Aan de Gemeenteraad. Korte inhoud voorstel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Gemeenteraad. Korte inhoud voorstel"

Transcriptie

1 Bloemendaal Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering Nummer Commissie Portefeuillehouder Afdeling Opsteller Productiedatum Vaststellingsdatum B&W Fatale datum Registratienummer Reg.nrs(s) bijlage(n) Onderwerp 8 november 2012 Commissies Bestuur en Middelen, Samenleving en Grondgebied wethouder T. Kokke Bedrijfsbureau R. Goossens 30 augustus september november ; ; ; ; Begroting 2013 Korte inhoud voorstel Het financiële beeld is na de kadernota 2013 voor het begrotingsjaar 2013 verbeterd. Voor de jaren na 2013 is nog altijd een forse ombuigingsopgave noodzakelijk. Deze opgave is in de meerjarenbegroting verwerkt middels nog in te vullen taakstellingen. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor de begroting 2013 alsmede het investeringsprogramma 2013 vast te stellen. 1. Aanleiding De functie van de begroting is tweeledig. Enerzijds is het een sturingsinstrument (waaraan worden de middelen van de gemeente besteed, voor welk doel?). Anderzijds is het een autorisatiemiddel waarin uw raad goedkeuring geeft voor lasten en baten in het nieuwe begrotingsjaar. 2. Probleem-en doelstelling/oplossingen/effecten Gemeenten dienen vanwege regelgeving vanuit het Rijk een (meerjarige) sluitende begroting te maken De provincie dient de begroting vóór 15 november te ontvangen en toetst vervolgens in hoeverre de begroting voldoet aan de gestelde normen. Hierbij dient sprake te zijn van duurzaam materieel begrotingsevenwicht. Dit houdt in dat structurele lasten worden gedekt door structurele baten. Deze opgave wordt vooral voor de jaren na 2014 een lastige opgave, waarbij tenminste het invullen van de in de begroting verwerkte taakstellingen noodzakelijk is. De doelstelling is om, ook in deze financieel uitdagende tijd, een sluitende begroting aan te bieden. De besluitvorming van de raad over de begroting wordt als eerste mutatie doorgevoerd in de boekhouding/administratie van boekjaar Door ons college zullen voorstellen gedaan worden om de taakstellingen in de begroting in te vullen. Overigens is de begroting over boekjaar 2013 ook sluitend zonder de nog in te vullen taakstellingen Financiële aspecten/risico's De begroting 2013 geeft, inclusief voorstellen, het volgende beeld:

2 -2- - = nadeel + = voordeel MEERJARENBEGROTING x Stand meerjarenbegroting in PRIMAIRE begroting a Voorjaarsnota 2012 (structureel) b Kadernota c Mutaties meerjarenbegroting (saldo lasten en baten) BIJGESTELDE STAND meerjarenbegroting incl. mutaties d Nieuwe voorstellen BIJGESTELDE STAND meerj. begr inclusief mutaties + nieuwe voorstellen 4 Hierin opgenomen taakstelling bezuiniging / ombuiging Saldo Opgenomen incidentele uitgaven en inkomsten Saldo materieel na correctie incidentele uitgaven en inkomsten Voor meer informatie verwijzen we u naar de begroting 2013 en de aanbiedingsbrief van ons college, en de toelichting hierop. 4. Voorstel Wij stellen u voor: 1. mutaties en nieuwe voorstellen vast te stellen; 2. het investeringsprogramma 2013 vast te stellen op een bedrag van ; 3. de begroting 2013 vast te stellen; 4. het meerjarenperspectief en het investeringsprogramma voor kennisgeving aan te nemen. 5. Uitvoering FFZ / FIN Burgemeester en wethouders van Bloemendaal, R.Th.NI. Nederveen, burgemeester. A.Ph. van der Wees, secretaris. Advies Commissie Bestuur en Middelen 9 oktober 2012 Vanuit de commissie wordt gevraagd: Waarom taakstellingen niet nu al worden verwerkt? Hoe het bedrag van de bezuinigingen vanuit het kabinet zijn samengesteld? Waarom de raad en het raadswerk niet in de begroting is opgenomen? Waarom de rekenkamercommissie en de commissie bezwaar en beroep missen? Waar de balans is? De commissie is van mening dat de Programmabegroting nog veel " smarter" kan worden geformuleerd. Burgemeester Nederveen antwoordt: Dat de taakstellingen voor een deel al in de VJN zijn ingevuld en het restant komt voor 50% uit inkoopvoordeel en voor 50% uit efficiencyvoordeel, maar waar dat precies vandaan komt is nu nog niet te zeggen. TCM 64 De vraag naar de achtergrond van de toename van opbrengsten (belastingen op roerende woon en bedrijfsruimten) op pagina 119, wordt schriftelijk beantwoord.

3 -3- De budgetten voor raad en raadswerk evenals de rekenkamercommissie zijn wel in de productbegroting genoemd. Omdat ze wel thuishoren in de Programmabegroting wordt een addendum voorgesteld. De Programmabegroting wordt besproken in de speciale begrotingsraad op 8 november van uur tot uur. Commissie Grondgebied 11 oktober 2012 Vanuit de commissie worden vragen gesteld over de openbare verlichting, de projectmanager Elswoutshoek, Vogelenzang Noord-Oost, beheer openbare ruimte, over de investeringsvoorstellen en de risico paragraaf. Daarnaast wordt zorg uitgesproken over de voortgang van het Marinehospitaalterrein en de impact hiervan op de gemeentefinanciën. De wethouder beantwoord de vragen naar tevredenheid op enkele vragen na die schriftelijk beantwoord zullen worden. De voorzitter concludeert dat het onderwerp als bespreekpunt naar de begrotingsraad van 8 november 2012 kan. Schriftelijk zullen nog vragen beantwoord worden over: de datum waarop het energiecontract openbare verlichting verloopt, hoe het kan dat de projectmanager Elswoutshoek genoemd wordt bij 2011 terwijl zij pas in 2012 begonnen is en wat de stand van zaken ten aanzien van Vogelenzang Noord-Oost is. Commissie Samenleving 16 oktober 2012 Vanuit de commissie worden er ondermeer vragen gesteld over decentralisatie jeugdzorg, Achter de Zuylen (o.a. combinatie functionarissen), Duinrand, individuele&algemene voorzieningen, kosten beheersing, dekkingsreserve Openbaar Vervoer, tevredenheidsonderzoek welzijnsvoorzieningen, buurtbus en mantelzorg. Wethouder Bruggeman beantwoord de vragen naar tevredenheid en zegt daarbij toe meer informatie over jeugdzorg toe te zenden. TCS 62 Eveneens zegt wethouder Bruggeman toe dat een stand van zaken combinatie functionarissen Achter de Zuylen toe zal zenden. TCS 63

4 Bloemendaal De raad der gemeente Bloemendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2012; besluit: 1. mutaties en nieuwe voorstellen vast te stellen; 2. het investeringsprogramma 2013 vast te stellen op een bedrag van ; 3. de begroting 2013 vast te stellen; 4. het meerjarenperspectief en het investeringsprogramma voor kennisgeving aan te nemen. Met inachtneming van amendement B en de moties 2accent en 4. Deze worden verwerkt in de definitieve begroting Amendement B begroting programma bestuur - raad Corsanummer: Van: D66 Aan: De voorzitter van de gemeenteraad van Bloemendaal Onderwerp: Begroting 2013 De raad van de gemeente Bloemendaal, in vergadering bijeen op 8 november 2012, overweegt dat Programma bestuur alle activiteiten van bestuur en dienstverlening van de gemeente dient te beschrijven en te begroten; constateert dat De budgetten voor de gemeenteraad wel meegenomen zijn in de meerjarenbegroting; De activiteiten en communicatiedoelstellingen van de gemeenteraad niet beschreven zijn in de concept begroting 2013; Wijzigt de begroting 2013 als volgt: Pagina 11 Extra tak aan doelenboom: D. Transparante besluitvorming gemeenteraad Een toegankelijk raadsinformatiesysteem en transparante communicatie met burgers. Pagina 12 Toevoeging aan tweede alinea: Digitaal geldt ook voor de gemeenteraad, sinds eind 2012 werken de raadsleden volledig digitaal. De vergaderingen zijn live te volgen via en in het raadsinformatiesysteem (RIS) dat ook voor burgers toegankelijk is, is alle informatie over de besluitvorming van de gemeenteraad beschikbaar. Pagina 12 Toevoeging aan derde alinea: De gemeenteraad heeft daarnaast ook nog een eigen communicatieplan dat is gericht op alle inwoners van Bloemendaal en wordt uitgewerkt in projecten en activiteiten per dorpskern. Pagina 12 Toevoeging in vierde alinea na "een geoptimaliseerde P&C-cyclus": in nauwe samenwerking ontwikkeld met de auditcommissie Pagina 13 Toevoeging van speerpunt: D. Interne en externe informatievoorziening Actuele, volledige en direct toegankelijke digitale informatie over de besluitvorming in de gemeenteraad voor raadsleden en burgers in raadsinformatiesysteem (RIS).

5 -2- Pagina 15 Toevoegen van "Wat doen we ervoor" punten: o Uitvoeren raadscommunicatieplan met projecten Raadslid in de Klas, Jongerengemeenteraad, dorpskernbezoeken, persberichten en website (RIS) -> Jaarverslag raad/griffie 2013 o Completeren van overheveling digitale informatie van oude BIC naar nieuwe RIS griffiebericht o Live webcasten van alle openbare commissie- en raadsvergaderingen -> Percentage succesvolle live webcasts in jaarverslag raad/griffie 2013 Pagina 15 Toevoegen bij "Relevante wetten en beleidsnota's" Raadscommunicatieplan/werkplan griffie 2013 Verordening Rekenkamer(commissie) Bloemendaal Reglement Auditcommissie Bloemendaal Raadsinformatiesysteem Besluit raad: Aangenomen Stemmen voor: 19 (unaniem) Stemmen tegen: 0 Motie 4 Flower(-dale) Power Corsanummer: Van: Aan: Onderwerp: fractie GroenLinks Bloemendaal de voorzitter van de gemeenteraad van Bloemendaal Aandacht voor vlinders en bijen in het groenbeleid De raad van de gemeente Bloemendaal, bijeen op 8 november 2012, Overwegende dat: 1. De vlinder- en bijenstand in ons land flink onder druk staat, vooral door voedselgebrek en bestrijdingmiddelen; 2. Goede leefomstandigheden voor deze soorten van wezenlijk belang zijn voor het in stand houden van een diversiteit aan planten, bloemen, bomen, en vogels; 3. Duurzaamheid een speerpunt is van het College; 4. Een gevarieerd bestand aan dracht-bloemen en -planten, goed is voor fauna, in het bijzonder insecten, vlinders, bijen en zangvogels. (Voorbeelden van dit soort planten: Monnikskap, Stokroos, Ridderspoor, Papaver, Vuilboom, Krentenboompje, Berberis, Brem, Klimop. En kennis hierover aanwezig is; 5. Bloemen overal passen; in het stedelijk gebied en zeker ook in Bloemendaal als oase in de MRA. Verzoekt het college van B&W om bij het groenbeleid (en de uitvoering daarvan) expliciet rekening te houden met een voldoende en voldoende gevarieerd bestand aan dracht-bloemen en -planten ten behoeve van behoud van (een goede stand van) verbetering voor vlinders en bijen en jaarlijks te rapporteren over de inspanningen. En gaat over tot de orde van de dag. R.W. Kruijswijk GroenLinks Besluit raad: Aangenomen Stemmen voor: 16 (CDA, GrL, PvdA, LB, D66, WD-5) Stemmen tegen: 3 (VVD Brussaard, vd Berg, Wiedeman) Motie 2 accent bibliotheekvoorziening inwoners Vogelenzang

6 -3- Corsanummer: Van: CDA-fractie Aan: de voorzitter van de gemeenteraad van Bloemendaal Onderwerp: bibliotheekvoorziening(en) Vogelenzang De gemeenteraad van Bloemendaal in openbare vergadering bijeen op donderdag 8 november 2012: overwegende dat, de raad kennis heeft kunnen nemen van de consequenties van de korting op de subsidie voor Stichting Bibliotheek Duinrand van in totaal euro; de raad kennis heeft kunnen nemen van het voornemen van Stichting Bibliotheek Duinrand om samen met basisschool De Paradijsvogel in Vogelenzang in de school een niet-openbare Brede Schoolbibliotheek te realiseren; de raad vragen heeft over deze ontwikkeling; de raad ook vragen heeft over de realisatie van een adequate leenvoorziening voor minder mobiele inwoners van Vogelenzang, met name ouderen, van mening zijnde dat, de raad nader geïnformeerd moet worden over bovengenoemde ontwikkelingen en gelegenheid moet krijgen om met het college/de wethouder over deze ontwikkelingen van gedachten te wisselen. verzoekt het college de raad binnen 1 maand schriftelijk over deze ontwikkelingen en laatste stand van zaken te informeren, zodat eventueel, naar aanleiding van deze informatie, zo spoedig mogelijk een gedachtewisseling over deze ontwikkelingen en over eventuele/mogelijke alternatieven (incl. kostenplaatjes) kan plaatsvinden. Besluit raad: Aangenomen Stemmen voor: 14 (CDA, D66, GrL, PvdA, LB, VVD/3) Stemmen tegen: 5 (WD/ Brussaard, Zoetmulder, vd Bunt, vd Berg, Wiedeman) Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad der gemeente Bloemendaal, gehouden op 8 november voorzitter /, griffier

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp Begroting 2017 Gemeente Bloemendaal. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 3 november 2016 Commissievergadering d.d. : 13 oktober 2016 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 30 oktober 2014 Nummer : Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bedrijfsbureau Opsteller : Productiedatum :

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 26 april 2012 Nummer : 9 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bouwen en Wonen Opsteller : Ricsi van Beek Productiedatum

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 28 februari 2012 Nummer : Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bouwen en Wonen Opsteller : J. Rozema Productiedatum

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

OVERZICHT MOTIES & AMENDEMENTEN 2011 (waar geen corsanr vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering)

OVERZICHT MOTIES & AMENDEMENTEN 2011 (waar geen corsanr vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering) OVERZICHT MOTIES & AMENDEMENTEN 2011 (waar geen corsanr vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering) Aangenomen Amendementen nr/ letter Corsanr Partij(en) inhoud Stemverhouding status 27-1

Nadere informatie

PDF processed with CutePDF evaluation edition www.cutepdf.com

PDF processed with CutePDF evaluation edition www.cutepdf.com PDF processed with CutePDF evaluation edition www.cutepdf.com Bijlage 3 Verklaring Van Geen Bedenkingen -2- Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 26 januari 2012 Nummer : 16 Commissie : Commissie Grondgebied

Nadere informatie

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

Probleem- en doelstelling/oplossingen/effecten

Probleem- en doelstelling/oplossingen/effecten Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 25 maart 2010 Nummer :? Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : II-Bouwen en Wonen - Opsteller : M.Fopma Productiedatum

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel 53 Gemeente Bloemendaal Raadsvergadering : 18 september 2008 Nummer : 53 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder mr. V.H. Bruins Slot Afdeling : III-Publiekszaken - Opsteller :

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 26 januari 2012 Nummer : 14 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bouwen en Wonen Opsteller : M. Schipper Productiedatum

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

Samenleving, Bestuur en Ruimte

Samenleving, Bestuur en Ruimte Agendapunt 6 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31770 Datum: 21 september 2010 programma: Blad: 1 van 5 cluster: Samenleving, Bestuur en Ruimte portefeuillehouder: R.G. de Vries

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 27 januari 2011 Nummer : Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bouwen en Wonen Opsteller : Ricsi van Beek Productiedatum

Nadere informatie

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt ' L] Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 446994 Datum: 23 mei 2017 Programma Openbare Orde en Veiligheid Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 7. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 7. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 7 Nr.: 134562 Renswoude, 17 juni 2014 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: Bezuinigingspakket als gevolg van korting uitkering algemene uitkering Gemeentefonds 2015-2017 Geachte raad,

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

2 februari Begrotingswijziging

2 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 2 februari 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. Het subsidieplafond

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS 2014-459 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 20 juni 2014 Onderwerp : Meicirculaire 2014 Bijlage(n) : Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 519428 De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting 2018-2021 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. In te stemmen met de voorliggende Programmabegroting

Nadere informatie

AANGEVULD en GEWIJZIGD exemplaar

AANGEVULD en GEWIJZIGD exemplaar Gemeente Bloemendaal AANGEVULD en GEWIJZIGD exemplaar 69 Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 16 oktober 2008 Nummer : 69 Commissie : Commissie Middelen Portefeuillehouder : burgemeester W.H. de Gelder

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018BEM55 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 juni 2018 NUMMER PS AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Arjan Vermeeren DOORKIESNUMMER 3321 DOCUMENTUMNUMMER 81D3E4D8 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1,

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1, 9 Gemeente[![tr Geldermalsen '11. Voor de vervanging van inventarissen in de gymlokalen een krediet van 26.100 beschikbaar te stellen. 12. Voor het bouw- en woonrijp maken van het perceel ten behoeve van

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Planning Raad/Griffie 2018

Planning Raad/Griffie 2018 Planning Raad/Griffie 2018 Overzicht van alle werkzaamheden van raad (en griffie) Bloemendaal De Bloemendaalse gemeenteraad wil een heldere planning van het vergaderjaar en een beeld van de onderwerpen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT 4i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1130792 Datum: 27 mei 2014 Behandeld door: R. van Wijk Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Zienswijze bij het jaarverslag en jaarrekening 2013 van

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Tekir, I. (Ilhan) Kenmerk 16.505510 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 september 2016 Jaargang en nummer 2016 76 Geheim Nee 2-e technische

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard Gedeputeerde Staten ~ Directie Leefomgeving en Bestuur ~ Afdeling Bestuur V Contact A. van den Berg

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten"

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van  de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten" Nummer 2017/179228 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 29 april 2009 Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Zuid-Limburg Aan de Raad. \ Voorstel De

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 15 oktober 2009 Nummer : 10 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder A. Bruggeman Afdeling : III-Publiekszaken - Opsteller : IASZ + M.A.P.

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 18 mei 2017

Datum raadsvergadering 18 mei 2017 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 2 mei 2017 Datum raadsvergadering 18 mei 2017 Nummer raadsvoorstel 2017-415 Bijbehorend veld van de programmabegroting Veiligheid en handhaving

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Totaal

Totaal Raadsvoorstel Onderwerp: Perspectiefnota 2015 Datum collegevergadering 10 mei 2016 Ambtenaar Registratienummer Telefoon Portefeuillehouder(s) A. Verkaik E-mailadres Voorgesteld raadsbesluit Kennis te nemen

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag.

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag. STATENVOORSTEL Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle Registratienummer : 2005cgc000636i Rapporteur : J.G.P. van Bergen Titel : Programmabegroting 2006 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 8 juli 2014 RV/14/00449 11 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder W.M.Wilbrink diverse H.N. de Ronde Onderwerp Kadernota

Nadere informatie

OVERZICHT MOTIES, AMENDEMENTEN, Iniatiefvoorstellen 2013 (waar geen corsa nummer vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering)

OVERZICHT MOTIES, AMENDEMENTEN, Iniatiefvoorstellen 2013 (waar geen corsa nummer vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering) OVERZICHT MOTIES, AMENDEMENTEN, Iniatiefvoorstellen 2013 (waar geen corsa nummer vermeld staat, zie besluitenlijst betreffende vergadering) Aangenomen Amendementen 24 januari A 2013004224 VVD, CDA, D66,

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen op donderdag 13 april 2017 Aanwezig Voorzitter: Griffier: Leden: mw. mr. M.D. de Boer-Beerta R.J.J. Notermans mw. K.E.A. van Bommel, CDA J.G.G. Cremers,

Nadere informatie

Zaaknummer : Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie :

Zaaknummer : Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie : Zaaknummer : 94335 Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie : Onderwerp : Begroting 2015 Collegevergadering : Agendapunt : Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie bij : Eric Gussekloo

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0572 B.17.0572 Landgraaf, 4 april 2017 ONDERWERP: Eerste begrotingsbijstelling 2017 en begroting 2018 & meerjarenperspectief

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00020 Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. : K.A. van der Pas / G.J. de Graaf / vz Kascie. Gemeenteraad Productiedatum : 23 november 2010 Vaststellingsdatum : Nvt

Aan de Gemeenteraad. : K.A. van der Pas / G.J. de Graaf / vz Kascie. Gemeenteraad Productiedatum : 23 november 2010 Vaststellingsdatum : Nvt Raadsvergadering : 16 december 2010 Nummer : Commissie Portefeuillehouder Afdeling Aan de Gemeenteraad. : Bestuur en Middelen : Burgemeester R.Th.M. Nederveen : Griffie Opsteller : K.A. van der Pas / G.J.

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : C& E

2007. Nr. : Dnst. : C& E 2007. Nr. : 07.0152 Dnst. : C& E Definitieve vaststelling van het eindrapport fase 1 Verzelfstandiging Openbaar Onderwijs Gemeente Leiden (aangepast scenario). Leiden, 27 november 2007. Op 4 juli 2006

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 349007 zienswijze concept begroting 203 Atlant Groep Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 4 september 202 Datum vergadering: dinsdag 6 november 202

Nadere informatie

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 13. Aan de Raad No.ZA.15-33292/DV.15-498, afdeling Samenleving. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2014, Actualisatie

Nadere informatie

Het advies is om kennis te nemen van de begrotingswijziging en geen zienswijze in te dienen.

Het advies is om kennis te nemen van de begrotingswijziging en geen zienswijze in te dienen. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 595820 Programma 5 Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: B.J.A. Roks Informatie bij M. van Herwijnen

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20055 Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: De heer A.B.J. Hartsuiker Behandelend ambtenaar: De heer H. Laanstra Onderwerp: Wijziging statuten

Nadere informatie

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 20 september 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 20 september 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Ondernemingsplan 20-202 en concept-begroting 20 van de Atlant Groep. Registratienummer: 245029 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 27 juli 200 Datum vergadering: dinsdag

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond

Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond Samenvatting: Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Umond heeft de 1 e herziene begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Raadsvoorstel *Z03CD89FFA8* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35503 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Inleiding Beverwijk neemt samen met de gemeenten van de RMC (Regionaal

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom RVB2-6 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : SB/23 : Uitbreiding personeel Brandweer Bergen op Zoom en Roosendaal Aan de gemeenteraad, Voorstel 1. In te stemmen

Nadere informatie