FUNDAMENTEEL GEDEELTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FUNDAMENTEEL GEDEELTE"

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO GRAAD: TWEEDE GRAAD LEERJAAR: EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR Studiegebied: Goud en juwelen FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie: GOUD EN JUWELEN Vak(ken): PV Praktijk goudsmeden-juwelen 15 Lt/w Vakkencode: IT-r Leerplannummer: 2001/069 (vervangt 2000/021)

2 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 1 vak PV Praktijk goudsmeden - juwelen(1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) INHOUD visie...2 beginsituatie...2 algemene doelstellingen...4 leerplandoelstellingen / leerinhouden...6 subvak 1 PV Praktijk Goudsmeden - Juwelen...6 pedagogisch-didactische wenken en timing...12 subvak 1 PV Praktijk Goudsmeden - Juwelen...12 minimale materiële vereisten...16 evaluatie...17 bibliografie...20

3 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 2 vak PV Praktijk goudsmeden - juwelen(1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) VISIE De goudsmid/juwelier moet technisch en praktisch gevormd zijn om een rol te spelen in de wereld van de sieraden en juwelen. - Sieraden en ringen hebben in het leven van de mens steeds een belangrijke rol gespeeld. Door de eeuwen heen hebben deze voorwerpen een belangrijke evolutie ondergaan. - Het beroep van goudsmid is in feite een kunstambacht dat een evolutie qua vormgeving, toegepaste technieken en materialen ondergaan heeft. - De opleiding is gespreid over vier jaar. In de 2de graad worden de fundamenten gelegd om uit te monden in een doorgevoerde opleiding in de 3de graad. - Het beroep van goudsmid/juwelier beperkt zich niet alleen tot het herstellen van sieraden en ringen. De leerling moet ook voorwerpen kunnen ontwerpen en uitvoeren. Een flinke vingervaardigheid is onontbeerlijk. - Naast de technische bagage moet bij de leerling ook sociale gerichtheid aangekweekt worden om later met klanten te kunnen omgaan. BEGINSITUATIE De studierichting beoogt leerlingen voor te bereiden op het vervaardigen van sieraden en van Juwelen met het benodigde gereedschap en volgens de geëigende methoden in het arbeidsveld. Leerlingenkermerken: gewenste instroom eventueel specifieke leerlingenkermerken Er is geen vereiste voorkennis nodig. De leerling is voldoende handig en creatief. inhoudelijke aansluitingsmogelijkheden op vervolgonderwijs en/of tewerkstelling De leerling kan doorstromen naar de derde graad. De leerling is beperkt inzetbaar voor basismetaalgericht werkzaamheden. Relatie van de specifieke vakken tot de vakken van de basisvorming De leerling kent de geometrische figuren die frequent toegepast worden in het beroep De leerling leert rekenvaardigheden in functie van beroepswerkzaamheden Houdingen De leerling heeft zin voor creativiteit en werkt nauwkeurig binnen een aangegeven tijdspanne; leert op een economisch verantwoorde manier omgaan met grondstoffen en Gereedschappen; De leerling is eerlijk, loyaal ten aanzien van de werkgever en volgt de beroepsregels, voorgeschreven door de deontologie van het vak; De leerling heeft zin voor verantwoordelijkheid, orde en netheid; De leerling leert veiligheid-, milieu- en kwaliteitsbewust denken en handelen; De leerling leert teamspirit verwerven.

4 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 3 vak PV Praktijk goudsmeden - juwelen(1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Aansluitend houdt dit het volgende in: De beroepsmatige vraagstellingen kunnen herkennen; Een veiligheids-, gezondheids- en milieubewustzijn kunnen vergroten; In aansluiting op het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs wordt van de leerlingen verwacht, dat zij onder begeleiding, de volgende attitudes ontwikkelen en /of nastreven: beroepsfierheid hebben: opbrengen van de nodige beroepsfierheid; doorzetten: erop gericht zijn een doel te bereiken; flexibel zijn: bereid zijn zich aan te passen aan de wijzigende omstandigheden; imagobewust zijn: aandacht hebben voor impact die het eigen gedrag en voorkomen op anderen kan hebben; kwaliteitsbewust zijn: actief en pro-actief gericht zijn op kwaliteit door zin voor orde en netheid te hebben; loyaliteit betuigen: sterk betrokken zijn op de organisatie, de regels en de afspraken die er gelden; milieubewust zijn: actief en pro-actief gericht zijn op het beschermen van het milieu; welzijnsbewust zijn: actief en pro-actief gericht zijn op veiligheid, gezondheid en hygiëne.

5 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 4 vak PV Praktijk goudsmeden - juwelen(1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) ALGEMENE DOELSTELLINGEN Het ligt voor de hand dat buiten de psychomotorische ook cognitieve en affectieve doelstellingen nagestreefd worden. De goudsmid/juwelier moet technisch en praktisch gevormd zijn om een rol te kunnen spelen in de wereld van sieraden en juwelen. De motivatie zal verschillend zijn naargelang de vooropleiding, de sociale en culturele herkomst. De leerling moet klanten kunnen voorlichten, begeleiden bij de aankoop van sieraden of juwelen en instaan voor dienst na verkoop. De leerling moet in staat zijn een enig stuk te vervaardigen. De opleiding moet ook de weg open laten om een gespecialiseerde tak binnen te stappen. Het is de bedoeling dat, eenmaal de leerlingen de opleiding tot een goed einde gebracht hebben, zij in staat zullen zijn de werkproblemen zelfstandig op te lossen om te voldoen aan het gestelde beroepsprofiel. Een goede coördinatie tussen de verschillende leervakken zal hierbij een belangrijke rol spelen. De materie leren verwerken tot een nuttig product. De gereedschappen, machines en toestellen op de juiste manier gebruiken en behandelen. De geschikte gereedschappen leren kiezen in verband met noodzakelijke bewerkingen. De verantwoordelijkheid inzake toepassingen van de veiligheidsvoorschriften integreren. Toestellen met veel zorg gebruiken. Gereedschappen met zorg leren gebruiken. Doelmatig inrichten van hun werkpost. Rationeel inrichten van de werkplaats. Gericht zijn op energiebesparing. De hogere gedragsniveaus "toepassen en integreren" bereiken door : training en inoefenen in de problematiek van nieuwe situaties ontwerpen, beoordelen, construeren... Integratie bereiken na langdurige motivatie, training en inoefenen. De leerlingen met behulp van catalogi of technische documentatie in staat stellen zelfstandig bestellingen te doen en herstellingen of regelingen uit te voeren.

6 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 5 vak PV Praktijk goudsmeden - juwelen(1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Onder toepassing van de juiste gereedschappen en machines en met inachtneming van de geldende voorschriften op het gebied van kwaliteitszorg, welzijnszorg, en milieuzorg, voert hij/zij volgende vaardigheden, ondersteund door kennis en houdingen, uit: 1 De leerling kan een werkplek inrichten; 2 De leerling kan de basistechnieken van het technisch tekenen met het oog op het juweeltekenen en het tekenen van een sieraad toepassen; Het normschrift kunnen toepassen; Een technische tekening en schets kunnen maken met het aangepast tekengereedschap en begrijpen; Lijnen, raaklijnen, hoeken en bogen met behulp van passer en lat precies kunnen tekenen; Uit technische tekeningen gegevens, die door de leraar opgevraagd worden, kunnen vinden; Eenvoudige juweel kunnen ontwerpen, schetsen en beschrijven naar de uitvoering toe; Eenvoudige technische tekeningen in functie van het juweel kunnen realiseren binnen de opgegeven tijd; Schaduwen kunnen aanbrengen; Een tekening kunnen inkleuren volgens opgave. 3 De leerling kan met behulp van de gekozen gereedschappen en grondstoffen voorbereidende werkzaamheden uitvoeren; Hij/zij kent de gereedschappen en de basiseigenschappen van de grondstoffen; de leerling kent de voornaamste vindplaatsen van de ertsen, die worden vernoemd in het vakgebied en de voornaamste eigenschappen van de ertsen.; de leerling kent de legeringen en hun basiseigenschappen in functie van het gebruik. 4 De leerling kan de basisbewerkingen uitvoeren om sieraden en juwelen te maken: verspanende en niet-verspanende bewerkingen, inpassen, smelten en legeren, draad en plaat bewerken, elementaire verbindingstechnieken uitvoeren; 5 De leerling kan traceren, meten en wegen volgens de wettelijk vastgestelde normen; 6 De leerling kan een werkstuk afwerken.

7 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 6 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN SUBVAK 1 PV PRAKTIJK GOUDSMEDEN - JUWELEN 1ste jaar: lestijden/week 2de jaar: lestijden/week Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen LEERINHOUDEN 1 Vijl en zaagoefeningen 1 Vijl en zaagoefeningen 1.1 Juiste werkmethoden gebruiken 1.1 Meetkundige figuren De gepaste werkhouding aannemen Handgereedschappen zoals zaag, vijl en passer kunnen gebruiken Rechte hoek Rechthoek vierkant Ovaal - cirkel Inzicht bijbrengen in de werking van het gereedschap Rechte hoek, vierkant en rechte hoek vijlen kunnen een basisvlak bewerken 1.2 Figuurzagen 1.2 Figuurzagen Zagen volgens een lijn, hoeken, bogen, monogrammen en symbolen Manueel figuurzagen 2 Boren 2 Boren Een boring aanbrengen volgens opgegeven nauwkeurigheid Boortoestellen veilig gebruiken 3 Snijden 3 Snijden Tafelboormachine Handboormachine Boormachine met flexibele aanbrenging Hand en plaatschaar hanteren Lijnen en figuren snijden met hand en plaatschaar Hand en plaatschaar veilig gebruiken 4 Een Inpasoefening afwerken met de gekende gereedschappen 4 Inpasoefening

8 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 7 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 5 Warmtebehandelingen 5 Warmtebehandelingen Een blaaspijp veilig gebruiken EHBO bij brandwonden toelichten 6 Smelten 6 Smelten De persoonlijke en algemene veiligheidsvoorwaarden toepassen Wijzen op: Gevaren van aardgas. Elementaire E.H.B.O principes in verband Met brandwonden toelichten. LEERINHOUDEN Uitgloeien van plaat en draad Smelten en gieten van messing en zilver 7 Plaatbewerkingen 7 Plaat bewerkingen Walsmachine gebruiken Plaat en draad walsen Plooigereedschappen kunnen gebruiken Warmtebehandeling toepassen Metaal opdiepen Een ronde buis trekken Walsen Plaat en draad Plooien Plaat en draad Plooien van hoeken Opdiepen Opdiepen van bolle figuren Trekken van buizen 8 Draadbewerkingen 8 Draadbewerkingen Draadtrekgereedschap gebruiken De trekijzers gebruiken Draad van verschillend profiel trekken De handelingen uitvoeren volgens opgegeven werkgang De voordelen van getrokken draad Draadtrekken Het trekken van ronde, halfronde en vierkante draad Rekken van draden Draad recht kunnen uitrekken Mogelijkheden ontdekken van getorste draad bij vormgeving Torsen van draden Torsen van tuce draden en solderen

9 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 8 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen LEERINHOUDEN 9 Soldeertechniek 9 Soldeertechniek 9.1 Soldeergereedschappen gebruiken De verschillende opeenvolgende behandelingen bij het solderen opsommen Soldeertemperaturen en samenstellingen van soldeer opzoeken Techniek van het verwarmen toepassen Techniek van het verwarmen van meerdelige en / of dunne en dikke werkstukken toepassen Veiligheidsvoorschriften bij het gebruik en klaarmaken van zuiveren toepassen 9.1 Voorbereidende bewerkingen Zuiveren van werkstuk Vijlen van soldeervlakken Borase klaarmaken Soldeer snijden 9.2 Elementaire E.H.B.O. principes in verband met ongevallen met zuiveren toelichten de techniek van het verwarmen toepassen 10 Smeedtechniek 10 Smeedtechniek 9.2 Het solderen Werkstuk boraseren Plaatsen van soldeer Hitte verdeling tot vloeibaarheid soldeer toepassen Meerdelige werkstukken solderen Dikke en dunne onderdelen tegen elkaar solderen Werkstuk kunnen witkoken 10.1 De mogelijkheden van het smeden opgeven 10.1 Plaat en draad vlaksmeden Rondsmeden van banddeel 10.2 Kop en banddeel van cachetring smeden 10.2 Smeden van cachetring 10.3 Eenvoudige vormen smeden 10.3 Vormsmeden van kopdeel 10.4 Op maat een banddeel smeden 10.4 Op maat smeden van banddeel 11 Versieringstechnieken 11 Versieringstechnieken 11.1 Creatief versieringstechnieken toepassen 11.1 Versieringstechnieken kunnen zagen en/of vijlen 11.2 Vormgeving bespreken, onderscheiden, bespreken en aantonen aan de hand van voorbeelden 11.2 Versieringstechnieken zoeken en leren gebruiken van niet vuurvaste onderdelen

10 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 9 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 12 Afwerkingtechnieken 12 Afwerkingtechnieken 12.1 Oppervlakken vlakslijpen door middel van 12.1 Slijpen 12.2 Doelmatig schuurpapier gebruiken Schuurstokken opwinden Werkstukken afwerken door middel van schuren 12.3 Polystmolen, borstels en polystvetten gebruiken Nauwkeurige hoogglans onderscheiden en fouten dedecteren Inzicht krijgen in de veiligheidsvoorschriften en gevaren bij het polysten 12.2 Schuren 12.3 Polysten 12.4 Ultra son gebruiken 12.4 Afzepen 12.5 Droogtrommel gebruiken Goede en slechte gepolyste werkstukken vergelijken 12.6 Begrijpen hoe juwelen ontworpen worden Zelfstandig ontwerpen, tekenen en uitvoeren van een eenvoudig zelfstandig juweel Een werkgang gebruiken 12.7 Het herstellen van een ring opdelen in meerdere stappen Een eenvoudige ring op maat brengen 12.8 Kunnen zagen volgens een afgetekende lijn De techniek van het ajourzagen Vijlen volgens opgegeven vorm en maten 12.5 Drogen 12.6 Vrije oefening LEERINHOUDEN Zelfstandig ontwerpen, tekenen en uitvoeren van een juweel 12.7 Herstellen van eenvoudige herstellingen 12.8 Vijl en zaagoefeningen Zagen van figuren Zagen van ajour 13 Opbouw van een hanger typeren 13 Hanger 13.1 Metaal smelten Draad en plaat walsen op aangegeven nauwkeurigheid Draad trekken op nauwkeurigheid 13.2 Inzicht krijgen in de versschillende mogelijkheden van de hedendaagse versieringstechnieken. Deze technieken ontladen en toepassen 13.1 Voorbereidende bewerkingen Smelten Walsen Draadtrekken 13.2 Versieringstechnieken Toepassing van versieringstechnieken

11 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 10 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 13.3 Inzicht krijgen in de vormbaarheid van de verschillende metalen Tangen, opdiep vervormingsgereedschap correct kunnen gebruiken Gelijkmatig plooien en opdiepen van meerdelige figuren 13.3 Vervormtechnieken 13.4 Inzicht krijgen in vormen en soorten baté technieken 13.4 Baté technieken LEERINHOUDEN Plooien, opdiepen, smeden en plastisch vervormen van plaat en / of draad 13.5 Opwinden van ogen en beugels Een oog beugel solderen Inzicht krijgen in vormgeving bij beugels Plooien en solderen van draad en / of plaat 13.5 Bevestigingssysteem Oog en beugel 14 Ringen 14 Ringen 14.1 Inzicht krijgen en eigenschappen kennen van de verschillende soorten ringen Specifieke eigenschappen Een heren en damesring kunnen opnoemen De verschillende soorten ringen rubriceren Klassieke en moderne ringen van elkaar onderscheiden Inventariseren op basis van de specifieke eigenschappen van het juweel Kunnen vertellen wat een gestampte ring is Een gestampte ring kunnen vervaardigen Een holle ring beschrijven Een eenvoudige mantelring samenstellen Een binnenband plaatsen Beseffen dat afwerken van holle juwelengevaarlijk is Ringen op maat brengen Wijzen op de problemen bij herstellingen met niet vuurvaste onderdelen 14.1 Soorten ringen Damesring herenring Klassiek modern Commercieel kunstjuweel Kop en banddeel Gestampte en gegoten ring Holle ring

12 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 11 vak PV Praktijk goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de leerjaar: 15 lestijden/week) Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 14.2 Specifieke eigenschappen kunnen samenstellen Onderscheid kennen en kunnen samenstellen Bevestigingssystemen vervaardigen voor een parel Vertellen wat plaatzettingen zijn Eigenschappen van draad beschrijven Eenvoudige plaat en draadzettingen maken 14.3 Eigenschappen kennen van gegoten juwelen Inzicht krijgen in het gietproces Gegoten juwelen samenstellen en afwerken Voor en nadelen van gietwerk opnoemen 14.4 Onderscheid maken tussen de specifieke eigenschappen van sierspelden nieuwe materialen gebruiken De werking van een hieltje aantonen De werking van een bolslot en een schuifslot kunnen uitleggen Een speld en een hieltje vervaardigen Een bevestigingssysteem solderen 14.2 Versieringstechnieken Parels Edelstenen 14.3 Gietwerk Herstellingen 14.4 Sierspeld Soorten sierspelden Materiaalkeuze Sluitsystemen 15 Armband 15 Armband 15.1 De verschillende soorten armbanden rubriceren 15.1 Soorten armband 15.2 De verschillende gebruikte bewegingen rubriceren Een driedelige beweging samenstellen 15.3 De werking van een slot bespreken De verschillende delen van een slot kunnen tonen De veer vervaardigen Een slot inwerken in de armband 15.4 De verschillende soorten veiligheidssystemen rubriceren Vervaardigen van een achtje 15.5 Eenvoudige herstellingen uitvoeren aan juwelen, armbanden, sluitingen, en aanverwanten 15.2 Bewegingen 15.3 Sluitsystemen 15.4 Veiligheidssystemen 15.5 Herstellingen 15.6 De werkgang bij het herstellen van een juweel kunnen bespreken 15.6 Vrije oefening LEERINHOUDEN

13 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 12 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN EN TIMING SUBVAK 1 PV PRAKTIJK GOUDSMEDEN - JUWELEN Een leerplan is geen handboek, maar een document dat doelstellingen bevat die de leerkracht continu voor ogen moet hebben, zowel bij de redactie van zijn jaarplan als bij de voorbereiding van zijn lessen. De verschillende soorten van doelstellingen zoals cognitieve affectieve en psychomotorische, worden niet afzonderlijk gerubriceerd omdat ze ook in de praktijk in elkaar verweven zijn, al hebben ze elk hun specifieke eigenheden. Leerplandoelstellingen geven een nadere differentiatie van de einddoelstellingen. Ze geven duidelijk aan wat er in een bepaald leerjaar dient te worden bereikt. De leerplandoelstellingen vormen een tussenschakel tussen de einddoelstellingen en de concreetobserveerbare lesdoelen. Ze zijn het uitgangspunt van de lesdoelstellingen en vormen als het ware een overkoepeling ervan. Een goed geformuleerd leerdoel omvat steeds twee componenten: het gedragsniveau en de (leer) inhoud. In tegenstelling tot de leerplandoelstellingen, worden de lesdoelstellingen geformuleerd in concreet observeerbaar gedrag (inhouds- en gedragsniveau`s). In een lesdoelstelling drukt de leerkracht uit wat hij in een welbepaalde les wil realiseren. Dat moet zeer concreet zijn, zodat het leer- en vormingsproces ( de didactische methode, de leerstof en de media) er goed op afgestemd kunnen worden. Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren. Fouten van leerlingen individueel verbeteren. Indien blijkt dat een groter aantal leerlingen de handeling verkeerd begrepen heeft, moet deze voor de gehele groep herhaald worden. De leerkracht voorziet korte en afwisselende opdrachten. Dit stimuleert de werklust van de leerlingen. Parallellisme nastreven tussen technisch tekenen en praktijk. Begrippen in verband met veiligheid, hygiëne en onderhoud van gereedschappen en machines moeten steeds aan bod komen. Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen. Dit leerplan geldt voor een lestijdenpakket van 25 weken op schooljaarbasis In het geheel van de leerstofbehandeling staat de praktijkgerichte invulling van de leerstofitems voorop. Dit betekent dat de leerkracht gebruik maakt van concrete documenten en reële situaties. Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen. Ze bevatten de principes van aanschouwelijkheid, geleidelijkheid en leerlingenmotivatie. Het gebruik van de overheadprojector versterkt de impact op de klassfeer en is nuttig voor het overzichtelijk aanbrengen van leerstof. Een goede coördinatie tussen de verschillende leervakken zal hierbij een belangrijke rol spelen.

14 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 13 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Nr. Pedagogisch-didactische wenken Timing 1 Vijl en zaagoefeningen 100 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen Gericht zijn op planmatig werken Zin voor orde, netheid en veiligheid De vijloefeningen integreren in de toepassingen 2 Boren 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Begrippen in verband met veiligheid, hygiëne en onderhoud van gereedschappen en machines moeten steeds aan bod komen De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen Gericht zijn op planmatig werken Zin voor orde, netheid en veiligheid Belang hechten aan de snijcondities van de boor 3 Snijden 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen Gericht zijn op planmatig werken Zin voor orde, netheid en veiligheid 4 Inpasoefening 50 Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen Gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie De leraar demonstreert de werkmethode Gericht zijn op planmatig werken Integreren met de andere leerstof

15 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 14 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Nr. Pedagogisch-didactische wenken Timing 5 Warmtebehandelingen 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie Begrippen in verband met veiligheid, hygiëne en onderhoud van gereedschappen en machines moeten steeds aan bod komen Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen 6 Smelten 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Begrippen in verband met veiligheid, hygiëne en onderhoud van gereedschappen en machines moeten steeds aan bod komen Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen 7 Plaat bewerkingen 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen Gericht zijn op planmatig werken 8 Draadbewerkingen 25 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen Zin voor orde, netheid en veiligheid 9 Soldeertechniek 50 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden Aandacht vestigen op de juiste lichaamshoudingen Zin voor orde, netheid en veiligheid 10 Smeedtechniek 50 Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden Zin voor orde, netheid en veiligheid 11 Versieringstechnieken Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. 100 De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen, gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie Zin voor orde, netheid en veiligheid

16 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 15 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Nr. Pedagogisch-didactische wenken Timing 12 Afwerkingtechnieken 100 Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. Het is belangrijk van in het begin de leerlingen een goede en juiste werkmethode aan te leren De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen Het principe van voor- en nadelen Gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie Gericht zijn op planmatig werken Zin voor orde, netheid en veiligheid Telkens het gepaste didactisch materiaal inschakelen De veiligheidsaspecten verduidelijken met praktische voorbeelden 13 Hanger Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. 50 De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen 14 Ringen Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. 50 De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen Gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie Zin voor orde, netheid en veiligheid 15 Armband Bij het creëren van een onderwijssituatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de evenwichtige opbouw van de opeenvolgende lesfases. Elke lesfase wordt beëindigd met een duidelijke synthese. 50 Gericht zijn op het onderscheid tussen details en essentie De gehanteerde werkvormen staan doordacht in functie van de leerinhouden en doelstellingen Zin voor orde, netheid en veiligheid Het principe van voor- en nadelen Gericht zijn op planmatig werken

17 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 16 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN - Draadtrekbank - Set draadtrekijzers ( verschillende profielen) - Set draadtrektangen - Bankschroef - Valhamer + matrijzen - Plaatschaar - Tafelboormachine - Hangboormachine met flexibel - Elektrisch aangedreven slijpmolen - Trouwringapparaat - Werkbank - Polijstmolen met verschillende soorten polijstborstels - Ultrasoon - Droogapparaat - Set vijlen - Set naaldvijlen - Schuifmaat - Meetlat - Maatstok - Rechte passer - Traceernaald - Set tangen: - Metaalschaar - Handschroef - Houten hamer - Zaagbeugel voor goudsmid - Boraxpot - Soldeertang - Soldeerbrander - Soldeersteen - Gietinstallatie - Pincetten - Amarilsteen - Oliesteen - Frezen in verschillende vormen en maten - Graveermachine ( pantograaf ) - Micrometer

18 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 17 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) - Weegschaal - Toetsgereedschap - Aambeeld en smeedhamer - Set opdiepmateriaal - Set uitkapmateriaal - Profieltas - Set boren - Plaat-en draadwalsmachine - Set stekers: - Lakstok - Smeedstaaf - Ringmaten - Afkookapparaat ( vitriool ) - Smeltbrander - Smeltkroezen + houder EVALUATIE Onderscheid moet gemaakt worden tussen de evaluatie van het leerproces en de evaluatie van het eindproduct. Bij de procesevaluatie wordt doorlopend gepeild naar de verwerking van het leerproces, met de bedoeling dit proces zo nodig bij te sturen, zodat elke leerling op de meest effectieve manier kan leren. De klemtoon ligt hierbij duidelijk op het optimaal functioneren van de leerling. Het verloop van het proces wordt, vooraf, door de leraar uitgetekend. Zij/hij bepaalt welke de verschillende stappen zijn; welke fouten op elk moment ontoelaatbaar zijn; welke fouten daartegen kunnen gemaakt worden. Afhankelijk van het resultaat van feedback-momenten (evaluaties na elke opdracht of deelopdracht) wordt het proces verder gezet of zo nodig bijgestuurd. Om de leerling te motiveren gebeurt dit in een constructieve, positieve sfeer. Productevaluatie gebeurt op het einde van het leerproces (bijvoorbeeld na een hoofdstuk, een opdrachtenreeks, een project, een trimester...). Hierbij wordt nagegaan in hoeverre de leerling de basisdoelstellingen bereikt heeft. Elke evaluatie dient te vertrekken vanuit duidelijke en operationele doelstellingen. Zowel het proces als het product moeten op een zo objectief mogelijke manier geëvalueerd worden. De evaluatie steunt altijd op een vaardigheids- en werkanalyse die het verloop, de verantwoording en de criteria weergeeft van de opdracht. Proces- en productgericht evalueren kan vier aspecten omvatten: de denkactiviteit (bijvoorbeeld instructies lezen, aantekeningen maken, ). de motorische handelingen (bijvoorbeeld verbindingen maken, ). de praktijk-attitudes (bijvoorbeeld nauwkeurig werken, scherp waarnemen, ). de uitvoeringstijd, waarbij gestreefd wordt naar een haalbaarheid voor 90 % van de leerlingen. Bij de evaluatie zal er in ieder geval rekening gehouden worden met het feit dat het om leerlingen gaat. Onnauwkeurig werken, kleine fouten maken, moet in zekere mate aanvaardbaar zijn. Belangrijk is de evolutie.

19 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 18 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Daarom zal de lerares/leraar voortdurend de vorderingen van de leerlingen controleren. Indien nodig zal zij/hij meteen remediërend optreden. Bij het begin van iedere praktijkopdracht zal de lerares/leraar (indien nodig aan alle leerlingen afzonderlijk) meedelen welke (sub)doelstellingen tijdens die les moeten bereikt of nagestreefd worden: iedere leerling moet bij het begin van iedere les weten wat van hem tijdens die les verwacht wordt. In het evaluatieproces kunnen 3 stappen onderscheiden worden: registreren (door middel van een evaluatieschema), interpreteren (door middel van een vierpuntenschaal), rapporteren. Registreren Om zo objectief mogelijk te kunnen registreren, wordt voor elke praktijkopdracht (met de daarbij horende gedragsvaardigheden) een evaluatieschema opgesteld. Zo n schema bevat alle doelstellingen (met de daarbij horende subdoelstellingen) en attitudes die bij de opdracht zullen geëvalueerd worden. Het is niet noodzakelijk om bij alle opdrachten steeds alle mogelijke subdoelstellingen te evalueren. Sommige subdoelstellingen kunnen eventueel weggelaten worden als ze vroeger reeds vaker aan bod kwamen of later ruimschoots aan bod zullen komen. De selectie van de attitudes en de wijze van registratie, wordt in vakgroep overlegd. Bepaalde aspecten zijn objectief meetbaar (bijvoorbeeld een buis op lengte zagen binnen een aangegeven tolerantie), andere aspecten zijn subjectief waarneembaar (bijvoorbeeld een geschikte kleurcombinatie kiezen). De mate waarin een objectief waarneembare doelstelling bereikt werd, kan in het schema aangeduid worden door middel van een twee-puntenschaal: + : doelstelling bereikt! : doelstelling niet bereikt Voor niet objectief meetbare doelstellingen wordt geadviseerd om te werken met een drie puntenschaal: + : doelstelling bereikt " : doelstelling niet helemaal bereikt! : doelstelling niet bereikt Door het evaluatieschema samen met de opgave ter beschikking van de leerling te stellen, kan de zelfevaluatie bij de leerling sterk aangemoedigd worden.

20 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 19 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Interpreteren Door middel van het evaluatieschema controleert de lerares/leraar bij het einde van iedere les in welke mate de leerlingen de vooropgestelde lesdoelstellingen bereikten. Dit wordt kort met iedere leerling individueel besproken. Aan de registraties in het evaluatieschema kunnen verschillende interpretaties gegeven worden. Enkele voorbeelden: + (doel bereikt) " (doel niet helemaal bereikt)! (doel niet bereikt) niveau is voldoende voldoende maar leemten voor verbetering vatbaar niveau onvoldoende onaanvaardbaar niveau nagenoeg foutloos nagenoeg correct aanvaardbare tekorten aanvaardbaar aantal lichte of detailfouten of leerproces fouten schadelijke fouten onvergeeflijke fouten zware inbreuken volledig kleine tekorten onvolledig zware tekorten behoorlijk, zinvol storingen, fragmentarisch onlogische uitvoering kan het en doet het vrijwel altijd, spontaan en zonder aarzelen kan het en doet het af en toe, zonder overtuiging, wisselvalling kan het niet, doet het niet of nooit, afwijzend en met tegenzin Om eenvormigheid te bekomen in verband met de gebruikte interpretatie, is een overleg binnen de vakgroep absoluut noodzakelijk. Rapportering Na iedere les (liefst uiterlijk bij het begin van de volgende les) worden de resultaten van het evaluatieschema omgezet op een vierpuntenschaal. Die quotatie wordt in de agenda van de leerling genoteerd, waarbij uiteraard voldoende aandacht moet besteed worden aan een eventueel noodzakelijke remediëring. De omzetting van de (eventueel gewogen) evaluaties kan op verschillende manieren gebeuren. Om eenvormig te kunnen omzetten, is een overleg binnen de vakgroep absoluut noodzakelijk. Hoe de omzetting zal gebeuren moet in ieder geval vooraf vastgelegd worden. Dit kan bijvoorbeeld als volgt gebeuren. Heel goed meer dan 80% van de sub-vaardigheden, subdoelstellingen zijn bereikt (nagenoeg) foutloos, uitstekend, enkel + codes volledig zelfstandig uitgevoerd vlotte uitvoering, met overtuiging, belangstelling, Goed 60 à 80 % van de onmisbare vaardigheden of doelstellingen zijn bereikt veel + en weinig " codes aanvaardbare kwaliteitsverschillen aanvaardbare proces-leerfouten geen schadelijke fouten zichtbare vorderingen

21 BSO 2de graad optie Goud en juwelen 20 vak PV praktijk Goudsmeden juwelen (1ste leerjaar: 15 lestijden/week, 2de jaar: 15 lestijden/week) Zwak 50 à 60 % van de onmisbare vaardigheden of doelstellingen zijn bereikt alleen een deel van de subdoelen zijn bereikt weinig + en veel " codes veel onnodige leerfouten soms zware schadelijke fouten geen zichtbare vorderingen Niet goed minder dan 50% van de onmisbare vaardigheden of doelstellingen zijn bereikt veel " codes of alleen maar " codes en - codes veel schadelijke of onvergeeflijke fouten, onlogisch handelingen Het rapportcijfer Naar het rapport toe moeten alle quotaties (vierpuntenschaal resultaat van remediëring) omgezet worden naar een cijfer. Ook die omzetting moet overlegd worden binnen de vakwerkgroep. Alle ernstige tekorten (cf. diverse evaluatieschema s) worden steeds vermeld in de rubriek commentaar, waarbij er steeds een duidelijk geformuleerde remediëring moet voorzien worden (geen algemene opmerkingen). BIBLIOGRAFIE - ART AURA Schmuck (tijdschrift - Ebner Verlag) - 20TH Century Jewelry Pullée Caroline - Hallord Press - CURSUS EDELSMEEDKUNST Storme Patrick Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen - GRAPHIC DESIGN + Designers Alan and Isabella Livingston - World of Art - JAPANESE CONTEMPORARY JEWELRY - Snoeck Ducaju & Zoon - KUNST VAN ALTIMIRA TOT HEDEN - F. Adriaens, P. Baudoin, A. Claerhout, Nederlandse boekhandel, Antwerpen - Amsterdam - EDELSTENEN K. Hartman, B. Binnewies W.J. Thieme & Cie - Zutphen - HET GOUD VAN TOETANCHAMON - m.v. Seton - Williams- ICOB - METALEN LEGERINGEN Stichting IVIO voor de Federatie Goud & Zilver - ORNAMENTA Internationale Schmuckkunst - Prestel - SIERADEN. Van de late 18de tot Vroeg 20ste eeuw Lydia - Lida Deniel - Spectrum Utrecht Antwerpen - SIERADEN MAKEN Rod Edwards Gaade Armerongen - TOVER VAN EDELSTENEN. Juwelen uit 16de tot 19de eeuw K.B. - VADEMECUM VOOR JUWELIERS & GOUDSMEDEN J.A. Cuypers en M.TH. Jacobs Stam Kemperman - Hoboken - WELKE STEEN IS DAT R. Börner - Thieme & Cie - Zutphen STENEN EN PARELS Elseviers gids van edel en sierstenen met 1500 afbeeldingen in kleur Edelstenen - k Hartman, B Binnewies, W.J. Thieme en cie- Zutphen

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Lichaamsverzorging FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Haarzorg Vak(ken): PV Praktijk / stages bio-esthetiek

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o BSO TWEEDE GRAAD vak TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE 1 u/w IT-o 2000/095 (vervangt 97323) TV AUTOTECHNIEK / CARROSSSERIE INHOUDSOPGAVE Beginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak. 2000/096 (vervangt 97323) TV CARROSSERIE / AUTOTECHNIEKEN. 1 u/w. IT -o

BSO TWEEDE GRAAD. vak. 2000/096 (vervangt 97323) TV CARROSSERIE / AUTOTECHNIEKEN. 1 u/w. IT -o SO TWEEDE GRAAD vak TV CARROSSERIE / AUTOTECHNIEKEN 1 u/w IT -o 2000/096 (vervangt 97323) TV CARROSSERIE / AUTOTECHNIEKEN INHOUDSOPGAVE eginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

FUNDAMENTEEL GEDEELTE

FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO GRAAD: TWEEDE GRAAD LEERJAAR: Eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie: INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN Vak(ken): PV

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Land- en tuinbouw FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Paardrijden en -verzorgen Vak(ken): PV Praktijk

Nadere informatie

PV Praktijk goudsmeden-juwelen TV Goudsmeden-juwelen

PV Praktijk goudsmeden-juwelen TV Goudsmeden-juwelen LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: PV Praktijk goudsmeden-juwelen TV Goudsmeden-juwelen Specifiek gedeelte 15/15 lt/w 7/7 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Goud en juwelen Juwelen

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e BSO TWEEDE GRAAD vak TV ELEKTRICITEIT 1 u/week IT-e 2000/057 (vervangt 98036) 1 2 e graad SO Vak: ELEKTRICITEIT TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w BEGINSITUATIE VOOR HET VAK Voor het vak elektriciteit

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: Derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Elektrische installatietechnieken Vak(ken):

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Zilversmid BO JU 03 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

PV Praktijk goud PV/TV Stage goud TV Goud

PV Praktijk goud PV/TV Stage goud TV Goud LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: PV Praktijk goud PV/TV Stage goud TV Goud Specifiek gedeelte 18 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Juwelencreatie Juwelen BSO derde

Nadere informatie

BASISOPTIE SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom EERSTE GRAAD TWEEDE LEERJAAR MARITIEME VORMING. TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w.

BASISOPTIE SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom EERSTE GRAAD TWEEDE LEERJAAR MARITIEME VORMING. TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom GRAAD: EERSTE GRAAD LEERJAAR: TWEEDE LEERJAAR BASISOPTIE BASISOPTIE: MARITIEME VORMING Vak(ken): TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar. Koeling en warmte Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar. Koeling en warmte Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Koeling en warmte Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s) Elektrische installaties

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Elektriciteit - elektronica Elektromechanica

Nadere informatie

Technisch proces doorlopen. Stap 1: probleem of behoefte

Technisch proces doorlopen. Stap 1: probleem of behoefte Technisch proces doorlopen Stap 1: probleem of behoefte 2 Probleemstelling Opdracht Het speelgoed museum van Mechelen organiseert een wedstrijd voor het ontwerpen van een popje. Alle leerlingen van de

Nadere informatie

Kijkwijzer technologische opvoeding

Kijkwijzer technologische opvoeding Kijkwijzer technologische opvoeding Anders kijken naar kinderen tijdens technologische activiteiten. Een kernbegrip bij de evaluatie van het werk van de leerlingen is measurable learning outcome, het meetbaar

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Lichaamsverzorging FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Haarzorg Vak(ken): PV Praktijk / stages dameskappen

Nadere informatie

FUNDAMENTEEL GEDEELTE

FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO GRAAD: DERDE GRAAD LEERJAAR: EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR Studiegebied: Maritieme opleidingen FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie: RIJN- EN BINNENVAART Vak(ken): PV Praktijk

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Elektrotechnieken Vak(ken): PV Praktijk

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Goudsmid BO JU 02 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 19 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud... 4 1.3 Certificering...

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

PV P/ ELEKTRICITEIT / P/ AUTOTECHNIEKEN

PV P/ ELEKTRICITEIT / P/ AUTOTECHNIEKEN BSO TWEEDE GRAAD vak PV P/ ELEKTRICITEIT / P/ AUTOTECHNIEKEN TV ELEKTRICITEIT / AUTOTECHNIEKEN 3 u/w 1 u/w IT- e - o 2000/047 (vervangt 97323 en 99005) PRAKTIJK ELEKTRICITEIT / AUTOTECHNIEK INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Juweelhersteller BO JU 05 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto VSKO Leerplan OPLEIDING Zwevende module Modulair Studiegebied Auto Goedkeuringscode 2010/149/6//D 31 januari 2010 Administratieve groep: 34630 / 34631 Gevaarlijke Stoffen 40 Leerplan Zwevende module Studiegebied

Nadere informatie

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad)

Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Leerlingen op de werf (opleiding ruwbouw derde graad) Werkplekleren Reeds zes jaren krijgen leerlingen van de derde graad ruwbouw praktijk op de werf. Waarom samenwerken met bedrijven? Weinig beperking

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS Guimardstraat 1-1040 BRUSSEL LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS KUNSTINITIATIE ETALAGE EN STANDENDECORATIE PUBLICITEITSGRAFIEK Derde graad BSO Brussel -Licap

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek

Nadere informatie

Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014

Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014 Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014 Edelsmeden bij Nancy De cursus wordt gegeven door edelsmid Nancy Solleveld. Nancy Solleveld heeft haar opleiding genoten in Schoonhoven, Sinds

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO GRAAD: TWEEDE GRAAD LEERJAAR: Studiegebied: Optie: EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR Personenzorg VERZORGING-VOEDING COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): Vakkencode: PV Praktijk

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN WETENSCHAPPELIJK TEKENEN TWEEDE GRAAD TSO TECHNIEK-WETENSCHAPPEN COMPLEMENTAIR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (Vervangt leerplan D/1998/0279/021A vanaf 1 september 2013) Vlaams Verbond van

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl10 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 04 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

www.persisvanschaik.nl Langendijk 11 4201 CE Gorinchem Tel: 0183-660221 Workshop goudsmeden

www.persisvanschaik.nl Langendijk 11 4201 CE Gorinchem Tel: 0183-660221 Workshop goudsmeden ATELIER Persis sieraden Persis Lynn van Schaik www.persisvanschaik.nl Langendijk 11 4201 CE Gorinchem Tel: 0183-660221 Workshop goudsmeden Wilt u graag uw eigen sieraden ontwerpen en op ambachtelijke wijze

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl12 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding Graveur BO JU 06 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: Derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Elektrische installatietechnieken Vak(ken):

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica-elektriciteit FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Elektriciteit-elektronica Vak(ken): TV Elektronica

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar LICHAAMSVERZORGING PV PRAKTIJK BIO-ESTHETIEK. (Vervangt 2002/086)

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar LICHAAMSVERZORGING PV PRAKTIJK BIO-ESTHETIEK. (Vervangt 2002/086) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: LICHAAMSVERZORGING Optie(s) Bio-esthetiek Vak(ken): PV PRAKTIJK BIO-ESTHETIEK TV BIO-ESTHETIEK 10/10

Nadere informatie

Studiegebied KANT Leerplan Naaldkant BSO 3

Studiegebied KANT Leerplan Naaldkant BSO 3 Studiegebied KANT BSO 3 04-05/1305/V CVO Sint-Godelieve vzw Nieuwstraat 5 8000 Brugge januari 2005 1 Beginsituatie - toelatingsvoorwaarden De cursist die de opleiding naaldkant wil starten moet aan geen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Pagina 1 van 5 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Procesevaluatie: richt zich op de kwaliteit van het leerproces en probeert dus het leerproces van de leerlingen en het onderwijsproces (het didactisch

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: Derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Bouw Hout FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Bouwtechnieken Houttechnieken Vak(ken): TV Elektriciteit

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen RLLL-RLLL-ADV-002bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Juwelen Opleiding BO JU 03 (Ontwerp) Versie {1.0} {Ontwerp} Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder)

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector Bouw Beginsituatie:

Nadere informatie

3KA Toegepaste informatica

3KA Toegepaste informatica 3KA Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2008 WOORD VOORAF Alle leerlingen verwerven de basisvaardigheden van ICT in het eerste jaar van de eerste graad

Nadere informatie

Jaarplan PV elektriciteit

Jaarplan PV elektriciteit Schooljaar 2012-2013 Leerkracht(): Gert Vandersmiss Vak: PV elektriciteit Klass: 3BAUTOA15 Schooljaar: 2012-2013 Algeme gegevs Gebruikte handboek: Leerplannummer: LICAP... 2 Knismaking met vervanger Joerie

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

Dhr. P. Adriaenssens VTS Sint-Niklaas Klas:.. Naam leerling:

Dhr. P. Adriaenssens VTS Sint-Niklaas Klas:.. Naam leerling: Kruisverbinding op halve houtdikte Dhr. P. Adriaenssens VTS Sint-Niklaas Klas:.. Naam leerling: INHOUD 1 ORGANISATIE... 3 1.1 DE METALEN BLOKSCHAAF... 3 1.1.1 Gebruik... 3 1.1.2 Voordelen... 3 1.1.3 Nadelen...

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Auto FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Auto Vak(ken): PV Praktijk / stages elektriciteit / autotechniek

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar. Mechanica-elektriciteit

SECUNDAIR ONDERWIJS. eerste en tweede leerjaar. Mechanica-elektriciteit SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica-elektriciteit Optie(s) Basismechanica Vak(ken): PV Praktijk sanitair/centrale verwarming

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Mechanica-elektriciteit. Specifiek gedeelte. Elektromechanica.

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Mechanica-elektriciteit. Specifiek gedeelte. Elektromechanica. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Mechanica-elektriciteit Specifiek gedeelte Optie(s) Elektromechanica Vak(ken): PV Praktijk mechanica

Nadere informatie

6 Mens en techniek ICT 1ste graad

6 Mens en techniek ICT 1ste graad Materialen 6.1 Kinderen zien in dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen. OD2.1 ET2.1 vervoeren van bananen link met tandwielen van de fiets maken van een ribbelmachine

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

VOET EN WISKUNDE. 1 Inleiding: Wiskundevorming

VOET EN WISKUNDE. 1 Inleiding: Wiskundevorming Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat, 00 Brussel VOET EN WISKUNDE Inleiding: vorming Een actuele denkwijze over wiskundevorming gaat uit van competenties. Het gaat om een

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Gebruikte bronnen voor de leerlingen: bundel verzorging - ziek zijn, instrumenten van een dokter

Gebruikte bronnen voor de leerlingen: bundel verzorging - ziek zijn, instrumenten van een dokter LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

P/BWI/1.3 Deeltaak: profielen en kozijnen waterpas en te lood stellen en het meterpeil aanbrengen aan de hand van werktekeningen.

P/BWI/1.3 Deeltaak: profielen en kozijnen waterpas en te lood stellen en het meterpeil aanbrengen aan de hand van werktekeningen. Profieldelen Profiel: Bouwen, wonen en interieur BB KB GL Bouwproces en bouwvoorbereiding Taak: een kleinschalig bouwproject voorbereiden en het bouwproces organiseren maatvoeren en uitzetten profielen

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum Techniek (2013-2014) In het vademecum geef ik jullie graag een overzicht van de begrippen

Nadere informatie

Krachtige leeromgevingen. Groepssessie 1: Curriculum Versie groep 1

Krachtige leeromgevingen. Groepssessie 1: Curriculum Versie groep 1 Krachtige leeromgevingen Groepssessie 1: Curriculum Versie groep 1 Planning groepssessies 1. Curriculum (vandaag) 2. Toetsen en evalueren (donderdag 30/10) Groepssessie 1 1. Curriculum op macroniveau 2.

Nadere informatie

Kerntaak 2: Vervaardigt sieraden

Kerntaak 2: Vervaardigt sieraden Kerntaak 2: Vervaardigt sieraden Werkproces 2.1: Maakt plan van aanpak voor vervaardigen van sieraad De basisgoudsmid maakt op basis van het ontwerp en/of de verwachtingen van de opdrachtgever een efficiënt

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE. Naamloos jaar harde sector SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: Graad: Jaar: BSO derde graad derde leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Naamloos jaar harde sector Vak(ken): PV/TV Stage Autotechniek (bouwplaatsmachines) en/of PV/TV Stage Elektriciteit/mechanica/voeding

Nadere informatie

FUNDAMENTEEL GEDEELTE

FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO GRAAD: TWEEDE GRAAD LEERJAAR: EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR Studiegebied: Goud en juwelen FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie: GOUD EN JUWELEN Vak(ken): TV Goudsmeden-juwelen

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE September 2012 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf... 6 Hoofdstuk 1: Communicatie en feedback... 7 1.1 De roos van Leary... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.1.1 Acht leraarstypen...

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

VR DOC.0209/23

VR DOC.0209/23 VR 2019 2202 DOC.0209/23 Bijlage. Beschrijving van de beroepskwalificatie van juweelontwerper/goudsmid (0404) als vermeld in artikel 1. 1. GLOBAAL a. Titel Juweelontwerper/goudsmid b. Definitie Ontwerpt,

Nadere informatie

FUNDAMENTEEL GEDEELTE

FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: derde leerjaar FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Land- en tuinbouwmechanisatie Vak(ken): PV Praktijk elektriciteit/autotechniek TV elektriciteit/autotechniek

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker)

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling Wanneer de schoolbel s morgens rinkelt moet je nog op zoek gaan naar je schooltas. Snel grijp je een schooltas uit het rek. Even later

Nadere informatie

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be KOETSWERKHERSTELLER Brochure: modulefiches Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be Module: Basis Elektriciteit (M ME C 100) Lestijden: 40 (10 TV + 30 PV) De inhoud van de module beoogt

Nadere informatie

TECHNISCHE ACTIVITEITEN

TECHNISCHE ACTIVITEITEN TECHNISCHE ACTIVITEITEN EERSTE GRAAD EERSTE LEERJAAR-KEUZEGEDEELTE LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt leerplan D/2010/7841/101 vanaf 1 september 2011) Vlaams Verbond van het Katholiek

Nadere informatie

INHOUD. BSO 3de graad Houtbewerking Complementair gedeelte 1 PV Praktijk hout (1ste jaar: 1 of 2 lestijden/week, 2de jaar: 1 of 2 lestijden/week)

INHOUD. BSO 3de graad Houtbewerking Complementair gedeelte 1 PV Praktijk hout (1ste jaar: 1 of 2 lestijden/week, 2de jaar: 1 of 2 lestijden/week) BSO 3de graad Houtbewerking Complementair gedeelte 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...2 Algemene doelstellingen...2 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...3 Ramen en deuren in kunststof...3 Pedagogisch-didactische

Nadere informatie

* schrappen wat niet past

* schrappen wat niet past SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING LESEVALUATIEDOCUMENT Gelieve deze tabel in te vullen Naam cursist (lio /stagiair*): Naam vakmentor /stagebegeleider /liobegeleider*: Naam Stageschool/Lioschool*: Graad en leerjaar:

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d 1 Leerplannen Eerste graad A-stroom (D/2009/7841/003) In voege sinds 1 september 2009 Tweede graad KSO/TSO (D/2002/0279/048) In voege sinds 1 september 2002

Nadere informatie

Gesubsidieerde Gemeentelijke Lagere School Mgr. Schottestraat 3b 8650 Houthulst. Pedagogisch project

Gesubsidieerde Gemeentelijke Lagere School Mgr. Schottestraat 3b 8650 Houthulst. Pedagogisch project Gesubsidieerde Gemeentelijke Lagere School Mgr. Schottestraat 3b 8650 Houthulst Pedagogisch project 1. Een open school toegankelijk voor iedereen, ongeacht zijn of haar ideologische, religieuze of filosofische

Nadere informatie

INSPECTIEVERSLAG OVER DE OPVOLGINGSDOORLICHTING

INSPECTIEVERSLAG OVER DE OPVOLGINGSDOORLICHTING Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel INSPECTIEVERSLAG OVER DE OPVOLGINGSDOORLICHTING Niveau SO Instellingsnummer 117754 Instelling directeur

Nadere informatie

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek 1 kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en ontwikkelingsdoelen techniek 2 Ontwikkelingsdoelen techniek Kleuteronderwijs De kleuters kunnen 2.1

Nadere informatie

Afdelingsreglement. Publiciteit en etalage Publiciteitsgrafiek Publiciteit en illustratie

Afdelingsreglement. Publiciteit en etalage Publiciteitsgrafiek Publiciteit en illustratie Afdelingsreglement Publiciteit en etalage Publiciteitsgrafiek Publiciteit en illustratie Schooljaar: 2015-2016 Naam: Atelierreglement 1 Visie In het beroep secundair onderwijs doen de leerlingen van het

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR CONTAINERHERSTELLER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR CONTAINERHERSTELLER OPLEIDINGENSTRUCTUUR CONTAINERHERSTELLER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HOEKNAADLASSER Beroepscompetentieprofiel (SERV/INOM, juli 2008) PLAATLASSER

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Documenten van de leraar SECUNDAIR ONDERWIJS Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied)

Nadere informatie

OPLEIDINGSFICHE. Vakman houtsnijwerk

OPLEIDINGSFICHE. Vakman houtsnijwerk OPLEIDINGSFICHE Studiegebied Opleiding Ambachtelijk erfgoed Vakman houtsnijwerk Module Aantal lestijden* Officiële module-code Vereiste voorkennis Initiatie houtsnijwerk: 60 Lt M HO 040 Geen vlak snijwerk

Nadere informatie

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Opleidingsinstelling Adres Telefoon fax BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Identificatie Naam student/cursist: Opleidingsonderdeel/module: Stageplaats: Vakmentoren: naam en contactgegevens Periode: O

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Juwelen FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Uurwerkmaken Vak(ken): TV Elektriciteit 1 lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Kruiswerker BO DB 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 februari 2013 1 Opleiding...

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

TV MECHANICA-TECHNOLOGIE-TEKENEN

TV MECHANICA-TECHNOLOGIE-TEKENEN SO TWEEDE GRAAD vakken TV MECHANICA-TECHNOLOGIE-TEKENEN 4 u/week IT-m 2000/094 (vervangt 97294 (H)) 2 e graad SO Vak: SANITAIR / C V TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w TECHNOLOGIE EGINSITUATIE VOOR HET

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Modulaire opleiding Plaatbewerker BO ME 305 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep...

Nadere informatie

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind?

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? Hout en bouw Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? In de huidige lessentabellen van hout, bouw en schilderwerk staat het vak TW nog afzonderlijk vermeld. Heel wat leraren

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie