SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S. Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0"

Transcriptie

1 SECTORVREEMDE EN INSTELLINGSVREEMDE ZZP S Eigenaar: Gereviewd door: Geldig in jaar: 2011 Versie: 1.0 Betrokken beleidsregels NZA: Laura Mostert Saskia Hartendorp CA-392 Invoering Zorgzwaartepakketten CA-437 en CA-452 Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten NR/CA Regeling Declaratie AWBZ-Zorg Inleiding Het kan voorkomen dat een cliënt een andere ZZP-indicatie heeft dan voor een instelling gebruikelijk is. Het ZZP is dan voor de instelling sectorvreemd of instellingsvreemd. Onderstaand wordt toegelicht hoe het zorgkantoor hiermee omgaat. Wet- en regelgeving Het CIZ indiceert op grond van de eigen protocollen, zoals neergelegd in de Indicatiewijzer (zie De bovengenoemde beleidsregels van de NZa zijn van kracht. Verder zijn door de zorgkantoren in ZN verband afspraken gemaakt die zijn terug te vinden in de Handreiking Zorgtoewijzing 2010 (zie Keuzevrijheid cliënt Een belangrijk uitgangspunt van het zorgkantoor is de keuzevrijheid van de cliënt. De cliënt zal zoveel mogelijk worden toegewezen aan de instelling waarvoor deze een voorkeur heeft uitgesproken, ook als het ZZP van de cliënt voor de instelling sectorvreemd of instellingsvreemd is. Bij de instelling ligt de plicht, conform de afspraken die in de overeenkomst met de instelling zijn vastgelegd, binnen 2 werkdagen na de toewijzing in contact met de cliënt te treden om de mogelijkheden te bespreken. Er is een klein aantal uitzonderingen waarin het zorgkantoor niet zal overgaan tot toewijzing van de cliënt aan de instelling van voorkeur: in situaties waarin het geïndiceerde ZZP en de zorg die de instelling levert, te ver van elkaar af staan. Deze situaties komen verderop aan de orde. Regelplicht Bij de instellingen rust een regelplicht. De regelplicht houdt in dat, indien de cliënt een ZZP indicatie heeft die niet in overeenstemming is met de zorg die de instelling levert, instelling en cliënt dit samen bespreken. Een uitkomst van dit gesprek kan zijn dat de instelling op zoek gaat naar een alternatieve zorgaanbieder voor de cliënt. De hulp van het zorgkantoor kan hierbij ingeroepen worden.

2 Sectorvreemde ZZP s Bij de keuze voor een ZZP, maakt het CIZ ook de keuze voor een dominante grondslag. Bij als sprake is van een overwegend somatische of psychogeriatrische grondslag, wordt een V&V-pakket gekozen. Een sectorvreemde ZZP verwijst naar een cliënt die is geïndiceerd voor een ZZP met een grondslag die niet overeenkomt met de formele toelating van de instelling waar de zorg wordt ontvangen. Cliënt heeft indicatie voor ZZP VG3 maar wil opgenomen worden in een VVvoorziening zoals bij een verzorgingshuis. Beleid In de beleidsregels ZZP van de NZa is vastgelegd dat voor een beperkt aantal pakketten de toelating bepalend is of een pakket wel of niet kan worden geleverd en gedeclareerd. Zo is het niet mogelijk om LVG en SGLVG-behandelpakketten in een andere instelling dan daarvoor is toegelaten te declareren. Voor GGZ B-pakketten moet de instelling zijn toegelaten voor de functies verblijf én behandeling. Het Ministerie van VWS heeft over de toelatingen het volgende geschreven. Het zorgkantoor dient bij het maken van afspraken met de zorgaanbieders te kijken in hoeverre een instelling kwalitatief in staat is om zorg te leveren, eventueel ook aan cliënten waarvoor de instelling geen toelating heeft. Uitgangspunt is dat een zorginstelling moet zijn toegerust om zorg te kunnen leveren aan bepaalde doelgroepen. Dit betekent dat de instelling moet beschikken over woonruimte met voldoende benodigde voorzieningen en personeel dat deskundig en vaardig is. LVG, SGLVG behandeling en GGZ B Conform de beleidsregels van de NZa houdt Zorgkantoor DWO/NWN zich voor de inkoop van pakketten LVG- en SGLVG-behandeling en GGZ B aan de toelating. Cliënten met een dergelijk geïndiceerd pakket die bij op een wachtlijst komen voor een behandelinstelling met een andere toelating, kunnen wel in die instelling worden opgenomen, maar dan voor een bij die instelling passend ZZP. Dit sectoreigen ZZP zou zo veel mogelijk overeen moeten komen met het geïndiceerd en geleverd ZZP. Cliënt heeft indicatie voor LVG 2 maar wil opgenomen worden in een reguliere intramurale VG-voorziening. Het ZZP wordt toegewezen. De instelling declareert niet het LVG 2 pakket maar VG3.

3 Overige sectorvreemde ZZP s Voor de overige sectorvreemde pakketten, stellen de zorgkantoren kwaliteitseisen. Bij het maken van afspraken bepaalt het zorgkantoor of een aanbieder in staat is een bepaald (sectorvreemd) ZZP te leveren. De door zorgkantoren opgestelde productspecificaties ZZP dienen, naast bestaande wet- en regelgeving, als kader voor de beoordeling of een aanbieder de gewenste kwaliteit kan leveren. Mocht de bij het ZZP passende zorg niet geleverd kunnen worden, dan zal het zorgkantoor bij de inkoop voor deze cliëntgroep een best passend sectoreigen ZZP afspreken. De prijs van het sectoreigen ZZP mag nooit meer zijn dan het geïndiceerde ZZP. Het zorgkantoor staat in een aantal situaties de levering en declaratie van sectorvreemde ZZP s toe: Indien voor de betreffende sectorvreemde ZZP een tolerantiegrens van 3% wordt gehanteerd en deze tolerantiegrens van 3% nog niet is bereikt. Indien voor de betreffende sectorvreemde ZZP een tolerantiegrens van 3% wordt gehanteerd en uit een toetsing is gebleken dat de aanbieder in staat is het betreffende ZZP te leveren. Indien voor de betreffende sectorvreemde ZZP een tolerantiegrens van 0% wordt gehanteerd en uit een toetsing is gebleken dat de aanbieder in staat is het betreffende ZZP te leveren. Een aanbieder in de V&V sector levert in totaal ZZP dagen, waarvan 365 dagen een ZZP VG3 en 365 dagen een ZZP VG4. In dit geval wordt de tolerantiegrens van 3% niet bereikt en mogen deze dagen worden gedeclareerd. Een aanbieder in de V&V sector levert in totaal ZZP dagen, waarvan dagen ZZP VG 3 en dagen ZZP VG 4. In dit geval wordt de tolerantiegrens overschreden en zal het zorgkantoor een toetsing uitvoeren. Op basis van deze toetsing wordt beoordeeld of de aanbieder al dan niet in staat is de zorg passend bij deze ZZP s te leveren. Wanneer deze toets in een negatieve uitkomst resulteert, dan kan de zorgaanbieder geen sectorvreemd ZZP leveren. In dat geval zullen er met de aanbieder afspraken gemaakt worden over het best passende sectoreigen ZZP, wat mag worden gedeclareerd en eventueel de afbouw van zorglevering aan cliënten met dit type sectorvreemde ZZP s. Een aanbieder in de V&V sector levert in totaal ZZP dagen, waarvan 365

4 dagen ZZP ZGvis 3. Voor ZG ZZP s geldt een tolerantiegrens van 0%. Op basis van een toetsing wordt beoordeeld of een aanbieder in staat is de zorg passend bij deze ZZP s te leveren. Een toetsing wordt alleen uitgevoerd als de aanbieder van mening is de zorg passend bij het betreffende sectorvreemde ZZP te kunnen leveren en men de bijbehorende ZZP dagen wil declareren. Indien een aanbieder zelf aangeeft niet de zorg passend bij het sectorvreemde ZZP te kunnen leveren, zal geen toetsing worden uitgevoerd en zal in overleg met de aanbieder afgesproken worden welk sectoreigen ZZP zal worden gedeclareerd. Indien een aanbieder van mening is dat men in staat is het betreffende sectorvreemde ZZP te leveren, dan voert het zorgkantoor een toetsing uit. Hiertoe wordt een dossieronderzoek gedaan en wordt een gesprek gevoerd met de zorgverleners van de cliënt(en). Indien het zorgkantoor op basis van deze toetsing constateert dat de instelling inderdaad in staat is de zorg passend bij het sectorvreemde ZZP te leveren, dan mag de aanbieder dit sectorvreemde ZZP declareren. Deze afspraak maakt de zorgaanbieder met de relatiebeheerder van het zorgkantoor. Indien het zorgkantoor constateert dat de aanbieder niet de zorg passend bij het sectorvreemde ZZP levert dan wordt in overleg met de aanbieder een best passend sectoreigen ZZP gekozen. Instellingsvreemde ZZP s Instellingsvreemde ZZP s zijn ZZP s die wel tot de juiste sector behoren, maar waarbij er een mis-match is tussen de functies waarvoor de instelling is toegelaten en de functies die bij het ZZP horen. Meer concreet gaat het om situaties waarbij een plaats niet is toegelaten voor de functie behandeling, maar er in het pakket wel is voorzien in behandeling. Andersom komt de situatie uiteraard ook voor: cliënten met een ZZP waarin geen of maar zeer weinig behandeling is opgenomen en een toegelaten plaats waarbij behandeling onderdeel uitmaakt van de verstrekking. Qua financiering is in de beleidsregels van de NZa opgenomen dat, indien een cliënt volgens het ZZP wel behoefte heeft aan behandeling, maar de plaats die de cliënt bezet, hiervoor niet is toegelaten, de instelling een lager tarief ontvangt. Zorgkantoor en instelling maken dus in het geval van instellingsvreemde ZZP s geen eigen financiële beslissingen; hoe te handelen ligt vast in de beleidsregels. Wel kan het een punt van overleg zijn of er wordt overgegaan tot het aanvragen van de toelating voor de functie behandeling voor de betreffende plekken. Bij instellingsvreemde ZZP s geldt onverminderd het eerdergenoemde uitgangspunt van het zorgkantoor aangaande de keuzevrijheid van de cliënt: in principe wordt de cliënt toegewezen aan de instelling waarvoor deze een voorkeur heeft. Een aantal specifieke situaties wordt hieronder verder uitgewerkt.

5 Beleid VV: ZZP s 1, 2 bij verpleeghuizen Bij de sector V&V geldt dat de functie behandeling aan de ZZP s wordt toegevoegd vanaf ZZP 3. In de praktijk woont er in verpleeghuizen een gering aantal cliënten met een pakket 1 of 2. Deze cliënten hebben het recht om hier ook te blijven wonen. Wel mag het verpleeghuis geen behandeling leveren, gefinancierd vanuit de AWBZ. Als de bewoner behandeling nodig heeft moet het verpleeghuis dit declareren ten laste van de Zvw of moet er een herindicatie worden aangevraagd. Nieuwe cliënten zullen conform hun voorkeur worden toegewezen. In de Zorgatlas worden cliënten pas vanaf een ZZP 4 naar een verpleeghuis verwezen. VV: ZZP s 1 t/m 8 bij verzorgingshuizen In principe worden deze ZZP s toegewezen conform de wens van de cliënt. Het verzorgingshuis mag geen behandeling declareren. Dit dient ofwel te verlopen via een verpleeghuis of de behandeling moet worden gedeclareerd ten laste van de Zvw. Het zorgkantoor monitort de mate waarin cliënten met een ZZP 6 t/m 8 in verzorgingshuizen verblijven. In overleg met de instelling kan besloten worden voor een aantal plaatsen een behandeltoelating aan te vragen. In de Zorgatlas worden cliënten met een ZZP 6, 7 of 8 niet naar verzorgingshuizen verwezen. VV: ZZP s 9 bij verzorgingshuizen ZZP VV 9 betreft revalidatie. In principe is dit geen zorg waarvoor een verzorgingshuis geëquipeerd is. Het zorgkantoor zal per situatie een beoordeling doen indien een cliënt met een ZZP 9 een voorkeur uitspreekt voor een verzorgingshuis, alvorens tot toewijzing over te gaan. Het kan namelijk zijn dat de cliënt voor de periode na afloop van de ZZP 9 naar het betreffende verzorgingshuis wenst te verhuizen, en niet zozeer dat de revalidatie in het verzorgingshuis plaats dient te vinden. De afdeling zorgtoewijzing van het zorgkantoor beslist of de toewijzing wel of niet plaatsvindt, bij twijfel wordt het oordeel van de zorgadviseur hierin betrokken. In de Zorgatlas worden cliënten met een ZZP 9 alleen naar verpleeghuizen verwezen. VV: ZZP s 10 ZZP VV 10 beteft palliatieve zorg. Deze ZZP s worden alleen toegewezen aan instellingen met een palliatieve unit. Indien een cliënt met een ZZP 10 verblijft bij een instelling zonder palliatieve unit wordt een ZZP 6 afgesproken en gedeclareerd. VG: ZZP 7 bij gezinsvervangende tehuizen ZZP VG 7 betreft SGLVG-verblijfszorg. Indien sprake is van cliënten met een ZZP VG 7, die woonachtig zijn in een GVT, dan voert het zorgkantoor een toetsing uit. Blijkt uit de toets dat de instelling de zorg op een adequate manier kan leveren, dan wordt tussen zorgkantoor en GVT een alternatief, instellingseigen ZZP voor de financiering uitgekozen. De instelling is ervoor verantwoordelijk dat de cliënt op de hoogte wordt gesteld van het feit dat de geleverde zorg niet overeenkomt met de geïndiceerde zorg. Blijkt uit de toets dat de instelling de zorg niet op een adequate kan leveren,

6 dan zullen zorginstelling en zorgkantoor gezamenlijk een alternatieve plek voor de cliënt zoeken. GGZ: B-pakketten in RIBW-voorzieningen Een RIBW voorziening mag geen behandeling declareren. Als er sprake is van een cliënt met een GGZ-B pakket (inclusief behandeling) die een voorkeur heeft voor opname in een RIBW, zal de toewijzing conform cliëntvoorkeur gebeuren. De instelling gaat vervolgens het gesprek aan met de cliënt. In de Zorgatlas worden cliënten met een GGZ B-pakket alleen toegewezen aan psychiatrische ziekenhuizen. In onderstaande tabel wordt weergegeven hoet het zorgkantoor omgaat met sectorvreemde en instellingsvreemde ZZP s. V&V sector GZ sector GGZ sector VG LG VV1t/m 8 Onbeperkt 3% tolerantiegrens 3% tolerantiegrens 3% tolerantiegrens VV9 VV10 Alleen toegestaan voor aanbieders met een revalidatie/ reactiverings afdeling Alleen toegestaan voor aanbieders met een PTZ afdeling Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan LG Onbeperkt 3% tolerantiegrens Onbeperkt 3% tolerantiegrens VG 3% tolerantiegrens Onbeperkt 3% tolerantiegrens 3% tolerantiegrens LVG Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan (m.u.v. aanbieder LVG) SGLVG Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan Niet toegestaan GGZ B 3% tolerantiegrens (alleen bij aanbieders 3% tolerantiegrens (alleen bij aanbieders 3% tolerantiegrens (alleen bij aanbieders Onbeperkt (alleen bij aanbieders GGZ C 3% tolerantiegrens 3% tolerantiegrens 3% tolerantiegrens Onbeperkt ZG 0% tolerantiegrens 0% tolerantiegrens 0% tolerantiegrens 0% tolerantiegrens Vertaaltabellen Het zorgkantoor hanteert voor een aantal veel voorkomende instellingsvreemde/sectorvreemde ZZP s standaard vertaaltabellen. Het gaat hierbij om cliënten met ZG ZZP bij een V&V aanbieder, cliënten met een GGZ B indicatie bij een aanbieder niet toegelaten voor behandeling en cliënten met een ZZP VV9 of VV10 die niet op een daartoe bestemde afdeling verblijven. Indien een aanbieder van

7 mening is dat een ander sectoreigen ZZP beter passend is, wordt op basis van een toetsing beoordeeld of dit terecht is. De situaties die niet staan omschreven in onderstaande vertaaltabellen worden per casus beoordeeld door de relatiebeheerder van het zorgkantoor. Sectorvreemd Sectoreigen Instellingsvreemd Instellingseigen ZGvis 1 VV 2 GGZ 1B GGZ 1C ZGvis 2 VV 3 GGZ 2B GGZ 2C ZGvis 3 VV 4 GGZ 3B GGZ 3C ZGvis 4 VV 5 GGZ 4B GGZ 4C ZGvis 5 VV 6 GGZ 5B GGZ 5C ZGaud 1 VV2 GGZ 6B GGZ 6C ZGaud 2 VV3 GGZ 7B GGZ 6C ZGaud 3 VV4 ZGaud 4 VV5 Instellingsvreemd Instellingseigen VV9 VV10 VV6 VV6 Zelfscores Nog niet alle cliënten in een intramurale instelling hebben een ZZP-indicatie. De zorgaanbieder heeft deze cliënten zelf gescoord in een ZZP. Bij wijziging van de zorgvraag moet een herindicatie worden aangevraagd, de aanbieder mag niet voor eigen gebruik de zelfscore aanpassen. Ook voor deze cliënten maakt de zorgaanbieder afspraken over de te leveren zorg, binnen de indicatie. De geleverde zorg, mits passend binnen de productie-afspraken, kan in rekening worden gebracht. De zorgtoewijzing en MAZ wordt niet aangepast op de zelfscore. Opeenvolgende ZZP-indicaties Cliënten waarvan bekend is dat hun indicatie van beperkte duur is (in het kader van bij reactivering) en dat daarna een andere zorgzwaarte aan de orde zal zijn, ontvangen soms van het CIZ opeenvolgende indicaties. Bij een cliënt die na intensieve reactivering thuis verder revalideert ontvangt voor drie maanden ZZP VV9 en daarna een extramurale indicatie. Of een cliënt die na ziekenhuisopname nog niet behandeld kan worden (bij bij gips, indicatie voor laag ZZP VV), en daarna een intensieve revalidatie start (indicatie ZZP VV9). Het tijdstip waarop de nieuwe indicatie van start gaat, strookt niet altijd met de praktijk (cliënt kan bij eerder naar huis, of revalidatie start eerder). Op basis van de situatie van de cliënt zal de zorgtoewijzing indien nodig worden aangepast. De zorgtoewijzing van het zorgkantoor is hierin begrensd tot de op dat moment geldende indicatie.

NOTITIE. : Yvonne Roelands E-mailadres : yroelands@dsw.nl Datum : Maart 2013. : Beleid instellingsvreemde ZZP s

NOTITIE. : Yvonne Roelands E-mailadres : yroelands@dsw.nl Datum : Maart 2013. : Beleid instellingsvreemde ZZP s NOTITIE Van : Yvonne Roelands E-mailadres : yroelands@dsw.nl Datum : Maart 2013 Betreft : Beleid instellingsvreemde ZZP s Het kan voorkomen dat een cliënt bij een instelling wordt aangemeld met een andere

Nadere informatie

Verpleging en verzorging (V&V)

Verpleging en verzorging (V&V) Bijlage 1 : Aanscherping ZZP-omschrijvingen en algoritmen Op verzoek van VWS zijn de zorgzwaartepakketten (ZZP s) voor de AWBZ inhoudelijk aangescherpt en de algoritmen in het ZZP-registratieprogramma

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Declareren op cliëntniveau AWBZ

Declareren op cliëntniveau AWBZ Declareren op cliëntniveau AWBZ e-c@re Dit document geeft een overzicht van de prestaties die u verplicht op cliëntniveau moet declareren. Deze verplichte prestaties worden toegelicht, evenals prestaties

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Uitzonderingen registratie intramurale productie

Uitzonderingen registratie intramurale productie Uitzonderingen registratie intramurale productie Doel N.a.v. de knelpunten aangaande registratie en verantwoording van de zorgproductie, is een notitie/leeswijzer opgesteld welke beknopt aangeeft welke

Nadere informatie

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN 2009 0008 / CZK 2009 0005 Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN, april 2009 1. Inleiding ZN heeft besloten voor de inkoop van intramurale AWBZ-zorg in 2010 een nieuwe handreiking op te stellen.

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

OVERBRUGGINGSZORG. versie augustus 2011. Achmea Zorgkantoren

OVERBRUGGINGSZORG. versie augustus 2011. Achmea Zorgkantoren OVERBRUGGINGSZORG versie augustus 2011 Achmea Zorgkantoren Inleiding Per 1 augustus 2011 is de overbruggingsnotitie aangepast. Landelijk is AZR 3.0 uitgevoerd. Hierdoor zijn er een aantal veranderingen

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 29 maart 2011. Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011029909 J. Knollema (020) 797 86 22

Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 29 maart 2011. Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011029909 J. Knollema (020) 797 86 22 Zorgkantoren Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 29 maart 2011 Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011029909 J. Knollema (020) 797 86 22 Onderwerp Beleidsregel 2011 (b) Toekenning PGB-AWBZ

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit.

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit. REGELING Declaratie AWBZ-zorg Gelet op artikel 37 en artikel 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vastgesteld; Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN Februari 2009 Zorgkantoor DWO/NWN Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1: Wat is palliatieve terminale zorg? 3 Hoofdstuk 2: Uitgangspunten palliatieve

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011. Bijlage 25 bij circulaire AWBZ/Care/10/10c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis (VPT) 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet

Nadere informatie

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit.

1.3 CIZ Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel 1 onder b van het Zorgindicatiebesluit. Bijlage 12 bij circulaire Care/AWBZ/09/17c REGELING Declaratie AWBZ-zorg Gelet op artikel 37 en artikel 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende

Nadere informatie

Pgb zzp tarieven 2014

Pgb zzp tarieven 2014 Pgb zzp tarieven Overzicht persoonsgebonden budget zorgzwaartepakket tarieven Per Saldo, december 2013, overeenkomstig informatie van CVZ (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend) Afkortingen

Nadere informatie

Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ

Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ naar een uniforme uitvoering in 2013 C o n c e p t Versie 0.9 Zorgverzekeraars Nederland 2012-2013 Inhoud 1 VOORWOORD... 1 2 INLEIDING EN LEESWIJZER... 2 2.1 Inleiding...

Nadere informatie

Overzicht bekostiging van behandeling bij Wlz-cliënten in 2016

Overzicht bekostiging van behandeling bij Wlz-cliënten in 2016 Overzicht bekostiging van behandeling bij -cliënten in 2016 Waarom dit overzicht? Naar aanleiding van de vragen die de NZa heeft gekregen over de bekostiging van behandeling bij verzekerden die zorg op

Nadere informatie

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave

Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave REGELING Gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave Gelet op de artikelen 61, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

FAQ presentatie zorgaanbieders januari / februari 2015

FAQ presentatie zorgaanbieders januari / februari 2015 FAQ presentatie zorgaanbieders januari / februari 2015 Nr. Vraag / categorie Antwoord Algemeen 1 Algemeen; de zorgaanbieder twijfelt of de klant correct is geoormerkt, waar kan hij dit laten controleren?

Nadere informatie

Persoonsvolgende financiering in Nederland

Persoonsvolgende financiering in Nederland Persoonsvolgende financiering in Nederland Een eerlijke verdeling van beschikbare middelen? Martijn Koot 24 februari 2012 Inhoudsopgave Wie zijn wij wat is de VGN? Introductie AWBZ de langdurige zorg in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 135 2 januari 2015 Declaratievoorschriften Wlz-zorg CA-NR-1550a Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

pgb zzp tarieven 2013

pgb zzp tarieven 2013 tarieven Overzicht persoonsgebonden budget zorgzwaartepakket tarieven Per Saldo, december 2012, overeenkomstig informatie van CVZ, 4 december 2012 (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend) Afkortingen

Nadere informatie

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP Overzicht pgb ZZP tarieven 2011 Tabel Per Saldo, januari 2011, overeenkomstig de beleidsregel 2011 (a) PGB AWBZ bij langdurig Verblijf van het CVZ dd 12 januari 2011 (Aan deze tabel kunnen geen rechten

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, als bedoeld in artikel 1 onder c van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, als bedoeld in artikel 1 onder c van de Wmg. Bijlage 25 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c REGELING Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

Dorien Kloosterman. Naar-Keuze. Toekomst wooninitiatieven met PGB of ZIN Dorien Kloosterman Breda 23 april 2016

Dorien Kloosterman. Naar-Keuze. Toekomst wooninitiatieven met PGB of ZIN Dorien Kloosterman Breda 23 april 2016 Toekomst wooninitiatieven met PGB of ZIN Dorien Kloosterman algemeen@naar-keuze.nl Breda 23 april 2016 Dorien Kloosterman Sinds 1988 werkzaam bij Ouderverenigingen Sinds 2008 werkzaam als beleidsmedewerker

Nadere informatie

Vertaaltabel ZZP naar functies/klassen versie 4.1 Van toepassing per 1-1-2011 t/m 31-3-2011

Vertaaltabel ZZP naar functies/klassen versie 4.1 Van toepassing per 1-1-2011 t/m 31-3-2011 #2010084698v6 Vertaaltabel ZZP naar functies/klassen versie 4.1 Van toepassing per 1-1-2011 t/m 31-3-2011 Wijzigingshistorie Datum Auteur Versie Wijziging 12-12-2006 CVZ 1.0 Definitieve versie 04-04-2007

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Aanvaardbare kosten AWBZ 2012

BELEIDSREGEL CA Aanvaardbare kosten AWBZ 2012 BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2012 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

3.2 Zorgkantoor Een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering.

3.2 Zorgkantoor Een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering. Bijlage 24 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c REGELING Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18627 8 juli 2013 Declaratievoorschriften AWBZ-zorg Vastgesteld op 25 juni 2013 NR/CA-300-019 Ingevolge artikel 37 en

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz Het Huis voor de Zorg: * Is een onafhankelijke organisatie, die zorgvragers/zorgconsumenten in Limburg een eigen stem geeft samen met een sterk netwerk van provinciale maatschappelijke organisaties. Gefinancierd

Nadere informatie

Zorgzwaarte bekostiging AWBZ Inkoopbeleid 2013

Zorgzwaarte bekostiging AWBZ Inkoopbeleid 2013 Zorgzwaarte bekostiging AWBZ Inkoopbeleid 2013 Zorgkantoren van de CoöperatieVGZ UA Nijmegen Waardenland- Midden Holland Midden Brabant Noordoost Brabant Noord Holland Noord Noord en Midden Limburg Juni

Nadere informatie

REGELING CA/NR-100.045

REGELING CA/NR-100.045 Bijlage 1 bij ACON/khes/Care/AWBZ/06/23c REGELING Aanlevering en verspreiding scoregegevens zorgzwaartepakketten (ZZP's) ten behoeve van de Nederlandse Zorgautoriteit Gelet op artikel 68, eerste lid, Wet

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Regionale marktanalyse Wlz

Regionale marktanalyse Wlz Regionale marktanalyse 2017-2018 Wlz Zorgkantoren Amstelland en de Meerlanden en Zuid-Holland Noord Inleiding Voor u ligt de marktanalyse voor de zorgkantoorregio s Amstelland en de Meerlanden en Zuid-Holland

Nadere informatie

Leidraad zorginkoop ZZP s 2009-2010

Leidraad zorginkoop ZZP s 2009-2010 CZK 2008 0011 Leidraad zorginkoop ZZP s 2009-2010 Gezamenlijke leidraad voor de zorgkantoren 1. Inleiding 2 2. Stand van zaken invoering ZZP s 2 3. Contracteerruimte en afspraak in oude termen 3 4. Inkoopbeleid

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wat valt onder zorg vanuit de Wlz? In deze folder leest u hoe u zorg uit de Wlz aanvraagt. Ook informeren wij u over wat u van het CIZ kunt verwachten.

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 5 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel)

Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel) Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel) Deze tabel is alleen van toepassing op budgethouders met een indicatie voor verblijf (een indicatie voor een ZZP of een zorgprofiel).

Nadere informatie

Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg

Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg Inleiding Van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebt u een ZorgProfiel (ZP) ontvangen waarmee u recht hebt op zorg vanuit de Wet langdurige zorg

Nadere informatie

CIZ. Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders

CIZ. Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders CIZ Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders Inhoudsopgave CIZ van AWBZ naar Wlz Wet langdurige zorg Wet langdurige zorg van aanvraag tot besluit Langdurige zorg

Nadere informatie

Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017

Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017 Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017 Regelt u uw zorg helemaal met een pgb en maakt u geen gebruik van zorg in natura, dan is alleen het pgb-bedrag per jaar en week belangrijk. De toeslag huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis Bl-16-10236 Tekst voor de website Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis In 2015 is het toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis ingevoerd. Het kader is een

Nadere informatie

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden.

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden. BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ

TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ TOELICHTING BUDGET 2009 GHZ Algemeen De werkbladen zijn met een wachtwoord beveiligd. Indien u een onjuistheid ontdekt, verzoeken wij u dit via e-mail aan de NZa door te geven (care@nza.nl). Alle in te

Nadere informatie

Verkenning effecten zorgzwaartebekostiging voor cliëntgroepen zonder verblijf

Verkenning effecten zorgzwaartebekostiging voor cliëntgroepen zonder verblijf Verkenning effecten zorgzwaartebekostiging voor cliëntgroepen zonder verblijf Enschede, maart 2008 MK/08/0440/imz2 mw. drs. M. Kingma mw. drs. M.L. Pansier-Mast mw. ir. H. van der Werf Inhoudsopgave Samenvatting...

Nadere informatie

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Bl-16-10222 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Zorgverzekeraars Nederland 21 maart 2016 1 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis In 2015

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 9 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Door de hervormingen van de langdurige zorg wordt begeleiding per 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Analyse databestanden ten behoeve van verblijfszorg thuis. Eindrapportage

Analyse databestanden ten behoeve van verblijfszorg thuis. Eindrapportage Analyse databestanden ten behoeve van verblijfszorg thuis Eindrapportage Analyse databestanden ten behoeve van verblijfszorg thuis Eindrapportage Enschede, 18 juni 2007 NV/07/1673/afp mw. ir. N.M.H. van

Nadere informatie

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden.

In de onderstaande tabel staan de verschillende (sub)sectoren die in deze beleidsregel worden onderscheiden. Bijlage 2 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten AWBZ 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 3 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

FAQS voor Langdurige GGZ

FAQS voor Langdurige GGZ FAQS voor Langdurige GGZ Welke cliënten vallen dadelijk nu onder WLZ en welke onder de Zvw? De wetgeving zegt dat cliënten met een verblijf tot 1095 dagen onder de Zvw vallen (was 365 dagen) en cliënten

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Overige kosten Wlz Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Overige kosten Wlz Grondslag BELEIDSREGEL BR/REG-18139 Overige kosten Wlz 2018 Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Tarieventabel 2017 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel)

Tarieventabel 2017 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel) Tarieventabel 2017 Persoonsgebonden budget Wlz ( 0f zorgprofiel) Deze tabel is alleen van toepassing op budgethouders met een indicatie voor verblijf (een indicatie voor een of een zorgprofiel). Alle bedragen

Nadere informatie

Rolstoelen AWBZ Gevolgen van artikel 15 BZA-AWBZ

Rolstoelen AWBZ Gevolgen van artikel 15 BZA-AWBZ Onderzoeksrapport Rolstoelen AWBZ Gevolgen van artikel 15 BZA-AWBZ Op 19 juni 2006 uitgebracht aan het hoofd van de afdeling Geschillen van het College voor zorgverzekeringen Uitgave College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010

TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010 TOELICHTING BUDGETFORMULIER 2010 ALGEMEEN Dit formulier wordt gebruikt als budgetformulier 2010 voor de budgetronde van 1 november 2009. Capaciteitswijzigingen en bijbehorende productie die vanaf 1 januari

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 19 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Bijlage C: Leveringsstatus

Bijlage C: Leveringsstatus Bijlage C: Leveringsstatus Geldend voor de Melding Aanvang Zorg Situatie Cliënt ontvangt alle toegewezen zorg. Geleverde klasse (en opslag) is gelijk aan ZTW Cliënt ontvangt deel van toegewezen zorg, maar

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 2, vierde lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26775 21 december 2012 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 december 2012, Z-3145524,

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten. Wat is (was) bedoeld? Verfijning bepalingen Productieafspraken Ondernemerschap

Zorgzwaartepakketten. Wat is (was) bedoeld? Verfijning bepalingen Productieafspraken Ondernemerschap Zorgzwaartepakketten Wat is (was) bedoeld? Verfijning bepalingen Productieafspraken Ondernemerschap Zorgzwaartebekostiging in de AWBZ (info zorgkantoren) De bekostiging van de zorg en het verblijf in een

Nadere informatie

Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten

Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten Bijlage 3 bij circulaire Care/AWBZ/09/17c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of

Nadere informatie

3.3 Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel Wlz.

3.3 Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Het Centrum Indicatiestelling Zorg als bedoeld in artikel Wlz. Bijlage 18 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c REGELING Declaratievoorschriften Wlz Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio West-Brabant 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ). Het

Nadere informatie

Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz

Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz Deze tabel is alleen van toepassing op budgethouders met een indicatie voor langdurig verblijf (een ZZP-indicatie ). Alle bedragen zijn jaarbedragen. Zorgprofielen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Kwartaalmonitor Indicatiemelding

Kwartaalmonitor Indicatiemelding Kwartaalmonitor Indicatiemelding Tweede kwartaal 2013 Inhoud 1 Samenvatting... 3 2 Inleiding... 5 2.1 Achtergrond: de invoering van indicatiemelding voor ZZP s 80+... 5 2.2 Doel van de kwartaalmonitor...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding...3. 1. Algemene informatie...4 1.1 Zorgzwaartebekostiging...4 1.2 Zorgzwaartepakketten...7 1.3 Functie verblijf...

Inhoudsopgave. Inleiding...3. 1. Algemene informatie...4 1.1 Zorgzwaartebekostiging...4 1.2 Zorgzwaartepakketten...7 1.3 Functie verblijf... Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Algemene informatie...4 1.1 Zorgzwaartebekostiging...4 1.2 Zorgzwaartepakketten...7 1.3 Functie verblijf... 10 2. Indicatiestelling... 12 2.1 Het indicatiebesluit... 12 2.2

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 7 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Specificaties gegevensvelden ZZP-scoreprogramma versie 1.4

Specificaties gegevensvelden ZZP-scoreprogramma versie 1.4 Specificaties gegevensvelden ZZP-scoreprogramma versie 1.4 Let op: op dit document vindt versiebeheer plaats. Kijk voor de meest recente versie op www.zorgzwaartebekostiging.nl. In de onderstaande tabel

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

HHM/SE/07/2203/imz, 28 september 2007 Pagina 1 van 39

HHM/SE/07/2203/imz, 28 september 2007 Pagina 1 van 39 HHM/SE/07/2203/imz, 28 september 2007 Pagina 1 van 39 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Voorlichting...4 1.1 Zorgzwaartebekostiging... 4 1.2 Zorgzwaartepakketten... 7 1.3 Eigen bijdragen... 10 1.4 Functie

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz oktober 2016

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz oktober 2016 Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz 2017 10 oktober 2016 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Mededelingen... 3 Hoofdstuk 2 Beleidslijnen Schoonmaak & Logeren in de

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen over de transitie Langdurige GGZ

Veelgestelde Vragen over de transitie Langdurige GGZ Veelgestelde Vragen over de transitie Langdurige GGZ Lezersnoot: VGZ heeft gemeend u als zorgaanbieder, gemeente of als lezer te willen informeren over de laatste stand van zaken rondom de langdurige GGZ.

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Haaglanden 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ). Het

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 15 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuidoost-Brabant 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ).

Nadere informatie

Rekenregels Wachtlijsten

Rekenregels Wachtlijsten Rekenregels Wachtlijsten op basis van AW317-bestanden van iwlz 1.1 27 september 2016 Rekenregels Wachtlijsten iwlz 1.1 op basis van AW317-bestanden van iwlz 1.1 1 / 14 Inhoud Inleiding 3 1 De wachtstatus

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Limburg 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ). Het

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EJ Den Haag. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

> Retouradres Postbus EJ Den Haag. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Primair proces. Levering

Primair proces. Levering Primair proces Levering Kan een zorgaanbieder weigeren een cliënt na 1-1-2015 te begeleiden (als er te weinig cliënten in een regio zijn)? Mag een Wlz-cliënt die de zorg geleverd krijgt middels een Vpt

Nadere informatie

Aanspraak op AWBZ-zorg

Aanspraak op AWBZ-zorg Aanspraak op AWBZ-zorg CIZ-rapportage over aantallen geïndiceerde functies, ZZP s en zorgomvang Nederland 1 juli 2013 1 april 2013 1 januari 2013 Inhoud 1. Introductie...4 1.1 Doel...4 1.2 Publicatiedatum,

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering / Ministerie van VWS t.a.v. drs. M.J. Van Rijn, staatssecretaris postbus 20350 2500 EJ S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Langer thuis. Kwartaalmonitor extramuralisering lage ZZP s

Langer thuis. Kwartaalmonitor extramuralisering lage ZZP s Langer thuis Kwartaalmonitor extramuralisering lage ZZP s Eerste kwartaal 2013 Inhoudsopgave Samenvatting... 4 1 Onderzoeksopzet en begrippen... 6 1.1 Inleiding... 6 1.2 Probleemstelling... 6 1.3 Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg.

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg. Bijlage 23 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg AWBZ Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ

Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ Voorschrift Zorgtoewijzing AWBZ Let op: Dit is de vastgestelde versie voor 2014. Pas als de wet- en regelgeving 2015 helder is (najaar 2014), zullen protocollen en voorschriften worden geactualiseerd en

Nadere informatie

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ). Het zorgkantoor

Nadere informatie

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden

Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zuid-Hollandse eilanden 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg

Nadere informatie