mountainbike d Triathleten De gids met dé voedingsstrategie training stapelen afdaling koolhydraten meerdaags/marathon endurowedstrijden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mountainbike d Triathleten De gids met dé voedingsstrategie training stapelen afdaling koolhydraten meerdaags/marathon endurowedstrijden"

Transcriptie

1 mountainbike De gids met dé voedingsstrategie OM BETER TE PRESTEREN Officiële voedingssponsor voor: afdaling cross country endurowedstrijden meerdaags/marathon 11 speed for all Thursday May 14, page issue issue I S S N koolhydraten stapelen WORLD EXCLUSIVE Campag Athena 2.60 The drink issue How to stay hydrated The benefits of caffeine High5 put to the test New rides section Northampton sportive & Somerset circuit training Cav in pink Cav s Giro bike Giro special issue die d Triathleten GEAVANCEERDE SPORTVOEDING GREAT VA L U E

2 de dranken van High5 bevatten 2:1 FRUCTOSE zie [3] Stelt u zich voor dat u elk parcours sneller kan afleggen

3 High5 Studie mit Radsportlern und Triathleten getest in 2009 met de producten van High5-5 min en 45 sec sneller! 2:1 FRUCTOSE Erste Ergebnisse Kuno Hottenrott, Thomas Gronwald, Manon Kraus, Steffen Müller, Martin Steiner, Ali Waaedlin, Georg Neumann 26 lezers van het blad Cycling Weekly hebben deelgenomen aan een groot onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Glasgow. [1] De renners die de in deze gids beschreven High5 voedingsstrategie volgden, met High5 2:1 dranken met fructose, waren aanmerkelijk sneller dan wanneer ze hun Institut für Leistungsdiagnostik und Gesundheitsförderung der Martin Luther Universität Halle Wittenberg (ILUG ) High5 Studie am ILUG Erste gebruikelijke sportvoeding consumeerden.tijdens een tijdrit van 64km was het gemiddelde verschil (per renner) 5 min en 45 sec. Ze gebruikten de High5 dranken met bijbehorende voedingsstrategie in plaats van normale sportvoeding. In een 2e onafhankelijk studie, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit ILUG in Duitsland, gelijk aan opzet aan bovengenoemde test, waren de renners gemiddeld 8 minuten en 12 seconden sneller tijdens een tijdrit van 64 km en was hun vermogen gemiddeld met 15% toegenomen. [1] De tests van Cycling Weekly bestonden uit een simulatie van een wielerwedstrijd, een koers of een ander Mountainbike evenement van langere duur. Tijdens de tests werd een koers van 64 of 80km gereden.(afhankelijk van de renner) Er werd met een gemiddelde snelheid gekoerst. Deze koers werd gevolgd door een op topsnelheid gereden tijdrit van 64km. De tests vergeleken renners die dranken met High5 fructose 2:1 consumeerden, volgens de richtlijnen aangegeven in de High5 gids, met renners die tijdens de koersen hun eigen sportvoeding consumeerden, op de manier zoals ze gewend waren. Voor meer informatie:

4 getest 2008 High5 10% sneller in de 8 dagen Transalp enduro Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Glasgow (2008): renners waren gemiddeld 10% sneller (een bijna onvoorstelbare tijdwinst van 4 uur en 25 minuten) in de 8 dagen durende Trans Alp. Ze gebruikten High5 EnergySource 4:1 drank (met proteïne) in tegenstelling tot een standaard sportdrank met alleen koolhydraten. De temperatuur tijdens de race bereikte een hoogte van 38 graden in de schaduw. (Cathcart et al., Med Sci Sports Exerc; 40 (5) Supplement 1:S74, 2008).

5 High5 - Dranken die u in staat stellen - wetenschappelijk bewezen- sneller en verder te rijden Officiële voedingssponsor voor:

6 de 3 elementen die uw sportvoeding moet bevatten: 1. koolhydraten Dit is de brandstof die u in staat stelt snel te rijden en grote afstanden af te leggen. Tijdens een marathon wordt 70% van de brandstof door koolhydraten geleverd en niet door vet. Het lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten opslaan. Een atleet van 75 kg heeft in rusttoestand maar +/- 400 gram koolhydraten als buffer. Afstanden boven de 90 minuten kunnen uw koolhydratenreserve uitputten. Alle koolhydraten die u kunt nuttigen tijdens een wedstrijd (in de vorm van drank, gel etc) vullen uw koolhydratenvoorraad aan. De nieuwe generatie High5 sportdranken, met een samenstelling van 2:1 fructose, kan de spieren tot 90 gram koolhydraten per uur leveren. Dat is 50% meer dan de beste traditionele sportdranken kunnen leveren. [2] 2. vocht Voor een optimale prestatie is het noodzakelijk om het vochtverlies als gevolg van zweten aan te vullen door middel van sportdrank. Als u fietst terwijl het erg warm is, is het moeilijk om genoeg te drinken om dit zweetverlies te compenseren. In hete omstandigheden verliest een mens gauw 1,5 liter vocht per uur. De samenstelling 2:1 fructose in High5 sportdrank blijkt het vochtverlies sneller aan te vullen dan de samenstelling in de traditionele sportdranken. Ook zit er in de High5 dranken een relatief hoog gehalte aan belangrijke elektrolyten. [2] Een traditionele sportdrank wordt hier gedefinieerd als een drank bevattende een formule van glucose, dextrose, maltodextrine of elke andere koolhydraat die wordt omgezet in glucose tijdens het verteringsproces, voordat het wordt opgenomen in de bloedsomloop. Traditionele sportdrank bevat weinig tot geen fructose.

7 3. cafeïne in een matige dosering bevordert de opname van koolhydraten en vocht substantieel. Cafeïne stimuleert ook het zenuwstelsel. Cafeïne vermindert vermoeidheid, bevordert de alertheid, verbetert het concentratievermogen en vermindert het gevoel van krachtsverlies tijdens het sporten. Inname in de juiste dosering (3 tot 6mg per kg lichaamsgewicht) maakt cafeïne tot een effectieve prestatieverbeteraar. Cafeïne gehalte in het bloed Start van de wedstrijd Enkele dosis cafeïne/korte afstand Meerdere doses cafeïne/lange afstand Tijd Prestatieverhogend niveau Figuur 1. Cafeïne gehalte in het bloed Het is niet aangetoond dat een matige dosis cafeïne tijdens het sporten tot een toename van vochtverlies lijdt. Stop onmiddellijk met het gebruik van cafeïne als u symptomen ondervindt zoals trillende handen en hartkloppingen of als u hartproblemen heeft. U kunt in deze gevallen gewoon de richtlijnen in deze brochure volgen en de producten die cafeïne bevatten vervangen door producten zonder cafeïne.

8 de wetenschap achter High5 2:1 fructose dranken De verschillende soorten koolhydraten die worden toegevoegd aan traditionele sportdranken worden door het lichaam eerst afgebroken tot glucose. De glucose passeert dan de darmwand en komt in de bloedstroom. Om de darmwand te passeren, maken de glucosemoleculen gebruik van membramen (deuren) ook bekend als glucose transporters. Omdat het passeren van de glucose door deze membramen langzaam gaat, is de hoeveelheid glucose die u kunt absorberen per uur gelimiteerd tot 60g per uur. De afgelopen jaren werd aangenomen dat dit de maximum hoeveelheid glucose was dat een lichaam kan absorberen per uur. Sinds de introductie van de 2:1 dranken van High5, klopt deze aanname niet meer. De fructose in de dranken van High5 in de samenstelling van 2:1, stelt het menselijk lichaam in staat om 90g koolhydraten per uur op te nemen. Fructose is een uniek koolhydraat. Fructose wordt niet omgezet in glucose door het lichaam. Fructose passeert het spijsverteringskanaal door andere membramen dan de membramen die gebruikt worden door glucose.

9 De 2:1 dranken van High5 bevatten 1 deel fructose en 2 delen maltodextrine. De tabel hiernaast laat een absorptiecapaciteit zien van 90g per uur van de 2:1 productlijn. Koolhydraten zijn de brandstof voor snelheid en uithoudingsvermogen, hoe meer u er van heeft, hoe sneller en hoe langer u kunt fietsen. De meeste sportdranken bevatten geen of zeer weinig fructose. De dranken van High5 bevatten ongeveer 33% fructose. [3] Hierdoor kan het lichaam tot 50% meer koolhydraten opnemen. Figuur 2: de opname van glucose en fructose gecombineerd NB: Laat uw lichaam wennen aan het opnemen van grotere hoeveelheden koolhydraten door tijdens de trainingen meer koolhydraatrijke producten te eten. [3] de dranken van High5 die rond de 33% fructose bevatten zijn EnergySource, EnergySource 4:1, EnergySource X treme en Isotonic.

10

11 Om beter te presteren tijdens een race of training moet u: Optimaliseren van de inname van koolhydraten tijdens de wedstrijd Minimaliseren van vochtverlies Juist doseren van cafeïne Om deze doelen te bereiken heeft u een voedingsstrategie nodig die aangepast is: Aan uw wedstrijdafstand en de temperatuur tijdens uw wedstrijd. Aan uw drinkcapaciteit en uw lichaamsgewicht. De richtlijnen hierna geven u de optimale voedingsstrategie in handen voor elk type wedstrijd.

12 alles wat u wilt weten over High5... EnergySource De essentiële sportdrank voor wedstrijden en de dagelijkse training. smaken: sinaasappel, citrus, zomervruchten en tropische vruchten 2:1 fructose uitzonderlijke rehydratatie / rijk aan elektrolyten geen maagproblemen x bevat geen cafeïne EnergySource 4:1 Energysource 4:1 bestaat uit EnergySource verrijkt met Wei Proteïne. Deze sportdrank is bij uitstek geschikt voor gebruik tijdens de trainingen, voor lange afstandsritten en om een toename te boeken van afgelegde kilometers (bijvoorbeeld tijdens trainingsstages). Hiernaast is 4:1 ook geschikt voor snelheidstrainingen en training van diepere spierlagen (een trainingsvorm om de dieper liggende spieren in de romp trainen). smaken: citrus en zomervruchten 4:1 wei proteïne (CFM en lactosevrij) 2:1 fructose geen maagproblemen optimale rehydratatie / rijk aan elektrolyten X bevat geen cafeïne

13 EnergySource X treme Energysource X treme is EnergySource met een verhoogde dosis cafeïne (150 gram per 500ml). Deze drank wordt ingenomen vooraf aan een evenement of training.de intensiteit van krachttraining wordt verhoogd met Xtreme. Het bevordert herstel na zware inspanning. Gebruikt X treme zoals aangegeven, niet te gebruiken als een gewone sportdrank. smaken: citrus 2:1 fructose rijk aan elektrolyten geen maagproblemen bevat cafeïne Protein Recovery Protein Recovery is gemaakt om na de inspanning voor een spoedig herstel te zorgen. U kunt Protein Recovery mixen met water (voor een snelle opname) of met melk (voor een geleidelijke opname tijdens de slaap). EnergySource 4:1 kan ook worden gebruikt voor een effectief herstel na de training, echter Proteine Recovery is een meer compleet product voor dit doel. smaken; banaan, chocolade, zomervruchten 21/2:1 ratio wei proteine (cfm) langzame/snelle opname mogelijk x bevat geen cafeïne

14 kies uw gel! Welke gel prefereert u... EnergyGel EnergyGel is meer geconcentreerd, dus lichter en makkelijker mee te dragen in grote hoeveelheden dan Isogel (zie hieronder). Naast EnergyGel drinkt u de hoeveelheid vocht zoals aangegeven in onze adviezen. Energygel bevat geen 2:1 fructose omdat fructose in geconcentreerde vorm extreem zoet smaakt. smaken: sinaasappel, banaan, zomerfruit, appel en citrus lichte fruitsuikers x geen fructose 2:1 x geen cafeïne IsoGel Isogel is minder geconcentreerd en is makkelijker te consumeren dan EnergyGel. Naast IsoGel drinkt u de hoeveelheid vocht zoals aangegeven in onze adviezen. U kunt een Isogel nemen in plaats van een EnergyGel. Een zakje IsoGel is wel zwaarder om mee te nemen. smaken: sinaasappel en (aal)bessen inname zonder water Lichte fruitsuikers X geen fructose 2:1 X geen cafeïne

15 EnergyGel Plus EnergyGelPlus is hetzelfde product als EnergyGel maar met een supplement van 30mg cafeïne per zakje gel. smaken: sinaasappelplus, framboseplus 30mg cafeïne per zakje IsoGel Plus Isogel Plus is hetzelfde produkt als IsoGel maar dan met een supplement van cafeine (30mg per zakje gel). smaken: citrusplus 30mg cafeïne per zakje Goodie Bag & Fles Voor Gel De Goodie bag past achter het stuur, is aerodynamisch en van stevig materiaal. In de Gelfles past de inhoud van 4 losse gelzakjes. De fles kan worden geopend met één hand.

16 de Optimale voedingsstrategie voor afdaling cross country enduro marathon solo en enduro team relay enduro meerdaagse evenementen koolhydraten stapelen training

17 afdaling 90 minuten van te voren: neem cafeïne houdende drank Drink 90 minuten voor de wedstrijd een fles EnergySource X treme. Neem tegelijkertijd zakjes EnergyGelPlus zoals hieronder aangegeven, afgestemd op uw lichaamsgewicht: 50kg tot 60kg: 1 x EnergyGel Plus 60kg tot 70kg: 2 x EnergyGel Plus 70kg tot 90kg: 3 x EnergyGel Plus tussen de wedstrijden: Uw cafeïne waarden blijven op het prestatieverhogende niveau als u één EnergyGelPlus per uur neemt. Neem kleine slokjes EnergySource 4:1; het compenseert vochtverlies en levert u energie. herstel na de wedstrijd: Drink na de finish 500 tot 1000ml EnergySource 4:1. Uw vochtverlies wordt hierdoor aangevuld en u kunt zichzelf weer opladen. nb: u kunt IsoGelPlus vervangen door EnergyGelPlus. voor meer informatie:

18 Cross Country evenementen van 2 tot 5 uur minuten voor aanvang wedstrijd: neem cafeïne houdende drank Drink minuten voor de wedstrijd een fles van 750ml EnergySource X treme. Neem tegelijkertijd zakjes EnergyGelPlus zoals hieronder aangegeven, afgestemd op uw lichaamsgewicht: 50kg tot 60kg: 1 x EnergyGel Plus 60kg tot 70kg: 2 x EnergyGel Plus 70kg tot 90kg: 3 x EnergyGel Plus 10 minuten voor de start: Drink 200 tot 500ml EnergySource. Dit ter aanvulling op de fles EnergySource X treme die u al heeft gedronken. tijdens uw wedstrijd: Om de koolhydratenopname te optimaliseren is het belangrijk dat u zoveel mogelijk EnergySource drinkt. Bij het gebruik van EnergySource is uw lichaam in staat 90 gram koolhydraten per uur op te nemen. Om de maximale hoeveelheid koolhydraten te consumeren kunt U naast EnergySource ook Energygels gebruiken. Hieronder staan de hoeveelheid te nemen gels in verhouding tot de aangegeven hoeveelheid EnergySource per uur: 800ml l à 1200ml: 600ml: 400ml: 200ml: green Gel 1 x EnergyGel Plus 2 x Gel 3 x Gel

19 Neemt u per uur als eerste gel altijd EnergyGel Plus (met cafeïne). Vervolgens de gewone EnergyGels (zonder cafeïne). herstel na de inspanning: Drink na de finish 750ml EnergySource 4:1. Deze drank herstelt de vochtbalans, zorgt voor het herkrijgen van energie, spiermassa wordt sneller gevormd en u uw fitnessniveau wordt verbeterd. Drink een uur later nog 500 tot 750 ml. Drink later op de avond minmaal 750ml Protein Recovery. Gemixt met melk, wordt Protein Recovery langzamer opgenomen en zorgt het ervoor dat er tijdens uw slaap voedselopname plaats. nb: U kunt IsoGel vervangen door EnergyGel indien gewenst. Als u onze richtlijnen volgt krijgt uw lichaam de maximale hoeveelheid koolhydraten. Eet of drink verder niets, u heeft het niet nodig. Koolhydraten stapelen vooraf aan een evenement zorgt voor een toename van de opname van koolhydraten met 30%. Zie verderop in de folder voor een nadere toelichting. Indien u rijdt tijdens extreme hete weersomstandigheden kunt u de behoefte hebben om extra electrolyten en een anti krampformule toe te voegen aan uw drank. Zie hiervoor High5 Zero Salt. High5 biedt u ook alternatieve methoden die leiden tot hetzelfde resultaat. voor meer informatie:

20 Enduro 5 tot 24 uur solo Probeert u het tijdens het trainen minuten voor aanvang wedstrijd: neem cafeïne houdende drank Drink minuten voor de wedstrijd een fles van 750ml EnergySource X treme. Neem tegelijkertijd zakjes EnergyGelPlus zoals hieronder aangegeven, afgestemd op uw lichaamsgewicht: 50kg tot 60kg: 1 x EnergyGel Plus 60kg tot 70kg: 2 x EnergyGel Plus 70kg tot 90kg: 3 x EnergyGel Plus tijdens het evenement: Om de koolhydratenopname te optimaliseren is het belangrijk dat u zoveel mogelijk EnergySource drinkt. Bij het gebruik van EnergySource is uw lichaam in staat 90 gram koolhydraten per uur op te nemen. Om de maximale hoeveelheid koolhydraten te consumeren kunt U naast EnergySource ook Energygels gebruiken. Hieronder staan de hoeveelheid te nemen gels in verhouding tot de aangegeven hoeveelheid EnergySource per uur: 800ml l à 1200ml: 600ml: 400ml: 200ml: green Gel 1 x EnergyGel Plus 2 x Gel 3 x Gel Neemt u per uur als eerste gel altijd EnergyGel Plus (met cafeïne). Vervolgens neemt u de gewone EnergyGels (zonder cafeïne).

21 herstel na de inspanning: Drink na de finish 750ml EnergySource 4:1. Deze drank herstelt de vochtbalans, zorgt voor het herkrijgen van energie, spiermassa wordt sneller gevormd en uw fitnessniveau wordt verbeterd. Drink een uur later nog 500ml EnergySource 4:1. Drink later op de avond minimaal 750ml Protein Recovery. Gemixt met melk, wordt Protein Recovery langzamer opgenomen en zorgt het ervoor dat er tijdens uw slaap voedselopname plaats vindt. nb: leest u de richtlijnen voor de x country evenementen van 2-5 uur, deze zijn ook van toepassing op endurance evenementen van 5 tot 24 uur: aanvullend: Drinkt u meer dan 1000ml per uur, dan neemt u dus geen extra gel met cafeïne. In dat geval raden wij aan om 500ml EnergySource X treme te drinken. Dit na ongeveer 31/2 uur koersen (voor zwaardere renners) en 5 uur koersen (lichtere renners). Hierdoor blijven uw cafeïne waarden op een dusdanig niveau dat u kunt blijven presteren. Als u onze richtlijnen volgt krijgt uw lichaam de maximale hoeveelheid koolhydraten. Eet of drink verder niets, u heeft het niet nodig. Gewoon voedsel vertraagt de opname van High5 koolhydraten. Als u toch behoefte hebt aan het eten van vast voedsel, neemt u dan voedsel met snelle koolhydraten. Dit kan zijn wit brood (besmeerd met wat boter om makkelijker te slikken), pasta, of energierepen met veel koolhydraten. Vermijdt u vlees en voedsel met veel vet zoals chocolade. voor meer informatie:

22 Enduro 12 tot 24 uur team Probeert u het tijdens het trainen U neemt deel aan een teamwedstrijd die 12 tot 24 uur duurt. Volg de richtlijnen van Cross country evenementen van 2 tot 5 uur in het geval u individueel minder dan 5 uur rijdt. Volg de richtlijnen van Endurance wedstrijden 12 tot 24 uur als u individueel langer rijdt dan 5 uur. Aanvullend: minuten voor de inspanning - Neem Cafeïne houdende drank. Doet u dit eenmalig voordat u uw eerste ronde rijdt. Verder in de koers moet u geen cafeïne meer tot zich nemen in de vorm van EnergySource Xtreme. tussen de verschillende trajecten - Op het moment dat u niet rijdt, neemt u elk uur een Energygel Plus. U kunt ook elk uur een kop thee of een halve kop koffie (niet te sterk) drinken. Hierdoor blijft uw cafeïneniveau dusdanig hoog, waardoor u uw prestaties kunt continueren. eet vast voedsel - De meest atleten geven de voorkeur aan het eten van vast voedsel wanneer ze een langere periode rijden. Aan te bevelen is kleine stukjes vast licht verteerbaar voedsel te eten en daarbij zoveel mogelijk EnergySource 4:1 te drinken.

23 Meerdaagse enduro evenementen Probeert u het tijdens het trainen Onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Glasgow wijst uit dat renners die High5 EnergySource 4.1 dranken gebruikten, gemiddeld 10% sneller waren tijdens de 8 dagen durende Transalp Enduro. (bijna niet te geloven: 4 uur en 25 min sneller per renner). Dit in vergelijking tot degenen die alleen een koolhydraatrijke drank nuttigden. Tijdens de wedstrijd was het enorm heet, met temperaturen tot 38ºc in de schaduw. Als u deelneemt aan meerdaagse evenementen volgt u gewoon de richtlijnen voor de endurance evenementen van 5 tot 24 uur. U zult hierdoor uw koolhydratenreserves continue blijven aanvullen. Wanneer u in één dag door uw koolhydratenreserves heen bent, zal het bijna onmogelijk zijn om u voor de dag erna volledig op te laden. Dit betekent dat u dan de volgende dag met een gedeeltelijk leeg reservoir zal starten. Deze tekort- situatie zal elke dag verslechteren. Daarom is het essentieel dat u uw uiterste best doet om zoveel mogelijk koolhydraten te nemen voor, tijdens en na de race. Hierdoor kunt u dag na dag constant blijven presteren. Rijden in extreem hoge temperaturen: High5 dranken bevatten een relatief hoog gehalte aan elektrolyten. Voor het merendeel van de omstandigheden voldoen zij ruimschoots. Rijdt u echter lange koersen of meerdaagse wedstrijden in extremere temperaturen, dan kan het wenselijk zijn de elektrolyten waarden in uw drank te verhogen. U kunt die bereiken door High5 ZERO SALT toe te voegen, een bruistablet met elektrolyten en magnesium, met een neutrale smaak. voor meer informatie:

24

25 Koolhydraten stapelen Het stapelen van koolhydraten wordt alleen toegepast voor aanvang van een belangrijk evenement. Door het stapelen wordt uw koolhydratenreserve met minimaal 30% verhoogd. Hieronder staat een methode die effectief is, makkelijk op te volgen is en geen lange rustperiode of radicale verandering van uw trainingsmethode vereist. In de laatste 3 dagen voor uw wedstrijd volgt u het volgende schema: Drink elke ochtend 750ml EnergySource. Wacht 30 minuten, fiets uw warm gedurende 10 minuten. Sprint gedurende 3 minuten intensief. Deze actie heeft tot gevolg dat er meer melkzuur wordt aangemaakt, waardoor aanvullende koolhydraten gemakkelijker worden opgenomen. Probeert u elke dag 10 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht te consumeren. Voor een renner van 70kg betekent dit 700gr koolhydraten per dag. Vaak hebben de atleten moeite deze hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen via normale voedingspatroon. Om te koolhydraatrijke voeding te vermijden neemt u elke 3 uur 500ml EnergySource en een Energyreep. Na 12 uur heeft u totaal 360g koolhydraten binnen. Uw gebruikelijke koolhydraatrijke voedingspatroon zorgt voor de rest van de benodigde koolhydraten.

26 4:1 en training Door te trainen wordt u fitter en zal u sneller fietsen. Na elke 160km die u afgelegd heeft, zal u merken dat uw spierkracht verbeterd is en uw fitnessniveau hoger wordt. Maar vanaf nu is het mogelijk om dit nog sneller te bereiken. EnergySource 4:1 Superior, aangepast aan trainingsessies en intense meerdaagse koersen: Onderzoekers bij de Universiteit van Glasgow hebben in een onderzoek uit 2008 aangetoond dat tijdens de afmattende 8 daagse Transalp Mountainbike, de renners die een proteine/ koolhydraatrijke drank (EnergySource 4:1) innamen gemiddeld 10% harder fietsten. [4] Dit in vergelijking tot degenen die alleen een koolhydraatrijke drank nuttigden. Het is aangetoond dat het innemen van een proteïne/ koolhydraatrijke drank als EnergySource 4:1 beter helpt om spierweefsel te versterken: Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben in 2007 aangetoond dat het nuttigen van een proteine/koolhydraatrijke drank vergeleken met een sportdrank die alleen koolhydraten bevat, de eiwitafbraak verminderde met 26%, gedurende intensieve inspanning én de spieropbouw met 33% vermeerderde. Een proteïne/koolhydraatrijke drank als EnergySource 4:1 wanneer u twee sessies per dag rijdt: In 2008 hebben onderzoekers vastgesteld dat renners die een uur voluit fietsten, daarna 6 uur pauzeerden en vervolgens nog een uur voluit reden, aanmerkelijk sneller waren in de tweede rit. Deze renners hadden een proteïne/ koolhydraatrijke drank gedronken in plaats van een sportdrank met alleen koolhydraten. [4] Studie transalp:cathcart and Al,Med.Sci.Sport Exerc:40 (5) Supplement 1:S74,2008,J.Int.Soc.Sports Nutr, 1 januari 2008.

27 voor als u het moeilijk vindt om uzelf te motiveren: Om u voor te bereiden op een moeilijke trainingssessie neemt u 30 minuten voor aanvang van de sessie X treme stimulatie drank. High5 ZERO Is een bruistablet om een drank aan te maken zonder calorieën. Deze drank bevat alleen elektrolyten. High5 ZERO SALTS (smaakneutraal). Deze tabletten kunnen aan elke drank worden toegevoegd om er een sportdrank van te maken. U kunt het ook toevoegen aan High5 Zero om meer elektrolyten toe te voegen, wanneer u in extreem hete omstandigheden koerst. verbrand aanzienlijk meer vet tijdens de training Train low race high: Dit is HET concept om vetverbranding extra te stimuleren. Zero kunnen als deel van de strategie worden ingezet. Gebruik na uur geen koolhydraatrijk voedsel, s-ochtends niet eten en alleen een bidon ZERO drinken. Train ± 1,5 uur, daarna gewoon weer eten/ drinken zoals normaal. Meer weten:

28 Geld- terug garantie! High5 dranken met 2:1 fructose zijn geavanceerde voedingsmiddelen voor iedereen die beter wil presteren en sneller wil herstellen. De speciale mix van koolhydraten levert tot 50% meer energie. Ook vult het de vochtbalans sneller aan dan de traditionele sportdranken. De proteïne/koolhydratenformule in EnergySource 4:1 is HET middel voor lange afstandraces, zware training en maximale spierontwikkeling. Als u de adviezen in deze gids volgt, zijn wij er van overtuigd dat u beter gaat presteren op elke discipline. Wij zijn zo van onze producten overtuigd dat we u een volledige geld terug garantie geven. Voor diverse takken van sport bestaan verschillende race faster quides. Ze zijn gratis te downloaden via: High5 Ltd, Unit 4, Ash Court, Bardon Leicestershire, LE67 1UB. UK Distributeur: H-Energy TEL: info@high-5.be N.B. De garantie is van toepassing op evenementen die langer duren dan twee uur en/of het gebruik van zakjes van 600/650 gram dranken en gels. Er kan worden verzocht ongebruikte producten terug te zenden. Terugbetaling vindt plaats naar de waarde van de retourzending.

triathlon d Triathleten De gids met dé voedingsstrategie de olympische iron man afstand 70.3 training stapelen de sprint koolhydraten

triathlon d Triathleten De gids met dé voedingsstrategie de olympische iron man afstand 70.3 training stapelen de sprint koolhydraten 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 triathlon De gids met dé voedingsstrategie OM BETER TE PRESTEREN Officiële voedingssponsor voor: de sprint de olympische afstand koolhydraten stapelen 70.3 iron man training

Nadere informatie

HIGH5 GIDS OM BETER TE PRESTEREN. H-Energy, www.high-5.be, Brugge, België

HIGH5 GIDS OM BETER TE PRESTEREN. H-Energy, www.high-5.be, Brugge, België HIGH5 GIDS OM BETER TE PRESTEREN High5: alle atleten minstens 5 sneller op een 60km Time Trial (onafhankelijke studie) Research Proven Tested against the best in the world - see results Hertz Study Australia

Nadere informatie

Een gezonde voeding vormt de basis voor een goede conditie. Probeer volgend advies te volgen:

Een gezonde voeding vormt de basis voor een goede conditie. Probeer volgend advies te volgen: SCHEMA OP MAAT KWART TRIATLON De basis begint bij dagelijkse gezonde voeding! Onze voeding levert ons de nodige brandstoffen en bouwstoffen voor het sporten. Koolhydraten, eiwitten en vetten vormen de

Nadere informatie

SPORTVOEDING. voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1

SPORTVOEDING. voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1 SPORTVOEDING voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1 MOTIVATIE OM TE FIETSEN steeds beter worden door training en voeding of fit zijn door voldoende te bewegen

Nadere informatie

Sportvoeding bij Atleten

Sportvoeding bij Atleten Sportvoeding bij Atleten Pallas 67 16 maart 2017 Marlijn van den berg marlijn.vandenberg@gmail.com Voedingsdeskundige Voeding en gezondheid in Wageningen Nu werkzaam bij: Jouw actieve vakantie om je fitter,

Nadere informatie

Lekker energiek! Kant-en-klare sportmaaltijden voor topprestaties

Lekker energiek! Kant-en-klare sportmaaltijden voor topprestaties Lekker energiek! Kant-en-klare sportmaaltijden voor topprestaties Lekker energiek! Kant-en-klare sportmaaltijden voor topprestaties Sporten gééft energie. Maar sporten vráágt ook energie. Extra energie,

Nadere informatie

Charles Loijens. Performance Coach Topsport / www.top-coach.eu. Met dank aan Guido Vroemen, sportarts o.a. Nationale Triatlon Team en Leontien.

Charles Loijens. Performance Coach Topsport / www.top-coach.eu. Met dank aan Guido Vroemen, sportarts o.a. Nationale Triatlon Team en Leontien. Charles Loijens Performance Coach Topsport / www.top-coach.eu Met dank aan Guido Vroemen, sportarts o.a. Nationale Triatlon Team en Leontien.nl De rol van voeding Algeheel welbevinden / Fitheid Energie

Nadere informatie

Voedingsschema lange afstandslopen

Voedingsschema lange afstandslopen Voedingsschema lange afstandslopen INLEIDING Onder de term lange afstandslopen vallen een verscheidenheid van wedstijdlengtes. De meest voorkomende afstanden zijn de 10km, 15km, de halve marathon (21,1km)

Nadere informatie

WORKSHOP Voeding & Hydratatie 03/08/2019

WORKSHOP Voeding & Hydratatie 03/08/2019 WORKSHOP Voeding & Hydratatie 03/08/2019 1. Waarom is voeding en hydratatie bij sport belangrijk? voldoende opslag van koolhydraten (belangrijke energieleverancier) voldoende vochtinname om uitdroging

Nadere informatie

Maxim Sportvoedingsschema 80 km

Maxim Sportvoedingsschema 80 km Maxim Sportvoedingsschema 80 km Tijd Product -/- 02.00 Ontbijt -/- 00:30 1 Maxim Energy bar + 500ml Maxim Sportsdrink Start: 00:00 finish: 120 ml Maxim Sportsdrink (per 10 minuten) 25 km 1 Maxim Energybar

Nadere informatie

Sportcafé. (Sport)voeding in functie van prestatie en herstel

Sportcafé. (Sport)voeding in functie van prestatie en herstel Sportcafé (Sport)voeding in functie van prestatie en herstel Opzet Voeding Vocht Koolhydraten Eiwitten Eten en drinken rondom inspanning Vragen Belang sportvoeding Gezondheid / energie Optimale prestatie

Nadere informatie

(Sport)voeding voor hardlopers! Jolanda Donk, Sportdiëtist

(Sport)voeding voor hardlopers! Jolanda Donk, Sportdiëtist (Sport)voeding voor hardlopers! Jolanda Donk, Sportdiëtist Opzet van de presentatie Brandstofgebruik bij langdurige inspanning Vochtbehoefte Voeding VOOR inspanning Voeding TIJDENS inspanning Voeding NA

Nadere informatie

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer Voeding The Beginning! Goede basisvoeding! Wat is een goede basisvoeding? Voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten! Voldoende

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetverbranding en afvallen wat is de beste training, Tabata, kracht of cardiotraining? Wat is de beste en snelste manier om af te vallen? Is dat door kracht of door cardiotraining of een combinatie van

Nadere informatie

Golf vergt vaardigheid, concentratie en behendigheid Golf vergt zowel tactische en technische vaardigheden als balans en behendigheid.

Golf vergt vaardigheid, concentratie en behendigheid Golf vergt zowel tactische en technische vaardigheden als balans en behendigheid. Sportvoeding: Golf vergt vaardigheid, concentratie en behendigheid Golf vergt zowel tactische en technische vaardigheden als balans en behendigheid. Ik ben een vent van 80 kg en mijn vetpercentage is uitstekend

Nadere informatie

Sportvoeding, Een wereld te winnen

Sportvoeding, Een wereld te winnen NutriSense Benelux Sportvoeding, van Theorie naar Praktijk Een wereld te winnen NutriSense Benelux NutriSense is een ervaren speler in de (sport)voedingsbranche en richt zich op de verkoop en marketing

Nadere informatie

Het belang van vocht voor, tijdens en na inspanning. Martina Smolak, diëtiste

Het belang van vocht voor, tijdens en na inspanning. Martina Smolak, diëtiste Het belang van vocht voor, tijdens en na inspanning Martina Smolak, diëtiste Vochtaanbeveling Lichaam bestaat uit 2 compartimenten Vetmassa = 10% H 2 O Spiermassa = 75% H 2 O Transportsysteem = vervoert

Nadere informatie

Zin of Onzin van Sportdranken

Zin of Onzin van Sportdranken Zin of Onzin van Sportdranken Rudi Frankinouille (drs.) Sportfysioloog UZA-S.P.O.R.T.S. Trainer A triatlon Atletenbegeleiding.be Docent Vlaamse Trainers School Docent U.A. REVAKI Waarom drinken? Dorst

Nadere informatie

Gezonde Sportvoeding. als basis voor optimale sportieve prestaties

Gezonde Sportvoeding. als basis voor optimale sportieve prestaties Gezonde Sportvoeding als basis voor optimale sportieve prestaties Een gezonde voeding is levensbelangrijk. Niet enkel om sportieve prestaties te leveren is een uitgebalanceerde voeding een vereiste, maar

Nadere informatie

VOEDING. Trainingsadvies Transplantoux 2011. Belangrijk! Energie en opbouwstoffen voor het metabolisme ALGEMEEN: Gewicht ~ prestatie

VOEDING. Trainingsadvies Transplantoux 2011. Belangrijk! Energie en opbouwstoffen voor het metabolisme ALGEMEEN: Gewicht ~ prestatie VOEDING Belangrijk! Energie en opbouwstoffen voor het metabolisme Gewicht ~ prestatie Koolhydraten ~ prestatie Vochtopname ~ prestatie Voeding ~ gezondheid ALGEMEEN: - Koolhydraten: Koolhydraten zijn de

Nadere informatie

WINST DOOR VOEDING Voeding vóór, 7jdens en na de inspanning

WINST DOOR VOEDING Voeding vóór, 7jdens en na de inspanning WINST DOOR VOEDING Voeding vóór, 7jdens en na de inspanning Bike Mo7on Benelux, Utrecht 19-10-2015 Model Sportvoeding Sportspecialis7sche voeding Sportspecifieke voeding Basis sportvoeding Royaal KH, voldoende

Nadere informatie

Willen we een blijvend resultaat, wat meestal een verandering van levensstijl betekent, is dit slechts haalbaar door een gedragsverandering.

Willen we een blijvend resultaat, wat meestal een verandering van levensstijl betekent, is dit slechts haalbaar door een gedragsverandering. 1 Patrick van der Weegen Willen we een blijvend resultaat, wat meestal een verandering van levensstijl betekent, is dit slechts haalbaar door een gedragsverandering. Voordelen structureel sporten 1. beïnvloeding

Nadere informatie

Vragen van (recreatieve) lopers over voeding. Door Elma Sandee op

Vragen van (recreatieve) lopers over voeding. Door Elma Sandee op Vragen van (recreatieve) lopers over voeding Door Elma Sandee op 5-11-2016 Even voorstellen Voedingsdeskundige (Ir.) Leefstijl- en Hardloopcentrum REactive Bewust Hardlopen 2 Vragen en antwoorden Mensen

Nadere informatie

Wedstrijdvoeding bij triathlon

Wedstrijdvoeding bij triathlon Wedstrijdvoeding bij triathlon Nicolas Paraskevopulos MSc, Diëtist & Sport nutritionist Contact: nicolas.paraskevopulos@faber.kuleuven.be @BakalaAc_eng @BakalaAc_nl @eat2succeed Advies afhankelijk van

Nadere informatie

Diabetes, sport en voeding

Diabetes, sport en voeding Diabetes, sport en voeding Als u diabetes mellitus heeft, dan kan er veel verbeteren door u lichamelijk in te spannen. Hierdoor verbeteren bijvoorbeeld: uw insulinegevoeligheid en daardoor uw glucosewaarden;

Nadere informatie

Marathon winnen door voeding?

Marathon winnen door voeding? Marathon winnen door voeding? Marathon winnen door Voeding? Voeding voor, tijdens en na de marathon Talent Training Coaching Plezier Gewicht en lichaamssamenstelling Sportvoeding Etc. Prestatie Materiaal

Nadere informatie

EEN ANDERE MANIER VAN ETEN KAN JOUW PRESTATIE VERBETEREN!

EEN ANDERE MANIER VAN ETEN KAN JOUW PRESTATIE VERBETEREN! EEN ANDERE MANIER VAN ETEN KAN JOUW PRESTATIE VERBETEREN! Sportvoedingspiramide De sportvoedingspiramide bestaat uit 3 lagen. De onderste laag is basisvoeding die ieder mens nodig heeft zoals groenten,

Nadere informatie

Voeding voor, tijdens en na het wielrennen

Voeding voor, tijdens en na het wielrennen Voeding voor, tijdens en na het wielrennen Opzet presentatie: wielrennen energie wat doet voeding gezonde voeding/sportvoeding (sport)voeding voor, tijdens, na vragen Goede voeding zorgt voor Prestatieverbetering

Nadere informatie

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink Energie systemen v/h lichaam Door: Theo Baks, Hennie Lensink DATUM: 21-2-2014 Inleiding De bloedglucose van een gezond lichaam zit tussen 4/9 mmol/l lactaat. Net als vuur voor verbranding zuurstof nodig

Nadere informatie

VOEDING ALS RECUPERATIE. Audrey Baguet

VOEDING ALS RECUPERATIE. Audrey Baguet VOEDING ALS RECUPERATIE Sportsymposium 28-11-2015 Audrey Baguet Agenda Recuperatievoeding Waarom? Wat? Eiwitten Koolhydraten Vocht Praktische voorbeelden AAROM recuperatievoeding? Ontoereikende recuperatievoeding

Nadere informatie

Voeding en sport. Rianne Booijink diëtist

Voeding en sport. Rianne Booijink diëtist Voeding en sport Rianne Booijink diëtist Waarom aandacht voor voeding? Goede voeding is belangrijk om een goede sportprestatie neer te zetten. Of het nou gaat om topsport, wedstrijdsport of sport op recreatief

Nadere informatie

Voeding en prestatie bij turnsters. Shiannah Danen, Augustus 2012

Voeding en prestatie bij turnsters. Shiannah Danen, Augustus 2012 Voeding en prestatie bij turnsters Shiannah Danen, Augustus 2012 Welkom! Even voorstellen Waar komt energie vandaan? Algemene voeding Voeding voor/tijdens en na inspanning Voeding rondom een wedstrijd

Nadere informatie

Voeding in vechtsporten

Voeding in vechtsporten Voeding in vechtsporten Hoe je prestaties verbeteren met voeding? Mogelijke voordelen van voeding Goede gezondheid Voldoende energie Optimale spieropbouw Herstel naar de training Betere prestaties Controle

Nadere informatie

Welke brandstof en wanneer?

Welke brandstof en wanneer? Welke brandstof en wanneer? Na trainingen sneller en beter herstellen, tijdens inspanningen de hongerklop voorkomen of gewoon het maximale uit jezelf halen. Daarvoor heb je de juiste brandstof, de juiste

Nadere informatie

Het belang van vocht- en natriumopname voor sporters

Het belang van vocht- en natriumopname voor sporters Het belang van vocht- en natriumopname voor sporters Eerst enkele weetjes: Vocht (=lichaamswater) is het belangrijkste bestanddeel van ons lichaam Afhankelijk van je leeftijd, gewicht, lichaamssamenstelling

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Artikel Sport en voeding Alpe-d Huzes + 1

Artikel Sport en voeding Alpe-d Huzes + 1 Artikel Sport en voeding Alpe-d Huzes + 1 Energie-systemen Het belangrijkste doel van een goede voeding bij sporters is om het risico van uitputting door een brandstoftekort ( hongerklop ) voor te blijven.

Nadere informatie

Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie. Jan Steijns

Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie. Jan Steijns Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie Jan Steijns physical activity, athletic performance, and recovery from exercise are enhanced by optimal nutrition @

Nadere informatie

SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK

SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK Feel Good, SD Caspers, maart 2016 SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK - Steffanie Caspers - Sport voedingsadviesbureau Feel Good - Namens sportnetwerk Ommedijk: - presentaties - individuele begeleiding sporter

Nadere informatie

VVV-Venlo Jeugdopleiding

VVV-Venlo Jeugdopleiding VVV-Venlo Jeugdopleiding Voetbal: Adviezen voor de wedstrijd Door Prof Dr Fred Brouns, Universiteit va Maastricht De invloed van voeding op de prestatie is afhankelijk van het soort arbeid in het voetballen

Nadere informatie

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning. Trainer u16, KSV Roeselare

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning. Trainer u16, KSV Roeselare Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning Renzy Callewaert Trainer u16, KSV Roeselare renzy.callewaert@hotmail.com Index Voeding Koolhydraten Vetten Eiwitten Drinken Wat drinken? Hoeveel

Nadere informatie

Voeding organiseren = beter presteren. Sport en voeding. Sport en voeding. Hoe belangrijk is voeding? Betere prestaties door betere voeding?

Voeding organiseren = beter presteren. Sport en voeding. Sport en voeding. Hoe belangrijk is voeding? Betere prestaties door betere voeding? Voeding organiseren = beter presteren Els Corstjens Sportdiëtiste tiste Sport en voeding Hoe belangrijk is voeding? Betere prestaties door betere voeding? Sport en voeding Inspanning voeding = afbraak

Nadere informatie

123-12-2011 SPORTVOEDING. Zwat

123-12-2011 SPORTVOEDING. Zwat 1 SPORTVOEDING Zwat Inhoud: Wat is sportvoeding? Energiebehoefte Belang van Koolhydraten Praktisch Supplementen Atleet 1-2 2 WAAROM Voeding en sport Gezonde voeding: optimaal functioneren lichaam Extra

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Betere sportprestaties met een aangepaste voeding?

Betere sportprestaties met een aangepaste voeding? Betere sportprestaties met een aangepaste voeding? Inhoud Energiebehoefte Energieverbruik door sport Sportvoeding = gezonde voeding Sporten en drinken Recreatieve- of prestatiesporter Besluit Meer informatie?

Nadere informatie

BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION

BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION Let s BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION BOOOM - Woord vooraf Verzorgers en trainers streven ernaar om het beste uit hun atleten te halen. De juiste keuze van een betrouwbare en gezonde sportvoeding

Nadere informatie

Voedingsschema triatlon

Voedingsschema triatlon 1 INLEIDING Tijdens een triatlon worden achtereenvolgens drie verschillende sportdisciplines beoefend, namelijk zwemmen, fietsen en lopen. Er zijn verschillende categorieën van triatlon die verwijzen naar

Nadere informatie

Voeding voor optimale atletiekprestaties

Voeding voor optimale atletiekprestaties Voeding voor optimale atletiekprestaties Sportdiëtist Katrien Blaauw Sportvoedingsadvies t Groene Hart Inhoud Voorstellen Verschillende voedingsstoffen Koolhydraten/ Eiwitten/ Vetten/ Vocht Verschil sprint/

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon?

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon? TRAINEN VOOR DE KUSTMARATHON ZEELAND Dat lange rustige duurlopen de basis zijn voor een goede marathontraining, weet iedere hardloper. Maar velen weten niet, of willen niet weten, dat deze duurlopen heel

Nadere informatie

Wie weet nog raad met de koolhydraat? De laatste wetenschappelijke inzichten

Wie weet nog raad met de koolhydraat? De laatste wetenschappelijke inzichten Wie weet nog raad met de koolhydraat? De laatste wetenschappelijke inzichten Definitie Breder perspectief in de maatschappij Historische achtergrond: sportvoeding Nieuwe ontwikkelingen Voordelen Nadelen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Timing van Voeding. Congres Voeding en Leefstijl Marco Mensink, Division of Human Nutrition, Wageningen University

Timing van Voeding. Congres Voeding en Leefstijl Marco Mensink, Division of Human Nutrition, Wageningen University Timing van Voeding Congres Voeding en Leefstijl 19-11-2016 Marco Mensink, Division of Human Nutrition, Wageningen University Timing van Voeding rol van voeding bij herstel en adaptatie èn prestatie 2 Recovery

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Sportvoeding. Antwoord op veel gestelde vragen over voeding. Sadia Rodjan Danique Stoop

Sportvoeding. Antwoord op veel gestelde vragen over voeding. Sadia Rodjan Danique Stoop Sportvoeding Antwoord op veel gestelde vragen over voeding Sadia Rodjan Danique Stoop Alles over eten Wanneer eet ik gezond? Gezond eten wordt vaak gezien als het eten van voldoende groente en fruit. Maar

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Voeding voor dansers. Beter dansen en meer energie

Voeding voor dansers. Beter dansen en meer energie Voeding voor dansers Beter dansen en meer Om goed te kunnen dansen heb je en kracht nodig. In deze folder lees je alles over de juiste voeding om beter te kunnen presteren. Je vindt er praktische tips

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Vooronderzoek Sportvoeding

Vooronderzoek Sportvoeding Een diëtist kan zich specialiseren op een doelgroep zoals ouderen, kinderen en sporter. De laatste is de doelgroep die hier word behandeld. Deze groep is erg breed vanwege de vele sporten die mensen beoefenen

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

WIE ZIJN WIJ MINDY THOOLEN BEN MENGELERS

WIE ZIJN WIJ MINDY THOOLEN BEN MENGELERS WIE ZIJN WIJ BEN MENGELERS PERSONAL TRAINER BGN GEWICHTSCONSULENT SPECIALISATIE SPORTVOEDING KNKF GEWICHTSHEFTRAINER PERFECT PERFORMANCE TRAINER DOCENT SUMMA SPORT MINDY THOOLEN MASTER TRAINER CLUBJOY

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Voeding en aftrainen wedstrijdjudoka s Vetpercentage

Voeding en aftrainen wedstrijdjudoka s Vetpercentage Voeding en aftrainen wedstrijdjudoka s Er wordt veel geschreven en geïnformeerd over voeding. Soms zoveel dat mensen het niet meer weten. Het is niet onze bedoeling om het allemaal nog uitgebreider te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

De rol van koolhydraten in de voorbereiding E S T H E R V A N E T T E N, S P O R T D I E T I S T

De rol van koolhydraten in de voorbereiding E S T H E R V A N E T T E N, S P O R T D I E T I S T De rol van koolhydraten in de voorbereiding AMSTERDAMS WIELER SYMPOSIUM E S T H E R V A N E T T E N, S P O R T D I E T I S T Inhoud Koolhydraten Waarom: opladen en aanvullen Hoeveel heb je nodig Supercompensatie

Nadere informatie

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt Feiten over Herbalife Sinds 1980 Weight loss Vereenvoudigen gezonde (sport)voeding Toonaangevend en vernieuwend Beursnotering NYSE (code

Nadere informatie

10-wekenplan Kom op Tegen Kanker

10-wekenplan Kom op Tegen Kanker Scherm 1 10-wekenplan Kom op Tegen Kanker Voorwaarden De trainingszones Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8 Week 9 Week 10 Richtlijnen bij de fietstraining Bij klik op voorwaarden :

Nadere informatie

BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION

BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION Let s BOOOM! HIGH QUALITY SPORTS NUTRITION BOOOM - Woord vooraf Verzorgers en trainers streven ernaar om het beste uit hun atleten te halen. De juiste keuze van een betrouwbare en gezonde sportvoeding

Nadere informatie

Voeding en hardlopen

Voeding en hardlopen Voeding en hardlopen Sandra van der Westen- van Veltom, diëtiste Dieetvoorlichting de Grens www.dieetvoorlichting.nl Waar gaan we het vandaag over hebben? Voorstellen Gezonde voeding Voeding bij sport

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress en een onregelmatig

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie Locatie Eindhoven De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress

Nadere informatie

K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD

K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD Halve Finales De heenwedstrijd wordt gespeeld op woensdag 26/03/2014 U15 19h30 KFC Sparta Petegem KSK Maldegem A De terugwedstrijd wordt gespeeld op woensdag 02/04/2014 U15

Nadere informatie

Voedingsschema wielrennen : duurfietsen

Voedingsschema wielrennen : duurfietsen : duurfietsen INLEIDING Wielrennen is een duursport. Op professioneel niveau meten verschillende teams zich met elkaar.. Tactische richtlijnen zijn daarbij belangrijk. Maar de individuele klasse van de

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Winnen door voeding Schaatsen, Den Haag, 30 oktober 2010

Winnen door voeding Schaatsen, Den Haag, 30 oktober 2010 Winnen door voeding Schaatsen, Den Haag, 30 oktober 2010 e 17-11-2010 Supplementen Aanvullende sportvoeding Basis sportvoeding Anjavan van Geel e Anja e van Geel 17-11-2010 Anja e van Geel Supplementen

Nadere informatie

WAT WE GAAN DOEN. De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3

WAT WE GAAN DOEN. De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3 WAT WE GAAN DOEN 01 02 03 De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3 De ene duursport is de andere niet Stadium 4 04 Wat met

Nadere informatie

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort februari 2016 Zwemmen en voeding Je vindt sporten leuk, met name het zwemmen. Je besteed daar veel tijd aan, niet alleen tijdens

Nadere informatie

DE (BASIS) SPORTVOEDING. Bo van Rooij, sportdiëtist

DE (BASIS) SPORTVOEDING. Bo van Rooij, sportdiëtist DE (BASIS) SPORTVOEDING Bo van Rooij, sportdiëtist bo@myfoodcoach.nl 06-41705083 HET MENU Een goede basis (sport)voeding Koolhydraten Eiwitten Vetten Vocht Timing sportvoeding DOELSTELLINGEN Je weet hoe

Nadere informatie

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen 2 New Care Supplements levert voedingssupplementen die jou kunnen helpen om gezond en fit te blijven Als topsporter

Nadere informatie

De rol van sportvoeding bij herstel en trainingsadaptatie. Milou Beelen, SMC Zuid-Limburg / Maastricht University Milou Beelen

De rol van sportvoeding bij herstel en trainingsadaptatie. Milou Beelen, SMC Zuid-Limburg / Maastricht University Milou Beelen De rol van sportvoeding bij herstel en trainingsadaptatie Milou Beelen, SMC Zuid-Limburg / Maastricht University Milou Beelen Even voorstellen... Milou Beelen Sportarts SMC Zuid-Limburg en MUMC+ Post-doc

Nadere informatie