Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker"

Transcriptie

1 Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Tijdens de middag zijn er twee deelsessierondes. Zoals elk jaar is het doel van de deelsessies: resultaten van onderzoekers dichter bij de reclasseringswerkers brengen en praktijkervaring van reclasseringswerkers dichter bij onderzoekers brengen. Zodat de verbinding steeds beter gemaakt kan worden. Daarom worden de deelsessies merendeels geleid door een duo van een onderzoeker/expert en een reclasseringswerker. Je maakt een keuze voor twee deelsessies op de dag van het congres zelf, bij binnenkomst. De deelsessies zijn onderverdeeld in drie sporen. Zo weet je welk accent je kunt verwachten in de deelsessies van je keuze. Spoor 1: kennisbasis van het reclasseringswerk De kennisbasis van het reclasseringswerk is sterk en stabiel. De toekomstbestendige professional blijft putten uit deze kennis. De kennisbasis maakt de professional sterker en het reclasseringswerk van meer waarde. De deelsessies onder dit spoor belichten elk een aspect van deze kennisbasis, waarbij is gekozen voor aspecten die relatief weinig aandacht krijgen in literatuur of opleidingen. Deelsessie 1: Hoe worden jonge mensen crimineel? Persoonsgericht maatwerk is helemaal in. Ook in de strafrechtketen. Bij persoonsgericht maatwerk kijken OM, Reclassering en andere betrokkenen goed naar de persoon, zijn of haar sociale context en naar de aard en de omstandigheden van het criminele gedrag. Daardoor kunnen we slimmer en effectiever werken, met trajecten die goed zijn afgestemd op de betrokken personen. Tot zover is er weinig nieuws onder de zon. Maar dan beginnen de vragen. Hoe bepaal je eigenlijk wat daarbij belangrijke afwegingen zijn? Hoeveel gebruik maken we, als we nadenken over het verhaal achter crimineel gedrag, van de wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van crimineel gedrag? Met andere woorden: weten we bij de reclassering genoeg van ontwikkelingscriminologie? Als u negatief zou antwoorden op deze vraag, is deze deelsessie net iets voor u! Na een presentatie over de belangrijkste inzichten uit de ontwikkelingscriminologie gaan we hierover met elkaar in gesprek. Dr. Andrea Donker, lector Kennisanalyse Sociale Veiligheid, Hogeschool Utrecht en Marije Stoter, beleidsmedewerker Reclassering Nederland. Deelsessie 2: De maatschappelijke waarde van de reclassering. Wat heeft de reclassering de samenleving te bieden? Welke waarde voegen wij toe in de samenleving, waarom hoort er in een beschaafde samenleving belastinggeld naar de reclassering te gaan? Kunnen we dit scherp formuleren? Als we dit scherp kunnen formuleren krijgen de professionals en de organisaties meer regie op hun werk en op de richting daarvan. Ook kunnen we ons werk dan beter verantwoorden tegenover de samenleving.

2 In deze werksessie benoemen we met elkaar eerst op kwalitatieve wijze de waarde die de reclassering toevoegt voor individuele cliënten. Daarna proberen we scherper te krijgen welke maatschappelijke waarden de reclassering kan realiseren. Het beoogde eindresultaat is een zo compleet mogelijk overzicht met mogelijke maatschappelijke waarden van de reclassering plus een eerste inschatting van de grootste baten voor de samenleving. Dr.ir. Attila Németh, Associate lector Governance, Saxion University of Applied Sciences en Irma Nibbelink, reclasseringswerker Reclassering Nederland in Almelo en studente bij de master forensisch-sociale professional. Deelsessie 3: Huiselijk geweld na een complexe scheiding 'Daar hoeven we niks mee, ze gaan toch scheiden'. 'We moeten uitzoeken hoe het in deze stalkingszaak zit met de omgang van meneer met zijn dochter, de verklaringen van stalking zijn zo tegengesteld aan elkaar'. Zomaar twee voorbeelden uit het verdiepende leeratelier Gezin, Jeugd en Zeden. In drie Leerateliers, verspreid over Nederland, werken Openbaar Ministier, Politie, (jeugd)reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis en Slachtofferhulp met elkaar samen aan de ontwikkeling van betekenisvol maatwerk. Complexe scheidingen doen zich vaak voor. Wat is daarover bekend? Wat kan de reclassering in dergelijke situaties doen? Hoe kan de reclassering de betrokkenen helpen met begrenzen en beschermen? Na een korte inhoudelijke inleiding over geweld na complexe scheidingen, een filmfragment en een casus rond stalking gaan we in gesprek met de deelnemers over door hen gestelde vragen en thema's. Dit vanuit de vraag wat bij complexe scheiding leidende principes zijn. Dr. Sietske Dijkstra, senior onderzoeker lectoraat Werken in een Justitieel Kader en dr. Katinka Lünnemann, programmaleider Verwey-Jonker Instituut en senior onderzoeker lectoraat Werken in een Justitieel Kader en een reclasseringswerker. Deelsessie 4: Veel manieren om dezelfde boodschap te verpakken In deze deelsessie behandelt Leila Jaffar verschillende Interculturele stijlen van communicatie. Ook als de boodschap steeds hetzelfde blijft, is het namelijk belangrijk dat de reclasseringswerker de verpakking van de boodschap kan aanpassen aan de persoon waar men mee werkt, ongeacht zijn/haar culturele achtergrond. Zo komt de boodschap altijd, in alle omstandigheden effectief over. Na een korte introductie van Leila Jaffar gaan de deelnemers in deze deelsessie verschillende stijlen van motiveren oefenen, aangepast aan de achtergrond van de ontvanger. Daarnaast oefenen we met direct en indirect confronteren en complimenteren en het gebruik van feitelijke argumenten versus emotionele argumenten en metaforen.

3 Leila Jaffar is een trainer/consultant, gespecialiseerd in interculturele communicatie en conflictbemiddeling. Zij is op dit terrein al dertig jaar actief. Zie ook Leila Jaffar, trainer, coach en eigenaar Jaffar Consultancy. Met Mamoun Loukili, reclasseringswerker in Utrecht. Spoor 2: innovatieve praktijken Toekomstbestendig werken staat of valt met innovatie van het werk. Overal in het land werken reclasseringswerkers aan vernieuwende praktijken. De deelsessies in dit spoor laten een paar van deze vernieuwende praktijken zien en / of verkennen met de deelnemers nieuwe trends waarop reclasseringswerkers een nieuw antwoord moeten vinden. Deelsessie 5: Werkstraf als betekenisvol reclasseringswerk Een werkstraf is, waar proportioneel met het delict, een goed alternatief voor gevangenisstraf. Al was het alleen al doordat de recidivecijfers na werkstraf, ook bij gelijke delicten, lager liggen dan na detentie. De werkgestrafte kan een deel van zijn dagelijkse verantwoordelijkheden behouden en de werkstraf kan een opstap zijn om het leven weer op orde te krijgen: structuur, op tijd uit bed, verantwoordelijkheid nemen, goed begeleid en aangesproken worden. Zijn we ons voldoende bewust van deze kansen die de werkstraf kan bieden aan de werkgestrafte en de samenleving? Of voeren we de werkstraf vooral kaal uit, door alleen te letten op aftekenen van uren en het naleven van afspraken? Deze deelsessie gaat over de toekomst van de werkstraf. Wat is de meerwaarde van de medewerkers werkstraf, waarom kan dit werk niet gedaan worden door een uitzendbureau? Hoe voert de reclassering deze mooie en lastige opdracht uit? Hoe bewust dragen de medewerkers werkstraf bij aan gedragsbeïnvloedende elementen die de werkstraf zo effectief maken? En wat of wie zijn nodig om er een betekenisvolle werkstraf van te maken? Dr. Joep Hanrath, hogeschoolhoofddocent en senior onderzoeker bij het lectoraat Werken in Justitieel Kader en Linda Biesot, teamleider werkstraf Reclassering Nederland in Oost- Nederland. Deelsessie 6: Ruim Baan voor Betekenisvol Maatwerk Sinds januari wordt het reclasseringswerk aan de voorkant van de strafrechtpleging niet meer afgerekend op basis van het aantal producten. Dat geeft ruimte, en biedt mogelijkheden voor reclasseringswerkers om te doen wat nodig is met hun cliënten. Je kunt nu beter dan vroeger in een complexe en risicovolle casus zo snel mogelijk begeleiding en zorg starten.

4 Of je kunt nu volstaan met een kort mondeling advies omdat de opdrachtgever al veel informatie over een cliënt heeft. Dat vraagt om creativiteit bij reclasseringswerkers, en buiten de oude kaders durven treden. En het vraagt meer overleg met de opdrachtgever: wat hebben zij nodig van de reclassering om een goed besluit te kunnen nemen? Bij ZSM wordt daar al een tijd mee geëxperimenteerd. Maar Ruim Baan is breder en heeft effect op alle adviestaken, en op toezicht en de werkstraffen. In deze workshop gaan we aan de hand van casuïstiek in gesprek over de vraag hoe Ruim Baan de kwaliteit van het reclasseringswerk kan verbeteren. Dr. Jacqueline Bosker en dr. Lianne Kleijer, senior onderzoekers bij het lectoraat Werken in een Justitieel Kader, Hogeschool Utrecht. Met Bianca Bartels, kwartiermaker en reclasseringswerker bij Palier reclassering. Deelsessie 7: Werken met apps bij toezicht: aanvulling van ons werk of bedreiging? De online wereld komt steeds dichterbij. Niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook bij jou als professional. De technologie gaat sneller dan je denkt en hoe ga je daar als professional mee om? Maar nog belangrijker, hoe kunnen we gebruik maken van alle technologische ontwikkelingen in ons werk? Of willen we dat eigenlijk helemaal niet? De eerste stappen zijn al gemaakt met de invoering van vier apps die we bij het toezicht kunnen gebruiken: Mijn Leven, Mijn Risico's, Mijn Contacten en Stap voor Stap. Kijk, denk en praat mee over wat dit voor jou als professional betekent! De 3RO heeft de eerste stappen gezet en wil zich aansluiten bij de ontwikkelingen in de online wereld. Jij kan degene zijn die als eerste kennisneemt en ermee aan de slag gaat! Denk je in wat cliënten straks kunnen doen: - Een cliëntportaal: inloggen op hun eigen pagina. Wat kunnen ze daar dan nog meer allemaal op doen?; - Huiswerk die je schriftelijk moet aanleveren is straks verleden tijd. De apps worden een onderdeel van de ART-training; - Schriftelijke de werkalliantiemonitor invullen wordt straks vervangen door een app, waarop je samen meteen kunt zien bij welke vragen je cliënt en jij wel of niet op een lijn zitten. - Vergeten uit te printen is straks niet meer aan de orde, een smartphone heeft iedereen toch in zijn zak zitten? Kom langs en laat je informeren over de nieuwe technologieën als aanvullende middelen in ons werk! Bart Hagtingius, reclasseringswerker in Rotterdam, Coki Janssen, beleidsmedewerker SVG, Lisette Fransema, reclasseringswerker in Den Haag en Widya de Bakker, onderzoeker Kenniscentrum Sociale Innovatie.

5 Deelsessie 8: Terug op de rails. Inclusie van (ex) delinquente jongeren in de wijk We starten in deze interactieve workshop met een conceptuele insteek: sterke sociale banden in werk en gezin hangen samen met desistance, zwakke sociale banden in werk en gezin met persistence in crime. In Divergent Lives zijn Laub en Sampson (2003) nagegaan onder welke omstandigheden mannen op oudere leeftijd stoppen, tijdelijk stoppen of juist doorgegaan zijn met crimineel gedrag. Dit bleek direct samen te hangen met keerpunten in hun leven waarbij zij wel of niet een nieuwe start konden maken en de ervaring opdeden ergens bij te horen, zich thuis en geaccepteerd te voelen. Wat betekenen deze inzichten volgens reclasseringswerkers en sociaal werkers in wijkteams voor de samenwerking tussen reclassering en wijkteam? Sommige reclasseringsmedewerkers ervaren huiver bij wijkteams om te werken met (ex-)delinquenten (als het lastig wordt, sturen we ze weer terug naar de reclassering). Ervaringen van wijkteammedewerkers zijn dat ze relatief weinig in contact komen met deze jongeren in de wijk. We vragen reacties aan de deelnemers en gaan het gesprek aan met elkaar aan de hand van casuïstiek. Dr. Frans Spierings, lector Opgroeien in de stad en Drs. Szabinka Dudevszky onderzoeksleider Inclusie bij Kenniscentrum Talentontwikkeling, Hogeschool Rotterdam, en een reclasseringswerker. Spoor 3: lerende professionals Toekomstbestendige professionals nemen hun professionele verantwoordelijkheid, benutten hun professionele ruimte en leren en reflecteren met elkaar. De deelsessies in dit spoor staan in dit teken en belichten enkele aspecten van de ontwikkeling naar meer professionele ruimte. Deelsessie 9: Leren van incidenten Dit jaar verscheen het Inspectierapport Calamiteiten in de Jeugdzorg, waarin een analyse is gemaakt van tien ernstige calamiteiten in de jeugdzorg. Hieruit blijkt ondermeer dat de verschillende professionals die betrokken zijn bij een kind in gevaar behoorlijk goed met elkaar samenwerken. Rond schulden, schoolbezoek van kinderen, verslaving van een van de ouders, of psychiatrische problematiek van gezinsleden. Behalve als het gaat om het maken van een gezamenlijk plan om de veiligheid van de kinderen te bewaken en om daadwerkelijk ingrijpen als de veiligheid in het geding is. Daarin staan de jeugdbeschermers veelal toch alleen. En dan kan het alsnog fout gaan, ondanks alle goede samenwerking. Want je hebt eigenlijk alle ogen nodig om de veiligheid binnen een gezin goed in te schatten. Herken je dit als (jeugd)reclasseringswerker, bijvoorbeeld in je eigen samenwerking met sociale wijkteams? Wat betekent dit voor de doelen van alle vernieuwingen, zowel bij de jeugdzorg als de volwassenenreclassering, onder het motto eigen kracht, met veiligheid als ondergrens? Hoe kan je sociale professionals stimuleren om zich ook met veiligheid bezig te houden en dit aspect niet alleen bij jou te laten? Of hoort dat niet bij het vak van forensisch-sociale professional? En vooral: hoe kunnen we als professionals leren van de analyse van incidenten? En hoe kunnen we onze samenwerkingspartners bij dit leren betrekken? In deze workshop eerst een korte presentatie van het Inspectierapport.

6 Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar aan het werk aan de hand van verschillende vragen en een casus. Josien Leurdijk, hoofd opleidingshuis 3RO, een medewerker van Samen Veilig Midden Nederland en Anneke Menger, lector Werken in Justitieel Kader. Deelsessie 10: Van student tot professional: waar moet de forensisch sociale professional in spé aan voldoen? Jeugdbescherming. Forensische psychiatrie. DJI. Reclassering. Deze werkveldenvallen alle onder het forensisch-sociale domein. Ze kennen een gezamenlijke kennisbasis en gezamenlijke kenmerken van professionaliteit. Hogescholen leiden op voor dit veld, zij het nog steeds mondjesmaat, en bedrijfsopleidingen geven nascholing. Maar een gezamenlijk competentieprofiel ontbreekt tot dusver. Een landelijk erkend profiel, dat ook leidend is voor de HBO-opleidingen, versterkt de beroepsgroep als geheel en ook de individuele professional, bijvoorbeeld bij incidenten waarvoor je je moet verantwoorden naar de samenleving. Voor de jeugdzorg is er inmiddels het landelijk vastgelegde profiel De jeugdzorgwerker, met een landelijk beroepsregister, duidelijke competenties en opleidingen die zich daar duidelijk op richten. Het forensisch-sociale domein zou een dergelijk landelijk profiel ook graag zien. Samen met enkele hogescholen is het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een competentieprofiel voor forensisch sociale professionals, waarin staat wat tot de kern van hun werk behoort. De bijdrage van professionals is bij dit proces van groot belang. Een door professionals, organisaties en opleidingen gedragen beroepsprofiel biedt een inhoudelijke inbedding voor beroepsregistratie en eventueel een aangepaste beroepscode. Zo verwerven professionals meer regie op hun eigen vak. In deze interactieve deelsessie staat de vraag centraal: Wat is de kern van het vak en welke kwaliteit hoort daarbij? We leggen de deelnemers een set van 10 competenties voor en bepalen gezamenlijk welke tot de top 5 behoren. Ook willen we in gesprek over de vraag wanneer je de top 5 nu voldoende beheerst om als beginnend werker aan de slag te gaan. En wat later, in de praktijk, nog bij geleerd moet worden. Christel Rolink, onderwijskundige opleidingshuis 3RO en trekker beroepsregister, Laura van der Zwet, reclasseringswerker LJ&R en trekker beroepsvereniging reclasseringswerkers en studente Master FSP, Annelies Sturm docente/onderzoeker Hogeschool Utrecht en betrokken bij de ontwikkeling van nieuw onderwijs voor het gedwongen kader.

Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker 2016-

Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker 2016- Verslagen deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker 2016- Deelsessie 1: Hoe worden jonge mensen crimineel? Opzet Persoonsgericht maatwerk is helemaal in. Ook in de strafrechtketen. Bij

Nadere informatie

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Deelsessies congres Vakmanschap van de Reclasseringswerker Tijdens de dag zijn er twee deelsessierondes. Zoals elk jaar is het doel van de deelsessies: resultaten van onderzoekers dichter bij de reclasseringswerkers

Nadere informatie

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Anneke Menger 8 december 2017 Over vraagstukken, antwoorden en bijsluiters: Reclasseringswerkers in beweging Antwoord 1 (rond 2000 tot +/-2010) De reclasseringswerker

Nadere informatie

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding Hybride werken bij diagnose en advies Inleiding Hybride werken is het combineren van 2 krachtbronnen. Al eerder werd aangegeven dat dit bij de reclassering gaat over het combineren van risicobeheersing

Nadere informatie

CIVIELE KRACHT Hoe betrek je burgers bij de re-integratie van reclasseringscliënten?

CIVIELE KRACHT Hoe betrek je burgers bij de re-integratie van reclasseringscliënten? CIVIELE KRACHT Hoe betrek je burgers bij de re-integratie van reclasseringscliënten? Miranda Werson Hanneke Geurts Neeltje van Grinsven Reclassering Nederland Bas Vogelvang Expertisecentrum Veiligheid

Nadere informatie

Functiegroep Reclasseringswerk

Functiegroep Reclasseringswerk Functiegroep Reclasseringswerk Een blik in de toekomst Inleiding Naar aanleiding van het Plan van aanpak 2014-2017 Beroepsvereniging Reclassering is er een nieuw meerjarenplan opgesteld voor de jaren 2018

Nadere informatie

Het delict als maatstaf

Het delict als maatstaf Het delict als maatstaf Methodiek voor werken in gedwongen kader Anneke Menger Lous Krechtig Hoofdstuk 1 Wat is methodiek? Begeleidingscommissie: Mw. A. Andreas Beleidsmedewerker, Reclassering Nederland

Nadere informatie

justitieel kader die een sleutelrol spelen in het terugdringen van recidive, zowel bij overlast en criminaliteit

justitieel kader die een sleutelrol spelen in het terugdringen van recidive, zowel bij overlast en criminaliteit Nieuw: Masteropleiding Forensisch Sociale Professional Forensisch Sociaal Professional (MFSP) (masteropleiding) Deze opleiding wordt aangeboden onder voorbehoud van accreditatie door de NVAO. De masteropleiding

Nadere informatie

Verslaafd aan Regels? Een reactie vanuit professioneel perspectief. Coreferaat bij de lezing van prof.dr. Paul Frissen

Verslaafd aan Regels? Een reactie vanuit professioneel perspectief. Coreferaat bij de lezing van prof.dr. Paul Frissen Verslaafd aan Regels? Een reactie vanuit professioneel perspectief. Coreferaat bij de lezing van prof.dr. Paul Frissen Bij de aanbieding aan Minister Hirsch Ballin van het essay van de denktank verslavingsreclassering:

Nadere informatie

EXPERTISECENTRUM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND

EXPERTISECENTRUM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND EXPERTISECENTRUM JEUGDBESCHERMING GELDERLAND HEEFT U EEN VRAAG? LAAT HET ONS WETEN! U KRIJGT SNEL EEN ANTWOORD OP MAAT Samen met u bekijken wij wat u nodig heeft. Wij geven advies, consult, voorlichting

Nadere informatie

Waarom Koers & kansen?

Waarom Koers & kansen? Waarom Koers & kansen? Dalende criminaliteit, minder mensen die straf krijgen Minder lange gevangenisstraffen opgelegd door rechter Criminelen hebben vaak ook andere problemen, bijvoorbeeld psychologische

Nadere informatie

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling 1 Inhoud Wat = ZSM Waarom leerateliers Introductie Werken vanuit de bedoeling Leerateliers opbrengsten & geleerde lessen Praktijkvoorbeelden Hoe verder waar

Nadere informatie

Inleiding deel I 21 Dood punt 22 Trees Roose

Inleiding deel I 21 Dood punt 22 Trees Roose Inhoudsopgave Inleiding 17 Deel I Kaders Inleiding deel I 21 Dood punt 22 Trees Roose 1 Professionaliteit als kader 23 Anneke Menger en Ed de Jonge 1.1 Model van professionaliteit 23 1.2 Professionele

Nadere informatie

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en Ik ben begeleider in de gehandicaptenzorg Ik ben jeugdzorgwerker Ik ben sociaal werker Beroepsregistratie en herregistratie in de jeugdhulp en jeugdbescherming: wat vraagt het van jou? Ik werk nog niet

Nadere informatie

Inleiding 15. Inleiding deel I 19 Dood punt 20 Trees Roose

Inleiding 15. Inleiding deel I 19 Dood punt 20 Trees Roose Inhoudsopgave Inleiding 15 Deel I Kaders Inleiding deel I 19 Dood punt 20 Trees Roose 1 Professionaliteit als kader 21 Anneke Menger en Ed de Jonge 1.1 Model van professionaliteit 21 1.2 Professionele

Nadere informatie

Reclassering Nederland. hoofd Personeel & Organisatie en Financiën

Reclassering Nederland. hoofd Personeel & Organisatie en Financiën Reclassering Nederland hoofd Personeel & Organisatie en Financiën Profiel 'hoofd Personeel & Organisatie en Financiën' bij Reclassering Nederland te Utrecht Algemeen Reclassering Nederland is een onafhankelijke

Nadere informatie

THUIS IN HET ASIEL VRIJ NA PAPPA S DOOD PROJECT ZOEKT GELD. Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert. Jongeren met rugzakje helpen dito dieren

THUIS IN HET ASIEL VRIJ NA PAPPA S DOOD PROJECT ZOEKT GELD. Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert. Jongeren met rugzakje helpen dito dieren JeugdenCo VOOR PROFESSIONALS IN DE JEUGDSECTOR JAARGANG 10, NR. 5, OKTOBER 2016 PROJECT ZOEKT GELD Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert THUIS IN HET ASIEL Jongeren met rugzakje helpen dito dieren

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Swing project 18-04-2016 Miriam Doeser, Reclassering Nederland Sijta de vries, Samen Veilig Midden-Nederland Swing perspectief Focus project:? Vanuit verschillende

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 1 Waar gaan we het over hebben? Aanleiding & Doel Ontwikkelingen Veranderlijnen en agenda Omgevingsadvies, wasdah? Wat gaan we doen? 3 Waarom en -toe?

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg

Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg Karlijn Stals Utrecht 29 september 2014 Welke richtlijnen zijn ontwikkeld? Wat zijn bevindingen vanuit proefinvoeringen? Wat betekenen de richtlijnen voor de organisatie?

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Nationale Bijscholingsdag

Nationale Bijscholingsdag Nationale Bijscholingsdag Voor Jeugd- en Gezinsprofessionals Trainer: Anja Roosendaal Programma Vormen huiselijk geweld /kindermishandeling Signaleren en handelen Risicofactoren en beschermende factoren

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek.

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. WGV Oost Deventer, 20 maart 2013 Attie Valkenburg van Roon, projectleider Master Zorg voor

Nadere informatie

Jeugdhulp is geen kinderspel

Jeugdhulp is geen kinderspel Jeugdhulp is geen kinderspel Informatie voor gemeenten over de wettelijk verplichte registratie van jeugdhulpverleners Registratie jeugdhulpverleners, een sprong vooruit U heeft als gemeente de rol van

Nadere informatie

Beschermen & Versterken

Beschermen & Versterken Beschermen & Versterken een aanpak die werkt Een veilige omgeving voor het kind We beschermen het kind en versterken het gezin De verantwoordelijkheid voor de zorg voor kinderen die in hun ontwikkeling

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Plan van aanpak Beroepsvereniging Reclassering.

Plan van aanpak Beroepsvereniging Reclassering. Plan van aanpak 2014-2017 Beroepsvereniging Reclassering. 1 Inleiding Op het congres op 1 november 2013, Vakmanschap van de Reclasseringswerker is aangekondigd dat de mogelijkheden onderzocht gaan worden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 270 Reclasseringsbeleid Nr. 114 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE toelichting op werkwijze en resultaten in 2010 ten behoeve van gemeente Gulpen-Wittem ronde tafel 17 maart 2011 inhoud van deze presentatie wat doet het Veiligheidshuis Kerkrade?

Nadere informatie

Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland

Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland Reclasseringsmedewerkers aan het woord over 2014 Jaarverslag in het kort Reclassering Nederland 2 3 Inhoud

Nadere informatie

DE INTEGRATIE VAN DE METHODE JEUGDRECLASSERING IN NIEUWE GENERIEKE WERKWIJZEN

DE INTEGRATIE VAN DE METHODE JEUGDRECLASSERING IN NIEUWE GENERIEKE WERKWIJZEN 1 DE INTEGRATIE VAN DE METHODE JEUGDRECLASSERING IN NIEUWE GENERIEKE WERKWIJZEN Bas Vogelvang ~ expertadviseur VanMontfoort ~ lector reclassering en veiligheidsbeleid Expertisecentrum Veiligheid Avans

Nadere informatie

Eén voor allen, allen voor één

Eén voor allen, allen voor één Lectoraat maatschappelijk werk Inholland Eén voor allen, allen voor één Over de generalist, beroepsvorming en een leven lang leren Eropaf-netwerkbijeenkomst 18 juni 2012 Margot Scholte, lector mw en projectleider

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen Directie Sanctietoepassing

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt

Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt Silvia Zuidgeest (senior bemiddelaar) Manon Elbersen (beleidsmedewerker) Wie bent u en waar werkt u? Ambulante forensische psychiatrie klinische

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

multiprobleem gezinnen

multiprobleem gezinnen Een literatuurstudie naar de verbinding tussen veiligheid en zorg op gebied van multiprobleem gezinnen 1. achtergrond en AANPAK Multiprobleem gezinnen (MPG) zijn al decennia lang onderwerp van studie.

Nadere informatie

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017 Hieronder volgt de inhoud van de workshop Onderwijs voor de toekomst, die gehouden is op de DAS conferentie van 23 maart 2017, gevolgd door de opdracht die vooraf toegestuurd is aan de deelnemers en tot

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN 1 VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN In het voeren van gesprekken met ouders waarbij sprake is van (vermoedens van) kindermishandeling teneinde tot verwijzing/c.q.

Nadere informatie

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten De rol van de reclassering Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten Oog voor slachtoffers en nabestaanden Als slachtoffer

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING 1 ERVARINGSGERICHTE PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING HOE ZIET UW PRAKTIJK ERUIT? Veel cliënten zien hun probleem als een individueel probleem en

Nadere informatie

Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel. 15 april 2014

Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel. 15 april 2014 Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel 15 april 2014 In deze presentatie neem ik u mee in: de beweging in het Sociaal Domein in Amersfoort de praktijk van het

Nadere informatie

INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind!

INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind! INFORMATIECOLLEGE SOCIAAL DOMEIN & JEUGDSTRAFRECHTKETEN Sociaal Domein ontmoet Straf..Bekend maakt bemind! REGIO ALKMAAR & KOP VAN NOORD-HOLLAND DONDERDAG 15 MAART 2018 Op 15 maart vond in de Raadzaal

Nadere informatie

De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen is vrij simpel.

De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen is vrij simpel. Cees Weeda helpt bij versterking van professionaliteit bij mensen binnen organisaties en bedrijven. Nu in de jeugdzorg, waar 20.000 mensen op HBO-functies werken bij 75 jeugdzorgorganisaties. Steviger,

Nadere informatie

In algemene zin wil het Parket Noord-Nederland actief participeren in het VHF.

In algemene zin wil het Parket Noord-Nederland actief participeren in het VHF. BIJLAGE 3 BEHORENDE BIJ DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VEILIGHEIDSHUIS FRYSLÂN INZET TEN BEHOEVE VAN CASUSOVERLEGGEN VH 2013 EN 2014 Naam ketenpartner: Parket Noord-Nederland In algemene zin wil het Parket

Nadere informatie

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Wat is de stip op de horizon? Acuut en ernstig geweld duurzaam stoppen, zodat herhaling wordt voorkomen. Dat is onze stip op de

Nadere informatie

De Effectencalculator

De Effectencalculator De Effectencalculator Congres Toegang en Teams Maarten Kwakernaak Wmo Werkplaats Nijmegen Kenniscentrum HAN SOCIAAL Lectoraat Lokale Dienstverlening vanuit Klantperspectief 7 april 2015 Ons kenniscentrum

Nadere informatie

Continuïteit en vakmanschap. Beleidsplan

Continuïteit en vakmanschap. Beleidsplan 1 Continuïteit en vakmanschap Beleidsplan 2011-2015 2 Inhoud 3 Hoe zien wij de toekomst Onze kijk op reclasseringsbeleid 4 wat komt op ons af Vrijheid onder voorwaarden 6 hoe reageren wij erop Risicofactoren

Nadere informatie

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider.

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider. Competentieprofiel MZ Opleider Dit is een verkorte versie van het document dat is vastgesteld door de ledenvergaderingen van BVMP en BVMZ. In de volledige versie zijn enkele bijlagen toegevoegd, deze worden

Nadere informatie

UITVOERINGSAGENDA Van droom naar daad SOCIAAL DOMEIN

UITVOERINGSAGENDA Van droom naar daad SOCIAAL DOMEIN 2016-2020 UITVOERINGSAGENDA SOCIAAL DOMEIN Van droom naar daad 5 AMBITIES 1 2 3 4 5 Oog voor Zinvol aan Voorkomen, Fijner leven Levensfases de ander de slag de-escaleren met techniek in het vizier en terugkeren

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Deze factsheet biedt informatie over beroepsregistratie

Nadere informatie

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota 2 Samenvatting van de concept kadernota - Heel het Kind Heel het Kind Op 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet aangenomen. Daarmee

Nadere informatie

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren

Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren Preventieve interventies Effectief tijdig ingrijpen bij risicojongeren De laatste inzichten in de preventie van jeugdcriminaliteit Programma Ochtendprogramma Voor het ochtendprogramma in de Grote Zaal

Nadere informatie

SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS

SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS Contact U kunt ons bereiken via uw vaste contactpersoon uit het jeugdbeschermingsteam in uw regio of wijk. Wij zijn ook bereikbaar via het dichtstbijzijnde

Nadere informatie

De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje

De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje Vakmanschap is meesterschap Edwin Luttik (senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland) Wie is Sociaal Werk Nederland? Brancheorganisatie voor sociaal

Nadere informatie

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Welkom bij dit webinar 10 december 2018 Afwegingskader cluster psychologen, pedagogen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd-

Nadere informatie

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Zorg voor Zorgen dat! Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs-er

Contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs-er Contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs-er Een richtlijn voor forensisch netwerkbegeleiders in Forensisch Psychiatrische Centra M. van Denderen, R. Bax, en N. Sweers Fase 1 Initiatief en motivatie

Nadere informatie

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Inleiding Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugdigen. Hieronder vallen de jeugd-ggz

Nadere informatie

Mijn rol in het CJG in 2015 Congres CJG Academie maandag 14 juli 2014, 16.00-20.30 uur, Fokker Terminal

Mijn rol in het CJG in 2015 Congres CJG Academie maandag 14 juli 2014, 16.00-20.30 uur, Fokker Terminal Mijn rol in het CJG in 2015 Congres CJG Academie maandag 14 juli 2014, 16.00-20.30 uur, Fokker Terminal We nodigen je van harte uit voor het congres Mijn rol in het CJG in 2015 op maandag 14 juli 2014:

Nadere informatie

Voorwoord van professionals

Voorwoord van professionals Voorwoord van professionals Dit boek is bestemd voor wie het beste uit zichzelf en zijn of haar professie wil halen en de verbinding aangaat met cliënten binnen het gedwongen kader. Het gaat over de verbinding

Nadere informatie

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Wat is het Veiligheidshuis? Een samenwerking van vele partners onder de regie van 12 gemeenten. Het koppelen van zorg aan repressie. Richt zich

Nadere informatie

Inzet van ervaringskennis van studenten

Inzet van ervaringskennis van studenten Inzet van ervaringskennis van studenten Simona Karbouniaris, docent-onderzoeker, Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Het Kenniscentrum Sociale Innovatie is een samenwerkingsverband van

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Nederlands Jeugd Instituut campagne 2012 huisstijl

Nederlands Jeugd Instituut campagne 2012 huisstijl Nederlands Jeugd Instituut campagne 2012 huisstijl Logo Logo kleur Plaatsing rechts Plaatsing Links 10º 10º Logo zwart Logo wit Nooit recht plaatsen Nooit over tekst plaatsen Kleuren Sunset (kleur campgane

Nadere informatie

Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak

Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak 1 Inleiding 3 2 Doelstelling en onderzoeksvragen 4 2.1 Doelstelling 4 2.2 Centrale vraag en deelvragen 4 2.3 Afbakening

Nadere informatie

Legal Valley Congres Maatschappij & Recht Wegkijken kan niet meer!

Legal Valley Congres Maatschappij & Recht Wegkijken kan niet meer! 24 april 2018 Legal Valley Congres Maatschappij & Recht Wegkijken kan niet meer! Wat mogen mensen verwachten van de rechter van de toekomst? Waarom zouden we ons bezig moeten houden met de toekomst? De

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals Expertiseteam complexe zorg Folder voor professionals Heb je een complexe casus waarbij een jeugdige betrokken is en weet je niet hoe je verder moet? Begeleid je een gezin waar veel verschillende problemen

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL JEUGDBESCHERMING GELDERLAND 2 Jeugdbescherming Gelderland is er voor kinderen in de knel en hun gezin. Samen met het gezin, in nauw overleg met collega jeugdzorginstellingen

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

Toetsingskader Voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Toetsingskader Voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag Toetsingskader Voorkomen seksueel grensoverschrijdend Utrecht, maart 2014 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Lesley houdt er een vaste baan aan over

Lesley houdt er een vaste baan aan over Lesley houdt er een vaste baan aan over Op een werkstrafproject kun je niet zomaar iemand plaatsen. Je houdt rekening met de kwetsbaarheid van bijvoorbeeld de medewerkers, de bewoners en de contactpersoon

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Presentatie Samen Veilig

Presentatie Samen Veilig Presentatie Samen Veilig Missie en visie Missie Wij staan voor een veiligheid in gezinnen. Wij treden op namens de overheid en de samenleving waar de veiligheid van kwetsbare burgers wordt bedreigd. Onze

Nadere informatie

POST-HBO OPLEIDING. Forensische psychiatrie. mensenkennis

POST-HBO OPLEIDING. Forensische psychiatrie. mensenkennis POST-HBO OPLEIDING Forensische psychiatrie mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Initiatief De post-hbo opleiding is een initiatief van de: Dr. Henri van der Hoeven Stichting (Forum Educatief),

Nadere informatie

Cultureel management van hogescholen

Cultureel management van hogescholen Cultureel management van hogescholen Workshop Fontys Docentevent Yolanda te Poel Lector Diversiteit in de jeugdzorg Fontys Hogeschool Pedagagogiek Eindhoven 10 januari 2013 Dialoog: Wat is goed cultureel

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Utrecht, juli 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Workshop Verwijsindex Midden-IJssel/Oost-Veluwe. Annemarie van der Velde 9 mei 2019, Relatiedag

Workshop Verwijsindex Midden-IJssel/Oost-Veluwe. Annemarie van der Velde 9 mei 2019, Relatiedag Workshop Verwijsindex Midden-IJssel/Oost-Veluwe Annemarie van der Velde 9 mei 2019, Relatiedag verwijsindex@zorgregiomijov.nl 1 Wat is de Verwijsindex? Simpel digitaal systeem 30 sec. Koppelen van je naam

Nadere informatie

Ik heb geen pasklare antwoorden

Ik heb geen pasklare antwoorden Ik heb geen pasklare antwoorden door Johan de Koning Mensen met een licht verstandelijke beperking komen vaker in aanraking met justitie dan anderen. Hoe worden zij begeleid? Lector Hendrien Kaal wil dat

Nadere informatie