Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011"

Transcriptie

1 Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011 Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 TOELICHTING Bijgevoegd gaat het concept-verslag van de vergadering van de bestuurscommissie KCV d.d. 15 december ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING Het verslag van de vergadering van 15 december 2011 wordt vastgesteld..

2 Agendapunt 4. Voorlopig financieel resultaat 2011 Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 Bijgevoegd (bijlagen 1 en 2) gaan overzichten van de kosten/opbrengsten zoals deze door KCV in 2011 zijn doorgezet naar de 19 deelnemers, afgezet tegen de realisatie 2010 en de KCV-begroting Daarnaast (bijlage 3) een meerjarenoverzicht, met daarin ook de ramingen uit de (herijkte) begroting Deze overzichten zijn nog onder voorbehoud van de uitkomsten van de accountantscontroles bij PZN en RWB. In vergelijking met 2010 heeft KCV in 2011 ruim 1 miljoen euro minder aan kosten doorberekend aan de deelnemende gemeenten en provincie. Dit is een afname van 9%. Gemiddeld komen de lasten voor gemeenten/provincie in % lager uit dan begroot (-1,7 miljoen euro). Deze lastenreducties zijn voornamelijk het gevolg van de kostenbeheersingmaatregelen die medio 2011 zijn doorgevoerd en die niet in de vastgestelde begroting 2011 waren ingerekend. Door deze maatregelen is het vervoersvolume (en daarmee de kostenpost vervoer) afgenomen en zijn de opbrengsten (klantbijdragen) verhoogd. Een andere meevaller betreft de OVsamenwerkingsbijdrage, waarvan de indexering niet ingerekend was. Hierdoor kon in ,- meer ter afdekking van de Wmo-vervoerskosten worden ingezet dan begroot. INLEIDING Het financiële resultaat voor RWB/KCV is minder rooskleurig. Dit vooral als gevolg van de uitstekende uitvoeringskwaliteit (zie agendapunt 3) en de afspraak dat de kosten van de kwaliteitsprikkel in 2011 voor maximaal ,- doorberekend worden aan gemeenten en provincie. Een voorlopige raming van het resultaat: tekort van ca ,- op inkomsten/uitgaven kwaliteitsprikkel. ( ,- te betalen, ,- doorberekend). Verwacht werd een totaalbedrag van ,-, waarvan ,- ten laste zou komen van de egalisatiereserve kwaliteitsprikkel. Dat wordt dus ,-. overschot op budget communicatie van ca ,- minder uitgaven t.l.v. reserve werkbudget ca ,- niet begrote btw-kosten 2.000,-. Nog niet bekend is wat de werkelijk aan het deelprogramma KCV door te berekenen apparaatskosten zijn (loonkosten plus facilitaire zaken). Ook de verdeling van renteinkomsten is nog niet duidelijk. Bijlage 4 bevat een overzicht van de reserves, er van uitgaande dat de nu bekende resultaten geheel afgewikkeld worden via de KCV-reserves. De egalisatiereserve kwaliteitsprikkel komt dan per 1/1/2012 uit op ,-.

3 Een dergelijke financiering van de hoger uitgevallen kosten van de kwaliteitsprikkel is niet structureel houdbaar. De middelen (in de egalisatiereserve) ontbreken hier feitelijk al in 2012 voor. Het presidium heeft met oog hierop een drietal alternatieven afgewogen: TOELICHTING VOORSTEL a) vanaf de eerste kwartaalafrekening, een hoger bedrag doorbelasten richting gemeenten en provincie. In plaats van ,- op jaarbasis ,- doorbelasten; b) in het najaar van 2012 bezien of de kosten daadwerkelijk richting ,- gaan. Dan beslissen dat een groter aandeel van de kosten kwaliteitsprikkel via de eindafrekening van vervoersnota s 4 e kwartaal met de gemeenten en provincie afgewikkeld moet worden; c) het door te belasten bedrag in 2012 zonder meer op ,- handhaven en het eventuele tekort, voor zover niet te bestrijden vanuit de KCV-egalisatiereserve, af te dekken vanuit andere middelen, namelijk vanuit de middelen die nu bestemd zijn voor de Vervolgaanpak Toegankelijkheid. In de mededelingen leest u meer over het traject dat ingezet is om tot een heroverweging van deze middelen (ca. 6 miljoen euro eind 2012) te komen. Nu wordt voorgesteld daar een klein voorschot op te nemen. Bij besluiten over de inzet van de middelen voor de Vervolgaanpak Toegankelijkheid geldt een afwijkend stemartikel. Besluiten worden genomen door de provincie en de gezamenlijke gemeenten, excl. Breda, die een adviserende stem heeft. Dit is zo geregeld vanwege het feit dat het fonds Vervolgaanpak in een tijd is gevuld waarin gemeente Breda vanuit haar positie als voormalige OV-autoriteit nog zelf over eigen subsidiemiddelen kon beschikken. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING Gelet op de reeds vastgestelde gemeentelijke en provinciale begrotingen 2012 wordt u voorgesteld te besluiten dat: 1. de doorbelasting van de kosten van de kwaliteitsprikkel 2012 richting gemeenten en provincie conform begroting gemaximeerd blijft op ,-; 2. eventuele, niet vanuit de egalisatiereserve kwaliteitsprikkel,af te wikkelen verschillen tussen kosten en opbrengsten, afgedekt zullen worden vanuit de middelen die beschikbaar zijn in het Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid West- Brabant. De exacte hoogte is vast te stellen bij de jaarrekening 2012; 3. in het kader van de heroverweging van de inzet van deze middelen voor de Vervolgaanpak Toegankelijkheid West-Brabant te onderzoeken of ook voor volgende jaren een ombuiging richting afdekking van de kosten van de kwaliteitsprikkel wenselijk en mogelijk is.

4 Agendapunt 6. Toekomst kleinschalig collectief vervoer Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 De bestuurscommissie ZWO heeft KCV gevraagd advies uit te brengen over de organisatie van de vervoerscomponent die met de AWBZ-functie extramurale begeleiding per 2013/2014 over komt naar gemeenten. Daarbij is ook een eventuele bundeling van/met Wmo-(deeltaxi)vervoer, het leerlingen- en WSW-vervoer te betrekken. INLEIDING Vanuit KCV-perspectief speelt daarnaast de (verder uit te nutten) samenhang tussen busvervoer en deeltaxivervoer, en de vraag of verlenging van de huidige vervoersovereenkomst deeltaxi wenselijk is. In de bijlage treft u een weergave aan van de mogelijk te onderzoeken combinaties. Een eerste inventarisatie van de vele relevante ontwikkelingen en te beantwoorden vragen heeft plaatsgevonden. Om de puzzel behapbaar te maken wordt voorgesteld een knip te maken in twee losse trajecten. Argument hiervoor is de breed gedragen opvatting (op basis van ervaringen/ onderzoek) dat het niet zinvol is om geregeld vervoer (vaste routes) en ongeregeld (kriskras) vervoer gezamenlijk aan te besteden. Dit leidt qua trajecten tot de volgende indeling: TOELICHTING 1. busvervoer/regiotaxi OV-functie/regiotaxi Wmo. Hierbij zijn vragen aan de orde als is een multimodale aanbesteding (dus van busvervoer en regiotaxivervoer) gewenst? En/of is een gezamenlijke invulling van de beheersfunctie zinvol? Bij dit traject kan later (als duidelijk is of/wanneer dit een verantwoordelijkheid van gemeenten wordt) ook de vormgeving van bovenregionaal gehandicaptenvervoer (Valys) aangehaakt worden. De uitwerking van dit traject wordt in nauw overleg met het OV-concessieteam West-Brabant vormgegeven. Een bezoek aan het OVbureau Groningen/Drenthe (waar het beheer van OV en regiotaxi wordt gecombineerd) staat voor eind februari gepland. Daarnaast is lering te trekken uit de multimodale aanbesteding die in Limburg heeft plaatsgevonden. Het tijdschema voor dit traject wordt in grote mate bepaald door de planning voor de provinciale OVvisie en concessieverlening. Over dit laatste valt nog niets te zeggen. Gelet op de einddatum van de huidige OV-concessie (nieuwe concessie per 2015), is een verlening van de huidige deeltaxi-overeenkomst met 1 jaar noodzakelijk. Uiteraard hangt benutting van de verlengingsoptie ook af van een evaluatie van de huidige overeenkomst (met name qua kwaliteit en kosten).

5 Een voorstel gericht op besluitvorming over verlenging wordt voor de maartvergaderingen voorbereid. 2. optimalisatie AWBZ-vervoer/leerlingenvervoer/WSW-vervoer. Binnen deze stromen is sprake van een groot aantal ontwikkelingen/onzekerheden. Zo is niet uit te sluiten dat de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer in het kader van passend onderwijs naar de desbetreffende regionale samenwerkingsverbanden overgaat. Duidelijkheid over de organisatie van het AWBZ-vervoer heeft voor gemeenten de meeste prioriteit: in maart/april dienen gemeenten op hoofdlijnen helder te hebben hoe zij per 2013 invulling gaan geven aan de verantwoordelijkheid voor nieuwe/hergeïndiceerde klanten extramurale begeleiding. Ten aanzien van de vervoerscomponent ligt de keuze voor of dit een taak blijft van de zorgaanbieders (wat bijv. voordelen kan bieden in de aanbestedingsvorm, continuering van inzet van vrijwilligers) of dat gemeenten dit zelf gaan organiseren. Dit laatste biedt mogelijkheden voor (sub-)regionale samenwerking en/of bundeling met leerlingen/wsw-vervoer. Als WSW-, leerlingenvervoer en AWBZ-vervoer volgtijdelijk uitgevoerd kan worden, dan kunnen wellicht betere inkoopprijzen bedongen worden. Een antwoord op de vraag wat wijsheid is: zelf als gemeente AWBZ-vervoer organiseren of dat aan de zorgaanbieders laten, is nu nog niet te geven. Wel is natuurlijk te bedenken dat het wenselijk is dat gemeenten hierin eenzelfde keuze maken. Verschillende keuzes leiden immers per definitie tot suboptimalisatie. Landelijk is het vervoersvraagstuk AWBZ uiteraard ook een item. KCV heeft daarom intensief contact met het NEA, dat in opdracht van het Transitiebureau AWBZ en het Kennisplatform Verkeer en Vervoer onderzoek verricht. Als actie binnen de regio wordt op korte termijn het vergaren van meer informatie over de huidige organisatie van deze drie vervoersstromen in gang gezet. Met oog op de bundelingsmogelijkheden tussen de drie stromen zijn de expiratiedata van de lopende contracten in beeld te brengen. Voor dit moment wordt u gevraagd zich uit te spreken over de hierboven voorgestelde knip in 2 trajecten. Een advies m.b.t. de organisatie van het AWBZ-vervoer per 2013 wordt voorbereid voor de maartvergaderingen van presidium KCV en de bestuurscommissies KCV en ZWO. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING De bestuurscommissie KCV onderschrijft de voorgestelde knip in twee trajecten.

6 Agendapunt 7 Mededelingen Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 Aan de orde komen: 1. Planning diverse OV-trajecten 2. Korting OV-samenwerkingsbijdrage 3. Stand van zaken toegankelijkheid/heroverweging inzet middelen 4. Mandaatregeling RWB 1. Planning diverse OV-trajecten Op het OV-dossier lopen binnen het provinciehuis 3 samenhangende trajecten. TOELICHTING OV-visie Samen met het SRE werkt de provincie aan een Noord-Brabantse OV-visie. De planning van dit traject gaat hierbij (bijlage 1). Onlangs is een Keuzenotitie besproken in een besloten vergadering van de Statencommissie Mobiliteit. (Deze keuzenotitie met bijlage is apart te downloaden bij de vergaderstukken). Partners en belanghebbenden worden uitgenodigd te reageren. Een volgende stap is de opstelling en bespreking van een eerste concept OV-visie. Raadpleging van de partners wordt in april voorzien. De OV-visie is een belangrijk document, ook het basisvoorzieningenniveau en een eventuele aanpassing daarvan, maken deel uit van de te voeren discussie. Dit tegen de achtergrond van teruglopende middelen en een naar verwachting duurder nieuw contract. Aanbesteding Het busvervoer dient per 2015 opnieuw aanbesteed te zijn. De voorbereidingen zijn opgestart, maar een planning is nog niet vastgesteld en vrijgegeven. Er is een grote samenhang met de OV-visie, bijvoorbeeld qua sturingsfilosofie, maar op dit moment is dus nog niet bekend hoe beide trajecten zich in de tijd tot elkaar verhouden. Dienstregeling 2013 Jaarlijks wordt een traject doorlopen om tot een nieuwe dienstregeling te komen. Als financieel uitgangspunt staat dat het OV-budget, ondanks teruglopende rijksmiddelen, tot de nieuw concessie gehandhaafd blijft. Ook is gekozen voor een regionale benadering: kosten van eventuele uitbreidingen van de dienstregeling dienen elders binnen de regio gecompenseerd te worden. Met oog ook op de nieuwe concessie streeft de provincie een optimalisatieslag na: versterken van de sterke elementen in het OV-netwerk en het optimaliseren van de zwakke elementen. Concrete wijzigingsvoorstellen, die met inbreng van alle betrokkenen tot stand gaan komen, worden in april aan de GGA s voorgelegd.

7 Buiten deze drie door de provincie geïnitieerde trajecten, speelt binnen de regio West- Brabant het eigen spoor van de totstandkoming van een regionale OV-visie. In aanloop naar de maartvergadering van de bestuurscommissie Mobiliteit, waar bovenstaande zaken in samenhang aan de orde zullen komen, vindt op 28 februari een ambtelijke OV-workshop plaats. Doel daarvan is helder te krijgen waar optimalisatie- en besparingsmogelijkheden liggen. Kort daarna is een bestuurlijk overleg in klein comité ingepland, waarvoor ook leden van de bestuurscommissie KCV (de heren Willems en Van Hal) uitgenodigd worden. In dat overleg zal bezien worden op welk moment een inbreng richting Gedeputeerde en Provinciale Staten geboden is. Daarnaast vindt daar de inhoudelijke voorbereiding plaats van de maartvergadering van de bestuurscommissie Mobiliteit. Een optie daarbij is dat de bestuurscommissies Mobiliteit en KCV gezamenlijk deze onderwerpen bespreken. Zowel de toekomstige rol van regiotaxi in het OVbestel, als de bediening van de doelgroepen ouderen en mensen met een beperking zijn immers aan de orde. 2. OV-samenwerkingsbijdrage In het voorstel over de begrotingsrichtlijnen 2013 is melding gemaakt van de korting op de OV-samenwerkingsbijdrage die van de provincie Noord-Brabant ontvangen wordt. In uw vorige vergadering besloot u een brief te sturen aan de gedeputeerde m.b.t. de inzet van deze extra korting. De verstuurde brief gaat hierbij (bijlage 2). Zo mogelijk wordt u ter vergadering geïnformeerd over het provinciale standpunt. 3. Stand van zaken toegankelijkheid/heroverweging inzet middelen Stand van zaken fysieke toegankelijkheid In elk geval één keer per jaar wordt ten behoeve van de bestuurscommissies KCV en Mobiliteit de stand van zaken met betrekking tot het toegankelijk maken van halteplaatsen in de regio West-Brabant in beeld gebracht. In de bijlage 3 vindt u in tabel 1 en 2 een overzicht per GGA-regio van het aantal halteplaatsen dat inmiddels toegankelijk is gemaakt. Een aantal gemeenten heeft aangegeven dat zij inmiddels verder is dan weergegeven in de tabellen. Oorzaken van deze verschillen liggen met name in het administratieve proces: een halte wordt pas als toegankelijk gekwalificeerd nadat de eindverantwoording is afgerond. De halte ligt dan al enige tijd toegankelijk op straat. Afgesproken is dat de gemeenten gevraagd worden in februari/maart de gehanteerde lijsten op juistheid te checken. Ook wordt geïnventariseerd wat de wenselijkheid (gebaseerd op verwacht gebruik van de halte) en technische mogelijkheden zijn van aanpassing van de haltes die nog niet aangepast zijn. Tot 31 december 2011 konden gemeenten cofinanciering voor de geprioriteerde halteplaatsen aanvragen bij de provincie Noord-Brabant. Nog niet alle geprioriteerde haltes zijn, om uiteenlopende redenen, toegankelijk gemaakt. De aanpassing van deze haltes moet nu in principe gefinancierd worden vanuit eigen middelen van de gemeenten en/of bijvoorbeeld via de regionale maatregelpakketten van de GGA s. De vraag is natuurlijk of dit in deze tijden financieel haalbaar is.

8 Het is, tot 2016, nog wel mogelijk financiering te krijgen voor de (minder drukke) niet - geprioriteerde haltes via het Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid van KCV. Uit berekeningen (zie bijlage 3) blijkt dat dit fonds toereikend is voor aanpassing van alle nietgeprioriteerde haltes. Zoals gezegd acht het presidium het wenselijk dat opnieuw bezien wordt hoe het Fonds Vervolgaanpak effectief ingezet kan worden. Naast inzet voor fysieke toegankelijkheid, zijn besteding van middelen voor vergroting van de mentale toegankelijkheid, alsmede andere bestemmingen, zoals (kwaliteitsprikkel) vervoer te overwegen. Een besluit hierover zal voor de oktobervergadering geagendeerd worden, zodat nog afstemming mogelijk is met de regionale maatregelpakketten 2013 van de GGA s. Mentale toegankelijkheid De diverse projecten zijn in voorbereiding of in uitvoering: OV-wegwijscursussen. De vrijwilligers die deze cursussen gaan verzorgen, zijn inmiddels opgeleid. Aan de KOB s is het aanbod van de cursus gedaan. De aanmeldingen stromen binnen. Binnenkort wordt een lijst verkregen met data en locaties van de cursussen. In West-Brabant betreft het in 2012 ca. 50 cursussen voor 50 deelnemers. de voorbereiding van de pilot in Rucphen en Tilburg bevindt zich in een vergevorderd stadium. Hierbij wordt specifiek communicatiemateriaal gemaakt waarop per kern de mogelijkheden van toegankelijke busreizen naar veelbereisde deeltaxibestemmingen staan aangegeven. De verspreiding van dit materiaal wordt gevolgd door OV-cursussen in de betreffende Rucphense kernen. Onderzocht wordt of in aanvulling hierop persoonlijke begeleiding georganiseerd kan worden. De deelnemers van de cursussen worden in de gelegenheid gesteld om met 5,- korting een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen. De kosten hiervan (max ,-) kunnen niet bestreden worden vanuit de provinciale subsidie. Het presidium besloot op 1 februari, onder voorwaarde dat gemeente Rucphen eveneens 50% van de kosten voor haar rekening neemt, vanuit de middelen voor de Vervolgaanpak Toegankelijkheid 4.000,- beschikbaar te stellen. monitoring van de effecten van de (cumulatieve) acties op het reisgedrag is uiteraard erg belangrijk. Deze vindt op 2 momenten (0-meting en 1-meting) via schriftelijke enquêtes plaats. In verband met de heroverweging van de inzet van het Fonds Vervolgaanpak wordt er uiteraard naar gestreefd om deze informatie kort na de zomer al gedeeltelijk beschikbaar te hebben. daarnaast worden op meer geaggregeerd niveau gegevens verzameld, waarmee inzicht ontstaat in de ontwikkelingen in reisgedrag. Deze maakt ook een benchmark tussen de Brabantse regio s mogelijk. op het gebied van (te wijzigen) indicatiestelling en informatievoorziening over toegankelijke OV-reizen worden projectvoorstellen uitgewerkt.

9 4. Mandaatregeling RWB In de, door het Algemeen Bestuur RWB vastgestelde, verordeningen van de diverse bestuurscommissies is neergelegd wat hun werkgebied en bijbehorende bevoegdheden zijn. Daarmee is nog niet op alle punten helderheid geschapen in de verhoudingen tussen Algemeen Bestuur, bestuurscommissies, evt. ingestelde presidia, voorzitters en secretarissen. Met een mandaatregeling wordt hierin te voorzien. Een mandaatregeling wordt op 15 februari ter vaststelling voor de vergadering van het Algemeen Bestuur RWB geagendeerd. Voor KCV wordt op onderdelen een van de overige bestuurscommissies afwijkende regeling voorgesteld. Dit heeft te maken met de in de bestuursverordening KCV verankerde positie van bestuurscommissie en presidium. Voor zover in aanvulling hierop mandaat verstrekt moet worden vanuit het AB, wordt dit aan de bestuurscommissie KCV gegeven, die op haar beurt in de gelegenheid wordt gesteld zaken door te mandateren aan het presidium, de voorzitter of secretaris Een voorstel tot doormandatering, dat aan zal sluiten op de wijze waarop in de oude gemeenschappelijke regeling de verhoudingen geregeld waren, zal u voor uw vergadering in maart voorgelegd worden. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING De bestuurscommissie KCV neemt kennis van de mededelingen.

10 Agendapunt 9. Inkomenstoets en collectief vervoer Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 Op verschillende plaatsen is de afgelopen maanden de vraag of het geoorloofd is een inkomensgrens te hanteren in het kader van de Wmo, onderwerp van gesprek geweest. Binnen West-Brabant passen op dit moment 7 gemeenten (Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen en Steenbergen) een inkomensgrens bij de toekenning van deeltaxi toe; gemeente Etten-Leur overweegt dit. In de Tweede Kamer is hierover gesproken bij de behandeling van de begroting VWS. De staatssecretaris heeft hierbij duidelijk te kennen gegeven dat een algemene inkomensgrens ter bepaling van het al dan niet toekennen van een voorziening, niet aan de orde kan zijn, de Wmo dwingt tot een individuele toets, ook in relatie tot de hoogte van een te betalen eigen bijdrage. Op 6 maart behandelt de Eerste Kamer het voorstel tot aanpassing van de Wmo (in verband met de AWBZ-transitie). Mogelijk dat daar ook het opnemen van een explicietere bepaling ten aanzien van de inkomensgrens aan de orde wordt gesteld. Dit zal nog geverifieerd worden. TOELICHTING Inmiddels heeft de Centrale Raad van Beroep zich in een aantal casussen uitgesproken. Betrof een uitspraak op 19 december 2011 (Edam-Volendam) slechts zijdelings de mogelijkheid van een inkomensgrens (uitspraak ging over de legitimiteit van een besparingsbijdrage), op 19 januari 2012 (casus Dongen) was de inkomensgrens in relatie tot collectief vervoer expliciet aan de orde. De raad concludeert dat bij de verstrekking van een vervoersvoorziening in natura, naast de eigen bijdrage, geen inkomensgrens gehanteerd mag worden. Naar aanleiding van alle publicaties heeft de VNG zeer recent (31 januari) een ledenbrief uitgebracht, waarin een tweetal varianten wordt geschetst waaruit gemeenten een keuze kunnen maken. De absoluut veilige variant behelst het toekennen van collectief vervoer aan alle aanvragers die vanwege een beperking in aanmerking komen voor de voorziening, onder betaling van het OV-tarief. Een tweede variant, volgens huidige jurisprudentie als veilig aan te merken (maar VNG zal daarover overleg aangaan met het rijk), betreft de omgekeerde toepassing van de eigen bijdrageregeling uit het Besluit maatschappelijke ondersteuning. Hierbij wordt ten behoeve van het besluit over toekenning van de voorziening, per aanvrager en rekening houdend met cumulatie van kosten uit Wmo en AWBZ, bezien of de aanvrager de kosten van de voorziening zelf kan betalen.

11 De gemeente Rucphen onderzoekt de uitvoerbaarheid van deze variant en daarop geïnspireerde alternatieven. Schulinck is gevraagd advies uit te brengen. Op 7 februari wordt de stand van zaken met de betreffende Wmo-coördinatoren doorgenomen. Dan zal bezien worden of het al mogelijk is om een advies te formuleren over de wijze waarop op de nieuwe jurisprudentie en eventuele wetgeving ingespeeld kan worden. Via de website is een bundeling van de recente stukken te downloaden. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING De noodzaak, wenselijkheid en mogelijkheid van het aanpassen van gemeentelijk beleid te bespreken.

Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5. Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016

Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5. Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016 Voorstel Aan Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016 Inleiding Bijgaand treft u het jaarverslag en de jaarrekening 2015

Nadere informatie

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad 09 Voorstel Kaderbrief 2020 Aan Algemeen bestuur Datum 5 december 2018 Doel Initiatiefnemer Besluitvormend Strategisch beraad INLEIDING VOORSTEL De gezamenlijke gemeenten hebben voor de verbonden partijen

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi)

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi) GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 16 februari 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend 15 PHO voorstel verlenging Regiotaxi Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging Regiotaxi Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Basistaak Efficiencytaak Platformtaak

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

1e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur van 8 juli 2015 1 e bestuursrapportage 2015 Regio West-Brabant Pagina 2

Nadere informatie

VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4

VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4 VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4 VOORSTEL 1. tot vaststelling van de verordening voorziening maatschappelijke ondersteuning Gemeente Gennep en intrekking van het raadsbesluit

Nadere informatie

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Koen van der Aa 0402083524 kda@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Opheffing inkomensgrens CVV Medisch. 12raad00202 Juni

Nadere informatie

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Voorstel Aan Het Algemeen Bestuur van de BWB Agendapunt 6b Onderwerp Datum Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Inleiding De deelnemers Bergen op Zoom, Dongen, Etten-Leur,

Nadere informatie

2e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

2e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 2e Bestuursrapportage 2015 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur RWB van 9 december 2015 2 e bestuursrapportage 2015 Regio West-Brabant Pagina

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum B&W-besluit : 29 maart 2016 Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Raadsvergadering : 26 mei 2016 Behandeld : R.v.Vorstenbosch door Agendapunt : E-mail : r.vorstenbosch@scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden Raadsvergadering: 24 september 2007 Onderwerp: Tarief voor 65+ Regiotaxi Doel van agendering Besluitvorming Voorstel / Advies Maak een keuze tussen conceptbesluit A en B. 1. Invoeren aangepast tarief Regiotaxi

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 13 juni 2012

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 13 juni 2012 Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 13 juni 2012 Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 3 oktober 2012 TOELICHTING Bijgevoegd gaat het conceptverslag van de vergadering

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Renswoude, 5 april 2016 Nr.: Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley

Renswoude, 5 april 2016 Nr.: Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley Agendapuntnr.: Renswoude, 5 april 2016 Nr.: 154375 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley Geachte raad, Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen Agendapunt : 08 Voorstelnummer : 05-036 Raadsvergadering : 15 mei 2012 Naam opsteller : Beleidsmedewerker Welzijn Informatie op te vragen bij : 170 Portefeuillehouders : Onderwerp: Aanpassing verordening

Nadere informatie

I Aan de leden van de Participatieraad

I Aan de leden van de Participatieraad Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 26 mei 2015 Ons kenmerk 2015/191059 Contactpersoon M. van der Tas Doorkiesnummer 023-5114827

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om per 1 februari 2014 deze maatregelen van de OV-Taxi door te voeren.

Voorgesteld wordt om per 1 februari 2014 deze maatregelen van de OV-Taxi door te voeren. Collegebesluit Onderwerp: Kostenbeheersing OV-taxi Reg. Nummer: 2013/511662 1. Inleiding In de periode 2011-2013 is geconstateerd dat de kosten van de OV-Taxi zijn toegenomen voor alle gemeenten in Zuid-Kennemerland

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr

19 mei 2015 Corr.nr , FC Nummer 36/2015 Zaaknr 19 mei 2015 Corr.nr. 2015-20.867, FC Nummer 36/2015 Zaaknr. 574002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Voorjaarsnota 2015 en de daarin opgenomen

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving.

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. *ZE9A51840CC* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. Aan de Raad No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: Continuïteit van AWBZ zorg in 2015 1. Inleiding

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003

Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003 Raad : 16 december 2003 Agendanr. : 12 Doc.nr : B 2003 14791 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid RAADSVOORSTEL Onderwerp : wijziging verordening voorziening gehandicapten gemeente Heusden 2003

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld.

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld. Onderbouwing agendapunt Evaluatie revolverend financieren. Tijdens de FCBE vergadering van 18 februari 2015 heb ik aangegeven het ingekomen stuk Evaluatie revolverend financieren (brief 21 01 2015, kenmerk

Nadere informatie

Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer. 7 maart 2014, Erik van der Kooij

Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer. 7 maart 2014, Erik van der Kooij Holland Rijnland, PHO Sociale Agenda en Verkeer & Vervoer 7 maart 2014, Erik van der Kooij Programma vandaag 1. Visie Ruimte en Mobiliteit & Ontwerpprogramma Mobiliteit 2. Proces Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR KWARTAAL 4 211: Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De totale overschrijding van de budgetten is in de loop van 211 teruggelopen en komt uit op 272.756. Na het tweede kwartaal

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1 e bestuursrapportage 2016 Regio West-Brabant Pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5

Nadere informatie

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur Agenda Aan Bestuurders GGA Breda Mobiliteit Betreft Bestuurlijk overleg GGA Breda Datum Woensdag 17 april 2013 Locatie Vergaderzaal gemeente Etten-Leur Markt 1, kamer 1.09 Tijdstip 14.00 t/m 15.15 uur

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Jaarplan 2015. november 2014. Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL. www.rekenkamerwestbrabant.nl

Jaarplan 2015. november 2014. Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL. www.rekenkamerwestbrabant.nl november 2014 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Toelichting: AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 26 juni 2013. Registratienummer: TB 13.3745548. Agendapunt: 6

Toelichting: AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 26 juni 2013. Registratienummer: TB 13.3745548. Agendapunt: 6 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 26 juni 2013 Registratienummer: TB 13.3745548 Agendapunt: 6 Onderwerp: Contractering en tarieven huishoudelijke hulp 2014 Voorstel: 1. De volgende

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012 Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012 Bestuurscommissie Datum Kleinschalig Collectief Vervoer 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/20120613.2) TOELICHTING Bijgevoegd gaat het conceptverslag

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Regiotaxi 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Het goed laten functioneren van het voor

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 Reg.nr: FLO/2012/3693 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw 1. Samenvatting De bezuinigingen op

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2. Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2. Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009 RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2 Raadsvergadering van 18 december 2008 Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009 Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.1733 B.16.1733 Landgraaf, 20 september 2016 ONDERWERP: Evaluatie Huishoudelijke Hulp Toelage 2015-2016 en hoe verder in 2017.

Nadere informatie

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Nr. Gemeente Zienswijze Reactie Algemeen Bestuur VR MWB 1 Aalburg Gemeenteraad vergadert 21 juni. De raad gaat er vanuit

Nadere informatie

2003-63. Benoeming nieuwe accountant van de provincie Drenthe

2003-63. Benoeming nieuwe accountant van de provincie Drenthe 2003-63 Benoeming nieuwe accountant van de provincie Drenthe Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën en Economie op 14 mei 2003 - provinciale staten op 26 mei 2003 - fatale beslisdatum:

Nadere informatie

Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo

Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo Notitie toekomst Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo Het zojuist afgesloten zorgakkoord Deze notitie is gebaseerd op het regeerakkoord en de ontwikkelingen rond de toekomst van de hulp bij

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Doel en onderzoeksvragen

Doel en onderzoeksvragen Werkgroep vervoer Opdracht Verstrekken van advies op de volgende zaken: Beperken / opheffen van eventuele bestaande problemen in het huidige doelgroepenvervoer in relatie tot de nieuwe 3D vervoersvragen

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Voorstel Aan Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Voorstel tot vaststelling van de begroting BWB 2017 1 juli 2016 en meerjarenbegroting 2017 2020 Inleiding De Gemeenschappelijke

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenbrief herstructurering sociale werkvoorziening uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U201200154 Lbr. 12/012 bijlage(n)

Nadere informatie

Notitie Wat kost RegioTaxiPlus

Notitie Wat kost RegioTaxiPlus Aan : Het college Van : Robrecht Lentink, afdeling samenleving Betreft : Notitie Wat kost RegioTaxiPlus Datum : 5 april 2012 Notitie Wat kost RegioTaxiPlus ( in relatie tot het Tweede besluit voorzieningen

Nadere informatie

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Zaaknummer: 00384933 Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Collegevoorstel Inleiding Op 1 januari 2015 gaat de regie van de jeugdzorg over naar de gemeenten

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Besluit van de directeur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, houdende de aanwijzing van toezichthouders van de Omgevingsdienst Middenen

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 maart 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 010414/A07 afdeling: Stedelijice Ontwikkeling Onderwerp:

Nadere informatie

Concept VERSLAG. 1. Opening en welkom De voorzitter opent de vergadering.

Concept VERSLAG. 1. Opening en welkom De voorzitter opent de vergadering. Concept VERSLAG BETREFT DATUM VOORZITTER AANWEZIGEN AFWEZIGEN VERSLAG KENMERK Bestuurscommissie Zorg, Welzijn, Onderwijs 04 december M. van Oosterhout, Drimmelen P. van der Ven, Werkendam M. de Hoon, Zundert

Nadere informatie

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland

OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland OV Visie Holland Rijnland Midden-Holland - Voor de OV Visie - Voor de OV-Concessie Zuid-Holland Noord Fred van der Blij 14 februari 2018 OV Visie is gezamenlijk proces Vanuit 19 gemeenten afspraak om OV

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER. Alleen ga je sneller; samen kom je verder. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015

HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER. Alleen ga je sneller; samen kom je verder. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015 HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER Alleen ga je sneller; samen kom je verder Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015 Aanleiding bijeenkomst 1.Het contract voor Regiotaxi loopt af per 31

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

COLLECTIEF VERVOER. Koen Bekking (CROW-KpVV) 11 november 2015

COLLECTIEF VERVOER. Koen Bekking (CROW-KpVV) 11 november 2015 COLLECTIEF VERVOER Koen Bekking (CROW-KpVV) 11 november 2015 CROW-KPVV IN HET KORT Slimme en praktische oplossingen voor vraagstukken over infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer CROW CROW-KpVV

Nadere informatie

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Agp. 3, bijlage 2 VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 04 december 2011 Ter kennisname In juli 2012 is het Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 onderwerp Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 zaakkenmerk Inleiding Op grond van de Wet op de

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Evaluatie Regiotaxi Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van 1. De evaluaties van het systeem Regiotaxi voor OV-gebruikers en de bijbehorende

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 Reg.nr:Z.08126 / Int.07935 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Centrumregeling regionale samenwerking Parkstad opvang en beschermd

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost. Kadernota 2017 CONCEPT

Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost. Kadernota 2017 CONCEPT Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost Kadernota 2017 CONCEPT Concept Kadernota 2017 GR-KCV versie 1.0 Pagina 1 Vaststelling Vastgesteld door het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 19/11/2013 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Oomen A.J.G. (Wethouder), aanwezig Stoop P.J.W. (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015. Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 16 september 2014 Aanleiding In de Transitie Wmo worden taken overgeheveld

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Statenmededeling inzake transitie Sensoor Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De stand van zaken inzake de transitie van de dienstverlening

Nadere informatie

Internetconsultatie belasting op luchtvaart

Internetconsultatie belasting op luchtvaart Internetconsultatie belasting op luchtvaart Inleiding Afspraak regeerakkoord: drie sporen In het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst heeft het kabinet afgesproken dat een belasting op luchtvaart zal

Nadere informatie

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden:

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden: Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april 2017 Mededelingen - Uitoefenen van taken voor derden: Eind januari 2017 hebben de dagelijkse besturen van de gemeenschappelijke regelingen in het

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2015, nr IX-5 Te behandelen door mevrouw drs. I.G. Saris onderwerp Blad 1/5 Aan de raad, Inleiding Sinds 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant 14:00 14:15 Opening algemene stand van zaken SVB-BGT, Ingrid Hugen 14:15 15:00 De rol van RWS, Rob van der Schoot rol van RWS binnen de BGT (m.n.

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-15-07182 / Vaststellen van de zienswijze op de conceptbegroting voor 2016 van de Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek (GR-KDB) portefeuillehouder J. Roeffen

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen tarieven Hulp bij het huishouden 2013 t/m 2014. Aan de raad, Beslispunt:

Onderwerp: Vaststellen tarieven Hulp bij het huishouden 2013 t/m 2014. Aan de raad, Beslispunt: Agendapunt : 08. Voorstelnummer : 02-005 Raadsvergadering : 7 februari 2013 Naam opsteller : Mw. L. Hulskamp Informatie op te vragen bij : opsteller Portefeuillehouders : J. Mesu Onderwerp: Vaststellen

Nadere informatie

ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT

ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT ORGANISATIE OV-CONCESSIEMANAGEMENT PROVINCIE NOORD-BRABANT 1. Context De provincie Noord-Brabant is concessieverlener voor het openbaar vervoer in zijn gebied, m.u.v. het SRE-gebied. De provincie is voornemens

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 6 december 2011 Het project Regionalisering Leerplicht/RMC West-Brabant Niveau 1 (gemeenschappelijke leerlingenadministratie)

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 285516 Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in verband met

Nadere informatie

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen.

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen. Aanbiedingsbrief aan: Algemeen Bestuur RUD Utrecht van: Dagelijks Bestuur steller: M. van Bockel onderwerp: AP03.1a_Reactie zienswijzen Eerste Bestuursrapportage 2018 t.b.v.: AB d.d. 15 oktober 2018 bijlagen:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven

Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven Nummer : 09-04.2014 Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven Korte inhoud : De brandweerkazernes in Uithuizermeeden en Usquert voldoen al

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Betreft : Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Vergaderdatum 25 september 2014 Gemeenteblad 2014 / 57 Agendapunt 12 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Vastgesteld door het Toezichthoudend Bestuur op 14 juli 2016 Gebaseerd op modelreglement MO-groep (2009) Artikel 1. Structuur 1. De directie is belast

Nadere informatie

B&W Vergadering. 3. akkoord te gaan met de mogelijkheid dat aanbieders voor 2017 met additionele producten kunnen inschrijven;

B&W Vergadering. 3. akkoord te gaan met de mogelijkheid dat aanbieders voor 2017 met additionele producten kunnen inschrijven; 2.1.10 Toetredingsfase uitvoeringscontracten Wmo 2017 1 Dossier 581 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 581 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 26 juli 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Toetredingsfase

Nadere informatie

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/ Evaluatie O&O-fonds Aan Algemeen Bestuur Datum 9 december 2015 Status Kenmerk Besluit RWB/AB/AR/2015-0674 INLEIDING Op 8 juli heeft het Algemeen Bestuur aangegeven om in haar overleg van 9 december 2015

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota B&W-voorstel en besluitnota Domein d.d. B&W Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratie- 29-11-2016 datum Opsteller Bert Borggreve 24-1-2017 Portefeuille Sociale Wijkteams Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015 - 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05604 in MUIiiii min mui Datum vergadering Nota openbaar: Ja 02DEC.201Ĥ Onderwerp: Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven

Nadere informatie

Rapportage Q Jeugdhulpregio Drenthe

Rapportage Q Jeugdhulpregio Drenthe Rapportage Q2 2016 Jeugdhulpregio Drenthe Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Financiën... 3 2.1. Financiële uitkomsten... 3 2.2. Effecten toepassing solidariteit profijt... 4 2.3. Uitgangspunten gehanteerde

Nadere informatie

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering 2015-686 HERZIEN Spelregelkader EU-cofinanciering Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 9 september 2015 - Provinciale Staten op 23 september 2015 - fatale

Nadere informatie