02 MO-BW Reacties niet gerelateerd aan inkoop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "02 MO-BW Reacties niet gerelateerd aan inkoop"

Transcriptie

1 Aanbieder vraagt om aandacht voor de duur van de beschikking voor cliënten binnen deze doelgroep De duur van de beschikking staat los van de raamovereenkomst. Bij de toegang zal de uiteindelijke duur worden bepaald. Hierbij zal zeker naar de specifieke situatie van de cliënten worden gekeken. Aanbieder verzoekt het opvangen van fluctuaties in de hulpverlening mogelijk te maken. Tot op heden is dit niet mogelijk vanwege de wijze waarop het gemeentelijk factureringsproces is ingericht. Het probleem is niet op te lossen door de overeenkomst te wijzigen. Riwis verzoekt om wel tot een oplossing te komen. De opmerking van deze aanbieder kan alleen betrekking hebben op de bouwsteen 'extramurale begeleiding'. Bij de intramurale begeleiding doet zich dit punt niet voor, omdat deze uren als zg. pakketjes worden toegekend en de tijd ook niet hoeft te worden geregistreerd. De aanbieder heeft de nodige flexibiliteit als het gaat om de inzet van die uren. Omdat de bouwsteen crisisopvang ook een vast tarief per etmaal kent, heeft ook de aanbieder hier optimale vrijheid om aan de zorgbehoefte van de cliënt te voldoen. Als het gaat om de extramurale uren is de wijze waarop de zorg kan worden ingezet een gevolg van de wijze van bekostiging (p x q). Het is niet wenselijk om deze bouwsteen te indiceren met een vrije verdeling over de gehele looptijd van de indicatie. Immers als de zorg gedurende de looptijd van de indicatie gaat stoppen, is het in deze variant denkbaar dat al veel meer zorg is verleend, dan procentueel beschikbaar voor de periode dat een cliënt bij die aanbieder in zorg is geweest. Aanbieder verzoekt de gemeente rekening te houden met de psychiatrische problematiek van een groep cliënten die behoefte blijft houden aan maatwerk voorzieningen in plaats van of naast de algemene voorziening dagbesteding. Verschraling van deze voorzieningen zou leiden tot afname van het voorzieningen niveau De gemeenten zetten daar waar mogelijk in op de algemene voorzieningen. Deze worden als voorliggend beschouwd. Dat betekent dat ingeval een cliënt aanspraak maakt op ondersteuning, eerst gekeken wordt of een algemene voorziening toereikend is. Als dat niet zo is, blijft ruimte voor maatwerk over. Gemeenten zijn het er over eens dat het aanbod passend moet blijven en daarom aandacht nodig is voor de overgang van maatwerk naar algemene voorzieningen.

2 Aanbieder wil graag een nadere duiding van het begrip 'opslag partnerplaats'. Aanbieder gaat ervan uit dat de gemeente bedoelt dat partners werkelijk gebruik maken van één wooneenheid of appartement. Aanbieder licht toe dat in de praktijk het voor veelvuldig voorkomt dat cliënten in BW locaties kortdurende partnerschappen aangaan maar niet samen wonen of op 1 adres wonen maar geen partners zijn. Geldt de opslag in dat geval niet? De 'opslag partnerplaats' is bedoeld voor die situaties waarin twee cliënten samen in een wooneenheid verblijven. In dat geval hoeven de woonkosten maar één keer vergoed te worden. Dat betekent dat als twee niet bij elkaar wonen, deze bouwsteen niet van toegpassing is maar de reguliere bouwstenen van toepassing zijn. Aanbieder vraagt of de concept raamovereenkomsten BM Wmo en Wmo 2017 ook voor de gemeente Deventer gelden en daarmee ook voor deze aanbieder? Deze raamovereenkomst geldt voor de (centrum)gemeente Apeldoorn en de gemeenten Brummen, Epe, Heerde en Voorst. De gemeente Deventer kiest voor 2017 voor voortzetting van de bekostiging met een subsidiestelsel. Kan het onderscheid tussen GGZ-C sector eigen en sectorvreemd in 2017 komen te vervallen? Aanbieder stelt dat er voldoende inzicht moet zijn in kwaliteit van zorg. Daarnaast stelt de aanbieder dat het mogelijk is dit inzicht te verkrijgen tegen een geringe belasting en eisen t.a.v. rapporteren en cliënttevredenheid onderzoek. Talma-Borgh wil deze rapportages laten samenvallen met het cliëntproces, bijv een electronisch cliëntdossier (uiteraard met toestemming van de cliënt). De aanbieder acht het zorgelijk wanneer gemeente en zorgkantoor kwaliteitsbeleid niet op elkaar afstemmen en uniformeren. Dit betekent een verhoging van de administratieve lasten. De aanbieder verzoekt hierover met de gemeente in overleg te gaan Dit onderscheid kent de gemeente Deventer. Deze vraag is niet relevant in het kader van deze raamovereenkomst. De gemeenten hebben er voor gekozen om op het gebied van de kwaliteit geen (aanvullende) bepalingen op te nemen in deze raamovereenkomst. Dat zal gebeuren in het kader van de inkoop Wij zijn het met aanbieder eens om de uitvoeringslasten zo gering mogelijk moeten zijn en zo veel als mogelijk aansluiten bij bestaande systemen. Aanbieder veronderstelt dat in aug 2017 de participatiewet vervoer operationeel is. Kan de gemeente aangeven wat de inhoud van de wet is en welke consequenties dit heeft voor mensen die er gebruik van gaan maken? Deze opmerking van de aanbieder gaat over een vervoersstroom die geen relatie heeft met de doelgroep die deze aanbieder in zorg heeft.

3 Aanbieder en gemeente zijn het erover eens dat de doelgroep van de aanbieder eigenlijk valt onder de WLZ. Zolang hier nog geen besluitvorming over heeft plaatsgevonden verzoekt aanbieder de gemeente standaard begeleiding groep te indiceren bij nieuwe cliënten. De zorg is anders niet te regisseren in verband met versnippering. Verder vraagt de aanbieder naar de gevolgen van de overgang van het vervoer op grond van de Participatiewet. Voor elke nieuwe cliënt (en bij herindicatie geldt dat ook voor bestaande cliënten) zal bij de toegang maatwerk worden geleverd. Waar aanbieder 'begeleiding groep' noemt, zal hij 'dagbesteding' bedoelen. Ingeval de cliënt dagbesteding nodig heeft, zal deze worden toegekend. De praktijk is overigens ook zo dat de cliënten die bij deze aanbieder in zorg zijn, veelal deze indicatie hebben toegekend gekregen. Het vervoer op grond van de Participatiewet zal ook overgaan naar de vervoerscentrale maar staat buiten deze raamovereenkomst. Aanbieder vraagt of cliënten van Horeb gebruik maken van de voorziening vervoer wanneer zij ergens anders gebruik maken van de dagbesteding Ingeval een indicatie vooor (de maatwerkvoorziening) dagebesteding wordt afgegeven, wordt ook altijd gekeken of daar ook nog een indicatie vervoer nodig is. Dit wordt door de toegang beoordeeld. Naar de mening van de aanbieder worden vormen van geconcentreerde dagbesteding niet voldoende toegewezen aan mensen die onvoldoende ondersteund kunnen worden door het inzetten van algemene voorzieningen. Aanbieder verzoekt maatwerk in de vorm van 'begeleiding groep'. In de algemene voorziening kan niet voldoende worden bepaald of de voorziening tegemoet komt aan de cliënten. Kwaliteit wordt gemeten door een door VGN goedgekeurde methode (dit vind ik ervan) De toegang zal per cliënt afwegen of ingeval dagbesteding nodig is, deze kan worden geboden binnen de algemene voorzieningen. Is dat niet mogelijk, dan zal een maatwerkvoorziening worden toegekend. De aanbieder is van mening dat in de voorgestelde tarifering geen ruimte is voor inhoudelijke ontwikkeling en betrokkenheid van gespecialiseerde medewerkers op HBO niveau. Tevens is er geen ruimte (tijd) en kwaliteit om preventief te werken. De beoordeling waar de algemene voorziening niet toereikend is, kan niet meer worden gedaan. Als de subsidie zoals voorgesteld, wordt vastgesteld neemt de beschikbare capaciteit af. In de raamovereenkomst is niet het vereiste (opleidings)niveau van het personeel beschreven. Dat is aan de aanbieder. De doelen die on het ondersteuningsplan zijn beschreven, zijn leidend.

4 Aanbieder verzoekt de gemeente naar aanleiding van de raamovereenkomst (Annex III, art 4b lid 3:) meer aandacht te hebben voor de context waarin het aanwijzen van een accountant plaats gaat vinden. In de overeenkomst ziet zij graag de toevoeging als volgt: er wordt in redelijkheid en billijkheid gehandeld en altijd pas in intersief overleg met de aanbieder De bepaling waar aanbieder naar verwijst, is een zg. 'kan-bepaling'. Dat betekent dat ingeval deze bepaling wodt toegepast, er altijd een afweging aan vooraf gaat. Dat impliceert dat gekeken wordt naar de omstandigheden en ingeval er sprake is van een situatie van overmacht, de gemeente deze sanctie niet zal opleggen. Het spreekt voor zich dat ook overleg met de aanbieder onderdeel van deze bepaling uitmaakt. Immers zonder overleg kan de gemeente de omstandigheden waarom de aanbieder de verklaring nog niet kan aanleveren, niet vaststellen. Naar aanleiding van de annex III art. 3 D verzoekt de aanbieder te formuleren welke contacten anders face to face contacten als declarabel kunnen worden beschouwd. Denk de gemeente ook telefonisch, schriftelijk/ chat, Skype en sms en app contact als declarabel te zien? Naast deze aanbieder heeft ook een aantal andere aanbieders deze opmerking gemaakt. De huidige formulering van de declarabele uren wordt te beperkend ervaren en zou ook positief geformuleerd moeten worden. Belangrijk is dat de cliënt de te declareren tijd herkent. Immers die tijd is een belangrijk parameter voor de hoogte van de eigen bijdrage door het CAK. In annex III, 3D zal een aangepaste tekst worden opgenomen.

5 De aanbieder mist in de raamovereenkomst (annex III art 4 a.) een concrete richtlijn over de duur die nodig is om te komen tot een goedgekeurde factuur. In artikel 7 van de raamovereenkomst is het volgende geformuleerd over het tot stand komen van een goedgekeurde factuur. Wij achten dit afdoende. Voor de volledigheid wordt de tekst uit de bestaande raamovereenkomst hieronder weergegeven. '7.4 Aanbieder dient de verzamelfactuur achteraf en binnen 25 kalenderdagen na de verstreken periode van vier weken te versturen aan de betreffende Gemeente(n). 7.6 Indien Gemeente één of meer factuurregels niet kan accorderen, zal zij Aanbieder zo spoedig mogelijk na ontvangst van de verzamelfactuur op de hoogte stellen van de onjuist te achten factuurregels; tot het moment dat na overleg en afstemming tussen Partijen akkoord is bereikt aangaande de betreffende factuurregels wordt de betaling van enkel deze factuurregels door Gemeente opgeschort. 7.9 Indien Gemeente toerekenbaar tekortschiet in zijn verplichting tot betaling, is zij na ingebrekestelling in verzuim en is zij de wettelijke rente verschuldigd over het achterstallige bedrag over de tijd dat het verzuim voortduurt.' Er wordt gesteld dat na 3 maanden geen correctiefactuur kan worden ingediend. Dit is in de praktijk slecht uitvoerbaar en helpt niet mee in het oplossen van de problematiek. Omdat er aan beide kanten fouten worden gemaakt en deze in goed overleg moeten worden opgelost kan de termijn van 3 maanden worden overschreden. Wanneer het goedkeuren lang op zich laat wachten kan de sanctie niet in werking treden en is er geen effect. Aanbieder doet het voorstel dit artikel te laten vervallen of op te nemen dat het intensief contact ertoe moeten leiden dat het aantal correctie facturen afneemt. Voor een reactie op deze vraag van de aanbieder wordt verwezen naar bovenstaande regel. Het is van belang dat een aanbieder niet ver achterraakt met factureren. Immers als dat gebeurt, is dat voor de gemeenten nadelig in die zin dat er geen actueel zicht bestaat op de uitnutting van de budgetten. De aanbieder stelt dat de raamovereenkomst niet voorziet in het begeleiden van groepen en vraagt of rekening mee kan worden gehouden. In de raamovereenkomst is een bouwsteen 'dagbesteding'. Met deze bouwsteen kan groepsbegeleiding worden geboden.

6 De aanbieder stelt dat de doelgroep op het Hoogeland steeds zwaarder en complexer wordt, er wonen veel mensen met ernstige psychiatrische problematiek. In de bouwstenen wordt de inzet van medewerkers met psychiatrische kennis niet voorzien. Die inzet werkt wel omdat de cliënt dan de juiste hulp krijgt en mensen beter begeleid worden naar uitstroom. De vraag van de aanbieder is of er kan worden nagedacht op welke wijze extra deskundigheid een plaats kan krijgen in de raamovereenkomst. De doelgroep op de locatie "Het Hoogeland' is een complexe doelgroep. De verwachting is dat de cliënten die op Het Hoogeland verblijven op termijn over zullen gaan naar de WLZ. Tot dat moment is het tarief voor de bouwsteen begeleiding (begeleiding MO/BW) de maximale bouwsteen. Daarnaast voorziet de raamovereenkomst al in vergoeding van de kosten van verpleging voor bestaande cliënten. Die bouwsteen is voor de doelgroep die op 'Het Hoogeland' verblijft, vaak toegekend. De aanbieder wil graag inzicht in de stand van zaken m.b.t. het tarief voor de bouwstenen 'groepswonen herstel' en 'groepswonen uitstroom'. De tarieven die worden gehanteerd ingeval er sprake is van scheiden wonen en zorg, zullen vooralsnog worden gehandhaafd. Op dit moment loopt een onderzoek op welke manier het scheiden van wonen en zorg het beste vorm kan worden gegeven. In dat onderzoek zullen ook de gevolgen voor de tariefstelling aan de orde komen. Mochten die uitkomsten tot andere tarieven leiden, dan zullen de huidige tarieven worden aangepast. Aanbieder vraagt of er rekening gehouden wordt bij het vaststellen van de bouwstenen met het minimum aan zak- en kleedgeld ( ,16). Dit bedrag moet de cliënt hebben. Het standariseren van de kosten voor huur en voeding is daarom moeilijk omdat de hoogte van het inkomen van invloed is op de mogelijkheden van cliënten. Aanbieder levert een toelichting in excel bij de reactie. De gemeenten willen uitgaan van vaste tarieven voor de bouwstenen. Ingeval de suggestie van de aanbieder zou worden gevolgd, leidt dit tot inkomenpolitiek en dat is niet toegestaan. Bovendien zou de uitvoering door zo'n aanpassing zwaar belast worden. Aanbieder vraagt op welke manier de gemeente omgaat met een evt. vervolg van de subsidie die zij verleend heeft aan deze aanbieder om netwerken aan te bieden Dankzij deze netwerken kan het aantal uren individuele begeleiding verminderen. De subsidie waar aanbieder op doelt, is verleend voor het jaar Voor 2017 en verder is nog geen besluit genomen. De evaluatie over 2016 is belangrijke input voor de afweging voor Overigens staan deze subsidie en de gevolgen voor het aantal uren individuele begeleiding los van de voorgestelde wijzigingen van de raamovereenkomst.

7 Aanbieder vraag op welke manier de gemeente samenwerking tussen aanbieders onderling wil afdwingen. Aanbieder denkt dat dit voor kleine aanbieders lastig is. Aanbieder doelt hier op de samenwerking als een van de prestatienormen binnen de subsidiëring van de algemene voorzieningen (in ieder geval in Apeldoorn). Deze samenwerking maakt geen onderdeel van de voorgestelde wijzigingen van de raamovereenkomst uit. Aanbieder constateert dat complexe problematiek veelal als 'begeleiding medium' wordt geïndiceerd. Het tarief dat daarvoor is opgenomen ( 55,-- per uur) is in de ogen van de aanbieder niet toereikend. N.B.: waar aanbieder 55 voor begeleiding medium noemt, moet bedoeld zijn: 45,-- voor medium of 60 voor complex. Door de lokale toegang moet worden afgewogen hoeveel uren van welke bouwsteen worden toegekend. De toewijzing staat los van de voorgestelde wijzigingen. Aanbieder vraagt om aan de bouwsteen 'crisisopvang' ook een onderdeel voor behandeling toe te voegen. Behandeling tijdens crisisopvang valt buiten de kaders van de WMO. Aanbieder zal hierover contact met de Zorgverzekeraar van de cliënt moeten leggen. Aanbieder vraagt om een wat langere duur van de indicatie 'logeeropvang' zodat de administratieve last rond de inzet hiervan kan worden verminderd. Aanbieder vraagt enige nuance in de bepaling dat het foutenpercentage voor een verzamelfactuur niet meer dan 3 mag bedragen. De raamovereenkomst staat de suggestie van aanbieder niet in de weg. Het is aan de lokale toegangen hier invulling aan te geven. Zodra iedere gemeente op berichtenverkeer is overgeschakeld, wordt van deze bepaling geen gebruik meer gemaakt. Aanbieder vraagt om de bepaling (artikel 9.6) dat ingeval de aanbieder (bewust of onbewust) een fout maakt in het invullen van gegevens, dit kan leiden tot ontbinding van de raamovereenkomst. Hoewel deze bepaling geen onderdeel van de wijziging uitmaakt, zal toepassing hiervan altijd naar redelijkheid en billijkheid plaatsvinden. Ook zal het beginsel van propotionaliteit opgeld doen. Aanbieder vraagt aandacht voor het bepaalde in artikel 11.5 waarin o.a. staat dat de gemeente kan besluiten om bepaalde bouwstenen in te krimpen danwel te laten vervallen. Aanbieder wil hier graag vroegtijdig van op de hoogte zijn zodat hij daarop kan anticiperen. Ook deze bepaling maakt geen onderdeel van de wijzigingen uit. Op dit moment is er geen enkele reden te veronderstellen dat deze bepaling zal worden toegepast. Daarnaast is in dit zelfde artikel bepaald dat er in een dergelijke geval een opzegtermijn van 6 maanden geldt.

02 WMO reacties niet gerelateerd aan inkoop

02 WMO reacties niet gerelateerd aan inkoop De aanbieder mist in de raamovereenkomst (annex III art 4 a.) een concrete richtlijn over de duur die nodig is om te komen tot een goedgekeurde factuur. In artikel 7 van de raamovereenkomst is het één

Nadere informatie

01 MO-BW Reacties gerelateerd aan inkoop

01 MO-BW Reacties gerelateerd aan inkoop Ingeval de productie hoger is dan 100.000 per gemeente moet een productieverantwoording en een accountantsverklaring worden ingediend. Dat is veel administratief werk. Een overzicht van de productieomzet

Nadere informatie

Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 (i.v.m. inkoop 2017)

Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 (i.v.m. inkoop 2017) Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 (i.v.m. inkoop 2017) 1. Inleiding De regionale Raamovereenkomst voor de maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 loopt tot 31 december 2016,

Nadere informatie

Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen maatschappelijke opvang en beschermd wonen GGZ 2015 (i.v.m.

Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen maatschappelijke opvang en beschermd wonen GGZ 2015 (i.v.m. Samenvatting wijzigingen raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen maatschappelijke opvang en beschermd wonen GGZ 2015 (i.v.m. inkoop 2017) 1. Inleiding De regionale Raamovereenkomst voor de maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 Individuele Begeleiding per 2018 Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 2 Inhoud presentatie Aanleiding analyse bestuurlijk contracteren Waar knelt het / kan het beter Scope en vertrekpunten gemeenten voor

Nadere informatie

Aan de commissie Inwonerszaken

Aan de commissie Inwonerszaken Vergaderdatum 29 augustus 2007 Made, 14 mei 2007 Agendapunt Aan de commissie Inwonerszaken Onderwerp Leesstuk indicatie en levering Hulp bij het huishouden Voorstel Financiële paragraaf Ter kennísname:

Nadere informatie

Overeenkomst. Contractering overgangsrecht. AWBZ naar Wmo 2015

Overeenkomst. Contractering overgangsrecht. AWBZ naar Wmo 2015 Overeenkomst Contractering overgangsrecht AWBZ naar Wmo 2015 tussen gemeente Borger-Odoorn en Inhoudsopgave BEGRIPSBEPALINGEN INHOUDELIJKE BEPALINGEN Ondersteuningsaanbod 3 Vergoeding en facturering 3

Nadere informatie

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam onderwerp Opmerking aanbieder(s) Reactie gemeente Wij zouden graag zien dat de start bij Begeleiding Individueel 2,01 uur per 4 weken is en als eerste vorm van hulpverlening geldt en dus niet de waakvlam.

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 22 augustus TISB/U / Lbr. 19/

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 22 augustus TISB/U / Lbr. 19/ Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 22 augustus 2019 Ons kenmerk TISB/U201900644/ Lbr. 19/065 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) - Onderwerp Wjziging eigen bijdrage PGB BW en maatregelen

Nadere informatie

Declaratieprotocol jeugdhulp

Declaratieprotocol jeugdhulp H-10 inkoopbureau Declaratieprotocol jeugdhulp Procesbeschrijving voor het indienen van declaraties voor jeugdhulp voor de H-10 gemeenten H-10 inkoopbureau 19-2-2015 Inhoudsopgave Context... 2 Toewijzing...

Nadere informatie

Overzicht voorgestelde wijzigingen 2018

Overzicht voorgestelde wijzigingen 2018 Overzicht voorgestelde wijzigingen 2018 Raamovereenkomst individuele voorzieningen Jeugd Artikel Motivering wijziging Nieuwe artikel Artikel 5. Acceptatieplicht Artikel 8. Facturatie en betaling Doorvoeren

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

Brochure Modulair Pakket Thuis

Brochure Modulair Pakket Thuis Brochure Modulair Pakket Thuis Met het MPT kunt u de zorg van één of meer Wlz-aanbieders thuis krijgen. U kunt er bij MPT ook voor kiezen om bepaalde zorgvormen in natura van een Wlz-zorgaanbieder te ontvangen

Nadere informatie

Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz 2017 sector GGZ en Overeenkomst 2017 sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen:

Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz 2017 sector GGZ en Overeenkomst 2017 sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen: Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz sector GGZ en Overeenkomst sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen: Indien een vraag betrekking had op tekst die letterlijk terug te

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? De verwachting is dat in 2017 ruim 900 mensen gebruik gaan maken

Nadere informatie

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten Tafel 1: Zorg voor cliënt 1 Knelpunt: Communicatie rondom indicaties - Wmo adviseurs koppelen aan - Korte lijnen en daardoor minder tijd -

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019 Inhoud presentatie 2 Pilot Resultaatgericht (maat)werk van SWT Leiden Invoering abonnementstarief en aanpassingen iwmo 2020: feiten en nog te maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ Apeldoorn augustus 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding Bestaande middelen en nieuwe middelen Budget Lokaal 2015

Nadere informatie

Inkoop Wmo 2015 / 2016

Inkoop Wmo 2015 / 2016 Inhoudsopgave Inkoop Wmo 2015 / 2016 Antonie de Vlieger 12 juni 2014 Samenwerking jeugd / regio Beleidsuitgangspunten Vertaald in beslispunten inkoop Regionaal tijdspad Knelpunten / discussiepunten Samen

Nadere informatie

F a c t s h e e t W o o n z o r g

F a c t s h e e t W o o n z o r g F a c t s h e e t W o o n z o r g Waarom Woonzorg? Het kan noodzakelijk zijn dat Jeugdigen in zorg op locatie van een Zorgaanbieder verblijven tijdens de behandeling. Veelal zullen deze Jeugdigen een zorgarrangement

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorzieningen WMO

Hoofdstuk 2 Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorzieningen WMO CVDR Officiële uitgave van Leiden. Nr. CVDR616551_1 20 december 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent tarieven persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

Aanvullende publicatie op het landelijke inkoopkader 2017

Aanvullende publicatie op het landelijke inkoopkader 2017 Aanvullende publicatie op het landelijke inkoopkader 2017 Zorgverzekeraars Nederland Mei2017 (versie 0.2) Verduidelijking en correctie beleid zorgkantoren 2017 op 3 thema s De zorgkantoren hebben naar

Nadere informatie

Nota van inlichtingen Overeenkomst Overgangsrecht

Nota van inlichtingen Overeenkomst Overgangsrecht Nota van inlichtingen Overeenkomst Overgangsrecht Vraagnr. Artikel Vraag Antwoord 1 Kostprijs Waarom kort u meer dan de landelijk taakstelling van 11% in uw geval op de tarieven? Dit is niet het geval.

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Per 1 januari 2015 worden grote veranderingen in de zorg van kracht. De Hervorming Langdurige Zorg is één van de ingrijpendste veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Verlengen raamovereenkomst Wmo 2017 1- Notagegevens Notanummer 2016-000562 Datum 04-04-2016 Programma: 08 Meedoen Portefeuillehouder Weth. Kolkman Team MOM

Nadere informatie

1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag?

1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag? IK KRIJG DE VRAAG OM EEN PGB TE INDICEREN, WAT DOE IK? 1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag? Als verpleegkundige kom je nooit bij een cliënt om een PGB

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Pilot begeleiding Oosterschelderegio

Pilot begeleiding Oosterschelderegio Pilot begeleiding Oosterschelderegio Inleiding In 2016 hebben vier zorgaanbieders een pilot gedaan in de Oosterschelderegio waarbij gekeken is of de huishoudelijke zorg ook lichte individuele begeleiding

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017 Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per 2018 5 september 2017 2 Inhoud presentatie Terugblik op bijeenkomst van 20 juni BW & ind. begeleiding: Aanpassingen per 2018 Dagbesteding: Pas op

Nadere informatie

Van beschermd wonen naar een beschermd thuis Commissie Toekomst beschermd wonen. Inhoudsopgave. Commissie Dannenberg

Van beschermd wonen naar een beschermd thuis Commissie Toekomst beschermd wonen. Inhoudsopgave. Commissie Dannenberg Van beschermd wonen naar een beschermd thuis Commissie Toekomst beschermd wonen Commissie Dannenberg Gemeenteraad Apeldoorn 7 april 2016 Inhoudsopgave 1. Beschermd Wonen GGZ in de Wmo 2. Visie Commissie

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele voorziening ambulante Jeugdhulp Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004

Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele voorziening ambulante Jeugdhulp Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004 Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004 Vragen tot en met 15 augustus 2014 Vraag Paragraaf Vraag Antwoord nr. 1 Deelovereenkomst Individuele 14) Regionaal

Nadere informatie

Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename?

Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename? Netwerk Sociaal Domein/Wmo Oosterschelderegio Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename? Nadere analyse maatwerkvoorziening dagbesteding en begeleiding Onderzoeksvraag In de periode 2015-2016 zien we

Nadere informatie

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017 Uitgangspunten Inkoopkader 2018 Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017 Aanleiding Aflopen van de meeste deelovereenkomsten: WMO voor Hulp bij het Huishouden per 31 dec. 2017 Deelovereenkomst

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING gemeente Epe

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING gemeente Epe BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2016 gemeente Epe BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN EPE Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente

Nadere informatie

Evaluatie dagbesteding

Evaluatie dagbesteding Evaluatie dagbesteding Uitkomsten en vervolg Presentatie FOT Ilse Greive 28 februari 2019 Presentatie evaluatie dagbesteding 1. Belangrijkste uitkomsten per sector 2. Constateringen SDD 3. Effect transformatie

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

1. Zorg kan alleen gedeclareerd worden bij een beschikking voor Maatwerk begeleiding. De tarieven zijn vast tijdens het jaar 2015.

1. Zorg kan alleen gedeclareerd worden bij een beschikking voor Maatwerk begeleiding. De tarieven zijn vast tijdens het jaar 2015. Tekstvoorstel m.b.t. facturatie, monitoring en verantwoording A Factureren 1. Zorg kan alleen gedeclareerd worden bij een beschikking voor Maatwerk begeleiding. De tarieven zijn vast tijdens het jaar 2015.;

Nadere informatie

Dynamische NOTA VAN INLICHTINGEN. Regio Rivierenland. Inkoop in kader van Wmo en Jeugdwet 2018

Dynamische NOTA VAN INLICHTINGEN. Regio Rivierenland. Inkoop in kader van Wmo en Jeugdwet 2018 Dynamische NOTA VAN INLICHTINGEN Regio Rivierenland Inkoop in kader van Wmo en Jeugdwet 2018 Vanaf 1 oktober 2017 1 Deze dynamische Nota van Inlichtingen maakt integraal onderdeel uit van de Aanbesteding

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Inleiding Op 17 februari 2015 is de notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek, door het college vastgesteld. Op 23

Nadere informatie

Signalen aanbieders Er zijn de afgelopen maanden diverse signalen afgegeven door aanbieders over het proces rondom (her)indicatiestelling:

Signalen aanbieders Er zijn de afgelopen maanden diverse signalen afgegeven door aanbieders over het proces rondom (her)indicatiestelling: Aan : Zorgaanbieders Van : ISD Bollenstreek Contact : Daphne Schelling-Ottjes Onderwerp : Pilot herindicaties dagbesteding Datum : 29 januari 2019 Ter : Besluitvorming Samenvatting De afgelopen weken zijn

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Agenda Terugblik; arrangementen op basis van resultaatgebieden marktconsultaties Vooruitblik verlenging overeenkomst marktconsultaties

Nadere informatie

Bekostiging en opdrachtgeverschap jeugdhulp naar een nieuw model in 2018

Bekostiging en opdrachtgeverschap jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Bekostiging en opdrachtgeverschap jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Aanleiding Huidige bekostiging niet ideaal Meer samenhang gewenst in hulpverlening Integratie met Wmo wens van aantal gemeenten

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per augustus 2017

3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per augustus 2017 3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per 2018 29 augustus 2017 2 Inhoud presentatie Korte terugblik bijeenkomst Huishoudelijke ondersteuning van 4 juli Uitwerking HO Basis/Speciaal Uitwerking Thuisondersteuning

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Inleiding In de wet is vastgelegd dat de gemeente een verordening dient vast te stellen met daarin de kaders voor de

Nadere informatie

fysieke overlegtafel mo-dienstverlening aan huis 0 april 2017

fysieke overlegtafel mo-dienstverlening aan huis 0 april 2017 e fysieke overlegtafel mo-dienstverlening aan huis 0 april 2017 Vooraf Alle informatie is openbaar en wordt gepubliceerd Wij willen graag de bijeenkomst opnemen, geeft u daar toestemming voor (intern gebruik).

Nadere informatie

SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0

SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0 SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S Eigenaar: Gereviewd door: Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0 Betrokken beleidsregels NZA: Laura Mostert Saskia Hartendorp CA-392 Invoering Zorgzwaartepakketten CA-437

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN Datum overlegtafel 2-10-2017 Publicatiedatum 20-11-2017 INHOUDSOPGAVE blz. Fysieke overlegtafel 3 Digitale overlegtafel

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

RONDE 2 WERKSESSIE. Van ideale wereld naar productstructuur

RONDE 2 WERKSESSIE. Van ideale wereld naar productstructuur RONDE 2 WERKSESSIE Van ideale wereld naar productstructuur Kunnen we vanuit de ideale werelden komen tot een productstructuur? Bijvoorbeeld: wat is er aan producten nodig om een herstelproces optimaal

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan wordt in samenspraak met de zorgaanbieder en cliënt opgesteld, binnen de mogelijkheden van de afgegeven indicatie.

Het ondersteuningsplan wordt in samenspraak met de zorgaanbieder en cliënt opgesteld, binnen de mogelijkheden van de afgegeven indicatie. BIJZONDERE MODULE Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Deze module is van toepassing op de indicaties van gemeenten voor begeleiding, kortdurend verblijf/beschermd wonen, dagactiviteit en/of huishoudelijke

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017 Vragen divers Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Gesteld door: CDA / M. Krikhaar Datum: 8 februari 2017 Portefeuillehouder: Hetty Tindemans Teammanager: Paul Schuylenburg Deadline: 8 maart

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Samenleving r- RIS296071 Contactpersoon

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2015, nr IX-5 Te behandelen door mevrouw drs. I.G. Saris onderwerp Blad 1/5 Aan de raad, Inleiding Sinds 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

Februari Werkafspraken behorende bij Overeenkomst Maatwerkvoorzieningen Wmo

Februari Werkafspraken behorende bij Overeenkomst Maatwerkvoorzieningen Wmo Werkafspraken behorende bij Overeenkomst Maatwerkvoorzieningen Wmo Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 1.1 Kennismakingsgesprek... 3 1.2 Aanvang zorg... 3 1.3 Berichtenverkeer... 3 1.4 Ondersteuningsplan...

Nadere informatie

Opleveringen vanuit de werkgroepen voor de Fysieke overlegtafel Ondersteuning met Noodzakelijk Verblijf (OMNV)

Opleveringen vanuit de werkgroepen voor de Fysieke overlegtafel Ondersteuning met Noodzakelijk Verblijf (OMNV) Opleveringen vanuit de werkgroepen voor de Fysieke overlegtafel Ondersteuning met Noodzakelijk Verblijf (OMNV) Inleiding In Fysieke overlegtafel Ondersteuning met noodzakelijk verblijf (OMNV) van 13 december

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Toewijzings- en declaratieprotocol Wmo BOV- en Kempengemeenten voor maatwerkvoorzieningen. begeleiding 18+

Toewijzings- en declaratieprotocol Wmo BOV- en Kempengemeenten voor maatwerkvoorzieningen. begeleiding 18+ Toewijzings- en declaratieprotocol Wmo BOV- en Kempengemeenten voor maatwerkvoorzieningen begeleiding 18+ Ingangsdatum protocol: 1 januari 2018 Inleiding Zorgaanbieders dienen voor gegevensuitwisseling

Nadere informatie

Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017

Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017 Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017 Opdracht en uitgangspunten Waar staan we in het proces? 2 Waar staan we in het proces? Doorlopen stappen: 2016 Start werkgroep bekostiging n.a.v. regionale transformatie

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 Algemene toelichting Hieronder worden gewijzigde artikelen van de Verordening genoemd.

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

FOT Beschermd Wonen. d.d

FOT Beschermd Wonen. d.d FOT Beschermd Wonen d.d. 13-06-2017 1 Startdocument BW 2 Kaders van de inkoop beschermd Wonen Inhoudelijk: Visie volgens groeidocument / Dannenberg Realiseren randvoorwaarden een gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Gemeente Raalte Besluit Jeugdhulp HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr Gemeente Raalte Besluit Jeugdhulp HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 15624 1 februari 2017 Gemeente Raalte Besluit Jeugdhulp Het college van burgemeester en wethouders Gelet op de artikelen 3.2 tweede lid en 3.5 vijfde

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2018 Hoofdstuk 1 Hoogte tarieven persoonsgebonden budget

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2018 Hoofdstuk 1 Hoogte tarieven persoonsgebonden budget CVDR Officiële uitgave van Leiden. Nr. CVDR478183_1 20 december 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek 2013 regeerakkoord Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg en pgb Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017 2 Inhoud presentatie Terugkoppeling normenkader HO Definitieve tarieven BG Definitieve tarieven BW Aanpassingen in contracten 3 Terugkoppeling normenkader

Nadere informatie

Wijzigingen indeling arrangementen Wmo en Beschermd wonen 2017

Wijzigingen indeling arrangementen Wmo en Beschermd wonen 2017 Wijzigingen indeling arrangementen Wmo en Beschermd wonen 2017 1. Inleiding De nieuwe taken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gecontracteerd op basis van een arrangementfinanciering.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Longfibrosevereniging 20 april 2018 Wethouder Corine Dijkstra Sinds 2015 Vernieuwing langdurige zorg AWBZ uitgaven groeiden explosief Zowel instroom

Nadere informatie

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Reactie/advies: WMO-raad Uden Om alle reacties uit 12 gemeenten samen te kunnen brengen, wordt u verzocht om gebruik te maken van

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2017

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2017 CVDR Officiële uitgave van Leiden. Nr. CVDR428902_1 7 augustus 2018 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Leiden 2017 Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Artikel 1 Bedragen persoonsgebonden

Nadere informatie

Ad 3. Beoogd resultaat. Helder. Leren samen leven past onder maatschappelijk herstel.

Ad 3. Beoogd resultaat. Helder. Leren samen leven past onder maatschappelijk herstel. Verslag werkbijeenkomst beschut wonen 2 mei 2017 Aanwezig: Ronald Zoutendijk (Siriz) Margo Hondebrink (Kwintes) Irma Lodewijks (Sozorg) Johan Lamper (Leger des Heils) Pieter Beens (Eleos) Judith Willemen

Nadere informatie

Willen jullie in het kader van de beoordeling van de offertes ook spreken met de aanbieders? Nee, dat zijn we vooralsnog niet van plan.

Willen jullie in het kader van de beoordeling van de offertes ook spreken met de aanbieders? Nee, dat zijn we vooralsnog niet van plan. Zorg voor Elkaar Themabijeenkomst Inkoop Wmo-arrangementen,16 februari 2017 Presentaties door Liselore Ooijen (projectleider Inkoop Wmo-arrangementen) en Jeroen Veenendaal (senior inkoper) Naar aanleiding

Nadere informatie

Voorwaarden zorg- en dienstverleningsovereenkomst Maatschappelijke ondersteuning (WMO en Jeugdwet)

Voorwaarden zorg- en dienstverleningsovereenkomst Maatschappelijke ondersteuning (WMO en Jeugdwet) Voorwaarden zorg- en dienstverleningsovereenkomst Maatschappelijke ondersteuning (WMO en Jeugdwet) Inhoud 1. Wijziging en einde van de zorg- en dienstverleningsovereenkomst... 2 2. Het ondersteuningsplan...

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel 14 september 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel 14 september 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel 14 september 2017 Agenda Planning inkoop ronde Vorderingen traject; programma van eisen Parameters en uitgangspunten tarieven Tarieven arrangementenmodel Tarieven opvang

Nadere informatie

AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april uur

AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april uur AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april 2014 13.00 14.30 uur Dit verslag gaat in op de vragen die zijn gesteld en de discussiepunten die er zijn geweest tijdens het rondetafelgesprek AWBZ Maatwerk Begeleiding.

Nadere informatie

De aanbieder neemt bij zijn werkzaamheden de zorg in acht van een goed aanbieder van maatschappelijke ondersteuning.

De aanbieder neemt bij zijn werkzaamheden de zorg in acht van een goed aanbieder van maatschappelijke ondersteuning. BIJZONDERE MODULE Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Ondersteuningsplan/ Werkplan De zorgaanbieder stelt, zo spoedig mogelijk nadat de cliënt hem heeft laten weten ondersteuning van hem te willen

Nadere informatie

Bekostiging jeugdhulp landelijke ontwikkelingen Rijnmond naar een nieuw model in Sturing en bekostiging sociaal domein

Bekostiging jeugdhulp landelijke ontwikkelingen Rijnmond naar een nieuw model in Sturing en bekostiging sociaal domein Bekostiging jeugdhulp landelijke ontwikkelingen Rijnmond naar een nieuw model in 2018 Verschillende typen van bekostiging Taakgerichte bekostiging Budget per aanbieder Taak of opdracht staat centraal,

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Openstelling Regionale Raamovereenkomst voor het onderdeel HH1 1- Notagegevens Notanummer 2016-001641 Datum 28-09-2016 Programma: 08 Meedoen Portefeuillehouder

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET

PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET Korte toelichting op dit persoonsgebonden budgetplan U heeft een melding gedaan en u heeft

Nadere informatie

gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten:

gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten: Burgemeester en wethouders van Hilversum; gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten: De Nadere regels behorende bij de Verordening

Nadere informatie