Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5"

Transcriptie

1 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

2 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft behoefte aan verzamelen. Als kind al raap je bijzondere schelpen op aan het strand en kas tanjes in het park of verzamel je harts tochtelijk alle voetbalplaatjes van de supermarkt. Thuisgekomen spoel je de schelpen af en sorteer je ze op kleur. Netjes in rijtjes op een plank in je kamer kun je er steeds naar kijken. Kastanjes wrijf je op met een theedoek zodat ze mooi gaan glimmen en de plaatjes plak je soort bij soort in een plakboek. Als je klaar bent, roep je: Kijk eens hoe mooi en hoe véél! In het museum gaat het niet anders. Ook wij verzamelen bijzondere voorwerpen die we goed verzorgen en bewaren voor nu en later en die we graag laten zien aan anderen. Hangend aan de wand of mooi opgesteld in vitrinekasten. Natuurlijk niet zomaar alles door elkaar, soort bij soort - zo doen we dat. Veel van al het moois is afkomstig van verzamelaars. Zij deden, soms na hun dood, hun verzameling cadeau aan het museum zodat iedereen ervan kan genieten. Natuurlijk koopt het museum er zelf zo nu en dan kunstwerken en voorwerpen bij. Op de veiling of in een galerie. Zo groeit de verzameling en wordt de collectie nog mooier. Tijdens de les zien de leerlingen voorbeelden uit alle collecties en doen ze kijkspelletjes waarin het vinden van verschillen en overeenkomsten centraal staan. Ook oefenen ze met het sorteren van voorwerpen die ze mogen hanteren. Daarmee richten ze zelf een vitrine in. Wat koop je wel en wat niet voor jouw museumverzameling? Aan het einde van de les vertellen de kinderen waarom ze hun vitrine juist zo hebben ingericht en hoe ze hun tentoonstelling noemen, want een tentoonstelling krijgt altijd een naam!

3 Lesdoelen Kerndoelen Praktische tips De leerlingen bekijken porselein, aardewerk 1 NEDERLANDS > Mondeling taalonderwijs Deze lees- en verteltekst is bedoeld om naar eigen u de Bewaking of de Informatiebalie in de hal en glazen voorwerpen, De leerlingen leren infor inzicht ter voorbereiding vragen om tekenspul ver gelijken verschillende matie te verwerven uit van de museumles te len. Zo kan de wachttijd soorten voorwerpen met gesproken taal. Ze leren gebruiken. De inhoud ervan plezierig en zinvol worden elkaar en leren hoe deze worden gemaakt. De leerlingen begrijpen hoe de verzameling van tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. is een aanvulling op de inhoud van de museumles en valt hiermee bewust niet samen. U kunt deze tekst besteed. Het is toegestaan tijdens de museumles foto s van uw leerlingen te het museum tot stand is 12 NEDERLANDS > bijvoorbeeld (gedeeltelijk) maken zónder flits/sta gekomen en nog steeds groeit. De leerlingen maken een keuze voor hun eigen Taalbeschouwing, waaronder strategieën De leerlingen verwerven een adequate woorden voorlezen, laten lezen, bespreken of als inspiratie gebruiken voor een andersoortige les. Voor groep 3 tief. Deze lees- en verteltekst is ook te downloaden vanaf onze site: www. verzameling uit de voor schat en strategieën voor zult u dit materiaal uiter gemeentemuseum.nl. werpen van het museum. De leerlingen richten aan de hand van een opdracht zelf een vitrine in en geven hun tentoonstel het begrijpen van voor hen onbekende woorden. Onder woordenschat vallen ook begrippen die het leerlingen mogelijk maken aard op een andere manier kunnen gebruiken dan voor groep 5. Het is voor de kinderen fijn om bij hun naam te Ook handig in het geval u in de klas beschikt over een digitaal schoolbord/ smartboard. ling een passende naam. over taal te denken en te worden aangesproken in spreken. het museum. Een naam 54 KUNSTZINNIGE bordje op hun kleding ORÏENTATIE De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel werkt goed. Het is prettig als u de kinderen alvast zou willen en beweging te gebrui uitleggen dat kunstvoor ken, om er gevoelens en werpen in een museum er varingen mee uit te niet aangeraakt mogen drukken en om er mee te communiceren. 55 KUNSTZINNIGE worden. De inrichting van het museum is aan wisselingen ORÏENTATIE onderhevig. Daardoor De leerlingen leren op kan het voorkomen dat eigen werk en dat van er tijdens de museum anderen te reflecteren. les andere voorwerpen 56 KUNSTZINNIGE worden behandeld dan in ORÏENTATIE deze lees- en verteltekst De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor afgebeeld staan. Mocht het voorkomen dat u met de kinderen aspecten van cultureel ruim voor aanvang van erfgoed. de museumles arriveert in het museum, dan kunt

4 Voor de leerlingen Méér en mooi: verzamelen Zonder verzameling geen museum! Alle musea beginnen met een verzameling. Ieder mens heeft behoefte aan verzamelen. Als kind al raap je bijzondere schelpen op aan het strand en kastanjes in het bos, of verzamel je hartstochtelijk alle voetbalplaatjes van de supermarkt. Thuisgekomen spoel je de schelpen af en sorteer je ze op kleur. Netjes in rijtjes op een plank in je kamer kun je er steeds naar kijken. Kastanjes wrijf je op met een theedoek zodat ze mooi gaan glimmen en de plaatjes plak je soort bij soort in een plakboek. Als je klaar bent roep je: Kijk eens hoe mooi en hoe véél! In het museum gaat het niet anders. Ook wij verzamelen bijzondere voorwerpen die we goed verzorgen en die we graag laten zien aan anderen. Hangend aan de wand of mooi opgesteld in vitrinekasten. Natuurlijk niet zomaar alles door elkaar, soort bij soort zo doen we dat. Veel van al het moois is afkomstig van verzamelaars. Zij deden, soms na hun dood, hun verzameling cadeau aan het museum zodat iedereen ervan kan genieten. Natuurlijk koopt het museum er zelf zo nu en dan kunstwerken en voorwerpen bij. Op de veiling of in een galerie. Zo groeit de verzameling en wordt de collectie nog mooier. Tijdens de les bekijken we voorbeelden uit de collectie en doen we kijkspelletjes waarin het vinden van verschillen en overeenkomsten centraal staan. Ook oefenen we met het sorteren van voorwerpen die we wel mogen hanteren. Daarmee richten we zelf een vitrine in. Wat koop je wel en wat niet voor jouw museumverzameling? Van welk materiaal is het gemaakt: theepot waterkan zwaard lepel vaas poetsdoek om over te filosoferen Als je verzamelt ben je dan hebberig? Is hebberig zijn iets slechts? Waarom wel / niet? om te bedenken Je kunt verzamelen én je kunt sparen... Wat is het verschil eigenlijk? Noem eens voorbeelden.

5 Groepjes maken Bij verzamelen gaat het steeds om kiezen en ordenen. Soort bij soort - groepjes maken. Dan zie je nog beter hoe veel en hoe mooi het is. Of hoe verschillend of hetzelfde het is. Je kunt de leerlingen in jouw klas ook op allerlei manieren verdelen: jongen groot bruine ogen rond gezicht kort haar krullen nog meer? meisje klein blauwe ogen ovaal gezicht lang haar stijl haar Bedenk 3 voorwerpen die jullie thuis hebben en die je mooi vindt: Wat ik mooi vind: Zo ziet het eruit: (tekenen en kleuren!)

6 Naar het museum In het Gemeentemuseum worden vele duizenden voorwerpen bewaard. Alle sier- en gebruiksvoorwerpen staan achter glas in een vitrine of worden bewaard in het depot (dat is de opslag in de kelder). Binnenkort komen jullie met de klas naar het museum voor de les Méér en mooi. Er is hier zoveel te zien dat we moeten kiezen. Daarom gaat het tijdens deze les om sier- en gebruiksvoorwerpen: zowel heel oud als heel erg nieuw. Van glas en keramiek of soms bij een andere tentoonstelling van zilver. Je gaat ze niet alleen bekijken, maar ook aan het werk als museummedewerker. In twee- en drietallen krijgen jullie de opdracht om zelf een vitrine in te richten met voorwerpen. Oppassen geblazen dus, want keramiek en glas is breekbaar! Aan het einde van de les presenteer je jouw vitrine aan je klasgenoten.

7 Voor de leerkracht Achtergrondinformatie Keramiek begint met een stuk klei (uit de rivier). Dit kan worden gedraaid op een draaischijf of met de hand worden gevormd, waarna er een mal (een vormpje ) van wordt gemaakt. Het voorwerp wordt voor de eerste keer in de oven gebakken (op wel 1000 C!) en het krijgt een glazuurlaag. Vervolgens wordt het met de hand beschilderd. Een tweede glazuurlaag volgt en het voorwerp wordt daarna voor de laatste keer gebakken. Zilver en porselein Haagse aristocratische families omringden zich in de achttiende eeuw graag met kostbare porseleinen serviezen en elegant zilver. Zij kochten rechtstreeks bij de fabriek van vader en zoon Anton en Johann Lijncker ( ). Haags porselein, werd geïmporteerd uit Duitsland en de Zuidelijke Nederlanden en in Den Haag beschilderd. In het museum zijn prachtige siervazen en serviezen in de collectie, evenals elegante zilveren manden en serviesgoed, vervaardigd door Haagse edelsmeden. Glas. Het ontdekkingsverhaal luidt dat het glas in de oudheid toevallig is ontdekt: een schip met geladen sodablokken liep bij ruig weer ergens vast op een strand. De schepelingen wilden na hun ontberingen op het strand een potje koken. Daarvoor maakten ze van de sodablokken een oventje. Later bij het opruimen ervan zagen ze dat het soda met zand was versmolten en gestold. Ze hadden glas ontdekt! Kinderboeken over toegepaste kunst Gaff, Design , ISBN x Gaff, Design , ISBN Jones, Design , ISBN Bingham, Design 1960, ISBN Gaff, Design , ISBN Ford, Design 1990, ISBN Y. Swart, Van alles over musea en verzamelen, 2008, uitg. Moon, ISBN Websites over aardewerk, porselein en glas (wonderkamer Imitatie en Inspiratie )

8 Gemeentemuseum Den Haag, afdeling Educatie Tekst: Jet van Overeem, Wieke Terpstra Vormgeving: afdeling Foto&Vorm september 2010 Deze lees- en verteltekst is ook te downloaden vanaf onze site: Ook handig in het geval u in de klas beschikt over een digitaal schoolbord/smartboard.

Mondriaan voor beginners groep 7 en 8. Lees- en verteltekst

Mondriaan voor beginners groep 7 en 8. Lees- en verteltekst Mondriaan voor beginners groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Piet Mondriaan met Broadway Boogie Woogie, foto: Fritz Glarner Museumlesbeschrijving Het Gemeentemuseum Den Haag beheert de

Nadere informatie

VERZAMELD MUSEUMKRANT NIVEAU BEELDENDE KUNST & VERZAMELINGEN VOOR DE DOCENT VOOR DE LEERLINGEN

VERZAMELD MUSEUMKRANT NIVEAU BEELDENDE KUNST & VERZAMELINGEN VOOR DE DOCENT VOOR DE LEERLINGEN MUSEUMKRANT VERZAMELD BEELDENDE KUNST & VERZAMELINGEN * NIVEAU VOOR DE DOCENT Deze kijkwijzer in de vorm van een museumkrant heeft als thema het examenonderwerp 2008: Verzameld beeldende kunst en verzamelingen.

Nadere informatie

examenkijkwijzer Taste it!

examenkijkwijzer Taste it! examenkijkwijzer Taste it! Deze kijkwijzer sluit aan bij het examenthema Proeven van kunst. vmbo 2008-2009 Deze kijkwijzer gaat over kunstwerken uit verschillende tijden en windstreken in het Gemeentemuseum

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen

Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen Liedjes schrijven Kinderen voor Kinderen is al vele jaren een enorm succes. Dit jaar verschijnt alweer het 35 ste album van

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een project over sparen en verzamelen. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het vmbo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Museumbezoek 03 Werkwijze en voorbereiding 03 Leerdoelen 04-05. Opdrachten 06-21

Inhoudsopgave. Museumbezoek 03 Werkwijze en voorbereiding 03 Leerdoelen 04-05. Opdrachten 06-21 Inhoudsopgave Museumbezoek 03 Werkwijze en voorbereiding 03 Leerdoelen 04-05 Opdrachten 06-21 Twitter en Schitter! 06 Shame on Youtube 08 Een mood voor elk typje 10 PROMOTIE 11 Scheid de kunst van de kitsch!

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Seizoenen in beeld 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in de

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND

INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 november Op de wereld leven volwassenen en kinderen. De volwassenen overleggen met elkaar in de Verenigde Naties en hebben via de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens enkele zaken geregeld

Nadere informatie

LESBRIEF 3. Leerlingen

LESBRIEF 3. Leerlingen LESBRIEF Leerlingen LES - JOUW DOCENT IS EEN GOUDMIJN De beste hulp krijg je van kennissen Netwerken kun je leren Vanaf je geboorte hoor je bij anderen, jouw sociaal netwerk. Dat netwerk groeit vanzelf

Nadere informatie

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Van Gogh in de groep Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Inhoud Voorwoord 3 Opdrachten De patat-friet-eters 4 Verzamelen 5 Brieven schrijven 6 Zelfportret 7 Bloemstilleven 8 De kunsthandel 9 Stippels 10

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Educatieaanbod primair onderwijs 2014-2015

Educatieaanbod primair onderwijs 2014-2015 Educatieaanbod primair onderwijs 2014-2015 TETEM kunstruimte Educatieaanbod primair onderwijs 2014/2015 2 Introductie Voor u ligt het uitgebreide educatieaanbod van TETEM kunstruimte voor het primair onderwijs,

Nadere informatie

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING

editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING Mijn stad! editie Nieuw-West Van Eesterenmuseum i.s.m. Amsterdam Museum Korte informatie Onderwerp: Amsterdam Nieuw-West Doelgroep: Groep 5-6, Amsterdamse basisscholen

Nadere informatie

40 Communicatiemiddelen

40 Communicatiemiddelen DC 40 Communicatiemiddelen 1 Inleiding Bij communicatie brengt de zender een boodschap over aan een of meer ontvangers. Maar hoe moet die boodschap bij de ontvanger terechtkomen? Dat kan op verschillende

Nadere informatie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van Grieken en Romeinen 3000 v C - 500 n C Oudheid tijd van monniken en ridders 500-1000 vroege Middeleeuwen tijd van steden en staten 1000-1500 hoge

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Doelgroep Leerlingen van de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs (8-10 jaar)

Doelgroep Leerlingen van de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs (8-10 jaar) november Inleiding In de serie beroepen die we voor de middenbouw aanbieden, behandelt deze lesbrief het beroep uitvinder. De leerlingen gaan na wat het begrip uitvinden betekent en ze kunnen fantaseren

Nadere informatie

GOUDEN LESSEN 1. AARDAPPELS

GOUDEN LESSEN 1. AARDAPPELS GOUDEN LESSEN 1. AARDAPPELS Meten met gewicht Vincent Klabbers Een optelsom Om nooit meer te vergeten Leerzaam en aantrekkelijk Lessen voor de hele basisschool Een aanvulling op je vakmanschap Een Gouden

Nadere informatie

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2 Op zoek naar... OeK DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2 Introductie Dit is Oek, een kind van de Hunebedbouwers. Hij is zes jaar oud en erg nieuwsgierig. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld om hem

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken van de voor-

Nadere informatie

M E T A N D E R E O G E N

M E T A N D E R E O G E N Lerarenhandleiding bij het videoanimatieproject voor groep 5 tot en met 8 van het primair onderwijs inhoud Voorwoord van het Rode Kruis 3 Over het project 4 Audiovisuele kunst en animatie 6 De educatie,

Nadere informatie

Een schoolproject voor Kunst- en Cultuuronderwijs

Een schoolproject voor Kunst- en Cultuuronderwijs De Droomkaravaan Een schoolproject voor Kunst- en Cultuuronderwijs Christina Millet Verteller Gertjan Adema - Gitaar Nasrudin Verteltheater Inhoudsopgave Voorstelling 3 Lesbrief 4 Introductie 4 Voorbereiding

Nadere informatie

Ik en mijn hobby. Soest. kunst- en cultuurmenu: Cultuurprogramma. domein: Culturele instellingen / Amateur- en vrijwilligersorganisaties

Ik en mijn hobby. Soest. kunst- en cultuurmenu: Cultuurprogramma. domein: Culturele instellingen / Amateur- en vrijwilligersorganisaties groep 3-4 Ik en mijn hobby Soest kunst- en cultuurmenu: Cultuurprogramma domein: Culturele instellingen / Amateur- en vrijwilligersorganisaties discipline: Drama en dans 2013-2014 Colofon Dit is een uitgave

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie