Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product"

Transcriptie

1 Programma 11 Overzicht algemene dekkingsmiddelen Burgemeester W.J.F.M. van Beek Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Product Beleggingen en Treasury Het zodanig beheren van de geldstromen dat binnen de gestelde kaders een zo gunstig mogelijk resultaat wordt behaald. Op dit product worden onder andere dividenduitkeringen, winstuitkeringen en de eigen financieringsmiddelen verantwoord. Voor een uitvoerige toelichting verwijzen wij u naar de paragraaf Financiering. Beleggingen De Gemeente Edam-Volendam ontvangt jaarlijks dividenduitkeringen uit hoofde van haar aandelenbezit in de Bank Nederlandse Gemeenten en EZW (houdstermaatschappij aandelen NUON). Na de verkoop van de aandelen NUON medio, zal de gemeente nog wel dividend blijven ontvangen voor haar aandelen in netwerkbedrijf Alliander NV. De dividenduitkering in van de BNG wordt begroot op Deze raming is gebaseerd op een dividend van 1,49 per aandeel BNG. De Gemeente Edam-Volendam is in het bezit van aandelen. Het ontvangen dividend, inclusief terugontvangen dividendbelasting, voor de aandelen NUON wordt voor begroot op De geraamde dividenduitkering is dit jaar een stuk lager doordat het uitbetalen van de 3 e tranche voor de verkoop van de NUON-aandelen door Vattenfall met één jaar is vervroegd. De laatste tranche wordt in uitbetaald. Treasury Bij het begin van de crisis heeft de Gemeente Edam-Volendam in haar financiële verordening laten opnemen dat de gemeente overtollige liquide middelen alleen mag uitzetten bij instellingen die gelieerd zijn aan de Nederlandse overheid. In het Begrotingsakkoord is afgesproken dat decentrale overheden in gaan schatkistbankieren. Dit houdt in dat gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen verplicht zijn om hun tegoeden aan te houden in de Nederlandse schatkist. Dit heeft een positief effect op de omvang van de staatsschuld. Decentrale overheden krijgen op de deposito s een rente vergoed die gelijk is aan de rentes die de Nederlandse staat betaalt op leningen die ze op de markt aangaat. Voor meer informatie over het schatkistbankieren wordt verwezen naar de paragraaf Financiering Beleggingen en Treasury Lasten Beleggingen en Treasury Baten Beleggingen en Treasury Saldo

2 Financiële Analyse De ramingen op de inkomstenkant van dit product zijn in met afgenomen ten opzichte van. Dit wordt deels veroorzaakt door een verlaging van de raming op de post winstuitkering NUON/Alliander en deels door een lagere rentecorrectie geplande investeringen en lagere bespaarde rente eigen vermogen. Product Onroerende zaakbelasting Het opleggen en innen van aanslagen onroerende zaakbelasting en daarmee verkrijging van algemene dekkingsmiddelen. Uitvoering Wet WOZ. Voor het begrotingsjaar wordt een opbrengststijging OZB voorgesteld van 1,5%. Meerjarig is eveneens van een jaarlijkse stijging met 1,5% uitgegaan. Voor meer informatie over de OZB wordt verwezen naar de paragraaf Lokale Heffingen Onroerende zaakbelasting Lasten Onroerende zaakbelasting Baten Onroerende zaakbelasting Saldo De ramingen op de uitgavenkant van dit product zijn in met afgenomen ten opzichte van. Dit wordt veroorzaakt door een verlaging van de raming op de post Wet Waardering onroerende zaken/gegevensbeheer. De ramingen op de inkomstenkant van dit product zijn in met toegenomen ten opzichte van. Dit wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een verhoging van de raming op de post Zakelijk gerechtigden woningen. Het restant wordt veroorzaakt door een verhoging op de post Zakelijk gerechtigden Niet-woningen. Product Overige belastingen De optimale uitvoering van de bestaande verordeningen en onderzoek naar mogelijkheden van belastingheffing. Hieronder een korte toelichting over de overige belastingen. Voor meer informatie wordt verwezen naar de paragraaf Lokale Heffingen. Toeristenbelasting Door de crisis is het de verwachting dat de opbrengst toeristenbelasting in lager zal uitvallen dan in. Hondenbelasting In zal er voorlopig voor de laatste keer een grootschalige controle op de hondenbelasting plaatsvinden. Precariobelasting De raming Precariobelasting blijft in op hetzelfde niveau als.

3 11.03 Overige belastingen Lasten Overige belastingen Baten Overige belastingen Saldo De raming op de inkomstenkant van dit product zijn met afgenomen ten opzichte van. Dit wordt veroorzaakt door een verlaging van de raming op de post Toeristenbelasting. Product Algemene uitkering Het zo goed mogelijk voorspellen en beheren van de Algemene uitkering Gemeentefonds. De Algemene uitkering Gemeentefonds is de grootste inkomstenbron voor gemeenten. De inkomstenraming voor onze gemeente in bedraagt Dit betekent een stijging van bijna 4,5% ten opzichte van. Deze eenmalige stijging heeft te maken met het hoge accres in. Dit wordt vooral veroorzaakt door een aantal pieken in infrastructurele projecten. Met de aankondiging van nieuwe bezuinigingen ter grootte van 6 miljard, is het maar de vraag of een dergelijk hoog accres uiteindelijk houdbaar zal blijven. De hoogte van de Algemene uitkering Gemeentefonds is gekoppeld aan de rijksuitgaven. Indien het Rijk minder uitgeeft wordt de hoogte van de Algemene uitkering Gemeentefonds ook minder. De verwachting is dat de algemene uitkering ook in (septembercirculaire), alhoewel niet zichtbaar in het onderstaande schema, en vanaf nog fors zal dalen. Ontwikkeling uitkering gemeentefonds in opeenvolgende circulaires Onderstaande tabel geeft de uitkering gemeentefonds aan gebaseerd op verschillende achtereenvolgende circulaires. Jaar Raming gebaseerd Raming gebaseerd Raming gebaseerd op september- op december- op mei circulaire circulaire circulaire Algemene uitkering Lasten Algemene uitkering Baten Algemene uitkering Saldo De ramingen op de inkomstenkant van dit product zijn met toegenomen ten opzichte van. Dit wordt verzaakt door een hogere uitkering van het Rijk. Product Overige uitgaven en inkomsten Uitgaven en inkomsten waar geen functionele bestemming voor is in de begroting en jaarrekening opnemen.

4 Op dit product worden alle inkomsten en uitgaven geraamd die niet naar de indeling van het BBV kunnen worden verdeeld. Te denken valt bijvoorbeeld aan het saldo onvoorzien (saldo van de begroting), onverdeelde lasten en baten uit de hulpkostenplaatsen en late beleidsveranderingen die niet meer functioneel ergens anders kunnen worden ingedeeld Overige uitgaven en inkomsten Lasten Overige uitgaven en inkomsten Baten Overige uitgaven en inkomsten Saldo De ramingen op de uitgavenkant van dit product zijn met toegenomen ten opzichte van. Dit wordt met name veroorzaakt door een verhoging van de raming op de post Overige kapitaallasten. Door het eerder afschrijven van investeringen zullen de kapitaallasten de komende jaren afnemen. Dit heeft wel een flinke verhoging van ± in tot gevolg. Tegenover deze verhoging staat een onttrekking aan de reserve Vastgelegd Vermogen van hetzelfde bedrag. Deze onttrekking vindt plaats op product mutaties in reserves. Door posten die betrekking hebben op de effectuering van de bezuinigingstaakstelling stijgen de ramingen op dit product met De ramingen op de inkomstenkant van dit product zijn met toegenomen ten opzichte van. Dit wordt met name veroorzaakt door een verhoging van de raming op de post gemeentelijke gebouwen. Het restant wordt veroorzaakt door mutaties op de posten Overige inkomsten en niet verdeelde loonkosten. Product Mutaties in reserves Het zichtbaar maken van het totaal van alle reservemutaties. In de productenraming worden op dit product alle mutaties aan de reserves begroot. In de programmabegroting, is het echter verplicht om alle mutaties in de reserves bij elk programma te presenteren. Vandaar dat dit product afwijkt van andere producten. De ramingen op dit product in de programma begroting zijn hierdoor bij alle jaren nihil. Zie ook het totaaloverzicht van programma 11. Om toch een totaalbeeld te geven van de alle mutaties in de reserves in de programmabegroting hebben wij onderstaand overzicht opgesteld. Totaaloverzicht mutaties in reserves programmabegroting Mutaties in reserves Lasten Mutaties in reserves Baten Mutaties in reserves Saldo Zoals uit het overzicht valt te zien wordt er in toegevoegd aan de reserves en onttrokken. De begrote onttrekking is zo hoog omdat naast kapitaallasten (± 5,5 mln.), alle onderhouds- en vervangingsplannen worden gedekt door beschikkingen uit reserves. Daarnaast wordt er in een toevoeging van gedaan aan de bestemde reserve Conjunctuur Egalisatiefonds. Als niet alle onderhouds- en vervangingsplannen worden uitgevoerd dan zullen de werkelijke onttrekkingen lager uitvallen. Dit komt in de praktijk vaak voor. Voor een volledig overzicht van de toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves wordt verwezen naar de staat van reserves en voorzieningen welke achter in deze programmabegroting is opgenomen.

5 Vergelijking met. Per saldo wordt aan de reserves in ± meer onttrokken dan in. Deze stijging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de extra onttrekking van ± aan de reserve Vastgelegd Vermogen ten behoeve van de vervroegde afschrijving van investeringen. Zie ook product Andere oorzaken zijn diverse aanpassingen van onttrekkingen en toevoegingen aan reserves gebaseerd op onder andere de diverse onderhoud- en investeringsplannen, de bijschrijving van rente aan de bestemde reserves, alsmede de mutaties in het conjunctuurfonds.

Onderstaande tabel geeft het verloop weer van onze huidige langlopende geldleningen.

Onderstaande tabel geeft het verloop weer van onze huidige langlopende geldleningen. 4 Financiering Het doel van deze paragraaf is om de raad beter te informeren omtrent het treasurybeleid en de beheersing van financiële risico s. De treasuryfunctie ondersteunt de uitvoering van de programma's

Nadere informatie

Algemene dekkingsmiddelen

Algemene dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Onder dit hoofdstuk vallen de baten en lasten die samenhangen met: lokale heffingen (OZB), besteding niet gebonden; algemene uitkering / deelfonds sociaal domein dividend nutsbedrijven

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2006 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Conform het

Nadere informatie

Paragraaf lokale heffingen

Paragraaf lokale heffingen Paragraaf lokale heffingen Beschrijving Inleiding De paragraaf Lokale heffingen is voorgeschreven in artikel 10 van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De paragraaf moet

Nadere informatie

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Normenkader, toets van de begroting aan de formele eisen Inhoudsopgave 1 Normenkader 2 1.1 Besluit Begroting en Verantwoording 2 1.2 Verordening

Nadere informatie

Hieronder volgt een uiteenzetting van de financiële positie Het financiële beeld is als volgt:

Hieronder volgt een uiteenzetting van de financiële positie Het financiële beeld is als volgt: Financiële positie Financiële positie 2019-2022 Uitgangspunten Voor het opstellen van de begroting 2019 gelden de volgende uitgangspunten. 1. algemeen: we hebben de materiële budgetten niet geïndexeerd;

Nadere informatie

Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

De raad van de gemeente Hoorn. Hoorn, Geachte raad,

De raad van de gemeente Hoorn. Hoorn, Geachte raad, 1 van 5 De raad van de gemeente Hoorn Bureau Planning en Control Contactpersoon : H.A. Sünder Telefoonnr. : 0229-252408 E-mail : gemeente@hoorn.nl Uw brief van : - Uw kenmerk : Ons kenmerk : 09.41727 Bijlage(n)

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 Bijlage 4 Stresstest Kadernota 2018 10 mei 2017 Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 1. Aanleiding 3. Uitwerking stappen stresstest Op verzoek van Provinciale Staten wordt sinds 2013 jaarlijks een stresstest

Nadere informatie

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001 BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002 d.d. 11-07-2001 1. Productgroepnummer: 0001 3. Productgroepnaam: Financieringsmiddelen Het betreft een verzameling van mogelijke financieringsmiddelen,

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Kadernota Gemeente Doesburg

Kadernota Gemeente Doesburg Kadernota 2019 2 Gemeente Doesburg 3 Gemeente Doesburg 4 Gemeente Doesburg Inhoudsopgave Kadernota 2019...2 Inhoudsopgave...5 Inleiding...6 Algemene technische uitgangspunten...7 Financieel perspectief...11

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2017

Voorstel begrotingswijziging maart 2017 Voorstel begrotingswijziging maart 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma

Nadere informatie

Financiële verhouding Rijk en gemeenten

Financiële verhouding Rijk en gemeenten Financiële verhouding Rijk en gemeenten Freek Verbakel; gemeente Amersfoort VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Mei 2014 Inleiding Financiële verhouding Rijk en gemeenten Inkomstenbronnen van gemeenten

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4)

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Bijlage 1: Erratum ontwerpbegroting Wijzigingen in tabellen zijn geel gearceerd. Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Ruimtelijke kerngegevens : Ruimtelijke kerngegevens 2016 2017 2018 Oppervlakte

Nadere informatie

2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen

2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen 2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen Deze paragraaf gaat over het beheer van de financiële middelen (treasury). De kaders voor het op een verantwoorde manier beheren van de financiële middelen worden

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (7- maandsrapportage)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (7- maandsrapportage) 1 Voorstel september (7- maandsrapportage) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten en... 4 Samenvatting en... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma 2: Informatie & Inning...

Nadere informatie

Jaarrekening Regio Hart van Brabant

Jaarrekening Regio Hart van Brabant Jaarrekening Regio Hart van Brabant 2015 CONCEPT TBV CIJFERS Jeugdhulp (exclusief de overige programma's) 1 3. Financiële rapportage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 2014 ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Overige vorderingen

Nadere informatie

PARAGRAAF 3 FINANCIERING

PARAGRAAF 3 FINANCIERING PARAGRAAF 3 FINANCIERING In deze paragraaf beschrijven we de plannen en acties op het gebied van liquiditeitsbeheer, de financiële posities en de hieraan verbonden risico s voor de jaren 2019 tot en met

Nadere informatie

ALGEMENE DEKKINGSMIDDELEN EN ONVOORZIEN

ALGEMENE DEKKINGSMIDDELEN EN ONVOORZIEN ALGEMENE DEKKINGSMIDDELEN EN ONVOORZIEN In dit hoofdstuk worden de inkomsten en uitgaven van de gemeente, die niet direct aan een specifiek programma zijn toe te rekenen, verantwoord en toegelicht. Het

Nadere informatie

Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen

Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen 1 1. Korte introductie 2. Inkomsten van de gemeente 3. Uitgaven van de gemeente 4. instrument begroting 5. Begrotingscyclus 6. Controle

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder: mevrouw J.A. de Vries Baten en lasten Bedragen x 1.000 Realisatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 - Baten 10.1 Provinciefonds

Nadere informatie

Bestuurswisseling Financiën

Bestuurswisseling Financiën Bestuurswisseling 2018 Financiën Agenda 1. Budgettair beeld Huidige begroting 2. Budgettair beeld Structurele ruimte Ontwikkelingen Algemene uitkering Rentekosten grondbedrijf Tarievenbeleid 3. Budgettair

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS Het Algemeen Bestuur van het recreatieschap Dobbeplas; Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 13 oktober 2014; Gelet op het bepaalde in de artikelen

Nadere informatie

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 = aankruisen wat van toepassing is BEGROTING Artikel 7 t/m 21 BBV Beleidsbegroting

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019 1) Ruimtelijk domein 1) Ruimtelijk domein 1.01 - Veiligheid - Veiligheid 1.1 -- Crisisbeheersing en brandweer 1.724.667,00 -- Crisisbeheersing en brandweer 44.740,00 1.2 -- Openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Programma 10. Financiën

Programma 10. Financiën Programma 10 Financiën Aandeel programma 10 in totale begroting 1% Financiën Overige programma's 99% Programma 10 Financiën Inleiding Ons college hanteert als uitgangspunt bij haar financiële beleid dat

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

25 april 2012 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE

25 april 2012 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE 25 april 2012 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE BEGROTING 2013 Inhoudsopgave Bladz. 1. Aanbieding begroting 2013 1 2. Beleidsbegroting 2013 3 2.1 Programma 2.2 Paragrafen 3. Financiële begroting 2013

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 1 2 Inhoud 1 Visie en wettelijke kaders 5 1.1 1.2 Visie Wettelijke kaders 2 Reserves 7 2.1 Soorten reserves 8 2.1.1 Algemene reserves 2.2 2.3 2.4 3 Voorzieningen 11 3.1 3.2

Nadere informatie

Paragraaf financiering

Paragraaf financiering Paragraaf financiering Beschrijving Algemeen In de financieringsparagraaf legt de gemeente de verwachtingen en het beleid voor de financieringsrisico s vast. We streven naar de optimale financiering van

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV) 1 Voorstel begrotingswijziging 2018 september 2018 (BBV) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

BELEIDSBEGROTINGSWIJZIGING 2010 (Programma- en productniveau) Programmaniveau:

BELEIDSBEGROTINGSWIJZIGING 2010 (Programma- en productniveau) Programmaniveau: BELEIDSBEGROTINGSWIJZIGING 2010 (Programma- en productniveau) Eenheid: Nummer begrotingswijziging: Onderwerp: Beoogde Datum van vaststelling: Vaststelling door: Ruimte en Samenleving 173 Stimuleringsleningen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

2e Kwartaalrapportage 2015

2e Kwartaalrapportage 2015 2e Kwartaalrapportage 2015 Verzonden aan de Raad 29 juli 2015 Gemeente Langedijk Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2015. In deze kwartaalrapportage wordt u geïnformeerd over financiële

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 125/2012 Datum : 5 september 2012 B&W datum : Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : Schatkistbankieren Aanleiding Toezegging gemeenteraad 12 juni 2012. Inhoud

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 090 IXA Wijziging van de sstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) Nr. 2 MEMORIE VAN

Nadere informatie

Kadernota Afdeling bedrijfsvoering Team financiën Ad Schoenmakers

Kadernota Afdeling bedrijfsvoering Team financiën Ad Schoenmakers Kadernota 2014 Afdeling bedrijfsvoering Team financiën Ad Schoenmakers Versie 1.1 van 29 mei 2013 2 Inhoudsopgave: Blz. 1. Algemeen 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Opbouw begroting 4 1.3 Proces opstellen begroting

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

PARAGRAAF 3 FINANCIERING

PARAGRAAF 3 FINANCIERING PARAGRAAF 3 FINANCIERING De paragraaf financiering heeft betrekking op de treasuryfunctie. Deze ondersteunt de programma s en omvat alle activiteiten die zich richten op het sturen en beheersen van, het

Nadere informatie

2 e wijziging Programmabegroting 2017 Veiligheidsregio Utrecht

2 e wijziging Programmabegroting 2017 Veiligheidsregio Utrecht 2 e wijziging Programmabegroting Veiligheidsregio Utrecht 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Wijziging tabellen per programma 4 2.1 Totaaloverzicht programma s 4 2.2 Programma Risicobeheersing

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Gemeenten voegen 2,3 miljard euro toe aan eigen vermogen

Gemeenten voegen 2,3 miljard euro toe aan eigen vermogen 0n07 07 Gemeenten voegen 2,3 miljard euro toe aan eigen vermogen Florianne Matser en Wouter Jonkers Publicatiedatum CBS-website: 14 juli 2008 Voorburg/Heerlen Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken

Nadere informatie

Themacirculaire 2007

Themacirculaire 2007 Themacirculaire 2007 Provincie Zuid-Holland mei 2(X)7 1. inielding Na de invoering van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) hebben de gezamenlijke toezichthouders (Interprovinciaal

Nadere informatie

22 april 2015 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE

22 april 2015 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE 22 april 2015 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE ONTWERPBEGROTING 2016 Inhoudsopgave Bladz. 1. Aanbieding begroting 2016 1 2. Beleidsbegroting 2016 3 2.1 Programma 2.2 Paragrafen 3. Financiële begroting

Nadere informatie

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland De Begrotingscyclus Planning en Control in Gelderland Wettelijk kader (verslaggevingsregels) Provinciewet Planning en Control documenten opstellen conform BBV BBV = Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Paragraaf 4: Financiering

Paragraaf 4: Financiering Paragraaf 4: Financiering Geldstroombeheer van de gemeente Algemeen De treasuryfunctie omvat de financiering van de beleidsvoornemens en het uitzetten van geldmiddelen die niet direct nodig zijn. Het beleid

Nadere informatie

Voor de grondexploitaties is voor de rentetoepassing de notitie grondexploitaties van de commissie BBV leidend.

Voor de grondexploitaties is voor de rentetoepassing de notitie grondexploitaties van de commissie BBV leidend. Corsanr. 19B.03350 Uitgangspunten begroting 2020-2023 Inleiding In dit document leggen we de uitgangspunten vast voor de kaderbrief 2019 als voorbereiding op de begroting 2020 en de meerjarenramingen 2021-2023.

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2017-2020 Technische toelichting Planning en Control 3 oktober 2016 Structuur begroting Delft 4 hoofdstukken + Raad + Algemene dekkingsmiddelen + overhead* 12 doelstellingen (programma

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

Najaarsnota. Najaarsnota

Najaarsnota. Najaarsnota Voortgangsrapportage 2017 - Najaarsnota 2017 Najaarsnota Najaarsnota VOORWOORD Wij bieden u hierbij de Najaarsnota 2017 aan. De Najaarsnota heeft als doel u tussentijds te rapporteren over de realisatie

Nadere informatie

23 maart 2016 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE ONTWERPBEGROTING 2017

23 maart 2016 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE ONTWERPBEGROTING 2017 23 maart 2016 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE ONTWERPBEGROTING 2017 Inhoudsopgave Bladz. 1. Aanbieding begroting 2017 1 2. Beleidsbegroting 2017 3 2.1 Programma 2.2 Paragrafen 3. Financiële begroting

Nadere informatie

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012 Lokale heffingen Inleiding Deze paragraaf bevat informatie en voorstellen over de diverse gemeentelijke belastingen en heffingen en gaat in op de consequenties daarvan voor de inwoners. Eerst krijgen de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Onderwerp 1 e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 1e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

16 april 2014 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE

16 april 2014 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE 16 april 2014 OPENBAAR LICHAAM CREMATORIA TWENTE CONCEPT-BEGROTING 2015 Inhoudsopgave Bladz. 1. Aanbieding begroting 2015 1 2. Beleidsbegroting 2015 3 2.1 Programma 2.2 Paragrafen 3. Financiële begroting

Nadere informatie

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Commissie Bestuur (Coördinerende) Portefeuilles Financiën en personeel Afdeling(en) Concernstaf, Middelen en Services Programmadoelstelling (missie) Werken

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Paragraaf 4 : Financiering Inleiding In de paragraaf Financiering wordt de financieringsfunctie van de gemeente Leiderdorp uiteengezet voor de jaren 2016-2019. De uiteenzetting

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Volgens de uitkomst van het onderzoek van GroenLinks ligt dat genuanceerder.

Volgens de uitkomst van het onderzoek van GroenLinks ligt dat genuanceerder. SCHOONHOVEN/KRIMPENERWAARD Het college van de gemeente Schoonhoven schrijft al jaren in de begroting dat de lokale lastendruk in deze gemeente het laagste is in de Krimpenerwaard. Gemeente Belang voorspelt

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Begroting Inleiding / aanleiding

Raadsvoorstel: Onderwerp: Begroting Inleiding / aanleiding Raadsvoorstel: 2015-1451 Onderwerp: Begroting 2016 Datum: 6 oktober 2015 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 27 oktober 2015 Raadsvergadering: 5 november 2015 Programma: Bestuur en Communicatie

Nadere informatie

Kadernota begroting

Kadernota begroting Kadernota begroting 2010-2013. Doel. Voor u ligt de allereerste kadernota van de gemeente Leerdam. Deze nota geeft de uitgangspunten en de kaders weer die bepalend zijn voor de laatste begroting voor de

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2014

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2014 Bijlage 2 Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht Eerste swijziging Toelichting Deze eerste begrotingswijziging betreft de verantwoording van: 1. de extra personele lasten; 2. de structurele

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 2016 3 september 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen

Nadere informatie

algemeen bestuur 5 februari 2014

algemeen bestuur 5 februari 2014 algemeen bestuur 5 februari 2014 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : J.A.E. Landwehr Nr. : 2014-00267 Bijlage : 1 Onderwerp Tweede wijziging Programmabegroting 2014 Voorstel AB besluit Vaststellen van

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging december 2018

Voorstel begrotingswijziging december 2018 1 Voorstel begrotingswijziging december 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen...

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Slotwijziging 2016 Gemeente Vianen 22 november 2016

Slotwijziging 2016 Gemeente Vianen 22 november 2016 Slotwijziging 2016 Gemeente Vianen 22 november 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 Toelichting op de programma s... 5 Programma 0 Duurzaam investeren... 6 Programma 1 Dienstverlenend... 7

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld In het wijzigingsbesluit BBV van 5 maart 2016 is vastgelegd dat gemeenten de ramingen in het kader van de begrotingsuitvoering opstellen aan de hand

Nadere informatie

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar?

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Informatie en Presentatie bijeenkomsten 3 september 2015 Agenda 1. Achtergrond 2. Ontwikkeling en cijfers gemeente Bergen 3. Maatregelen en vervolg

Nadere informatie

Kadernota Gemeente Doesburg

Kadernota Gemeente Doesburg Kadernota 2018 2 Gemeente Doesburg 3 Gemeente Doesburg 4 Gemeente Doesburg Inhoudsopgave Kadernota 2018...2 Inhoudsopgave...5 Inleiding...6 Algemene technische uitgangspunten...7 Financieel perspectief...11

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo

Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo Hoofdstuk I Artikel 1 Hoofdstuk II Artikel 2 Artikel 3 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Hoofdstuk III Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

1. Inleiding en richtlijnen

1. Inleiding en richtlijnen NOTITIE RENTE 2017 1. Inleiding en richtlijnen 1.1 Inleiding Bij de wijzigingen van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de invoering van de Vennootschapsbelasting (VPB) voor de lagere overheden

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage

1e Bestuursrapportage 2019 1e Bestuursrapportage Gemeente Terschelling 24-5-2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Ontwikkeling van de lopende budgetten... 4 2. Overzicht (Meerjaren)resultaat 2019 tot en met 2023... 5 2.1 Algemeen...

Nadere informatie