MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5"

Transcriptie

1 MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5

2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft behoefte aan verzamelen. Als kind al raap je bijzondere schelpen op aan het strand en kastanjes in het park of verzamel je hartstochtelijk alle voetbalplaatjes van de supermarkt. Thuisgekomen spoel je de schelpen af en sorteer je ze op kleur. Netjes in rijtjes op een plank in je kamer kun je er steeds naar kijken. Kastanjes wrijf je op met een theedoek zodat ze mooi gaan glimmen en de plaatjes plak je soort bij soort in een plakboek. Als je klaar bent, roep je: Kijk eens hoe mooi en hoe véél! In het museum gaat het niet anders. Ook wij verzamelen bijzondere voorwerpen die we goed verzorgen en bewaren voor nu en later en die we graag laten zien aan anderen. Hangend aan de wand of mooi opgesteld in vitrinekasten. Natuurlijk niet zomaar alles door elkaar, soort bij soort - zo doen we dat. Veel van al het moois is afkomstig van verzamelaars. Zij deden, soms na hun dood, hun verzameling cadeau aan het museum zodat iedereen ervan kan genieten. Natuurlijk koopt het museum er zelf zo nu en dan kunstwerken en voorwerpen bij. Op de veiling of in een galerie. Zo groeit de verzameling en wordt de collectie nog mooier. Tijdens de les zien de leerlingen voorbeelden uit alle collecties en doen ze kijkspelletjes waarin het vinden van verschillen en overeenkomsten centraal staan. Ook oefenen ze met het sorteren van voorwerpen die ze mogen hanteren. Daarmee richten ze zelf een vitrine in. Wat koop je wel en wat niet voor jouw museumverzameling? Aan het einde van de les vertellen de kinderen waarom ze hun vitrine juist zo hebben ingericht en hoe ze hun tentoonstelling noemen, want een tentoonstelling krijgt altijd een naam!

3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS s De leerlingen bekijken porselein, aardewerk en glazen voorwerpen, 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL ONDERWIJS s Deze lees- en verteltekst is bedoeld om naar eigen inzicht ter s Mocht het voorkomen dat u met de kinderen ruim voor aanvang van ver gelijken verschillende De leerlingen leren voorbereiding van de de museumles arriveert soorten voorwerpen met informatie te verwerven museumles te gebrui- in het museum, dan kunt elkaar en leren hoe deze uit gesproken taal. ken. De inhoud ervan is u de Bewaking of de worden gemaakt. Ze leren tevens die een aanvulling op de Informatiebalie in de hal s De leerlingen begrij- informatie, mondeling inhoud van de museum- vragen om tekenspullen. pen hoe de verzameling of schriftelijk, gestruc- les en valt hiermee Zo kan de wachttijd van het museum tot stand is gekomen en nog steeds groeit. s De leerlingen maken een keuze voor hun eigen tureerd weer te geven. 12 NEDERLANDS TAALBESCHOUWING, WAARONDER STRATEGIEËN bewust slechts gedeeltelijk samen. U kunt deze tekst bijvoorbeeld voorlezen, bespreken of als inspiratie gebruiken plezierig en zinvol worden besteed. s Het is toegestaan tijdens de museumles foto s van uw leerlingen verzameling uit de De leerlingen verwerven voor een andersoortige te maken zónder flits/ voor werpen van het een adequate woorden- les. Uiteraard zult u dit statief. museum. schat en strategieën materiaal voor groep 3 s Deze lees- en vertel- s De leerlingen richten voor het begrijpen van anders kunnen gebrui- tekst is ook te down- aan de hand van een voor hen onbekende ken dan voor groep 5. loaden vanaf onze site: opdracht zelf een vitrine woorden. Onder Ook treft u tot besluit in en geven hun tentoon- woorden schat vallen suggesties aan voor een nl. Ook handig in het stelling een passende ook begrippen die het of meerdere les(sen) geval u in de klas naam. leerlingen mogelijk na het museumbezoek. beschikt over een maken over taal te s Het is voor de kinde- digitaal schoolbord/ denken en te spreken. 54 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE ren fijn om bij hun naam te worden aangesproken in het museum. smartboard. De leerlingen leren Een naambordje of beelden, taal, muziek, sticker op hun kleding spel en beweging te werkt goed. gebruiken, om er gevoe- s Het is prettig als u lens en ervaringen mee de kinderen alvast zou uit te drukken en om er willen uitleggen dat mee te communiceren. 55 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE kunstvoorwerpen in een museum niet aangeraakt mogen worden. De leerlingen leren op s De inrichting van het eigen werk en dat van museum is aan wisselin- anderen te reflecteren. 56 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE gen onderhevig. Daardoor kan het voorkomen dat er De leerlingen verwerven tijdens de museumles enige kennis over en andere voorwerpen krijgen waardering voor worden behandeld dan aspecten van cultureel in deze lees- en vertel- erfgoed. tekst afgebeeld staan.

4 VOOR DE LEERLING MEER ÉN MOOI VERZAMELEN Zonder verzameling geen museum! Alle musea beginnen met een verzameling. Ieder mens heeft behoefte aan verzamelen. Als kind al raap je bijzondere schelpen op aan het strand en kastanjes in het bos, of verzamel je hartstochtelijk alle voetbalplaatjes van de supermarkt. Thuisgekomen spoel je de schelpen af en sorteer je ze op kleur. Netjes in rijtjes op een plank in je kamer kun je er steeds naar kijken. Kastanjes wrijf je op met een theedoek zodat ze mooi gaan glimmen en de plaatjes plak je soort bij soort in een plakboek. Als je klaar bent roep je: Kijk eens hoe mooi en hoe véél! In het museum gaat het niet anders. Ook wij verzamelen bijzondere voorwerpen die we goed verzorgen en die we graag laten zien aan anderen. Hangend aan de wand of mooi opgesteld in vitrinekasten. Natuurlijk niet zomaar alles door elkaar, soort bij soort zo doen we dat. Veel van al het moois is afkomstig van verzamelaars. Zij deden, soms na hun dood, hun verzameling cadeau aan het museum zodat iedereen ervan kan genieten. Natuurlijk koopt het museum er zelf zo nu en dan kunstwerken en voorwerpen bij. Op de veiling of in een galerie. Zo groeit de verzameling en wordt de collectie nog mooier. Tijdens de les bekijken we voorbeelden uit de collectie en doen we kijkspelletjes waarin het vinden van verschillen en overeenkomsten centraal staan. Ook oefenen we met het sorteren van voorwerpen die we wel mogen hanteren. Daarmee richten we zelf een vitrine in. Wat koop je wel en wat niet voor jouw museum verzameling? VAN WELK MATERIAAL IS HET GEMAAKT? theepot waterkan zwaard lepel vaas poetsdoek OM TE BEDENKEN Je kunt verzamelen én je kunt sparen... Wat is het verschil eigenlijk? Noem eens voorbeelden

5 GROEPJES MAKEN Bij verzamelingen gaat het steeds om kiezen en ordenen. Soort bij soort - groepjes maken. Dan zie je nog beter hoe veel en hoe mooi het is. Of hoe verschillend of hetzelfde het is. Je kunt de leerlingen in jouw klas ook op allerlei manier verdelen: 1. jongen meisje 2. groot klein 3. bruine ogen blauwe ogen 4 rond gezicht ovaal gezicht Bedenk 3 voorwerpen die jullie thuis hebben en die je mooi vindt: Wat ik mooi vind:... Zo ziet het eruit: (tekenen en kleuren) kort haar lang haar 6. krullen stijl haar 7. nog meer? OM OVER TE FILOSOFEREN Als je verzamelt ben je dan 'hebberig'? Is 'hebberig' zijn iets slechts? Waarom wel/niet? Wat ik mooi vind:... Zo ziet het eruit: (tekenen en kleuren) 2. Wat ik mooi vind:... Zo ziet het eruit: (tekenen en kleuren) 3. NAAR HET MUSEUM In het Gemeentemuseum worden vele duizenden voorwerpen bewaard. Alle sier- en gebruiksvoorwerpen staan achter glas in een vitrine of worden bewaard in het depot (dat is de opslag in de kelder). Binnenkort komen jullie met de klas naar het museum voor de les Meer én mooi verzamelen. Er is hier zoveel te zien dat we moeten kiezen. Daarom gaat het tijdens deze les om sier- en gebruiksvoor werpen: zowel heel oud als heel erg nieuw. Van glas en keramiek of soms bij een andere tentoonstelling van zilver. Je gaat ze niet alleen bekijken, maar ook aan het werk als museum medewerker. In twee- en drietallen krijgen jullie de opdracht om zelf een vitrine in te richten met voorwerpen. Oppassen geblazen dus, want keramiek en glas is breekbaar! Aan het einde van de les presenteer je jouw vitrine aan je klasgenoten.

6 VOOR DE LEERKRACHT ACHTERGRONDINFORMATIE s KERAMIEK begint met een stuk klei (uit de rivier). Dit kan worden gedraaid op een draaischijf of met de hand worden gevormd, waarna er een mal (een vormpje ) van wordt gemaakt. Het voorwerp wordt voor de eerste keer in de oven gebakken (op wel 1000 C!) en het krijgt een glazuurlaag. Vervolgens wordt het met de hand beschilderd. Een tweede glazuurlaag volgt en het voorwerp wordt daarna voor de laatste keer gebakken. s ZILVER EN PORSELEIN. Haagse aristocratische families omringden zich in de achttiende eeuw graag met kostbare porseleinen serviezen en elegant zilver. Zij kochten rechtstreeks bij de fabriek van vader en zoon Anton en Johann Lijncker ( ). Haags porselein, werd geïmporteerd uit Duitsland en de Zuidelijke Nederlanden en in Den Haag beschilderd. In het museum zijn prachtige siervazen en serviezen in de collectie, evenals elegante zilveren manden en serviesgoed, vervaardigd door Haagse edelsmeden. s GLAS. Het ontdekkingsverhaal luidt dat het glas in de oudheid toevallig is ontdekt: een schip met geladen sodablokken liep bij ruig weer ergens vast op een strand. De schepelingen wilden na hun ontberingen op het strand een potje koken. Daarvoor maakten ze van de sodablokken een oventje. Later bij het opruimen ervan zagen ze dat het soda met zand was versmolten en gestold. Ze hadden glas ontdekt! WEBSITES OVER AARDEWERK, PORSELEIN EN GLAS s s (wonderkamer Imitatie en Inspiratie ) s s s ww.delftsaardewerk.nl DIGITALE NIEUWSBRIEFEDUCATIE Wilt u op de hoogte blijven van al onze educatie activiteiten? Wilt u lessuggesties voor in de klas ontvangen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Educatie via bezoekers/blijf-op-de-hoogte Gemeentemuseum Den Haag Tekst: Jet van Overeem, Wieke Terpstra Productie: sector Educatie en afdeling Foto & Vorm Augustus 2016 Deze lees- en verteltekst is ook te downloaden vanaf onze site: Ook handig in het geval u in de klas beschikt over een digitaal schoolbord/smartboard.

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Julio González stond in zijn atelier. Op zijn werktafel

Nadere informatie

GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8

GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8 GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hoe ben je echt? En wat hebben gouden handtassen, glimmende sportauto s, fonkelende

Nadere informatie

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Deze cultureel erfgoedles sluit aan bij de schoolvakken Beeldende Oriëntatie en Oriëntatie op Mens en Wereld.

Nadere informatie

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976) Vrouwen in het groen, 1914 MUSEUMLESBESCHRIJVING Feestelijk,

Nadere informatie

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8 Wonder-boven-wonder: Wonderkamers Lees- en verteltekst groep 8 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Ooit gedacht dat je je in een museum kunt verkleden als hoepelrokdame of markies? Dat je op de computer

Nadere informatie

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT Schotel Iran, 10 e eeuw MUSEUMLESBESCHRIJVING Het versieren van onze omgeving met prachtige motieven

Nadere informatie

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel,

Nadere informatie

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Camera s flitsen en het publiek is uitzinnig. wat couture zo bijzonder maakt. Zij

Nadere informatie

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING In deze museumles speelt het beeldaspect vorm de hoofdrol. De wereld om ons heen bestaat uit eindeloos veel vormen.

Nadere informatie

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel, heeft een kunstprentenboek over

Nadere informatie

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 beeld voorpagina: LESDOELEN KERNDOELEN De leerlingen gebrui ken begrippen rond de thema s kunst en lente. 1 NEDERLANDS

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen DIMITRI HET DRAAKJE Het verhaal van de vier elementen LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het is niet voor niets dat juist een draakje de hoofdrol speelt in deze

Nadere informatie

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet

Nadere informatie

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING De rode draad van deze dwaalles wordt gevormd door een sprookje over drie kinderen die een spannende tocht maken.

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3

EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 voor de leerkracht Museumles beschrijving Lin komt als een verstekeling op een VOC-ship aan in Amsterdam.

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Claude Monet, Blauwe Regen, 1920 Als de mens geen verbeeldingskracht bezat, was er geen kunst. Maar ook

Nadere informatie

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Nadere informatie

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bijna alle mensen maken wel eens foto's, maar om een echt bijzonder resultaat te

Nadere informatie

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs wonderspul voor de leerkracht MUsEUMLEsBEsCHrIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet tenminste. Maar als dat hout een beeld

Nadere informatie

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal uit het prentenboek Karel 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL-

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Gemeente museum Den Haag De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Het Gemeentemuseum organiseert in de herfst een overzichtstentoonstelling van

Nadere informatie

Een blik op Zilver. Lespakket voor groep 5/6

Een blik op Zilver. Lespakket voor groep 5/6 Een blik op Zilver Lespakket voor groep 5/6 Voorwoord Deze handleiding hoort bij de museumles een blik op Zilver van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs. De

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

een vaas voor de prinses Lees- en verteltekst groep 1 t/m 4

een vaas voor de prinses Lees- en verteltekst groep 1 t/m 4 een vaas voor de prinses Lees- en verteltekst groep 1 t/m 4 voor de leerkracht Museumles beschrijving Lin komt als een verstekeling op een VOC-ship aan in Amsterdam. Maar wat komt een Chinese muis eigenlijk

Nadere informatie

NACHT IN HET POPPENHUIS WONEN IN HET KLEIN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 4

NACHT IN HET POPPENHUIS WONEN IN HET KLEIN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 4 NACHT IN HET POPPENHUIS WONEN IN HET KLEIN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Chinese bordjes zo klein als een knoop, een hemelbedje op maat voor een muis en

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5

of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5 Coco of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5 voor de leerkracht museumles BesCHrIJvIng Het kleurrijke levensverhaal van de beroemde modeomtwerpster Coco Chanel inspireerde veelbekroond

Nadere informatie

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Er komen per dag heel veel mensen naar het museum. Sommigen zijn er altijd. Die zijn vastgelegd in verf

Nadere informatie

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst Picasso en zo groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Pablo Picasso, Musketier en Amor, 1969, olieverf op doek, collectie Ludwig Museum Museumlesbeschrijving Pablo Picasso (Spanje, 1881-

Nadere informatie

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag. Het

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer Inhoud Inleiding I. De bedoeling van deze kijkwijzer II. Opdrachten p. 1 p. 2 p. 3 schetsopdracht opdrachten algemeen opdrachten over de functie Slotopdracht

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

en uilen Groep 5-6 & 7-8

en uilen Groep 5-6 & 7-8 MUIZEN en uilen ------------------------------------------ Groep 5-6 & 7-8 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch Museum, het

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij en hoe laat ik dat zien? De kunstvorm

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Een erfgoedproject inclusief museumbezoek Cultureel erfgoed Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Kijken met je handen? groep 3 t/m 5. Lees- en verteltekst

Kijken met je handen? groep 3 t/m 5. Lees- en verteltekst Kijken met je handen? groep 3 t/m 5 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving O, wat is dat moeilijk in een museum: niets aanraken! De meeste (kinder)vingers jeuken om een beeld van

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen bekijken de werken van Jan Toorop, hierbij praten 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL- ONDERWIJS 55 KUNSTZINNIGE

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

BANG VOOR EEN HAAI Groep 1-2 & Groep 3-4

BANG VOOR EEN HAAI Groep 1-2 & Groep 3-4 IK BEN NIET BANG VOOR EEN HAAI ------------------------------------------ Groep 1-2 & Groep 3-4 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

BOUW HET MOOISTE MUSEUM LEER HET VAN DE ARCHITECT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7 en 8

BOUW HET MOOISTE MUSEUM LEER HET VAN DE ARCHITECT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7 en 8 BOUW HET MOOISTE MUSEUM LEER HET VAN DE ARCHITECT LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7 en 8 VOOR DE LEERKRACHT H.P. Berlage, Gemeentemuseum, Den Haag, geopend in 1935 MUSEUMLESBESCHRIJVING Deze museumles draait

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

CENTRAAL MUSEUM Introductie, voorbereidend - en verwerkingslesmateriaal Schatten en Rovers Groep 3 en 4. Introductie

CENTRAAL MUSEUM Introductie, voorbereidend - en verwerkingslesmateriaal Schatten en Rovers Groep 3 en 4. Introductie CENTRAAL MUSEUM 2016 Introductie, voorbereidend - en verwerkingslesmateriaal Schatten en Rovers Groep 3 en 4 Introductie Beste docent, Voorafgaand aan het museumbezoek introduceer je het begrip Schat aan

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

EEN HAAI Groep 5-6 & Groep 7-8

EEN HAAI Groep 5-6 & Groep 7-8 MAAK EEN HAAI ------------------------------------------ Groep 5-6 & Groep 7-8 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch Museum,

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

dimitri het draakje Lees- en verteltekst groep 4

dimitri het draakje Lees- en verteltekst groep 4 dimitri het draakje Lees- en verteltekst groep 4 voor de leerkracht Museumles beschrijving Het is niet voor niets dat juist een draakje de hoofdrol speelt in deze museumles die gaat over de vier Elementen:

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

HET MOOISTE MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 EN 8

HET MOOISTE MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 EN 8 HET MOOISTE MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 EN 8 LESDOELEN De kinderen kunnen iets vertellen over het Gemeentemuseum KERNDOELEN 1 NEDERLANDS MONDELING TAALONDERWIJS 33 REKENEN/ WISKUNDE METEN EN MEETKUNDE

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Docentenhandleiding voortgezet onderwijs

Docentenhandleiding voortgezet onderwijs Docentenhandleiding voortgezet onderwijs Wonderkamers in een notendop Wonderkamers is een permanente interactieve tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag waarin leerlingen zelf van alles kunnen

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Lees- en verteltekst groep 7 & 8

Lees- en verteltekst groep 7 & 8 Klik klak: foto Lees- en verteltekst groep 7 & 8 Lesdoelen Kerndoelen Praktische tips De leerlingen bekijken foto s op de tentoonstelling en vertellen over wat zij zien aan de hand van vragen en spelopdrachten

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

Van spinnen en bloemen groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst

Van spinnen en bloemen groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst Van spinnen en bloemen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Deze gloednieuwe museumles sluit niet alleen aan bij Kunstzinnige Oriëntatie maar ook bij natuuronderwijs

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN Bezoek met uw klas Museum Lunteren en sluit aan op de Erfgoedleerlijn Ede bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN groep 5 en

Nadere informatie

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie.

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie. Lesbrief Verzamelen Inleiding In het kader van een bezoek aan Museum Tweestromenland is deze lesbrief ontwikkeld. Het thema verzamelen staat hierin centraal. Een collectie van een museum heeft immers veel

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht blz.

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie