Meten is Weten. Leegstandsanalyse Plaspoelpolder. - december

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meten is Weten. Leegstandsanalyse Plaspoelpolder. - december"

Transcriptie

1 Meten is Weten Leegstandsanalyse Plaspoelpolder - december

2 Introductie Voor u ligt de vijfde editie van de tweejaarlijkse leegstandsanalyse van de Plaspoelpolder. Deze analyse geeft inzicht in de lokale vastgoedmarkt en toont, in statistiek en in kaartvorm, hoe en waar de leegstand zich in het kantoren- en bedrijventerrein De Plaspoelpolder voordoet. Wederom is deze editie tot stand gekomen met behulp van de gemeente Rijswijk en Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden. De Urbanisator neemt met ingang van 2016 afscheid van de Plaspoelpolder. De rol van de Urbanisator, het aanjagen en kickstarten van gebiedsontwikkeling, is uitgespeeld. In plaats daarvan evolueert de Urbanisator naar ImPPPuls Plaspoelpolder! Een nieuwe organisatie met herkenbare gezichten. Deze organisatie gaat zich meer richten op de community van de Plaspoelpolder(eigenaren en ondernemers). Uiteraard zal ImPPPuls de rol van de Urbanisator overnemen wat betreft het vertegenwoordigen van de eigenaren van de Plaspoelpolder. ImPPPuls is daarbij altijd beschikbaar voor vragen, initiatieven of suggesties. De Plaspoelpolder weer een stap verder brengen blijft de doelstelling, samen maken we de Plaspoelpolder! De leegstand stijgt tot ruim 25% In vergelijking met een half jaar geleden is de leegstand met bijna 4% gestegen. De totale leegstand is bijna m², dit is een vergelijkbare hoeveelheid zoals in Toen brachten wij met de eerste analyses de leegstand in kaart. Alle hens aan dek is een uitspraak toepasbaar op de Plaspoelpolder. Dit omdat we in drie jaar tijd van bijna 30% leegstand (2013) naar bijna 20% leegstand (begin 2015) naar ongeveer 25% leegstand anno 2016 zijn gegaan. Met name de leegstand in de categorieën structurele leegstand (langer dan drie jaar) beginnen grote vormen aan te nemen. De positieve ontwikkelingen van de laatste jaren hebben bijgedragen aan het positieve imago van de Plaspoelpolder maar de leegstand blijft groeien. Dat de leegstand dusdanig is gestegen is spijtig temeer omdat het gebied sterk in ontwikkeling is. Zo wordt er op gebiedsniveau breed sturing gegeven, wordt er door en met lokale gebruikers een community gebouwd en worden nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd door nieuwbouw. Deze ontwikkelingen spelen, uiteraard naast een reeks andere initiatieven, een belangrijke rol binnen de Plaspoelpolder en voor diens gebruikers.

3 Twee voor twaalf De schommelingen in de leegstand zijn een teken aan de wand. De Plaspoelpolder gaat blijkbaar met twee stappen vooruit om vervolgens weer een stap terug te doen. Dit betekent dat we zeker nog stappen vooruit maken alleen minder snel dan gehoopt of verwacht. Hierbij blijft met name de A4-zone een moeilijk gebied. Ruim een derde van de leegstand concentreert zich in dit gebied. Dankzij actieve bemoeienis van de gemeente Rijswijk is er een lichtpuntje in dit gebied, zo is de voormalige TH-locatie gesloopt. Hiermee is m² ongebruikte kantoor oppervlak uit de markt gehaald. Daarbij viel een ander initiatief in het water (H.E.L. shooter) wat weer een grote hoeveelheid vierkante meters meebracht. Maar, ondanks de waarschuwingen, met de juiste kaders vanuit de visie, een actieve community van Plaspoelpoldercollega s en de aantrekkende markt kan ook dit gebied met diverse ingrepen weer volop in gebruik worden genomen! Als dit op korte termijn niet transformeert vrezen wij voor een groot aantal kantoormeters dat alleen de sloop nog rest. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wij blijven te allen tijde beschikbaar voor initiatieven, goede ideeën, kritiek of gewoon een kop koffie. Met vriendelijke groet, Bestuur Stichting ImPPPuls Bekijk het laatste nieuws op: Toelichting en verantwoording Deze leegstandsrapportage bestaat uit drie delen: een totaal analyse van Plaspoelpolder, en een twee tal deelgebied analyses van de A4-zone en het Havenkwartier. Elk onderdeel bestaat uit een leegstandskaart, ondersteund door facts & figures. De analyses zijn gebaseerd op actuele gegevens van Steenworp (november 2015), de gemeente Rijswijk en waar mogelijk geverifieerd door een eigen schouw. Er wordt in de rapportage een onderscheid gemaakt tussen m² met een kantoorfunctie en overige functies (zoals bedrijfsruimte, archiefruimte, showroom, etc.). Het kan zijn dat de kaarten en facts & figures van elkaar afwijken, dit is te verklaren omdat niet alle informatie over elk pand op de Plaspoelpolder tot op heden beschikbaar is. Binnen deze analyse zijn volgende uitgangspunten en definities gehanteerd: Totale leegstand: alle leegstaande kantoor-, archief-, bedrijfs-, opslag-, praktijkruimte, etc.; Korte deelleegstand: gedeeltelijke leegstand korter dan drie jaar; Korte 100% leegstand: 100% leegstand korter dan drie jaar; Structurele deelleegstand: gedeeltelijke leegstand langer dan drie jaar; Structurele 100% leegstand: 100% leegstand langer dan drie jaar. De totale voorraad bedraagt m², verdeeld over 176 panden.

4 Leegstand Plaspoelpolder Facts & figures Plaspoelpolder totaal Zoals gezegd is de leegstand gestegen tot ruim een kwart van het totale aanbod aan bedrijfs- en kantoorvierkante meters in de Plaspoelpolder. Ondanks diverse nieuwe initiatieven en het uit de markt nemen van vierkante meters is op andere plekken leegstand opgetreden. Opmerkelijk hierbij is dat binnen twee van de vier categorieën de leegstand daalt of nagenoeg gelijk blijft (korte (deel-)leegstand) en de structurele (deel-) leegstand flink is toegenomen (totaal m²). Een verklaring voor de toename in de structurele categorieën is dat plannen en nieuwe initiatieven niet zijn geland in de Plaspoelpolder. Bovendien is de leegstand toegenomen in gebieden die we niet inpassen binnen de A4-zone of het Havenkwartier. Zoals eerder verteld is 100% leegstand binnen een gebouw vaak een voorbode voor lange periodes van leegstand. Het gebouw wordt immers niet meer gebruikt, bijgehouden, en investeringen worden op de lange termijn geschoven. Wat de statistieken betreft is er een groot pluspunt in vergelijking met mei 2015; de korte 100% leegstand is met vijf panden afgenomen (zie tabel 1). Eind 2014 (Weten is Meten 2.0, januari 2015) was deze categorie nog goed voor slechts 19 panden, halverwege 2015 waren dat 27 panden, om nu weer te dalen richting 22 panden. De korte leegstand lijkt ook geen problematische leegstand voor de Plaspoelpolder. Met name de panden die, al dan niet gedeeltelijk, last hebben van leegstand die langer dan drie jaar duurt zijn de pijnpunten voor de Plaspoelpolder. Het aantal leegstaande panden in het gebied daalde van 80 stuks halverwege dit jaar naar 76 stuks eind Hiermee wordt duidelijk dat van de 176 panden, 43% (76 panden) kampt met een vorm van leegstand Q1Q Q3Q4 Plaspoelpolder totaal m² # panden % m² # panden % Korte deelleegstand ,3% ,4% Korte 100% leegstand ,7% ,2% Structurele deelleegstand ,1% ,3% Structurele 100% leegstand ,7% ,8% Totale leegstand ,8% ,7% Totaal aantal m² Plaspoelpolder ,0% ,0% Ook dit jaar zit de meeste leegstand in de categorieën structurele (deel)leegstand, het betreft hier bijna m² verspreid over 51 panden. Percentueel gezien geeft dat de volgende verhoudingen: - 83% van alle leegstaande vierkante meters staan al langer dan drie jaar (deels)leeg; - 67% van de panden die kampen met (deel)leegstand staan al langer dan drie jaar (deels)leeg. In de categorieën korter dan drie jaar neemt de leegstand nog steeds af. Zowel in aantal panden (van 31 panden naar 25 panden) als in vierkante meters (van m² naar ruim m²).

5 Sinds 2015 schommelt deze kortstondige leegstand rond hetzelfde percentage, voorheen was dit 18%, op dit moment bedraagt deze leegstand 17% van de totale leegstand op de Plaspoelpolder. De verandering hier is minimaal wat betreft de afname van ongebruikte vierkante meters. De deelgebieden (her)ontwikkelen zich mondjesmaat. Door het uit de markt nemen van de TH-locatie daalt de leegstand in de A4-zone met m², echter stijgt deze ook weer door het mislopen van een initiatief voor de parkeergarage aan de Verrijn Stuartlaan. Ook nu is dit nog bijna een verdubbeling van het aantal leegstaande vierkante meters in vergelijking met het Havenkwartier (ongeveer m²). In beide gebieden beheerst de structurele (deel)leegstand het grootste deel van de leegstand. In beide gebieden bevindt zich meer dan 80% van het aantal leegstaande vierkante meters zich in panden welke al langer dan drie jaar kampen met (deel)leegstand. Dit komt overeen met het aantal panden binnen deze gebieden waar de leegstand zich voordoet; ruim 2/3 van de panden waar leegstand zich voordoet, bieden vloerruimte aan die al langer dan drie jaar geen gebruiker(s) hebben. Facts & figures Plaspoelpolder A4-zone De A4-zone is een gebied met veel leegstand. In het afgelopen half jaar is de leegstand in dit deelgebied afgenomen, met name in de categorie structurele (deel)leegstand. Van ruim m² (juni, 2015) naar m² anno december De verklaring hiervoor is deels te vinden in het slopen van de voormalige TH-locatie. Anderzijds blijkt, uit de vergelijking met een half jaar geleden, dat het aantal panden waar leegstand zich voordoet hetzelfde is gebleven maar er wel vierkante meters zijn opgenomen. Dit betekent dat panden met structurele leegstand een nieuwe huurder hebben gevonden die een deel van het pand huurt. De korte (deel)leegstand is in aantal panden afgenomen (13 stuks in juni 2015, naar 9 stuks in december 2015). Daarbij zijn ook een kleine m² opgenomen door de markt. Echter, de A4-zone blijft het deelgebied waar zich de hoogste concentratie leegstand voordoet. Bijna de helft van de leegstand valt in dit gebied (44%). Daarbij valt nog steeds, evenals uit vorige analyses bleek, meer dan 80% ( m²) van de leegstand binnen de categorie structurele leegstand, leegstand langer dan drie jaar Q1Q Q3Q4 A4-zone m² # panden % m² # panden % Korte deelleegstand ,3% ,4% Korte 100% leegstand ,6% ,2% Structurele deelleegstand ,5% ,9% Structurele 100% leegstand ,4% ,5% Totale leegstand ,8% ,0% Totaal aantal m² Plaspoelpolder ,0% ,0%

6 Facts & figures Plaspoelpolder Havenkwartier Ondanks de start van bouw van deel II van Harbour Village vermindert de leegstand in dit gebied bijna niet. Positief is dat er wederom geen korte deelleegstand is. Over heel 2015 heeft dit deelgebied geen korte deelleegstand gekend. Aan de andere kant blijft het gebied kampen met veel 100% leegstand, 8 van de 10 panden die leegstand kennen staan geheel leeg. Deze 8 panden beslaan nagenoeg alle (99%) van de leegstand in dit gebied. De positieve ontwikkelingen binnen dit deelgebied zorgen dus maar in zeer beperkte mate van teruggang in de leegstand. Over anderhalf jaar tijd genomen is er weinig veranderd in de leegstand of in de categorieën. In de vorige Meten is Weten (juni, 2015) is de verwachting uitgesproken dat er een verschuiving van leegstand korter dan drie jaar, naar de categorie structureel zou gaan vallen. Uit de cijfers blijkt dat niet het geval te zijn. De korte 100% leegstand kent een toename in vierkante meters maar een afname in aantal leegstaande panden (van 4 panden naar 2 panden). Dit valt deels te verklaren uit een toename in het aantal panden in de categorie structurele (deel)leegstand, deze panden staan nu langer leeg dan drie jaar. Anderzijds ligt het voor de hand dat er een nieuwe panden zijn bijgekomen die geheel leegstaan. Een interessante vraag is of deze panden op korte termijn een nieuwe bestemming vinden of dat deze panden, zoals in de vorige analyse werd uitgesproken, verschuiven richting structurele 100% leegstand. De ontwikkeling van Harbour Village II blijft zowel een positieve ontwikkeling als een beperkte. De uitstraling van het gebied stijgt, maar de aantrekkelijkheid van de bestaande, lege panden, daalt. Nieuwe gebruikers kunnen voor een aantrekkelijke prijs een nieuw pand betrekken. De bestaande locaties worden daarmee steeds onaantrekkelijker en blijven waarschijnlijk langer leeg staan Q1Q Q3Q4 Havenkwartier m² # panden % m² # panden % Korte deelleegstand 0 0 0,0% 0 0 0,0% Korte 100% leegstand ,5% ,8% Structurele deelleegstand ,1% ,1% Structurele 100% leegstand ,0% ,8% Totale leegstand ,6% ,7% Totaal aantal m² Plaspoelpolder ,0% ,0%

7 Status quo en de toekomst van de Plaspoelpolder De Plaspoelpolder maakt, sinds 2013, een serieuze tegenslag mee. Op dit moment bedraagt de leegstand meer dan 25% van het bestaand aanbod. In 2013 lag de leegstand nog hoger, maar begin 2015 lag de leegstand bijna 5% lager (!). In een half jaar tijd kan dus blijkbaar een boel veranderen. Ondanks de overgang naar een positiever imago, een duidelijk toekomstbeeld vanuit de overheid en een groeiende community van actieve ondernemers en eigenaren op de Plaspoelpolder, lijkt de vastgoedmarkt zich wispelturig te gedragen. De visie kan echter een belangrijk impuls geven aan de verdere ontwikkeling van het gebied. De gemeente Rijswijk is met diverse gebiedspartners al enige tijd bezig met een nieuwe visie voor de Plaspoelpolder. Eind vorig jaar is daar een start mee gemaakt en inmiddels wordt aan gebruikers (eigenaren en ondernemers) hun input gevraagd. De insteek van deze visievorming is om te komen tot een strategie om de Plaspoelpolder te sturen naar een multifunctioneel bedrijventerrein. Dit laatste werpt zijn vruchten af. De Plaspoelpolder verwelkomt op regelmatige basis nieuwe, weliswaar kleinere, ondernemingen maar ook bewoners. Naast de visie spelen ook nieuwbouwontwikkelingen een rol, met de start van Harbour Village II komt er een nieuwe influx aan ondernemers naar de Plaspoelpolder. Het is echter de vraag of de komst van deze groep het deelgebied (het Havenkwartier) de impuls geeft waarmee andere gebruikers hun intrek nemen in een van de al leegstaande panden. De analyses van de afgelopen jaren tonen dat structureel leegstaande vierkante meters maar zeer beperkt een nieuwe gebruiker vinden. Met het overgrote deel aan leegstand in deze categorie is het de vraag waar de toekomst voor deze ruimtes ligt. Tot slot, in de nabije toekomst verwelkomt de Plaspoelpolder een aantal nieuwe gebruikers. Er komt een tijdelijk AZC. Hoewel dit geen definitieve oplossing is zal het nieuwe gebruikers naar de Plaspoelpolder met zich mee brengen. De komst van deze nieuwe gebruikers kan een boel kansen voor de Plaspoelpolder met zich meebrengen. Hoe bevalt het de ondernemers/eigenaren van het gebied dat er gewoond wordt? Waar liggen kansen in het aanbieden van diensten en functies voor deze groep? Vragen waar komende tijd een antwoord op volgt. Stichting ImPPPuls is in contact met het COA, de gemeente Rijswijk, de BBR en het IPP en zal de komende tijd goed in de gaten houden hoe deze nieuwe gebruikers hun weg in de Plaspoelpolder vinden. Vragen hierover met betrekking tot uw vastgoed, bijvoorbeeld het aanbieden van bepaalde functies voor asielzoekers, kunt u altijd voorleggen aan het ImPPPuls-team. Wij dragen zorg voor het juiste antwoord en kunnen, mits gewenst, verder in het proces begeleiding aanbieden. De Plaspoelpolder verandert, eigenaren en ondernemers zien nieuwe kansen en grijpen deze met beide handen aan. Zoekt u een geschikt pand, of wilt u in contact komen met andere ondernemers? Neem contact met ons op en kom op de koffie, wij kunnen in veel gevallen u van dienst zijn.

8 Deze uitgave is een initiatief van de Stichting ImPPPuls i.s.m. gemeente Rijswijk en Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden. Contact: Stichting ImPPPuls Verrijn Stuartlaan EL Rijswijk

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder. Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juli 2014

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder. Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juli 2014 Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juli 2014 Meten is weten! Inleiding Eind 2013 is de Stichting Urbanisator Plaspoelpolder begonnen

Nadere informatie

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juni 2015

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juni 2015 Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, juni 2015 Introductie Sinds 2013 analyseert de Stichting Urbanisator Plaspoelpolder de leegstand op de Plaspoelpolder. Binnen de serie

Nadere informatie

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder. Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, januari 2015

Stichting Urbanisator Plaspoelpolder. Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, januari 2015 Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Stichting Urbanisator Plaspoelpolder Leegstandsanalyse Plaspoelpolder, januari 205 Inleiding Sinds 203 analyseert de Stichting Urbanisator Plaspoelpolder de leegstand

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2017

Kantoren in cijfers 2017 Kantoren in cijfers 2017 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 23 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 30 November 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010)

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Uit de landelijke pers: Economie groet met 2,1% Voorzichtig herstel aantal banen Herstel uitzendmarkt Werkloosheid blijft afnemen

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

Analyse leegstand per 1 januari 2013

Analyse leegstand per 1 januari 2013 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Analyse leegstand per 1 januari 2013 Toelichting bij Persbericht 13 februari 2013 WWW.LOCATUS.COM / INFO@LOCATUS.COM Leegstand 1 januari 2013 Halfjaarlijkse

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010)

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Er zijn enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen waar te nemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. Dat is kort gezegd de conclusie

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Oktober 2010 (cijfers t/m augustus 2010) Inhoud: 1. Werkloosheid (algemeen) 2. Werkloosheid naar leeftijd (jongeren en ouderen) 3. Vacatures, bedrijven en leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan

Nadere informatie

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuid-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuid-Nederland (*1. m²) 42.2 2.15 5.518 Overig Nederland Het totale oppervlak aan kantoormeters in en

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Inleiding In Nederland nam de van bedrijfsvastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) de laatste jaren toe. De verwachting is dat de

Nadere informatie

Programma. 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee.

Programma. 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee. Programma 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee. 10.00-10.15 uur Welkom en introductie op de dag door Gerdo van Grootheest, Frank Strolenberg en Frans Pollux 10.15-10.45 uur Introductie Maastrichtse

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2016

Kantoren in cijfers 2016 Kantoren in cijfers 2016 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5064 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken 1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken Programma sessie 1 op 1 oktober 2015 15.30-15.40 inloop, koffie 15.40 15.50 welkomstwoord wethouders 15.50 16.10 presentatie achtergronden

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 19 april 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 12 juni 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016 Den Haag 1 Nieuw Centrum 2 Oud Centrum 12 3 Den Haag West 4 Den Haag Oost 5 Den Haag Zuid 6 Nieuw Geannexeerd 5 3 2 1 4 7 3 6 8 9 10 7 Rijswijk 8 Voorburg 11 9 Leidschendam 10 Zoetermeer 11 Delft 12 Wassenaar

Nadere informatie

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand Korte Voorhout 20 Postbus 216, 2501 ce Den Haag 070 785 4903 06 430 54 372 info@annavastgoedencultuur.nl Heeft u een leegstaand pand waarvoor u nog geen bestemming

Nadere informatie

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE Thema Tijdelijke toekomst Sharing economy verovert vastgoed Interview met Bianca Seekles Nieuwe leaseaccounting: klaar voor de toekomst? Inhoud 6 4 Lectori Salutem

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus 5305 2280 HH Rijswijk Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Rijswijk, 1 november 2018 Op 7 februari 2017 is de Toekomstvisie Plaspoelpolder (PPP)

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad In Nederland staat veel kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte leeg. Leegstand van bedrijfsvastgoed lijkt structureel te worden en de verwachting is

Nadere informatie

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Kantorenmarkt Den Bosch

Kantorenmarkt Den Bosch Kantorenmarkt Den Bosch Medio 2017 DO RESEARCH www.doresearch.nl Kantorenmarkt Den Bosch, 1 e halfjaar 2017 De gemeente Den Bosch telt bijna 155.000 inwoners en circa 96.700 arbeidsplaatsen verdeeld over

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 6-12 Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 6-12 Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 6-12 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale verkoop (ex artikel

Nadere informatie

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V Herontwikkeling DEN BIEST Van kantoren naar wonen Gemzelaar Vastgoed C.V 01. Nieuwe oplossingen voor leegstand Deze brochure illustreert de plannen rondom de herontwikkeling van complex Den Biest in Eindhoven.

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Leegstand bedrijfsruimten 3 3 Typering leegstand 6 Bijlage 1 Contactpersonen 9 Uitgevoerd in opdracht van: Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

De Ondernemershuizengids

De Ondernemershuizengids De Ondernemershuizengids Het Ondernemershuis Inleiding De Plaspoelpolder is in beweging! Het aantal lunchrooms is in 2014 meer dan verdubbeld en lege gebouwen vinden nieuwe gebruikers! De opkomst van verschillende

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Januari 211 (cijfers t/m oktober 21) Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt? Dat leest u in deze zesde editie van de crisismonitor, die het OCD eens in de twee maanden

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 2 / Treubstraat Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 2 / Treubstraat Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Frijdastraat 2 / Treubstraat 25-27 Rijswijk Openbare executoriale verkoop Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft

Nadere informatie

Leegstandverordening Maassluis 2017.

Leegstandverordening Maassluis 2017. De raad van de gemeente - Maassluis-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 mei 2017 gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet; overwegende

Nadere informatie

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK PROJECT UITGELICHT: HET GROOT ZIEKENGASTHUIS IN S-HERTOGENBOSCH OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK Maakt werk van leegstand Hoofdkantoor Dr. Kuyperstraat 9 2514 BA Den Haag T: 070 335 20 30 F: 070 347 07 77 3 Oud

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2017

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2017 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2018 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt vier keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING DATUM : 28-11-2012 OVER Het HerontwikkelLAB Introductie 2 VISIE Het overaanbod van kantoorruimte en de veranderde vraag ernaar hebben een omvangrijke en veelal structurele

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2017

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2017 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2017 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt vier keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Versie definitief Datum 19 november 2009 1 (17) Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Auteur Tineke Brouwers Het tweede onderzoek Op 12 oktober 2009 kregen alle leden van het Bedrijvenpanel van

Nadere informatie

EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE

EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE Food & Beverage grijpt naar de macht in retailland De veranderende consument zorgt ervoor dat het winkelstraatbeeld transformeert. Beleving is het

Nadere informatie

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties B en W nr. 14.0909 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief waarin het college een standpunt

Nadere informatie

Bedrijfsruimte ca. 995 m² v.v.o. Cort van der Lindenstraat EG Rijswijk TE HUUR. Contactpersoon: Michael Brands

Bedrijfsruimte ca. 995 m² v.v.o. Cort van der Lindenstraat EG Rijswijk TE HUUR. Contactpersoon: Michael Brands Bedrijfsruimte ca. 995 m² v.v.o. TE HUUR Cort van der Lindenstraat 1 2288 EG Rijswijk Contactpersoon: Michael Brands Omgevingsfactoren Het object is gelegen op een zeer centrale locatie in bedrijventerrein

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 7, 7a en 9 Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 7, 7a en 9 Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 7, 7a en 9 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale verkoop

Nadere informatie

De Bruyn Kopsstraat 4 / Cobbenhagestraat 7 Rijswijk

De Bruyn Kopsstraat 4 / Cobbenhagestraat 7 Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) De Bruyn Kopsstraat 4 / Cobbenhagestraat 7 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 218 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 218 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2018

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2018 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2018 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt twee keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2016 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt viermaal per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 217 Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 217 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6402 Inboeknummer 15bst00960 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.2) Raadsvragen van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Leegstand van winkels, 2004-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van winkels in de detailhandel. Gemiddeld staat 8% van het winkelvloeroppervlakte leeg in 2013. Dit percentage stijgt sinds 2008.

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de. In dit feitenblad 219 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er soms verschillen met vorige publicaties. Alle gegevens

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Model Leegstandverordening

Model Leegstandverordening Model Leegstandverordening De raad van de gemeente - naam-, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van, nr ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Leegstandwet;

Nadere informatie

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren Lelystad Muiden Weesp Naarden kantorenmonitor Metropoolregio 219 Huizen Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren Bussum Gezondmaking kantorenmarkt: verdere daling van de leegstand door

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2016 Evaluatie verruiming Leegstandwet

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2016 Evaluatie verruiming Leegstandwet > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2011

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2011 Factsheet economische crisis 2 e kwartaal 211 O&S Augustus 211 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie is er behoefte aan inzicht in de gevolgen ervan in de gemeente

Nadere informatie

Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)

Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) Niels Crooijmans, advocaat bij Goorts & Coppens Advocaten in Deurne, houdt zich bezig met de ontwikkelingen in het buitengebied en met name de transitie van dit buitengebied.

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Karel Doormanlaan Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Karel Doormanlaan Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Karel Doormanlaan 155-157 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale verkoop

Nadere informatie

Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming

Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming Presentatie Raadsleden 22 januari 2014 Maastricht LAB EXP05- Functiemigratie en leegstand stadsbreed Waarom is leegstand landelijk hot? Leegstand neemt

Nadere informatie

leegstand en herbestemming

leegstand en herbestemming leegstand en herbestemming Gerben van Dijk, 17 maart 2011, KNX : gebruik #leegst in uw tweets programma introductie motto SBR, prettig kennis te maken focus duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017

KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 VERENIGING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS KLEINSCHALIGE BEDRIJFSRUIMTEN IN MIDDELGROTE STEDEN 24 MEI 2017 INLEIDING... 6 1.1 ONDERZOEKSVRAAG

Nadere informatie

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden Tussenrapportage september 2017 Inleiding Voor veel Heemskerkers heeft het St. Joseph gebouw emotionele waarde. Het gebouw is in 1940 in gebruik genomen als

Nadere informatie

Kantorenmarkt Amsterdam

Kantorenmarkt Amsterdam Kantorenmarkt Amsterdam 2014 Kantorenmarkt Amsterdam De gemeente Amsterdam telt circa 810.000 inwoners en 554.730 banen, verdeeld over 112.800 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad heeft een omvang

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor februari 2012 (cijfers t/m december 2011) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

H E R O N T W I K K E L I N G

H E R O N T W I K K E L I N G H E R O N T W I K K E L I N G BEDRIJVENTERREIN INDUSTRIELAAN/PRINS BERNHARDSTRAAT ASTEN INITIATIEFNEMERS VASTGOEDMAATSCHAPPIJ VAN DER LOO Familiebedrijf. Bedrijventerrein al 40 jaar in de familie. Vastgoed:

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 8 januari 2002 Commissievergadering d.d. 22 januari 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Herontwikkeling Burg. Smitsplein Toelichting: Bijgaand treft u een concept raadsvoorstel aan

Nadere informatie

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van bedrijfsruimte

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van bedrijfsruimte Maart 211 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van Stand van zaken Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van 4. Vooruitzichten Colofon Samenstelling Drs I.L. de Kruif Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

*# IJsselstein. Economische barometer januari Ondernemen

*# IJsselstein. Economische barometer januari Ondernemen Economische barometer januari 0 Beiienee *# In de periode juli 00 tot en met januari 0 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug

Nadere informatie

Juni Economische Barometer Bollenstreek. Verwachting voor 2011 en 2012

Juni Economische Barometer Bollenstreek. Verwachting voor 2011 en 2012 Verwachting voor 2011 en 2012 Juni 2011 CONCLUSIES Geleidelijk herstel van Nederlandse economie in 2011 en 2012. Regionale groei van werkgelegenheid in zakelijke dienstverlening was in 2010 sterker dan

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 8-10 Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 8-10 Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Van Gijnstraat 8-10 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale verkoop (ex artikel

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2014 In januari 2014 vond de vierde meting plaats van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2014. Metalektrobedrijven keken hierin onder

Nadere informatie

Recepten voor hergebruik. Nederland verbouwt 10 september 2018

Recepten voor hergebruik. Nederland verbouwt 10 september 2018 Recepten voor hergebruik Nederland verbouwt 10 september 2018 Rondje kennismaking Ingrid de Moel Bouwstenen Gerben van Dijk En u Bouwstenen voor Sociaal Platform voor maatschappelijke voorzieningen en

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 4 e kwartaal 2011

Factsheet economische crisis. 4 e kwartaal 2011 Factsheet economische crisis 4 e kwartaal 211 O&S Maart 212 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de gevolgen

Nadere informatie

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Treubstraat 19-23, Frijdastraat 7-9 Rijswijk

Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Treubstraat 19-23, Frijdastraat 7-9 Rijswijk Verkoopinformatie Openbare executoriale verkoop (ex artikel 3:268 en 3:254 Wetboek) Treubstraat 19-23, Frijdastraat 7-9 Rijswijk Openbare executoriale verkoop De verkoop betreft een openbare executoriale

Nadere informatie

Betreft Nette kantoor- praktijkruimte gelegen aan de C.P. Tielestraat 27-A te Rotterdam.

Betreft Nette kantoor- praktijkruimte gelegen aan de C.P. Tielestraat 27-A te Rotterdam. TE HUUR C.P. Tielestraat 27-A te Rotterdam Betreft Nette kantoor- praktijkruimte gelegen aan de C.P. Tielestraat 27-A te Rotterdam. Indicatieve oppervlakte en indeling De ruimte heeft een totale oppervlakte

Nadere informatie

Uitstroommonitor praktijkonderwijs

Uitstroommonitor praktijkonderwijs Uitstroommonitor praktijkonderwijs 2015-2016 Samenvatting van de monitor 2015-2016 en de volgmodules najaar 2016 Platform Praktijkonderwijs december 2016 Definitieve versie 161208 1 Vooraf In de periode

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 5 Kantorenvoorraad op 1 januari 2010 en 2011 6 Kerncijfers Kantorenvoorraad naar grootteklasse Kantorenvoorraad per gemeente Kantoren in aanbouw

Nadere informatie

Ondernemen op het platteland

Ondernemen op het platteland Ondernemen op het platteland bevordert de leefbaarheid en de economie, combineert wonen en werken en zorgt voor onderhouden panden. Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij is dáárom initiatiefnemer

Nadere informatie

Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam. 23 mei 2012 Desirée Uitzetter

Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam. 23 mei 2012 Desirée Uitzetter Vastgoed waarde op Graveland Zuid Spaanse Polder Schiedam 23 mei 2012 Desirée Uitzetter Even voorstellen.. Stec groep: adviesbureau Gebieden Gebouwen Grond Geld bedrijventerreinen!! Wat zien we landelijk

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010)

Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010) Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010) Op arbeidsmarkt en woningmarkt nog steeds weinig tekenen van herstel. Dat is kort gezegd de conclusie van deze derde versie van

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag Sprekende Cijfers 2014-1 Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april 2014 Regio Den Haag Inleiding Robert Kuiper Rudi van Wechem Voor u

Nadere informatie