Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0"

Transcriptie

1 Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regio Noord-Oost: Het samenwerkingsverband vraagt de scores van de Cito toetsen Rekenen-Wiskunde, Spelling, Begrijpend lezen en Lezen op. In de nieuwsbrief wordt aangegeven in welke week welke toets wordt afgenomen. Om te zorgen dat dezelfde toets(versie) wordt afgenomen is de afspraak dat bij een nieuwe versie deze één jaar na uitkomen wordt afgenomen. Met ingang van betreft dit Begrijpend lezen groep 4. Als regio kiezen we niet voor monitoring van Begrijpend lezen groep 3, omdat over het nut van deze afname zeer divers wordt gedacht. De scores worden m.i.v opgevraagd volgens de nieuwe normering. Deze nieuwe normering, ook voor bestaande toetsen, wordt door ParnasSys en Cito LOVS overigens automatisch weergegeven. De scores worden doorgegeven in I t/m V met ingang van Alle leerlingen die volgens Cito deel moeten nemen aan een toets, wordt de score van doorgegeven. De toetsen worden ook afgenomen volgens de instructies van de handleiding. Alle scholen ontvangen in maart een analyse overzicht van de toets gegevens van de regio. Wat is nieuw aan versie 3.0? De nieuwe toetsen sluiten aan bij de referentieniveaus. Een belangrijk verschil met de vorige toetsen is dat de nieuwe toetsen Begrijpend lezen voorspelopgaven bevatten en geen husselopgaven. Verstandig is om deze vraagwijze i.c.m. meerkeuze antwoorden goed te oefenen gedurende het half jaar. Er zijn geen vervolgmodules meer. Alle kinderen maken dezelfde toets. Wel zijn er extra toetsen, die que moeilijkheid tussen de reguliere toetsen inzitten. De afnamekaarten. Op één A4 tje staat wat je moet doen. Een hoofdstuk over communiceren van toetsresultaten. Normering kan tussentijds aangepast worden. Dit staat op Cito portal, waar ook errata staan.

2 Notities bij toets groep 4 Afname M4 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E4 in juni. Voor leerlingen, die het Nederlands onvoldoende beheersen, is de toets Begrijpend lezen ongeschikt. Voor Leerlingen, die onvoldoende technische leesvaardigheid hebben, geeft de toets Begrijpend luisteren aanvullende informatie en wordt gekozen voor E3M4 i.p.v. M4. De toets Begrijpend lezen mag niet voorgelezen worden. Toegestane aanpassingen aan afname condities: zie tabel 2 op bladzijde 14 van de handleiding. Toetsen op maat? Een leerling die voorloopt mag in januari al E4 getoetst worden. Een leerling, die nog niet aan M4 toe is, kan deze toets overslaan. In dat geval wordt de toetsversie E3M4 gemaakt. De toets Begrijpend lezen bestaat uit twee taken met teksten. Iedere taak bevat 20 opgaven. Ook toets E3M4 of M4E4 mogen alleen medio of eind groep 3 afgenomen worden. Bij tussentijdse afname kan geen vaardigheidsniveau worden vastgesteld. Voor leerlingen die extra oefening nodig hebben, kan een kennismakingsboekje aangeschaft worden. Het inlassen van een pauze of het opdelen van een taak in twee delen is alleen in uitzonderingssituaties toegestaan. Het is raadzaam om de vaardigheid in begrijpend lezen te oefenen d.m.v. reguliere lesstof. Moeilijke begrippen in de toets mogen niet uitgelegd worden. U geeft de leerlingen de tijd die ze nodig hebben om de toets te maken. Voor een taak staat 45 minuten, maar dit is een indicatie. Neem beide taken bij voorkeur niet op één dag af. Bij afname is nodig: o Opgavenboekje o Potlood en gum o Eventueel een afdekblad (half A4) Voor nakijken is er een nakijkkaart. Reken de volgende opgaven fout: o Die fout beantwoord zijn. o Die overgeslagen zijn. o Waarbij twee of meer antwoorden zijn ingevuld. Er zijn geen wezenlijk verschillende vaardigheden binnen de opgaven. Daarom wordt afgeraden om te kijken welke opgaven fout gemaakt zijn. Er komt geen hulpboek bij de toets Begrijpend lezen. En ook geen digitale toets. Wat te doen na het nakijken van de toets: Zie hiervoor het stroomdiagram op bladzijde 91 in bijlage 4 en lees daarbij bijlage 3. Voor leerlingen met extra onderwijsbehoeften en/of forse achterstand, wordt een ontwikkelingsperspectief (OPP) opgesteld. Zie hiervoor het OPP model van ons Samenwerkingsverband in ParnasSys. Inhoudelijk te bespreken opgaven: o E3M4: Taak 1, tekst Gouden schoenen (bijgeloof bespreken), Beste buurman (buurtfeest met muziek en dansen). o M4: Taak 1, tekst Mee met de boswachter? (De tekst eindigt met een telefoon nummer Laat kinderen dit thuis niet bellen, want het is een 06

3 o o nummer wat echt bestaat en dus geld kost en niet van de boswachter is: ) M4E4: Taak 1, tekst Opa ( We moeten wel stiekem gaan, zegt opa. Dit lijkt nogal ongehoorzaam en is een slecht voorbeeld). E4: Taak 1, tekst Leuk telefoontje (Juf Punk en haar groep krijgen telefoon dat het Jeugdjournaal komt filmen.)

4 Notities bij toets groep 5 Afname M5 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E5 in juni. Voor leerlingen, die het Nederlands onvoldoende beheersen, is de toets Begrijpend lezen ongeschikt. Voor Leerlingen, die onvoldoende technische leesvaardigheid hebben, geeft de toets Begrijpend luisteren aanvullende informatie en wordt gekozen voor E4M5 i.p.v. M5. De toets Begrijpend lezen mag niet voorgelezen worden. Toegestane aanpassingen aan afname condities: zie tabel 2 op bladzijde 15 van de handleiding. Toetsen op maat? Een leerling die voorloopt mag in januari al E5 getoetst worden. Een leerling, die nog niet aan M5 toe is, kan deze toets overslaan. In dat geval wordt de toetsversie E4M5 gemaakt. De toets Begrijpend lezen bestaat uit twee taken met teksten. Iedere taak bevat 25 opgaven. Ook toets E4M5 mag alleen medio of eind groep 5 afgenomen worden. Bij tussentijdse afname kan geen vaardigheidsniveau worden vastgesteld. Het is niet nodig om M5 en E5 af te nemen in groep 5. De groei die leerlingen bij begrijpend lezen doormaken wordt namelijk kleiner vanaf groep 5. Daarom is er ook geen M5E5 toets. Voor leerlingen die extra oefening nodig hebben, kan een kennismakingsboekje aangeschaft worden. Het inlassen van een pauze of het opdelen van één taak in twee delen is alleen in uitzonderingssituaties toegestaan. De twee taken kunnen het beste op een verschillende dag worden afgenomen. Het is raadzaam om de vaardigheid in begrijpend lezen te oefenen d.m.v. reguliere lesstof. Moeilijke begrippen in de toets mogen niet uitgelegd worden. U geeft de leerlingen de tijd die ze nodig hebben om de toets te maken. Voor een taak staat 45 minuten, maar dit is een indicatie. Neem beide taken bij voorkeur niet op één dag af. Bij afname is nodig: o Opgavenboekje o Potlood en gum o Eventueel een afdekblad (half A4) Voor nakijken is er een nakijkkaart. Reken de volgende opgaven fout: o Die fout beantwoord zijn. o Die overgeslagen zijn. o Waarbij twee of meer antwoorden zijn ingevuld. Er zijn geen wezenlijk verschillende vaardigheden binnen de opgaven. Daarom wordt afgeraden om te kijken welke opgaven fout gemaakt zijn. Er komt geen hulpboek bij de toets Begrijpend lezen. En ook geen digitale toets. Wat te doen na het nakijken van de toets: Zie hiervoor het stroomdiagram op bladzijde 93 in bijlage 4 en lees daarbij bijlage 3. Voor leerlingen met extra onderwijsbehoeften en/of forse achterstand, wordt een ontwikkelingsperspectief (OP) opgesteld. Zie hiervoor het OP model van ons Samenwerkingsverband in ParnasSys. Inhoudelijk te bespreken opgaven: o E4M5: bladzijde 23 Bij oom Abdel gaat over eten voor de tv. Tekst is positief, kan goed gesprekje aan gekoppeld worden.

5 o o o M5: blz. 16 Een nieuwe jas. Qua identiteit niks mis mee, maar sociaal emotioneel kan het wel een aanleiding zijn om er over na te praten (al is een Cito toets daar niet voor bedoeld). E5: blz. 17 Nu nieuw in de bioscoop: Timo. Het begrip bioscoop vraagt enige toelichting, als is dat voor het beantwoorden van de vraag niet relevant. Ook zit er het leed achter van een vader die wegloopt uit z n gezin. E5: blz. 34 Stoute Bongo! Herkenbaar verhaal, maar toch geen voorbeeld communicatie.

6 Notities bij toets groep 6 Afname M6 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E6 in juni. U kiest zelf of u één of twee toetsen per jaar afneemt. Het is niet nodig om tweemaal in een schooljaar een toets begrijpend lezen af te nemen. De groei die leerlingen bij begrijpend lezen doormaken wordt namelijk kleiner vanaf groep 5. De ontwikkelingscurve vlakt af. Natuurlijk staat het u wel vrij om de leerlingen toch tweemaal per jaar een toets te laten maken. In aansluiting bij het referentiekader taal zijn vaardigheden die aan bod komen bij studerend lezen, waaronder het samenvatten van teksten en het opzoeken van informatie, nu opgenomen in de toetsen begrijpend lezen van groep 6. Voor leerlingen, die het Nederlands onvoldoende beheersen, is de toets Begrijpend lezen ongeschikt. Voor Leerlingen, die onvoldoende technische leesvaardigheid hebben, geeft de toets Begrijpend luisteren aanvullende informatie. De toets Begrijpend lezen mag niet voorgelezen worden. Toegestane aanpassingen aan afname condities: zie tabel 2 op bladzijde 17 van de handleiding. De toetsen kunnen gebruikt worden voor leerlingen, die werken op het niveau van groep 6. Ook als ze in andere leerjaren zitten. De toets Begrijpend lezen M6 en E6 bestaat uit drie taken met teksten. Iedere taak bevat 24/25 opgaven. Voor leerlingen die extra oefening nodig hebben, kan een kennismakingsboekje aangeschaft worden. Vanaf groep 6 werken de leerlingen met twee aparte boekjes; een tekstboekje en een opgavenboekje (met alleen meerkeuze vragen). Het inlassen van een pauze of het opdelen van één taak in twee delen is alleen in uitzonderingssituaties toegestaan. De drie taken kunnen het beste op een verschillende dag worden afgenomen. En anders met ruim voldoende pauze twee taken op één dag. Het is raadzaam om de vaardigheid in begrijpend lezen te oefenen d.m.v. reguliere lesstof. Moeilijke begrippen in de toets mogen niet uitgelegd worden. U geeft de leerlingen de tijd die ze nodig hebben om de toets te maken. Voor een taak staat 45 minuten, maar dit is een indicatie. Neem de taken bij voorkeur niet op één dag af. Bij afname is nodig: o Opgavenboekje o Tekstboek o Potlood en gum Voor nakijken is er een nakijkkaart. Reken de volgende opgaven fout: o Die fout beantwoord zijn. o Die overgeslagen zijn. o Waarbij twee of meer antwoorden zijn ingevuld. Er zijn geen wezenlijk verschillende vaardigheden binnen de opgaven. Daarom wordt afgeraden om te kijken welke opgaven fout gemaakt zijn. Wel wordt een diagnostisch gesprek geadviseerd. Dit om zicht te krijgen op de lees strategieën, die een leerling gebruikt. U stelt daarbij vragen die inzicht geven in de gedachten, de houding, het denkproces en het begripsniveau van de leerling (zie Cito portal). Er komt geen hulpboek bij de toets Begrijpend lezen. En ook geen digitale toets.

7 Wat te doen na het nakijken van de toets: Zie hiervoor het stroomdiagram op bladzijde 101 in bijlage 4 en lees daarbij bijlage 3. Voor leerlingen met extra onderwijsbehoeften en/of forse achterstand, wordt een ontwikkelingsperspectief (OP) opgesteld. Zie hiervoor het OP model van ons Samenwerkingsverband in ParnasSys. Inhoudelijk te bespreken opgaven: o M6: tekst 4 gaat over het inspreken voor tekenfilms als Karatecats. o E6: blz. 8 Zit jij ook op het puntje van je stoel naar schaatswedstrijden op tv te kijken? o E6: blz. 11 Ik kan me nog goed de boeken over Wouter en Mieke van Jacques Vriens herinneren, O, dennenboom en Dag Sinterklaasje. o E6: blz. 12 Schrijf je dan in voor een kennismaking in een pop- of rockkamp. o E6: blz.16 Straks is er helemaal geen schoon water meer en gaan mensen dood. o E6: blz. 19 Stichting Woord en daad wordt in deze tekst genoemd! o E6: blz. 20 Wordt goh staat in de tekst. Tekst over nieuwe vriendin van Merijns vader. En over Esther, die niet wil dat haar moeder verkering met Merijns vader krijgt. Raar verhaal over problematiek van samengestelde gezinnen.

8 Notities bij toets groep 7 Afname M7 tweede helft januari/eerste helft februari. Afname E7 in juni. U kiest zelf of u één of twee toetsen per jaar afneemt. Het is niet nodig om tweemaal in een schooljaar een toets begrijpend lezen af te nemen. De groei die leerlingen bij begrijpend lezen doormaken wordt namelijk kleiner vanaf groep 5. De ontwikkelingscurve vlakt af. Natuurlijk staat het u wel vrij om de leerlingen toch tweemaal per jaar een toets te laten maken. In aansluiting bij het referentiekader taal zijn vaardigheden die aan bod komen bij studerend lezen, waaronder het samenvatten van teksten en het opzoeken van informatie, nu opgenomen in de toetsen begrijpend lezen van groep 7. Voor leerlingen, die het Nederlands onvoldoende beheersen, is de toets Begrijpend lezen ongeschikt. Voor Leerlingen, die onvoldoende technische leesvaardigheid hebben, geeft de toets Begrijpend luisteren aanvullende informatie. De toets Begrijpend lezen mag niet voorgelezen worden. Toegestane aanpassingen aan afname condities: zie tabel 2 op bladzijde 17 van de handleiding. De toetsen kunnen gebruikt worden voor leerlingen, die werken op het niveau van groep 7. Ook als ze in andere leerjaren zitten. De toets Begrijpend lezen M7 en E7 bestaat uit drie taken met teksten. Iedere taak bevat 24/25 opgaven. Voor leerlingen die extra oefening nodig hebben, kan een kennismakingsboekje aangeschaft worden. Vanaf groep 7 werken de leerlingen met twee aparte boekjes; een tekstboekje en een opgavenboekje (met alleen meerkeuze vragen). Het inlassen van een pauze of het opdelen van één taak in twee delen is alleen in uitzonderingssituaties toegestaan. De drie taken kunnen het beste op een verschillende dag worden afgenomen. En anders met ruim voldoende pauze twee taken op één dag. Het is raadzaam om de vaardigheid in begrijpend lezen te oefenen d.m.v. reguliere lesstof. Moeilijke begrippen in de toets mogen niet uitgelegd worden. U geeft de leerlingen de tijd die ze nodig hebben om de toets te maken. Voor een taak staat 45 minuten, maar dit is een indicatie. Neem de taken bij voorkeur niet op één dag af. Bij afname is nodig: o Opgavenboekje o Tekstboek o Potlood en gum Voor nakijken is er een nakijkkaart. Reken de volgende opgaven fout: o Die fout beantwoord zijn. o Die overgeslagen zijn. o Waarbij twee of meer antwoorden zijn ingevuld. Er zijn geen wezenlijk verschillende vaardigheden binnen de opgaven. Daarom wordt afgeraden om te kijken welke opgaven fout gemaakt zijn. Wel wordt een diagnostisch gesprek geadviseerd. Dit om zicht te krijgen op de lees strategieën, die een leerling gebruikt. U stelt daarbij vragen die inzicht geven in de gedachten, de houding, het denkproces en het begripsniveau van de leerling (zie Cito portal). Er komt geen hulpboek bij de toets Begrijpend lezen. En ook geen digitale toets.

9 Wat te doen na het nakijken van de toets: Zie hiervoor het stroomdiagram op bladzijde 105 in bijlage 4 en lees daarbij bijlage 3. Voor leerlingen met extra onderwijsbehoeften en/of forse achterstand, wordt een ontwikkelingsperspectief (OP) opgesteld. Zie hiervoor het OP model van ons Samenwerkingsverband in ParnasSys. Inhoudelijk te bespreken opgaven: o M7: in orde o E7, deel 3 tekst 2: Gaat over moeder, die met dochter naar haar nieuwe vriend reist.

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0

Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Notities bij Cito Rekenen-Wiskunde 3.0 Doelen: Inhoudelijk voorbereid te zijn op identiteitsgevoelige onderwerpen. Kort overzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba,

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen Maartje Hilte Eindhoven, 25 september 2013 Programma doel van toetsen keuze passende toets keuze passend niveau aanpassing toetsomstandigheden relatie

Nadere informatie

IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016

IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016 IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016 Gerben Veerbeek, adviseur Primair onderwijs Programma Waarom leerlingen toetsen? Werken met vaardigheidsscores Toetsen op maat Aanpassing afnamecondities

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS)

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Opbouw Info over Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Vernieuwing bij toetsen Begrijpend lezen Discussie in groepen Cito Volgsysteem

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Begrijpend lezen 3.0. Groep 3 en groep 4

Begrijpend lezen 3.0. Groep 3 en groep 4 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Begrijpend lezen 3.0 Groep 3 en groep 4 op papier vanaf schooljaar 2014/2015 ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Uw kind duidelijk in beeld

Uw kind duidelijk in beeld Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Om de ontwikkeling van uw zoon of dochter

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Begrijpend lezen 3.0. Groep 5. ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen

Begrijpend lezen 3.0. Groep 5. ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Begrijpend lezen 3.0 Groep 5 ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen Nieuwe toetsen Begrijpend

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Spelling 3.0. Groep 3 en groep 4

Spelling 3.0. Groep 3 en groep 4 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Spelling 3.0 Groep 3 en groep 4 op papier vanaf schooljaar 2014/2015 vanaf 2015/2016 ook digitaal alleen dicteeopgaven, ook in de hogere groepen uitgebreide

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Spelling 3.0. Groep 5

Spelling 3.0. Groep 5 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Spelling 3.0 Groep 5 op papier vanaf schooljaar 2015/2016 vanaf 2016/2017 ook digitaal alleen dicteeopgaven, ook in de hogere groepen uitgebreide foutenanalyse

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij de ganse klasgroep.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Uw kind duidelijk in beeld

Uw kind duidelijk in beeld Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Om de ontwikkeling van uw zoon of dochter

Nadere informatie

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Vakgebieden groepsplannen: Technisch lezen Rekenen Spelling Begrijpend lezen Taal woordenschat (SEO) Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Afspraken doublures: - 1 e periode doublurejaar

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO

Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO Eind groep 7 (juni 2019) Opmerking vooraf: Er zijn twee opties bij het adaptief toetsen op het E7 moment: Optie 1: Toets direct adaptief op basis van de

Nadere informatie

Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers,

Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers, Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers, In januari/februari en juni neemt uw school Cito LVS-toetsen af bij uw kind. Met ingang van het schooljaar 2013/2014 heeft Cito

Nadere informatie

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 5

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 5 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Rekenen-Wiskunde 3.0 Groep 5 op papier en digitaal vanaf schooljaar 2015/2016 zowel kale sommen als contextopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen

Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen Om een goed beeld te krijgen van je eigen school is het op juiste wijze invoeren van de scores cruciaal. Als alle scholen op eenzelfde wijze hun gegevens

Nadere informatie

Uw kind, onze zorg Ouderavond Rehobothschool 12 januari 2015

Uw kind, onze zorg Ouderavond Rehobothschool 12 januari 2015 Uw kind, onze zorg Programma 1) Welkom 2) Uitleg Cito LOVS (leerling Onderwijs Volg Systeem) 3) CITO op het rapport (leeswijzer) 4) Vernieuwingen leerlingzorg 5) Gelegenheid tot vragen stellen 6) Afsluiting

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog tot en met 2017: Taal/Rekenen voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog tot en met 2017: Taal/Rekenen voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012 tot en met 2017: Taal/Rekenen voor Kleuters en Technisch lezen 2015 tot en met 2017: Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding

Nadere informatie

Optimaal zicht op spelling

Optimaal zicht op spelling Cito Spelling LVS Team Werken met de LVS-toetsen en hulpboeken Optimaal zicht op spelling Kim heeft midden groep 5 bij de LVS-toets Spelling een vaardigheidsscore gehaald van 122. Haar leerkracht weet

Nadere informatie

Nieuwe toetsen Taalverzorging

Nieuwe toetsen Taalverzorging Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Nieuwe toetsen Taalverzorging Groep 6, 7 en 8 Bevat alle deelgebieden van Taalverzorging Volgen op de vier afzonderlijke deelgebieden Bepalen behaalde referentieniveau

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 2.11 (einde tweede leerjaar / begin derde leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 2.11 (einde tweede leerjaar / begin derde leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 2.11 (einde tweede leerjaar / begin derde leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij de ganse klasgroep.

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toetsen begrijpend lezen BL BL BL 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toetsen begrijpend lezen BL BL BL 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toetsen begrijpend lezen BL 3.012 - BL 3.013 - BL 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar) Algemene instructies - De toetsen begrijpend

Nadere informatie

Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO

Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO E-nieuwsbrief speciale leerlingen Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO Dagbesteding en Arbeid, Hét Congres en nog veel meer. Stuur deze

Nadere informatie

dia Informatie voor ouders

dia Informatie voor ouders . eindtoets dia Informatie voor ouders dia. eindtoets eindtoets In het reguliere basisonderwijs zijn scholen sinds schooljaar 2014-2015 verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8. Hierbij zijn de onderdelen

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Taaltoets

Product Informatie Blad - Taaltoets Product Informatie Blad - Taaltoets PIB150-2010-Taaltoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO

Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO Oberon, januari 2010 Tier en Oberon hebben elk een toetsadvies opgesteld voor de pilots Onderwijstijdverlenging. Deze adviezen zijn gebaseerd op de

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen

Toetsen Begrijpend lezen Toetsen Begrijpend lezen Wat staat er eigenlijk? Voor veel leerlingen gaat er een wereld open als ze begrijpend leren lezen. Zelf kunnen analyseren wát een schrijver precies zegt, voor wíe en met wélk

Nadere informatie

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 3

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 3 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Rekenen-Wiskunde 3.0 Groep 3 op papier en digitaal vanaf schooljaar 2013/2014 zowel kale sommen als contextopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie

Nadere informatie

niveau A Toets 1 versie 1 (november)

niveau A Toets 1 versie 1 (november) pagina 1 van 10 Inleiding De Toetsen informatieve en andere teksten bij Nieuwsbegrip hebben als doel om te meten of een leerling teksten op een bepaald niveau kan begrijpen. Deze toetsen hebben een andere

Nadere informatie

teksten 2 niveau AA (februari), voor deel 1 en 2

teksten 2 niveau AA (februari), voor deel 1 en 2 7-17 pagina 1 van 8 Inleiding De Toetsen informatieve en andere teksten bij Nieuwsbegrip hebben als doel om te meten of een leerling teksten op een bepaald niveau kan begrijpen. Deze toetsen hebben een

Nadere informatie

Toets Protocol Paulus

Toets Protocol Paulus Toets Protocol Paulus Voor u ligt het toets protocol van Basisschool Paulus. Hierin kunt u lezen waarom wij toetsen en welke afspraken gelden voor het afnemen van toetsen. Tot slot vindt u de toetskalender,

Nadere informatie

Richtlijnen voor toetsafname bij slecht horende en dove leerlingen

Richtlijnen voor toetsafname bij slecht horende en dove leerlingen Richtlijnen voor toetsafname bij slecht horende en dove leerlingen De algemene richtlijnen in dit document geven leerkrachten op Cluster 2 scholen handvatten om toetsing te standaardiseren en om informatie

Nadere informatie

Woordenschat: de basis van alles

Woordenschat: de basis van alles Woordenschat 3.0 Gebaseerd op de BasiLex-woordenlijst Eén toetspakket voor groep 3 tot en met 8 Ontwikkeld in samenwerking met scholen Nu ook met contextopgaven Combineren van losse toetsdelen mogelijk

Nadere informatie

niveau A Toets 1 versie 2 (november)

niveau A Toets 1 versie 2 (november) pagina 1 van 10 pagina 1 van 10 Inleiding De en bij Nieuwsbegrip hebben als doel om te meten of een leerling teksten op een bepaald niveau kan begrijpen. Deze toetsen hebben een andere functie dan de diagnostische

Nadere informatie

Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018

Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018 Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018 Doelen De deelnemer heeft de kennis en vaardigheden om: verschil tussen methodetoetsen

Nadere informatie

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School Eind en tussenopbrengsten 2017-2018 januari Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Centrale Eindtoets groep 8 Cito Centrale Eindtoets 2017 De normering ongecorrigeerde schoolscore zijn

Nadere informatie

Product Informatie Blad Toets Engels

Product Informatie Blad Toets Engels Product Informatie Blad Toets Engels PIB-2014-Engels Context Beheersing van de Engelse taal is een belangrijk onderdeel in het Nederlandse onderwijs. In het VO is Engels één van de doorstroomrelevante

Nadere informatie

Nr. 12 18 februari 2015

Nr. 12 18 februari 2015 Nr. 12 18 februari 2015 De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Voor velen een tijd om even gas terug te nemen en wat rustiger aan te doen, voor anderen misschien een tijd om actief te zijn of met vakantie

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 4.11 en BW 4.21 (einde vierde leerjaar / begin vijfde leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 4.11 en BW 4.21 (einde vierde leerjaar / begin vijfde leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 4.11 en BW 4.21 (einde vierde leerjaar / begin vijfde leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij

Nadere informatie

Protocol Methode-onafhankelijke toetsen

Protocol Methode-onafhankelijke toetsen Protocol Methode-onafhankelijke toetsen Sint Maartensschool Wijkerlaan 10 2271 EP Voorburg November 2016 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 METHODE-ONAFHANKELIJKE TOETSEN EN DE TOETSKALENDER.... 3 3 ALGEMENE RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

niveau C Toets 1 versie 1 (november)

niveau C Toets 1 versie 1 (november) pagina 1 van 9 pagina 1 van 9 Inleiding De Toetsen informatieve en andere teksten bij Nieuwsbegrip hebben als doel om te meten of een leerling teksten op een bepaald niveau kan begrijpen. Deze toetsen

Nadere informatie

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur Evaluatie 10-04-2017 Versie: 1 10-04-2017 19-04-2017 Jaarlijks, 04-2018 5 blz. Samenvatting; In dit

Nadere informatie

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School Conceptversie 1 25 januari 2016 Eind en tussenopbrengsten 2015-2016 januari (& juli) Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets groep 8 Cito Eindtoets 2015 De normering ongecorrigeerde

Nadere informatie

Ambitie schoolstandaarden 2015 2019 Tussen- en eindopbrengsten taal / rekenen

Ambitie schoolstandaarden 2015 2019 Tussen- en eindopbrengsten taal / rekenen Ambitie schoolstandaarden 2015 2019 Tussen- en eindopbrengsten taal / rekenen Het team van basisschool De Marinx heeft voor de schoolplanperiode 2015 2019 schoolambities vastgesteld voor: Het uitstroomprofiel

Nadere informatie

Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 25 nummer 04 EXTRA 3 oktober 2014

Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 25 nummer 04 EXTRA 3 oktober 2014 Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 25 nummer 04 EXTRA 3 oktober 2014 AANPASSING NORMEN LEERLINGVOLGSYSTEEM Het zal u bekend zijn dat wij onze leerlingen nauwlettend volgen in

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

teksten 1 niveau AA (november), voor deel 1 en 2

teksten 1 niveau AA (november), voor deel 1 en 2 Handleiding Toets informatieve en andere teksten pagina 1 van 8 pagina 1 van 8 Inleiding Handleiding Toets informatieve en andere teksten De Toetsen informatieve en andere teksten bij Nieuwsbegrip hebben

Nadere informatie

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 Ondersteuningsplan 2016-2017 1 Inhoudsopgave: Verantwoording 3 Hoofdstuk 1 Gegevens school 2016-2017 4 Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 3.1 Schoolvisie op ondersteuning 3.2 Cyclus

Nadere informatie

Toetsprotocol Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 17 maart 2016

Toetsprotocol Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 17 maart 2016 Toetsprotocol Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 17 maart 2016 Inhoudsopgave Doelstelling Blz. 3 Leeswijzer Blz. 3 1. Welke toetsen van het Cito leerlingvolgsysteem nemen we af? Blz. 4 2. Hoe

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

CBS Op Dreef (07XS) Datum:

CBS Op Dreef (07XS) Datum: Inspectiegetallen School CBS Op Dreef (07XS) Vestiging Hoofdlocatie Periode 2016 / 2017-2017 / 2018 AVI 2016 / 2017 Toetsdatum Periode (Vaardigheids)score DLE LR% LR A B C D E Leerlingen* Deelname Verschil

Nadere informatie

Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen

Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Informatieboekje Groep 6 Juf Leonie Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1.

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 7 expertisecentrum nederlands 7 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

Product Informatie Blad Toets Engels

Product Informatie Blad Toets Engels Product Informatie Blad Toets Engels PIB-2014-Engels Context Beheersing van de Engelse taal is een belangrijk onderdeel in het Nederlandse onderwijs. In het VO is Engels één van de doorstroomrelevante

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief Rapport - Perspectief Voorbeeld

Ontwikkelingsperspectief Rapport - Perspectief Voorbeeld Leerling Leerlinggegevens Schooljaar 2012/2013 Burgerservicenummer 101120266 Achternaam Voorbeeld Tussenvoegsel Roepnaam Perspectief Geslacht Geboortedatum 03-03-2003 Schooljaar gestart in groep 3 (eerste

Nadere informatie

niveau C Toets 2 versie 2 (februari)

niveau C Toets 2 versie 2 (februari) pagina 1 van 9 pagina 1 van 9 Inleiding De Toetsen informatieve en andere teksten bij Nieuwsbegrip hebben als doel om te meten of een leerling teksten op een bepaald niveau kan begrijpen. Deze toetsen

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 5.11 en BW 5.21 (einde vijfde leerjaar / begin zesde leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 5.11 en BW 5.21 (einde vijfde leerjaar / begin zesde leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toetsen wiskunde BW 5.11 en BW 5.21 (einde vijfde leerjaar / begin zesde leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Versie 1.0 18 mei 2014 Inleiding Als team van de Klimophoeve vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS)

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Opbouw Info over Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Info over de toetsen Speciale leerlingen Vernieuwing bij toetsen Begrijpend

Nadere informatie

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 September Oktober November * KIJK registratie * KIJK registratie signaleringslijst gr.2 (zie zorgmap) * Herfstsignalering signaleringslijst gr.3 (zie zorgmap) December Januari

Nadere informatie

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET Het proefaccount van Snappet Met het proefaccount kun je kennismaken met Snappet. Je krijgt toegang tot het leerkracht-dashboard en de leerlingen krijgen toegang tot de

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 en 2016: Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vijfde

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012, 2013, 2014 en 2015 Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vierde achtereenvolgende

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Nieuw: Kurzweilversie voor groep 6 en 7 en verbeterde rapportages Compact: de belangrijkste

Nadere informatie

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Programma Opening Evaluatie vorig schooljaar Tijdpad en procedure nieuwe schooljaar Wijzigingen LDOS/OSO Aanmeldformulier Heroverweging advies/herzien advies Aanmeldingen

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, 13 januari 2017 weeknieuws 17 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Compact: de belangrijkste onderdelen van uw onderwijsprogramma getoetst Compleet: alle basisvaardigheden

Nadere informatie

Opbrengsten. Schooljaar

Opbrengsten. Schooljaar Opbrengsten Schooljaar 2014-2015 Inhoud 1. Eindopbrengsten... 3 2. Tussenopbrengsten... 5 3. Doorstroming... 7 4. Uitstroom: adviezen voortgezet onderwijs... 8 5. Functioneren in het voortgezet onderwijs...10

Nadere informatie

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8... 1 Onze visie betreffende doorstroming van leerlingen.... 2 Beleid doorstroming van groep 1 naar groep 2.... 2 Beleid

Nadere informatie

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Doel: Inzicht in de opbrengsten op schoolniveau. De PDCA-cyclus wordt gevolgd door: Bespreking van de opbrengsten op teamniveau en het

Nadere informatie