Methode Mini Volleyball

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Methode Mini Volleyball"

Transcriptie

1 Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel wordt bewogen, zonder en met bal. ( tienbal, visnet,e.d.) B. Specifieke bewegingsscholing: Voor-, achter - en zijwaarts verplaatsen. ( shuffle zonder te springen en voeten nooit sluiten); cross-over. Oefenstof Mini 0 Herkennen van de baan van de bal. Tweetallen met één bal: opgooien, vangen en stoten A werpt onderhands omhoog en stoot de bal naar B. Idem, maar nu over het toversnoer tussen A en B. Idem, hoe vaak lukt dat in één minuut. (Elke vangbal is een punt en welk tweetal maakt de meeste punten?) A speelt of gooit de bal (goed) hoog één meter of meer vóór B, deze loopt in en vangt de bal, daarna doet B hetzelfde voor A. Kunnen we de bal nu precies boven ons hoofd opvangen? Tweetallen staan op 1 meter afstand van elkaar: A werpt en stoot de bal zo hoog mogelijk over het hoofd van B en B loopt achterwaarts en probeert de bal boven zijn hoofd op te vangen. ( A loopt met de bal mee naar voren en blijft op één meter van B stilstaan en nu speelt B de bal zo hoog mogelijk over het hoofd van A, enz.

2 Drietallen met 2 ballen: opgooien, vangen en stoten A en B hebben ieder een bal en C staat aan de andere kant van het toversnoer op een bepaalde startlijn. A gooit op stoot over het snoer, en C probeert de bal boven zijn hoofd op te vangen. ( A loopt naar de lijn van C en C komt met de gevangen bal achter B te staan, B naar A, enz.) Welk drietal maakt de meeste punten in een vooraf bepaalde tijd? Competitie met alle tweetallen De groep wordt opgedeeld in tweetallen. Aan één zijde van het snoer liggen de ballen op de grond. Elk tweetal probeert in één minuut zoveel mogelijk ballen over het snoer te spelen.( Vangen, opgooien en stoten) Na één minuut wisselen : één speler blijft steeds op dezelfde plek staan en de overigen schuiven één positie door. Welk tweetal heeft het hoogste aantal, bal op de grond, één positie doordraaien, en probeer het record te verbeteren) Oefenen en spelen van Mini 0 Op elk veldje van 6 bij 4,5 meter staan drie spelers, één bij het snoer en twee in het veld in een driehoek. Eén van de achterspelers stoot de bal naar de medespeler bij het snoer, deze vangt de bal en speelt de bal omhoog bij het snoer, waar de derde speler naar toe loopt, opvangt en over het snoer speelt naar één van de achterspelers aan de andere kant van het snoer. Spelregels Mini 0 De bal wordt in het spel gebracht door de speler die rechts in het achterveld staat. ( werpen of met twee handen stoten) Er wordt altijd in drieën gespeeld. Alle spelers worden in het spel betrokken. Elke fout van team A is een punt voor partij B en omgekeerd.

3 Zijwaarts verplaatsen en vangen en spelen Met tweetallen: speler A speelt de bal bovenhands ( of gooit onderhands) iets links van speler B, deze probeert de bal boven zijn hoofd op te vangen met het lichaam in balans. Correctie: Het lichaam is in balans als de voeten in een spreid-schredestand staan met het lichaamsgewicht tussen de voeten. Voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts verplaatsen met opstoten en doorstoten Als er voldoende ballen zijn heeft het de voorkeur om in tweetallen de oefenen. Het is aan te bevelen de kinderen zelf de ballen aan te leren gooien voor de medespeler. Als de vaardigheid om de ballen aan te gooien onvoldoende is kan de trainer met assistenten in groepjes de ballen aangooien. ( voorbeeld) We doen dezelfde oefeningen als in het begin met het grote verschil dat de ontvanger (indien mogelijk) de bal eerst één keer boven het hoofd opspeelt en dan terugspeelt naar de partner. Er kan nu duidelijk worden gezien bij de eerste opstoot of het lichaam in balans is. (stilstaan,voetenstand goed en bijna gestrekte armen boven je hoofd de bal opstoten) Nu proberen we de bal direct terug te spelen naar de partner. Competitie met tweetallen Alle tweetallen aan weerszijden van het snoer spelen de bal eerst een keer omhoog en daarna terug naar de partner. Hoeveel keer lukt dit zonder onderbreking? Na 1 minuut stoppen, welk tweetal heeft het hoogste aantal en dan doordraaien ( zoals in de organisatie eerder). Individuele competitie in tweetallen In dezelfde organisatie als boven staan alle tweetallen tegenover elkaar. De bal wordt in het spel gebracht door met twee handen de bal over het net te stoten. Elke speler mag voor zichzelf maximaal 3 maal stoten. De derde stoot moet in het veld van de tegenspeler worden gebracht met het doel om te scoren, d.w.z. op de grond binnen de lijnen. Veldgrootte: 2 m breed en 6 m diep. ( lijnen of pilonnen). Elk wedstrijdje duurt drie minuten. Volgens vast patroon doordraaien en met nieuwe wedstrijd beginnen. Elke winstpartij 2 punten, gelijkspel één punt. Wie heeft de meeste punten verzameld? Bij competitie-vormen geen correcties geven maar lekker laten spelen.

4 Derde bal ineens over het net Op elk veldje worden de aanwezige ballen verdeeld. Spelers met bal achter elkaar bij het snoer. Op links staan de aanvallers. Na de hoge set-up loopt de voorste van het groepje aanvallers naar de gegeven set up en speelt de bal ineens over het net. De aanvaller haalt de bal op en sluit in het rijtje aan om op zijn beurt de set up te geven. De set upper sluit aan in het aanvalsrijtje. Dezelfde oefenvorm wordt ook uitgevoerd met de aanvallers op rechts. Oefenstof Mini 1 In de inleidingen zullen spelletjes, spierversterkende oefeningen, en volleybal-specifieke bewegingen aan de orde blijven. De spelregels Mini 1 Deze zijn dezelfde als bij Mini-0 met als enige verschil dat de derde bal niet meer mag worden gevangen, maar direct wordt doorgespeeld. De aandachtspunten tijdens deze fase zijn: Aanleren onderhandse opslag. Het bovenhands voor- en achterover spelen. Aanleren van de onderhandse opslag (Per tweetal een bal) Aanleren onderhandse opslag: schredestand, bal in de niet-slaghand, halve vuist slaghand, volgen van de bal door de slagarm. Correctie: bal raken in het centrum van de baan van de bal en de slagarm wijst in de richting waar de bal naar toe moet. A serveert naar B en omgekeerd. A en B staan 2 tot 3 meter van elkaar en serveren naar elkaar. (1) De onderlinge afstand wordt stapsgewijs vergroot van 3 tot 9 meter. De oefening 1 wordt nu over het snoer uitgevoerd. Als de laatste oefening redelijk wordt uitgevoerd kan de wedstrijdvorm worden gekozen.

5 De onderhandse opslag oefenen met drie-, vier- of vijftallen. Serveerder (s) aan de een kant van het snoer en de ontvanger (s) aan de andere kant. De serveerder loopt de bal achterna en gaat de opslag opvangen en de ontvanger vangt de bal en sluit aan in het rijtje serveerders. (OPMERKING: de plaats waar geserveerd wordt is vrij, de ontvanger wordt gevraagd de bal boven zijn hoofd op te vangen.) Het bovenhands voorover-spelen We oefenen in drietallen. Drietal ABC. A speelt naar B, B speelt naar A terug, A speelt over B naar C, B heeft zich omgedraaid naar C, C vangt en stoot de bal naar B, enz. (spelverdeler rechtervoet/linkervoet voor) Nu wordt de bal onder een hoek aangespeeld, eerst een kleine hoek tot een grote hoek. Het bovenhands achterover-spelen We oefenen in drietallen. Drietal ABC. A speelt naar B, B speelt achterover naar C. C vangt op en B draait zich om naar C. C speelt weer naar B en B speelt achterover naar A, enz. (voetenstand, romphouding en plaats waar boven het hoofd wordt gespeeld) Nu wordt de bal weer onder een hoek aangespeeld, eerst een kleine hoek tot een grote hoek. We gaan Mini 2 oefenen Spelregels Mini 2 We spelen altijd in drieën en elke speler speelt één keer. Alleen de eerste bal moet nog worden gevangen. Indien mogelijk wordt de tweede bal voor- of achterover gespeeld naar de derde speler. (eerst vangen wordt dus nog niet verboden) De derde speler speelt de bal direct over het snoer. We gebruiken de onderhandse opslag. ( indien mogelijk achter de achterlijn.) De spelers die de tweede bal ( zonder eerst te vangen) voor- en achterover kunnen opzetten gaan naar Mini 2

6 Oefenstof Mini 2 Tijdens de inleidingen zijn spelletjes, spierversterkende oefeningen, en volleybal-specifieke bewegingen nog steeds aan de orde. Aandachtspunten zijn Het bovenhands spelen van de eerste bal uit de onderhandse opslag tegenpartij. Aanleren van de bovenhandse opslag. Het bovenhands spelen van de eerste bal uit de bovenhandse opslag. Aanloop van de aanvaller. Verplaatsingen van de blokkeerder. Bovenhandse opslag Tweetallen op korte afstand tegenover elkaar spelen de bovenhandse opslag. ( Vlakke hand of halve vuist en stijve pols) Idem, maar nu over het snoer gericht naar partner. Onderhandse opslag van de tegenpartij bovenhands verwerken 3 serveerders aan één kant, aan de andere kant één speler die de opslag bovenhands speelt naar speler bij het snoer. Doordraaien door de bal na te lopen, extra buffer inzetten voor snellere doorstroming. Degene die fout serveert moet de bal ophalen en weer achter het serveerrijtje aansluiten. (1) Uitbreiding met twee spelers in het achterveld om de opslag te verwerken.(2) De oefeningen 1 en 2 worden nu uitgevoerd met de bovenhandse opslag. Uitbreiding met een aanvaller er bij. (zowel de oefenvorm als de competitievorm kan worden gekozen.)

7 Aanloop van de aanvaller De laatste drie passen van de rechtshandige aanvaller zijn: links-rechts-links en voor de linkshandige aanvaller: rechts-links-rechts ( in een duidelijk ritme: lang-kort-lang). De linkshandige kinderen bij elkaar zetten bij voorkeur aan de rechterzijde van het veld. Het ritme met handgeklap uitvoeren. ( lang-kort-lang.) Nu met de voeten in een afbuigende baan naar rechts ( rechtshandigen) of links (linkshandigen) Nu de sprong met beide armen-ondersteunende opzwaai. Elk tweetal een bal. A gooit de bal omhoog en B maakt de juiste aanloop en probeert de bal op het hoogste punt te vangen. Bij het snoer wordt de bal opgezet en de aanvaller maakt juiste aanloop en speelt de bal op het hoogste punt met één of twee handen over het snoer. Belangrijkste correctiepunt bij bovenstaande oefeningen blijft steeds de juiste aanloop. Afzetplaats en landingsplaats is vrijwel op dezelfde plaats. Verplaatsingen van de blokkeerder De spelers verplaatsen zich langs het snoer met de zijwaartse shuffle. Op teken van de trainer de andere kant op. Het lichaamsgewicht blijft tussen de voeten, waardoor de balans bewaard blijft bij keerbewegingen. Tweetallen aan weerszijden van het snoer. Speler A moet partner volgen. Armen blijven constant hoog. De spelers die de eerste bal uit de opslag tegenpartij goed kunnen spelen gaan naar Mini 3. Mini 3 Spelregels Mini 3 We spelen altijd in drieën en elke speler krijgt één keer de bal. Er mag niet meer worden gevangen. De keuze van de opslag is vrij, maar wel vanachter de achterlijn. Een andere techniek dan de bovenhandse techniek is alleen in noodsituaties toegestaan.

8 Oefenstof Mini 3 Op dit niveau aangekomen worden de kinderen voorbereid op het grotere veld van Mini 4. Het veld van mini 4 is 6 bij 6 meter. Dit bereiken we door de achterlijnen van de veldjes van mini 3 anderhalve meter naar achteren te brengen. Op dit grotere veld ( 6 bij 6) krijgen de volgende technieken de aandacht: De onderarmtechniek. De verbetering van verschillende opslagen, zoals de floater en de sprongopslag. Verschillende verplaatsingstechnieken netverdediging en groepsblok. Aanleren en verbeteren van de veldverdediging. De aanval op de verschillende posities. De onderarmtechniek: aandachtspunten en correctie Lichaamshouding en armenhouding. Raakpunt op de armen. Functie van de voeten en de knieën. Functie van de romp en de schouders. Lichaamshouding Tweetal: op korte afstand gooit A met een flauwe boog naar B, die onderarms naar A terugspeelt Probeer op korte afstand elkaar zo vaak mogelijk de bal onderarms aan te spelen. Onderarms terugspelen na voorwaartse verplaatsing. Onderarms teugspelen na zijwaartse verplaatsing rechts en links. Verwerken van de snellere aangespeelde ballen. Verbetering van verschillende opslagen Tweetallen slaan over de volle lengte mini 4 of langer de floater-opslag. Tweetallen slaan over de volle lengte mini 4 of langer de sprong-opslag.

9 Verschillende verplaatsingstechnieken netverdediging en groepsblok Zijwaartse verplaatsing op tempo. Kruispas over korte afstand. Groepsblok. Correctie: volledige balans van het lichaam; afzet- en landingsplaats zijn gelijk. Aanleren en verbeteren van de veldverdediging Tweetal: A werpt of slaat strakke bal naar B. Veldverdediging van netverdediger en directe achterspeler achter een blok op de aanval tegenpartij. Correctie: op het moment van aanval is de verdediger in positie en komt laag met het lichaamsgewicht op voorvoeten. Aanval op verschillende posities Aanval op positie 4. Rechtshandigen komen van buiten aanlopen en de linkshandigen van binnen. Aanval op positie 2. Rechtshandigen komen van binnen aanlopen en de linkshandigen van buiten. Aanval op positie 3. ( korte set-up) De aanvaller springt kort nadat de set-up is gegeven. Mini 4 Spelregels Mini 4 We spelen met 4 spelers op een veld van 6 bij 6. Driemaal spelen is wel de bedoeling maar geen verplichting meer. Alle spelers mogen aanvallen vanuit elke positie. Spelers die tijdens mini 4 goed mee kunnen komen zullen weinig moeite te hebben met de overgang naar het grote veld 9 bij 9.

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Warming up. Lessen schooljeugd

Warming up. Lessen schooljeugd Warming up - warm worden door loopvormen en eenvoudige techniekvormen - onderhands en bovenhands werpen en vangen na stuit - onderhands en bovenhands slaan na stuit - per speler 1 bal (ikeaballen, internationale

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden foot linear zig zag hops 11.11.012 Uitleg De speler start op zijn linkervoet naast het latje van het 1e vak 1 De speler springt in het 1e vak 2 De speler springt aan dezelfde kant

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening week 2014/33, training 2 Warming-up - Agility 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Oefening 041.111.03_L-drill 041.111.03_L-drill Uitleg oefening

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Vier hoeken OEFENINGEN: OPWARMING. Verklaring gebruikte tekens

Vier hoeken OEFENINGEN: OPWARMING. Verklaring gebruikte tekens Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand Dag:... Speelsterkte: Beginner Spelsoort: Enkel (1) tijd:... Spelsituatie: baseline spel Slag: Forehand drive Kern A1: Aaanleren klaarstaan en inschatten van de balbaan. Aandachtspunten: 1) racket wijst

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie. Oef. 1. Cardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands

Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie. Oef. 1. Cardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands Training 5 : blokorganisatie P voor + receptie Oef. 1. ardio-vasculaire activatie techniek onderhands - bovenhands D E F D bal terugspelen naar P1 of P2 - achterwaarts vorderen rond kegels lopen en aansluiten

Nadere informatie

Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag.

Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag. spelregels seizoen 2012-2013 k Smashbal richt zich op de belevingswereld van jongens. Het binden en behouden van jongens is hierbij het uitgangspunt. ook meisjes spelen het graag. Slaan Blok Duik Gaaf

Nadere informatie

Gert. van Lunteren. Assurantiën BV. Volleybal Vereniging Harderwijk

Gert. van Lunteren. Assurantiën BV. Volleybal Vereniging Harderwijk Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V. rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën V rainen ass Volleybal Vereniin Harderwijk ssurantiën

Nadere informatie

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi Regels voor het schoolvolleybaltoernooi De regels voor groep 4 en 5 zijn (niveau 2): Begin en einde We werken met een centraal begin/eind signaal. Dit houdt in dat het eindsignaal tegelijk het beginsignaal

Nadere informatie

Spelregels School Moves Volley Arnhem

Spelregels School Moves Volley Arnhem Spelregels School Moves Volley Arnhem Groep: 6 tot en met 8 Aantal spelers: 4 spelers per team Veldafmeting: 6 x 4,5 meter Nethoogte: 2 meter 4,5 m 6 m Doel De spelers proberen de bal over het net bij

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 6 D O N D E R D A G 1 6 S E P T E M B E R 2 1 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast

Nadere informatie

Niveau 3 Onderarms spelen

Niveau 3 Onderarms spelen Niveau 3 Onderarms spelen Leeftijd: 8-9 jaar 4,5 m Aantal spelers: 4 spelers per team Veldafmeting: 6 x 4,5 meter Nethoogte: 2 meter 6 m Veldafmeting Naast het gebruik van de veldafmeting van 6 x 4,5 meter

Nadere informatie

Namens het jeugdbestuur van Sliedrecht Sport.

Namens het jeugdbestuur van Sliedrecht Sport. Beste docent/ouderraadlid, Volleybalvereniging Sliedrecht Sport organiseert in samenwerking met de Rabobank Merwestroom dit schooljaar weer het jaarlijkse terugkerende Rabobank Schoolvolleybal Toernooi

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Warming up. Lessen welpen/pupillen

Warming up. Lessen welpen/pupillen Warming up - warm worden door loopvormen en eenvoudige techniekvormen - onderhands - bovenhands (tennisballen, luchtballen, stuiterballen, ikeaballen) 1. Looppas naar de muur, tijdens lopen bal stuiten

Nadere informatie

Beach Inhoudsopgave

Beach Inhoudsopgave Beach 17-21 Inhoudsopgave Parcours met lijnen 2 Serveer en verdedig (B) 3 Passen langs de lijnen 4 Stand and spike 6 King of the court (G) 9 Hoge ballen vangen 10 Serveer en verdedig (G) 11 4x4 (G) 17

Nadere informatie

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen OEFENVORMEN TACTIEK Door Lucas van Krieken A. Verdedigen B. Aanvallen De oefenstof zal echter ook heel veel de techniek aanspreken. Immers, zonder techniek kom je nooit hoog en blijf je dus in een laag

Nadere informatie

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen.

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen. Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Niveau 1 Gooien, vangen en bewegen LEEFTIJD: 6 7 JAAR AANTAL SPELERS: 4 SPELERS PER TEAM VELDAFMETING:

Nadere informatie

Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015. Versie 1.0

Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015. Versie 1.0 Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015 Versie 1.0 Inhoudsopgave: Bladzijde 1: Inhoudsopgave Bladzijde 2: Het hoe en wat van een training Bladzijde 3: Techniek: Pass Bladzijde 5: Techniek: Bovenhands

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is?

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is? FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen LEEFTIJD: 6-7 JAAR De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. 1. Wanneer een speler de

Nadere informatie

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats Warming up a. A - snelheid voetenwerk bevorderen - keren stuitende bal - met stuit retourneren B - hoepels - tennisbal/ lucht of stuiterbal/kaatsbal/ fantasiebal - pilonnen A. Opdracht loopvormen: Circuit

Nadere informatie

B. Technische vaardigheden

B. Technische vaardigheden B. Technische vaardigheden Hier geven we een aantal vormen, waarmee de balvaardigheid verbeterd kan worden. Denk aan dribbelen/drijven, kappen/draaien, passen/aannemen, koppen, schieten, schijnbewegingen

Nadere informatie

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken.

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. NIVEAU 1. - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. Spelregels: - Wanneer een speler de bal over het net gooit draait het hele team, met

Nadere informatie

Technische lijn. 1 september 2012 Jos Poels, jeugdcoördinator Jupiter

Technische lijn. 1 september 2012 Jos Poels, jeugdcoördinator Jupiter Technische lijn 2012 1 september 2012 Jos Poels, jeugdcoördinator Jupiter Inhoud 1. INLEIDING 1 2. TECHNISCHE LIJN 2 2.1 DE RANDVOORWAARDEN : 2 3. MINIVOLLEYBAL 3 3.1 NIVEAU 1, 6-7 JAAR 3 3.2 NIVEAU 2,

Nadere informatie

looppas rond het terrein - op signaal van T opdrachten :

looppas rond het terrein - op signaal van T opdrachten : Training 8 : gericht serveren + spelverdeling : spreiding Oef.. Opwarming met ballen + kegels T looppas rond het terrein - op signaal van T opdrachten : ) zo vlug mogelijk op bal gaan zitten laatste speler

Nadere informatie

De vernieuwde spelvormen

De vernieuwde spelvormen De vernieuwde spelvormen Clinic 1 onderbouw (U9-U11-U13) Seizoen 2017-2018 Inleiding In deze syllabus wordt er vooral aandacht besteed aan de vernieuwde spelvormen voor de Start2Volley-tornooien. Wat toelichting:

Nadere informatie

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Prestatie Niveau 7 Overzicht Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg UITWERKING JEUGDTRAININGEN Laura Wassenberg Training 1 - Zelfstandig inlopen: knieheffen, hakkebillen, zijwaarts verplaatsen, kruislings verplaatsen, armen zwaaien - Intermezzo: 3mlijn en terug, 3mlijn,

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team.

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team. 20 oktober 2015 Hallo allemaal! Leuk dat jullie meedoen aan het 40 e schoolvolleybaltoernooi! Nieuw dit jaar: We spelen volgens de officiële Nevobo regels Cool Moves Volley en op niveaus! De winnaars van

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen Warming up A B - snelheid voetenwerk bevorderen - in tweetallen tikken op de plaats - hoepels - pilonnen A. Opdracht loopvormen: De kinderen rennen op enige afstand van elkaar door de hoepels, in iedere

Nadere informatie

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Prestatie Niveau 8 Overzicht Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Setup na penetratie

Nadere informatie

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs e-editie voor tablet of zelf printen Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Let s Smash! Handboek voor docenten Deze lessen zijn tot stand gekomen in samenwerking in het met basisonderwijs

Nadere informatie

Toelichting op de regels

Toelichting op de regels Toelichting op de regels Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Het is voor trainers / begeleiders, verenigingen en toernooi- of wedstrijdorganisatoren meer dan de moeite waard alle nu volgende

Nadere informatie

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Meester, gaan we weer smashen? Ja! Dát is vet! Deze leskaarten zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volleybalverenigingen Alterno, Kalinko,

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 5 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast staat afgebeeld. De twee 'teams' blijven

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe.

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe. BASISVOLLEY Cmv in de praktijk Basisprincipes - Veel balcontacten - Stoer, actie, smashen en scoren - Veel beweging - Makkelijk om mee te doen - Als-dan-principe - Beleving - King of the court - Puntentelling

Nadere informatie

Tips en aanwijzingen voor niveau 1 & 2

Tips en aanwijzingen voor niveau 1 & 2 Marina Miedema is al enkele jaren erg betrokken bij het circulatie-minivolleybal en de verdere ontwikkeling daarvan. Ze is actief als trainster binnen verenigingen en als docente bij scholenprojecten.

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen Warming up - onderhands rollen B A - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen a. b. A. loopvormen: - De kinderen rollen vanuit schredestand de bal onderhands voor zich uit. Ze rennen achter de bal aan,

Nadere informatie

Reiken over het net (verplaatsing:lopen) OEFENINGEN: BLOKKERING. Verklaring gebruikte tekens. Blokkeren en Reiken over het net

Reiken over het net (verplaatsing:lopen) OEFENINGEN: BLOKKERING. Verklaring gebruikte tekens. Blokkeren en Reiken over het net Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Smashbal Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Inhoudsopgave Voorwoord 3 Level 1 4 Level 2 5 Level 3 6 Level 4 7 Welke volleybaltechnieken binnen welke level? 8 Aandachtspunten

Nadere informatie

Tennis Fit Oefeningen

Tennis Fit Oefeningen Tennis Fit Oefeningen Jeugd partner Official supplier Media partner Partner Warming-up 1 Doel Reactiesnelheid/balans/raakpunt Het verder verkleinen van het veld (namelijk gebruik maken van de helft van

Nadere informatie

EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober e editie

EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober e editie EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober 2018 17e editie Inleiding Op maandag 22 oktober 2018 vindt de 17 e editie plaats van het jaarlijkse EVV Bultman- Hartholt volleybal scholentoernooi.

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 1. Algemeen gedeelte Begin jouw algemeen gedeelte eens met een spel. Hieronder staan een aantal voorbeelden uitgewerkt die perfect

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

Beach Inhoudsopgave

Beach Inhoudsopgave Beach 9-12 Inhoudsopgave Parcours met lijnen 2 Gooi m d r in! 3 Onderarms spelen 4 Mooie balletjes opgooien (B) 5 Smashen in een kuil (B) 6 Fotomodel 7 10-Bal 8 King of the court (B) 9 Alle hoepels vullen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Warming up. Lessen jongens/meisjes

Warming up. Lessen jongens/meisjes Warming up - warm worden door loopvormen en eenvoudige techniekvormen - onderhands en bovenhands slaan tegen de muur - snelheid voetenwerk - per 2-tal 1 bal (ikeaballen of internationale ballen) 1. 2 tal

Nadere informatie

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Inleiding. Toelichting op de spelregels. Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie!

Inleiding. Toelichting op de spelregels. Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Inleiding Dit document beschrijft de spelregels die gelden voor het seizoen 2019-2020 en 2020-2021. Ten opzichte van de vorige editie (2018-2019) zijn er een aantal wijzigingen. Op niveau 1 t/m 3 worden

Nadere informatie

Praktijktest ingangsproef voor instructeur B Beach.

Praktijktest ingangsproef voor instructeur B Beach. Praktijktest ingangsproef voor instructeur B Beach. De praktijktest ingangsproef voor de opleiding instructeur B kan worden afgelegd, op een bepaald moment voor de start van de opleiding. De geïnteresseerden

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 11-12 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Opslaan tegen de muur 3 Toetsen Level 1 4 CMV niveau 2 5 Estafette 6 Hoge ballen vangen 7 Uitleg CMV niveau 3 8 CMV niveau 3 9 Balparcours 10 Opslaan en vangen

Nadere informatie

Opslag: vanaf 2 of 3 meter (OH of BH) Ontvangen: vangen (direct of na bots). In de rally mag de bal via een bots gevangen worden

Opslag: vanaf 2 of 3 meter (OH of BH) Ontvangen: vangen (direct of na bots). In de rally mag de bal via een bots gevangen worden LEVEL 1 Opslag: vanaf 2 of 3 meter (OH of BH) Ontvangen: vangen (direct of na bots). In de rally mag de bal via een bots gevangen worden Aanval: vanger rent naar het net, gooit de bal voor zichzelf op

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden.

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden. De Strafworp - 1 - De Strafworp Doel Aanleren en verbeteren van de strafworp. De techniek is vergelijkbaar met de laatste fase van de doorloopbal en is de eerste stap in het aanleren van de doorloopbal.

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Warmup verplaatsing verdedigen OEFENINGEN: VERDEDIGING. Verklaring gebruikte tekens

Warmup verplaatsing verdedigen OEFENINGEN: VERDEDIGING. Verklaring gebruikte tekens Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

Datum : Bewegen in verdedigende houding

Datum : Bewegen in verdedigende houding Datum : 1-11-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 actie alle kanten & en in ondertal 2 tegen 1 / 3 tegen 2 Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Sprong

Nadere informatie

Bijlage trainers/coaches handboek

Bijlage trainers/coaches handboek Bijlage trainers/coaches handboek Opgesteld door het Jeugdbestuur 2014-2015 i.s.m. Ank Kampman, Ellis van Diepen en Richard Koets 1 Inhoudsopgave: 3.1 Globale opbouwtechnieken 3 3.2 Keywords 3 3.3 Onderarms

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Toelichting op de regels

Toelichting op de regels Toelichting op de regels Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Het is voor trainers / begeleiders, verenigingen en toernooi- of wedstrijdorganisatoren meer dan de moeite waard alle nu volgende

Nadere informatie

VOLLEYBAL voor BSM. Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels

VOLLEYBAL voor BSM. Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels VOLLEYBAL voor BSM Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels 1. Inleiding 2. Waarom deze lessenserie volleybal? 3. Wat gaan de leerlingen leren? 4. Wat wordt er van

Nadere informatie

NIVEAU 1. Snelheid en balvaardigheid

NIVEAU 1. Snelheid en balvaardigheid NIVEAU 1 Snelheid en balvaardigheid Afmeting veld: 6 x 4,5 m. Ingooien vanaf willekeurige plek in het veld. Vangen en gooien zoals je wilt. Afstand tot het net te groot: 1x overspelen toegestaan. Als de

Nadere informatie

Toelichting op de regels

Toelichting op de regels Toelichting op de regels Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Het is voor trainers / begeleiders, verenigingen en toernooi- of wedstrijdorganisatoren meer dan de moeite waard alle nu volgende

Nadere informatie

Trainerscongres 2014

Trainerscongres 2014 Trainerscongres 2014 Inhoud Inhoud 2 Enkele tips om topspin aan te leren 3 Enkele tips om flip en kort leggen aan te leren 6 Willems Jo Sporttechnisch coördinator VTTL Pagina 2 Enkele tips om topspin aan

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 10-01-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Meenemen van de bal en passing over de grond Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Passen en meenemen

Nadere informatie

Kennismaken met volleybal

Kennismaken met volleybal Kennismaken met volleybal Legenda kind pilon bal hoepel matje korf kast bank wandrek balbaan B 1 streep wisselpijl looplijn dikke mat korf touw scheidingslijn speelhelft vaknummer Kennismaken met Cool

Nadere informatie

Training 38 : korte dekking - aanval midden uit receptie

Training 38 : korte dekking - aanval midden uit receptie raining 38 : korte dekking - aanval midden uit receptie Oef. 1. oorloopoefening Op 2 helften : bovenhands naar, set-up naar positie 4 loopt in en toetst bal binnen 3meterzone naar Na set-up loopt rond

Nadere informatie

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal Programma & Spelregels Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni 2016 Programma: Volleybal Poule indeling volleybal Olympische Dag Haarlem 2016 Meisjes (MA) Meisjes Poule A (MB) Meisjes Poule B (MC) Meisjes

Nadere informatie

BASISTECHNIEK VOLLEYBAL 2000

BASISTECHNIEK VOLLEYBAL 2000 BASISTECHNIEK VOLLEYBAL 2000 NeVoBo regio Nieuw Gelre Kees de Jong Inhoud Basistechniek Volleybal 2000 INHOUD Een woord vooraf... 3 Trainingsdoelen... 4 Warming-up... 5 Lenigheidsoefeningen... 7 Balbaanherkenning...

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

Specifiek uithoudingsvermogen OEFENINGEN: CONDITIETRAINING. Verklaring gebruikte tekens. Specifiek UHV

Specifiek uithoudingsvermogen OEFENINGEN: CONDITIETRAINING. Verklaring gebruikte tekens. Specifiek UHV Verklaring gebruikte tekens De (meest) gebruikte tekens in mijn tekening met hun betekenis. UGP: Uitgangspositie UGH: Uitgangshouding SV: Spelverdeler Passing = Receptie Boha: Bovenhands Kast = Ballenmand

Nadere informatie

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten Training voor Senioren Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten De meeste lesblokken bestaat uit 2 oefeningen van 15 minuten. Iedere oefening bestaat uit 2 x 7 minuten, waarbij 1 speler in aangeeffunctie

Nadere informatie

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol Event Op vakantie Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les

Nadere informatie

Methodiek softballen

Methodiek softballen Methodiek softballen Onderbouw VO Via de site Kennisnet en Wikiwijs kun je toegang krijgen tot leermiddelen voor het vak Lichamelijke Opvoeding zowel voor primair onderwijs als voor voort gezet onderwijs.

Nadere informatie

Handleiding Coaching Jeugdteams

Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding voor coachende ouders / begeleiders Basisbegrippen en spelregels Cool Moves Volleybal en volleybal 6-6 1 Inleiding De afgelopen jaren is het aantal volleybalteams

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

GEBRUIK VAN TESTEN IN DE JEUGDOPLEIDING

GEBRUIK VAN TESTEN IN DE JEUGDOPLEIDING GEBRUIK VAN TESTEN IN DE JEUGDOPLEIDING 1. Soorten testen Fysieke testen Vaardigheidstesten (beheersing van een techniek) MET -competities (integratie van een techniek) 2. Waarom testen? Doel van de testen

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

Handbal. tactisch beter leren handballen. JG Mulder

Handbal. tactisch beter leren handballen. JG Mulder Handbal JG Mulder Inleiding Eén van de belangrijkste aspecten van deze workshop is om de vakleerkracht (voortgezet onderwijs) handvatten en ondersteuning te geven om handballessen binnen de reguliere lessen

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 30-11-2014 Teamfunctie : Verdedigen fase 2, 3 & 4 Doelstelling technisch : Verdedigende houding : Samenwerking tussen de LSP, RSP, CSP, en CAM om druk te zetten in fase 2 Rol tegenpartij : Aanvallen

Nadere informatie

1 tegen 1 / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 / 4 tegen 4 / 6 tegen 6

1 tegen 1 / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 / 4 tegen 4 / 6 tegen 6 Aangepaste spelvormen voor volleybal op school en in de club Bron: http://www.vcdekroon.be/document/kopievanaangepastespelvormenvoorvolleybalopschool.doc Met spelvormen tegen / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 /

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Lesplan Er wordt gewerkt in drie vakken. De drie vakken kunnen gerealiseerd worden door in de lengte van de zaal een net op te hangen (lengtenet of toversnoer).

Nadere informatie