De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?"

Transcriptie

1 Het schaap

2

3

4 De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten. Ze zeggen dan Bèèh bèèèh. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Schapen wonen op de weide. Toch zorgt de boer ervoor dat, als het koud is en het regent, zijn schapen kunnen schuilen in een warme stal. Daar ligt voor hen een warm bedje van stro. Stro bestaat uit gedroogde graanstengels. Het vrouwelijke schaap ( de mama ) is de ooi. Het mannelijke schaap (de papa) is de ram. Mama en papa schaap krijgen 1 keer in het jaar kleintjes. Meestal zijn dit er 2. de kleintjes van het schaap zijn de lammetjes. Wanneer denk je dat de lammetjes geboren worden? In de lente, als het wat warmer wordt en er terug blaadjes aan de bomen groeien, worden de lammetjes geboren. Direct na de geboorte likt mama schaap haar lammetjes droog. Zo leert ze de geur van haar lammetjes kennen en kan ze hen makkelijk terugvinden in de kudde.

5

6 Wat eten schapen? Schapen leven in de weide. Daar vinden ze veel lekker gras. In de winter, als er wat minder gras is, krijgen de schapen van de boer nog wat extra te eten. De boer geeft hen dan maïs, bieten en schapenkorrels. Wat kunnen we allemaal maken van maïs? (cornflakes, popcorn) Laat de kinderen even in hun emmertje kijken, dan zien ze dat er naast de schapenkorrel ook maïsvlokken (geplette maïskorrel) inzitten. Deze maïsvlokken zijn dezelfde als in onze ontbijtgranen (cornflakes). Ze krijgen ook elke dag vers hooi. Hooi is gedroogd gras en dient als extra voedsel voor de dieren. Stro zijn gedroogde graanstengels en wordt gebruikt om op te slapen.

7 Wat gebruiken we van het schaap?

8 Wat gebruiken we van het schaap? 1. De melk: De boer kan zijn schapen melken. Van die melk kan de boer schapenkaas maken. Wie geeft de melk? De ooi of de ram? Welke andere dieren geven ook melk? (koe, geit, paard, ) Het is de ooi die de melk geeft. Zij kan dit pas doen nadat ze de lammetjes gekregen heeft. In de eerste plaats is de melk voor de lammetjes. Zij moeten veel melk bij mama schaap drinken om groot en sterk te worden. 2. Het vlees: De boer houdt ook schapen voor het vlees. Hij verkoopt zijn schapenvlees aan de beenhouwer. Wie heeft er al pita gegeten? Die is meestal gemaakt van schapenvlees. 3. De wol: Schapen hebben een dikke wollen jas. Deze wol zorgt ervoor dat ze het in de winter niet koud hebben, net zoals wij een warme trui en jas zouden aandoen. Hebben alle schapen dezelfde kleur van wol? Neen, er zijn schapen met zwarte, bruine, grijze en witte wol. Het schaap heeft meestal geen wol op de kop en de poten. Als er een schaap dicht bij jou komt, kun je eens je hand diep in de wollen vacht steken. Wat voel je? Is het warm of koud? Is het hard of zacht? Ruik eens aan de handen? Wat ruik je? (Wol ruikt niet zo lekker omdat schapen zich niet wassen.)

9

10 Wolverwerking (van wol tot trui): Ben je in de lente op de boerderij dan kan je proberen om een beetje wol uit de vacht van het schaap te plukken. Zie je ergens wol op de grond of aan de omheining hangen? Ga naar het wolatelier, daar kunnen de kinderen de toestellen zien en er eventueel mee werken. 1. Schapen scheren Als het zomer wordt, hebben de schapen hun wollen vacht niet meer nodig. Net zoals wij onze dikke winterjas niet meer hoeven aan te doen. Dan zal de boer zijn schapen scheren. Vroeger deed de boer dat met een wolschaar, nu doet hij dat met een elektrische scheermachine. Om er voor te zorgen dat de schapen niet weglopen tijdens het scheren, zet de boer het schaap op zijn achterste. Kunnen we de geschoren wol zo maar als trui aantrekken? Neen, we moeten de wol eerst nog verwerken.

11

12

13 2) het kaarden of kammen van de wol

14 2. Kaarden / Kammen Schapen kunnen zichzelf niet kammen, waardoor er veel knopen in de wol zitten. Door het te kammen met een hand of trommel kunnen we de knopen uit de wol halen. Stukjes gras en stro die in de wol vastzitten komen dan ook los. Kaarden met de hand doe je moet twee plankjes waarop allemaal kleine haakjes zitten. Tussen de twee plankjes leg gen we een plukje wol. We leggen de plankjes op elkaar, met de handvaten van elkaar weg. Dan trekken we de borstels uiteen en zo kaarden we de wol.

15 De kaardmolen

16 Een kaardmolen bestaat uit een grote en een kleine kaardrol. Op deze rol leggen we een plukje wol. Door aan het hendeltje van de kaardmolen te draaien, kunnen we de wol kammen. Met een klein kammetje kunnen we de gekaarde wol van de kaardmolen halen. De kinderen kunnen in het wolatelier zelf eens de wol kammen met de hand.

17

18 3. Spinnen: Door de wol te spinnen kunnen we van de plukjes wol een mooie, lange draad maken. We gebruiken hiervoor een spinnenwiel Door met je voet op het plankje onderaan het spinnewiel te duwen, laat je het wiel draaien. Om te spinnen moet je er wel voor zorgen dat het wiel naar rechts draait. In het wolatelier kunnen de kinderen zien hoe je moet spinnen.

19

20 4. Twijnen 1 draad is meestal te dun om een trui van te maken. Om een sterkere, dikkere draad te krijgen, gaan we twee of meerdere draden in elkaar draaien. Dit noemen we het twijnen. Twijnen doen we ook met een spinnewiel,maar nu moet het wiel naar links draaien. In het wolatelier kunnen de kinderen zien hoe je moet twijnen.

21

22 5. Haspelen Na het spinnen en het twijnen hebben we mooie woldraden. Toch kunnen we die draden niet zomaar laten hangen. Om ze makkelijk te wassen en te verven, maken we er een streng wol van. Dit noemen we het haspelen. Na het haspelen wordt de streng wol stevig samengebonden. Zelf haspelen: Je kan ook zonder toestel haspelen, bijvoorbeeld door de woldraad rond de leuning van een stoel te draaien. Je kan het ook met twee kinderen, 1 staat met open armen naar voren gestrekt en neemt het uiteinde van een woldraad tussen duim en wijsvinger. Het andere kindje kan nu de woldraad rond de beide armen van het eerste kindje draaien.

23

24 6. Wol wassen Wij wassen ons elke dag, maar schapen kunnen dit niet. Hun geschoren wol is vuil en moet gewassen worden vooraleer we er een trui van kunnen maken. Om wol te wassen, leggen we een streng wol in een emmer lauw water en kneden we in de wol. De kleur van de wol wordt bruin. Dit water geven we aan de^planten. Vervolgens wassen we de wol met zeep. Dit water giet je best in de afvoer. Tenslotte spoelen we de wol steeds weer in proper water. Nu de wol laten drogen.

25

26 7. De wol kleuren of verven In de winkel kunnen we bolletjes wol vinden in allerlei verschillende kleuren. Bestaan er schapen in al deze kleuren? (natuurlijk niet, we moeten de wol zelf verven.) Welke kleuren kunnen schapen hebben? (wit, zwart, bruin en grijs) In de natuur vinden we veel dingen waar we wol mee kunnen kleuren, zoals de schillen van een ajuin, de bolster van een kastanje en planten. Om de wol te verven, moeten we de strengen wol in een grote pot met water leggen en daar het kleurmiddel bij doen. Het water moeten we opwarmen tot het 90 is (net niet koken). We laten de pot dan ongeveer 45 minuten op het vuur staan. Heeft de streng lang genoeg in het verfbad gelegen, dan spoelen we hem af met water en laten hem drogen. Om er voor te zorgen dat de kleur niet afgaat, moeten we de strengen 1 nacht in een emmer water met azijn leggen.

27

28 8. Breien - Haken - Weven We hebben nu mooie bolletjes wol. Wat kunnen we daar nu allemaal mee doen? Breien met 2 breinaalden Haken met 1 haakpen Weven op een weefgetouw

29

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek Eva Brouwer, Sneek, Mei 2011 www.dedrifters.nl Het schaap, van top tot teen Afhankelijk van het ras is het schaap zo n 50 tot 70 cm hoog

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Brei ze! Breien voor groot en klein. Marja de Haan

Brei ze! Breien voor groot en klein. Marja de Haan Brei ze! Breien voor groot en klein Marja de Haan Inhoud Voorwoord 5 Wol 6 Van schaap tot trui 8 Jarig 14 Leren breien 24 Opzetten 28 Recht breien 30 Averecht breien 32 Meerderen 34 Minderen 35 Afkanten

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein Op bezoek bij de schaapskudde op landgoed Zuylestein Grebbeveld Schapen &zo Welkom bij de schapen van de Grebbeveld Schapen &zo, van herder Clemens Oude Groeniger en zijn vrouw Marjel Neefjes. Zij begrazen

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

8 et eindproduct is tot draad gesponnen wol. De draden worden meestal opgewonden tot bollen. 4 De geschoren wol wordt gewassen en gekamd.

8 et eindproduct is tot draad gesponnen wol. De draden worden meestal opgewonden tot bollen. 4 De geschoren wol wordt gewassen en gekamd. oofdstk : Draden In dit hoofdstuk leer je hoe draden gemaakt worden. Je gaat ook zelf een draad maken. Draden kunnen van verschillende grondstoffen worden gemaakt. ijvoorbeeld van wol, zijde of katoen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Lesbrief. Wolverwerking TOELICHTING LESBRIEF. HET IDEE VAN DE LESBRIEF: besef van de verwerking van wol tot kledingstuk. OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN

Lesbrief. Wolverwerking TOELICHTING LESBRIEF. HET IDEE VAN DE LESBRIEF: besef van de verwerking van wol tot kledingstuk. OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN Lesbrief Wolverwerking TOELICHTING LESBRIEF Op de website www.schaapskuddehofvantwente.nl staat informatie over de Stichting Schaapskudde Hof van Twente en het doel van de stichting. Op de site zijn tevens

Nadere informatie

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten Textiel inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 3 2. Weven met papier 5 3. Stoffen van textiel 6 4. Wol 7 5, Zijde 9 6. Katoen 11 7. Linnen 13 8. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Natuur & Milieu. educatie. Groep 3 Schapenscheerdersfeest. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Natuur & Milieu. educatie. Groep 3 Schapenscheerdersfeest. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Natuur & Milieu educatie Groep 3 Schapenscheerdersfeest Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting 3. Lesschema 4. Inhoud en organisatie

Nadere informatie

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval?

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval? Overal textiel! We zijn inmiddels een week verder. Hoe gaat het met het inzamelen van textiel? Zitten de bak en container van jullie school al helemaal vol? Kun je thuis bijna niet meer door de voordeur,

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen Ons eerste boek plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert W.F. Oostveen bron. A.W. Sijthoff, Leiden 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/oost080onse01_01/colofon.php

Nadere informatie

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1 Mondeling Nederlands Cursus 2 Module 4 Dag 1 het gras het pad het park de boom de poep de vlieg rondkijken wegjagen wrijven dichtbij ver weg moe moe veel weinig iets - niets vallen wij/zij vallen hij/zij

Nadere informatie

!!! "# $ %!!!!! ( " %!!+!! " # +

!!! # $ %!!!!! (  %!!+!!  # + Dit boekje is van !!! "# "# $ %!!!!!!&!! ' " # ( " %!!)*!!!!+!! " # + #!!!!! &,!!!* %! Weetjes van giraffen Hoorntjes Een mannetje heeft midden op zijn kop nog een hoorntje. Hij heeft er dus drie. Een

Nadere informatie

inhoud 1. De ijsbeer 2. Hier woon ik 3. Mijn jas is warm 4. Mijn voeten 5. Jagen 6. In het hol 7. Erop uit 8. Bedreigd 9. Berenweetjes 10.

inhoud 1. De ijsbeer 2. Hier woon ik 3. Mijn jas is warm 4. Mijn voeten 5. Jagen 6. In het hol 7. Erop uit 8. Bedreigd 9. Berenweetjes 10. De ijsbeer inhoud 1. De ijsbeer 3 2. Hier woon ik 4 3. Mijn jas is warm 5 4. Mijn voeten 6 5. Jagen 7 6. In het hol 8 7. Erop uit 9 8. Bedreigd 10 9. Berenweetjes 11 10. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - lente Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) len-te kro-kus tul-pen lam-me-tje bloe-men zaai-en tuin-tje ro-zen vo-gel tuin-man bij-en

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind.

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind. Beste Ouders In dit boekje staan allerlei foto's over dagelijkse dingen: opstaan, zich wassen,... Ik geef u hierbij enkele tips rond hoe u met uw kind kan praten tijdens bijvoorbeeld "het wakker worden".

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

CURSUS PAARDENVERZORGING

CURSUS PAARDENVERZORGING CURSUS PAARDENVERZORGING WWW.I-LEARNING.BE HUISVESTING Paarden in het wild trekken heel hun leven rond opzoek naar voedsel. Gedomesticeerde paarden kunnen dit niet. Ze staan ofwel op stal, ofwel op een

Nadere informatie

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Groep 4 Naam:. Jonge dieren Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Het jong van een paard is een Het jong van een koe is een Het jong van een hond

Nadere informatie

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

BOER KLAS. zkt. lesboekje eerste graad. dit boekje is van: ...

BOER KLAS. zkt. lesboekje eerste graad. dit boekje is van: ... BOER zkt KLAS lesboekje eerste graad dit boekje is van:... Rondom de boerderij Kleef in het kader een foto van de boerderij die jullie gaan bezoeken. Schrijf onder de foto de naam van de hoeve. Wat denk

Nadere informatie

Suzie, de slak. Praktische handleiding lentepad

Suzie, de slak. Praktische handleiding lentepad Praktische handleiding lentepad Suzie, de slak Voorbereiding Deze activiteit wordt NIET begeleid door een boer of boerin. Voorzie ouders om zo de kinderen in kleine groepjes op te delen. Meestal wordt

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

PASHMINA & CASHMERE TIJDLOOS, MODIEUS & LUXUEUS DE ULTIEME MODE ACCESSOIRE WWW.APPLE.COM/IWORK

PASHMINA & CASHMERE TIJDLOOS, MODIEUS & LUXUEUS DE ULTIEME MODE ACCESSOIRE WWW.APPLE.COM/IWORK PASHMINA & CASHMERE DE ULTIEME MODE ACCESSOIRE TIJDLOOS, MODIEUS & LUXUEUS WWW.APPLE.COM/IWORK OVER PASHMINA HET WEVEN VAN PASHMINA Pashmina is een wol welke afkomstig is van de berggeit uit de Himalaya

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Mikerf. Dit is een kinderboerderij in Brasschaat waar ik veel dieren zal kunnen zien.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave.

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Als het regent vangt ze het water op en giet ze het

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ T STRUISVOGELNEST IN LIER

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ T STRUISVOGELNEST IN LIER MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ T STRUISVOGELNEST IN LIER WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij t Struisvogelnest. Dit is een kinderboerderij in Lier waar ik veel dieren zal

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren!

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren! Ouwehands Winterland Brrr! Het is weer berekoud vandaag! Heb jij altijd al willen weten hoe de dieren in Ouwehands Dierenpark omgaan met de winterse kou? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Volg de wandelroute,

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Vlaamse hobbyfokkers van geiten en schapen

Vlaamse hobbyfokkers van geiten en schapen Vlaamse hobbyfokkers van geiten en schapen www.vhgs.be Schapen en hun wol... Wolkwaliteit - Wilde schapen hebben een vacht zonder echte wol, maar met vrij stug onderhaar (rui), dit onderhaar houdt de lucht

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Cursus Spinnen. Materiaal Spinstok en spintol: In ontwikkelingslanden wordt nu nog steeds gesponnen met spinstok of spintol.

Cursus Spinnen. Materiaal Spinstok en spintol: In ontwikkelingslanden wordt nu nog steeds gesponnen met spinstok of spintol. Cursus Spinnen Geschiedenis Een draad draaien geeft meer stevigheid aan een draad. Zeker en vast hebben de prehistorische mensen dat ook ondervonden. En net als in onze moderne tijd bedachten ze ook technieken

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Uitleg over Zuid-Afrika

Uitleg over Zuid-Afrika Uitleg over Zuid-Afrika Thomas: In de tekening zie je de vlag van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika spreken ze veel talen: Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans. Wij hebben in België 308 steden maar in Zuid-Afrika

Nadere informatie

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - BVP 1789 - Hint Music 2013

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden  - BVP 1789 - Hint Music 2013 januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - Winterwoorden 1 Als het winter is geworden, zijn de wolken dik en grijs. Al het water is bevroren. Op de sloten ligt

Nadere informatie

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht Beschuit met muisjes Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij Handleiding voor de leerkracht Inhoudsopgave blz. 1 Inleiding 3 2 Doelstelling 3 3 Voorbereiding op school 4 4 Voorbereidende bijeenkomst

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek Les 1 De beek: De berg: De top: Het dal: De kust: De duin: Het zand: De woestijn: Het oerwoud: Een beek is een smal riviertje. Een beek is niet diep. Een beek stroomt van de berg af naar beneden. Een berg

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

( en in de stallen ) van de kinderboerderij

( en in de stallen ) van de kinderboerderij Ernie op het Erf ( en in de stallen ) van de kinderboerderij Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2011 Het is eind november, vroeg in de morgen

Nadere informatie

Participatie leerlingen lager

Participatie leerlingen lager Participatie leerlingen lager Topantwoorden fotoreeksen De Wonderfluit 28/03/2011 46 leerlingen 1. Sferen veel plekjes (37) heuvelachtig (9) op heuvels kan je lopen. In de struiken kan je je goed verstoppen

Nadere informatie

Leven onder de grond. Wie woont onder de grond? Stel vragen: Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot?

Leven onder de grond. Wie woont onder de grond? Stel vragen: Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot? Leven onder de grond Wie woont onder de grond? Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot? Waarom zouden sommige dieren onder de grond wonen? Noem zoveel mogelijk dieren die

Nadere informatie

Handleiding. Boerderijles

Handleiding. Boerderijles Handleiding Boerderijles Groep 5/6 Mei/juni 2010 1. Inleiding 1.1 Algemene doelstelling De boerderijles is bedoeld voor leerlingen uit groep 5 en 6. Deze les vindt plaats op stadsboerderij Het Buitenbeest.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 In de kinderboerderij zagen jullie ontgetwijfeld heel wat dieren. Je moest er zelfs opdrachten bij maken. Herinner je je nog welke opdrachten

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Koordje draaien. Pom Pom:

Koordje draaien. Pom Pom: Koordje draaien Verschillende kleuren en soorten wol of andere soorten draad, schaar, meetlint, pen, deurknop of een assistent. Probeer verschillende variaties koord uit voor je materiaal kaart: 1 dun,

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand VOEL! KLEUTERS Vlinderen kaart zon/wolk --> in zijvak hand De begeleider kiest een open plek met bloemen. De kinderen zijn vlinders die rondfladderen in het grasland. Vlinders hebben de warmte van de zon

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt.

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt. [Junior Winkler Prins online; lemma paard ] paard Paarden zijn hoefdieren. Er zijn verschillende rassen gefokt als rij- en trekdier. Er komt nog één soort in het wild voor. Ook de ezels en en zebra s zijn

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

Onderbouw. Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij. Speurtocht Op handen en voeten. Op schoolreisje naar Zorgvrij

Onderbouw. Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij. Speurtocht Op handen en voeten. Op schoolreisje naar Zorgvrij Onderbouw Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij Onderwerp In deze tijd zijn er op Zorgvrij veel jonge dieren. De kinderen kunnen met de begeleiders (zelf voor de begeleiding zorgen a.u.b!) gebruik maken

Nadere informatie

Thema van de maand September 2009

Thema van de maand September 2009 Thema van de maand September 2009 "Een goede huisvesting voor je ezel" Omdat wij zelf druk bezig zijn om het voor onze meiden allemaal in orde te maken, wil ik deze maand verder ingaan op het thema huisvesting.

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk

Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk Vlinders worden meestal geasocieerd met het voorjaar, maar deze tas is geinspireerd op de Blauwe Morpheus met zijn diepe blauwe kleuren.

Nadere informatie

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik Paarden Het bestaan van paarden Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Rivierenhof. Dit is een kinderboerderij in Antwerpen waar ik veel dieren zal kunnen zien. Veel

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie