Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel."

Transcriptie

1 HET VOORSPELLEN VAN MARKTPOSITIES IN DE FASHION MARKT De wereld van fashion retail is drastisch aan het veranderen. Consumenten geven minder uit aan kleding en schoenen en doen dit vaker online. Nieuwe retailformules betreden de markt en zorgen er voor dat steeds meer gevestigde partijen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. De situatie in de Nederlandse fashion markt is te kenmerken als een Red Ocean: een krimpende markt met groeiende concurrentie. Marktposities zijn sterk aan verandering onderhevig en dit gaat sneller dan ooit. Tijd om bij te sturen wanneer de omzetten tegenvallen is er vaak niet. Dit maakt het voor retailers van levensbelang om te kunnen voorspellen hoe hun marktpositie zich gegeven de huidige situatie zal ontwikkelen. Op basis van dergelijke voorspellingen kunnen inkoop, marketing- en communicatie en store-management tijdig worden aangepast. Om retailers deze inzichten te kunnen bieden heeft GfK een model ontwikkeld dat voorspellend is voor toekomstige marktpositie. Het model stelt niet alleen een juiste diagnose, maar laat ook zien aan welke knoppen gedraaid moet worden om de markpositie in positieve zin te beïnvloeden. Op basis van dit model wordt retailers in 3 stappen inzicht geboden in hun huidige en toekomstige positie en de stappen die nodig zijn om fit te zijn voor de toekomst. Het is dit voorjaar voor het eerst toegepast op retailers in de markt voor dames ondermode. Stap 1: diagnose van de huidige marktpositie Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel. De meeste retailers volgen hun marktaandeel op de voet en sturen op basis daarvan bij. Wat daarbij vaak over het hoofd gezien wordt is dat dit marktaandeel bepaald wordt door drie onderliggende aspecten: het aantal kopers bij de retailer, de bestedingen van deze kopers aan de categorie en de trouw van de kopers aan de retailer. Dit wordt als volgt gevisualiseerd:

2 loyalty Binnen het model wordt ingezoomd op twee vragen: hoe win je nieuwe klanten (beïnvloeden van buyer share ) en hoe bind je bestaande klanten (beïnvloeden van loyalty ). De posities die 5 retailers binnen de markt voor dames ondermode op deze aspecten innemen verschillen sterk. In grafiek 1 is weergegeven hoe de marktposities van deze retailers beïnvloed zijn door buyer share en loyalty. Zo zien we dat retailers A en B gekenmerkt worden door een lage buyer share gecombineerd met een hoge loyalty. Zij halen hun marktpositie uit relatief weinig kopers, die een groot deel van hun bestedingen bij hen uitgeven. Retailer E daarentegen trekt juist relatief veel kopers die maar een klein deel van hun bestedingen bij deze retailer uitgeeft. Beide posities kunnen bestendige marktpositie opleveren, maar kennen ook hun eigen risico s. Deze risico s worden in de volgende stap in het model zichtbaar gemaakt. Retailer C Retailer A Retailer B Retailer D Retailer E buyer share Grafiek 1: positionering van 5 retailers in de markt voor dames ondermode op de aspecten buyer share en loyalty.

3 Stap 2: voorspelling van toekomstige marktpositie Om te kunnen voorzien hoe de marktpositie van een retailer zich zal gaan ontwikkelen zoeken we verdieping in de aspecten die loyalty en buyer share beïnvloeden. Daarvoor is het van belang om twee vragen te stellen: 1. Hoe aantrekkelijk is de formule voor kopers van dames ondermode? 2. Hoe sterk is de binding van klanten met de formule in relatie tot de aantrekkingskracht van concurrerende formules? Dit kunnen we als volgt visualiseren: Het model biedt inzicht in de te verwachten marktpositie door in te zoomen op het risico van verlies van klanten en de mogelijkheid om nieuwe klanten te winnen. Door de scores op deze twee aspecten tegen elkaar af te zetten ontstaat een model waar een retailer 4 verschillende posities kan innemen, zoals zichtbaar wordt in grafiek 2. In deze grafiek wordt de positionering getoond van 5 retailers in de markt voor dames ondermode, waarmee direct duidelijk wordt dat er aanzienlijke verschillen zijn in de toekomstverwachtingen voor deze retailers.

4 STEADY sterke positie, lage groeikans STRONG sterke positie, hoge groeikans AT RISK bedreigde positie, lage groeikans CHALLENGED bedreigde positie, hoge groeikans Grafiek 2: positie van 5 retailers in de markt voor dames ondermode In grafiek 2 wordt duidelijk dat zowel retailer A als retailer B zich in een lastige positie bevinden: hun positie wordt bedreigd omdat hun trouwe klanten zich steeds minder verbonden voelen met de formule. Dit maakt het risico dat deze klanten hun ondermode elders gaan kopen groot. Het probleem voor deze formules is echter ook dat zij weinig mogelijkheden hebben om het verlies van kopers te compenseren door het aantrekken van nieuwe kopers. Niet-klanten vinden deze formules namelijk niet erg aantrekkelijk, wat het lastig maakt om hieruit nieuwe klanten aan te boren. Deze retailers zullen zich dus serieus moeten beraden op deze positie en actie moeten ondernemen om te voorkomen dat hun marktpositie in de komende jaren gaat verslechteren. Dat brengt ons bij stap 3.

5 Stap 3: fact based advies voor behoud of groei Gebaseerd op de positie in het model kunnen beslissingen genomen worden die leiden tot behoud van een bedreigde marktpositie of tot verdere groei. De benodigde acties verschillen per kwadrant. STEADY sterke positie, lage groeikans Retailers in dit kwadrant bevinden zich in een stevige positie door loyale klanten. Groeiverwachting is beperkt. Het realiseren van groei door het aantrekken van nieuwe klanten wordt bemoeilijkt door de zwakke merkpositie van de retailer bij niet-klanten. Indien dit wel gewenst is zal moeten worden geïnvesteerd in branding. STRONG sterke positie, hoge groeikans Retailers in dit kwadrant zijn fit voor toekomstige groei. Er is een relatief sterke binding met huidige klanten, gecombineerd met een sterke merkpositie bij potentiële klanten. Om groei te realiseren uit het aantrekken van nieuwe klanten biedt het model inzicht in de kenmerken van potentieel nieuwe kopers en hun behoeften op het gebied van o.a. stijl, maatvoering, etc. AT RISK bedreigde positie, lage groeikans Retailers in dit kwadrant moeten zich voorbereiden op een verslechtering van hun marktpositie. Enerzijds zien zij hun positie bedreigd door een relatief sterke dreiging van buitenaf. Aan de andere kant hebben deze retailers een relatief zwakke merkpositie bij potentiële nieuwe klanten waardoor het aantrekken van nieuwe klanten op korte termijn lastig is. Deze retailers zullen zich op basis van een gedegen analyse moeten beraden over de te zetten stappen om het verlies van marktpositie te voorkomen. Bijvoorbeeld door inzichtelijk te maken welke klantsegmenten at risk zijn. Op basis van het koopgedrag van deze segmenten kan dan een reële inschatting gemaakt worden van het financiële risico van het te verwachten verlies. CHALLENGED bedreigde positie, hoge groeikans Retailers in dit kwadrant zien hun positie onder druk staan door een potentiële of reële bedreiging door concurrerende formules. Voor deze retailers is het zaak deze aanval op de loyaliteit van hun klanten zo veel mogelijk te beperken. Een verdiepende analyse naar de aspecten waarop de formule wordt bedreigd door anderen geeft inzicht in mogelijk noodzakelijke veranderingen in prijsstelling, collectie, personeel en winkel. Daarnaast kan deze retailer inzetten op het aantrekken van nieuwe klanten om het te verwachten verlies van klanten te compenseren. Analyses bieden inzicht in de kenmerken van de groep potentiële nieuwe klanten en de mogelijkheden om deze klanten met inzet van media te bereiken. Om vanuit deze positie te kunnen groeien zal fors geïnvesteerd moeten worden in branding. Met deze laatste stap biedt het model niet alleen inzicht in de positie waar een retailer zich bevindt. Verdiepende inzichten, onder andere door een koppeling met andere databronnen, maken het mogelijk de juiste beslissingen te nemen om verandering aan te brengen in deze positie. Beslissingen die gebaseerd zijn op een gedegen en fact-based analyse.

6 Toepassing van het model Actief zijn in een competitieve markt als de huidige fashion markt noodzaakt retailers om scherp aan de wind te zeilen. Om de juiste koers te kunnen varen is een gedegen en fact-based analyse daarvoor onmisbaar. Dit model maakt daarvoor gebruik van voorspellende maten die het mogelijk maken om tijdig te sturen. Het geeft retailers een instrument in handen om de juiste beslissingen te nemen om overeind te blijven in de RED OCEAN die de retailmarkt tegenwoordig kenmerkt. Voor meer informatie over dit model, de toepassing er van binnen deze markt of binnen andere fashion markten kunt u contact opnemen met uw GfK contactpersoon. Lianne van der Wijst December 2015

Multi client. V&D Fashion. Dongen, september GfK 2016 Multi client rapport Fashion V&D

Multi client. V&D Fashion. Dongen, september GfK 2016 Multi client rapport Fashion V&D Multi client V&D Fashion Dongen, september 2016 1 Inhoudsopgave Achtergrond.... Opzet van het onderzoek... Voorbeelden van de output 1. Top Fashion categorieën V&D... 2. Omzetontwikkeling V&D per maand.

Nadere informatie

Verkooppromotie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren:

Verkooppromotie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren: OHT 12.1 Verkooppromotie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren: Het stijgende belang van verkooppromotie als instrument van de communicatiemix De diverse typen promoties en hun doelstellingen en doelgroepen

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn.

De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn. De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn. De kracht van televisie voor het opbouwen van het merkimago is algemeen bekend. Maar hoe zit het met het korte termijn verkoopseffect?

Nadere informatie

Effectieve personeels inzet in uw winkels

Effectieve personeels inzet in uw winkels in uw winkels PFM Footfall Intelligence Juni 214 erik.vollers@pfm-intelligence.com 1 Inhoud Inhoud... 2 Factoren m.b.t. het rendement van uw winkel... 3 Druktebeeld in uw winkel... 3 Belang van verblijfstijd

Nadere informatie

Geknipt voor jou! De Kappersbon brengt nieuwe klanten naar uw kapsalon! Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje...

Geknipt voor jou! De Kappersbon brengt nieuwe klanten naar uw kapsalon! Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje... De Kappersbon brengt nieuwe klanten naar uw kapsalon! Als ondernemer doet u er alles aan om het klanten naar de zin te maken in uw kapsalon. De inrichting, de materialen, de kwaliteit van de behandelingen;

Nadere informatie

Vraagstimulerende maatregelen

Vraagstimulerende maatregelen Dynamica in de retail. Deze week is er een spraakmakend rapport uitgekomen dat de situatie in de winkelretail beschrijft. Het rapport van Dynamis komt tot de conclusie dat vraagsturing niet tot het gewenste

Nadere informatie

Van tijd tot tijd, tijd voor jezelf

Van tijd tot tijd, tijd voor jezelf De Schoonheidsbon brengt nieuwe klanten naar uw salon! Als ondernemer doet u er alles aan om het klanten naar de zin te maken in uw salon. De inrichting, de materialen, de kwaliteit van de behandelingen;

Nadere informatie

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Strategisch beleidsplan 2013-2015 Een scherpe koers WAAROM EEN NIEUW BELEIDSPLAN? Oude beleidsplan loopt van 2010 t/m 2013

Nadere informatie

De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1

De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1 De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1 Het fundament voor morgen In een sector als petrol, midden in transitie naar het businessmodel

Nadere informatie

Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame

Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame Over het gunstig effect van tv-reclame voor nationale merken, of het nu op korte of lange termijn is, werd in veel landen geschreven. Hoe zit

Nadere informatie

AAN DE ACHTERDEUR BEN JE TE LAAT! Restultaten Nationaal Klantretentie Onderzoek

AAN DE ACHTERDEUR BEN JE TE LAAT! Restultaten Nationaal Klantretentie Onderzoek AAN DE ACHTERDEUR BEN JE TE LAAT! Restultaten Nationaal Klantretentie Onderzoek Auteurs: Jill Eekhart, Arjen Krom en Magiel Tak Eurogroup Consulting December 2013 NATIONAAL KLANTRETENTIE ONDERZOEK Loyale

Nadere informatie

Prijsmeter. Achtergrond prijsstelling

Prijsmeter. Achtergrond prijsstelling Prijsmeter De prijs van een product of dienst is één van de belangrijkste elementen binnen de marketingmix. De prijsmeter methode (ook wel: methode van Westendorp) is speciaal ontwikkeld om de waardeperceptie

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept.

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Een advies gericht aan het warenhuis V&D in het segment damesmode. Adviesrapport Maxime Bos 2 Voorwoord Voor u ligt het adviesrapport dat is gemaakt naar

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

ULTIEME LUXE IN AMSTERDAM, MAAR WERKT DAT WEL? EEN ARTIKEL VOOR LINK MODEVAKBLAD

ULTIEME LUXE IN AMSTERDAM, MAAR WERKT DAT WEL? EEN ARTIKEL VOOR LINK MODEVAKBLAD ULTIEME LUXE IN AMSTERDAM, MAAR WERKT DAT WEL? EEN ARTIKEL VOOR LINK MODEVAKBLAD DOOR QUINTA VAN VLIET STUDENT# 500630779 BEGELEIDER SANDER SCHELLENS OPLEIDING FASHION & MANAGEMENT DATUM 28 MEI 2015 Nieuw

Nadere informatie

Foodstep Marktontwikkeling

Foodstep Marktontwikkeling Foodstep Marktontwikkeling Onze filosofie Ons doel is mensen en organisaties in food en services stap voor stap te verbeteren door inzicht te geven in de markt en uw marktpositie en de basis te leggen

Nadere informatie

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019 MASTERCLASS RETAILMARKETING De retailwereld verandert sneller dan ooit tevoren. Het is cruciaal om het retail spel goed te begrijpen om in te kunnen spelen op die veranderingen. Daarom organiseert Q&A

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Dirk Mulder Sectormanager Retail @MulderDirk 06-11380971 VOOR WE VAN START GAAN. 2 Agenda Stand van zaken in de retail

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com Online winkelen & conversie Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik Europese winkelaars richten zich eerst tot kanalen voor affiliate marketing wanneer zij inspiratie zoeken met

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Consumenten. Belang aspecten p.3. Prijs-kwaliteitverhouding p.6. Assortiment p.8. Personeel p.10. Bereikbaarheid p.12. Service p.

Inhoudsopgave. Consumenten. Belang aspecten p.3. Prijs-kwaliteitverhouding p.6. Assortiment p.8. Personeel p.10. Bereikbaarheid p.12. Service p. Positionering 1 Inhoudsopgave Consumenten Belang aspecten p.3 Prijs-kwaliteitverhouding p.6 Assortiment p.8 Personeel p.10 Bereikbaarheid p.12 Service p.14 Koopmogelijkheden p.16 Communicatie p.18 Aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Retail 2014. De klant blijft koning. en de klant is. Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014. Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK

Retail 2014. De klant blijft koning. en de klant is. Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014. Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK Retail 2014 Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014 De klant blijft koning en de klant is terug GfK 2014, Mix DHZ sessie Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK GfK 2014 MIX 2014 1 2013 YTD Consumenten-electronica:

Nadere informatie

Liggen er kansen voor de fietsretailer?.

Liggen er kansen voor de fietsretailer?. Liggen er kansen voor de fietsretailer?. Ronald van Klooster 3 april 2017 Wie is er over 5 jaar nog tweewieler retailer?. Ronald van Klooster 3 april 2017 Agenda. introductie reis van bezoeker tot klant

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

De ultieme manier om als klein merk machtig te worden

De ultieme manier om als klein merk machtig te worden De ultieme manier om als klein merk machtig te worden Independent Insurances Whitepaper 8/10 05-2015 De ultieme manier om als klein merk machtig te worden Independent Insurances Whitepaper 8/10 05-2015

Nadere informatie

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Online Marketing voor Siertelers De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Arnold Wittkamp (1973) 1988-2000 Van zaterdaghulp naar Filiaalmanager Singel Bloemenmarkt Amsterdam

Nadere informatie

FORESIGHT MODELLING ENERGIE. Foresight modelling

FORESIGHT MODELLING ENERGIE. Foresight modelling FORESIGHT MODELLING ENERGIE 1 FORESIGHT MODELLING ENERGIE 2018 Een instrument voor fact based beslissingen HET ANTWOORD OP INNOVATIEVRAGEN HET ANTWOORD OP MARKETINGVRAGEN HET ANTWOORD OP PRICINGVRAGEN

Nadere informatie

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen ? De communicatie met je klant begint al lang voor het moment dat je klant een product koopt. Het moment dat een toekomstige

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Marketingbeleid AFDELING

Marketingbeleid AFDELING 2 Marketingbeleid AFDELING meerkeuzevragen juist-onjuistvragen opdrachten MARKETINGBELEID - Afdeling 2 27 21 marktgericht ondernemen meerkeuzevragen 2.1 1 Welke bewering over industriële marketing is juist?

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

Welkoop in 1 klap online Of toch niet? 16 maart 2016

Welkoop in 1 klap online Of toch niet? 16 maart 2016 Welkoop in 1 klap online Of toch niet? 16 maart 2016 1 Onze rijke geschiedenis 2 Authentieke, agrarische achtergrond Meer dan 100 jaar verstand van tuin en dier 1899 Landbouwcoöperatie Het Centraal Bureau

Nadere informatie

op=op profiteer nu! sla je slag! geldig tot 9843 korting van 28 november t/m 13 december

op=op profiteer nu! sla je slag! geldig tot 9843 korting van 28 november t/m 13 december profiteer nu op=op sla je slag geldig van 28 november t/m 13 december tot 9843 korting -26% Isato Tas 159,95 nu 119 jouw logo,25 & -1 0% op de gehele collectie van jouw bedrijf straatnaam 11 website.nl

Nadere informatie

Groeien door denken en doen. Growth marketing & retail advies

Groeien door denken en doen. Growth marketing & retail advies Groeien door denken en doen 4 marketing & retail advies Helpen bij groeien door denken en doen Denken: Strategische trajecten aan de hand van modellen Klant- en concurrentie onderzoek Retail co-creatie

Nadere informatie

De digitale customer journey

De digitale customer journey De digitale customer journey 1 Inhoudsopgave Search Informatie zoeken voor aankoop p.3 Belangrijkste informatiebron p.4 Gezochte informatie tijdens oriëntatieproces p.5 Shop Voorkeur voor manier van aankoop

Nadere informatie

Competentie Confrontatie matrix

Competentie Confrontatie matrix Competentie Confrontatie matrix Inleiding 2 Opdracht 3 Invulmatrix 4 Voorbeeldmatrix 5 1 Inleiding Entrepreneur Consultancy heeft als missie het ontwikkelen van ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers,

Nadere informatie

FINANCIEEL PLAN. M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1

FINANCIEEL PLAN. M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1 FINANCIEEL PLAN M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1 MANAGEMENT SUMMARY Moleskine heeft als voornaamste doel simpele maar moderne mannenmode

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL PORTERS VIJFKRACHTENMODEL Gebruik van de tool Template Voorbeeld Porters Vijfkrachtenmodel Porters Vijfkrachtenmodel laat zien hoe sterk de concurrentiepositie van je bedrijf is. Met de tool beschrijf

Nadere informatie

Welkom bij presentatie PostNL. EHBO & PostNL. Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014

Welkom bij presentatie PostNL. EHBO & PostNL. Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014 Welkom bij presentatie PostNL EHBO & PostNL Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014 Agenda vandaag bij EHBO Even voorstellen. Direct mail Quiz Big Data & Touchpoints Inspiratie & Cases Zelf aan

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

De Retail Evolutie 2015-2020. Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan

De Retail Evolutie 2015-2020. Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan De Retail Evolutie 2015-2020 Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan Alexander Nijeboer, retailstrateeg Li Moon alexander@limoon.nl Li Moon, een toonaangevend retailreclamebureau Wij

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

HOE SHOPTUWKLANTIN 2020?

HOE SHOPTUWKLANTIN 2020? HOE SHOPTUWKLANTIN 2020? GfK Expertonderzoek Shopping 2020 Marco Wolters Shopping Today 26 September 2013 Shopping 2020 Hoe shopt uw klant in 2020? De klant zelf heeft geen idee! Shopping 2020 Het is niet

Nadere informatie

Het Kloppend Marketing Autohart BIG Auto Data. Kijkje in onze keuken

Het Kloppend Marketing Autohart BIG Auto Data. Kijkje in onze keuken Het Kloppend Marketing Autohart BIG Auto Data Kijkje in onze keuken Kwaliteit boven ALLES De datakwaliteit top-10: 1. Filteren = met minder MEER doen 2. Altijd maximaal 1x dezelfde fout maken 3. Niks Black

Nadere informatie

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen 18 september André Damsteegt Eric Soonius 2 Korte introductie Magnus is groot en bekend geworden door onze

Nadere informatie

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media Salesforce Uitzonderlijke prestaties: Hoe top excelleren op social media Belangrijkste cijfers en bevindingen uit het vierde jaarlijkse 'State of Marketing' onderzoek 2300 Over dit rapport 2 Deze vierde

Nadere informatie

trust compass 2015 banken

trust compass 2015 banken trust compass 2015 banken Onderwerpen in het Trust Compass 2015 Het Trust Compass onderzoek naar vertrouwen in banken wordt jaarlijks uitgevoerd en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Naast een

Nadere informatie

De Amsterdamse start-up biedt winkeliers een toegankelijk platform om nieuwe klanten te

De Amsterdamse start-up biedt winkeliers een toegankelijk platform om nieuwe klanten te Nieuwe Fanly App maakt winkelen sociaal Mond-tot-mond reclame in een nieuw jasje met de Fanly App 30 APRIL 2014, AMSTERDAM SAMENVATTING Fanly is een nieuwe, interactieve App voor smartphones waarmee consumenten

Nadere informatie

www.beautyandwellnesscadeau.nl

www.beautyandwellnesscadeau.nl www.beautyandwellnesscadeau.nl BEAUTY&WELLNESS cadeau brengt nieuwe klanten naar uw bedrijf en zet uw bedrijf op de kaart! Wereldwijd wordt er in de giftcard branche een enorme omzet behaald. Engeland,

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

trust compass 2015 Verzekeraars

trust compass 2015 Verzekeraars trust compass 2015 Verzekeraars Onderwerpen in het Trust Compass 2015 Het Trust Compass onderzoek naar vertrouwen in verzekeraars wordt jaarlijks uitgevoerd en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats.

Nadere informatie

Best Practices 2017 / The Perfect Pitch. Inschrijven. Best Practice Presentatie

Best Practices 2017 / The Perfect Pitch. Inschrijven. Best Practice Presentatie Inschrijven Shopper Marketing Case Smart Innovations Shopper Activatie met Field Marketing Shopper Activatie met POS Materiaal Aanleveren Beoordeling Naast bijgaand inschrijfformulier dien je de case beschrijving(en)

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

AANDELEN RESEARCH JUNI

AANDELEN RESEARCH JUNI AANDELEN RESEARCH JUNI Wereldwijde supermarktconcerns kregen deze maand rake klappen op het nieuws dat internetgigant Amazon.com, Whole Foods wilt overnemen voor zo n 13 miljard dollar. Amazon.com behoort

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY 2 RESEARCH & CONSULTANCY MVGM is dé vastgoedregisseur en neemt de gehele of gedeeltelijke regie van de vastgoedportefeuilles van haar opdrachtgevers uit handen.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in bovenkleding Tot de detailhandel in bovenkleding behoren de dameskleding-, de herenkleding- en de gemengde kledingzaken, waaronder de jeanszaken. Het grootwinkelbedrijf bedient vooral het

Nadere informatie

FORESIGHT MODELLING. Foresight modelling

FORESIGHT MODELLING. Foresight modelling FORESIGHT MODELLING 1 FORESIGHT MODELLING Een instrument voor fact based beslissingen HET ANTWOORD OP INNOVATIEVRAGEN HET ANTWOORD OP MARKETINGVRAGEN HET ANTWOORD OP PRICINGVRAGEN Wat is het belang van

Nadere informatie

Workshop Marketingmix

Workshop Marketingmix Workshop Marketingmix 1. Wat is Marketing? Marketing omvat alle activiteiten die goederen (diensten) stuwen van leverancier (fabrikant, winkelier) naar afnemer (consument, klant). Beide partijen zijn tevreden.

Nadere informatie

Welkom bij bol.com! 1

Welkom bij bol.com! 1 Welkom bij bol.com! 1 Wat gaan we vandaag doen.. 13.00-13.05 uur Kick-off: Gebra à Maarten Mulder 13.05-13.15 uur Welkom bij bol.com à Kevin 13.15-14.00 uur De wereld van online retailen à Rob 14.00-14.15

Nadere informatie

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017.

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. Kennis van de producten Klantvriendelijkheid Entertainen Inspirerend interieur Totaalbeleving Lifestyle concept Innovatie Merkassortiment Online beleving Sfeer Originaliteit

Nadere informatie

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE?

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? Freelancen, interimmen, contracting zijn allemaal verschillende benamingen voor een zeer sterk groeiend verschijnsel in de economie. Steeds meer industrieën

Nadere informatie

De unieke steekproef van 3000 opleidingszoekende of volgende professionals geeft onder inzicht in:

De unieke steekproef van 3000 opleidingszoekende of volgende professionals geeft onder inzicht in: Research design NIDAP B2C onderzoek Het NIDAP B2C onderzoek biedt u een zeer volledig beeld van de opleidings- en trainingsbehoefte bij professionals/consumenten met interesse in het volgen van een opleiding

Nadere informatie

Debriefing Stratego Branding. School: Fontys HBO-ICT Semester: ICT & Media Design 4 Studenten: Diego van Loenen Ayoub El Mohamadi

Debriefing Stratego Branding. School: Fontys HBO-ICT Semester: ICT & Media Design 4 Studenten: Diego van Loenen Ayoub El Mohamadi Debriefing Stratego Branding School: Fontys HBO-ICT Semester: ICT & Media Design 4 Studenten: Diego van Loenen Ayoub El Mohamadi Wie is Stratego Branding Als reclamebureau werken we aan het succes van

Nadere informatie

Meer Marketingrendement met Attributie

Meer Marketingrendement met Attributie Meer Marketingrendement met Attributie Google Analytics User Conference Juni 2015 ClickValue Rhijnspoorplein 28 1018 TX Amsterdam Bel ons op +31 (0)20 675 1621 Wat is de beste besteding van uw volgende

Nadere informatie

OPTIEK IN DE OGEN VAN UW KLANT. De uitdaging van verandering Inspiratie uit retailontwikkelingen en consumentenperceptie

OPTIEK IN DE OGEN VAN UW KLANT. De uitdaging van verandering Inspiratie uit retailontwikkelingen en consumentenperceptie OPTIEK IN DE OGEN VAN UW KLANT De uitdaging van verandering Inspiratie uit retailontwikkelingen en consumentenperceptie Uitspraken van opticiëns contactlenzen interesseren mij niet, ik ga voor monturenmode

Nadere informatie

HOE SHOPT UW KLANT IN 2020?

HOE SHOPT UW KLANT IN 2020? HOE SHOPT UW KLANT IN 2020? GfK Expertonderzoek Shopping 2020 Marco Wolters Jaarcongres ECP 14 November 2013 Het is niet de consument maar de technologie die de paradigmashift van aanbod- naar vraagsturing

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07 07 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Doel van een concurrentenanalyse: F inzicht verkrijgen in sterke en zwakke punten van

Nadere informatie

Waarom u als advocaat wilt weten wie uw website bezoekt

Waarom u als advocaat wilt weten wie uw website bezoekt Waarom u als advocaat wilt weten wie uw website bezoekt Let digital work fueld.nl Om nieuwe cliënten te werven, wordt er in de advocatuur veelal gebruik gemaakt van mond-tot-mond reclame, persoonlijke

Nadere informatie

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Als je een abonnement hebt op één van de bedrijfsanalyses van MijnBedrijfsanalist, is dit een voorbeeld* van het Plan. Je kunt het Plan als pdf downloaden en printen.

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

trust compass 2015 Nieuw: zorgverzekeraars

trust compass 2015 Nieuw: zorgverzekeraars trust compass 2015 Nieuw: zorgverzekeraars Vertrouwen in zorgverzekeraars onder druk Elk jaar opnieuw zijn zorgverzekeraars volop in het nieuws. Helaas niet altijd in positieve zin. Berichten in de media

Nadere informatie

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Iedere dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en veranderen de gewoonten van mensen. Trends en ontwikkelingen vind je dan ook in ieder werkgebied terug. Ook in de

Nadere informatie

Het transformatieproces van het personeel richting postchannel

Het transformatieproces van het personeel richting postchannel responsive retailing Het transformatieproces van het personeel richting postchannel Postchannel retailing April 2016 In een postchannelstrategie draait alles om het verzorgen van de optimale customer experience.

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Advies aan de retaildivisie van SuperTrash AFSTUDEERONDERZOEK, SEPTEMBER 2013 RACHEL VAN AS

Advies aan de retaildivisie van SuperTrash AFSTUDEERONDERZOEK, SEPTEMBER 2013 RACHEL VAN AS Advies aan de retaildivisie van SuperTrash AFSTUDEERONDERZOEK, SEPTEMBER 2013 RACHEL VAN AS VOORWOORD Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek is het adviesrapport gerealiseerd. Het adviesrapport

Nadere informatie

Presentatie Jan-Willem Grievink FoodService Instituut Nederland en EFMI Business School Maart 2011. Jan-Willem Grievink

Presentatie Jan-Willem Grievink FoodService Instituut Nederland en EFMI Business School Maart 2011. Jan-Willem Grievink concepten 2 Volatiele wereldeconomie Belangrijke maatschappelijke veranderingen Stress in housholds with children 1. 2. Growing to 35% 1-p household 3. Baby boomers 4. New Europeans 3 1 4 Single portions

Nadere informatie

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN..

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. 1 SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. JAN-WILLEM JANSSEN 9 JANUARI 2014 2 WAT IS EEN SHIFT? EEN KORTE UITLEG EEN SHIFT IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING, DIE MEESTAL MOGELIJK WORDT GEMAAKT DOOR INTRODUCTIE

Nadere informatie

Doelstelling. Het aanwerven van een Duitse account manager, die werk gaat maken van de gekozen marketing- en distributiestrategie in Duitsland.

Doelstelling. Het aanwerven van een Duitse account manager, die werk gaat maken van de gekozen marketing- en distributiestrategie in Duitsland. Business Case Doelstelling Het aanwerven van een Duitse account manager, die werk gaat maken van de gekozen marketing- en distributiestrategie in Duitsland. 2 Business case Duitsland is de belangrijkste

Nadere informatie

Case: Prijs elasticiteitsstudie Bio yoghurt en melk bij Albert Heijn

Case: Prijs elasticiteitsstudie Bio yoghurt en melk bij Albert Heijn Snel zicht op innovatie insights, marktpotentieel en groeikansen Case: Prijs elasticiteitsstudie Bio yoghurt en melk bij Albert Heijn All other Questions Probleemstelling De prijzen voor Bio zuivel liggen

Nadere informatie

MACINTOSH RETAIL GROUP NV. Aandeelhoudersvergadering 22 april 2008

MACINTOSH RETAIL GROUP NV. Aandeelhoudersvergadering 22 april 2008 MACINTOSH RETAIL GROUP NV Aandeelhoudersvergadering 22 april 2008 -2- Frank De Moor (CEO) Profiel Macintosh Retail Group Ontwikkelingen per sector Theo Strijbos (CFO) Resultatenrekening Brantano 2007 Balansposten

Nadere informatie

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Rapportnummer:

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Vier scenario s en strategie De ontwikkeling van online retail is omgeven door verschillende onzekerheden. Wat zijn de gevolgen voor het winkellandschap? De Rabobank heeft een viertal scenario s ontwikkeld

Nadere informatie

Consumentengedrag. H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij. maandag 25 februari 13

Consumentengedrag. H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij. maandag 25 februari 13 Consumentengedrag H7 Marketingcommunicatiedoelstellingen Floor en van Raaij DAGMAR model bekendheid begrip overtuiging actie bekendheid begrip overtuiging actie Defining Advertising Goals for Measured

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Leerdoelen Uitleggen hoe belangrijk informatie is voor het bedrijf, om inzicht te krijgen in de markt. Het marketinginformatiesysteem definiëren en de onderdelen daarvan bespreken.

Nadere informatie

ZATERDAG 28 MAART (VOORJAARSEDITIE) EN ZATERDAG 3 OKTOBER (NAJAARSEDITIE)

ZATERDAG 28 MAART (VOORJAARSEDITIE) EN ZATERDAG 3 OKTOBER (NAJAARSEDITIE) ZATERDAG 28 MAART (VOORJAARSEDITIE) EN ZATERDAG 3 OKTOBER (NAJAARSEDITIE) Wat ooit begon als een verjaardagscadeautje voor lezeressen, is uitgegroeid tot een grootschalig shoppingevent met meer dan vijftig

Nadere informatie

Meer omzet door optimale locatie fysieke winkels in omnichannelstrategie

Meer omzet door optimale locatie fysieke winkels in omnichannelstrategie Meer omzet door optimale locatie fysieke winkels in omnichannelstrategie Bij een omnichannelstrategie staat de klant in het middelpunt. In het verleden betekende multichannel voornamelijk dat merken met

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Beacons. Dichterbij de consument

Beacons. Dichterbij de consument Beacons Dichterbij de consument Inhoud Beacons: waarom? 3 Wat is het? Hoe werkt het? Toepassingen 5 Pushberichten op locatie Indoor navigatie De toekomst 7 www.qanda.nl 2 Beacons: waarom? www.qanda.nl

Nadere informatie

Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken

Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken 1. Onderzoek door Multiscope onder 750 consumenten 2. Onderzoek door INretail onder bijna 500 ondernemers in mode, sport etc. Onderzoeksgegevens Retourpinnen, oktober

Nadere informatie

Marketing is een onderdeel van het organisatiebeleid. Veel verkopen (afzet) voor een goede prijs (omzet)

Marketing is een onderdeel van het organisatiebeleid. Veel verkopen (afzet) voor een goede prijs (omzet) Marketingaspecten Marketing is een onderdeel van het organisatiebeleid. Doelstellingen Continuïteit winst Marketingdoelstellingen Veel verkopen (afzet) voor een goede prijs (omzet) Marktaandeel (verkopen

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie