Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST"

Transcriptie

1 Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST

2 GGD Noord- en Oost-Gelderland biedt in alle 22 gemeenten van haar regio voorlichtingen voor statushouders aan. Ook verzorgt de GGD trainingen voor professionals en vrijwilligers die met vluchtelingen werken. Deze flyer geeft een overzicht van de voorlichtingen die mogelijk zijn. Als de gemeente een speciale vraag heeft, ontwikkelt de GGD in overleg een voorlichting op maat. Dat kan ook om een combinatie of reeks van voorlichtingen gaan. Voorlichting voor statushouders Vluchtelingen met een status hebben vaak veel vragen over hun gezondheid en over de gezondheidszorg. In het asielzoekerscentrum hebben ze soms al een aantal gezondheidsvoorlichtingen gehad, maar dat geldt niet voor iedereen. Bovendien lopen statushouders er pas in de gemeente tegenaan dat veel dingen anders zijn geregeld dan ze gewend zijn. Meer kennis over het eigen lichaam en de Nederlandse gezondheidszorg verbetert de integratie van nieuwkomers. Daarom biedt de GGD voorlichtingen aan over o.a. de volgende thema s: Gezond in Nederland Seksuele gezondheid Opvoeden in twee culturen De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden tijdens of naast het participatietraject en de inburgering of aansluiten bij andere groepsbijeenkomsten, zoals vrouwengespreksgroepen. Bij elke voorlichting zorgt de GGD voor een tolk in de eigen taal. Sleutelpersonen Het is mogelijk om een sleutelpersoon bij een bijeenkomst in te schakelen. Sleutelpersonen zijn (voormalig) vluchtelingen die hun kennis en ervaring delen. Zij zijn getraind door Pharos vanuit het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Kosten Er zijn geen kosten verbonden aan de voorlichting van GGD-medewerkers en de inzet van een tolk of sleutelpersoon. Contact U kunt uw vraag om een voorlichting stellen aan: Cobi Izeboud, c.izeboud@ggdnog.nl, tel Inge Salomons, i.salomons@ggdnog.nl, tel Yvonne Bos, y.bos@ggdnog.nl, tel Voorlichting voor intermediairs Professionals en vrijwilligers die met vluchtelingen werken hebben vaak behoefte aan meer achtergrondkennis en aan het uitwisselen van ervaringen. De GGD biedt een aantal workshops aan waarin o.a. aandacht is voor cultuursensitief werken, communicatie en omgaan met stress- en traumaklachten van vluchtelingen. Workshop Vluchtelingenkind in de klas Workshop Steun bieden aan statushouders Workshop Cultuursensitief werken Workshop Nieuwkomers op je sportvereniging Gezondheidsbevorderaars van de GGD geven de voorlichtingen. Zij zijn specifiek getraind in cultuursensitief werken.

3 Voorlichting Gezond in Nederland Voorlichting Vrouw/Man en gezondheid Moet ik het eigen risico ook betalen als ik niet ziek word of geen medicijnen nodig heb? Mijn huisarts neemt me niet serieus. Ik ben al vaak geweest maar krijg geen medicijnen. Ik heb onderweg gehoord dat kinderen zich in Nederland moeten uitkleden voor de klas. Ik ben nu heel bang als mijn kinderen naar school gaan. Onze mannen (Eritrese mannen) willen echt geen condoom dragen. Doel: De deelnemers kennen beter het Nederlandse gezondheidszorgsysteem en weten hoe ze er gebruik van kunnen maken. Ze weten hoe de zorgverzekering werkt en welke keuzes ze zelf kunnen maken. Zelfzorg en zelfzorgmiddelen Preventieve gezondheidszorg (GGD, CJG) Zorg zonder verwijzing: huisarts, tandarts, verloskundige, fysiotherapeut, maatschappelijk werk Omgaan met medicijnen in Nederland (o.a. antibioticaresistentie) Specialistische zorg: systeem van verwijzing Zorgverzekering. Doelgroep: statushouders in gemeenten. Duur van de voorlichting: 2 uur. Doel: deelnemers weten wat nodig is om seksueel gezond te zijn en te blijven. Ze weten waar ze voor dit thema terecht kunnen in Nederland, zowel voor preventieve als voor curatieve gezondheidszorg. Praten met je kind over seksualiteit en puberteit Relatievormen Anatomie van de man en de vrouw Maagdenvlies Jongens- en meisjesbesnijdenis Menstruatiecyclus Anticonceptie SOA Zwangerschap en zwangerschapsbegeleiding. Doelgroep: statushouders in gemeenten. Mannen en vrouwen krijgen de voorlichting afzonderlijk van elkaar. Duur van de voorlichting: 2 uur.

4 Bijeenkomst Opvoeden in twee culturen Workshop Vluchtelingenkind in de klas/groep Het valt mij op dat de juf van mijn kind heel veel aandacht voor hem heeft. Dat ben ik niet gewend en vind ik fijn. Kinderen in Nederland zijn zo vrij. Ik ben bang dat ze verkeerde vrienden krijgen of verkeerden dingen doen. Ik vond het een leerzame workshop, met name de achtergrondinformatie over cultuur. De casusbespreking vond ik ook leuk, interessant om vanuit verschillende functies te komen tot een oplossing. Doel: deelnemers krijgen de gelegenheid om in gesprek te gaan over opvoeden in een nieuw land en krijgen voorlichting op maat, waardoor ouders zich versterkt voelen in hun opvoedingsvaardigheden. Afhankelijk van de wensen en vragen van de groep kan de voorlichter inzoomen op de volgende aspecten van opvoeding: Waar lopen ouders tegenaan bij het opvoeden in een andere cultuur? Wat willen zij hun kinderen meegeven? Wie zijn belangrijk in de opvoeding? Uitleg en gesprek over - specifieke veiligheidsrisico s in Nederland (verkeer, zwemmen) - het onderwijssysteem in Nederland en rol van ouders op school - het belang van het bieden van vaste routines en grenzen Wat kun je doen als kinderen last hebben van ingrijpende gebeurtenissen? Waar kunnen ouders terecht met vragen over opvoeding? De bijeenkomsten zijn altijd interactief. De inzet van een sleutelpersoon is mogelijk. Doel: deelnemers weten hoe ze vluchtelingenkinderen in hun groep kunnen opvangen en begeleiden. Zij weten meer over culturele achtergronden en kunnen aandachtspunten in de communicatie met ouders benoemen. Cultuursensitief werken, informatie over ik- en wij-culturen Opvoeden in een wij-cultuur Signalering van problematiek en eventuele traumaklachten Verwijzingsmogelijkheden Begeleiding van een vluchtelingenkind Omgang met ouders Uitleg beschikbare (les)materialen en toolkit Uitwisselen van ervaringen en bespreken van casuïstiek Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs, medewerkers kinderopvang, medewerkers CJG s, vrijwilligers of hulpverleners die met nieuwkomerskinderen te maken krijgen. Doelgroep: statushouders met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Duur van de bijeenkomst: 2 uur.

5 Workshop Steun bieden aan statushouders Ik heb meer inzicht in wat mensen zeggen, het ja zeggen en nee bedoelen bijvoorbeeld. Doel: deelnemers weten meer over culturele achtergronden en gewoonten van statushouders. Ze weten meer over interculturele communicatie. Tips over communiceren met mensen uit een andere cultuur Andere beleving van tijd Tips over hoe je nieuwkomers bij activiteiten kunt betrekken Belangrijke aspecten in de opvoeding van kinderen in wij-culturen De invloed van stress- en trauma-ervaringen en hoe je mensen in stressvolle situaties kunt steunen of verwijzen Uitwisselen van ervaringen Doelgroep: vrijwilligers die met statushouders werken, bijvoorbeeld taalmaatjes, vrijwilligers Vluchtelingenwerk. Het is ook mogelijk de workshop te geven in samenwerking met een sleutelpersoon die uit eigen ervaring kan spreken over culturele gewoontes.

6 Workshop Cultuursensitief werken Workshop Nieuwkomers op je sportvereniging De bijeenkomst gaf me meer inzicht in andere culturen en meer begrip voor en zicht op mijn eigen referentiekader. De praktische informatie over de tolkentelefoon was erg prettig. De informatie over communicatie is een mooi onderdeel van de bijeenkomst. De aanwezigheid van de sleutelpersoon was erg leuk, hierdoor werd het interactief. Doel: deelnemers hebben meer zicht op culturele achtergronden van statushouders en leren effectiever om te gaan met culturele verschillen. Informatie over collectivistische en individualistische culturen De betekenis van het pendelen tussen culturen De invloed van de eigen normen en waarden van de hulpverlener Interculturele communicatie Uitwisselen van ervaringen en bespreken van casuïstiek De workshop kan in overleg op maat gemaakt worden. Een incompany training is mogelijk. Doelgroep: professionals die met statushouders werken, bijvoorbeeld medewerkers van een sociaal wijkteam, medewerkers van het CJG, medewerkers eerstelijnszorg. Het is mogelijk een sleutelpersoon in te schakelen die vanuit eigen ervaring kan spreken over culturele gewoontes. Doel: vrijwilligers van sportverenigingen en buurtsportcoaches krijgen meer inzicht in culturele achtergronden en gewoonten van nieuwkomers. Tips over communiceren met mensen uit een andere cultuur, Andere beleving van tijd Tips over hoe je nieuwkomers bij activiteiten kunt betrekken Belangrijke aspecten in de opvoeding van kinderen in wij-culturen Sport en bewegen, gezien vanuit cultureel oogpunt Uitwisselen van ervaringen Doelgroep: vrijwilligers van sportverenigingen en buurtsportcoaches. Het is ook mogelijk de workshop te geven in samenwerking met een sleutelpersoon die uit eigen ervaring kan spreken over culturele gewoontes.

7

Activiteitenaanbod voor nieuwkomers en migranten

Activiteitenaanbod voor nieuwkomers en migranten Gelderland-Zuid GGD Gelderland-Zuid verzorgt in alle 14 gemeenten in de regio activiteiten voor nieuwkomers en migranten. Ook bieden wij trainingen aan professionals en aan vrijwilligers die met de doelgroep

Nadere informatie

Statushouders in de buurt. Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders

Statushouders in de buurt. Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders Statushouders in de buurt Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders https://www.youtube.com/watch?v=rbq-iohfimq Wat is gezondheid? Het vermogen zich

Nadere informatie

GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE. Inleiding. januari 2015 t/m juli 2017

GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE. Inleiding. januari 2015 t/m juli 2017 januari maart mei juli september november januari maart mei juli september november januari 7 maart 7 mei 7 juli 7 januari t/m juli 7 GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE Inleiding 3 statushouders

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders.

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 80/2017 Datum : 12 juni 2017 B&W datum : Beh. Ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Beantwoording toezegging RTG d.d. 6 juni 2017 ten

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid

Nadere informatie

pagina Colofon 3 Voorwoord 5 Overzicht bijeenkomsten 7 Aandachtspunten bij de bijeenkomsten en checklist 9

pagina Colofon 3 Voorwoord 5 Overzicht bijeenkomsten 7 Aandachtspunten bij de bijeenkomsten en checklist 9 Inhoudsopgave pagina Colofon 3 Voorwoord 5 Overzicht bijeenkomsten 7 Aandachtspunten bij de bijeenkomsten en checklist 9 Bijeenkomst 1: Seksuele ontwikkeling 13 t/m 62 Bijeenkomst 2: Vriendschap, relaties

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders. Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017

Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders. Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017 Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017 Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Impulsprogramma tot 31 mei 2018 1. Praktische ondersteuning

Nadere informatie

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers Regionale Werkbijeenkomst Gezond inburgeren nieuwkomers Donderdag 11 mei vond de regionale werkbijeenkomst gezond inburgeren nieuwkomers plaats. Een werkbijeenkomst voor professionals in zorg, welzijn,

Nadere informatie

Actief betrekken van statushouders: Een kans!

Actief betrekken van statushouders: Een kans! Actief betrekken van statushouders: Een kans! 20 april 2017 Inge Goorts, Karlijn Hoondert, Dieteke Tamminga Wat gaan we doen? Werken met sleutelpersonen: Landelijk Regionaal Lokaal Met elkaar in gesprek:

Nadere informatie

Statushouders Gemeente Ooststellingwerf

Statushouders Gemeente Ooststellingwerf Statushouders 2015-2017 Gemeente Ooststellingwerf In de periode van 1 januari 2015 tot 1 nov zijn in totaal 131 statushouders in Ooststellingwerf komen wonen. In dit gezondheidsprofiel is te lezen hoe

Nadere informatie

Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders

Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Waarom is samenwerken waardevol en hoe organiseer je dit als gemeente, GGD, zorg- of welzijnsorganisatie?

Nadere informatie

Voor een (zorg)aanbod dat aansluit bij laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen

Voor een (zorg)aanbod dat aansluit bij laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen Voor iedereen die werkt in de zorg, het onderwijs, voor een wijkteam of gemeente Training en advies Voor een (zorg)aanbod dat aansluit bij laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen De trainingen en adviestrajecten

Nadere informatie

GEZOND LEVEN. Praktische informatie voor nieuwkomers

GEZOND LEVEN. Praktische informatie voor nieuwkomers GEZOND LEVEN Praktische informatie voor nieuwkomers Eenvoudige voorlichtingsmaterialen voor nieuwkomers Speciaal voor mensen die beroepsmatig of als vrijwilliger met nieuwkomers in contact komen of verantwoordelijk

Nadere informatie

Gezondheid Statushouders

Gezondheid Statushouders Gezondheid Statushouders 3 november 2017 Adriëtte Hoppenbrouwers Regiocoördinator Flevoland Tel. 06-51178119 VNG Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Programma Gezondheid(sproblemen) statushouders

Nadere informatie

Tussenevaluatie Workshop Een vluchtelingenkind in de klas

Tussenevaluatie Workshop Een vluchtelingenkind in de klas Tussenevaluatie Workshop Een vluchtelingenkind in de klas Warnsveld, augustus 2017 Inge Salomons Inhoudsopgave 1 Kort en krachtig 3 1.1 Inleiding 3 1.2. Achtergrond 3 1.3 Evaluatievragen 3 1.4. Resultaten

Nadere informatie

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag 1 Wat gaan we vandaag doen? Verkenning Van ver gekomen Uit de praktijk > werken met sleutelpersonen

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

Seksuele en reproductieve gezondheidsrisico s bij Eritrese vrouwen

Seksuele en reproductieve gezondheidsrisico s bij Eritrese vrouwen Seksuele en reproductieve gezondheidsrisico s bij Eritrese vrouwen Bernice Samson Kees van Veldhuizen Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders dinsdag 27 juni 2017 introductie Voorstellen van sprekers

Nadere informatie

Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders

Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Er is al veel kennis ontwikkeld. De kunst is om deze te verzamelen, door te ontwikkelen en te delen. Ismail

Nadere informatie

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Hester van Bommel; Pharos Mostafa Hazeghi & Jasser Al Kafri Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Nizar Ali Badr Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Psychische Gezondheid Statushouders

Psychische Gezondheid Statushouders Psychische Gezondheid Statushouders Wat weten we en wat kunnen we doen? Symposium Gezondheid Statushouders 14 juni 2018 Evert Bloemen, arts, Pharos e.bloemen@pharos.nl 14 juni 2018 Wat weten we? Nieuwe

Nadere informatie

Vluchtelingenjeugd Centraal

Vluchtelingenjeugd Centraal pilot cursus Vluchtelingenjeugd Centraal Trainerspool VWMN april 2012 Programma Introductie Uitleg project en cursus Informatie over vluchtelingenjeugd ~ korte pauze ~ Rol VluchtelingenWerk Houding, tips

Nadere informatie

Terugblik Extra inzet in 2017 Het afgelopen jaar heeft de GGD Fryslân extra inzet gepleegd op de volgende onderdelen:

Terugblik Extra inzet in 2017 Het afgelopen jaar heeft de GGD Fryslân extra inzet gepleegd op de volgende onderdelen: Extra inzet GGD voor vergunninghouders (2018 en verder) Inleiding De afgelopen jaren hebben veel vluchtelingen asiel aangevraagd in Nederland. Een groot deel van de asielzoekers komt uit Syrië en Eritrea.

Nadere informatie

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Gezond Inburgeren Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Programma 1. Kennismaking 2. De gezondheid van vluchtelingen 3. Wat is je rol? 4. Module gezond inburgeren 1. Kennismaking Vraag: Wie ben je, wat

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Gezondheid Statushouders - Gezonde leefstijl

Gezondheid Statushouders - Gezonde leefstijl Gezondheid Statushouders - Gezonde leefstijl Iyad Abdullah, Sleutelpersoon Gezondheid Statushouders Nazar Merzorian, Sleutelpersoon Gezondheid Statushouders Marijn Haan, GGD Gelderland Zuid Marjolijn van

Nadere informatie

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol GEZOND MEEDOEN Invulling geven aan de gemeentelijke regierol Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders Introductie 1. Voorstellen en korte toelichting op het ondersteuningsprogramma Gezondheid

Nadere informatie

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Kheder Abas Iyad Abdullah YibarkTesfamichael Misgane Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Nizar Ali Badr Kennisdelingsprogramma

Nadere informatie

Praktische, positieve anticiperende voorlichting aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd

Praktische, positieve anticiperende voorlichting aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd Praktische, positieve anticiperende voorlichting aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd Project aanleiding Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is er voor alle kinderen van 0-18 Flexibel invulling geven

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Integrale aanpak gezondheid statushouders

Integrale aanpak gezondheid statushouders Integrale aanpak gezondheid statushouders OTAV Conferentie 28 februari 2017 Willemijn Bruining, OTAV, regiocoördinator gezondheid Saleem Bachara - Syrie Nour Saadi- Syrie (oprichtster Syrische vrouwengroep

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Handleiding toolkit Een vluchtelingenkind in de klas voor het basis- en voortgezet onderwijs

Handleiding toolkit Een vluchtelingenkind in de klas voor het basis- en voortgezet onderwijs Handleiding toolkit Een vluchtelingenkind in de klas voor het basis- en voortgezet onderwijs Kennis- en Expertisecentrum. Overname van gegevens is toegestaan, mits voorzien van bronvermelding. augustus

Nadere informatie

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking Nuray Dogan Nadia el Gharnati Erasmus Universiteit 19-11-2015 De effectiviteit van preventieve voorlichting aan migrantenouders in Rotterdam over ggz problematiek en licht verstandelijke beperking De Rotterdamse

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk - Tekening 1

Vluchtelingenwerk - Tekening 1 Vluchtelingenwerk - Tekening 1 18 Vluchtelingenwerk - Tekening 2 19 20 Vluchtelingenwerk - Tekening 3 Vluchtelingenwerk - Tekening 4 21 Vluchtelingenwerk Maatschappelijke begeleiding van Houten&co begeleidt

Nadere informatie

Tips en tools in het werken met vluchtelingenkinderen

Tips en tools in het werken met vluchtelingenkinderen Tips en tools in het werken met vluchtelingenkinderen Janna van der Zand Jeugdarts i.o. GGD Zuid Limburg PAOG Maastricht 27-11-2018 Inhoud lezing Voorstellen Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Seksualiteit Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 In de gezondheidsenquête is een aantal vragen opgenomen over seksuele gezondheid 1. Friezen van 19 tot en met

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING Compleet voorlichtingspakket Het voorlichtingspakket Veilig vrijen & seks bestaat uit: 1. Krasloten 2. Jongerenboekje SEKS&ZO 3. Handleiding met

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het (reguliere) basisonderwijs

Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het (reguliere) basisonderwijs Handreiking Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het (reguliere) basisonderwijs Vluchtelingenkinderen Vluchtelingenkinderen hebben

Nadere informatie

Bloos je van bloot? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens

Bloos je van bloot? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens Kriebels in je buik Bloos je van bloot? 1 Bloos je van bloot? Groep 6 120 min Begrippen Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens Benodigheden Knutselmateriaal

Nadere informatie

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Pedagoog, leraar, intern begeleider, zorgcoördinator, schoolleider en adviseur. Verwachtingen Training Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Inhoud van de workshop

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

: Mw F. Langerak- Oostrom

: Mw F. Langerak- Oostrom RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 december 2015 Zaaknummer :203787 Datum Raadsvergadering : 14 december 2015 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : Mw F. Langerak-

Nadere informatie

Praten met je kind over seksualiteit

Praten met je kind over seksualiteit Informatie voor ouders van kinderen van 10 tot 14 jaar Praten met je kind over seksualiteit Lastig en spannend! Seks? Is mijn kind daar al aan toe? Wanneer begin je erover? Wacht je vragen af? Hoe breng

Nadere informatie

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Groep 1 Les 1: Wie ben ik De leerlingen kennen hun eigen lichaam De leerlingen krijgen inzicht in de overeenkomsten en verschillen in lichaamskenmerken De leerlingen

Nadere informatie

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Platform Smith Magenis syndroom 15 november 2014 - Leusden Yvonne Stoots Vanmiddag Seksualiteit Seksuele ontwikkeling Begeleiding bij seksuele ontwikkeling Seksualiteit

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Hester van Bommel; Pharos Yibark Tesfamichael Misgane & Nazar Merzorian Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Nizar Ali Badr Kennisdelingsprogramma Gezondheid

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Christel van Helvoirt medewerker Gezondheidsbevordering GGD Hart voor Brabant Bovenbouw:

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen Zorg op Tijd EIF Conferentie Nijmegen 19-11-2015 Projectpartners Project in Gouda Scholen in Gouda Onderdelen Training van professionals Overleg over de screening Bijeenkomsten met ouders Individuele

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel Introductie In de gemeente Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente

Nadere informatie

organiseert in samenwerking met:

organiseert in samenwerking met: organiseert in samenwerking met: m g a a n m e t s e k s u a l i t e i t Bij docenten, hulpverleners en trainers leeft vaak een grote terughoudendheid om seksualiteit bespreekbaar te maken. Zeker als het

Nadere informatie

Doe mee met de Week van de Opvoeding Van 7 t/m 13 oktober 2019

Doe mee met de Week van de Opvoeding Van 7 t/m 13 oktober 2019 HAND IN HAND Doe mee met de Week van de Opvoeding Van 7 t/m 13 oktober 2019 HAND IN HAND De Week van de Opvoeding 2019 Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met jou als ouder of opvoeder,

Nadere informatie

Behandeling van allochtonen, Andere cultuur, andere" aanpak? Coosje van Zwol en Maurits Sloots

Behandeling van allochtonen, Andere cultuur, andere aanpak? Coosje van Zwol en Maurits Sloots Behandeling van allochtonen, Andere cultuur, andere" aanpak? Coosje van Zwol en Maurits Sloots Andere achtergrond? Vooroordelen (Scheppers et.al. 2006) Cultuur is niet statisch en ontstaat tussen mensen

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Nieuwsbrief /2019. Beste jongens en meisjes, beste ouders,

Nieuwsbrief /2019. Beste jongens en meisjes, beste ouders, Nieuwsbrief 13 2018/2019 Beste jongens en meisjes, beste ouders, Zoals iedereen al wel via de media heeft vernomen, is er op vrijdag 15 maart een landelijke onderwijsstaking. Alle professionals in het

Nadere informatie

Bijeenkomst 2: Vriendschap, relaties en de toekomst. : Basisprogramma: 110 minuten, optioneel sub-thema: 20 minuten.

Bijeenkomst 2: Vriendschap, relaties en de toekomst. : Basisprogramma: 110 minuten, optioneel sub-thema: 20 minuten. Tijd : Basisprogramma: 110 minuten, optioneel sub-thema: 20 minuten. @ Rutgers 2018 40 Inleiding Deze bijeenkomst gaat over vriendschap, relaties en de toekomst. Vriendschappen en relaties zijn voor iedereen

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Welke rol heeft de school bij een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen?

Welke rol heeft de school bij een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen? Welke rol heeft de school bij een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen? Kiki op den Camp, MSc Junior onderzoeker - unit Seksuele Gezondheid GGD Zuid Limburg Taak van de school Scholen zijn verplicht

Nadere informatie

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit Seksualiteit ontwikkelt zich vanaf de geboorte en is een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn gedurende het hele leven. Seksualiteit wordt geuit en ervaren in gevoelens, gedachten, opvattingen, rollen

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

DOKTERS VAN DE WERELD Symposium VNVA 24 maart 2018 Petra Wisse Coördinator Zorgcafé

DOKTERS VAN DE WERELD Symposium VNVA 24 maart 2018 Petra Wisse Coördinator Zorgcafé DOKTERS VAN DE WERELD Symposium VNVA 24 maart 2018 Petra Wisse Coördinator Zorgcafé 1 ITEN EN CIJFERS ters van de Wereld Nederland derdeel van Médecins du Monde twerk gericht in 1997 in Nederland reniging;

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met Sanna Maris (Rutgers) & Tim Micklinghoff (CED-Groep) Welkom! Seksuele opvoeding: verschillende petten Ouderbetrokkenheid: verschillende vormen Ouderbetrokkenheid:

Nadere informatie

Aanpak statushouders Hilversum

Aanpak statushouders Hilversum Aanpak statushouders Hilversum Intensieve samenwerking De Gemeente Hilversum heeft samen met statushouders en partners een nieuwe aanpak voor statushouders opgezet. De samenwerkingspartners zijn: COA;

Nadere informatie

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties TOOLKIT Bekend maakt Bemind 1. Eye-openers Op deze pagina leest u wat medewerkers en vrijwilligers van patiëntenorganisaties en organisaties van oudere migranten hebben ervaren als echte eye-openers in

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt IJsselland SEKSUEEL GEDRAG Jongerenmonitor 2015 7% geslachtsgemeenschap gehad 10.163 jongeren School Klas 2 13-14 jaar Klas 4 15-16 jaar 49% negatieve houding homoseksualiteit 55% altijd een condoom gebruikt

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017

ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017 ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017 Hoe maak je als landelijke organisatie de omslag van hulpverlenen naar kennis delen? En hoe zorg je dat de hulp aan je doelgroep dan goed wordt overgenomen? Fiom moest deze rigoureuze

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Aya Crébas Programma - Voorstellen, ZBK gezamenlijk project - Optimale preventie begint voor de geboorte - Geboortecultuur en nieuwe Nederlanders

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen Nationaal Actieplan Soa, hiv en seksuele gezondheid Doelstellingen Pijlers actieplan Seksuele vorming Preventie opsporing en behandeling van soa Preventie opsporing en behandeling van hiv Preventie van

Nadere informatie

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 PROEFLES Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 1/2 GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 OVER DE LESMETHODE VEILIGWIJS Bedankt voor het aanvragen van de Veiligwijs proefles.

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs

Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs Handreiking Vluchtelingenkinderen in de klas Praktische informatie en tips voor de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs Vluchtelingenkinderen Vluchtelingenkinderen hebben vaak veel

Nadere informatie

Preventieoverzicht opvoeden

Preventieoverzicht opvoeden 0-4 Ouders met kinderen 0-4 Stevig Ouderschap Stevig Ouderschap is een preventieprogramma dat zich richt op risicogezinnen en dat dmv. vroegtijdige opvoedingsondersteuning problemen op dit gebied wil voorkomen.

Nadere informatie

Intimiteit, seksuele ontwikkeling en beleving bij kinderen (0-18 jr) met een (chronische) aandoening

Intimiteit, seksuele ontwikkeling en beleving bij kinderen (0-18 jr) met een (chronische) aandoening Intimiteit, seksuele ontwikkeling en beleving bij kinderen (0-18 jr) met een (chronische) aandoening De seksuele ontwikkeling van een kind begint al vroeg in het prille leven en loopt eigenlijk door de

Nadere informatie

Community / Etnische websites

Community / Etnische websites Community / Etnische websites Jos Poelman, Programma Jongeren Soa Aids Nederland Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks* 1 dec. 2014 Community / Etnische websites Voorbeelden: Maroc.nl, Hababam.nl, Kitatin.com,

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking elk verhaal telt Alle specialisten onder één dak Een verstandelijke beperking kan samengaan met problemen op het gebied van gezondheid

Nadere informatie