Sterven in eigen regie: wettelijke (on-)mogelijkheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sterven in eigen regie: wettelijke (on-)mogelijkheden"

Transcriptie

1 30 november 2017 Sterven in eigen regie: wettelijke (on-)mogelijkheden Esther Pans, advocaat

2 Recente maatschappelijke initiatieven Coöperatie Laatste Wil 2017 Commissie Schnabel 2016 Hulp is geen misdaad 2013 Conceptwetsvoorstel D Uit Vrije Wil 2010 Manifest 294

3 Vragen die leven 1. Mag ik een dodelijk middel bestellen uit het buitenland? 2. Mag ik mijn naaste helpen bij een zelfdoding? 3. Mag ik aanwezig zijn bij een zelfdoding? 4. Wat zegt de wet over het middel dat de Coöperatie Laatste Wil zegt te hebben? Mag dit middel worden verstrekt? 5. Waarom is hulp bij zelfdoding strafbaar, ook als de hulpvrager bij zijn volle verstand is en niet onder druk staat?

4 Juridisch kader Antwoorden vragen Conclusie Opbouw presentatie

5 Wat is wettelijk toegestaan bij zelfdoding? WEL TOEGESTAAN ZELFDODING NIET TOEGESTAAN AANZETTEN TOT AANWEZIG ZIJN BEHULPZAAM ZIJN/MIDDELEN

6 Juridisch kader/context 1. Waarom is hulp bij zelfdoding strafbaar? 2. Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze?

7 Uitgangspunten van het strafrecht Strafrecht: bescherming van leven en goed; Strafrecht: stringent normatief kader: belang van duidelijkheid; Het (potentiële) slachtoffer van misdrijven: niet de assertieve, hoogopgeleide en onafhankelijke burger is de norm, maar de laagopgeleide, afhankelijke, kwetsbare mens; Niet de sterkste, maar de zwakste schakel bepaalt de ketting; Levensmisdrijven als zwaarste categorie misdrijven: het menselijk leven als hoogste goed & grote (fin.) belangen bij leven en dood.

8 Wetboek van Strafrecht Strafrechtelijke systematiek Boek 1: Algemene Bepalingen Boek 2: Misdrijven Boek 3: Overtredingen

9 Plaatsbepaling hbz binnen het WvSr Boek 2: Misdrijven Titels 1-36 Titel 19: misdrijven tegen het leven gericht

10 Strafbaarheid hulp bij zelfdoding Strafrechtelijke anomalie: zelfdoding is niet strafbaar, hulp erbij wel; Ratio: eerbied voor het menselijk leven + bescherming zwakkere medemens en voorkomen van misbruik; Rechtspraak: zeer stringente uitleg van behulpzaam zijn bij : alles wat de zelfdoding mogelijk of gemakkelijker maakt ; Wettelijke uitzondering voor de arts die voldoet aan de Wtl.

11 Rechtspraak hulp bij zelfdoding niet-artsen Kern: daders altijd veroordeeld (m.u.v. Heringa!), rechter ziet geen ruimte voor niet-artsen, straf is doorgaans wel relatief laag. Strafbare vormen van hulp zijn: instructies + concrete handelingen of vaardigheden bij voorbereiding of uitvoering van zelfdoding. Toegestane vormen van hulp zijn: algemene informatie geven + aanwezig zijn bij de zelfdoding.

12 Arrest Heringa (Hoge Raad 14 maart 2017) Rechtbank Hof Hoge Raad Hof

13 Arrest Heringa (HR 14 maart 2017) Kernoverwegingen Hoge Raad Wtl is vrucht van langdurig maatschappelijk debat en rechtspraak De zorgvuldigheidseisen uit de Wtl zijn nauw verbonden met de professionele achtergrond en kennis van de arts Slechts bij hoge uitzondering mag niet-arts handelen Niet aannemelijk dat Heringa hieronder valt

14 Wat valt op aan het arrest Heringa? - Intuïtief kunnen wij ons allemaal vinden in werkwijze Heringa; - Ook rechters worstelen met materie; - Klassiek geval van spanning tussen individueel en collectief belang; - Voor déze hulpgever en déze hulpvrager zouden wij deze handelwijze best willen toestaan, maar geldt dat voor alle gevallen? - Perspectief en belang van de normsteller vs. perspectief en belang van het individu.

15 Conclusie rechtspraak art. 294 lid 2 Sr. Hulpgevers zijn vaak suïcide-consulenten, soms naasten; Hulpontvangers zijn vaak hoogbejaarden, maar niet altijd; Rechter hanteert strikte opvatting van behulpzaamheid: verboden is alles wat de zelfdoding mogelijk of gemakkelijker maakt ; Niet toegestaan is: elke handeling in de voorbereiding of de uitvoering van de zelfdoding + geven van gepersonaliseerd advies; Toegestaan: algemeen advies, aanwezig zijn, morele steun verlenen; Rechter houdt vast aan het medische model.

16 Mogelijkheden sterven in eigen regie - Zelfdoding plegen - Algemeen advies geven over de juiste middelen en procedures - Bij de zelfdoding aanwezig zijn - Morele steun verlenen bij de zelfdoding - Verdergaande hulp verlenen en een beroep doen op art. 40 Sr (overmacht)

17 Onmogelijkheden sterven in eigen regie - Aanzetten tot zelfdoding - Instruerend, sturend, regisserend of procesbewakend optreden; - Hulp verschaffen in de vorm van concrete voorbereidingen en handelingen (bijvoorbeeld gereedmaken middelen) mits de zelfdoding volgt

18

19 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? 1. Hulpvrager is niet wilsbekwaam; 2. Hulpvrager ervaart druk van buitenaf; 3. Doodswens is niet duurzaam; 4. Lijden kan nog sterk verminderd/behandeld worden; 5. Hulpgever heeft onvoldoende distantie tot hulpvrager; 6. Hulpgever heeft (financieel/emotioneel) belang bij dood; 7. Toetsbaarheid en controleerbaarheid handelen hulpgever ontbreekt (+ geen kader).

20 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 1: hulpvrager is niet wilsbekwaam - Praktijk van alledag: veel onduidelijkheid, vragen en problemen omtrent wilsbekwaamheid, ook bij artsen; - Rechtszaken tegen notarissen over toestaan wijziging testament dementerende oudere of huwelijk op sterfbed met verpleegkundige; - Grote en diverse belangen bij overlijden (onder meer: erfrecht, verzekeringsrecht).

21

22 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 2: hulpvrager ervaart druk van buitenaf - Tweede evaluatie Wtl (ZonMw 2012, p. 136): Van de artsen die ervaring hadden met verzoeken om levensbeëindiging had 29% wel eens de indruk gehad dat de patiënt dit verzoek in enige mate onder druk van naasten had gedaan [NB: huisartsen: 32%]; - Huisartsen: 55% druk naasten ervaren om verzoek in te willigen; - Druk is geen ondenkbeeldig risico: velerlei oorzaken en vormen; - Casus Belgische tweeling (2012) en Belgische gevangene (2013).

23 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 3: doodswens is niet duurzaam - Zelfbeschikking is in filosofisch en maatschappelijk opzicht omstreden concept; - Wetgever Wtl zag het als belangrijk, maar niet absoluut beginsel en niet als leidend beginsel; - Arrest-Hilarius laat weerbarstigheid (inschatting) doodswens zien; - Onder artsen is bekend dat doodswens sterk kan fluctueren.

24 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 4: lijden kan nog sterk verminderd worden - Eerbied voor het menselijk leven als abstracte norm wellicht geen waarde die iedereen deelt, maar velen zullen wel vinden dat als iemands situatie nog sterk verbeterd kan worden en dit de doodswens zou wegnemen, dit wenselijk is; - Eerbied voor menselijk leven is wel uitgangspunt wetgever; - Is de hulpgever bekwaam te beoordelen of de situatie van de hulpvrager te verbeteren valt (+ hoe is dit te controleren)?

25 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 5: hulpgever heeft onvoldoende distantie tot hulpvrager - In de rechtspraak van vóór de Wtl is juist benadrukt dat hulpgever geen familie van hulpvrager moet zijn; - Is dat wel het geval, dan extra goed kijken of beoordeling situatie en doodswens hulpvrager juist is; - NB: niet alleen probleem van distantie, maar ook van bekwaamheid en controle, zie ook onder 4.

26 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 6: hulpgever heeft financieel/emotioneel belang bij dood hulpvrager - Grote gevolgen overlijden op terrein erfrecht, familierecht, verzekeringsrecht; - Strafrechtelijke blik: niet de goedwillende, zorgvuldige, oprechte hulpgever is de norm, maar de kwaadwillende, onzorgvuldige, onoordeelkundige hulpgever; - Niet naïef zijn over dynamiek binnen familieverhoudingen.

27 Welke gevaren zijn er en hoe reëel zijn ze? Gevaar 7: toetsbaarheid en controleerbaarheid handelen hulpgever ontbreekt - Zorgvuldigheidseisen zijn afgelopen 30 jaar ontwikkeld binnen rechtspraak, geneeskunde, politiek, RTCG s en maatschappij; - Waardevol kader om verzoeken hulp bij zelfdoding te beoordelen; - Dit gehele kader en de daarbij behorende controlemechanismen gooi je overboord als je een route naast de Wtl creëert: hoe waarborg je dan enige toetsbaarheid/controleeerbaarheid? - Hoe waarborg je zelfbeschikking hulpvrager?

28 Geneesmiddelenwet 2007 Onderwerp: regelt via vergunningenstelsels de kanalisatie en distributie van het product geneesmiddel. Specifieker: - Vervaardiging - Groothandel - Toelating tot de markt - Aflevering - Terhandstelling aan de patiënt

29 Geneesmiddelenwet 2007 Art. 61 Gw Verbod op te koop aanbieden of ter hand stellen van UR- en UAgeneesmiddelen met uitzondering van: 1. Apothekers 2. Huisartsen 3. Daartoe bij ministeriële regeling aangewezen personen/instanties

30 Wet BIG 1993 Voorbehouden handelingen Lijst van 14 risicovolle medische handelingen (art. 36 BIG), waaronder voorschrijven van UR-geneesmiddelen; Art. 36 lid 14 BIG: alleen artsen en tandartsen mogen URgeneesmiddelen voorschrijven en (onder bepaalde voorwaarden) verloskundigen en verpleegkundigen

31 Vragen 1. Mag ik een dodelijk middel bestellen uit het buitenland? NEE Als het om een UR-geneesmiddel gaat is dat verboden JA Als het niet om een UR-geneesmiddel gaat en het is uitsluitend voor eigen gebruik.

32 Vragen 2. Mag ik mijn naaste helpen bij een zelfdoding? NEE Geen instructie geven en geen enkele feitelijke handeling verrichten die de zelfdoding mogelijk of gemakkelijker maken. JA Wel algemeen advies geven, aanwezig zijn en morele steun verlenen.

33 Vragen 3. Mag ik aanwezig zijn bij een zelfdoding? JA Dat mag mits u niets doet en er alleen bent om de persoon die dood gaat moreel te steunen.

34 Vragen 4. Wat zegt de wet over het middel dat de Coöperatie Laatste Wil zegt te hebben? Mag dit middel worden verstrekt? JA/NEE Verstrekking van het middel is strafbaar (mits de zelfdoding volgt), maar CLW verstrekt niet, maar stelt een verkoopadres ter beschikking. Is dit strafbare hulp bij zelfdoding? Nog onbeslist.

35 Hartelijk dank voor uw aandacht!

Levenseinde juridisch beschouwd

Levenseinde juridisch beschouwd Levenseinde juridisch beschouwd P.J.M. (Peter) Ros, advocaat Witte Paal 333b, Schagen Ros Ploeger advocaten Schagen 2015 www.advocatenschagen.nl Euthanasie opzettelijk leven van ander op diens uitdrukkelijk

Nadere informatie

Presentatie WOUW-bijeenkomst 15 november 2017

Presentatie WOUW-bijeenkomst 15 november 2017 Presentatie WOUW-bijeenkomst 15 november 2017 Wie zijn wij Dineke Leliefeld-Lohman, verzekeringsarts n.p. Casemanager/adviseur Stichting de Einder Mariëtte Thijssen, coach & adviseur Kopera Levenseinde

Nadere informatie

De eindsprint als keuze

De eindsprint als keuze De eindsprint als keuze Erica van Maanen en Classien Rebergen beiden huisarts/kaderarts palliatieve zorg/scen-arts Lovah-congres 2016 Stelling 1: Als een patiënt kiest voor overlijden dan is euthanasie

Nadere informatie

Euthanasie en recht. Utrecht Law School. Esther Pans. Maandag 26 mei 2014

Euthanasie en recht. Utrecht Law School. Esther Pans. Maandag 26 mei 2014 Euthanasie en recht Utrecht Law School Esther Pans Maandag 26 mei 2014 Opbouw college Misverstanden Definities Kernarresten Euthanasiewet (WTL 2002) Praktijk van levenseindebeslissingen Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Grenzen aan euthanasie. drs. Eric van Wijlick beleidsadviseur

Grenzen aan euthanasie. drs. Eric van Wijlick beleidsadviseur Grenzen aan euthanasie drs. Eric van Wijlick beleidsadviseur euthanasiewens in schriftelijke verklaring vastgelegd en besproken. Plotseling verslechterde de toestand. Omdat de huisarts niet bereikbaar

Nadere informatie

De juridische context van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl)

De juridische context van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) De juridische context van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) mr. S.R. Bakker 10 juni 2015 Aanleiding jurisprudentieonderzoek Aflevering Zembla over euthanasie en

Nadere informatie

Honderden mensen kopen laatste wil-poeder

Honderden mensen kopen laatste wil-poeder Honderden mensen kopen laatste wil-poeder Vandaag om 14:59 door Enzo van Steenbergen, NRC Next Tweet Delen Mail Print http://www.standaard.be/cnt/dmf20180209_03347980 1/6 Foto: BART DEWAELE Meer dan 300

Nadere informatie

Ruimte en grenzen bij euthanasie. Eric van Wijlick beleidsadviseur

Ruimte en grenzen bij euthanasie. Eric van Wijlick beleidsadviseur Ruimte en grenzen bij euthanasie Eric van Wijlick beleidsadviseur Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (1) Hoofdstuk II Zorgvuldigheidseisen Artikel 2 1. De zorgvuldigheidseisen,

Nadere informatie

Studiemiddag Illustere School 13 november 2015

Studiemiddag Illustere School 13 november 2015 Actuele Kwesties in het Nederlandse Euthanasiedebat Studiemiddag Illustere School 13 november 2015 Docenten: Suzanne van de Vathorst (AMC & Erasmus MC) Govert den Hartogh (Faculteit Geesteswetenschappen

Nadere informatie

Informatie over euthanasie

Informatie over euthanasie Informatie over euthanasie Inleiding Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken. Wat u van euthanasie vindt, hangt onder meer af van uw (religieuze) achtergrond, opvoeding,

Nadere informatie

Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus

Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus Hartelijk welkom Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus Inhoud avond 1 Inleiding op thema m.b.v. presentatie 2 filmdocumentaire: Als

Nadere informatie

Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE

Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE Inleiding NVVE bestaat sinds 1973 en had als doel de legalisering van euthanasie NVVE heeft in 2003 doelstelling verbreed en het brede palet

Nadere informatie

Agenda. Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen. Wetten. Keuzes aan het einde van het leven

Agenda. Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen. Wetten. Keuzes aan het einde van het leven Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen Jannie Willemsen Medewerker Presentatiedienst Agenda Wetten en patiëntenrechten Keuzes aan het einde van het leven NVVE en Wilsverklaringen

Nadere informatie

Euthanasie en dementie. Prof dr JJM van Delden Julius Centrum, UMC Utrecht

Euthanasie en dementie. Prof dr JJM van Delden Julius Centrum, UMC Utrecht Euthanasie en dementie Prof dr JJM van Delden Julius Centrum, UMC Utrecht Verschillende situaties Vroege vorm: Patiënt weet dat hij dement wordt (is?) Maar is nog wilsbekwaam Lijdt aan vooruitzicht verder

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Informatie over de Wet BIG voor de zorgverlener 1. Inleiding Als professionele zorgverlener voor een zorgvrager die chronisch

Nadere informatie

Ethische vragen. Dick Willems. Medische ethiek / Huisartsgeneeskunde AMC

Ethische vragen. Dick Willems. Medische ethiek / Huisartsgeneeskunde AMC Ethische vragen Dick Willems Medische ethiek / Huisartsgeneeskunde AMC d.l.willems@amc willems@amc.uva.nl Voorbeelden van ethische vragen in de palliatieve zorg Toegankelijkheid van zorg Cognitieve problemen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Menselijke waardigheid in het rapport van de cie Schnabel

Menselijke waardigheid in het rapport van de cie Schnabel Menselijke waardigheid in het rapport van de cie Schnabel Amersfoort, 25 november 2016 Martin Buijsen Hoogleraar Gezondheidsrecht buijsen@bmg.eur.nl Inhoud Commissie Schnabel Het juridische deelonderzoek

Nadere informatie

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek De laatste levensfase Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek In gesprek In de laatste levensfase krijgen mensen te maken met allerlei vragen. Misschien ziet u op tegen de pijn en benauwdheid die

Nadere informatie

Deelneming aan strafbare feiten. Hoofdstuk 16 paragraaf 16.3 t/m 16.5

Deelneming aan strafbare feiten. Hoofdstuk 16 paragraaf 16.3 t/m 16.5 Deelneming aan strafbare feiten Hoofdstuk 16 paragraaf 16.3 t/m 16.5 Waar gaan we het over hebben? Voorbereiding (Artikel 46 Sr) Poging (Artikel 45 Sr) Verschillende deelnemingsvormen aan een strafbaar

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen. Carla Bekkering Adviescentrum NVVE 30 november 2017

Wat kunt u zelf doen. Carla Bekkering Adviescentrum NVVE 30 november 2017 Wat kunt u zelf doen Carla Bekkering Adviescentrum NVVE 30 november 2017 Vliegtuig Trein Vliegtuig: je neemt zelf de stap om door de douane te lopen. Dat is een besluit. Trein: de conducteur fluit, de

Nadere informatie

Workshop 1. Op de grens: hoe om te gaan met een verzoek om euthanasie?

Workshop 1. Op de grens: hoe om te gaan met een verzoek om euthanasie? Workshop 1. Op de grens: hoe om te gaan met een verzoek om euthanasie? Marc Blom RvB & Klaas Bets, GD 1 Wie? Marc Blom, Psychiater/ lid Raad van Bestuur Parnassia Groep Belangenverstrengeling?? 2 Wie?

Nadere informatie

Robert Meijburg, VSggz & opleider Parnassia Groep

Robert Meijburg, VSggz & opleider Parnassia Groep Robert Meijburg, VSggz & opleider Parnassia Groep (potentiele) belangenverstrengeling Geen Voor deze bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Nee Sponsoring/ onderzoeksgeld Honorarium Aandeelhouder

Nadere informatie

De zelfverkozen dood van ouderen

De zelfverkozen dood van ouderen De zelfverkozen dood van ouderen Eerste druk, maart 2012 2012 Wouter Beekman isbn: 978-90-484-2348-4 nur: 748 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van

Nadere informatie

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 1 I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 2 ONDERWERPEN Aansprakelijkheid Titelbescherming wet BIG Voorbehouden handelingen Experimenteerartikel

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

Euthanasie en het EVRM

Euthanasie en het EVRM Het Europese recht en de Nederlandse rechtsorde: In hoeverre is de Nederlandse euthanasiewetgeving in strijd met de Europese wetgeving, zoals het EVRM? Inleiding Het onderwerp van dit werkstuk is het Europese

Nadere informatie

Strafrecht als waarborg voor kwaliteit van zorg?

Strafrecht als waarborg voor kwaliteit van zorg? Strafrecht als waarborg voor kwaliteit van zorg? een benadering vanuit de gezondheidsrechtelijke praktijk mr. W.R. Kastelein, advocaat/partner Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Zwolle tel. 038-425 9155

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding

Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding Inhoudsopgave 1. Onderwerp. Doelstelling 3. Toepassingsgebied 4. Uitgangspunten. Achtergrond 6. Werkwijze 7. Verslaglegging 8. Toetsingscommissie

Nadere informatie

Algemeen. Euthanasie.

Algemeen. Euthanasie. Algemeen Euthanasie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG051 / Euthanasie / 09-11-2018 2 Euthanasie Artsen kunnen in bijzondere omstandigheden

Nadere informatie

Voorbehouden handelingen

Voorbehouden handelingen Juni 2017: Deze tekst zal op korte termijn worden herzien op het punt van de voorschrijfbevoegdheid van (specifieke) verpleegkundigen en de bevoegdheid van physician assistants en verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Wensen rond de laatste levensfase

Wensen rond de laatste levensfase Wensen rond de laatste levensfase Ouderen en zelfbeschikking Dorothea Touwen Docent en onderzoeker Medische Ethiek WASSENAAR, 31 OKTOBER 2018 Punten ter bespreking Wensen in deze fase van uw leven Wensen

Nadere informatie

Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law

Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law A Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law Presentatie vandaag Achtergronden van het onderzoek Methode

Nadere informatie

WAT IS VOLTOOID LEVEN? HET ADVIES VAN DE CIE SCHNABEL IN PERSPECTIEF

WAT IS VOLTOOID LEVEN? HET ADVIES VAN DE CIE SCHNABEL IN PERSPECTIEF WAT IS VOLTOOID LEVEN? HET ADVIES VAN DE CIE SCHNABEL IN PERSPECTIEF Enquête De Commissie van wijzen inzake hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten (commissie Schnabel) heeft advies

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Euthanasie

Praktische opdracht Maatschappijleer Euthanasie Praktische opdracht Maatschappijleer Euthanasie Praktische-opdracht door K. 1845 woorden 5 januari 2015 8,2 10 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Inleiding: Ik zag een

Nadere informatie

Inleiding Voltooid leven, Ekklesia, Lokhorstkerk, Leiden, 22 maart 2016 Sjef Gevers (emeritus hoogleraar gezondheidsrecht UvA/AMC)

Inleiding Voltooid leven, Ekklesia, Lokhorstkerk, Leiden, 22 maart 2016 Sjef Gevers (emeritus hoogleraar gezondheidsrecht UvA/AMC) Inleiding Voltooid leven, Ekklesia, Lokhorstkerk, Leiden, 22 maart 2016 Sjef Gevers (emeritus hoogleraar gezondheidsrecht UvA/AMC) 1. Iets over mijzelf O.a. als hoogleraar gezondheidsrecht al vele jaren

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz., enz., enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz., enz., enz. Voorstel van wet van het lid Pia Dijkstra houdende toetsing van levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek en tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg

Nadere informatie

Tweede Nota van Wijziging. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel I, onderdeel A, komt te vervallen.

Tweede Nota van Wijziging. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel I, onderdeel A, komt te vervallen. 32261 Wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg onder andere in verband met de opneming van de mogelijkheid tot taakherschikking Tweede Nota van Wijziging Het voorstel van wet

Nadere informatie

Conclusies, aanbevelingen en vervolgstappen

Conclusies, aanbevelingen en vervolgstappen De rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde 39 5 Conclusies, aanbevelingen en vervolgstappen In dit hoofdstuk wordt puntsgewijs een opsomming gegeven van de conclusies over de rol, de verantwoordelijkheden,

Nadere informatie

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG Versie augustus 2015, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 9 Geldig tot 31 december 2017 Het doel van dit

Nadere informatie

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE Cor Spreeuwenberg HOE KOMT HET DAT OVER DIT SOORT BESLISSINGEN MEER WORDT GESPROKEN DAN VROEGER? vroeger dood door infectieziekten en ongevallen

Nadere informatie

Folder Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland

Folder Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland Folder Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland Landelijke richtlijn, Versie: 1.0 Laatst gewijzigd : 01-01-2007 Methodiek: Consensus based Verantwoording: KNMG Inhoudsopgave Folder SCEN...1...3

Nadere informatie

Dorothea Touwen & Ellie van der Burg 11 december 2012

Dorothea Touwen & Ellie van der Burg 11 december 2012 Een goed gesprek over de dood Voltooid leven-problematiek Dorothea Touwen & Ellie van der Burg 11 december 2012 Punten ter bespreking Voltooid leven wat is dat eigenlijk? Plaatsbepaling in het euthanasie

Nadere informatie

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om?

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om? Euthanasie/hulp bij zelfdoding Hoe gaan we hier mee om? Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Onze missie en visie... 3 3. Ons standpunt over euthanasie / hulp bij zelfdoding... 3 4. Ons handelen bij een

Nadere informatie

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Casus 1 Mevr. de Vries, 68 jaar, DM2 sinds 2 jaar. Metformine 2 x 500 mg, nierfunctie goed.

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Euthanasie

Werkstuk Maatschappijleer Euthanasie Werkstuk Maatschappijleer Euthanasie Werkstuk door een scholier 1454 woorden 12 april 2001 6,3 69 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Dit werkstuk gaat over euthanasie. Op de volgende vragen

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding. Vraagstelling onderzoek. Wetgever

Samenvatting. Inleiding. Vraagstelling onderzoek. Wetgever Samenvatting Inleiding Bij een ontzetting uit beroep of ambt wordt iemand de bevoegdheid ontzegd om een bepaald beroep of ambt voor een zekere periode uit te oefenen. Ontzettingen worden vaak opgelegd

Nadere informatie

IUS COMMUNE CONFERENCE 2015 LEUVEN, 26-11-2015

IUS COMMUNE CONFERENCE 2015 LEUVEN, 26-11-2015 IUS COMMUNE CONFERENCE 2015 LEUVEN, 26-11-2015 RECHTSBESCHERMING VAN OUDEREN: TOETSING VAN WILSBEKWAAMHEID BIJ DEMENTERENDEN ESTHER PANS OPBOUW PRESENTATIE 1. De term wilsbekwaamheid 2. Casus: de Zeeuwse

Nadere informatie

Verkorte inhoudsopgave

Verkorte inhoudsopgave Verkorte inhoudsopgave 1 GEZONDHEIDSSTRAFRECHT, DEFINITIE EN AFBAKENING 1 1.1 Definitie en afbakening 1 1.2 Indeling 1 2 ALGEMENEGEZONDHEIDSRECHTELIJKEREGELINGENEN STRAFRECHT 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Bijlage 1. Inbreuken en strafbepalingen waarop een beroep kan gedaan worden op het vlak van eergerelateerd geweld

Bijlage 1. Inbreuken en strafbepalingen waarop een beroep kan gedaan worden op het vlak van eergerelateerd geweld Bijlage 1. Inbreuken en strafbepalingen waarop een beroep kan gedaan worden op het vlak van eergerelateerd geweld Inleidende opmerkingen: - Een fenomeen dat valt onder het begrip eergerelateerd geweld

Nadere informatie

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Algemeen Als u vermoedt dat een beroepsbeoefenaar uw rechten heeft geschonden, kunt u hem of de zorginstelling waarbinnen hij werkt aansprakelijk stellen. Volgens

Nadere informatie

Het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen

Het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen forum Het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen Prof. mr. J. Legemaate 1 1 inleiding De afgelopen jaren is de aandacht voor taakherschikking in de gezondheidszorg sterk toegenomen. Om

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Datum behandeling Directie 26 februari 2016 Datum instemming THB nvt Datum instemming

Nadere informatie

Argumenten voor een Proeftuin Laatstewilmiddel

Argumenten voor een Proeftuin Laatstewilmiddel Argumenten voor een Proeftuin Laatstewilmiddel Inleiding De euthanasiepraktijk is sinds 2002 in Nederland wettelijk geregeld en wordt zorgvuldig uitgevoerd. De helft van de artsen staat liberaal tegenover

Nadere informatie

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Doc: a135005 Tijdschrift: 135 Datum: 17/09/2011 Origine: NR Thema's: Beroepsgeheim Kwetsbare personen Mishandeling van een kind,

Nadere informatie

*Het betreft hier twee afzonderlijke meldingen, die apart door de commissie zijn beoordeeld. Beide oordelen worden hier weergegeven.

*Het betreft hier twee afzonderlijke meldingen, die apart door de commissie zijn beoordeeld. Beide oordelen worden hier weergegeven. Oordeel: zorgvuldig Samenvatting: Twee echtgenoten verzochten om gelijktijdige levensbeëindiging. Patiënte, een vrouw van 60-70 jaar, had een sigmoidcarcinoom. Zij leed onder meer onder heftige buikkrampen,

Nadere informatie

Schriftelijke wilsverklaring euthanasie bij wilsonbekwame patiënten: een jurisprudentieonderzoek

Schriftelijke wilsverklaring euthanasie bij wilsonbekwame patiënten: een jurisprudentieonderzoek Schriftelijke wilsverklaring euthanasie bij wilsonbekwame patiënten: een jurisprudentieonderzoek Samenvatting P.A.M. Mevis S.R. Bakker L. Postma J.H.J. Verbaan 2014 WODC, Ministerie van Veiligheid & Justitie.

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche. Notitie

Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche. Notitie Notitie de distributie van geneesmiddelen door de dentale groothandel naar tandartsen en mondhygiënisten in relatie met de Geneesmiddelenwet. E. Kolsteeg secretaris Nederlandse Vereniging van Groothandelaren

Nadere informatie

Medisch ethicus Katja ten Cate deed onderzoek naar euthanasie: Een arts zei: het voelt een beetje laf

Medisch ethicus Katja ten Cate deed onderzoek naar euthanasie: Een arts zei: het voelt een beetje laf Medisch ethicus Katja ten Cate deed onderzoek naar euthanasie: Een arts zei: het voelt een beetje laf Voor mij hoeft het niet meer, ik wil dood. Bij dat verzoek van patiënten komen artsen voor enorme morele

Nadere informatie

KNMG-pilot: steun door coaching

KNMG-pilot: steun door coaching KNMG-pilot: steun door coaching Katja ten Cate Congres De SCEN-arts in ontwikkeling: Voltooid is het nooit 22 november 2017 Jaarbeurs, Utrecht Disclosure: belangen spreker Werkzaam bij SCEN/de KNMG Tevens

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 10

Inhoud Inleiding 10 Inhoud 5 10 Inleiding 10 11 Algemene informatie 11 1 11Waarom is er een Geneesmiddelenwet? 11 2 12Wat zijn de hoofdpunten van de Geneesmiddelenwet? 12 3 13Welke andere vernieuwingen zijn er in de Geneesmiddelenwet?

Nadere informatie

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen De juridische status van medische protocollen en richtlijnen Hoe de open norm van het goed hulpverlenerschap in de praktijk wordt ingevuld 8 april 2015 Protocollen zijn vaak cruciaal. Dit werd heel recent

Nadere informatie

Voltooid leven, of voltooide geneeskunde?

Voltooid leven, of voltooide geneeskunde? @wilcoachterberg Voltooid leven, of voltooide geneeskunde? Vita Valley, Ede Prof Dr Wilco Achterberg, SO en 1 ste geneeskundige Topaz Hoogleraar ouderengeneeskunde, LUMC PUBLIC HEALTH EN EERSTELIJNS GENEESKUNDE

Nadere informatie

Voeging ad informandum in strafzaken

Voeging ad informandum in strafzaken Voeging ad informandum in strafzaken A.A. Franken Gouda Quint BV (S. Gouda Quint - D. Brouwer en Zoon) Arnhem 1993 Inhoudsopgave Gebruikte afkortingen IX 1. Introductie 1.1 Het begin van de voeging ad

Nadere informatie

Terug naar de Collegebanken

Terug naar de Collegebanken Terug naar de Collegebanken Strafbaarheid van onderneming en bestuurder Prof. mr. Roan Lamp 4 september 2014 1 Terug naar de Collegebanken - Strafbaarheid van onderneming en bestuurder Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Medische beslissingen rond het levenseinde

Medische beslissingen rond het levenseinde Medische beslissingen rond het levenseinde Adri Jobse, huisarts, kaderarts, consulent PTMN Gon Uyttewaal, gesp. vpk pz, consulent PTMN 26 juni 2014 1. Wet geneeskundige op de behandelingsovereenkomst 2.

Nadere informatie

ZONDER BLOED OP VRAAG VAN DE PATIENT

ZONDER BLOED OP VRAAG VAN DE PATIENT ZONDER BLOED OP VRAAG VAN DE PATIENT ETHISCH EN JURIDISCH AANVAARDBAAR? HERMAN NYS Leuven en Maastricht INHOUD VOORSTELLING 1. WETTELIJK KADER 2. MEDISCH DEONTOLOGISCH KADER 3. RAADGEVEND COMITE BIOETHIEK

Nadere informatie

Albert Heringa Annotatie bij de uitspraak in hoger beroep

Albert Heringa Annotatie bij de uitspraak in hoger beroep Albert Heringa Annotatie bij de uitspraak in hoger beroep De uitspraak Op 13 mei jl. heeft het gerechtshof te Arnhem Albert Heringa ontslagen van alle rechtsvervolging 1. Het hof oordeelde dat Albert zich

Nadere informatie

Het Belgische recht vanuit Nederlands perspectief

Het Belgische recht vanuit Nederlands perspectief 1 Studiedag - Nationaal register van gerechtsdeskundigen, en dat van vertalers en tolken Het Belgische recht vanuit Nederlands perspectief Mr. Rolf Hoving Rijksuniversiteit Groningen r.a.hoving@rug.nl

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

Het toetsingsproces toegelicht

Het toetsingsproces toegelicht Het toetsingsproces toegelicht Drs. Ronald T.C.M. van Nordennen Specialist Ouderengeneeskunde/ Hospice arts SCEN-arts / RTE-arts. 1 Wat is allemaal geen euthanasie? 1. Staken of niet starten van kunstmatige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 708 Vragen van het lid

Nadere informatie

Een moeilijke beslissing en dat moet het ook blijven. Paul Schnabel Universiteit Utrecht 22 november 2017, KNMG/SCEN

Een moeilijke beslissing en dat moet het ook blijven. Paul Schnabel Universiteit Utrecht 22 november 2017, KNMG/SCEN Een moeilijke beslissing en dat moet het ook blijven Paul Schnabel Universiteit Utrecht 22 november 2017, KNMG/SCEN Wet Toetsing Levensbeëindiging op Verzoek Arts: overtuiging vrijwillig en weloverwogen

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Nummer : 10-04.2017 Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Korte inhoud : In de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE gemeenten 2017 en de verordening jeugdhulp BMWE gemeenten

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

(1) Euthanasieverzoek

(1) Euthanasieverzoek (1) Euthanasieverzoek Naam euthanasieverzoeker: Na grondige afweging, uit vrije wil en in het bezit van mijn volle verstand, verklaar ik het volgende: 1. De onderhavige verklaring is bestemd om dienst

Nadere informatie

Euthanasie en hulp bij zelfdoding

Euthanasie en hulp bij zelfdoding Euthanasie en hulp bij zelfdoding Richtlijn bespreking voor verpleegkundigen. Irene Bas, verpleegkundige Astrid Hofstra, verpleegkundige Marian Zuure, specialist ouderengeneeskunde en SCEN arts. www.netwerkpalliatievezorg.nl/rotterdam

Nadere informatie

Handreiking Werkvoorraad geneesmiddelen

Handreiking Werkvoorraad geneesmiddelen Handreiking Werkvoorraad geneesmiddelen Januari 2011 Voor meer informatie en downloaden van de Handreiking: www.actiz.nl www.vgn.nl www.ggznederland.nl Deze uitgave is met grote zorgvuldigheid en met gebruikmaking

Nadere informatie

EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk) EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk) EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk)

EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk) EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk) EUTHANASIE EN OUDEREN: dilemma s (in de praktijk) Disclosure belangen Agnes van der Heide Agnes van der Heide Erasmus MC Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg 13 maart 2015 (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat Wat is rechtspraak? Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

Hulp bij zelfdoding. Informatie voor cliënten en hun familie/naasten

Hulp bij zelfdoding. Informatie voor cliënten en hun familie/naasten Hulp bij zelfdoding Informatie voor cliënten en hun familie/naasten Hulp bij zelfdoding GGz Breburg heeft in 2013 een Handreiking hulp bij zelfdoding vastgesteld. De handreiking is bedoeld voor de hulpverleners

Nadere informatie

Inleiding. Wat is euthanasie? Euthanasie bespreekbaar

Inleiding. Wat is euthanasie? Euthanasie bespreekbaar Euthanasie Inleiding Euthanasie, ofwel een verzoek om het leven te beëindigen is misschien wel de meest ingrijpende keuze die mensen kunnen maken. U heeft aangegeven dat u met de afweging tot een dergelijke

Nadere informatie

Euthanasie versus palliatieve sedatie. John Bos, MAR, Presentatiedienst 8 december 2016

Euthanasie versus palliatieve sedatie. John Bos, MAR, Presentatiedienst 8 december 2016 Euthanasie versus palliatieve sedatie John Bos, MAR, Presentatiedienst 8 december 2016 Vraag? Is palliatieve sedatie een keuze? Prehistorie Euthanasie is al eeuwen lang een uiterst controversieel onderwerp.

Nadere informatie

Wilsverklaring. Belangrijke documenten

Wilsverklaring. Belangrijke documenten Wilsverklaring Belangrijke documenten Bijlage 1: Voorbeeld wilsverklaring Behandelverbod Lees voordat u deze verklaring invult de toelichting bij het behandelverbod. Naam : Geboortedatum : Geboorteplaats:

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. VOORWOORD... v

INHOUDSTAFEL. VOORWOORD... v INHOUDSTAFEL VOORWOORD... v DEEL I GRONDBEGINSELEN VAN EEN EUROPEES PERSONEN- EN FAMILIERECHT GEFORMULEERD VANUIT HET PERSPECTIEF VAN DE MENSENRECHTEN...1 INLEIDING...3 HOOFDSTUK I. SITUERING VAN HET ONDERZOEK...4

Nadere informatie

Zaak C-377/98. Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie

Zaak C-377/98. Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie Zaak C-377/98 Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie Nietigverklaring Richtlijn 98/44/EG Rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen Rechtsgrondslag Artikel

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Toelichting... 3 3. Uitgangspunten... 4 3.1. Toedienen geneesmiddelen... 4 3.2. Soorten geneesmiddelen... 4 3.3. Wet BIG... 4 4. Afspraken met betrekking

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 13

Voorwoord 11 Inleiding 13 Voorwoord 11 Inleiding 13 1 Een gemeenschappelijk perspectief 13 2 Herkenning, reflectie en argumentatie 14 2.1 Herkenning 14 2.2 Reflectie 14 2.2.1 Ethisch kader 14 2.2.2 Términologisch kader 15 2.3 Argumentatie

Nadere informatie

Als t leven niet meer zo rooskleurig is Euthanasiewens bij M. Parkinson Rol voor jou als hulpverlener?

Als t leven niet meer zo rooskleurig is Euthanasiewens bij M. Parkinson Rol voor jou als hulpverlener? Als t leven niet meer zo rooskleurig is Euthanasiewens bij M. Parkinson Rol voor jou als hulpverlener? Parkinsonnet jaarcongres 2013 Y.G. van Ingen, specialist ouderengeneeskunde Leerdoelen Wat is euthanasie

Nadere informatie

Miriam de Bontridder, bestuurslid juridisch zaken van De Einder, was op deze dag een van de sprekers. Haar bijdrage treft u hieronder aan.

Miriam de Bontridder, bestuurslid juridisch zaken van De Einder, was op deze dag een van de sprekers. Haar bijdrage treft u hieronder aan. 28 mei 2017 De Belgische organisatie Recht op waardig sterven (RWS) is een opinie- en actiegroep rond een waardig levenseinde, voor en door burgers en patiënten. Naast het bewaken en het verbeteren van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 maart 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 maart 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Het schrappen van artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht

Het schrappen van artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht Het schrappen van artikel 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht Vandaag zit voor u een man (H.) die zijn moeder heeft geholpen met haar zelfgekozen levenseinde. Geconfronteerd met de indringende wens

Nadere informatie

MODEL voor een VERSLAG van de BEHANDELEND ARTS

MODEL voor een VERSLAG van de BEHANDELEND ARTS MODEL voor een VERSLAG van de BEHANDELEND ARTS In verband met een melding aan de gemeentelijke lijkschouwer van het overlijden als gevolg van de toepassing van de levensbeëindiging op verzoek of hulp bij

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? du Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen Individuele

Nadere informatie

DEMENTIE & RECHT. www.levenstestamentmaken.nl

DEMENTIE & RECHT. www.levenstestamentmaken.nl DEMENTIE & RECHT Voordat ik het vergeet, of ik het niet meer kan regelen Gelegenheid maakt de dief PRESENTATIE Erwin Kienhuis App Store: http://bit.ly/1btu9al Play Store: http://bit.ly/1btu6vf HTML5: http://bit.ly/1btu9qs

Nadere informatie

Het levenseinde in eigen hand

Het levenseinde in eigen hand Het levenseinde in eigen hand Onderzoek naar juridische knelpunten bij hulp door de arts aan patiënten die stoppen met eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen Masterscriptie Publiekrecht: Gezondheidsrecht

Nadere informatie

De voortdurende invloed van de Hoge Raad op het euthanasierecht

De voortdurende invloed van de Hoge Raad op het euthanasierecht rode draad Ars Aequi maart 2015 231 Rode draad Rechtsvorming door de Hoge Raad arsaequi.nl/maandblad AA20150231 De voortdurende invloed van de Hoge Raad op het euthanasierecht Klaas Rozemond* * Mr.dr.

Nadere informatie