Beleidsplan De Jonge Specialist 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan De Jonge Specialist 2018"

Transcriptie

1 Beleidsplan De Jonge Specialist 2018

2 Inleiding De Jonge Specialist vertegenwoordigt alle aios in Nederland en heeft momenteel 3500 leden. Er gebeurt veel tijdens het aios-schap. Aios hebben te maken met hoge werkdruk, individualisering in de opleiding en daarom minder aios op de werkvloer. Dit leidt in een aantal gevallen tot een toename van de dienstendruk en burn-out verschijnselen. Daarnaast lijkt het alsof er steeds meer van aios verwacht wordt, dat zij zich profileren en kunnen onderscheiden van hun collega s. Daarom zet het bestuur zich, sinds de oprichting van De Jonge Specialist in 2014, onvermoeibaar en met veel enthousiasme in voor aios in de medisch specialistische vervolgopleiding. Om dit gestructureerd en met focus te kunnen blijven doen, is dit beleidsplan voor 2018 opgesteld waarin het bestuur van De Jonge Specialist door middel van speerpunten per pijler de te volgen koers beschrijft. Op heeft de voorzitter van De Jonge Specialist dit beleidsplan ter goedkeuring in een presentatie voorgelegd aan haar Ledenraad, waar er unaniem werd ingestemd met dit beleidsplan. Visie De koers van onze vereniging wordt bepaald door onze leden. De Jonge Specialist streeft ernaar aios te begeleiden tot een medisch specialist die klaar is voor de toekomst, middels de beste medische vervolgopleiding in een veranderend zorglandschap. Deze visie is leidend in elke portefeuille en bij alle projecten die opgestart worden in onze vereniging. In het beleidsplan hebben we er dan ook voor gekozen om per portefeuille het doel voorop te stellen. Portefeuilles De Jonge Specialist heeft haar visie gebouwd op drie pijlers: Opleiding, Beroepsbelangen en Kwaliteit & Innovatie. Met deze pijlers willen wij een brug slaan tussen aios en partnerorganisaties die zich bezighouden met de opleiding tot medisch specialist en de randvoorwaarden die nodig zijn om onze visie te realiseren. In het jaarplan beschrijven wij een actieve rol op de dossiers waar dit noodzakelijk is en een monitorende rol op dossiers die verder van ons af liggen. Hoe dan ook zorgen wij ervoor dat aios gehoord en geïnformeerd worden.

3 Samenvatting De speerpunten van 2018 zijn vastgesteld door de ledenraad van De Jonge Specialist. Doelen: 1. Aios faciliteren eigen invulling te geven aan de eigen medische vervolgopleiding 2. Het borgen van niet-medisch inhoudelijke competenties in de opleiding 3. Het continu optimaliseren en bewaken van de arbeidsomstandigheden van aios in Nederland, waarbij iedere aios in Nederland werkt volgens het Arbeidstijdenbesluit. 4. Iedere aios kan werken in een veilige omgeving, waarin er aandacht is voor een veilige werksfeer en het voorkomen van burn-out. 5. Het medewerken aan en bevorderen van de kwaliteit van de gezondheidszorg 6. Optimaliseren van (de bekendheid van) het merk De Jonge Specialist Speerpunten 2018: 1. Eind 2018 is elke aios op de hoogte van de mogelijkheid zijn opleiding individueel in te richten en dit indien mogelijk- in een korter tijdsbestek te doen dan de standaard opleidingstijd. Samen met de opleider bewaakt de aios het individueel opleidingsplan. De individuele ontwikkeling van de aios staat hierin centraal, bedrijfsmatige aspecten (bedrijfsvoering en roostering) zijn van ondergeschikt belang. 2. In 2019 is iedere aios in staat delen van de opleiding te volgen op plaatsen/ in regio s die passen binnen het individuele opleidingsplan. 3. Eind 2018 heeft De Jonge Specialist in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten een profiel Innovatie ontwikkeld. Dit profiel is een aanvulling op de reeds bestaande profielen in de medisch specialistische vervolgopleidingen. 4. In 2018 ontwikkelt De Jonge Specialist een leidraad die iedere aios kan gebruiken in de gesprekken met zijn opleider om aan te tonen waarom bepaalde cursussen een goede aanvulling zijn op de opleiding om competenties te behalen binnen een gekozen profiel. 5. In de herfst van 2018 heeft het bestuur van De Jonge Specialist goed zicht op de werksituatie van aios in Nederland door de enquête veilig werken. Met deze informatie kan het bestuur nog beter input leveren voor cao-onderhandelingen en op lokaal niveau misstanden aanpakken en mogelijk oplossen. 6. De Jonge Specialist wil niet-medisch inhoudelijke competenties onder de aandacht brengen bij haar achterban. Daarnaast wil het bestuur actief praten met haar achterban en de aios laten meedenken en meepraten over zaken die hun toekomstige werkgebied beïnvloeden. 7. De Jonge Specialist is de aios-vereniging in Nederland. Naamsbekendheid en een hoger ledenaantal van De Jonge Specialist zijn cruciaal om de vanzelfsprekende partner te zijn bij actuele onderwerpen in de zorg en bij uitstek voor de medisch specialistische vervolgopleidingen. Daarnaast is het van groot belang dat iedere aios weet voor welke problemen hij bij De Jonge Specialist terechtkan. Social media is een belangrijke tool om meer naamsbekendheid te genereren.

4 Opleiding Doel: 1. Aios faciliteren eigen invulling te geven aan de eigen medische vervolgopleiding 2. Het borgen van niet-medisch inhoudelijke competenties in de opleiding Aios faciliteren eigen invulling/inrichting te geven aan de eigen medische vervolgopleiding A. Creëren van bewustzijn bij aios om eigen opleiding in te richten Eind 2018 is elke aios op de hoogte van de mogelijkheid zijn opleiding individueel in te richten en dit indien mogelijk- in een korter tijdsbestek te doen dan de standaard opleidingstijd. Samen met de opleider bewaakt de aios het individueel opleidingsplan. - De Opleidingsprijs 2018 krijgt als thema de individualisering van de opleiding - De Jonge Specialist participeert in het project RIO van de Federatie Medisch Specialisten en symposium over individualisering in Delen van best practices met de ledenraad en achterban via de website en social media - Tijdens de AIOS Upgrade workshops geven en faciliteren over de individualisering van de opleiding - Via het AIOS Meldpunt en de website handreikingen doen aan de achterban hoe problemen rondom individualisering voorkomen en opgelost kunnen worden B. Aandacht voor bedrijfsvoering en financiering van de opleiding Eind 2018 is de opleiding van iedere aios ingericht volgens de afspraken die de aios en opleider in het individueel opleidingsplan vastgelegd hebben. De individuele ontwikkeling van de aios staat hierin centraal, bedrijfsmatige aspecten (bedrijfsvoering) zijn van ondergeschikt belang. - Inventarisatie van (de omvang van) de knelpunten die ontstaan bij de individualisering van de opleiding. Daarbij kan gedacht worden aan problemen in de bedrijfsvoering doordat er vanwege de verminderde instroom en verkorte opleidingsduur minder aios beschikbaar zijn op de werkvloer. - Nauwe samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten op het vlak van individualisering van de opleiding. - Actieve monitoring van de effecten van mogelijke bezuinigingen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het budget voor de medische vervolgopleidingen.

5 C. Streven naar optimale mobiliteit van de aios In 2019 is iedere aios in staat delen van de opleiding te volgen op plaatsen die passen binnen het individuele opleidingsplan. De aios heeft de mogelijkheid zijn opleiding in te richten, op een manier dat huidige obstakels zoals roostering minder leidend zijn in dit individualiseringsproces. - In 2018 onderzoekt De Jonge Specialist of de mobiliteit van aios vergroot kan worden door een andere financiering van de opleiding, zoals een SBOH-constructie voor medisch specialisten in opleiding Het borgen van niet-medisch inhoudelijke competenties in de opleiding D. Het ontwikkelen van een innovatieprofiel Eind 2018 heeft De Jonge Specialist in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten een profiel Innovatie ontwikkeld. Dit profiel is een aanvulling op de reeds bestaande profielen in de medisch specialistische vervolgopleidingen. - Uitbreiding van de werkgroep Innovatieprofiel van De Jonge Specialist met opleiders uit de Raad Opleiding van de Federatie Medisch Specialisten - Het opstellen van een raamwerk voor het profiel Innovatie voor opleiders en aios waarmee zij dit kunnen implementeren in de opleiding tot medisch specialist. - De wetenschappelijke verenigingen helpen bij het uitrollen van dit profiel binnen hun specialisme. De Jonge Specialist betrekt de ledenraad hier actief in. E. Het verder vormgeven van de bestaande profielen In 2018 ontwikkelt De Jonge Specialist een leidraad die iedere aios kan gebruiken in de gesprekken met zijn opleider over de invulling van het individuele opleidingsplan. De aios kan hiermee aantonen waarom bepaalde cursussen een goede aanvulling zijn op de opleiding om competenties te behalen binnen een gekozen profiel. - Bekendheid genereren bij de aios welke profielen bestaan en hoe aios deze kunnen volgen tijdens de opleiding. - Landelijke initiatieven op het gebied van profielen/profielstages een podium geven in de AIOS Academy - Een handreiking ontwikkelen dat als leidraad kan dienen voor gesprekken tussen aios en opleiders bij de invulling van het individueel opleidingsplan. De leidraad is toepasbaar op alle profielen.

6 Reguliere activiteiten Naast de speerpunten voor 2018 heeft De Jonge Specialist per pijler ook reguliere activiteiten die we ondernemen voor onze achterban. Op deze manier kunnen we de belangen van aios goed behartigen en hen op de hoogte houden over de landelijke relevante ontwikkelingen. - De Jonge Specialist heeft zitting in de Raad Opleiding van de Federatie Medisch Specialisten - De Jonge Specialist neemt een actieve rol in het Platform Medisch Leiderschap - De Jonge Specialist heeft zitting in de RGS, het Capaciteitsorgaan en het CGS - Bestuursleden zijn actief betrokken bij diverse projecten waaronder het Bewustzijnsproject en RIO - De ledenraad wordt actief geïnformeerd door het bestuur en betrokken bij landelijke ontwikkelingen - Informeren van aios d.m.v. website, nieuwsbrieven, magazine, AIOS Upgrade en social media - De Jonge Specialist draagt zorg voor de voordrachten van aios per specialisme in de geschillen- en adviescommissies van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten

7 Beroepsbelangen Doel: 1. Het continu optimaliseren en bewaken van de arbeidsomstandigheden van aios in Nederland 2. Iedere aios in Nederland werkt volgens het Arbeidstijdenbesluit en wordt betaald conform de geldende cao. 3. Iedere aios kan werken in een veilige omgeving, waarin er aandacht is voor een veilige werksfeer en het voorkomen van burn-out. Het continu optimaliseren en bewaken van de arbeidsomstandigheden van aios in Nederland A. De Jonge Specialist heeft rechtstreeks inspraak voorafgaand en tijdens de caoonderhandelingen via de cao-onderhandelaars en klankbordgroepen van de LAD voor de cao s Ziekenhuizen, GGZ en UMC s. B. De Jonge Specialist onderhoudt contacten met de cao-onderhandelaars, die lokaal overleg voeren in de ziekenhuizen. Bij iedere nieuwe cao onderhandeling zal De Jonge Specialist punten inbrengen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden via de cao-onderhandelaar van de LAD. Ook heeft een bestuurslid van De Jonge Specialist zitting in de diverse klankbordgroepen. - Er vindt regulier overleg plaats met de onderhandelaars van de LAD. - De onderhandelaar van de LAD geeft een korte terugkoppeling tijdens iedere ledenraadsvergadering waarbij tijd is om vragen te stellen door de ledenraad. C. Input ophalen bij juniorverenigingen en individuele leden voorafgaand aan nieuwe caoonderhandelingen. De juniorverenigingen zijn vertegenwoordigd in de ledenraad van De Jonge Specialist. In de ledenraad kunnen juniorverenigingen aangeven bij het bestuur welke signalen zij hebben ontvangen van hun achterban en welke problemen zij ondervinden in (het naleven van) de cao s. - Per cao monitort het bestuur de wensen van de achterban omtrent de arbeidsomstandigheden door middel van het AIOS Meldpunt, de kwartaalrapportages van het Kennis- en Dienstverleningscentrum, enquêtes en online ledenraadplegingen in samenwerking met de LAD. D. Het informeren van de juniorverenigingen en de individuele leden over de voortgang van de cao-onderhandelingen en de inhoud van de verschillende cao s. Aios moeten weten wat hun rechten en plichten zijn volgens de cao. De Jonge Specialist streeft naar kennisverbreding van aios met betrekking tot de cao.

8 - De Jonge Specialist stelt samen met het Kennis- en Dienstverleningscentrum van de LAD en Federatie Medisch Specialisten informatieve brochures voor de leden op, die samen met de inhoud van de verschillende cao s te vinden zijn op de website van De Jonge Specialist. - De inzet van iedere cao-onderhandeling wordt gecommuniceerd naar de achterban. Evenals de behaalde resultaten van de onderhandelingen en belangrijke wijzigingen die betrekking hebben op aios. - In het magazine wordt regelmatig aandacht besteed aan cao-gerelateerde casuïstiek. - De Jonge Specialist is actief in de European Junior Doctors om Europese ontwikkelingen omtrent arbeidstijden te monitoren en hier tijdig op in te springen. Iedere aios in Nederland werkt volgens het Arbeidstijdenbesluit en wordt betaald conform de geldende cao E. Actief reageren op meldingen van de ledenraad en aios via het AIOS Meldpunt en het Kennisen Dienstverleningscentrum van de LAD en Federatie Medisch Specialisten Voor ieder lid dat problemen of vragen heeft met betrekking tot werktijden, roosters, dienstbelasting en/of salariëring is De Jonge Specialist het aanspreekpunt. In samenwerking met relevante organisaties uit het eigen netwerk gaat het bestuur in gesprek over misstanden en verbeterpunten. - De Jonge Specialist heeft het AIOS Meldpunt ingesteld. Dit is op werkdagen bereikbaar zowel telefonisch als per . - De Jonge Specialist heeft een samenwerking met het Kennis- en Dienstverleningscentrum van de LAD en Federatie Medisch Specialisten dat wordt bemand door juristen die de aios kunnen bijstaan - Bij signalen vanuit de achterban over het niet naleven van het Arbeidstijdenbesluit en de cao, zoekt het bestuur oplossingen met de betrokken organisaties of media aandacht. Iedere aios kan werken in een veilige omgeving, waarin er aandacht is voor een veilige werksfeer en het voorkomen van burn-out F. Het uitzetten van een enquête veilig werken en afhankelijk van de uitkomsten nader beleid bepalen ter optimalisatie van een veilige werksfeer In de herfst van 2018 heeft het bestuur van De Jonge Specialist goed zicht op de werksituatie van aios in Nederland. Met deze informatie kan het bestuur nog beter input leveren voor caoonderhandelingen en op lokaal niveau misstanden aanpakken en mogelijk oplossen.

9 - Het bestuur ontwikkelt een enquête veilig werken die uitgezet wordt onder alle individuele leden van De Jonge Specialist en via de juniorverenigingen breed wordt verspreid onder alle aios in Nederland. - De resultaten van de enquête worden gedeeld in de media, via de eigen PR kanalen en met relevante organisaties in het netwerk van De Jonge Specialist. - De Jonge Specialist ontwikkelt vervolgacties op de enquête, zoals bijeenkomsten voor aios mogelijk in samenwerking met haar partners LAD en Federatie Medisch Specialisten. Reguliere activiteiten - De Jonge Specialist heeft zitting in de Raad Beroepsbelangen van de Federatie Medisch Specialisten - De Jonge Specialist neemt een actieve rol in de European Junior Doctors - De Jonge Specialist heeft zitting in de klankbordgroepen van de cao Ziekenhuizen, GGZ en UMC s. - Bestuursleden zijn actief betrokken bij het bestuur en de ledenraad van LAD. - De ledenraad actief informeren en betrekken bij landelijke ontwikkelingen - Informeren van aios d.m.v. website, nieuwsbrieven, magazine, AIOS Upgrade en social media

10 Kwaliteit & Innovatie Doel: 1. Het medewerken aan en bevorderen van de kwaliteit van de gezondheidszorg 2. Het betrekken van aios bij de vorming van hun toekomstige werkgebied. Voor 2018 heeft De Jonge Specialist geen speerpunten benoemd onder de pijler Kwaliteit & Innovatie. Hieronder worden de belangrijkste activiteiten benoemd. Het medewerken aan en bevorderen van de kwaliteit van de gezondheidszorg A. De Jonge Specialist speelt een actieve rol in Werkgroep Zorg 2025 Werkgroep Zorg 2025 bestaat uit verschillende jonge zorgprofessionals en houdt zich bezig met de toekomst van de zorg. De Jonge Specialist is één van de oprichters en een bestuurslid is actief in het bestuur van Werkgroep Zorg Een bestuurslid van De Jonge Specialist heeft zitting in het bestuur van de Werkgroep Zorg Daarnaast zijn diverse werkgroepleden individueel lid van De Jonge Specialist. B. Actieve betrokkenheid bij projecten van de Federatie Medisch Specialisten via de Raden Kwaliteit en Wetenschap & Innovatie De Jonge Specialist is actief binnen de Federatie Medisch Specialisten om nu al input te leveren vanuit aios-perspectief in de dossiers die nu relevant zijn in de medisch specialistische zorg. - Bestuursleden van De Jonge Specialist hebben zitting in de Raad Kwaliteit en de Raad Wetenschap & Innovatie van de Federatie Medisch Specialisten. - Bestuursleden denken actief mee in werkgroepen van de Raden en bij invitationals en andere bijeenkomsten, zoals Ontregel de zorg en Samen Beslissen. C. Participatie in de European Junior Doctors De medisch specialistische zorg en gezondheidszorg in het algemeen is steeds meer Europees georiënteerd. Het is belangrijk om de Nederlandse situatie en best practices te delen, om de zorg in Europese landen waar het minder goed gaat, te helpen verbeteren.

11 - Een bestuurslid van De Jonge Specialist participeert in de General Assembly, het hoofdbestuur van de European Junior Doctors. - Europese enquêtes die relevant zijn voor onze achterban worden door De Jonge Specialist ingevuld of uitgezet onder de leden. - De Jonge Specialist draagt zorg voor de voordracht van Nederlandse aios in de secties van de UEMS. Het betrekken van aios bij de vorming van hun toekomstige werkgebied D. De organisatie van het AIOS Forum De Jonge Specialist wil niet-medisch inhoudelijke competenties onder de aandacht brengen bij haar achterban. Daarnaast wil het bestuur actief praten met haar achterban en de aios laten meedenken en meepraten over zaken die hun toekomstige werkgebied beïnvloeden. - Het platform Toekomst & innovatie wordt omgebouwd naar een AIOS Forum. Het AIOS Forum staat open voor ledenraadsleden, AAV bestuursleden en individuele leden. - Elke twee maanden organiseert het bestuur een AIOS Forum. Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Hiervoor worden interessante sprekers uitgenodigd door een bestuurslid van De Jonge Specialist. E. De organisatie van de AIOS Upgrade De Jonge Specialist wil niet-medisch inhoudelijke competenties onder de aandacht brengen bij haar achterban en hierin eenmaal per jaar concrete scholing in aanbieden. - De Jonge Specialist organiseert jaarlijks de AIOS Upgrade. Dit is het landelijke aios-congres gericht op niet-medisch inhoudelijke competenties. Reguliere activiteiten - De ledenraad actief informeren en betrekken bij landelijke ontwikkelingen - Informeren van aios door middel van periodieke plaatsing en verzending van artikelen via website, nieuwsbrieven, magazine, AIOS Upgrade en social media

12 PR en communicatie Doel: 1. Op de hoogte zijn van behoeften en relevante zaken van de achterban 2. Optimaliseren van (de bekendheid van) het merk De Jonge Specialist Op de hoogte zijn van de behoeften en relevante zaken van de achterban A. Het instellen van klankbordgroepen op specifieke thema s Het bestuur wil voor actuele thema s klankbordgroepen inrichten die bestaan uit individuele leden, stakeholders in de medisch specialistische zorg en ledenraadsleden. In dergelijke groepen krijgt het bestuur een breder perspectief op deze thema s. Zo kan het bestuur de richting van de vereniging blijven bepalen en focus toepassen. - Het bestuur bepaalt per thema of een klankbordgroep ingericht kan worden. - Opstellen van een wensen-inventarisatie enquête om jaarlijks tijdens de AIOS Upgrade te verspreiden. - Het bestuur zet op actuele thema s enquêtes uit onder haar achterban. B. Samenwerking met andere aios-verenigingen (zusterverenigingen zoals LOVAH, LOSGIO en VAAVG) Het is van belang voor aios in de medisch specialistische vervolgopleidingen om samen te werken met aios in andere vervolgopleidingen. De zorg is steeds meer op netwerken georiënteerd en in ketens georganiseerd. - Elk half jaar is er een bijeenkomst met de besturen van de zusterverenigingen. - De Jonge Specialist vertegenwoordigt de zusterverenigingen op Europees niveau en verzamelt input bij de besturen indien van toepassing. - De Jonge Specialist draagt een aios voor in het CGS namens alle zusterverenigingen C. Via de ledenraad informatie verzamelen over de actualiteiten per specialisme De juniorverenigingen beschikken over de specifieke en actuele informatie per specialisme. Deze informatie is ook relevant voor De Jonge Specialist als landelijk overstijgende vereniging.

13 - Voor elke ledenraadsvergadering worden ledenraadsleden gevraagd om input te leveren. - De Jonge Specialist heeft een netwerk opgezet voor juniorverenigingen om vragen en inhoudelijke zaken ook met elkaar te bespreken - Bestuursleden van De Jonge Specialist worden actief uitgenodigd om in gesprek te gaan met de achterban tijdens bijeenkomsten van de juniorverenigingen Optimaliseren van (de bekendheid van) het merk De Jonge Specialist D. Het genereren van meer individuele leden in samenwerking met de ledenraad/juniorverenigingen De Jonge Specialist is de aios-vereniging in Nederland. Naamsbekendheid van De Jonge Specialist is cruciaal om de vanzelfsprekende partner te zijn bij actuele onderwerpen in de zorg en bij uitstek voor de medisch specialistische vervolgopleidingen. Daarnaast is het van groot belang dat iedere aios weet voor welke problemen hij bij De Jonge Specialist terechtkan. Social media is een belangrijke tool om meer naamsbekendheid te genereren. - Intensiever gebruik van social media kanalen en een hogere toestroom naar de website realiseren - In 2018 wordt het beeldmateriaal van De Jonge Specialist vernieuwd, zodat geen stockfoto s meer gebruikt worden en er eenheid ontstaat in de beelden die gebruikt worden. - De Jonge Specialist zoekt meer publiciteit voor de eigen AIOS Academy - De Jonge Specialist onderhoudt actief contact met de Academie voor Medisch Specialisten, VvAA, Jong STZ, stichting Medical Business, Value in Care - De Jonge Specialist stuurt de nieuwsbrief en het magazine ook vaker naar stakeholders - Samen met de ledenraad wordt een PR campagne opgestart in 2018 om meer leden in gezamenlijkheid te werven. De LAD is hier ook actief bij betrokken. - Er wordt een brochure gemaakt speciaal voor anios en arts-onderzoekers. - De Jonge Specialist zoekt actief contact met de aios-verenigingen (AAV s) in de ziekenhuizen en kan workshops en presentaties voor hen organiseren. - Er zal meer gebruik gemaakt worden van film/live-streams, zowel op de website als op social media. Hiervoor zal een promotiefilm van De Jonge Specialist worden gemaakt en worden opnames gemaakt tijdens evenementen en symposia waar De Jonge Specialist aanwezig is. Reguliere activiteiten - Maandelijks stuurt De Jonge Specialist een nieuwsbrief naar haar leden - Elk kwartaal stuurt De Jonge Specialist het eigen magazine naar haar leden - De website wordt continu up to date gehouden en verbeterd - De Jonge Specialist heeft zitting in de redactieraad van de Federatie Medisch Specialisten - De Jonge Specialist heeft zitting in de redactieraad van de LAD - De ledenraad wordt actief geïnformeerd en betrokken bij landelijke ontwikkelingen

Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap

Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap 2 Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap Mercatorlaan 1200 Postbus 20057 3502 LB Utrecht info@dejongespecialist.nl www.dejongespecialist.nl @jongespecialist

Nadere informatie

INSTANTIES. Bekostigt via de Beschikbaarheidsbijdrage (uitgevoerd door de NZa) de vervolgopleidingen tot (medisch) specialist.

INSTANTIES. Bekostigt via de Beschikbaarheidsbijdrage (uitgevoerd door de NZa) de vervolgopleidingen tot (medisch) specialist. Het motto is: Nederland gezond en wel. Ambieert om iedereen in Nederland zo lang mogelijk gezond te houden, zieken zo snel mogelijk beter te maken, mensen met een beperking te ondersteunen en maatschappelijke

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016)

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) In dit document zijn de resultaten opgenomen van de bespreking

Nadere informatie

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Resultaten van een enquête over diverse aspecten van individualisering in de praktijk Project Individualisering Opleidingsduur Deelproject Toezicht en

Nadere informatie

JAARPLAN Inleiding Jaarthema Speerpunten Informatievoorziening 3. Geplande activiteiten informatievoorziening

JAARPLAN Inleiding Jaarthema Speerpunten Informatievoorziening 3. Geplande activiteiten informatievoorziening JAARPLAN 2019 1. Inleiding 1 2. Jaarthema 2 3. Speerpunten 2 4. Informatievoorziening 3 Geplande activiteiten informatievoorziening 2019 3 Doorlopende activiteiten informatievoorziening 3 5. Belangenbehartiging

Nadere informatie

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan 1 Beleidsplan DES Centrum 2016-2019 1. Terugblik 2. Missie / Visie 3. Ontwikkelingen 4. Het beleidsplan 2016-2019 De speerpunten voor de periode 2016 2019 Communicatie naar donateurs en stakeholders Kennisontwikkeling

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Nederlandse Schrijftolken Vereniging

BELEIDSPLAN. Nederlandse Schrijftolken Vereniging BELEIDSPLAN Nederlandse Schrijftolken Vereniging 2017-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Historie, missie en visie 3 2.1 Historie 3 2.2 Missie 3 2.3 Visie 3 3. Interne en externe communicatie 4 3.1 Nieuwsbrieven

Nadere informatie

Domein 7 Management en organisatie

Domein 7 Management en organisatie Domein 7 Management en organisatie Domein 7 Management en organisatie Subdomein Thema s Indicatoren 7a. Inrichting van de organisatie - Strategie - Organisatiestructuur 7a.1 Strategie 7a.2 Organisatiestructuur

Nadere informatie

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN)

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN) DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN) Kostenbewustzijn en efficiënt organiseren Datum: september 2017 Deelproject(en) Bewustzijnsproject: 1A, 1B, 1C Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel deelproject

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

De Jonge Orde parttime werken

De Jonge Orde parttime werken PARTTIME werken 2 3 inhoud Relevante wet- en regelgeving 4 Kaderbesluit 6 Geldende cao 8 Ouderschapsverlof 14 Diensten 19 Opleidingsfonds 19 conclusie 19 inleiding In Nederland is parttime werken in uiteenlopende

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ HHR (vastgesteld door het bestuur van de NVSHA op 22/11/2017)

BIJLAGE 1 BIJ HHR (vastgesteld door het bestuur van de NVSHA op 22/11/2017) Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen BIJLAGE 1 BIJ HHR (vastgesteld door het bestuur van de NVSHA op 22/11/2017) Inhoudsopgave 1 Bestuur NVSHA... 2 2 Inhoud bestuursportefeuilles... 2 2.1

Nadere informatie

Symposium NETWERKGENEESKUNDE IN DE OPLEIDING

Symposium NETWERKGENEESKUNDE IN DE OPLEIDING Symposium NETWERKGENEESKUNDE IN DE OPLEIDING Marcel Daniëls - algemeen voorzitter Federatie Medisch Specialisten - cardioloog - opleider cardiologie Jeroen Bosch Ziekenhuis Edin Hajder - voorzitter De

Nadere informatie

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Meerjarenplan 2019 Inleiding Subsidieregeling Palliatieve en Terminale zorg VWS Het ministerie van VWS geeft tot en met 2019 subsidies voor het in stand houden van een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 2 Inhoudsopgave 3 Introductie 4 Procedure 5 Voorbereiding 7 Vraag & antwoord 8 Informatie 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 3 Introductie : informatie voor aios Kwaliteit staat bij de medische

Nadere informatie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie 1800161A00-R18-477 Heike Gaasbeek/Anouk Voorn 9 maart 2018 Definitief Pagina: 2 van

Nadere informatie

Cao-ontwikkelingen Februari 2019

Cao-ontwikkelingen Februari 2019 Cao-ontwikkelingen Februari 2019 Cao GGZ 1 maart 2017 1 juni 2019 Cao Gehandicaptenzorg 1 januari 2017 31 maart 2019 De cao-tekst en de cao-app is beschikbaar. In verband met het aflopen van de cao in

Nadere informatie

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht Bijlage 4 Deelprojectplan DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht Van project naar bestendigen: jong geleerd is oud gedaan! Zo leer je aios doelmatig denken en werken Datum: 29 november

Nadere informatie

Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven

Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven Welkom Voorstellen Ervaring met het IOP Individueel opleidingsplan Aan de slag I Terugkoppeling Aan de slag II Afronding Ervaringen

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan De Jonge Specialist

Meerjarenbeleidsplan De Jonge Specialist Meerjarenbeleidsplan De Jonge Specialist 2016 2019 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. De Jonge Specialist: Visie & Missie... 4 3. Speerpunten 2016 2019... 5 4. Portefeuille opleiding... 8 5. Toekomst & Innovatie...

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten.

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten. Activiteiten Coalitie Erbij 2018 Inhoud Algemeen... 3 Coalitie Erbij in 2018... 3 Visie... 3 Missie... 3 en... 3 Kernactiviteiten van Coalitie Erbij in 2018... 4 Kernactiviteit 1: Versterken lokale aanpak...

Nadere informatie

Meerjarenplan bijgewerkt

Meerjarenplan bijgewerkt Meerjarenplan 2015-2017 bijgewerkt 30-09-2015 Stichting De Slinger Almelo www.deslingeralmelo.nl 1 1. Missie en Visie De Slinger Almelo Missie De missie van De Slinger Almelo is de betrokkenheid (MBO)

Nadere informatie

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING JANUARI 2017 2 WOORD VOORAF In 2006 is de Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot medisch specialist werkzaam in ziekenhuizen tot

Nadere informatie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie V&VN Geriatrie Jaarplan 2014-2015 Inleiding Dit jaarplan beschrijft de activiteiten die de afdeling V&VN Geriatrie voornemens is uit te voeren in 2014 en 2015. Deze activiteiten zijn gebaseerd op de missie

Nadere informatie

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX O. PROJECTOPZET Algemene gegevens Instelling: Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis Titel initiatief: Intraprofessioneel

Nadere informatie

1 november 2014 STRATEGISCH BELEIDSPLAN V&VN AFDELING REUMATOLOGIE. Strategisch Beleidsplan V&VN Reumatologie

1 november 2014 STRATEGISCH BELEIDSPLAN V&VN AFDELING REUMATOLOGIE. Strategisch Beleidsplan V&VN Reumatologie Strategisch Beleidsplan V&VN Reumatologie 2015-2018 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Missie en Visie 4 Hoofdstuk 2 Organisatie afdeling 5 Hoofdstuk 3 Doelen en activiteiten 6 a) Oprichten van werkgroepen

Nadere informatie

toonaangevend in toezicht

toonaangevend in toezicht toonaangevend in toezicht Toonaangevend in toezicht De Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn is een onafhankelijke, kritische vereniging die staat voor een een verantwoordelijk

Nadere informatie

Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde

Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde 2011 Hoogleraar Interne geneeskunde 2013 Opleidingsdirecteur

Nadere informatie

Positionering van de opleider. Michael Klemt-Kropp, MDL-arts NWZ Alkmaar Saskia Peerdeman, neurochirurg VUmc Amsterdam Janwillem van den Berg, FMS

Positionering van de opleider. Michael Klemt-Kropp, MDL-arts NWZ Alkmaar Saskia Peerdeman, neurochirurg VUmc Amsterdam Janwillem van den Berg, FMS Positionering van de opleider Michael Klemt-Kropp, MDL-arts NWZ Alkmaar Saskia Peerdeman, neurochirurg VUmc Amsterdam Janwillem van den Berg, FMS Disclosure belangen spreker (Potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Voor U ligt het nieuwste beleidsplan van de V&VN afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners. 1. Inleiding Dit beleidsplan is een leidraad voor het bestuur van de V&VN

Nadere informatie

Global Health: Gezondheid Zonder Grenzen

Global Health: Gezondheid Zonder Grenzen Global Health: Gezondheid Zonder Grenzen Totaaloverzicht activiteiten 2012-2016 (obv Beleidsplan) + Jaarplan 2012 NVTG Maart 2012 TOTAALOVERZICHT JAARPLANNING NVTG 2012 2016 ONDERWIJS Faciliteren onderwijs

Nadere informatie

Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid 1

Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid 1 Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid 1 (Besluit maatschappij en gezondheid) Het College Geneeskundige Specialismen,

Nadere informatie

NHPR. Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie Divisie van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

NHPR. Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie Divisie van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. NHPR Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie Divisie van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie Jaarverslag 2016 Inleiding De NHPR is een divisie van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie

Nadere informatie

Functieomschrijving Hoofd Huisartsopleiding UMCG

Functieomschrijving Hoofd Huisartsopleiding UMCG Pagina 1 van 5 Functiebeschrijving Hoofd Huisartsopleiding Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Doel Het hoofd huisartsopleiding (hoofd opleidingsinstituut huisartsgeneeskunde, conform regelgeving)

Nadere informatie

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee Werkplan 2016 PCG Iedereen doet mee Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen September 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 3 Activiteiten 3.1 Opnieuw opbouwen en uitbouwen

Nadere informatie

Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland. In het hart van de regio

Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland. In het hart van de regio Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland In het hart van de regio 1 Inhoudsopgave 1 RGF Zuidwest Nederland in het hart van de regio... 3 2 De highlights voor 2013... 3 2.1 Weet wat er leeft... 3 2.2 Goed geïnformeerd

Nadere informatie

Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties?

Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties? Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties? Lotte Rijksen Opdracht 1: waar knelt het? Hoe hoger de flexibiliteit in de opleiding, hoe lastiger de organisatie

Nadere informatie

Algemene profielschets voor voorzitters van de Raden van de Federatie Medisch Specialisten.

Algemene profielschets voor voorzitters van de Raden van de Federatie Medisch Specialisten. Algemene profielschets voor voorzitters van de Raden van de Federatie Medisch Specialisten. Doelstellingen van de Federatie De Federatie Medisch Specialisten is de beroepsvereniging voor en door medisch

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle Inleiding De Participatieraad (PR) bestaat uit betrokken burgers, door het College benoemd, die zich inzetten om de kwaliteit te verbeteren van de

Nadere informatie

CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni uur Inn Style, Maarssen

CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni uur Inn Style, Maarssen CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni 16.00-20.30 uur Inn Style, Maarssen In 2014 is de Federatie Medisch Specialisten gestart met het project Individualisering

Nadere informatie

Jaarplan De bevolking gezond houden

Jaarplan De bevolking gezond houden Jaarplan 2014 De bevolking gezond houden Activiteiten Planning 2014 Portefeuillehouder Kwaliteit en capaciteit specialisme M&G Kwaliteitskader KNMG Stimuleren/ondersteunen uitwerking kwaliteitskader door

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid OUD

Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid OUD Besluit van 14 maart 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het geneeskundig specialisme maatschappij en gezondheid (Besluit maatschappij en gezondheid) Het College Geneeskundige Specialismen,

Nadere informatie

TOKIO Optimum Traject. en profiel procesbegeleider

TOKIO Optimum Traject. en profiel procesbegeleider TOKIO Optimum Traject en profiel procesbegeleider TOKIO Optimum Traject en profiel procesbegeleider COLOFON Dit rapport is een uitgave van de. Het document is te downloaden via www.medischevervolgopleidingen.nl

Nadere informatie

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479 Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 Missie Wij zijn als afspiegeling van ZorgSaam een ondernemingsraad die

Nadere informatie

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Perikles Adviesgroep Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Bart Haagsma, Mirthe de Kok, Bas Litjens, Bart van Santen, Montse van Schie en Annemijn Willemsen 21 maart 2016 Perikles

Nadere informatie

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015 Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 015 versie: 3-3-015 Het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden In het Kwaliteitsregister V&V kunnen verpleegkundigen

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 januari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 januari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Evaluatie Individueel Functioneren (EIF):

Evaluatie Individueel Functioneren (EIF): Evaluatie Individueel Functioneren (EIF): terug naar de bedoeling van de vernieuwde regeling Herregistratie Edith ter Braak voormalig vrz. werkgroep Herregistratie CGS Internist-endocrinoloog UMC Utrecht

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Over de School Education Gateway. Het Europese online platform voor onderwijs

Over de School Education Gateway. Het Europese online platform voor onderwijs Over de School Education Gateway Het Europese online platform voor onderwijs EEN PLEK OM BEZIG TE ZIJN MET EUROPEES BELEID EN PRAKTIJK OP HET GEBIED VAN ONDERWIJS Over De School Education Gateway, gepresenteerd

Nadere informatie

Kwaliteit van opleiding

Kwaliteit van opleiding Waarom Card 1 Kwaliteit van opleiding Ik ben toezichthouder. De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel. Excellente opleidingen met goede onderwijsmogelijkheden zijn het fundament van goede zorg.

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2413 11 februari 2011 Instellingsbesluit Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid 2010 26 januari 2011 DGM/RB

Nadere informatie

De cao. Salaris, verlof, werktijden, arbeidsomstandigheden,

De cao. Salaris, verlof, werktijden, arbeidsomstandigheden, De cao Salaris, verlof, werktijden, arbeidsomstandigheden, scholing: in Nederland is het gebruikelijk dat werkgevers en werknemers hierover overleggen en afspraken maken zonder inmenging van de over heid.

Nadere informatie

Profiel. Directeur. Academie voor Medisch Specialisten. 6 oktober Opdrachtgever

Profiel. Directeur. Academie voor Medisch Specialisten. 6 oktober Opdrachtgever Profiel Directeur Academie voor Medisch Specialisten 6 oktober 2016 Opdrachtgever Academie voor Medisch Specialisten Voor meer informatie over de functie Manon Min, Leeuwendaal Telefoon (088) 008 68 00

Nadere informatie

Activiteitenplan Hestia 2015 Opgesteld 28 november 2014 Vastgesteld ALV 16 april 2015. Activiteitenplan 2015

Activiteitenplan Hestia 2015 Opgesteld 28 november 2014 Vastgesteld ALV 16 april 2015. Activiteitenplan 2015 Activiteitenplan Hestia 2015 Opgesteld 28 november 2014 Vastgesteld ALV 16 april 2015 Activiteitenplan 2015 Inleiding Doelstellingen van Hestia blijven ongewijzigd. Deze zijn: Het vergroten van de zichtbaarheid

Nadere informatie

Wat doen wij voor u?

Wat doen wij voor u? Wat doen wij voor u? 2 WAAROM DE FEDERATIE? Met 20.000 medisch specialisten bent u via uw wetenschappelijke vereniging aangesloten bij de Federatie Medisch Specialisten (Federatie). De Federatie is de

Nadere informatie

JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN

JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN Dit jaarplan is samengesteld door Huurders Vereniging Oosterhout om inzicht te geven in de activiteiten 2014 Pagina 2 Jaarplan HVO 2014 Inhoud Voorblad 1 Inhoud...

Nadere informatie

V&VN Pijnverpleegkundigen

V&VN Pijnverpleegkundigen V&VN Pijnverpleegkundigen Strategisch Beleidsplan 2015-2020 2015 11 30 VERSIE: 1.1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie, Visie en Eigenheid... 3 Missie... 3 Visie... 3 Eigenheid... 3 3. Afdelingsstructuur...

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie (Besluit cardiologie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 2016. Stichting Stop Dierenleed Nederland. Almere, januari 2014

Beleidsplan 2015 2016. Stichting Stop Dierenleed Nederland. Almere, januari 2014 Beleidsplan 2015 2016 Stichting Stop Dierenleed Nederland Stichting Stop Dierenleed Nederland Hartekruidpad 7 1313JJ Almere 06-10734354 www.stopdierenleednederland.org info@stopdierenleednederland.org

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019 Verbinden door Ervaring was in 2015 de titel van het strategisch plan dat ten grondslag lag aan de oprichting van het D66 Alumni Netwerk. Nu, aan het begin van 2019, zijn meer dan 460 alumni met elkaar

Nadere informatie

Jaarplan 2017 V&VN afdeling Reumatologie

Jaarplan 2017 V&VN afdeling Reumatologie Jaarplan 2017 V&VN afdeling Reumatologie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Missie en Visie 4 Hoofdstuk 2 Organisatie afdeling 5 Hoofdstuk 3 Doelen en activiteiten 6 Hoofddoelstelling 7 A. Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN

JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN JAARPLAN 2008 2010 VLF-JAARPLAN 2008 2010 (VLF-08-300L) pagina: 1 van 6 1. INLEIDING Voor u ligt het meerjarenplan van de VLF. In dit jaarplan worden de doelstellingen geformuleerd en worden de activiteiten

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015 2019 Stichting Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen Beleidsplan2015-2019 KADERSTELLING Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Self-assessmenttool voor aios

Self-assessmenttool voor aios Self-assessmenttool voor aios Drs. L.G. Rem Team MMV OOR Leiden, DOO, LUMC Dr. G.A. Blok Team MMV OOR Leiden, Leerhuis, RdGG Drs. E.P.M van Rijnsoever Aios Anesthesiologie, AAV LUMC Drs. A.J.M. de Man

Nadere informatie

Instructie arts werkzaam in het LUMC

Instructie arts werkzaam in het LUMC Voorwoord De Raad van Bestuur heeft een instructie vastgesteld voor de arts, werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Naast (en onverminderd) de rechtspositionele verhoudingen, zoals

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Platform Mantelzorg Amsterdam

JAARVERSLAG 2013. Platform Mantelzorg Amsterdam JAARVERSLAG 2013 Het PMA behartigt op basis van een onafhankelijke positie de collectieve belangen van mantelzorgers in Amsterdam. Dit gebeurt onder andere door middel van gevraagde en ongevraagde adviezen

Nadere informatie

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio 1 De sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio Aan de hand van de enquête, die eind 2015 is gehouden onder Fietsersbondleden van de afdeling Haagse regio,

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016

MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 Verenigd bekwaam Vereniging van Ziekenhuisinstrumentatietechnici Beleidsplan VZI versie 1.0 1 Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Analyse pagina 4 Strategie

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie:

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie: BELEIDSPLAN 2015-2018 Onze missie, visie en kernwaarden Freya is dé vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden niet of niet makkelijk lukt. Wij dienen primair het belang van mensen met vruchtbaarheidsproblemen,

Nadere informatie

Belangenverstrengeling sprekers : geen

Belangenverstrengeling sprekers : geen Belangenverstrengeling sprekers : geen Individualisering van de Opleiding(-sduur) Wat voor dokter ga je worden? MMV Congres, Nieuwegein 9 december 2015 Ide Heyligers orthopedisch chirurg, opleider Zuyderland

Nadere informatie

Jaarplan BGN Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

Jaarplan BGN Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) Jaarplan BGN 2017 Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) info@gewichtsconsulenten.nl www.gewichtsconsulenten.nl Inhoud Introductie en achtergrond...3 1. (Arbeids)markt en ondernemerschap...4

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2016 Stichting Bethesda voor Peru

Beleidsplan 2014-2016 Stichting Bethesda voor Peru Beleidsplan 2014-2016 Stichting Bethesda voor Peru Boslaan 25, Lunteren Correspondentieadres: Spikhorst 49, 3927 DC Renswoude KvK 09115100 info@bethesdavoorperu.nl 1. Doelstelling In de statuten is de

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC Inleiding In het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) worden artsen opgeleid tot medisch specialist (aios). De aard van de opleiding brengt met zich mee dat een belangrijk deel van de opleiding van

Nadere informatie

de SBOH, als werkgever, gevestigd in Utrecht en vertegenwoordigd door drs. J.E.T. Schmidt

de SBOH, als werkgever, gevestigd in Utrecht en vertegenwoordigd door drs. J.E.T. Schmidt Onderhandelaarsakkoord Cao SBOH voor artsen in opleiding tot huisarts, tot specialist ouderengeneeskunde en tot arts voor verstandelijk gehandicapten 2018-2019 Partijen bij de Cao SBOH de SBOH, als werkgever,

Nadere informatie

belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling

belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Geen Bedrijfsnamen

Nadere informatie

Het Kennis- en DienstverleningsCentrum ontzorgt!

Het Kennis- en DienstverleningsCentrum ontzorgt! Ik heb een vraag over goodwill. Wat is er afgesproken over pensioen? Mijn ziekenhuis gaat reorganiseren. Wat betekent dat voor mij? Individualisering van de opleiding, wat houdt dat in? Welke normen gelden

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

Communicatieplan CO₂-Prestatieladder

Communicatieplan CO₂-Prestatieladder Documentnummer: Communicatieplan CO₂ Document: 2015-12 Communicatieplan CO₂-Prestatieladder Scope 1 en 2 Bedrijf: ToekomstGroep Gedeputeerde Laanweg 47 1619 PB Andijk Postbus 4 1619 ZG Andijk T 0228-594900

Nadere informatie

Toetsingskader betreffende de overgangsregeling scholingsprogramma profielerkenning donorgeneeskunde.

Toetsingskader betreffende de overgangsregeling scholingsprogramma profielerkenning donorgeneeskunde. Toetsingskader betreffende de overgangsregeling scholingsprogramma profielerkenning donorgeneeskunde. 1. Inleiding: Per 1 januari 2015 is het vakgebied donorgeneeskunde erkend als een profiel binnen het

Nadere informatie

Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018

Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018 Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018 Inhoud Inleiding... 1 VRIJWILLIGER BESTUURSLID 2 personen gezocht... 2 VRIJWILLIGER WEBSITE BEHEERDER... 2 SOCIALE MEDIA

Nadere informatie

Bestuursplan Geervliet

Bestuursplan Geervliet Bestuursplan Geervliet Samen verder Remco Geervliet Voorzitter Mieke de Wit Algemeen Secretaris Zeno Thijsse Penningmeester Mitchel Eijkemans Secretaris Organisatie Thijs van Rens Secretaris Politiek Marceline

Nadere informatie