De belangrijkste geconstateerde risico s zijn: De belangrijkste geconstateerde risico s zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De belangrijkste geconstateerde risico s zijn: De belangrijkste geconstateerde risico s zijn:"

Transcriptie

1 Samenvatting Op verzoek van een vervoerder Openbaar Vervoer (hierna te noemen OV) heeft Arbo Unie een Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (hierna afgekort als RI&E) uitgevoerd met daaraan gekoppeld een Plan van Aanpak voor de verschillende rayons en stallingen verdeeld over Nederland. Deze RI&E brengt veiligheids-, en gezondheidsrisico s van de arbeid in kaart, als mede de eventuele tekortkomingen in het gevoerde arbeidsomstandigheden beleid. Voor de fysieke rondgang op de vestigingen wordt een beoordeling gemaakt op basis van enerzijds het risico en anderzijds het effect van aanwezige beheersmaatregelen. In het onderstaande schema ziet u hiervan de uitwerking. Inhoudsopgave Samenvatting 1 Inleiding en werkwijze Methode RI&E Opbouw van de Excelsheet Vervolg procedure definitieve rapportage 9 Bijlage 1. Overzicht onderzochte Arbo-aspecten 10 Bijlage 2. Beoordelingsmethodiek Fine & Kinney 1 Samenvatting Op verzoek van een vervoerder Openbaar Vervoer (hierna te noemen OV) heeft Arbo Unie een Risico- Inventarisatie en Evaluatie (hierna afgekort als RI&E) uitgevoerd met daaraan gekoppeld een Plan van Aanpak voor de verschillende rayons en stallingen verdeeld over Nederland.

2 Deze RI&E brengt veiligheids-, en gezondheidsrisico s van de arbeid in kaart, als mede de eventuele tekortkomingen in het gevoerde arbeidsomstandigheden beleid. Voor de fysieke rondgang op de vestigingen wordt een beoordeling gemaakt op basis van enerzijds het risico en anderzijds het effect van aanwezige beheersmaatregelen. In het onderstaande schema ziet u hiervan de uitwerking. Samenvattend kan er worden geconcludeerd dat er bij Een vervoerderov veel aandacht is voor arbeidsomstandigheden. Dit geldt zowel voor de chauffeurs als de leidinggevenden. Wat opvalt, is dat er grote verschillen zijn tussen de rayons. Dit wordt mede veroorzaakt doordat veel maatregelen gebaseerd zijn op persoonlijk initiatief of vanuit initiatieven uit het verleden. Mede gezien de zeer vele veranderingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden is de centrale aansturing op het gebied van arbeidsomstandigheden niet altijd even duidelijk. Van veel aspecten die centraal geregeld worden heeft men, als gevolg van niet altijd even heldere communicatielijnen, geen of onvoldoende kennis en inzicht. Daarnaast ontbreekt vaak bij de individuele initiatieven de borging. Momenteel is de taak van een centrale preventiemedewerker neergelegd bij het hoofd personeelszaken. Dit is onvoldoende bekend in de organisatie. Het wordt dan ook aanbevolen om goed af te bakenen wat er centraal door de preventiemedewerker wordt opgepakt en wat men in de rayons zelf moet regelen. De belangrijkste geconstateerde risico s zijn: De belangrijkste geconstateerde risico s zijn: - Trillingsbelasting, met name op moeilijke trajecten. - Kennis en motivatie chauffeurs met betrekking tot juiste zithouding. - Zware psychosociale belasting bij de rayonmanagers. - Vaststellen minimale voorzieningen op eindpuntlocaties. - Ontbreken van een duidelijk scholingsplan met periodieke herhalingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. - Het veelvuldig ontbreken van periodiek werkoverleg. - Leeftijdsopbouw van de populatie chauffeurs. - Toezicht en instructie op ingehuurde partijen voor wasstraat en tanken. - Ten slotte vergt de sociale veiligheid continue aandacht.

3 Nader onderzoek Voor de rayons/stallingen is er op basis van de op dit moment geconstateerde risico s geen nadere inventarisatie van toepassing. Indien er concrete aanwijzingen/ signalen optreden dan kan desgewenst een aanvullend onderzoek plaatsvinden. Advies preventietaken Preventiemedewerker dient over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om de opgedragen taken te kunnen uitvoeren. Wat hierbij onder voldoende wordt verstaan, dient te worden ontleend aan de RI&E. Op grond van een uitgevoerde RI&E dienen de preventietaken gericht te zijn op de volgende gevaargebieden (bron AI-1 Arbo- en verzuimbeleid): 1. Arbozorg- en organisatie van de arbeid. 2. Bedrijfshulpverlening. 3. Inrichting arbeidsplaatsen. 4. Gevaarlijke stoffen en biologische agentia. 5. Beeldschermwerk. 6. Fysische factoren. 7. Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden. 8. Functie-inhoud, werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting. 9. Werk- en rusttijden. Op basis van deze RI&E dienen de preventietaken in ieder geval gericht te zijn op: - Veiligheid (agressie en ) - BHV - Fysieke belasting - Beeldschermwerkzaamheden Psychosociale arbeidsbelasting (welzijn) en nadere inventarisatie In deze RI&E is geen welzijnsonderzoek uitgevoerd. Opgemerkt dient te worden dat deze RI&E zonder nadere inventarisatie op het gebied van PSA niet compleet is. In de RI&E treft u wel enkele opmerkingen/knelpunten op het gebied van welzijn. Het aspect psychosociale arbeidsbelasting wordt gedekt door de rapporten vanuit de Een vervoerdergezondheidmonitor.

4 1 Inleiding en werkwijze 1.1 Methode RI&E Het doel van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (hierna afgekort als RI&E) is het inventariseren en evalueren van de risico s bij de werkzaamheden die worden verricht bij Een vervoerderov binnen de verschillende rayons op de vestiging/stalling: Kampen Emmeloord Zwartsluis Lelystad Wageningen Woerden Schoonhoven Amersfoort Zeist Almere Haven Almere Buiten Schiphol/Lisse sse Uithoorn Zaa ndam He Alkmaar lle voe ts luis Middelburg* Haamstede* Wemeldinge* St. Maartensdijk* Terneuzen* Een vervoerderrail Amersfoort - Ede * Voor het Rayon in Zeeland geldt dat hier in 2015 nog een aanvullende rondgang nodig is omdat op het moment van de RI&E er een nieuwe concessie binnen was. Hierdoor zullen er forse wijzigingen in dit rayon plaatsvinden. Er is gebruik gemaakt van de branche RIE-methode, namelijk de RI&E Besloten busvervoer. Hierin komen zowel de risico s op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn als de mogelijke tekortkomingen in het arbeidsomstandighedenbeleid aan de orde. De methode is aangevuld met de onderdelen zoals vermeld in de ABRIE-methode (Algemene Bedrijfsverkenning Risico-Inventarisatie en Evaluatie). De methode omvat een documentenonderzoek, interviews zowel met het management, OR en RC als met diverse (groepen) medewerkers en een rondgang over de verschillende stallingen, inclusief representatieve eindpunten. De gegevens die naar voren komen tijdens de interviews zijn geverifieerd met de praktijk. De resultaten worden getoetst aan de huidige Arbowetgeving en Arboregelgeving. Het welzijnsaspect is in dit onderzoek niet in kaart gebracht. Door het bedrijf ter beschikking gestelde documenten: Door de RC ter beschikking gestelde documenten: RI&E Workshop Infoxx Convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer IJzelproces gezondheidsonderzoek Trillingsonderzoek Een vervoerdernovember 2008 Overzicht eisen arbeidsomstandigheden kantoren & werkruimten Explosie veiligheidsdocument 2011 RI&E Mobiel + PVA 2013 Veiligheidsmonitor 2013 VGM checklist Beleid Een vervoerderbno versie 3 BHV integraal overzicht -

5 Datum bespreking Gesprekspartners: Conceptrapport en plan van aanpak Datum conceptrapport Kopie eindrapport aan 1.2 Opbouw van de Excelsheet De rapportage in de Excelsheet is opgebouwd uit de volgende onderdelen: Nummer Onderwerp Subonderwerp Kritische succesfactoren Stalling adres Knelpunt omschrijving Risicoscore Prio Een vervoerder Maatregelen rayon/stalling ten behoeve van het te behalen resultaat Maatregelen Een vervoerderten behoeve van het te behalen resultaat Verantwoordelijke Datum gereed Evaluatie genomen maatregel De Excelsheet is zo uitgewerkt dat op ieder kolom apart geselecteerd kan worden (klik hiervoor op de button bovenaan de kolom). Er kan geselecteerd worden op onderwerp, subonderwerp of op risicoscore. Het voordeel hiervan is dat er snelle selecties gemaakt kunnen worden (alle risico s 1 bovenaan de Excelsheet). Op onderdelen waar geen knelpunten zijn aangetroffen is geen tekst opgenomen. Deze onderdelen worden bij selectie op bijvoorbeeld risicoscore onderaan geplaatst. Aangetroffen knelpunten worden op deze niveaus beschreven, evenals de te nemen maatregelen op rayon/stalling of Een vervoerderniveau ten behoeve van het te verkrijgen resultaat.

6 De risicoscores zijn opgesteld volgens het systeem van Fine en Kinney (zie bijlage 3). Een score 1 betekent een belangrijk risico een score 3 betekent dat het risico wellicht aanvaardbaar is. Een risicoscore 4 moet gezien worden als een punt dat belangrijk is om te beschrijven en goed geregeld is. Voor Een vervoerderov algemeen en per rayon/stallingen zijn verschillende tabbladen aangemaakt. Het onderscheid is aangebracht zodat het Plan van Aanpak eenvoudiger geselecteerd en uitgewerkt kan worden op rayon/stalling niveau. 1.3 Vervolg procedure definitieve rapportage Als vervolg op deze RI&E vereist de Arbowet van Een vervoerderde volgende acties: 1. Bespreek het definitieve rapport met de OR/RC. 2. Stel de medewerkers in de gelegenheid om van de inhoud van dit rapport kennis te nemen. 3. Vul het Plan van Aanpak in en overleg dit met de OR/RC. In het Plan van Aanpak wordt beschreven welke maatregelen moeten worden getroffen, binnen welk tijdsbestek één en ander wordt gerealiseerd en wie verantwoordelijk is voor het treffen van genoemde maatregelen. Arbo Unie heeft het Plan van Aanpak direct gekoppeld aan de inventarisatie. 4. De werkgever voert de in het Plan van Aanpak genoemde maatregelen, volgens de planning die is aangegeven, uit. 5. Geadviseerd wordt periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks een rapportage over de voortgang van het Plan van Aanpak op te stellen. Stel indien nodig een Arbostuurgroep op voor de borging. Arbo Unie kan u in het vervolgtraject ondersteunen c.q. adviseren bij het verder invullen van het Plan van Aanpak.

7 Bijlage 1. Overzicht onderzochte Arbo-aspecten Er is aandacht besteed aan alle punten zoals genoemd in bijlage I van het Arbo- Informatieblad 1 (AI-1). De onderwerpen zijn onderverdeeld in de hieronder genoemde hoofdonderwerpen en zijn nader uitgewerkt in tabel 2. Deze aandachtspunten komen overeen met de onderwerpen zoals die zijn genoemd in het Arbobesluit aangevuld met de onderdelen zoals benoemd in de Arbocatalogus Besloten busvervoer. Risico s op het gebied van veiligheid gezondheid en welzijn Arbozorg en organisatie van de Arbeid Bedrijfshulpverlening Fysieke belasting Persoonlijke beschermingsmiddelen Werk- en rusttijden Agressie en Fysische factoren Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden Inrichting arbeidsplaatsen Gevaarlijke stoffen en biologische agentia Functie-inhoud en werkdruk en werkplezier (beperkt zoals reeds aangegeven)

8 Een vervoerderbeleidsonderdelen Nummer Onderwerp Subonderwerp 1 Algemeen Arbobeleid Protocollen/ Kritische succesfactoren Knelpunt Er is binnen Een vervoerderarbobeleid aanwezig. Diverse protocollen en zijn centraal ontwikkeld en worden binnen de rayons toegepast. Voor chauffeurs zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden vastgelegd en de werkgever houdt toezicht op risicovolle werkzaamheden. Arbeidsomstandigheden is een vast agendapunt van zowel de OR als de RC's. Aandachtspunten zijn (nog) inrichting eindpunten, bussen ergonomie + zithouding chauffeurs, spiegelafstelpunten. Risico Prio De vervoerder Maatregel afdeling t.b.v. het te behalen resultaat Maatregel Een vervoerdert.b.v. het te behalen resultaat 3 Continueer beleid Zorg continu vanuit centraal dat aanpassingen van protocollen/ geïmplementeerd worden in de rayons. Verantwoordelijke Evaluatie genomen t l Datum Gereed

9 2 Algemeen Rookbeleid en alcoholen drugsbeleid Protocollen/ Er zijn duidelijke afspraken omtrent roken. Er mag zowel op de vestigingen (behalve op specifiek ingerichte rookplaatsen, veelal buiten), eindpunten en in de voertuigen niet gerookt worden. Ook is er een duidelijk alcohol- en drugsbeleid aanwezig, waarin een duidelijke procedure is opgenomen voor hulpaanbod aan medewerkers met alcohol- /drugsproblemen. Onbekend is of iedereen op de hoogte is van de feiten over alcoholgebruik. 4 Verzorg in een werkoverleg voorlichting over alcoholgebruik. Verzorg voorlichtingsprogramma over alcoholgebruik en koppel dit terug naar de rayons. 3 Algemeen Verzuimbeleid en beroepsziekten Protocollen/ Er is verzuimbeleid, inclusief verzuimreglement aanwezig. Ook vindt registratie + analyse van de verzuimcijfers plaats. Dit gebeurt zowel landelijk als op rayonniveau. Leidinggevenden onderhouden contact met de zieke medewerkers en reintegratieplannen worden opgesteld. Per rayon/stalling is ongeveer 1 dag per 1-2 weken een bedrijfsarts aanwezig voor advisering, begeleiding en het houden van SMO. Ook zijn er intern/extern casemanagers benoemd per rayon. Terugkoppeling naar de OR over verzuimcijfers vindt plaats. Verzuimcijfers worden vooral bepaald door langdurig verzuim met diverse oorzaken. Er is een aantoonbaar verschil in verzuim tussen de diverse rayons. Gemiddelde leeftijdsopbouw ligt rond de 53 jaar. Aandachtspunt bij re-integratie en terugkeer in eigen werk van de chauffeurs is de vertraging bij de CBR uitspraken. Hierdoor wordt het verzuimcijfer nadelig beïnvloed en de verzuimkosten verhoogd. Tevens legt dit druk op de andere chauffeurs en de betrokkene. Verder wordt er vanuit de OR aangegeven dat zij meerdere signalen ontvangen dat er al in het 1e jaar verzuim gestuurd wordt op 2e spoor waardoor zij ervaren dat medewerkers niet "altijd de kans" krijgen om in hun eigen werk terug te keren. 3 Continueer gemaakte afspraken en houd aandacht voor het onderwerp. Inventariseer en analyseer op het hoofdkantoor de "gevallen in de rayons" waar het CBR een vertragende factor is in de re-integratie. Bereken hierbij de kosten en ga aan de hand daarvan in gesprek met het CBR en branche om dit te verbeteren.

10 4 Algemeen Functioneringsgesprekken Protocollen/ Jaarlijks wordt er in de rayons met de medewerkers een functioneringsgesprek gevoerd. Deze bevat vier onderdelen: verzuim, kwaliteit, gedrag en opleiding. 4 Continueer gemaakte afspraken. 5 Algemeen Interne deskundigheid, preventiemedewerker, Arbo spreekuur aanwezig en op welke beleidsgebieden Binnen Een vervoerderis er landelijk een preventiemedewerker benoemd. Deze is in het land onvoldoende bekend. Tevens zijn er per rayon/stalling medewerkers aanwezig met bepaalde deskundigheid. Zo is de rayonmanager en/of logistiek manager aanspreekpunt voor de verschillende onderdelen. Verder is de BHV goed geregeld. Daarnaast kan men, indien gewenst, via het hoofdkantoor gebruik maken van verschillende interne en externe deskundigen zoals een Arbo-/verzuimcoördinator, KAMV coördinator, ergonoom e.d. 3 Zorg voor een betere bekendheid van de preventiemedewerker, inclusief haar taken en bevoegdheden. Zorg er daarnaast voor dat er per rayon/stalling een medewerker is die de lokale preventietaken oppakt en die de centrale adviezen van de landelijke preventiemedewerker naar de regio vertaalt. Maak landelijke afspraken over inzet + betrokkenheid RC's bij de interne VGM-check. Zorg voor terugkoppeling naar de vestigingen en RC's van de (landelijke) RI&E en betrek hen bij de uitwerking van het Plan van Aanpak op vestigingsniveau.

11 6 Algemeen VGM- check, RI&E aanwezig en op welke beleidsgebieden Jaarlijks wordt er een interne VGM-check uitgevoerd op de vestiging/rayon. Deze wordt uitgevoerd door de landelijke veiligheidscoördinator, samen met de logistieke manager van de vestiging/rayon. De rayonmanager is hiervoor verantwoordelijk. Er is momenteel een nieuw uitvoeringsprotocol. Soms wordt de uitvoering gedelegeerd naar de RC's. Er is niet altijd standaard een terugkoppeling van het resultaat naar de betreffende RC's. Bij de uitvoering van de huidige RI&E zijn zowel de OR als de RC's betrokken. 3 Maak landelijke afspraken over de naleving van het protocol bij de interne VGMcheck. Zorg ook voor terugkoppeling naar de vestiging/rayon en betreffende RC's van de (landelijke) RI&E en betrek hen bij de uitwerking van het Plan van Aanpak op vestiging/rayonniveau. 7 Algemeen PMO-beleid chauffeurs Protocollen/ Voor de chauffeurs geldt dat zij een medische keuring moeten ondergaan bij verlenging van hun rijbewijs D. Dit is nu nog 1x per 10 jaar maar voor de rijbewijzen afgegeven op of na 19 januari 2013, geldt dat deze 5 jaar geldig zijn en dat men dus 1x per vijf jaar moet worden gekeurd. Vanuit de Wet Personenvervoer artikel 74 moet en chauffeur elk vijf jaar, drie jaar of één jaar (afhankelijk van de leeftijd) een keuring ondergaan. Een vervoerderhanteert keurig deze eisen. De keuringen worden niet uitgevoerd door de vaste bedrijfsarts, die de verzuimbegeleiding op de vestiging houdt maar door een andere Arbo-arts. Naast de verplichte keuringen is er nu, sinds een jaar, een start gemaakt met, op vrijwillige basis, CGM (De vervoerdergezondheids Monitoring) waarin de chauffeurs diverse zaken kunnen aangeven op het gebied van gezondheid en werk. In de praktijk blijkt dat dit nog niet voldoende is bekend men heeft in de rayons geen zicht op planning, voortgang en resultaten. Waardoor men ook niet goed weet wat de CGM inhoudt. 2 Zorg vanuit het hoofdkantoor + vanuit de COR dat er meer aandacht wordt besteed in de rayons aan de communicatie en het inzetten van het CGM.

12 8 Algemeen PMO-beleid Kantoor en management Protocollen/ Voor de kantoormedewerkers, inclusief planning en service en security medewerkers is onduidelijk of er afspraken zijn gemaakt met betrekking tot een PMO of CGM. Gezien de verschillende risico's is dit wel te adviseren. Hierbij moet o.a. gedacht worden aan werkdruk, beeldschermwerk. Vanuit sommige rayons wordt wel aangegeven dat beeldschermwerkers wel in de gelegenheid worden gesteld om een oogonderzoek te ondergaan. Voor leidinggevenden (management) zijn geen afspraken gemaakt met betrekking tot een PMO. 2 Stel aan de hand van de RI&E voor deze functiegroep een PMO (Periodiek Medisch Onderzoek) op. Stem dit af met de bedrijfsarts en de OR/RC. Besteed aandacht aan het PMO (Periodiek Medisch Onderzoek) met name in het kader van duurzame inzetbaarheid. Betrek hierbij ook de OR/RC. Arbo Unie kan u zo nodig ondersteunen bij het uitwerken van dit onderwerp. 9 Algemeen Ongevallenbeleid Protocollen/ Er is een duidelijk ongevallenbeleid. Arbeidsongevallen, schades en ook letselongevallen derden (passagiers) worden landelijk gemeld, geregistreerd en geanalyseerd door de afdeling Risk Management. Per jaar wordt binnen Een vervoerdertotaal een veiligheidsmonitor opgesteld, waarin OV apart is benoemd. Ook wordt in de veiligheidsmonitor aandacht besteed aan sociale veiligheid, trends, BHV, VGM inspectie en de gehouden interne en externe veiligheidsonderzoeken. Terugkoppeling vindt plaats naar OR. Ernstige bedrijfsongevallen worden ook gemeld aan de Arbeidsinspectie. Analyse en terugkoppeling naar de betreffende rayon/stalling/rc vindt niet altijd plaats (bijvoorbeeld oplossing gemeente Amstelveen na ongeluk). Wel houden in de rayons sommige verbeterteams zich bezig met onderwerpen in kader van sociale veiligheid. 3 Zorg consequent voor gerichte terugkoppeling naar de betreffende rayon en/of RC. Stroomlijn de conclusies en aanbevelingen vanuit de verschillende verbeterteams naar de rayons. Promoot ook het melden van bijnaongevallen ter voorkoming van.

13 10 Algemeen Psychosociale arbeidsbelasting Protocollen/ Beleid ongewenst gedrag (agressie, en seksuele intimidatie) is binnen Een vervoerdergoed geregeld. Er is een procedure voor en een interne vertrouwenspersoon. Deze is bekend. Incidenten kunnen gemeld worden via leidinggevende, zo nodig via RC. Aandacht wordt gevraagd voor "gedragsregels chauffeurs". Chauffeurs krijgen de mogelijkheid om jaarlijks via E- learning te worden bijgeschoold, onduidelijk is hoe de borging is geregeld. Daarnaast wordt vanuit de OR aandacht gevraagd voor borging en analyse van de landelijke meldingen. Dit is bij hen niet bekend. Aangegeven wordt dat er vanuit de leiding (rayon) voldoende aandacht is voor hoge werkdruk en stress bij chauffeurs. Landelijk wordt discussie gevoerd ter attentie van werkdruk/werkstress. Onderwerpen zijn keertijd, hersteltijd, afloop- en overlooptijd. 3 Zorg vanuit centraal jaarlijkse voor analyse en terugkoppeling van incidenten en inzet vertrouwenspersoon naar de vestigingen en OR. Zorg er ook voor dat er vanuit de rayonmanager een sterke stimulans uit gaat naar het inschakelen van de vertrouwenspersoon door de chauffeurs, zodat de hoge drempel richting vertrouwenspersoon verlaagd wordt. 11 Psychosociale arbeidsbelasting Leidinggevenden Tijdens de RI&E is het opgevallen dat de werk- en prestatiedruk op de rayonmanagers hoog to zeer hoog is. Dit vindt mede zijn oorzaak in enerzijds de vele veranderingen binnen Een vervoerderen anderzijds de vele veranderingen als gevolg van concessie eisen en veranderingen. De managers geven in algemene zin aan dat hier onvoldoende aandacht voor is. Tevens valt het op dat als gevolg van veelvuldige overplaatsingen er veel rayonmanagers zijn die langdurig grote tot zeer grote afstanden moeten afleggen qua woon werkverkeer. Dit is naast de reeds genoemde hoge werkdruk onwenselijk. 2 Beleidsmatige aandacht voor de hoge werkdruk van de rayonmanagers. Nader intern onderzoek is gewenst om te onderzoeken welke factoren hun werkdruk kunnen verminderen. Daarnaast is er aandacht nodig voor vroegtijdige signalen van burn out.

14 12 Algemeen Sociale veiligheid Protocollen/ Vanuit de RC's is er een duidelijk vraag/behoefte voor het onderwerp sociale veiligheid. Hierbij denkt men aan inrichting en directe omgeving van eindpunten, aanwezigheid van geld op de bussen etc. 2 Besteed meer aandacht aan de specifieke punten zoals benoemd door de RC's ter attentie van sociale veiligheid. 13 Algemeen PBM, kleding/ uitrustingbeleid Protocollen/ Voor de buschauffeurs en de medewerkers service/veiligheid is bedrijfskleding geregeld, inclusief onkostenvergoeding voor reiniging. Voor wat betreft het verstrekken van PBM en veiligheidsmiddelen is er geen eenduidig beleid en wordt hier binnen de rayons verschillend mee omgegaan. Bijvoorbeeld in de rayons Alkmaar, Velsen, Zaandam, Haarlem, Schiphol krijgen de MERS standaard veiligheidsschoeisel en veiligheidskleding, inclusief instructie aangeboden terwijl dit voor andere rayons (Hoorn, Uithoorn) weer niet geldt. (Hierbij is er bovendien de vraag of veiligheidsschoenen voor de functie van de MER noodzakelijk zijn). Een ander aandachtspunt zijn de signaleringshesjes voor chauffeurs. Onduidelijk is of deze wel/niet standaard worden verstrekt. Ook draait er nu een pilot in rayon Haarlem ter attentie van gebruik van andere tassen/trolley welke niet bekend is bij HRM/OR kledingcommissie. 2 Zorg ervoor dat de bussen zijn voorzien van een veiligheidshesje zodat de chauffeur bij een calamiteit buiten de bus goed zichtbaar is en geef hierover gerichte instructie. Zorg voor eenduidigheid ten aanzien van verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen. Geadviseerd wordt om dit standaard op te nemen in het beleid. Vraag input vanuit het/de rayon(s) waar pilot(s) draaien met betrekking tot aanpassing/verandering kleding/uitrusting. Evalueer de pilots, samen met de kledingcommissie en maak vervolgens hierop beleid. Zorg voor eenduidigheid richting de rayons + zorg voor borging. Betrek bij de pilot tassen/trolley ook het onderwerp fysieke belasting.

15 14 Algemeen Communicatie Protocollen/ Onderlinge communicatie binnen de rayons wordt als goed ervaren. Er zijn voldoende overlegmomenten en de chauffeurs worden op de hoogte gehouden van bedrijfsresultaten e.d. Geen knelpunten gehoord ten aanzien van onderlinge sfeer en relaties binnen een rayon. Ook geeft men aan dat het een goede ontwikkeling is dat er steeds meer overleg plaatsvindt met gemeentes over eventuele knelpunten/aanpassingen op de lijnen. Wel bestaat er vanuit de rayons meer behoefte aan goede terugkoppeling/betere communicatie vanuit het hoofdkantoor en de OR. Veel communicatie wordt via internet of schriftelijk gedaan. Het blijkt echter dat dit onvoldoende overkomt bij de chauffeurs. Tijdens de rondgangen en gesprekken in de verschillende rayons blijkt bovendien dat er veelvuldig wisseling plaatsvindt in rayon/vestiging leiding, waardoor continuïteit met betrekking tot eerder genoemde punten ook onder druk kan komen te staan. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de rayons nu veelvuldig zelf het "wiel aan het uitvinden" zijn i.p.v. dat m maakt van al aanwezige informatie vanuit het hoofdkantoor. 2 Zorg dat het onderwerp communicatie/ verstrekken van bedrijfsinformatie vanuit het hoofdkantoor en de OR richting de rayons en de RC's wordt verbeterd. Vraag in de rayons op welke behoeft er is en zet hiervoor een heldere structuur op. Denk hierbij aan meer mondelinge communicatie via bijvoorbeeld het werkoverleg. Zorg tevens voor borging en evaluatie.

16 15 Algemeen Voorlichting Protocollen/ Niet alle OV chauffeurs krijgen structureel gerichte bedrijfstraining over de risico's van het werk. Vanaf 1 juni 2015 moeten alle chauffeurs aan code 95 voldoen. Er is onvoldoende zich of de chauffeurs de trainingen volgen of gevolgd hebben. Naast eventuele BHV/LEH trainingen krijgen zij veelal schriftelijke voorlichting via intranet, gericht op BHV/LEH, omgang lastige klanten/agressie, de Engelse taal, rekenen e.d. Daarnaast krijgen zij gerichte rijtraining op zuinig/veilig rijden. De overig chauffeurs krijgen deze trainingen/voorlichting niet, terwijl er wel behoefte aan is. Voor medewerkers op kantoor bestaat de mogelijkheid om via intranet gericht beeldschermvoorlichting in te zien. Vanuit de RC's wordt aangegeven dat, behalve het aandachtspunt voor de niet code 95 chauffeurs, er ook ten aanzien van de gegeven voorlichting/instructie behoefte bestaat om bepaalde schriftelijke instructie meer uit te breiden/verdiepen. Hierbij gaat het om zitinstructie, agressietraining maar ook gerichte instructie ter attentie van het vastzetten van rolstoelen. 2 Zorg ervoor dat alle chauffeurs gerichte training/onderricht krijgen. Stel een trainingsmatrix op zodat er een overzicht is over welke trainingen men moet krijgen. Daarnaast kan er in de trainingsmatrix worden aangegeven wat de periodiciteit van de trainingen moet zijn en wanneer een chauffeur weer aan de beurt is voor een training Zorg ervoor dat alle chauffeurs gerichte training/onderricht krijgen. Aanvullende onderwerpen zijn: zitinstructie, vastzetten van rolstoelen. 16 Algemeen Voorlichting/ opleiding Protocollen/ Ten aanzien van nieuwe chauffeurs; deze krijgen gerichte opleiding vanuit de rayons door een mentorchauffeur (meestal 3 weken). De mentorchauffeur bepaalt wanneer zij zelfstandig kunnen gaan rijden of nog extra ondersteuning behoeven. Momenteel zijn er signalen dat door de nieuwe structuur met flexrayons, er te weinig tijd wordt ingepland voor het instrueren/opleiden van nieuwe chauffeurs. Onduidelijk is waardoor dit komt. 3 Zoek intern uit of deze signalen van toepassing zijn en waardoor dit wordt veroorzaakt.

17 17 Algemeen Voorlichting LEH/BHV buschauffeurs Protocollen/ Buschauffeurs krijgen in hun opleiding en in kader van code 95 een training LEH/BHV. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat alle chauffeurs in de bussen exact weten waar de blusmiddelen en de EHBO-trommel zich bevinden. Tijdens de RI&E bleek in de praktijk dat dit niet altijd het geval was. Soms wist de chauffeur echt niet waar hij/zij de blusser en/of de EHBO-trommel aan boord kon vinden. 2 Zorg ervoor dat alle chauffeurs gerichte training/onderricht over dit onderwerp krijgen. Zorg, dat zij ook gericht training in de praktijk krijgen. Houd hierbij rekening met de indeling van de verschillende bussen en met de verschillende blusmiddelen. Pas de structuur dusdanig aan dat genoemde knelpunten worden aangepakt. 18 Algemeen Overleg Protocollen/ Binnen de rayons vindt verschillende overleggen plaats. Hierbij gaat het om 1x per 2 weken overleg leidinggevenden, 1x per maand overleg tussen RC en leiding. Specifiek werkoverleg voor chauffeurs vindt nog niet overal plaats. Wel bestaat de mogelijkheid voor individueel overleg/afstemming tussen chauffeur met planner (bepaalde stallingen) en/of leiding. Arbeidsomstandigheden is een vast agendapunt in de verschillende overleggen. Binnen de rayons (bijvoorbeeld Uithoorn) wil men het gezamenlijke werkoverleg weer gaan opstarten. Daarnaast bestaan er in de rayons verbeterteams. Zij houden zich met verschillende onderwerpen bezig, wel gericht op Arbo en kwaliteit. 3 Peil de behoefte voor gezamenlijk chauffeursoverleg en start deze op. Maak hierbij agenda+ notulen. Bespreek met de OR al de genomen initiatieven vanuit de verschillende rayons ter attentie van werkoverleg en kwaliteit. Creëer een systeem zodat de rayons ook van elkaar kunnen leren/ oplossingen kunnen inzien.

18 19 Algemeen Bijzondere groepen (ouderen) Protocollen/ Er wordt binnen Een vervoerderov een (beperkt) ouderenbeleid gevoerd. Zo is er voor chauffeurs boven de 50 jaar, de 50+ regeling. Verder is er de 60+ regeling. Vanuit de rayons wordt er door de RC's aangegeven dat er veel problemen zijn ter attentie van de middag-/avonddienst door met name de oudere chauffeurs (55+). Zij ervaren de dienst als zwaar en hebben ook meer moeite om te herstellen. Gevolg is oververmoeidheid en uitval. Men ervaart geen duidelijk ouderenbeleid vanuit centraal. Wel probeert men veel binnen de rayons op te lossen. 2 Zorg vanuit centraal voor een ouderenbeleid OVbreed. Betrek daarbij de OR en de rayons. 20 Algemeen Bijzondere groepen (ouderen, jongeren, niet Nederlands sprekenden, inleen/uitzendkrachten, leerlingen, stagiaires, vrijwilligers, zwangeren) Protocollen/ Voor zwangere chauffeurs worden er op individuele basis afspraken gemaakt. De bijzondere groepen; jongeren en niet Nederlandssprekenden zijn niet van toepassing. In sommige rayons wordt in de zomerperiode veel met uitzendkrachten/inleners gewerkt. 4 Continueer gemaakte afspraken ten aanzien van bijzondere groepen. Ga na of er standaard is opgenomen dat zwangere medewerksters worden uitgenodigd op een Arbospreekuur. 21 Algemeen Nieuwbouw-verbouw en inkoopbeleid Protocollen/ Vanuit werknemers (RC) is, afhankelijk van de vestiging, directe input ten aanzien van aanschaf kantoormeubilair, hulpmiddelen e.d. 3 Maak als rayon gebruik van het voorwerk/de beschikbare informatie die al door de verschillende (landelijke) commissies is uitgevoerd/opgesteld ter attentie van dit onderwerp. Zorg dat er een beleid ontwikkeld wordt ten aanzien van nieuwbouw/verbouw/inkoop. Structureer welke commissies erbij betrokken moeten worden zodat er sprake is van een uniform proces Een vervoerderbreed. Zorg vanuit het hoofdkantoor dat de beschikbare centrale informatie door de rayons gemakkelijk is te vinden (bijvoorbeeld via intranet).

19 22 Algemeen Inkoopbeleid bussen Protocollen/ Vanuit centraal (inkoop)wordt materiaal (bussen) aangekocht. Men maakt bij de aanschaf van voertuigen altijd gebruik van de gangbare Europese en Nederlandse normen en communiceert dit met de concessieverlenenrs. Hiervoor is o.a. een commissie aanwezig die specifieke eisen opstelt waaraan de voertuigen moeten voldoen (cabine norm etc.). De materiaal commissie van de OR is hierbij betrokken. Er wordt binnen Een vervoerdermet drie merken bussen gereden, namelijk de MAN, Mercedes en VDL. Vanuit de verschillende rayons worden diverse klachten geuit over de verschillende merken en typen bussen. De klachten hebben vaak te maken met klimaat, de zithouding van de chauffeur en met lichaamstrillingen. 2 Koppel vanuit de rayons de aanvullende knelpunten over de voertuigen terug naar het hoofdkantoor voor input aanschaf. Maak bij aanschaf van de voertuigen altijd gebruik van de ervaringen en klachten die bekend zijn. Maak hierbij gebruik van aanvullende onderzoeken en adviezen over dit onderwerp, zoals eerder uitgevoerd door o.a. Arbo Unie. Organiseer bij aanschaf van nieuwe merken/type bussen in de rayons ook voor gerichte instructies voor de chauffeurs en over de plaatsing van de BHVmiddelen.

20 23 Algemeen Lichaamstrillingen Protocollen/ De blootstelling aan lichaamstrillingen is een algemeen erkend knelpunt binnen het OV in Nederland. Binnen Een vervoerderis er een technisch beleid om trillingen voor chauffeurs zoveel mogelijk te voorkomen. Men voert in nauwe samenwerking met de leveranciers van stoelen testen en onderzoeken uit om te zoeken naar de meest optimale stoel om lichaamstrillingen te voorkomen. Onderzoeken stagneren soms omdat zoals momenteel bij een uitgebreide test met stoelen de leveranciers geen verdere verbeteringen kunnen realiseren. Daarnaast stellen concessie eisen zoals bijvoorbeeld de lage vloer eis vanaf 2006 beperkingen aan de veringsmogelijkheden van de voertuigen. De voertuigen worden bij Een vervoerderstrikt conform de eisen van de leveranciers onderhouden. Tevens worden er bij klachten van chauffeurs op korte termijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Tevens heeft men bij Een vervoerdereen helder beleid met betrekking tot vervanging van zittingen en stoelen. Desondanks is er uit diverse onderzoeken gebleken dat het nog steeds niet kan worden uitgesloten dat chauffeurs op sommige trajecten aan een hoge trillingsbelasting worden blootgesteld. Hier is een aantal oorzaken voor aan te wijzen: De kwaliteit van het wegdek inclusief snelheidsbeperkende maatregelen zoals rotondes en drempels hebben een zeer grote invloed op de trillingsbelasting. Daarnaast blijkt het rijgedrag van de chauffeur zeer fors van invloed te zijn op de trillingsbelasting. In mindere mate zien we het beperktere effect dat chauffeurs hun stoel niet goed instellen. Dit komt deels door gebrek aan kennis en deels door gebrek aan motivatie. 2 Zorg ervoor dat chauffeurs voldoende getraind en gemotiveerd zijn met betrekking tot het optimaal instellen van de stoel. Daarnaast is het van groot belang dat chauffeurs voldoende begrijpen wat de invloed van hun rijgedrag en rijsnelheid is op hun trillingsbelasting. Chauffeurs moeten hierin getraind en gemotiveerd worden. Tenslotte moeten de rijtijden ook zodanig worden vastgesteld dat de chauffeur met de gewenste rijstijl ook zijn ritten op tijd kan rijden. Als laatste is continue overleg met de wegbeheerder noodzakelijk om knelpunten te voorkomen c.q. op te heffen. De kwaliteit van het wegdek en de kwaliteit van de snelheidsbeperkende maatregelen zijn van grote invloed op de trillingen. Voor de lange termijn is er een verandering in mindset nodig bij o.a. wegbeheerders en concessieverleners. Dit kan alleen als de gezamenlijke OV bedrijven de ernst van de problematiek beter naar buiten communiceren, zodat het voor de andere partijen een onvermijdelijk issue wordt. Daarnaast zal men natuurlijk altijd alle aandacht moeten blijven houden op de ontwikkelingen in de techniek om trillingen te voorkomen. Tenslotte zal men bij het vaststellen van routes en rijtijden binnen een concessiegebied beter rekening moeten houden met de kwaliteit van het wegdek in relatie tot de haalbare rijtijd binnen een route om de trillingsbelasting voor de chauffeur tot een minimum te beperken

21 24 Algemeen Werk- en rusttijden Roosteren Protocollen/ Bedrijf houdt zich aan de werk- en rusttijden vanuit de arbeidstijdenwet. Voor de uitzonderingen is ontheffing aangevraagd. Er wordt gereden met digitale tachografen waardoor duidelijk is af te lezen of het bedrijf zich aan de regels houdt. Er wordt in principe niet overgewerkt (behalve management, deze hebben er steeds meer taken bij gekregen). Aandachts/discussiepunt is het roosteren. Er wordt met jaarroosters gewerkt, welke per seizoen in bepaalde rayons worden aangepast (bijvoorbeeld in verband met strandregeling etc.). Ook verdient de leeftijdsopbouw chauffeurs (veel ouder dan jaar) en de afvangst- en eindtijden van het rooster aandacht. Het komt regelmatig voor dat chauffeurs in een week bijvoorbeeld 's morgens vroeg starten (5 uur) en/of een dienst draaien tot 1 uur s nachts. Bij veel oudere chauffeurs breekt dit op of zij ervaren gezondheidsklachten. Daarnaast is het met name voor de oudere chauffeur belangrijk dat er voldoende toiletgelegenheid is gedurende de dag. 2 Maak jaarlijks analyses met betrekking tot haalbaarheid rijtijden en gebruik deze bij het roosteren. Zorg tevens bij het roosteren dat er voldoende rekening wordt gehouden met het tijdig pauzeren en/of het houden van een sanitaire stop. Ten aanzien van de sanitaire stop wordt geadviseerd om er voor te zorgen dat de chauffeur ongeveer iedere twee uur de mogelijkheid heeft om gemakkelijk van een toilet gebruik te kunnen maken. Indien men langer achtereen moet rijden, zonder deze mogelijkheid, bestaat het risico op concentratieverlies of de kans dat men minder/te weinig gaat drinken. Dit zou kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Gebruik bij het roosteren de criteria voor "gezond roosteren". 25 Algemeen Blootstelling Chemische stoffen DME Buschauffeurs kunnen beroepsmatig blootgesteld worden aan dieselmotoremissie (DME). Momenteel is er een landelijk brancheonderzoek gaande, waarbij de blootstelling aan DME onderzocht wordt. 3 Maak de conclusies van dit onderzoek binnen Een vervoerderbekend. Bekijk wat de uitkomsten van dit onderzoek zijn en welke consequenties dit heeft voor De vervoerder. Kijk zo nodig welke maatregelen genomen moeten worden.

22 Rayon Alkmaar Evaluatie genomen maatregel Datum Gereed Verantwoordelijke Maatregel Een vervoerdert.b.v. het te behalen resultaat Maatregel vestiging t.b.v. het te behalen resultaat Prio De vervoerder Risicoscore Knelpunt Kritische succesfactoren Subonderwerp Onderwerp Nummer 1 Agressie en 2 Agressie en Beleid ongewenst gedrag Gedragscode cliënten/ passagiers en gebruik Protocollen/ Bewustzijn/risico perceptie/ aanspreekcultuur Duidelijke bedrijfsregels ten aanzien van het onderwerp zijn aanwezig. Tevens zijn alle bussen voorzien van directe verbinding. Er zijn binnen Een vervoerderduidelijke regels opgesteld hoe om te gaan met passagiers die zich niet gedragen. 4 Continueer beleid. 4 Continueer beleid. Continueer beleid en evalueer regelmatig of de regels nog up to date zijn. Stel zo nodig bij. 3 Agressie en Training medewerkers Bewustzijn/risico perceptie/ aanspreekcultuur Een groot deel van de chauffeurs krijgen in kader van code 95 een gerichte training. De overige chauffeurs niet. 3 Zorg ervoor dat alle chauffeurs hierin periodiek worden getraind. 4 Agressie en Opvang en nazorg en gebruik Protocollen/ Protocollen aanwezig, opvang en nazorg incidenten wordt via leidinggevende verzorgd/gecoördineerd. Indien nodig wordt vertrouwenspersoon ingeschakeld. Terugkoppeling overzicht aantal incidenten (per vestiging) en inzet van vertrouwenspersoon (per vestiging) gebeurt niet jaarlijks. 3 Geen aanvullend advies. Zorg vanuit centraal jaarlijkse voor analyse en terugkoppeling van incidenten en inzet vertrouwenspersoon naar de vestigingen en OR.

23 5 Agressie en Melding en registratie en gebruik protocollen/ Incidenten worden gemeld bij leidinggevende en geregistreerd (landelijk). Verder heeft men binnen het rayon een enquête gehouden naar de sociale veiligheid. Aan de hand van de uitkomst zijn acties uitgezet. 3 Continueer beleid. Koppel uitkomst enquête terug naar hoofdkantoor zodat ook andere rayons er van kunnen leren. Zorg vanuit centraal jaarlijkse voor analyse en terugkoppeling van incidenten en inzet vertrouwenspersoon naar de vestigingen en OR. 6 Agressie en 7 Schoonmaak, hygiëne, orde en netheid 8 Schoonmaak, hygiëne, orde en netheid Alarmerings-- systemen Hygiëne richtlijnen Eindpunt Station Alkmaar Afvalbakken eindpunten Toiletten Chauffeurs kunnen goed gebruik maken van communicatiemiddelen bij agressie en. Opvolging is geregeld via ROV. Daarnaast zijn alle bussen voorzien van een camerasysteem. Deze kunnen op afstand worden uitgelezen. Beelden worden aantal dagen bewaard. Op de nachtlijn Heerhugowaard is extra toezicht aanwezig in verband met agressierisico's. Op eindpunten staan open plastic afvalbakken waarin de chauffeurs hun afval kunnen dumpen. Dit varieert van plastic bekertjes tot etenswaren e.d. Bij warm weer kan dit tot onhygiënische situaties leiden. Daarnaast ontbreekt het veelal aan geschikte asbakken zodat het rondom de eindpunten vaak vol ligt met oude peuken. Herentoiletten erg vies. Schoonmaak vindt 5x per week plaats, maar niet in het weekend. 4 Geen aanvullend advies. 2 Vervang de afvalbakken door geschikte af te sluiten afvalbakken, welke tevens goed zijn schoon te maken. Denk ook na over geschikte asbakken in verband met peuken. Besteed nog eens wat aandacht aan de onderwerpen algemene hygiëne en schoonmaak en het onderwerp voedselveiligheid. 2 Stem af met schoonmaakbedrijf en zorg ervoor dat ook in het weekend de toiletten worden schoongemaakt. 9 Schoonmaak, hygiëne, orde en netheid Eindpunt Rietschoot Toilet Er is 1 toilet aanwezig, deze is vies. CSU -boek met schoonmaakschema is niet bijgewerkt. Onduidelijk is wanneer er voor het laatst is schoongemaakt. 2 Stem af met schoonmaakbedrijf en zorg ervoor dat het toilet voldoende wordt schoongemaakt.

24 10 Rookbeleid vestiging +eindpunten 11 Fysieke belasting Busgebonden activiteiten (stoelinstelling, zittend werk) en gebruik hulpmiddelen/pbm en training Er is buiten een rookplek. Maar omdat deze niet overdekt is, wordt tevens de motorenstalling als rookruimte gebruikt (peuken op de grond). Hier is het risico op brand niet ondenkbaar. Een deel van de chauffeurs krijgt in kader van code 95 voorlichting over een goede zithouding en gerichte instructie met betrekking tot stoel en stuurinstelling. Ook is/wordt men geïnstrueerd hoe rolstoelen moeten worden vastgezet. Daarnaast wordt binnen het rayon de Een vervoerderacademie ingeschakeld om gerichte zitinstructie te geven, indien chauffeurs uitvallen met rugklachten. 3 Zorg ervoor dat de motorenstalling niet meer wordt gebruikt als rookplaats en zorg voor een geschikte rookplaats met voldoende zelfdovende asbakken. 2 Zorg ervoor dat alle chauffeurs hierin periodiek worden voorgelicht. Zorg tevens bij aanschaf van andere merken/type bussen dat de chauffeurs een gerichte instructie krijgen ter attentie van dit onderwerp. 12 Fysieke belasting Busgebonden activiteiten (stoelinstelling, zittend werk) Chauffeurs geven aan dat de trend is dat er steeds meer hobbels en drempels worden aangebracht in kader van verkeersveiligheid in de wijken (bijvoorbeeld op de Westerweg, lijn 1). In de praktijk betekent dit dat zij hiervoor moeten afremmen en daarna harder gaan rijden om toch op tijd te zijn. 3 Maak een jaarlijkse analyse met betrekking tot haalbaarheid rijtijden. Betrek hierbij de RC, de interne vervoerdeskundige en planning en pas waar nodig zaken aan. 13 Fysieke belasting Beeldschermwerk en gebruik protocollen/ en beschikbaarheid en gebruik hulpmiddelen Medewerkers zijn niet geïnstrueerd met betrekking tot werkplekinrichting/werkhouding. De inrichting van de werkplekken kan hier en daar nog wel verbeterd worden. Hulpmiddelen ontbreken. 2 Geef gerichte voorlichting over inrichting beeldschermwerkplek/ werkhouding e.d. Verwijs tevens naar informatie op intranet. 14 Inrichting Algemeen Vestiging waar vanuit concessie OV wordt gereden wordt. Er werken (chauffeurs, inclusief MERS en indirecte. Planning gebeurt, sinds 1 november 2012 centraal vanuit Uithoorn. -

25 15 Inrichting Voertuigen algemeen; onderhoud en schoonmaak Onderhoud/aanpassingen/herstel is uitbesteed en gebeurt zowel periodiek als n.a.v. melding chauffeurs/mers. Onderhoud van airco's en kachels is in orde. Vervanging van de chauffeursstoelen vindt plaats bij km, eventueel aanpassing/herstel tussendoor n.a.v. melding chauffeurs. Schoonmaak gebeurt door extern bedrijf (CSU). De buitenzijde + binnenzijde door het cleanteam (2x per week). Gerichte werkinstructies en geschikte PBM zijn aanwezig. Geen knelpunten aangegeven. 4 Continueer gemaakte afspraken, geen aanvullend advies. 16 Inrichting Buitenterrein stalling Het buitenterrein is niet overzichtelijk. Er is geen duidelijke scheiding/markering rijgebied/parkeergebied aanwezig. In het rijgedeelte van de bussen ontbreekt aanduiding niet parkeren. Dit kan tot risicovolle situaties leiden. Reglement voor derden en bezoekers ontbreekt. Vanuit binnen is geen goed zicht op het terrein, met name in de avond/nacht zou dit tot onveilige situaties kunnen leiden. Cameratoezicht ontbreekt (er hangt nu een dummy). Bovendien laat de bestrating hier en daar te wensen over (kuilen, hobbels e.d.). Bijhouden van de groenvoorziening is uitbesteed, dit is in orde. 1 Zorg voor duidelijke markering rijden en parkeren en houd toezicht dat men zich hier ook aan houdt. Plaats bij toegang reglement voor bezoekers en derden. Verbeter de bestrating daar waar nodig. 17 Inrichting Kantoren Diverse kantoorruimtes OV bevinden zich op de eerste verdieping. Klimaatbeheersing gebouw is in orde. Op de gang staat het kopieerapparaat, inclusief opslag papier. 4 Geen aanvullend advies.

26 18 Inrichting Kluisruimte Is afsluitbaar + er hangt een camera. In orde. 4 Geen aanvullend advies. 19 Inrichting Kolf rustruimte zwangeren Op de vestiging niet apart aanwezig. Momenteel ook geen issue maar kan indien nodig, worden ingericht om te zogen/kolven. 3 Zorg, indien noodzakelijk, voor een afsluitbare ruimte met een rustbank, een stoel om te kolven en een koelkast. 20 Inrichting Omkleedruimte/ lockers Een omkleedruimte met lockers is gecreëerd. 4 Geen aanvullend advies. 21 Inrichting Toiletten Voldoende aanwezig. Schoonmaak in orde. 4 Geen aanvullend advies. 22 Inrichting Tankstation Binnen in de hal zijn twee pompstations aanwezig, deze vallen onder de verantwoordelijkheid van OV. Een duidelijke scheiding (markering) ontbreekt tussen dit deel en het deel waar gewassen wordt. Het tanken gebeurt door de medewerkers van CSU. 2 Zorg voor een duidelijke markering (gele streep) van het tankgedeelte en het wasdeel. 23 Inrichting 24 Inrichting Fietsenstalling/ stalling motoren/ brommers Wasplaats Aparte overdekte fietsenstalling aanwezig. Ook is een overdekte stalling voor motoren/bromfietsen aanwezig, die tevens wordt gebruikt als rookruimte. Blusmiddel ontbreekt. Er wordt gebruik gemaakt van een overdekte wasplaats. In orde. 2 Zorg voor een geschikte rookruimte en laat medewerkers niet meer in de motorenstalling roken. Plaats in de motorenstalling een blusser in verband met het risico op brand. 4 Geen aanvullend advies.

27 25 Inrichting Eindpunt Alkmaar Station Locatie, inclusief twee werkplekken voor leidinggevenden, aansluitend aan de kantine. Deze is ruim maar er staat wel een kaartjesautomaat, afgescheiden door middel van een scherm. Aangegeven wordt dat deze geluidsoverlast veroorzaakt. Tevens is de ruimte voorzien van een airco-unit en afgeplakt met folie om inkijk van buiten te voorkomen. Achter de kantine bevinden zich nog twee extra (werk)plekken, inclusief een beveiligde ruimte waar geld wordt afgestort. Ook zijn er gescheiden toiletten aanwezig. 2 Ga na of er mogelijkheden zijn om de kaartjesautomaat uit de kantine elders te plaatsen in een af te sluiten ruimte. 26 Inrichting Eindpunt Rietschoot Klein eindpunt, waar men af en toe pauze neemt (met name in het weekend en de avond). Buitenzijde is voorzien van verlichting. Onderhoud buitenzijde vergt nog aandacht. Er is 1 toilet aanwezig, deze is voorzien van elektrisch kacheltje. Schoonmaakmiddelen liggen zowel in als buiten de kast. 3 Pleeg onderhoud aan de eindpuntlocatie. Zorg voor voldoende opbergruimte voor de verschillende middelen. 27 Bedrijfshulpverlening Organisatie BHV en gebruik protocollen/ Er zijn protocollen beschikbaar en de vluchtwegen/nooduitgangen zijn op de vestiging aangeduid. Ook zijn er voldoende middelen aanwezig. De medewerkers op de vestiging zijn op de hoogte van het BHV-plan en de vluchtwegen. Op de bussen geldt dat chauffeurs bij een calamiteit rechtstreeks overleggen met het ROV voor opvolging 3 Zorg dat alle chauffeurs getraind worden, dus ook diegenen die niet voor code 95 in aanmerking komen. Zie ook aandachtspunt beleid. 28 Bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan ontruimingsplan vestiging Alkmaar en gebruik protocollen/ Plan is aanwezig, hangt op diverse plaatsen in het gebouw. 4 Geen aanbeveling.

28 29 Bedrijfshulpverlening 30 Bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan ontruimingsplan eindpunt station Alkmaar Ontruimingoefening vestiging Alkmaar en gebruik protocollen/ en gebruik protocollen/ Nooduitgang en vluchtweg is aangegeven. Deze is vanuit de kantine te zien. Tweede vluchtroute is niet als dusdanig aangeduid. Er vindt 1x per jaar een oefening plaats op de vestiging, samen met de brandweer. 2 Zorg voor ontruimingsplan/ vluchtplan voor dit eindpunt en hang het zichtbaar op. Zorg voor tweede vluchtweg en markeer deze. 4 Continueer beleid. 31 Bedrijfshulpverlening Voldoende BHVers vestiging Alkmaar en gebruik protocollen/ Binnen op de vestiging zijn overdag altijd minimaal twee BHV-ers aanwezig. Vier medewerkers zijn opgeleid. 3 Ga na of uitbreiding van aantal BHV-ers noodzakelijk is, gezien ook deels aanwezigheid van medewerkers in de avond. 32 Bedrijfshulpverlening BHV-ers op locatie bekend bij medewerkers Bewustzijn/risico perceptie/ aanspreekcultuur Zijn bekend. In de avonduren geen BHV aanwezig. 3 Ga na of uitbreiding van aantal BHV-ers noodzakelijk is, gezien ook deels aanwezigheid van medewerkers in de avond. 33 Bedrijfshulpverlening Periodieke preventieve controle rondes Bewustzijn/risico perceptie/ aanspreekcultuur Preventieve controlerondes worden uitgevoerd. 4 Continueer beleid. 34 Bedrijfshulpverlening Nooduitgangen, vluchtwegen en vluchtweg aanduiding vestiging Alkmaar Zijn aangegeven. 4 Geen aanbeveling.

29 35 Bedrijfshulpverlening Blus- en EHBO middelen en gebruik hulpmiddelen Zijn op de vestiging aanwezig en worden jaarlijks gekeurd. Er is geen AED aanwezig. Wel zijn alle voertuigen voorzien van een blusmiddel, EHBO-trommel en ruitentikker/gordelsnijder. Deze middelen worden periodiek gecontroleerd bij de keuring van het voertuig. 3 Plaats mogelijk een AED, of ga na waar in de directe omgeving een AED hangt. Maak afspraken met directe buren over gebruik, indien aanwezig. 36 Bedrijfshulpverlening Blus- en EHBO middelen eindpunten station Alkmaar en Rietschoot en gebruik hulpmiddelen Op eindpunt station Alkmaar zijn zowel een EHBO-trommel als blusmiddelen aanwezig. Eindpunt Rietschoot is voorzien van een brandblusser. 4 Geen aanbeveling. 37 Arbeidsmiddelen Elektrische Veiligheid keuring volgens NEN 3140 Op de verschillende eindpunten staat elektrisch apparatuur zoals waterkokers, magnetrons, tosti-ijzers e.d. Deze zijn of door de werkgever verstrekt of door de chauffeurs zelf meegebracht. Keuring volgens NEN 3140 is voor deze apparatuur niet geregeld. Evenals onderhoud en schoonmaak. Daarnaast zijn op de verschillende eindpunten airco-units en/of elektrische kacheltjes aangetroffen. Veelal is onduidelijk of deze ook worden meegenomen in het periodieke onderhoud/keuring. 2 Neem apparatuur mee in keuringsregime of verwijder deze. Indien besloten wordt dat de apparatuur blijft, neem schoonmaak dan ook mee in het contract met schoonmaakorganisatie. Zet vanuit hoofdkantoor beleid op ten aanzien van elektrische apparatuur en (periodiek) keuring en koppel dit terug naar de rayons.

Risico-Inventarisatie en Evaluatie Plan van Aanpak Connexxion Openbaar Vervoer

Risico-Inventarisatie en Evaluatie Plan van Aanpak Connexxion Openbaar Vervoer Arbo Unie B.V. Adviesprojecten Postbus 5077 6802 EB ARNHEM T (088) 272 98 98 www.arbounie.nl Risico-Inventarisatie en Evaluatie Plan van Aanpak Connexxion Openbaar Vervoer Diverse rayons/stallingen Datum:

Nadere informatie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Datum inspectie mei 2010 Datum rapport 25 mei 2010 Sector Sector O&P/ sector Drinkwater Auditeur Henk Blaauw / Martin Hammer Opsteller Martin

Nadere informatie

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Locatie Rembrandtstraat Ad (A.A.M.) van Zundert Consultant veiligheidskunde Paraaf: ad.van.zundert@arboned.nl 06-46015528 Email sales support:

Nadere informatie

Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak

Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak Basisschool t Eimink Johan Buziaustraat 14 Hengelo HumanCapitalCare B.V. Plaats, datum Uitgevoerd door Inhoudsopgave 1 INLEIDING

Nadere informatie

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga Arbobeleid Titus Terwisscha van Scheltinga Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en PSA Veiligheid: Machineveiligheid Brandpreventie en bestrijding Vluchtwegen en nooduitgangen Veilige machines en installaties

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn Aan de slag met RI&E Als onderdeel van het Preventiebeleid Marco Sikkel (CAOP) m.sikkel@caop.nl /06-51293568 RI& onderdeel Preventiebeleid 1.Het inventariseren en evalueren van de veiligheids- en gezondheidsrisico

Nadere informatie

Toelichting Arbochecklist Algemeen

Toelichting Arbochecklist Algemeen 1 2 Gegevens in te vullen door inlenende partij Let hierbij op, dat voor iedere functie en aparte checklist wordt ingevuld! Als het vak je Ja is aangekruist Voeg de kopie toe aan het dossier en zorg voor

Nadere informatie

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Ronald Govers Mei 2013 Vastgesteld directie d.d. 4 juni 2013 2 Arbo jaarverslag 2012 Index 1. Inleiding blz.

Nadere informatie

De ri&e en het plan van aanpak

De ri&e en het plan van aanpak De ri&e en het plan van aanpak Door: Jaap Bijl (Bijl Opleiding en Advies) 0. Inhoud 1. Samenvatting 2. Wettelijke grondslag 3. Wat is een ri&e en pva? 4. Waarom een ri&e? 5. Waar leidt een ri&e toe? 6.

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland)

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) Voorbeeld-RI&E, met (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) De rapportage van een RI&E vindt meestal plaats in tabelvorm. Hierin komen de volgende onderdelen voor: Het onderwerp waar het risico betrekking

Nadere informatie

Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak. Wendy Roescher

Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak. Wendy Roescher Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak Wendy Roescher 06-525 99 066 RI&E Risico Factoren in arbeidssituatie die kunnen leiden tot gezondheidsschade of letsel Inventariseren Risico s eigen werknemers en derden

Nadere informatie

Toetsingsrapportage RI&E

Toetsingsrapportage RI&E Oranjestraat 38 3291 BS Strijen Tel. 078-3030230 www.questadvies.nl info@questadvies.nl Toetsingsrapportage RI&E 1. VERANTWOORDING Betreft RI&E van bedrijf : Technisch Buro Nigo B.V. Koperweg 4 8251 KA

Nadere informatie

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle /

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle / ARBO BELEID Krammer 8 3232 HE Brielle 0181-470467/68 0181-470469 Inleiding Op scholen vormen arbeidsomstandigheden een veel besproken onderwerp. De gezondheid en het welzijn van het personeel is vaak in

Nadere informatie

Helger Siegert. Agenda

Helger Siegert. Agenda Stand van Zaken Arbeidsomstandigheden www.molens.nl en www.molen.pagina.nl Helger Siegert 1 Agenda Introductie Uitgangspunten Veranderingen in de wet Discussie 2 1 Arbeidsomstandigheden Wat is aandacht

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Voorwoord: status model RI&E SW

Voorwoord: status model RI&E SW Voorwoord: status model RI&E SW De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in uw SW-organisatie. De model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud

Nadere informatie

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst)

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Persoonlijke Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Waar komt 1 Psychosociale arbeidsbelasting 1.1 Discriminatie 1.2 Agressie en geweld; 1.3 Seksuele intimidatie; 1.4 Pesten; 1.5 Werkdruk;

Nadere informatie

Aansluitend is er op 27 januari 2014 een afrondend gesprek gevoerd met,,, d en.

Aansluitend is er op 27 januari 2014 een afrondend gesprek gevoerd met,,, d en. Drie medewerkers in de executieve dienst en twee medewerkers van de afdeling MSO van Bureau Scheveningen. Vier medewerkers in de executieve dienst en drie medewerker van de afdeling Intake & Service van

Nadere informatie

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Workshop: Training preventiemedewerker Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Programma Introductie; Kennismaking; Arbo-wet; Partijen in de Arbo-wet; Arbobeleidscyclus; De

Nadere informatie

Arbobeleidskader Lucas

Arbobeleidskader Lucas Arbobeleidskader Lucas t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Uitgangspunten Het bestuur van Lucas en de directie(s) van de aangesloten scholen zijn verantwoordelijk voor het schoolbeleid. Het arbobeleid

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter.

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter. Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA Hollen Stilstaan bij Werkdruk dát maakt zorg beter Anita Hertogh Waarom is Zorg en Welzijn een van de prioritaire sectoren voor

Nadere informatie

SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE INFORDOCUMENT TOOL

SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE INFORDOCUMENT TOOL INFORDOCUMENT TOOL SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE 1 SAMENVATTING Wat zijn biologische agentia? Biologische agentia zijn levende of niet levende organismen van

Nadere informatie

Antares Veiligheid Advies

Antares Veiligheid Advies Toetsingsrapportage van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van CBS De Ark te Vlaardingen (Stichting Meervoud) Datum: 30 augustus 2010 Toetsing uitgevoerd door : ing. R.J. van Dijk RVK Functie

Nadere informatie

WELKOM BIJ BMD ADVIES OOST. Informatiebijeenkomst. De nieuwe Arbowet: Wat betekent dat voor ons bedrijf? 27 juni 2017

WELKOM BIJ BMD ADVIES OOST. Informatiebijeenkomst. De nieuwe Arbowet: Wat betekent dat voor ons bedrijf? 27 juni 2017 WELKOM BIJ BMD ADVIES OOST Informatiebijeenkomst De nieuwe Arbowet: Wat betekent dat voor ons bedrijf? 27 juni 2017 AGENDA Programma: 13.45u: 14.00u: Ontvangst met koffie/thee Aanvang/welkom: Norman Smit

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid pagina van 5 Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid Versie 4. VERVALLEN - Vervangen door RI&E en Preventiemedewerker (alle branche) Deelbranche(s) Camper en Caravan Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

Voorwoord: status model RI&E SW

Voorwoord: status model RI&E SW Voorwoord: status model RI&E SW De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in uw SW-organisatie. De model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud

Nadere informatie

Inhoud 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1

Inhoud 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1 Inhoud Woord vooraf Lijst van afkortingen V VII 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1 1.1 Inleiding 2 1.1.1 Waarom zorg voor arbeidsomstandigheden? 2 1.1.2 Financieel-economische motieven 2 1.1.3 Bedrijfsvoeringsmotieven

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke stof kan worden

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ARBEIDSBELASTING (PSA)

PSYCHOSOCIALE ARBEIDSBELASTING (PSA) PSYCHOSOCIALE ARBEIDSBELASTING (PSA) Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kunnen geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet. Bron: Arbowet

Nadere informatie

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF Arbocatalogus Nikhef Nummer RSI0004V1SVM Versie 1 Bestandsnaam: Arbo-management Occupational Health & Safety RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF blz. 2 t/m 6 Inleiding blz. 2 Beschrijving problematiek

Nadere informatie

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? Mijn naam is Ron Haandrikman Veiligheidskundige en mede eigenaar van Safety Analyse Ik richt mij met name op: Risico Inventarisatie & Evaluatie Machineveiligheid

Nadere informatie

thyssenkrupp Materials Nederland B.V. Arbobeleid

thyssenkrupp Materials Nederland B.V. Arbobeleid Arbobeleid Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 2 Doelstellingen 3 Organisatie 3.1 Arbo-commissie 3.2 VGWM-commissie 3.3 Preventiemedewerkers 3.4 Bedrijfshulpverlening 3.5 Vertrouwenspersoon 3.6 Manager Kwaliteit,

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Pagina: 1 / 8 Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke

Nadere informatie

1. Arbowet: plichten van de werkgever

1. Arbowet: plichten van de werkgever Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 1. Arbowet: plichten van de werkgever... 1 1.1 Pak risico s aan bij de bron... 2 1.2 Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?...

Nadere informatie

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium Risicomanagement voor het lab Joost van Doorn Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium VAPRO versterkt en ontwikkelt het menselijk

Nadere informatie

Informatieblad Diensten Arbo- & Veiligheidsinspecties

Informatieblad Diensten Arbo- & Veiligheidsinspecties Informatieblad Diensten Arbo- & Veiligheidsinspecties B.V. Nova Invicta Boerhaaveweg 23 3401 MN IJSSELSTEIN NEDERLAND www.novainvicta.nl Inleiding Elke werkgever heeft een zorgplicht in het kader van arbeidsomstandigheden.

Nadere informatie

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. PLAN VAN AANPAK... 3 3. ORGANISATIE... 6 3.1 KERNACTIVITEITEN... 6 3.2 FUNCTIEGERELATEERDE RISICO S... 6 3.3 BIJZONDERE GROEPEN... 7 4. RI&E BELEID... 8 4.1 ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN...

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kunnen geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet.

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht)

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening en is

Nadere informatie

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden School: PCSS voor basisonderwijs De Arend Vestiging: Nunspeet Beschrijving: Protestants Christelijk Speciale School voor Basisonderwijs Onderzoek: drs. P.A. de Kloe

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Voorbeelden van goede praktijken van gemeenten in de aanpak van beeldschermwerk Inhoudsopgave 6 3 2 6 Preventieve zorg, gedeelde verantwoordelijkheid bij gemeente

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht 2:

Nadere informatie

Nicole Pikkemaat, trainer / adviseur Arbeid & Gezondheid. Duurzame inzetbaarheid & Arbo

Nicole Pikkemaat, trainer / adviseur Arbeid & Gezondheid. Duurzame inzetbaarheid & Arbo Nicole Pikkemaat, trainer / adviseur Arbeid & Gezondheid Duurzame inzetbaarheid & Arbo Duurzame inzetbaarheid De vergrijzing is in aantocht en laat soms zijn keerzijde al zien: klachten, verzuim en soms

Nadere informatie

NV ROVA Holding Locatiereglement versie 2012

NV ROVA Holding Locatiereglement versie 2012 NV ROVA Holding Locatiereglement versie 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemene regels... 4 3. Gevaarlijke situaties en noodgevallen 4 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen.. 4 5. Verkeersregels...

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost Korte quiz Mag elke werknemer of alleen een specialist de RI&E uitvoeren? Moet de werkgever in geval van verzuim het advies van een bedrijfsarts

Nadere informatie

Introductie Stefan de Bijl Barbara de Kort Adviseur Kleemans Adviseur Kleemans

Introductie Stefan de Bijl Barbara de Kort Adviseur Kleemans Adviseur Kleemans Programma Veilig ondernemen begint met het managen van risico s Interactieve sessie / Barbara de Kort / Stefan de Bijl Beantwoorden van vragen Afsluiting Introductie Stefan de Bijl Adviseur Kleemans Barbara

Nadere informatie

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV voor jou In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Wet- en regelgeving Aanpak risico s en BHV op basis van

Nadere informatie

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 11 1.1 Wat is arbo- en verzuimbeleid? 11 1.2 Arbo, verzuim, veiligheid, gezondheid en welzijn 11 1.3 Waar vind ik de belangrijkste wet- en regelgeving? 12 1.4 Opbouw van deze

Nadere informatie

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011

Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011 Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011 Onderwerp/Doelstelling 1 Ziekteverzuim Ziekteverzuimpercentage is 5,5% en meldingsfrequentie naar landelijk gemiddelde Activiteit/ maatregel Uitvoeren

Nadere informatie

v.o.f. Adviesbureau Schouwen Adviseurs & Consultants Arbeidsomstandigheden, Milieu & Kwaliteit

v.o.f. Adviesbureau Schouwen Adviseurs & Consultants Arbeidsomstandigheden, Milieu & Kwaliteit v.o.f. Adviesbureau Schouwen Adviseurs & Consultants Arbeidsomstandigheden, Milieu & Kwaliteit Bezoekadres Homaat 16 Westerbork, Drenthe 9431MK T 06 4633 5833 E elly.versteeg@me.com KvK 22038609 BTW NL8065.13.627.B.01

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 1 Ik ben Simon Troost 17 jaar trainer medezeggenschap Technische achtergrond en A&O psycholoog Specialisatie: alles wat

Nadere informatie

2 Inventariseren. 2.1 Inleiding. 2.2 Zelf doen of uitbesteden?

2 Inventariseren. 2.1 Inleiding. 2.2 Zelf doen of uitbesteden? 2 Inventariseren 2.1 Inleiding Alvorens begonnen kan worden met het uitvoeren van een RI&E dienen een aantal zaken in kaart gebracht te worden. Zo is het onder andere van belang een methode te kiezen die

Nadere informatie

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim?

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim? OR en ziekteverzuim Help, het ziekteverzuim loopt uit de hand! Maurice Buskens Wie is Maurice Buskens? Ruim 13 jaar ervaring in advisering en training OR-en Ervaring als HR manager met o.a. ziekteverzuim

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. Delta-onderwijs: prettig, veilig en gezond. (maart 2017)

ARBOBELEIDSPLAN. Delta-onderwijs: prettig, veilig en gezond. (maart 2017) ARBOBELEIDSPLAN Delta-onderwijs: prettig, veilig en gezond (maart 2017) 1 1. Inleiding Onze medewerkers zijn de dragers van de kwaliteit van onderwijs. Delta-onderwijs streeft ernaar alle medewerkers een

Nadere informatie

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers; A. Arbo-beleid. De Arbo-wet stelt als eis dat de werkgever zijn ondernemingsbeleid zodanig inricht, dat rekening wordt gehouden met de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Dat dit ook geldt

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Zorg voor de zorgprofessional. Goed werkgeverschap. 11 mei 2017 Kathelijne van Marken. Aandacht willen geven in plaats van moeten geven

Zorg voor de zorgprofessional. Goed werkgeverschap. 11 mei 2017 Kathelijne van Marken. Aandacht willen geven in plaats van moeten geven Zorg voor de zorgprofessional Goed werkgeverschap Aandacht willen geven in plaats van moeten geven 11 mei 2017 Kathelijne van Marken HR adviseur arbeidsomstandigheden Even voorstellen 20 jaar adviseur

Nadere informatie

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Syllabus Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Verzuimpreventie, veilig werken en een integrale aanpak U lapt de regels van de Arbowet natuurlijk niet aan uw laars. Maar kent u al uw arboverantwoordelijkheden?

Nadere informatie

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden Vastgesteld 2 december 2010, in revisie oktober 2016 1. Inleiding Het College van Bestuur (CvB) van CSG De Waard en de directies van de scholen zijn verantwoordelijk voor het arbobeleid. Dit beleidsplan

Nadere informatie

SAMENVATTING MEDEWERKER

SAMENVATTING MEDEWERKER INFORDOCUMENT TOOL SAMENVATTING MEDEWERKER 1 ARBOCATALOGUS BIOLOGISCHE AGENTIA SAMENVATTING MEDEWERKER SAMENVATTING Wat zijn biologische agentia? Biologische agentia zijn levende of niet levende organismen

Nadere informatie

Module: 01 Arbobeleid

Module: 01 Arbobeleid Module: 01 Arbobeleid 01 Arbodoelstellingen Groot 1 - Hoog Er is geen arbo beleidsplan op schrift Stel een arbo-beleidsplan op, zoals omschreven in Aroinformatieblad AI 01. 02 Preventiemedewerker Midden

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuincentra

Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Voorwoord Voor u ligt de Arbocatalogus Tuincentra, het oplossingenboek voor arborisico s in tuincentra. In de tuincentra denken we bij veiligheid automatisch

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 Wettelijk kader: basis voor invloed (1) Wet op de ondernemingsraden: tijd: 60 uur voor onderling beraad en overleg en om

Nadere informatie

Risico beheersing. Joeke Nijboer. Exotische diervoeding Plaagdierbestrijding Veiligheid www.nijboerconsultancy.nl

Risico beheersing. Joeke Nijboer. Exotische diervoeding Plaagdierbestrijding Veiligheid www.nijboerconsultancy.nl Risico beheersing Joeke Nijboer Exotische diervoeding Plaagdierbestrijding Veiligheid www.nijboerconsultancy.nl Wat is risico beheersing? Wikipedia: Risico beheersing is een continu proces dat ten aanzien

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot

Nadere informatie

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Interne Instructie Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wettelijke grondslag 3. Aanpak 3.1. Toezicht en handhaving 3.2. Werkwijze 3.3. Basis toetskader

Nadere informatie

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbo-regelgeving Arbowet De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet,

Nadere informatie

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring Hans Wijnbergen CCZ Adviseur Veiligheid Afdeling Advies & Monitoring 1 Doelstelling van de afdeling Advies & Monitoring Ondersteunen van regiodirecteuren op het gebied van naleving van normen die s Heeren

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel Juni 2017 31-05-2017 12-06-2017 3.21 Arbobeleid Personeel/Arbobeleid Inhoudsopgave 1. Uitgangspunten 3 2. Organisatie 4 2.1 Preventiemedewerker

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Doelstelling en beleidsintentieverklaring...4 1.1

Nadere informatie

Het rapport is aangemaakt met gegevens uit de webapplicatie Arbomeester2 (

Het rapport is aangemaakt met gegevens uit de webapplicatie Arbomeester2 ( Aangemaakt door: Corjan van der Veen Rapportage is aangemaakt op: 23 03 15 Werkgever Naam: Stichting Westerwijs Werkgeversnummer: 41846 Onderstaande personen hebben alle bevoegdheden in Arbomeester2: Corjan

Nadere informatie

Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN...

Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN... Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN... Tel : Route: - Ter advisering besproken in de OR dd : -- - Ter advisering besproken in de CCR dd : -- - Ter advisering besproken in het MT dd : -- - Vastgesteld door RvB

Nadere informatie

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2. Interne instructie Arbeidsinspectie Beeldschermwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.4 Handhaving 3. ACHTERGRONDINFORMATIE 3.1

Nadere informatie

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel 1 Vraag Welk ongewenst gedrag kom je wel eens tegen? Of Welk ongewenst gedrag komt wel eens voor op

Nadere informatie

Toetsing RI&E 2010/2011

Toetsing RI&E 2010/2011 Arbo Unie B.V. Harderwijkweg 7a Postbus 206 2800 AE Gouda T (0182) 59 60 34 F (0182) 59 60 80 www.arbounie.nl Basisschool Essesteijn Toetsing RI&E 2010/2011 Datum: 5 april 2011 Onderwerp: Essesteijn Toetsing

Nadere informatie

BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW

BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW Opsteller: Plaats: Datum: T.S. van Kampen Ede 4 september Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Algemene bedrijfsaspecten 2.1 Arbobeleid, BRIE, evaluatie en

Nadere informatie

Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel. Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen

Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel. Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen Onderwerpen 1 Ongewenste Omgangsvormen - Wat is het - Hoe vaak komt het voor - Wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers

Nadere informatie

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo Aan de slag met ARBO OR ondersteuning klantendag 11 maart 2016. kort, Jacqueline Wit, jacqueline@jwit.nl INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

Nadere informatie

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Voorstellen (1) Gecertificeerd arbeidshygiënist/toxicoloog, ook opgeleid

Nadere informatie

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Welkom bij de Arbocatalogus Provincies Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Programma Achtergrond/totstandkoming Werkwijze Implementatie

Nadere informatie

Beleidskader Bedrijfshulpverlening 2009-2010. beleidskader BHV 1

Beleidskader Bedrijfshulpverlening 2009-2010. beleidskader BHV 1 Beleidskader Bedrijfshulpverlening 2009-2010 beleidskader BHV 1 1 INLEIDING Integraal veiligheid beleid zorgt voor veiligheid voor medewerkers en cliënten, plezier en productiviteit en uiteindelijk minder

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker Informatieblad Opleiding preventiemedewerker Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Postbus 15458 1001 ML Amsterdam 020 5246080 Info@nvddierentuinen.nl Versie D2 van juni 2012 1. Inleiding Dierenparken moeten zijn voorbereid

Nadere informatie

Diensten informatieblad: Optimalisatie KAM & Arbo- & Veiligheidsinspecties. Coöperatie Baronije UA

Diensten informatieblad: Optimalisatie KAM & Arbo- & Veiligheidsinspecties. Coöperatie Baronije UA Coöperatie Baronije UA KAM & Optimalisatie Coöperatie Baronije UA Edisonbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Postbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: contact@baronije.nl

Nadere informatie