De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk"

Transcriptie

1 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor zowel de werkgever als de werknemer met betrekking tot de eerste 65/130/180/360 uren die een werknemer presteert gedurende een kalenderjaar en die aanleiding geven tot een overwerktoeslag. Werkgevers die hun werknemers bezoldigingen uitbetalen die betrekking hebben op gepresteerde overuren, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een beperkte vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing, van toepassing vanaf 1 juli De vrijstelling heeft betrekking op de bedrijfsvoorheffing die slaat op de gehele bezoldiging van de werknemer en is geleidelijk opgetrokken tot 32,19%/41,25% voor gepresteerde uren waarop een overwerktoeslag van toepassing is (zie verder). Parallel met deze regeling kunnen werknemers die bezoldigingen ontvangen voor gepresteerde overuren die recht geven op een overurentoeslag, onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor een belastingvermindering in de personenbelasting en de belasting der niet-inwoners-natuurlijke personen, welke wordt verrekend in hun bedrijfsvoorheffing voor de maand waarin de overuren zijn gepresteerd 5. Ook de belastingvermindering is geleidelijk verhoogd tot 41,25%/57,75%. De bedrijfsvoorheffing wordt berekend volgens de regels in Bijlage III KB/WIB 92 en wordt op het moment van de aanslag in de personenbelasting of de belasting der niet-inwoners-natuurlijke personen verrekend. Beide regelingen bestaan onafhankelijk van elkaar en dienen ook zo te worden toegepast. De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk is oorspronkelijk ingevoerd op verzoek van de sociale partners, die de fiscale behandeling van overuren gunstiger wensten te maken 6. Net zoals dit voor de overige vrijstellingen het geval is, is deze vrijstelling gegroeid doorheen de jaren. Aangezien beide regimes complementair zijn, zal in wat volgt niet telkens een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing en anderzijds de belastingvermindering. De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing blijft echter de kern van dit werk. 4 Art WIB Art. 154bis WIB Art. 25 wet 3 juli 2005, BS 19 juli 2005.

2 4 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 AFDELING 2 Toepassingsvoorwaarden/inwerkingtreding 1. Historisch overzicht 7 A. Uitvoering interprofessioneel akkoord wet van 3 juli 2005 Het gunstregime voor overuren vindt zijn oorsprong in het interprofessioneel akkoord van met de vraag van de sociale partners om de eerste 65 uren ingevolge overwerk per kalenderjaar fiscaal aantrekkelijker te maken. De Belgische regering had op dat moment al haar wil geuit om de lasten op arbeid te verlagen ter promotie van het economische weefsel. In dit akkoord is eveneens de aanzet te vinden van wat later de vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek en voor ploegen- en nachtwerk zouden worden. De Belgische fiscus zag zich in deze periode geconfronteerd met het probleem dat de inkomsten uit overuren niet afzonderlijk werden behandeld ten opzichte van gewone uren, mede dankzij het feit dat er geen aparte aangifte moest worden ingediend voor deze uren. Er bestond een kluwen aan fiscale behandelingen, met uiteenlopende wettelijke stelsels inzake overuren en overwerktoeslagen die varieerden tussen 50% en 400%. Door deze verscheidenheid is er via de wet houdende diverse bepalingen betreffend het sociaal overleg van 3 juli 2005 voor geopteerd om zowel de werkgevers als de werknemers een voordeel toe te kennen dat 24,75% bedraagt van het basisloon, i.e. het loon dat wordt gebruikt voor het berekenen van de overwerktoeslag 8. Men is tot dit bedrag gekomen op basis van een percentage van 16,5% op het basisloon, dat is verhoogd met een overwerktoeslag van 50%. Het gevolg van deze regel was dat alle stelsels werden behandeld alsof de overwerktoeslag 50% was, ongeacht het werkelijk percentage van de overwerktoeslag. 16,50 150% = 24,75% Deze regeling was van toepassing op bezoldigingen die zijn betaald vanaf 1 juli Zij zorgde ervoor dat enerzijds de werknemers netto meer konden overhouden, en anderzijds de loonkost voor de werkgevers daalde. Aangezien er geen overgangsmaatregel was toegevoegd, gold de grens van 65 uren vanaf 1 juli Voor een uitgebreider overzicht kan worden verwezen naar advies nr betreffende de fiscale lastenverlaging op ploegen- en nachtarbeid/overuren, CRB DEF. 8 Art WIB 92, ingevoerd door de wet van 3 juli 2005, BS 19 juli 2005; T. JANSEN, Regering voert interprofessioneel akkoord uit, Fisc.Act. 2005, nr. 15, 7.

3 HOOFDSTUK I DE GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN BEDRIJFSVOORHEFFING 5 1. Belastingvermindering in hoofde van de werknemer De regeling was van toepassing op alle werknemers in de profitsector en de nonprofitsector, uitgezonderd de publieke ondernemingen 9. De belastingvermindering voor de werknemers die overwerk hebben gepresteerd werd vastgelegd in artikel 154bis WIB 92. Deze vermindering bedroeg 24,75% van het brutobedrag van de bezoldigingen die hebben gediend voor de berekening van de overwerktoeslag tijdens het belastbaar tijdperk. De vermindering mocht echter nooit meer bedragen dan de belasting die was verschuldigd op het nettobedrag aan belastbare beroepsinkomsten. Indien een werknemer meer dan 65 uren per maand had gepresteerd, moest de vermindering verhoudingsgewijs worden verminderd tot 65 uren. Dit was het absolute maximum. Deze vermindering wordt toegepast in de bedrijfsvoorheffing, waardoor de werknemer een vermindering zal ontvangen op de wijze die hierboven is vermeld in de maand waarin het overwerk is gepresteerd. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de vermindering niet meer kan bedragen dan de normaal verschuldigde bedrijfsvoorheffing. Het KB dat de schalen voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing weergeeft, is hiervoor ook aangepast (zie infra). Voor periodieke betalingen van overuren kunnen de normale schalen (I, II of III van de Bijlage III KB/WIB 92) van de bedrijfsvoorheffing worden toegepast op de bezoldigingen betreffende uren die als overwerk zijn gepresteerd. Voor de sporadische betalingen moet de bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen betreffende uren die als overwerk zijn gepresteerd, worden vastgesteld volgens de toepassingsregel van de exceptionele vergoedingen van Bijlage III KB/WIB 92. De vermindering van bedrijfsvoorheffing wegens overwerk wordt afgetrokken van de normale bedrijfsvoorheffing, i.e. de bedrijfsvoorheffing berekend volgens schaal I, II of III. Daarom is de vermindering van bedrijfsvoorheffing beperkt tot de normale bedrijfsvoorheffing en is zij niet van toepassing op de bedrijfsvoorheffing die is berekend op de exceptionele vergoedingen, achterstallen, enz. 2. Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor de werkgever Parallel met de hierboven uiteengezette regeling wordt er een identiek voordeel toegekend aan de werkgevers die onder het toepassingsgebied vallen van de wet van 5 december 1968 betreffende de CAO s en de paritaire comités, in de mate dat zij werknemers tewerkstellen die onder het toepassingsgebied vallen van de Arbeidswet van 16 maart Daarenboven dienen de werknemers te vallen onder categorie 1 van artikel 330 van de programmawet van 24 december Ondernemingen die erkend zijn voor uitzendarbeid kunnen eveneens genieten van deze regeling. Hierop wordt verder ingegaan. 9 MvT bij wet 3 juli 2005 houdende diverse bepalingen betreffende het sociaal overleg, BS 19 juli 2005; art. 154bis WIB 92.

4 6 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 Deze werkgevers genieten van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing ten belope van hetzelfde bedrag als de belastingvermindering voor de werknemers, namelijk 24,75% van het brutobedrag van de bezoldigingen die als berekeningsgrondslag hebben gediend voor de berekening van de overwerktoeslag (i.e. vóór de afhoudingen van de sociale wetgeving). Deze vrijstelling mag eveneens slechts worden toegepast voor de eerste 65 overuren die per werknemer per jaar zijn gepresteerd. 3. Overuren en de wettelijke overwerktoeslag Enkel de uren die zijn gepresteerd boven de negen uur per dag (of 8 uur per dag voor de bouwsector) of 40 uur per week komen in aanmerking voor de overwerktoeslag. Deze grenzen kunnen worden verlaagd bij CAO 10. De overwerktoeslag is de vergoeding die de werkgever verplicht moet betalen voor deze gepresteerde uren 11. Men kan zich hier de vraag stellen welke behandeling de overuren ondergaan die conventioneel recht geven op een hogere overwerktoeslag dan wat op wettelijk niveau werd voorzien. Welk percentage van belastingvermindering dient bijvoorbeeld te worden toegepast indien een onderneming uit de bouwsector een overwerktoeslag toekent van 50% voor overuren die in principe maar recht geven op een overwerktoeslag van 20%? Wanneer voor een bedrijf binnen de bouwsector een wettelijke overwerktoeslag van minimum 20% is voorzien, bedraagt de niet te storten bedrijfsvoorheffing 32,19% van het brutobedrag van de bezoldigingen dat als berekeningsgrondslag heeft gediend voor de berekening van de overwerktoeslag (cf. infra). Het heeft dan ook geen belang dat er in werkelijkheid een overwerktoeslag van 50% wordt betaald. Men moet steeds terugvallen op de wettelijke basis, zijnde een overwerktoeslag van 20% voor een gepresteerd overuur in de bouwsector. Wanneer diezelfde werkgever daarentegen zou voorzien in een conventionele overwerktoeslag van slechts 10%, is er geen sprake van een wettelijke overwerktoeslag zodat de belastingvermindering en de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing niet kunnen worden toegepast. In de wettelijke en reglementaire bepalingen wordt uitsluitend verwezen naar de percentages van 20, 50 en 100% omdat dit de standaardpercentages zijn voor respectievelijk de overuren in de bouwsector, op weekdagen en op zon- en feestdagen. Afwijkingen naar boven op voormelde percentages komen evenwel frequent voor. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de overuren met een overwerktoeslag van minstens 20, 50 of 100% in aanmerking komen voor de belastingvermindering en de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Dit voordeel moet dus niet worden beperkt tot de overuren waarvoor de overwerktoeslag tegen de standaardpercentages van precies 20, 50 of 100% wordt 10 Art. 29 Arbeidswet 16 maart 1971 en art. 7 KB nr. 213, 26 september 1983 voor de bouwsector. 11 Bevestigd in Circ. nr. Ci.RH.244/ (AOIF 34/2008), 26 september 2008, FAQ.

5 HOOFDSTUK I DE GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN BEDRIJFSVOORHEFFING 7 betaald. De ondernemingen die een hogere overwerktoeslag betalen of de werknemers die een hogere overwerktoeslag betaald krijgen, kunnen eveneens aanspraak maken op het voordeel 12. Dezelfde principes gelden voor de belastingvermindering voor de werknemers. Stel: een onderneming kent een overwerktoeslag toe van 10% voor uren die als overuren worden beschouwd door een ondernemings-cao, waarin de drempel lager ligt dan negen uren per dag en/of 40 uren per week. Welk percentage aan belastingvermindering moet worden toegepast op deze overuren? Aangezien de overwerktoeslag van 10% geen wettelijke overwerktoeslag is, zijn de belastingvermindering en vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in dit geval niet van toepassing 13. Samengevat komt deze regeling er dus op neer dat zowel de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing als de belastingvermindering slechts kan spelen indien minimaal de wettelijke overwerktoeslag is verschuldigd, te weten 20%, 50% of 100%. 4. Voorbeeld Een werknemer genoot in augustus 2005 van een bruto-uurloon van 50 EUR. Per gepresteerd overuur was een overwerktoeslag voorzien van 100%, waardoor het bruto-uurloon voor overuren 100 EUR bedraagt. Gemakshalve wordt uitgegaan van een gemiddeld belastingtarief van 50%, waardoor de belasting per overuur 50 EUR bedraagt. Wanneer voldaan is aan de toepassingsvoorwaarden, kon de werknemer genieten van een belastingvermindering van 24,75% op het basisloon (i.e. 12,375 EUR), waardoor de belasting daalde van 50 EUR naar 37,625 EUR. De werkgever kon dan dezelfde 12,375 EUR aftrekken van de bedrijfsvoorheffing die hij moest doorstorten. Beide gunstregimes waren beperkt tot 65 overuren per jaar. 5. Bijkomende inhaalrust Zoals hierboven reeds is vermeld, moest het totaal van de berekeningsgrondslagen voor de belastingvermindering verhoudingsgewijs worden teruggebracht naar 65 uren wanneer een werknemer meer dan 65 overuren had gepresteerd. Voor de berekening van de belastingvermindering van de werknemers gaat het enkel om de betaalde overuren 14. Voor de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing was het niet altijd duidelijk of de uren waarvoor inhaalrust wordt opgenomen ook in aanmerking kwamen voor de berekening van de toenmalige 65 urengrens. Als antwoord op de parlementaire vragen hebben de 12 Circ. nr. Ci.RH.244/ (AOIF 34/2008), 26 september 2008, FAQ. 13 Circ. nr. Ci.RH.244/ (AOIF 34/2008), 26 september 2008, FAQ. 14 T. JANSEN, Het fiscale gunstregime voor overuren praktisch bekeken, Fisc.Act. 2005, nr. 28, 3.

Technische fiche overwerk Art , WIB 92

Technische fiche overwerk Art , WIB 92 Technische fiche overwerk Art. 275 1, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 1, WIB 92 (werkgevers) - Wet van 03.07.2005 (art. 25 en 27) (BS 19.07.2005) o vanaf 01.07.2005 - Programmawet (I) van 27.12.2006

Nadere informatie

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen FISCAAL VOORDEEL VOOR DE OVERUREN EN DE SECTORALE BIJKOMENDE UREN (KB 213) Overuren en sectorale bijkomende uren (KB 213) genieten een gunstig fiscaal regime. Dit specifiek fiscaal regime bestaat erin

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK Voor werknemers die overuren presteren die recht geven op een overurentoeslag, kan de werkgever sinds

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2016/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 De schalen van de bedrijfsvoorheffing worden voor de inkomsten

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------ NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr.1.671 Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

2. Beslissing om het stelsel toe te passen

2. Beslissing om het stelsel toe te passen KB NR. 213 - BIJKOMENDE UREN BOUW Als gevolg van het sluiten van het sectoraal akkoord voor 2009 en 2010 in het PC voor het Bouwbedrijf moesten twee wijzigingen door een wet aangebracht worden in de bepalingen

Nadere informatie

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ;

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ; Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331.611.085 (AAFisc Nr. 41/2011) dd 22.08.2011 Personenbelasting Berekening van de belasting Berekening

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2017/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92 I WIB 92 Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art. 275 5, WIB 92 Art. 275 5, WIB 92 - Wet van 23.12.2005 (art. 108 en 113) (BS 30.12.2005) - Wet van 27.03.2009 (art. 17 en 19) (BS 07.04.2009) o vanaf

Nadere informatie

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren Annelies Mattheus Agenda 1 Inleiding 2 Wettelijke overuren 3 Absolute grenzen 4 toekennen 5 Toeslag berekenen 6 Gesplitste betaling

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

H. Programmawet 26 december 2013

H. Programmawet 26 december 2013 11 streekse concurrentie stonden met de privésector. Deze motivering zorgde er ook voor dat deze gunstregelingen slechts van toepassing werden op De Post vanaf 1 januari 2010 omdat zij in 2009 nog niet

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Wijziging aan de SLEUTELFORMULE

Wijziging aan de SLEUTELFORMULE Federale Overheidsdienst FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Directie 1/1 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, Wijziging aan de SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING In bepaalde gevallen en mits naleving van een aantal specifieke voorwaarden kan de werkgever vrijgesteld worden van doorstorting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 STUDENTENARBEID Beste klant, Wanneer u studenten dimona gemeld heeft in 2014 voor een heel jaar (periode tewerkstelling 1 januari 2014-31 december 2014) met bijhorende studentenovereenkomst,

Nadere informatie

Ploegen- en nachtarbeid

Ploegen- en nachtarbeid 213 H OOFDSTUK V Ploegen- en nachtarbeid AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond In het kader van het vrijwaren van de concurrentiekracht van ondernemingen en het bevorderen van de werkgelegenheid

Nadere informatie

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Samenvatting : Commentaar over de forfaitaire beroepskosten op winst ingevoerd door de wet van 26.03.2018

Nadere informatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Wet van 26 maart 2018 (BS 30/03/2018) Invoeging nieuw artikel 275,5 5 in Wetboek Inkomstenbelastingen (WIB) Circulaire

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding... 1

Inhoudstafel. Inleiding... 1 i Inhoudstafel Inleiding........................................................ 1 Hoofdstuk I. De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk......................

Nadere informatie

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche startende ondernemingen Art. 275 10, WIB 92 Art. 275 10, WIB 92 - programmawet van 10.08.2015 (art. 58 en 59) (BS 18.08.2015 Ed. 2) - programmawet (I) van 26.12.2015

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website http://fiscus.fgov.be, Administraties, Administratie van fiscale zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken;

SLEUTELFORMULE. a) de website http://fiscus.fgov.be, Administraties, Administratie van fiscale zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken; FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Administratie van Fiscale Zaken ---------------------------------------- Directie 3/2 AFZ/2009/0636 ---------------------------------------- ONDERWERP

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Dienst 3/2 AFZ/2009-0832 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, 7 januari 2010 SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel 1 Wettelijke grondslagen 2 Inhouding door de CDVU 3 Belastbare inkomsten 4 Inkomsten van kinderen

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2014)

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2014) HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2014) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN... 3 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 4 2.1. Vermindering voor kinderen ten laste... 4 2.2. Verminderingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR

NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR De betaling van het vakantiegeld door het Vakantiefonds Bouw aan de arbeiders uit de bouwsector gebeurt via overschrijving. De opdracht tot betaling

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING Vanaf 1 januari 2013 0 HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2013) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 3 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN...

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties, Administratie van fiscale zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties, Administratie van fiscale zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Administratie van Fiscale Zaken ---------------------------------------- Directie 3/2 AAF/2008-0574-1 ---------------------------------------- ONDERWERP

Nadere informatie

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Onderstaande schalen gelden voor de maandlonen. Belastbaar : Schaal 1 : Schaal 2 : Schaal 3 : Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Brutoloon - persoonlijke R.S.Z.-bijdragen. Indien het belastbare

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD OP

SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD OP SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD OP BEZOLDIGINGEN EN OP IN ARTIKEL 146, VAN HET WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 (WIB 92) VERMELDE PENSIOENEN OF WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september

Nadere informatie

FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN

FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN Home > Recente wijzigingen > FAQ Horeca Flexi jobs en overuren 27.01.2017 FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN 27.01.2017 INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING 1.1 Wat zijn de nieuwe fiscale maatregelen voor de horeca?

Nadere informatie

Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015

Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015 Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015 >>> Vervolg van pagina 1 Het flexivakantiegeld bedraagt 7,67 procent van het flexiloon en moet samen met het flexiloon uitbetaald worden. Voor degenen die

Nadere informatie

Nieuwe Vlaamse belastingvermindering vanaf aanslagjaar 2008: regeling in de personenbelasting

Nieuwe Vlaamse belastingvermindering vanaf aanslagjaar 2008: regeling in de personenbelasting Nieuwe Vlaamse af : regeling in de personenbelasting (inkomsten geldt een nieuwe Vlaamse voor al wie beroepsactief is en personenbelasting betaalt in een gemeente van het Vlaams Gewest. Deze stijgt geleidelijk

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 mei

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2006) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 3 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 4 3. VERMINDERINGEN OM ANDERE REDENEN... 6 3.1. VERMINDERING

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties,Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties,Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Directie 3/2 AAF/2008-0933 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, 6 januari 2009 SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD [2015-01-16] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD In het Belgisch Staatsblad van 29 december 2014 werd de Programmawet van 19 december 2014 gepubliceerd. Hieronder zullen we de voor u meest

Nadere informatie

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2.

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Belastbare inkomsten 3. Inkomsten van de kinderen ten laste 4.

Nadere informatie

Brussel, 1 december 2010 SLEUTELFORMULE

Brussel, 1 december 2010 SLEUTELFORMULE FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Administratie van Fiscale Zaken ---------------------------------------- Directie 1/1 AFZ/2010/0542 ---------------------------------------- ONDERWERP

Nadere informatie

FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Beleidsexpertise en ondersteuning. Brussel, 5 december 2014

FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Beleidsexpertise en ondersteuning. Brussel, 5 december 2014 FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Beleidsexpertise en ondersteuning Brussel, 5 december 2014 Dienst Reglementering ---------------------------------------- Directie 1/1b BEO-DR/2014/0438

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website : Administraties Administratie van Fiscale Zaken Publicaties van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  : Administraties Administratie van Fiscale Zaken Publicaties van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Administratie van Fiscale Zaken ---------------------------------------- Directie 3/2 AAF/2007-0564-1 ---------------------------------------- ONDERWERP

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK Wetsontwerp aangenomen in de Commissie Sociale zaken op 02/02/2017 en in de plenaire Kamer op 23/02/2017. Definitief goedgekeurde tekst. Meeste bepalingen

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2016

FICHE Nr JAAR 2016 FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2016 Pagina 1 van 6 1. Nr.... 2. Datum van indiensttreding:... van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON:......... 4. Afzender:...... NN of ON:... Naam en voornamen

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2016 Pagina 1 van Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek: Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: ...

FICHE Nr JAAR 2016 Pagina 1 van Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek: Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: ... FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2016 Pagina 1 van 6 1. Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: 4. Afzender: Geadresseerde: NN of ON: Naam en voornamen van de

Nadere informatie

Taxshift: gevolgen voor uw onderneming?

Taxshift: gevolgen voor uw onderneming? Taxshift: gevolgen voor uw onderneming? Eind 2015 heeft de federale regering een aantal sociale en fiscale maatregelen genomen in het kader van de taxshift. Zo werd op 30 december 2015 de wet houdende

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2017

FICHE Nr JAAR 2017 FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2017 Pagina 1 van 6 1. Nr.... 2. Datum van indiensttreding:... van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON:......... 4. Afzender:...... NN of ON:... Geadresseerde:......

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 25/1/2018 HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2017) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 5 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 6 2.1.

Nadere informatie

CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010

CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010 CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010 Federale Overheidsdienst Brussel, 31 maart 2010 FINANCIEN ----------------------------------------- Personenbelasting. Administratie van de ondernemings- Bijzondere bijdrage

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 1 HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2019) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 5 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 6 2.1. Vermindering

Nadere informatie

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 1/6 TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016 I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 Het ontwerp van interprofessioneel akkoord dat werd voorgesteld door de Regering

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2012)

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2012) HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2012) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 3 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 4 2.1. Vermindering voor kinderen ten laste... 4 2.2. Verminderingen

Nadere informatie

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010 Inhoudstafel Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake brugpensioen... 2 Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake pseudobrugpensioen (Canada Dry private sector)... 4 Vrijstelling van de werkgeversbijdrage en de sociale

Nadere informatie

FOD FINANCIEN Beleidsexpertise en ondersteuning. Brussel, 11 december 2012

FOD FINANCIEN Beleidsexpertise en ondersteuning. Brussel, 11 december 2012 FOD FINANCIEN ---------------------------------------- Beleidsexpertise en ondersteuning Brussel, 11 december 2012 Administratie van Fiscale Zaken ---------------------------------------- Directie 1/1

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter Sociale actualiteit van Augutus PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

Barema s bedrijfsvoorheffing op 01/01/2016 Nieuwigheden en aanpassingen

Barema s bedrijfsvoorheffing op 01/01/2016 Nieuwigheden en aanpassingen Barema s bedrijfsvoorheffing op 01/01/2016 Nieuwigheden en aanpassingen Sinds 1 januari 2016 zijn nieuwe barema s van de bedrijfsvoorheffing van toepassing. Deze geven aan hoeveel belasting vanaf 1 januari

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2015)

HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2015) HET BAREMA VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (vanaf 1 januari 2015) 1. HOE DE SCHALEN GEBRUIKEN?... 4 2. AFTREK VAN KINDERLAST EN ANDERE GEZINSLASTEN... 5 2.1. Vermindering voor kinderen ten laste... 5 2.2. Verminderingen

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Maart. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Maart. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Maart. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Maart. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING Vier luiken: I. Loonvorming II. Welvaartsvastheid sociale uitkeringen III. Verlenging bestaande afspraken IV. Eenheidsstatuut arbeiders/bedienden I.

Nadere informatie

Aanvullend PC voor de werklieden

Aanvullend PC voor de werklieden 1000000 Aanvullend PC voor de werklieden Waarborg van een gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2011 (107.545)... 2 Overuren... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005)

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005) Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders (inkomsten van het jaar 2005) 1 Personenbelasting In de personenbelasting kan het verrichten van studentenarbeid

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid

Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid Samenvatting : Deze circulaire bevat een FAQ over de steunmaatregel

Nadere informatie

BIJLAGE III VAN HET KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992

BIJLAGE III VAN HET KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 Bijlage bij het koninklijk besluit van 10 december 2014 BIJLAGE III VAN HET KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 Schalen en regels die van toepassing zijn

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober 2015 Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

De individuele pensioentoezegging

De individuele pensioentoezegging CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De individuele pensioentoezegging info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN INDIVIDUELE

Nadere informatie

Art. 132, eerste lid, 7 en 8, en tweede lid, WIB 92. zoals gewijzigd door art. 2, W en van toepassing vanaf aj. 2006

Art. 132, eerste lid, 7 en 8, en tweede lid, WIB 92. zoals gewijzigd door art. 2, W en van toepassing vanaf aj. 2006 Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331/594.501 (AOIF Nr. 65/2010) dd 25.10.2010 Personenbelasting Berekening van de belasting Belastingvrije

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Aanvullend PC voor de werklieden

Aanvullend PC voor de werklieden 1000000 Aanvullend PC voor de werklieden Waarborg van een gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2011 (107.545)... 2 Overuren... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Mei 2016 Onderwerp: Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Tot

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. 2011 Solutions for Human Resources. Newsletter 2011 PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i...

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i... Page 1 of 12 Home > Circulaire AAFisc Nr. 13/2014 (nr. Ci.RH.421/630.788) dd. 03.04.2014 Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst VENB Vennootschapsbelasting/Belasting

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/121 over het wijk-werken

Circulaire 2018/C/121 over het wijk-werken Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/121 over het wijk-werken Samenvatting : Commentaar op het Vlaamse decreet van 07.07.2017 betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 -

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4452 Arrest nr. 65/2009 van 2 april 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 150 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, zoals van toepassing vanaf het aanslagjaar

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR...

FICHE Nr JAAR... FICHE Nr. 281.10 - JAAR.... Pagina 1 van 6 1. Nr.... 2. Datum van indiensttreding:... van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten:...... 4. Afzender:....... Naam en voornamen van de echtgenoot of van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE DEELTIJDSE ARBEID, GEWIJZIGD DOOR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

Nadere informatie

Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk

Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk Zet u schrap voor de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk Mrs. Ann Taghon Advocaat-Vennoot ann.taghon@bellaw.eu Het voorontwerp van wet Werkbaar en Wendbaar Werkvan Minister van Werk, door sommigen de wet-peeters

Nadere informatie

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS 2010-2 BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 Ingevolge het K.B. van 29/03/2010 B.S. 31/03/2010 tot uitvoering van het

Nadere informatie

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid.

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid. Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Maart 2017 Onderwerp: De ecocheques Werkgevers kunnen sinds 2009 ecocheques aan hun werknemers

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN. Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de bedrijfsvoorheffing (1)

KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN. Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de bedrijfsvoorheffing (1) KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de bedrijfsvoorheffing (1) FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna

Nadere informatie

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46 Artikel 46 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Tekst volgens het KB van 02.04.1970 Toepasselijk vanaf 01.01.1970 en voor het eerst op de

Nadere informatie

Modernisering van de uitzendwetgeving

Modernisering van de uitzendwetgeving Modernisering van de uitzendwetgeving De sociale partners van de interim-sector hebben lang onderhandeld m.b.t. de regelgeving rond de modernisering van de uitzendarbeid. Ze zijn tot een volledig akkoord

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie BTW BASISREGELS (Artikelen 4, 50, 1, 53, 1 en 56bis van het Btw-Wetboek) PRINCIPE De natuurlijke persoon die geregeld diensten verricht in het kader

Nadere informatie