Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017"

Transcriptie

1 Individuele Begeleiding per 2018 Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017

2 2 Inhoud presentatie Aanleiding analyse bestuurlijk contracteren Waar knelt het / kan het beter Scope en vertrekpunten gemeenten voor 2018 Vandaag: focus op verbeteringen bij de Individuele Begeleiding per Brainstorm: o Welke transformatiemogelijkheden begeleiding individueel zien we? Plus: Is beschrijving inhoud begeleiding en het onderscheid tussen basis en speciaal nog beter te maken; o Helder en SMART formuleren van doelen en het meten van resultaten op cliëntniveau; o Hoe bevorderen we het leveren van maatwerk, hoe verbeteren we de werking van de intensiteiten / op- en afschalen van zorg; o Wat vraagt overgang Wmo begeleiding en BW en andersom. Vervolg

3 3 Aanleiding voor analyse Na 2,5 jaar bestuurlijk contracteren (en vooral ook de gemaakte keuzes binnen overeenkomsten) is het tijd om iets uitgebreider te kijken wat goed gaat en wat verbeterd moet worden. Het gaat hierbij vooral om verbeteringen van de bestaande afspraken en praktijk om ervaren knelpunten op te lossen. Verbeteren van aansluiting tussen de domeinen (Jeugd, Wmo en Beschermd wonen/ maatschappelijke opvang). Blik richting de toekomst: transformatie van maatschappelijke zorg (BW en MO)

4 4 Waar knelt het / kan het beter (1) Welke transformatiemogelijkheden bij begeleiding individueel zien we? Blijft soms lastig om in te schatten wat wel/niet onder begeleiding valt en wanneer iets begeleiding basis of speciaal is. Gemeenten zien bijvoorbeeld de vraag wanneer is een situatie dermate complex en zwaar dat gespecialiseerde begeleiding door een meer gekwalificeerde medewerker nodig is? Moet behoefte aan ondersteuning tav administratie wel worden opgelost via inzet van Begeleiding? Gemeenten zien bijvoorbeeld de vraag waar eindigt geïndiceerde begeleiding en waar begint particuliere begeleiding?

5 5 Waar knelt het / kan het beter (2) Doelen en resultaten begeleiding formuleren en meten. Aanbieders geven aan dat gemeenten soms geen (meetbare) doelen / resultaten meegeven. Gemeenten en aanbieders zien dat het bij de monitoring voor aanbieders lastig is om over het bereiken van doelen te rapporteren.

6 6 Waar knelt het / kan het beter (3a) Maatwerk leveren: Gemeenten zien dat er vaak erg standaard (alle cliënten 1,5 uur en niet meer) wordt geleverd en er weinig variatie is bij de levering binnen de bandbreedte. Gemeenten zien nog steeds vaak discussies over hoog aantal uren leveren in de reguliere intensiteit om doel te kunnen bereiken. Zij zien dat sociale teams dan soms (op onjuiste gronden) kiezen voor het afgeven van de hogere intensiteit om discussie met aanbieder te stoppen en zo ervoor te zorgen dat cliënt toch snel de ondersteuning krijgt.

7 7 Waar knelt het / kan het beter (3b) Discussie intensiteiten: Aanbieders geven aan bij Begeleiding individueel de optie van waakvlam/sluimerstand te missen. Aanbieders geven terug de bandbreedtes erg breed te vinden. Ook zou het op- en afschalen van zorg vloeiender moeten kunnen. Aanbieders vragen om ruimte om in bepaalde gevallen / voor bepaalde doelgroepen niet via de bandbreedtes te mogen declareren, maar via P x Q (zie o.a. innovatievoorstel).

8 8 Waar knelt het / kan het beter (3c) Hoogte van tarieven: Aanbieders vragen zich af of de parameters van gemeenten voor vaststellen van tarieven op bepaalde punten (bijvoorbeeld gemiddelde inschaling) niet te strak zijn; Aanbieders vinden het verschil tussen tarieven van de 2 intensiteiten erg groot; Aanbieders vragen zich af of bekostiging op het historisch gemiddeld zorggebruik (uit 2014) per intensiteit logisch is/blijft of dat bijvoorbeeld bekostiging via het midden van de intensiteit niet een alternatief zou kunnen zijn; In de Wmo is de regel (conform die uit de AWBZ) dat alleen direct cliëntcontact gezien wordt als geleverde declarabele zorg. Aanbieders geven aan zoekende te zijn naar wat te doen met de indirecte cliënturen.

9 9 Waar knelt het / kan het beter (4) Overgang BW/Wmo: Aanbieders geven aan dat de overgang BW en Wmo begeleiding onvoldoende goed is. Hoe begeleiding speciaal nu is geregeld, wordt niet toereikend geacht door de aanbieders. Hierbij is o.a. de ongeplande / oproepbare ondersteuning genoemd. Vragen van gemeenten: Wat vraagt het voorkomen van instroom in Beschermd wonen, van begeleiding? Wat vraagt het zetten van de stap van beschermd wonen waarbij een woonvoorziening aan de orde is, naar zelfstandig wonen van de begeleiding? Waar knelt het en is dat evenveel in elke sub regio?

10 10 Waar knelt het / kan het beter (5) Bovenstaande lijst is keuze voor vandaag, dus zeker niet uitputtend! Heeft u aanvullingen qua knelpunten: graag via bestuurlijkcontracteren@servicepunt71.nl Verwachtingenmanagement: Zie wel hierna de scope voor 2018; Ook knelpunten mbt dagbesteding welkom. Dit zal in september aan de orde komen; In najaar zal er ook nog ronde komen over mogelijke verbeteringen op gebied van administratie: iwmo, facturatie, monitoring, verantwoording etc.

11 11 Scope gemeenten voor 2018 We kunnen niet alles in één keer aanpakken/ veranderen. Onderscheid tussen: Eerste stap 2018: verbeteringen die direct per te realiseren zijn; In 2018 misschien op een bepaald vlak een pas op de plaats, maar vervolgens per 2019 een grote stap maken, bijv. dagbesteding (basis)? Vervolgstappen voor aanpassingen per /2020: Verbeteringen / wijzigingen die meer denk- en uitzoekwerk vergen of waarvoor eerst een pilot komt of waarop in latere jaren vervolgstappen volgen (bijvoorbeeld gezien de transformatie van de maatschappelijke zorg);

12 Vertrekpunten gemeenten voor 2018 Focus op verbetering van/binnen bestaand model en op quick wins per 2018; Gemeenten willen niet terug naar AWBZ tijd met kerstboom aan producten/betaalcodes; Het werken met resultaten en intensiteiten blijft het uitgangspunt; Het leveren van maatwerk moet nog beter; In tweede helft 2017 en eerste helft 2018 werken aan samensmelting van stukjes welzijn, inloop en onderdelen van de huidige maatwerkvoorziening dagbesteding), zodat dit per 2019 tot vernieuwing leidt en in overeenkomst verwerkt kan worden. Indien mogelijk wijkt wijze van indiceren en bekostiging van HO en begeleiding niet te veel van elkaar af en passen de te maken keuzes zowel voor ZIN als PGB. 12

13 13 Aanpassing van intensiteiten van Individuele Begeleiding Gemeenten staan open voor een verkenning om bij individuele begeleiding de intensiteiten te verkleinen en tevens een intensiteit sluimerstand/waakvlam toe te voegen. Gemeenten staan open voor een verkenning om bij individuele begeleiding de tarieven voor de eventueel nieuw te vormen intensiteiten te baseren op het midden van de bandbreedte. Gemeenten zijn bereid om naar parameters voor grondslag voor vaststellen van de tarieven (zowel individueel als groep) te kijken.

14 14 Voorbeeld andere indeling van de intensiteiten per Per 4 weken Bekostiging per 4 weken op intensiteit 1 Waakvlam/ sluimerstand Vast bedrag of PxQ? Intensiteit 2 0,01-8 uur Vast bedrag Intensiteit 3 8,01-16 uur Vast bedrag Intensiteit 4 16,01-24 uur Vast bedrag Intensiteit 5 meer dan 24,01 uur PxQ Vraagstuk/dilemma hierbij: bestaande cliënten en hun indeling in de bestaande intensiteiten. Omzetten? Zo ja, hoe en wanneer?

15 15 Vervolg Gemeenten nemen alle input mee in hun denkwerk voor de individuele Begeleiding per 2018; Aanvullingen kunnen worden ingestuurd naar adres van bestuurlijk contracteren; In september volgt er nog een bijeenkomst over begeleiding (vervolg qua individueel en ook over dagbesteding). Voor BW zullen er ook bijeenkomsten zijn; In oktober eerste vertalingen naar aanpassingen in de overeenkomst per 2018; In najaar komt er nog ronde over mogelijke verbeteringen op gebied van administratieve zaken.

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017 Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per 2018 5 september 2017 2 Inhoud presentatie Terugblik op bijeenkomst van 20 juni BW & ind. begeleiding: Aanpassingen per 2018 Dagbesteding: Pas op

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 7 november 2017 2 Inhoud presentatie Terugkoppeling normenkader HO Definitieve tarieven BG Definitieve tarieven BW Aanpassingen in contracten 3 Terugkoppeling normenkader

Nadere informatie

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam onderwerp Opmerking aanbieder(s) Reactie gemeente Wij zouden graag zien dat de start bij Begeleiding Individueel 2,01 uur per 4 weken is en als eerste vorm van hulpverlening geldt en dus niet de waakvlam.

Nadere informatie

Bijeenkomst advies- & cliëntenraden Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Bijeenkomst advies- & cliëntenraden Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Bijeenkomst advies- & cliëntenraden Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Opening Jannette Nieboer Wethouder gemeente Waddinxveen & Bestuurlijk Trekker Inkoop 2018 Agenda 18:30

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 6 februari 2018

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 6 februari 2018 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 6 februari 2018 2 Inhoud presentatie Programma 2018 Procesvoorstel kostprijsanalyse en doorontwikkeling dagbesteding Procesvoorstel doorontwikkeling Beschermd Wonen

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten Ambulante Begeleiding Harmoniseren diensten 2 Waarom? Een versimpelde (qua facturatie administratie, bureaucratie) bekostigingssystematiek die duurzaam is op regionaal niveau (Midden-Holland) en die innovatie,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden,

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden, Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Datum 2 december 2015 Ons kenmerk B24112015MM Onderwerp decentralisatie Wmo Contact M. (Monique)

Nadere informatie

Ontwikkeltafel Begeleiding en Dagbesteding. 12 juni 2018

Ontwikkeltafel Begeleiding en Dagbesteding. 12 juni 2018 Ontwikkeltafel Begeleiding en Dagbesteding 12 juni 2018 2 Inhoud presentatie Gebruik en ervaringen nieuwe intensiteiten Begeleiding Individueel Uitkomsten kostprijselementenanalyse Innovatieprojecten BG/BW

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ Apeldoorn augustus 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding Bestaande middelen en nieuwe middelen Budget Lokaal 2015

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 11 september 2018

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 11 september 2018 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 11 september 2018 Inhoud presentatie 2 Onderzoek inzet maatwerkvoorzieningen Aankondiging CPI Generieke contractaanpassingen HO: vooruitblik tarieven BG: inhoudelijke

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 10 oktober 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 10 oktober 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 10 oktober 2017 2 Inhoud presentatie Definitieve tarieven HO Concept tariefvoorstel BG Concept tariefvoorstel BW Innovatiebudget BW Definitieve tarieven HO 2018 (1)

Nadere informatie

Inkoopproces regio Midden- Holland. Bijeenkomst Wmo aanbieders 18 maart 2014

Inkoopproces regio Midden- Holland. Bijeenkomst Wmo aanbieders 18 maart 2014 Inkoopproces regio Midden- Holland Bijeenkomst Wmo aanbieders 18 maart 2014 aftrap 1. Introductie. 2. Afzonderlijke bijeenkomst voor jeugdzorg (10 april) 3. Programma voor vanochtend Inhoud van programma

Nadere informatie

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Opening Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda & Bestuurlijk Trekker Inkoop 2018 13:10 13:30 Agenda Uitleg

Nadere informatie

Inkoop & subsidie 2018

Inkoop & subsidie 2018 Inkoop & subsidie 2018 AGENDA 1.Welkom en korte inleiding door Myra van den Hoed 2. Stand van zaken Inkoop en subsidie 2017 3. Jeugdhulp Transformatie 2018 4. Jeugdhulp Kenmerken Model 2018 5. Jeugdhulp

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Agenda Terugblik; arrangementen op basis van resultaatgebieden marktconsultaties Vooruitblik verlenging overeenkomst marktconsultaties

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 17 september 2019 Inhoud presentatie 2 Pilot Resultaatgericht (maat)werk van SWT Leiden Invoering abonnementstarief en aanpassingen iwmo 2020: feiten en nog te maken

Nadere informatie

Regionale samenwerking transitie Beschermd Wonen

Regionale samenwerking transitie Beschermd Wonen Regionale samenwerking transitie Beschermd Wonen Presentatie Nico Dam, bureau HHM Pora 5 juli 2017 Inhoud van de presentatie Beeld van de uitdagingen Vertaling naar de opgaven Varianten van samenwerking

Nadere informatie

Kostprijsonderzoek Wmo maatwerk Limburg-Noord

Kostprijsonderzoek Wmo maatwerk Limburg-Noord Kostprijsonderzoek Wmo maatwerk Limburg-Noord Mike Koers Peter Bakker Lonneke de Bruin Bureau HHM 2018 MK/18/1688/kpln Onderwerpen: Aanleiding en opdracht Gevolgde aanpak Uitkomsten en bevindingen Advies

Nadere informatie

Awbz-Begeleiding -> Wmo Commissie MO 26 juni 2013

Awbz-Begeleiding -> Wmo Commissie MO 26 juni 2013 Awbz-Begeleiding -> Wmo Commissie MO 26 juni 2013 Marja Comajta, Projectleider Awbz -> Wmo Opbouw presentatie Awbz-> Wmo Begeleiding: conclusies fase 1 Uitgangspunten fase 2 en verder Fasering en besluitvorming

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Samenleving r- RIS296071 Contactpersoon

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo

Monitor voortgang Wmo Monitor voortgang Wmo Uitkomsten zesde meting, zomer 2015 Amersfoort, 31 augustus 2015 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/hrbh/iawg/168364/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Schriftelijke opmerkingen vanuit het FOT

Schriftelijke opmerkingen vanuit het FOT Schriftelijke opmerkingen vanuit het FOT Opmerkingen aanbieders - Pag. 18. Met welk doel zijn de opleidingen pag. 18 eruit gehaald en naar pag. 19 verplaatst? Klopt het dat qua inhoud er geen wijziging

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018 Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland i-sociaal Domein 20 maart 2018 Even voorstellen Gert Luisman Contractmanager Maatschappelijk Domein Bestuursdienst Ommen-Hardenberg Lid werkgroep contractering Jeugdhulp

Nadere informatie

Evaluatie dagbesteding

Evaluatie dagbesteding Evaluatie dagbesteding Uitkomsten en vervolg Presentatie FOT Ilse Greive 28 februari 2019 Presentatie evaluatie dagbesteding 1. Belangrijkste uitkomsten per sector 2. Constateringen SDD 3. Effect transformatie

Nadere informatie

Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Haarlem 23 maart 2017 1 Agenda/Inhoud 1. Aanleiding en doel van het onderzoek 2. Uitgangspunten

Nadere informatie

Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo 2015 Begeleiding plenaire sessie fysieke overlegtafel

Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo 2015 Begeleiding plenaire sessie fysieke overlegtafel Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo 2015 Begeleiding 20160825 plenaire sessie fysieke overlegtafel Donderdag 25 augustus 2016 9.00-10.15 uur Stadskantoor Gemeente Dordrecht Voorzitter: Anoek Huigen

Nadere informatie

(Eind)voorstel. tarieven Huishoudelijke ondersteuning en Begeleiding. Leidse regio

(Eind)voorstel. tarieven Huishoudelijke ondersteuning en Begeleiding. Leidse regio 1 (Eind)voorstel tarieven Huishoudelijke ondersteuning en Begeleiding Leidse regio 28 augustus 2014 2 Inhoud presentatie Korte samenvatting eerdere presentatie 31 juli; Nieuwe gegevens van Vektis aan gemeenten

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015)

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016 Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoopopdracht (1) Binnen het beschikbare budget contracteren van (2) Kwalitatief

Nadere informatie

Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Bijeenkomst met BW MO aanbieders Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Haarlem 30 maart 2017 1 Agenda/Inhoud 1. Terugblik 2. Toelichting op de voorlopige

Nadere informatie

Inloopmiddag INKOOP& IMPLEMENTATIE

Inloopmiddag INKOOP& IMPLEMENTATIE Inloopmiddag INKOOP& IMPLEMENTATIE RESULTAATGERICHTE JEUGDHULP 2020-2024 Toelichting op gefaseerde invoering resultaatgerichte bekostiging Doel van vandaag: Gelegenheid tot vragen Korte vooruitblik komende

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

FOT Beschermd Wonen. d.d

FOT Beschermd Wonen. d.d FOT Beschermd Wonen d.d. 13-06-2017 1 Startdocument BW 2 Kaders van de inkoop beschermd Wonen Inhoudelijk: Visie volgens groeidocument / Dannenberg Realiseren randvoorwaarden een gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Openhouse toelatingsprocedure Wmo maatwerkvoorzieningen 2018

Openhouse toelatingsprocedure Wmo maatwerkvoorzieningen 2018 Openhouse toelatingsprocedure Wmo maatwerkvoorzieningen 2018 Verslag overlegtafel d.d. september 2017 Aanwezig namens inkoopteam gemeente: Hans Hellendoorn, Niels Uenk, Monique Bakker Catharine Schutter

Nadere informatie

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal Samenvatting managementrapportage Q1 2015 Wmo Bloemendaal Transitie De transitie Wmo gaat over de maatwerkvoorzieningen huishoudelijke ondersteuning (HO), begeleiding bij de huishoudelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Toelichting productcodetabellen iwmo en ijw. 24 augustus 2015 Online vragenuur

Toelichting productcodetabellen iwmo en ijw. 24 augustus 2015 Online vragenuur Toelichting productcodetabellen iwmo en ijw 24 augustus 2015 Online vragenuur Agenda Waar voor dienen de productcodes? Uitgangspunten Toelichting op productcodetabellen Opbouw van de productcodetabellen

Nadere informatie

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot.

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot. Regiokeuze Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang (hierna BW/MO) - kwaliteit - kosten - kwetsbaarheid - grip - gemeentelijke identiteit Thema Richting Zwolle Apeldoorn Toegang Vanuit het principe één

Nadere informatie

2 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per juli 2017

2 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per juli 2017 2 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per 2018 4 juli 2017 2 Inhoud presentatie Stand van zaken besluitvorming Huishoudelijke ondersteuning per 2018 Korte terugblik bijeenkomst Huishoudelijke ondersteuning

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 12 september 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 12 september 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 12 september 2017 2 Inhoud presentatie Verantwoording Terugblik 2016 Vooruitblik 2017 Monitoring 1 e helft 2017 Terugkoppeling Innovatievoorstellen BW HO 2018 De nieuwe

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Ondersteuningstrajecten. Gemiddelde ondersteuningstraject

Ondersteuningstrajecten. Gemiddelde ondersteuningstraject Ondersteuningstrajecten Gemiddelde ondersteuningstraject Algemeen beeld Uitgangsjaar 2014 (gegevens KEMPEN en BOV gezamenlijk) Huidige situatie (gemiddelde per maand) totaal clienten en inzet Aantal clienten

Nadere informatie

Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk

Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk Deel 2. Vertaling naar de praktijk Roadmap : bekostiging per 2017 (evt. gefaseerd per

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

RONDE 2 WERKSESSIE. Van ideale wereld naar productstructuur

RONDE 2 WERKSESSIE. Van ideale wereld naar productstructuur RONDE 2 WERKSESSIE Van ideale wereld naar productstructuur Kunnen we vanuit de ideale werelden komen tot een productstructuur? Bijvoorbeeld: wat is er aan producten nodig om een herstelproces optimaal

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 De Wmo 2015 Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 Programma Gemeenten en zorg Waarom decentraliseren? Samenwerken in de wijk Van transitie naar transformatie Het sociale domein Democratische

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN Datum overlegtafel 2-10-2017 Publicatiedatum 20-11-2017 INHOUDSOPGAVE blz. Fysieke overlegtafel 3 Digitale overlegtafel

Nadere informatie

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Inkoop Wmo-begeleiding 2018 Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Het programma Terugblik op inkoop en uitvoering 2015-2017 Uitgangspunten beleidsplan sociaal domein 2017-2020 Uitgangspunten voor contractering

Nadere informatie

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo 2015-2020 31 augustus 2015 Programma Doel van de bijeenkomst: Gezamenlijke start inkooptraject maatwerkvoorzieningen Wmo Westerkwartier. Informeren over het beleid sociaal

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Pilot begeleiding Oosterschelderegio

Pilot begeleiding Oosterschelderegio Pilot begeleiding Oosterschelderegio Inleiding In 2016 hebben vier zorgaanbieders een pilot gedaan in de Oosterschelderegio waarbij gekeken is of de huishoudelijke zorg ook lichte individuele begeleiding

Nadere informatie

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Robbe & Partners BESTUURS- EN BELEIDSADVISEURS

Robbe & Partners BESTUURS- EN BELEIDSADVISEURS Aan: Jacky Wolters (gemeente Zwolle en Kampen) Van: Tim Robbe Onderwerp: Prijsstelling en bekostiging Datum: 21 september 2014 1. Inleiding 1.1 De gemeenten Zwolle en Kampen doorlopen momenteel afzonderlijk

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 2 Inhoud presentatie Social Return on Investment Contractaanpassingen Uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Zorg 3 Social Return on Investment Wat

Nadere informatie

3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per augustus 2017

3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per augustus 2017 3 de Bijeenkomst Toekomst HO Leidse regio per 2018 29 augustus 2017 2 Inhoud presentatie Korte terugblik bijeenkomst Huishoudelijke ondersteuning van 4 juli Uitwerking HO Basis/Speciaal Uitwerking Thuisondersteuning

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo. Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017

KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo. Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017 KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017 Introductie Mei 2016: Kwaliteitseisen beschermd wonen en maatschappelijke opvang ontwikkelt Zomer 2016: SWVO neemt

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017 Agenda Doel van de bijeenkomst Voorstellen Terugblik 9 maart Bouwstenen, leefgebieden, treden, resultaten Toegangskader & eisen/wensen Vervolgbijeenkomsten

Nadere informatie

Notitie bijdrage Wmo 2015

Notitie bijdrage Wmo 2015 Notitie bijdrage Wmo 2015 Inleiding. Deze notitie richt zich op het onderdeel eigen bijdrage binnen de Wmo 2015 (hierna te noemen bijdrage). In de ontwerp Wmo verordening zijn al de nodige zaken geregeld

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop 2018-2020 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! 18 september 2017 Zaal 2.03 Huis van de Stad Opening: Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda

Nadere informatie

Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant

Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant Haarlem 4 april 2017 1 Agenda/Inhoud 1. Aanleiding en doel van het onderzoek 2. Toelichting op de onderzoeksaanpak

Nadere informatie

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

Nadere informatie

INLEIDING INKOOP OP MAAT! KEUZES OP NIVEAU. Arthur van de Meerendonk Ellen Weisbeek. Selectie onder de drempel

INLEIDING INKOOP OP MAAT! KEUZES OP NIVEAU. Arthur van de Meerendonk Ellen Weisbeek. Selectie onder de drempel INLEIDING INKOOP OP MAAT! KEUZES OP NIVEAU Arthur van de Meerendonk Ellen Weisbeek Selectie onder de drempel 1 AGENDA VOOR VANDAAG Even voorstellen Introductie keuzes op niveau. Gedeelde knelpunten Wat

Nadere informatie

Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant

Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant Bijeenkomst met aanbieders Wmo ambulant Haarlem e.o. Onderzoek naar tarieven 2018 Wmo ambulant Haarlem 11 april 2017 1 Agenda/Inhoud 1. Terugblik 2. Toelichting op de voorlopige parameters calculatiemodel

Nadere informatie

Resultaten definiëren en meten in de Wmo

Resultaten definiëren en meten in de Wmo Resultaten definiëren en meten in de Wmo Kennis- en praktijkweek contractering sociaal domein Niels Uenk Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de Universiteit

Nadere informatie

Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 3 6 september Hans Hellendoorn Niels Uenk

Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 3 6 september Hans Hellendoorn Niels Uenk Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 3 Hans Hellendoorn Niels Uenk AGENDA 2 1. Welkom / voorstelrondje 2. Mededelingen / vaststellen agenda 3. Verslag Overlegtafel 23 augustus 2017 4. Terugkoppeling

Nadere informatie

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014.

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. Algemene aanwijzingen: -de gemeenten die deelnemen aan het Netwerk Sociaal Domein Midden Holland (NSDMH), worden in dit

Nadere informatie

De pgb tarieven Huishoudelijke ondersteuning zijn per 1 januari 2019 geïndexeerd met 2 % Huishoudelijke ondersteuning (HO)

De pgb tarieven Huishoudelijke ondersteuning zijn per 1 januari 2019 geïndexeerd met 2 % Huishoudelijke ondersteuning (HO) PGB Tarieven gemeente Helmond 2019 Indexatie De pgb tarieven Huishoudelijke ondersteuning zijn per 1 januari 2019 geïndexeerd met 2 % Huishoudelijke ondersteuning Huishoudelijke ondersteuning (HO) Categorie

Nadere informatie

Bevindingen marktconsultatie inkoop Wmo-arrangementen

Bevindingen marktconsultatie inkoop Wmo-arrangementen Bevindingen marktconsultatie inkoop Wmo-arrangementen 13-12-2016 Programma Highlights reacties schriftelijke marktconsultatie Verdieping op aantal onderwerpen via silent wall 13-12-2016 2 Doel marktconsultatie

Nadere informatie

I. Vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Regeling Maatschappelijke ondersteuning Den Haag 2016:

I. Vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Regeling Maatschappelijke ondersteuning Den Haag 2016: RIS296070 VASTSTELLING VAN DE REGELING TOT WIJZIGING EN UITBREIDING VAN BIJLAGE VII VAN DE REGELING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING DEN HAAG 2016 INZAKE PGB TARIEVEN BESCHERMD WONEN EN MAATWERKARRANGEMENT

Nadere informatie

Stand van zaken bestuurlijke aanbestedingen Adviesraden 19 september 2016

Stand van zaken bestuurlijke aanbestedingen Adviesraden 19 september 2016 Stand van zaken bestuurlijke aanbestedingen Adviesraden 19 september 2016 Agenda Terugblik Stand van zaken Dagactiviteiten Stand van zaken Beschermd wonen Planning Terugblik Toelichting op status adviesraden

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Per 1 januari 2015 worden grote veranderingen in de zorg van kracht. De Hervorming Langdurige Zorg is één van de ingrijpendste veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017 Uitgangspunten Inkoopkader 2018 Fysieke Overlegtafel Beschermd wonen 6 juni 2017 Aanleiding Aflopen van de meeste deelovereenkomsten: WMO voor Hulp bij het Huishouden per 31 dec. 2017 Deelovereenkomst

Nadere informatie

Inkoop en bekostiging jeugdhulp. Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016

Inkoop en bekostiging jeugdhulp. Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016 Inkoop en bekostiging jeugdhulp Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016 Doelstelling bijeenkomst vandaag Straks weet u: Wat de nieuwe, resultaatgerichte werkwijze inhoudt Wat de verschillende percelen

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Longfibrosevereniging 20 april 2018 Wethouder Corine Dijkstra Sinds 2015 Vernieuwing langdurige zorg AWBZ uitgaven groeiden explosief Zowel instroom

Nadere informatie

Bijeenkomst werkgroep Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT) Leidse regio. 27 oktober 2014 (inclusief aanpassingen in blauw op basis van dit overleg)

Bijeenkomst werkgroep Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT) Leidse regio. 27 oktober 2014 (inclusief aanpassingen in blauw op basis van dit overleg) 1 Bijeenkomst werkgroep Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT) Leidse regio 27 oktober 2014 (inclusief aanpassingen in blauw op basis van dit overleg) 2 Inhoud presentatie Wijzigingen Huishoudelijke Hulp

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Hendrik-Ido-Ambacht. jeugdhulp 9,9% 11,7% 10,3% 10,8% 10,2% 12,3% 10,0% jeugdbescherming 0,9% 1,6% 0,7% 1,1% 1,1% 1,3% 1,2%

Hendrik-Ido-Ambacht. jeugdhulp 9,9% 11,7% 10,3% 10,8% 10,2% 12,3% 10,0% jeugdbescherming 0,9% 1,6% 0,7% 1,1% 1,1% 1,3% 1,2% JEUGDHULP jeugdhulp 10,0% 9,9% 11,7% Papendrecht 10,3% 10,8% Sliedrecht Zwijndrecht 10,2% 12,3% Welzijn en Zorg Zo n één op de tien jeugdigen tot 18 jaar in de Drechtsteden ontvangt enige vorm van jeugdhulp.

Nadere informatie

Wat doen we niet meer

Wat doen we niet meer Wat doen we niet meer Inleiding De term ontzorgen is niet nieuw. Het woord wordt vaak gebruikt om mensen te ontlasten van zorgen die te maken hebben met administratie, lastige procedures, regels die het

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden,

Aan de gemeenteraad van Dinkelland. Bijlagen. Zaaknummer Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum. Geachte raads- en commissieleden, Aan de gemeenteraad van Dinkelland Zaaknummer 9994 Bijlagen Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. Verzenddatum Geachte raads- en commissieleden, Waarover gaat deze brief? De afgelopen 2 jaar is regionaal en lokaal

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Nummer 2019/14743 Datum college 8 januari 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

De wijkteambenadering. bekeken. Het effect van de inzet van wijkteams op Wmozorggebruik. Remco van Eijkel Sander Gerritsen Wouter Vermeulen

De wijkteambenadering. bekeken. Het effect van de inzet van wijkteams op Wmozorggebruik. Remco van Eijkel Sander Gerritsen Wouter Vermeulen De wijkteambenadering nader bekeken Het effect van de inzet van wijkteams op Wmozorggebruik Remco van Eijkel Sander Gerritsen Wouter Vermeulen Opzet van het onderzoek Vragen: 1. Leiden wijkteams tot afschaling

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 2 23 augustus Hans Hellendoorn Niels Uenk

Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 2 23 augustus Hans Hellendoorn Niels Uenk Open House Wmo maatwerk 8KTD Dialoogronde 2 Hans Hellendoorn Niels Uenk AGENDA 2 1. Welkom / voorstelrondje 2. Mededelingen / vaststellen agenda 3. Verslag Overlegtafel 19 juli 2017 4. Inhoudelijke inleiding

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC.

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep DBC s) Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. huidige situatie / op

Nadere informatie