Ploegen- en nachtarbeid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ploegen- en nachtarbeid"

Transcriptie

1 213 H OOFDSTUK V Ploegen- en nachtarbeid AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond In het kader van het vrijwaren van de concurrentiekracht van ondernemingen en het bevorderen van de werkgelegenheid heeft de Belgische wetgever voorzien in een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing die is ingehouden op de bezoldigingen die aan werknemers worden toegekend die tewerkgesteld zijn in ploegen- en nachtarbeid en daarvoor een premie ontvangen. Het betreft hier een grote groep mensen waarvan de grootte vaak wordt onderschat. Zo waren er in 2003 ongeveer mensen tewerkgesteld in ploegenarbeid, wat toen neerkwam op een vijfde van alle loontrekkenden. De maatregel vindt zijn oorsprong in de programmawet van 2003 en is sindsdien meerdere malen gewijzigd. Zijn ontstaan is te wijten aan het sociale klimaat dat toen heerste door de herstructureringen binnen Ford Genk en de daarmee gepaard gaande bezorgdheid voor verdere faillissementen of voor een verlies van werkgelegenheid bij andere Belgische bedrijven. Het idee ontstond om de kosten te drukken van werkgevers die mensen tewerkstellen binnen ploegen- en nachtarbeid. Zij maken (naast de toegekende ploegenpremies) vaak bijkomende kosten door bijvoorbeeld te voorzien in aangepast vervoer voor hun werknemers. Buiten de kantooruren is het namelijk zeer moeilijk om beroep te kunnen doen op het openbaar vervoer. Om dit te compenseren en tegelijkertijd een antwoord te bieden aan de toenemende globalisering is op dat moment een forfaitair vrijstellingspercentage van 1% in het leven geroepen, van toepassing op de bezoldigingen die betaald zijn vanaf 1 juli De maatregel komt erop neer dat de werkgevers een deel van de bedrijfsvoorheffing die zij hebben ingehouden op de ploegenpremies van hun werknemers niet moeten doorstorten naar de Belgische Schatkist maar voor zichzelf mogen houden. Aangezien ploegenpremies echter vaak samen met de gewone bezoldigingen worden uitbetaald, is het moeilijk om de bedrijfsvoorheffing te bepalen die enkel betrekking heeft op de ploegenpremies. Daarom werd de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing oorspronkelijk forfaitair vastgelegd op 1% van de totale bezoldigingen waarin de ploegenpremies vervat zitten (tot 30 juni 2005). Doorheen de jaren is dit percentage geleidelijk opgetrokken tot de huidige 15,6% (en voor sommige ondernemingen zelfs tot 17,8%) maar tegelijkertijd is de toepassing ervan beperkt via de toevoeging van een antimisbruikbepaling. 295 MvT bij wetsontwerp tot wijziging van de programmawet van 22 december 2003 betreffende de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing bij ploegen- en nachtarbeid, DOC /001.

2 214 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het vrijstellingspercentage zou worden verhoogd tot 18% vanaf 1 januari 2015, tot 20,40% vanaf 1 januari 2017 en tot 22,80% vanaf 1 januari Wegens budgettaire redenen is er echter initieel via de Programmawet van 19 december 2014 voor gekozen om de verhoging vanaf 2015 uit te stellen en een versnelde verhoging in te voeren vanaf 2016 tot 20,40%. Dit betekent dat het vrijstellingspercentage vanaf 1 januari 2016 zou worden verhoogd tot 20,40% en vanaf 1 januari 2019 tot 22,80%. Voor ondernemingen die werken in een volcontinu arbeidssysteem worden deze percentages telkens verhoogd met 2,20%. Deze geplande verhoging is nogmaals gewijzigd met de programmawet die is goedgekeurd door de Kamer op 24 juli In het kader van de tax shift zal de lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid die initieel was voorzien vanaf 1 januari 2019 nu versneld in werking treden vanaf 1 januari Dit betekent dat er vanaf dan een vrijstellingspercentage geldt van 22,80%, te verhogen met 2,20% voor ondernemingen werkzaam binnen een volcontinusysteem. Werkgevers die werknemers tewerkstellen die ploegen- of nachtarbeid verrichten en daarvoor een ploegenpremie toekennen, mogen tot en met 31 december 2015 dus 15,60% of 17,80% van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op de lonen van deze werknemers voor zichzelf houden en moeten dit niet doorstorten aan de Schatkist. Deze vrijstelling wordt echter alleen toegekend op voorwaarde dat de werknemers, die volgens de arbeidsregeling waarin ze tewerkgesteld zijn, in de maand waarvoor de werkgever het voordeel vraagt, minstens een derde van hun arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid tewerkgesteld zijn. AFDELING 2 Toepassingsvoorwaarden/inwerkingtreding 1. Historisch overzicht 296 A. Programmawet 22 december 2003 Op een werkgelegenheidsconferentie die plaatsvond van 19 september tot 14 oktober 2003 hebben de sociale partners aan de regering gevraagd om een maatregel in te voeren die de extra kosten van ploegen- en nachtarbeid kon compenseren. Op de conferentie werd afgesproken tussen de regering en de sociale partners dat er een eenvoudig toepasbare, beduidende, snel voelbare en controleerbare maatregel zou worden genomen met betrekking tot de ploegenarbeid. Hierbij werd verduidelijkt dat het ging om een maatregel die diende om de competitiviteit van Belgische ondernemingen te versterken en de positie van deze werknemers te versterken op de arbeidsmarkt. 296 Deze historische evolutie is deels gebaseerd op advies nr betreffende de fiscale lastenverlaging op ploegen- en nachtarbeid/overuren CRB DEF.

3 HOOFDSTUK V PLOEGEN- EN NACHTARBEID 215 De herstructureringen bij Ford Genk en het daarbij behorende sociale klimaat hebben de wetgever er in 2003 toe aangezet om te voorzien in een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing als opvolging op de werkgelegenheidsconferentie van De oorsprong van deze maatregel is te vinden in artikelen 301 en 302 van de programmawet van Deze artikelen, die ondertussen reeds zijn opgeheven, bepaalden oorspronkelijk als volgt: Art De ondernemingen waarin ploegenarbeid of nachtarbeid wordt verricht, die een ploegenpremie betalen of toekennen en die krachtens artikel 270, 1 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, schuldenaar zijn van de bedrijfsvoorheffing op die premie, worden ervan vrijgesteld een bedrag aan bedrijfsvoorheffing gelijk aan 1 pct. van de belastbare bezoldigingen waarin die ploegenpremies zijn begrepen, in de Schatkist te storten, op voorwaarde dat de genoemde voorheffing volledig op die bezoldigingen en premies wordt ingehouden. De in het vorige lid bedoelde belastbare bezoldigingen, ploegenpremies inbegrepen, zijn de overeenkomstig artikel 31, tweede lid, 1 en 2 van hetzelfde wetboek vastgestelde belastbare bezoldigingen van de werknemers met uitsluiting van het vakantiegeld, de eindejaarspremie en de achterstallige bezoldigingen. Om de in het eerste lid bedoelde vrijstelling van storting van de bedrijfsvoorheffing te verkrijgen, moet de werkgever, ter gelegenheid van zijn aangifte in de bedrijfsvoorheffing, het bewijs leveren dat de werknemers in hoofde van wie de vrijstelling wordt gevraagd ploegenarbeid hebben verricht tijdens de periode waarop die aangifte betrekking heeft. De Koning bepaalt de nadere modaliteiten voor het leveren van dit bewijs. 2. Voor de toepassing van 1 wordt verstaan onder: 1 ondernemingen waar ploegenarbeid wordt verricht: de ondernemingen waar het werk wordt verricht door werknemers van categorie 1 bedoeld in artikel 330 van de programmawet (I) van 24 december 2002, in minstens twee ploegen van minstens twee werknemers, die hetzelfde werk doen zowel qua inhoud als qua omvang en die elkaar in de loop van de dag opvolgen zonder dat er een onderbreking is tussen de opeenvolgende ploegen en zonder dat de overlapping meer bedraagt dan een vierde van hun dagtaak; 2 ondernemingen waar nachtarbeid wordt verricht: de ondernemingen waar werknemers van categorie 1 bedoeld in artikel 330 van de programmawet (I) van 24 december 2002, overeenkomstig de in de onderneming toepasselijke arbeidsregeling, prestaties verrichten tussen 20 uur en 6 uur, met uitsluiting van de werknemers die enkel prestaties verrichten tussen 6 uur en 24 uur en de werknemers die gewoonlijk beginnen te werken vanaf 5 uur; 3 ploegenpremie: de premie die wordt toegekend naar aanleiding van de in 1 bedoelde ploegenarbeid of van de in 2 bedoelde nachtarbeid. 297 Programmawet 22 december 2003, BS 31 december 2003.

4 216 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 Art De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de ministerraad: de datum van inwerkingtreding van artikel 301; voor het jaar 2004, in afwijking van artikel 301, 1, het in dezelfde paragraaf bedoelde percentage zodat dit laatste, gelet op de datum van inwerkingtreding van artikel 301, op jaarbasis overeenstemt met 0,5 pct. In de memorie van toelichting werd verduidelijkt dat er op dat moment één op vijf werknemers in een ploegenstelsel werkte. Deze vorm van arbeid komt voor in alle sectoren van de economie en laat de Belgische ondernemingen toe om toch enigszins een antwoord te bieden aan de globalisering. Dit brengt echter wel een grotere kost met zich mee voor de werkgevers, die zich genoodzaakt zien tot extra kosten in vergelijking met andere werknemers. Zo is ook het vinden van kinderopvang voor de kinderen van de werknemers die s nachts werken geen vanzelfsprekendheid. De reden waarom in artikel 302 een percentage van 0,5% staat vermeld voor inkomstenjaar 2004 is te wijten aan het feit dat de maatregel pas geldt vanaf de tweede helft van In de programmawet staat immers dat het percentage op jaarbasis dient overeen te stemmen met 1% 298. Oorspronkelijk was het trouwens de bedoeling dat de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing 5% zou bedragen, maar bij de invoering is gekozen voor een veel lager percentage, met een mogelijke verhoging tot 10% 299. De praktische implementatie ervan werd verder uitgewerkt in het KB van 16 juni 2004, waarin het vrijstellingspercentage van 1% nogmaals werd vermeld en werd bevestigd dat de regeling van toepassing is op bezoldigingen die zijn betaald of toegekend vanaf 1 juli B. Circulaire 11 juni 2005 Om mogelijke misvattingen te vermijden, heeft de administratie deze maatregel van commentaar voorzien in een circulaire van 11 januari Aangezien er buiten de verhoogde percentages en de latere antimisbruikbepaling fundamenteel bijna niets is veranderd aan de vrijstelling, blijft deze circulaire van een enorm groot belang. Zoals verder nog aan bod zal komen, bevestigde deze circulaire ook dat de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing kan worden toegepast in een stelsel van occasionele tewerkstelstelling. Dit leidde ertoe te besluiten dat elke bezoldiging die wordt bedoeld in artikel 31, 1 en 2 waarin een ploegenpremie (ook voor nachtwerk definitie komt verder aan bod) vervat zit en waarop bedrijfsvoorheffing is ingehouden, in aanmerking mocht worden genomen om de heffingsgrondslag te bepalen waarop de vrijstelling zou worden berekend. Daarbij kwam nog dat de circulaire eveneens bepaalde dat er geen mini- 298 Fiscoloog 30 juni 2004, afl. 943, Fisc.Act. 2003, afl. 36, Circ. nr. Ci.RH.244/ (AOIF 3/2005), 11 januari 2005.

5 HOOFDSTUK V PLOEGEN- EN NACHTARBEID 217 mumprestatie was vereist voor de toepassing van vrijstelling. Zodra de toegekende bezoldiging een ploegen- of nachtpremie bevatte voor effectief geleverde prestaties en hierop bedrijfsvoorheffing was ingehouden, kwam de volledige maandbezoldiging in aanmerking voor de samenstelling van de berekeningsgrondslag. C. Interprofessioneel akkoord In het ontwerp van interprofessioneel akkoord voor hebben de sociale partners gevraagd aan de Federale regering om het vrijstellingspercentage verder uit te breiden tot 2,5%. Bij gebreke van bekrachtiging van het akkoord heeft de wetgever zelf het heft in handen genomen via de wet houdende diverse bepalingen betreffende het sociaal overleg van 3 juli 2005, welke het percentage van 2,5% van toepassing maakte vanaf 1 juli Hier werd ook verduidelijkt in welke omstandigheden ondernemingen waar uitzendarbeid wordt verricht, kunnen worden beschouwd als ondernemingen waar ploegenen nachtarbeid wordt verricht. Het percentage werd ook aangepast in het KB/ WIB 92 via het koninklijk besluit van 4 augustus D. Artikel WIB In het Generatiepact van 11 oktober 2005 verklaarde de regering dat zij nogmaals een lastenverlaging wenste door te voeren. Dit is gebeurd met artikelen 108 en 113 van de wet van 23 december 2005 betreffende het Generatiepact, waardoor de regel binnen het Wetboek van de Inkomstenbelastingen kwam onder artikel WIB 92. De vrijstelling van bedrijfsvoorheffing werd verhoogd tot 5,63%, van toepassing vanaf 1 januari 2006 en aan de Koning werd de mogelijkheid gegeven om het percentage nog verder te verhogen tot 10,7%. In de memorie van toelichting werd verduidelijkt dat deze verhogingen nodig waren om de loonkostenhandicap van België tegenover andere landen te compenseren. De regering verwachtte toen wel van de sociale partners en de industrie dat zij een sociaal akkoord zouden sluiten met een even groot effect 301. Het koninklijk besluit van 22 augustus 2006 bracht alle uitvoeringsregels met betrekking tot de verschillende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing samen in een tekst. In het akkoord van 20 september 2006 zijn de sociale partners overeengekomen om de werkgeverslasten op ploegen- en nachtarbeid verder te verlagen, en dit om het economisch draagvlak en de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te versterken en bij te dragen tot de ontwikkeling van kwaliteitsvolle werkgelegenheid. Er werd toen voorgesteld om het vrijstellingspercentage verder op te trekken naar 10,7% en dit ten laatste op 1 juli Volgens hen waren er met de competitiviteitsverklaring van 27 maart 2006 ook voldoende garanties inge- 301 Parl.St. Kamer, nr /001, 60.

6 218 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 bouwd dat de lastenverlaging niet zou worden aangewend om loonsverhogingen te financieren. Bij KB van 21 december 2006 (art. 1 en 6) is het percentage opgetrokken naar 10,7%, van toepassing op premies die werden betaald vanaf 1 april Bij de notificatie van 24 oktober 2006 met betrekking tot het budget van 2007 werd trouwens expliciet vermeld dat er moest worden vermeden dat de vrijstelling van doorstorting toepassing zou vinden op exceptionele ploeg- of nachtarbeid. Hier kon men al een eerste aanwijzing in zien van wat later de antimisbruikbepaling zou worden. Tijdens het conclaaf inzake de begroting van 2008 werd voorzien dat de sociale partners in het kader van het interprofessioneel akkoord een voorstel zouden doen om de vrijstellingsregeling verder te versterken en dat dit zou worden geaccepteerd door de regering, op voorwaarde dat het maximumpercentage 15,60% zou bedragen en dit niet zou worden aangewend voor de financiering van loonsverhogingen (parallel met het akkoord van 20 september 2006). Het regeerakkoord van 20 maart 2008 bepaalde dat de regering in het kader van de onderhandelingen over het volgend interprofessioneel akkoord bereid was om de voorstellen van de sociale partners tot uitvoering te brengen met betrekking tot het versterken van de bestaande maatregelen voor ploegen- en nachtarbeid voor zover het vrijstellingspercentage 15,60% niet overschreed en dit niet werd aangewend ter financiering van loonsverhogingen 302. E. Interprofessioneel akkoord Met het interprofessioneel akkoord van is het vrijstellingspercentage nogmaals verhoogd naar 15,60% voor de premies die zijn toegekend vanaf 1 juni Er is toen echter wel een belangrijke antimisbruikbepaling aan toegevoegd, namelijk dat minimaal een derde van de arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid moet worden verricht voor de maand waarvoor de vrijstelling wordt gevraagd (zie verder). De budgettaire kost van de verhoging tot 15,60% werd geraamd op 311 tot 317 miljoen EUR (berekend volgens de conjunctuur van juli 2008). F. Programmawet 26 december 2013 De recentste verhoging kwam er met de programmawet van 26 december , die het vrijstellingspercentage voor sommige ondernemingen verhoogt tot 17,80% wanneer zij werken in een volcontinu arbeidssysteem. Voor de 302 Parl.St. Kamer, nr /001, Art. 17, A herstelwet 27 maart 2009, BS 7 april Programmawet 26 december 2013, BS 31 december 2013.

7 HOOFDSTUK V PLOEGEN- EN NACHTARBEID 219 ondernemingen die dit niet doen, maar wel voldoen aan de overige toepassingsvoorwaarden, blijft het vrijstellingspercentage van 15,60% gelden. Er werd hiervoor ook een nieuwe code (code 53) opgenomen in de aangiftes 305. Hier wordt verder op ingegaan bij de bespreking van de formaliteiten. G. Relancewet van 15 mei 2014, Programmawet van 19 decembler 2014 en nieuwe situatie vanaf 1 januari 2016 De Relancewet van 15 mei 2014 voorzag initieel een verhoging van de toepasselijke percentages vanaf 1 januari 2015 tot 18%, vanaf 1 januari 2017 tot 20,4% en vanaf 1 januari 2019 tot 22,8%. Voor ondernemingen die werken in een volcontinu arbeidssysteem werden deze percentages telkens verhoogd met 2,2% 306. Deze regeling is echter gewijzigd met de Programmawet van 19 december De verhoging tot 18% vanaf 1 januari 2015 werd niet ingevoerd door de regering Michel, maar als compensatie werd er gekozen voor een versnelde inwerkingtreding van het percentage van 20,40% (/22,60%) vanaf 1 januari Deze regeling is nogmaals gewijzigd met de programmawet die is goedgekeurd door de Kamer op 24 juli In het kader van de tax shift zal de lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid die initieel was voorzien vanaf 1 januari 2019 nu versneld in werking treden vanaf 1 januari Dit betekent dat er vanaf dan een vrijstellingspercentage geldt van 22,80%, te verhogen met 2,20% voor ondernemingen werkzaam binnen een volcontinusysteem. De toepassingsvoorwaarden en bijhorende begrippen van de vrijstellingsregeling zullen verder worden besproken. De belangrijkste bronnen hiervoor zijn de circulaires van 11 juni 2005 en van 15 juni 2010, waarbij de eerste een grondige toelichting geeft van de interpretatie door de administratie en de tweede een overzicht geeft van de maatregel zoals zij van toepassing was tot en met Hierbij wordt echter nog geen melding gemaakt van de recentste verhoging van de percentages. In de circulaire van 15 juni 2010 worden drie essentiële voorwaarden opgesomd die cruciaal zijn vooraleer de vrijstelling van doorstorting kan worden toegepast: 1. Het moet gaan om een onderneming waar ploegen- of nachtarbeid wordt verricht en die hiervoor een ploegenpremie betaalt of toekent. 2. De voorheffing op de betrokken bezoldigingen en premies moet daadwerkelijk worden ingehouden. 3. De vrijstelling wordt enkel toegekend voor werknemers die, overeenkomstig de arbeidsregeling waarin zij tewerkgesteld zijn, over de betrokken maand waarvoor het voordeel wordt gevraagd, ten minste een derde van hun arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid zijn tewerkgesteld. Voor de toe- 305 Code ingevoerd door KB 21 februari 2014, BS 26 februari Wet houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance, Parl.St. Kamer , nr /009.

8 220 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 passing van deze norm worden, naast de effectieve arbeidsprestaties, ook de schorsingen van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst waarvoor het loon wordt doorbetaald (bv. wettelijk ziekteverlof), mee in de teller opgenomen. Perioden van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zonder loon (bv. technische werkloosheid), worden niet meegerekend in de noemer. Deze fictieve breuk waarbij de gepresteerde dagen in ploegen- of nachtarbeid worden vergeleken met de totaal gepresteerde dagen is de antimisbruikbepaling waarvan hierboven reeds sprake was. Dit wordt verder besproken. In wat volgt zullen de begrippen die hierboven worden vermeld stapsgewijze worden overlopen. Hierbij is het belangrijk om voor ogen te houden dat er substantieel weinig is veranderd aan de vrijstellingsregeling. De toepassing doorheen de jaren heeft er wel voor gezorgd dat er steeds meer duidelijkheid is gekomen wat de invulling ervan betreft. 1. Werkgevers In artikel WIB 92 kan men lezen dat de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing geldt voor alle ondernemingen waarin ploegenarbeid of nachtarbeid wordt verricht, die hiervoor een ploegenpremie betalen of toekennen en die krachtens artikel 270, 1 WIB 92 schuldenaar zijn van de bedrijfsvoorheffing op de premie. In artikel WIB 92 staan eveneens de drie categorieën van ondernemingen beschreven die kunnen worden gekwalificeerd als ondernemingen waar ploegen- of nachtarbeid wordt verricht. Hieronder vallen: ondernemingen waarin werknemers worden tewerkgesteld die worden bedoeld in categorie 1 van artikel 330 van de programmawet (I) van 24 december 2002; volgende autonome overheidsbedrijven waarin statutaire werknemers worden tewerkgesteld: de naamloze vennootschap van publiek recht Belgacom, de naamloze vennootschap van publiek recht bpost, de naamloze vennootschap van publiek recht NMBS-Holding, de naamloze vennootschap van publiek recht NMBS en de naamloze vennootschap van publiek recht Infrabel. De specifieke verwijzing naar categorie 1 van artikel 330 van de programmawet van 24 december 2002 zorgt ervoor dat bijna de totale non-profitsector wordt uitgesloten van het toepassingsgebied van de maatregel (cf. infra). In de circulaire van 11 januari 2005 werd niet vereist dat ondernemingen hun werknemers een hele maand ononderbroken zouden tewerkstellen in een ploegenstelsel of een stelsel van nachtarbeid vooraleer de vrijstelling te kunnen toepassen. Zodra hun bezoldiging een ploegenpremie bevatte en hierop effectief bedrijfsvoorheffing was ingehouden, kwam de volledige maandbezoldiging zonder meer in aanmerking als berekeningsgrondslag voor de vrijstelling, zelfs bij

9 HOOFDSTUK V PLOEGEN- EN NACHTARBEID 221 occasionele tewerkstelling 307. Er werd geen enkele vorm van minimumprestatie vereist: zodra voldaan was aan de definitie van ploegen- of nachtarbeid, hiervoor een ploegenpremie was toegekend en voor deze bezoldiging effectief bedrijfsvoorheffing was ingehouden, kwam de volledige maandbezoldiging in aanmerking voor de berekeningsgrondslag 308. Dit wordt echter tegengegaan met de antimisbruikbepaling, van toepassing vanaf 1 juni 2009 (cf. infra). In de derde paragraaf van artikel WIB 92 kan men lezen dat ook uitzendbedrijven die werknemers ter beschikking stellen in ondernemingen waar ploegen- of nachtwerk wordt verricht en die een specifieke premie betalen waarop bedrijfsvoorheffing verschuldigd is, kunnen genieten van de vrijstelling. Er dient hierbij wel een onderscheid te worden gemaakt tussen ondernemingen waarbinnen de uitzendkrachten worden tewerkgesteld en waar ploegen- en nachtarbeid wordt verricht en deze waar dit niet het geval is. Enkel de eerste ondernemingen kunnen in aanmerking komen voor het vaststellen van de berekeningsgrondslag 309. Hier wordt dus een afwijking gemaakt op de principiële beoordeling van de tewerkstelling van werknemers per maand, aangezien er eerst een beoordeling dient te gebeuren per onderneming waar de uitzendkracht gewerkt heeft. 2. Werknemers De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing is enkel van toepassing op werknemers die werkelijk ploegen- of nachtarbeid hebben verricht tijdens de periode waarop de aangifte bedrijfsvoorheffing betrekking heeft en die hiervoor een ploegen- of nachtpremie hebben ontvangen waarop bedrijfsvoorheffing verschuldigd is. In de eerste categorie van de werkgevers in artikel WIB 92 vindt men een expliciete verwijzing naar artikel 330 van de programmawet (I) van 24 december Dit artikel luidt als volgt: De structurele vermindering heeft betrekking op drie categorieën van tewerkstellingen van werknemers: Categorie 1: de tewerkstellingen in de hoedanigheid van werknemer onderworpen aan het geheel der regelingen als bedoeld in artikel 21, 1 van de wet van 29 juni 1981 en die niet in een andere categorie wordt bedoeld. ( ) Met dit geheel der regelingen wordt bedoeld 310 : uitkeringen verschuldigd in uitvoering van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen; werkloosheidsuitkeringen; 307 Circ. 11 januari 2005, nr Circ. 11 januari 2005, nr Circ. 11 januari 2005, nr Art. 21, 1 wet 29 juni 1981, BS 2 juli 1981.

10 222 DE VRIJSTELLINGEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING 2015 rust- en overlevingspensioenen; uitkeringen uit hoofde van arbeidsongevallen en beroepsziekten; geneeskundige verstrekkingen verschuldigd in uitvoering van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen; gezinsbijslagen; jaarlijkse vakantie-uitkeringen. a. Personen die buiten het toepassingsgebied vallen De volgende personen komen dus niet in aanmerking aangezien ze niet onderworpen zijn aan het hierboven uiteengezette geheel van socialezekerheidsregelingen voor werknemers 311 : (i) Categorieën 2 en 3 van de programmawet van 24 december 2002 de werknemers die tewerkgesteld zijn bij een werkgever van de non-profitsector, als bedoeld in artikel 1 van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profitsector, met uitzondering van werknemers die worden tewerkgesteld door werkgevers behorende tot het Paritair Comité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp en door de werkgevers van de beschutte werkplaatsen behorende tot het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen (categorie 2 van art. 330 van de programmawet (I) van 24 december 2002); de werknemers die tewerkgesteld zijn bij een werkgever behorende tot het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen (categorie 3 van art. 330 van de programmawet (I) van 24 december 2002). Deze uitsluitingen zorgen ervoor dat de maatregel enkel nog toepassing vindt op werknemers die onderworpen zijn aan alle basistakken van de sociale zekerheid en wiens werkgever niet behoort tot het toepassingsgebied van de Sociale Maribel, uitgezonderd de werkgevers die binnen het Paritair Comité voor gezins- en bejaardenhulp vallen. Deze enkele toepassing doet geen afbreuk aan het feit dat bijna de hele non-profitsector een belangrijke besparing misloopt, welke wél wordt toegekend binnen de profitsector. Voor werknemers die bijvoorbeeld nachtarbeid verrichten binnen ziekenhuizen kan de vrijstelling niet worden toegepast. Over dit onderscheid en de onrechtvaardigheid die ermee gepaard gaat, wordt verder uitgeweid in het laatste hoofdstuk. (ii) Niet onderworpen aan artikel 21, 1 wet 29 juni 1981 Aangezien zij ook niet onderworpen zijn aan het geheel der regelingen in artikel 21, 1 van de wet van 29 juni 1981, kan de volgende groep personen die zijn tewerkgesteld in de privésector geen toepassing maken van de vrijstelling: 311 Circ. 11 januari 2005, nr. 5.

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92 I WIB 92 Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art. 275 5, WIB 92 Art. 275 5, WIB 92 - Wet van 23.12.2005 (art. 108 en 113) (BS 30.12.2005) - Wet van 27.03.2009 (art. 17 en 19) (BS 07.04.2009) o vanaf

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid

Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/42 over de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegen- en nachtarbeid Samenvatting : Deze circulaire bevat een FAQ over de steunmaatregel

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------ NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr.1.671 Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 11 februari 2009 ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Technische fiche overwerk Art , WIB 92

Technische fiche overwerk Art , WIB 92 Technische fiche overwerk Art. 275 1, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 1, WIB 92 (werkgevers) - Wet van 03.07.2005 (art. 25 en 27) (BS 19.07.2005) o vanaf 01.07.2005 - Programmawet (I) van 27.12.2006

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD [2015-01-16] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD In het Belgisch Staatsblad van 29 december 2014 werd de Programmawet van 19 december 2014 gepubliceerd. Hieronder zullen we de voor u meest

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding... 1

Inhoudstafel. Inleiding... 1 i Inhoudstafel Inleiding........................................................ 1 Hoofdstuk I. De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk......................

Nadere informatie

H. Programmawet 26 december 2013

H. Programmawet 26 december 2013 11 streekse concurrentie stonden met de privésector. Deze motivering zorgde er ook voor dat deze gunstregelingen slechts van toepassing werden op De Post vanaf 1 januari 2010 omdat zij in 2009 nog niet

Nadere informatie

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING In bepaalde gevallen en mits naleving van een aantal specifieke voorwaarden kan de werkgever vrijgesteld worden van doorstorting

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK Voor werknemers die overuren presteren die recht geven op een overurentoeslag, kan de werkgever sinds

Nadere informatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie

Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Vermindering bedrijfsvoorheffing werken in onroerende staat in ploegen op locatie Wet van 26 maart 2018 (BS 30/03/2018) Invoeging nieuw artikel 275,5 5 in Wetboek Inkomstenbelastingen (WIB) Circulaire

Nadere informatie

bedrijfsvoorheffing ; vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing ; ploegenarbeid ; systeemvaart

bedrijfsvoorheffing ; vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing ; ploegenarbeid ; systeemvaart Eerste commentaar op de nieuwe fiscale maatregel inzake de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid van toepassing op de systeemvaart. bedrijfsvoorheffing ; vrijstelling

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 STUDENTENARBEID Beste klant, Wanneer u studenten dimona gemeld heeft in 2014 voor een heel jaar (periode tewerkstelling 1 januari 2014-31 december 2014) met bijhorende studentenovereenkomst,

Nadere informatie

Taxshift: gevolgen voor uw onderneming?

Taxshift: gevolgen voor uw onderneming? Taxshift: gevolgen voor uw onderneming? Eind 2015 heeft de federale regering een aantal sociale en fiscale maatregelen genomen in het kader van de taxshift. Zo werd op 30 december 2015 de wet houdende

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december A D V I E S Nr. 1.886 ------------------------------ Zitting van dinsdag 17 december 2013 ----------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 25 AUGUSTUS 2012. - Koninklijk besluit tot wijziging van het stelsel van loopbaanonderbreking voor wat de openbare sector betreft Bron : PERSONEEL EN ORGANISATIE.WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2009/13 De boekhoudkundige verwerking van het stelsel tot gedeeltelijke vrijstelling van betaling van de bedrijfsvoorheffing, zoals geregeld door artikel

Nadere informatie

Ploegen- en nachtarbeid 1

Ploegen- en nachtarbeid 1 April 2019 De nieuwsbrief van PayCover vzw Erkend Sociaal Secretariaat nr. 995 Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing Ploegen- en nachtarbeid 1 Door middel van verschillende steunmaatregelen probeert

Nadere informatie

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING VOOR 2019-2020 VAN HET INTERPROFESSIONEEL KADER VOOR DE VERLAGING VAN DE LEEFTIJDSGRENS, VOOR WAT DE TOEGANG TOT HET RECHT OP

Nadere informatie

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche startende ondernemingen Art. 275 10, WIB 92 Art. 275 10, WIB 92 - programmawet van 10.08.2015 (art. 58 en 59) (BS 18.08.2015 Ed. 2) - programmawet (I) van 26.12.2015

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 De schalen van de bedrijfsvoorheffing worden voor de inkomsten

Nadere informatie

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen FISCAAL VOORDEEL VOOR DE OVERUREN EN DE SECTORALE BIJKOMENDE UREN (KB 213) Overuren en sectorale bijkomende uren (KB 213) genieten een gunstig fiscaal regime. Dit specifiek fiscaal regime bestaat erin

Nadere informatie

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen Brussel, 25 februari 2011 Persbericht Goedkeuring door de ministerraad van de ontwerpen van wet en van koninklijk besluit ter uitvoering van het bemiddelingsvoorstel van de Regering Vice-Eerste minister

Nadere informatie

Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981)

Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981) Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981) Gewijzigd bij : (1) Programmawet van 22 december 2003 (BS 31.12.2003) Gewijzigd bij : (2) Programmawet

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2017/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox

Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox Beste klant, In deze bijlage bezorgen wij u bijkomende informatie voor enkele fiscale voordelen.

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2016/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Uittreksel m.b.t. de doelgroepvermindering mentors :

Uittreksel m.b.t. de doelgroepvermindering mentors : Programmawet (I) van 24 december 2002 Titel IV. Werk - Hoofdstuk 7. Harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van sociale zekerheidsbijdragen (B.S. 31.12.2002) Uittreksel

Nadere informatie

2. Beslissing om het stelsel toe te passen

2. Beslissing om het stelsel toe te passen KB NR. 213 - BIJKOMENDE UREN BOUW Als gevolg van het sluiten van het sectoraal akkoord voor 2009 en 2010 in het PC voor het Bouwbedrijf moesten twee wijzigingen door een wet aangebracht worden in de bepalingen

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden in 2013 en 2014 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 118 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 138 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING, VOOR DE PERIODE VAN 1 JANUARI 2021 TOT 30 JUNI 2021, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFSTOESLAG IN HET KADER

Nadere informatie

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46 Artikel 46 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Tekst volgens het KB van 02.04.1970 Toepasselijk vanaf 01.01.1970 en voor het eerst op de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 127 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR

NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR NIEUWSBRIEF MEI 2009 VAKANTIEGELD ARBEIDERS BOUWSECTOR De betaling van het vakantiegeld door het Vakantiefonds Bouw aan de arbeiders uit de bouwsector gebeurt via overschrijving. De opdracht tot betaling

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 120 VAN 21 MAART 2017 TOT VASTSTELLING, VOOR 2017 EN 2018, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJF- STOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December 2015 Newsletter PERSOLIS SA Avenue des faisans 11 6110 Montigny-le-Tilleul www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 111 VAN 27 APRIL 2015 TOT VASTSTELLING, VOOR 2015 EN 2016, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFS- TOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Mei 2016 Onderwerp: Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Tot

Nadere informatie

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Page 1 of 10 Home > FAQ - Vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing - Startende ondernemingen FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Opgelet:

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

AARDAPPELVERWERKENDE NIJVERHEID : Loon- en arbeidsvoorwaarden

AARDAPPELVERWERKENDE NIJVERHEID : Loon- en arbeidsvoorwaarden 13.8.2008 AARDAPPELVERWERKENDE NIJVERHEID : Loon- en arbeidsvoorwaarden K.B. geldig van 1.7.2007 af. 2.6.2008 K.B. waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4.7.2007,

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert 2014 Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 van 27 april 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart A D V I E S Nr. 1.598 ----------------------------- Zitting van vrijdag 30 maart 2007 ------------------------------------------ Koninklijk besluit tot vaststelling van de toekenningsmodaliteiten van de

Nadere informatie

Programmawet (1) van 24 december 2002 (B.S ) TITEL IV. - Werkgelegenheid

Programmawet (1) van 24 december 2002 (B.S ) TITEL IV. - Werkgelegenheid Programmawet (1) van 24 december 2002 (B.S. 31.12.2002) Gewijzigd bij: (1) programmawet van 8 april 2003 (B.S. 17.04.2003) (2) programmawet van 22 december 2003 (B.S. 31.12.2003) (3) programmawet van 9

Nadere informatie

Aanvullend PC voor de werklieden

Aanvullend PC voor de werklieden 1000000 Aanvullend PC voor de werklieden Waarborg van een gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2011 (107.545)... 2 Overuren... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010 Inhoudstafel Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake brugpensioen... 2 Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake pseudobrugpensioen (Canada Dry private sector)... 4 Vrijstelling van de werkgeversbijdrage en de sociale

Nadere informatie

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet 12-01-2015 In toepassing van het federaal regeerakkoord van 09.10.2014 is de reglementering rond tijdskrediet gewijzigd vanaf 01.01.2015. Om de reglementering

Nadere informatie

Michel I: bondig overzicht van de programmawet van 19 december 2014

Michel I: bondig overzicht van de programmawet van 19 december 2014 Michel I: bondig overzicht van de programmawet van 19 december 2014 De eerste fiscale en sociale begrotingsmaatrgelen uit het federale regeringsakkoord zijn vervat in de programmawet van 19 december 2014

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter Sociale actualiteit van Augutus PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met

Nadere informatie

(B.S ) Uittreksel m.b.t. de doelgroepverminderingen : a) de algemene bepalingen die betrekking hebben op alle bijdrageverminderingen

(B.S ) Uittreksel m.b.t. de doelgroepverminderingen : a) de algemene bepalingen die betrekking hebben op alle bijdrageverminderingen Programmawet (I) van 24 december 2002 Titel IV. Werk - Hoofdstuk 7. Harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van sociale zekerheidsbijdragen (B.S. 31.12.2002) Uittreksel

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september

Nadere informatie

Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid

Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.04.2004 C(2004)1357fin Betreft : Steunmaatregel N 603/2003 België Steun ten gunste van nacht- en ploegenarbeid Excellentie, 1- PROCEDURE 1. Bij schrijven van 5 december 2003,

Nadere informatie

Nieuw bedrag forfaitaire kilometervergoeding vanaf 1 juli 2015 definitief vastgelegd

Nieuw bedrag forfaitaire kilometervergoeding vanaf 1 juli 2015 definitief vastgelegd Nr. 195 16 juli 2015 Belgisch Staatsblad Nieuw bedrag forfaitaire kilometervergoeding vanaf 1 juli 2015 definitief vastgelegd Zoals u weet hanteert de overheid een forfaitaire kilometervergoeding voor

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2016 Pagina 1 van Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek: Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: ...

FICHE Nr JAAR 2016 Pagina 1 van Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek: Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: ... FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2016 Pagina 1 van 6 1. Nr. 2. Datum van indiensttreding: van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON: 4. Afzender: Geadresseerde: NN of ON: Naam en voornamen van de

Nadere informatie

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ;

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ; Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331.611.085 (AAFisc Nr. 41/2011) dd 22.08.2011 Personenbelasting Berekening van de belasting Berekening

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015

Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015 Nieuwe horecamaatregelen vanaf 1 december 2015 >>> Vervolg van pagina 1 Het flexivakantiegeld bedraagt 7,67 procent van het flexiloon en moet samen met het flexiloon uitbetaald worden. Voor degenen die

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013 Indexcijfers van de maand 01/2015 Basis 2013 Officiële basisindex 2013 99,98 (- 0,11) Gezondheidsindex 2013 100,40 (+ 0,12) Afgevlakte gezondheidsindex 100,26 (+ 0,07) Het indexcijfer van januari zal worden

Nadere informatie

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied.

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied. WETSVOORSTEL Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied Artikel 2 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek

Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek In het relanceplan van 2012 van de regering Di-Rupo, werd al aangekondigd om bijkomende inspanningen

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 37 1030 BRUSSEL www.zorg-en-gezondheid.be Aan de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Dienst 3/2 AFZ/2009-0832 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, 7 januari 2010 SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 VAN 27 FEBRUARI 1981 BETREFFENDE SOMMIGE BEPALINGEN VAN HET ARBEIDSRECHT TEN AANZIEN VAN DE DEELTIJDSE ARBEID, GEWIJZIGD DOOR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2016

FICHE Nr JAAR 2016 FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2016 Pagina 1 van 6 1. Nr.... 2. Datum van indiensttreding:... van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON:......... 4. Afzender:...... NN of ON:... Naam en voornamen

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober 2015 Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE UITZENDKRACHTEN ---------------------------------------------

Nadere informatie

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 1/6 TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016 I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 Het ontwerp van interprofessioneel akkoord dat werd voorgesteld door de Regering

Nadere informatie

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Jozef II-straat 47 B-1000 BRUSSEL Tel. (02) 239 12 11 Aan mevrouw Aan de heer Gouverneur Burgemeester Voorzitter

Nadere informatie

Loonmatigingsbijdrage De loonmatigingsbijdrage is in principe verschuldigd voor iedereen die bij de RSZ wordt aangegeven.

Loonmatigingsbijdrage De loonmatigingsbijdrage is in principe verschuldigd voor iedereen die bij de RSZ wordt aangegeven. Federale tussenkomsten VLAB en SST 2013 In deze nota worden een aantal verschillen tussen de beschutte en sociale werkplaatsen op federaal niveau beschreven. Hierbij vormt de sociale zekerheid het belangrijkste

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 22 JUNI 2010. - Koninklijk besluit betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep

Nadere informatie

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 33 1030 BRUSSEL T 02 553 35 00 F 02 553 35 84 www.zorg-en-gezondheid.be Aan de psychiatrische verzorgingstehuizen Aan de revalidatieconventies Aan de multidisciplinaire

Nadere informatie

Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art , WIB 92

Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art. 275 3, WIB 92 Art. 275 3, WIB 92 - Wet van 23.12.2005 (BS 30.12.2005 Ed. 2) o art. 106: invoeging in het WIB 92 vanaf 01.01.2006

Nadere informatie

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i...

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i... Page 1 of 12 Home > Circulaire AAFisc Nr. 13/2014 (nr. Ci.RH.421/630.788) dd. 03.04.2014 Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst VENB Vennootschapsbelasting/Belasting

Nadere informatie

FICHE Nr JAAR 2017

FICHE Nr JAAR 2017 FICHE Nr. 281.10 - JAAR 2017 Pagina 1 van 6 1. Nr.... 2. Datum van indiensttreding:... van vertrek:... 3. Schuldenaar van de inkomsten: NN of ON:......... 4. Afzender:...... NN of ON:... Geadresseerde:......

Nadere informatie

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden 1. Inleiding De economische werkloosheid voor bedienden wordt sinds 1 januari 2012 geregeld door art. 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978 betreffende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES -----------------------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ----------------------------------------------------

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 juni

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 juni A D V I E S Nr. 1.487 ------------------------------- Zitting van dinsdag 29 juni 2004 ------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 111 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel

Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel 2110000 Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel Ervaringsbarema... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011 (106.874)... 2 Loon- en arbeidsvoorwaarden voor

Nadere informatie