Het verhaal van Boehringer Ingelheim in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verhaal van Boehringer Ingelheim in Nederland"

Transcriptie

1

2 Het verhaal van Boehringer Ingelheim in Nederland

3 Boehringer Ingelheim heeft als familiebedrijf een unieke positie onder de grootste farmaceuten ter wereld. Wij investeren al 125 jaar in zorginnovatie. Dat heeft ertoe geleid dat we te boek staan als leider in onze sector. Als familiebedrijf denken wij in generaties, niet in kwartalen. Dat stelt ons als geen ander in staat de aandacht te richten op onze relaties en op het perspectief van de patiënt in het bijzonder. Dit maakt Boehringer Ingelheim een partner in de zorg die niet alleen medicijnen levert, maar met name ook kennis en diensten. Een geneesmiddel is immers effectiever wanneer de zorg om de patiënt optimaal is. Zorg is een vertrouwensproduct. Alleen door goed samen te werken, realiseren spelers in de zorg innovatie. Dat is altijd onze visie geweest en dat zal altijd onze visie blijven.

4 Daarmee is Boehringer Ingelheim een bedrijf dat steeds weer grenzen durft te verleggen en voortdurend nieuwe mogelijkheden verkent. Het gaat om medicijnen, maar bovenal gaat het om werken aan zorgverbetering, voor en door mensen. Mensen maken mensen beter. Daarom werken wij samen met onze partners hard aan een integrale, multidisciplinaire aanpak. Dat is wat Boehringer Ingelheim zorginnovatie noemt: denken buiten de gebaande paden. Betrokken medewerkers werken hier dag in dag uit met hart en ziel aan zorgverbetering. Dit is ons verhaal, hier staan we voor en dit dragen wij graag uit. Xander Bos general manager

5 Onze herkomst In 1885 start Albert Boehringer in Ingelheim am Rhein, onder de rook van Frankfurt in Duitsland, een onderneming met wijnsteenzuur als een van de belangrijkste producten. Zijn grootvader Christian Friedrich heeft hem geleerd te experimenteren met chemicaliën. Albert maakt ook tartaarzuur met behulp van bakkersgist. Al snel heeft hij 20 personen in dienst. De gepassioneerde en vastberaden jongeman gelooft in het belang van medicijnen om de kwaliteit van leven te bevorderen. Innovatie volgt op innovatie. In 1895 past Albert Boehringer biotechnologie toe door bacteriën te gebruiken voor de productie van grote hoeveelheden melkzuur. Vanaf 1905 werkt het bedrijf met de extractie van alkaloïden uit geneeskrachtige planten aan de productie van morfine en codeïne.

6 Als Albert Boehringer in 1939 overlijdt, komen zijn zoons en schoonzoon aan het roer. Op dat moment werken 1500 bij het bedrijf dat de naam Boehringer Ingelheim draagt. Na de Tweede Wereldoorlog zet het bedrijf een flinke groei in. Dankzij de wederopbouw zijn de activiteiten in 1955 verviervoudigd.

7 De familie Boehringer koestert in die tijd nog precies dezelfde waarden als voorvader Albert. Bovendien besteedt de familie veel aandacht aan zijn medewerkers. Innovatie creëert waarde die is uit te drukken in termen van gezondheidswinst, kwaliteit van leven en economische waarde die aan de maatschappij wordt toegevoegd. Vanuit deze visie zet Boehringer Ingelheim een stevige expansie in. Ontwikkeling in Nederland Sinds 1955 is Boehringer Ingelheim actief op de Nederlandse markt. Op 25 november 1971 wordt het bedrijf ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Haarlem. Binnen de Nederlandse farmaceutische industrie heeft Boehringer Ingelheim een eigen signatuur. Het bedrijf kijkt niet alleen naar cijfers, maar houdt voortdurend de menselijke factor in de gaten: het streven naar steeds betere zorg. Het gaat de mensen van Boehringer Ingelheim niet alleen om de unieke werkzame stof in het medicijn, maar ook om de beste manier

8 om geneesmiddelen in de praktijk toe te passen, met de juiste begeleiding. Zo innoveert en investeert Boehringer Ingelheim stevig in het ontwikkelen van multidisciplinaire zorgprogramma s. Boehringer Ingelheim richt zich vooral op luchtwegen, hart- en bloedvaten, het centraal zenuwstelsel, het afweersysteem en kanker. Dankzij de inzet van nieuwe technologieën zoals high-throughput screening, behoudt Boehringer Ingelheim zijn voorsprong. In verhuist het Nederlandse hoofdkantoor van Haarlem naar Alkmaar. Vanuit de nieuwe vestiging werkt het bedrijf actief aan de dialoog met alle partijen in de markt die betrokken zijn bij het voorschrijven en het gebruik van geneesmiddelen. Door verbetering van de kwaliteit van de zorg is niet alleen het effect van de geneesmiddelen groter, maar dalen ook de maatschappelijke kosten. Boehringer Ingelheim is hier bewust mee bezig.

9 Denken in generaties Boehringer Ingelheim heeft wereldwijd een omzet van meer dan 12 miljard euro, waarvan jaarlijks ruim 2 miljard euro in onderzoek wordt gestoken. Boehringer Ingelheim is één van de twintig grootste farmaceuten ter wereld en behoort in Nederland zelfs tot de top tien. Het bedrijf werkt wereldwijd met gemotiveerde medewerkers verspreid over 142 vestigingen. 142 vestigingen 47 landen

10 41.500

11 In de lijst met grote farmaceutische ondernemingen is Boehringer Ingelheim het enige familiebedrijf. Omdat het bedrijf niet beursgenoteerd is, kan het zijn koers onafhankelijk varen. Hierdoor wordt niet in kwartalen gedacht, maar in generaties. Dit langetermijndenken is altijd de mentaliteit geweest van Boehringer Ingelheim. Zowel wanneer het gaat om de ontwikkeling van geneesmiddelen als om het welzijn van zijn medewerkers. Ook nu het bedrijf 125 jaar bestaat, is de farmaceut nog in handen van zes nazaten van oprichter en naamgever Albert Boehringer. Ook zij willen niets anders dan dat hun nageslacht zich in de toekomst nog steeds met volle overtuiging inzet voor het welzijn van de patiënt.

12 Moeder en kind Een belangrijk thema dat voortkomt uit onze lange familietraditie is: Moeder en kind. Op diverse vlakken staat de zorg voor moeder en kind centraal. Het meest duidelijk wordt dat in het Prevention Mother to Child Transmission Donation Programme. Boehringer Ingelheim stelt het middel Viramune gratis ter beschikking aan het donatieprogramma. Viramune is de merknaam voor nevirapine, een hiv-remmer van Boehringer Ingelheim. Het is door de World Health Organization (WHO) opgenomen op de lijst van belangrijkste medicijnen. Door het toedienen van een enkele dosis Viramune aan de moeder tijdens de bevalling en een kleine dosis binnen 72 uur na de geboorte aan de baby, wordt de kans dat een besmette moeder het HIV-1 virus overdraagt aan de pasgeborene sterk verkleind.

13

14

15 Het donatieprogramma is beschikbaar voor regeringen, charitatieve instellingen en gezondheidszorginstanties en andere organisaties met vergelijkbare programma s. Landen die in aanmerking komen voor donatie zijn Afrikaanse landen en alle overige landen die op de lijst van ontwikkelingslanden staan. Naast het gratis verstrekken aan ontwikkelingslanden wordt Viramune voor landen die niet direct als derde wereldland zijn aangemerkt maar wel tot ontwikkelingsgebieden behoren tegen kostprijs of met hoge kortingen aangeboden. Voor Boehringer Ingelheim is dit donatieprogramma vanzelfsprekend. Het sluit naadloos aan bij de normen en waarden van het familiebedrijf. De mens, en in dit geval moeder en kind in het bijzonder, staat centraal bij het streven naar gezondheidsverbetering.

16 De basis van ons succes Gezondheid laat niemand onberoerd. Boehringer Ingelheim beseft als geen ander dat innovatieve geneesmiddelen onmisbaar zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Door de veranderingen in het zorgstelsel wordt innovatie meer en meer bepaald door de samenwerking tussen zorgverleners, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie. Het centraal stellen van de patiënt is een flinke uitdaging voor alle spelers in de gezondheidszorg. Boehringer Ingelheim ziet samenwerking als de belangrijkste sleutel voor succes en heeft op dit vlak een behoorlijke staat van dienst. Zo gaat de dienstverlening aan artsen veel verder dan productvoorlichting. Denk aan nascholing, screening en diagnosestelling. Het gaat steeds nadrukkelijker om zorgoptimalisatie en disease management. Wij vinden op zowel wetenschappelijk als praktisch niveau het geven van het goede voorbeeld van essentieel belang. Aan alle medewerkers de opdracht om Boehringer Ingelheim steeds weer relevant te maken voor onze partners. Boehringer Ingelheim is actief op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en marketing van nieuwe producten met een hoge therapeutische waarde, zoals innovatieve receptgeneesmiddelen, zelfzorgproducten en kwalitatief hoogstaande medicijnen voor dieren. Boehringer Ingelheim beschikt over een uitstekend portfolio van Atrovent tot Spiriva, van Persantin tot Pradaxa, van Bisolvon tot Buscozol en van Sifrol tot Micardis. Daarnaast beschikken we over een goedgevulde pijplijn die naar verwachting de komende jaren innovaties op het terrein van de oncologie en diabetes kan realiseren.

17

18 Door de opkomende marktwerking in de zorg, de groeiende behoefte aan preventieve behandeling ter voorkoming van chronische ziekten en de toenemende druk op de betaalbaarheid van de zorg is het financiële aspect immers steeds relevanter. Boehringer Ingelheim kijkt niet alleen naar de innovatiekracht van het medicijn, maar ook naar het kostenplaatje. Dit maakt Boehringer Ingelheim in Nederland een betrokken partij binnen de gezondheidszorg. Een partij die niet alleen medicijnen levert, maar zeker ook kennis en diensten. Binnen de industrie maakt dit Boehringer Ingelheim tot een preferred partner om zorgvernieuwing te realiseren. Dit is de basis van ons succes. Het maakt ons anders en het maakt beter. Innovatie is onze traditie Albert Boehringer was de pionier van de innovatie. Zijn eerste schreden op het pad van de farmacie waren innovatieve stappen. Dat innovatie onze traditie is, wordt ondersteund door de mentaliteit die Boehringer Ingelheim vandaag de dag nog steeds kenmerkt. Onze medewerkers stellen zichzelf dagelijks kritische vragen: Nemen we het initiatief? Maken we samen vooruitgang? Leveren onze inspanningen het gewenste resultaat op?. Vanuit deze mentaliteit ontstaan projecten en producten die leiden tot daadwerkelijke verbetering van de zorg.

19 Omdat wij deze mentaliteit koesteren, wordt innovatie concreet. Het doel is praktische oplossingen te vinden om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Het gaat niet alleen over het juiste gebruik van medicijnen maar vooral ook over leefregels op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding, inclusief de begeleiding daarbij. Innovatie: daad bij ons woord PICASSO (Partners in Care Solutions) voor COPD is een sprekend voorbeeld van zorginnovatie. Met PICASSO toont Boehringer Ingelheim dagelijks aan een partij te zijn die verder kijkt dan slechts het geneesmiddel. Met PICASSO bundelen zorgverleners hun krachten om echt iets te betekenen voor de patiënt, zoals blijkt uit de resultaten van de vele projecten die de afgelopen jaren met steun van PICASSO zijn uitgevoerd. Met het opstarten van PICASSO in 2002 trad Boehringer Ingelheim buiten de door de farmaceutische industrie gebaande paden. Het ging hier immers niet om pillen alleen. Maar dankzij de focus op de lange termijn was het vertrouwen al snel gewonnen en werd direct aangetoond dat Boehringer Ingelheim met PICASSO voor COPD van grote toegevoegde waarde is voor de zorg. De aanpak van PICASSO voor COPD wordt ook op andere gebieden doorgezet. Boehringer Ingelheim participeert daarom in innovatieve zorgconcepten in het verlengde van de toepassing van zijn geneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan ZORRO (ZORg en Risico Optimalisatie), gericht op antistolling bij diverse indicatiegebieden en MICARE bij cardiovasculair risicomanagement. Zo voegen wij de daad bij ons woord, door vanuit onze visie en de behoeften van onze partners en de patiënt in het bijzonder, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen.

20 PICASSO voor COPD PICASSO (Partners in Care Solutions) voor COPD is een initiatief van Boehringer Ingelheim, Pfizer en Caphri, het Care and Public Health Research Institute van de Universiteit van Maastricht. PICASSO levert een substantiële bijdrage aan het optimaliseren van COPD-zorg en levert wetenschappelijk bewijs voor zorginnovatie. Het bundelt kennis, ervaring en middelen om startende en bestaande COPD-zorgprojecten te ondersteunen en bevordert kennisdeling en interactie tussen de verschillende door PICASSO gesteunde projecten. Chronisch obstructieve longziekten, beter bekend als COPD, zijn een groot en snel groeiend probleem. Niet alleen maatschappelijk, maar vooral voor de patiënt zelf, is COPD een grote last die in toenemende mate de kwaliteit van leven beperkt. Het groeiende aantal COPD-patiënten vergroot de toch al hoge druk op de eersteen tweedelijnszorg. De kwaliteit van de COPD-zorg laat helaas door vele oorzaken en omstandigheden nog te wensen over. Er is dus alle noodzaak voor verbetering. Boehringer Ingelheim biedt met PICASSO de mogelijkheid tot verbetering. Het uitgangspunt is dat de behoefte van de patiënt centraal staat en dat innovatieve zorgoplossingen, afspraken, middelen en diensten invulling geven aan het oplossen van knelpunten en zoveel mogelijk in lijn zijn met de belangen van alle betrokken partijen. Dit is een essentieel gegeven voor het optimaliseren en ook op lange termijn verbeteren van de zorg voor COPD-patiënten.

21 Het PICASSO voor COPD zorgoptimalisatieprogramma wordt gedragen door vier pijlers: > Inventarisatie van knelpunten in de COPD-zorg. > Wetenschappelijke bewijslevering van zorginterventies door middel van financiële en wetenschappelijke ondersteuning van studies. > Ondersteuning bij het in de praktijk brengen van zorgoptimalisatieprojecten. > Kennisdeling en informatie-uitwisseling. Zorgoptimalisatie Naast wetenschappelijk onderzoek hecht PICASSO voor COPD veel belang aan de implementatie van verbeteringen in het zorgproces. Regionale multidisciplinaire transmurale initiatieven, die zich met een pragmatische aanpak richten op verbetering van de COPD-zorg voor patiënt en zorgverlener, kunnen rekenen op verschillende vormen van ondersteuning. Kennisdeling De PICASSO Portal biedt elektronische uitwisselingsmogelijkheden om kennisdeling te stimuleren en te faciliteren. Daarnaast is er veel aandacht voor onderlinge interactie en kennismanagement in de vorm van werkconferenties en symposia.

22

23 Mensen maken mensen beter Ook intern staat bij Boehringer Ingelheim de mens centraal. Het goede werkgeverschap van Boehringer Ingelheim wordt al jaren erkend. Zowel in Duitse als in Engelse en Amerikaanse media is het bedrijf meermalen uitgeroepen tot een van de beste werkgevers in de bio- en farmasector. Die erkenning is er ook in Nederland: Boehringer Ingelheim wordt de laatste jaren door de Corporate Research Foundation steevast gerangschikt onder de beste bedrijven in Nederland om voor te werken. En wij blijven graag een aantrekkelijke werkgever. Boehringer Ingelheim is immers trots op die erkenning en ziet daarin ook een blijvende uitdaging: het koesteren van een cultuur waarin innovatie floreert, door dag in dag uit te investeren in elkaar. Want alleen dankzij de passie van zijn mensen is Boehringer Ingelheim daadwerkelijk in staat aan de top te staan. En daarbij koesteren wij onze eigen identiteit. Mensen maken mensen beter laat zich ook op het terrein van ambitie en persoonlijke ontwikkeling vertalen. Talent Management is dan ook een belangrijke pijler: zoeken naar nieuw talent en het creëren van een omgeving waarin de mensen die Boehringer Ingelheim maken tot leidende partij binnen de branche, kunnen blijven excelleren en zich iedere dag gewaardeerd en gestimuleerd weten.

24 Vandaag de dag, 125 jaar nadat Albert Boehringer startte met zijn eerste experimenten, is Boehringer Ingelheim een wereldbedrijf dat werkt vanuit de overtuiging van zijn oprichter: dat medicijnen de kwaliteit van leven van mensen bevorderen. Onze relevantie is in de nabije toekomst groter dan ooit. Wij geloven dat in de komende decennia, met de vergrijzing en het ontstaan van steeds complexere, chronische aandoeningen, er meer beperkingen zullen komen in de beschikbaarheid van de gezondheidszorg. Dat maakt zorginnovatie niet alleen onze traditie, maar ook onze plicht. In de geschiedenis van ons bedrijf is gebleken dat juist samenwerking leidt tot verbetering. Zowel met externe relaties, als onderling binnen het bedrijf. Het combineren van onze krachten en talenten en het delen van kennis is de basis van onze leidende positie. Zowel in Nederland als daarbuiten. Wij zetten de standaard in het aantrekken, ontwikkelen en behouden van de beste medewerkers. En dat is de reden waarom Boehringer Ingelheim vandaag en morgen stelt: mensen maken mensen beter.

25 Colofon Tekst Reputatiegroep, Utrecht reputatiegroep.nl Vormgeving Heldergroen, Haarlem heldergroen.nl Druk Brummelkamp, Hoofddorp brummelkamp.nl Contact Boehringer Ingelheim bv Comeniusstraat ms Alkmaar +31 (0) boehringer-ingelheim.nl

Introductie Boehringer Ingelheim

Introductie Boehringer Ingelheim Introductie Boehringer Ingelheim Kenmerken Boehringer Ingelheim Familiebedrijf, sinds 1885, Ingelheim am Rhein, Duitsland Niet beursgenoteerd, lange termijn strategie 145 vestigingen in 45 landen Ruim

Nadere informatie

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer belofte Onze belofte aan mensen met MS Al meer dan drie decennia neemt Biogen Idec het voortouw in de strijd tegen multiple sclerose.

Nadere informatie

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU.

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren

Nadere informatie

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou.

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren we ons dat soms

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis Strategisch beleidsplan 2010-2015 Slingeland Ziekenhuis Voorwoord Voor u ligt de verkorte uitgave van het Strategisch Beleidsplan 2010-2015 van ons ziekenhuis. Deze uitgave is speciaal voor u als medewerker

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen wereldkaart contact Blog Rabobank oktober 2016 Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen Blog Diana Monissen De bouw van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Alzheimer reumatoïde artritis diabetes hemofilie maagzuur multiple sclerose trombose borstkanker Crohn astma eczeem hiv / aids Het Nefarmaproject We worden

Nadere informatie

Een goede gezondheid, een beter leven

Een goede gezondheid, een beter leven Een goede gezondheid, een beter leven MSD: wij geloven in een gezonde wereld MSD, in de Verenigde Staten en Canada bekend onder de naam Merck & Co. Inc. voorziet een groot deel van de wereld van medicijnen

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma Nefarma 2011 Redactie: Elise de Kruijf Vormgeving: zonder boter, Hoofddorp Fotografie: Bart Versteeg, Den Haag Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg geneesmiddelen bedrijven gezondheidszorg samenleving 5 9 15 19 Onmisbare pijler onder

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler van wereldformaat

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Johan Hellings voorzitter Zorgvernieuwingsplatform ViA Ronde Tafel, Brussel, 18 februari 2013 Flanders Care Bredere kader = Gekaderd in doorbraak warme samenleving

Nadere informatie

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013 Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst Brussel, 27 februari 2013 Inhoud 1. Health & Care fonds zorgt voor kritische massa en multiplicatoreffect (Urbain Vandeurzen)

Nadere informatie

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij Dienstverlener in diagnostiek Deskundig doelmatig dichtbij PAGINA 2 PAGINA 3 pro-actief Het zal u niet ontgaan zijn: de zorgmarkt is in ontwikkeling en beweging. Kenners spreken over een emerging market

Nadere informatie

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Drie jaar ervaring in de praktijk van Diseasemanagement 29 juni 2012 Stannie Driessen Opbouw 1. Ontwikkelingen en publicaties in de afgelopen 12 maanden

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M Zorginnovatie bij CZ D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M Durft u zich te onderscheiden? Dan zijn wij bijzonder geïnteresseerd in uw ideeën voor innovatie in de zorg! Het zijn woelige tijden

Nadere informatie

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen Bij GSK vinden we DE MANIER WAAROP WE WERKEN NET ZO BELANGRIJK ALS WAT WE DOEN. Daarin LOPEN WE VOOROP EN ONDERSCHEIDEN WE ONS van

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

8. Ziekenhuisapotheker Hoe ziet het werk van een echte ziekenhuisapotheker er uit. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken van een ziekenhuisapotheker.

8. Ziekenhuisapotheker Hoe ziet het werk van een echte ziekenhuisapotheker er uit. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken van een ziekenhuisapotheker. Workshops Een workshop gaat over het algemeen over wat het beroep inhoud, wat er bijzonder aan is en wat je specifiek als (bio- ) farmaceut daar kan betekenen en hoe de studie aansluit op het beroep. Deze

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017.

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. PERSBERICHT MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. Brussel, 16 Juni 2017 In 2016 bouwde MyMicroInvest zijn activiteiten verder uit en gaf het als marktleider vorm aan de markt. De

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

Groep.10 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE

Groep.10 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE Groep.0 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE Groep.0 waardevolle spelers in de economie en tewerkstelling pharma.be groepeert meer

Nadere informatie

hertalan welkom in de wereld van EPDM

hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan the waterproof solution Hertalan levert wereldwijd unieke EPDM producten voor duurzame en watervaste oplossingen. Als eerste Europese producent van EPDM folies

Nadere informatie

zit in onze genen Van 1 naar 50 landen en 2500 medewerkers

zit in onze genen Van 1 naar 50 landen en 2500 medewerkers We gaan vooruit! Van 1 naar 50 landen en 2500 medewerkers Vooruitgang zit in onze genen Niemand wil stilstaan. We willen vooruit. Door te ondernemen. Door grenzen te verkennen en te verleggen. Door te

Nadere informatie

Integrale gezondheidszorg

Integrale gezondheidszorg Integrale gezondheidszorg Sprekers Discussie Impressie CIO-platformbijeenkomst M&I/Partners Verantwoordelijk zijn over de grenzen heen M&I/Partners organiseerde op woensdag 12 oktober 2016 een CIO-platformbijeenkomst,

Nadere informatie

Oriëntatie van zorgverzekeraars op de geneesmiddelenmarkt

Oriëntatie van zorgverzekeraars op de geneesmiddelenmarkt Oriëntatie van zorgverzekeraars op de geneesmiddelenmarkt Den Haag, 4 september 2018 René van Duuren Programmamanager Dure Geneesmiddelen a.i. Routeplanner Dure geneesmiddelen: is er iets nieuws onder

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Gecoördineerde implementatie en bundeling van krachten een vereiste voor succes NIA ZN KNMG NPCF Taskforce ehealth Inhoudsopgave

Nadere informatie

Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden

Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden Meer mens, minder patiënt Als gedreven belangenbehartiger van mensen met een aandoening zou je soms in een glazen bol willen kunnen kijken. Hoe

Nadere informatie

Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok

Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok Wie betaalt de dure pil? Erwin Kok Op woensdag 31 mei organiseerden Healthwise (Rijksuniversiteit Groningen) en het Universitair Medisch Centrum Groningen een symposium rondom het thema Dure medicijnen.

Nadere informatie

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Voor vandaag. En morgen. Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Missie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 5 2 Visie Farmaceutische Patiëntenzorg

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

Kom Verder ambassadeurs

Kom Verder ambassadeurs Haal ook het gezondste uit uzelf Kom Verder ambassadeurs Een gezond verhaal tips van patiënten gezonde leefstijl minder medicijnen meer energie eigen regie Als zij het kunnen, kan ik het ook Samen werken

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland Hans Sijbesma Managing Director, AstraZeneca Nederland De ideale wereld De ideale wereld die ik voor me zie, is een wereld die we steeds beter achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat erom dat

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan BGN

Strategisch Beleidsplan BGN Strategisch Beleidsplan BGN 2017-2025 Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) info@gewichtsconsulenten.nl www.gewichtsconsulenten.nl Inhoud 1. Introductie en achtergrond... 3 2. Missie en

Nadere informatie

Internationale veranderingen drijven verandering voor farmaceutische industrie

Internationale veranderingen drijven verandering voor farmaceutische industrie Samenwerken voor een betere patiëntenzorg Marcel Joachimsthal Vice President & General Manager GlaxoSmithKline healthy, wealthy or both? Een scenario analyse van de Nederlandse zorgmarkt Internationale

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit in richtlijnen

Kosteneffectiviteit in richtlijnen Kosteneffectiviteit in richtlijnen Richtlijnen richting effectieve en doelmatige zorg NVTAG / OMS Anemone Bögels 28 juni 2013 Concurrerende kwaliteit NL in vergelijking Grootste haven van Europa Beste

Nadere informatie

Zorglandschap 2016 - De rol van IT bij gedwongen verandering

Zorglandschap 2016 - De rol van IT bij gedwongen verandering Zorglandschap 2016 - De rol van IT bij gedwongen verandering Zorgorganisaties worden uitgedaagd tot het leveren van betere zorg voor minder geld. De vraag naar zorg neemt toe, als gevolg van de vergrijzing

Nadere informatie

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers.

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Uitdaging zorgsector: meer zorg voor hetzelfde geld. Vraag zorgsector:

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

Ruth Mangroe,MSc 20 maart 2013

Ruth Mangroe,MSc 20 maart 2013 Ruth Mangroe,MSc 20 maart 2013 Ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg hebben direct invloed op de wijze waarop men verwacht dat de praktische dienstverlening zal worden uitgevoerd of geboden. Dat de

Nadere informatie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie Innovatie in de Zorg en in de farmacie niets nieuws onder de horizon, wel bitter noodzakelijk Patrick Edgar Senior Manager Zorginkoop Is innovatie in de zorg nodig? Het gaat toch goed? Nederlanders leven

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6.

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6. INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2 Inleiding 3 Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5 Communicatie 6 Fondsenwerving 7 Personeel & Organisatie 8 Financiele onderbouwing 9 Kernwaarden 10 1 Vooraf

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Van wens naar werkelijkheid Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Is onze wens/droom/ambitie al werkelijkheid? 2 Nieuwe rollen NIEUWE AMBITIES Advanced practitioner Verpleegkundig specialist Master

Nadere informatie

Wij zijn persoonlijk, betrokken en bieden meer dan alleen leuk werk.

Wij zijn persoonlijk, betrokken en bieden meer dan alleen leuk werk. Wij zijn persoonlijk, betrokken en bieden meer dan alleen leuk werk. We hebben er allemaal mee te maken: de zorg. Of je nu ziek bent, vaccinaties wilt hebben voor een mooie reis of een familielid in het

Nadere informatie

CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT.

CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT. CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT. 2009 JUNI 2010 Voor ICCO en Kerkinactie, NEDERLAND 1 Datum: Juli 2010 PMTCT

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 1 miljoen aan de antidepressiva, aandacht, geborgenheid en warmte zijn de oplossing Er zijn 1 miljoen mensen in Nederland die antidepressiva gebruiken, dat is dus 1 op de 17 mensen om ons heen. Dat is

Nadere informatie

Insights Medische branche

Insights Medische branche Insights Medische branche De Duitse gezondheidsmarkt, met een jaarlijkse omzet van meer dan 280 miljard euro, is een stevige groeimarkt. Zonder twijfel is de Duitse gezondheidszorg qua kwaliteit een van

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

De farmaceutische sector in België :

De farmaceutische sector in België : FARMA CIJFERS 2015 De farmaceutische sector in België : Een hoeksteen van de Belgische economie, een laboratorium van hoop voor de patiënten De kerncijfers voor 2015 bevestigen de kracht van de farmaceutische

Nadere informatie

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID Biologische Heilmittel Heel GmbH, Baden-Baden, www.heel.de Healthcare designed by nature 53204 11/06 Di GEZONDHEID HERSTELLEN OP EEN ANDERE MANIER 2 Ontsteking Bloedsomloop

Nadere informatie

NPA Congres, 4 februari 2016: De patiënt aan het roer?

NPA Congres, 4 februari 2016: De patiënt aan het roer? NPA Congres, 4 februari 2016: De patiënt aan het roer? Gezonde Zorg, Gezonde Regio Gelf Jan Wieringa: Voorzitter proeftuin Gezonde Zorg, Gezonde Regio Bestuurder Rijncoepel www.gzgr.nl Agenda Inleiding

Nadere informatie

POM Schijndel, 30 mei 2018

POM Schijndel, 30 mei 2018 Flowfirm b.v. POM Schijndel, 30 mei 2018 Find your optimum 1 Introductie Flowfirm is sinds 1 januari 2015 zelfstandig na een MBO uit het Vinci s Energie netwerk, opererend onder de merknaam Actemium 2

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. 23 mei 2016 Netwerk Sociale Innovatie Universiteit Maastricht

Duurzame Inzetbaarheid. 23 mei 2016 Netwerk Sociale Innovatie Universiteit Maastricht Duurzame Inzetbaarheid 23 mei 2016 Netwerk Sociale Innovatie Universiteit Maastricht Kennismaken Annette van Waning (1970) Head of CSR Vebego International Directeur Vebego Foundation Drijfveren - Duurzaamheid

Nadere informatie

ZiN en kwaliteitsbeleid

ZiN en kwaliteitsbeleid ZiN en kwaliteitsbeleid Ineen Werkconferentie kwaliteit 24 april 2014 Prof Niek J de Wit, huisarts Lid advies commissie kwaliteit achtergrond Agenda Organisatie ZiN Visie op kwaliteit Kwaliteitsregister

Nadere informatie

ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK.

ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK. ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN GUIDE 2019 BRUIKBAAR VOOR PRESENTATIES, PITCHES EN ALS NASLAGWERK. ONZE MERKBELOFTE. Wij geloven dat als het om de beste ideeën gaat, het er niet gaat om van wie ze zijn, of waar

Nadere informatie

Een passie voor zorg. Een partner voor u.

Een passie voor zorg. Een partner voor u. Een passie voor zorg. Een partner voor u. Linde Healthcare Benelux De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven Tel. +31.40.2825825, Fax +31.40.2816875 info.healthcare.nl@linde.com, www.linde-healthcare.nl 1100_004 (0713/1500)

Nadere informatie

Laagdrempelige zorg op afstand

Laagdrempelige zorg op afstand Laagdrempelige zorg op afstand Gemoedsrust voor gebruiker als zorgverleners State of the art en 55+ proof Healthcare Technology Tour 2014 24 april 2014 Ambitie Gociety: Morgen: Geavanceerde sensoren en

Nadere informatie

Testen op HIV, ja of nee?

Testen op HIV, ja of nee? Afdeling Verloskunde, locatie AZU Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Wat is HIV, wat is aids en wat zijn de gevolgen tijdens de zwangerschap. HIV is het virus dat de ziekte aids

Nadere informatie

VRM en de zorgverzekeraar

VRM en de zorgverzekeraar VRM en de zorgverzekeraar Achmea Divisie Zorg & Gezondheid en Menzis Dinsdag 11 december 2012 Zwolle 1 Wat gaan we doen Introductie visie verzekeraar op chronische zorg Hoe gaat de verzekeraar om met de

Nadere informatie

Omdat iedere. patient telt. Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen

Omdat iedere. patient telt. Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen Omdat iedere patient telt Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen Welk perspectief kan je een patiënt bieden als er geen behandeling bestaat voor zijn of haar ziekte? Of als je niet uitkomt met

Nadere informatie

Exemples concrets d une collaboration fructueuse avec les patients // Concrete voorbeelden van impactvolle samenwerking met patiënten

Exemples concrets d une collaboration fructueuse avec les patients // Concrete voorbeelden van impactvolle samenwerking met patiënten Exemples concrets d une collaboration fructueuse avec les patients // Concrete voorbeelden van impactvolle samenwerking met patiënten Point de vue de l industrie pharmaceutique //Standpunt van de farmaceutische

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011 PERSBERICHT World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 20-2011 Nederland zakt naar de 11e plaats op ranglijst van WEF Global Information Technology Report, en de opkomende economieën

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg HealthValley where health & innovation meet Succesvol innoveren in de zorg 1 Succesvol innoveren in de zorg Health Valley Health Valley is een netwerk van bedrijven, overheden, kennis- en zorginstellingen

Nadere informatie

SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE

SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE Consulting Exit #VACATURE SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE Het Spaarne Gasthuis, een van de beste ziekenhuizen van Nederland, heeft een nieuwe strategie ontwikkeld om zichzelf en haar regio goed te

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015 MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN Ruysdael onderzoek 2015 Succes maak je samen Ruysdael is gespecialiseerd in innovatie van mens en organisatie. Vanuit de overtuiging dat je samen duurzame meerwaarde creëert.

Nadere informatie

Samen werken aan hoogwaardige gezondheidszorg

Samen werken aan hoogwaardige gezondheidszorg Healthcare Transformation Services Samen werken aan hoogwaardige gezondheidszorg Healthcare Transformation Services Zorgsysteem onder druk Het huidige zorgsysteem staat onder druk door de toenemende zorgvraag,

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie. Bizerba Nederland

Bedrijfspresentatie. Bizerba Nederland Bedrijfspresentatie Bizerba Nederland Corporate Missie / Visie The Open World of Finest Weighing Solutions. Since 1866. 2 Corporate Profiel Founded: 1866 Legal form Shareholder Sales 2016 SE & Co. KG Kraut

Nadere informatie

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald.

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Visie en Waarden 2 Voorwoord Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Momenteel werken wij aan een Winning Culture bij Henkel, die ons zal helpen onze

Nadere informatie

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand Onze Bedrijfsmissie In een wereld die permanent en steeds sneller verandert, vormt onze visie een kompas voor het bedrijfsdoel en de fundamentele waarden van de Vollers groep. Ze brengt onze bedrijfsfilosofie

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt NHG-Standpunt Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt Schatting: jaarlijkse stijging van 11 procent voor geneesmiddelenuitgaven Centrale rol voor de huisarts

Nadere informatie

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by Call to Action voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa Powered by Het VN verdrag voor de rechten van het kind is door 196 landen geratificeerd en stelt vast dat het kind, wegens zijn lichamelijke

Nadere informatie

ZELDZAME ZIEKTEN & WEESGENEESMIDDELEN. Een unieke uitdaging voor de kwalitatieve gezondheidszorg

ZELDZAME ZIEKTEN & WEESGENEESMIDDELEN. Een unieke uitdaging voor de kwalitatieve gezondheidszorg ZELDZAME ZIEKTEN & WEESGENEESMIDDELEN Een unieke uitdaging voor de kwalitatieve gezondheidszorg 2 ZELDZAAM, MAAR NIET UITZONDERLIJK Een ziekte is zeldzaam wanneer deze voorkomt bij niet meer dan 5 op 10.000

Nadere informatie

Administratie en interne controle borgen

Administratie en interne controle borgen Administratie en interne controle borgen Opdrachtgever: Instelling in de geestelijke gezondheidszorg met een omzet van 65 miljoen Uitgangssituatie De zorginstelling heeft de plicht jaarlijks de administratieve

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels?

Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels? Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels? Door Henk Foekema Onderzoekdirecteur TNS NIPO Medische wetenschap in Nederland B7649 15december 2004 TNS NIPO 1

Nadere informatie

STICHTING CROWD FOR CURE

STICHTING CROWD FOR CURE STICHTING CROWD FOR CURE Hoofdlijnen meerjarenplan 2016-2019 1. INLEIDING 1.1. AANLEIDING De farmaceutische industrie heeft gezorgd voor veel nieuwe medicijnen, waarmee steeds meer aandoeningen goed kunnen

Nadere informatie