GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8"

Transcriptie

1 GLITTER EN GLAMOUR VAN RIJKDOM TOT OVERDAAD LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 7, 8

2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hoe ben je echt? En wat hebben gouden handtassen, glimmende sportauto s, fonkelende juwelen, luxueuze villa s en killer bodies daarmee te maken? Voor sommigen is dit zo belangrijk voor hun identiteit dat ze zelfs zo ver gaan een flitsende auto te huren om er op Instagram mee te kunnen pronken, in navolging van Kim Kardashian, Paris Hilton en accounts als Rich Kids of London. Het streven naar rijkdom en welvaart in een wereld vol celebrities staat centraal in de foto s van de Amerikaanse fotograaf Lauren Greenfield. Zij portretteert zowel de één procent rich and famous als mensen die er alles aan doen om dit uit te stralen. Veel leerlingen fantaseren vast ook weleens over een droombestaan in de volle aandacht. Maar wat op het eerste oog een sprookje lijkt, is niet altijd het hele verhaal. In het Fotomuseum Den Haag filosoferen de kinderen op basis van de kunstwerken over welvaart, schoonheid, overdaad en geluk. In de tentoonstelling bekijken zij foto s waarin zonder schaamte uitdrukking wordt gegeven aan een materealistisch bestaan. Door eerst zelf na te denken over wat waardevol is in het leven nuanceren de leerlingen de oppervlakkige werkelijkheid die op de foto s wordt gepresenteerd.

3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS s De leerlingen bekijken kunstfotografie in het 1 NEDERLANDS MONDELING 54 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE s Deze lees- en verteltekst is bedoeld om naar museum. TAALONDERWIJS De leerlingen leren eigen inzicht ter voor- s De leerlingen filoso- De leerlingen leren beelden, taal, muziek, bereiding van de feren over de thema s informatie te verwerven spel en beweging te museumles te gebruiken. welvaart, geluk en uit gesproken taal. Ze gebruiken, om er gevoe- De inhoud ervan is een beroemdheid. leren tevens die infor- lens en ervaringen mee aanvulling op de inhoud s De leerlingen leggen matie, mondeling of uit te drukken en om er van de museumles en valt verbanden tussen kunstfotografie en populaire cultuur. schriftelijk, gestructureerd weer te geven. 12 NEDERLANDS mee te communiceren. 55 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE hiermee bewust slechts gedeeltelijk samen. U kunt deze tekst bij- s De leerlingen reflec- TAALBESCHOUWING, De leerlingen leren op voorbeeld voorlezen, teren op de rol die media WAARONDER eigen werk en dat van bespreken of als inspiratie in het dagelijks leven speelt. STRATEGIEËN De leerlingen verwerven een adequate woorden- anderen te reflecteren. 56 KUNSTZINNIGE ORÏENTATIE gebruiken voor een andersoortige les. Ook treft u tot besluit sugges- schat en strategieën De leerlingen verwerven ties aan voor lessen na voor het begrijpen van enige kennis over en het museumbezoek. voor hen onbekende krijgen waardering voor s Het is voor de kinderen woorden. Onder aspecten van cultureel fijn om bij hun naam te woorden schat vallen erfgoed. worden aangesproken in ook begrippen die het het museum. Een naam- leerlingen mogelijk bordje op hun kleding maken over taal te werkt goed. denken en te spreken. s Het is prettig als u de kinderen alvast zou willen uitleggen dat kunstvoorwerpen in een museum niet aangeraakt mogen worden. s Het is toegestaan om tijdens de museumles foto s van uw leerlingen te maken zónder flits/ statief. Deze lees- en vertel tekst is ook te down loaden vanaf onze site: www. gemeentemuseum.nl. Ook handig in het geval u Voorzijde (boven): Xue Qiwen, 43, in haar appartement in Shanghai, (onder): Limo Bob in zijn kantoor, Chicago, 2008 in de klas beschikt over een digitaal schoolbord/ smartboard.

4 VOOR DE LEERLING LUXE LEVEN Sommige dingen hebben mensen nodig om te leven; eten en drinken om je motortje te laten draaien; kleding zodat je niet in je blootje de deur uit hoeft en natuurlijk een huis om in te wonen. De meeste Nederlanders hebben dit. Bijna altijd hebben mensen nog veel meer. Er is van alles uitgevonden om het leven makkelijker te maken. Een wasmachine is bijvoorbeeld handig omdat je dan niet met de hand hoeft te wassen. Een fiets is handig omdat je er sneller mee bent dan wanneer je gaat lopen. Een mobieltje is handig, maar het nieuwste van het nieuwste mobieltje is natuurlijk nog leuker. Het is niet helemaal nodig, want met Heb jij iets dat je niet echt nodig hebt maar dat wel leuk is? een oude telefoon kun je ook bellen en appen, maar met een nieuwe, dure telefoon maak je wel de blits. Je vrienden zien hem als je hem tevoorschijn haalt en zeggen; wow, dat wil ik ook wel! Alle spullen die wij hebben die niet echt nodig maar wel leuk zijn, noemen we luxeartikelen. Jackie (41) en haar vriendinnen dragen Versace-handtassen tijdens een besloten openstelling van de Versace-winkel, Beverly Hills, 2007 Bedenk wat nog handiger en mooier zou zijn dan de spullen die we nu kennen? Wat wordt het luxeartikel van de toekomst?

5 OM TE BEKIJKEN De titel van de foto is Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou. Door deze titel weet je al een beetje wat er te zien is en waar de foto is genomen. Kun je aan de foto zien dat deze bij Ilona thuis is genomen? Zijn de mensen op de foto rijk? Hoe zouden zijn zich voelen? Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou, 2012 ECHT RIJK Gouden handtassen, glimmende sportauto s, fonkelende juwelen, luxe huizen. Als je ze hebt kun je er mee pronken, als je ze niet hebt kun je er naar verlangen. Fotograaf Lauren Greenfield maakt al heel haar leven foto s van mensen die hun rijkdom en ook hun schoonheid graag aan anderen laten zien. Dat zijn natuurlijk beroemdheden en supersterren van internet en televisie die soms heel veel geld verdienen met hun werk, maar ook gewone mensen die net zo luxe willen leven als de beroemdheden die zij kennen. FOTOGRAFIE We maken allemaal weleens foto s. Bijvoorbeeld op een feestje, als je iets leuk aan het doen bent of misschien wel als je gewoon thuis zit. Foto s zijn leuk voor jezelf om een herinnering vast te leggen, maar ze zijn ook handig. Met een foto kun je een ander precies laten zien hoe het er ergens uitziet. Bijzonder aan de foto s van Lauren Greenfield is dat je over haar schouder kunt meekijken op plekken waar je anders nooit komt. De foto s van Lauren Greenfield vertellen een verhaal over de mensen die er op staan. Door de kleding die ze dragen, de manier waarop de mensen kijken en de plek waar de foto s zijn gemaakt kun je er van alles bij bedenken.

6 VOOR DE LEERKRACHT NAAR HET MUSEUM ACTIVITEITEN VOOR NA DE MUSEUMLES Binnenkort ga jij met je klas naar het Fotomuseum Den Haag. Daar ga je de tentoonstelling van Lauren Greenfield bezoeken. In de tentoonstelling ga je allerlei foto s bekijken waarbij het telkens gaat om het thema rijkdom en schoonheid. Maar wat schoonheid is en of die op alle foto s te zien is, dat ga je samen met je klasgenoten in het Fotomuseum ontdekken. s LAAT HET ZIEN Laat de kinderen in drietallen foto s van elkaar maken. Op de foto s gebruiken zij houding, gezichtsuitdrukking en eventueel attributen die in de school voor handen zijn. De kinderen laten verschillende karakters zien. Denk aan rijk, arm, zelfverzekerd, onzeker, gek, serieus, groot, beroemd, geliefd. Ga naar Bekijk met de leerlingen de korte video. Zo weet iedereen wat er in het museum gaat gebeuren. s ZELFPORTRET MAKEN De kinderen tekenen of schilderen een zelfportret, met aandacht voor haardracht, kleding en accessoires zoals sieraden, hoofddeksels en tasjes. Laat de kinderen eventueel voorafgaand een selfie maken. smijn LOGO De kinderen ontwerpen een logo van hun naam. Hoe ziet dat logo eruit? Kiezen ze voor ronde sierlijke vormen, of passen stoere blokvormen beter bij hen? Willen ze zware, donkere randen om de letters, of moet het een lichte, vrolijke uitstraling hebben? s MOODBOARD Geef de kinderen een groot vel papier. Laat ze afbeeldingen knippen uit kranten en tijdschriften of uit prints van internetpagina s. Met die afbeeldingen maken ze een moodboard, waarmee ze zich presenteren. Die afbeeldingen laten zien wie ze zijn, waar ze van houden en wat bij hen past. Het moodboard kan ook digitaal worden gemaakt. DIGITALE NIEUWSBRIEF EDUCATIE Wilt u op de hoogte blijven van al onze educatie activiteiten? Wilt u lessuggesties voor in de klas ontvangen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Educatie via Gemeentemuseum Den Haag, afdeling Educatie Vormgeving: afdeling Foto & Vorm September 2018 Deze lees- en verteltekst is ook te downloaden vanaf onze site:

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976) Vrouwen in het groen, 1914 MUSEUMLESBESCHRIJVING Feestelijk,

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Julio González stond in zijn atelier. Op zijn werktafel

Nadere informatie

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 GLANS EN GELUK VERHALEN UIT DE ISLAMITISCHE KUNST LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT Schotel Iran, 10 e eeuw MUSEUMLESBESCHRIJVING Het versieren van onze omgeving met prachtige motieven

Nadere informatie

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten

Nadere informatie

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6

IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 IN DE MODEONTWERPERS MEDIA EN SUPERSTERREN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Camera s flitsen en het publiek is uitzinnig. wat couture zo bijzonder maakt. Zij

Nadere informatie

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8

Wonder-boven-wonder: Wonderkamers. Lees- en verteltekst groep 8 Wonder-boven-wonder: Wonderkamers Lees- en verteltekst groep 8 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Ooit gedacht dat je je in een museum kunt verkleden als hoepelrokdame of markies? Dat je op de computer

Nadere informatie

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4

EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 EEN VLIEGENDE START VIER DE LENTE IN HET MUSEUM LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 4 beeld voorpagina: LESDOELEN KERNDOELEN De leerlingen gebrui ken begrippen rond de thema s kunst en lente. 1 NEDERLANDS

Nadere informatie

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5

MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 MONDRIAAN & DE STIJL OP PAD MET KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel,

Nadere informatie

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft

Nadere informatie

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KLIK KLAK! BEGRIJPEND KIJKEN VOOR FOTGRAFEN LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bijna alle mensen maken wel eens foto's, maar om een echt bijzonder resultaat te

Nadere informatie

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4

WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 WAT JE DROOMT BEN JE ZELF LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Claude Monet, Blauwe Regen, 1920 Als de mens geen verbeeldingskracht bezat, was er geen kunst. Maar ook

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5

KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 KEEPVOGEL EN KIJKVOGEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Wouter van Reek, bekend van de boeken en animatiefilms over Keepvogel, heeft een kunstprentenboek over

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN

PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN

PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN PROJECTBESCHRIJVING EVEN VOORSTELLEN Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 6 oktober 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 6 oktober 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8

LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 LAAT JE ZIEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 7 & 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij en hoe laat ik dat zien? De kunstvorm

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8

DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 DE WONDERMACHINE CREATIEF ONTWERPEN VOOR DE TOEKOMST LEES- EN VERTELTEKST GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet

Nadere informatie

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4

VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VORMENKINDEREN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 2 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING In deze museumles speelt het beeldaspect vorm de hoofdrol. De wereld om ons heen bestaat uit eindeloos veel vormen.

Nadere informatie

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst

Gemeente museum Den Haag. De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Gemeente museum Den Haag De wereld van Co Westerik groep 7 en 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Het Gemeentemuseum organiseert in de herfst een overzichtstentoonstelling van

Nadere informatie

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3

SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 SCHILDEREN MET KAREL APPEL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 1, 2, 3 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal uit het prentenboek Karel 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL-

Nadere informatie

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4

JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 JE NEUS ACHTERNA LEES- EN VERTELTEKST GROEP 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING De rode draad van deze dwaalles wordt gevormd door een sprookje over drie kinderen die een spannende tocht maken.

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8

KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 KUNST OP Z N KOP FILOSOFEREN VOOR DOORDENKERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Nadere informatie

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk De voorstelling Ben je nu helemaal Betoeterd!? Leerlingen van groep 1 t/m 3 houden hun adem in en kijken naar Bekki en een échte insectentemmer. Ze zijn zó

Nadere informatie

of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5

of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5 Coco of het kleine zwarte jurkje Lees- en verteltekst groep 2 t/m 5 voor de leerkracht museumles BesCHrIJvIng Het kleurrijke levensverhaal van de beroemde modeomtwerpster Coco Chanel inspireerde veelbekroond

Nadere informatie

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul

LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs. wonderspul LEEs EN VErTELTEKsT BAsIsONDErWIJs wonderspul voor de leerkracht MUsEUMLEsBEsCHrIJVING Hout, klei, linnen op zich niets bijzonders, toch. Als je er niets mee doet tenminste. Maar als dat hout een beeld

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN

PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN PROJECTBESCHRIJVING SCHATTIG SPELEN Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst

Picasso en zo groep 6 t/m 8. Lees- en verteltekst Picasso en zo groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Pablo Picasso, Musketier en Amor, 1969, olieverf op doek, collectie Ludwig Museum Museumlesbeschrijving Pablo Picasso (Spanje, 1881-

Nadere informatie

ZET JEZELF OP DE FOTO

ZET JEZELF OP DE FOTO ZET JEZELF OP DE FOTO Een fotografieproject Digitale media onderbouw primair onderwijs Colofon Deze lesbrief hoort bij de leskist Zet jezelf op de foto. Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v.

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING ECHT IETS VOOR MIJ

PROJECTBESCHRIJVING ECHT IETS VOOR MIJ PROJECTBESCHRIJVING ECHT IETS VOOR MIJ Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl Breda, bekijk Leerkrachten Handleiding t stedelijkmuseumbreda.nl Inhoud Breda, bekijk t Leerdoelen Voorbereidende les: Digitale scheurkalender Museumbezoek Verwerkingsopdracht in de klas 3 4 5 7 8 Bijlage

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Lees- en verteltekst groep 7 & 8

Lees- en verteltekst groep 7 & 8 Klik klak: foto Lees- en verteltekst groep 7 & 8 Lesdoelen Kerndoelen Praktische tips De leerlingen bekijken foto s op de tentoonstelling en vertellen over wat zij zien aan de hand van vragen en spelopdrachten

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket Algemene handleiding leerkracht Doel van het lespakket Stel je voor: Je werkt wekenlang aan een liedje, stopt er je ziel en zaligheid in en dan is het eindelijk af. Je springt een gat in de lucht. Maar

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Van gezicht tot portret groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Er komen per dag heel veel mensen naar het museum. Sommigen zijn er altijd. Die zijn vastgelegd in verf

Nadere informatie

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen

DIMITRI HET DRAAKJE. Het verhaal van de vier elementen DIMITRI HET DRAAKJE Het verhaal van de vier elementen LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 & 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het is niet voor niets dat juist een draakje de hoofdrol speelt in deze

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij foto s Foto s en auteursrecht Klik, klik Weer twee foto s gemaakt! Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Dat kunnen

Nadere informatie

Agenda. Donderdag 21 februari Kennismaken met juf Mirella - groep 2 & Groepen 3 t/m 8 krijgen rapporten mee

Agenda. Donderdag 21 februari Kennismaken met juf Mirella - groep 2 & Groepen 3 t/m 8 krijgen rapporten mee Agenda Donderdag 21 februari Kennismaken met juf Mirella - groep 2 & Groepen 3 t/m 8 krijgen rapporten mee Beste allemaal, Mijn naam is Mirella Duchatteau, de nieuwe juf voor groep 2 die 4 maart van start

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

en uilen Groep 5-6 & 7-8

en uilen Groep 5-6 & 7-8 MUIZEN en uilen ------------------------------------------ Groep 5-6 & 7-8 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch Museum, het

Nadere informatie

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 7/8 Soorteren

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 7/8 Soorteren Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 7/8 Als we orde willen scheppen in de dingen om ons heen moeten we sorteren of, anders gezegd, ordenen. Het maakt daarbij niet uit

Nadere informatie

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8

EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 EINDELOOS MOOI ONTWERP JE EIGEN SJABLOON LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 5, 6, 7, 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Bridget Riley, Two Reds with Violet, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag. Het

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Handleiding docenten Voortgezet Onderwijs

Handleiding docenten Voortgezet Onderwijs Handleiding docenten Voortgezet Onderwijs Bij het programma over tentoonstelling Look at me! in het Tropenmuseum Amsterdam 20 november 2014 15 maart 2015 1 Drie foto s uit de tentoonstelling: Kassian Céphas,

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3

EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 EEN AVONTUUR IN DELFTS BLAUW ZOEK DE VAAS VOOR DE PRINSES LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 T/M 3 voor de leerkracht Museumles beschrijving Lin komt als een verstekeling op een VOC-ship aan in Amsterdam.

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Deze cultureel erfgoedles sluit aan bij de schoolvakken Beeldende Oriëntatie en Oriëntatie op Mens en Wereld.

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 4

Jeugd Verkeerskrant 4 Jeugd Verkeerskrant 4 Wat kies je? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Wat kies je? a. Welke keuzes maak jij voordat je gaat deelnemen aan het verkeer? Bedenk er samen

Nadere informatie

EEN HAAI Groep 5-6 & Groep 7-8

EEN HAAI Groep 5-6 & Groep 7-8 MAAK EEN HAAI ------------------------------------------ Groep 5-6 & Groep 7-8 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch Museum,

Nadere informatie

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8

ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 ONTDEK HET VERHAAL LEES- EN VERTELTEKST GROEP 6, 7, 8 LESDOELEN KERNDOELEN PRAKTISCHE TIPS De kinderen bekijken de werken van Jan Toorop, hierbij praten 1 NEDERLANDS MONDELING TAAL- ONDERWIJS 55 KUNSTZINNIGE

Nadere informatie

BANG VOOR EEN HAAI Groep 1-2 & Groep 3-4

BANG VOOR EEN HAAI Groep 1-2 & Groep 3-4 IK BEN NIET BANG VOOR EEN HAAI ------------------------------------------ Groep 1-2 & Groep 3-4 WELKOM He! Wat leuk dat jullie met de klas een bezoek komen brengen aan ons museum. Wij zijn een Natuurhistorisch

Nadere informatie

actueel bewerken de compositie flets het fotobewerkingsprogramma Op dit moment belangrijk. Aan iets werken om het ergens geschikt voor te maken.

actueel bewerken de compositie flets het fotobewerkingsprogramma Op dit moment belangrijk. Aan iets werken om het ergens geschikt voor te maken. actueel Op dit moment belangrijk. bewerken Aan iets werken om het ergens geschikt voor te maken. de compositie Hoe de dingen die je op de foto ziet, verdeeld zijn. flets Vaal, dof. het fotobewerkingsprogramma

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DAT HAD JE GEDROOMD

PROJECTBESCHRIJVING DAT HAD JE GEDROOMD PROJECTBESCHRIJVING DAT HAD JE GEDROOMD Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Beeldend Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Handleiding Docent 1

Handleiding Docent 1 1 Handleiding Docent LESOVERZICHT: 1. Verzin nieuwe verhalen bij Oude Meesters 40 min 2. Masterclass Nieuwe Meesters 100 min 3. Opening expositie 30 min Optie extra lessen: 4. Audio tour 20 min 5. Promoot

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 5. In beeld gevangen Les 5. In beeld gevangen Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les Deze les maken de leerlingen

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DE WIJK IN

PROJECTBESCHRIJVING DE WIJK IN PROJECTBESCHRIJVING DE WIJK IN Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 3 en 4 30 september 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Identiteit Groep 3 en 4 30 september

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 1/2 China - Het Chinees Nieuwjaar - ervaar het maar! - Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Handvaardigheid Pagina 1 Deze les gaat over het feest vieren in China. Bij

Nadere informatie