie hierbij onderstaand enkele vraagpunten en aanbevelingen. Wat ons betreft zouden de Platform van buurten en dorpen voor een mooi en groen Zeist en aantoonbaar invloed van burgers

25 gemeenteraadsleden voor zichzelf de volgende vragen moeten beantwoorden alvorens een beslissing te nemen over de plannen: 1) Begrijpen we het? 2) Willen we het? 3) Kunnen we het betalen en organiseren? 4) Past het bij het karakter van Zeist? Het zou ons inziens goed zijn eerst met de belangrijkste spelers in een interactief traject tot een meer gemeenschappelijk ondersteunde visie te komen. Waarschijnlijk zal daaruit een opzet ontstaan die bescheidener is, minder risicovol en toch voldoende effectief. De huidige visie is naar ons oordeel nog onvoldragen, onvoldoende hard onderbouwd en mist daarom het zo noodzakelijke maatschappelijke draagvlak. Dat maakt een snelle besluitvorming risicovol. Hoogachtend, Namens het bestuur R. van der Gun E.P. Visscher Hieronder enkele vraagpunten en aanbevelingen 1 Enkele vraagpunten - Onderbouwing door een behoefteonderzoek dat Zeist Centrum 10% meer bezoekers van buiten de gemeente kan trekken. (cf. paragraaf financiën in de Visie Detailhandelsbeleid). Bestaat bij inwoners van het achterland behoefte aan een regiofunctie van Zeist? - Wat zijn de Unique Selling Points van Zeist? Welk beeld moet bij mensen niet- Zeistenaren gaan leven als zij denken aan Zeist? Bijvoorbeeld; Zeist Centrum is gezelliger dan Utrecht/Amersfoort/Veenendaal en/of completer en/of gevarieerder en/of heeft meer luxe winkels en/of is makkelijker bereikbaar en/of parkeren is makkelijker en/of enz. - Is er aantoonbaar behoefte bij grote winkelketens, trendy zaken en horecabedrijven om zich te vestigen in Zeist? - Is er aantoonbaar behoefte bij Zeister winkeliers, die nu in andere Zeister straten hun winkel/horecabedrijf exploiteren, zich te vestigen in het vernieuwde gebied? Kan dat zonder sancties, ontmoediging en stimuleringsmaatregelen zoals startpremies en een verplaatsingsbudget? - Wat is de onderbouwing van het toevoegen van circa 6,2% extra winkelruimte ( ) en 25(?) appartementen? Gezien de bestaande winkelleegstand van 7,8% (6.842 m2 in 2012) en een aanbod van ruim 300 appartementen bij een verkoop in 2012 van 200 appartementen, ontstaat er in totaal ongeveer 14% (7,8 + 6,2) nog niet gevulde winkelruimte en nog meer druk op de prijs van appartementen. - Wat zijn de voor- en nadelen van grotendeels bebouwen van de markt, zowel voor de bewoners (bereikbaarheid, woongenot, luchtkwaliteit, waardevermindering onroerend goed), de ongeveer 100 marktkooplieden en het groen? - Wat zijn de voor- en nadelen van het verplaatsen van de bibliotheek inclusief de noodzakelijke kosten van verhuizing en inrichting? Is er niet een goedkoop/goedkoper alternatief? - Wat zijn de financiële trekkers en dragers, hoe hard is het verdien/verliesmodel en idem de uitgangspunten daarvan (gelijkblijvende vloerproductiviteit en idem uitgaven niet dagelijkse goederen)? Wat zijn de risico s van overschrijding van kosten en planschadeclaims (infrastructurele componenten worden meestal veel te laag Platform van buurten en dorpen voor een mooi en groen Zeist en aantoonbaar invloed van burgers

26 begroot) en vermindering van geschatte inkomsten, ook contract-technisch? Waar is het worst case scenario? - Wat is het effect van de extra investeringen voor het winkelcentrum op andere projecten van Zeist en op de leencapaciteit en het weerstandsvermogen? Wat heeft dat voor gevolgen voor prioriteitstelling van (andere) projecten? - Wat is het afbreukrisico voor bestaande winkels in het centrum, voor de andere winkelstraten, voor de winkelcentra in de wijken en Den Dolder en voor de bewoners van de (omliggende) diverse wijken zowel tijdens de bouw inclusief doorlooptijd als daarna? - Er ontbreken verkeersschattingen voor de laatste veranderingen en voor buiten de spits. Waar zijn de schattingen en risicoanalyses voor fietsverkeer, openbaar vervoer en voetgangers? - Wat zijn de voor- en nadelen van het afsluiten van wegen in het winkelcentrum gezien de extra kilometers die het verkeer moet maken en de bereikbaarheid van winkels? - Hoe verhouden de voorstellen zich tot die van het GVVP? - Hoe wordt omgegaan met de losse eindjes zoals verkeerstoenames in de wijken rondom het Centrum en sluipverkeer? Idem de te verwachten effecten voor de veiligheid van kinderen en verkeersdeelnemers? - Waarom wordt het project niet in tijdsfasen verdeeld met go en no go beslissingen? Wat gebeurt er wanneer bepaalde fasen niet worden uitgevoerd? Wat zijn dan de gevolgen daarvan? (consequentieanalyse). - Zijn de resultaten meetbaar en toetsbaar aan het doel? 2 Enkele aanbevelingen voor de discussie en besluitvorming - Een mogelijkheid is het project winkelcentrum minder ingrijpend te maken en waar mogelijk duidelijk te faseren. Dat betekent ons inziens inzetten op veel minder te bouwen winkelruimten en appartementen, hergebruik van ruimten en ingrepen die veel positief effect hebben en relatief weinig kosten. Een voorbeeld kan het verplaatsen zijn van de bibliotheek naar de voormalige vestiging van Aldi en omliggende panden. Daarmee zou de begane grond van de Punt vrijkomen voor flexibel in te richten ruimten voor winkels en horeca e.d. Bovendien kan de markt op het bestaande plein worden gehandhaafd. Dat spaart ook de inmiddels grotere platanen aldaar. Dat lost in een keer vier probleempunten op. Zo zullen er meer mogelijkheden zijn te bedenken - Wil Zeist zich in de toekomst regionaal en misschien zelfs landelijk als winkelcentrum profileren, dan zou dat ons inziens mogelijk kunnen door in te zetten op specifieke gebieden waar lokaal al kennis en dienstverlening aanwezig is. Te denken valt aan duurzaamheid, natuur en recreatie, zorg en sport van landelijke instellingen op dit terrein. Dit is in feite een vrijwel onontgonnen terrein. - Dit geldt ook voor de voorlichting aan en (reclame)acties en aanbiedingen voor medewerkers en bezoekers van grote instellingen, zoals de Universiteit, de hogescholen, Het UMC, de onderzoeksinstellingen en landelijke organisaties (KNVB etc.). In feite staat het verblijfscentrum van Zeist met de rug naar de Uithof en de landelijke instellingen. Tot nu toe een gemiste kans. Platform van buurten en dorpen voor een mooi en groen Zeist en aantoonbaar invloed van burgers

Nieuwe Politiek Zeist voor een warm, kloppend Winkelhart in het Centrum van Zeist

Nieuwe Politiek Zeist voor een warm, kloppend Winkelhart in het Centrum van Zeist Nieuwe Politiek Zeist voor een warm, kloppend Winkelhart in het Centrum van Zeist De fracties Groene Democraten Zeist en ProZeist, verenigd onder de naam Nieuwe Politiek Zeist, zullen op dinsdag 23 pril

Nadere informatie

Centrum Zeist. Stedenbouwkundige verkenning. April 2019

Centrum Zeist. Stedenbouwkundige verkenning. April 2019 Centrum Zeist Stedenbouwkundige verkenning April 2019 ar chitectuur en stedenbouw 2 Inhoud INLEIDING 05 ANALYSE 07 SCENARIO S 21 CONCLUSIE 49 BIJLAGEN 51 BIJLAGE 1: overige analysekaartjes 53 BIJLAGE 2:

Nadere informatie

Nota van beantwoording Zienswijzen ontwerp-verkeersbesluit Oude Arnhemseweg

Nota van beantwoording Zienswijzen ontwerp-verkeersbesluit Oude Arnhemseweg Nota van beantwoording Zienswijzen ontwerp-verkeersbesluit 174179 Oude Arnhemseweg Datum vastgesteld in collegevergadering: 6 december 2016 1. Inleiding In de vergadering op 3 maart 2015 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning. Eindrapport zienswijzen

Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning. Eindrapport zienswijzen 17 september 2014 Bestemmingsplan Supermarkt Gouden Leeuw Venray en omgevingsvergunning Eindrapport zienswijzen Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Inhoud 1 Inleiding 6 2 Zienswijzen bestemmingsplan

Nadere informatie

Vragen PvdA naar aanleiding van RT over RV Visie Centrum.

Vragen PvdA naar aanleiding van RT over RV Visie Centrum. Vragen PvdA naar aanleiding van RT 14.3.13 over RV Visie Centrum. 1. Gaat u het financiële overzicht in het RV n.a.v. de RT wijzigen c.q. aanvullen? Hoe? Antwoord: Op dit moment is er geen reden het financiële

Nadere informatie

Hart voor het centrum van Zeist

Hart voor het centrum van Zeist Hart voor het centrum van Zeist Inhoud Hoofdstuk Onderwerp Pagina 1 Inleiding 3 2 Aanpak 4 3 Waar staan wij nu? 4 4 Analyse en visie CDA op het raadsvoorstel 4 5 Visie van het CDA op het centrum van Zeist

Nadere informatie

Scenario s andere referenties - bouwblokken STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW

Scenario s andere referenties - bouwblokken STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW Scenario s andere referenties - bouwblokken 46 STEDENBOUWKUNDIGE VERKENNING CENTRUM ZEIST I APRIL 2019 I SVP ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW Scenario s andere referenties - groene gevels en daken SVP gelooft

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT Uitkomsten vragenlijst burgerpanel Periode: 18 januari tot 2 februari 2016 Aantal respondenten: 458 van 656 (70%) Inleiding De gemeente Noordwijkerhout werkt aan een versterking

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven Zijdelwaard Uithoorn Winkelen Wonen Verblijven Uithoorn is een aantrekkelijke, landelijke woongemeente. Direct gelegen aan de Amstel en onderdeel van het Groene Hart, maar toch ook op een steenworpafstand

Nadere informatie

Winkel-/kantoorruimte van circa 200 m² TE HUUR 1.750,- per maand excl. BTW

Winkel-/kantoorruimte van circa 200 m² TE HUUR 1.750,- per maand excl. BTW Slotlaan 265 3701 GG Zeist Winkelstraat Gehele object Centrumlocatie Winkel-/kantoorruimte van circa 200 m² TE HUUR 1.750,- per maand excl. BTW Kenmerken Omgevingsfactoren Het object is midden in het winkelgebied

Nadere informatie

Wagenstraat Voetgangersgebied?

Wagenstraat Voetgangersgebied? Wagenstraat Voetgangersgebied? Rapportage Consultatie Wagenstraat voetgangersgebied Bijlagen Den Haag, oktober 2007 Stichting Chinatown Den Haag / Joost Zonneveld BIJLAGE 1 - RESULTATEN INLOOPBIJEENKOMST

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

Platform van buurten voor een mooi en groen Zeist en invloed van burgers 1

Platform van buurten voor een mooi en groen Zeist en invloed van burgers 1 Secretariaat: Griffensteijnseplein 22 3703 BG Zeist T: 06-46082657 KvKnr.:30250364 Gironr.: 5803512 E: beterzeist@gmail.com W: www.beterzeist.nl Aan het College van B&W Aan de gemeenteraad van Zeist Aan

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

PERSBERICHT. 8 mei 2013

PERSBERICHT. 8 mei 2013 Van: Aan: Onderwerp: Datum: Bijlagen: Fons Pennings Centrummanager Raadsgriffie De Nieuwe Slotlaan tav gemeentraadsleden woensdag 8 mei 2013 12:33:25 image004.png image005.png De nieuwe slotlaan.pdf Geachte

Nadere informatie

HERINRICHTING RIJNSTRAAT

HERINRICHTING RIJNSTRAAT HERINRICHTING RIJNSTRAAT Informatieavond 29 maart 2015 20.00 Inloop 20.10 Welkom door Ronald Löhr 20.15 In gesprek met wethouders Haring en De Weger 20.30 Rijnstraat tot nu toe en hoe nu verder? door Jeroen

Nadere informatie

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Bewonersinitiatief Versie 1.1 augustus 2013 Inhoudsopgave A Inleiding... 2 B Aanpak van het project... 2 1 Vaststellen plangebied en uitgangssituatie...

Nadere informatie

De enquête neemt tussen de 15 en 20 minuten in beslag. Ingevulde enquêtes kunt u sturen naar - SP Amsterdam - Amstel 1-1011 PN Amsterdam -

De enquête neemt tussen de 15 en 20 minuten in beslag. Ingevulde enquêtes kunt u sturen naar - SP Amsterdam - Amstel 1-1011 PN Amsterdam - I: UW ONDERNEMING 1. Welke onderneming vertegenwoordigt u? a. Uw naam.. b. Naam onderneming c. Adres onderneming straat...nr d. Telefoonnummer. e. E-mailadres 2. Uw onderneming betreft: 0 zelfstandige

Nadere informatie

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO-14-2000 Geachte Burgemeester en Wethouders, Recentelijk is een vergunning aangevraagd, voor de uitbreiding van

Nadere informatie

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 AH steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 Een plan B De plannen van Albert Heijn om in Boxmeer een nieuwe supermarkt te bouwen inclusief sportvoorzieningen lijken

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-105 Onderwerp Convenant Regionale Aan de raad, Onderwerp Convenant Regionale Gevraagde beslissing 1. Het Convenant Regionale vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Burgerpanel Velsen Winkelen

Burgerpanel Velsen Winkelen Gemeente Velsen Burgerpanel meting winkelen Vragenlijst 6 september 2012 Introductie e-mail Geacht panellid, Op 25 en 26 juni heeft een aantal winkeliers, samen met medewerkers van de gemeente en woningcorporaties,

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Informatieavond. 21 juni 2017

Informatieavond. 21 juni 2017 Informatieavond 21 juni 2017 Welkom Wethouder Peter van de Noort Programma Kennismaking Wijnand Bouw: Bosch Slabbers Frank van de Wouw: van de Wouw en Partners Bram Louwers: Accent adviseurs Maarten School:

Nadere informatie

Stichting Beter Zeist

Stichting Beter Zeist Correspondentie: Griffensteijnseplein 22, 3703 BG Zeist www.beterzeist.nl tel: 06-46082657 info@beterzeist.nl of beterzeist@gmail.com Platform van buurten voor een mooi en groen Zeist en aantoonbaar invloed

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

September Beeldkwaliteitsplan. Centrum Zeist

September Beeldkwaliteitsplan. Centrum Zeist September 2015 Beeldkwaliteitsplan Beeldkwaliteitsplan Voorwoord 10 september 2015 Voor u ligt het beeldkwaliteitsplan voor het centrum van Zeist. Het beeldkwaliteits plan bevat inspiratiebeelden van hoe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 Te huur Horeca-/winkelruimte Gemeente : Woerden. Adres : Hogewoerd 2. Algemeen : Woerden is een stad en gemeente in het westen van de Nederlandse provincie

Nadere informatie

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert.

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert. Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert. Geachte dames en heren gemeenteraadsleden, Als bestuur van de op 18 april 2016 opgerichte vereniging "Vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze

nieuwsbrief Waarom deze N wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit 3,5 hectare grote kantoorterrein

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Kwalitatief onderzoek Centrumplan Rijen de rode draad. 21 november 2014

Kwalitatief onderzoek Centrumplan Rijen de rode draad. 21 november 2014 Kwalitatief onderzoek Centrumplan Rijen de rode draad 21 november 2014 Inhoudsopgave Doel onderzoek Deelnemers Sentiment Ideeën Supermarkt Verkeersituatie Tijdelijke inrichting Klankbordgroep Tips projectontwikkelaar

Nadere informatie

Casco-horecapand Willemstraat Eindhoven, Code: REDO5574

Casco-horecapand Willemstraat Eindhoven, Code: REDO5574 +41 Klaassen Horecamakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: info@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Remo van Doorn Telefoon:

Nadere informatie

Van dorpelingen. Voor dorpelingen Gekozen door College van B&W. Schrama B.V. Attika Architekten 5d Architectuur & Fotografie

Van dorpelingen. Voor dorpelingen Gekozen door College van B&W.  Schrama B.V. Attika Architekten 5d Architectuur & Fotografie DE ZEVEN DORPELINGEN Van dorpelingen. Voor dorpelingen Gekozen door College van B&W www.de7dorpelingen.nl Schrama B.V. Attika Architekten 5d Architectuur & Fotografie 1 PRESENTATIE Voorstellen Programma

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015 Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert Stefan van Aarle 25 november 2015 AGENDA 19:30 uur presentatie scenario s 20:30 uur korte pauze 20:45 uur vragenronde 21:15 uur afronding Inleiding Even

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE. Nieuwsbrief december 2013

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE. Nieuwsbrief december 2013 Nieuwsbrief december 2013 Nieuwjaars Borrel Carry Premsela Het bestuur van VBH wenst u allen fijne kerstdagen en een goed 2014. Op woensdag 8 januari houden we vanaf 19.00 uur in het Grand Café Lubeck

Nadere informatie

Hart voor Emmeloord. Verslag van stadscafé op 23 mei Eindrapportage. 24 mei 2017

Hart voor Emmeloord. Verslag van stadscafé op 23 mei Eindrapportage. 24 mei 2017 Hart voor Emmeloord Verslag van stadscafé op 23 mei 2017 Eindrapportage 24 mei 2017 Samenvatting en conclusie Inwoners van Emmeloord reageerden positief op het laatste ontwerp voor het stadshart dat in

Nadere informatie

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Boxtel 1 Inleiding De voorzitters van de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting.

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Datum: 28-5-13 Onderwerp Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de uitvoering van de voorgestelde bouwkundige

Nadere informatie

REALISATIE CENTRUMVISIE LEIDT TOT VERDUBBELING VAN AUTOVERKEER DOOR WILHELMINAPARK, VERVOLG ir. H.J. Hoorn

REALISATIE CENTRUMVISIE LEIDT TOT VERDUBBELING VAN AUTOVERKEER DOOR WILHELMINAPARK, VERVOLG ir. H.J. Hoorn REALISATIE CENTRUMVISIE LEIDT TOT VERDUBBELING VAN AUTOVERKEER DOOR WILHELMINAPARK, VERVOLG ir. H.J. Hoorn 27-8-2015 Deze notitie sluit aan op mijn brief van 12 augustus en vormt de nadere informatie die

Nadere informatie

Actualisatie Centrumvisie Rhenen

Actualisatie Centrumvisie Rhenen Actualisatie Centrumvisie Rhenen Vanavond: naar een actuele visie Visie 2009, stand 2016 Trends en middelgrote centrumgebieden Marktruimte Actualisatie van de visie In gesprek over het vervolg, hoe realiseren

Nadere informatie

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Kleine bedrijven, ondernemersverenigingen, leegstand kantoren en Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) Contactpersonen gemeente Nieuwegein: Team

Nadere informatie

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen 2 COLOFON Opdrachtgever: Ondernemingsvereniging GO-Olst & Plaatselijk Belang Olst Datum: 31 augustus 2015 3 SAMENVATTING In Olst

Nadere informatie

Casco-horecapand Willemstraat 39 Eindhoven, Code: REDO5574

Casco-horecapand Willemstraat 39 Eindhoven, Code: REDO5574 Klaassen Horecamakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: info@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Remo van Doorn Telefoon:

Nadere informatie

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Contactadres: Trip 7 5944 CS Arcen www.venlo.sp.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Het onderzoek pagina 4 Overige opmerkingen pagina 8

Nadere informatie

Inspraaknotitie voorontwerp-bestemmingsplan Markelo-west, herziening Grotestraat 11. Gemeente Hof van Twente.

Inspraaknotitie voorontwerp-bestemmingsplan Markelo-west, herziening Grotestraat 11. Gemeente Hof van Twente. Inspraaknotitie voorontwerp-bestemmingsplan Markelo-west, herziening Grotestraat 11 Gemeente Hof van Twente. 1 juni 2016 Inspraaknotitie voorontwerp-bestemmingsplan Markelo-west, herziening Grotestraat

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Schiedam, 5 november Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam. Geachte collega's, geacht college,

Schiedam, 5 november Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam. Geachte collega's, geacht college, GROEN: Schiedam, 5 november 2008 Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam Geachte collega's, geacht college, In het voorjaar 2008 hebben GroenLinks en D66 een passantenonderzoek uitgevoerd in het

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 Inleiding Op 18 december 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders conceptvisies over deelaspecten van het centrum aan raads- en burgerleden

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Afdeling : Beleid en Ontwikkeling Portefeuillehouder : Wethouder M.M. Kuijken Onderwerp : Resultaten evaluatie centrumplan 't Hof / herinrichting fase

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

HISTORIE EIGENAREN PLATFORM BOULEVARD ZUID (EPBZ)

HISTORIE EIGENAREN PLATFORM BOULEVARD ZUID (EPBZ) HISTORIE EIGENAREN PLATFORM BOULEVARD ZUID (EPBZ) Ontstaan van de Vereniging Eigenarenplatform Boulevard Zuid De vereniging EPBZ werd in 1997 opgericht met behulp van een toenmalig extern adviesbureau

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 8 januari 2002 Commissievergadering d.d. 22 januari 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Herontwikkeling Burg. Smitsplein Toelichting: Bijgaand treft u een concept raadsvoorstel aan

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL SHOPS OP EEN RIJ: ruim 37.500 passanten per dag overdekte passage perfect bereikbaar,

Nadere informatie

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Raadsvoorstel Inleiding: Volgens het duale stelsel zijn wij bevoegd tot het aangaan van privaatrechtelijke rechtshandelingen. Als die rechtshandelingen van ingrijpende aard zijn, vragen wij uw raad vóóraf

Nadere informatie

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek.

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek. Gemeente Heerlen T.a.v. de gemeenteraad Postbus 1 6400 AA Heerlen Heerlen, 21 november 2013 Betreft: aanpassing parkeertarieven Geachte leden van de Raad, Vanavond, 21 november zal in de raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen MOTIE 1 Rv 03. 0103 Onderwerp : Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen - het Plan van Aanpak niet in de volledige financiële dekking voorziet; Voorts constaterende dat, - het traject

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Wijkraad Leidsche Rijn, de ogen en oren van de wijk

Wijkraad Leidsche Rijn, de ogen en oren van de wijk Datum: 25 oktober 2012 Wijkraad Leidsche Rijn vraagt aandacht voor verbetering ondernemersklimaat in Leidsche Rijn In de afgelopen jaren is de Wijkraad Leidsche Rijn vaak in contact gekomen met ondernemers

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt In deze bijlage is het afwegingskader opgenomen voor de locatiekeuze van de supermarkt in Geertruidenberg. De locaties Venestraat en Schonckplein zijn

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws.

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws. Peter Nieland (PN) Echtgenoot Blogger Directeur Kadastermens Mountainbiker Westfries Vader van Nick PN = Positief Nieuws Kaartenman Voorzitter Bar-End Shopper (kijker) Winkelman En wie bent u? Naam. Gemeente.

Nadere informatie

Verslag. Gebiedsschouw De Slinger

Verslag. Gebiedsschouw De Slinger Verslag Gebiedsschouw De Slinger Dat um /tij d Pl aats Re ferentie Projec tnum mer 90934 16 januari 2010/10.00 uur-12.30 uur Houten kmu/nkl/v/09.295 Aanleiding van de wijkschouw: De heer Mulder heet als

Nadere informatie

Laaghangend Fruit. Quick Wins ter verbetering van het Centrum van Zeist

Laaghangend Fruit. Quick Wins ter verbetering van het Centrum van Zeist Laaghangend Fruit Quick Wins ter verbetering van het Centrum van Zeist Voorwoord Wat vinden we nu met elkaar belangrijk in het centrum van Zeist? Welke voorzieningen moeten er komen? Willen we een autovrij

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/20 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt een winkelcentrum een winnaar? Case-study Zonder parkeren geen winkelomzet drs. Hans P. van Tellingen

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren Westwijk - Amstelveen Winkelen, Wonen & Parkeren Westijk Amstelveen WINKELS 2 Inhoudsopgave 3 Amstelveen... 4 De Wijk... 7 Het Winkelcentrum... 8 Het Plan... 11 Winkelinformatie... 12 Impressies... 14

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 11R.00075 gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: R. Broekmeulen

Nadere informatie

OPLEGGER * * Datum 1 juni 2017 Nummer Datum commissievergadering 13 juni 2017 Datum raadvergadering 27 juni 2017

OPLEGGER * * Datum 1 juni 2017 Nummer Datum commissievergadering 13 juni 2017 Datum raadvergadering 27 juni 2017 Datum 1 juni 2017 Nummer 2017-07-08 Datum commissievergadering 13 juni 2017 Datum raadvergadering 27 juni 2017 OPLEGGER Registratienummer 2017-48824 / 17Z.000972 Onderwerp budget aankoop Kastanjehof 24-26

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Eikenstein - Vervolg

RAADSVOORSTEL. Eikenstein - Vervolg RAADSVOORSTEL Eikenstein - Vervolg Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 29 november 2018 Opsteller R. van Veen Debat 18 december 2018 Zaak/stuknummer 290743 Raadsvergadering 15 januari 2019 Raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 28 september Geachte raad,

Raadsvoorstel. 28 september Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 168153 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 28 september 2017 Agendapunt: 8 Onderwerp: Ontwikkeling resterende bouwdelen Dorpshart Geachte raad, Samenvatting: De ontwikkeling van het

Nadere informatie

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Tekst fact-sheet Vragen en commentaar betreffen: Alternatief 3A verbinding Roemer N11 lokale verbinding Kostenindicatie Oplossend vermogen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Onderwerp Herinrichting van de Markt op weg naar een leefbaar en bruisend Centrum.

Onderwerp Herinrichting van de Markt op weg naar een leefbaar en bruisend Centrum. Raadsbesluit Datum: 240315 Onderwerp Herinrichting van de Markt op weg naar een leefbaar en bruisend Centrum. Status Besluitvormend. Voorstel 1. Bij te dragen aan een gezellig, levendig, aantrekkelijk

Nadere informatie

Oplegger voor het raadsdebat

Oplegger voor het raadsdebat Oplegger voor het raadsdebat Datum raadsdebat : 18 oktober 2018 Agendapuntnummer : XI, D1 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Onderwerp : Verkeerssituatie kruising Hoofdstraat- Steenbergerweg

Nadere informatie

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum)

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) april 2016 1 Aandachtspunten voor vernieuwing van winkelcentrum De Heul Door

Nadere informatie