EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6"

Transcriptie

1 EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6

2 VOOR DE LEERKRACHT Karl Schmidt-Rottluff ( ) Vrouwen in het groen, 1914 MUSEUMLESBESCHRIJVING Feestelijk, verdrietig, lieflijk of juist chaotisch een simpel onderwerp in olieverf kan een heel verhaal vertellen. Zeker als zo n schilderij is gemaakt door de beroemde schilder Alexej von Jawlensky. Hij schilderde de wereld om zich heen in expressieve kleuren om uitdrukking te geven aan zijn gevoelens. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten en stond samen met Wassily Kandinsky aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht. Tijdens de les maken de leerlingen kennis met de drie verschillende genres die je in bijna elk kunstmuseum tegenkomt: portret, stilleven en landschap. Vrolijke kijkspelletjes leren kinderen aandachtig te kijken en verschillen te benoemen. Tot slot maken de kinderen ook zelf een schilderij in expressieve kleuren.

3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS s De leerlingen bekijken schilderijen van de 1 NEDERLANDS MONDELING 55 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE s Deze tekst is bedoeld om naar eigen inzicht ter kunstenaar Alexej von TAALONDERWIJS De leerlingen leren op voorbereiding van de Jawlensky en vertellen De leerlingen leren eigen werk en dat van museumles te gebruiken over wat zij zien en daarbij denken. s De leerlingen onder- informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die infor- anderen te reflecteren. 56 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE om te lezen, na te vertellen, te bespreken of als basis voor een eigen les. zoeken de eigenschap- matie, mondeling of De leerlingen verwerven Voor groep 4 zult u deze pen en gevoelswaarde schriftelijk, gestructu- enige kennis over en lees- en verteltekst op van kleuren. s De leerlingen herken- reerd weer te geven. 12 NEDERLANDS krijgen waardering voor aspecten van cultureel een andere manier kunnen gebruiken dan nen de inspiratiebronnen TAALBESCHOUWING, erfgoed. voor groep 6. van de schilder. WAARONDER s Mocht het voorkomen s De leerlingen schilde- STRATEGIEËN dat u met de kinderen ren naar de verbeelding. De leerlingen verwerven ruim voor aanvang van een adequate woorden- de museumles arriveert, schat en strategieën dan kunt u de bewaking voor het begrijpen van in de hal vragen om voor hen onbekende tekenspullen. Zo kan de woorden. Onder wachttijd plezierig woorden schat vallen worden besteed. ook begrippen die het s Het is toegestaan om leerlingen mogelijk tijdens de museumles maken over taal te foto s van uw leerlingen denken en te spreken. 51 ORÏENTATIE OP JEZELF EN DE WERELD TIJD te maken zonder flits/ statief. s Het is prettig als u de kinderen alvast zou De leerlingen leren willen uitleggen dat gebruik te maken van kunstvoorwerpen in een eenvoudige historische museum niet aangeraakt bronnen en ze leren mogen worden. aanduidingen van tijd en s Bekijk met de leerlin- tijdsindeling te hanteren. 54 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE gen de korte video. Zo weet iedereen wat er in het museum gaat De leerlingen leren gebeuren. Ga naar beelden, taal, muziek, spel en beweging te nl/indeklas gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Afbeelding op de voorkant: Alexej von Jawlensky, Landschap bij Oberstdorf, 1912

4 VOOR DE LEERLING ALEXEJ VON JAWLENSKY In het Gemeentemuseum is een tentoonstelling te zien met schilderijen van Alexej von Jawlensky. Hij leefde heel lang geleden, maar de schilderijen van Jawlensky zien er nog erg mooi en fleurig uit. Daar konden de mensen vroeger, en nu nog steeds, erg van genieten. SCHILDEREN WAT JE VOELT Als je een schilderij gaat maken van een boom, kies je vaak kleuren die passen bij de boom. Bruin voor de stam, groen voor de blaadjes. Iedereen kan dan aan de kleuren al zien wat je hebt gemaakt. Als je goed kunt schilderen, dan lijkt een schilderij in de juiste kleuren net echt. De kunstenaar Jawlensky vond het niet zo belangrijk dat zijn schilderijen net echt leken. Hij wilde met zijn schilderijen laten zien hoe hij zich voelde. Daar vond hij mooie kleuren heel handig voor. Jawlensky koos kleuren die heel anders zijn dan in het echt. Daarom vinden wij zijn schilderijen zo origineel. OM TE BEDENKEN Wat is originaliteit origineel zijn? Vind je dat jij dat zelf ook bent? Alexej von Jawlensky, Vrouwenkop, 1911 DRIE KEER MOOI Wat vinden mensen denk je bijzonder aan dit portret? De kunstenaar Alexej von Jawlensky maakte schilderijen van de mensen die hij kende, van de plekken waar hij kwam en van de spullen die hij zag. Dat zijn drie onderwerpen die hij leuk vond om te schilderen. Portret Een schilderij van een mens of een gezicht noem je een portret. De portretten van Jawlensky lijken vast niet helemaal op de mensen die hij kende. Toch werd hij hier heel beroemd mee. OM TE BEDENKEN Wat is jouw lievelingskleur?

5 Landschap Misschien ben je weleens op vakantie geweest en heb je daar mooie natuur of een leuk dorp of stadje gezien. Daar kun je naar kijken en er van genieten, maar je kunt er ook een schilderij van maken. Dat deed Alexej von Jawlensky. Een schilderij van een plek in de natuur, een plek vlak bij huis of een plek in de stad noem je een landschap. Alexej von Jawlensky, Landschap - Murau, 1909 Stilleven Een schilderij met spullen die je in huis tegenkomt noem je een stilleven. Spullen bewegen natuurlijk niet, daarom noem je het stil, ze staan stil op tafel. De spullen kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld een vaas, een prachtige beker, een bloem of een lekkere appel. Kunstenaars leggen een mooi kleedje neer en zetten de spullen netjes op een rijtje, of juist alles dwars door elkaar. Alexej von Jawlensky, Landschap - Murau, 1909 OM TE DOEN Leg een kleed op tafel en maak er een stilleven van. Gebruik spullen die in de klas staan. Doe het net zoals Jawlensky en vergelijk jullie stilleven met de schilderijen. Is het van alle kanten even mooi? Welke kleuren zou je gebruiken om er een schilderij van te maken? OM OVER TE FILOSOFEREN Is een kunstenaar de baas over zijn/haar eigen kunstwerk? Of moet een kunstenaar maken wat de mensen mooi vinden?

6 VOOR DE LEERKRACHT LESSUGGESTIES VOOR NA DE MUSEUMLES s KINDERKUNSTBOEK Lees met de kinderen het kinderkunstboek Haar ogen van Bette Westera en Sylvia Weve dat is uitgegeven bij de tentoonstelling. s PRACHTIG PORTRET Bekijk op gemeentemuseum.nl afbeeldingen uit de tentoonstelling. De kinderen tekenen met krijt of wasco een portret. In het portret gebruiken zij, net als Jawlensky, heldere kleuren. Met zwarte lijnen worden de contouren aangebracht en worden accent op de ogen gelegd. s KLEUREN LATEN ZINGEN Doe als Jawlensky: laat de kleuren zingen: juichend hard of fluisterzacht, precies zoals jij je voelt. Bekijk een schilderij van Alexej von Jawlensky op gemeentemuseum.nl en bedenk met de klas de geluiden die bij dit kunstwerk passen. s KLEURENOEFENINGEN IN VERF Kleur speelt een belangrijke rol in het werk van Jawlensky. Je kunt er gevoelens mee tot uitdrukking brengen (en ze oproepen bij mensen die ernaar kijken). Kopieer het raster van vijf blokjes bij vijf blokjes) hiernaast) op stevig wit papier of aquarelpapier. Of laat hen het raster overnemen met behulp van liniaal en potlood. Geef de kinderen: enkele vellen met het raster, een breed penseel, een palet of stukje karton met dotjes gouacheverf in de primaire kleuren en zwart en wit, een bakje met een bodempje water, tissuepapier om de kwast tussendoor mee te drogen. De opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: - een kleurenoefening met koele kleuren - een kleurenoefening met warme kleuren - een kleurenoefening met warm-koudcontrast - een kleurenoefening met licht-donkercontrast - een kleurenoefening met complementair contrast - een kleurenoefening met jouw lievelingskleuren - een kleurenoefening met bonte kleuren - een kleurenoefening met pastelkleuren - een kleurenoefening met droevige kleuren - een kleurenoefening met primaire kleuren NAAR HET MUSEUM Ga naar s TENTOONSTELLING OP SCHOOL Laat de kinderen zelf een tentoonstelling in de gang of de centrale hal van de school maken met de schilderijen die ze zelf maakten tijdens de museumles. Een tentoonstellingsmaker moet aan een heleboel dingen denken: welk schilderij is mooi naast welk ander schilderij; hangen we rijen op of groepjes werken, wat moet er op de bijschriftbordjes staan? Ook zouden de kinderen voor leerlingen uit andere klassen een rondleiding kunnen verzorgen. Bekijk met de leerlingen de korte video. Zo weet iedereen wat er in het museum gaat gebeuren.

7 DIGITALE NIEUWSBRIEF EDUCATIE Wilt u op de hoogte blijven van al onze educatie activiteiten? Wilt u lessuggesties voor in de klas ontvangen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Educatie via scholen/basisonderwijs Augustus 2018 Gemeentemuseum Den Haag Afdeling Educatie Deze lees- en verteltekst is ook te downloaden vanaf onze site:

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 beeld voorpagina: LESDOELEN KERNDOELEN De leerlingen gebrui ken begrippen rond de thema s kunst en lente. 1 NEDERLANDS

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8

GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8 GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hoe ben je echt? En wat hebben gouden handtassen, glimmende sportauto s, fonkelende

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Julio González stond in zijn atelier. Op zijn werktafel

Nadere informatie

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT Schotel Iran, 10 e eeuw MUSEUMLESBESCHRIJVING Het versieren van onze omgeving met prachtige motieven

Nadere informatie

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel,

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten

Nadere informatie

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel, heeft een kunstprentenboek over

Nadere informatie

Mee met De Blauwe Ruiter. Lees- en verteltekst voor groep 5 t/m 8

Mee met De Blauwe Ruiter. Lees- en verteltekst voor groep 5 t/m 8 Mee met De Blauwe Ruiter Lees- en verteltekst voor groep 5 t/m 8 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Dit lesprogramma met zowel een beeldende als muzikale componenten is vakoverstijgend van opzet.

Nadere informatie

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal uit het prentenboek Karel 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL-

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Claude Monet, Blauwe Regen, 1920 Als de mens geen verbeeldingskracht bezat, was er geen kunst. Maar ook

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8 Wonder-boven-wonder: Wonderkamers Lees- en verteltekst groep 8 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Ooit gedacht dat je je in een museum kunt verkleden als hoepelrokdame of markies? Dat je op de computer

Nadere informatie

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING In deze museumles speelt het beeldaspect vorm de hoofdrol. De wereld om ons heen bestaat uit eindeloos veel vormen.

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING De rode draad van deze dwaalles wordt gevormd door een sprookje over drie kinderen die een spannende tocht maken.

Nadere informatie

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Nadere informatie

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Gemeente museum Den Haag De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Het Gemeentemuseum organiseert in de herfst een overzichtstentoonstelling van

Nadere informatie

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Er komen per dag heel veel mensen naar het museum. Sommigen zijn er altijd. Die zijn vastgelegd in verf

Nadere informatie

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bijna alle mensen maken wel eens foto's, maar om een echt bijzonder resultaat te

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Camera s flitsen en het publiek is uitzinnig. wat couture zo bijzonder maakt. Zij

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij

Nadere informatie

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen bekijken de werken van Jan Toorop, hierbij praten 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL- ONDERWIJS 55 KUNSTZINNIGE

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

DE KRACHT VAN KLEUR LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6 T/M 8

DE KRACHT VAN KLEUR LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6 T/M 8 DE KRACHT VAN KLEUR LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Van alle beeldaspecten is kleur ongetwijfeld voor kinderen (en veel volwassenen) het meest aantrekkelijk.

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend bovenbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v. Cultuurkust Marjo Potma & Alinde Hoeksma

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen DIMITRI HET DRAAKJE Het verhaal van de vier elementen LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het is niet voor niets dat juist een draakje de hoofdrol speelt in deze

Nadere informatie

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst Picasso en zo groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Pablo Picasso, Musketier en Amor, 1969, olieverf op doek, collectie Ludwig Museum Museumlesbeschrijving Pablo Picasso (Spanje, 1881-

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen Museumles Skyline Scheveningen Lesbeschrijving voor museumdocenten voor intern gebruik. Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen 1. Inleiding Heet de groep welkom en start met de les Powerpoint

Nadere informatie

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq,

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq, Taak Wie ben ik? Groep 7 Zwaarte Vakgebied - Sociaal emotionele ontwikkeling - Creatieve ontwikkeling - Taalvaardigheid Voorbereiding - Computer met internet - Papier, verf en kwasten Rol leerkracht -

Nadere informatie

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4 Lesbrief www.leopold.nl Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis Groep 1, 2, 3 en 4 Doelgroep: Groep 1, 2, 3 en 4 Benodigdheden: kroontjespen, inkt, vellen papier, kleurpotloden, kleine

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Thema / onderwerp Als verwerkingsactiviteit gaan de kinderen een eigen (kinder)boerderij maken, inclusief huisvesting (stallen, hokken, schuilplaatsen

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! HANDLEIDING PRIKKELENDE EN LAAGDREMPELIGE LESSUGGESTIES VOOR HET BASISONDERWIJS 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT destijlflyer_achterkant.pdf

Nadere informatie

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek.

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. TITEL Leerjaar PO groep 1, 2 en 3 Magnifiek Grafiek (voorbereidende les) Type les Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. Lesduur Omschrijving van de les 45 minuten Een

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij en hoe laat ik dat zien? De kunstvorm

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Rondleiden voor beginners: Cézanne - Picasso - Mondriaan. Lees- en verteltekst groep 7 en 8

Rondleiden voor beginners: Cézanne - Picasso - Mondriaan. Lees- en verteltekst groep 7 en 8 Rondleiden voor beginners: Cézanne - Picasso - Mondriaan Lees- en verteltekst groep 7 en 8 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Drie beroemheden uit de kunstgeschiedenis in één tentoonstelling: Cézanne,

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

Kijken met je handen? groep 3 t/m 5. Lees- en verteltekst

Kijken met je handen? groep 3 t/m 5. Lees- en verteltekst Kijken met je handen? groep 3 t/m 5 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving O, wat is dat moeilijk in een museum: niets aanraken! De meeste (kinder)vingers jeuken om een beeld van

Nadere informatie

KLEURENTOVEREN KLEINE KUNSTENAARS ONTDEKKEN KLEUR. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3

KLEURENTOVEREN KLEINE KUNSTENAARS ONTDEKKEN KLEUR. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 KLEURENTOVEREN KLEINE KUNSTENAARS ONTDEKKEN KLEUR LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 1 t/m 4 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

Lessenoverzicht De troubadour op het plein

Lessenoverzicht De troubadour op het plein Les 1 Vroeger en nu Les 2 Het plein: Driebergen Les 2 Het plein: Leersum Les 2 Het plein: Amerongen Inhoud De leerlingen inventariseren verschillen tussen vroeger en nu. Met van thuis meegebrachte spullen

Nadere informatie

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag. Het

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Kleurenkinderen groep 2 en 3 Lees- en verteltekst

Kleurenkinderen groep 2 en 3 Lees- en verteltekst Kleurenkinderen groep 2 en 3 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst in een museum komen. Omdat een museum een toverwereld

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles VO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs wonderspul voor de leerkracht MUsEUMLEsBEsCHrIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet tenminste. Maar als dat hout een beeld

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie