Ontdek het geheim van optimaal presteren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek het geheim van optimaal presteren!"

Transcriptie

1 Ontdek het geheim van optimaal presteren!

2 Ontdek het geheim van optimaal presteren Lionel Messi, Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe zijn goede voorbeelden van sporters die optimaal presteren als het erom gaat! Naast het hebben van een goede techniek, tactisch inzicht en conditie, zit misschien wel het belangrijkste deel van een prestatie tussen de oren! Het vermogen om scherp te zijn en eruit te halen wat in je zit wat de omstandigheden ook zijn. Leolympia deelt graag het geheim van deze optimale prestatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van Olympische sporters en topvoetballers. Wat is prestatietraining? > Prestatietraining is gericht op het bereiken van optimale prestaties en optimale ervaringen, beter bekend als flow. Prestatietraining is dus in eerste instantie niet bedoeld om psychologische problemen op te lossen, maar richt zich juist op het verhogen van prestaties en het verbeteren van ervaringen. > Prestatietraining is gebaseerd op de prestatiepsychologie, dat sterk in opkomst is. De kennis en vaardigheden afkomstig van prestatietraining kun je uiteindelijk niet alleen toepassen in de sport, maar in elk prestatiedomein zoals bijvoorbeeld ook in leren, studeren en in het werk. > Naast dat prestatietraining sporters beter in staat stelt te presteren, verhoogt het tegelijkertijd ook het plezier en zelfvertrouwen in activiteiten. Welke rol spelen prestatievaardigheden in sport? Welk van onderstaande figuren zal volgens jou het best presteren? A B C Inderdaad, figuur C. Dat het hoofd wel degelijk van invloed is op je prestaties en ervaringen, maken bovenstaande figuren simpel en goed duidelijk. Het is daarom net zo legitiem om te trainen op wat er tussen je oren nog niet goed zit, als om eindeloos lang door te trainen om die ene beweging te perfectioneren.

3 De prestatiemachine: Het proces van presteren kun je vergelijken met een eenvoudige machine. Je stopt er wat in de input (technische vaardigheid, fysieke gesteldheid, materiaal etc), de input gaat door een proces in dit geval een mentaal proces en de uitkomst is de output oftewel de objectieve prestatie. Tijdens een Prestatie functioneert het mentale proces niet optimaal. Door angst, teveel of te weinig stress, verkeerd gebruik van de aandacht presteren veel sporters onder hun mogelijkheden. Hetgeen wat in hun zit (input), komt er door het niet optimale mentale proces niet daadwerkelijk uit (output). Dit wordt in de figuur kenbaar gemaakt doordat de output lager is dan de input. Tijdens een Top-prestatie haalt een sporter alles eruit wat er in zit (output is gelijk aan de input) en tijdens een Flow-prestatie presteert men zelfs beter dan zijn of haar mogelijkheden (de output is hoger dan de input). Om prestaties te verhogen kan men dus enerzijds de input verhogen of het mentale proces verbeteren of in de ideale situatie zowel de input verhogen alsmede het mentale proces verbeteren. Wat is het doel van prestatietraining? De doelstellingen van prestatietraining zijn: 1. De sporter in staat stellen het maximale uit zijn mogelijkheden te halen terwijl hij of zij er plezier aan beleeft en dat plezier met anderen weet te delen. 2. Het vergroten van het zelfsturend vermogen van de sporter om een optimale prestatie en optimale ervaring te ervaren. 3. De kwaliteit van de trainingstijd en wedstrijden te verhogen Voor wie is Prestatietraining? Het Prestatie trainingsprogramma is geschikt voor elke sporter die zijn prestaties wilt optimaliseren. Wij hebben zowel ervaring met (Olympische) Topsporters, Topamateurs alsmede recreanten. Ook kinderen vanaf 11 jaar kunnen op een speelse manier het prestatie trainingsprogramma volgen. Belangstellende coaches en ouders die interesse hebben kunnen zich ook inschrijven voor het volgen van prestatietrainingen.

4 Is het Trainbaar? Mentaal sterk zijn is niet iets dat men van nature heeft of niet heeft, het is trainbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hersenen door de neuroplasticiteit in staat zijn tot reorganisatie en zelfvernieuwing in gemiddeld zes maanden. Minder gebruikte oude hersencellen sterven af en nieuwe cellen worden aangemaakt. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen in het brein. Hierdoor is de mens in staat zich te ontwikkelen. De benadering van prestatietraining is educatief, gericht op lange termijn prestaties. Net zoals technische vaardigheden worden mentale vaardigheden ontwikkeld op de lange termijn (> 6maanden). Het resultaat en de beloning van prestatietraining is dat een speler weet hoe hij de grootste kans maakt om zijn beste prestatie te leveren. Vanaf welke leeftijd is het geschikt? Door prestatietraining kunnen betere structuren in de hersenen ontstaan en zullen oude verkeerde structuren afsterven. Hierdoor is elke sporter in staat zijn prestatie beperkende structuren in de hersenen te vervangen door prestatie bevorderende structuren en wordt de kans op flow groter. Hoe jonger hier mee begonnen wordt hoe beter. Bij jongeren is de plasticiteit van de hersenen groter en hebben eventuele beperkende prestatie structuren zich nog niet in grote mate ontwikkeld! Uiteindelijk zal de sporter onbewust de juiste dingen doen en ziet hij zijn prestatie bevorderende elementen op een gegeven moment als iets volkomen vanzelfsprekends. Hoe jonger hoe beter! Het is belangrijk dat jeugdspelers direct de juiste prestatiebevorderende mentale structuren ontwikkelen. Hoe vaak leert een speler niet het verkeerde? Door de gedrevenheid en vertrouwen van de speler in de coaching, volgt de speler de aanwijzingen van de onbekwame coach in mentaal opzicht perfect op, waardoor hij het verkeerde heel erg goed doet. Door het verkeerde zeer goed te doen, wordt men alleen maar slechter. Zo kan iemand maar beter het juiste verkeerd doen, dan het verkeerde goed. Door de wetenschappelijke basis van prestatietraining leert de sporter direct het goede goed te doen. Werkt het? Diverse (Olympische) sporters en topvoetballers hebben aangegeven dat hun mentale proces door prestatietraining geoptimaliseerd is en dat ze bewuster en beter weten wat ze wel en niet moeten doen om optimaal te kunnen presteren. Door prestatietraining is het hen bijvoorbeeld gelukt om angst om te zetten in reële uitdagingen. Hun wedstrijdbenadering werd daardoor totaal anders, waardoor prestaties en het plezier met sprongen vooruitging. Voor de echt ambiteuze sporters onder ons: Chef de Mission 2000 en 2004 NOCNSF Joop Alberda zei: Topsporters moeten de kennis van flow tot zich nemen willen zij individueel of als team optimaal presteren. Marc Lammers zei in iets andere bewoordingen: Olympisch goud winnen zonder in flow te hebben gezeten is onmogelijk.

5 Kan het juist niet ten koste van presteren gaan? Een denkfout! Coaches en spelers zijn vaak bezorgd dat mentale begeleiding zorgt voor te veel nadenken bij de spelers zelf, dat ten koste gaat van de prestaties. Spelers geven aan dat als zij op hun best spelen, zij nergens aan denken. Dus als je spelers over zaken laat nadenken, breng je hun juist van hun optimale prestatie af, is de redenatie. Ook geven spelers aan dat zij ongeveer 10% van hun speeltijd optimaal presteren en dus nergens aan denken. Als spelers in deze zone zitten, moeten spelers dus zeker niets anders doen, dan ze al aan doen zijn. Maar het gaat juist om die andere 90% van de speeltijd. Ook deze 90% van de speeltijd moet men optimaal gebruiken en zo gebruiken dat de kans op een optimale prestatie en ervaring het grootst is. Bestaat er een link met leren, studeren en carriѐre? De fundamentele elementen van een menselijke prestatie zijn geschikt voor sport, maar ook voor elke ander prestatiedomein, zoals leren, studeren en werken. Indien gewenst kunnen de inzichten van de optimale prestatie toegepast worden in leren, studeren en tijdens het werk. In samenwerking met Next Talent wordt inzichtelijk gemaakt hoe de kennis en vaardigheden van prestatietraining in de sport ook in deze domeinen toegepast kunnen worden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die actief werken aan hun welbevinden, minder vatbaar zijn voor serieuze psychische aandoeningen.

6 Hoe ziet prestatietraining eruit? Wat is de werkwijze? Stap 1: Persoonlijke analyse - analyse van persoonlijke psychologische kenmerken Middels de Performance Skills Assesment worden voor de sporter de persoonlijke zes dimensies van een optimale prestatie in kaart gebracht. Het voornaamste doel van deze analyse is inzicht te bewerkstelligen in de psychologische kenmerken van de sporter. De uitkomsten van de PSA kunnen worden gebruikt voor de bepaling van sterke kanten, ontwikkelingsmogelijkheden en voor de beschikbaarheid en toepassing van verschillende prestatievaardigheden. Optioneel : Persoonlijk gesprek De persoonlijke analyse kan uitgebreidt worden met een individueel gesprek. Dit persoonlijke gesprek is een aanvulling op het gestandaardiseerde assesment. Middels een semi-gestructureerd interview verkrijgt de prestatiepsycholoog nog meer informatie en de sporter heeft alle ruimte om te vertellen en vragen te stellen. Optioneel : De intensiteit van jouw persoonlijke flowmoment bepalen Wil je weten of je tijdens jouw beste prestatie in een flow hebt gezeten? En wil je weten welke mate van intensiteit (uit de vier flowcatergorieën) jouw flowervaring had? Middels een semi-gestructureerd interview en de Flow State Scale wordt bepaald in welke mate van intensiteit jouw flowervaring was. Stap 2: Werken aan inzicht - herkennen en erkennen Het voornaamste doel in deze stap is het verhogen van het inzicht in het bereiken van topvorm, inzicht in de belemmerende factoren bij het bereiken van topvorm en inzicht te krijgen in de dimensies van een optimale prestatie en hoe deze dimensies zich tot elkaar verhouden. Onderstaande sessies kunnen individueel- of in een groepstraject (max. 6 deelnemers) gevolgd worden: Sessie 1 : Inleiding in de optimale prestatie & zelfvertrouwen, wedstrijdangst en stress Wat is een optimale prestatie? Wat gebeurt er met een sporter tijdens een optimale prestatie? Wat is een sporter aan het doen, denken en voelen tijdens een optimale prestatie? Hoe kun je de kans vergroten om optimaal te presteren? Hoe verhoog ik mijn zelfvertrouwen, verlaag ik mijn wedstrijdangst en hoe gebruik ik stress in mijn voordeel? Sessie 2 : Inleiding in optimaal presteren & concentratie Wat is concentratie? Waarom is concentratie belangrijk? Waarop kun je je concentreren? Welke natuurlijke concentratiestijl heb ik? Hoe kom ik in concentratie? En wat zijn externe en interne afleiders? Sessie 3 : Inleiding in optimaal presteren & gedachtencontrole Hoe praat jij tegen jezelf? Is dit bevorderlijk of juist belemmerend om optimaal te presteren? Hoe kunnen jouw gedachten leiden tot optimale prestaties? En hoe verloopt jouw beoordelingsproces van gebeurtenissen? Sporters laten herkennen en accepteren wat zij wel en niet kunnen controleren en sporters laten inzien dat zij altijd een vrije keuze hebben in hun reactie op een gebeurtenis is een van de sleutels om een succesvol sporter te zijn. Uit het toegenomen inzicht wordt vervolgens bepaald of de sporter hier zelf goed mee aan de slag kan of dat het verdere begeleiding nodig heeft. Dit kan eventueel leiden tot stap 3: een gerichte en persoonlijke aanpak (training en coaching).

7 Stap 3: Gerichte aanpak - versterken en verbeteren Als inzicht is verkregen in de eigenaardigheden en kenmerken om de eigen topvorm te (kunnen) bereiken, of juist daarin belemmerd te worden, dan is het goed mogelijk om zeer gericht de sterke kanten te consolideren/ versterken respectievelijk verbeteringen aan te brengen. Een veelvoud aan onderwerpen, interventies en methoden staan tot de beschikking om de aanpak concreet te vormen. Een aanpak op maat en op de praktijk gericht. Een aantal modules die Leolympia aanbiedt zijn: Module : Verdieping in zelfvertrouwen, wedstrijdangst en stress Module : Verdieping in concentratie Module : Verdieping in gedachtencontrole / gedachtentraining Module : Motivatie, sportmentaliteit en doelen stellen Module : Visualiseren en maken van een mentaal wedstrijdplan Module : De tegenslag Module : In kaart brengen van jouw sociale omgeving (wie helpen je, werken je tegen, zijn neutraal etc.) Module : Het organiseren van jouw leven naast je sport Module : Jouw persoonlijkheid in relatie tot anderen Module : Talentontwikkelingscan (fysiek, techniek, inzicht, mentaal etc.) Module : Het leven na topsport Stap 4: Continue toepassing - controleren en verdere toepassing Uiteindelijk vergt het bereiken van topvorm adequate toepassing, controle en routine van de leerstof in de praktijk. Door de sporters zelf, gebruikmakend van hun eigen persoonlijke en professionele kenmerken, vaardigheden en uitdagingen. Een grondige evaluatie met een kritische blik van de leermomenten, vertoond gedrag en behaalde resultaten is in deze stap een belangrijk onderdeel. De (feedback-) lessen die getrokken worden dient als basis voor verbetering van de controle en toepassing. Wil je topvorm bereiken? De eerste stap zul je zelf moeten zetten: het lef tonen om daadwerkelijk te willen onderzoeken, veranderen, en verbeteren. Bij de vervolgstappen - om topvorm daadwerkelijk in praktijk te brengen - kunnen wij je verder helpen middels: 1. Persoonlijke analyse 2. Vergroten van inzicht 3. Persoonlijk advies, training en coaching 4. Evaluatie van eigen controle en toepassing Leolympia beschikt over ruime ervaringen en vele mogelijkheden om sporters bij te staan in de professionele en persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk zijn wij bereid om onze werkwijze, filosofie en dienstverlening nader uit te leggen, te bespreken en in overleg met jou op maat te ontwerpen. Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie en vragen kun je terecht bij: Martijn Leonard Prestatiepsycholoog Leolympia info@flowinsports.nl

8 Aanbod & Tarieven Leolympia: Prestatietraining groepscursus Prestatietraining individuele cursus: + Groepscursus Prestatietraining (3 sessies) + Individuele cursus Prestatietraining (3 sessies) - optimaal presteren en zelfvertrouwen - optimaal presteren en zelfvertrouwen - optimaal presteren en concentratie - optimaal presteren en concentratie - optimaal presteren en gedachtentraining - optimaal presteren en gedachtentraining + Performance Skills Assesment* + Performance Skills Assesment* 99,95 (33% reductie) 199,95 (25% reductie) * Performance Skills Assesment kan optioneel uitgebreid worden met een persoonlijk gesprek (+ 65,-) en de flow state scale (+ 35,-) 1. Assesments: - Performance Skills Assesment (stap 1) 75,- + inclusief persoonlijke gesprek 140,- + inclusief flow state scale 175,- - Sportpsychologisch profiel 250,- - Overige assesments op aanvraag 2. Cursus prestatietraining: - Groepscursus (3 sessies = stap 2) 75,- - Individuele cursus (3 sessies = stap 2) 180,- 3. Persoonlijke prestatietraining: - Individuele prestatietraining 65,- per uur - Duo prestatietraining 100,- per uur - Team prestatietraining 150,- per uur 4. Overige diensten: - Informatieavonden / introductielezing 150,- per anderhalf uur aan sporters / coaches - Overig op aanvraag

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

DÉ SLIM-TENNIS WEDSTRIJDVOORBEREIDING

DÉ SLIM-TENNIS WEDSTRIJDVOORBEREIDING DÉ SLIM-TENNIS WEDSTRIJDVOORBEREIDING HOE JEZELF MENTAAL VOOR TE BEREIDEN OP WEDSTRIJDEN, MET OOG OP GENIETEN EN WINNEN AJDIN KOLONIC - WWW.SLIMTENNIS.NL Is jouw doel elke keer als je aan een wedstrijd

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

Voorstellen. Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u?

Voorstellen. Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Presteren op het Juiste Moment Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN kennis- en netwerkorganisa.e van, voor en door coaches Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie.. 4 Stap 1: Herken het moment.. 5 Stap 2: Maak een Game Plan.. 6 Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Stap 4: Wees in het hier en nu 8,9 Vervolg 10 2 Inleiding Elke

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Praktische technieken uit de Sportpsychologie voor in de schoolbanken

Praktische technieken uit de Sportpsychologie voor in de schoolbanken Praktische technieken uit de Sportpsychologie voor in de schoolbanken Drs. PROTASK Of je nu denkt dat je het wel of niet kan, je hebt gelijk Henry Ford Doel vandaag Inzicht krijgen in hoe in de sport met

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Werkboek: Introductie

Werkboek: Introductie Werkboek: Introductie Inleiding Voor je ligt het werkboek dat je gebruikt bij het volgen van deze online cursus mentale training voor paardensporters van coaching online. Het werkboek speelt een belangrijke

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Be Gold Vlaamse TennisVereniging

Be Gold Vlaamse TennisVereniging Be Gold Vlaamse TennisVereniging Coach de Ouder November 2012 Helpen groeien van de weerbaarheid Wat verstaan we onder Weerbaarheid? Weerbaarheid: Visie trainers Leren aanvaarden van omstandigheden en

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Motivatie, Oog voor detail en scherpte maken het verschil

Motivatie, Oog voor detail en scherpte maken het verschil Motivatie, Oog voor detail en scherpte maken het verschil Aandachtspunten Motivatie in de sport/ Flow zone Op het juiste moment presteren Sporters/werknemers zijn veroordeeld tot elkaar Teambuilding/wij-gevoel

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie?

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie? Carol Dweck Wat is Intelligentie? 1 Wat is Intelligentie? Wat is Intelligentie? Meervoudige Intelligentie - Gardner 2 Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Drs. Afke van de Wouw Fysiotherapeut, Bewegingswetenschapper, Sportpsycholoog

Drs. Afke van de Wouw Fysiotherapeut, Bewegingswetenschapper, Sportpsycholoog Sportpsychologie door: Drs. Afke van de Wouw Fysiotherapeut, Bewegingswetenschapper, Sportpsycholoog 4-staps leerproces Onbewust onbekwaam Bewust onbekwaam Bewust bekwaam Onbewust bekwaam Communicatie

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

KFC Turnhout Techniektraining

KFC Turnhout Techniektraining WAT IS FUNCTIONEEL TECHNIEKTRAINEN? Om functioneel te trainen gaan we dus wedstrijdechte situaties trainen. Naast het aanbieden van droge technieken maken we de echte realiteit nl. het bewust maken in

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP. Arnhem, 20 april 2012

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP. Arnhem, 20 april 2012 Dia 1 Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP Arnhem, 20 april 2012 Dia 2 Dia 3 Wat is mentale weerbaarheid? Uitwisselen ervaringen (goede en slechte mentale weerbaarheid) Op een rijtje

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Even voorstellen Performance Coach Wouw Performance Coaching Fanatiek sporter & bezoeker van fysio of

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

www.flowmentaletraining.nl

www.flowmentaletraining.nl Er is tijdens deze workshop kennis gemaakt met de sportpsychologie en de toepassing van een mentale routine voor jonge sporters. Het gaat om plezier, motivatie en zelfvertrouwen van de sporter, als voorwaarde

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Kick-off Doelen stellen

Kick-off Doelen stellen Kick-off Doelen stellen Door: Afke van de Wouw Sportpsycholoog, bewegingswetenschapper Yannick Balk Sportpsycholoog, PhD candidate www.afkevandewouw.nl Cruijff: 'Mentaal probleem bij Nederlandse clubs.

Nadere informatie

de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel stilstaan bij en inzicht geven in de factoren en processen die bijdragen aan de ideale prestatietoestand

Nadere informatie

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN g Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN onze waarden: vernieuwend plezier stoer inzicht leiderschap beweging verbinding vertrouwen

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Bedrijven Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Groepsdynamica pagina 4 Proactiviteit..pagina 5 Omgaan met emoties.. pagina

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma.

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma. Doelen Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? 18 December 2015 Weten welk oudergedrag goed is voor de mentale ontwikkeling van een kind Weten hoe je ouders kunt aanspreken op ineffectief

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

HIGH PERFORMANCE WORKING

HIGH PERFORMANCE WORKING HIGH PERFORMANCE WORKING juni 2014 the next step van Het Nieuwe Werken VOORSTELLEN Marhinde Verkerk Harold Coenders Professioneel judoka Interieur architect AOS Nederland Directeur AOS Nederland Amateur

Nadere informatie

TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA. Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION

TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA. Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA Veel (inter)nationale toptalenten kiezen ervoor om naar

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

EXECUTIVE PERFORMANCE

EXECUTIVE PERFORMANCE HEALTH & PERFORMANCE EXECUTIVE PERFORMANCE HIGH PERFORMANCE PROGRAM Effectief investeren in jezelf in de vitaliteit van je organisatie EXECUTIVE PERFORMANCE Energize High Performance dienstverlening van

Nadere informatie

Door te sporten presteer ik beter. Sport én studie. die ideale combinatie vind je in de sportklassen. www.scheldemondcollege.nl

Door te sporten presteer ik beter. Sport én studie. die ideale combinatie vind je in de sportklassen. www.scheldemondcollege.nl Door te sporten presteer ik beter Sport én studie die ideale combinatie vind je in de sportklassen www.scheldemondcollege.nl Als je samen sport, leer je veel van elkaar. Programma De sportklassen van het

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever, om

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Meer bereiken in projectteams Een online training voor ingenieurs en ontwerpers

Meer bereiken in projectteams Een online training voor ingenieurs en ontwerpers Leer je vakkennis overtuigend over te brengen in projectteams, om te gaan met conflicterende belangen en te bereiken wat voor jou belangrijk is! Ben je een adviseur, architect of projectleider, en werk

Nadere informatie

termijndoelen, positief en doelgericht denken en uitdagingen aan gaan.

termijndoelen, positief en doelgericht denken en uitdagingen aan gaan. V Zelfvertrouwen Dit artikel is een bewerkte versie van ZELFVERTROUWEN, Geloof in eigen kunnen, doelen stellen, denktraining, uitdagingen aangaan, geschreven door Toon Damen, Samenwerkende Sportpsychologen

Nadere informatie

SUCCESVOL IN COACHING

SUCCESVOL IN COACHING SUCCESVOL IN COACHING Een leerweg voor resultaatgericht coachen Pieterman & Partners SUCCESVOL IN COACHING WAAROM DEZE LEERWEG Binnen een resultaatgerichte omgeving is het niet alleen van belang om medewerkers

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

Competenties en kwaliteiten van de topsporter (1 van 9)

Competenties en kwaliteiten van de topsporter (1 van 9) (1 van 9) Doorzettingsvermogen Dit is een eigenschap die elke topsporter bezit. Gaan voor het hoogst haalbare doel en hiervoor niet afwijken als er een teleurstelling of tegenslag is. Resultaatgerichtheid

Nadere informatie

Zilveren Kruis Energy Challenge. Energieker worden in 6 maanden Informatie voor deelnemers

Zilveren Kruis Energy Challenge. Energieker worden in 6 maanden Informatie voor deelnemers Zilveren Kruis Energy Challenge Energieker worden in 6 maanden Informatie voor deelnemers Stimulans gezonde leefstijl Veel bedrijven geven tegenwoordig aandacht aan de vitaliteit van hun werknemers. Niet

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN The privilege of a lifetime is to become who you truly are. - Carl Jung Visie Als authentiek leider ben je een kapitein aan het roer van een schip. Handen aan

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1 Course material B.A.M. Trainingen: Over de grens training April 2015 V1.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Informatie... 4 Hoe kan ik me inschrijven?... 6 Inleiding Veel mensen leven hun

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching Inleiding Leergang Peak Performance Coaching -individueel maatwerk leveren met de principes van Action Type In het coachvak kunnen we er niet omheen, mensen verschillen in hun voorkeuren. De individuele

Nadere informatie

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken?

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Juliette Walma van der Molen Sandra van Aalderen Universiteit Twente/Hogeschool Saxion Even opwarmen Even opwarmen Even opwarmen

Nadere informatie

De gezonde oplossing voor een Slank, Fit en Gelukkig leven!

De gezonde oplossing voor een Slank, Fit en Gelukkig leven! De gezonde oplossing voor een Slank, Fit en Gelukkig leven! De gezonde oplossing voor een Slank, Fit en Gelukkig leven! Na het volgen van dit programma ben je slanker, fitter en beschik je zelf over de

Nadere informatie

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg)

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) WELKOM pupillen-trainers cursus DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) * Koffie en thee: gratis voor deelnemers * Svp F/mini gesplitst van E aan tafel (zie bordjes) Deze avond is bedoeld voor:

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 12 MAART 2015, BÈTAPARTNERS Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends, campagnes, lezingen, trainingen

Nadere informatie

Prestum.nl. Het online platform voor ambitie en ontwikkeling in de sport. Mentale training in sport

Prestum.nl. Het online platform voor ambitie en ontwikkeling in de sport. Mentale training in sport Mentale training in sport Het online platform voor ambitie en ontwikkeling in de sport Prestum.nl Naast het lichamelijke, technische en tactische aspect worden sporters en coaches tegenwoordig steeds vaker

Nadere informatie