Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid"

Transcriptie

1

2 Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid

3 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Aktiviteiten : Participerende observaties (mystery shopping/calling) observaties per jaar 24 landen in Europa Kwalitatief en kwantitatief onderzoek : Online onderzoek Face-to-face Telefonisch Winkelaudits & technische audits Implementatie van motivatieprocessen

4 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Kantoren: België Nederland Duitsland Frankrijk Spanje Lid van MSPA:

5 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Retailorganisaties Consumentenorganisaties Fabrikanten Beroepsverenigingen Overheid E.a.

6 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Banken Telecom Autodealers

7 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Pharmacy Verzorging Consumentenorganisaties/ Verenigingen/ Ministeries Impossible d'afficher l'image liée. Le fichier a peut-être été déplacé, renommé ou supprimé. Vérifiez que la liaison pointe vers le fichier et l'emplacement corrects.

8 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Fashion Shoes Lingerie

9 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Outlet Premium Multi-brand

10 1. Inleiding Multi-Value: partner in Customer Experience Onze klanten: Wonen Ontspanning

11 Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid

12 2. Mystery shopping & customer experience 2.1. Wat is Mystery Shopping? Mystery Shopping is een observatiemethodiek (unobtrusive observation method) waarbij pseudo klanten (Mystery shoppers of observanten genoemd) aan de hand van een scenario en een vragenformulier een observatie uitvoeren (bezoek/bellen/mailen, etc), onaangkondigd.

13 2. Mystery shopping & customer experience 2.2. Waar situeert Mystery Shopping zich? Door middel van Mystery Shopping wordt de gap tussen de desired en de perceived experience gemeten.

14 Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid

15 Bij Mystery Shopping zijn volgende kwaliteits- aspecten uiterst belangrijk : 1. De kwaliteit van de pseudo-klant/observant 2. De kwaliteit van het vragenformulier 3. Het creëren van draagvlak in de organisatie 4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie

16 3.1. De kwaliteit van de pseudo-klant: De selectie van de pseudo-klant gebeurt aan de hand van het klantenprofiel van de opdrachtgever. De kwaliteit van de briefing en de instructie aan de pseudo-klant is primordiaal en kan gebeuren d.m.v. : persoonlijke briefing telefonische conferentie internet-instructie (eventueel met foto en beeldmateriaal)

17 3.1. De kwaliteit van de pseudo-klant: Wie is de Mystery Shopper: De pseudo klant De echte klant Het personeel

18 3.1. De kwaliteit van de pseudo-klant: Case KBC: Pseudo klant : Private Banking Woningkrediet Sparen & Beleggen De echte klant: Nadat hij een bezoek heeft gebracht bij zijn bankfiliaal De medewerker: Als deel van zijn opleiding.

19 3.1. De kwaliteit van de pseudo-klant: Case Ministerie Brussels Gewest taxi s : Blinden met geleidehond Mensen in rolstoel Toeristen Etc.

20 3.2. De kwaliteit van het vragenformulier: Aan de basis van een goed onderzoek ligt het vragenformulier. Waar moet een goed vragenformulier aan voldoen: gestructureerd : in volgorde van het koopproces inhoudelijk : volgens de gekende procedures objectief : persoons- en situatie-onafhankelijk (behaviour scale)

21 3.2. De kwaliteit van het vragenformulier: Voorbeeld: Behaviour Scale : o Ik word bij binnenkomst verbaal en vriendelijk begroet. o Ik word bij binnenkomst met een knikje en vriendelijk begroet. o Ik word bij binnenkomst routinematig begroet (zonder gevoel). o Ik word bij binnenkomst niet begroet. Rating Scale (ordinaal) : o De begroeting is uitstekend. o De begroeting is goed. o De begroeting is matig. o De begroeting is slecht.

22 3.2. De kwaliteit van het vragenformulier: Case Consumentenbond Test met 12 observanten: 6 observanten met Dezelfde score behaviour scale vragenformulier versus 6 observanten Verschillende score met rating scale vragenformulier

23 3.2. De kwaliteit van het vragenformulier: Inhoud van het vragenformulier: Technische aspecten : Functionele aspecten : Uitstraling winkel Bereikbaarheid Herkenbaarheid Beschikbaarheid van producten POS materiaal Visual Merchandising Pricing Etc. Gedrag en houding : Vriendelijkheid Open houding Kennis : Productkennis Verkoopvaardigheden zoals behoeftebepaling, advies, afsluiten van de koop, etc.

24 3.3. Het creëren van draagvlak in de organisatie: Mystery Shopping ligt vaak gevoelig in organisaties. Er moet daarom gezorgd worden voor draagkracht vanuit het lokale management en het team dus niet alleen vanuit de directie. Een transparante en positieve communicatie rond mystery shopping vormt de basis voor het creëren van draagvlak bij medewerk(st)ers.

25 3.3. Het creëren van draagvlak in de organisatie: Case BMW: Mystery shopping met feedback. Technische mystery visits (audits met feedback).

26 3.3. Het creëren van draagvlak in de organisatie: Case Apothekers : De keuze om deel te nemen ligt bij de apotheker zelf. De pseudo-patiënt is de Personal Coach van de apotheker. De rapportage t.b.v. de beroepsvereniging is anoniem.

27 3.3. Het creëren van draagvlak in de organisatie: Case VLAM (Vlaams Centrum voor Agro & Visserijmarketing): De keuze om deel te nemen ligt bij de bakker zelf. De pseudo-klant is de Personal Coach van de bakker (feedback gesprek). De totaalresultaten worden door VLAM gebruikt voor marketingdoeleinden.

28 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Er dienen goede afspraken te worden gemaakt rond de rapportage t.b.v. de winkelverantwoordelijken : Online of schriftelijk Op naam of anoniem Actierapport of niet Etc.

29 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Case Esprit 450 storemanagers ontvangen een mail wanneer het resultaat van hun bezoek online staat. Men dient actie te nemen aan de hand van een actierapport. Het actierapport wordt met het team en de manager besproken.

30 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Individueel rapport per winkel

31 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Op directieniveau dienen de analyses om de sterke en zwakke punten te localiseren (op land-, regio- of winkelniveau) en om verbeterprocessen te implementeren.

32 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Doelstelling van de rapportage : Sensibilisering van gedrag. Implementeren van verbeterprocessen. Bijsturen van procedures t.b.v. de klantbeleving. Motivatie door middel van bv. directe beloning. E.a.

33 3.4. De transparantie en duidelijkheid van de rapportage op alle niveaus in de organisatie: Case JBC Onmiddellijke beloning van de medewerk(st)er bij een top service in de winkel en bij de paskamer. De pseudo klant maakt zich bekend en feliciteert de medewerk(st)er door herhaling van alle positieve ervaringen.

34 Inhoud: 1. Inleiding 2. Customer Experience & Mystery Shopping 3. Kwaliteitsaspecten bij Mystery Shopping 4. Toepasbaarheid

35 4. Toepasbaarheid Mystery shopping wordt gebruikt als instrument voor het meten van: Prestaties van medewerk(st)ers. Het effect van trainingen. (verkoop- en producttrainingen). Concurrentie-onderzoek. Merkonderzoek t.b.v. fabrikanten. (wordt mijn merk als 1 ste genoemd en welke kenmerken worden er over mijn merk verteld?) Diefstalpreventie. Visual Merchanding audits.

36 Rondvraag

37

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Mezenlaantje 7 1861 ME Bergen Telefoon: (072) 58 15 241 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Gregor

Nadere informatie

HOE INTERACTIEVE TECHNOLOGIE DE KLANT KAN BEINVLOEDEN IN HET WINKELPROCES. Afstudeerscriptie: Jolien van der Meulen

HOE INTERACTIEVE TECHNOLOGIE DE KLANT KAN BEINVLOEDEN IN HET WINKELPROCES. Afstudeerscriptie: Jolien van der Meulen HOE INTERACTIEVE TECHNOLOGIE DE KLANT KAN BEINVLOEDEN IN HET WINKELPROCES Afstudeerscriptie: Jolien van der Meulen Colofon Student: Jolien van der Meulen Studentnummer: 098075 Bedrijf: Kenniscentrum Design

Nadere informatie

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 1 Dit rapport geeft een overzicht op groepsniveau van hun bevlogenheid, energie- en stressbronnen en de gemiddelde

Nadere informatie

Een onderzoek naar de partnertevredenheid

Een onderzoek naar de partnertevredenheid De partner aan het woord Een onderzoek naar de partnertevredenheid Helder, flexibel, betrouwbaar Datum: 4 juni 2014 Versie: 1.8 Eindrapport Begeleider SpeakUp BV Giuseppe Levatino giuseppe@speakup.nl 088-7732573

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014 Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014 De klantbeleving tijdens contactmomenten bij banken, verzekeraars, energiemaatschappijen en telecom- en internetproviders. Voorwoord Het vermogen om klanten

Nadere informatie

Waarom een geweldige klantervaring verbeteren?

Waarom een geweldige klantervaring verbeteren? Waarom een geweldige klantervaring verbeteren? TOTE-M helpt Triodos om de klantbeleving bij het openen van een betaalrekening verder te verbeteren Triodos Bank is een van de duurzaamste banken ter wereld.

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PROJECTMANAGEMENT INCOMPANY TRAINING PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. OVER PROJECTMANAGEMENTMETHODEN In Nederland worden diverse

Nadere informatie

Assessment Center voor Teamleiders

Assessment Center voor Teamleiders Assessment Center voor Teamleiders Wilt u weten of uw teamleider(s) werkelijk leidinggevende(n) zijn, of bent u daarvan al overtuigd maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw

Nadere informatie

Wezenlijke vragen over persoonlijkheid en training. De ITTI -methodiek: het antwoord dat de essentie raakt

Wezenlijke vragen over persoonlijkheid en training. De ITTI -methodiek: het antwoord dat de essentie raakt Door uzelf te kennen kunt u pas echt succesvol zijn. Weten wat uw ware persoonlijkheid is en waar u goed in bent. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor uzelf, maar ook voor de mensen binnen uw organisatie.

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum:

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum: Zakelijke coaching vragenlijst Document Voor bedrijf: Door: Datum: Inhoud Instructies Bedrijfs onderzoek 1. De verwachtingen in het bedrijf 2. Uitdagingen en mogelijkheden met inzicht op verwachting 3.

Nadere informatie

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt:

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt: Inleiding Wilt u weten of uw Teamleider werkelijk een leidinggevende is, of bent u daar al van overtuigd, maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw organisatie doormaakt? Wellicht

Nadere informatie

20 Ontwikkeling methodiek training on the job Systematische verbetering van de kwaliteit van overleg- en communicatievormen (deel 2)

20 Ontwikkeling methodiek training on the job Systematische verbetering van de kwaliteit van overleg- en communicatievormen (deel 2) 20 Ontwikkeling methodiek training on the job Systematische verbetering van de kwaliteit van overleg- en communicatievormen (deel 2) Theo Wijnen Coördinator team consulting en ontwikkeling Redactiecoördinator

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Lexima 17-10-2011 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK Dit instituutsrapport belicht de activiteiten van Lexima vanuit verschillende invalshoeken: vanuit de klant (Klanttevredenheidsonderzoek)

Nadere informatie

Onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking

Onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking Onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking Hoe ver je gaat als interviewer, bakent de geïnterviewde af (Paul Jambers) Onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking Handreikingen voor

Nadere informatie

Validering Skills Indicator

Validering Skills Indicator Validering Skills Indicator 2007 Opdrachtgever: TFC Arnhem Dick Slettenhaar BAROC Knowledge Consultancy (101207) Validering SI - 1/25 - Inhoud Validering Skills Indicator... 1 Inleiding... 3 Validiteit

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Onderzoeksopzet energie.tevreden.nl. Versie 1.0 120711. pagina 1 van 10

Onderzoeksopzet energie.tevreden.nl. Versie 1.0 120711. pagina 1 van 10 Onderzoeksopzet energie.tevreden.nl Versie 1.0 120711 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet 1. Doelstelling(en) onderzoek... 3 2. Opzet onderzoek... 3 3. Noodzaak tot zorgvuldige naleving onderzoeksopzet...

Nadere informatie

Processen in crisistijden

Processen in crisistijden Whitepaper Processen in crisistijden De huidige economische situatie biedt kansen voor het efficiënter inrichten van processen en het implementeren van procesoptimalisaties. Inleiding In alle bedrijfstakken

Nadere informatie

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA 1 Verandering naar de verscherpte cultuur: meetbaar? Binnen veel organisaties wordt er gewerkt

Nadere informatie

Bewustwording van cybersecurity

Bewustwording van cybersecurity 2015 Bewustwording van cybersecurity Deze rapportage is het resultaat van een samenwerkingsverband van energie- en nutsbedrijven. De volgende personen zijn bereikbaar voor vragen: Naam Organisatie Telefoon

Nadere informatie

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING info@exellior.com September 2014 Copyrights KNOWLEDGE INTO ACTION 2 GEFELICITEERD! U heeft besloten meer te willen weten over de ontwikkeling

Nadere informatie

13-06-2012/Job profiel Marketing Manager Selecta

13-06-2012/Job profiel Marketing Manager Selecta Koningsstraat 53 1211 NK Hilversum Nederland Telefoon +31 35 6460343 Fax +31 35 6460345 www.careeropeners.nl 13-06-2012/Job profiel Marketing Manager Career Openers puts a-players in contact with a-companies.

Nadere informatie

Adviesrapport Case Generatieconflict

Adviesrapport Case Generatieconflict Adviesrapport Case Generatieconflict 20-april-2012 Hogeschool NCOI HBO-Managementvaardigheden Module Inspirerend leidinggeven F. van Walraven Case Generatieconflict U bent sinds een half jaar manager van

Nadere informatie

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT 1. Inleiding Het Team Testing team heeft de WickedTeams Teamanalyse gedaan. Deze teamanalyse geeft inzicht in een aantal kenmerken die van

Nadere informatie

100% persoonlijke groei betekent... People-Management. Generatieve Communicatie Trainingen

100% persoonlijke groei betekent... People-Management. Generatieve Communicatie Trainingen 100% persoonlijke groei betekent... People-Management Generatieve Communicatie Trainingen ...200% Return On Investment People-Management Professioneel communiceren vereist persoonlijke groei Hoe vaak heeft

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

Inhoud. 1 Making Business Personal. 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft. 3 Microsoft Dynamics CRM 2013. 4 Microsoft Dynamics

Inhoud. 1 Making Business Personal. 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft. 3 Microsoft Dynamics CRM 2013. 4 Microsoft Dynamics Making Business Personal Microsoft Dynamics CRM 2013 Inhoud. 1 Making Business Personal CRM Partners & Persoonlijke relaties 4 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft Devices & Services 6 3 Microsoft Dynamics

Nadere informatie

Ebook. De balanced scorecard als instrument voor besturing en strategie. Drs. G.H. (Harry) Huizing AC. HHFinance

Ebook. De balanced scorecard als instrument voor besturing en strategie. Drs. G.H. (Harry) Huizing AC. HHFinance Ebook De balanced scorecard als instrument voor besturing en strategie Drs. G.H. (Harry) Huizing AC HHFinance Ontwerp omslag: J. de Brué van Groothuizen De uitgeverij, Apeldoorn 2013 Behoudens uitzonderingen

Nadere informatie