Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland"

Transcriptie

1 Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Rivierenland De Pluk, Geldermalsen op 16 maart 2017 Inleiding Achtergronden en werkateliers psychische aandoeningen Geestelijke gezondheid en participatie hebben alles met elkaar te maken. Gezond zijn en je gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij en andersom werkt het ook: wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter. Maar juist voor mensen met (ernstige) psychische problemen is het deelnemen aan de maatschappij en werk moeilijk. Terwijl velen van hen dat graag willen. Men loopt echter tegen stigma s aan; op de arbeidsmarkt is de concurrentie groot, veel werkgevers denken dat het in dienst nemen van deze groep geen succes zal zijn, en ook bij gemeenten en GGZ-instellingen wordt de kans op werk voor deze groep vaak te laag ingeschat. Onderzoek en ervaring leren dat samenwerking tussen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen (gemeenten/uwv) belangrijk is om mensen met psychische aandoeningen succesvol naar werk te helpen. Bijvoorbeeld door elkaars expertise te benutten en om activiteiten op elkaar af te stemmen zodat die elkaar versterken. Sinds 2013 werkt de staatssecretaris van SZW samen met de staatssecretaris van VWS en met onder andere GGZ-Nederland, VNO-NCW, UWV, Divosa, VNG en LPGGZ via het project Mensenwerk aan de bevordering van de participatie van mensen met psychische aandoeningen. Via dit project is nagegaan wat werkzame elementen zijn om participatie te vergroten, is gewerkt aan een meer open houding ten aanzien van mensen met psychische problemen, en is de samenwerking tussen GGZ en Werk & Inkomen gestimuleerd en zijn producten opgeleverd. Nu komt het aan op toepassing van deze en andere producten in de regio, en op het echt organiseren van regionale samenwerking van de domeinen GGZ en Werk & Inkomen. Dit ook als vervolg op de bijeenkomsten die in het kader van samenwerking zijn georganiseerd door de Programmaraad en GGZ NL en die enthousiasme hebben gegenereerd. Deze werkateliers hebben straks (begin april) in ongeveer 27 van de 35 arbeidsmarktregio s plaatsgevonden en voldeden aan een duidelijke behoefte vanuit de regio s. Mede als gevolg van de signalen uit deze werkateliers wil het ministerie van SZW het ontwikkelproces naar structurele regionale samenwerking ondersteunen. De 35 arbeidsmarktregio s kunnen in dat kader financiële ondersteuning aanvragen om regionale samenwerking tussen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen op te zetten dan wel door te ontwikkelen en structureel te verankeren, om de kwaliteit van de ondersteuning aan mensen met psychische aandoeningen te vergroten.

2 Doel van vandaag: Kennismaken Uitwisselen van kennis en goede voorbeelden Verkenning mogelijke samenwerking Komen tot concept actieplan voor indiening subsidie Gesprek met wethouders aan de hand van facts & figures De wethouders Koos Krook (gemeente Neerijnen) en Corry van Rhee - Oud Ammerveld (gemeente Tiel) benadrukken hoe belangrijk het is om stigmatiseren te voorkomen, uit te gaan van de cliënt en de samenwerking in de regio Rivierenland te bevorderen. Kennismakingsspel met de zaal: In het kort wordt verteld welke organisaties in de zaal zitten. Een aantal vragen worden beantwoord: Waar blinkt mijn organisatie in uit? Met welke partijen werk ik al samen? Wat heb ik nodig voor een goede samenwerking? Ervaringsdeskundigen Twee ervaringsdeskundigen, Miranda van den Broek, Thea Bergstra van Culemborg Herstelt hebben hun persoonlijke verhaal vertelt.

3 Impuls regionale samenwerking Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet onlangs weten deze samenwerking te willen stimuleren. Ze stelt daarom 3,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten op het gebied van de participatie van mensen met psychische aandoeningen: de Impuls Regionale Samenwerking GGZ en Werk & Inkomen. Arbeidsmarktregio s en ggz-instellingen kunnen gezamenlijk een beroep doen op de Impuls voor financiële ondersteuning om regionale samenwerking op te zetten, door te ontwikkelen of structureel te verankeren, met als doel de kwaliteit van de ondersteuning van mensen met psychische aandoeningen te vergroten. Landelijke bijeenkomst Op 12 april organiseert de Programmaraad samen met SZW, GGZ NL en kenniscentrum Phrenos in Utrecht een landelijke informatiemiddag over het programma Impuls Regionale Samenwerking GGZ en Werk & Inkomen. Doel van de bijeenkomst: de deelnemers inspiratie op laten doen voor het opstellen en uitvoeren van de regionale plannen om mensen met psychische aandoeningen aan het werk te helpen. Het programma voor de bijeenkomst op 12 april wordt vastgesteld door vertegenwoordigers van de Programmaraadpartners, GGZ NL en Phrenos. Naast de organisatie van de landelijke bijeenkomst van 12 april, speelt de Programmaraad samen met GGZ NL ook een rol voor wat betreft: Het inrichten van een helpdesk om de regio s te ondersteunen in het opstellen van de plannen. Regio s kunnen met vragen terecht bij helpdesk.impuls@samenvoordeklant.nl, daarnaast zal de projectgroep die verantwoordelijk is voor de organisatie van de werkateliers ook actief de regio s benaderen om hen te wijzen op het bestaan van en de mogelijkheden van de financiële impuls. Werktafels: Gesprekken aan tafels waar aandacht wordt besteed aan twee vragen: Welke acties kunnen we samen oppakken? Wat daarvan in 2017 al oppakken, voor subsidieaanvraag mei/ juni 2017?

4 Tafel 1 : Werkzaak, Dienstwerk, het RIBW, UWV, gemeente Tiel en de afdeling Werk & Activiteiten van IrisZorg. De deelnemers aan tafel waren het unaniem met elkaar eens dat we elkaars werk en organisaties eerst beter moeten leren kennen om de arbeidsparticipatie van psychisch kwetsbare mensen te bevorderen. Daartoe is het wenselijk dat er een sociale kaart van de deelnemende partijen van het Werkatelier wordt gemaakt en dat er een digitale database komt die voor alle partijen vrij toegankelijk is, met name ook voor cliënten zelf. In een dergelijke digitale database zou omschreven kunnen worden welke organisatie, welke diensten voor welke doelgroep aanbiedt. Een andere actie die ondernomen kan worden is het organiseren van werkbezoeken. Op die manier worden werkwijzen, overeenkomsten, verschillen en mogelijkheden sneller inzichtelijk. Verder is besproken dat een betere aansluiting bij werkgevers wenselijk is om de arbeidsparticipatie van psychisch kwetsbaren te verhogen en dat een organisatie of persoon een paraplufunctie zou moeten hebben. Tafel 2: Actie zetten op elkaar leren kennen en inzicht krijgen in wat de organisaties doen. Zelf actief contact zoeken met bv de uitkerende instantie als bepaalde casuïstiek voorbij komt en je niet goed weet wat de mogelijkheden zijn Doorstroming vanuit de arbeidsmatige dagbesteding naar de Participatiewet bevorderen (onschotting WMO Participatiwet)

5 Tafel 3: Elkaar meer vinden op praktisch gebied door netwerkbijeenkomsten te combineren met aanbieding van vacatures of uitwisseling CV`s op organisatie- en werkgeversniveau Regelmatig themabijeenkomsten met alle spelers, thema`s dan uitdiepen en tegelijkertijd verhalen delen en netwerken Er is behoefte aan informatievoorziening, waar men informatie over wie/ wat/ kan vinden en waar men ervaringen kan delen. Dit kan door een website te maken of aan te haken met een bestaand middel (Rivierenland kan meer) Heldere communicatie en snel doorpakken als noodzakelijke werkwijze zien Functiegerichter samenwerken op het delen van vacatures en mogelijke kandidaten, organisaties zouden hier transparanter in moeten zijn en de klant centraal moeten zetten (samenwerking UWV, Werkzaak Rivierenland en andere gemeenten) Bijeenkomsten op lokaal- of clusterniveau om elkaar te vinden en te verbinden Tafel 4: Keyword was voor iedereen om met elkaar in contact te komen, maar hoe? We hebben een tros gemaakt waar je van kan plukken wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, een soort marktplaats waar je je vraag kan stellen, een sociale kaart (met risico dat dit snel verouderd), een casemanager die overzicht houdt en nog vele andere opties. De tros is gemaakt vanuit idylle, de mitsen en maren zijn wel besproken maar de tros is voor ieder wat wils. Tafel 5: In de voorstelronde kwamen een aantal knelpunten naar voren: - Cliënten hebben te maken met verschillende professionals; bijvoorbeeld Werkcoach/ inkomensconsulent, niet voor iedereen duidelijk met welke vraag je waar terecht kunt. Daarnaast wisselt de begeleiding geregeld (na verhuizing, bij het vinden van werk etc.) - Een WMO consulent geeft aan dat ze het lastig vindt als mensen aangeven dat ze klaar zijn om te gaan werken, hoe ze iemand dan kan begeleiden/ doorverwijzen. - De invloed van een professional loopt binnen een bepaalde regio als iemand werk vindt aan de andere kant van de Maas kan ik er niks mee. - Mensen werken op eigen eilandje/ binnen eigen mogelijkheden - Professional doet alleen wat in het boekje staat, luistert in sommige gevallen onvoldoende naar wens en kwaliteit van de cliënt. Actiepunten die zijn opgesteld: - Regelruimte vergroten, proberen om interventies buiten wet- en regelgeving voor elkaar te krijgen

6 - Keuring van UWV in de regio, nu vaak alleen in Nijmegen - Inzet van een casusregisseur (vast aanspreekpunt voor cliënt) - Meer begrip voor elkaars werkveld, organisatie en expertise. - Vertrouwen in elkaars professionaliteit - Mogelijkheid om te starten met trajecten zonder officiële aanmelding - Ondersteuning van de werkgever bij mensen met een arbeidsbeperking Voor de subsidieaanvraag: - Inzetten van IPS-trajecten - Door ontwikkelen van hersteltrajecten - (Pilot) projectgroep formeren voor groepstrajecten naar werk. Tafel 6: Persoon meer centraal. Deze is nu de dupe van de regelchaos Middel: ontschotten Elementen ontschotten: o sociaal wijkteam grotere rol bij multiproblematiek o inzicht in sociale kaart: ken elkaar, bel elkaar: gewoon doen. Geen nieuwe database o betere afstemming pwet en wmo, resp Uwv/werkzaak en gemeenten o kwetsbare mensen altijd met begeleiding naar UWV en werkzaak laten gaan, ook al kost dit meer tijd o meerdere partijen in klantgegevens-systemen laten, zodat de klant niet meerdere malen hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN EN HOE STAAT HET MET HET ONDERZOEK? IN GESPREK OVER DE EERSTE RESULTATEN 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 . WIE ZIJN WIJ? WIE BENT U? INTRODUCTIE ONDERZOEK Voorbeeldonderzoek

Nadere informatie

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland Stadhuis Lelystad 31 augustus 2016 De dagpresentatie is te vinden op: https://www.vngcongressen.nl/onze-diensten/hand-outs.aspx Verslaglegging

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant ATEA, Breda 29 maart 2017 Opening door Lars van der Beek, dagvoorzitter en wethouder Sociaal Domein Gemeente Woensdrecht. Welkomstwoord door

Nadere informatie

Cris Bergmans projectleider Midden Utrecht

Cris Bergmans projectleider Midden Utrecht Eerste ervaringen in regionale samenwerking tussen GGZ, UWV en Wen I voor de EPA-doelgroep in Midden Utrecht Cris Bergmans projectleider Midden Utrecht Samenwerking GGZ, W&I en UWV Toelichting impulsregeling:

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk PROGRAMMA 14.00 uur: Start plenair programma: - 14.00: Opening dagvoorzitter Marjo Frenk - 14.05: Welkomstwoord

Nadere informatie

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE 1 e leer en kennisbijeenkomst 8 februari 2018 VERGELIJKEN 31 INGEDIENDE PLANNEN Doorlooptijden projecten Doelen Samenwerkingsproducten Projectstructuur

Nadere informatie

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017 IPS Van pilot naar subsidieregeling Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag 29 november 2017 Waarom een pilot IPS? De pilot en zijn resultaten Van pilot naar subsidieregeling Aansluiting bij UWV-regeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 28 719 Reïntegratiebeleid 25 424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 108 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN VAN

Nadere informatie

Samen voor de klant. Kwetsbaarheid en werk. Psychische kwetsbaarheid en werk

Samen voor de klant. Kwetsbaarheid en werk. Psychische kwetsbaarheid en werk Samen voor de klant Psychische kwetsbaarheid en werk De overgrote meerderheid van mensen met psychische kwetsbaarheid wil en kan werken. In de meeste gevallen helpt werk bovendien bij het herstel. Maar

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WAT KAN IK BETEKENEN? Wat hopen jullie tijdens deze sessie van mij mee te krijgen? WAT DOE JIJ? Wat is jouw eigen (als

Nadere informatie

Verslag 21 februari Werkatelier Zeeland, in Middelburg

Verslag 21 februari Werkatelier Zeeland, in Middelburg Verslag 21 februari Werkatelier Zeeland, in Middelburg Doel bijeenkomst Het doel van de bijeenkomst is om de samenwerking tussen hulpverleningsinstanties en UWV, gemeenten en sociale werkbedrijven te verbeteren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 779 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe

Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe Praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking tussen gemeente en GGZ Janneke Oude Alink gemeente Apeldoorn/regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe Introductie Arbeidsparticipatie mensen met psychische

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid?

Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid? Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid? Spreker: dr. F.T.C. (Femke) Bennenbroek Vandaag Ervaringen uit de 4 voorbeeldregio s tot nu

Nadere informatie

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen 1 JUNI 2018 Veelgestelde vragen Vraag 1 Vraag 2 Vraag Vraag 4 Vraag 5 Vraag Vraag 7 Vraag 8 Vraag 9 Vraag 10 Vraag 11 Vraag 12 Vraag 1 Vraag 14

Nadere informatie

Simpel Switchen in de Participatieketen

Simpel Switchen in de Participatieketen Simpel Switchen in de Participatieketen Judith Helmons, Projectleider Simpel Switchen SZW, Kim Kruisdijk, Projectleider Simpel Switchen Divosa, Hiske Andriessen, Projectleider Programmaraad, Jeltje Hendriks-Takema,

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk PROGRAMMA 13.00 14.10 uur: Plenair programma: - Welkom door wethouder Ko Scheele (gemeente Ommen) -

Nadere informatie

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s In maart 2017 is op de conferentie met alle geledingen uit alle arbeidsmarktregio s de stip aan de horizon bepaald voor het versterken van de werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

Samenwerking GGZ en W&I de eerste stappen in de praktijk. Omar Baqi & Hanneke Ulrich

Samenwerking GGZ en W&I de eerste stappen in de praktijk. Omar Baqi & Hanneke Ulrich Samenwerking GGZ en W&I de eerste stappen in de praktijk Omar Baqi & Hanneke Ulrich Even testen. Hoeveel procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen? ROOD: ongeveer

Nadere informatie

Het laatste nieuws: in gesprek met de Programmaraad en SZW Praktijkdag 6 maart Betsie Gerrits Programmaraad Yvonne Wijnands ministerie van SZW Brenda

Het laatste nieuws: in gesprek met de Programmaraad en SZW Praktijkdag 6 maart Betsie Gerrits Programmaraad Yvonne Wijnands ministerie van SZW Brenda Het laatste nieuws: in gesprek met de Programmaraad en SZW Praktijkdag 6 maart Betsie Gerrits Programmaraad Yvonne Wijnands ministerie van SZW Brenda Gietema ministerie van SZW Programmaraad en SZW Ondersteuning

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

In gesprek met Programmaraad en SZW Praktijkdag 22 november 2018

In gesprek met Programmaraad en SZW Praktijkdag 22 november 2018 In gesprek met Programmaraad en SZW Praktijkdag 22 november 2018 Programmaraad waar zijn we samen van? Maatschappelijke opgave: méér mensen naar vermogen aan het werk Inclusieve samenleving 1. Ondersteuning

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk PROGRAMMA 13.30 uur: Start plenair programma: - 13.30: Opening dagvoorzitter Lars van der Beek (Wethouder

Nadere informatie

Wijkteams en Werk & Inkomen. LCR congres 6 april Kennissessie

Wijkteams en Werk & Inkomen. LCR congres 6 april Kennissessie Wijkteams en Werk & Inkomen LCR congres 6 april 2017 - Kennissessie Programma 1. Kennismaking 2. Presentatie; wat weten we van wijkteams en werk en inkomen 3. In gesprek: wat betekent dit voor cliëntenparticipatie?

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN en regulier betaald werk

INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN en regulier betaald werk INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN en regulier betaald werk Cris Bergmans (stafmedewerker IPS) Kennisdag VNG Beschermd wonen en maatschappelijke opvang 29-11-2017 IPS in het gemeentelijke domein Psychische

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 (Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 Wat is een mbc? Een gestructureerde kosten-baten afweging van

Nadere informatie

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol GEZOND MEEDOEN Invulling geven aan de gemeentelijke regierol Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders Introductie 1. Voorstellen en korte toelichting op het ondersteuningsprogramma Gezondheid

Nadere informatie

Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei Hilde van Xanten

Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei Hilde van Xanten Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei 2014 - Hilde van Xanten 5/14/2014 Divosa monitor 2014 Verkenning voortgang implementatie Participatiewet (gepubliceerd 13 mei

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 28 719 Reïntegratiebeleid Nr. 98 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Workshops Arbeidsmarktbeleid

Workshops Arbeidsmarktbeleid bij de invoering van de Participatiewet Workshops Arbeidsmarktbeleid November 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Programma Workshop Introductie Ontwikkelingen / achtergrond arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Programma 1. Introductie 2. Doel en uitgangspunt 3. Opties in werkwijze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 28 719 Reïntegratiebeleid Nr. 95 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

...voor het vinden van gemotiveerde vaste, tijdelijke of gedetacheerde medewerkers in de regio Rivierenland

...voor het vinden van gemotiveerde vaste, tijdelijke of gedetacheerde medewerkers in de regio Rivierenland ...voor het vinden van gemotiveerde vaste, tijdelijke of gedetacheerde medewerkers in de regio Rivierenland Werkzaak Rivierenland Kansen voor... Werkzaak Rivierenland is dé organisatie voor werk en inkomen

Nadere informatie

Tafel Casuïstiek. Janny Bakker-Klein wethouder gemeente Huizen

Tafel Casuïstiek. Janny Bakker-Klein wethouder gemeente Huizen Tafel Casuïstiek Janny Bakker-Klein wethouder gemeente Huizen Verkenningen Transformatie Sociaal Domein De Transformatie betreft twee kantelingen: in verhouding & houding. Veranderende verhoudingen tussen

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Haaglanden. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk. 10 november, New Babylon in Den Haag

Regionaal werkatelier Haaglanden. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk. 10 november, New Babylon in Den Haag Regionaal werkatelier Haaglanden Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk 10 november, New Babylon in Den Haag Doel Met de werkateliers willen we de werelden van werk en zorg dichterbij elkaar

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie

Sociale diensten en re-integratie van klanten met psychische problemen, een werkwijzer van Divosa

Sociale diensten en re-integratie van klanten met psychische problemen, een werkwijzer van Divosa Sociale diensten en re-integratie van klanten met psychische problemen, een werkwijzer van Divosa 21 april 2015 Peter van Eekert, ARCO SZ Werkwijzer is onderdeel van het programma effectiviteit en vakmanschap

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

Samenwerking UWV- GGZ NHN. Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel

Samenwerking UWV- GGZ NHN. Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel Samenwerking UWV- GGZ NHN Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel Wat betekent werk? Meer tevredenheid over eigen leven Structuur Sociale contacten Inkomen: zelfstandigheid en onafhankelijkheid

Nadere informatie

Inleiding. Sociale activering en werk. Reikwijdte. Voor wie zijn de criteria? Terreinen criteria

Inleiding. Sociale activering en werk. Reikwijdte. Voor wie zijn de criteria? Terreinen criteria kwaliteitscriteria maart 2013 / juli 2013 Inleiding Sociale activering en werk Cliënten van de ggz of oggz willen graag snel weer aan het werk of succesvol re-integreren. De praktijk is echter weerbarstig.

Nadere informatie

Een privacy protocol bij samenwerking GGZ en W&I

Een privacy protocol bij samenwerking GGZ en W&I Een privacy protocol bij samenwerking GGZ en W&I Uw kaartjes U mag tijdens de presentatie de kaartjes gebruiken Groen = mee eens, dat kunnen we zo doen Geel = wel mee eens, maar wij pakken het iets anders

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)?

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)? Hoe betrek ik cliëntenraden? Met de Participatiewet verandert ook de cliëntenparticipatie. Niet alleen is de wet bijgesteld, een aantal ontwikkelingen roepen vragen op over de toekomstige invulling van

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Participatiewet en De Banenafspraak Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitgangspunten van de Participatiewet 1. Een wet voor iedereen met arbeidsvermogen (1.1.2015) 2.

Nadere informatie

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Stand van zaken Utrechtse Werktafel Presentatie RIA 17 maart Inhoud 1. Doelstellingen en visie 2. Utrechtse Werktafel binnen brede ambitie Werken aan

Nadere informatie

Vergaderstukken BenW besluitenlijst 17 juni Orgaan: Burgemeester en wethouders Datum: woensdag 17 juni 2015 Aanvang: 09:00 uur Locatie:

Vergaderstukken BenW besluitenlijst 17 juni Orgaan: Burgemeester en wethouders Datum: woensdag 17 juni 2015 Aanvang: 09:00 uur Locatie: Vergaderstukken BenW besluitenlijst 17 juni 2015 Orgaan: Burgemeester en wethouders Datum: woensdag 17 juni 2015 Aanvang: 09:00 uur Locatie: Concept agenda Dinsdag 16 juni Nieuwsbrief week 25 Uit de collegevergadering

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid Midden- Brabant

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid Midden- Brabant Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid Midden- Brabant GGZ Breburg, Tilburg 23 maart 2017 Opening door Marjo Frenk, dagvoorzitter en oud-wethouder Zorg, Welzijn en Cultuur Tilburg. Welkomstwoord

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

IPS arbeidsintegratie voor mensen met psychische aandoening

IPS arbeidsintegratie voor mensen met psychische aandoening IPS arbeidsintegratie voor mensen met psychische aandoening 18 september Klaas Pieter Derks 1 Urgentie Psychische gezondheidsklachten behoren tot de belangrijkste oorzaken voor uitval uit de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Individuele Plaatsing en Steun

Individuele Plaatsing en Steun Individuele Plaatsing en Steun Cris Bergmans (cbergmans@kcphrenos.nl) Stafmedewerker IPS kenniscentrum Phrenos IPS trajectbegeleider etips.nl Presentatie Werkatelier Utrecht Belang betaald werk voor mensen

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, 2014

Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, 2014 Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, Volg onze @ttenderingsberichten/www.landelijkeclientenraad.nl 1 Opzet Workshsop Algemene inleiding Vier praktische

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Werk als beste zorg. Wim Luijten, Yulius Lenne van de Merwe, Sociale Dienst Drechtsteden

Werk als beste zorg. Wim Luijten, Yulius Lenne van de Merwe, Sociale Dienst Drechtsteden Werk als beste zorg Wim Luijten, Yulius Lenne van de Merwe, Sociale Dienst Drechtsteden Vandaag Quiz Waarom? Pilot poging 1, Leermomenten poging 1. Pilot poging 2. Quiz PAK UW SMARTPHONE! Aanname Betaald

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015

Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015 Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015 Wat ga ik vertellen? Detacheren toekomst? Transformatie sector Eerste ervaringsonderzoeken

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams 1. Introductie: het implementatietraject Een GGz- of onderwijsinstelling heeft het besluit genomen Begeleid Leren (Kiezen- Verkrijgen-Behouden model)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 817 Sociale werkvoorziening Nr. 99 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009 M PG SD2012020612050099 GSD 06.02.2012 0099 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Mjsderlandse Gemeenten informatiecenfrum tel. (070) 373 8020 betreft Regionale samenwerking werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Ledenbijeenkomst 24 april 2014 Aart Bertijn, Senior beleidsmedewerker VGN Inhoud presentatie Samenhang stelselwijzingen zorg Achtergrond Hoofdlijn

Nadere informatie

Project I GGz-jongeren aan het werk

Project I GGz-jongeren aan het werk Project I GGz-jongeren aan het werk Met het project GGz-jongeren aan het werk willen het Landelijk Platform GGz en het Fonds Psychische Gezondheid (PG) de persoonlijke ervaringen van de jongeren uit goedlopende

Nadere informatie

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein Werk, Passend. Beschut. 2015/113918 Beschut werk in het Sociaal Domein Onze opgave: Werken is een belangrijke vorm van participeren in de maatschappij Zelfstandig in levensonderhoud voorzien Eigen waarde

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Begeleiding Gemeente Tiel

Begeleiding Gemeente Tiel Begeleiding Gemeente Tiel Voortschrijdende notitie versie 05 3 juli 2013 definitief De kaders In het Platform Zelfredzaamheid van regio Rivierenland is op 18 maart 2013 het convenant ondertekend, waarin

Nadere informatie

Beleidsplan Participatiewet

Beleidsplan Participatiewet Beleidsplan Participatiewet M.b.t. dit beleidsplan maakt de Cliëntenraad Wwb Purmerend de volgende opmerkingen en stelt hierbij de volgende vragen. Bladzijde 1; De Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale

Nadere informatie

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 inhoudsopgave 1. inleiding... 3 1.1. achtergrond...3 1.2. projectopdracht...3 1.3. doel plan van aanpak...3 2.

Nadere informatie

Maak je sterk VOOR WERK. Achtergrondinformatie: UWV

Maak je sterk VOOR WERK. Achtergrondinformatie: UWV Maak je sterk VOOR WERK Achtergrondinformatie: UWV 1 Belangen behartigen, wat houdt dat in? Belangen behartigen is belangrijk werk. Je vertegenwoordigt een groep mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Onderwerp: Uitwerking thema 1 transformatieprogramma sociaal domein: bestrijd de paarse krokodil BBV nr: 2016/422267

Onderwerp: Uitwerking thema 1 transformatieprogramma sociaal domein: bestrijd de paarse krokodil BBV nr: 2016/422267 Informatienota Onderwerp: Uitwerking thema 1 transformatieprogramma sociaal domein: bestrijd de paarse krokodil BBV nr: 2016/422267 1. Inleiding Het bevorderen van snelle, heldere en onorthodoxe oplossingen

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Impuls Aanpak jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio Actieplan jeugdwerkloosheid 2013-2014 Regio Rivierenland

Impuls Aanpak jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio Actieplan jeugdwerkloosheid 2013-2014 Regio Rivierenland Impuls Aanpak jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio Actieplan jeugdwerkloosheid 2013-2014 Regio Rivierenland Naam penvoerende organisatie: Gemeente Tiel (contactgemeente Regio Rivierenland) 1. Naam

Nadere informatie

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST De agenda voor vanavond Doel: informeren over contract Neerijnen-Tiel

Nadere informatie

Regionale samenwerking op de arbeidsmarkt

Regionale samenwerking op de arbeidsmarkt Regionale samenwerking op de arbeidsmarkt Zeewolde, 11 oktober 2012 Ihkv VNG Bestuurlijke ondersteuningsprogramma s Werken aan Werk & Vakmanschap Vereniging van Nederlandse Gemeenten Programma Inleiding

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 544 Arbeidsmarktbeleid 25 424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 616 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Conferentie dagen Participatiewet

Conferentie dagen Participatiewet Conferentie 1.000 dagen Participatiewet Workshop over serviceafspraken omtrent het realiseren van de match Paul Schenderling, 6 december 2017 Agenda voor deze workshop Onderwerpen om tijdens de workshop

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid Welkom Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid 1 Wie zijn wij: Jurrien van de Coterlet: naast vele andere rollen een zeer ervaren vrijwilliger bij o.a. ENIK Feikje Hakkert: vrijwilligers- coördinator

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012 Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang 12 december 2012 Programma 13.00-13.15 Inloop 13.15-13.20 Opening 13.20-13.35 Presentatie wethouder Ineke Smidt 13.35-14.15

Nadere informatie

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Vergadering gemeenteraad d.d. 19 juli 2018 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Korte inhoud: Personen die niet genoeg inkomen of vermogen

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Samen maken we er werk van!

Samen maken we er werk van! Strategische visie 2008 ISD Voorne-Putten-Rozenburg Samen maken we er werk van! Goedkeuring MT : 06-08-2007 Goedkeuring DB : 16-08-2007 Vaststelling AB : 30-08-2007 Strategische visie ISD-VPR 2008, versie

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning

Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning HOOFDONDERWERP Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning Martyntje Brink regionaal projectleider Participatiewet Hoeksche Waard 30 september 2013 Voettekst 1 Context Landelijk Herziening sociale

Nadere informatie