De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen"

Transcriptie

1 De Innovator Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

2 Kick-Off De eerste dag is een inleiding Business Model Canvas. Doel van de dag is iedereen op hetzelfde niveau te brengen Inleiding Business Model Canvas Reversed Business Model Canvas Eerste Business Model Canvas Wat gaan we doen?

3 Business Model Innovation Business Model Innovatie is niet zo moeilijk als het wordt voorgesteld. Het gaat zoals bij alle innovaties gaat het om 4 elementen: Uitzoomen: Wat is er veranderd? Inzoomen: Wat wil je klant? Het bekende durven loslaten Mensen en middelen anders inzetten Uitzoomen Bij het uitzoomen ga je gewoon even een paar stappen naar achteren; rustig kijken hoe de wereld rond jouw organisatie er uit ziet. Er zijn analysemogelijkheden genoeg: Vijfkrachtenmodel Concurrentie analyse Marktanalyse Omgevingsanalyse Lifecycle analyse Trend-analyse Bij elk bedrijf wat wij begeleiden maken we een keus welke analyses zinvol zijn en snel zijn uit te voeren. De hele set uitvoeren is niet nodig er is overlap en het enthousiasme loopt snel weg. Paralysis by analysis is een serieuze bedreiging In de volgende twee modulen kijken we naar het Vijfkrachtenmodel en een combinatie van Trendanalyse en Omgevingsanalyse. Het doel is te komen tot innovatie van je businessmodel. De kunst is er met enthousiasme doorheen te lopen en bij alle betrokkenen een lekker gevoel achter te laten, en een goed inzicht in waar de organisatie staat. Het is vooral bedoeld als achtergrond informatie en bron voor ideeën om te innoveren

4 De Voorbereiding De periode van ongeveer 4 weken wordt gebruikt om mensen te laten nadenken. Het eerste Business Model Canvas hangt nu ergens op een goed zichtbare plaats en brengt mensen steeds aan het denken. Uitzoomen Bij het uitzoomen ga je gewoon even een paar stappen naar achteren; rustig kijken hoe de wereld rond jouw organisatie er uit ziet. Er zijn analysemogelijkheden genoeg: Vijfkrachtenmodel Concurrentie analyse Marktanalyse Omgevingsanalyse Lifecycle analyse Trend-analyse Bij elk bedrijf wat wij begeleiden maken we een keus welke analyses zinvol zijn en snel zijn uit te voeren. De hele set uitvoeren is niet nodig er is overlap en het enthousiasme loopt snel weg. Paralysis by analysis is een serieuze bedreiging In de volgende twee modulen kijken we naar het Vijfkrachtenmodel en een combinatie van Trendanalyse en Omgevingsanalyse. Het doel is te komen tot innovatie van je businessmodel. De kunst is er met enthousiasme doorheen te lopen en bij alle betrokkenen een lekker gevoel achter te laten, en een goed inzicht in waar de organisatie staat. Het is vooral bedoeld als achtergrond informatie en bron voor ideeën om te innoveren

5 De grote dag

6 DESTEP / STEEPLED In DESTEP analyse laten we nu alle factoren los van elkaar zien, maar het is juist de onderlinge samenhang die het gedrag ven klanten, stemmers, bevolking, leden of doelgroep bepaald. Het gedrag van klanten wordt steeds grilliger en door trends bepaald; Daarom wordt de omgeving analyse steeds belangrijken. Er zijn verschillen de raamwerken voor een omgevingsanalyse, die steeds verder worden uitgebouwd. De DESTEP aandachtsgebieden nog even op een rijtje: demografisch economisch sociaal-cultureel technologisch ecologisch politiek-juridisch In de afgelopen jaren is dit veranderd in STEEPLED: sociaal technologie economisch environment / ecologie politiek legal / juridisch ethiek demografie Hierbij zijn Politiek en Juridisch uit elkaar gehaald en is Ethiek toegevoegd. Ecologie is verbreed tot environment de hele omgeving. In de volgende hoofdstukken lichten we deze termen toe.

7 demografisch In de destep analyse is de demografische factor vlot in te vullen. Of de klant een particulier is of een bedrijf maakt weinig uit. het gaat meer over de samenstelling van de bevolking (in de afzetregio). Het wordt steeds duidelijker dat Nederland vergrijsd. Er is afname van mensen jonger dan 20 jaar, en toename van mensen boven de 40. Mensen worden dus ouder en er worden minder baby s geboren. Diensten en producten ontwikkelen voor ouderen ligt voor de hand. voorbeeld Macroniveau... We zijn langer onderweg. De tijd die we besteden aan mobiliteit stijgt, het aantal ritten niet! We zitten nu op ca 9 uur reizen verdeeld over 17 ritten. Mesoniveau... er is behoefte aan gemaksproducten voor onderweg Microniveau... Metro en NRCnext op de ipad voor in de trein, koffietappunten bij de benzinestations voor de doorgezeten automobilist.

8 economisch De eerste E van destep staat voor economie. Vaak hebben we het hier over de inkomensontwikkelingen. Lage inkomens en een lage koopkracht beperken de afname van duurdere goederen en diensten. voorbeeld De economie is op dit moment aan het dalen. Op macroniveau is dat wel duidelijk; Op mesoniveau zien we grote verschillen; sommige producten lopen prima, maar de mensen hebben duidelijk minder behoefte aan een nieuwe woning. De verkoop van woningen wordt moeilijker. Op microniveau zien we dat er kartonnen meubilair als product voor lege panden is ontstaan, en woon-stylistes maken het huis verkoopbaarder.

9 sociaal-cultureel Sociaal cultureel is in de destep analyse vaak een beetje ondergewaardeerd. Geheel ten onrechte... voorbeeld We nemen op macroniveau eens een internationaal voorbeeld. Zuid- Europa geldt als een regio met een hoge saamhorigheid, en dus anders communicatie eisen. Hier , daar direct contact. Op mesoniveau is "ouderwets" winkelen in Zuid-Europa meer onderdeel van de cultuur dan hier, waar meer dan 60% van de consumenten al Internet- winkelervaring heeft. Op microniveau zien we hier zakelijke diensten op de e-commerce inspelen, datacenters ontstaan etc.

10 technologisch De factor technologie in de destep analyse is méér dan alleen internet, maar wordt er soms wel door gedomineerd. voorbeeld Op macroniveau... De mogelijkheid om met de computer op een draadloos netwerk te zitten neemt toe. Wifi op de bank, Wifi in de horeca... sinds ca 2006 nemen de mogelijkheden toe. Deze trend zet door. Op meso niveau heeft Wifi op de bank heeft een sterk verband met het winkelen vanaf de bank; de opkomst van de webshop heeft veel te maken met social shopping op de bank. De koopbeslissing valt thuis op de bank. Op microniveau begint het gebruik van technieken als Digimark toe te nemen - geen QR code, maar code die in de foto is verborgen. De code is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar niet voor de Smart-Phone. Scan de foto van het jurkje in de Libelle en je gaat de webshop om het jurkje te kopen

11 ecologisch In de destep analyse was tot voor korte tijd de ecologische factor de lastigste. Ecologisch staat bij de destep analyse voor het gebruik van grondstoffen en fysieke ruimte. Bedrijven en overheden waren zich bewust van het belang, maar het was moeilijk er iets mee te doen. Toename van het bewustzijn én de sterk gestegen grondstof prijzen én gestegen energieprijzen zorgen er voor dat de ecologisch factor in de destep analyse steeds zwaarder weegt.

12 Legal (juridisch) Overheidsmaatregelen vanuit Den Haag of Brussel zijn een factor om rekening mee te houden. Politieke factoren in de destep analyse wijken af van de voorgaande omdat ze min of meer beïnvloedbaar zijn. Verkiezingen en lobby's kunnen deze factoren vaak snel laten veranderen. Het is van groot belang deze continu te blijven volgen, en het beleid trachten te beïnvloeden.

13 Politiek

14 Ethiek

15 De Innovator

16 informatie selectie Bij elk aandachtsgebied van de omgevingsanalyse verzamelen we bruikbare informatie of gaan hier gericht naar op zoek. De grote kunst is alle niet-relevante factoren te vermijden. Dit doen we omdat er zeer veel informatie beschikbaar is omtrent de huidige ontwikkelingen. Maar niet alle informatie die je vindt zal van belang zijn. verschillende vormen van omgevingsanalyse Een omgevingsanalyse kan op vele manieren worden uitgevoerd. Deze variëren van snel en resultaatgericht tot gedegen en uitvoerig: workshop deskresearch onderzoek Hieronder worden ze kort toegelicht.

17 Workshop De snelste en goedkoopste manier om een omgevingsanalyse uit te voeren is een (jaarlijks terugkerende) workshop omgevingsanalyse met medewerkers uit uw eigen organisatie. Zeker bij het ontwikkelen van het strategisch plan is zo`n groepssessie de beste methode. Deze kan dan goed in een strategiesessie of heisessie worden meegenomen. omgevingsanalyse op basis van desk research Een omgevingsanalyse op basis van deskresearch kan zo uitgebreid zijn als u zelf wilt. Samen met een stagiair kan dit goedkoop worden opgezet en uitgevoerd. Het literatuuronderzoek en de documentatiestudie worden dan door de stagiair gedaan; de Innovator doet daarbij alleen de begeleiding. Als de omgevingsanalyse in alle rust tot stand kan komen, is dit een prachtige start. omgevingsanalyse onderzoek Soms is een meer diepgaand en uitgebreider onderzoek noodzakelijk. De Innovator heeft hier veel ervaring mee. De omgevingsanalyse wordt dan gemaakt op basis van desk research en interviews. Interviews met stakeholders en interne en externe belanghebbenden. Hierbij worden trends, veranderingen en kansen op de markt gedegen in kaart gebracht.

18 Visuele sessie De snelste en meest gebruikte vorm is onze visuele meeting; een in company workshop omgevingsanalyse waar mee u snel resultaat heeft en verder kunt. Het Omgevingsanalyse Canvas Het omgevingsanalyse canvas is opgezet rond de DESTEP analyse en verder aan de praktijk aangepast. Op het canvas brengen we met de hele groep de veranderingen in de omgeving snel in kaart. Zowel op macro, meso al micro niveau komt het plaatje tot stand. informatie voor de omgevingsanalyse Bij elk aandachtsgebied verzamelen we bruikbare informatie of gaan hier gericht naar op zoek. De grote kunst is alle niet-relevante factoren te vermijden. We selecteren daarom alleen relevante informatie die betrekking heeft op uw bedrijf zelf en die werken we dan in de groep uit.

19 adres tel mail Elias Prieshof BA IJhorst The Netherlands evert@de-innovator.nl bank NL54 KNAB KvK BTW nr NL B01 url

20

21 De Innovator De wereld verandert en elke organisatie moet zich aanpassen. De Innovator heeft verstand van veranderen; de Innovator is gespecialiseerd het begeleiden van organisaties die willen veranderen. De Innovator heeft veel ervaring. Ruim 200 bedrijven hebben we verder op weg geholpen. Als de wereld sneller verandert dan je organisatie; Dan heb je een probleem De Innovator biedt verschillende vormen van begeleiding: Trainingen Innovatietrajecten Trainingen Business Model Canvas Toolkit Trainingen Design Thinking Creatief Denken & Innovatie Verdienmodellen Innovatietrajecten Businessmodel Innovatie Verdienmodel Innovatie Service Design Invoering Design Thinking Innoveren als een Startup

22

23

Waar heeft de klant behoeft aan?

Waar heeft de klant behoeft aan? De Innovator Needfinding Needfinding in een notendop Waar heeft de klant behoeft aan? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Needfinding Veel organisaties spenderen veel tijd aan de analyse van

Nadere informatie

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Trendanalyse De Trendanalyse in een notendop de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Trendanalyse DE INNOVATOR Het gedrag van klanten wordt steeds grilliger en door trends bepaald; Daarom

Nadere informatie

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel?

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? De Innovator Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Innovation We leven

Nadere informatie

De Innovator. Business Model Innovation. When the game gets tough Change the game. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel?

De Innovator. Business Model Innovation. When the game gets tough Change the game. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? De Innovator Business Model Innovation When the game gets tough Change the game Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Innovation We leven

Nadere informatie

van Individueel tot In-Company

van Individueel tot In-Company De Innovator Innovator's Toolkit Toolkit Training: Daar wordt je vanzelf innovatief van van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Innovator's Toolkit Er is veel aandacht

Nadere informatie

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR Businessmodel De 9 Bouwstenen De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Business Model Canvas spelen met ideeën

Nadere informatie

Innovatie-management

Innovatie-management De Innovator Stage-Gate Hoe maak je innovatieprocessen beheersbaar? Innovatie-management Stage-Gate De Stage-Gate methode is een onderdeel van het innovatiemanagement; hiermee kunt u het hele innovatieproces

Nadere informatie

van collectief tot In-Company

van collectief tot In-Company De Innovator Innovator's Toolkit Toolkit Training: Daar wordt je innovatief van van collectief tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Innovatie in je organisatie De ontwikkelingen

Nadere informatie

De Innovator. Vijfkrachtenmodel. Het Vijfkrachtenmodel in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

De Innovator. Vijfkrachtenmodel. Het Vijfkrachtenmodel in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Vijfkrachtenmodel Het Vijfkrachtenmodel in een notendop de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Vijfkrachtenmodel Het vijfkrachtenmodel van Porter is een tool om de positie van een bedrijf

Nadere informatie

Meer Doen dan Denken

Meer Doen dan Denken De Innovator Design Thinking Training Design Thinking Meer Doen dan Denken Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking als hun innovatiemethode. Maar Design

Nadere informatie

Breng je Businessmodel in Balans!

Breng je Businessmodel in Balans! De Innovator BMC: Balanceren Resultaat met Business Model Canvas Breng je Businessmodel in Balans! In Balans Brengen Een goede insteek voor het Business Model Canvas is kijken of je het financieel meer

Nadere informatie

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator DT: Reframe Design Thinking stap #3 Kijk eens anders tegen de wereld aan Design Thinking Design Thinking - zoals de naam al aangeeft - gaat om een manier van denken, Design Thinking: is een

Nadere informatie

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company De Innovator Creatief Denken & Innovatie Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Creativiteit & Innovatie In de wereld van vandaag

Nadere informatie

De Innovator. Design Thinking. Design Thinking in een notendop. Inleiding. Design Thinking meer doen dan denken! DE INNOVATOR

De Innovator. Design Thinking. Design Thinking in een notendop. Inleiding. Design Thinking meer doen dan denken! DE INNOVATOR De Innovator Design Thinking Design Thinking in een notendop Inleiding Design Thinking meer doen dan denken! Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking

Nadere informatie

De Innovator. DT: Observeren. Design Thinking stap #2. stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet

De Innovator. DT: Observeren. Design Thinking stap #2. stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet De Innovator DT: Observeren Design Thinking stap #2 stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Wat is Needfinding? Needfinding Is een vak! Een lastig,

Nadere informatie

Design Thinking. De Innovator. Design Thinking. Meer Doen dan Denken. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

Design Thinking. De Innovator. Design Thinking. Meer Doen dan Denken. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Design Thinking Design Thinking Meer Doen dan Denken Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking als hun innovatiemethode. Maar Design Thinking

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Marketingomgeving Deel 1 Deel 2 Markten Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Principes van marketing - Hoofdstuk 4 2 Leerdoelen 1. Aangeven welke krachten

Nadere informatie

Meer Doen dan Denken

Meer Doen dan Denken De Innovator Design Thinking Training Design Thinking Meer Doen dan Denken de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Design Thinking DE INNOVATOR de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Kosten

Nadere informatie

TRENDANALYSE WERKGROEP 1 FEBRUARI 2013

TRENDANALYSE WERKGROEP 1 FEBRUARI 2013 TRENDANALYSE WERKGROEP 1 FEBRUARI 2013 VANDAAG HUISHOUDELIJK DUO S MAKEN EN TREND UITKIEZEN OEFEN-ANALYSE BRIEFING DELIVERABLES TRENDS IN DE KRANT HUISWERK HUISHOUDELIJK AFSPRAKEN & OMGANG AFSPRAKEN LAPTOPS

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

Strategisch handelen BUS3

Strategisch handelen BUS3 Strategisch handelen BUS3 College 2010 Docent Roland Hiemstra College Criteria paper strategisch management BUS3 De acht sleutelconcepten van strategie Informatiestrategie en informatieplanning Werkafspraken

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR Start 24 januari 2019! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor wie?

Nadere informatie

sociaalculturele factoren DESTEP DEPEST politiekjuridische factoren

sociaalculturele factoren DESTEP DEPEST politiekjuridische factoren Programma Terugblikken op de tweede bijeenkomst Macro-analyse: DESTEP Meso-analyse: vijfkrachtenmodel Externe omgeving: model Wissema Leerstijlen Begeleidingsstijlen Managementstijlen Intervisie demografische

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

IAM V2 Trendanalyse 16 november 2009. bron: www.psychiatry.info

IAM V2 Trendanalyse 16 november 2009. bron: www.psychiatry.info IAM V2 Trendanalyse 16 november 2009 bron: www.psychiatry.info Trendanalyse Vandaag Context Trends indexeren Trendpiramide Voorbeelden Voorbeeldpresentatie Trends indexeren Trend is een hip woord voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Invloed externe factoren E- marketingmix Conclusie Advies

Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Invloed externe factoren E- marketingmix Conclusie Advies Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Segmentering Waardepropositie Verdienmodel Invloed externe factoren Economisch Technologisch Positioneringsmatrix E- marketingmix Prijs Plaats

Nadere informatie

Wie zijn je klanten?

Wie zijn je klanten? De Innovator BMC: Klantenkant Starten met het Business Model Canvas Wie zijn je klanten? Business Model Canvas Het werken met het Business Model Canvas is leuk om te doen, maar waar begin je? Waar valt

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

Individueel, Collectief of In-Company

Individueel, Collectief of In-Company De Innovator Business Model Training Business Model Canvas Individueel, Collectief of In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel

Nadere informatie

Gespreksvormen trendkaarten

Gespreksvormen trendkaarten RWS NEXT We leven in een snel veranderende wereld. Dit vraagt om veel flexibiliteit van organisaties. Een krachtige organisatie anticipeert voortdurend op ontwikkelingen in de omgeving en is daardoor goed

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

WOW THE WORLD ON WHEELS

WOW THE WORLD ON WHEELS WOW THE WORLD ON WHEELS INHOUD Wie ben ik? Pitch The road to succes MAAR WIE BEN IK? PITCH Favoriete take out? THE WORLD ON WHEELS Rondreizende foodtrucks Vluchtelingen Cultuur Lokale Markten, evenementen,

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij Hartelijk welkom Even voorstellen Rabobank Breda Samen sterker Duurzaam nieuw hoofdkantoor Rabobank Breda 1509142 Duurzaam nieuw hoofdkantoor: film MKB-visie Alexander

Nadere informatie

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Tony de Bree, 19 november 2014 Nog niet zolang geleden werd er door traditionele spelers in Nederland en over de hele wereld

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Omgevingsanalyse cruciaal voor duurzaam leveren van kwaliteit in een snel veranderende omgeving RK-Intelligence - Ruud

Nadere informatie

In welke landen liggen kansen?

In welke landen liggen kansen? 2 Heb je een sterk onderscheidend product? Bijv: Enige in de wereld Unieke eigenschappen geschiedenis, geografie, sociale betekenis Functioneel/performance Ambachtelijke kwaliteit Beschikbaarheid / prijs

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010 Nieuwe verbindingen Inspiratie voor innovatie Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie Peter Koudstaal 3 juni 2010 2 Inhoud 1. Hoe behoeften leiden tot nieuwe verbindingen 2. Aan de slag met nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Managementsamenvatting adviesrapport platform voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (MMEB)

Managementsamenvatting adviesrapport platform voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (MMEB) Managementsamenvatting adviesrapport platform voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (MMEB) In de interne analyse wordt er gebruikt gemaakt van het 7S model van McKinsey, bestaande uit de onderdelen:

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1:

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1: Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van je stagebedrijf. Allereest bepaal je wat je

Nadere informatie

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd. met verdiepingmogelijkheden DE INNOVATOR

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd. met verdiepingmogelijkheden DE INNOVATOR DE INNOVATOR Businessmodel De 9 Bouwstenen De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd met verdiepingmogelijkheden de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas DE INNOVATOR

Nadere informatie

Programma. Trends en ontwikkelingen in centrumgebieden. Grote verschil Nederland en België. Het aanbod in de periferie

Programma. Trends en ontwikkelingen in centrumgebieden. Grote verschil Nederland en België. Het aanbod in de periferie Trends en ontwikkelingen in centrumgebieden WinkellocatieMarkt Belgie 2014 Gent, 27 februari 2014 Henk J. Gianotten henk@garma.nl www.garma.nl Programma 1. Enkele belangrijke trends Demografie Economie

Nadere informatie

Opzet ondernemingsplan

Opzet ondernemingsplan De organisatie Type organisatie Rechtsvorm en aansprakelijkheid KvK nr / BTW nr Verzekeringen Eigenschappen (en vergunningen) Vestigingsplaats en wijk Sinds (startdatum) Organigram (bestuur, personeel,

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Blok P4. Bedrijfseconomie

Blok P4. Bedrijfseconomie Blok P4 Bedrijfseconomie Model/Theorie: gegevens verwerken via Excel Auteur: Drs. A.W.W. Heezen. Vakgebied: Bedrijfseconomie o een investeringsbegroting opstellen o een financieringsbegroting opstellen

Nadere informatie

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE PESTLE helpt je om de invloed van je omgeving op je bedrijf te analyseren. Er zijn zes factoren die jouw bedrijf beïnvloeden. Factoren kunnen politiek,

Nadere informatie

VMC TRENDNIEUWSBRIEF MOBILITEIT EXTRA EDITIE MEI 2014

VMC TRENDNIEUWSBRIEF MOBILITEIT EXTRA EDITIE MEI 2014 VMC TRENDNIEUWSBRIEF MOBILITEIT EXTRA EDITIE MEI 2014 Deze maand brengen we een extra editie van de VMC TrendNieuwsbrief uit. De aanleiding hiervoor is de publicatie van het artikel Laat je niet verrassen:

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR 2e Editie Start 12 september! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor

Nadere informatie

FlexCentraal Bilthoven

FlexCentraal Bilthoven FLEXIBEL WERKEN & VERGADEREN FlexCentraal, inspired by Seats2meet.com is een nieuw initiatief op het gebied van flexibel werken&vergaderen. Een ruim opgezette locatie midden in Bilthoven waar veel ruimte

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting door een scholier 1430 woorden 1 februari 2003 6,1 79 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Marketingbeleid. 5.1 Het

Nadere informatie

t Heft conferentie 2016 TOEKOMSTBESTENDIG GEMEENSCHAPSHUIS

t Heft conferentie 2016 TOEKOMSTBESTENDIG GEMEENSCHAPSHUIS t Heft conferentie 2016 TOEKOMSTBESTENDIG GEMEENSCHAPSHUIS BESTUREN IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING Jacques Broos, bestuurslid t Heft Programma Inleiding Visiedocument t Heft : visie op de gemeenschapshuizen

Nadere informatie

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT #VACATURE BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT Stella is een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland, en met meer dan 250.000 klanten is de e-bike specialist niet meer weg te denken uit

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren BUSINESS INNOVATION BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren EEN MASTERCLASS VAN MASTERCLASS INSTITUTE IN SAMENWERKING MET: BUSINESS INNOVATION Be

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! De wereld om ons heen is volop in beweging. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

Trendwatching. Trend. Chayenne Brouwer Daphne Knape CO2B. 11 April Mark jacobs Veronica

Trendwatching. Trend. Chayenne Brouwer Daphne Knape CO2B. 11 April Mark jacobs Veronica Trend 2014 Trendwatching S t u d e n t s Chayenne Brouwer Daphne Knape CO2B n u m b e r s 521469 522206 11 April 2014 Mark jacobs Veronica Trendwatching trends SIGNALEREN D.M.V MARKTONDERZOEK. EEN TRENDWATCHER

Nadere informatie

Programma SWOT. macro. - DESTEP-analyse. vooral O+T. meso. - vijfkrachtenmodel Porter - krachtenveldanalyse. micro. - INK-model - 7S - ESH

Programma SWOT. macro. - DESTEP-analyse. vooral O+T. meso. - vijfkrachtenmodel Porter - krachtenveldanalyse. micro. - INK-model - 7S - ESH Programma Terugblikken op de tweede bijeenkomst Macro-analyse: Meso-analyse: vijfkrachtenmodel Externe omgeving: model Wissema Leeren Begeleidingsen Managementen Intervisie macro meso SWOT vooral O+T -

Nadere informatie

powered by ontwikkeltraject

powered by ontwikkeltraject powered by ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp 2019 ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter.

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. building better// De filosofie die bepalend is voor het denken en doen van dutch. Met een prikkelende kijk op

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen Toeristische visie Regio Alkmaar Regioavond in het teken van ambities en dromen Programma 1. Inleiding: doel en proces (10 minuten) 2. Workshop dromen en ambities (1,5 uur) Presentatie Trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan.

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan. Gemeente t.a.v. het College van Burgemeester en wethouders Datum: 24-2-2015 verkiezing@smartdatacity.org Aankondiging Slimste Binnenstad van Nederland Bijlage: Toelichting Geacht college, Met genoegen

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH WAT KUNNEN DEZE OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN VOOR JOUW ORGANISATIE BETEKENEN? NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Blockchain geldt als dé grote belofte als het gaat om

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Cultuur & Media werkgroep onderzoeken tot je een ons weegt Theo Ploeg

Cultuur & Media werkgroep onderzoeken tot je een ons weegt Theo Ploeg Cultuur & Media werkgroep onderzoeken tot je een Theo Ploeg 1 wat gaan we doen? vragen over hc en huiswerk oefenen met achtergrond van de gekozen ontwikkeling: in- en uitzoomen de trendpiramide oefening:

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Cultuur & Media Hoorcollege Alles is cultuur! Theo Ploeg

Cultuur & Media Hoorcollege Alles is cultuur! Theo Ploeg Cultuur & Media Hoorcollege Alles is cultuur! Theo Ploeg HvA CMDA - V1 - Cultuur & Media - Alles is cultuur! 1 Wat ga ik behandelen? Wat is Cultuur & Media en wat gaan jullie doen? Wat is de plaats van

Nadere informatie

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D MARKETINGPLAN Etiënne Deguelle A.CML01D Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Missie... 1 Visie... 1 Omschrijving doelen... 3 SWOT analyse... 4 Destep analyse... 5 Marketinginstrumenten... 4 Confrontatie matrix...

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com Wat is de Vodafone Mobiles for Good Challenge? Dit programma richt zich op sociaal ondernemers, met een innovatief idee voor een product of dienst, die een bijdrage levert aan de maatschappij. Mobiele

Nadere informatie

Hoe organiseer je de sessie? Kernactiviteiten. Klantwaarde. Welke Kernactiviteiten. Welke waarde leveren we aan. de klant? Welk probleem van onze

Hoe organiseer je de sessie? Kernactiviteiten. Klantwaarde. Welke Kernactiviteiten. Welke waarde leveren we aan. de klant? Welk probleem van onze Businessmodel Canvas-Sessie Tips voor het Business Model Canvas Hoe organiseer je de sessie? Strategische partners Wie zijn onze Key Partners? Wie zijn onze Kernleveranciers? Welke Key Resources halen

Nadere informatie

Uw koopkracht in de toekomst

Uw koopkracht in de toekomst Een goed gesprek over Uw koopkracht in de toekomst Nadenken over de toekomst. Dat is wat ons kantoor dagelijks doet. De toekomst van u, en die van de andere relaties van ons kantoor. De ene keer gaat het

Nadere informatie

New Business Development Programma s

New Business Development Programma s New Business Development Programma s Leer de business van morgen te creëren Incompany Portfolio 2017 Ons Verhaal. Incompany Portfolio 2017 TimeLabz We leven in bijzondere tijden. De snelle opkomst en adoptie

Nadere informatie

Managementvoorkeuren

Managementvoorkeuren Toelichting bij de test Business Fit-ality Lange Dreef 11G 4131 NJ Vianen Tel: +31 (0)347 355 718 E-mail: info@businessfitality.nl www.businessfitality.nl Business Fit-ality Met welk type vraagstuk bent

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

Mediatheorie deel 2: de amateur aan de macht

Mediatheorie deel 2: de amateur aan de macht Mediatheorie deel 2: de amateur aan de macht adbusters 1 2 3 Wat ga ik behandelen? 3 Wat ga ik behandelen? de trendpiramide en mediatheorie 3 Wat ga ik behandelen? de trendpiramide en mediatheorie voorbeeld:

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Plan van aanpak. Namen Studenten: Tim Smit Bhanu Sharma Ryan Pool Paulo Bruns Denzel Seca

Plan van aanpak. Namen Studenten: Tim Smit Bhanu Sharma Ryan Pool Paulo Bruns Denzel Seca Plan van aanpak Namen Studenten: Tim Smit 500630016 Bhanu Sharma 500709428 Ryan Pool 500713831 Paulo Bruns 500716331 Denzel Seca 500672845 Klas: MMT1F Team: 2 Minor: Marketing Tomorrow Vak: Online Marketing

Nadere informatie

SHELL. April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman

SHELL. April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman SHELL April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman INNOVATIEVRAAG Hierbij wordt er gekeken naar alle technologische, innovatieve, ecologische, politieke en economische aspecten. De mens beweegt immers

Nadere informatie

Bijlage 2 Inventarisatie trends

Bijlage 2 Inventarisatie trends Bijlage 2 Inventarisatie trends In de motie van de Raad wordt gevraagd de belangrijkste trends en de impact daarvan op de Utrechtse Heuvelrug te beschrijven. Hieronder wordt dit verder uitgewerkt. Trends

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren

Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren Opgave 1 De organisatiecultuur is een belangrijk gegeven bij het analyseren van een organisatie. Stelling: De gemeenschappelijke waarden, normen en opvattingen binnen

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe business modellen

Op zoek naar nieuwe business modellen Op zoek naar nieuwe business modellen Oegstgeest, 15 november 2012 Vandaag leg ik uit waarom business as usual dood is Centrale vraag Wie voegt op welk moment waarde toe? Welk gereedschap kunnen we hiervoor

Nadere informatie

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Kennisteam Business Innovation & Masterclasses Nieuwe Ingenieur Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Inleiding Tijden veranderen, dat is niets nieuws. Maar de snelheid waarmee

Nadere informatie

Innoveren maakt het verschil

Innoveren maakt het verschil Innoveren maakt het verschil De logistieke dienstverlener van vandaag bestaat niet meer in 2020! Pascal van Beek Supply chain strategie ontwikkeling & implementatie Business development Customer focussed

Nadere informatie

The Netherlands of

The Netherlands of The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

Creativiteit in zakelijkheid. Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013

Creativiteit in zakelijkheid. Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013 Creativiteit in zakelijkheid Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013 Welkom! Vandaag deel ik met jullie een reisverslag Langs 4 centra uit de eerste generatie 4 Met deze centra hadden wij een workshop over nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe verdienmodellen

Nieuwe verdienmodellen INLEIDING Welk antwoord krijg je als je iemand vraagt wanneer een bedrijf het goed doet? Negen van de tien keer krijg je te horen dat een bedrijf het goed doet als het een hoge omzet heeft en veel winst

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan De Bouwscan 2014 is 430 x ingevuld. 87% van de respondenten is dga of eigenaar. 62% heeft een kleine bouwonderneming met minder dan 10 fte,

Nadere informatie

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking

Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Slimme innovatie in toerisme met Service Design Thinking Customer Journey Mapping Workshop Bas Jansen b.n.jansen@saxion service-design.zeef.com 2 november 2015, Hengelo Programma I. Introductie in Service

Nadere informatie