VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen?"

Transcriptie

1 1 VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN De therie Vlleybal klant (gezien ns thema: de grte grep) Bezighuden? f Trainen? Behefte: Bewegen / actie Ze willen iets leren, ze willen beter wrden dus de trainer met zijn trainingen vrbereiden zrgen vr vldende balcntact 1. Trainingsdel: Per training f per serie trainingen een trainingsdel stellen: b.v. bvenhandse techniek 2. Trainingsaspect: Richten p een trainingsaspect: b.v. vingers recht. 3. Training indelen in fasen: - Vrbereidingsfase b.v. lpen naar de bal - Hfdfase b.v. vingers, ellebgen - Eindfase b.v. pls, vingers, veten Opbuw van de efeningen van gemakkelijk naar meilijk en bij de rganisatie van een grte grep ervr zrgen dat er veel balcntact is. De warming-up met f znder bal, ligt aan de behefte van de klant. Een vlleyballer kmt vr het bewegen met de bal, dus de vrkeur gaat uit naar een warming up met bal. Crrecties aangeven n.a.v. het type training dat je geeft: bezighuden f trainen. Crrecties kan je individueel geven f grepsgewijs. Crrecties geef je de grep met keywrds (sleutelwrden) zals stil staan! Bij een niveauverschil in de grep, kan je fwel de grep splitsen en laten spelen p de beide helften van het veld p basis van vaardigheidsniveau fwel bewust mengen, de mindere leert dan altijd van de betere speler. Discipline is ndzakelijk: ballen vast!.

2 2 Cachingskills: als je een speler de bal laat aangien, dan is die speler feitelijk de trainer. Je met deze speler ged instrueren. Assistent: ged afstemmen dat zwel de trainer als assistent trainer dezelfde accenten leggen, dezelfde keywrds gebruiken in de training. Vrbeelden van veldverdelingen: 1 veld znder net 1 veld met net: grep scheiden in 2 grepen 1 veld in de lengte splitsen in twee smalle velden 1 veld in de lengte splitsen in drie heel smalle velden Het type veldverdeling met je als trainer bewust kiezen bij de vrbereiding van de efening. De praktijk Warming-up p een veld znder net: - Lp in een rustig temp in de lengte van het veld p en neer. - Lp in een rustig temp in de breedte van het veld p en neer. - Lp vruit heen en achteruit terug. Let p dat er geneg ruimte is vr elke speler. Het achteruit lpen is 60% van het vlleyballen. - Ga strekken en stretchen m je spieren p lengte te brengen. - Ga in tweetallen staan. De tweede hudt de eerste vast en die lpt p de vrveten naar de verkant en terug. Wisselen. - Ga in tweetallen staan. De tweede hudt de eerste vast en die prbeert p de vrveten weg te kmen. De tweede laat pltseling ls en de eerste sprint naar de verkant, lpt achteruit terug. Organisatie: Achter de achterlijn een grep met bal en een grep znder bal. Del van de efening: het lpen en rennen verbeteren. - In de lengte van het veld zijwaarts verplaatsen en de bal vergien naar elkaar, met twee handen, armen vanuit de brst uitstrekken. Let p: geen terugtrek refle na het gien! Let p: rug van je hand met je kunnen zien met alle 10 de nagels van je vingers. Gebruik nu twee keywrds: b.v. gestrekte armen en handen hg. Bij de warming-up pletten f de spelers niet te warm wrden, dan het temp mlaag brengen; dr bij het zijwaarts verplaatsen van de hierbven beschreven efening, de spelers stil te laten staan als ze gien.

3 3 Instructies bij de vergang naar het den van deze efening met bvenhands verspelen zijn dat men met wachten tt de anderen 3 meter verder zijn; let p de gestrekte armen, ruggen van de handen, het stilstaan en spelen. Organisatie: Spelers met bal verzamelen achter de achterlijn. Andere spelers znder bal pstellen in het veld: Veiligheidsinstructies met betrekking tt de ballen: beperk het aantal ballen tt het aantal dat je ndig hebt, rl de ballen niet aan de kant maar de ze in de ballenbak. Instructies met betrekking tt de bvenhandse techniek: alles in één lijn huden, dat wil zeggen, strek je armen en blijf je handruggen zien. Vingers uit elkaar, strak maken en nagels blijven zien. De speler met bal speelt naar de speler znder bal die het dichtst bij staat (in de tekening de rechterspeler), die speelt terug en dan speel je naar links. Na de laatste bal buitenm teruglpen. Spelers wisselen. Na het starten van de efening: 1. de rganisatie cntrleren, f alles lpt. 2. dan crrecties geven b.v.: niet afraffelen; als het niet lukt, bal afvangen en spelen, drgaan als het kan. Ok de eindfase van het verspelen blijven cntrleren: 10 bier. Daarna spelers wisselen en de efening draaien met nderarmse techniek. Instructies aan de gier geven: waar wil je precies dat ze de bal aangien bij de speler; cachen van de aangier. Bij het passen niet balanceren p je veten drdat je je veten te dicht bijeen zet; breed gaan staan. In de vrbereidingsfase van het passen leun je naar vren zdat je bijna naar vren valt.

4 4 Dan het achterwaartse element aandacht geven: De spelen lpt vruit m de gier heen, achterwaarts terug naar zijn psitie midden in het veld en daar krijgt hij de bal aangegid en vandaar past hij de bal terug naar de aangier. Aangier git bal, speler past terug. achteruit shuffelen vruit Oefeningen p het veld met een net. Spelers met bal gaan aanslaan met tp spin p 50% van hun kracht. Gelijke efening De speler znder bal p de achterlijn gaat afwisselend naar rechts en naar links terug passen. Bij het net buitenm de aangiende spelers teruglpen. Instructies aan de aangier geven als de efening niet lpt: smashen tussen knieen heuphgte en smash met 50% van je kracht, want men met terug kunnen passen. Bij wissel van spelers eerst de rganisatie neerzetten.

5 5 Oefening p veld met net. d c a b Organisatie: - Speler A stuitert naar speler C Speler A lpt naar psitie speler B - Speler B lpt naar psitie speler C - Speler C geeft set-up aan speler D Speler C lpt naar psitie speler D - Speler D vangt de bal Speler D lpt naar psitie speler A Als de rganisatie ged lpt, kun je vergaan p het letten p details: Instructie 1: Speler B sprint naar psitie speler C Speler B staat stil Speler B speelt vanaf psitie speler C met gestrekte armen een set-up naar speler D Instructie 2: Speler A slaat p de bal als teken van start van de efening Speler A git de bal naar de psitie van C + 1 m vr het net (= spelverdelerspsitie). Instructie 3: Speler A slaat p de bal als teken van start van de efening Speler A git nderhands aan, naar de psitie van C + 1 m vr het net (= spelverdelerspsitie). Instructie 4: Speler A slaat p de bal Speler B sprint naar vren, naar de psitie van speler C bij het net, blijft kijken naar de bal, let p het dde punt (dan sta je stil bij het net) en rept hier als je bij het net staat. Let p: geen platte banaan!

6 6 Instructie 5: Speler B sprint naar het net, remt bij het net en bij het dde punt van de bal, benen sluiten en set-up geven. Variatie: Speler D (aanvalspsitie) kan repen wat vr set-up hij wil hebben 1, 2, f 3. Spelers pveden tt assertiviteit: het krachtig laten repen met starten bij de jeugd! Variatie: Na de set-up; de set-upper aanvalsdekking laten den m de geblkte bal p te vangen. d a c 4 5 b - Speler C heeft een bal. Speler C geeft een ralley smash p speler A - Speler A geeft een pass naar speler C Speler A lpt naar psitie speler B - Speler C geeft een set-up aan speler D - Speler D geeft een smash aan speler B - Speler B geeft een pass naar speler C Speler B sluit aan in de rij bij psitie speler A zijn etra spelers. De nummers vlgen de bal: 1 = smash van C naar A 2 = pass van A naar C 3 = set up van C naar D 4 = smash van D naar B 5 = pass van B naar C

7 7 Etra efening: - C smasht eerst een gemakkelijke bal, dan een meilijkere bal en geeft dan pas de setup aan D. - D prikt naar B Spelers wisselen. Oefening met drie velden in de lengte: A A A = Antenne Oefening: drie grepen aan weerszijden van het net. Spelers bvenhands laten verspelen ver het net. Na het spelen achteraan aansluiten. Oefening intensiveren dr: - na het bvenhands terugspelen, de achterlijn laten aantikken - achterwaarts laten verplaatsen naar de achterlijn - na het achterwaarts verplaatsen naar vren duiken, pstaan, bvenhands spelen - na het bvenhands spelen, net laten aantikken.

8 8 Oefening met 2 velden in de lengte richting: A c b a A geeft een pass naar B B geeft een setup naar C C prikt ver het net (tactische bal) Als de rganisatie lpt: - techniek verbeteren: let p de huding bij de pass - na de prik f smash, direct bij het net weg!, terug naar de 3 meter lijn! - Opdracht tt variatie met aanval van achter de 3 meter lijn - Na aanvaller de aanvaller laag laten zitten Laatste efening: Vaste spelverdeler Spelers gaan spelen; als er één een fut maakt: wisselen 1 e instructie: eerst rally spelen, dan de aanval pzetten 2 e instructie: pass altijd naar de setupper Instructies vr de trainers: altijd zelf de regie in handen huden dr b.v. zelf de bal in het spel te brengen f dr zelf aan te geven wat de laatste bal is.

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 3 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONERWIJS In deze lesbrief: Een krte uitleg Naam nderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Pinrf Onderdeel

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 6 D O N D E R D A G 1 6 S E P T E M B E R 2 1 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager.

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager. Handleiding vr beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten f 3 de klasse seniren f lager. Regels m.b.t vlleyballen staan in het bekje Officiële spelregels vlleybal 2009-2013 Zrg dat je naast

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

vzw FOCUS TENNISSCHOLEN PLANNING ROOD GO (BEGINNER PLUS > ITN 10.1)

vzw FOCUS TENNISSCHOLEN PLANNING ROOD GO (BEGINNER PLUS > ITN 10.1) WEEK 1 Niveaubepaling spelers: afname basistest (FH-BH-O) vr bepalen spelniveau spelers Sit 1: Bal na de bts van p de basislijn met FH in een bgje ver het net slaan Sit 10: Bal bvenhands in het spel brengen

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. André Kuipers heeft zich tijdens deze clinic vooral gericht op alle technische aspecten die je moet oefenen om makkelijk een bal te gooien, een

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 5 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast staat afgebeeld. De twee 'teams' blijven

Nadere informatie

TRAININGEN. JO9 Groep. Gerrit Put

TRAININGEN. JO9 Groep. Gerrit Put 1 TRAININGEN JO9 Grep Gerrit Put 1 2 He leren kinderen,he leren kinderen vetballen? 2 3 3 4 Algemene richtlijnen De 4 eisen aan een vetbaltraining. vetbaleigen bedelingen -delpunten maken/vrkmen -pbuwen/samenwerken

Nadere informatie

Eenheidsschema INHOUD. I. Woordje vooraf. II. Praktische afspraken A Trainingen B Oefenmatchen en tornooien C Wedstrijden

Eenheidsschema INHOUD. I. Woordje vooraf. II. Praktische afspraken A Trainingen B Oefenmatchen en tornooien C Wedstrijden Eenheidsschema INHOUD I. Wrdje vraf II. Praktische afspraken A Trainingen B Oefenmatchen en trnien C Wedstrijden III. Tactische afspraken A Blk/defense B Receptielijnen C Aanvalslijnen IV. Vrbereidingsschema

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. C junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

Bijlage: Uitwerking beoordelingscriteria

Bijlage: Uitwerking beoordelingscriteria Bijlage: Uitwerking berdelingscriteria Aanlpsnelheid De aanlpsnelheid is van belang mdat dit de eerste schakel is van de beweging. Afzet, afstand van afzet tt trampline De afstand van afzet tt de trampline

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

LES 1 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK

LES 1 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK LES 1 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Grep 3/4: Hardlpen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekzen startpsitie. - De leerling staat klaar m het stkje te ntvangen en rent meteen weg na ntvangst. Grep

Nadere informatie

Het eerste deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel.

Het eerste deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel. Inleiding: Wackitball is een draagbare urban racketsprt. Het geheel kmt in een tas die gemakkelijk veral mee te nemen is. Het speelklaar maken van het terrein neemt slechts 5 minuten in beslag. Het idee

Nadere informatie

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen.

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen. Werpen en vangen 1. Ballenrlg Duur: 10 tt 20 minuten Aantal: 4 tt 20 leerlingen Materiaal: Zveel mgelijk ballen Del: De minste ballen in het eigen veld hebben. Spelregels Bal werpen met één hand (ZIE NIVEAU)

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

LEERLIJN VOLLEYBAL JAARPLANNING JEUGDOPLEIDING VC ETERNIT KAPELLE-OP/DEN-BOS

LEERLIJN VOLLEYBAL JAARPLANNING JEUGDOPLEIDING VC ETERNIT KAPELLE-OP/DEN-BOS 2016-2017 LEERLIJN VOLLEYBAL JAARPLANNING JEUGDOPLEIDING VC ETERNIT KAPELLE-OP/DEN-BOS WOORDJE UITLEG In dit dcument vinden jullie een krt wrdje uitleg ver de aanpak van nze trainingen. He we ns seizen,

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Ontdekken van talenten methodiek toolbox

Ontdekken van talenten methodiek toolbox Ontdekken van talenten methdiek tlbx Methdiek Omschrijving: We reiken je twee efeningen aan m juw team te begeleiden bij het ntdekken van hun persnlijke talenten en het ntwikkelen van een teamtalentenprfiel.

Nadere informatie

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening week 2014/33, training 2 Warming-up - Agility 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Oefening 041.111.03_L-drill 041.111.03_L-drill Uitleg oefening

Nadere informatie

Beach Inhoudsopgave

Beach Inhoudsopgave Beach 17-21 Inhoudsopgave Parcours met lijnen 2 Serveer en verdedig (B) 3 Passen langs de lijnen 4 Stand and spike 6 King of the court (G) 9 Hoge ballen vangen 10 Serveer en verdedig (G) 11 4x4 (G) 17

Nadere informatie

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. D junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. D junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. D junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

Warmup verplaatsing verdedigen OEFENINGEN: VERDEDIGING. Verklaring gebruikte tekens

Warmup verplaatsing verdedigen OEFENINGEN: VERDEDIGING. Verklaring gebruikte tekens Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile 1 Rapid Fatloss Workouts Introductie: Hoe voer ik deze trainingsschema s uit? Gefeliciteerd met je aankoop van Rapid Fatloss. Dit

Nadere informatie

Vv Prinsenland Doel Warming-Up Opbouw Warming-Up Variërend Opwarmen 3 minuten Dynamische Rekoefeningen 3 minuten

Vv Prinsenland Doel Warming-Up Opbouw Warming-Up Variërend Opwarmen 3 minuten Dynamische Rekoefeningen 3 minuten Vv Prinsenland In maart hebben we p een leuke manier kennis kunnen maken met de trainers en spelers van de jeugd van vv Prinsenland. Hierbij hebben wij gezamenlijk de warming-up verzrgd. Naast deze kennismaking

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten

Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten VIEW PRE Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten Inhoud Introductie 5 1. De START-trainer 6 Ÿ De trainer en trainingstijden Ÿ Aanmelding nieuwe (recreanten)leden 2. Groepsindeling

Nadere informatie

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile 1 Rapid Fatloss Workouts gratis introductie workout Introductie: Hoe voer ik deze trainingsschema s uit? Dankjewel voor het downloaden

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek stap voor stap

Borstzelfonderzoek stap voor stap Brstzelfnderzek stap vr stap Waar? Onderzek vr de spiegel Brstnderzek: liggend f staand? Liggend brstnderzek Staand brstnderzek Waar? Waar u het nderzek det, maakt niet uit. Vr de spiegel in uw slaapkamer,

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen OEFENVORMEN TACTIEK Door Lucas van Krieken A. Verdedigen B. Aanvallen De oefenstof zal echter ook heel veel de techniek aanspreken. Immers, zonder techniek kom je nooit hoog en blijf je dus in een laag

Nadere informatie

Snelheid 1. Snelheid 2. Snelheid 3. Snelheid 4. Snelheid 5

Snelheid 1. Snelheid 2. Snelheid 3. Snelheid 4. Snelheid 5 Rudy Duvillier Snelheid Gezicht naar de muur en ballen vangen die door A geworpen worden van achter B zijn rug. Eventueel verder spelen door O kontrole en achterwaartse pas naar A. Snelheid 5x 5x met beide

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

Programma vrijdagavond 31 augustus 2018 Midland Circuit Lelystad

Programma vrijdagavond 31 augustus 2018 Midland Circuit Lelystad Prgramma vrijdagavnd 31 augustus 2018 Beste deelnemer, Hierbij het prgramma. Lees het ged dr, dit zal zeker bijdragen aan een geslaagde training. Aankmst circuit Het inschrijven zal plaats vinden in het

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Arthroscopie Informatie over de ingreep

Arthroscopie Informatie over de ingreep Arthrscpie Infrmatie ver de ingreep Inleiding In verleg met de rthpedisch chirurg is beslten een arthrscpie ( kijkperatie ) bij u uit te veren. In deze flder leest u infrmatie ver deze ingreep. De peratie

Nadere informatie

Programma zondag 21 mei 2017 Politie Circuit Lelystad

Programma zondag 21 mei 2017 Politie Circuit Lelystad Prgramma zndag 21 mei 2017 Plitie Circuit Lelystad Beste deelnemer, Hierbij het prgramma. Lees het ged dr, dit zal zeker bijdragen aan een geslaagde training. Aankmst circuit Het inschrijven zal plaats

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

Gert. van Lunteren. Assurantiën BV. Volleybal Vereniging Harderwijk

Gert. van Lunteren. Assurantiën BV. Volleybal Vereniging Harderwijk Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V. rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën

Nadere informatie

Warming-up. Focus, readiness, awareness

Warming-up. Focus, readiness, awareness Warming-up Focus, readiness, awareness Focus = gericht op de komende spelsituatie, medespeler en tegenstander Readiness = klaar om te presteren Warming-up Awareness = bewustwording, bijvoorbeeld van de

Nadere informatie

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE OFFICIËLE KUBBSETS Er wrdt gespeeld met fficiële kubbsets. Hier vlgen de afmetingen en materiaalmschrijving 10 kubbs van 7 7 15 cm 6 werpstkken met drsnede 4,4 cm, lengte 30 cm 1 kning van 9 9 30 cm 6

Nadere informatie

Vier hoeken OEFENINGEN: OPWARMING. Verklaring gebruikte tekens

Vier hoeken OEFENINGEN: OPWARMING. Verklaring gebruikte tekens Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Programma maandagavond 15 mei 2017 Circuit Park Zandvoort

Programma maandagavond 15 mei 2017 Circuit Park Zandvoort Prgramma maandagavnd 15 mei 2017 Circuit Park Zandvrt Beste deelnemer, Hierbij het prgramma. Lees het ged dr, dit zal zeker bijdragen aan een geslaagde training. Aankmst circuit Het inschrijven zal plaats

Nadere informatie

Dit deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel.

Dit deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel. Inleiding: Wackitball is een draagbare urban racketsprt. Het geheel kmt in een tas die gemakkelijk veral mee te nemen is. Het speelklaar maken van het terrein neemt slechts 5 minuten in beslag. Het idee

Nadere informatie

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta.

PROTOCOL VROEDKUNDE. Techniek van de partus. Leerdoelen. Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema. Na de geboorte van de placenta. Gebruik k het prtcl Algemeen werkschema Leerdelen Na het practicum techniek van de met je De technieken aangeleerd in het practicum crrect kunnen uitveren Inzicht hebben in de principes van hygiëne en

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

Programma vrijdagavond 27 juli 2018 Circuit Zandvoort

Programma vrijdagavond 27 juli 2018 Circuit Zandvoort Prgramma vrijdagavnd 27 juli 2018 Circuit Zandvrt Beste deelnemer, Hierbij het prgramma. Lees het ged dr, dit zal zeker bijdragen aan een geslaagde training. Aankmst circuit Het inschrijven zal plaats

Nadere informatie

Programma zaterdag 05 mei 2018 PVI Lelystad

Programma zaterdag 05 mei 2018 PVI Lelystad Prgramma zaterdag 05 mei 2018 Beste deelnemer, Hierbij het prgramma. Lees het ged dr, dit zal zeker bijdragen aan een geslaagde training. Aankmst circuit Het inschrijven zal plaats vinden in het gebuw

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAARD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET PAARD BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond KvK te s-gravenhage 40409378 Pstbus 600 Phne +31 (0)79 343 81 49 inf@knas.nl 2700 MD Zetermeer Fax +31 (0)79 343 81 50 www.knas.nl Kninklijke Van: KNAS Opleidingen Maitre AJ van der Weg Onderwerp: Tpcach

Nadere informatie

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1 Obs de Wezebm Prtcl verver bij uitstapjes nder schltijd Prtcl verver nder schltijd bs de Wezebm 1 Vrwrd Vr u ligt het prtcl: verver bij uitstapjes nder schltijd. Op schl wrden allerlei activiteiten gerganiseerd,

Nadere informatie

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Prestatie Niveau 7 Overzicht Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is Datum : 03-03-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Kaatsen van van de bal, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid

Nadere informatie

Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag.

Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag. spelregels seizoen 2012-2013 k Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag. Slaan Blok Duik Gaaf

Nadere informatie

Datum : Bewegen in verdedigende houding

Datum : Bewegen in verdedigende houding Datum : 1-11-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 actie alle kanten & en in ondertal 2 tegen 1 / 3 tegen 2 Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Sprong

Nadere informatie

LOPERS EN FIETSERS XCELSIOR EDWIN KUSTERS NITZAN MOKASAY

LOPERS EN FIETSERS XCELSIOR EDWIN KUSTERS NITZAN MOKASAY LOPERS EN FIETSERS XCELSIOR EDWIN KUSTERS NITZAN MOKASAY Lpers en fietsers Rparun Teambijeenkmst 1 Als lper zijnde waar met je p letten? 1) Weet waar je aan begint! 2) Opbuw lptraining 3) Lptechniek 4)

Nadere informatie

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753 Arb Rapprt Darren Arendse M2a1 66753 Inhudspgave Inleiding blz 3 Hfdstuk 1 Arb- wet blz 4 Hfdstuk 2 Nrmen en Richtlijnen vr beeldschermwerkplekken blz 5 Hfdstuk 3 Verbeterpunten werkplaats blz 6 Hfdstuk

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg UITWERKING JEUGDTRAININGEN Laura Wassenberg Training 1 - Zelfstandig inlopen: knieheffen, hakkebillen, zijwaarts verplaatsen, kruislings verplaatsen, armen zwaaien - Intermezzo: 3mlijn en terug, 3mlijn,

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

Warming up. Lessen schooljeugd

Warming up. Lessen schooljeugd Warming up - warm worden door loopvormen en eenvoudige techniekvormen - onderhands en bovenhands werpen en vangen na stuit - onderhands en bovenhands slaan na stuit - per speler 1 bal (ikeaballen, internationale

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag Decmpressie peratie van de schuder richtlijnen na ntslag Inleiding U heeft een decmpressie peratie van de schuder gehad. Daarbij is een stukje bt aan de nderzijde van het schuderdak verwijderd en is tevens

Nadere informatie

Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie. Oef. 1. Cardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands

Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie. Oef. 1. Cardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie Oef. 1. ardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands D E F D bal terugspelen naar P1 of P2 - achterwaarts vorderen rond kegels lopen en aansluiten

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie