Maischen Amervalei Amersfoort Dipl Brmstr Weihenstephan Jan Willem den Hartog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maischen Amervalei Amersfoort Dipl Brmstr Weihenstephan Jan Willem den Hartog"

Transcriptie

1 Maischen Amervalei Amersfoort Dipl Brmstr Weihenstephan Jan Willem den Hartog

2 Vraag stelling Op 5 decmeber 2013 schreef Jan Wurpel Voorzitter van t Wort Wat; Een goed onderwerp zou zijn de verschillende maish stappen die er zijn. Een staps = de Engelse/Amerikaanse methode, de meertraps stijgend de decoctie en de dalende infusie. Waarom zouden we niet allemaal de Amerikaanse methode gebruiken lekker een uur op 67 graden. Of ligt het genuanceerder? Wat zijn de specifieke voor en of nadelen van de verschillende stappen. Wat kan je speciaal met een bepaalde maish proces bereiken wat je niet met een andere kan.

3 Inhoud van vanavond Theorie van het maischen De verschillende parameters bij het maischen De verschillende maische methoden en de doelstelling daarvan. Samenvatting Conclusies

4 Maischen theorie Het doel van het maischen als stap in het brouw proces is om de mout inhoud bestanddelen in oplossing te brengen en een wort te maken die een hoogwaardige bier kan garanderen. Hier bij moet er gebruikelijk aan de bedrijfseconomische en kwalitatieve eisen worden voldaan.

5 Maischen theorie Maischen is het in oplossing brengen door enzymatische, natuurkundige en chemische oplossing eigenschappen van het zetmeel,eiwit en celwandstructuren van het mout Tevens wordt er organisch fosfaat door fosfatase omgezet in primair fosfaat en verhoogd de buffer capaciteit van de wort en beïnvloed zo de ph val bij de vergisting. Lipide worden aan de ene kan oxidatief en aan de andere kant enzymatisch omgevormd tot veel verschillende producten. De polyphenolen ondergaan een oxidatie en polymerisatie voortgang die tot de afbouw van waardevolle antioxidanten leid, die op hun beurt weer tot een vermindering van de smaakstabiliteit van het bier leiden.

6 Maischen theorie (Het kader)

7 Maischen theorie Zo zijn er voor de maische technologie meerdere aspecten te bedenken. Zo zal zich de maische methode in afhankelijkheid van de grondstofkwaliteit (mout en water) en de tot beschikkingstaande brouwhuis techniek zich op de te maken biersoort moeten worden afgestemd.

8 Maischen theorie Zo zal zich bv. het gebruikte mout de kleur en het aroma bepalen. Zo speelt het roerwerk een grote rol bij de opwarmsnelheid van een brouwhuis. Zo is een hoge opwarmsnelheid wenselijk bij maische schema s waar bepaalde enzymen moeten worden onderdrukt. Zo heeft de roerwerk snelheid ook invloed op de zuurstof inslag bij inmaische, en het homogeniseren van het beslag.

9 De maische parameters. De enzymatisch afbraak gedurende het maischen wordt m.b.v. de onderstaande parameters gestuurd. - maische temperatuur - maische ratio - ph waarde -tijd

10 Enzym overzicht

11 Restaktiviteit van β-amylase inafhankelijkheid van de inmaische ratio

12 Maische methode In de loop der jaren zijn er verschillende maische methodes ontwikkelt waarbij deze methoden zich principieel laten onderscheiden in de dekoktie en de infusie methode. Hierbij ondersteunt de dekoktie methode de enzymatische afbraak door een thermische belasting van het zetmeel en is een sterkere eiwit vlokking. Daarnaast is rekening te houden met een sterkere zuurstof belasting door het over pompen van het deelbeslag.

13 Vraag stelling Een goed onderwerp zou zijn de verschillende maische stappen die er zijn. Dit is dus een lastig te beantwoorden vraag daar een maische stap nooit een gericht effect heeft maar altijd plaats vindt een in matrix van meerdere effecten waarmee rekening moet worden gehouden. Dit houdt eigenlijk in dat je constant een compromis sluit in je doelstelling.

14 Hoe nu juist maischen? Hoe nu jouw juiste maische schema met de juiste stappen te vinden voor het door jou te maken bier? Hiervoor moet je begrijpen welke invloeden bij maische spelen en hoe deze te beïnvloeden zijn die een rol op het eind resultaat zullen gaan hebben. Weten te identificeren en begrijpen welke kenmerken jou te brouwen biersoort heeft en deze in het maische schema terug laten komen. Hoe kan je dit bereiken, maische technologie bestuderen?

15 Een paar maische methoden Hier een paar te behandelen methode waar uit je kunt herleiden het hoe en waarom. HKM (Hoog Kort Maischen) Methode om de VGR te verlagen. β- glucaan afbouw met deel maische Maltase methode Donkere bier soorten

16 Hoog Kort Maischen Ten gevolgen van de teelt successen van de gerst soorten van de laatste 15 jaar is het HKM een veelvuldig toegepaste maischen methode geworden. Hierdoor is het mogelijk in te maischen bij temperaturen tussen 60 en 64C. Voorwaarde is dat het mout een hoge cytyolitische en proteolytische modificatie heeft. Dit beteken dat het mout al op het gebeid van zijn celwand structuren, (visc < 1,5 mpas en laag aandeel β- glucaan ) als wel zijn eiwit fractie vergaand dient te moeten zijn afgebouwd (FAN mg/lt, Kolbach index 43-45%)

17 Maische schema voor HKM

18 Methode om de VGR te verlagen Om de soms wat hoge VGR van bier te verlagen is de volgende methode overweegbaar. Hier is het wenselijk om het vergistbare extract in het wort te verlagen door de β-amylase activiteit te onderdrukken. Dit door het temperatuur optimum van β-amylase te overspringen. Bij deze methode is het belangrijk om het getrokken deelbeslag snel op 70 C kan worden gebracht zodat de β-amylase maar kort kan werken en het hoofdbeslag mag niet hoger dan 52 C komen. Hierna moet het weer terug voeren van het deelbeslag bij het hoofdbeslag snel en efficiënt gebeuren, om zo de β- amylase in het hoofdbeslag snel te inactiveren. Aansluitend vind er een α-amylase versuikeringsrust plaats en kan er worden afgemaischt.

19 Methode om de VGR te verlagen

20 β- glucaan afbouw met deel maische Waarom dit schema? Dit schema is bruikbaar bij slecht cytyolitisch gemodificeerde mouten. Probleem is dat het extract slecht toegankelijk is en een hoge viscositeit geeft. Dus eerst afbouwen in het brouwhuis. Er wordt een dikmaiche getrokken bij 35 C en naar 65 C gebracht. Hier is de het β- glucaan solubinase enzym actief en lost het hoogmoleculaire β- glucaan uit de celwand matrix op. Door het toevoegen van koud brouwwater wordt het deelbeslag naar 45 C afgekoeld. Dit maakt het mogelijk om het hoogmoleculaire β- glucaan nadien af te breken m.b.v. de in de rest maische aanwezige Endo1,4- Glucanase. Hierna volgt bv. een aansluitend infusie schema met een maltose en versuikeringsrust.

21 β- glucaan afbouw met deel maische

22 Het maltase maische schema. Vooral bij Weizenbieren maar ook bij anderen bieren zijn hoge estergehalte in het bier wenselijk, deze kunnen door het glucose gehalte in het wort worden ingesteld. Hoge glucose gehalte kunnen door het enzym maltase worden bevorderd in het wort. Bij een temperatuur optimum van 45 C kan dit enzym maltose in 2 glucose moleculen splitsen. Bij gebruikelijke infusie schema s is er meestal maar een kleine hoeveelheid maltose voor handen daar deze voornamelijk wordt gevormd door de β-amylase

23 Het maltase maische schema Geschikt hier voor is het inlassen van en maltase rust. Dit schema is eigenlijk in 2 delen op te splitsen. In het eerst deel worden 60 % van de storting met 45 % van het inmaisch water bij 62 C ingemaischt en na 40 minuten opgewarmd naar 70 C voor een versuikering en na de versuikeringsrust start het 2e deel. In het 2e deel wordt er aan de versuikerde beslag koud brouwwater toegevoegd en de rest van de 40 % van mout. De maltase uit het toegevoegde mout splitst bij 45 C het maltose in het beslag uit de eerste storting tot glucose en zo neemt het aandeel glucose in het wort toe.

24 Het maltase maische schema

25 Donkere biersoorten De belangrijkste criteria voor donkere bieren zijn de kleur (50-80 EBC) en het moutige aroma. Om deze eigenschappen te verkrijgen kan men donkere mout (Münchener EBC) karamel mouten ( EBC) en eventueel kleur mouten ( EBC) gebruiken. Toch zou men het aandeel van kleur mouten zo laag mogelijk moeten houden omdat men hierdoor veel inhoudsstoffen introduceert die een branderige aroma hebben en ook de smaak stabiliteit verlagen. Om een goed en voldoende enzym potentieel te behouden is het gebruik van % pils mout wenselijk en zal het gebruik van wat harder water de bier kleur verder verhogen en zal zacht water daar in tegen het moutige aroma verbeteren.

26 Donkere biersoorten Bij het maken van donker mouten wordt er wat minder vrij amino stikstof (FAN) in het mout achtergelaten daar deze nodige zijn voor de maillard reacties en het onstaan van melanoidine. Hierdoor is er meer aandacht vereist aan de proteolytisch stap in het maische schema om zo de gist nog voldoende FAN ter beschikking te stellen om zo ook geen ondervoeding van de gist te krijgen en gist storingen te krijgen. Voor het maken van moutaromatische donkere bieren leent zich in het bijzonder het decoctieschema met vaak 2 of 3 decoctie stappen. Dit gaat met meer energie verbruik gepaard en men vlokt meer eiwit uit naar gelang de kookduur van het deelbeslag.

27 Decoctie methode

28 Conclusies Het vergt informatie van de grondstoffen en de tot beschikking staande brouwhuis techniek in combinatie met jouw eigen maischen kennis en wat voor maische schema je kiest voor het bier wat jij wilt maken. Vergeet niet dat het wort de basis is en dat de vergisting hier nog een enorme invloed op zal hebben en uiteindelijk zal bepalen welk bier het gaat worden en. hoe het gaat smaken!

29 Veel voor komende problemen met mogelijke oplossingen

30 Samenvatting Op basis van de vandaag de dag tot beschikking staan de mouten is er een vergaande cytiolytische en proteolytische modificatie van het mout gegeven, hier kan men vaak met het HKM uit de voeten. Soorten afhankelijke,maar ook jaargang en regionale afhankelijke invloeden eisen een voortschrijdende aanpassing van maischen parameters. Naast het behoud van de mout kwaliteit kan m.b.v. de maische parameters een veelvoud van biersoorten en maischen schema s worden gebruikt. Als basis zijn kennis en inzicht de sleutel naar kwaliteit!!

31 Discussie??

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren);

Nadere informatie

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort O 2 en zijn invloed op het brouwproces Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort 30-03-18 Wat is zuurstof, ook wel O 2 genoemd Dizuurstof of moleculaire zuurstof (O 2 ) is de belangrijkste enkelvoudige stof

Nadere informatie

Invloed maisch temperatuur en ph op :

Invloed maisch temperatuur en ph op : Invloed maisch temperatuur en ph op : Afbraak zetmeel «Body» van bier ( niet-vergistbare dextrines + peptiden ) Vergistinggraad (werkelijk en schijnbaar) Standaard referenties Brouwerij Ludwig Narziss

Nadere informatie

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2)

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Decoctie Decoctie maischen is toch wel iets anders. Een typisch 2-traps decoctie proces ziet er uit als weergegeven in grafiek 3. Je begint met bij voorbeeld 10 liter

Nadere informatie

eiwitmatrix kleine zetmeelkorrels grote zetmeelkorrels

eiwitmatrix kleine zetmeelkorrels grote zetmeelkorrels Over rusten Zoals in het stukje over mouten (zie website) vermeld, zitten in een cel in de mout de zetmeelkorrels omgeven door een eiwitnetwerk (zie afbeelding hieronder). Eiwit is opgebouwd uit aminozuren.

Nadere informatie

Brouwland, 26 mei 2012

Brouwland, 26 mei 2012 Zuurstof, een vloek of een zegen? Jacques Bertens Een vet verhaal Brouwland, 26 mei 2012 Vet Dit verhaal gaat over zuurstof en vet Verzadigde vetzuren worden onder invloed van zuurstof omgezet in onverzadigde

Nadere informatie

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders.

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. De Maillard reactie Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. Levensmiddelen kunnen bruin kleuren. We kennen allemaal wel wat voorbeelden: als je een appel dóórsnijdt wordt-ie na een

Nadere informatie

Introductie The Swaen. Differentiatie kleur - smaak. Onderscheid in mouttypes. Korte beschrijving portfolio The Swaen. Toptelers

Introductie The Swaen. Differentiatie kleur - smaak. Onderscheid in mouttypes. Korte beschrijving portfolio The Swaen. Toptelers Introductie The Swaen Differentiatie kleur - smaak Onderscheid in mouttypes Korte beschrijving portfolio The Swaen Toptelers Introductie Dutch Pale Ale Het belang van een correcte verstijfseling Overzicht

Nadere informatie

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater samenstelling Alvorens met maischen te beginnen, zul je de benodigde hoeveelheid brouwwater (inmaischwater + spoelwater) hebben uitgerekend en

Nadere informatie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Van oudsher werd op het vaste land van Europa bier gebrouwen met de decoctie maischmethode. Bij deze methode neemt men een deel van het beslag uit de maischketel,

Nadere informatie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie Eerbeckse Dorpsbrouwerie Mijn naam is Koos van der Velde. Ik woon met vrouw en kinderen in Eerbeek. Ik ben 44 jaar oud en overdag werkzaam als bedrijfsleider bij een Electro Technisch installatiebureau.

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: -

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - Bevoegde Naam Adres dienst van de Lidstaat: Bundesministerium

Nadere informatie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Peter Wester Hoofdbestanddeel van bier: Welke parameters

Nadere informatie

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL]

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden door een scholier 1478 woorden 16 februari 2009 5,6 56 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0)

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0) 5344 HS Oss Nederland T: +31 (0)412 85 56 41 info@brouwtechniek.nl www.brouwtechniek.nl Rapport Geursituatie Gooische Bierbrouwerij te Hilversum Auteur: Constant Keinemans Datum: November 2016 Kenmerk:

Nadere informatie

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding.

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april 2004 6,6 25 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. De meeste mensen houden wel van een lekker biertje. En daarbij worden allemaal eisen gesteld.

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties 6 de jaar

Onderzoekscompetenties 6 de jaar Onderzoekscompetenties 6 de jaar Werkschema: Bier brouwen Werkschema 1. Algemene lesgegevens Brouwproces leren kennen met chemische reacties, zelf brouwen, etiketontwerp. 2. Lesverloop Planning: les 1:

Nadere informatie

Gerst. Het omhulsel Het omhulsel bestaat uit drie laagjes, namelijk: Geschiedenis van gerst. De bouw van de gerstkorrel. Bier

Gerst. Het omhulsel Het omhulsel bestaat uit drie laagjes, namelijk: Geschiedenis van gerst. De bouw van de gerstkorrel. Bier Bier Gerst Geschiedenis van gerst Vroeger gebruikte men alle graansoorten voor de bierbereiding. Tegenwoordig wordt hoofdzakelijk gerst gebruikt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat gerst zich gemakkelijk

Nadere informatie

ouder schuim jong schuim Afbeelding 2. Schematische voorstelling van een ideaal schuim

ouder schuim jong schuim Afbeelding 2. Schematische voorstelling van een ideaal schuim Schuim Je kent dat wel: heb je mooi bier gemaakt en slaat-ie dood in het glas. Eerst denk je nog: zeker met een vette bek aan het glas gezeten. Maar de keer daarop: zelfde verhaal. Jasses. Een mooie schuimkraag

Nadere informatie

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN BOUWSTENEN VAN HET LEVEN Pearson Basisboek Biologie 10voorBiologie VWO Hoofdstuk 1 L. Grotenbreg (MSc.) Bouwstenen van het leven Organische moleculen, groot of klein, bevatten chemische energie en zijn

Nadere informatie

Is mijn bier voldoende uitgegist?

Is mijn bier voldoende uitgegist? Is mijn bier voldoende uitgegist? Vele bieren van hobbybrouwers bereiken een eind-densiteit van rond de SG=1,014 of zelfs richting SG=1,020. Zelden lager dan 1,010. De meeste betere Belgische bieren bereiken

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Samenvatting De gist Saccharomyces cerevisiae is bij de meeste mensen bekend onder de naam bakkersgist. De bekendste toepassing van deze gist is het gebruik voor het rijzen van brood, maar

Nadere informatie

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Waarom? Hoe? Wat? 31-jan-2013 Recepten samenstellen - hints en tips 2 / 33 Waarom zelf een recept maken? Je eigen recept! Niet

Nadere informatie

Thuis bier brouwen. Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer. Louis Meulders

Thuis bier brouwen. Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer. Louis Meulders Thuis bier brouwen Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer Louis Meulders Thuis bier brouwen Thuis bier brouwen Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer Louis Meulders 2000 (Rev.6-2008),

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001 Over zwavel. Zoals eerder gezegd was het Jan S. die mij aanzette tot dit verhaaltje. Tijdens het proeven van bokbieren maakte iemand de opmerking: typisch een ondergister. Ik snapte niet wat er nou typisch

Nadere informatie

Gezamenlijk klonen. - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen

Gezamenlijk klonen. - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen Gezamenlijk klonen - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen Hobbybrouwendag 17 oktober 2009 Overzicht Wie zijn wij? Klonen: wat is het probleem? Klonen: (hoe) kan het beter? Voorbeeld:

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting 121 Samenvatting Antioxidanten spelen een belangrijke rol in tal van biochemische processen, variërend van het ontstaan van ziekten tot het verouderen van voedingsmiddelen. Om deze rol accuraat te kunnen

Nadere informatie

vrijdag 30 januari 2015 Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

vrijdag 30 januari 2015 Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 9 e Studiedag Druiventeelt Rijping op gist van witte en mousserende wijn door Gerhard Horstink vrijdag 30 januari 2015 Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Nadere informatie

Verterende bodembacteriën? Aanwezigheid van amylase producerende bacteriën in de bodem

Verterende bodembacteriën? Aanwezigheid van amylase producerende bacteriën in de bodem Inleiding In de bodem leven bacteriën die het enzym amylase produceren. Amylase breekt zetmeelmoleculen (lange ketens van aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen) af tot losse glucosemoleculen. In dit experiment

Nadere informatie

Supplement behorend bij Foeken, Maarten (2010). Speel je eigen keuringsdienst. NVOX (35)09, p 434-436

Supplement behorend bij Foeken, Maarten (2010). Speel je eigen keuringsdienst. NVOX (35)09, p 434-436 Supplement behorend bij Foeken, Maarten (2010). Speel je eigen keuringsdienst. NVOX (35)09, p 434-436 Overzichten stuifmeel: zie laatste drie pagina s Mogelijke vragen: 1. Honing (1) 1. Wat is het verschil

Nadere informatie

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Organische vracht continue on-line bewaken Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Waardeketen Organische stoffen TOC/CZV correlatie Inhoud Afvalwater karakteristiek zuivel-industrie Redenen om

Nadere informatie

1. De invloed van de lichtintensiteit op de zuurstofproduktie bij waterpest (assimilatie)

1. De invloed van de lichtintensiteit op de zuurstofproduktie bij waterpest (assimilatie) Proef door een scholier 1798 woorden 9 augustus 2011 5,4 24 keer beoordeeld Vak Biologie Op school kregen wij een practicumdag, waarbij wij een van de onderstaande proefjes konden krijgen. Daarom had ik

Nadere informatie

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro)

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Recepten module Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Maandag 10 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

Mout en Granen 16 oktober 1997

Mout en Granen 16 oktober 1997 Mout en Granen 16 oktober 1997 Inleiding: Dit artikel is voornamelijk gebaseerd op de artikelen van Jacques Bertens, gepubliceerd in 'PROOST' nr. 5, september/oktober 1994 en nr. 6, november/december 1994

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen: Samenvatting Thema 1: Stofwisseling Basisstof 1 Organische stoffen: - Komen af van organismen of zitten in producten van organismen - Bevatten veel energie (verbranding) - Voorbeelden: koolhydraten, vetten,

Nadere informatie

IPA Het Verhaal. Inleiding.

IPA Het Verhaal. Inleiding. IPA Het Verhaal Inleiding. India Pale Ales (IPA) en met name de Amerikaanse versies hiervan, verheugen zich steeds meer in de belangstelling, ook in Nederland. De wedstrijd die Brand uitschreef voor dit

Nadere informatie

Chimay Blauw Huizer Blauw

Chimay Blauw Huizer Blauw Chimay Blauw Huizer Blauw 11 Trappistenbrouwerijen Nederland - 1884: La Trappe-Koningshoeven - 2013: De Kievit (Zundert Abdij Maria Toevlucht) Belgie - 1595: Rochefort - 1836: Westmalle - 1862: Chimay

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Tandenstokerase - biochemie experiment -

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Tandenstokerase - biochemie experiment - Afsluitende les Leerlingenhandleiding Tandenstokerase - biochemie experiment - Introductie Een enzym is een eiwit dat chemische reacties versnelt of mogelijk maakt. Enzymen zijn onmisbaar voor een goede

Nadere informatie

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen.

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen. THEMA 1 1 Stoffen worden omgezet 2 Fotosynthese 3 Glucose als grondstof 4 Verbranding 5 Fotosynthese en verbranding 1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe groot is de invloed van gist op mijn bier? Alle technische aspecten van 1 bier die met 4 verschillende gisten is gebrouwen Mét degustatie! Eigendom Derek Walsh & 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Duurzamer én goedkoper door gebruik van o.a. enzymen. TANATEX Chemicals en GENENCOR

Duurzamer én goedkoper door gebruik van o.a. enzymen. TANATEX Chemicals en GENENCOR Duurzamer én goedkoper door gebruik van o.a. enzymen TANATEX Chemicals en GENENCOR GENECOR in het kort Business: Innovatie: History: Portfolio: Industrie: Werknemers: Moeder: Genencor ontwikkelt innovatieve

Nadere informatie

Waar leven is, zijn ook Enzymen

Waar leven is, zijn ook Enzymen Waar leven is, zijn ook Enzymen De verschillende functies van de Enzymen zijn ontelbaar veelzijdig, net zo als bij Microorganismen, maar Enzymen zijn geen Micro organismen. Het betreft hier dus geen levende

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS VEROUDERING - OXIDATIE VETZUREN - STRECKER DEGRADATIE - LICHTDEGRADATIE DIACETYL DMS 4 VG ETHYLACETAAT MELKZUUR VERSUS AZIJNZUUR VEROUDERING - OXIDATIE VAN VETZUREN

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen Brouwafwijkingen zijn (ongewenste) smaak en-/of geurafwijkingen te wijten aan: een fout in één of meer van de stappen in het gehele brouwproces de

Nadere informatie

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur ver hop Eigenlijk wil ik al heel lang iets over hop weten. Ach, als er weer eens gekeurd wordt en ik hoor Hans zeggen: tja, Challenger hoort niet in een tripel, teveel citrus, of: ik zou Goldings nemen,

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 66/4 NL UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/429 VAN DE COMMISSIE van 10 maart 2017 tot verlening van een vergunning voor een preparaat van endo-1,3(4)-bèta-glucanase geproduceerd door Aspergillus aculeatinus

Nadere informatie

Brouwwater 14 februari 2000

Brouwwater 14 februari 2000 Brouwwater 14 februari 2000 Inleiding Eén van de zaken waar amateur bierbrouwers zich meestal het laatst in gaan verdiepen, is de samenstelling van het brouwwater. Veelal kost het enige moeite om de benodigde

Nadere informatie

Münchener dunkles voor Serious Request

Münchener dunkles voor Serious Request Münchener dunkles voor Serious Request Het was prachtig weer op vrijdag 6 september toen ik s morgens om 07.00 u thuis de oprit af reed. Ik had met Gerrit afgesproken dat we vanaf Heerenveen samen verder

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf door Prof. Dr. Freddy Delvaux Voorwoord door de auteur 1

Inhoudstafel. Woord vooraf door Prof. Dr. Freddy Delvaux Voorwoord door de auteur 1 Woord vooraf door Prof. Dr. Freddy Delvaux XV Voorwoord door de auteur 1 Deel I: Gerst en mout 7 1. Waarom gerst als grondstof? 7 2. Soorten gerst 8 2.1. Zomergerst Wintergerst 8 2.2. Tweerijige gerst

Nadere informatie

ENZYMEN. Hoofdstuk 6

ENZYMEN. Hoofdstuk 6 ENZYMEN Hoofdstuk 6 H6 ENZYMEN opbouw en werking mechanisme Invloeden op de enzymactiviteit Temperatuur ph Enzym-substraatconcentratie Remstoffen Naamgeving Toepassing mogelijkheden enzymen Spijsverteringsenzymen

Nadere informatie

Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden. Samensteller Brouwhandleiding/Cursusboek... III Voorwoord...IV

Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden. Samensteller Brouwhandleiding/Cursusboek... III Voorwoord...IV Samensteller Brouwhandleiding/Cursusboek... III Voorwoord...IV LES 1 Het opkweken van gist...1 De smaakmaker...1 Zuiver werken bij het opkweken van gist...1 Benodigdheden...2 Voor het op een betrouwbare

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van foto

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling VWO

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling VWO BIOLOGIE Energie & Stofwisseling VWO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking

Nadere informatie

i n s t r u c t i e / w e r k b o e k m b o o p l e i d i n g g a s t h e e r / g a s t v r o u w

i n s t r u c t i e / w e r k b o e k m b o o p l e i d i n g g a s t h e e r / g a s t v r o u w i n s t r u c t i e / w e r k b o e k g h v m o d u l e v e r b l i j f i n s t r u c t i e / w e r k b o e k m b o o p l e i d i n g g a s t h e e r / g a s t v r o u w Hans Veelers co lo f o n Uitgeverij:

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 138/5

Publicatieblad van de Europese Unie L 138/5 1.6.2005 Publicatieblad van de Europese Unie L 138/5 VERORDENING (EG) Nr. 833/2005 VAN DE COMMISSIE van 31 mei 2005 tot verlening van een permanente vergunning voor toevoegingsmiddelen in diervoeding (Voor

Nadere informatie

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot GIST Van wort naar bier Chris Talbot Inhoud Gist Welke gist gebruik je? Hoeveel gist moet je toevoegen? Berekening korrelgist Hoofd- en nagisting Hergisting Gist Bijzondere ingrediënt Ééncellige schimmel,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36918 3 juli 2017 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring wijziging productdossier

Nadere informatie

Gist en Vergisting. Kennemer Wijn- en Bier Gilde. Peter Tambach

Gist en Vergisting. Kennemer Wijn- en Bier Gilde. Peter Tambach Gist en Vergisting Kennemer Wijn- en Bier Gilde Peter Tambach Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel- GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie. Opzet Presentatie Inhoud:

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Alles begint bij de boer

Alles begint bij de boer 1 Battle of Concepts Bedenk een innovatief agrotoerisme concept Omgevingsverkenning In Nederland kennen wij agrotoerisme als wat er nu op de markt is. Maar buiten Nederland zijn er nog meer mogelijkheden

Nadere informatie

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Beschrijving van de hotelkamers www.deoudebrouwerij.nl Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Moutkamer Dit is onze meest voordelige (budget) kamer. Deze gemoedelijk ingerichte tweepersoonskamer is voorzien

Nadere informatie

Inleiding Indeling van bier in kleurgebieden

Inleiding Indeling van bier in kleurgebieden Bier en kleur Inleiding Hoewel het bij bier vooral om de geur en smaak gaat speelt kleur ook een rol bij de beoordeling van bier. Bierkleur ontstaat in hoofdzaak door door een chemische reactie tussen

Nadere informatie

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand daagt hobbybrouwers uit 8 e Brand bierbrouwwedstrijd Begonnen met pils Aanleiding: brouwen van een goed pils is een uitdaging

Nadere informatie

Cellen aan de basis.

Cellen aan de basis. Cellen aan de basis. Cellen aan de basis In het thema cellen aan de basis vinden we twee belangrijke thema s uit biologie voor jou terug. 1. Organen en cellen (thema 1 leerjaar 3) 2. Stofwisseling (thema

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting door M. 1566 woorden 14 januari 2017 4,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Thema 1: stofwisseling Paragraaf

Nadere informatie

Stockmans Wood Products +32 (0)

Stockmans Wood Products  +32 (0) De ThermoDUR producten worden gerealiseerd door het toepassen van een uniek en een Europees gepatenteerd thermisch modificatieproces dat de cruciale eigenschappen van hout significant verbetert. Dankzij

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CRAFT-MALZ - ARTISANAAL - ONCONVENTIONEEL - MET HART EN ZIEL Op de biermarkt is de trend naar craft-bier gedurende de afgelopen

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 15 april 2004 7 19 keer beoordeeld Vak ANW 1.DE GESCHIEDENIS VAN BIER IN HET ALGEMEEN De bekendste vroegere bierbrouwers

Nadere informatie

De technologie. 1. Kneden. De temperatuur van het deeg. 2. Rijzen. De rol van de gist. 3. Bakken

De technologie. 1. Kneden. De temperatuur van het deeg. 2. Rijzen. De rol van de gist. 3. Bakken De technologie 1. Kneden De temperatuur van het deeg 2. Rijzen De rol van de gist 3. Bakken Als we met 4 eenvoudige grondstoffen (water, bloem, gist en zout) zoveel verschillende soorten producten kunnen

Nadere informatie

\.J \..J \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ l\j ~\J ~\J ~\J \.J \.J. J)oor Wuu van Dijk "-.-/ JoopPeters <Q 17-UJ- 2(j()(, \ / '-' \.

\.J \..J \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ l\j ~\J ~\J ~\J \.J \.J. J)oor Wuu van Dijk -.-/ JoopPeters <Q 17-UJ- 2(j()(, \ / '-' \. \. v '- 1 \. \.. \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ Lv Lv l\ \ L \ \ \. I \. "-.-/ \ / '-' \. )oor Wuu van Dijk & ooppeters

Nadere informatie

Studiehandleiding Biochemie I

Studiehandleiding Biochemie I Studiehandleiding Biochemie I 2006-2007 1 Proeftentamen Biochemie I 1. Vul de juiste term uit de lijst op de open plaatsen in onderstaande tekst in. Elke term mag maar éénmaal worden gebruikt maar niet

Nadere informatie

Afsluitende les. leerlingenhandleiding. Tandenstokerase +

Afsluitende les. leerlingenhandleiding. Tandenstokerase + Afsluitende les leerlingenhandleiding Tandenstokerase + Leerlingenhandleiding Introductie Enzymen zijn onmisbaar voor een goede werking van het lichaam. Een enzym is een eiwit dat chemische reacties versnelt

Nadere informatie

L 291/18 Publicatieblad van de Europese Unie

L 291/18 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/18 Publicatieblad van de Europese Unie 5.11.2005 VERORDENING (EG) Nr. 1812/2005 VAN DE COMMISSIE van 4 november 2005 tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 490/2004, (EG) nr. 1288/2004, (EG)

Nadere informatie

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, 9.00-12.00 uur - Begin met het invullen van je naam en registratienummer. - Alle antwoorden moeten op het vragenformulier

Nadere informatie

SADAS brouwproject.

SADAS brouwproject. SADAS brouwproject www.amervallei.nl Brouwproject Naar een idee van Ronald Nederhoff Recept samenstellen. Lezingen op 7 maart & 28 maart Brouwdag, zondag 13 april Soekwa, maximaal 20 deelnemers Keuringsdag?

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 135/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 135/3 23.5.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 135/3 VERORDENING (EG) Nr. 773/2006 VAN DE COMMISSIE van 22 mei 2006 tot verlening van een voorlopige en een permanente vergunning voor bepaalde toevoegingsmiddelen

Nadere informatie

Een nieuwe brouwerij in China

Een nieuwe brouwerij in China Een nieuwe brouwerij in China Op de clubavond van 14 maart j.l. heeft Gep Mannak ons het boeiende verhaal verteld van de bouw van een grote brouwerij in China. In de jaren 2009-2011 verrees in Guangzhou

Nadere informatie

Warenwetbesluit Honing HMF vorming Enzymen. Diastase reductie Invertase reductie Glucose-Oxidase reductie

Warenwetbesluit Honing HMF vorming Enzymen. Diastase reductie Invertase reductie Glucose-Oxidase reductie HMF en Enzymen 1 Warenwetbesluit Honing HMF vorming Enzymen Diastase reductie Invertase reductie Glucose-Oxidase reductie 2 BESLUIT van 20 november 2003, houdende regels voor honing (Warenwetbesluit honing)

Nadere informatie

BrewMometer TM. Bedienings-, montage- & onderhoudsgids

BrewMometer TM. Bedienings-, montage- & onderhoudsgids BrewMometer TM Bedienings-, montage- & onderhoudsgids Artikelnummer 057.153.9NPTF 057.153.9WA 057.153.9WF 057.153.9PLUG Artikel BrewMometer ½ NPT vast model BrewMometer Weldless aanpasbaar BrewMometer

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Samenvatting Vrij vertaald luidt de titel van dit proefschrift: "Ladingstransport in dunne- lm transistoren gebaseerd op geordende organische halfgeleiders". Alvorens in te gaan op de specieke resultaten

Nadere informatie

Naar: D.O. Hall & K.K. Rao, Photosynthesis, Studies in Biology, Cambridge, 1994, blz. 106.

Naar: D.O. Hall & K.K. Rao, Photosynthesis, Studies in Biology, Cambridge, 1994, blz. 106. Examentrainer Vragen Fotosynthese Vanuit tussenproducten van de fotosynthese worden niet alleen koolhydraten gevormd, maar ook vetten, vetzuren, aminozuren en andere organische zuren. Dag- en seizoensgebonden

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Stofwisseling

Samenvatting Biologie Stofwisseling Samenvatting Biologie Stofwisseling Samenvatting door een scholier 1466 woorden 13 juni 2006 5,6 46 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Thema 1 Stofwisseling Doelstelling

Nadere informatie

SAMENVATTING 141 Aminozuren zijn bouwstenen voor de synthese van eiwitten die nodig zijn voor de groei van een organisme. De synthese van aminozuren kost energie dat wordt gewonnen uit de voedingstoffen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Archaea en hyperthermofielen De levende organismen op onze aarde kunnen verdeeld worden in twee groepen, de prokaryoten en de eukaryoten. Eukaryote cellen hebben een celkern, een

Nadere informatie

Borrelhapjes met energie

Borrelhapjes met energie Borrelhapjes met energie Keuzeopdracht voor biologie bovenbouw vwo Een practicum over voedingstoffen, voedingsmiddelen en energie Voorkennis: kennis over voeding uit de onderbouw biologie/verzorging. Termen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 269/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 269/3 17.8.2004 Publicatieblad van de Europese Unie L 269/3 VERORDENING (EG) Nr. 1453/2004 VAN DE COMMISSIE van 16 augustus 2004 tot verlening van een permanente vergunning voor bepaalde toevoegingsmiddelen

Nadere informatie