KENNISBANK - PROJECTPLANNEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KENNISBANK - PROJECTPLANNEN"

Transcriptie

1 KENNISBANK - PROJECTPLANNEN PROJECTPLAN PLAYING FOR SUCCESS KPC GROEP Samenvatting Al een aantal jaren blijkt een aanzienlijke groep leerlingen met een achterstand in taal en rekenen het basisonderwijs te verlaten. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf de KPC Groep de opdracht om te onderzoeken of Playing for Success Engeland ook te implementeren is in Nederland. Inmiddels hebben bijna 20 betaald voetbalclubs een leercentra in hun stadion voor Playing for Succes. Publicatiedatum: 2009 Meer informatie Playing for Success - KPC groep Irene De Kort irenedekort@playingforsuccess.nl

2 PROJECTPLAN PLAYING FOR SUCCESS

3 1. ALGEMENE PROJECTINFORMATIE 1.1 AANLEIDING Al een aantal jaren blijkt een aanzienlijke groep leerlingen met een achterstand in taal en rekenen het basisonderwijs en onvoldoende kennis en vaardigheden op het gebied van informatie- en communicatietechnologie te verlaten. Ondanks jarenlang onderwijsachterstandenbeleid wijzen recente cijfers uit dat de achterstand een groot probleem blijft (zie onder anderen rapport Presteren naar vermogen, SCO Kohnstamm Instituut). Daarnaast is er een groeiende groep jongeren (leeftijd tussen 15 en 23 jaar) die moeite heeft met het ontwikkelen van een loopbaanperspectief binnen het reguliere beroepsonderwijs. Verder is het inzicht groeiende dat de school niet de enige plaats is waar geleerd kan worden. Met name de plekken benutten waar de jeugd graag vertoeft, blijkt een belangrijke en motiverende werking te hebben. Zeker als daarbij sprake is van de inzet van rolmodellen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft KPC Groep de opdracht gegeven om te onderzoeken of Playing for Success Engeland ook te implementeren is in Nederland. Er is gevraagd aan KPC Groep een Masterplan te ontwikkelen. In het masterplan komen de volgende zaken aan de orde: Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek Het benaderen van relevante stake-holders Het ontwerpen en opzetten van een landelijke en regionale structuur waardoor duurzame samenwerking gerealiseerd wordt. Het opzetten van pilots in vier steden: Eindhoven, Den Haag, Zwolle en Arnhem Het uitrollen van het programma bij andere BVO s Het ontwikkelen van een uitrolprogramma voor PO, VO en het MBO. In november 2007 heeft KPC Groep in een aantal regio s stakeholders benaderd en geïnformeerd over Playing for Success. Deze stakeholders uit de regio s Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Den Haag zijn inmiddels allemaal gestart met het project. In hebben de stakeholders uit (naam stad) het traject opgestart om inzicht te krijgen in hoe Playing for Succes vorm kan krijgen in de eigen omgeving. De stakeholders in (naam stad) zijn: naam BVO (naam stad), ROC, Primair onderwijs en de Gemeente (naam stad). Playing for Success is in (naam stad) met groot enthousiasme ontvangen omdat het kansen biedt voor het primair onderwijs, het voorgezet onderwijs en het beroepsonderwijs. naam BVO, het ROC, (NAAM PRIMAIR ONDERWIJS) en de KPC Groep hebben een grote informatie bijeenkomst in het stadion georganiseerd waarbij andere scholen en partijen zijn geïnformeerd. De reacties waren zonder uitzondering positief en er is afgesproken om binnenkort een nieuwe bijeenkomst te plannen waarin partijen de intentie uitspreken om een samenwerking met elkaar aan te gaan voor een langere termijn, zodat we aan de slag kunnen met het opzetten van een leercentrum in (naam stad).

4 1.2. PLAYING FOR SUCCESS ENGELAND In Engeland is het concept Playing for Success ontwikkeld (PfS), dat een antwoord biedt op problemen op het gebied van taal en rekenen. De organisatie Playing for Success bestaat uit ongeveer 300 leercentra die zijn gevestigd in of nabij een voetbalstadion. Vanuit de leercentra worden op basisscholen en in het voortgezet onderwijs leerlingen geworven die een leerachterstand hebben op taal, rekenen of ICT van minstens een jaar. Zij volgen een naschools programma van 8 tot 10 weken, 1 middag per week, 2,5 tot 3 uur lang. De ruimte waarin ze werken heeft een moderne en professionele uitstraling. De sfeer van de club is nadrukkelijk aanwezig en er is veel ICT aanwezig die anticipeert op de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied. De inhoud van het programma is grotendeels gekoppeld aan voetbal en de omgeving van het stadion en is gericht op het ontwikkelen van taal, rekenen en ICT-vaardigheden. Een krachtig onderdeel is de begeleiding. Op vier leerlingen zit minimaal 1 begeleider. Deze begeleiding bestaat altijd uit één bevoegd docent, bijgestaan door vrijwilligers en studenten. Doelstellingen Playing for Success Engeland: De leerachterstand op het gebied van taal en rekenen bij leerlingen verminderen: Leerlingen kennis laten maken met de nieuwste ICT mogelijkheden, ICT vaardigheden vergroten. Via sport(omgeving) zelfvertrouwen en motivatie vergroten bij leerlingen: Leer, werk- en stageplaatsen creëren voor studenten. Uitgangspunten Playing for Success Engeland: Na school / buiten school Onderpresterende leerlingen van 9 tot 14 jaar Rekenen, taal en ICT Zelfvertrouwen en zelfbeeld en motivatie 2 uur per week voor 10 weken lang 2 groepen per dag Vrijwillige deelname Leercentrum: centrummanager, ondersteunend personeel en vrijwilligers inzetten van rolmodellen (sporters) om van te leren: Uit uitgebreide resultaatmetingen in Engeland blijkt dat door deelname aan Playing for Success de leerachterstand van leerlingen met gemiddeld 1 tot 1,5 jaar wordt verminderd. In Engeland worden de leerlingen langdurig gevolgd door middel van toetsing. Daaruit is gebleken dat de nawerking in school groot is. Leerlingen hebben meer zelfvertrouwen en zijn meer gemotiveerd om te leren. Leerlingen die tijdens hun P.O. periode deelgenomen hebben aan Playing for Success leveren betere prestaties op het V.O. Dit kan de kans op uitval binnen het V.O. en het beroepsonderwijs verkleinen.

5 1.3 Playing for Success Nederland De inspectie van het onderwijs geeft aan dat de kwaliteit van het Nederlands onderwijs beslist voldoende te noemen is. Toch spreekt de inspectie haar zorg uit over een groeiend aantal leerlingen van wie de basisvaardigheden (taal en rekenen) ontoereikend is, om goed te kunnen functioneren in onze samenleving (15%). De problemen beginnen vaak al thuis en zetten zich voort in het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs. De inspectie van het onderwijs meldt in het jaarrapport 2006/2007 dat landelijk gezien 12% onvoldoende op taal scoort en op rekenen is dit 23%. Verder constateert de inspectie een grote uitval van leerlingen op het voortgezet onderwijs. Doelstelling Playing for Success Nederland: PO VO Achterstand op het gebeid van taal, rekenen en ICT verminderen en vergroten zelfvertrouwen. Achterstand op het gebied van taal, rekenen en ICT verminderen, vergroten zelfvertrouwen en schooluitval verminderen. Uitgangspunten Playing for Succes Nederland: PfS Nederland sluit aan bij de uitgangspunten van Pfs Engeland met daarbij de volgende aanvulling; Inspelen op de WOW-factor door middels van een inspirerende en motiverende leeromgeving; Samenwerking met onderwijs, sport en welzijn; Aansluiten op wensen en beleid van lokale onderwijsorganisaties; Aansluiten op maatschappelijke ontwikkeling in onderwijs, sport, en welzijn; Aansluiten op prioriteiten in gemeentelijk beleid. KPC Groep is samen met een aantal onderzoekbureaus gestart met het ontwikkelen van een toetssysteem. Op deze manier is er een mogelijkheid om leerlingen voor een lange periode te monitoren. De resultaten worden zichtbaar op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Sociaal-emotionele ontwikkeling leerlingen. Dit betreft een continue meting, bij alle deelnemende leerlingen, uitgevoerd door Oberon. Cognitieve ontwikkeling leerlingen op taal en rekenen. Dit betreft een meting bij alle leerlingen die hebben deelgenomen, afgezet tegen de resultaten van leerlingen die niet hebben deelgenomen. Uitgevoerd door CITO. Procesevaluatie. Dit evalueert of de wijze waarop de leercentra lokaal zijn opgezet, georganiseerd, ingevuld en geborgd de juiste is. Het wordt uitgevoerd door Oberon. Maatschappelijk neveneffecten. Het betreft een regelmatig terugkerende evaluatie, uitgevoerd door het Mulier Instituut.

6 1.4 Playing for Success (naam stad) De Gemeente (naam stad), het onderwijs, naam BVO en andere organisaties zijn betrokken bij de kinderen en jongeren in (naam stad). De organisaties willen de ontwikkelingskansen van deze doelgroep vergroten. Denk daarbij aan de zorgstructuur die de (naam stad)se scholen zich eigen hebben gemaakt, waarin zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling gevolgd wordt. Het kind staat centraal maar ook is er veel aandacht voor de context waarin dit kind zich begeeft. Op deze manier trachten wij gezamenlijk een situatie te creëren waarbij een kind zich optimaal kan ontwikkelen. De stakeholders in (naam stad) zijn van mening dat Playing for Success in (naam stad) een extra impuls kan geven aan deze goede ontwikkeling. Playing for Success (naam stad) sluit in eerste instantie aan bij de landelijk gestelde doelstelling en uitgangspunten voor Playing for Success in Nederland, gebruik makend van het vergroten motivatie, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Gekoppeld aan reeds lopende projecten van Naam BVO biedt Playing for Succes (naam stad) ruimte om naast deze doelstelling aan te sluiten bij maatschappelijke vraagstukken betreffende regio (naam stad).

7 1.5 Start Playing for Succes (naam stad) Doelstellingen Playing for Success (naam stad) Primair onderwijs: Achterstand op het gebeid van taal, rekenen en ICT verminderen, vergroten van zelfvertrouwen, zelfbeeld en motivatie. Voortgezet / Beroepsonderwijs:Achterstand op het gebied van taal, rekenen en ICT verminderen, vergroten van zelfvertrouwen, zelfbeeld en motivatie en schooluitval verminderen. Hoger onderwijs: Begeleiden van de deelnemers van Playing for Success waarbij de stagiaires op een vernieuwende manier leren les te geven. Dit projectplan omvat de opzet,start en uitvoer van de eerste drie jaar van het leercentrum. 1 e traject 10 weken (jaar 1) vanaf de start van het leercentrum: Start met scholen, primair onderwijs, uit de aandachtswijken (2 pilotgroepen) Start met scholen, voortgezet onderwijs, binnen de gemeente (naam stad) (2 pilotgroepen) Start met scholen, beroepsonderwijs, binnen de gemeente (naam stad) (2 pilotgroepen) 2 e traject 10 weken (jaar 1) Start met scholen, primair onderwijs, uit de aandachtswijken (3/4 groepen) Start met scholen, voortgezet onderwijs, binnen de gemeente (naam stad) (3/4 groepen) Start met scholen, beroepsonderwijs, binnen de gemeente (naam stad) (3/4 groepen)

8 1.6 Doelstellingen en ambities Playing for Succes (naam stad) De eerstvolgende doelen/ambities zijn: Uitbreiding groepen Playing for Success 10 t/m 14, bovenbouw primair onderwijs / onderbouw voortgezet onderwijs, met de ambitie dat alle scholen in (naam stad) leerlingen kunnen leveren. Uitbreiding groepen Playing for Success 15 t/m 21, beroepsonderwijs. Voor de langere termijn heeft het leercentrum tal van kansen waarbij te denken valt aan: Leercentrum benutten voor het geven van trainingen op sociaal-emotioneel gebied zoals weerbaarheid- sociale vaardigheid- en faalangsttrainingen. Het gebruik van deze unieke locatie is een meerwaarde. Kinderen en jongeren een empowerment-training aanbieden Mogelijkheid bieden om ook scholen van het primair onderwijs gebruik te laten maken van de faciliteiten van het leercentrum onder schooltijd.. Vakantieactiviteiten ontplooien, voor kinderen en jongeren. Het samenbrengen van verschillende projecten binnen de doelstelling Playing for Success. Leercentrum gebruiken voor kind-ouderprojecten. Bijdrage aan een duurzame samenwerking op regionaal niveau Toewerken naar een structurele opzet van het leercentrum, een begrip in (naam stad). Mogelijkheid tot uitbreiden van de partners, denk hierbij o.m. aan de kinderopvang en sportorganisaties.

9 2. Projectorganisatie Playing for Success (naam stad) 2.1. Organisatievorm Bestuur Naam BVO / maatschappelijke stichting BVO): Bestaande uit vertegenwoordigers van BVO, naam stad, ROC, Woningbouwcorporaties, uitgebreid met vertegenwoordiging van het primair- en voortgezet onderwijs. Aanstellen centrummanager en de docenten Vaststellen projectplan Vaststellen ondernemingsplan Vaststellen begroting, jaarrekening en jaarverslag Stuurgroep Playing for Succes (naam stad): Bestaande uit vertegenwoordiging naam BVO (naam stad), vertegenwoordiging primair onderwijs en voortgezet onderwijs, ROC (beroepsonderwijs), en de gemeente (naam stad): formuleren opdrachten voor de projectleiding en zorgt voor facilitering. toetsen de criteria m.b.t. het curriculum en de organisatie. Voorstellen centrummanager en de docenten Productie projectplan Productie ondernemingsplan KPC-Groep: ontwikkelen Masterplan ontwikkelen een Code of Practice ondersteunen van de projectleiding Playing for Success (naam stad) inrichting en aansturing bovenregionale werkgroepen en begeleiding t.a.v. de ontwikkeling van het curriculum en de lokale organisatie Bevorderen informatie uitwisseling PfS Centra Nederland Projectleiding: Zie bijlage 4 taakomschrijving projectleiding Werkgroepen: Bestaande uit leden van naam BVO (naam stad), PRIMAIR ONDERWIJSINSTELLING, ROC en : ontwerpen en ontwikkelen het curriculum en de organisatie tot aan de start van het Leercentrum verstrekken informatie, samen met de projectleiding, op hun scholen zodat deze scholen kunnen deelnemen tijdens het eerste curriculum. Tot op heden is de stuurgroep gezamenlijk verantwoordelijk voor het succes van het project. In de eerste fase van het project zal één eindverantwoordelijke worden aangewezen door de stuurgroep. 2.2 Opdrachtgever De stuurgroep in (naam stad) bestaande uit vertegenwoordigers van naam BVO, PRIMAIR ONDERWIJSINSTELLING, ROC en de gemeente (naam stad). fungeert als penvoerder voor de samenwerkende partijen en is tevens de partij waarbij de financiële administratie van het leercentrum wordt ondergebracht. 2.3 Opdrachtnemer --- heeft de verantwoordelijkheid genomen de projectleiding aan te stellen. De projectleiding is verantwoordelijk voor de uitvoering van de projectopdracht.

10 2.4 Projectperiode Het invulling geven aan de projectopdracht gebeurd binnen het tijdspad van tot en met.. De looptijd van het samenwerkingsconvenant Playing for Success (naam stad) is minimaal drie jaar. In de periode na de huidige projectopdracht zal er structureel geïnvesteerd moeten worden in de verdere ontwikkeling van het leercentrum, waarbij de doelstellingen van Playing for Succes Nederland gerealiseerd moeten worden. 2.5 Projectopdracht Het voorbereiden en het realiseren van het leercentrum Playing for Success (naam stad) in het (naam stadion) en het realiseren van de projectdoelstellingen. Zie Project doelstellingen Hoofddoelstelling binnen de projectopdracht S M A R T Openstelling leercentrum in het (naam stadion), startend met de pilotgroepen in het 1 e traject van 10 weken; 2 groepen leerlingen uit het primair onderwijs, 2 groepen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs, 2 groepen uit het Beroeps onderwijs. Het project wordt in het 2 e traject uitgebreid naar drie tot vier groepen per leerlijn met een uiteindelijke maximale bezetting van 2 groepen per dag, per leerlijn Per groep volgen 15 leerlingen, uit de groepen 6, 7 en 8 van het PO één curriculum, binnen de vastgestelde kwaliteitscriteria. Per groep volgen 15 leerlingen, uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs één curriculum, binnen de vastgestelde kwaliteitscriteria. Per groep volgen 15 leerlingen in de leeftijdscategorie15 t/m 23 jaar uit het voortgezet onderwijs één curriculum, binnen de vastgestelde kwaliteitscriteria. Kwaliteitscriteria worden getoetst door de stuurgroep..na evaluatie van de eerste groepen wordt het project uitgebreid naar meerdere groepen afkomstig vanuit alle doelgroepen. streefdoel Ministerie OC&W, door facilitering vanuit naam BVO (naam stad), Primair, Voortgezet, Beroeps en Hoger Onderwijs en de gemeente (naam stad), met ondersteuning en advies van de KPC groep. het project loopt van heden tot medio.

11 Subdoelen, resultaten de mogelijkheden van Playing for Success (naam stad) zijn verkend. Er is een ondernemingsplan waarbinnen het leercentrum verder kan ontwikkelen en groeien met als ambitie een doorontwikkeling naar maximaal leerplekken per jaar; Er is een uitgewerkt curriculum ontwikkeld voor kinderen binnen het primair en voortgezet onderwijs ; Er zijn vastgestelde kwaliteitscriteria op het gebied van - Lokale bestuursvorm - Locatie - Personeel en begeleiding - Scholen en leerlingen - Informatie en communicatie - Vervoer - Curriculum - Toetsing - Kwaliteitssysteem - Sponsoring - Verzekering; Er is een minimaal aanbod ontwikkeld zowel fysiek als inhoudelijk om het project te laten slagen, het minimale aanbod wordt aangegeven binnen de kwaliteitscriteria; Er is een convenant waarbij de stake-holders zich voor minimaal drie jaar committeren aan het Playing for Success (naam stad); 2.7 Voordelen voor de organisaties Door deel te nemen aan Playing for Success tonen organisaties hun betrokkenheid bij de jeugd in (naam stad). De optimale ontwikkeling van kinderen is in ieders belang. De kracht van de samenwerking, betekend dat er betere resultaten, ontwikkelingskansen voor kinderen, behaald kunnen worden. De combinatie van primair, voortgezet, beroeps en hoger onderwijs en een betaald voetbalorganisatie met de inhoudelijke werkwijze maakt dit project uniek. Organisaties kunnen hun voordeel doen met het innoverende vermogen van het leercentrum. Dit bijvoorbeeld op het gebied van ICT en onderwijs. Door goede monitoring van Playing for Success worden resultaten zichtbaar waar de organisaties in de toekomst belang bij kunnen hebben. De KPC Groep voert een onderzoek uit naar de voordelen en belangen van de verschillende organisaties.

12 2.8 Kritische succesfactoren voor de projectperiode Playing for Success heeft een totale looptijd van minimaal drie jaar. Het leercentrum wordt gelokaliseerd in het (naam stadion) Commitment van de verschillende partijen Ondersteuning vanuit de overheid Er zijn voldoende financiële middelen beschikbaar Inspirerend personeel Het tonen van ondernemerschap Het werken met een groeimodel (1 e traject 10 weken naar volledige bezetting) Heldere pedagogische en didactische uitgangspunt, die gedeeld worden Duidelijkheid over taken, rollen en verantwoordelijkheden Samenwerking tussen de verschillende organisaties

13 2.9 Risico analyse Het tonen van ondernemerschap heeft consequenties bij het niet slagen van het project, bij het niet openen van het leercentrum zijn de investeringen in tijd en geld verloren. Het succes van het slagen van het projectplan hangt af van alle betrokken partijen, waarbij de rol van naam BVO essentieel is. De totale financiering voor het leercentrum is nog niet gedekt. Buiten naam BVO zijn alle organisaties grotendeels afhankelijk van overheidsgelden. De merknaam van Playing for Success Nederland is toebedeeld aan de KPC Groep, niet aan de regio. Op dit moment is het nog onduidelijk of Playing for Success Nederland, landelijk succesvol wordt. Dit is van belang omdat de KPC groep verantwoordelijk is voor het opzetten van een monitoring systeem. Het kwaliteitsysteem, toetsing en monitoring is gedeeltelijk afhankelijk van Playing for Success Nederland. Voor het succes van het project is het van belang dat de eindverantwoordelijke namens de stuurgroep autonoom kan handelen.

14 3. Communicatieplanning Het doel van de verschillende communicatie-instrumenten is het informeren van interne en extern betrokken partijen, binnen de beschreven projectperiode. Er is een communicatie planning (bijlage 5) opgesteld voor de periode tot aan de start van het leercentrum. Binnen het ondernemingsplan zal het communicatieplan verder worden uitgebreid.

Playing for Success Nederland: Leren met een wow-factor

Playing for Success Nederland: Leren met een wow-factor Playing for Success Nederland: Leren met een wow-factor Irene de Kort en Pieter Jansen, KPC groep Playing for Success Nederland, een inititatief van KPC Groep, is een grensverleggend concept waarin leerlingen

Nadere informatie

Informatiegids Leercentrum Nijmegen

Informatiegids Leercentrum Nijmegen Informatiegids Leercentrum Nijmegen Inhoud Voorwoord Gegevens Leercentrum Nijmegen Missie Visie en doelen Personeel Publiciteit Het programma Contact met scholen Selectie van leerlingen Internetprotocol

Nadere informatie

Playing for Success Achterhoek

Playing for Success Achterhoek Playing for Success Achterhoek Inhoud Voorwoord Gegevens Leercentrum Achterhoek Missie Visie en doelen Personeel Publiciteit Het programma Contact met scholen Selectie van leerlingen Internetprotocol Voorwoord

Nadere informatie

Jaarverslag Playing for Success Nederland 2018

Jaarverslag Playing for Success Nederland 2018 Jaarverslag Playing for Success Nederland 2018 2018 was een roerig jaar voor de Stichting Playing for Success Nederland (PfS NL). Nadat in maart 2018 KPC Groep -de founder van PfS in Nederland- faillissement

Nadere informatie

Nederland FACTS & FIGURES

Nederland FACTS & FIGURES Nederland FACTS & FIGURES Leren met een wow-factor Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar die om welke reden dan ook een boost kunnen gebruiken. Omdat het op school

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Leren met een wow-factor

Leren met een wow-factor Nederland Onderzoeksrapportage 2010 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Opzet van het onderzoek 1 3 Opzet en voortgang leercentra 2 3.1 Uitgangspunten bij het onderzoek 2 3.2 Conclusies 2 3.3 Resultaten 2 3.4 Duiding

Nadere informatie

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO)

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) LEERLINGEN VAN GROEP 8 IN HET PO MAKEN KENNIS MET HET WERKEN IN EEN ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) ZOALS DIE

Nadere informatie

PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR

PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR Nieuwsbrief nummer 1 September 2013 Playing for Success Alkmaar van start! Na een intensieve voorbereidingsperiode zijn we begin september van start gegaan met Playing for Success

Nadere informatie

Concept-startdocument Playing for Success Heerenveen Versie 2.0 /

Concept-startdocument Playing for Success Heerenveen Versie 2.0 / Concept-startdocument Playing for Success Heerenveen Versie 2.0 / 19-05-2014 Inleiding Deze notitie dient als startdocument voor Playing for Success Heerenveen. Op basis van de hieronder gemaakte beschrijvingen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

SAMENVATTING onderzoek. Playing for Success

SAMENVATTING onderzoek. Playing for Success SAMENVATTING onderzoek SAMENVATTING onderzoek is een naschools programma voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool die (tijdelijk) minder goed functioneren op school dan zij zouden kunnen.

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder)

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder) Projectplan Titel van het project: Naam van de lokale projectleiders: Betrokken partijen binnen het project: Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski

Nadere informatie

SAMENVATTING onderzoek. Playing for Success 2013/2014

SAMENVATTING onderzoek. Playing for Success 2013/2014 SAMENVATTING onderzoek Playing for Success 2013/2014 SAMENVATTING onderzoek Playing for Success 2013/2014 Niels Hermens Vita Los Claire Aussems m.m.v. Sylvia Dickie, Marnix van de Heg en Majone Steketee

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Voorwoord Blz 3. Gegevens leercentrum Blz 4. Missie Blz 5. Visie en doelen Blz 5. Personeel Blz 6. Publiciteit Blz 6.

Voorwoord Blz 3. Gegevens leercentrum Blz 4. Missie Blz 5. Visie en doelen Blz 5. Personeel Blz 6. Publiciteit Blz 6. Inhoud 1 Voorwoord Blz 3 Gegevens leercentrum Blz 4 Missie Blz 5 Visie en doelen Blz 5 Personeel Blz 6 Publiciteit Blz 6 Programma Blz 7 Vervoersafspraken Blz 8 Contact met scholen Blz 8 Contact met ouders

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PLAYING FOR SUCCESS DORDRECHT

PLAYING FOR SUCCESS DORDRECHT PLAYING FOR SUCCESS DORDRECHT Activiteitenplan 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Samenwerking 2 Stuurgroep 3 Ontwikkeling 3 Aanmelden en organisatie 3 Leerlingen Playing for Success 4 Curriculum 5 Evaluatie

Nadere informatie

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS De geaccrediteerde Stichting Kompas Nederland en ROC Leeuwenborgh Opleidingen hebben samen het initiatief genbomen om te komen tot een gemeenschappelijk leerwerkbedrijf concept. Dit leerwerkbedrijf wil

Nadere informatie

Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E

Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E Openbaar Onderwijs Zwolle 28 scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer. Amsterdam, 19 mei 2017

Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer. Amsterdam, 19 mei 2017 Samenvatting & resultaten Conferentie Focus op Meerkunners in Slotermeer Amsterdam, 19 mei 2017 FOCUS OP SLOTERMEER, Meerkunners in het onderwijs In het schooljaar 2013 2014 is door het stadsdeel Nieuw-West

Nadere informatie

Playing for Success Rotterdam

Playing for Success Rotterdam Playing for Success Rotterdam 2016-2017 EEN EVALUATIE: SUCCESSEN, VERBETERPUNTEN EN AANBEVELINGEN Anna Jansma Maaike van Rooijen Playing for Success Rotterdam 2016-2017 EEN EVALUATIE: SUCCESSEN, VERBETERPUNTEN

Nadere informatie

Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs. Alex Coenen

Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs. Alex Coenen Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs Alex Coenen Inhoud 1. Inleiding 2. de pilot 3. conclusies en discussie Doel van deze bijeenkomst Informeren Gelegenheid bieden om vragen

Nadere informatie

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Investeer in wat werkt Effectief Actief Effectief Actief: samenwerking Erkenning in de praktijk Effectief

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

VOORWOORD Leren met een WOW-factor

VOORWOORD Leren met een WOW-factor VOORWOORD Leren met een WOW-factor Toen we een paar jaar geleden in Engeland kennismaakten met Playing for Success waren we gegrepen. We zijn dan ook erg blij dat zoveel mensen net zo enthousiast zijn

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

Algemene informatie over de onderwijsorganisatie

Algemene informatie over de onderwijsorganisatie Algemene informatie over de onderwijsorganisatie SAM SAM staat voor structuur, aandacht en motivatie Inhoud COLOFON Dit is een uitgave van SAM, Stichting voor Speciaal Basisonderwijs, Teksten: medewerkers

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan: penvoerders opleidingsscholen en contactpersonen lerarenopleidingen Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

Nederland NELSON MANDELA. powered by. Powered by KPC Groep

Nederland NELSON MANDELA. powered by. Powered by KPC Groep Nederland powered by Sport has the power to change the world. It has the power to inspire in a way that little else does. It speaks to youth in a language they understand. Sport can create hope, where

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK

SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK 06-06-2013 Opbouw presentatie Beleid FC Twente Opzet Scoren in de wijk Projecten een paar voorbeelden Scoren met werkgevers projectleider Marcel Tijdhof 2 Hoe is FC Twente erin

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting Visie op onderwijs en huisvesting Stichting Primair Onderwijs Zundert November 2015 0 Visie op onderwijs en huisvesting Aanleiding: Het onderwerp onderwijshuisvesting staat al geruime tijd op de Zundertse

Nadere informatie

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri.

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri. - Synerkri Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer A. de Leeuw Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel, 21 juni 2018

Nadere informatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan.

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan. Algemene gegevens Stichting Meridiaan Meridiaan 40 3813 AW Amersfoort www.stichtingmeridiaan.nl RSIN 816179281 KvK Inschrijvingsnummer 32116451 Doel Het doel van Stichting Meridiaan kan samengevat worden

Nadere informatie

Informatie samenvatting project verlengde leertijd

Informatie samenvatting project verlengde leertijd Informatie samenvatting project verlengde leertijd Basisonderwijs en VMBO Schiedam - Nieuwland Sinds augustus 2009 werken 3 basisscholen en 2 VMBO scholen in de wijk Nieuwland aan het vierjarige project

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. AANLEIDING... 3 2. ZORGAANBOD... 3 2.1 BEHANDELING IN GROEP... 3 2.2 BEGELEIDING IN GROEP... 4 2.3 ONTWIKKELING DOOR INTERACTIE...

Nadere informatie

Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw.

Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw. PLAN VAN AANPAK INTEGRAAL KINDCENTRUM LINNE Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw. Samenwerkingspartners Stichting INNOVO: Basisschool Triangel

Nadere informatie

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Afdeling Onderwijs, Jeugd en Educatie Team Onderwijs VO Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Betrokken partijen: De instellingen voor Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld.

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. Leren en laten leren Vermunt J. (2006); Het leerproces en leren is ontwikkelen Voorwoord Hoe willen wij dat leerlingen leren? We willen dat ze dingen leren waar

Nadere informatie

Playing for Success 15 23 jaar, een nieuwe uitdaging

Playing for Success 15 23 jaar, een nieuwe uitdaging Pieter Jansen en Irene de Kort, PfS Nederland Playing for Success 15 23 jaar, een nieuwe uitdaging Twee jaar na de start van het eerste leercentrum in Zwolle staat Playing for Success Nederland voor een

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Samen naar een gezonde omgeving

Samen naar een gezonde omgeving Samen naar een gezonde omgeving 2020-2025-2030 Missie Partijen willen bij sportevenementen een gezonde omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Uitgangspunten Sportevenementen hebben een

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL VRAGENLIJST (DEEL 2) UITERSTE INLEVERDATUM 21-3-2014 Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid

Nadere informatie

Samenvatting. Zie hiervoor het werkplan van de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs 2008-2012. ECPO, oktober 2008.

Samenvatting. Zie hiervoor het werkplan van de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs 2008-2012. ECPO, oktober 2008. Rapport 827 Jaap Roeleveld, Guuske Ledoux, Wil Oud en Thea Peetsma. Volgen van zorgleerlingen binnen het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Verkennende studie in het kader van de evaluatie

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur combinatiefuncties v.a. 2012

Impuls brede scholen, sport en cultuur combinatiefuncties v.a. 2012 Impuls brede scholen, sport en cultuur 2500 combinatiefuncties v.a. 2012 2.500 Fte Combinatiefuncties uitbreiding aantal brede scholen primair en voortgezet onderwijs - met sport- en cultuuraanbod versterking

Nadere informatie

PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG

PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG PROGRAMMA VERLENGDE LEERTIJD IKC DE SPRONG Johan de Walestraat 1, Leeuwarden 058-2665909 info@ikcdesprong.nl Programma verlengde leertijd IKC de Sprong schooljaar 2015-2016 IKC de Sprong is een IKC met

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Stichtingsdocument 2015-2016

Stichtingsdocument 2015-2016 T Stichtingsdocument 2015-2016 Swammerdamstraat 38bg 1091 RV Amsterdam T: 020 6 75 08 80 F: 020 6 70 84 56 info@skcnet.nl www.skcnet.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1.Wat doet de organisatie... 3

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Leusden. Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1

Leusden. Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1 Leusden Auteur: Stichting Sportkanjers Wim van t Westeinde Datum: 24-12-2012 Versie: Sportkanjerclub Leusden versie 1 Algemene beschrijving Sportkanjerclub De Sportkanjerclub is een fantastische plek voor

Nadere informatie

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu PASSIE VOOR ONLINE LEREN www.profijt.nu WAT IS PROFIJT? Het Praktijkonderwijs heeft behoefte aan een systeem waarin alle dagelijkse processen op een logische wijze en in één platform worden vastgelegd.

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

Een andere kijk op onderwijs

Een andere kijk op onderwijs Een andere kijk op onderwijs PROF.DR. SIETSKE WASLANDER Inhoud Onderwijs: voorbereiding op de toekomst Stand van zaken in Nederland Wat nu? 2 1 3 4 2 5 Gemene deler Samenwerken Communiceren ICT geletterdheid

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2014-2015 Arnhem, augustus 2014 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2014-2015. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Mentorenproject jongeren 2008-2011 Oplegvel Collegebesluit Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 136463 Bijlagen A +

Nadere informatie

Rollen, verantwoordelijkheden en taken docent-praktijkopleider-werkbegeleider-teamleider (leerafdelingen)

Rollen, verantwoordelijkheden en taken docent-praktijkopleider-werkbegeleider-teamleider (leerafdelingen) Rollenmatrix Rollen, verantwoordelijkheden en taken docent-praktijkopleider-werkbegeleider-teamleider (leerafdelingen) Toelichting vooraf: o Als uitgangsmateriaal zijn de overzichten van taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie

Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie R.K.S.V. CLUZONA Voetbalvereniging Cluzona streeft er naar een vereniging te zijn waar zowel de jeugd als volwassenen met veel plezier sporten op een mooie, gezellige

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

1. Programmaonderdeel: Dierenwelzijn in het Voortgezet Onderwijs

1. Programmaonderdeel: Dierenwelzijn in het Voortgezet Onderwijs Uitvoeringsplan 1. Programmaonderdeel: Dierenwelzijn in het Voortgezet Onderwijs Programma: Welzijn van dieren 2. Samenvatting programmaonderdeel: Dierenwelzijn krijgt vanuit de maatschappij steeds meer

Nadere informatie

Recht op geletterd(heid)!

Recht op geletterd(heid)! Recht op geletterd(heid)! Basisvaardigheden Taal in het voortgezet onderwijs in Nederland Jan Rijkers voorzitter Centrale Directie Het Hooghuis scholengroep voortgezet onderwijs, Oss, NL CTO, Met recht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 7 93 Werken in het onderwijs Nr. 44 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

Periodeverslag 2010-2013 Playing for Success Arnhem

Periodeverslag 2010-2013 Playing for Success Arnhem Periodeverslag 2010-2013 Playing for Success Arnhem 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 5. Periodeverslag 2010-2013 8. Financiële verantwoording Bijlagen: Rapport van Oberon Stichting Playing for Success Arnhem,

Nadere informatie

Rekenbeleid. Procesbeschrijving. Versie: 1

Rekenbeleid. Procesbeschrijving. Versie: 1 Rekenbeleid Procesbeschrijving Versie: 1 Taakhouder: H. Cox Gemaakt: April 2016 Geldig tot: Januari 2018 Rekenbeleid HSL Hoe presteert HSL op de basisvaardigheden rekenen en hoe kunnen die prestaties worden

Nadere informatie

Groenhorst College Praktijkonderwijs

Groenhorst College Praktijkonderwijs Groenhorst College Praktijkonderwijs Het Groenhorst College Praktijkonderwijs in Emmeloord heet vanaf september 2017 Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord. Inhoud Let op! Omdat het praktijkonderwijs beleidsmatig

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2019-2023 INHOUDS- OPGAVE 1 INLEIDING 3 2 DOEL, MISSIE, VISIE EN AMBITIES 4 3 WAARDEN, THEMA S EN PROGRAMMA S 6 4 STRATEGIE 7 1 INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan 2019-2023 van Stichting

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014 Contactgegevens school Naam St. Jozefschool Straat + huisnummer Walter van Amersfoortstraat 38 Plaats Achterveld Postcode 3791 AR Land Nederland Brinnummer 16VV Telefoon (34)245-1956 E-mailadres info@jozefachterveld.nl

Nadere informatie

Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s. Veelgestelde vragen & antwoorden

Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s. Veelgestelde vragen & antwoorden Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s po-vo Veelgestelde vragen & antwoorden Algemeen Wat is de aanleiding van deze subsidieregeling? De Inspectie van Onderwijs constateert

Nadere informatie

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Jos Debeij Gerlien van Dalen Adriaan Langendonk VNG regionale conferenties 15 en 16 april 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht

Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht Het onderwijs verandert, het toezicht verandert mee Toezicht moet aansluiten op de praktijk van het onderwijs en de verwachtingen die ouders, leerlingen en

Nadere informatie