De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1."

Transcriptie

1 Casus aanbesteding P&C software Vraagstelling: Werk deze casus uit met als uitgangspunten: Zoveel mogelijk geautomatiseerd binnen de door u geoffreerde software; Zo min mogelijke handmatige handelingen; Voor zover het op onderdelen niet mogelijk is om de casus in de door u geoffreerde software te verwerken of er onverhoopt inconsistenties in zitten verzoeken wij zo veel mogelijk uw creativiteit te gebruiken opdat het voor de selectiecommissie mogelijk blijft een goed beeld te vormen van de werking van de applicatie/tool; Verwerk in de casus ook voorbeelden van rapporten en raadpleegschermen die in de P&C software gemaakt kunnen worden ter optimale ondersteuning van de verschillende processtappen. Algemeen De gemeente Zonneschijn is een gemeente met inwoners. Het aantal inwoners is per saldo zeer stabiel: de komende jaren wordt hier geen verandering in verwacht. De gemeentelijke organisatie kent de volgende afdelingen: De drie primaire afdelingen: Sociale Zaken, Gebouwde Omgeving, Maatschappelijke Zaken De ondersteunende afdeling Bedrijfsvoering De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1. Kostenverdeelstaat De gemeente Zonneschijn verdeeld de kosten van hulpkostenplaats huisvesting over de drie afdelingen op basis van vloeroppervlakte. De salariskosten en de doorbelaste huisvestingskosten van de afdeling Bedrijfsvoering worden procentueel verdeeld over de afdelingen Sociale Zaken (45%), Gebouwde Omgeving (30%) en Maatschappelijke Zaken (25%). De salariskosten van de drie primaire afdelingen worden inclusief de doorbelaste kosten op basis van productieve uren vervolgens binnen deze afdelingen toegerekend aan de eigen afdelingsproducten. Begrotingsproces Bij het opstellen van de begroting 2015 wordt de meerjarenraming 2015, 2016 en 2017 vanuit de begroting 2014 als basis voor de jaarschijven 2015 en 2016 genomen. De raming 2018 is als basis voor de nieuw op te stellen begroting een kopie van de raming 2017 uit de begroting Voorstellen De financiële effecten in een voorstel zijn altijd ten opzichte van de gebudgetteerde stand in hetzelfde jaar als waar het financiële effect betrekking op heeft. Investeringen Zoals gebruikelijk komen de kapitaallasten die voortvloeien uit de investering ten laste van de exploitatiebudgetten. De kapitaallast treedt in werking op 1 januari na het jaar van ingebruikname. 1. Kostenverdeelstaat Door te gaan flexwerken gaat de afdeling Maatschappelijke Omgeving 100 minder vierkante meters gebruiken.

2 2. Centrale indexering De salariskosten stijgen met 2%. Als gevolg van inflatie worden de budgetten verhoogd met 1,5%. Dit met uitzondering van de budgetten wegen, straten, pleinen en Bijstandsverlening. Als gevolg van onderliggende contracten wordt het budget wegen, straten, pleinen geïndexeerd met 2%. Het budget Bijstandsverlening wordt niet geïndexeerd. 3. Begrotingsvoorstellen Door de afdelingen worden de volgende begrotingsvoorstellen ingediend: Afdeling Bedrijfsvoering: Inbouwen van enkele tussenwanden in ambtelijke gebouwen. Geschatte kosten: incidenteel in Deze kosten worden verantwoord op de hulpkostenplaats huisvesting. Als gevolg van macro economische ontwikkelingen wordt een stijging van het Gemeentefonds verwacht van in 2015, in 2016 en een daling van in Afdeling Sociale Zaken: De afdeling Sociale Zaken verwacht als gevolg van de nasleep van de recessie een toename van het aantal bijstandsgerechtigden van in 2015 en Rekening houdende met gemiddelde kosten van een jaarlijkse uitkering van willen zij het uitgaven budget verhogen met Hier staan aan inkomsten tegenover. In 2017 wordt een daling van het aantal uitkeringsgerechtigden verwacht van 500. Dit betekent dat in 2017 de bijstandverlening daalt met Hier staat tegenover dat de inkomsten ook met dalen. De verwachte mutaties in aantallen bestaat voor 80% uit WWB-ers, 10% IOAW-ers en 10% IOAZ-ers. Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling De afdeling maatschappelijke Ontwikkeling stelt voor de subsidie aan de scholen voor de aanschaf van nieuwe leermiddelen vanaf 2015 te verhogen met Dit omdat de scholen van de wetgever volgens een nieuwe systematiek moeten gaan lesgeven. Afdeling Gebouwde Omgeving De afdeling gebouwde omgeving stelt voor het cameratoezicht in de binnenstad te intensiveren om de pakkans van zakkenrollers te vergroten. De kosten bedragen Investeringsvoorstellen De volgende investeringsvoorstellen worden ingediend: Afdeling Gebouwde Omgeving: In 2014 stond de aanleg van een rotonde gepland. Door onderbezetting op de afdeling wordt door de afdeling Gebouwde Omgeving voorgesteld dat de investering 1 jaar wordt uitgesteld. Uitvoering vindt dus plaats in 2015 in plaats van De kapitaallast gaat hierdoor in per in plaats van per De investering bedraagt en wordt lineair afgeschreven in 10 jaar. Het rentepercentage bedraagt 5%. De afdeling Gebouwde Omgeving stelt voor een nieuw stadsplein aan te leggen. De afdeling stelt daarom voor in 2015 het budget wegen, straten, pleinen eenmalig te verhogen met en als dekking uit de reserve Stadsvernieuwing te laten vrijvallen.

3 5. Accordering afdelingshoofd Alle afdelingshoofden met uitzondering van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling zijn akkoord met de begrotings- en investeringsvoorstellen. Het hoofd van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling wil als gevolg van ruggenspraak met de wethouder het bedrag van verdubbelen naar Voorbereiding DT-vergadering Ter voorbereiding van de DT-vergadering maakt het team Financiën van de afdeling Bedrijfsvoering een beslispuntennotitie. Vertrekpunt hierin vormt het gebudgetteerde financieel resultaat Vervolgens volgen alle financiële mutaties met door de afdeling gegeven toelichting en tot slot het eindresultaat voor de nieuwe begroting Verwerking DT-besluit Het DT heeft vergaderd over de beslispuntennotitie begroting Met betrekking tot het voorstel tot verhoging van de subsidie voor de aanschaf van nieuwe leermiddelen is de directie van mening dat de scholen dit zelf moeten bekostigen. De directie is daarom niet akkoord met dit voorstel. Met betrekking tot het voorstel van tussenwanden ambtelijke gebouwen is de directie van mening dat dit ook voor moet kunnen en besluit het gevraagde bedrag tot deze te verlagen. De overige voorstellen zijn ongewijzigd akkoord. Het cluster Planning en Control verwerkt het DT-besluit. De afdelingshoofden en controllers willen graag geïnformeerd worden over effecten van het DT-besluit. 8. Voorbereiding B&W-vergadering Ter voorbereiding van de B&W-vergadering maakt het team Financiën van de afdeling Bedrijfsvoering een beslispuntennotitie. Vertrekpunt hierin vormt het gebudgetteerde financieel resultaat Vervolgens volgen alle door de directie gewijzigde en geaccordeerde financiële mutaties met de door de afdeling gegeven toelichting en tot slot het eindresultaat voor de nieuwe begroting Verwerking B&W besluit Het college mist een voorstel over het verhogen van de subsidie aan onderwijs. Dit had de wethouder immers voorbesproken met het afdelingshoofd. Dit omdat de scholen van de wetgever volgens een nieuwe systematiek moeten gaan lesgeven. De wethouder is van mening dat de gemeente dit moet subsidiëren en heeft hiervan het college overtuigd. Het college besluit dat deze nog meegenomen moet worden in het begrotingsproces. Het college herkent de problematiek omtrent zakkenrollers in de binnenstad niet en is daarom niet akkoord met het voorstel tot intensivering van het cameratoezicht. De overige voorstellen zijn akkoord. Het cluster Planning en Control verwerkt het B&W-besluit.

4 De afdelingshoofden en controllers willen graag geïnformeerd worden over effecten van het B&W-besluit. 10. Indicatoren In het afdelingsplan van de afdeling Sociale Zaken zijn een aantal indicatoren opgenomen. Het gaat hierbij om: Percentage WWB-ers t.o.v. het totaal aantal inwoners per inwoner; Percentage IOAW-ers t.o.v. het totaal aantal inwoners per inwoner; Percentage IOAZ-ers t.o.v. het totaal aantal inwoners per inwoner. Op programmaniveau vormt deze indicator het aantal bijstandsontvangers per inwoner. Deze indicator is gekoppeld aan het programma Sociaal. In de begroting 2014 was gerekend op WWB-ers, 100 IOAW-ers en 100 IOAZ-ers voor In de meerjarenraming was het aantal 2015 en verder geraamd op WWB-ers 150 IOAW-ers en 130 Door het geaccordeerde voorstel van de afdeling Sociale Zaken veranderen deze indicatoren. 11. Programma s Ieder programma heeft een eigen programmamanager. Deze schrijven de programma, rekening houdende met de producten die hiervan onderdeel uitmaken en hierop gegeven toelichtingen. Voor wat betreft de lay-out van en indeling van de programma s heeft de gemeente Zonneschijn zich laten inspireren door de gemeente Venlo. De gemeente Zonneschijn wil de programma s in dezelfde vorm als de programmabegroting 2014 van Venlo presenteren. 12. Paragrafen De wettelijk verplichte paragrafen (BBV) worden opgesteld door hiertoe aangewezen verantwoordelijken in de organisatie. 13. Redactieslag Het cluster Planning en Control en een medewerker van Communicatie voeren een centrale redactieslag uit op de programma s en paragrafen. Hierbij worden enkele taalfouten en fouten in zinconstructie hersteld. 14. Conceptpublicatie Een concept van het boekwerk Programmabegroting wordt gepubliceerd in PDF en Word. Deze worden ter behandeling voorgelegd aan het college. 15. Verwerking collegebesluit Het college gaat akkoord met de Programmabegroting op een kleine tekstwijziging in het programma Fysiek na. Deze tekstwijziging wordt door het cluster Planning en Control in het betreffende programma aangebracht.

5 16. Definitieve publicatie De definitieve Programmabegroting wordt gepubliceerd in PDF en Word. Van de PDF versie worden ingebonden boekwerken gemaakt. Deze worden ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De persconferentie vindt twee weken voor raadsvergadering plaats. Na persconferentie is de Programmabegroting formeel openbaar en wordt de Programmabegroting op internet geplaatst. Het college heeft de interne organisatie gevraagd om de begroting als een webbased versie op internet te plaatsen.

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN

KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN Een excellente regio waar het goed leven is 100135-502\-1 Inhoud 1. Algemeen Loon en prijsmutaties 3 Nacalculatie 3 Compensatie toename inwoneraantallen

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Algemeen Bestuur SK Dagelijks Bestuur SK Betreft: Kadernota Begroting 2016 en Meerjarenraming Datum: 5 maart 2015

Algemeen Bestuur SK Dagelijks Bestuur SK Betreft: Kadernota Begroting 2016 en Meerjarenraming Datum: 5 maart 2015 Aan: Van: Algemeen Bestuur SK Dagelijks Bestuur SK Betreft: Kadernota Begroting 2016 en Meerjarenraming 2017-2019 Datum: 5 maart 2015 Inleiding Met deze nota worden de uitgangspunten van de begroting 2016

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV) 1 Voorstel begrotingswijziging 2018 september 2018 (BBV) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Voorstel inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Vergadering Algemeen Bestuur d.d. 16 december 2015 AGENDAPUNT 7 Aan het Algemeen Bestuur,

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0572 B.17.0572 Landgraaf, 4 april 2017 ONDERWERP: Eerste begrotingsbijstelling 2017 en begroting 2018 & meerjarenperspectief

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Buigbudget 2016 en 2017 1- Notagegevens Notanummer 2016-001703 Datum 06-10-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Voorgestelde wijzigingen begroting (December)

Voorgestelde wijzigingen begroting (December) Voorgestelde wijzigingen begroting (December) LASTEN Naam raming 1 Dienstverlening en Veiligheid 6.140.30 Uitvoering Bijzondere wetten 7.5000 doorberekende kosten VTH 52.598 59.430 6.832 Op basis van de

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

Samenleving, Bestuur en Ruimte

Samenleving, Bestuur en Ruimte Agendapunt 6 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31770 Datum: 21 september 2010 programma: Blad: 1 van 5 cluster: Samenleving, Bestuur en Ruimte portefeuillehouder: R.G. de Vries

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 5 AB / 30-06-2017 Datum nota: 15 juni 2017 Onderwerp: Begroting 2018 Sociale Dienst Oost Achterhoek Advies: - De begroting

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Onderwerp 1 e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 1e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

KADERNOTA BEGROTING 2019 METROPOOLREGIO EINDHOVEN. Een excellente regio waar het goed leven is

KADERNOTA BEGROTING 2019 METROPOOLREGIO EINDHOVEN. Een excellente regio waar het goed leven is KADERNOTA BEGROTING 2019 METROPOOLREGIO EINDHOVEN Een excellente regio waar het goed leven is Inhoud 1. Algemeen Loon en prijsmutaties 3 Nacalculatie 3 Compensatie toename inwoneraantallen 3 Gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Jaarrekening 2016 Wat wilden we bereiken? Wat zouden we daarvoor doen? Veiligheidsregio Noord-Holland Noord richt zich op het voorkomen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016 No.: Portefeuillehouder: Wethouder F.J.A. Hommel Afdeling: Samenleving Behandelaar: C.L. Aarnoudse De raad van de gemeente Tholen Tholen, 25 oktober 2016 Onderwerp: Voorstel om uw opvattingen kenbaar te

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

: mr. P.J. van Hartskamp-de Jong : Marcel van Dam

: mr. P.J. van Hartskamp-de Jong : Marcel van Dam RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 16 januari 2017 Zaaknummer : 393732 Datum Raadsvergadering : 30 januari 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 18 december 2012 agendapunt Onderwerp 3e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 3e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur 17 april 2019 Voorstel begroting 2020 Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Agendapunt, Onderwerp Voorstel begroting 2020 Datum voorgelegd 17 april 2019 Agendering

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015-I

Begrotingswijziging 2015-I Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Begroting... 4 1.1 Baten en lasten... 4 1.2 Toelichting op het overzicht van baten en lasten... 5 2 Inleiding... 6 3 Begroting per programma... 7 3.1.1 Participatie... 7

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Wat gaat het kosten? Bedragen * 1. Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Integratie-uitkering 3.55 3.55 Bbz24 177 298 12 44.28 4.855-3.173 Bijzondere bijstand en minimabeleid 4.331 4.331 Organisatie (incl.

Nadere informatie

2 februari Begrotingswijziging

2 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 2 februari 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. Het subsidieplafond

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Laren

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Laren Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Laren 21 maart 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging BEL 2016 (BW), agendapunt 7.5 vergadering cie. M&F Technische vragen t.b.v. de behandeling

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging december 2018

Voorstel begrotingswijziging december 2018 1 Voorstel begrotingswijziging december 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen...

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds

Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds Bijlage 1 bij de raadsmededeling meicirculaire 2017 gemeentefonds 1. Toelichting op de ontwikkeling van de algemene uitkering 1. Accres Het accres is het bedrag waarmee de algemene uitkering uit het gemeentefonds

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD121107 2012-11-07T00:00:00+01:00 BW: BW121002 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost Vergadering Dagelijks Bestuur Datum vergadering : 30 april 2015 Afdeling : Financiën Agendapunt : 01 Auteur : Egbert Hoving Via OR : Nee Tel. : Via Cliëntenraad

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5 Kadernota 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding.... 5 2 Financieel perspectief 2015-2018... 6 2.1 Inleiding... 6 2.2 Algemene uitgangspunten voor de begroting.... 6 2.3 Meerjarig perspectief, bestaand beleid....

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. aanpassing Geld-Terug-Regeling minimabeleid

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. aanpassing Geld-Terug-Regeling minimabeleid zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel bericht_id zaak_zaaknummer Werk, Inkomen en Zorg Regnr B&W dd 19-11-2013 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Stad van actieve mensen DT dd OR dd B&W dd OR dd

Nadere informatie

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming

Aan de Raad. Status: ter besluitvorming No. 433455-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Onderwerp Het beschikbaar stellen van financiële middelen voor het Programma huisvesting onderwijs 2017 Emmeloord, 25 oktober 2016. Advies Raadscommissie Hamerstuk.

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. SAMENVATTING Voorgesteld wordt om de 1e wijziging van de programmabegroting 2010 vast te stellen

COLLEGEVOORSTEL. SAMENVATTING Voorgesteld wordt om de 1e wijziging van de programmabegroting 2010 vast te stellen Lijst Agendapunten nummer: Kenmerk: 8849 Afdeling: FP&O Portefeuillehouder: J.M. van Schaik COLLEGEVOORSTEL 13a DATUM: 27 april 2010 ONDERWERP: wijziging programmabegroting 2010, nr. 1 SAMENVATTING Voorgesteld

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2017

Voorstel begrotingswijziging maart 2017 Voorstel begrotingswijziging maart 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018BEM55 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 juni 2018 NUMMER PS AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Arjan Vermeeren DOORKIESNUMMER 3321 DOCUMENTUMNUMMER 81D3E4D8 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld de programmabegroting 2018 en de meerjarenraming vast te stellen.

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld de programmabegroting 2018 en de meerjarenraming vast te stellen. Vergadering gemeenteraad d.d. 9 november 2017 Agenda nummer 4 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Programmabegroting 2018 en meerjarenraming 2019-2021 Korte inhoud: Op grond

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Begroting Deel 3 Programmarekening. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Programmabegroting Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 55/68

Begroting Deel 3 Programmarekening. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Programmabegroting Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 55/68 Begroting 2016 Deel 3 Programmarekening Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Programmabegroting 2016 - Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 55/68 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Financiële begroting

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 394386 Datum : 20 december 2016 Programma : Veiligheid Blad : 1 van 7 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt:

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt: R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 16-6-2016 Zaaknummer: ZK16003379 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp 5.2c, Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013

Nadere informatie

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Betreft Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Vergaderdatum 14 september 2006 Gemeenteblad 2006 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - de herberekening van de

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR *2018.06052* 2018.06052 Dossier: 24544 Onderwerp Inhoud Advies Beleid en Dienstverlening Raadsadvies Ontwerp programmabegroting 2019 GR Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) Ontwerp

Nadere informatie

Vergaderstuk Algemeen bestuur

Vergaderstuk Algemeen bestuur Opsteller Sanne Hooijer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum voorgelegd 6 juli 2017 Agendapunt, Onderwerp.., Begroting 2018 Agendering Ter besluitvorming Kopie aan 19-2-2013 Intern

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

R.T.G. Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging , begroting 2009 en beleidsplan KOMPAS

R.T.G. Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging , begroting 2009 en beleidsplan KOMPAS Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 27 mei 2008 Agendapunt: 4 Reg.nr: WEBU/2008/4371 R.T.G. AAN DE RAAD Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging 2008-1, begroting 2009 en beleidsplan 2008-2009

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND. Onderwerp: Veiligheidsregio Limburg-Noord begroting 2017 en jaarrekening 2015

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND. Onderwerp: Veiligheidsregio Limburg-Noord begroting 2017 en jaarrekening 2015 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND Onderwerp: Veiligheidsregio Limburg-Noord begroting 2017 en jaarrekening 2015 Bijlagen: 1. Aanbiedingsbrief conceptbegroting 2017 Veiligheidsregio

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV)

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Datum: Onderwerp Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Status Besluitvormend Voorstel Akkoord te gaan: 1. met het concept resultaatverdeling 2015 waarbij het verlies

Nadere informatie

Procedureblad Nota B en W

Procedureblad Nota B en W Procedureblad Nota B en W Reg.nr. DIV : 14INT00542 Vergaderdatum: Agendapuntnummer : Datum : 22-01-14 Weth. Weth. Ontwerp Burg. Weth. Coes : Dick Schipper Ten Have Beintema van Cluster: Grondgebied Portefeuillehou

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 22 april 2009 V. Doorn

Nadere informatie

Tussenrapportage juni

Tussenrapportage juni Tussenrapportage juni Veiligheidsregio Groningen Pagina 2 van 8 1 Inleiding Conform artikel 7 van de financiële verordening van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen (VRG) wordt u de

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Voorstel aan college en raad

Voorstel aan college en raad Voorstel aan college en raad Nummer: h160033755 Datum: 21 september 2016 Opsteller: J.F.W. Cornielje Portefeuillehouder: Wethouder Van der Wal-Zeggelink Onderwerp: 1e MARAP en 2e begrotingswijziging SDV

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN BEGROTING 2018 METROPOOLREGIO EINDHOVEN

UITGANGSPUNTEN BEGROTING 2018 METROPOOLREGIO EINDHOVEN UITGANGSPUNTEN BEGROTING 2018 METROPOOLREGIO EINDHOVEN Inhoud 1. Algemeen Loon en prijsmutaties 3 Nacalculatie 3 Compensatie toename inwoneraantallen 3 Gemeentelijke bijdrage Brainport Development 3 Gemeentelijke

Nadere informatie

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel B&W ADVIES Kenmerk: 17BW000002 Datum advies: 2 januari 2017 Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel Advies: 1. regelen van tijdelijke huisvesting voor basisschool De Vallei voor de periode

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten Collegevoorstel ONTWIKKELBEDRIJF Reg.nr. B&W d.d. 15 maart 2011 Openbaar Programma Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

BEGROTING 2017 PRESENTATIE

BEGROTING 2017 PRESENTATIE BEGROTING 2017 PRESENTATIE 1 Wijzigingen BBV 2016 Wijzigingen & Implementatie Hoofdlijnen (1) Taakvelden (2) Beleidsindicatoren (3) Verbonden partijen (4) Overhead (5) Investeringen (6) EMU saldo (7) Vpb

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 7 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 7 ONDERWERP Hanssen, Annie FIN S3 RAD: RAD151112 donderdag 12 november 2015 BW: BW151013 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 november 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Programma 11 Overzicht algemene dekkingsmiddelen Burgemeester W.J.F.M. van Beek Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Product 11.01 Beleggingen en Treasury

Nadere informatie

J 4 Stadsbank Oost Nederland

J 4 Stadsbank Oost Nederland ONTVANGEN 1 8 APR. 2013 J 4 Stadsbank Oost Nederland Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente S000866 Hoofdkantoor Enschede SpclbcTgsweg 35-37 7512 DX Enschede Tel. (053)4 880 111

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 36 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: C. de Val / T. Otter E-mail: c.deval@leeuwarderadeel.nl / t.otter@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Gemeente Delft. -"'" t-"'" Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. -' t-' Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel ~...; -"'" t-"'" Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. : college van B&W : 23 januari 2018 : Aletta Hekker : Ad Holkers

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2006 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Conform het

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 519428 De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting 2018-2021 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. In te stemmen met de voorliggende Programmabegroting

Nadere informatie

- = voordeel (bedragen x 1.000)

- = voordeel (bedragen x 1.000) Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder mw. W.J.F. van der Rijtvan der Kruis Onderwerp : Addendum bij 2e bestuursrapportage 2017 en programmabegroting 2018 2021 : Financiën Voorstelnummer

Nadere informatie

Voorblad raadsavond Wormerland

Voorblad raadsavond Wormerland Voorblad raadsavond Wormerland Onderwerp Activiteit Doel Geschatte behandeltijd Beknopte toelichting Vervolg procedure Gevraagde beslissing Bijlage(n) kostendekkendheid begraven Ter informatie Verantwoorden

Nadere informatie