Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel."

Transcriptie

1 Kruidnagel Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom De kruidnagelboom komt uit de Molukken. De nog dichte bloemknoppen worden voorzichtig geplukt. De bloemknoppen worden op grasmatten of betonvloeren gelegd om in de buitenlucht te drogen. Het duurt maar een paar dagen voordat de kruidnagels droog zijn. Kruidnagels hebben een sterke, zoete, pikante en doordringende geur en smaak.

2 Gember Gember heeft een scherpe smaak. Gember is de wortelstok van de gemberplant. Gember kan gedroogd en vers gebruikt worden. Gedroogde gember is sterker van smaak dan verse gember. Gember komt uit India. De wortelstok wordt afgesneden van de gemberplant. De gember wordt gedroogd en vermalen tot poeder. Verse gember kan je ook in de winkel kopen.

3 Kardemom Het zaad van de groene kardemom wordt als specerij gebruikt. De plant is familie van de gemberplant. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur. Kardemom komt uit Azië.

4 Kaneel In het Latijns betekent kaneel: stokje. Kaneel is de binnenbast van de kaneelboom. Kaneel smaakt zoet en wat branderig. Kaneel komt uit Sri Lanka. De kaneelboom wordt gesnoeid. Uit de takken wordt de binnenbast gehaald. Dat wordt gedroogd. Dan rolt de binnenbast op. De rolletjes krijgen door het drogen een bruine kleur.

5 Witte peper Witte peper zijn de korrels in de onrijpe bessen van de peperplant. Witte peper komt uit India. Witte peperbessen worden eerst geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open. De korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten goed gewassen worden. Dit zijn de witte peperkorrels. Behalve witte peper zijn er ook zwarte en groene peperkorrels. Peper heeft een scherpe smaak.

6 Nootmuskaat Nootmuskaat zijn de pitten van de muskaatboom. Aan de muskaatboom groeien vruchten. In die vruchten zit een pit. Om de pit zit een heel hard schilletje. De pit met het harde schilletje is een noot. De noten van de muskaatboom worden gedroogd. Het schilletje barst open. Het schilletje wordt foelie genoemd. De pit wordt nootmuskaat genoemd. Na het drogen wordt er kalk over de nootmuskaat gestrooid. De kalk beschermt de nootmuskaat tegen insecten. Nootmuskaat smaakt erg sterk.

7 Korianderzaad Korianderzaad is het zaad van de korianderplant. De zaden worden gedroogd. De zaden kunnen heel gebruikt worden. De zaden kunnen gemalen gebruikt worden. Koriander smaakt een beetje naar citroen. Teveel koriander maakt het eten vies.

8 Anijszaad Anijszaad zijn de zaden van de anijsplant. Anijszaad ruikt zoetig. Anijszaad komt uit India. Anijszaad wordt ook in gekleurde muisjes gebruikt.

9 Vandaag wil ik jullie wat vertellen over kruidnootjes. Met sinterklaas worden er veel kruidnootjes gegeten. Maar wat zit er nu eigenlijk allemaal in zo n kruidnootje? Als je het woord kruidnootje hoort, zul je denken dat er vast kruiden in zitten. Toch zitten er geen kruiden in, maar specerijen. Kruiden zijn bladeren en stengels van groene planten, denk maar aan basilicum. Specerijen zijn vaak gedroogde bloemknoppen, wortels, peulen en andere plantendelen. Bijvoorbeeld de gedroogde zaadjes van een peperplant. En die delen van de plant ruiken of smaken ook heel sterk. Er zitten veel verschillende specerijen in een kruidnootje. Alle specerijen die in het kruidnootje zitten, worden bij elkaar koekkruiden genoemd. Hier op de ingrediëntenlijst kan ik zien welke kruiden dit zijn. Bijvoorbeeld kaneel. Kaneel In het Latijns betekent kaneel: stokje. Kaneel is de binnenbast van de kaneelboom. Kaneel smaakt zoet en wat branderig. De kaneelboom wordt gesnoeid. Uit de takken wordt de binnenbast gehaald. Dat wordt gedroogd. Dan rolt de binnenbast op. De rolletjes krijgen door het drogen een bruine kleur. Ruik maar. Kruidnagel Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom De kruidnagelboom komt uit de Molukken. De nog dichte bloemknoppen worden voorzichtig geplukt. De bloemknoppen worden op grasmatten of betonvloeren gelegd om in de buitenlucht te drogen. Het duurt maar een paar dagen voordat de kruidnagels droog zijn. Kruidnagels hebben een sterke, zoete, pikante en doordringende geur en smaak. Net had ik het over peper. Ook in de kruidnoot zit peper. Witte peper. Witte peper zijn de korrels in de onrijpe bessen van de peperplant. Het heeft een scherpe smaak. Proef maar Nootmuskaat. Nootmuskaat zijn de pitten van de muskaatboom. Aan de muskaatboom groeien vruchten. In die vruchten zit een pit. Om de pit zit een heel hard schilletje. De pit met het harde schilletje is een noot. De noten van

10 de muskaatboom worden gedroogd. Het schilletje barst open. Het schilletje wordt foelie genoemd. De pit wordt nootmuskaat genoemd. Na het drogen wordt er kalk over de nootmuskaat gestrooid. De kalk beschermt de nootmuskaat tegen insecten. Nootmuskaat smaakt en ruikt erg sterk. Ruik maar. Maar waar komen specerijen eigenlijk vandaan? Specerijen zijn planten of stukjes van een plant die heel sterk ruiken of smaken. Specerijen groeien op plekken waar het tropisch warm is. Tropisch warm betekent dat het er heel warm en heel vochtig(nat) is. Bijvoorbeeld in Indonesië. (op wereldbol laten zien) Vroeger waren specerijen heel duur. Dit kwam omdat ze van heel ver moesten komen. Kijk maar. Met een boot werden de specerijen opgehaald. Zo n boottocht kon heel lang duren. Tijdens de reis moesten de specerijen goed bewaard blijven. Ze kunnen makkelijk verkleuren en smaak/geur verliezen. Daarom werden ze in glazen potjes bewaard.

11 Kaneel Kardemom Korianderzaad Kruidnagel Nootmuskaat Anijszaad Witte peper Gember Nakijkkaart Specerijen 1= Kaneel 5= Nootmuskaat 2= Kardemom 6= Anijszaad 3= Korianderzaad 7= Witte peper 4= Kruidnagel 8= Gember

12 Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom De kruidnagelboom komt uit de Molukken. De nog dichte bloemknoppen worden voorzichtig geplukt. De bloemknoppen worden op grasmatten of betonvloeren gelegd om in de buitenlucht te drogen. Het duurt maar een paar dagen voordat de kruidnagels droog zijn. Kruidnagels hebben een sterke, zoete, pikante en doordringende geur en smaak.

13 Gember heeft een scherpe smaak. Gember is de wortelstok van de gemberplant. Gember kan gedroogd en vers gebruikt worden. Gedroogde gember is sterker van smaak dan verse gember. Gember komt uit India. De wortelstok wordt afgesneden van de gemberplant. De gember wordt gedroogd en vermalen tot poeder. Verse gember kan je ook in de winkel kopen.

14 Het zaad van de groene kardemom wordt als specerij gebruikt. De plant is familie van de gemberplant. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur. Kardemom komt uit Azië.

15 In het Latijns betekent kaneel: stokje. Kaneel is de binnenbast van de kaneelboom. Kaneel smaakt zoet en wat branderig. Kaneel komt uit Sri Lanka. De kaneelboom wordt gesnoeid. Uit de takken wordt de binnenbast gehaald. Dat wordt gedroogd. Dan rolt de binnenbast op. De rolletjes krijgen door het drogen een bruine kleur.

16 Witte peper zijn de korrels in de onrijpe bessen van de peperplant. Witte peper komt uit India. Witte peperbessen worden eerst geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open. De korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten goed gewassen worden. Dit zijn de witte peperkorrels. Behalve witte peper zijn er ook zwarte en groene peperkorrels. Peper heeft een scherpe smaak.

17 Nootmuskaat zijn de pitten van de muskaatboom. Aan de muskaatboom groeien vruchten. In die vruchten zit een pit. Om de pit zit een heel hard schilletje. De pit met het harde schilletje is een noot. De noten van de muskaatboom worden gedroogd. Het schilletje barst open. Het schilletje wordt foelie genoemd. De pit wordt nootmuskaat genoemd. Na het drogen wordt er kalk over de nootmuskaat gestrooid. De kalk beschermt de nootmuskaat tegen insecten. Nootmuskaat smaakt erg sterk.

18 Korianderzaad is het zaad van de korianderplant. De zaden worden gedroogd. De zaden kunnen heel gebruikt worden. De zaden kunnen gemalen gebruikt worden. Koriander smaakt een beetje naar citroen. Teveel koriander maakt het eten vies.

19 Anijszaad zijn de zaden van de anijsplant. Anijszaad ruikt zoetig. Anijszaad komt uit India. Anijszaad wordt ook in gekleurde muisjes gebruikt.

20 Spreekwoorden met specerijen Hij krijgt een gepeperde preek- Hij wordt streng aangesproken Peperduur (heel erg duur) Dat ruikt naar peper (dat is erg duur) Peper- en zoutkleurig haar (zwart en wit door elkaar, of donker met grijze haren erdoor) Peper gaan halen (naar Indië gaan) Iemand naar het peperland zenden (iemand ver van huis sturen) Dat is andere peper (dat is moeilijk) Om gerst en kaneelwater lopen. Steeds doorverwezen worden Hij is boven zijn kaneelwater. - Hij is dronken. Wordt eikenschors bij het pond gewogen, men weegt kaneel bij 't lood. Hoe schaarser het artikel, hoe zorgvuldiger ermee wordt omgegaan. Dat is nog uit de kaneeltijd. - Dat is heel oud (uit de tijd van de V.O.C.) Spreekwoorden met specerijen Opdracht 1 Maak een tekening bij een spreekwoord.

21 Spreekwoorden met specerijen Opdracht 2 Kun jij zelf een spreekwoord verzinnen wat met een specerij te maken heeft? Schrijf het op en maak er een tekening bij Specerijen bij elkaar Opdracht 1 Hoe duur zijn de zakjes bij elkaar? Kardemom+Kaneel Anijszaad + Korianderzaad Witte peper + Gember Kruidnagel + Nootmuskaat Schrijf de sommen in je rekenschriftje

22 Specerijen bij elkaar Opdracht 2 Hoe duur zijn de zakjes bij elkaar? Verzin zelf sommen Schrijf ze in je rekenschriftje Verhaal schrijven Opdracht 1 Schrijf een verhaal over hoe je kruidnootjes moet maken

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw Lesactiviteit: Specerijen ruiken en proeven Groep: 5 en 6 Lesdoel: De leerlingen kunnen verschillende specerijen herkennen en omschrijven door

Nadere informatie

WELKE KRUIDEN, SAUZEN EN OLIE HEB IK STANDAARD IN MIJN KEUKENKAST

WELKE KRUIDEN, SAUZEN EN OLIE HEB IK STANDAARD IN MIJN KEUKENKAST WELKE KRUIDEN, SAUZEN EN OLIE HEB IK STANDAARD IN MIJN KEUKENKAST KOKEN GEPLAATST: dinsdag 21 februari 2017 Op Kookidee.nl vind je een groot aantal recepten, van Oosters tot stamppot en van soepen tot

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Kruiden en specerijen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kruiden

Kruiden en specerijen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kruiden Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van kruiden, specerijen en condimenten. Je leert wat het verschil is tussen deze smaakgevende stoffen. Ook komt aan bod waar je deze smaakgevende

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Chocolade Inhoud 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Gemaakt door: Jeanine Datum: Maart 2009 Weetjes 1. De grootste

Nadere informatie

1. Anijs/Graines d anis Fysieke verkrijgbaarheid:als anijszaad gedroogd en vers.

1. Anijs/Graines d anis Fysieke verkrijgbaarheid:als anijszaad gedroogd en vers. 1. Anijs 2. Foelie 3. Gember 4. Kaneel 5. Kardemom 6. Kerrie 7. Kruidnagel 8. Laos 9. Nootmuskaat Specerijen Specerijen/Épices 1. Anijs/Graines d anis Fysieke verkrijgbaarheid:als anijszaad gedroogd en

Nadere informatie

Kruiden en specerijen thuis. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kruiden en specerijen thuis. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Steunpunt Smaaklessen Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 January 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41730 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Specerijenkraam.nl / Sambalkraam.nl

Specerijenkraam.nl / Sambalkraam.nl Anijszaad Gemalen en Heel Inhoud : 4ram Ingrediënten: Anijszaad ten waarvan verzadigde vetzuren 425 kcal (1780 kj) 15.ram 0.ram 55.ram 0.ram 10.ram 0.ram Bami/Nasi kruiden Allergenen: Mosterd, Koriander,

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

Assortimentsoverzicht

Assortimentsoverzicht Assortimentsoverzicht Thee Piramide - Zwarte thee Voor onze zwarte theeserie hebben we gekozen voor een klassieke invulling. Klassiekers mogen nu eenmaal niet binnen een merk ontbreken! Proef en beleef

Nadere informatie

Chili con Carne kruiden. Nodig voor 3 tot 6 eetlepels (genoeg voor ongeveer 4 porties):

Chili con Carne kruiden. Nodig voor 3 tot 6 eetlepels (genoeg voor ongeveer 4 porties): Chili con Carne kruiden Nodig voor 3 tot 6 eetlepels (genoeg voor ongeveer 4 porties): 8 eetlepels paprikapoeder 5 eetlepels komijn 4 eetlepels oregano 4 eetlepels zout 3 eetlepels cayennepeper 2 eetlepels

Nadere informatie

Spicemix butter chicken

Spicemix butter chicken Apollo EAN: 8713056154482 (CE), 8713056562638 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Spicemix butter chicken Mix met gedroogde groenten, kruiden en specerijen Mix met gedroogde

Nadere informatie

Pullao (boterrijst) Pullao

Pullao (boterrijst) Pullao Pullao (boterrijst) Pullao ui stuk 11 cardemon stuks 23 gember eetlepel 3 kaneel stokje 6 komijnpoeder theelepel 3 kruidnagel stuks 45 laurier blad 23 zout theelepel 6 zwarte peperkorrels stuks 68 boter

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten Voorgerecht 4 el ghee (of olie) 2 kaneelstokjes 8 kruidnagelen 8 kardemom zaden 1 volle el gemberpuree 500 gr gemengde groenten (aardappelen, pompoen, wortel, bloemkool en courgette) 150 gr cashewnoten

Nadere informatie

Ben Deiman Fotografie

Ben Deiman Fotografie Inhoud Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Ontdek de serie Ontdek snel Voorwoord Inleiding: van kruiden en specerijen tot smaakmakers Deel 1: Voel-je thuis -kruiden: De vast wel bekende

Nadere informatie

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Inhoudsopgave Bladzijde 2 Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 : Van koffieplant tot koffieboon Blz. 4 Hoofdstuk 2 : Koffie branden en melangeren Blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie Molsla Paardenbloem Achtergrondinformatie De paardenbloem is een zeer algemeen voorkomende plant. In gazons, graslanden, bermen en ruigten kun je hem vaak aantreffen. De paardenbloem behoort tot de familie

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

Maak je eigen plantenmelk

Maak je eigen plantenmelk Maak je eigen plantenmelk Zoals al gezegd in de module is de basis van plantenmelk een bepaalde hoeveelheid geweekte noten, zaden, pitten of gekookte glutenvrije granen of bonen. Om wat specifieker te

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing;

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; 2,5 dl olijf olie. 1 fijn gesnipperde rode ui. 2 fijn gesneden teentjes knoflook. 1/2 blikje maïs korrels. lepel gehakte

Nadere informatie

Kruidenlijst. Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken.

Kruidenlijst. Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken. Kruidenlijst Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken. U heeft een afspraak in Tergooi gehad voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de

Nadere informatie

Kruidenlijst Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken

Kruidenlijst Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken Patiënteninformatie Kruidenlijst Informatie van de diëtist als u minder of geen zout moet gaan gebruiken Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn kruiden en specerijen? 5 Hoe gebruikt u deze lijst? 5

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

Artikelnummer: A EAN: Piri Piri melange

Artikelnummer: A EAN: Piri Piri melange Apollo EAN: 8713056054003 (CE), 8713056526456 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk Apollo Ingrediënteninformatie 88% kruiden en specerijen (chilipepers, paprika,

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Wij bij SONNENTOR geloven sterk dat de natuur de beste. samenwerking met de natuur maakt echt evenwicht mogelijk.

Wij bij SONNENTOR geloven sterk dat de natuur de beste. samenwerking met de natuur maakt echt evenwicht mogelijk. SONNENTOR SONNENTOR Kräuterhandels GmbH werd in 1988 opgericht in Oostenrijk. De hoogwaardige biologische grondstoffen werden aanvankelijk door 3, maar nu reeds door 150 biologische boerderijen geleverd.

Nadere informatie

Ontdek gerechten die écht wat voor je doen!

Ontdek gerechten die écht wat voor je doen! Ontdek gerechten die écht wat voor je doen! Voor meer Vitaliteit, een Hoge Energie en een Helder Hoofd Start met het Andere Ontbijt Nicky Beentjes PS De 5 elementen... Voor mij bekend uit de Feng Shui

Nadere informatie

TYPISCHE PAKISTAANSE GERECHTEN

TYPISCHE PAKISTAANSE GERECHTEN TYPISCHE PAKISTAANSE GERECHTEN Vis (balochi) Recepten Voor het menu van vandaag hebben we gekozen voor 3 voorgerechten uit verschillende provincies 4 schoongemaakte, maar nog hele rode ponen (of zonnevis

Nadere informatie

(boterrijst) aantal personen 35 4

(boterrijst) aantal personen 35 4 (boterrijst) Pullao aantal personen 35 4 ui stuk 2 0,3 cardemon stuks 12 1,4 gember theelepel 4 0,5 kaneel stokje 9 1,0 komijnpoeder theelepel 3 0,3 kruidnagel stuks 12 1,4 laurier blad 12 1,4 zout theelepel

Nadere informatie

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621.

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621. Mijn soepen maak ik op basis van goede groentebouillonblokjes of -poeder altijd zonder gist (E621 ofwel MSG). Ik weet dat ik ook bouillon kan trekken van groenten maar omdat ik veel biologische groenten

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Mijn eigen lichaam. Leerdagboek van:...

Mijn eigen lichaam. Leerdagboek van:... Mijn eigen lichaam Leerdagboek van:... 1 Hoe zie je eruit? Wat zou jouw kenmerken? 2 Bewegen voortbewegen: Geef met een pijltje en een gekleurd bolletje aan waar je je lichaam allemaal kunt bewegen. Als

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

MLT-Linzencurry Citroenchutney

MLT-Linzencurry Citroenchutney MLT-Linzencurry Citroenchutney Water, kokosroom, zwarte linzen, scharrelei, basmati rijst, rode ui, tomaat, citroensap, olijfolie, peterselie, currypoeder, appel, koriander, zout, citroenzest, tomaat,

Nadere informatie

Vernissage onder leiding van Yvette Magrijn

Vernissage onder leiding van Yvette Magrijn Kruiden- en specerijenmixworkshop 6 juni De hoeveelheden zijn uiteraard per kruidenmengsel verschillend en ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Deze kruiden zijn een richtlijn voor de veel gemaakte

Nadere informatie

Chocolade, wat is het?

Chocolade, wat is het? Chocolade, wat is het? Wat onthouden we van ons onderzoek? Als we de verpakking opendraaien horen we?.... Als we kijken naar de chocolade zien we?.... Als we ruiken aan de chocolade ruiken we?.... Als

Nadere informatie

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf!

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf! Smoothie e-book Genieten van smoothies is een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten. Je zorgt voor veel extra vitaminen en mineralen. En als je ze goed samenstelt kunnen ze een maaltijd vervangen.

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 6 Hoe maak je thee en kruidenthee? 9 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 10

INHOUD. Inleiding 6 Hoe maak je thee en kruidenthee? 9 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 10 INHOUD Inleiding 6 Hoe maak je thee en kruidenthee? 9 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 10 Gedroogde thee 12 Groene thee met munt & citroenverbena 14 Zwarte thee, koriander & sinaasappelschil

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft.

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft. Op het strand Els en Tim zijn terug. Ze zijn op vakantie geweest. Helemaal naar Frankrijk. Ze hebben daar gespeeld met nieuwe vriendjes. Ook hebben ze gezwommen in zee. Op het strand lagen mooie schelpen.

Nadere informatie

Aan de slag met DE BEERBIRD

Aan de slag met DE BEERBIRD Aan de slag met DE BEERBIRD Op de volgende pagina s vindt U diverse recepten en ideeën om een hele kip op verschillende manieren met De Beerbird te bereiden en zo tot het meest sappige & smaakvolle stukje

Nadere informatie

Wij bij SONNENTOR geloven sterk dat de natuur de beste. samenwerking met de natuur maakt echt evenwicht mogelijk.

Wij bij SONNENTOR geloven sterk dat de natuur de beste. samenwerking met de natuur maakt echt evenwicht mogelijk. SONNENTOR SONNENTOR Kräuterhandels GmbH werd in 1988 opgericht in Oostenrijk. De hoogwaardige biologische grondstoffen werden aanvankelijk door 3, maar nu reeds door 150 biologische boerderijen geleverd.

Nadere informatie

met pompoen Gratis Gratis recepten recepten gezonde

met pompoen Gratis Gratis recepten recepten gezonde Varieer met pompoen 10 Gratis gezonde recepten 01 Gratis gezonde recepten Pompoenrecepten Pompoen is lekker en gezond. En natuurlijk een typische herfstgroente. Dit keer tien heerlijke pompoenrecepten!

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Viskruiden glutenvrij 20kg

Viskruiden glutenvrij 20kg Smedes Fine Food Glutenvrije viskruiden in grootverpakking Namen Commerciele naam Wettelijke benaming Functionele naam Kruiden Keurmerken Glutenvrij logo (Coeliakie vereniging) Ingrediënten informatie

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Anijs. Basilicum. Tips voor verse kruiden

Anijs. Basilicum. Tips voor verse kruiden Tips voor verse kruiden 1. afknippen met schaar 2. bewaren : - gesloten doos of bokaal - vochtige handdoek - bloempot 3. kruiden snijden (het liefst niet hakken) dit is beter voor de aroma's en voor te

Nadere informatie

kenmerk gedroogd en gemelangeerd met de bloesem van de theeplant smaak frisse bloemen smaak

kenmerk gedroogd en gemelangeerd met de bloesem van de theeplant smaak frisse bloemen smaak Pure Theeën Assam Is een krachtige en pittige thee. Deze thee is bij veel mensen een favoriete ochtend thee. Door de groeiomstandigheden heeft de thee een moutachtige smaak die zeer goed samen gaat met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie Informatie brochure Vieno 2017 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 8 Vieno is hét nieuwe alcoholvrije

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

An apple a day presenteert:

An apple a day presenteert: presenteert: Zo maak je de perfecte bottenbouillon! Mijn naam is Martine Trouw, darmtherapeute, natuurvoedingskundige en detoxcoach. In het dagelijks leven help ik mensen hun darmflora te herstellen en

Nadere informatie

Artikelnummer: Viskruiden 175g

Artikelnummer: Viskruiden 175g Smedes Fine Food De viskruiden van visspecialisten! Er zijn twee soorten: viskruiden en viskruiden glutenvrij. Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Kruiden Smedes Fine Food

Nadere informatie

Viskruiden glutenvrij 20kg

Viskruiden glutenvrij 20kg Smedes Fine Food Glutenvrije viskruiden in grootverpakking Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Kruiden Variant Merk Smedes Fine Food Het verhaal Interesse in glutenvrij vis

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Gourmet kruidenbuiltje

Gourmet kruidenbuiltje Hela Kruidenbuiltje met diverse kruiden perfect geschikt voor het trekken van bouillons. EAN: 4027400624274 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Hela Ingrediënteninformatie

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes Zintuigenverhaal Jip bakt koekjes 1 Jip gaat koekjes bakken. Eerst het schort aan! [schort aan doen en voelen] 2 Alles gaat in de kom. Goed roeren, Jip! [grote roerbewegingen met een pollepel of garde]

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderzoeksvraag... 3 De hypothese... 3 Materialen en methode... 4 Resultaten... 5 Conclusie... 6 Discussie... 6 Bronnen...

Nadere informatie

BRUINE BEER. Grote alleseter

BRUINE BEER. Grote alleseter BRUINE BEER Grote alleseter Een bruine beer ziet er schattig uit, maar vergis je niet. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa! Wist jij dat er veel kinderen zijn die wel eens met een

Nadere informatie

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk?

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk? Lees de uitleg over de eik en de vlaamse gaai. Dit is een Vlaamse gaai, zie jij het eikeltje in zijn bek? Zie jij ook zijn dikke nek? Zijn keel zit ook vol eikels! De Vlaamse gaai is dol op eikels. In

Nadere informatie

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven.

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. Peterselie Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. De plant heeft groene gekrulde of een plat drievormig blad. Peterselie leeft in

Nadere informatie

Advocadomousse met gazpacho (in kleine glaasjes + lepeltjes)

Advocadomousse met gazpacho (in kleine glaasjes + lepeltjes) Advocadomousse met gazpacho (in kleine glaasjes + lepeltjes) (+/- 10 glaasjes) Ingrediënten: 2 avocados 200 ml yughurt 1 limoen Peper en zout Schil 2 avocados en haal de pit eruit. Mix het vruchtenvlees

Nadere informatie

inhoud Alle hens aan dek 1. Meer land, meer handel 2. Specerijen 3. Op avontuur 4. Aan boord 5. Ziek 6. Straffen aan boord

inhoud Alle hens aan dek 1. Meer land, meer handel 2. Specerijen 3. Op avontuur 4. Aan boord 5. Ziek 6. Straffen aan boord Alle hens aan dek inhoud Alle hens aan dek 3 1. Meer land, meer handel 4 2. Specerijen 6 3. Op avontuur 9 4. Aan boord 10 5. Ziek 14 6. Straffen aan boord 15 7. Het einde van de Gouden Eeuw 16 8. Filmpjes

Nadere informatie

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods 4 Superfood Sinterklaasrecepten om van te Smullen met goede zoetstoffen en superfoods Inhoud INLEIDING 3 RAUWE GEVULDE SPECULAAS 4 WARME CHOCOLADEMELK 5 SPECULAASJES 6 CHOCOLADELETTER 7 TOT SLOT 8 Inleiding

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Warme en koude nagerechten. Waar gaat deze kaart over? Bavarois. Wat wordt er van jou verwacht? Nagerechten

Warme en koude nagerechten. Waar gaat deze kaart over? Bavarois. Wat wordt er van jou verwacht? Nagerechten Waar gaat deze kaart over? Bavarois Deze kaart gaat over koude en warme nagerechten. We behandelen soorten bavaroises, fruitsalades en compotes. Ook wordt in deze kaart aandacht besteed aan bindmiddelen.

Nadere informatie

Informatie brochure 2018

Informatie brochure 2018 Informatie brochure 2018 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vien0 s - Rose Vien0 s - Rode Vien0 s - Dessert Vien0 s - Product informatie - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 9 9 Vien0 is

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

Boterbloemen in het gras

Boterbloemen in het gras Boterbloemen in het gras Achtergrondinformatie De boterbloem behoort tot de familie der ranonkelachtigen. De wetenschappelijke naam Ranunculus betekent in het Latijn: kikkertje. Veel soorten hebben namelijk

Nadere informatie

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8 Snoep groep 3 en 4 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen

Nadere informatie

Myline recepten week 1

Myline recepten week 1 Myline recepten week 1 Gevulde Rode Paprika Hoeveelheid: 4 Paprika s Voorbereidingstijd: 5m Kooktijd: 20m Klaar In: 25m Dit recept in niet alleen lekker, het is ook mooi en makkelijk. 4 Paprika's 500 gram

Nadere informatie

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht Bloemen inhoud. Bloemen 2. Planten 4. Wat is een bloem? 5 4. Binnen in de bloem 6 5. De bloem krijgt bezoek 7 6. Van stamper naar vrucht 8 7. De bloem wordt een vrucht 9 8. Meer hulp 0 9. Kun je me ruiken

Nadere informatie

Ontdek de Wereld. Hoofdstuk 1C7

Ontdek de Wereld. Hoofdstuk 1C7 Ontdek de Wereld Hoofdstuk 1C7 Cursus 7.1 Wij en de wereld Wat leer je deze cursus? Wat internationale handel inhoudt Hoe de evenaar de aardbol verdeelt Wat en welke kaartprojecties er zijn Internationale-

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 9873760 Supplier ID: 5462 winter m muesli Barcode: 8719874092623 Glutenvrije havervlokken 74%, maisvlokken 18% (mais 97.1%, zout 2.1%, maïsglucose 0.8%), rozijnen 8%, plantaardige olie

Nadere informatie

Recept van de week. Recept nr.: augustus 2017 Categorie: Pesto Recept voor: Opruimpesto

Recept van de week. Recept nr.: augustus 2017 Categorie: Pesto Recept voor: Opruimpesto Recept nr.: 86 13 augustus 2017 Categorie: Pesto Recept voor: Opruimpesto Peterselie Basilicum Brandneteltoppen Oost-Indische kers 1 Mexicaanse dragon Wilde marjolein (Oregano) Overzicht van de ingrediënten

Nadere informatie

COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24. Duizendpoot in bed

COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24. Duizendpoot in bed COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24 Duizendpoot in bed COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 25 Twaalf groepen dieren COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 26 Instructieblad Jerom knutselen sok stokje prop papier

Nadere informatie

WATERRECEPTEN MET GROHE BLUE HOME

WATERRECEPTEN MET GROHE BLUE HOME WATERRECEPTEN MET GROHE BLUE HOME WIJ HEBBEN DE BESTE RECEPTEN VOOR U VERZAMELD. GENIET VAN DEZE HEERLIJKE VERKWIKKENDE RECEPTEN MET GROHE BLUE HOME Drink je je water het liefst gekoeld en zonder bubbels?

Nadere informatie

Drugs productie. Wiet LSD. Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City

Drugs productie. Wiet LSD. Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City Drugs productie Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City Wiet Kweken van de plant is een hobby van menig wietroker. De plant is gemakkelijk zelf te kweken. Buiten

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 4 Hoe maak je thee en kruidenthee? 7 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 8

INHOUD. Inleiding 4 Hoe maak je thee en kruidenthee? 7 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 8 Inleiding 4 Hoe maak je thee en kruidenthee? 7 Goede eigenschappen van bloemen en kruiden 8 Gedroogde thee 10 Groene thee met munt & citroenverbena 12 Zwarte thee, koriander & sinaasappelschil 14 Oolong

Nadere informatie

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs ntwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs Vraag 1: Zoek op de kaart van Nijmegen op welke straten er nog meer een naam hebben met een kolonie erin. Vraag 2a: Gezegde of spreekwoord met peper Vraag

Nadere informatie

2 Zet de wok op een wokbrander

2 Zet de wok op een wokbrander Wokcursus Wokken is echt heel gemakkelijk. Je leert het zó! Blijf dus niet langs de lijn staan, maar zorg dat ook jij kunt wokken. Hier laten we je zien hoe makkelijk het is om dat zelf thuis te doen.

Nadere informatie

Warme Winterdrankjes

Warme Winterdrankjes Warme Winterdrankjes ZONDER ALCOHOL ANIJSMELK 1 liter melk 2 el anijszaadjes 1 zakje vanillesuiker suiker evt. wat maïzena om te binden Doe de anijszaadjes in een thee-ei. Verwarm de melk met de vanillesuiker

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

Les over tussendoortjes

Les over tussendoortjes Les over tussendoortjes Groep 7 en 8 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat gezonde tussendoortjes zijn. - waarom we beter gezonde tussendoortjes kunnen eten dan de gangbare. - waarvoor tussendoortjes

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Pestokruiden 350g

Artikelnummer: EAN: Pestokruiden 350g Apollo EAN: 8713056072472 (CE), 8713056546263 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Apollo Ingrediënteninformatie 47% kruiden en specerijen (peper, basilicum, oregano),

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie