Ontwikkeling regionaal contactpunt zorg en welzijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkeling regionaal contactpunt zorg en welzijn"

Transcriptie

1 Ontwikkeling regionaal contactpunt zorg en welzijn 1. Waarom een regionaal contactpunt zorg en welzijn? Met alle activiteiten om nieuw personeel aan te trekken voor de sector zorg en welzijn zoals de landelijke publiekscampagne IkZorg ( ) en huidig personeel te behouden werken we aan oplossingen voor de tekorten op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd ontstaat de uitdaging toestromend en huidig personeel voor zorg en welzijn dusdanig te begeleiden dat het zich welkom voelt, opgeleid kan worden en behouden blijft. Met het inregelen van een centraal punt waar mensen zich kunnen melden (landelijk) en een regionaal punt waar mensen op maat verder worden geholpen (regionaal contactpunt), kunnen we samen borgen dat geïnteresseerden in het werk binnen zorg en welzijn zoveel mogelijk hun weg vinden. 2. Doel Het ontwikkelen van een duurzaam regionaal contactpunt voor het (gezamenlijk) begeleiden en opleiden van alle geïnteresseerde werkzoekenden en werkenden in de regio Midden-Holland en Zuid-Holland Noord naar (betaald) werk in de zorg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de regionale infrastructuur (UWV/gemeenten/onderwijs/instellingen). Door in te zetten op de regionale kracht en samenwerking zorgen we voor een optimale effectiviteit en duurzame oplossing voor het stimuleren van instroom en behoud. 3. Doelgroep Het contactpunt is zowel bedoeld voor mensen die nog niet werken in de sector maar hier wel interesse in hebben, als voor mensen die al wel in de sector werken en zich (willen) oriënteren op een andere baan binnen de sector. Geïnteresseerden die zich melden zijn grofweg te verdelen in de volgende groepen: 1. medewerkers die al in de sector werken en zich oriënteren op loopbaanstappen; 2. mensen die geïnteresseerd zijn in werken in de sector, maar hier nog niet in werken. Daarbij is onderscheid te maken naar: 1. mensen voor wie het voldoende is ze te wijzen op vacatures en/of oriëntatiebanen in de regio; 2. mensen die moeten worden doorverwezen naar een opleiding (zoveel mogelijk op maat); 3. mensen die meer begeleiding nodig hebben.

2 4. Functies van het contactpunt Het contactpunt geeft invulling aan de volgende functies: 1. Schakelpunt: mensen die op grond van de campagne, website of andere informatiebronnen een vraag hebben over een (vervolg)stap richting zorg en welzijn kunnen bellen, mailen, chatten met hun vragen. Het regionale contactpunt zorgt voor het antwoord en helpt mensen richting de volgende stap. Dit varieert van onder andere het vinden van vacatures, in contact brengen met een UWV, of kennismaking met een werkgever. Daarnaast vervult het contactpunt een rol in het schakelen met spelers in de regio en is als dusdanig ook een aanspreekpunt wanneer bijv. werkgevers/opleidingen plaatsen of medewerkers te bieden hebben. Maar ook het schakelen op basis van vragen van bijv. werkgevers of het onderwijs. 2. Adresseren: In de behandeling van individuele vragen komt het contactpunt vragen tegen die om meer structurele oplossingen vragen. Voorbeelden: de vacatures zijn te specifiek voor mensen van buiten de zorg, of te nauwe eisen van zorgkantoren. Deze vraagstukken kunnen worden geadresseerd bij de Landelijke Actie Tafel 1 of het Actie Leer Netwerk (ALN) 2, beide onderdelen van het programma Werken in de Zorg van VWS. 5. Uitgangspunten - Het contactpunt is voor de gehele zorg- en welzijnssector m.u.v. de kinderopvang - Het regionale contactpunt wordt structureel maar flexibel opgezet, dat wil zeggen dat het beschikbaar is wanneer de arbeidsmarktsituatie dat vraagt en een omvang kent die past bij die situatie. - Er zijn zo min mogelijk schakels tussen (potentiële) medewerkers en opleiding/werkgever. - Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande organisaties (zoals UWV, gemeenten, onderwijs, instellingen) en structuren (zoals RAAT,CIV, Transmuraal netwerk, etc.). - Het regionale contactpunt geeft de begeleiding van de geïnteresseerde vorm en richt deze in. Hiervoor wordt in samenspraak met de stakeholders een proces ingericht en dienstenpakket samengesteld. 6. Voordelen van een regionaal contactpunt Een gezamenlijke aanpak biedt voor partijen de volgende voordelen: Versnippering van activiteiten wordt voorkomen door gebruik te maken van de expertise van verschillende partijen; Door afstemming van diverse instroom en opleidingsprojecten en andere (instroom)activiteiten kan versterking worden bereikt in plaats van dubbeling; Onderwijs/gemeenten/UWV kunnen op één punt informatie ontvangen over mogelijkheden in zorg en welzijn in de regio; Goede voorlichting over het werken in de zorg zodat een juiste beeldvorming ontstaat; Inzicht in regionale instoom- en opleidingsbehoefte. 1 De landelijke actie tafel (LAT) 2 Het actie leernetwerk (ALN)

3 7. Werkwijze Geïnteresseerden kunnen de weg naar het regionale contactpunt o.a. vinden na een postcodecheck op de landelijke landingssite. Het regionale contactpunt begeleidt vervolgens het proces zodanig dat mensen de juiste weg bewandelen om op de juiste plek in zorg en welzijn te komen. Hiervoor is het nodig dat er een duidelijke rol- en taakomschrijving wordt gemaakt voor de betrokken partijen en dat zij onderling de gemaakte (samenwerkings)afspraken naleven. Ook voor de mensen, alsmede werkgevers die zich melden bij het contactpunt, is het duidelijk welke partij welke taak en rol heeft, zodat ze weten waar ze terecht kunnen. Op basis van de vraag en achtergrondsituatie kan maatwerk worden geboden aan de mensen die zich aanmelden. Dat kan doorverwijzen naar een vacature zijn, het kan doorverwijzen naar Sterk in je werk (SIJW) zijn, het in contact met een werkgever brengen, een afgewezen persoon in contact brengen met een andere werkgever en de mogelijkheid geven zich (opnieuw) te wenden tot het contactpunt als mensen niet verder komen of nog vragen hebben. Belangrijk is dat het contactpunt ook aan verwachtingsmanagement richting geïnteresseerden doet. Er vindt een uiterste inspanning plaats iemand op een juiste wijze richting de sector te helpen, maar er is geen baangarantie. Monitoring Het is de bedoeling dat de geïnteresseerde in de voorraad van de regio terecht komt en voor bepaalde tijd door de regio coördinator gevolgd en begeleid wordt. Dat betekent dat coaches of werkbegeleiders van oriëntatiebanen terug moeten koppelen wanneer een actie niet leidt tot een aanstelling. Wat vraagt deze werkwijze van het contactpunt? Een goed, herkenbaar en toegankelijk loket (een gezicht) waarin mensen een vlotte, persoonlijke benadering wordt geboden door hen: wegwijs te maken in de vele mogelijkheden die werken in de sector kent; een passend voorstel voor een vervolgstap te doen dat bij hen past en hen motiveert om ook daadwerkelijk voor zorg of welzijn te kiezen; daar waar nodig te informeren over scholing(s)mogelijkheden op maat, toewerkend naar een beroepscertificaat of diploma; een efficiënte coaching en begeleiding te bieden die enerzijds de eigen verantwoordelijkheid van mensen stimuleert/ondersteunt en anderzijds mensen die dit nodig hebben extra begeleiding biedt in hun zoektocht naar een geschikte baan en/of opleiding (evenwicht tussen eigen regie en ondersteuning); warm over te dragen richting onderwijs, werkveld en/of andere partijen. inzicht in de mogelijkheden aan vacatures/oriëntatiebanen/snuffelstages etc. bij zorginstellingen een goede verbinding tussen samenwerkende partijen: De activiteiten van alle instellingen worden zoveel als wenselijk en mogelijk aangesloten op de activiteiten van het contactpunt dat er goede (samenwerkings)afspraken en rol- en taakomschrijvingen per partij worden gemaakt dat structurele knelpunten opgeschaald worden naar de Landelijke Actie Tafel en/of het Actie Leer Netwerk.

4 8. Taken en rollen De inrichting van het contactpunt en de rol die stakeholders in de regio daarin hebben wordt regionaal, in overleg met de betrokken partijen, bepaald. Regionale coördinator: Als centrale schakel in de regio, ook gezien de structuur en de samenhang met de RAAT, is het wenselijk dat de rol van de regionale coördinator van het contactpunt in de regio Midden-Holland en Zuid-Holland Noord vervuld wordt door Care2Care. Die invulling zal zoveel mogelijk vormgegeven worden met de regionale partners (UWV/gemeente/onderwijs/instellingen) en er wordt gebruik gemaakt van/gekoppeld met bestaande activiteiten zoals: Sterk in je werk (Loopbaangesprekken, doorverwijzen naar instellingen) Zij-instroom trajecten (Inventariseren welke organisatie welk traject heeft of samen zou willen opzetten) Regionale wervingsactiviteiten E-book voorlichtingsactiviteiten Care2Care Oriëntatiebanen (vanuit sectorplanplus) Care2Care zorgt daarnaast voor inzicht in vacatures en de ontwikkelingen in de regionale arbeidsmarkt. Daarbij kan, voor zover aanwezig, tevens gebruik gemaakt worden van gegevens van andere partijen, zoals het UWV voor wat betreft het bovensectorale zicht op groei- en krimpsectoren en relevante kennis van andere partijen. UWV (nog nader in te vullen) UWV zorgt voor het doorverwijzen van geïnteresseerden die zich bij hen melden naar het contactpunt of eventueel rechtstreeks naar de diverse regionale activiteiten (zij-instroomtrajecten, oriëntatiebanen, voorlichtingsbijeenkomsten, etc.) Onderwijs (nog nader in te vullen) Het is van belang zorg te dragen voor voldoende (opleidings)capaciteit en maatwerk in opleidingen om de huidige en toegestroomde medewerkers voor zorg en welzijn voor langere tijd te binden en behouden. Hierin speelt het onderwijs een belangrijke rol. Vanuit reeds bestaande netwerkcontacten en eventueel nieuw op te zetten contacten, worden onderwijsorganisaties betrokken bij de activiteiten van het contactpunt. Hoe deze betrokkenheid eruit ziet en wat de exacte rol van

5 onderwijspartijen is, is net als bij andere partijen, op regionaal niveau te bepalen. Wel dient ook de rol van het onderwijs van tevoren duidelijk te worden gedefinieerd en vastgelegd. Daar waar geïnteresseerden voor werken in de zorg- en welzijnssector onvoldoende gekwalificeerd zijn, wordt gewerkt aan kwalificatiemogelijkheden op maat. Instellingen (nog nader in te vullen) Leveren informatie aan het contactpunt voor wat betreft hun behoefte aan personeel en/of activiteiten en dragen bij aan de uitvoering van de activiteiten op basis van vrijwilligheid. Gemeenten (nog nader in te vullen) Leveren geïnteresseerden in de zorg aan het RCP. 9. Randvoorwaarden Om het RCP mogelijk te maken dienen een aantal randvoorwaarden ingevuld te zijn: Beschikbaarheid afgestemd dienstenpakket regionaal contactpunt Om te zorgen dat geïnteresseerden de juiste weg bewandelen om op de juiste plek in zorg en welzijn te komen is het nodig samen met UWV/instellingen/onderwijs/gemeenten een dienstenpakket samengesteld waarbij afstemming plaatsvindt en gebruik gemaakt wordt van bestaande initiatieven en activiteiten van een ieder. Daar waar hiaten worden gezien kunnen gezamenlijk activiteiten worden ontwikkeld. Landelijke en regionale landingspagina s zijn ingericht Er wordt op dit moment door VWS in samenwerking met de regionale werkgeversorganisaties een landelijke website ontworpen en gebouwd waarop mensen terecht komen via de campagne Ik Zorg. Bezoekers kunnen daar informatie vinden over werken en leren in zorg en welzijn (inclusief FAQ), inspiratie op doen over mogelijke beroepen en als ze dat willen een kleine test invullen om in te schatten of werken in zorg en welzijn bij ze past. Via verschillende customer journey s komen mensen postcode gestuurd terecht bij de regio(nale landingspagina) waar zij vervolgens (fysiek of digitaal) contact kunnen leggen. Op de website kunnen bezoekers ook meteen aan de slag, zodat ze - door alleen hun postcode in te vullen en een contactformulier met enkele vragen over hun achtergrond en hun vraag - doorgestuurd kunnen worden naar de juiste arbeidsmarktregio en coördinator. De regionale website biedt vervolgens idealiter, naast de mogelijkheid tot direct telefonisch of mailcontact, de mogelijkheid om te chatten en/of via webcare vragen van bezoekers te beantwoorden. Deze functionaliteit wordt toegevoegd aan de website van Care2Care en moet nog ontwikkeld worden. Mocht de toestroom richting regio s erg groot worden, dan kan VWS (op korte termijn) een regionaal inzetbaar belpanel inrichten die de eerste opvang van mensen doet en aangeeft dat door de grote hoeveelheid mensen die contact opnemen het wellicht wat langer kan duren voordat ze in de regio te woord worden gestaan. Ook kan dit belpanel de eerste algemene vragen ondervangen. Hierbij is het van belang op te merken dat het belpanel geen loopbaangesprek voert, maar mensen een plek biedt om alvast hun verhaal en vragen kwijt te kunnen, zodat ze zo persoonlijk mogelijk verder geholpen kunnen worden in de regio. Het belpanel heeft, in het geval ze zijn ingeschakeld, ook een

6 taak in verslaglegging van de gesprekken en het doorzetten van deze verslagen naar de betreffende regio. Over de precieze uitwerking wordt nog nader gesproken. Aanspreekbaarheid van de zorg Voor het RCP maar ook voor het onderwijs en UWV/gemeente is het van belang dat de zorg aanspreekbaar is. Dat wil zeggen dat de samenwerking sterker wordt als de zorg met één mond kan spreken in plaats van de versnippering die nu bestaat. 10. Financiën Het RCP wordt mee gefinancierd vanuit VWS. De looptijd is vanaf najaar 2018 tot en met 2021 (gelijk met de campagne IkZorg). Eind 2019 vindt een evaluatie plaats. De middelen komen via Regioplus bij Care2Care. Met deze middelen kan de regionale pagina ingericht worden en kan (een deel) van de inzet van de regionale coördinator worden gefinancierd. De benodigde financiën hangen af van de uiteindelijke invulling die de betrokken partijen wensen. Maar insteek zal zijn dat er zoveel mogelijk gewerkt wordt met bestaande activiteiten en inzet van mensen van betrokken partijen zodanig dat er niet meer werk ontstaat maar dat e.e.a. beter op elkaar wordt afgestemd.

5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie. Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie

5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie. Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie 5 oktober 2018 Arbeidsmarkt: van urgentie naar actie Voor adviseurs HR/P&O en Communicatie Spoorboekje 13.00 uur Warm welkom - Trudy Prins, RvB De Rijnhoven en lid Commissie Arbeid en Cees de Wildt, manager

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen 1 JUNI 2018 Veelgestelde vragen Vraag 1 Vraag 2 Vraag Vraag 4 Vraag 5 Vraag Vraag 7 Vraag 8 Vraag 9 Vraag 10 Vraag 11 Vraag 12 Vraag 1 Vraag 14

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten 29 november 2018 Platform VMBO zorg & welzijn Marie Susan van der Munnik (WGV Zorg & Welzijn) Ineke Slagter (WZW) Werkgeversverenigingen: even voorstellen WGV Zorg

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Aanvraagformulier Vfl Socrilc Likn,n Vkgti..tn heid (Regionaal)cc Naam Functie Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Arbeidsmarktregio Drenthe Werkt Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen

Nadere informatie

De grote arbeidsmarktuitdaging

De grote arbeidsmarktuitdaging Jaaroverzicht RegioPlus 2018 De grote arbeidsmarktuitdaging De zorg- en welzijnssector staat voor grote arbeidsmarktuitdagingen. Als er niets gebeurt, lopen de personeelstekorten snel op. Daarom werken

Nadere informatie

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector 1 De bestuurspartijen voor het onderwijs, namens deze PO-Raad VO-raad MBO Raad De Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

Aanleiding Werken in de Zorg

Aanleiding Werken in de Zorg Aanleiding Er werken 1,2 miljoen mensen in de zorg, maar als er nu geen actie ondernomen wordt, dreigt er in 2022 een tekort van tot wel 125.000. Actieplan Werken in de Zorg wil goede zorg en welzijn waarborgen

Nadere informatie

Aan de slag voor de klas. What s in it for me?

Aan de slag voor de klas. What s in it for me? Aan de slag voor de klas Samenwerking Onderwijssector met (financiële) bedrijfsleven in regionale tekortenaanpak What s in it for me? Cor van Dam Senior adviseur Arbeidsmarktplatform PO en Voion c.vandam@caop.nl

Nadere informatie

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Directie Realisatie Inleiding Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Aan Van Stadsdeelraad Zuidoost

Nadere informatie

De andere aanpak. Instroom en behoud van werk voor 50-plusser Kenniskring Leeftijd 30 juni , dia

De andere aanpak. Instroom en behoud van werk voor 50-plusser Kenniskring Leeftijd 30 juni , dia De andere aanpak Instroom en behoud van werk voor 50-plusser Kenniskring Leeftijd 30 juni 2016 01-02-2016, dia Maatschappelijk vraagstuk met individuele benadering Werkgevers: Vooroordelen 50+ers te oud,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers

Veelgestelde vragen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers MAART 2019 Veelgestelde vragen Vraag 1 Waarom is het Schakelpunt opgezet? 3 Vraag 2 Wat levert meedoen aan het Schakelpunt de werkgevers op? 3

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Stand van zaken Utrechtse Werktafel Presentatie RIA 17 maart Inhoud 1. Doelstellingen en visie 2. Utrechtse Werktafel binnen brede ambitie Werken aan

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015

Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015 1 Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015 1. Inleiding Leren en Werken in de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant richt zich vanaf 1 januari 2013 primair op vragen van de regionale

Nadere informatie

Besluit voortzetting jeugdbeschermingstafel samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Regionaal belang. Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Besluit voortzetting jeugdbeschermingstafel samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Regionaal belang. Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Evaluatie en positionering Jeugdbeschermingstafel 2. Rol van het Besluit voortzetting jeugdbeschermingstafel samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Regionaal belang Wettelijke taak

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 782 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Werkend leren in de jeugdhulpverlening

Werkend leren in de jeugdhulpverlening Werkend leren in de jeugdhulpverlening en welzijnssector Nulmeting Samenvatting Een onderzoek in opdracht van Sectorfonds Welzijn Bernadette Holmes-Wijnker Jaap Bouwmeester B2796 Leiden, 1 oktober 2003

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

2017: volop in beweging

2017: volop in beweging SAMEN STERK PUBLIEKSVERSLAG 2017 2017: volop in beweging Wat een jaar ligt achter ons! Iedereen die binnen Zorg en Welzijn werkt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat 2017 een jaar was van alle pijlen op de

Nadere informatie

Workshops Arbeidsmarktbeleid

Workshops Arbeidsmarktbeleid bij de invoering van de Participatiewet Workshops Arbeidsmarktbeleid November 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Programma Workshop Introductie Ontwikkelingen / achtergrond arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt Over de MRA Regio De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De metropoolregio

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens Werk naar werk (als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Mobiliteit: Werk naar werk... 3 2.1 Voorlichting... 3 2.2 Intakegesprek... 4 2.2.1 Portal Werkinzicht...

Nadere informatie

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Mobiliteitstrajecten Van-Werk-Naar-Werk-Trajecten Juli 2014 PUBLIEKE ZAAK inleiding In dit document lichten sociale partners verenigd in het Samenwerkings - verband VVT-GHZ-GGZ

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Enquête ramingen FZO beroepen

Enquête ramingen FZO beroepen Enquête ramingen FZO beroepen Inleiding Dertien van de vijftien opleidingen die vallen onder het College Zorg Opleidingen(CZO), worden sinds 1 januari 2011 bekostigd uit het Fonds Ziekenhuis Opleidingen

Nadere informatie

Convenant Gemeenten Defensie UWV

Convenant Gemeenten Defensie UWV Convenant Gemeenten Defensie UWV Train Them in Rotterdam, Leeuwarden, Zwolle, Emmen en Groningen Zadkine, Friese Poort en Deltion Ook nieuw voor UWV Doelgroep Bestanden gemeenten, UWV, VSV, leerwerkloketten,

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland. stand van zaken

Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland. stand van zaken Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland stand van zaken PHO Sociale Agenda/Arbeidsmarktbeleid 15 mei 2013 Namens Afstemmingsteam Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland Bas van Drooge, Ria de Ruiter

Nadere informatie

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Werkfit Maken! WSP DH & MvW Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Introductie Kennismaking WSP Den Haag Middin (voor Werk) Totstandkoming samenwerking WSP & Middin Doelgroep Werkfit

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! VMBO platform Z&W - 1 november 2018 Stella Buurma, ZorgpleinNoord Natasja Blokhorst, WGV Zorg en Welzijn Even voorstellen ZorgpleinNoord

Nadere informatie

Sectorplan zorg en welzijn

Sectorplan zorg en welzijn Sectorplan 2014 2016 zorg en welzijn Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Jeugdzorg en Kinderopvang en Landelijke plan zorg en Regionale plannen zorg Woensdag 25 februari 2015 Programma 2 sectorplannen:

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching!

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching! Outplacement & Loopbaanadvies Nu ook mogelijk met Online Coaching! Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl 1 Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl

Nadere informatie

Inventarisatie regionale cliëntenparticipatie

Inventarisatie regionale cliëntenparticipatie Inventarisatie regionale cliëntenparticipatie Stand van zaken en ondersteuningsmogelijkheden Resultaten enquête Doel & werkwijze onderzoek 2 Hoofddoelen Æ Onderzoeken of en hoe de cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Werk & Mantelzorg. Zorg dat het werkt!

Werk & Mantelzorg. Zorg dat het werkt! Werk & Mantelzorg Zorg dat het werkt! 1. Inleiding Werk combineren met mantelzorg, het is de normaalste zaak van de wereld! Toch wordt er weinig over gesproken. En daar gaan we met de Werk&Mantelzorg Buzz

Nadere informatie

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Regio Zwolle is de regio vol groeikansen. Met volop uitdagende banen, met uitstekend onderwijs, met een innovatieve cultuur en een geweldig woonklimaat. Om ervoor te

Nadere informatie

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 VRIJWILLIGERSBELEID Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 Voorwoord De Boei, Centrum voor welzijn en hulpverlening, maakt dankbaar gebruik van de inzet van veel vrijwilligers die zich met zeer verschillende

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid

LOB als voorbereiding op Participatie. Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid LOB als voorbereiding op Participatie Bernadette Bartelings Loopbaan coördinator VSO detaalbrug Vitus Zuid Als we denken aan Participatie. Dan denken we waaraan o.a. gewerkt dient te worden. Optimaliseren

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Marktbewerkingsplan Holland Rijnland 2019 Perspectief op Werk 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt functioneert

Nadere informatie

Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv. Ilona Rengelink Joost Bruggeman

Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv. Ilona Rengelink Joost Bruggeman Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv Ilona Rengelink Joost Bruggeman Sectorplan voor de Technische Installatiebranche Voorkomen van uitstroom Bevorderen (zij-)instroom Ondersteunen

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden

Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden Doel Webinar Er zijn veel vragen, mythes en waar- en onwaarheden over de banenafspraak en de quotumregeling. Dit webinar voorziet in: - Chatpanel die uw vragen

Nadere informatie

Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg. Regio Arnhem 14 november 2017

Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg. Regio Arnhem 14 november 2017 Bijeenkomst Regionale aanpak arbeidsmarktproblematiek Verpleeghuiszorg Regio Arnhem 14 november 2017 1. Agenda 1. Reden uitnodiging en verwachtingen 2. Korte uitleg proces, doelstellingen en regionale

Nadere informatie

Activiteitenplan Ontwikkelprogramma Training en Diagnose Centra. 31 mei 2017

Activiteitenplan Ontwikkelprogramma Training en Diagnose Centra. 31 mei 2017 Activiteitenplan Ontwikkelprogramma Training en Diagnose Centra 31 mei 2017 1 Vooraf Het activiteitenplan bestaat uit vier thema s: 1. Optimalisering instrumenten 2. Werkgeversdienstverlening 3. Ondernemers

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

ZorgZijn Werkt is uw nieuwe brancheoverstijgende. Werkgeversvereniging voor Zorg en Welzijn. voor de regio s Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord

ZorgZijn Werkt is uw nieuwe brancheoverstijgende. Werkgeversvereniging voor Zorg en Welzijn. voor de regio s Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord Mis de slag niet! Verbetering arbeidsmarktstrategie Efficiënte inzet van middelen Bundeling van krachten Word nu lid! ZorgZijn Werkt is uw nieuwe brancheoverstijgende Werkgeversvereniging voor Zorg en

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Voortgang SectorplanPlus

Voortgang SectorplanPlus Voortgang SectorplanPlus Tabellenboek Uitgebracht op verzoek van RegioCoöp Amersfoort, 16 april 2019 Achtergrond SectorplanPlus Op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn wordt een groot tekort aan personeel

Nadere informatie

In gesprek met de Programmaraad en SZW

In gesprek met de Programmaraad en SZW In gesprek met de Programmaraad en SZW Programma Ondersteuning Programmaraad SZW Programaraad waar zijn we samen van? Maatschappelijke opgave: méér mensen naar vermogen aan het werk Inclusieve samenleving

Nadere informatie

MOBILITEIT / OUTPLACEMENTBEGELEIDING

MOBILITEIT / OUTPLACEMENTBEGELEIDING MOBILITEIT / OUTPLACEMENTBEGELEIDING Together, we can Parker vindt het, naast een zorgvuldige en flexibele inkleding van het gehele mobiliteitsproces, van belang dat medewerkers kunnen kiezen uit een breed

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Annabel Trouwborst regiocoördinator December 2018 1. Schets van de regio Arbeidsmarktregio Zuid-Holland

Nadere informatie

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren Beleidsnotitie Aanbod voor peuters 2017-2020 Gemeente Buren Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 4 Waar gaat het over? 4 Wat doen we al? 4 2. Vergroten bereik peuters 6 Wat gaan we doen? 6 Doel 6 Behoefte

Nadere informatie

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland De Pluk, Geldermalsen op 16 maart 2017 Inleiding Achtergronden en werkateliers psychische aandoeningen Geestelijke gezondheid en participatie

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland

Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Arbeidsmarkt zorg & welzijn Noord-Nederland Zicht op de Arbeidsmarkt, CNV 31 mei 2017 Karin Doornbos + Petra Molenaars 1 Even voorstellen. ZorgpleinNoord: www.zorgpleinnoord.nl 236 aangesloten zorg- en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

DRAAIBOEK SAMENWERKING STOOF EN LEERWERKLOKET HET LABELEN EN VERZILVEREN VAN STOOF SCHOLINGSVOUCHERS

DRAAIBOEK SAMENWERKING STOOF EN LEERWERKLOKET HET LABELEN EN VERZILVEREN VAN STOOF SCHOLINGSVOUCHERS DRAAIBOEK SAMENWERKING STOOF EN LEERWERKLOKET HET LABELEN EN VERZILVEREN VAN STOOF SCHOLINGSVOUCHERS LeerWerkLoket Fryslân 2018 Voorwoord Sinds een aantal jaren heeft het Programma Leren en Werken een

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Realisatie en actuele ontwikkelingen afspraakbanen Steller S.J. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6934597 Datum

Nadere informatie

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016 Vrijwilligersmanagement: Een introductie Sportcongres 2016 Hajo Feitsma Verenigingsmanager Sportief Capelle Wie is wie? Vrijwilligers ABC Aantrekken Binden Coördineren Programma 20:30 Welkom 20:35 Definitie

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009 M PG SD2012020612050099 GSD 06.02.2012 0099 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Mjsderlandse Gemeenten informatiecenfrum tel. (070) 373 8020 betreft Regionale samenwerking werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen wij organiseren dat álle kinderen en jongeren kunnen leren en werken? ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen

Nadere informatie

Talentenmobiliteitsmanagement

Talentenmobiliteitsmanagement Talentenmobiliteitsmanagement Waarom Talentenmobiliteitsmanagement? De Nederlandse economie staat flink onder druk. Dit heeft een duidelijk effect op organisaties. Veel werkgevers zien zich genoodzaakt

Nadere informatie

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid

RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid RING PASS DELFT Het Vrijwilligersbeleid 2016-2020 Ring Pass Delft, Vrijwilligersbeleid 2016-2020, versie 2016-01-26 blz. 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Doelstellingen van het vrijwilligersbeleid...3

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

1 Inclusieve arbeidsmarkt

1 Inclusieve arbeidsmarkt INCLUSIEVE ARBEIDSMARKT 1 Inclusieve arbeidsmarkt Gemeenteraden, 24 juni 2019 2 Het proces 3 Kom met aanvullend actieplan om in 2024 Hoofdvraag: Te komen tot een Inclusieve arbeidsmarkt waarbij vraag en

Nadere informatie

Onderwerp: Bestrijding werkloosheid ouderen: ouderenambassadeurs

Onderwerp: Bestrijding werkloosheid ouderen: ouderenambassadeurs gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6192 Inboeknummer 15BST00209 Dossiernummer 15.09.251 24 februari 2015 Commissie notitie Onderwerp: Bestrijding werkloosheid ouderen: ouderenambassadeurs Inleiding Duurzame

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid

Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid 2 Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie: Een essentieel onderdeel

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Ontdek welke studie écht bij je past Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een

Nadere informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions een nieuwe baan via Randstad HR Solutions Je hebt als medewerker van Philip Morris onlangs te horen gekregen dat de locatie waar je werkt sluit. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor jou en je collega s.

Nadere informatie

WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT

WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT De recessie loopt ten einde. De markt trekt aan en het aantal vacatures

Nadere informatie