Gezonde Sportvoeding. als basis voor optimale sportieve prestaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezonde Sportvoeding. als basis voor optimale sportieve prestaties"

Transcriptie

1 Gezonde Sportvoeding als basis voor optimale sportieve prestaties Een gezonde voeding is levensbelangrijk. Niet enkel om sportieve prestaties te leveren is een uitgebalanceerde voeding een vereiste, maar ook om er een gezonde en fitte levensstijl op na te houden kan je niet zomaar alles naar binnen werken. Een goede voeding is voor een voetballer van essentieel belang voor: - Het leveren van prestaties - Een snel herstel na wedstrijd of training - Het vermijden van gezondheidsproblemen.

2 1.VOEDINGSBRONNEN De 3 basiselementen van een gezonde sportvoeding? Koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze moeten echter wel in de juiste verhouding aanwezig zijn. Doordat een sporter veel energie verbruikt, is het ook belangrijk dat hij veel energie opneemt. Koolhydraten: 60% - 65% * Vetten: 20% - 30% * Eiwitten: 10% - 15% * Hiernaast is ook vocht zeer belangrijk in een gezonde sportvoeding. * Let op: bovenstaande verhouding is zeer persoonlijk. Probeer en kijk waar jij je het best mee voelt.

3 1.1. KOOLHYDRATEN De inspanningen van een (jonge) voetballer bestaan uit veel korte, explosieve acties gedurende langere tijd. De enige energiebron die voldoende snel energie kan leveren, is die van de koolhydraten (suikers). Wil je de glycogeenvoorraden snel aanvullen, dan zal de voeding hoofdzakelijk uit koolhydraten moeten bestaan Er zijn 2 soorten koolhydraten: Ω Snelwerkende: deze kunnen direct worden opgenomen in het bloed en worden dus onmiddellijk omgezet in energie (vb. druivensuiker). Ω Traagwerkende: Deze moeten eerst omgezet worden in enkelvoudige suikers vooraleer ze kunnen worden opgenomen en omgezet worden in energie. Deze blijven dus langer aanwezig in het lichaam en worden niet direct verbruikt (vb. aardappelen en pasta) Als er voldoende koolhydraten in de voeding aanwezig is, worden deze opgeslagen als glycogeenvoorraad in de spieren en lever. Bij een inspanning kan deze voorraad worden aangesproken om energie te leveren.

4 Als sporter is het noodzakelijk een grote voorraad aan te leggen en deze ook aan te vullen. Dit kan door voldoende koolhydraten in te nemen voor de inspanning, tijdens de rust en na de inspanning. Koolhydraatrijke producten:

5 1.2. VETTEN Net als koolhydraten hebben we vetten nodig voor de energielevering. Tijdens het sporten zal de glycogeenvoorraad geleidelijk aan verminderen en zal het lichaam overgaan op vetverbranding. Vetten kunnen echter niet zo snel worden omgezet in energie en komen aldus pas op de tweede plaats in onze sportvoeding. Toch mogen we vetten niet weglaten uit onze voeding omdat ze nog tal van andere functies hebben, zoals de bescherming van onze organen en de aanbreng van een aantal belangrijke vitamines en noodzakelijke vetzuren. Er wordt aanbevolen dagelijks een voeding in de nemen die 20% - 30% vetten bevat.

6 1.3. EIWITTEN Eiwitten zijn in de eerste plaats bouwstoffen. Ze zijn onmisbaar voor opbouw en herstel van spieren, organen, het zenuwstelsel en het bloed. Wanneer de glycogeenvoorraden uitgeput raken, kunnen ze net als vetten aangewend worden als energiebron. Vooral na de inspanning is het belangrijk voldoende eiwitten in te nemen voor een goed herstel en opbouw van de spieren. Eiwitten kunnen we vinden in mager vlees en vleeswaren, magere vis, eieren (maximaal 2x/week), brood, magere melk en melkproducten en peulvruchten. Mager vlees Magere vleeswaren Varkenshaasje, kalfs-en varkensgebraad, kalfsgehakt, kalfslapje, ham, rundvlees,, lamsvlees, gevogelte zonder vel Achterham, bacon, gerookt vlees, kipfilet, kalkoenham, americain natuur. Er wordt aanbevolen dagelijks een voeding in te nemen die 10% - 15% eiwitten bevat.

7 Melk is ook een drank en levert dus ook vocht, maar omdat het ook nog vele andere voedingsstoffen bevat, zoals vet, hoort het thuis in de groep van de melkproducten. Dit geldt eveneens voor frisdranken en fruitsappen, die respectievelijk tot de restgroep en de groep van het fruit behoren VOCHT Naast kolhydraten, vetten en eiwitten is ook de inname van vocht zeer belangrijk. Tijdens de inspanning verliest een voetballer veel vocht via zweet en ademhaling. Een vochtverlies van meer dan 2% van het lichaamsgewicht dat zich uit in een groot dorstgevoel heeft reeds een negatieve invloed op de sportprestatie. Iedere kilo gewichtsverlies komt overeen met een verlies van 1 liter water De enige oplossing om deze veranderingen te voorkomen is zoveel mogelijk drinken. Dranken die tot de groep van vocht behoren zijn water, koffie, thee, bouillon en light frisdranken. De totale vochtbehoefte voor de speler bedraagt al snel 2 liter (fase wedstrijdvoorbereiding).

8 Lommel United-Tip Gebruik van sportdranken Sportdranken behoren tot de restgroep. Ze hebben hun nut bij het sporten, maar dan ook alleen bij het sporten. Het is echter belangrijk te weten wanneer de sportdrank moet ingenomen worden. Sportdranken kunnen we indelen in 2 groepen, namelijk de dorstlessers en de energiedranken. Het grote verschil in beide is de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Energiedranken bevatten meer koolhydraten dan dorstlessers. Deze hebben 2 belangrijke doelen: Ω Voorzien van extra energie Ω Aanvullen van de koolhydraatreserve nà de inspanning. Dorstlessers zijn vooral bedoeld om water en andere stoffen, zoals zout, aan de vullen die verloren worden via zweet en ademhaling. Welke sportdrank kies je nu het best? Voor de wedstrijd of training zorg je ervoor dat je voldoende water drinkt. De laatste 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd kan je kiezen tussen water of een dorstlesser (een isotone sportdrank). Tijdens de rust kan je weer kiezen voor water in combinatie met koolhydraatrijk voedingsmiddel (vb. banaan) of een dorstlesser. Na de wedstrijd is het belangrijk om het vocht- en koolhydraatverlies weer aan te vullen. Er kan aldus gekozen worden voor water, een dorstlesser of een energiedrank (hypertone). Kies je voor water moet je dit combineren met een koolhydraatrijk voedingsmiddel (vb. banaan). Enkele voorbeelden: Het is van belang dat er voldoende water wordt gedronken. Sportdranken zijn slechts een aanvulling om de vochtbalans op peil te houden. Dorstlesser (=isotoon) Extra Citroen Isostar grijs AA isotoon Aquarius Gatorado Energiedrank (=hypertoon) Extra Orange Isostar long energy AA high energy * Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Belangrijk is op de verpakking van de sportdrank te kijken (isotoon = dorstlesser / hypertoon = energiedrank)

9 2. SPELREGELS VAN EEN GEZONDE SPORTVOEDING 2.1. Fase wedstrijdvoorbereiding Bij balsporten die minuten duren, kan de prestatie verbeterd worden als voor de inspanning de glycogeenvoorraden worden opgebouwd door 2 dagen voor de wedstrijd te streven naar een voeding van minimaal 60% koolhydraten Wedstrijddag Tijdens de wedstrijddag is het vooral van belang dat je als voetballer geen last krijgt van je voeding: Ω Laatste grote maaltijd 3 uur voor de wedstrijd (om darmproblemen te voorkomen) Ω Tot aan de wedstrijd veel drinken! Ω De laatste 10 minuten voor de wedstrijd 1 à 2 bekertjes water of dorstlesser. Ω Na ieder kwart ml water of dorstlesser drinken Voor een snel herstel Na de wedstrijd is het van belang dat het verlies aan vocht en koolhydraten snel wordt aangevuld. De eerste twee uur na de inspanning gebeurt de aanvulling van koolhydraten in de spieren het snelst. Veel vochtopname. Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen (vb. banaan) Gebruik een voeding met voldoende eiwitten.

10 Lommel United-Tip 2: Voorbeeld van een doordeweeks dagschema dat voldoet aan de eisen van gezonde sportvoeding. Ontbijt - 3 sneetjes volkorenbrood - dun besmeerd met smeerstof met laag vetgehalte (25% vet) - 1 sneetje belegd met mager vlees - 2 sneetjes belegd met confituur, honing of appelstroop. - Een groot glas sinaasappelsap Tussendoortje s morgens - Water - 2 sneetjes bruin brood - dun besmeerd met smeerstof met laag vetgehalte (25% vet) - 1 banaan Warme maaltijd - 1 portie mager vlees - Klein beetje saus 1 - grote portie groenten - gekookte aardappelen - 1 schaaltje vanillepudding - 1 banaan Tussendoortje s middags - Water - 2 sneetjes bruin brood - dun besmeerd met smeerstof met laag vetgehalte (25% vet) - 1 banaan 2 e broodmaaltijd - 4 sneetjes volkorenbrood (dun besmeerd met smeerstof laag vetgehalte) - 3 sneetjes belegd met magere vleeswaren - 1 sneetje belegd met kaas - 2 magere yoghurtjes met fruit In de loop van de avond - Groot glas sinaasappelsap - Water - Droge of volkorenkoek

11 Lommel United-Tip 3: Voorbeeld van een wedstrijd-dagschema dat voldoet aan de eisen van gezonde sportvoeding. Ontbijt - 3 sneetjes volkorenbrood - dun besmeerd met smeerstof met laag vetgehalte (25% vet) - 1 sneetje belegd met mager vlees - 2 sneetjes belegd met confituur, honing of appelstroop. - Een groot glas sinaasappelsap Tussendoortje s morgens - Water - 2 sneetjes bruin brood - dun besmeerd met smeerstof met laag vetgehalte (25% vet) - 1 banaan Middagmaaltijd: 3 uur voor aanvang wedstrijd - 1 bord pasta (vb. spaghetti) - beetje saus - Klein beetje kaas (liefst light) - water Tot aan het begin van de wedstrijd - Veel water drinken!! - 10 minuten voor de wedstrijd 1 à 2 bekertjes dorstlesser drinken (isotoon) Tijdens de wedstrijd - Na ieder kwart 200 ml water of dorstlesser in combinatie met koolhydraatrijk voedingsmiddel (vb. banaan) Na de wedstrijd - 1 flesje of blikje (ong. 330 ml) energierijke drank of 500 ml dorstlesser + extra water 1 à 2 uur na de wedstrijd - 3 volkoren pistolets of 4 volkoren sneetjes brood - dun besmeerd met smeerstof (vetgehalte max. 40%) - 1 sneetje belegd met mager vlees. - 3 sneetjes belegd met confituur of honing. - Thuis kunnen magere of halfvolle melkproducten worden gebruikt om de eiwitten verder aan te vullen - 1 banaan

Gezonde sportvoeding

Gezonde sportvoeding Gezonde sportvoeding Het belang van gezonde voeding Wil je goed presteren tijdens je voetbaltrainingen en wedstrijden? Dan is het noodzakelijk dat je alle voedingsstoffen in de juiste verhouding en op

Nadere informatie

BEREID JE GOED VOOR!

BEREID JE GOED VOOR! BEREID JE GOED VOOR! De Basis Gezonde voeding is voor sporters belangrijk. Wil je goed presteren op de tennisbaan, dan moet je goed eten. Je hebt immers energie nodig om normaal te kunnen leven en bewegen.

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR Peuters en kleuters hebben een goede voeding nodig, dat is bekend. Maar waaruit moet deze voeding eigenlijk bestaan? In deze brochure wordt uiteengezet waaraan

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

Dieetadviezen bij wondgenezing

Dieetadviezen bij wondgenezing Dieetadviezen bij wondgenezing Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076)

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen Bij gebruik van Victoza

Voedingsrichtlijnen Bij gebruik van Victoza Voedingsrichtlijnen Bij gebruik van Victoza Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1009 Inleiding U heeft diabetes en uw arts heeft u het medicijn Victoza voorgeschreven. In deze folder leest u hoe

Nadere informatie

SPREEKBEURT OF WERKSTUK HOE EET IK GEZOND?

SPREEKBEURT OF WERKSTUK HOE EET IK GEZOND? SPREEKBEURT OF WERKSTUK HOE EET IK GEZOND? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt of werkstuk over gezond eten. De verschillende onderwerpen waar je in je spreekbeurt

Nadere informatie

Gezond eten en je fit voelen

Gezond eten en je fit voelen NICE - Nutrition Information Center ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 2 Gezond eten en je fit voelen TIPS EN TRICKS VOOR MANNEN Wat je moet (w)eten De ingrediënten van een gezonde levensstijl

Nadere informatie

Infobrochure. Laxerende voeding. Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Laxerende voeding. Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Laxerende voeding Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341 mensen zorgen voor mensen Contactgegevens dieetafdeling: Sarah Timmers: 011 826 043 Evelien Truijen: 011 826 057 2 Titel Laxerende voeding:

Nadere informatie

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het:

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het: DE SCHIJF VAN VIJF IN KINDERTAAL Gezond eten en veel bewegen: waarom zou je? Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat je het irritant vindt. Vraag je je weleens

Nadere informatie

VOEDING NA EEN MAAGVERKLEININGSOPERATIE

VOEDING NA EEN MAAGVERKLEININGSOPERATIE VOEDING NA EEN MAAGVERKLEININGSOPERATIE 293 Inleiding Na een maagverkleiningsoperatie is het belangrijk om uw voedingsgewoonte blijvend te veranderen. Alleen dan bereikt en behoudt u een gezond gewicht.

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 LITERATUUR BIJLAGE I Instructiehandleiding II Handleiding voor de ouders INLEIDING III Werkboek voor de kinderen De voorlichting

Nadere informatie

Avond 2: Energiehuishouding

Avond 2: Energiehuishouding Avond 2: Energiehuishouding Thema: Energiehuishouding, waar heb je voedsel voor nodig? Spreker: Prof. Dr. Luc van Loon, Department of Human Movement Sciences, Maastricht University Casus: Jan, Claire en

Nadere informatie

Beweging en diabetes. Informatiebrochure Beweging en Diabetes

Beweging en diabetes. Informatiebrochure Beweging en Diabetes Beweging en diabetes Informatiebrochure Beweging en Diabetes Items: Sporten en lichaam Hypo voorkomen Nog meer opletten Richtlijnen Algemeen Advies Samengevat Fysiogroep I Bewegen en zeker het beoefenen

Nadere informatie

Evenwichtig eten: lekker en gezond, ook voor onze mond. Tandvriendelijk voedingsadvies

Evenwichtig eten: lekker en gezond, ook voor onze mond. Tandvriendelijk voedingsadvies Evenwichtig eten: lekker en gezond, ook voor onze mond. Tandvriendelijk voedingsadvies 2 Evenwichtig eten: lekker en gezond, ook voor onze mond. Tandvriendelijk voedingsadvies April 2012 Een standpuntbepaling

Nadere informatie

Wetenschappelijke toelichting bij de Nubel Voedingsplanner

Wetenschappelijke toelichting bij de Nubel Voedingsplanner Wetenschappelijke toelichting bij de Nubel Voedingsplanner bij de vijfde uitgave van de Belgische voedingsmiddelentabel Informatie over: gezonde voeding, meet - en analysemethodes, maten en gewichten,

Nadere informatie

Voedingsfiches per leeftijdsgroep

Voedingsfiches per leeftijdsgroep Voedingsfiches per leeftijdsgroep Voedingstips voor peuters en kleuters Voedingstips voor lagere schoolkinderen Voedingstips voor jongeren Voedingstips voor volwassenen Voedingstips voor ouderen 61 Voedingstips

Nadere informatie

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren Acco Leuven / Den Haag Auteurs: Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren

Nadere informatie

Voedings- en bewegingstips voor peuters en kleuters

Voedings- en bewegingstips voor peuters en kleuters Voedings- en bewegingstips voor peuters en kleuters Inleiding Leeftijdsgrens tussen peuter en kleuter Een peuter is tussen 18 maanden en 3 jaar oud. Een kleuter is tussen 3 jaar en 6 jaar oud. Groei: Kinderen

Nadere informatie

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Versie 2.0 Alle informatie in dit ebook heeft uitsluitend ten doel te informeren. De informatie is niet bedoeld om diagnoses te stellen of welk gezondheidsprobleem dan

Nadere informatie

Elk uur eten, elk uur fitter!

Elk uur eten, elk uur fitter! Elk uur eten, elk uur fitter! Informatieboekje Inhoudsopgave Het VP3-voedingsprogramma bestaat uit 3 fasen! 6 Overtuigende resultaten 9 Ervaringen met het VP3-programma in Nederland 10 Voordelen ten opzichte

Nadere informatie

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet?

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet? Wanneer té dik? Iedereen weet dat je gezond moet eten om te leren, te sporten en gezond volwassen te worden. Sommige jongeren worden echter te dik. Dit kan een probleem zijn als je moeite hebt met sporten,

Nadere informatie

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Inleiding Borstkanker is een vreselijke ziekte, die je hele leven totaal overhoop haalt. Van de ene

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen Inhoudsopgave 7 9 13 23 Inleiding... 7 Ontstaan en aanpakken van overgewicht Hoe zijn de extra kilo s ontstaan?... 9 Hoe pak je de extra kilo s aan?... 10 Kun je afvallen zonder diëten?... 10 Wat is het

Nadere informatie

Instructies na een operatie voor overgewicht

Instructies na een operatie voor overgewicht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie Dieet bij chronische nierinsufficiëntie Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : O (0223) 69 69 16 O (0223) 69 69 27 O (0223) 69 62 81 O (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. De nieren in optimale

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

het Let-op-jeleefstijl-boekje

het Let-op-jeleefstijl-boekje het Let-op-jeleefstijl-boekje Wat je kunt doen aan het voorkomen van psychische en fysieke problemen Je leefstijl: wat is dat? Leefstijl gaat over de manier waarop je leeft. Dus hoe je eet, hoeveel je

Nadere informatie

Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes

Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes 1 Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes Tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Dieet bij diabetes mellitus

Dieet bij diabetes mellitus Dieet bij diabetes mellitus Afdeling diëtetiek mca.nl Inhoudsopgave Wat is diabetes? 3 Behandeling 4 Belangrijke voedingsstoffen bij diabetes 5 Hypoglycaemie 9 Veel gestelde vragen over het dieet bij diabetes

Nadere informatie