Kempische bedrijventerreinenvisie naar een goed afgesteld verkeerslicht!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kempische bedrijventerreinenvisie naar een goed afgesteld verkeerslicht!"

Transcriptie

1 Kempische bedrijventerreinenvisie naar een goed afgesteld verkeerslicht! Projectgroep kempische bedrijventerreinenvisie 1 maart 2012

2 inhoud 1. (gepland) aanbod bedrijventerreinen per gemeente 2. vraag-aanbodconfrontatie t/m naar een verkeerslichtmodel/aanbodstrategie voor De Kempen

3 bestaand en direct uitgeefbaar aanbod Bergeijk Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Terstond uitgeefbaar Bergeijk De Rijt 4,2 3,9 3,3 0,6 Loonsebaan 2, Het Stoom 39 33,64 33,64 0 Leemskuilen 11,5 8,6 6,83 1,77 Mortakkers 3,3 2,75 2,75 0 Waterlaat Fase 5 6,2 5,5 5,5 0 In Bergeijk zijn op de bedrijventerreinen De Rijt en Leemskuilen nog kavels uitgeefbaar (totaal 2,36 hectare). Het gaat om kavels bij de kernen Luyksgestel en Westerhoven. De kavels zijn bestemd voor kleinschalige lokale uitbreidingen. Vooralsnog stagneert de concrete uitgifte vanwege de economische situatie

4 veroudering bedrijventerreinen Bergeijk Bedrijventerreinen in Bergeijk zijn beperkt verouderd. Het merendeel van de terreinen en bedrijfslocaties heeft een verzorgde uitstraling. De leegstand is beperkt en de beeldkwaliteit is voldoende. Ook is de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen (ondanks de ligging nabij de dorpskernen) de laatste jaren verbeterd. Op enkele deelgebieden en kavels is nog ruimte voor verbetering of intensivering van het ruimtegebruik. Enkele bedrijven, die van oudsher in Bergeijk gevestigd zijn, zijn inmiddels uitgegroeid tot grootschalige bedrijven. Omdat deze bedrijven overwegend in de sector industrie zitten en veel aan- en afvoer van goederen hebben heeft de gemeente Bergeijk de wens een aantal locaties op bedrijventerrein Het Stoom / Waterlaat te transformeren. Het gaat om een drietal locaties waarbij de wens vanuit de gemeente bestaat de bedrijven te verplaatsen naar het Kempisch BedrijvenPark en mogelijk woningbouwontwikkeling op de achtergebleven bedrijfslocaties toe te staan. Vanwege markt- en bedrijfstechnische redenen is er op dit moment nog geen zicht op de termijn waarop dit gaat spelen. De gemeente Bergeijk geeft aan dat door transformatie en herprofilering 20 hectare vervangingsvraag bestaat (werkgroep werklocaties Zuid Oost, 2011).

5 gepland aanbod Bergeijk De gemeente heeft plannen lopen voor het uitbreiden van de bestaande bedrijventerreinen: Het gaat om het bedrijventerrein Waterlaat, waar nog 2,5 hectare netto oppervlak beschikbaar kan worden gemaakt, na toepassing van een binnenplanse wijzigingsbevoegdheid. Binnen het plan Waterlaat VI wordt op korte termijn 3,5 hectare uitgegeven aan één specifiek bedrijf. De koopovereenkomst is reeds gesloten. Het bestemmingsplan is in procedure in de ontwerp-fase. Vaststelling van het plan is voorzien medio april Het oppervlak met een bedrijfsbestemming kan niet worden ingezet als regulier bedrijfsterrein, omdat alleen de zeer specifieke bestemming kranenbouwbedrijf is opgenomen. Daarnaast is in het plan Waterlaat VI in potentie nog een uitgeefbaar oppervlak van circa 5 hectare aanwezig in de vorm van zachte plancapaciteit. Doelgroep is gemengde bedrijvigheid met een gemiddelde uitstraling, van klein tot middelgroot (<5.000 m 2 ). Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Niet-terstond uitgeefbaar Bergeijk Waterlaat 20,8 17,81 15,31 2,5 Waterlaat VIa 3,5 3,5 3,5 0 Waterlaat VIb 5,6 5,0 0 5,0

6 Totaaloverzicht Bergeijk In onderstaande tabel een samenvatting van de toekomstige voorraad in Bergeijk: Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 2,37 hectare 0 hectare 7,5 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: 2,37 ha. waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 7,5 ha functioneel: Project met bijzondere status: Waterlaat VI, 3,5 ha. Kranenbouwbedrijf.

7 Bestaand en direct uitgeefbaar aanbod Bladel Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Terstond uitgeefbaar Bladel Industrieterrein Hapert 44,5 35,5 35,5 0 De Beemd 8,35 6,78 6,31 0 De Sleutel 73,1 60,5 60,5 0 Leemskuilen Abc Terrein 4 1,2 1,2 0 Kempisch Bedrijvenpark - 59,5 3,7 43,8 Kempen Logistiek Centrum (KLC)* * KLC is onderdeel van het KBP maar gericht op logistiek In Bladel is op Kempisch BedrijvenPark (zie volgende sheet) grond beschikbaar voor uitgifte. Het gaat om 43,8 hectare uitgeefbare grond. Daarnaast is er specifiek voor de logistiek 12 ha beschikbaar op het KLC (onderdeel KBP).

8 Kempisch BedrijvenPark: voor grote bedrijven De vier Kempische gemeenten ontwikkelen samen het Kempisch BedrijvenPark. In een gebied van 170 hectare wordt bedrijventerrein gerealiseerd. De ruimte is bedoeld om de uitbreidingsbehoefte van bedrijven in de regio te huisvesten. De kavelomvang is vanaf m². Hierdoor ontstaan herontwikkelkansen op achtergebleven locaties (voor woningbouw of bedrijven). De aanleg van het bedrijventerrein zorgt ook voor een betere aansluiting van de kernen Hapert en Bladel (N284) op de A67. Het terrein heeft daarmee een eigen snelwegafslag. Inmiddels beginnen de eerste contouren van het terrein zichtbaar te worden.

9 veroudering bedrijventerreinen Bladel (1) De kwaliteit van de bedrijventerreinen in Bladel is op de meeste terreinen voldoende. Het merendeel van de terreinen en bedrijfslocaties heeft een verzorgde uitstraling. De leegstand is beperkt en de beeldkwaliteit is voldoende. Uit de verouderingsinventarisatie van de provincie (2010) blijkt dat Leemskuilen en De Sleutel matig scoren. De terreinen herbergen nu een mix van kleinschalige en middelgrote bedrijvigheid met een functionele tot gemiddelde uitstraling. Met name De Beemd is nauwelijks verouderd, zo blijkt uit onze schouw. De entree van dit terrein is iets rommelig en er is op delen van het terrein enige parkeerdruk. Echter het algemene beeld is verzorgd. Leemskuilen is wel verouderd. Hier speelt met name dat de uitstraling van de publieke en private ruimte matig is. Ook is er sprake van een eenzijdige ontsluiting en zien we (beperkt) leegstand en open opslag. Een gedeelte van het bedrijventerrein verschiet langzaam van kleur (wonen/werken) door de ontwikkeling van enkele woningen aan de entree van het bedrijventerrein. In de toekomst is dit mogelijk een goede strategie voor het hele bedrijventerrein. De gemeente Bladel geeft aan dat door transformatie 5,5 hectare vervangingsvraag bestaat (werkgroep werklocaties Zuid Oost, 2011).

10 veroudering bedrijventerreinen Bladel (2) De gemeente Bladel maakt zich zorgen over het bedrijventerrein De Sleutel in relatie tot de ontwikkeling van het Kempisch BedrijvenPark. Het bedrijventerrein is nu zeer beperkt verouderd (er komt beperkt leegstand voor circa 5%, deels structureel - en de uitstraling is slechts in enkele deelgebieden ondermaats). Echter doordat het met name middelgrote bedrijven herbergt, die op het terrein nauwelijks kunnen uitbreiden, en doordat de locatie achter Bladel ligt (ten opzichte van de A67) bestaat het gevaar dat bedrijven willen verhuizen naar het nieuwe KBP. Verplaatsing kan leiden tot leegstand en verpaupering van het terrein. Hier is zorgvuldigheid gewenst. De gemeente heeft ook enkele locaties in de (kleinere) kernen waar men de bedrijvigheid wil verplaatsen. Echter door strikte woningbouwcontingenten is het vaak niet mogelijk om woningbouw te realiseren op de achtergebleven locatie. Dit zet een rem (door gebrek aan financiering) op de transformatie van deze locaties. Bladel zet op deze locaties in op wonen-werken.

11 Gepland aanbod Bladel Bladel heeft de locatie Hapert Noord in de pijplijn: goed voor 4,5 hectare netto (zacht plan). Hapert Noord zal niet op korte termijn tot ontwikkeling gebracht worden. Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Niet-terstond uitgeefbaar Bladel Hapert-Noord? 4,5 0 4,5

12 Totaaloverzicht Bladel In onderstaande tabel een samenvatting van de toekomstige voorraad in Bladel: Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 55,8 hectare 0 hectare 4,5 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: 10 ha gemiddeld: 33,8 ha functioneel: logistiek: 12 ha waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 4,5 ha functioneel:

13 Bestaand en direct uitgeefbaar aanbod Eersel Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Terstond Gemeente uitgeefbaar Eersel Bt Vessem 1,2 1,2 1,2 0 Het Groen Hoefseweg 1,1 1,1 1,1 0 Molenakkers Noord 5,5 5,5 5,5 0 De Haagdoorn 25,2 18,01 18,01 0 Akkerweg II 1 0,62 0,62 0 Margrietlaan 1 0,17 0,17 0 Meerheide 23,8 18,56 18,56 0 Hoefseweg II 2,4 1,8 1,8 0 Meerheide II 6 4,3 4,3 0 Meerheide III 22 12,6 0 7,9 Vencomatic campus 5,8 5,8 5,8 0 Duizel 4,3 4 3,4 0,6 Op bedrijventerrein Duizel is nog 0,6 ha uitgeefbaar voor kleinschalige uitbreidingen Meerheide III is bouwrijp gemaakt en is gedeeltelijk (7,9 ha) direct uitgeefbaar. Voor de overige hectares is nog geen door de provincie goedgekeurd bestemmingsplan. Bij de Venco Campus is men momenteel bezig met bouwen.

14 veroudering bedrijventerreinen Eersel Bedrijventerreinen in Eersel zijn van voldoende kwaliteit. Het merendeel van de terreinen en bedrijfslocaties ligt er goed bij. De leegstand is beperkt en de beeldkwaliteit is voldoende. Op enkele locaties is nog ruimte voor verbetering of intensivering van het ruimtegebruik. Het bedrijventerrein Molenakkers Noord heeft een matige bereikbaarheid omdat de entree gelegen is nabij de ontsluitingsweg van de kern van Eersel en de provinciale weg. Dit leidt tot congestie tijdens drukke tijden en als het stoplicht op rood staat.

15 Gepland aanbod Eersel Op Meerheide III is nog 4,7 ha niet terstond uitgeefbaar aanbod. De gemeente Eersel heeft daarnaast afspraken met de provincie voor de aanleg van Meerheide West III en voor KLG Logistics en Becx (plannen voor uitbreiding van specifieke bedrijven voor 9 hectare). Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Niet-terstond uitgeefbaar Meerheide III 22 12,6 0 4,7 Meerheide west (Becx) Meerheide west (KLG)

16 Totaaloverzicht aanbod Eersel In onderstaande tabel een samenvatting van de toekomstige voorraad in Eersel: Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 8,5 hectare 4,7 hectare 9 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 7,9 ha functioneel: 0,6 ha waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 4,7 ha functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: logistiek: 9 ha

17 Bestaand en direct uitgeefbaar aanbod Reusel-De Mierden Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Terstond uitgeefbaar Reusel- De Mierden Kailakkers 2,3 1,9 1,9 0 Denestraat II Denestraat Denestraat Akker Koningshoek 3, Denestraat Oost Reusel-De Mierden heeft geen bedrijfsgrond voor uitgifte beschikbaar op dit moment.

18 veroudering bedrijventerreinen Reusel-De Mierden De bedrijfslocaties in Reusel-De Mierden zien er verzorgd uit. Ook is de leegstand beperkt. Zie de foto s hieronder.

19 Gepland aanbod Reusel-De Mierden In Reusel is op termijn circa 11,5 hectare beschikbaar voor uitgifte. De kavels zijn bestemd voor lokale uitbreidingen. Door een RvS procedure is dit plan nog zacht. De tweede fase van Kleine Hoeven (circa 9 hectare) is nog een zacht plan en uitgifte hiervan staat pas over 5-6 jaar in de planning. Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Niet-terstond uitgeefbaar Kleine Hoeven I 12 11,7 0 11,7 Kleine Hoeven II 10 8,7 0 8,7

20 Totaaloverzicht aanbod Reusel-De Mierden In onderstaande tabel een samenvatting van de toekomstige voorraad in Reusel-De Mierden: Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 0 hectare 0 hectare 20,5 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 20,5 ha functioneel:

21 Bestaand en direct uitgeefbaar aanbod Oirschot Gemeente Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Terstond uitgeefbaar Oirschot IT Oirschot (De Stad) Uitbreiding Bt (De Stad) 13,5 9,02 9,02 0 Steenfort De Scheper 16,13 11,32 11,32 0 Kanaaldijk Noord 2,5 2,36 1 1,36 Bedrijvenstrip Moorland 0,79 0,79 0,79 0 Westfields Op Kanaaldijk Noord en Westfields zijn nog kavels uitgeefbaar (totaal 10,36 hectare). Op Kanaaldijk Noord gaat het om slechts zo n 1,5 ha, op Westfields om 9 ha. De hectares op Westfields zijn alleen bestemd voor Oirschotse bedrijven vanaf m2. Bovendien is deze 9 ha niet exclusief voor grote Oirschotse bedrijven; ook bedrijven uit de Eindhovense regio mogen er zich vestigen, waarbij bedrijven uit Best in de eerste fase (en tweede, zie sheet hierna) voorrang hebben.

22 Westfields: 35 hectare voor grote bedrijven Locatie in de oksel A2/A58. Omvang: 35 ha uitgeefbaar, prijsniveau KBP Fase 1 en 2: 10 ha voor grote Oirschotse bedrijven (> m2) en 10 ha met voorrang voor bedrijven uit Best Fase 3: 15 ha voor Eindhovense bedrijven Sinds 2 jaar is doelgroep overigens ruimer en mogen ook bedrijven elders uit de stedelijke regio Eindhoven zich op Westfields vestigen. De eerste vestiger, bijvoorbeeld, Holland Banden, komt uit Son & Breugel Centraal gelegen voor bedrijven in Oirschot c.q. bedrijven die zijn georiënteerd op oost-west as A58/A2, zo blijkt uit gesprekken met potentiële vestigingskandidaten door projectmanager WestFields. Concurrentiepositie t.o.v. KBP: navraag bij KBP en Oirschot toont aan dat bedrijven die in één van beide terreinen interesse hebben dat niet hebben voor het andere. De marktoriëntatie van bedrijven is leading hierin. Voor veel bedrijven die gericht zijn op de oost-west as A58, is het KBP niet interessant door de extra transportkosten die dat met zich meebrengt. Dit geldt andersom ook voor bedrijven die meer zijn georiënteerd op de noord-zuidas A67. Dit wordt onderstreept door de pendelcijfers van Oirschot met de rest van De Kempen en SG Eindhoven (sheet hierna). Ook hier zien we dat de economie en arbeidsmarkt van Oirschot relatief weinig binding hebben met de rest van De Kempen en dat de meeste dynamiek plaatsvindt binnen Oirschot en op de as naar SG Eindhoven enerzijds en Tilburg anderzijds. Kortom: beide terreinen bedienen grotendeels een eigen marktgebied.

23 Pendelrelaties Oirschot Figuur 4: (bij benadering) pendelgegevens Oirschot inkomend en uitgaand, Bron CBS, 2011, bewerking Stec Groep overig NL Tilburg circa mensen wonen en werken in Oirschot en pendelen dus niet Sted. gebied Kempen De beroepsbevolking van Oirschot is sterker op het stedelijk gebied georienteerd dan op De Kempen. Dit mede door de ligging aan de A58 tussen Eindhoven en Tilburg.

24 veroudering bedrijventerreinen Oirschot Bedrijventerreinen in Oirschot zijn beperkt verouderd. Het merendeel van de terreinen en bedrijfslocaties heeft een verzorgde uitstraling. Er is een ambitie om de terreinen De Stad (IT Oirschot) en Steenfort te revitaliseren. Hier speelt met name een matige beeldkwaliteit, veel bedrijfswoningen, beperkt leegstand en parkeerproblematiek. Met name op De Stad is een aantal bedrijven gevestigd die gezien hun omvang (> m2) mogelijk in aanmerking komen voor Westfields. De gemeente heeft de ambitie om de achterblijvende kavels vervolgens te herontwikkelen voor de kleinschalige, lokale vraag. In Middelbeers bestaat potentieel een transformatieopgave (bedrijventerrein naar woningbouw) op de Oranjestraat. Deze opgave betreft een gebied van circa 3,4 hectare. In het gebied is een aantal bedrijven gevestigd. Figuur 25: Ligging Oranjestraat in Middelbeers. Bron: gemeente Oirschot februari 2012

25 Gepland aanbod Oirschot Plannen: uitbreidingsmogelijkheid van De Scheper (2 e fase), ongeveer 10 ha. Daarnaast is nog potentiële derde fase van iets meer dan 6,5 ha. Plannen zijn opgenomen in structuurvisie maar staan on hold (middellange termijn). Op WestFields zijn nog twee extra fases voorzien van in totaal 25 ha. Dit aanbod is echter bestemd voor bedrijven uit de Eindhovense regio, met voorrang voor Best en Eindhoven. Plannaam Bruto Netto Uitgegeven Niet-terstond uitgeefbaar De Scheper fase II De Scheper fase III - 6,5 0 6,5

26 Totaaloverzicht Oirschot In onderstaande tabel een samenvatting van de planvoorraad in Oirschot: Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 10,36 hectare 0 hectare 16,5 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 9 ha. functioneel: 1,36 ha. waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: ha. functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 16,5 ha. functioneel: Er ligt 25 ha aan harde plannen op WestFields. Deze twee aanvullende fases zijn bestemd voor bedrijven uit SG Eindhoven, met voorrang voor Best en Eindhoven. We nemen deze voorraad dan ook niet mee.

27 conclusies aanbod De Kempen (inclusief Oirschot) 55% Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 77 hectare 4,7 hectare 58 hectare Kwalitatieve analyse aanbod waarvan. hoogwaardig: 10 ha gemiddeld: 50,7 ha functioneel:4,33 ha logistiek: 12 ha waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 4,7 ha functioneel: waarvan. hoogwaardig: gemiddeld: 49 ha functioneel: logistiek: 9 ha exclusief 25 hectare Westfields gereserveerd voor bedrijven uit Best en Eindhoven (en eventuele vestigers uit rest regio Eindhoven)

28 naar een verkeerslichtmodel en aanbodstrategie bedrijventerreinen De Kempen Voorstel van de projectgroep bedrijventerreinenvisie De Kempen Voorbesproken op 1 maart 2012

29 overaanbod bedrijventerreinen t/m 2020? Vraag ha Aanbod 140 ha Waarvan Direct uitgeefbaar Harde plannen Zachte plannen 77 hectare 4,7 hectare 58 hectare

30 kleinschalig vs. grootschalig Belangrijk om te weten is hoeveel van de geraamde vraag tot 2020 voor rekening komt van kleinschalige bedrijvigheid en hoeveel voor regionale, grootschalige bedrijven. Over het algemeen gaan we ervan uit dat kleinere bedrijven veel meer lokaal opereren en ook lokaal georiënteerd zijn als zij zoeken naar een nieuwe vestigingslocatie. We maken hiervoor onderscheid tussen kleinschalig (<5.000 m2 kaveloppervlak) en grootschalig (>5.000 m2 kaveloppervlak).

31 meeste transacties kleinschalig, maar groot zorgt voor volume Om een inschatting te maken van de verdeling tussen groot en klein kijken we naar een overzicht van gerealiseerde transacties in uw regio. Zie de figuur 17. Omdat hier uitgegaan wordt van m2 bvo en niet kaveloppervlak moeten we dit nog corrigeren. Een logische verdeelsleutel is 1m2 bvo = 2m2 kaveloppervlak. 80% van de transacties is <5.000 m2 kaveloppervlak. Echter de 20% grotere transacties zorgen wel voor een flink volume (gemeten naar volume is circa 50 tot 60% > m2, zie figuur 18). Bovendien komt de bovenregionale vraag voor rekening van de component grootschalig. Figuur 17: Transacties naar grootteklasse in m2 bvo. Bron: sprekende cijfers, Dynamis Vastgoed, 2011 Figuur 18: Opname bedrijfsruimte in m2 bvo in Bron: PropertyNL, bewerking Stec Groep, 2012

32 prognose voor de toekomst: 60% van de vraag is grootschalig Op basis van deze cijfers concluderen we dat 40% van de toekomstige vraag in de regio lokaal en kleinschalig is. 60% van de vraag is daarmee grootschalig (zie figuur). Figuur 19: Vraag naar bedrijventerrein tot Bron: Stec Groep, % 40% 60% Groot (>5.000 m2) Klein (tot m2) 20% van het aantal bedrijven van het aantal hectares

33 grootschalig: ha vraag kleinschalig: ha vraag Op basis van deze cijfers concluderen we dat ha van de vraag lokaal en kleinschalig is ha van de vraag is daarmee grootschalig (zie figuur). We gaan hierbij uit van een totale vraag tot en met 2020 van ha. Figuur 20: Vraag naar bedrijventerrein tot Bron: Stec Groep, % ha 60% ha Groot (>5.000 m2) Klein (tot m2) verdeling groot / klein

34 Voorstel: grootschalig segment status aparte Figuur 35: Segmentering bedrijventerreinen De Kempen (vraag en aanbod) Groot (>5000 m2) Klein (<5000 m2) aanbod De Kempen vraag De Kempen t/m 2020 Overaanbod? KBP: 43,8 ha KLC: 12 ha (logistiek) Westfields: 9 ha ha ha direct uitgeefbaar: 12,23 ha harde plannen: 4,7 ha zachte plannen: 58 ha ha ha Het grootschalige segment geven we een aparte positie. Alle gronden voor dit segment op de bovengenoemde locaties zijn nu al uitgeefbaar en over de uitgifte van deze gronden zijn al regionale afspraken gemaakt. Deze locaties zullen gewoon afgemaakt moeten worden, vooral ook omdat zij een belangrijke functie vervullen in de toekomstige doorgroeimogelijkheden van bedrijven uit De kempen. Hoewel het aanbod de vraag overtreft adviseren we deze locaties voor de beoogde doelgroep beschikbaar te houden en niet te herprofileren naar bijvoorbeeld kleinschalige kavels. Dit om naar de toekomst toe de vestigingsmogelijkheden voor grotere bedrijven te blijven garanderen (nu weggeven aan bedrijven < m2 ondermijnt de mogelijkheden voor de realisatie van extra terrein voor grote bedrijven als deze vraag ineens toch boven verwachting hard blijkt te gaan!). Maar ook omdat een kleinere verkaveling maar beperkt soelaas zal bieden. Voor deze doelgroep blijven genoemde grote locaties namelijk een beperkt vestigingsalternatief. Beter kunnen de achterblijvende locaties door verplaatsing van grote bedrijven kleinschalig worden herverkaveld

35 verkeerslicht voor kleinschalig aanbod (<5.000 m² kavel) Kortom, het verkeerslicht spitst zich wat ons betreft toe op de terreinen < m2! Hierna gaan we in op: vraag tot en met 2020 (<5.000 m2) per gemeente aanbod (kavels <5.000 m2) per gemeente verkeerslichtmodel en aanzet tot aanbodstrategie De Kempen

36 vraag tot en met 2020 (<5.000 m2) per gemeente Om de geraamde vraag voor de regio te vertalen naar de 5 afzonderlijke gemeenten, hanteren we als verdeelsleutel het aandeel van iedere gemeente in het huidige areaal bedrijventerreinen. Motivering hiervoor is dat het overgrote deel (tot zo n 90 à 95%) van de vraag zoals ook elders in Nederland gevormd wordt door de zittende bedrijvigheid op de huidige bedrijventerreinen. Op basis hiervan komen we tot de volgende verdeelsleutel: Bergeijk een aandeel van 20%, ofwel 4-6 ha vraag Bladel een aandeel van 30%, ofwel 6-9 ha vraag Eersel een aandeel van 20%, ofwel 4-6 ha vraag Oirschot een aandeel van 20%, ofwel 4-6 ha vraag Reusel- De Mierden een aandeel van 10%, ofwel 2-3 ha vraag

37 aanbod (kavels <5.000 m²) Direct uitgeefbaar Bergeijk 2,37 7,5 Bladel 0 4,5 Eersel 8,5 4,7* Oirschot 1,36 16,5 Reusel De Mierden 0 20,5 Harde en zachte plannen * excl. 9 hectare Becx en KLG

38 aanzet aanbodstrategie (<5.000 m²) volgens verkeerslichtmodel; uitgangspunten Groen: nu al direct uitgeefbare terreinen Hard & zacht planaanbod: Lichtgroen: faseren, maar voor 2020 ontwikkelen Oranje: faseren/ontwikkelen vanaf 2020 Rood: schrappen Oordeel op basis van (1) vraag en aanbodsituatie per gemeente en (2) de beoogde doelgroep

39 aanzet aanbodstrategie (<5.000 m²) volgens verkeerslichtmodel; uitgangspunten Gemeente Plannaam Nog uitgeefbaar Aantal hectare type terrein Status Bergeijk De Rijt 0,6 - lokaal Direct uitgeefbaar Bergeijk Leemskuilen 1,77 - lokaal Direct uitgeefbaar Bergeijk Waterlaat - 2,5 lokaal Zacht plan Bergeijk Waterlaat VI b - 5 lokaal Zacht plan Bladel De Beemd 0,47 lokaal Direct uitgeefbaar Bladel Hapert Noord 4,5 lokaal Zacht Eersel Duizel 0,6 lokaal Direct uitgeefbaar Eersel Meerheide III 7,9 lokaal Direct uitgeefbaar Eersel Meerheide III 4,7 lokaal Hard plan Oirschot Kanaaldijk Noord 1,63 lokaal Direct uitgeefbaar Oirschot De Scheper fase II A 5 lokaal Zacht plan Oirschot De Scheper, fase II B 5 Zacht plan Oirschot De Scheper fase III 6,5 lokaal Zacht plan Reusel-De Mierden Kleine Hoeven I* 11,7 lokaal Zacht plan Reusel-De Mierden Kleine Hoeven II 8,7 lokaal Zacht plan * Terrein heeft deels opvangfunctie vanuit Bladel. Locatie is te groot voor de verwachte vraag in R-DM en zal gefaseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door opsplitsen van een deel voor en na (Gedeeltelijke) ontwikkeling van de locatie voor 2020 is wel nodig omdat R-DM anders niks heeft. Bijzondere locaties Eersel Becx Zacht plan Eersel KLG Zacht plan Reusel-DM Van Cranenbroek, kleine hoeven II - 2,6 - Zacht plan Bergeijk Kranenbouwbedrijf, Waterlaat VI a - 3,5 - Zacht plan

40 Monitoring plus een flexibel voorraadsysteem (1) De keuzes in het verkeerslicht moeten vervolgens vergezeld gaan met heldere monitoring van de daadwerkelijke ontwikkeling van vraag naar en aanbod van bedrijventerreinen in De Kempen(gemeenten). Immers, de toekomst is moeilijk exact te voorspellen. Juist deze tijd is economisch lastig en kent veel onzekerheden. De conjunctuur is daardoor grillig met pieken en dalen. Onze vraagraming voor De Kempen geeft de best mogelijke indicatie van de toekomstige behoefte op dit moment. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat de vraag lager of juist hoger gaat uitpakken. Vanwege deze grilligheid moet u frequent nagaan of bijsturen van het verkeerslicht nodig is. Net zoals een echt verkeerslicht moet het van rood naar groen kunnen springen en andersom! Om dit bijsturen verantwoord mogelijk te maken is regelmatige monitoring op Kempenniveau noodzakelijk.

41 Monitoring plus een flexibel voorraadsysteem (2) Essentieel hierbij is een goed en flexibel voorraad systeem waarbij niet de vraag op zichzelf de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden (het verkeerslicht) bepaalt, maar een regionale en lokale voorraadnorm voor bestaand vastgoed, bouwrijpe kavels en plannen. Bijvoorbeeld gemeente X mag 4 hectare uitgeefbaar terrein van type x en y in voorraad hebben (te baseren op de verwachte vraag) en het aanbod van courante leegstaande panden mag maximaal 5% zijn van de totale voorraad (= frictieleegstand). Pas wanneer de voorraad voor een bepaald type voorraad onder de norm zakt of er te weinig courant bestaand vastgoed is, mag een gemeente nieuwe hectaren in ontwikkeling brengen (indien nodig en goed afgestemd met de invulling en herstructurering van bestaande terreinen). Zo vormt het vraagcijfer (wat uiteindelijk niets meer is dan een indicatie met de wetenschap van nu) geen plafond en is er altijd voldoende gedifferentieerd (bestaand en nieuw) aanbod in De Kempen(gemeenten), maar met minimale risico s op overaanbod. Kortom: er zijn altijd genoeg (voorgebakken) broodjes voor de bedrijven in De Kempen! We adviseren dit voorraadsysteem (als uit te werken project) op te nemen in de visie!

STOPLICHT VOLGNR STEDELIJK GEBIED

STOPLICHT VOLGNR STEDELIJK GEBIED REGIO GEMEENTE STATUS LOCATIE SEGMENT *zie legenda OPP. (netto ha) uitgeefbaar direct STOPLICHT VOLGNR STEDELIJK GEBIED Stedelijk Gebied Eindhoven Hard Brainport Innovatie Campus fase 1 C 25 25 0 Groen

Nadere informatie

NAAR EEN STRATEGIE VOOR BEDRIJVENTERREINEN IN DE BRABANTSE KEMPEN - CONCEPT - De Brabantse Kempen samen met Stec Groep

NAAR EEN STRATEGIE VOOR BEDRIJVENTERREINEN IN DE BRABANTSE KEMPEN - CONCEPT - De Brabantse Kempen samen met Stec Groep NAAR EEN STRATEGIE VOOR BEDRIJVENTERREINEN IN DE BRABANTSE KEMPEN - CONCEPT - De Brabantse Kempen samen met Stec Groep Stec Groep BV Peter van Geffen, Evert-Jan de Kort & Hub Ploem 8 juli 2012 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Behoefteraming bedrijventerreinen Zuid-Holland. Stec Groep Hub Ploem Bestuurlijk overleg Midden-Holland 2 oktober 2017

Behoefteraming bedrijventerreinen Zuid-Holland. Stec Groep Hub Ploem Bestuurlijk overleg Midden-Holland 2 oktober 2017 Behoefteraming bedrijventerreinen Zuid-Holland Stec Groep Hub Ploem Bestuurlijk overleg Midden-Holland 2 oktober 2017 Uitgifte blijft achter, aanbod blijft stijgen 1200 1000 800 600 400 200 0 2012 2013

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Hoofdrapport 4 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en context pagina 3 3. Geografische afbakening pagina 4 4. Ontwikkeling

Nadere informatie

ACTUALISATIE UITGIFTETEMPO BEDRIJVENTERREINEN Stec Groep aan gemeente Apeldoorn (concept)

ACTUALISATIE UITGIFTETEMPO BEDRIJVENTERREINEN Stec Groep aan gemeente Apeldoorn (concept) ACTUALISATIE UITGIFTETEMPO BEDRIJVENTERREINEN Stec Groep aan gemeente Apeldoorn (concept) Stec Groep B.V. Peije Bruil en Guido van der Molen Juni 2012 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 2. CONCLUSIES EN ADVIEZEN

Nadere informatie

Vraag 6 Hoe groot is de vloeroppervlakte van de bedrijfsruimte die u denkt nodig te hebben voor uw uitbreiding- of verplaatsingsplannen?

Vraag 6 Hoe groot is de vloeroppervlakte van de bedrijfsruimte die u denkt nodig te hebben voor uw uitbreiding- of verplaatsingsplannen? Conclusie Tot 2020 wordt een behoefte naar bedrijventerrein in de gemeente Zijpe geraamd van circa 5 hectare. Dit is ook de oppervlakte die in de planningsopgave in de provinciale structuurvisie is opgenomen.

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN

1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN BIJLAGE A 1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN Bedrijventerreinen zijn onder te verdelen op basis van verschijningsvorm De vraag naar bedrijfsruimte is gedifferentieerd is en kan

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant O 2/33 Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 11 juli 2017 Inhoud Samenvatting 5 1. Inleiding

Nadere informatie

Regionaal Programma Werklocaties. Presentatie aan: Raadsleden gemeenten regio Arnhem Nijmegen

Regionaal Programma Werklocaties. Presentatie aan: Raadsleden gemeenten regio Arnhem Nijmegen Regionaal Programma Werklocaties Presentatie aan: Raadsleden gemeenten regio Arnhem Nijmegen Doel en opzet presentatie Doel presentatie: Raadsleden informeren over ontwikkeling Regionaal Programma Werklocaties

Nadere informatie

Monitor bedrijventerreinen provincie Noord-Holland

Monitor bedrijventerreinen provincie Noord-Holland Monitor bedrijventerreinen provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Eindrapport Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland ECORYS Nederland BV Rotterdam, 23 januari 2009 r/ II18688 ECORYS Nederland

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Zuidoost-Brabant

Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Zuidoost-Brabant Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Zuidoost-Brabant 31 oktober 2016 Inleiding In deel A van de Monitor Werklocaties zijn relevante cijfers en figuren opgenomen voor de RRO-regio en de gemeenten binnen

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Naar een afsprakenkader bedrijventerreinen Noordoost-Brabant. Informatieve bijeenkomst Land van Cuijk. Stec Groep

Naar een afsprakenkader bedrijventerreinen Noordoost-Brabant. Informatieve bijeenkomst Land van Cuijk. Stec Groep Naar een afsprakenkader bedrijventerreinen Noordoost-Brabant Informatieve bijeenkomst Land van Cuijk Stec Groep Hub Ploem en Juriën Poulussen 30 september 2015 Bedrijven van grote waarden voor Land van

Nadere informatie

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD Bovengemiddelde economische waarde, goed perspectief Het economisch effect van Pinnepot is uitgedrukt in een score. Deze score geeft op basis van objectief

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 211 viel de opname van bedrijfsruimte in 212 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kerkerak (Sliedrecht) Waardeloos of waardevol? Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kerkerak, Gemeente Sliedrecht A. Inleiding Deze factsheet geeft

Nadere informatie

1. VRAAGAANBODANALYSE

1. VRAAGAANBODANALYSE BIJLAGE A 1. VRAAGAANBODANALYSE In deze bijlage gaan we in op het aanbod en de vraag op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau. In paragraaf 1 zetten we de aanpak uiteen. Daarna leest u achtereenvolgens

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14 Werklocaties Leusden Avond van Leusden 30/01/ 14 Programma Toelichting opdracht De context De staat van de werklocaties De markt 2 TOELICHTING OPDRACHT 3 Aanleiding onderzoek Visietraject Princenhof Toenemende

Nadere informatie

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD Gemiddelde economische waarde, goed perspectief Het economisch effect van Pinnepot is uitgedrukt in een score. Deze score geeft op basis van objectief meetbare

Nadere informatie

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht Stec Groep aan Gemeente Maastricht Desiree Uitzetter 18 november 2014 U vroeg ons: Actuele inzichten voor herijking stedelijke programmering Nieuwe regionale

Nadere informatie

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient, gemeente Capelle a/d IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft

Nadere informatie

1 november Vraag-aanbod analyse bedrijventerreinen Gemeenten Asten en Someren

1 november Vraag-aanbod analyse bedrijventerreinen Gemeenten Asten en Someren 1 november 2011 Vraag-aanbod analyse bedrijventerreinen Gemeenten Asten en Someren De vraag naar bedrijventerreinen Tabel 1a: De vraag naar bedrijventerrein voor de korte, middellange en lange termijn:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7. Bijlagen

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7. Bijlagen 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7 Bijlagen Inleiding Regio Holland Rijnland is bezig met het opstellen van een regionale bedrijvenstrategie. In het PHO Economie

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kethelvaart Gemeente Schiedam 1. FACTSHEET BEDRIJVENTERREIN KETHELVAART,

Nadere informatie

Herstructureringsopgave. bedrijventerreinen MRA

Herstructureringsopgave. bedrijventerreinen MRA Herstructureringsopgave bedrijventerreinen MRA Stec Groep aan MRA Jasper Beekmans en Evert-Jan de Kort 28 juni 2018 Inhoud Interactief deel Aanleiding Aanpak Resultaten analyses Conclusie en aanbevelingen

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

Werklocaties Limburg. 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015

Werklocaties Limburg. 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015 Werklocaties Limburg 'Natte Terreinen' (werklocaties met ontsluiting via het water) Resultaten REBIS 2015 monitor Limburgse bedrijventerreinen en dienstenlocaties per 31-12-2015 INHOUD VEROUDERING & REVITALISERING

Nadere informatie

Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Midden-Brabant

Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Midden-Brabant Monitor Werklocaties 2016 Deel A - Regio Midden-Brabant 31 oktober 2016 Inleiding In deel A van de Monitor Werklocaties zijn relevante cijfers en figuren opgenomen voor de RRO-regio en de gemeenten binnen

Nadere informatie

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Uitgevoerd in opdracht van: Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Nijmegen, 30 april 2014 Inhoud A B Aanbod in beeld Bedrijventerrein factsheets 1 A Aanbod in beeld

Nadere informatie

Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen. Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014

Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen. Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014 Marktonderzoek bedrijventerreinen gemeente Dalfsen Bestuurlijke eindrapportage 28 februari 2014 Inleiding BMC heeft in opdracht van de gemeente Dalfsen een marktonderzoek uitgevoerd naar de lokale behoefte

Nadere informatie

MARKTSCAN. 1. Gerichte markinformatie. 2. Markt op macroniveau

MARKTSCAN. 1. Gerichte markinformatie. 2. Markt op macroniveau MARKTSCAN 1. Gerichte markinformatie Het bieden van de flexibiliteit in het bestemmingsplan voor Eeneind West is geen doel op zich. Het moet de vertaling zijn van het gewenste ruimtegebruik van de bedrijven

Nadere informatie

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 WDO Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 Opvang Bovenregionale vraag HW: Ridderster Westelijke Dordtse

Nadere informatie

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha.

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha. Aan: Pfo Economie Van: A.J. Moerkerke Betreft: Aanbodanalyse bedrijventerreinen Hoeksche Waard Samenvatting en conclusie In deze notitie is met behulp van beschikbare gegevens van provincie en gemeenten

Nadere informatie

Datum : 3 december 2013 Onze referentie : 13.305 / HP Onderwerp : onderbouwing verhuisdynamiek in gemeente Neder-Betuwe

Datum : 3 december 2013 Onze referentie : 13.305 / HP Onderwerp : onderbouwing verhuisdynamiek in gemeente Neder-Betuwe GEM Kesteren Zuid De heer Alkema Datum : 3 december 2013 Onze referentie : 13.305 / HP Onderwerp : onderbouwing verhuisdynamiek in gemeente Neder-Betuwe Geachte heer Alkema, U vroeg ons onderzoek te doen

Nadere informatie

BREDA Nassaustad. Inwoners: bron RWB 2015 Beroepsbevolking: Werklozen / % werklozen: / 9,8 % Banen: Vestigingen: 16.

BREDA Nassaustad. Inwoners: bron RWB 2015 Beroepsbevolking: Werklozen / % werklozen: / 9,8 % Banen: Vestigingen: 16. BREDA Nassaustad Inwoners: 180.937 bron RWB 2015 Beroepsbevolking: 98.000 Werklozen / % werklozen: 9.617 / 9,8 % Banen: 99.324 Vestigingen: 16.600 Belangrijkste sectoren: 1. Gezondheids- en welzijnszorg

Nadere informatie

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Nieuw Mathenesse, Gemeente Schiedam A. Inleiding Deze factsheet

Nadere informatie

Naar duurzame verstedelijkingsafspraken. bedrijventerreinen. Stec Groep

Naar duurzame verstedelijkingsafspraken. bedrijventerreinen. Stec Groep Naar duurzame verstedelijkingsafspraken bedrijventerreinen Stec Groep Evert-Jan de Kort 2 april 2015 Logistiek en groothandel grootste vragers, krimpende ruimtebehoefte industrie Veel planaanbod, in elke

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Midden-Holland t.a.v. tafel Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt Postbus AH Gouda

Gedeputeerde Staten. Midden-Holland t.a.v. tafel Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt Postbus AH Gouda Gedeputeerde Staten Contact M. Verwaal T 070-441 77 14 m.verwaal@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Midden-Holland t.a.v. tafel Economie,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Werklocaties

Voortgangsrapportage Werklocaties Voortgangsrapportage Werklocaties Inleiding Het Programma Werklocaties Limburg 2020 legt de herstructureringsopgave en de planningsopgave voor bedrijventerreinen vast tot en met 2020. Na een voorbereiding

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Leegstand bedrijfsruimten 3 3 Typering leegstand 6 Bijlage 1 Contactpersonen 9 Uitgevoerd in opdracht van: Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Wat beweegt de woningmarkt in (Zuidoost-)Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Raadsledenbijeenkomst Metropoolregio

Nadere informatie

1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN

1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN BIJLAGE A 1. STADSREGIO ARNHEM/NIJMEGEN 1.1 Westervoortsedijk/ t Broek, Arnhem Algemene kenmerken Oppervlakte (netto ha) Totale oppervlakte: 130,0 ha. Netto uitgeefbaar: 14,8 ha. Levensfase Bedrijventerrein

Nadere informatie

BREDA Nassaustad. 2. gezondheids- en welzijnszorg 3. advisering, onderzoek, special, zakelijke dienstverlening

BREDA Nassaustad. 2. gezondheids- en welzijnszorg 3. advisering, onderzoek, special, zakelijke dienstverlening BREDA Nassaustad Inwoners: 183.448 Beroepsbevolking: 101.000 Werklozen / % werklozen: 3.737/ 3,8 % Banen: 106.550 Vestigingen: 18.776 Belangrijkste sectoren: 1. groot- en detailhandel per 1.1.2018 (bronnen:

Nadere informatie

MEOB. Inleiding. Factsheet. MEOB in beeld

MEOB. Inleiding. Factsheet. MEOB in beeld Inleiding in beeld (gemeente Oegstgeest) is een van de terreinen die in kader van de regionale bedrijventerreinenstrategie Holland-Rijnland op de rol staan voor een pilot herstructurering. In deze sheet

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder, gemeente Maassluis A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht

Nadere informatie

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand Sector Economische Zaken Danny van Leeuwen 23 februari 2006 Inhoud Inleiding Haarlemmermeer Economisch profiel Ontwikkeling kantorenlocaties

Nadere informatie

Onderbouwing ruimtebehoefte De Kooi Hoogerheide. Stec Groep in opdracht van gemeente Woensdrecht

Onderbouwing ruimtebehoefte De Kooi Hoogerheide. Stec Groep in opdracht van gemeente Woensdrecht Onderbouwing ruimtebehoefte De Kooi Hoogerheide Stec Groep in opdracht van gemeente Woensdrecht Evert-Jan de Kort en Hub Ploem 8 juli 2014 Onderbouwing ruimtebehoefte De Kooi Hoogerheide Onderbouwing ruimtebehoefte

Nadere informatie

Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018

Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018 Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018 1. Inleiding In 2010 zijn de vier gemeenten in de West Achterhoek (Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek)

Nadere informatie

Werkconferentie Bedrijventerreinen

Werkconferentie Bedrijventerreinen Werkconferentie Bedrijventerreinen Wat gaan we vandaag doen? Welkom Wim van der Leegte Welkom Renée Hoekman, voorzitter Portefeuillehoudersoverleg Werken Stedelijk Gebied Inhoudelijke toelichtingen Workshops

Nadere informatie

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw Presentatie aan raadsleden MRE, 24 juni 2015 Ladder laatste rijksbelang RO, overgenomen door provincie PBL: evaluatie Ladder Monitoring

Nadere informatie

REGIONALE VISIE BEDRIJVENTERREINEN KOP VAN NOORD-HOLLAND Stec Groep samen met Gewest Kop van Noord-Holland. 1 maart 2007

REGIONALE VISIE BEDRIJVENTERREINEN KOP VAN NOORD-HOLLAND Stec Groep samen met Gewest Kop van Noord-Holland. 1 maart 2007 REGIONALE VISIE BEDRIJVENTERREINEN KOP VAN NOORD-HOLLAND Stec Groep samen met Gewest Kop van Noord-Holland 1 maart 2007 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Aanpak 2 1.3 Leeswijzer 3 2. NAAR

Nadere informatie

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3630196 Aan : gemeenteraad Datum : 25 november 2010 Portefeuillehouder : Wethouder G. Boeve TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

Nadere informatie

BIJLAGE A KENGETALLEN In deze bijlage geven we in overzichtelijke tabellen de kengetallen weer die gebruikt zijn ter bepaling van de effecten van het kantoren- en bedrijventerreinenprogramma voor de regio

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland

Bedrijfsruimtemarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 211 viel de opname van bedrijfsruimte in 212 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Bedrijventerreinen op de schop SGE Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER

Bedrijventerreinen op de schop SGE Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER Bedrijventerreinen op de schop SGE 17-2-2016 Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER Kort voorstellen Sinds master 96 bezig met bedrijventerreinen Promotie wat beweegt bedrijven, Nota bedrijventerreinen

Nadere informatie

Onderbouwing Aanvraag ontheffing Ruimtelijke Verordening Gelderland

Onderbouwing Aanvraag ontheffing Ruimtelijke Verordening Gelderland Onderbouwing Aanvraag ontheffing Ruimtelijke Verordening Gelderland Datum: 03 mei 2011 Versie 2 1/ 8 1 Projectbeschrijving De ontwikkeling van de locatie Proeftuinen maakt onderdeel uit van de ontwikkelingsvisie

Nadere informatie

Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam. 23 mei 2012 Desirée Uitzetter

Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam. 23 mei 2012 Desirée Uitzetter Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam 23 mei 2012 Desirée Uitzetter Even voorstellen.. Stec groep: adviesbureau Gebieden Gebouwen Grond Geld bedrijventerreinen!! Wat zien we landelijk

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 VERENIGING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 INLEIDING... 6 1.1 ONDERZOEKSVRAAG

Nadere informatie

TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG

TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG 12 januari 2016 drs. Fokke de Jong Australiëlaan 5, 3526 AB Utrecht 030 693 60 00 info@atrive.nl www.atrive.nl KvK: 31042832

Nadere informatie

Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers

Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers Stec Groep aan SB&O B.V. Bouke Timmen & Mathijs Lammers februari 2016 Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Wel of niet verouderd?

Wel of niet verouderd? afbeelding plaatsen op dit grijze vlak (of vraag Jolanda/ Edwin om een mooie plaat) tip drawing lines aanzetten (linksonder draw ; grid and guides ; display drawing guides on screen. Over de beoordeling

Nadere informatie

Ondernemersvisie Bedrijventerreinen Brabant

Ondernemersvisie Bedrijventerreinen Brabant Aangeboden aan gedeputeerden Bert Pauli en Yves de Boer door Kamers van Koophandel Brabant en Zuidwest-Nederland & Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging Woensdag 21 december 2011 Er is een nieuwe aanpak

Nadere informatie

KANTOORTYPOLOGIE AMERSFOORT

KANTOORTYPOLOGIE AMERSFOORT BIJLAGE A KANTOORTYPOLOGIE AMERSFOORT In deze bijlage vindt u de kwalitatieve vraag naar kantoren in de gemeente Amersfoort toegelicht. Basis voor deze kwalitatieve vraagraming is de segmentering in vier

Nadere informatie

VOORBEELD VRAAG EN AANBOD ANALYSE BEDRIJFSRUIMTE ESSENTIES EN KERNOPGAVEN. 1. De feiten. 2. Match en mismatch. 3. Suggesties voor bestaande voorraad

VOORBEELD VRAAG EN AANBOD ANALYSE BEDRIJFSRUIMTE ESSENTIES EN KERNOPGAVEN. 1. De feiten. 2. Match en mismatch. 3. Suggesties voor bestaande voorraad ESSENTIES EN KERNOPGAVEN 1. De feiten De gemeente beschikt over ha aan bedrijventerrein, verdeeld over zes terreinen. Er is nog circa ha uitgeefbaar, waarvan 2, ha per direct. De kavels die worden aangeboden

Nadere informatie

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2005 4448 Onderwerp voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord Holland T.a.v. de Statengriffier,

Nadere informatie

Concept-Uitgiftebeleid. Bedrijventerreinen. Hoeksche Waard

Concept-Uitgiftebeleid. Bedrijventerreinen. Hoeksche Waard Concept-Uitgiftebeleid Bedrijventerreinen Hoeksche Waard Pg. 2 Inleiding Pg. 3 Kaders uitgiftebeleid Pg. 5 Beleidskader Pg. 6 Toelichting artikelen 1 Inleiding De wortels van het oude uitgiftebeleid liggen

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni Werklocaties Leusden Avond van Leusden 19 juni Aanleiding Toenemende leegstand Nieuwe ontwikkelingen blijven uit Druk vanuit provincie 2 Titel presentatie Centrale onderzoeksvraag Hoe positioneert Leusden

Nadere informatie

Bedrijventerreinen in balans. Behoefteraming en uitgiftetempo bedrijventerreinen Ede. Stec Groep aan gemeente Ede

Bedrijventerreinen in balans. Behoefteraming en uitgiftetempo bedrijventerreinen Ede. Stec Groep aan gemeente Ede Bedrijventerreinen in balans Behoefteraming en uitgiftetempo bedrijventerreinen Ede Stec Groep aan gemeente Ede Jan Paul Stouten, Evert Jan de Kort en Lukas Meuleman 31 oktober 2016 Bedrijventerreinen

Nadere informatie

Ontwikkelplan bedrijventerrein Kellen. Programma van eisen voor investeringsvriendelijke regelgeving

Ontwikkelplan bedrijventerrein Kellen. Programma van eisen voor investeringsvriendelijke regelgeving Ontwikkelplan bedrijventerrein Kellen Programma van eisen voor investeringsvriendelijke regelgeving Ontwikkelplan Kellen 1 Feiten en cijfers Kellen 2 Waarom is het goed ondernemen op Kellen? 3 Kernwaarden

Nadere informatie

Aan de commissie: Aan de Raad. Made, 27 november Datum vergadering: Agendapunt : Visie bedrijventerrein Stuivezand

Aan de commissie: Aan de Raad. Made, 27 november Datum vergadering: Agendapunt : Visie bedrijventerrein Stuivezand Aan de Raad Made, 27 november 2007 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 13 december 2007 Nummer raadsnota: 24 Onderwerp: Visie bedrijventerrein Stuivezand Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt oost-nederland Overijssel en Gelderland

Bedrijfsruimtemarkt oost-nederland Overijssel en Gelderland Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking. Samenvatting

Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking. Samenvatting Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking Samenvatting Samenvatting Handreiking bij de ladder voor duurzame verstedelijking Op 1 oktober 2012 is het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gewijzigd,

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Programmering bedrijventerreinen Stedelijk Gebied Eindhoven

Programmering bedrijventerreinen Stedelijk Gebied Eindhoven Programmering bedrijventerreinen Stedelijk Gebied Eindhoven Raadsbijeenkomst gemeente Oirschot, 10 mei 2016 Agenda Welkom door Piet Machielsen Onze uitdaging: Vanuit ons gebied Vanuit de ladder duurzame

Nadere informatie

Aanbod bedrijventerreinen

Aanbod bedrijventerreinen Staat van 2014 Aanbod bedrijventerreinen Wat is de index van het uitgeefbare oppervlak (2002 = 100)? Ten opzichte van 2002 is er nog 57% uitgeefbaar terrein over Vergelijking in de tijd (Index uitgeefbaar

Nadere informatie

FINANCIEEL ARRANGEMENT BIJ PROGRAMMERING BEDRIJVENTERREINEN STEDELIJK GEBIED EINDHOVEN 2016 ARRANGEMENT

FINANCIEEL ARRANGEMENT BIJ PROGRAMMERING BEDRIJVENTERREINEN STEDELIJK GEBIED EINDHOVEN 2016 ARRANGEMENT BEST - EINDHOVEN - GELDROP-MIERLO - HELMOND - NUENEN - OIRSCHOT - SON EN BREUGEL - VELDHOVEN - WAALRE FINANCIEEL ARRANGEMENT BIJ PROGRAMMERING BEDRIJVENTERREINEN STEDELIJK GEBIED EINDHOVEN 2016 ARRANGEMENT

Nadere informatie

NAAR EEN VISIE WERKLOCATIES VOOR AMERSFOORT Stec Groep aan gemeente Amersfoort -CONCEPTVERSIE-

NAAR EEN VISIE WERKLOCATIES VOOR AMERSFOORT Stec Groep aan gemeente Amersfoort -CONCEPTVERSIE- NAAR EEN VISIE WERKLOCATIES VOOR AMERSFOORT Stec Groep aan gemeente Amersfoort -CONCEPTVERSIE- Stec Groep B.V. Peije Bruil, Guido van der Molen en Boudewijn Kuijl November 2010 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

Kleuring van Bedrijventerreinen

Kleuring van Bedrijventerreinen Kleuring van Bedrijventerreinen Bedrijventerreinen Hoofddorp-Noord Algemeen Segmentering Hoofdsecties Markt Ruimtelijke Structuur Ligging/ Positie en Expressie Interactie Ligging kern Hoofddorp Bestemmingsplan

Nadere informatie

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes De Toekomst van Bedrijventerreinen Gusta Renes Inleiding Beeldvorming bedrijventerreinen Veel (nieuwe) bedrijventerreinen Veel grond beschikbaar voor uitgifte Weinig samenwerking tussen gemeenten Lage

Nadere informatie

Regionaal Programma Bedrijventerreinen Noord-Veluwe Evaluatieverslag 2015

Regionaal Programma Bedrijventerreinen Noord-Veluwe Evaluatieverslag 2015 Regionaal Programma Bedrijventerreinen Noord-Veluwe Evaluatieverslag 2015 Versie datum : 16-12-2015/aangepast 23-02-2016 Inleiding Het Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) Noord-Veluwe is op 6

Nadere informatie

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Basisdocument regionale afspraken woningbouw Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Stec Groep 7 juli 2017 Basisdocument regionale afspraken woningbouw 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

voorstel Informatienota voor de raad Programmeren bedrijventerreinen West-Overijssel Versienummer V1.0

voorstel Informatienota voor de raad Programmeren bedrijventerreinen West-Overijssel Versienummer V1.0 Informatienota voor de raad Onderwerp Versienummer V1.0 Programmeren bedrijventerreinen West-Overijssel Portefeuillehouder R.E. de Heer Informant J. van Maar Afdeling Ruimte en Economie / OW Telefoon 038

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

Ruimte voor lokale bedrijvigheid

Ruimte voor lokale bedrijvigheid Ruimte voor lokale bedrijvigheid In het kader van de ontwerpopgave Roden-Leek wordt onder andere gezocht naar een geschikte locatie voor 50 hectare bedrijventerrein ten behoeve van de lokale Noordenvelder

Nadere informatie

Kantorenmarkt Amsterdam

Kantorenmarkt Amsterdam Kantorenmarkt Amsterdam 2014 Kantorenmarkt Amsterdam De gemeente Amsterdam telt circa 810.000 inwoners en 554.730 banen, verdeeld over 112.800 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad heeft een omvang

Nadere informatie

Aanvullende memo Ladder Brainport Industries Campus. Stec Groep aan gemeente Eindhoven

Aanvullende memo Ladder Brainport Industries Campus. Stec Groep aan gemeente Eindhoven Aanvullende memo Ladder Brainport Industries Campus Stec Groep aan gemeente Eindhoven Hub Ploem en Peter van Geffen november 2015 Aanvullende memo Ladder Brainport Industries Campus Aanvullende memo Ladder

Nadere informatie