uur met een uitloop naar uiterlijk uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uur met een uitloop naar uiterlijk uur"

Transcriptie

1 1 Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Immers Datum: vrijdag 11 juni 2010 Tijd: Instructies: Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Gesloten boek uur met een uitloop naar uiterlijk uur Er zijn 5 vragen over het gedeelte van het vak gedoceerd door prof. Immers. De gereserveerde tijd hiervoor is van tot uiterlijk uur Start de beantwoording van elk van de vragen op een nieuw blad. Schrijf op elk blad uw naam en het nummer van de vraag. Weet u het antwoord niet op een vraag, lever dan een leeg blad in (wel met uw naam en het nummer van de vraag!). Weet u het antwoord niet op een subvraag, schrijf dan wel het nummer van de subvraag op en laat de ruimte daarachter leeg. Enige tijd na het examen vindt u op de website van Verkeer en Infrastructuur ( een overzicht van mogelijke oplossingen van de examenvragen. De bladen met vragen kunt u behouden. Weging vragen prof. Immers Aan de 5 vragen van het gedeelte van het vak gedoceerd door prof. Immers zijn gewichten toegekend. De gewichten zijn: vraag 1: 15%, vraag 2: 25%, vraag 3: 15%, vraag 4: 15%, vraag 5: 30%. Vraag 1 Logitmodel Een karakteristieke eigenschap van het logitmodel is de zogenaamde i.i.a. eigenschap (independence of irrelevant alternatives). Als gevolg van die eigenschap treedt bij toepasing van het logitmodel proportionele substitutie op. a) Wat verstaat men onder de i.i.a. eigenschap? Door welke aanname gedaan bij de afleiding van het logitmodel wordt de i.i.a. eigenschap veroorzaakt? Wat houdt proportionele substitutie in? Als men vermoedt dat proportionele substitutie in een bepaald keuzeprobleem niet van toepassing is kan men een nested logit model toepassen. b) Omschrijf het principe van een nested logit model. Wat is een "nest" in een dergelijk model en hoe wordt de utiliteit van een "nest" bepaald? Wanneer is een nested logit model equivalent aan een gewoon logitmodel?

2 2 Vraag 2 Toedeling Gegeven is onderstaand autonetwerk, waarin A en B herkomsten zijn en C en D bestemmingen. De pijlen op de schakels geven de enige toegelaten rijrichting aan. Als weerstand op de schakels wordt de reistijd genomen. A B D C De reistijden t op de schakels (in minuten) zijn: t BA = 5 t DC = 5 t BC = 35 qad qac t AD = + 10 t AC = waarin q AD en q AC de stromen zijn (in voertuigen/uur) op de schakels AD en AC. De vervoersvraag (in voertuigen/uur) wordt gegeven door de volgende HB tabel: naar C naar D van A van B a) Wat is de reistijd op de HB-relatie BC als alle voertuigen tussen de herkomstlokaties A en B en de bestemmingslokaties C en D gebruik zouden maken van de schakel AD? b) Bereken de stromen op alle schakels van het netwerk voor een gebruikersoptimale evenwichtstoedeling. (Hint: wat kunt u concluderen uit het antwoord bij vraag a)?) Een route r is gedefinieerd als een opeenvolging van één of meer schakels tussen een herkomst-bestemmingspaar. Twee routes zijn verschillend als ze minstens één schakel niet gemeen hebben. Een routestroom f r is een stroom voertuigen (in voertuigen/uur) via route r. Een oplossing van een evenwichtstoedeling uitgedrukt in routestromen bestaat uit een tabel met de routes tussen alle HB-paren in het netwerk en de bijbehorende routestromen. c) De gebruikersoptimale evenwichtstoedeling heeft één unieke oplossing uitgedrukt in schakelstromen. Deze is door u berekend in vraag b). Maar de routestromen in deze evenwichtstoedeling zijn niet éénduidig bepaald. Vraag: demonstreer, gebruik makend van de schakelstromen berekend in vraag b), dat er meerdere oplossingen zijn uitgedrukt in routestromen die voldoen aan de evenwichtsvoorwaarden van Wardrop.

3 3 Vraag 3 Vervoerseconomie a) Bij tolheffing (rekeningrijden) probeert men de marginale sociale kosten gelijk te maken aan de marginale baten. Bij een juiste hoogte van de heffing slaagt men er aldus in een maatschappelijke welvaartswinst te realiseren. Maar tolheffing (ook een optimale tolheffing) leidt tot een afname van de hoeveelheid verkeer, dus tot een verlies aan door de automobilisten genoten totale baten. Hoe kan dit dan toch leiden tot een winst in de maatschappelijke welvaart? b) Bij het berekenen van de netto baten (ofwel: de toename in het totaal surplus voortvloeiend uit het gebruik) van een verhoging van de capaciteit van de infrastructuur past men wel de zogenaamde halveringsregel (rule of half) toe. Leid deze halveringsregel af. Vraag 4 Transportnetwerken Het 'ontvlechten' van een wegennetwerk houdt in dat het netwerk wordt opgebouwd uit een aantal deelsystemen ( stelsels genaamd), waarop een deel van het verkeer (of een deel van de verplaatsing) wordt afgewikkeld. Een belangrijk criterium op grond waarvan een onderscheid wordt gemaakt naar stelsels is de (verkeers)functie van de weg. Voorgesteld wordt het wegennet van België te ontvlechten. Vraag: Beschrijf in een kort exposé de voor- en nadelen van het ontvlechten van het wegennetwerk van België.

4 4 Vraag 5 Verkeersstroomtheorie a) Een detector op x=0 registreert de file na een ongeval (dat omstreeks 15:00u ergens stroomafwaarts plaatsvond) en het weer volledig vrijgeven van de rijbaan (dat plaatsvond om 16:00u). Als je weet dat het fundamentele diagram van intensiteit (q) vs. dichtheid (k) driehoekig is, en de rijbaan tussen de detector en het ongeval homogeen, i. reconstrueer het fundamentele diagram q(k) en duid alle relevante grootheden aan ii. hoe ver afwaarts van deze detector vond het ongeval plaats? b) Tot 5 km na de samenvoeging van twee snelwegen op x=0km zijn er 4 rijstroken. Daarna is er een 5km lange sectie met 3 rijstroken, waarna de snelweg weer splitst in 2x2 rijstroken. Je mag veronderstellen dat de splitsing functioneert volgens het FIFO principe: als de uitstroom in één richting beperkt wordt, zitten de voertuigen in de andere uitstroomrichting mee vast in de file en wordt de andere uitstroom dus evenveel beperkt. De verkeersvraag vanuit beide toevoerende snelwegen samen bedraagt q(x=0,t>0) = 7800/1,1 vtg/u. Voor de 3 beschreven wegsegmenten (4-,3- en 2-strooks) gelden nevenstaande fundamentele diagrammen van intensiteit q vs. dichtheid k. Er zijn geen tussenliggende op- of afritten op x [0,10], noch aansluitingen opwaarts van x=0 die dicht genoeg zouden liggen om last te hebben van eventuele fileterugslag. Men overweegt nu om in de sectie met 3 rijstroken de pechstrook in gebruik te stellen als spitsstrook. i. (op te lossen vanuit inzicht, zonder x-t diagram!): Als bij de afwaartse splitsing 7 op 9 voertuigen rechtsaf gaan, heeft het openstellen van de spitsstrook dan zin, d.w.z. spaart het voertuigverliesuren uit of verplaatst het alleen de file? Motiveer kort je antwoord. ii. Zelfde vraag indien 5 van de 9 rechtsaf gaan. iii. Bij deze laatste fractie rechtsaf (5/9), teken het x-t diagram (op bijgevoegd diagram) over S x 0,10 km, t 0,1u indien men de spitsstrook precies een kwartier te laat ( [ ] [ ]) openstelt, dus pas om t=0.3u (zie stip in diagram). x 0,10km opgelost? iv. Wanneer is het laatste restje file in [ ]

5 Gebruik dit diagram voor de beantwoording van vraag 5 b) en lever het mee in. 5

6 6 Vragen Prof beeldens Examen H01I6a: Verkeerskunde deel Wegenbouwkunde 11 juni 2010 Tijd: uur Open boek Dit deel van het examen bestaat uit twee vragen. Begin uw antwoord voor elke vraag op een nieuw blad. Plaats steeds uw naam en examennummer bovenaan elk blad. Antwoord bondig, maar volledig. Geef uitleg bij uw antwoord, met andere woorden geef ook de gevolgde redenering weer en niet enkel het eindresultaat. VRAAG 1: ONTWERP VAN EEN KRUISPUNT Een autosnelweg (2 rijvakken) gaat bij het eindpunt over op 3 lokale wegen (naar rechts, rechtdoor en links). In bijgaande figuur wordt een beeld weergegeven. Geef aan wat de voorwaarden zijn bij het ontwerp van deze aansluiting. Waar dient rekening mee gehouden te worden? Hoe kan dit in de aansluiting ingewerkt worden? Schets een voorbeeld van configuratie en geef de belangrijkste parameters weer (indicatie is voldoende, concrete cijfers zijn niet nodig). Geef de voor- en nadelen van de gekozen oplossing weer. Let wel, er zijn meerdere oplossingen mogelijk, een goede verantwoording van de keuze is noodzakelijk. VRAAG 2: VERLOOP VAN DE WEG Een weg wordt aangelegd in kleinschalige elementen (betonstraatstenen). Wat dient voorzien te worden voor de waterafvoer om een goed functionerende weg te verkrijgen? Wat zijn de mogelijke gevolgen als het water niet correct afgevoerd wordt? Geef weer hoe deze schade vermeden kan worden in het ontwerp van de volledige structuur. Veel succes!

7 7 Aansluiting 2 Aansluiting 1 Aansluiting 3 AUTOSNELWEG

8 8 Uitwerking Verkeerskunde examen juni 2010 (uw beantwoording van de vragen behoeft niet zo gedetailleerd te zijn!) Vraag 1 a) Zie cursustekst Verkeersmodellen hfdstuk b) Zie cursustekst Verkeersmodellen hfdstuk 3.7 Vraag 2 a) Als alle voertuigen van A en B naar C en D gebruik maken van schakel AD dan is de voertuigstroom over schakel AD gelijk aan: 500 (vraag van A naar C) (vraag van A naar D) (vraag van B naar D) (vraag van B naar C) = 2220 voertuigen/uur De reistijd tussen B en C (via route BADC) is dan: t BA + t AD + t DC = 5 + (2220/ ) + 5 = 31,1 minuten b) Er zijn 3 routes tussen HB-paar BC, namelijk BC, BAC en BADC. Uit het antwoord bij vraag a) kunnen we concluderen dat in de uiteindelijke evenwichtstoedeling geen voertuigen op de HB-relatie BC gebruik zullen maken van route BC. De reistijd via route BADC kan, zelfs in het meest ongunstige geval, nooit groter worden dan 31,1 minuten en dat is minder dan de reistijd via route BC (35 minuten). Als er toch voertuigen over de route BC zouden gaan, zou dat in strijd zijn met het 1 e principe van Wardrop. Het doet er daarbij niet toe wat de reistijd via route BAC is. Conclusie: q BC = 0 Daarmee kunnen we het probleem transformeren naar de volgende gedaante: De stromen op de HB-relaties AD en BD, tezamen = 720 voertuigen/uur moeten in elk geval via schakel AD gaan. We willen nu de stroom op AD te weten komen en stellen die daarom gelijk aan x. Uit continuiteit rond het knooppunt A, volgt dan voor schakel AC een stroom van (720 + x) = 1500 x vrtg/uur.

9 9 We passen nu Wardrop toe op het deelnetwerk ADC: x 1500 x ( + 10) + 5 = waaruit volgt x = 1080 Dit leidt uiteindelijk tot de volgende schakelstromen voor de evenwichtstoedeling (de producties en attracties van A, B, C en D zijn ook schematisch weergegeven en tussen haakjes staan de reistijden op de schakels): c) Er zijn een zeer groot aantal mogelijkheden voor de routestromen, die in overeenstemming zijn met de schakelstromen berekend in b), en die dus voldoen aan de Wardrop evenwichtscondities. Twee mogelijkheden (uit de vele) zijn weergegeven in onderstaande tabel. Er zijn in totaal 7 routes in het gehele netwerk. Alleen voor HB-paren BC en AC zijn er meer routes, alle andere HB-paren hebben maar één route. Alleen voor de HB-paren BC en AC kunnen we daarom routestromen varieren. routestromen HB-paar route oplossing 1 oplossing 2 BC BC 0 0 BAC BADC AC AC ADC BD BAD AD AD

10 10 Hironder zijn voor de duidelijkheid de 2 oplossingen uit de tabel ook grafisch weergegeven (nogmaals: er zijn zeer veel oplossingen; waar het om gaat is dat de oplossing van de evenwichtstoedeling uitgedrukt in routestromen niet éénduidig bepaald is): Oplossing 1: Oplossing 2: (Het is interessant om vast te stellen dat (als alleen het 1 e principe van Wardrop het routekeuzeproces zou bepalen) we niet kunnen weten welke deel van de reizigers op bijvoorbeeld schakel AC afkomstig is uit B en welk deel afkomstig is uit A!) Vraag 3 a) De welvaartswinst na tol bestaat uit een verhoging van het totaal surplus. Het totaal surplus is gelijk aan totale baten minus totale kosten in het verkeerssysteem. Het verkeerssysteem (verkeersstromen, reistijden) verandert door de toepassing van tol.weliswaar dalen de totale baten bij (optimale) tolheffing, maar de totale kosten (autokosten, tijdkosten en milieukosten) dalen eveneens en wel in grotere mate dan de totale baten. Het resultaat is een verhoging van het totaal surplus en dit betekent welvaartswinst.

11 11 Anders gezegd: de welvaartswinst is het saldo van de (relatief hoge) vermeden sociale kosten die werden veroorzaakt door de automobilisten die besluiten te stoppen met rijden, minus de (relatief lage) verloren baten van diezelfde automobilisten. (zie tekst in hfst 3.3 van cursustekst Vervoerseconomie). De vermeden sociale kosten zijn hoger dan de verloren baten. De tolinkomsten of uitgaven spelen in een dergelijke beschouwing geen rol. De tolinkomsten representeren een verhoging van de welvaart van de overheid, maar een even grote verlaging van de welvaart van de automobilisten. Per saldo is de invloed van de tolinkosten of uitgaven op de welvaart van de samenleving als geheel gelijk aan nul (in principe, want er zijn mogelijk efficiency verschillen tussen de publieke en de private sector in het aanwenden van die welvaart..) Het is niet de bedoeling deze vraag te beantwoorden met een verhandeling over de verdeling van de welvaartswinst onder betrokken partijen, zoals automobilisten, overheid en milieuslachtoffers. (Bij het berekenen van die verdeling van de welvaartswinst speelt de tolhoogte uiteraard wel een rol.) b) Zie cursustekst Vervoerseconomie hoofdstuk 4.4 Vraag 4 De vraag wordt hier uitgebreid behandeld. Op het examen mocht u met een korter exposé volstaan! Voordelen ontvlechten Het netwerk wordt robuuster Ontvlechten van een transportnetwerk houdt in dat verschillende stelsels worden onderscheiden. Zo kan men op nationaal niveau de functies verbindend en ontsluitend onderscheiden. In plaats van alle verkeer op één weg te concentreren worden twee wegen onderscheiden, een voor doorgaand verkeer (verbindende functie) en een voor bestemmingsverkeer (ontsluitende functie). Door het verkeer op twee gescheiden wegen af te wikkelen in plaats van op een weg ontstaat een robuustere netwerkstructuur. De gevolgen van verstoringen (bijv. een incident) blijven beperkt tot een rijweg terwijl de andere rijweg kan fungeren als terugvaloptie. Bij een bundeling van het verkeer op één rijbaan loopt men het risico dat al het verkeer door een incident wordt opgehouden. Afstemming van aanbod infrastructuur op karakteristieken vraagpatroon Al naar gelang motief, lengte en kenmerken van de gebruiker kunnen verschillende segmenten van verplaatsingen worden onderscheiden waaraan door de gebruiker (vervoersconsument) verschillende eisen worden gesteld t.a.v. de kwaliteit van de afwikkeling. Voor lange (inter)nationale verplaatsingen zijn snelheid en betrouwbaarheid belangrijke kwaliteitscriteria. Dit vraagt om wegen met een hoge ontwerpsnelheid (de maximum snelheid, die geldt als ontwerpcriterium voor een weg), een beperkt aantal aansluitingen en een kleine kans op congestie. Voor korte verplaatsingen is snelheid minder belangrijk maar is de toegankelijkheid juist van groot belang. De ontwerpsnelheid van deze wegen mag beduidend lager liggen. Het aantal aansluitingen ligt aanmerkelijk hoger en gelijkvloerse kruispunten zijn toegestaan mits de capaciteit voldoende hoog blijft.

12 12 Afstemming op bedrijfsvoering exploitant Ontvlechten stelt de exploitant van het transportsysteem in staat de vorm van de infrastructuur, de exploitatie van diensten, de inzet van materieel en de regeling van het verkeer beter af te stemmen op de karakteristieken van de vraag. Elk stelsel zijn eigen verkeer Indien alle verplaatsingen via één stelsel worden afgewikkeld, staan ook alle reizigers gezamenlijk in de file voor een knelpunt of een incident. Door nu verplaatsingen, afhankelijk van het type verplaatsing, via verschillende stelsels af te wikkelen, wordt deze afhankelijkheid doorbroken. Indien op het onderliggende wegennet een file ontstaat heeft dit geen consequenties meer voor de afwikkeling van het verkeer op het hoofdwegennet en omgekeerd. Hiërarchie maakt de complexiteit beter beheersbaar Bestudering van de evolutie van systemen laat zien dat naarmate de complexiteit van een systeem toeneemt, een hiërarchie in het systeem gebracht moet worden om de complexiteit van de processen te kunnen blijven beheersen. Analogieën met vergelijkbare complexe systemen (transport van water, elektriciteit, de afleiding van krachten in constructie, etc.) laten vergelijkbare ontwikkelingen en resulterende structuren zien. Hiërarchie is overigens niet alleen dienstig voor de beheerder/exploitant van het systeem, ook de gebruiker van een verkeersnetwerk is zeer gebaat bij een hiërarchische structuur; de reiziger oriënteert zich gemakkelijker in een goed gestructureerd, hiërarchisch netwerk en ook kan hij/zij een dergelijk netwerk sneller opslaan in de mental map: de persoonlijke perceptie van zijn geografische omgeving. Verkeersveiligheid In het ontvlochten netwerk treden minder interacties op tussen de voertuigen op een rijbaan. Als gevolg hiervan zal de kans op een incident afnemen. Nadelen van ontvlechten Door het opsplitsen in stelsels (deelmarkten) wordt echter ook een zekere mate van inefficiëntie geïntroduceerd; er is sprake van verschillende netwerken (rijbanen) met hun eigen onevenwichtigheden; de onevenwichtigheden in één netwerk (op een rijbaan) kunnen als gevolg van het ontvlechten moeilijker in een ander netwerk (op de andere rijbaan) worden opgevangen. De mate waarin het principe van ontvlechten toegepast kan worden in het transportnetwerk is aan beperkingen onderhevig (het aantal verschillende stelsels blijft veelal beperkt). De redenen hiervoor zijn: omvang van de vraag; er dient voldoende vraag te zijn per onderscheiden stelsel; indien er te veel stelsels zijn, leidt dit tot onduidelijkheid voor de gebruiker versnippering van het landschap; ook het ruimtebeslag neemt fors toe; hogere kosten; o.a. door het wegvallen van schaalvoordelen.

13 13 Vraag 5 Verkeersstroomtheorie a) i. het punt (k,q)=(100 vtg/km, 600 vtg/u) ligt op de congestietak. Na het opruimen van het incident ontstaat een waaier met tussen de snelste en langzaamste karakteristiek in overal dezelfde toestand: kritische dichtheid en capaciteit. Dit nemen we waar na 16:20, dus (kc, qc)=(20 vtg/km,1800 vtg/u). Uit de twee bekende punten, samen met de oorsprong (0,0), volgt het gehele fundamentele diagram. ii. we nemen de capaciteit waar van zodra de snelste (achterwaartse) karakteristiek is gepasseerd. Deze beweegt zich volgens het FD voort met -15km/u en doet er kennelijk 20 minuten over en heeft dus 5 km afgelegd sinds het oplossen van het incident. b) i. We redeneren vanuit continuïteit. Indien de drukste uitstroomrichting aan capaciteit verkeer afvoert (4000 vtg/u), is dat 7/9 van de totale afvoer, die dus 5143 vtg/u zal bedragen. Dit is minder dan de 6000 die door de 3-strooks sectie (gesloten spitsstrook) komen, waardoor de uitstroomcapaciteit aan de splitsing het beperkende knelpunt zal zijn. Ongeacht of de spitsstrook nu open of dicht is, er zullen in de gehele sectie per uur 7091voertuigen instromen en slechts 5143 uit. Het saldo staat ergens tussenin geaccumuleerd als file. Aangezien er nergens opwaarts verkeer last zal hebben van terugslag (dit was gegeven), maakt het niet uit waar die file staat en het openstellen van de spitsstrook spaart dus geen voertuigverliesuren, maar verplaatst de file alleen wat afwaarts. (NB ter info want dit was niet gevraagd: mocht er opwaarts wel hinder kunnen ontstaan door terugslag, dan was de spitsstrook er beter wel, want de filekop staat daardoor verder stroomopwaarts én de sectie wint aan bergingscapaciteit, waardoor de file dus korter blijft en pas later terugslaat met eventuele hinder) ii. Volgens dezelfde redenering aan de splitsing, kan er maximaal 4000*9/5 = 7200 afgevoerd worden, mits er zoveel verkeer aan de splitsing geraakt. Dit is bij gesloten spitsstrook niet het geval: er stromen 6000 vtg/u uit en de maatgevende uitstroomrichting wordt slechts benut aan 3333 vtg/u. Met geopende spitsstrook worden er 7091 aangevoerd, wat net onder de capaciteit blijft en er ontstaat geen file. iii. Zie bijgevoegde tekening

14 14 x [km] q(k) [vtg/u] ? k[vtg/km] t [u] Veel studenten misten hier de schokgolf vanaf x=10km. Hier komt de afrijcapaciteit van 8000 vtg/u (snelste karakteristiek van de waaier) aan de splitsing die in totaal 7200 vtg/u kan afvoeren (zie hiervoor). De schokgolfsnelheid is triviaal, want aanvoeren aan capaciteit naar gelijk welke congestietoestand heeft schokgolfsnelheid w = -20 km/u. Alle snijpunten volgen dus eenvoudig grafisch uit het parallellogram. iv. Zodra de oorspronkelijke file oplost, worden 7091 vtg/u aangevoerd naar een file waarin een (congestie)stroom van 7200 heerst. De schokgolf keert dus om en krijgt snelheid ( )/(120-70,91)=2.22 km/u. Ze doet er dus 2.25u over om op te lossen vanaf t=0.6u.

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Examen Verkeerskunde (H01I6A) en Verkeerskunde Basis (H0111B) Datum: woensdag 23 augustus 2006 Tijd: 9.00 11.00 uur: Verkeerskunde Basis

Nadere informatie

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven.

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 5 september 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording

Nadere informatie

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: 10.00 13.00 uur Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Instructies: Er zijn 5 vragen; Start de beantwoording van elk van de 5 vragen

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Tampère. Datum: vrijdag 28 aug 2015

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Tampère. Datum: vrijdag 28 aug 2015 Examen Verkeerskunde (H01I6A) KU Leuven, CIB / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 28 aug 2015 Tijd: Instructies: 9.00-13.00 uur o prof. Tampère: 3 vragen, van 9.00 tot 12.00 uur, gesloten boek o prof.

Nadere informatie

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200 1 CONGESTIE EN SCHOKGOLVEN 1.1 Ongeluk op de snelweg a) Twee rijstroken, dus k cap = 2*20 =40 vtg/km. Intensiteit: 3200 vtg/uur. Capaciteit: 2*2100= 4200 vtg/uur. Dus de dichtheid is: 3200 k A1 = 40 =

Nadere informatie

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.

Examen H111. Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde. Verkeerskunde Basis. Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: vrijdag 7 juni 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording van

Nadere informatie

a) Welke eisen stelt men aan een distributiefunctie?

a) Welke eisen stelt men aan een distributiefunctie? Vragen Immers pagina 1 van 6 Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 20 juni 2008 Tijd: Instructies: 9.00 13.00

Nadere informatie

De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES?

De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES? CTB1420 Oefenopgaven Deel 4 - Antwoorden De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES? 1. Eenheden a) Dichtheid: k,

Nadere informatie

Alle wegen zijn één-richtingswegen; de pijlen geven de enige toegestane richting aan op de schakels.

Alle wegen zijn één-richtingswegen; de pijlen geven de enige toegestane richting aan op de schakels. 1/16 Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: dinsdag 16 juni 2009 Tijd: Instructies: 9.00 13.00 uur Er zijn 4 vragen over

Nadere informatie

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60.

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. Tentamen AutoMobility 3 juli 14:00-17:00 Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. VRAAG 1: A13/A16 (Normering 1a: 2, 1b:2,

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Immers. Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Vragen prof. Immers. Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Examen Verkeerskunde (H01I6A) Datum: dinsdag 25 augustus 2009 Tijd: Instructies: 9.00 13.00 uur Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Er zijn 4 vragen (5

Nadere informatie

Examen H111 Verkeerskunde Basis

Examen H111 Verkeerskunde Basis pagina 1 van 5 Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 30 augustus 2001 Tijd: 8u30 11u30 Instructies: Er zijn 5 vragen; start de

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 15 juni 2012 Tijd: Instructies: 14.00-18.00 uur Er zijn 3 vragen over

Nadere informatie

CTB Transport & Planning Sommen- en vragencollege Delen 3 en 4

CTB Transport & Planning Sommen- en vragencollege Delen 3 en 4 CTB1420-14 Transport & Planning Sommen- en vragencollege Delen 3 en 4 Transport & Planning 7-3-2019 Delft University of Technology Challenge the future 1. Opgavendeel3 2 Inhoud deel 3: Geometrisch ontwerp

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) pag 1 van 7 Katholieke Universiteit Leuven Examen Verkeerskunde (H01I6) Datum: Instructies: vrijdag 17 juni 2011, 14.00 18.00 uur Er zijn 5 vragen over het gedeelte van het vak gedoceerd door prof. Immers.

Nadere informatie

Evaluatie spitsstrook E34-E313

Evaluatie spitsstrook E34-E313 Evaluatie spitsstrook E34-E313 Dr. Stefaan Hoornaert (Vlaams Verkeerscentrum) 11-13/09/2013 start: 21 14 13 10 86 415 12 11 97 53 sec Probleemstelling Evaluatie spitsstrook E34-E313 slide 1/11 Knelpunt

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus

Nadere informatie

Modelleren en simuleren van verkeersstromen

Modelleren en simuleren van verkeersstromen Modelleren en simuleren van verkeersstromen Sven Maerivoet Maart 2003 Waar zal het over gaan? De nadruk zal liggen op : modelleren en simuleren We hebben het dus niet over : verkeersbeheersing 2 Overzicht

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Robuustheid en wegontwerp Alex van Loon (Auteur is werkzaam bij Rijkswaterstaat) Maaike Snelder (Auteur 2 is werkzaam bij TNO) Samenvatting Het nationale beleid is gericht

Nadere informatie

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast).

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast). Proces en procedure Wat ging vooraf? Na de publicatie van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) in december 2017 zijn: Wegontwerpen gemaakt van de alternatieven Smart Mobility-maatregelen vertaald

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Examen Verkeerskunde (H01I6A) Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrastructuur atum: vrijdag 31 augustus 2012 Tijd: Instructies: 09.00-13.00 uur Er zijn 3 vragen over

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

Transparantie in dynamische modellen voor wegverkeer

Transparantie in dynamische modellen voor wegverkeer Transparantie in dynamische modellen voor wegverkeer A model should be as simple as possible, but not simpler... (A. Einstein) PLATOS2011, 3/8/11 Dr. Hans van Lint Prof. Dr. Serge Hoogendoorn Delft University

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen!

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen! Examen Wiskundige Basistechniek, reeks A 12 oktober 2013, 13:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven;

Nadere informatie

Aanbod, gebruik en reistijdverlies hoofdwegennet,

Aanbod, gebruik en reistijdverlies hoofdwegennet, Indicator 6 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Tussen 2000 en 2017 is het

Nadere informatie

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

Routeanalyse Rijksstraatweg-N57. Gemeente Hellevoetsluis

Routeanalyse Rijksstraatweg-N57. Gemeente Hellevoetsluis Routeanalyse Rijksstraatweg-N57 Gemeente Hellevoetsluis Routeanalyse Rijksstraatweg-N57 Gemeente Hellevoetsluis Delft, 10 april 2007 Versie 2.0 ir. V.F. Harte ir. R. Michels Delft Infra Advies B.V. Rotterdamseweg

Nadere informatie

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Doorstromingsstudie Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON Titel Dossiernummer

Nadere informatie

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant 3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant Toedeling van het transport van gevaarlijke stoffen aan de N279 tussen Den Bosch en Asten Schoemakerstraat 97c 2628 VK Delft Postbus 5044 2600 GA Delft T (088)

Nadere informatie

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid RWS INFORMATIE Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid 1. Inleiding Het onderzoek naar het verbeteren van de doorstroming op het NMCA knelpunt in de Brienenoordcorridor in momenteel in volle

Nadere informatie

Examen Verkeerskunde (H01I6A)

Examen Verkeerskunde (H01I6A) Examen Verkeerskunde (H01I6A) KU Leuven, CIB / Verkeer & Infrastructuur Datum: vrijdag 14 juni 2013 Tijd: Instructies: 14.00-18.00 uur Er zijn 3 vragen over het gedeelte van het vak gedoceerd door prof.

Nadere informatie

Extra oefenopgaven Deel 1

Extra oefenopgaven Deel 1 1 BEREIKBAARHEID EN RUIMTELIJKE INTERACTIE Bereikbaarheid 1.1 De ooit geplande Rijksweg A3 Onderstaand schema geeft de Randstad weer met enkele kernen. In het originele Rijkswegenplan uit 1927 was ook

Nadere informatie

****** Deel theorie. Opgave 1

****** Deel theorie. Opgave 1 HIR - Theor **** IN DRUKLETTERS: NAAM.... VOORNAAM... Opleidingsfase en OPLEIDING... ****** EXAMEN CONCEPTUELE NATUURKUNDE MET TECHNISCHE TOEPASSINGEN Deel theorie Algemene instructies: Naam vooraf rechtsbovenaan

Nadere informatie

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12 Doorstromingsstudie Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen

Nadere informatie

Verkeersstroomtheorie

Verkeersstroomtheorie CIB - Centrum voor Industrieel Beleid / Verkeer en Infrastructuur Cursus H01I6A Verkeersstroomtheorie Uitgave januari 2010 Prof. ir. L.H. Immers dr. ir. C. Tampère dr. ir. S Logghe Voorwoord In dit deel

Nadere informatie

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

3.0 Voorkennis. y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x.

3.0 Voorkennis. y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x. 3.0 Voorkennis y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x. y = -4x + 8 kan herschreven worden als y + 4x = 8 Dit is een lineaire vergelijking met twee variabelen. Als je

Nadere informatie

DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314

DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314 DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314 COLOFON Titel Doorstromingsstudie: Spitsstrook E314 Dossiernummer 15403 Dossierbeheerder Opgesteld door Leen De Valck Leen De Valck Bruno Villé (Mint) Gereviseerd door

Nadere informatie

Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse

Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse Sytze Rienstra en Jan van Donkelaar, 15 januari 2010 Er is de laatste tijd bij de beoordeling van projecten voor de binnenvaart veel discussie over

Nadere informatie

Aansluiting Westraven Utrecht

Aansluiting Westraven Utrecht 3 Aansluiting Westraven Utrecht Onderzoek naar de doorstroming en veiligheid op de kruispunten ten zuiden van de A12 bij Westraven Datum 06-07-2010 Status Definitief Colofon Uitgegeven door: In opdracht

Nadere informatie

Notitie. blad 1 van 8

Notitie. blad 1 van 8 Notitie datum 14 april 2017 aan Williard van der Sluis Rijkswaterstaat van Hans van Herwijnen Antea Group kopie Marijke Visser Antea Group project Corridor Amsterdam-Hoorn projectnr. 0410260.00 Notitie

Nadere informatie

DVM en beter benutten vereisen een robuust netwerk 1 INLEIDING DVM dat voor de reiziger effectief is, grijpt in op HWN én OWN

DVM en beter benutten vereisen een robuust netwerk 1 INLEIDING DVM dat voor de reiziger effectief is, grijpt in op HWN én OWN DVM en beter benutten vereisen een robuust netwerk TNO Inro en KU Leuven Ben Immers; Hans Meeuwissen; Jim Stada en Isaak Yperman bim@inro.tno.nl, hme@inro.tno.nl, jim.stada@bwk.kuleuven.ac.be, isaak.yperman@bwk.kuleuven.ac.be

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder en Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw

Nadere informatie

Real-time verkeersmodellen Overzicht, structuur en voorbeelden

Real-time verkeersmodellen Overzicht, structuur en voorbeelden Real-time verkeersmodellen Overzicht, structuur en voorbeelden Dr. Hans van Lint, Transport & Planning, Civiele Techniek 3/24/09 Delft University of Technology Challenge the future Overzicht Real-time

Nadere informatie

De toekomst voorspeld in de toekomst: files realistisch gemodelleerd

De toekomst voorspeld in de toekomst: files realistisch gemodelleerd De toekomst voorspeld in de toekomst: files realistisch gemodelleerd Maaike Snelder TNO maaike.snelder@tno.nl Jeroen Schrijver TNO jeroen.schrijver@tno.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Van verkeerskundige functies naar eisen aan C-ITS Discussiepaper Henk Taale (Rijkswaterstaat, TrafficQuest en TU Delft) Isabel Wilmink (TNO en TrafficQuest) Aroen Soekroella

Nadere informatie

Verificatie en calibratie MaDAM

Verificatie en calibratie MaDAM Verificatie en calibratie MaDAM Remco van Thiel Graduation Date: 15 October 2004 Graduation committee: v. Berkum Weijermars Birnie Organisation: Goudappel Coffeng Inleiding Het wordt steeds drukker op

Nadere informatie

Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2

Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2 Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2 11 december 2014 Alfred Kersaan operationeel verkeerskundige adviseur RWS Verkeer en Watermanagement Midden Nederland mijn achtergrond betrokken bij vanaf 2001 betrokken

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss - 2013 bijlage 11 bij toelichting Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - 2013 bijlage

Nadere informatie

Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 15 september 2014: algemene feedback

Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 15 september 2014: algemene feedback IJkingstoets 5 september 04 - reeks - p. /0 Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 5 september 04: algemene feedback In totaal namen 5 studenten deel aan deze ijkingstoets industrieel

Nadere informatie

Kruispunt 5: N340 Kranenburgweg Vechtdijk

Kruispunt 5: N340 Kranenburgweg Vechtdijk Kruispunt 5: N340 Kranenburgweg Vechtdijk Pagina 2 van 14 Inhoud Samenvatting kruispunt 5 5 5 Kruispunt 5: N340 Kranenburgweg Vechtdijk 7 5.1 Inleiding 7 5.2 Observaties 5.3 Analyse 7 8 5.4 Maatregelen

Nadere informatie

2 Verkeersgeneratie en routekeuze

2 Verkeersgeneratie en routekeuze Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Netwerken

CT2710 Transport & Planning Netwerken CT2710 Transport & Planning Netwerken Rob van Nes, Transport & Planning 5-4-2012 Delft University of Technology Challenge the future Kritiekpunten Tracénota A4 creëert congestie in Beneluxtunnel Problemen

Nadere informatie

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV SCHEIDING VAN VERKEERSSOORTEN IN FLEVOLAND Begeleidende notitie bij het rapport van Th. Michels & E. Meijer. Scheiding van verkeerssoorten in Flevoland; criteria en prioriteitsstelling voor scheiding van

Nadere informatie

Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0

Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0 STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat - bus 40 208 Antwerpen Tel. 0 224 96 00 - Fax 0 224 96 0 verkeersinfo@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0

Nadere informatie

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Vandaag gaan jullie een natuurkundig experiment doen in een hele andere vorm dan je gewend bent, namelijk in de vorm van een wedstrijd. Leerdoelen

Nadere informatie

Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel

Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel Wat is een verkeersmodel? Een verkeersmodel is een model dat inzicht geeft in huidige en/of toekomstige verkeersen vervoerstromen. Een verkeersmodel wordt

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002 Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp April 2002 ....................... Colofon Uitgegeven door: Adviesdienst Verkeer en Vervoer Informatie: ir. H. Schuurman Telefoon: 010 282 5889 Fax:

Nadere informatie

Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden

Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden Notitie Referentienummer Datum Kenmerk Hwl-2015-016_DEFINITIEF 19 maart 2015 336621 Betreft Verkeersmodelberekeningen De Grassen-Victoria Gemeente Heusden 1 Inleiding De gemeente Heusden heeft plannen

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid KiM, kennislijn 1 en 2, 5 juni 2014 Vraagstuk * Veel gehoord bij wegverbreding of nieuwe wegen: Roept extra autogebruik

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Modelleren van de effecten van verkeersflucaties voor DVM

Modelleren van de effecten van verkeersflucaties voor DVM Modelleren van de effecten van verkeersflucaties voor DVM Ir. S.C. Calvert PLATOS 2016 Bron: NTR Bron: TU Delft Verkeersfluctuaties Dynamisch VerkeersManagement (DVM) Model aanpak Case-study Meerwaarde

Nadere informatie

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Datum 10 april 2008 HSE046/Wnj/0422 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Verkeerstroomtheorie en Verkeersmanagement

CT2710 Transport & Planning Verkeerstroomtheorie en Verkeersmanagement CT2710 Transport & Planning Hans van Lint & Prof Serge Hoogendoorn Transport & Planning 11-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future 1 Overzicht komende 6 colleges Maandag (6/12, Van Lint)

Nadere informatie

Hoofdstuk 11 - formules en vergelijkingen. HAVO wiskunde A hoofdstuk 11

Hoofdstuk 11 - formules en vergelijkingen. HAVO wiskunde A hoofdstuk 11 Hoofdstuk - formules en vergelijkingen HAVO wiskunde A hoofdstuk 0 voorkennis Soorten van stijgen en dalen Je ziet hier de verschillende soorten van stijgen en dalen Voorbeeld Gegegeven is de de formule:

Nadere informatie

3. Aanvullende verkeerskundige

3. Aanvullende verkeerskundige L 3. Aanvullende verkeerskundige analyse AANVULLENDE VERKEERSKUNDIGE ANALYSEN GEOPTIMALISEERD VOORKEURSALTERNATIEF PROVINCIE ZUID-HOLLAND, RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE ZUID HOLLAND, GEMEENTEN BLEISWIJK EN

Nadere informatie

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014.

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. 1. In welk(e) model(len) geclassificeerd naar functie ontbreekt de inductie stap? a. Fundamentele theorie van

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 Rob van Nes, Transport & Planning 11-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future Tentamenvorm Elektronisch tentamen (Etude) Open rekenvragen

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F.

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F. 6.3 Vraagstukken Opmerking vooraf: Tenzij in de opgave anders is aangegeven hebben alle constructies overal hetzelfde volplastisch moment M p. 6.2-1 t/m 4 Gegeven vier portalen belast door een horizontale

Nadere informatie

Analyse kruispunt Koningsweg - Lekkerbeetjesstraat

Analyse kruispunt Koningsweg - Lekkerbeetjesstraat Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie spitsstroken

Haalbaarheidsstudie spitsstroken Haalbaarheidsstudie spitsstroken Studierapport Microsimulatie spitsstrook E19 Antwerpen-Noord Brecht Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113

Nadere informatie

Bruikbaarheid van Floating Car Data voor transportmodellen. PLATOS, 14 maart 2018

Bruikbaarheid van Floating Car Data voor transportmodellen. PLATOS, 14 maart 2018 Bruikbaarheid van Floating Car Data voor transportmodellen PLATOS, 14 maart 2018 Marco Kouwenhoven Rik van Grol, Jasper Willigers (Significance, TU Delft) (Significance) Inleiding Recentelijk heeft NDW

Nadere informatie

In dit gedeelte worden drie problemen genoemd die kunnen voorkomen in netwerken.

In dit gedeelte worden drie problemen genoemd die kunnen voorkomen in netwerken. Aantekening Wiskunde Steiner Aantekening door D. 2086 woorden 25 mei 2016 2,1 1 keer beoordeeld Vak Wiskunde Resultaten Vragen bij het wetenschappelijk materiaal 9.1 Prototype example, p. 374-376 In dit

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeerseffecten kartcentrum te Limmen. Figuur 1.1: Locatie kartcentrum (bron: Google Maps) SAB Amsterdam. Concept

1 Inleiding. Verkeerseffecten kartcentrum te Limmen. Figuur 1.1: Locatie kartcentrum (bron: Google Maps) SAB Amsterdam. Concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Bestemmingsplan Midden-Noord - Oss - 2012 Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Ontwerp Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum

Nadere informatie

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse projectnr. 196305 revisie 3 23 maart 2010 Opdrachtgever Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde

Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde Infovergadering 13 maart 2018 1 Sylvie Syryn Communicatieverantwoordelijke Agentschap Wegen en Verkeer 2 Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder van +-6900 km

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Verkeersonderzoek Expo DATUM 1-2-2016 PROJECTNUMMER C05057.000035 ONZE REFERENTIE 078794434 0.8 VAN Anton van Meulen AAN Delta Development Group KOPIE AAN Nienke Spiegelenberg 1 Inleiding Hoeve

Nadere informatie

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost? Werkstuk door een scholier 1627 woorden 26 maart 2003 7,1 78 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 0 tijdvak wiskunde B Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Is inhalend vrachtverkeer een achterhaald fenomeen

Is inhalend vrachtverkeer een achterhaald fenomeen TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN TERVUURSEVEST 54 BUS 4 3000 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be TEL +32 (16) 22.95.52 FAX +32 (16) 20.42.22 WORKING PAPER NR. 2003-03 Is inhalend vrachtverkeer een achterhaald

Nadere informatie

Handboek Capaciteitswaarden Infrastructuur Autosnelwegen (CIA) Volledig Vernieuwd

Handboek Capaciteitswaarden Infrastructuur Autosnelwegen (CIA) Volledig Vernieuwd (Bijdragenr. 28) Handboek Capaciteitswaarden Infrastructuur Autosnelwegen (CIA) Volledig Vernieuwd Ir. J.W. Goemans Auteur is werkzaam bij Witteveen+Bos als adviseur en projectleider verkeersmanagement

Nadere informatie

1 Ontwikkeling hoofdwegennet

1 Ontwikkeling hoofdwegennet Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 ()57 666 222 F +31 ()57 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Uitleg van de Hough transformatie

Uitleg van de Hough transformatie Uitleg van de Hough transformatie Maarten M. Fokkinga, Joeri van Ruth Database groep, Fac. EWI, Universiteit Twente Versie van 17 mei 2005, 10:59 De Hough transformatie is een wiskundige techniek om een

Nadere informatie

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal.

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal. -09-5 Bijlage voor Stabiel Heelal. --------------------------------------- In deze bijlage wordt onderzocht hoe in mijn visie materie, ruimte en energie zich tot elkaar verhouden. Op zichzelf was de fascinatie

Nadere informatie

De ontwikkeling van filegolven op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven

De ontwikkeling van filegolven op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven De ontwikkeling van filegolven op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven Diana Vonk Noordegraaf TNO en TU Delft Diana.VonkNoordegraaf@tno.nl Jan Kees Hensems Ministerie van Infrastructuur en Milieu Jan.Kees.Hensems@minienm.nl

Nadere informatie

1 Inleiding: de varianten vergeleken

1 Inleiding: de varianten vergeleken Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verkeer - Uitwerkingen tentamen 2

Verkeer - Uitwerkingen tentamen 2 Verkeer - Uitwerkingen tentamen 2 Korte uitwerking proeftentamen nummer 2 door mark zuidgeest * extra toelichting Opgave A 1) Momentaan gemiddelde snelheid is de gemiddelde snelheid van alle voertuigen

Nadere informatie

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 16 augustus 2017 Kenmerk UTA018/Fok/0054.02

Nadere informatie

N237 Provincie Utrecht: MBO Systeem

N237 Provincie Utrecht: MBO Systeem (Bijdragenr. 54) N237 Provincie Utrecht: MBO Systeem ir. Mark Snoek IT&T Samenvatting Het MBO Systeem van IT&T geeft tijdens de uitgebreide werkzaamheden aan de A28 de Provincie Utrecht inzicht in de realtime

Nadere informatie

Elementaire ontwerpen. MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn

Elementaire ontwerpen. MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn Elementaire ontwerpen MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn Opbouw 1. Doel presentatie 2. Ontwerpen knp Zaandam Functioneel (waarom) Ontwerp richtingen Keuzes in pakketten 3. Overige ontwerpen

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Oefening

CT2710 Transport & Planning Oefening CT2710 Transport & Planning Oefening Rob van Nes, Transport & Planning 5-4-2012 Delft University of Technology Challenge the future 1. Introductie 2 Oefening CT2710 Doel Oefenen en toepassen Uitdaging

Nadere informatie