AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april uur"

Transcriptie

1 AWBZ Maatwerk Begeleiding 23 april uur Dit verslag gaat in op de vragen die zijn gesteld en de discussiepunten die er zijn geweest tijdens het rondetafelgesprek AWBZ Maatwerk Begeleiding. Vragen naar aanleiding van de korte behandeling van en toelichting op de zogenoemde placemat. Geen volumegarantie, wel budgetafspraken. Betekent dit dat wel een maximum wordt afgesproken? We garanderen niet dat je bijvoorbeeld 60% van de omzet van vorig jaar krijgt. Er kan wel afgesproken worden dat je bijvoorbeeld 60-80% van je omzet van vorig jaar als budget krijgt. Er wordt afgerekend op werkelijke realisatie. Budgetafspraak zegt ook iets over bevoorschotting. Hier is nog geen kant-en-klare formule voor. Betreft het korten het uurtarief of ook de duur van de begeleiding? We krijgen 25% minder budget. Dat is prijs en hoeveelheid. Hoeveelheid is nu moeilijk in te schatten. Er zijn weinig gegevens over 2013 en is basisjaar. Via regisseurschap moet worden gekeken naar andere manieren van indiceren. Het is mogelijk de hoeveelheid te verminderen. Dan wordt het totaalbudget ook minder. Er zijn ook risico s: hoeveelheid kan ook toenemen. Dat weten we nog niet in Uiteindelijk moet het budgetneutraal gerealiseerd worden. Elke gemeente heeft uitgesproken dat het maximale budget dat binnenkomt ook maximaal wordt uitgegeven. Er wordt geen autonoom geld vanuit de gemeentelijke middelen toegevoegd. Maatschappelijke opvang extramurale begeleiding staat niet in het strategisch inkoopdocument. Hoe zit dat? Deze valt onder de centrumgemeenten en volgt een apart traject. Daarin is nog niet zo uitgebreid gecommuniceerd omdat de druk van dat traject minder hoog is. Gaan de bestekken per gemeente en waarin verschillen ze dan wat aspecten betreft?

2 Wat maatwerkvoorzieningen betreft, komt er 1 inkoopbestek dat voor alle 14 gemeenten geldt. Zorgaanbieders moeten 1 inschrijving indienen voor alle 14 gemeenten samen. Navragen bij inkoper: is dat zo? Of mag een aanbieder ook alleen voor bepaalde gemeenten inschrijven? U kijkt naar wat de huidige voorzieningen zijn. Is er ook ruimte voor vernieuwing in het inkoopbestek, om iets anders te gaan doen dan je nu al doet? De presentatie die dadelijk volgt licht een en ander toe. Specialisaties zijn niet overal even sterk vertegenwoordigd. Wordt hiermee rekening gehouden bij de inkoop? We werken bij de inkoop met twee trajecten: - Bestaande cliënten, die nemen een bestaand contract mee. - Nieuwe cliënten waarvoor aanbieders moeten komen. Iedereen die voldoet aan de eisen mag leveren. Op deze vraag kunnen we nu geen specifieker antwoord geven. Wordt meegenomen. Ik kan me voorstellen dat zorgaanbieders tijd nodig hebben voor het aanleveren van documenten als bijlage of ziet het inkoopdocument er straks zo uit dat ze alleen maar hoeven aan te vinken? Eisen en tarieven worden van te voren vastgelegd. We streven er naar dat het alleen aankruisen is. Enkele documenten zullen wel moeten worden aangeleverd zoals een eigen verklaring en wellicht ook financiële gegevens. We willen graag de contracten van de zorgaanbieders van 2012, 2013 en 2014 zien om te weten om welke cliënten het gaat, om hoeveel cliënten, welke tarieven. Dat zijn we nog aan het onderzoeken. We hebben geconstateerd dat we eigenlijk de budgetformulieren moeten hebben. Wordt rekening gehouden met het feit dat sommige organisaties nog niet zo lang bestaan? Zoals het er nu uitziet, willen we eisen gaan stellen aan de mate van ervaring van het personeel en niet aan de organisatie.

3 Er volgt een presentatie over de richting die men op wil met de maatwerkvoorzieningen. Hierna wordt aan de hand van vier vragen gediscussieerd. VRAAG 1. Is de richting van de maatwerkvoorzieningen passend en is het aantal voorzieningen toereikend? We beginnen in de hulpverlening niet vanaf scratch. Gaan de gemeenten zelf de regierol optuigen of gebruikmaken van de kennis en expertise van de professionals c.q. de zorgaanbieders? Het laatste. De 14 gemeenten hebben er wel voor gekozen om de rol van de regisseur bij de gemeente te leggen. Gemeenten gaan niet buiten de professionals om een eigen traject volgen, maar ze nemen wel het besluit over de toekenning van een voorziening. Wordt er ook rekening gehouden met mensen die zelf geen hulp vragen? Dit vraagt wat van de signaleringsfunctie van bijvoorbeeld een informeel netwerk of een wijkteam Indicatie loopt tot 2016, tenzij deze eerder afloopt. Hoe stellen jullie het aanbod voor de cliënt vast? We respecteren het overgangsjaar. De gemeente kan in overleg met de cliënt een passend aanbod doen, maar dit lijkt niet het uitgangspunt van gemeenten te zijn. De wet geeft die ruimte wel. Hoe zit het met maatschappelijke deelname van groepen? Wordt daarvoor een prijs afgesproken per dagdeel? Zelfde systematiek wordt aangehouden, maar we willen wel af van uurtje/factuur. We zijn aan het uitzoeken hoe dit simpeler kan. Is er een financiële prikkel voor terugschaling als het resultaat is bereikt? Daar moet nog naar gekeken worden. Wordt de huisvestingscomponent meegenomen in prijs? Voor de huidige producten nemen we het huidige tarief. Daarin zit de huisvestingscomponent. Daar gaan we nog mee rekenen. Ook gaan we bekijken hoe we dit slimmer kunnen doen. Wellicht zijn er ergens locaties die ingezet kunnen worden voor huisvesting.

4 Mogen zorgaanbieders zelf de resultaatmeting doen? Hierin willen we vereenvoudiging. Er is nog geen eenduidigheid over welke systematiek we willen. Er is een crux bij inschaling van mensen met een verstandelijke beperking als het gaat om resultaatmeting. Er zitten verschillen in praktische en sociale vaardigheden. Instandhouding kan ook een resultaat zijn. Wat wordt de termijn van indicatiestelling bij gemeenten: in maanden, jaren? Indicatie van 1 jaar geeft onrust bij chronisch psychiatrische patiënten. Een langere termijn geeft rust, ook bij de zorgaanbieders. We willen niet vastzitten in regeltjes en het systeem. We willen investeren in de professionals rondom een cliënt zodat die elkaar weten te vinden en afspreken wat het beste voor de cliënt is. Het moet flexibeler worden. Moet men straks voor nazorg in de thuissituatie contact opnemen met de gemeente? Nu verwijzen behandelaars (bijvoorbeeld psychiater) veelal specifiek door naar een bepaalde organisatie hiervoor. Wie is de regisseur? Hier moeten we goed naar gaan kijken. Cliënt moet als eerste aangeven, maar daar is natuurlijk de behandelaar ook bij betrokken: het is een sam-sam-verhaal. Toegang is altijd via de regisseur. Als de planning van de gemeente verschuift, wil ze er dan rekening mee houden dat de zorgaanbieders nog genoeg tijd overhouden om hun deel te doen? De verantwoordelijke wethouders staan voor deze planning. CONCLUSIE De aanwezigen staan positief tegenover de indeling in de voorgestelde 6 nieuwe Wmomaatwerkvoorzieningen.

5 VRAAG 2. De begeleiding voor jeugd 0-18 gaat onder de maatwerkvoorziening vallen, vanuit de gedachte dat deze vorm van begeleiding hetzelfde is. Is dit reëel of is er substantieel verschil tussen begeleiding 18- en 18+? Is de denklijn om ook hier resultaten te koppelen aan de maatwerkvoorziening passend? vanuit de gemeente Is een knip leggen bij 18 jaar reëel? Reacties - Er is wel een onderscheid in sociale redzaamheid. Jongeren hebben dat minder dan volwassenen. - Mensen met dementie kunnen zich ook minder goed redden. - Een knip maken ligt gecompliceerd. Er zijn slechte ervaringen met de knip tussen 17 en 18 jaar. Niet strak wel of geen knip hanteren, maar maatwerk. - Bij jonge kinderen kun je nog veel voorkomen en die kun je nog veel aanleren, dat geldt minder voor oudere mensen. Je voorkomt langdurige zorg. - Meer dan 50% van de dak- en thuislozen komt uit de jeugdzorg. vanuit de gemeente We stellen de vraag ook vanuit tariefstelling. Kunnen we een gemiddelde hanteren voor 1 tot 100? Of vergt begeleiding tot 18 jaar een ander soort begeleiding met een andere kwaliteit en andere hoogte van opleidingsniveau van het personeel? Reacties - Iedere mate van begeleiding heeft een grondslag bijvoorbeeld psychiatrie, somatiek. Dat geldt bij volwassenen en bij jongeren. - Nu zijn tarieven voor jongeren en volwassenen verschillend. - Bij sommige gedragsproblematiek heb je een hoger opgeleide begeleider nodig. Dus daarin is differentiatie nodig. - Je moet kijken naar wat er nodig is. Dat kan ook per volwassene verschillen. - Er is nu al een verdeling in licht-middel-zwaar van zorg voor kinderen en volwassenen. Daar hangen andere tarieven aan. Bij kinderen liggen tarieven hoger. Bij kinderen is het complexer en heb je bijvoorbeeld ook met anderen eromheen te maken zoals de ouders. Conclusie De differentie in drie niveaus wordt positief beoordeeld. Er wordt heel genuanceerd gedacht over 18- en 18+. Daar moet verder over gebogen worden.

6 VRAAG 3. Hoe om te gaan met vervoer als maatwerkvoorziening? Denkrichting is alleen een opslag als er geen andere vervoersmogelijkheid is. Reacties - We hebben grote tekorten gehad op vervoer. We zijn veel creatiever geworden in het regelen van vervoer. - Ik zie geen problemen. - Mooi dat ook aan duurzaamheid eisen gesteld worden. - Er is wel een bepaalde kwantiteit nodig om een bus te laten rijden. Te lage kwantiteit kan het gewone vervoer, maar ook het creatief geregelde vervoer in de weg zitten. We moeten collectief kijken hoe we met elkaar tot betere oplossingen van vervoer kunnen komen. - Je kunt ook andere invullingen geven aan vervoer dan alleen vervoeren van cliënten van A naar B. Reactie gemeente: er is onderzoek geweest naar clusteren van verschillende soorten van vervoer en vanuit centrale regie meer doen. Hier wordt nog verder naar gekeken. - Er is een reëel probleem als nog verder aan het vervoer wordt geknabbeld. - Bij centraal organiseren gaat bij het aanbesteden veel creativiteit verloren. - Reactie gemeente: de vraag is ook of iedereen wel in een collectief vervoer moet en men niet meer zelfstandig kan doen. Dat hoort ook bij het transformeren.

7 VRAAG 4. Zijn er specifieke zaken die u ons wilt meegeven voor het inkoopproces van de Wmomaatwerkvoorzieningen? Willen de gemeenten dat zorgaanbieders op de lange termijn in voorzieningen blijven investeren nu veel nog onduidelijk is? Maakt gekozen systematiek dat mogelijk? We verwachten innovativiteit. Over hoe we dat gaan financieren, moeten we nog goed nadenken. Dit is wel een onderwerp om bijvoorbeeld in 2015 verder over te spreken. Wordt er extra gestimuleerd om gezamenlijk een aanbod te doen? Niet specifiek, gezamenlijk aanbod kan wel. Opmerking Ga voor kwaliteit. Zorg is langer, duurder en minder effectief als niet voor kwaliteit wordt gekozen. Kwaliteit maak je zichtbaar door tevredenheidsonderzoeken. Meenemen in de aanbesteding. Reactie zaal: niet alleen tevredenheid van de cliënt, maar ook van de organisatie. Opmerking Graag regelarm. Reactie gemeente: daar willen we echt naar toe. We willen ook toe naar dat we elkaar meer vertrouwen. Maar schaden van vertrouwen betekent over en uit. Opmerking Er komen heel veel veranderingen op ons af met vele consequenties. Het is erg belangrijk om open met elkaar te communiceren. Het gaat ook over mensen en werkgelegenheid. Hoe zit het met frictiekosten, daar wordt verder niets over vermeld? Reactie gemeente. Gemeenten gaan frictiekosten niet vergoeden. Open communicatie naar eigen medewerkers is heel belangrijk. : wat zouden gemeenten anders moeten doen, wat zouden we in gezamenlijkheid moeten doen? Reactie zaal: er zijn plannen voor de oprichting van een dialoogteam dat de dialoog wil aangaan met aanbieders over werkgelegenheid. Hoe wordt omgegaan met vrijwilligers? Dit onderwerp wordt meegenomen.

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015)

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016 Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoopopdracht (1) Binnen het beschikbare budget contracteren van (2) Kwalitatief

Nadere informatie

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces 14 april 2014 Waar staan we? Door de Raad vastgesteld beleid: Meedoen naar Vermogen Nota Visie & uitgangspunten Transitie

Nadere informatie

Jeugd AWBZ Intramuraal Behandeling 23 april uur

Jeugd AWBZ Intramuraal Behandeling 23 april uur Jeugd AWBZ Intramuraal Behandeling 23 april 2014 14.45-16.15 uur Verslag: buro SIR Dit verslag gaat in op de vragen die zijn gesteld en de discussiepunten die er zijn geweest tijdens het rondetafelgesprek

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Basisovereenkomst en tarieven voor begeleiding Wmo 2015

Basisovereenkomst en tarieven voor begeleiding Wmo 2015 Basisovereenkomst en tarieven voor begeleiding Wmo 2015 Overeenkomsten 1. Procesovereenkomst: start bestuurlijke aanbesteding Onderlinge afspraken over relatie en werkwijze 2. Basisovereenkomst: Zakelijk

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 2 september 2014 1400242445 M. Koers UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Pilot begeleiding Oosterschelderegio

Pilot begeleiding Oosterschelderegio Pilot begeleiding Oosterschelderegio Inleiding In 2016 hebben vier zorgaanbieders een pilot gedaan in de Oosterschelderegio waarbij gekeken is of de huishoudelijke zorg ook lichte individuele begeleiding

Nadere informatie

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015 - 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05604 in MUIiiii min mui Datum vergadering Nota openbaar: Ja 02DEC.201Ĥ Onderwerp: Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven

Nadere informatie

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz Zorginkoopbeleid 2016 drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz 01-01-2015 De Wlz is sinds 1 januari 2015 een feit. Met de invoering van deze wet staan drie onderling samenhangende doelstellingen centraal:

Nadere informatie

2. Voorstel In het kader van het inkooptraject bestuurlijk aanbesteden van resultaatgerichte inkoop

2. Voorstel In het kader van het inkooptraject bestuurlijk aanbesteden van resultaatgerichte inkoop RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 9 Vaststelling basistarieven hulp bij het huishouden Datum 28 mei 2014 1. Samenvatting In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D.

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D. B&W voorstel Onderwerp Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid 0637362590 Versie Auteur Kummer, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Tomassen, J.F.A. Portefeuillehouder Medeverantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Inkoop maatwerkvoorzieningen Begeleiding Datum: 16 september 2015 Auteur: Roeland Westra (contractmanager Wmo 2015)

Inkoop maatwerkvoorzieningen Begeleiding Datum: 16 september 2015 Auteur: Roeland Westra (contractmanager Wmo 2015) Inkoop maatwerkvoorzieningen Begeleiding 2016 Datum: 16 september 2015 Auteur: Roeland Westra (contractmanager Wmo 2015) Onderwerpen (1) Update en vervolgproces transformatie dagbesteding (2) Definitief

Nadere informatie

Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014

Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014 Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014 Vragen over indicatie en zorgzwaartepakket (ZZP) Hoe kom ik erachter

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid Wlz 2019

Zorginkoopbeleid Wlz 2019 Zorginkoopbeleid Wlz 2019 Het zorginkoopbeleid Wlz 2019 is op 1 juni 2018 door alle zorgkantoren gepubliceerd. De zorgkantoren hebben in ZN verband gezamenlijk een aanvulling 2019 op het inkoopkader 2018-2020

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC.

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep DBC s) Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. huidige situatie / op

Nadere informatie

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ..

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raadsvoorstel no. R2014.0120 Agendapunl no. 9 z Onderwerp Uitgeest. 13 januari 2015 Voorstel inzake Hulp bij het huishouden in 2016 Aan

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik, gelet op de artikelen 11, vierde en vijfde lid, 12, tweede, derde

Nadere informatie

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48 dinsdag, 30 maart 2010 10:38 Laatst aangepast donderdag, 05 februari 2015 08:48 De Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie,

Nadere informatie

AWBZ Extramurale Begeleiding Utrecht West Nummer 1

AWBZ Extramurale Begeleiding Utrecht West Nummer 1 Betreft aanbesteding: Nota van Inlichtingen: AWBZ Extramurale Begeleiding Utrecht West Nummer 1 De (geanonimiseerde) vragen en de daarop gegeven antwoorden moeten worden beschouwd als integraal onderdeel

Nadere informatie

Gemeenten Regio kop. Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel

Gemeenten Regio kop. Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel Gemeenten Regio kop Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel Vragen via de mail richten aan (zie bijlage voor format): Schagen: aanbestedingen@schagen.nl

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Van een klassieke verzorgingsstaat naar een participerende samenleving klonk het vanaf de troon op Prinsjesdag. Dat klinkt best mooi,

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016

Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016 Input cliëntperspectief Beschermd wonen 10 maart 2016 We (cliënten) zijn geen cassettebandje die steeds alles herhaalt" (citaat cliënt) Inleiding Op 10 maart 2016 heeft een bijeenkomst beschermd wonen/cliëntperspectief

Nadere informatie

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten Reacties en vragen aanbieders bij de marktconsultatie van 27 augustus 2015 1 Onderwerp: productindikking Wmo, Jeugd Ambulant en Jeugd Residentieel Versie: 16 september 2015 Wmo Onderwerp Reactie aanbieders

Nadere informatie

Samen op weg, Twentse visie op vervoer onder gemeentelijke verantwoordelijkheid

Samen op weg, Twentse visie op vervoer onder gemeentelijke verantwoordelijkheid Samen op weg, Twentse visie op onder gemeentelijke verantwoordelijkheid Hoofdlijnen visie Het inzetten en stimuleren van de eigen kracht van mensen en lokale initiatieven Het maximaal gebruik maken van

Nadere informatie

Samenvatting AWBZ pakketmaatregel

Samenvatting AWBZ pakketmaatregel Samenvatting AWBZ pakketmaatregel In 2008 is er 1,85 miljard uitgetrokken voor het PGB, in 2009 zal dit 2,2 miljard zijn. Begin 2008 waren er 98.000 budgethouders, er komen er maandelijks 15.000 bij, de

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

De declaraties voor het indiceren valt onder het afgesproken omzetplafond. Daarbij geldt de volgende bepaling uit de overeenkomst:

De declaraties voor het indiceren valt onder het afgesproken omzetplafond. Daarbij geldt de volgende bepaling uit de overeenkomst: Veel gestelde vragen over indiceren (PGB), declaraties, niet-gecontracteerde zorg, Palliatief Terminale Zorg (PTZ) en Ketenzorg dementie De antwoorden op de veel gestelde vragen die u hieronder aantreft

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Evaluatie Inkoop

NIEUWSBRIEF Evaluatie Inkoop NIEUWSBRIEF Evaluatie Inkoop 30 juni 2015 COLOFON uitgave OZJT/Samen14 datum 30 juni 2015 Reageren infosamen14@regiotwente.nl Meer informatie www.samen14.nl IN DEZE NIEUWSBRIEF: * Korte samenvatting van

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

Onderwerp: Inkoop Wmo huishoudelijke ondersteuning, Wmo-begeleiding en begeleiding / extramurale zorg jeugd.

Onderwerp: Inkoop Wmo huishoudelijke ondersteuning, Wmo-begeleiding en begeleiding / extramurale zorg jeugd. AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 191369 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Inkoop Wmo huishoudelijke ondersteuning, Wmo-begeleiding en begeleiding / extramurale

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

( ) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1. Welkom bij Gemeente Haaren

( ) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1. Welkom bij Gemeente Haaren (06-02-2012) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1 Welkom bij Gemeente Haaren (06-02-2012) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 2 TRANSITIE AWBZ Aanleiding: Forse groei aanspraken AWBZ Maatregelen:

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Tarief Hulp bij

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.1733 B.16.1733 Landgraaf, 20 september 2016 ONDERWERP: Evaluatie Huishoudelijke Hulp Toelage 2015-2016 en hoe verder in 2017.

Nadere informatie

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden.

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden. Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden www.reuseldemierden.nl/bekendmakingen Nummer : 2016-005 Datum : 29 januari 2016 Besluit Maatschappelijke

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Inkoop Wmo 2015 / 2016

Inkoop Wmo 2015 / 2016 Inhoudsopgave Inkoop Wmo 2015 / 2016 Antonie de Vlieger 12 juni 2014 Samenwerking jeugd / regio Beleidsuitgangspunten Vertaald in beslispunten inkoop Regionaal tijdspad Knelpunten / discussiepunten Samen

Nadere informatie

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 2 18 mei 2017

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 2 18 mei 2017 DEEL I PRESENTATIE Markconsultatie DJI 2017 Klinische zorg 18 mei 2017 Agenda bijeenkomst 10.30 11.00 Introductie en kennismaking 11.00 11.45 Thema 1 en 2 11.45 12.15 Lunch 12.15 13.00 Thema 3 en 4 13.00

Nadere informatie

Tarieven Dagbesteding Datum: 12 december 2016 Auteur: Anoek Huigen

Tarieven Dagbesteding Datum: 12 december 2016 Auteur: Anoek Huigen Tarieven Dagbesteding 2017 Datum: 12 december 2016 Auteur: Anoek Huigen We komen tot 3 categorieën dagbesteding 1. Belevingsgericht 2. Arbeidsmatig 3. Ontwikkelingsgericht Wat is van invloed op arrangementstarief?

Nadere informatie

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid Barbara de Groen en Lian Stouthard, Vilans Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid De geleerde lessen over gemeentelijke inkoop van ondersteuning en zorg Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? De verwachting is dat in 2017 ruim 900 mensen gebruik gaan maken

Nadere informatie

Zorg voor Elkaar. Informatiebijeenkomst Inkoop Wmoarrangementen. 16 februari 2017

Zorg voor Elkaar. Informatiebijeenkomst Inkoop Wmoarrangementen. 16 februari 2017 Zorg voor Elkaar Informatiebijeenkomst Inkoop Wmoarrangementen 16 februari 2017 Programma 1. Aanleiding voor de inkoop 2. Tijdpad 3. Wmo-arrangementenmodel op hoofdlijnen 4. Voorgenomen wijzigingen in

Nadere informatie

Vragen Producten inkoop 2016

Vragen Producten inkoop 2016 Vragen Producten inkoop 2016 Vraag Antwoord 1 Wie is vanuit de inkoop organisatie Eindhoven contactpersoon voor vragen over het PDC Inhoudelijke vragen specifiek over de Jeugdzorg: contracteringjeugdzorg@eindhoven.nl

Nadere informatie

Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget. Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven

Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget. Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven Wat komt er vanavond aan de orde? - Aanleiding en huidige werkwijze - Beslispunten - Consequenties voor de

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning Montferland Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouder van 14 november 2017

Verordening maatschappelijke ondersteuning Montferland Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouder van 14 november 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Montferland Nr. 158642 23 juli 2018 Verordening maatschappelijke ondersteuning Montferland 2017 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het voorstel

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

Persoonlijke verzorging in de Wmo

Persoonlijke verzorging in de Wmo Persoonlijke verzorging in de Wmo Notitie d.d. 18 maart 2015 1. Inleiding In 2014 is er lange tijd onzekerheid geweest voor welke taken op het gebied van persoonlijke verzorging gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

Presentatie Vastgoed, Financiering

Presentatie Vastgoed, Financiering Presentatie Vastgoed, Financiering Hoe gaan wij tot nu toe om met Gert-Jan Bakkum Middin 29 januari 2014 Presentatie Vastgoed, Financiering 29 januari 2014 2 Wie zijn wij? Aanbieder in de GHZ en V&V. Werkgebied

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Samenleving r- RIS296071 Contactpersoon

Nadere informatie

Concept raadsbesluit

Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 24 juni 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 11 juni 2013 Nummer : Onderwerp : Vaststelling basistarieven Huishoudelijke hulp/wmo Bijlage(n) : Onderzoek basistarieven

Nadere informatie

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen.

De leden van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning hebben over dit Beleidsplan wel een aantal algemene opmerkingen/adviezen. Skagerrakstraat 1a Platform 7202 BZ Zutphen Maatschappelijke T: 06-10306511 Ondersteuning E: : platformmo@gmail.com W: www.platformgcz.com College van Burgemeester en Wethouders Postbus 41 7200 AA Zutphen

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Dit memo dient om de raadscommissie te informeren over de ontwikkelingen en besluitvorming betreffende de inkoop voor 2016 en 2017 van:

Dit memo dient om de raadscommissie te informeren over de ontwikkelingen en besluitvorming betreffende de inkoop voor 2016 en 2017 van: MEMO Aan De commissie Samenlevingszaken (2 september 2015) Van wethouder mw. E. Deutekom-Muntjewerff Kopie aan Datum 25 augustus 2015 Betreft Inkoop 2016/2017 Wmo en Jeugdhulp: stand van zaken Inleiding

Nadere informatie

Tarieven Dagbesteding juni Datum: 20 april 2017 Auteur: Anoek Huigen

Tarieven Dagbesteding juni Datum: 20 april 2017 Auteur: Anoek Huigen Tarieven Dagbesteding juni 2017 Datum: 20 april 2017 Auteur: Anoek Huigen 2 deelovereenkomsten dagbesteding We maken gedurende deze presentatie onderscheid tussen dagbesteding deelovereenkomst Sociale

Nadere informatie

1 e gegevensuitvraag marktverkenning sociale domein

1 e gegevensuitvraag marktverkenning sociale domein 1 e gegevensuitvraag marktverkenning sociale domein 22 april 2014 Gestelde vragen over de in te vullen vragenlijst Indien relevant staat tussen haakjes de vraag uit de vragenlijst waarop vraag en betrekking

Nadere informatie

Robbe & Partners BESTUURS- EN BELEIDSADVISEURS

Robbe & Partners BESTUURS- EN BELEIDSADVISEURS Aan: Jacky Wolters (gemeente Zwolle en Kampen) Van: Tim Robbe Onderwerp: Prijsstelling en bekostiging Datum: 21 september 2014 1. Inleiding 1.1 De gemeenten Zwolle en Kampen doorlopen momenteel afzonderlijk

Nadere informatie

Besluit maatwerkvoorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt-Susteren 2016

Besluit maatwerkvoorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt-Susteren 2016 CVDR Officiële uitgave van Echt-Susteren. Nr. CVDR600017_1 14 januari 2016 Besluit maatwerkvoorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt-Susteren 2016 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 onderwerp Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844 zaakkenmerk Inleiding Het initiatiefwetsvoorstel Leijten over basistarieven

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging Overlegtafels Wmo maatwerkvoorzieningen 2019

Betreft: Uitnodiging Overlegtafels Wmo maatwerkvoorzieningen 2019 Betreft: Uitnodiging Overlegtafels Wmo maatwerkvoorzieningen 2019 Datum: 21 februari 2018 Geachte heer, mevrouw, U heeft een Raamovereenkomst Maatwerkvoorziening Wmo 2015 met de Dienst Sociale Zaken en

Nadere informatie

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam onderwerp Opmerking aanbieder(s) Reactie gemeente Wij zouden graag zien dat de start bij Begeleiding Individueel 2,01 uur per 4 weken is en als eerste vorm van hulpverlening geldt en dus niet de waakvlam.

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging bekostigingssystematiek ambulante jeugdhulp individueel per 1-1-2018 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten Tafel 1: Zorg voor cliënt 1 Knelpunt: Communicatie rondom indicaties - Wmo adviseurs koppelen aan - Korte lijnen en daardoor minder tijd -

Nadere informatie

Inkoop & subsidie 2018

Inkoop & subsidie 2018 Inkoop & subsidie 2018 AGENDA 1.Welkom en korte inleiding door Myra van den Hoed 2. Stand van zaken Inkoop en subsidie 2017 3. Jeugdhulp Transformatie 2018 4. Jeugdhulp Kenmerken Model 2018 5. Jeugdhulp

Nadere informatie

Nadere regel Wmo Gemeente Ede

Nadere regel Wmo Gemeente Ede Nadere regel Wmo Gemeente Ede Inhoud Inhoud 2 Hoofdstuk 1 - Inleiding 3 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (PGB) 3 Artikel 1. Tarief PGB Artikel 2. Hoogte PGB Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Fout!

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Startnotitie Uitgangspunten Inkoop Wmo 2015. Portefeuillehouder: C. van Dijk (wnd.) Kenmerk: 172949 / 173733 Samenvatting Door de gezamenlijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ Apeldoorn augustus 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding Bestaande middelen en nieuwe middelen Budget Lokaal 2015

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Januari 2014

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Januari 2014 Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Januari 2014 Van een klassieke verzorgingsstaat naar een participerende samenleving klonk het vanaf de troon op Prinsjesdag. Dat klinkt best mooi,

Nadere informatie

Nadere regeling. persoonsgebonden budget

Nadere regeling. persoonsgebonden budget Nadere regeling persoonsgebonden budget citeertitel: nadere regeling persoonsgebonden budget 2015 vastgesteld bij besluit van 17 maart 2015 Beleidsregels persoonsgebonden budget Opdrachtgever: gemeente

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Datum: 14 januari 2014 Kenmerk: /AW/FO/MdJ Onderwerp: reactie op Eerste fase uitvoeringsbesluiten Amsterdamse Zorg, Noodzaak voorop.

Datum: 14 januari 2014 Kenmerk: /AW/FO/MdJ Onderwerp: reactie op Eerste fase uitvoeringsbesluiten Amsterdamse Zorg, Noodzaak voorop. Gemeente Amsterdam t.a.v. de wethouder Zorg, de heer E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Datum: 14 januari 2014 Kenmerk: 14-0009/AW/FO/MdJ Onderwerp: reactie op Eerste fase uitvoeringsbesluiten

Nadere informatie

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Prof.dr. Jan Telgen 1, Niels Uenk MSc 2 De Universiteit Twente en het Public Procurement Research Centre 3 (PPRC) hebben de mate van innovatie in recente

Nadere informatie

Bijlage bij het raadsbesluit van 29 juni 2017: Conceptwijzigingen Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Emmen

Bijlage bij het raadsbesluit van 29 juni 2017: Conceptwijzigingen Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Emmen RIS.8225 (was RIS.8216) Bijlage bij het raadsbesluit van 29 juni 2017: Conceptwijzigingen Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Emmen 2015 Bestaande tekst artikel 1. Begripsbepalingen - Bestaande

Nadere informatie

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los De nieuwe Wmo PowerPoint Informatiebijeenkomst presentatie Lelystad november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat naar de Wet langdurige

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Voorst, H.W. Iordensweg 17, 7391 KA TWELLO.

Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Voorst, H.W. Iordensweg 17, 7391 KA TWELLO. Cliëntenraad Maatschappelijke Ondersteuning Secretariaat: Vermeersdwarsweg 5, 7391JN Twello E-mailadres info@clientenraad-voorst.nl Website www.clientenraad-voorst.nl Het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Tarifering Concept tarieven 2018 Jeugd-GGZ

Tarifering Concept tarieven 2018 Jeugd-GGZ Tarifering Concept tarieven 2018 Jeugd-GGZ Disclaimer: Dit zijn definitieve concept-tarieven; Alle informatie in de sheets worden in de uiteindelijke definitieve documenten gepubliceerd via de website

Nadere informatie

Verenso. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters

Verenso. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters Verenso Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters WetLz April 2014 Wet Langdurige Zorg (Wet LZ) Alleen de meest kwetsbare mensen hebben in de toekomst recht op passende zorg (en

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016

Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016 Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016 Inleiding Aanleiding wijziging inkoopprocedure Toelichting inkoopprocedure 2016 Vragen/Nota van Inlichtingen E-mailadres: secretariaatzorg@defriesland.nl Website:

Nadere informatie

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Welkom Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Inleiding Politieke en maatschappelijke context Herziening langdurige zorg o Eigen verantwoordelijkheid o Zelfredzaamheid o Thuis blijven wonen, zorg dichtbij

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 VOEREN VAN EEN GESTRUCTUREERD HUISHOUDEN

HOOFDSTUK 3 VOEREN VAN EEN GESTRUCTUREERD HUISHOUDEN CVDR Officiële uitgave van Echt-Susteren. Nr. CVDR608265_2 19 maart 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie