Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker"

Transcriptie

1 Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Opzet deelsessie 1 Ethisch actorschap: professionele waarden De deelsessie start met een inleiding over de kernwaarden van reclasseringswerkers, gebaseerd op praktijkonderzoek van het lectoraat Werken in een Justitieel Kader. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over de vraag welke morele spanningen zij ervaren in hun werk. Vervolgens presenteren de onderzoekers een praktijktheorie van ethische gevoeligheid die samen met sociale professionals is ontwikkeld. Deze is de basis voor een gezamenlijke reflectie over de beroepspraktijk van de reclasseringswerkers. We kijken er naar uit om je te ontvangen! Ed de Jonge en Raymond Kloppenburg, hogeschoolhoofddocenten en onderzoekers bij het lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening van Hogeschool Utrecht en Laura van der Zwet, Regiocoördinator bij Bureau Buitenland Reclassering Nederland en Voorzitter Functiegroep Reclassering, onderdeel van de Beroepsvereniging Professionals in Sociaal Werk. Wat is ethisch actorschap? (1) professionele waarden toepassen in je werkzaamheden. Deze verschillen echter per persoon, aangezien iedereen zijn eigen waarden heeft. (2) de eigen waarden corresponderen niet met de professionele waarden, hierdoor is het lastig om hiermee om te gaan; er ontstaan dilemma s. Er is onderzoek gedaan naar morele spanningen in het reclasseringswerk. Hiervoor is de waardendriehoek opgesteld: Zorg: helpen waar nodig is Veiligheid: begrenzen en sturen zodat anderen geen schade berokkend wordt Autonomie: hervinden van de regie van de cliënt passend bij de cliënt Uit onderzoek blijkt dat deze 3 goed samen gaan, maar soms ook op gespannen voet leven. Dit maakt het voor de reclasseringswerker soms lastig. De praktijk Uit de praktijk blijkt dat er regelmatig morele spanningen ontstaan in het werk. Men loopt tegen dingen aan waarvan men het gevoel heeft dat het niet goed zit, maar waar men wel mee moet dealen. Soms is het kiezen tussen 2 kwaden.

2 Hoe komen werkers erachter dat er morele spanningen zijn? Wat zijn de signalen dat er meer aan de hand is? - het blijft je bezig houden - het gevoel dat het niet goed zit - je voelt als reclasseringswerker toch een maatschappelijke verantwoordelijkheid. In het onderzoek van Ed de Jonge Dilemma s doordacht komen dit soort dingen ook aan het licht. Haperende expertise: meestal loopt alles goed maar soms loop je vast en kom je niet verder. In elke fase komt dit voor: cirkeltjes draaien en niet vooruit komen. Integriteit en persoonlijke waarden komen onder druk staan. Professionele bewogenheid: emotionele aspecten. 1. Op het moment zelf (primaire emoties) Twee soorten onbehagen: 1. een gevoel of 2. specifieker zoals angst of zorgen 2. Als het al is afgerond (secundaire emoties) Twee soorten: 1. naar het verleden (je hebt het zelf niet goed gedaan, twijfel) en 2. toekomst (is dit wel het juiste beroep voor mij). Emoties zijn een signaal van morele spanning maar er kan ook geleerd worden sommige emoties onder controle te houden. Dit is ook weer per persoon verschillend en ligt aan de situatie of spelen er andere aspecten (bijv. de thuissituatie) mee? Behoefte om met anderen te praten: in gesprek met collega s. Een divers team qua samenstelling is het beste. Een breed team is belangrijk om goede feedback te krijgen. Iemand van de deelnemers merkt op dat de beste feedback vaak komt van mensen van buiten de reclassering, mensen zonder enige kennis zoals bijv. je buurman. Opzet deelsessie 2 Eigen kracht/regie: samen met het sociale netwerk van cliënten Hoe betrek je het netwerk? Hoe ga je om met de zogenaamde ja maars en handelingsverlegenheid? Hoe vind je een balans tussen de cliënten zelf als bron van kracht en zijn/haar netwerk? De bemoeienis van reclasseringswerkers met hun cliënt is per definitie beperkt en eindig. Veelal zijn er anderen (familie, partner, vrienden, collega s, etc) in het netwerk van de cliënt die intensiever bij de cliënt zijn betrokken. Daardoor kunnen zij de cliënt structureel ondersteunen bij verandering en daarbij ook zicht houden op eventuele risicosignalen. Door het netwerk van de cliënt te betrekken wordt een beroep gedaan op positieve steunpilaren die al aanwezig zijn in het leven van de cliënt (eigen kracht).

3 In deze workshop krijg je een kijkje in de keuken van de Reclassering Bureau Buitenland, de jeugdbescherming van het Leger des Heils en de Werkplaats Sociaal domein Twente in het betrekken en samenwerken met het netwerk. Vervolgens gaan we met de deelnemers in gesprek wat dit kan betekenen voor het betrekken en samenwerken met het sociale netwerk van cliënten in de volwassenenreclassering. Ellen Oosterkamp, Course Director & Hoofddocent Master of Health Care and Social Work bij Saxion hogeschool, Kirstin Schothuis, werkzaam bij Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering, en Michelle Pape en Melinda Lewis, werkzaam bij Bureau Buitenland van Reclassering Nederland 4 stappen om een netwerk in kaart te brengen Ik heb verder niemand, hoor je een cliënt vaak zeggen. Klopt dat wel? In de workshop Eigen kracht/regie: samen met het sociale netwerk van cliënten maakten deelnemers een sociogram voor een cliënt die hen op het netvlies staat. Om te ontdekken dat een netwerk veel meer kan betekenen dan in eerste instantie lijkt! Dit is het voordeel van een netwerk Gedetineerden in het buitenland zijn vaak moeilijk bereikbaar, je moet wel leunen op hun familie, vertelden Michelle Pape en Melinda Lewis van Bureau Buitenland (RN). Maar vaak kampen de omstanders met even zoveel schuld- en schaamtegevoelens als een gedetineerde zelf. Door daar aandacht voor te hebben, bouw je aan vertrouwen. En daarmee aan toegang tot de gedetineerde. Zo kun je via familie iets voor hem of haar betekenen. Kirstin Schothuis (procesregisseur Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering) werkte lange tijd als jeugdbeschermer in gezinnen. Een sociogram helpt om in kaart te brengen waar de hulp zich op moet richten, weet ze. Jeugdbeschermers werken bovendien met een netwerkberaad: een overleg waarbij personen uit de directe omgeving van de cliënt aan tafel schuiven, om te kijken wat hun rol kan zijn bij de hulp die nodig is. Daarmee kun je hen taken toedelen die anders op jouw bordje liggen. Het helpt om je te richten op de aandacht die echt nodig is voor je cliënt. Hoe breng je het netwerk in kaart? Stap 1 maak een sociogram Zet je cliënt in het midden van een wit papier, en benoem alle spelers om hem heen: (ex-) partner, kinderen, school, sportvereniging, instelling waar je cliënt verblijft, behandelaars, noem maar op. Heb je alles?

4 Stap 2 bepaal de rol van de spelers Wie is de praatpaal, de uitlaatklep, de praktische doener, een baken voor veiligheid? Uiteraard bepaal je dat als reclasseringswerker niet zelf, jouw cliënt weet hier de beste antwoorden op. Begin met de vraag: Wie is in dit opzicht belangrijk voor je? Stap 3 zet de aangegeven spelers in en denk niet te beperkend. Juist door het sociale netwerk in kaart te brengen, laat je jouw cliënt zien dat er meer mensen om hem heen staan dan dat hij in eerste instantie dacht. Stap 4 zet je eigen ja-maars aan de kant Ik ben te druk met zaken die eerst geregeld moeten worden je kunt juist taken delegeren aan een netwerk, waarmee jou werk uit handen genomen wordt Ik vind zo n sociogram zo n overdreven gedoe als je uittekent wie er om een cliënt heen staan, merk je dat je zelf een aantal lijntjes nog niet gezien hebt; onderschat de mogelijkheden niet. Opzet deelsessie 3 Werkstraf als betekenisvol reclasseringswerk Op het reclassering congres 2016 waren deelnemers aan de workshop over de werkstraf het er over eens: werkstraf = reclasseren! Toezicht & advies en de WSU moeten elkaar meer opzoeken en de WSU kan een belangrijke rol vervullen als betekenisvolle interventie. Reden genoeg dus voor een vervolg, zeker nu ZSM en Ruim Baan kansen blijven bieden om een persoonsgericht aanbod te doen.

5 Deze deelsessie gaat over de invulling van betekenisvol reclasseren in de werkstraf. Waar zitten de mogelijkheden om creatieve en passende vormen van werkstraf in te zetten binnen Ruim Baan? Lukt het om dit te combineren met nazorg, toeleiding naar vast werk? Welke samenwerking wordt er gezocht met toezicht en advies? In deze workshop willen we ideeën werkelijkheid laten worden. Joep Hanrath, hogeschoolhoofddocent en senior onderzoeker bij het lectoraat Werken in Justitieel Kader van Hogeschool Utrecht, Ronald Brouwer, werkmeester Reclassering Nederland, Stephanie Schaft, teamleider werkstrafunit Reclassering Nederland en Helma Vermeltfoort, medewerker werkstraffen bij Reclassering Nederland Het doel van deze workshop is om vanuit de werkstraf/ de WSU te kijken hoe je kan bijdragen aan betekenisvol reclasseren. De input uit de workshop zal ook teruggekoppeld worden aan het management. De deelnemers gingen in groepen uiteen om een casus met elkaar te bespreken, probeerden out of the box te denken en te benoemen welke kaders er eventueel nodig zijn. Opvallend tijdens de workshop was dat er bij de drie verschillende RO s en ook binnen RO s al op veel verschillende manieren wordt gewerkt aan betekenisvol reclasseringswerk. De verschillen hebben te maken met de wijze waarop werkstraf is georganiseerd (bijvoorbeeld bij reclassering aparte unit, bij SVG onderdeel van het werk van toezichthouders). Het werd als waardevol ervaren om deze ervaringen uit te wisselen met elkaar, want er is al heel veel, alleen weet men dat onvoldoende van elkaar. Een aantal resultaten uit de workshop die door de groepen werden benoemd: - Het moet niet te zoetsappig worden, straf is ook bedoeld als vergelding. Toestemming van de OvJ is altijd nodig. - Het contact tussen toezichthouder en werkmeester is belangrijk. Daar moet meer tijd voor gemaakt worden door beide partijen. - Kijk verder dan je neus lang is: organiseer bijvoorbeeld een gesprek met de wijkagent (cliënt is bij hem ook goed bekend!) Opzet deelsessie 4 Ruimte voor optimisme! Het belang van beschermende factoren Het inschatten van het herhalingsrisico van delictgedrag is een belangrijke taak voor reclasseringswerkers. Er is veel kennis over risicofactoren voor crimineel / gewelddadig gedrag en er bestaan diverse risicotaxatie-instrumenten. Er is echter veel minder bekend over factoren die kunnen compenseren voor risicofactoren, de beschermende factoren. Een zorgvuldige inschatting van de positieve of te ontwikkelen kanten van een cliënt en diens omgeving kan bijdragen aan een meer evenwichtige risicotaxatie. Daarnaast kan kennis over beschermende factoren concrete aanknopingspunten bieden voor interventieplannen. Bovendien kan de

6 aandacht voor beschermende factoren een positieve en motiverende invloed hebben op zowel cliënten als professionals. In deze deelsessie zal worden gesproken over het belang van het inschatten van beschermende factoren, mede aan de hand van een casuïstiek. Vervolgens gaan we in gesprek over de vraag of en hoe beschermende factoren een plek zou moeten krijgen in het werk van de reclassering. Vivienne de Vogel, bijzonder lector Werken in Justitieel Kader bij Hogeschool Utrecht en Christel Marree, reclasseringswerker bij Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering In het denken over risicotaxatie hebben zich de afgelopen jaren diverse ontwikkelingen voltrokken, zo wordt in deze workshop geschetst. Zo is de focus verlegd van stoornisdenken naar risicodenken en van scoren en taxeren naar analyseren, formuleren en vertalen naar risicomanagement. Ook is er naast het kijken naar risicofactoren meer aandacht gekomen voor beschermende factoren. Vanuit de literatuur weten we dat bij het ontstaan van geweld zich een complex samenspel van factoren voltrekt (zoals middelengebruik, moeite met relaties, geweld in gezinnen, geweld als oplossing, wantrouwen in behandelaars en persoonlijkheidsstoornissen). Dit samenspel wordt gevormd door het ontwikkelen van risicofactoren en het ontbreken van beschermende factoren. Om een inschatting te maken van het risico op recidive maken professionals risicotaxaties. Deze moeten leiden tot concrete aanbevelingen. Kanttekeningen bij risicotaxaties zijn dat deze nooit 100% garantie geven en dat het risico mede afhankelijk is van de situatie waarin iemand zich bevindt. Wel kunnen instrumenten, training/bijscholing in het gebruik daarvan en het gebruik van handleidingen helpen om de kwaliteit van de inschatting te vergroten. Ook is intervisie en regelmatige herhaling belangrijk. Het naast risicofactoren meenemen van beschermende factoren brengt meer balans in de risicotaxatie en kan dan ook helpen een betere inschatting van het recidiverisico te maken. Het is van belang dat de beoordeling van beschermende factoren plaatsvindt in combinatie met risicotaxatie. In het taxatie-instrument SAPROF wordt een beschermende factor als volgt gedefinieerd: Een kenmerk van een persoon, zijn/haar omgeving of situatie, dat een reducerend effect heeft op het risico van toekomstig gewelddadig gedrag. Beschermende factoren zijn dus positieve factoren die het recidiverisico verkleinen. Belangrijk is dat dit niet gelijk staat aan de afwezigheid van risicofactoren. De SAPROF is als volgt op gezet: Interne statische factoren zijn intelligentie, een hechte band in de kindertijd, empathie en coping. Motivationele factoren zijn zelfcontrole, werk, vrijetijdsbesteding, financieel beheer, motivatie voor behandeling, houding tegenover

7 autoriteit, levensdoelen en medicatie. Externe factoren zijn het hebben van een netwerk, intieme relatie, hulpverlening, woonsituatie en toezicht. Na de schets van deze context beoordeelden de deelnemers in subgroepen beschermende factoren aan de hand van een casus en werd de workshop afgesloten met een plenaire bespreking hiervan. Opzet deelsessie 5 ERM-Riskmanagement bij escalatie van gedrag; van Blackbox naar Brain-box De methode ERM-Vroegsignalering is een risicomanagement strategie gericht op het identificeren van vroege waarschuwingssignalen bij cliënten van mogelijke ontsporing. Het gaat daarbij om veranderingen in gedachten, gevoelens of gedragingen die een mogelijke escalatie aankondigen. De cliënt leert zijn gedrag te monitoren op het herkennen van zijn vroege waarschuwingssignalen. Met behulp van een signaleringslijst wordt met de cliënt een signaleringsplan gemaakt. Onderzoeken tonen aan dat ERM-Vroegsignalering significant bijdraagt aan een afname van het aantal incidenten en een afname van de ernst van agressie. In de workshop wordt ingegaan op de methode ERM-Vroegsignalering en op welke wijze deze strategie kan bijdragen aan risicomanagement in forensisch EN reclasseringswerk. Frans Fluttert, senior onderzoeker bij FPC Dr. S van Mesdag en verbonden aan universiteiten in Noorwegen en Denemarken, en Janneke van Mil, reclasseringswerker bij Palier De methode Early Recognition Methode-Vroegsignalering is een risicomanagement strategie gericht op het identificeren van vroege waarschuwingssignalen bij cliënten van mogelijke ontsporing. Het gaat daarbij om veranderingen in gedachten, gevoelens of gedragingen die een mogelijke escalatie aankondigen. De belangrijkste doelstellingen van de ERM-vroegsignalering zijn het vaststellen van aanwezige risicofactoren en het risico vroegtijdig te managen, gericht op agressie. Met het vroegtijdig managen van risico moet je denken aan de eerste observaties in veranderingen bij de cliënt. Niet het moment van ontsporing of crisis vraagt om management, maar de eerste fase, waarin het gedrag, gedachten of gevoel van de cliënt kantelt, van stabiel naar de eerste tekenen van instabiliteit. Dit vraagt om strategische observatie van het gedrag van de cliënt door de professional. Observaties op zich kunnen leiden tot diverse scenario s bij de professional; een zwetende cliënt kan zenuwachtig zijn of hij/zij geagiteerd zijn, maar ook kan hij/ zij zich gehaast hebben om op tijd te komen bij de afspraak met de professional. De professional toetst dan ook de scenario s bij de cliënt. Deze strategische observaties vormen de basis van de ERM-vroegsignalering. Door systematisch met de cliënt risicosignalen- veranderingen in gevoelens, gedrag of gedachten- te bespreken, neemt het risico op agressie af.

8 Concreet doet een professional de ERM-vroegsignalering door verschillende kaarten in te vullen met de cliënt op vaste momenten. Deze maken onderdeel uit van het signaleringsplan. Voorbeelden van onderwerpen per kaart zijn: slecht slapen, snel geïrriteerd zijn, terugtrekken uit contact, woede, minder eetlust. Per kaart zijn er 3 niveaus; van stabiel tot escalatie. De cliënt en de professional bespreken zo bijvoorbeeld wekelijks hoe het ermee staat. De cliënt leert zijn gedrag, gevoelens en gedachten te monitoren op het herkennen van zijn vroege waarschuwingssignalen. Onderzoeken tonen aan dat ERM-Vroegsignalering significant bijdraagt aan een afname van het aantal agressie-incidenten en een afname van de ernst van agressie. Opzet deelsessie 6 Informatie delen Reclasseringswerkers participeren in verschillende netwerken waarin zowel partners uit het justitiële veld zitten als netwerkpartners van gemeenten, sociaal domein en zorgdomein. Recente ontwikkelingen (ruim baan) leiden er ook toe dat de reclassering in toenemende mate ook in een vrijwillig kader werkt met cliënten die met het strafrecht in aanraking komen. Dit stelt eisen aan het delen van informatie. Samenwerkingspartners doen vaak een groot appel op reclasseringswerkers om informatie te delen. Maar niet alles mag en kan gedeeld, en dat is afhankelijk van de context en het kader waarin wordt gewerkt. In deze workshop gaan professionals met elkaar in gesprek over informatie delen en de grenzen daarbij. Wat mag, kan en moet gedeeld? Hoe zorg je er daarbij voor dat je binnen de wettelijke kaders blijft werken? Gerja Bethlehem, jurist bij Reclassering Nederland en Ivonne Knopert, lid Kenniskring Juridische zaken Reclasseringswerkers werken steeds vaker samen met verschillende justitiële- en zorgorganisaties. Privacyregels worden daarbij vaak als hindernis gezien, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Tijdens de deelsessie presenteerden de deelsessieleiders eerst de hoofdlijnen uit de wettelijke kaders en achtergrondredenen voor privacyregels. Vervolgens werd aan de hand van vragen van deelnemers besproken wat nu wel en niet kan met betrekking tot het delen van cliëntgegevens. Reclasseringswerkers krijgen vanuit verschillende organisaties regelmatig de vraag om informatie over een cliënt te delen en ervaren daar soms druk bij. In zulke situaties moet de hoofdregel zijn dat informatie alleen wordt gedeeld indien dat noodzakelijk is voor een goede uitvoering van een wettelijke reclasseringstaak (vroeghulp, advies & diagnose, toezicht, toeleiding naar zorg & taakstraf). Bovendien moet de professional en/of instantie waaraan de gegevens worden verstrekt daartoe op grond van de wet bevoegd zijn. Een aantal tips die werden gedeeld voor situaties waarin het voor de reclassering niet mogelijk is om zonder toestemming cliëntgegevens te delen, waren: verwijs naar het OM, ga in gesprek op basis van je expertise of betrek de cliënt erbij. Bij overleggen met meerdere samenwerkingspartners is het advies om per casus te kijken welke samenwerkingspartners aan tafel mogen zitten. Door de komst van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden de regels rondom gegevensverwerkingen niet zozeer

9 strenger, maar zijn de boetes bij overtreding hoger. Samenwerken binnen de kaders van de privacywetgeving is daardoor niet alleen voor de reclassering, maar ook voor andere organisaties, een belangrijk aandachtspunt geworden. Opzet deelsessie 7 De reflectieve reclasseringswerker Als reclasseringswerker vorm je de basis voor beslissingen in het traject van een justitiabele. Het is aan jou te achterhalen wat mogelijk is en wat zinvol is vanuit het perspectief van de samenleving, je cliënt en jouw organisatie. En het is aan jou om daarin afwegingen te maken. Reflectie is daarbij een must. In deze workshop koppelen we de uitgangspunten voor een reflectieve professional aan de koersveranderingen bij de reclassering die de noodzaak van reflectie benadrukken. Met elkaar gaan we vervolgens aan de slag om dit te vertalen naar concrete activiteiten voor reclasseringswerkers. Marie-José Geenen, onderzoeker bij het lectoraat Werken in Justitieel Kader van Hogeschool Utrecht, Coki Janssen, beleidsmedewerker Stichting Verslavingsreclassering GGZ en Nienke Joustra, reclasseringswerker bij Reclassering Nederland De workshop start met een korte schets van het belang van reflectie voor het reclasseringswerk en aandachtspunten hierbij. Zo zijn vraagstukken in het werk complex (niet technisch-rationeel op te lossen), moeten er besluiten worden genomen waarbij je nooit over optimale middelen beschikt (discretionaire ruimte), speelt impliciete kennis een belangrijke rol in wat je doet en wordt verwacht dat werkers permanent leren en zich ontwikkelen (dialoog tussen doen en denken/voelen/willen maakt je vaardiger) en dat ze zich kunnen verantwoorden. Vervolgens worden enkele kernregels over het geven en ontvangen van feedback besproken. Zo is het bij het geven van feedback belangrijk te richten op het resultaat, feedback bij zichzelf te houden, te focussen op gedrag of acties, concreet en specifiek te zijn en te controleren of de ontvanger de gegeven feedback begrijpt. Voor de ontvanger is het van belang geïnteresseerd te luisteren, de tijd te nemen en door te vragen. In het uitwisselen van feedback is het bovendien essentieel om concrete verbeteracties te bespreken. Na de schets van deze context krijgen de workshopdeelnemers de ruimte de achtergrondinformatie actief toe te passen in drietallen: Eén deelnemer stelt zich voor door te vertellen wie hij/zij is, wat hij/zij doet, wat hem/haar drijft in het werk, hoe hij/zij in het werk met reflectie te maken heeft en wat hem/haar bewoog deze workshop te kiezen. De tweede deelnemer luistert, vraagt door en antwoordt als gesprekspartner. De derde deelnemer observeert het gesprek en geeft beide gesprekspartners na afloop van het gesprek feedback, onder meer ten aanzien van de sfeer/energie in het gesprek, het beeld dat hij/zij van beide gesprekspartners kreeg door het gesprek, wat stimulerend of juist belemmerend werkte in het gesprek en de in het gesprek gebruikte technieken.

10 Opzet deelsessie 8 Verloren boevenzielen gered met the Deep Contact Scan? Is het niet tijd voor een Reclasseringsrecherche? Een recherche met als doel om verloren boevenzielen toch het reclasseringsvierkant binnen te trekken? Deze deelsessie gaat over nut en noodzaak om op een digitale en hedendaagse manier het schrikbarend aantal reclasseringmijders (de No-shows) te verkleinen. Alleen al bij de werkstraffen worden in Nederland jaarlijks bijna 6000 zaken geretourneerd aan het OM, omdat de reclassering geen contact met de werkgestraften tot stand kan brengen. Het gevolg hiervan? Ongeveer dagen aan vervangende detentie. De financiële en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn groot. Een manier om het aantal No-shows terug te dringen, is de Deep Contact Scan. We gaan in gesprek over hoe deze methode ingezet zou kunnen worden om het aantal Noshows bij werkstraffen en Toezichten terug te dringen. En waarom we dat nu eigenlijk nog niet doen? Want hogere wiskunde is het niet. Jochum Wildeman heeft met de Deep Contact Scan de innovatieprijs 2017 van Reclassering Nederland gewonnen. Jochum Wildeman, Unitmanager Werkstrafunit Noordwest bij Reclassering Nederland en Martine Koenders, reclasseringswerker bij Stichting Verslavingsreclassering, Tactus Reclassering Zutphen Er is een groot percentage cliënten, zowel bij jeugdreclassering als bij volwassen reclassering, dat bij een eerste gesprek niet op komt dagen. Dit is een probleem omdat het een grote wissel trekt op de bedrijfsvoering. Je steekt geld en tijd in het aanschrijven van cliënten, bent op het geplande moment aanwezig en dan is er niemand. Vervolgens onderneem je hierop weer actie. Gebleken is echter, dat als het wél lukt om het eerste contact te leggen, het traject met 85% van de cliënten nadien goed verloopt. Het is dus belangrijk te achterhalen hoe het aantal no show omlaag gebracht kan worden. Wat zijn redenen voor cliënten om niet te verschijnen? - geen zin - post komt niet aan - andere afspraken zijn belangrijker - bang voor het onbekende Daarnaast communiceert de reclassering nog steeds per brief i.p.v. digitaal. Dit is vrij ouderwets en de taal die de reclassering gebruikt in brieven is voor verbetering vatbaar. Wiens probleem is het niet verschijnen nu eigenlijk? - van de cliënt, want niet verschijnen heeft consequenties (jeugddetentie, taakstraf) - van de reclassering: veel extra werk en kosten - van de maatschappij, want als niet verschijnen tot detentie leidt, kost dit de maatschappij geld.

11 Oplossingen Bij de jeugdreclassering in regio Noord proberen ze telefonisch contact te leggen via een nummer uit het raadsrapport, maken ze een afspraak op school, mailen of appen ze. Ze gaan er altijd actief achteraan. Bij Tactus was er een experiment met het contact leggen met cliënten via Fb en WhatsApp. Probleem is echter dat cliënten veelvuldig van nummer wisselen. Daarnaast heb je te maken met privacy: wat bespreek je wel en niet via WhatsApp. Uiteindelijk is besloten om WhatsApp wel in stand te houden, maar met specifieke richtlijnen. De facebookprofielen zijn weer verwijderd vanwege privacy redenen. Jochum Wildeman won onlangs de innovatie award met het idee om een tool te ontwikkelen waarbij via een algoritme contactgegevens op een makkelijke manier uit het eigen systeem gehaald kunnen worden. Voor de gegevens die in het systeem zitten, is er al toestemming van cliënten, dus het gaat om het op een snelle manier verzamelen van informatie uit het eigen systeem. Bijvoorbeeld telefoonnummers, adressen advocaten, scholen, etc. De tool kan ook aangeven welke manier van benaderen waarschijnlijk het meest succesvol is. Je zou met deze tool ook een scan kunnen uitvoeren op het openbare internet. In februari 2018 verschijnt het cliëntenportaal. Cliënten kunnen hierop inloggen met hun digi-d en bijvoorbeeld hun adviesrapport opvragen, kijken hoeveel uren er nog openstaan bij hun werkstraf, etc. Zo sta je ook in contact met je cliënten. Ideeën - Werk outreachend. Als er al twee keer een brief gestuurd is, niet opnieuw een brief sturen maar langs gaan. Dit kost meer tijd en dus geld, maar levert uiteindelijk ook meer op. - Werkstrafloket op de rechtbank terug? Als een cliënt dan een taakstraf krijgt opgelegd, kan hij/zij direct door naar het loket en verlies je het contact niet. - Aansluiten bij waar cliënten wel komen. Scholen, verenigingen, voedselbank? Opzet deelsessie 9 Aanpak Extremisme Extremisme vormt een substantiële bedreiging voor de nationale veiligheid van Nederland en de democratische rechtsorde. Er wordt een toenemend appel gedaan op de reclassering om bij te dragen aan de aanpak van extremisme, bijvoorbeeld via reclasseringstoezicht. Reclassering Nederland heeft daarvoor de zogenoemde TER-aanpak (Terroristen, Extremisten en Radicalen) ontwikkeld. De gespecialiseerde reclasseringswerkers van het TERteam zijn bijvoorbeeld extra getraind om in gesprek te gaan over ideologie en om het gedrag en de uitspraken van deze doelgroep te kunnen duiden. Met de TER-aanpak begeeft de reclassering zich op een gevoelig,

12 nog deels onontgonnen terrein. Er is nog weinig praktijkervaring en actuele inzichten moeten constant worden bijgeschoold. In de deelsessie aanpak extremisme gaan we in op de dagelijkse praktijk van het werken met mensen met grensoverschrijdend gedachtegoed. Daarbij komen vragen aan bod als: Wanneer vormt iemands mening een gevaar voor de samenleving? Hoe ver kun je gaan in gedragsbeïnvloeding als het gaat om ideologieën? Wat is er nodig voor resocialisatie als er sprake is van intolerantie jegens anderen? Annemarie van de Weert, Onderzoeker lokale aanpak extremisme, Lectoraat Toegang tot Recht, Hogeschool Utrecht en Myron Stauder, reclasseringswerker team TER bij Reclassering Nederland Extremisme vormt een substantiële bedreiging voor de nationale veiligheid van Nederland en de democratische rechtsorde. Er wordt een toenemend beroep gedaan op de reclassering om bij te dragen aan de aanpak van extremisme (jihadisme, links extremisme, rechts extremisme), bijvoorbeeld via reclasseringstoezicht. Reclassering Nederland heeft daarvoor de zogenoemde TER-aanpak (Terroristen, Extremisten en Radicalen) ontwikkeld. Achtergrond van extremisme Een veelgehoord misverstand is dat extremisme ontstaat vanuit een ideologie. Uit onderzoek blijkt dat de sociale omgeving waarin iemand zit van grotere invloed is op het ontwikkelen van een extremistisch gedachtegoed. Mechanismen die we kennen vanuit theorieën over gangs en sektes zijn ook hier van toepassing. Er zijn grofweg drie soorten barrières die re-integratie bemoeilijken: Ideologische barrières: Het loslasten van radicale ideeën wordt gezien als ongelovig en immoreel. Iemand moet resocialiseren in een maatschappij waar hij of zij juist een grote afkeer tegen heeft. Sociale barrières: Extremistische groeperingen zijn geïsoleerd en houden leden in hun greep. De groepering is als een warm nest om naar terug te keren. Praktische barrières: Extremistische groeperingen bieden bescherming, inkomen, huisvesting, status (alles wat de staat en de reclassering in hun ogen niet kan bieden). TER-team Reclassering Nederland heeft een TER-team met reclasseringswerkers die adviseren en toezichthouden in zaken waar terroristische en extremistische aspecten een rol spelen. Deze reclasseringswerkers zijn extra getraind om in gesprek te gaan over ideologie en om het gedrag en uitspraken van deze doelgroep te kunnen duiden.

13 Bijzonderheden TER-team - De reclasseringswerkers werken altijd in duo s - Eén landelijk team pakt alle TER-zaken op - Het team wordt ondersteund door een psycholoog en theologisch consulent Waar het team tegenaan loopt is angst in de maatschappij om mensen met een extremistische achtergrond of verleden en nieuwe kans te geven. Voor het TER-team is het een belangrijke taak om gemeenten en partners in het sociaal domein te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Het TER-team richt zich op het bewerkstelligen van gedragsverandering. Hierbij is het van belang om de ideeën van de cliënt te willen begrijpen, zonder er begrip voor te hebben. Het afkraken van de ideologie werkt averechts. Waarom een specialistisch team belangrijk is De aantallen van deze zaken zijn relatief laag en het is van belang om kennis op peil te houden. Dit wordt geïllustreerd door het volgende voorbeeld van Myron: Ik sprak een vrouwelijke cliënt en ze was naar eigen zeggen tot inkeer gekomen. Ze wilde resocialiseren en zelfs een opleiding gaan doen; verloskunde. Mooi, dacht ik, dat is een stap vooruit. Vervolgens sprak ik een andere vrouwelijke cliënt en ze kwam met vrijwel hetzelfde verhaal. Toen een derde cliënt ook verloskunde wilde studeren, ben ik dit verder uit gaan zoeken. Navraag leerde dat het Kalifaat had opgeroepen om verloskundigen te sturen om bevallingen te begeleiden. In deze gevallen was van resocialisatie dus geen sprake. Opzet Deelsessie 10 Maatschappelijke kosten en baten op casusniveau Het reclasseringswerk in Nederland wordt uitgevoerd in de context van een maatschappij die meer en meer vraagt om transparantie, doelmatigheid en kostenbeheersing. Daarom is het voor de reclasseringsorganisaties belangrijk om de meerwaarde van het reclasseringswerk inzichtelijk te maken. Hoe groot zijn de effecten voor een cliënt, familie, wijk of stad? In deze workshop bekijken we de meerwaarde van het reclasseringswerk aan de hand van een casus. We bespreken wat de gevolgen zijn van de interventies die zijn ingezet, en wat de maatschappelijke baten daarvan zijn. Vervolgens vertalen we samen de mogelijke maatschappelijke consequenties in euro's aan de hand van een aantal prijskaartjes. Tenslotte gaan we na welke handelingsalternatieven of (andere) interventies er mogelijk zijn geweest. Attila Németh, lector Waarde van Reclasseren bij Saxion Hogeschool en Maruja Kesting, reclasseringswerker bij het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering

14 Wegens afwezigheid van Attila Németh geeft collega docent onderzoeker bij Saxion Alan Kabki samen met reclasseringswerker Maruja Kesting (Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering) de deelsessie. Het is een interactieve sessie met het doel bewustwording te creëren rond de maatschappelijke kosten en baten van reclasseringswerk. Het reclasseringswerk in Nederland wordt uitgevoerd in de context van een maatschappij die meer en meer vraagt om transparantie, doelmatigheid en kostenbeheersing. Daarom is het belangrijk om de meerwaarde van reclasseringswerk inzichtelijk te maken. Hoe groot zijn bijvoorbeeld de effecten voor een cliënt, familie, wijk of stad? Maruja: Ik was positief verrast over het onderwerp, het is heel mooi om te zien wat voor effect mijn werk heeft in de maatschappij. Aan de deelnemers wordt gevraagd waaraan zij denken dat het grootste budget van de politie qua opsporing naar toe gaat? Veel mensen denk aan High Impact Crime, drugs of verkeer. Maar het blijkt naar diefstal, eenvoudige diefstal en vernieling te gaan. En stel dat de recidive vermindert, dan heeft dat ook effect op de kosten die de politie maakt voor opsporing. Vervolgens gingen deelnemers met een fictieve casus aan de slag. Er werd besproken wat gebeurt wanneer je wel of niet ingrijpt. Welke interventies zet je juist wel of niet in? Wat zou het verschil zijn? Ga ik lang wachten of vroeg ingrijpen? Daarna werden de interventies en maatschappelijke gevolgen in euro s uitgedrukt. Maar immateriële kosten en baten moeten niet vergeten worden, bijvoorbeeld het veiligheidsgevoel van mensen in de buurt. Deelnemers geven aan altijd te denken vanuit de inhoud en redeneren nooit vanuit de kosten. Blijf kijken vanuit je eigen professionaliteit, je hebt nooit vooraf de garantie of de interventie effectief is. Deelnemers geven aan dat het voor reclasseringswerkers goed is voor de bewustwording om op deze manier met een casus aan de slag te gaan. De tip wordt gegeven om dan met een casus uit eigen caseload te werken en ook gelijk de ketenpartners erbij te vragen.

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Tijdens de dag zijn er twee deelsessierondes. Zoals elk jaar is het doel van de deelsessies: resultaten van onderzoekers dichter bij de reclasseringswerkers

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

Reclassering Nederland. hoofd Personeel & Organisatie en Financiën

Reclassering Nederland. hoofd Personeel & Organisatie en Financiën Reclassering Nederland hoofd Personeel & Organisatie en Financiën Profiel 'hoofd Personeel & Organisatie en Financiën' bij Reclassering Nederland te Utrecht Algemeen Reclassering Nederland is een onafhankelijke

Nadere informatie

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten De rol van de reclassering Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten Oog voor slachtoffers en nabestaanden Als slachtoffer

Nadere informatie

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding Hybride werken bij diagnose en advies Inleiding Hybride werken is het combineren van 2 krachtbronnen. Al eerder werd aangegeven dat dit bij de reclassering gaat over het combineren van risicobeheersing

Nadere informatie

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Tijdens de middag zijn er twee deelsessierondes. Zoals elk jaar is het doel van de deelsessies: resultaten van onderzoekers dichter bij de reclasseringswerkers

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk.

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. Post-hbo forensische psychiatrie Werken in

Nadere informatie

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Inleiding De digitale gesprekshulp Voorkom Schulden Samen is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het aan tafel krijgen van partijen om samen

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Jouw werk bestaat eruit om de klant te begeleiden bij een verandering in zijn financiële gedrag. Daarvoor kun je het model van DiClemente,

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland Bureau Buitenland heeft drie hoofdtaken: Gedetineerdenbegeleiding De Buitenlandbalie Internationale samenwerking

Nadere informatie

Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF. Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé

Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF. Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé Programma 13.00-13.15 Opening 13.15-14.30 HCR:V3, part I 14.30-15.00

Nadere informatie

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Aanleiding Het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderdeel dienst Justitiële Inrichtingen, is eind 2016 gestart met de pilot doorzorgfunctionaris.

Nadere informatie

Ons aanbod. Voor professionals

Ons aanbod. Voor professionals Voor professionals Ons aanbod Een kind dat hulp nodig heeft om veilig op te groeien, staat nooit alleen. Jeugdbescherming Brabant voelt zich verbonden met de toekomst van dat kind. Wij staan voor veiligheid

Nadere informatie

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland.

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland. FACT Flevoland Met voldoening regie voeren over je leven Verkorte versie Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland Verkorte versie rapportage Op verzoek van de Commissie

Nadere informatie

FORENSISCH AMBULANTE RISICO EVALUATIE FARE

FORENSISCH AMBULANTE RISICO EVALUATIE FARE E T N A L U B M A H C S I S N FORE E R A F E I T A U L A V E O C I S RI G IN R O C S N E T N U P S T H C A D UITLEG EN AAN FORENSISCH AMBULANTE RISICO EVALUATIE FARE Doel Vaststellen recidiverisico en

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Anneke Menger 8 december 2017 Over vraagstukken, antwoorden en bijsluiters: Reclasseringswerkers in beweging Antwoord 1 (rond 2000 tot +/-2010) De reclasseringswerker

Nadere informatie

Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland

Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland 2 3 Inhoud

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen De subgroepen gingen

Nadere informatie

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Van college naar werkagenda Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Overall knelpunten die men wil oplossen Uitwisseling van gegevens Uitdaging

Nadere informatie

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op 30-8-2005, Sociëteit De Witte, te Den Haag Dames en heren, De Minister zei het al: de recidivecijfers zijn zorgwekkend. Van de

Nadere informatie

Proceskaart - reclasseringsinzet PilotPlus BIJ (bestuurlijke informatievoorziening justitiabelen)

Proceskaart - reclasseringsinzet PilotPlus BIJ (bestuurlijke informatievoorziening justitiabelen) De gemeente ontvangt een melding over een terugkerende gedetineerde Informatie bij Gebruik model risico-analyse Inschatten van risico op maatschappelijke onrust Geen justitieel kader justitieel kader De

Nadere informatie

Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit

Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit RAAK-Pro project: ezond seksueel gedrag in de residentiële jeugdzorg Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit Het project Seksueel gezond gedrag in de RJ heeft twee doelstellingen: 1. De handelingsverlegenheid

Nadere informatie

3 CAMPAGNES. Wat is voor jou de juiste keuze?

3 CAMPAGNES. Wat is voor jou de juiste keuze? 3 CAMPAGNES Wat is voor jou de juiste keuze? Onderzoek naar het programma van campagnes met andere verhalen en tegengeluiden wijst uit dat veel campagnes niet zodanig zijn ontwikkeld dat ze een specifieke

Nadere informatie

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Risico s op delicten verminderen. Brains4Use Jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg (Plus) - instellingen vervallen soms in oude fouten

Nadere informatie

Waarom Koers & kansen?

Waarom Koers & kansen? Waarom Koers & kansen? Dalende criminaliteit, minder mensen die straf krijgen Minder lange gevangenisstraffen opgelegd door rechter Criminelen hebben vaak ook andere problemen, bijvoorbeeld psychologische

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Folder voor leraren en jeugdwerkers

Folder voor leraren en jeugdwerkers Folder voor leraren en jeugdwerkers Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou Deze folder is de korte versie van de TERRA handleiding Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou. In deze

Nadere informatie

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann Naar efficiënter werken met klantprofielen Achtergrond Uitvoering schuldhulpverlening in transitie Loslaten beleidsdoel iedereen schulden vrij Bezuinigingen Toename

Nadere informatie

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10 7 2 Contact Samenvatting In contact met patiënten uit specifieke doelgroepen moet de assistent zich realiseren dat hun groepskenmerken maar een deel van hun persoon zijn. Ook een open houding en interesse

Nadere informatie

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling 1 Inhoud Wat = ZSM Waarom leerateliers Introductie Werken vanuit de bedoeling Leerateliers opbrengsten & geleerde lessen Praktijkvoorbeelden Hoe verder waar

Nadere informatie

Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk-

Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk- 2 november 2017 HvA congres over armoede en schulden Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk- Wie zijn wij? Mirre Stallen Onderzoeker Armoede

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Inhoud Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Hoofdstuk 2 Hypnotherapie: Een reis naar binnen 30 Hoofdstuk 3 Het behandelplan:

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

Presentatie Samen Veilig

Presentatie Samen Veilig Presentatie Samen Veilig Missie en visie Missie Wij staan voor een veiligheid in gezinnen. Wij treden op namens de overheid en de samenleving waar de veiligheid van kwetsbare burgers wordt bedreigd. Onze

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER.

RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. RELATIEPROBLEMEN? GEWELD IN JE GEZIN? PRAAT EROVER. 1 Relatieproblemen? Geweld in je gezin? Erover praten is de eerste stap. In heel wat relaties en gezinnen zijn er problemen. In 1 op de 7 relaties is

Nadere informatie

VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM

VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN 18-21 JAAR GEMEENTE DOETINCHEM Evaluatierapport van de pilot vroegsignalering jongeren. Gedurende deze pilot hebben we ons gericht

Nadere informatie

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Een terugkoppeling aan de VNJA en de NVSA op basis van de uitkomsten van het Werkcafé

Nadere informatie

Docenten en jeugdwerkers

Docenten en jeugdwerkers Docenten en jeugdwerkers Omgaan met radicalisering: Doelen Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor docenten op middelbare scholen en alle andere professionals die regelmatig contact hebben met jongeren. Doel

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Functiegroep Reclasseringswerk

Functiegroep Reclasseringswerk Functiegroep Reclasseringswerk Een blik in de toekomst Inleiding Naar aanleiding van het Plan van aanpak 2014-2017 Beroepsvereniging Reclassering is er een nieuw meerjarenplan opgesteld voor de jaren 2018

Nadere informatie

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s me nse nkennis Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s Veiligheid in gezinnen staat of valt met goede samenwerking in de keten, daarom hebben wij samenwerking tot de kern van deze opleiding

Nadere informatie

Ik heb geen pasklare antwoorden

Ik heb geen pasklare antwoorden Ik heb geen pasklare antwoorden door Johan de Koning Mensen met een licht verstandelijke beperking komen vaker in aanraking met justitie dan anderen. Hoe worden zij begeleid? Lector Hendrien Kaal wil dat

Nadere informatie

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren De laatste inzichten in de preventie van jeugdcriminaliteit Programma Ochtendprogramma Voor het ochtendprogramma in de Grote Zaal

Nadere informatie

Wilt u ook leren van de ervaringen van uw cliënten?

Wilt u ook leren van de ervaringen van uw cliënten? Wilt u ook leren van de ervaringen van uw cliënten? Partners in verbetering Gemeenten zijn steeds meer op zoek naar manieren om ervaringen van cliënten en inwoners mee te nemen in de uitgangspunten van

Nadere informatie

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering Justitiële Verslavingszorg De reclassering JVz is een onderdeel van Inforsa, een instelling gespecialiseerd in intensieve en forensische zorg. JVz biedt reclasseringsprogramma s voor mensen die - mede

Nadere informatie

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Overzichtskaart 3 Opvoedingsondersteuning voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Zelfreflectie-instrument individuele opvoedingsondersteuning Sommige JGZ-professionals zullen al over

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Wil je stoppen met het kijken naar kinderporno? Wil je stoppen met seksueel kindermisbruik? Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Voor

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Ben jij tussen de twaalf en achttien

Nadere informatie

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: 9-11-2017 Markante vaststellingen Uitnodiging: Vorm kleine groepjes van 5 personen ( liefst vanuit verschillende organisaties). Je krijgt drie vragen

Nadere informatie

Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers

Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers Doelen en achtergronden Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor wijkagenten, gevangenispersoneel en reclasseringsmedewerkers. Doel van deze cursus is

Nadere informatie

Politie en Veiligheidsregio Twente

Politie en Veiligheidsregio Twente Introductie Wilma van Raalte Veiligheidsregio Twente Programmamanager CO24 Politie en Veiligheidsregio Twente Brede taakopvatting: rampen en grootschalige incidenten, maar ook: samenwerken in het (sociaal)

Nadere informatie

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Wat is het Veiligheidshuis? Een samenwerking van vele partners onder de regie van 12 gemeenten. Het koppelen van zorg aan repressie. Richt zich

Nadere informatie

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA Train-the-Trainer: agressiebeheersing D-na voor ICOBA Vandaag INHOUD? Verschillende lagen Het CLIA-competence-model (prof. Decorte) Men dient te beschikken over domeinspecifieke kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS

PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS Peter Horsselenberg Lectoraat ghrm Lector Teamprofessionalisering Daniel van Middelkoop Hogeschool van Amsterdam p.horsselenberg@hva.nl

Nadere informatie

Doel en opzet van de scan

Doel en opzet van de scan Dr. Joyce Rupert Doel en opzet van de scan Organisaties inzicht geven in waar zij staan wat betreft cultuur en gedrag en aandachtsgebieden in kaart brengen ter verdere verbetering Compliance én participatie,

Nadere informatie

Aanpak Radicalisering & Extremisme DJI

Aanpak Radicalisering & Extremisme DJI Aanpak Radicalisering & Extremisme DJI Frank Borst f.borst@dji.minjus.nl Maarten van Leyenhorst m.v.leyenhorst@dji.minjus.nl NIFP 22-01-2019 . 2 . 3 4 . 5 Voordelen: - Geen beïnvloeding van andere gedetineerden

Nadere informatie

Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016

Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016 Verslag privacy conferentie, 22 juni 2016 De privacy conferentie en het manifest benadrukken het belang van de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. De goede dialoog hierover voeren met elkaar is van

Nadere informatie

Trainingen eenzaamheid en sociaal isolement

Trainingen eenzaamheid en sociaal isolement Trainingen eenzaamheid en sociaal isolement Dr. Anja Machielse Dr. Marina Jonkers Coalitie Erbij 5 maart 2015 Foto: Eamonn Doyle Programma Introductie: Visie op eenzaamheid en sociaal isolement Achtergronden

Nadere informatie

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij Omgaan met spanning in de school en in de klas U werkt op een school. Een plek waar jongeren hun identiteit ontwikkelen en kennis maken met

Nadere informatie

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Dinsdag 10 november 2015 Vanaf 12.00 uur Grolsch Veste Colosseum 65 7521 PP ENSCHEDE (ingang kanaalzijde) Om kennis over de

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader Stelselwijziging Jeugd Factsheet Prioriteitenlijst gedwongen kader Prioriteitenlijst gedwongen kader Per 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het gedwongen kader: jeugdbescherming

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Continuïteit en vakmanschap. Beleidsplan

Continuïteit en vakmanschap. Beleidsplan 1 Continuïteit en vakmanschap Beleidsplan 2011-2015 2 Inhoud 3 Hoe zien wij de toekomst Onze kijk op reclasseringsbeleid 4 wat komt op ons af Vrijheid onder voorwaarden 6 hoe reageren wij erop Risicofactoren

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Leidraad in de keten. Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) Contactgegevens

Leidraad in de keten. Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) Contactgegevens Contactgegevens Heeft u na het lezen van deze Leidraad vragen of opmerkingen over het LIJ? U kunt dan contact opnemen met het projectteam LIJ via het telefoonnummer: 070 370 72 75. Mailen kan ook naar:

Nadere informatie

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken Ervaringen uit het veld Overzicht programma Wie ben ik: - Philip Stein - masterstudent sociologie - afgerond A&O-psycholoog Programma: - half uur presentatie,

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor ouders en verzorgers Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Is uw kind tussen de

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Afwegingsmodel Aanpak agressie en geweld

Afwegingsmodel Aanpak agressie en geweld Afwegingsmodel Aanpak agressie en geweld Organisaties worden steeds vaker gevraagd om maatregelen te nemen ter bescherming van hun werknemers tegen agressie en geweld. Dat houdt in: normen stellen, inventariseren

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

MHFA Nederland

MHFA Nederland MHFA Nederland www.mhfa.nl ~Mental Health First Aid~ Evelien Wagemakers MHFA Midden Westelijk Utrecht Gerard de Valk en Wieteke Vermeulen Kennis- en Participatiefestival, 24 mei 2018 Even voorstellen Evelien

Nadere informatie

Veerkracht bij Agressie en Geweld

Veerkracht bij Agressie en Geweld Veerkracht bij Agressie en Geweld Alle Conferentie- Tweets In Beeld De veerkracht van werknemers. Na tegenslag, een nare of bedreigende situatie. Het was de inzet van een spannende bijeenkomst. Georganiseerd

Nadere informatie

Martijn Schippers, AcVZ. Ontwikkelplein informatiedeling (schakelteam verwarde personen) 28 juni 2017

Martijn Schippers, AcVZ. Ontwikkelplein informatiedeling (schakelteam verwarde personen) 28 juni 2017 Martijn Schippers, AcVZ Ontwikkelplein informatiedeling (schakelteam verwarde personen) 28 juni 2017 28 juni 2017 Inleiding (van Top600 naar AcVZ) Het regiemodel Rol van de regisseur ( poortwachter van

Nadere informatie

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken.

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. The Orange Code Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. De Orange Code is ons manifest waarin we hebben vastgelegd hoe we

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Pijnpunten PBS Programma Welkom en voorstellen Pijnpunten SWPBS - Pijnpunten kort toelichten - World café: pijnpunten verkennen - Plenair inventariseren Wettelijk kader SWPBS Pedagogische kwaliteit van

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Veiligheidshuis Regio Utrecht. Jaarverslag Veiligheidshuis Regio Utrecht

Veiligheidshuis Regio Utrecht. Jaarverslag Veiligheidshuis Regio Utrecht Veiligheidshuis Regio Utrecht Jaarverslag - 2016 Veiligheidshuis Regio Utrecht april 2017 Het Veiligheidshuis Regio Utrecht (VHRU) - dat zijn we samen - Het VHRU is een samenwerkingsverband waarin gemeenten,

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie