VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM"

Transcriptie

1 VROEGSIGNALERINGJONGEREN VROEGSIGNALERING BETALINGSACHTERSTANDEN JONGEREN JAAR GEMEENTE DOETINCHEM Evaluatierapport van de pilot vroegsignalering jongeren. Gedurende deze pilot hebben we ons gericht op jongeren die een betalingsachterstand hebben bij zijn/haar zorgverzekering. In dit evaluatierapport beschrijven we onze werkwijze en de resultaten van deze pilot.

2 1 Inleiding: In februari zijn we gestart met het project vroegsignalering Jongeren. De vroegsignalering richt zich in dit project op betalingsachterstanden die jongeren hebben bij zijn/haar zorgverzekering. Uit meerdere hoeken kwam met regelmaat het verzoek om speciale aandacht te richten aan de doelgroep jongeren met financiële problemen. Uit landelijke cijfers blijkt dat betalingsproblemen en schuldenproblematiek bij deze doelgroep veel voorkomt. 50% van de jongeren tussen de 18 en 27 hebben schulden. Daarnaast is het een doelgroep die lastig te vinden is en nog moeilijker toe te leiden is naar de hulpverlening. Tijdens deze pilot hebben we ons gericht op jongeren van 18 tot en met 21 jaar die een betalingsachterstand hebben bij de zorgverzekering. We hebben de gegevens verzameld uit achterstandslijsten van Zorgverzekering Menzis (de zorgverzekering met het grootste marktaandeel in Doetinchem) en de wanbetalerslijsten van het CAK. De zorgverzekering is de eerste verplichting die jongeren aan moeten gaan wanneer ze 18 jaar worden, maar tevens is dit de eerste rekening die blijft liggen. In Gemeente Doetinchem zijn er bijna 60 jongeren tussen de 18 en 21 jaar die een achterstand hebben bij de zorgverzekering. JONGEREN & SCHULDEN Meer dan de helft van de jongeren heeft na deze Pilot actie ondernomen t.o.v. zijn of haar betalingsachterstand. Bijna de helft heeft na deze pilot geen achterstand meer bij zijn/haar zorgverzekering! De gemiddelde schuldenlast bij deze geselecteerde groep bedraagt maar liefst 1200 euro!

3 2 Doelstellingen: Voor de start van de pilot hebben we onze doelstellingen bepaald. Zoals uit de doelstellingen blijkt We richten ons niet alleen op het oplossen van de schuld. Dat oplossen maakt deel uit van een integraal plan. Maar om jongeren te kunnen helpen moeten we ze in eerste instantie weten te vinden. Primaire doelstelling: In contact komen met de jongeren en bewust maken van zijn/haar situatie. De schuldenlast oplossen/verminderen bij jongeren Secundaire doelstellingen: - Bereiken van de doelgroep. Weinig jongeren melden zich uit eigen beweging bij de schulddienstverlening. - Jongeren vroegtijdig in beeld krijgen zodat grote problemen voorkomen kunnen worden. - Jongeren helpen tot een oplossing te komen voor de schuldenlast zodat zij zich weer kunnen richten op school zodat zij een diploma/startkwalificatie kunnen halen. - Jongeren kennis en vaardigheden bijbrengen en het werken naar een gedragsverandering. - Door bovenstaande te bewerkstelligen willen we werken aan het perspectief van de jongere en verkleinen we de kans op grote problemen in de toekomst. Meetpunten: Om de resultaten van onze pilot goed te kunnen meten hebben we vooraf een aantal meetpunten opgesteld. Naast de resultaten willen we hiermee een breder zicht krijgen op deze specifieke doelgroep. Hoe groot zijn de problemen? Waar doen de problemen zich voornamelijk voor? En wat is het vervolg. De meetpunten; - Het aantal signalen. - Hoogte van de achterstand. - Zijn ouders bekend bij schulddienstverlening? - Is er contact tot stand gekomen? - Wat is het vervolg? - Wat is de achterliggende problematiek? - Moet er flankerende hulp worden ingeschakeld? - Welke trajecten worden ingezet? - In welke mate is er sprake van financiële zelfredzaamheid?

4 3 Werkwijze: Stap 1: Naar aanleiding van de gegevens die de gemeente Doetinchem beschikbaar gesteld heeft gekregen vanuit de Zorgverzekeraar Menzis en het CAK heeft het Bureau voor Financiële Ondersteuning een separate lijst gemaakt van alle 18 tot en met 21 jarige. Deze gegevens mogen in het kader van vroegsignalering met de gemeente worden gedeeld ( Hoofdstuk 7 art. 7b1 zorgverzekeringswet). Voor gemeente Doetinchem ging het hierbij om 54 jongeren. Stap 2: De adressen van deze jongeren zijn gecontroleerd op bekendheid. Hiermee is inzicht gekregen of deze jongeren zelf, of familieleden al een keer gebruik hebben gemaakt van schulddienstverlening. Stap 3: 1 ste brief We hebben de jongeren schriftelijk benaderd. Hierin hebben we de brief toegespitst op de situatie van hem/haar. We hebben bijvoorbeeld het totaalbedrag van de achterstand opgenomen in de brief. Verder bieden we in deze brief onze hulp aan met daarbij directe telefoonnummers en een specifiek adres. Stap 4: 2 de brief Aan alle jongeren die geen reactie hebben gegeven op de eerste brief hebben we 2 weken later een 2 de brief gestuurd. Hierin bieden we nogmaals onze hulp aan en geven we aan dat we bij geen reactie op korte termijn op huisbezoek zullen komen om onze hulp aan te bieden. Stap 5: Aankondigingsbrief In deze brief geven we aan dat we binnen 2 weken op huisbezoek gaan komen. wederom vanuit het oogpunt om onze hulp aan te bieden.

5 4 startpunt: START aantal signalen onbekend bij start bekend bij BvFO familie bekend bij BvFO jongere en familie bekend Vanuit stap 1 hebben we 54 meldingen geselecteerd waarmee het BvFO aan de slag is gegaan. Uit onze eerste screening blijkt dat we slechts weinig van deze jongeren in beeld hebben of hebben gehad. Daarnaast blijkt dat bij ongeveer 20% van de jongeren de ouders of broer/zus al bekend is bij het BvFO. Dit percentage onderschrijft onderzoeken waarin wordt aangeven dat opgroeien met schulden en armoede de kans vergroot om zelf later ook in de schulden te komen. verdeling leeftijd 7% 30% 33% 30% verdeling man/vrouw 35% 65% 21 jaar 20 jaar 19 jaar 18 jaar man vrouw Opvallend is dat het bij 2/3 van de achterstandssignalen gaat om mannen. Er is geen onderbouwing waarom bij deze doelgroep mannen vaker schulden opbouwen dan vrouwen. Wel is bekend dat er over het algemeen meer mannen dan vrouwen gebruik maken van schulddienstverlening. De leeftijden zijn redelijk gelijk verdeeld. De groep 18 jarigen blijft achter. Dit is te verklaren doordat het CAK zich richt op inwoners met een achterstand van 6 maanden of meer. Dit betekent dat wanneer een 18 jarige vanaf de start niet betaalt, deze jongere pas een half jaar later bij het CAK in beeld komt.

6 5 De achterstand bij de zorgverzekering: Er zit veel verschil in de hoogte van de achterstanden. In dit project zijn zowel de jongeren met slechts één maand achterstand aangeschreven als de jongeren die, soms al geruime tijd in de wanbetalersregeling zitten. Om een beter beeld te schetsen zijn de achterstanden enigszins gecategoriseerd op hoogte. Uit bovenstaande diagram blijkt dat er veel jongeren kleine achterstanden hebben bij hun zorgverzekering. Uit de contacten met deze jongeren blijkt vaak dat zij niet tijdig betalen of weleens een maand of twee hebben gemist en dit niet rechttrekken. De redenen lopen hierin uiteen van gemakzuchtigheid, onkunde en niet de financiële mogelijkheden hebben. Daarnaast heeft ruim 40% van deze jongeren een achterstand van 500 euro of meer. In vergelijking met het besteedbaar inkomen van deze doelgroep is dit behoorlijk zorgelijk te noemen. Uitgaande van een minimale afloscapaciteit zijn deze jongeren vanuit een strak regime en discipline jaren aan het afbetalen. Voor een groot gedeelte van deze groep is dit zonder hulp niet haalbaar en hierdoor uitzichtloos.

7 6 Resultaten: Fase 2 Vanuit de samengestelde achterstandslijst is een groep geselecteerd om te benaderen voor deze pilot. Slechts een enkeling is op voorhand uitgevallen. Een reden hiervoor kan zijn dat er nog recent contact is geweest met het BvFO. Uit onderstaande blijkt dat we n.a.v. ons eerste schrijven relatief weinig respons hebben gekregen. Dit signaal is niet nieuw. Het schriftelijk benaderen van inwoners met achterstanden met het verzoek om contact op te nemen levert in algemene zin weinig reactie op. Aantal jongeren in project 54 Aantal verzonden brieven 51 Reactie n.a.v. 1 ste brief 4 Verzoek om hulp 3 Wil geen ondersteuning 1 Geen reactie 43 Van de jongeren die n.a.v. de 1 ste brief contact heeft opgenomen hebben er 3 aangegeven de aangeboden hulp graag te willen ontvangen. Voor deze 3 is een traject ingezet. Deze 3 hebben contact met de budgetcoach en zijn actief bezig met de oplossing voor hun achterstand(en). De jongere die n.a.v. de 1 ste brief heeft aangegeven geen ondersteuning te willen, heeft nog altijd een schuld bij de zorgverzekering. De schuld is tijdens de periode van de pilot (3mnd) opgelopen van een achterstand van ruim 500 euro, naar een achterstand van ruim 800 euro. Fase 3: In fase 3 hebben we de 2 de brief verzonden. Hierin hebben we aangegeven dat we geen reactie hebben ontvangen en dat we voornemens zijn om bij geen reactie op huisbezoek te komen. N.a.v. deze brief hebben we wederom een beperkt aantal reacties ontvangen. Aantal brieven verzonden fase 3 48 Reactie n.a.v. 2 de brief 7 Verzoek om hulp 4 Wil geen ondersteuning 3 Geen reactie 41 Voor de 4 die hebben aangegeven dat zij ondersteuning willen van het BvFO is een traject ingezet. De 3 die hebben aangegeven geen hulp te behoeven, hebben binnen de pilotperiode hun schuld volledig afbetaald. Het ging hierbij om achterstanden onder de 250 euro.

8 7 Fase 4: In deze fase hebben we de aankondigingsbrieven verzonden. Hierin heeft het BvFO aangegeven dat ze binnen 2 weken op huisbezoek gaan komen wanneer er geen reactie volgt of wanneer de schuld niet is opgelost. Aantal brieven verzonden in fase 4 41 Reactie n.a.v. aankondigingsbrief 6 Geen reactie en huisbezoek gepland 20 Schuld voortijdig opgelost 15 Fase 5: In fase 5 hebben we de jongeren geselecteerd waarbij het BvFO op huisbezoek gaat. We hebben n.a.v. de meest recente achterstandslijsten en monitoring 20 adressen geselecteerd. Voordat we op huisbezoek zijn gegaan hebben we de woonsituaties geanalyseerd. Bij ongeveer 2/3 van de huisbezoeken werd de deur voor het BvFO opengedaan. In de helft van de gevallen werd er direct contact gelegd met de betrokken jongere. In een aantal gevallen deed een huisgenoot in vorm van vriend/vriendin of ouder open. De huisbezoeken hebben overdag plaatsgevonden. De verwachting is dat het bereik in de avonduren groter zal zijn.

9 8 Eind resultaat: Nadat we alle fases hebben doorlopen hebben we de balans opgemaakt. De resultaten zijn in brede zin positief en op verschillende vlakken geboekt. Vanuit de pilot zijn we uit gegaan van twee primaire doelen: 1. In contact komen met de jongeren en bewust maken van zijn/haar situatie. 2. De schuldenlast oplossen/verminderen bij jongeren. Hieronder zijn de resultaten terug te lezen per doel die we bereikt hebben met deze werkwijze. 1. In contact komen met de jongeren en bewust maken van zijn/haar situatie Contact: Zoals in de diagram valt af te lezen is er met ongeveer 50% van de benaderde jongeren contact geweest. Zij hebben gereageerd op één van de brieven of zijn benaderd tijdens het huisbezoek. Dit percentage is hoog te noemen. Jongeren zijn over het algemeen een moeilijke doelgroep om te bereiken. Het onderwerp financiën, betalingsachterstanden en schulden maakt dit nog eens een stuk lastiger doordat er veel schaamte en onwetendheid op dit onderwerp rust.

10 Vervolg na contact: In elke brief die we verstuurd hebben vragen we de jongeren om telefonisch of via de contact met ons op te nemen. We hebben gemerkt dat voornamelijk ouders telefonisch contact leggen en dat jongeren sneller kiezen om te mailen. Een aantal jongeren heeft n.a.v. onze brieven - waarin we aangeven graag te willen helpen met hun financiële probleem - contact gelegd om een afspraak te maken. Deze jongeren hebben binnen 2 weken een vervolgafspraak gekregen met één van onze budgetcoaches. Daarnaast zijn er een aantal jongeren geweest die contact met ons hebben gezocht en hebben aangegeven dat zij zelfstandig de achterstand kunnen en zullen gaan oplossen. Hieronder de aantallen op een rij: 9

11 10 2. De schuldenlast oplossen/verminderen bij jongeren Bij de start van deze pilot hebben we vastgesteld dat 54 jongeren tussen de een achterstand had bij de zorgverzekering Menzis of een achterstand van meer dan 6 maanden bij de een willekeurige zorgverzekering. Deze achterstanden varieerden van 101,- euro tot maar liefst 4080,- euro. Twee maanden later hebben we opnieuw de balans opgemaakt. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de jongeren uit deze pilot zijn/haar schuldenlast volledig heeft afgelost en een aantal zijn een stukje ingelopen. Een belangrijk punt hierbij is dat dit voor een groot gedeelte ook jongeren zijn waarmee we geen direct contact hebben kunnen leggen. Achterliggende info; De achterstanden die volledig zijn afgelost zijn voor een groot gedeelte de relatief kleinere achterstanden. Een conclusie hierbij kan zijn dat de jongeren ervoor gekozen hebben om na één van onze brieven snel de achterstand af te lossen. Verder kunnen we concluderen dat jongeren met grotere achterstanden juist wel openstaan voor contact. Zij zitten dan ook voornamelijk in de lopende trajecten en zoeken onder begeleiding van het BvFO naar een oplossing voor hun achterstanden. Na verdere inventarisatie bij deze casussen blijkt de schuldenproblematiek fors. Vaak zijn er ook meerdere achterstanden en blijken het nu al trajecten van de lange adem.

12 11 Samenvatting: Aan het einde van deze 2 maanden durende pilot heeft meer dan 50% van de deelnemende jongeren wat gedaan aan zijn/haar achterstand. Daarnaast zijn we met bijna 50% van deze groep in contact gekomen. In deze groepen overlappen elkaar. Opvallend tijdens deze pilot is dat er ook veel jongeren zijn waarmee we geen contact hebben gehad, maar die wel hun schuld volledig hebben afbetaald. Mogelijkheden redenen hiervoor kunnen zijn: - ze zitten niet te wachten op een huisbezoek van de gemeente; - ze worden door de brief geattendeerd op hun achterstand en kiezen er voor er nu wel wat aan te doen; - ouders worden door de brief geattendeerd op de schuldenproblematiek van hun zoon/dochter en gaan hier wat aan doen. Het betreft hier overigens voornamelijk jongeren met de wat kleineren achterstanden. De jongeren met de grootste achterstanden staan vaker open voor hulp. Dit zijn dan ook de nu lopende trajecten binnen het Bureau voor Financiële Ondersteuning. Het bereik tijdens de huisbezoeken was beperkt. Op relatief veel adressen werd niet opengedaan. Dit komt mede doordat we de huisbezoeken overdag hebben laten plaatsvinden en er niet voor hebben gekozen om de huisbezoeken meerdere malen af te leggen. Om de huisbezoeken extra kracht bij te zetten zouden we de volgende keer ook gebruik kunnen maken van niet thuis info. Dit in de vorm van een brief en informatie over hoe en waar hulp te ontvangen. Opvallend: Tijdens de pilot zijn we een aantal opvallende zaken tegengekomen. Sommige incidenteel, sommige zaken lijken bij deze doelgroep te horen. - Ik ben 21 jaar en heb al ruim euro schuld, help! - Ik wist niet eens dat ik een achterstand heb, ik ga er direct mee aan de slag. - Mijn ouders betalen de zorgverzekering.. of toch niet.. - Ik ontvang geen acceptgiro en vergeet hierdoor altijd te betalen. - X woont hier begeleid, hij gaat naar school dus er is nog geen oplossing voor zijn schuld.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

Evaluatie oud vsv Marith Heezen

Evaluatie oud vsv Marith Heezen Evaluatie oud vsv - 206 Marith Heezen 6-09-206. Aanleiding Evenals in 205 heeft Team VSV in 206 een actie uitgevoerd rond oud vsv'ers. In 205 richtte de actie zich op oud vsv'ers uit schooljaren 202-203

Nadere informatie

voorstel aan de raad Revolverend fonds voor jongvolwassenen met schulden Potijk, A. (Anna) Kenmerk Raadsvoorstellen weekoverzicht

voorstel aan de raad Revolverend fonds voor jongvolwassenen met schulden Potijk, A. (Anna) Kenmerk Raadsvoorstellen weekoverzicht voorstel aan de raad Opgesteld door Werk en Inkomen Potijk, A. (Anna) Kenmerk 4385583 Vergadering Vergaderdatum 7 mei 2017 Jaargang en nummer Geheim Portefeuille Raadsvoorstellen weekoverzicht Nee {behandeling}

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en schulden

Zorgverzekeraars en schulden Zorgverzekeraars en schulden Saskia van Rij Voorbeelden van projecten van Zilveren Kruis Martin Suithoff Natalie Eilander Trinh Ho Si / Reina Otto 2 nov 2017 Pieter in 't Hout Anna Potijk Enig idee waarom

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie Stadsenquête Leiden 008 Hoofdstuk 19. Financiële situatie Samenvatting Ruim tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, bijna een kwart komt net rond en een

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek Convenant 2017-2021 Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek Convenant vroegtijdige signalering en preventie Met de ondertekening van dit convenant verplichten partijen zich tot een gezamenlijke inspanning

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 501562 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

*Z00306DD7D1* VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 19 maart 2018

*Z00306DD7D1* VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 19 maart 2018 VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 19 maart 2018 Betreft brief ingekomen: Van: Adviesnr 2018-05716 Onderwerp: Vervolg aanpak project bronheffing: Regeling Uitstroom Zaaknr Z-14-12534 Bijstandsgerechtigden

Nadere informatie

Resultaten peiling aantal opzeggingen naar aanleiding van verzending beschikking en factuur voor de eigen bijdrage thuiszorg

Resultaten peiling aantal opzeggingen naar aanleiding van verzending beschikking en factuur voor de eigen bijdrage thuiszorg Resultaten peiling aantal opzeggingen naar aanleiding van verzending beschikking en factuur voor de eigen bijdrage thuiszorg Enschede, 13 juli 2004 WD/04/1774/ebt ir. G. Vernhout drs. W. Dragt Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 43. Financiële situatie Samenvatting Circa tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, ruim een kwart komt net rond en kan moeilijk

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Financiële situatie

Hoofdstuk 7. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 7. Financiële situatie Samenvatting Bijna driekwart van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, twee op de tien komt net rond en bijna een

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam PROBLEMATISCHE SCHULDEN EN ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam oktober 2013 Steeds meer mensen hebben schulden en de schulden die zij hebben zijn groter dan voorheen. In 2012 melden 11% meer mensen zich bij kredietbanken

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Reactie op onderzoek rekenkamercommissie Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 4 mei 2016 Kennis te nemen van - Onze reactie op het rapport Armoede een voortdurende zorg van de Rekenkamercommissie.

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële positie van de Leidenaar. De resultaten

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie

Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie Samenvatting Hfst 5. Trendvragen financiële situatie Na twee jaar van stijgende inkomens zien Leidenaren dit jaar hun inkomenspositie verslechteren. Het zijn

Nadere informatie

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening Schulddienstverlening Afdeling Inkomensondersteuning Eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Zwolle Januari 2013 Regina Koudijs Inhoud presentatie Algemeen Doelgroep Hoofddoel schulddienstverlening

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant 2017-2021 Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek vereniging van friese gemeenten DE FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant vroegtijdige signalering en preventie Met de ondertekening van dit

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails [t] [f] [e] [w] Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails Inleiding We zijn dit onderzoek begonnen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van reacties op e-mails van verschillende

Nadere informatie

Projectvoorstel Vroegsignalering van Schulden

Projectvoorstel Vroegsignalering van Schulden Projectvoorstel Vroegsignalering van Schulden 1) Aanleiding en probleemstelling De audit Geen Schuld Meer (Utrecht, 2015) laat zien dat ongeveer 36.743 Utrechters schulden hebben, of het risico lopen om

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Samenvatting Hfst 10. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren WAARDERINGSKAMER Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren Een onderzoek naar overschrijding van de jaargrens bij de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften 18 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG BELEIDSPLAN LEVEN ZONDER GELDSTRESS 2018-2020 1. Eenvoudig en benaderbaar aanspreekpunt voor elke inwoner We hopen door het vereenvoudigen van de

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 294 Interpellatie van het lid Kant inzake de eigen bijdrage AWBZ Nr. 8 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Effecten van cliëntondersteuning. Samenvatting van een haalbaarheidsonderzoek naar de meetbaarheid van door de cliënt ervaren effecten

Effecten van cliëntondersteuning. Samenvatting van een haalbaarheidsonderzoek naar de meetbaarheid van door de cliënt ervaren effecten Effecten van cliëntondersteuning Samenvatting van een haalbaarheidsonderzoek naar de meetbaarheid van door de cliënt ervaren effecten MEE Nederland, 4 februari 2014 1. Inleiding In deze samenvatting beschrijven

Nadere informatie

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016 Minimabeleid Maart 2016 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015-2018 Op 7 juli 2015 heeft de gemeenteraad de nota Meer voor wie minder heeft vastgesteld. De nota richt zich op zes thema s: taboe

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs.

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs. P5T Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Participatieraad t.a.v. ambtelijk secretaris S.K. Augustin Datum Contactpersoon Registratienummer E-mail Onderwerp Bijlage 26 april

Nadere informatie

schulddienstverlening gemeente Brielle

schulddienstverlening gemeente Brielle schulddienstverlening gemeente Brielle De budgetcoach De budgetcoach kan u handige tips geven om uw inkomsten en uitgaven weer met elkaar in evenwicht te brengen. De budget adviesgesprekken zijn gratis

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Buurtenquête hostel Leidsche Maan

Buurtenquête hostel Leidsche Maan Buurtenquête hostel Leidsche Maan tussenmeting 2013 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht (GG&GD) DIMENSUS beleidsonderzoek April 2013 Projectnummer 527 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Adreswijziging naar aanleiding van mail 70.00% 60.00% 50.00% 40.00% 30.00% 20.00% 10.00% 0.00% 58.78% 41.22% Lage schuld Geen wijziging 49.63% 50.37% Hoge schuld Wijziging Adreswijziging naar aanleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep Hoofdstuk 16. Financiële situatie Samenvatting 16. FINANCIËLE SITUATIE In hoofdstuk 5 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Onderwijslocatie OPDC Zuidoost-Drenthe

Verzuimprotocol. Onderwijslocatie OPDC Zuidoost-Drenthe Angelsloërdijk 13A, 7812 HK Emmen Postbus 95 7800 AB Emmen Tel: 0591-612989 Email: info@opdc-zodrenthe.nl www.opdc-zodrenthe.nl Verzuimprotocol Onderwijslocatie OPDC Zuidoost-Drenthe ZIEKTEVERZUIM Wanneer

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie)

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Schriftelijke vragen Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Datum: 27-05-2015 (in te vullen door de griffie) Van: PvdA (in te vullen door de aanvrager) Aan: College via Ben van Zuthem Onderwerp:

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting In dit hoofdstuk wordt allereerst gekeken naar de bekendheid en het gebruik van vijf inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

Gastouderbureau SharedCare. Informatiebrochure

Gastouderbureau SharedCare. Informatiebrochure Gastouderbureau SharedCare Informatiebrochure Werkwijze gastouderbureau SharedCare Inhoudsopgave 1. INLEIDING 1.1 Nieuwe koppelingen 1.2 INTAKEGESPREK GASTOUDER 1.3 INTAKEGESPREK VRAAGOUDER 1.4 KOPPELINGSGESPREK

Nadere informatie

Klachtenformulier. Toelichting:

Klachtenformulier. Toelichting: Klachtenformulier Toelichting: Vertegenwoordiging Wij kunnen alleen klachten behandelen van één bepaalde persoon. Wij kunnen geen klachten behandelen die zijn ingediend door of voor een groep mensen of

Nadere informatie

Actualiteitencongres Schuldhulpverlening Hugo Vlierhuis

Actualiteitencongres Schuldhulpverlening Hugo Vlierhuis Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 25-9-2018 Hugo Vlierhuis Hoeveel mensen hebben premieachterstand? Verzekerden met een achterstand van: 2-4 maandpremies : 143.032 4-6 maandpremies : 155.011 Bron:

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

Datum 13 juni 2018 Betreft Kamervragen van de leden Bruins (ChristenUnie) en Raemakers (D66)

Datum 13 juni 2018 Betreft Kamervragen van de leden Bruins (ChristenUnie) en Raemakers (D66) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Beleidsinformatie Veilig Thuis 2016.

Beleidsinformatie Veilig Thuis 2016. Beleidsinformatie Veilig Thuis 2016. Op weg naar wachtlijstvrij werken Inhoud 1. Algemeen.... 3 2. Aantallen meldingen adviezen en ondersteuningsvragen in 2016 vergeleken met 2015. 3 3. De triage.... 3

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie Hoofdstuk 24 Financiële situatie Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren zijn bekend

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

NWS Magazine nr. 1 7 dat levert wat op! En nu Wacht uw aanbieding af. In de komende maanden worden de eerste brieven verstuurd. Houdt u ondertussen alvast bij wat uw gas en stroomverbruik is zodat u na

Nadere informatie

Woningcorporatie Wateringen

Woningcorporatie Wateringen Woningcorporatie Wateringen Regel het goed Over hoe de huur te betalen en wat te doen bij achterstand. Elke maand op tijd de huur betalen: een vanzelfsprekende zaak.toch wordt zo n maandelijks terugkerende

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Yes We Can Fellow onderzoek

Yes We Can Fellow onderzoek Yes We Can Fellow onderzoek Resultaten 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Respons... 3 Eigenschappen responsegroep... 3 Enkelvoudige of meervoudige problematiek... 4 Zorg voorafgaand aan opname... 4 Situatie

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Emmen juli 2017 Samenvatting In april t/m juni heeft ZorgfocuZ voor de gemeente Emmen het cliëntervaringsonderzoek Wmo uitgevoerd. De doelgroep voor dit

Nadere informatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Samenvatting verslechterd. Dit wordt bevestigd door het aandeel Leidenaren dat aangeeft rond te kunnen komen met hun inkomen. Dit jaar geeft bijna tweederde van de Leidenaren

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Inleiding Met de transities in het sociale domein in 2015 zijn de voorwaarden en criteria voor het verkrijgen van huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Energieloket Soest. Jaarverslag Februari Energieloket Soest

Energieloket Soest. Jaarverslag Februari Energieloket Soest Energieloket Soest Jaarverslag 2017 Februari 2018 Energieloket Soest info@energieloket-soest.nl https://energieloket-soest.nl INHOUDSOPGAVE Vooraf... 3 Hoe komt het Energieloket aan vragen?... 3 Tevredenheid

Nadere informatie

Huurachterstand, HUURACHTERSTAND

Huurachterstand, HUURACHTERSTAND HUURACHTERSTAND Huurachterstand Huurachterstand ontstaat vaak door een samenloop van omstandigheden. Krap bij kas en veel rekeningen tegelijkertijd, of een onverwachte uitgave. Ook persoonlijke problemen

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting In hoofdstuk 9 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit hoofdstuk is uitgebreider

Nadere informatie

Samenvatting Het draait om het kind

Samenvatting Het draait om het kind Samenvatting Het draait om het kind Visie op monitoring in de opvoedingsvariant van pleegzorg Inleiding Aangezien de pleegzorg een onvoldoende geobjectiveerd overzicht heeft van hoe het met de jeugdige

Nadere informatie

Financieel overzicht houden: niet iedereen heeft talent Budgetcoaching met overwaarde

Financieel overzicht houden: niet iedereen heeft talent Budgetcoaching met overwaarde budgetcoaching budgetbeheer bewindvoering Financieel overzicht houden: niet iedereen heeft talent Budgetcoaching met overwaarde Het is crisis en dat is te merken. Steeds meer inwoners van Nederland krijgen

Nadere informatie

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen)

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Achtergrond FIP pilot Sterk veranderde dienstverlening

Nadere informatie

Schuldhulpverlening voor uw werknemers

Schuldhulpverlening voor uw werknemers Schuldhulpverlening voor uw werknemers Werknemers met schulden Veel werkgevers hebben wel eens te maken met werknemers met problematische schulden. Dit kan (financiële) gevolgen hebben voor u als werkgever.

Nadere informatie

Jaarrapportage 2017 Vertrouwenswerk bij Toegang Jeugdhulp Almere

Jaarrapportage 2017 Vertrouwenswerk bij Toegang Jeugdhulp Almere Jaarrapportage 2017 Vertrouwenswerk bij Toegang Jeugdhulp Almere Jaarrapportage 2017 Vertrouwenswerk bij Toegang Jeugdhulp Almere Datum: 16 februari 2018 Contactpersoon: Yvonne Boon van AKJ regiokantoor

Nadere informatie

Workshop Vroegsignalering schulden

Workshop Vroegsignalering schulden Workshop Vroegsignalering schulden Hoe de betalingsachterstanden inzake de vaste lasten van de Nijmeegse burger via de BKR bij de gemeente komen t.b.v. het voorkomen van grotere financiële problematiek

Nadere informatie

Inschrijving RBB-AWARD 2018

Inschrijving RBB-AWARD 2018 Inschrijving RBB-AWARD 2018 Organisatie: Sociale Verzekeringsbank Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Tammo van Hoorn E-mail adres: tvanhoorn@svb.nl Mobiele telefoon: 06-27448416 Akkoord

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Ervaringen Wmo Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Inhoud 1. Achtergrond van het onderzoek... 2 2. Het regelen van ondersteuning... 4 3. Kwaliteit van de ondersteuning... 6 4. Vergelijking regio...

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Gemeente Huizen Inleiding... 3 1. Verantwoording onderzoek...

Nadere informatie

Inrichting van het sociaal domein

Inrichting van het sociaal domein Inrichting van het sociaal domein in Groningen en Drenthe Onderzoek 2, oktober 2015 Een jaar decentraal: de eerste ervaringen oktober 2015 ZorgpleinNoord, Haren Introductie Sinds 1 januari 2015 is de

Nadere informatie

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland 5 jaar geleden deed de kortingscode haar intrede in Nederland. Met een kortingscode (ook bekend als actiecode) kan extra korting worden verkregen

Nadere informatie

eind november 2015 in beeld kwam en het personen zijn die bewust voor een

eind november 2015 in beeld kwam en het personen zijn die bewust voor een Gemeenteraad GEMEENTE \. u. \ VAL KE NS WAARD 6 0 nar Postbus 10100 \ 5550 GA ValkensWgard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 Qemeente@valkenswaard-.nl www.valkenswaard.nl Uw kenmerk Kenmerk 22001/37318

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHULDDIENSTVERLENING GEMEENTE RIDDERKERK

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHULDDIENSTVERLENING GEMEENTE RIDDERKERK KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHULDDIENSTVERLENING GEMEENTE RIDDERKERK Klanttevredenheidsonderzoek schulddienstverlening gemeente Ridderkerk Colofon Opdrachtgever Datum Juli 2018 Auteurs Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Inleiding De digitale gesprekshulp Voorkom Schulden Samen is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het aan tafel krijgen van partijen om samen

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over:

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over: Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortgangsrapportage Ontwikkeling wachttijden Wmo-aanvragen mei 2019 Nummer 2019/402254 Datum college 28 mei 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 2.1

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Onderzoek postpartum depressie HvdM mei 2018

Onderzoek postpartum depressie HvdM mei 2018 Onderzoek postpartum depressie HvdM mei 2018 Contact: Maaike Jongsma T: 050-3171777 E: maaikejongsma@kienonderzoek.nl Groningen / Haarlem W: www.kienonderzoek.nl twitter.com/panelwizardnl facebook.com/panelwizardnl

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4471 Registratiedatum: 27-11-2013 Afdeling: BOV Agendapunt: 49-B-02 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Buurtbemiddeling Besluit: Opdracht verstrekken aan Synthese voor

Nadere informatie

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen Jaarplan Leerplicht Schooljaar 2013-2014 Gemeente Velsen 1 2 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Nederland

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : Mevrouw A te B, tegen NV Univé Zorg te Arnhem Zaak : Premie, premieachterstand, hervatting aanmelding CAK, betalingsregeling Zaaknummer : 201801466 Zittingsdatum : 20

Nadere informatie

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelgroep 4 1.2 Methode 4 1.3 Respons 4 2. Resultaten Wmo 5 2.1 Contact en toegankelijkheid van hulp of ondersteuning

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Samenvatting Van de Leidenaren heeft inmiddels 95% de beschikking over internet. Ruwweg betekent dit dat vrijwel alle Leidenaren tot 65 jaar over internet

Nadere informatie

Monitor aanpak wachtlijsten 2018 Pagina 1 van 7

Monitor aanpak wachtlijsten 2018 Pagina 1 van 7 Inhoud Tabel 1: Wachtlijsten Tabel 2: Prognose wachtlijsten Tabel 3: Instroom meldingen nov 2017 - juni 2018 Tabel 4: Instroom meldingen juni 2018 - okt 2018 Tabel 5: Doorlooptijden afgesloten meldingen

Nadere informatie

Leidraad vroegsignalering schulden

Leidraad vroegsignalering schulden Leidraad vroegsignalering schulden Laatst bijgewerkt: 27 maart 2019 Vroegsignalering is een goede manier om problematische schulden bij mensen te voorkomen. Deze leidraad beschrijft alle punten die nodig

Nadere informatie

Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's

Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's Rapportage Ervaringsonderzoek WOT's Versie 5.0.0 Drs. J.J. Laninga December 2015 www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde ervaringsonderzoek naar

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek begeleiding

Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek Begeleiding najaar 2016 Pagina 1 van 18 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Werkwijze en verantwoording 5 Het doel van het onderzoek 5 Uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Wijzer in geldzaken - 10 jaar. Een onderzoek onder n = Nederlanders (18+) over het gemak van het regelen van geldzaken

Wijzer in geldzaken - 10 jaar. Een onderzoek onder n = Nederlanders (18+) over het gemak van het regelen van geldzaken Wijzer in geldzaken - 10 jaar Een onderzoek onder n = 1.06 Nederlanders (18+) over het gemak van het regelen van geldzaken Juni 2018 Is het regelen van geldzaken moeilijker of makkelijker geworden de afgelopen

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Nadja Jungmann Tamara Madern Over de auteurs Dr. Nadja Jungmann is lector Schulden en incasso aan Hogeschool Utrecht, verkozen tot de lector van het jaar

Nadere informatie

Financiële problematiek

Financiële problematiek Financiële problematiek Hoe inzichten uit de hersenwetenschap leiden tot een betere aanpak van armoede en schulden Nadja Jungmann Hoe komen NL huishoudens rond? 120 100 80 60 Er wordt veel geld overgehouden

Nadere informatie

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch Omvang, kenmerken en meldingen O&S oktober 2003 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding Plan Plan van van Aanpak Aanpak Huiselijk Geweld Geweld Inhoud

Nadere informatie