Nationaal verkeerskundecongres 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationaal verkeerskundecongres 2015"

Transcriptie

1 Nationaal verkeerskundecongres 2015 KOMOP! KIES SLIM! - Stapsgewijs overstappen naar fiets, e-bike of OV Joost Beenker (Programmabureau Maastricht Bereikbaar) Casper Stelling (Programmabureau Maastricht Bereikbaar) Ferry Wahls (Gemeente Maastricht) Samenvatting Maastricht Bereikbaar heeft een unieke aanpak ontwikkeld voor het realiseren van een modal shift van de auto naar fiets of ov door werknemers. Met het project Komop! Kies Slim, waarmee wij in 2013 zijn gestart, motiveren wij in nauwe samenwerking met werkgevers automobilisten om meer met de fiets, e- bike of het OV naar het werk te reizen. De aanpak is bijzonder omdat de stapsgewijze benadering leidt tot concrete en nauwkeurig gemeten effecten en duurzame gedragsverandering. Maastricht Bereikbaar won in juni 2015 met dit project de Beter Benutten gedragsaward. Trefwoorden Gedragsbeïnvloeding, Beter Benutten, Fiets, E-bike, OV, modal shift

2 Pagina 1 van 14 KOMOP! KIES SLIM! STAPSGEWIJS OVERSTAPPEN NAAR FIETS, E-BIKE OF OV 1. Aanleiding Maastricht Bereikbaar heeft een unieke aanpak ontwikkeld voor het realiseren van een modal shift van de auto naar fiets of ov door werknemers. Met het project Komop! Kies Slim, waarmee wij in 2013 zijn gestart, motiveren wij in nauwe samenwerking met werkgevers automobilisten om meer met de fiets, e-bike of het OV naar het werk te reizen. De aanpak is bijzonder omdat de stapsgewijze benadering leidt tot concrete en nauwkeurig gemeten effecten en duurzame gedragsverandering. Maastricht Bereikbaar won in juni 2015 met dit project de Beter Benutten gedragsaward. 2. Maastricht Bereikbaar 2.1. Over het programma Beter Benutten Maastricht Bereikbaar Het programma Beter Benutten probeert het aantal files terug te dringen tijdens de drukste tijden van de dag op de drukste plekken van het land. Er zijn door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 12 regio s benoemd waar de wegen beter benut kunnen worden door mensen anders te laten reizen, op andere tijdstippen te laten reizen of bijvoorbeeld vaker thuis te werken. Maastricht Bereikbaar is één van deze regio s. Aanleiding in Maastricht zijn de grote, complexe werkzaamheden van de ondertunneling van de A2 en Noorderbrug. Op voorhand werd gevreesd voor zware verkeershinder tijdens de werkzaamheden. Deze voorspelling is niet uitgekomen. Door slimme fasering, slim bouwen en intensieve communicatie door het projectbureau A2 / Avenue 2 én een uitgebreid programma van Maastricht Bereikbaar gericht op gedragsverandering en het informeren van reizigers is de bereikbaarheid van de regio Maastricht niet verslechterd. Maastricht Bereikbaar is erin geslaagd een zeer groot netwerk en commitment op te bouwen van samenwerkende partijen. Veel van deze partijen hebben ook een plek en actieve rol in de stuurgroep van Maastricht Bereikbaar. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de actieve inzet van alle overheden, uitvoeringsorganisaties van de grote projecten, binnenstadondernemers, mobiliteitsaanbieders, grotere werkgevers en kennisinstellingen. Momenteel hebben wij met 26 grote werkgevers in de regio een convenant afgesloten. Met al deze werkgevers zijn prestatieafspraken gemaakt over hun bijdrage aan de realisatie van spitsmijdingen in de periode tot en met Een uitgekiende werkgeversaanpak, onder leiding van onze mobiliteitsmakelaars, zorgt ervoor dat werkgevers actief gebruik maken van onze producten en diensten en werken aan een duurzaam pakket van arbeidsvoorwaarden bestaande uit zowel zoete als zure maatregelen Doelstelling en resultaten De landelijke doelstelling van het Beter Benutten programma betrof 20% minder files. Maastricht Bereikbaar heeft deze doelstelling vertaald in onder meer de volgende twee opgaven: het opvangen van de autonome groei tot en met 2016; het realiseren van spitmijdingen op de drukste corridors naar, van en in de stad in de ochtendspits op werkdagen.

3 Pagina 2 van 14 Uit onze effectmeting is gebleken dat Maastricht Bereikbaar er tot nu toe in is geslaagd om de autonome groei op te vangen. Daarnaast hebben we structurele dagelijkse spitsmijdingen weten te realiseren op de drukste corridors (figuur 1). Dat is bijna driekwart van de opgelegde opgave van spitsmijdingen. 75% van dit effect is bereikt met gedragsbeïnvloeding via de werkgeversaanpak, en meer specifiek met onze unieke stapsgewijze aanpak. figuur 1 - Behaald effect op de prioritaire rijroutes in Maastricht 3. Komop! Kies slim! omschrijving en doelgroep In 2012 is Maastricht Bereikbaar gestart met het aanbieden van een op zichzelf staand probeeraanbod voor e-bike en OV. Doordat deelnemers na afloop terugvielen in het oude gedrag, is gekeken naar een vervolgaanbod en een aanpak om structurele gedragsverandering te bevorderen. Les voor gedrag was dat eenmalige acties niet leiden tot structurele verandering, maar stapsgewijze begeleiding wel. Daarom is in 2013 de Komop! Kies slim! methode ontwikkeld om de doelgroep stap voor stap te begeleiden in het veranderingsproces van auto naar OV en fiets/e-bike. Het project is uitgevoerd in 2013 en 2014 en krijgt een vervolg in Beter Benutten (zie 7) Kom op! Kies slim! is feitelijke de campagne die is ontwikkeld rondom onze ov en fiets actie. Met ander woorden: een integrale marketingstrategie om onze acties op een gerichte en gefaseerde manier weg te zetten bij werknemers. De campagne is onderscheidend omdat we onder de Komop! vlag OV en fiets combineren. Voor zowel fiets als OV is er bovendien sprake van een uitgekiend pakket aan producten waarmee we werknemers stap voor stap begeleiden in hun gedragsverandering.

4 Pagina 3 van 14 De aanpak is bijzonder omdat de stapsgewijze benadering leidt tot concrete en nauwkeurig gemeten effecten en duurzame gedragsverandering. De verandering is (na het initiële lokkertje ) gebaseerd op intrinsieke motivatie van de individuele deelnemers. De primaire doelgroep van de maatregel zijn de forenzen van de 26 convenantpartners van Maastricht Bereikbaar. Dit is 25% van alle forenzen die naar en in Maastricht reizen. De helft van deze doelgroep reist met de auto naar het werk. Van deze autoforenzen heeft ruim tweederde aangegeven dat fiets, e-bike en/of OV een realistisch alternatief is voor het reizen met de auto. In totaal gaat het om ca potentiele overstappers. Dit is bepaald op basis van een mobiliteitsscan die wij bij iedere werkgever uitvoeren. De uitkomsten van deze scan gebruiken wij in gesprekken met convenantpartner om reële doelen te bepalen voor het aantal werknemers die binnen een bedrijf de overstap kunnen maken van auto, naar fiets, e-bike of het ov. Deze doelen leggen we vast in een uitvoeringsovereenkomst. In 2013 en 2014 is het resultaat van de aanpak gemeten via de geclusterde effectmeting forenzen. Hieruit blijkt hoeveel leden van de doelgroep zijn bereikt, hebben meegedaan en hun gedrag structureel hebben aangepast door de deelname. 4. Onze aanpak: de 10 stappen naar duurzame gedragsverandering 4.1. De 4 fases van gedragsverandering Veranderen van gedrag is een gefaseerd proces. Het gaat niet vanzelf en het is een proces van de lange adem. Daarom onderscheiden wij vier verschillende fases, met ieder hun specifiek barrières en motieven. Werknemers moeten allereerst een verandering van gedrag gaan overwegen. Ze moeten enthousiast worden gemaakt voor het alternatief en overtuigd raken van de (potentiele) voordelen (fase I en fase II). Vervolgens moet er een beslissing worden voorbereid en genomen om het reisgedrag te gaan aanpassen. Dit is bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe fiets, e-bike of ov-abonnement (fase III). Tot slot is het van belang om aan het gedrag te wennen en de verandering op de lange termijn ook vol te houden (fase IV). Onder een verandering wordt verstaan het realiseren van een positieve gedragsreactie. Met andere woorden, vaker met de fiets, e-bike of OV naar het werk reizen. figuur 2 - Vier fases van gedragsverandering (bron: Goudappel Coffeng)

5 Pagina 4 van De 10 stappen Wij hebben deze fases van gedragsverandering vertaald in 10 concrete stappen: figuur 3-10 stappen naar gedragsverandering STAP 1 - doelgroep bepalen Middels mobiliteitsscans bij werkgevers wordt zowel het aantal autoforenzen bepaald als het potentieel voor fiets/e-bike/ov onderzocht. Op basis hiervan bepalen bedrijven hun eigen ambitie en spelen zij een actieve rol bij het stellen van de kaders (o.a. regelingen) en het promoten van acties voor gedragsverandering onder hun werknemers. STAP 2 - doelgroep bereiken Via verschillende kanalen en op logische momenten wordt de doelgroep bereikt (continue werving, periodieke acties, hindersituaties). Eind 2014 gaf 70% van de doelgroep aan bekend te zijn met één of meerdere acties van Maastricht Bereikbaar. Wanneer er sprake is van een specifieke aanleiding, zoals relevante hindersituatie, is de interesse groot. Stap 3 - probeeraanbod Eind 2014 zijn er in totaal gratis e-bike probeerweken (1 week uitproberen) afgenomen en 500 OV probeerkaarten (1 maand gratis woonwerk traject) verstrekt. Door de weinig handelingen die nodig zijn om deel te nemen en het risicoloze probeeraanbod is dit aanbod aantrekkelijk voor deelnemers en voor werkgevers. Uit onderzoek onder deelnemers aan onze e-bike probeerweken, blijkt dat 70% van de werknemers die normaal met de auto gaat, de e-bike een geschikt alternatief vindt voor de woon-werk reis. 50% van de automobilisten overweegt zelfs (in meer of mindere mate) om een e-bike aan te schaffen. Wij zeggen dan ook: proberen = overtuigen!

6 Pagina 5 van 14 figuur 4 - De nieuwe e-bike probeerpoule van Maastricht Bereikbaar die wij gratis aanbieden aan werkgevers. Stap 4 - doorpakken op maat Na het probeeraanbod krijgt de deelnemer een vervolgaanbod. Voor fiets/e-bike is dit korting op en begeleiding bij aanschaf en deelname aan burn fat not fuel met een beloning van 10ct per gefietste kilometer (maximaal 400,-). Voor OV is dit een integraal reis- en abonnementsadvies en voor deelnemers die in stap 3 ten minste 50% van hun woon-werkritten met het OV hebben gemaakt een abonnement op maat met korting op het woon-werktraject. De helft van de deelnemers maakt gebruik van het vervolgaanbod. Bij dit vervolgaanbod werken wij samen met marktpartijen. Veolia Transport draagt bij aan de korting voor het OV abonnement. De kortingsactie voor fiets en e-bike is 100% afkomstig van de lokale rijwielhandelaren. Zij geven een aantrekkelijke korting op de adviesprijs en enkele aanvullende voordelen. figuur 5 - Banner voor promotie OV aanbod STAP 5 - begeleiden structurele verandering Na stap 4 wordt de deelnemer begeleid in het zelf vorm geven van de structurele verandering (Soort OVabonnement of type e-bike? welke arbeidsvoorwaardelijke regelingen kan ik gebruiken bij mijn werkgever?). Bijna alle deelnemers van stap 4 gaan structureel autoritten mijden, gemiddeld is dit 75% van hun autoritten. STAP 6 - moment kiezen Naast structurele werving van deelnemers worden ook specifieke momenten (compelling events) benut om deelnemers voor het probeeraanbod te werven. Verkeershinder tijdens wegwerkzaamheden zorgen voor een piek in de aanmeldingen. In 2014 kwam 40% van alle aanmeldingen voor het probeeraanbod van de twee maanden waarin de acties waren gekoppeld aan grote hindersituaties.

7 Pagina 6 van 14 figuur 6 - Voorbeelden van campagneposters tijdens grote hindersituaties STAP 7 - samenwerken Voor een succesvolle actie is de inzet van bedrijven, wegbeheerders en aanbieders van mobiliteitsdiensten nodig. Door samen te werken wordt gezamenlijk bijgedragen aan de kwaliteit van het aanbod, het werven van deelnemers en het monitoren van de bereikbaarheid en aanvullende doelen van de betrokken partners. STAP 8 - ambassadeurs inzetten Goed voorbeeld doet volgen. MB werft continue ambassadeurs door gerichte communicatiecampagnes, inzetten op teamgerichte acties en middels testimonials van overgestapte automobilisten. Zo is bij de najaarsactie in 2014 gebruik gemaakt van de inzet van ambassadeurs als coach voor nieuwe fiets/e-bike/ov gebruikers. In het voorjaar van 2015 heeft Maastricht Bereikbaar een vervolg gegeven aan deze actie waarbij teams van bestaande en nieuwe slimme reizigers elkaar konden motiveren om gedurende 2 maanden zo vaak mogelijk slim naar het werk te reizen. 350 werknemers namen deel. Punten konden na afloop ingewisseld worden voor het goede doel of een teamuitje. Sociale bewijskracht blijkt een effectieve techniek om gedrag te beïnvloeden. Maastricht Bereikbaar wil daar in het vervolg structureel mee verder gaan

8 Pagina 7 van 14 STAP 9 - continue ondersteuning Door het snel oplossen van problemen kan de uitval van deelnemers worden voorkomen. Daarom is een backoffice ingericht die de 1e lijn contacten (1.300 klantcontacten in 2014) verzorgd en eventueel vragen naar de 2e en 3e lijn doorzet. Uit evaluatie blijkt dat de klanten de backoffice een hoge waardering geven. STAP 10 - monitoring en evaluatie Middels de geclusterde effectmeting forenzen worden bekendheid, deelname, gebruik en spitsmijdingen gemonitord. Dit onderzoek is 2x per jaar (2013 en 2014) uitgevoerd door een onafhankelijk bureau onder forenzen van convenantpartners. Zie ook Resultaten en lessons learned 5.1. Behaalde resultaten Van de in totaal autoforenzen naar Maastricht zijn direct aangesproken via de 26 convenantpartners. Dat is 25% van de totale doelgroep die dagelijks in de auto naar Maastricht reist van deze forenzen zijn bereikt met een fiets- of OV aanbod via onze Komop! Kies Slim! campagne van hen besloten een e-bike of OV-chipkaart uit te proberen. Dat is 60% van de bereikte doelgroep. Vervolgens kozen 900 deelnemers (45%) ervoor om ook het vervolgaanbod uit te proberen met de intentie om daarna hun goede gedrag vast te houden. En dat doen ze. Ook na het vervolgaanbod zorgden zij samen dagelijks voor 680 structurele spitsmijdingen. De resultaten zijn weergeven in onderstaand figuur: figuur 7 - Resultaten van Komop! Kies slim! methode periode Deelnemers die alle stappen doorlopen verminderen hun autoritten voor woon-werkverkeer structureel met 75%. Met het resultaat van deze maatregel is bijna de helft van alle spitsmijdingen voor de regio Maastricht in Beter Benutten gerealiseerd.

9 Pagina 8 van 14 In figuur 8 zijn de spitsmijdingen uitgesplitst naar de alternatieven die men gekozen heeft. Hiermee is inzicht verkregen in hoeveel deelnemers zijn geworven en hoeveel spitsmijdingen die deelnemers maken. Zo zien we dat er bijna 500 mensen op de fiets zijn gestapt om de spits te mijden, en samen mijden zij 348 spitsritten per dag. Per week mijden zij gemiddeld 3,6 dagen de spits. We zien daarnaast dat mensen die overstappen op OV vrijwel al hun spitsritten met de auto mijden (4,7 per week). figuur 8 - Gedragsreactie van deelnemer: hoe mijden zij de spits en hoe vaak 5.2. Gedragslessen De belangrijkste leerpunten: De belangrijkste vernieuwing is het gedragsprincipe van de gedetailleerde en compleet uitgewerkte stapsgewijze benadering. Hoe beter de deelnemers worden ondersteund bij het doorlopen van het proces, hoe groter en duurzamer het effect. Lokkertjes moeten altijd opgevolgd worden door een vervolgaanbod dat aansluit op intrinsieke motieven. Stapsgewijze gedragsverandering: het overstappen is een langdurig proces. MB ondersteunt in elke stap. In het begin leunt de aanpak op lokkertjes, bij de latere stappen speelt de intrinsieke motivatie de hoofdrol. Een breed palet aan goede en simpele producten en diensten (geen half werk!) moeten op het juiste moment worden ingezet. Ook de bedrijven moeten hun gedrag aanpassen en slim werken en slim reizen actief gaan stimuleren bij hun werknemers. Onze mobiliteitsmakelaars staan hiervoor aan de lat en gaan in gesprek met bedrijven over zoete en zure maatregelen om op die manier in de komende jaren toe te werken naar een duurzaam arbeidsvoorwaardenpakket. Op die manier willen we de effecten borgen. Jaarrond werven werkt goed, maar werving tijdens specifieke (hinder) momenten zorgt voor extra piek in aanmeldingen. Gebruik deze momenten. Feedback geven aan deelnemers en stakeholders is essentieel. Daarom is het van belang dat het doelbereik ook op andere aspecten wordt gemonitord (reistijd, comfort, productiviteit, gezondere leefstijl voor deelnemers, en extra OV reizigers, extra bezoekers aan de stad, vermeden CO2 uitstoot voor partners) Beter Benutten Gedragsaward In juni 2015 won Maastricht Bereikbaar met de Komop! Kies Slim methode de eerste Beter Benutten gedragsaward. Daar zijn we trots op. Het geeft aan dat onze stapsgewijze insteek in combinatie met de werkgeversaanpak een succes is en als voorbeeld dient voor andere regio s. Het motiveert ons ook om de aanpak verder door te ontwikkelen en te verbeteren in het vervolg Beter Benutten

10 Pagina 9 van 14 Daarbij kijken we naar een integratie met Beter Benutten ITS / IMMA ( en proberen we de diensten en producten verder vorm te geven in een publiek-private samenwerking met marktpartijen en werkgevers. In de bijlage is het jury rapport opgenomen. 6. Hoe hebben we de effecten onderzocht? 6.1. Geclusterde effectmeting De geclusterde effectmeting forenzen is de ruggengraat van de monitoring en evaluatie van Maastricht Bereikbaar. De geclusterde effectmeting is een grootschalige enquête onder werknemers van convenantpartners van Maastricht Bereikbaar die in 2013 en 2014 vier keer is uitgevoerd. Met ruim respondenten uit een doelgroep van ca in elk onderzoek is dit een zeer betrouwbare bron die is gebruikt voor de evaluatie van de effecten van het programma. De geclusterde effectmeting is in 2013 en 2014 uitgevoerd door onderzoeksbureau MuConsult. Met dit onderzoek is inzicht verkregen in de ontwikkeling van het autogebruik door werknemers van aangesloten convenantpartners in de spits. Deze informatie is gekoppeld aan autonome veranderingen (verhuizen, kinderen krijgen, nieuwe baan) en aan maatregelen van Maastricht Bereikbaar (e-bike of OV kaart proberen, slim werken, etc.). Via regressieanalyse is de totale ontwikkeling van de automobiliteit toegedeeld aan de verschillende factoren, met onderscheid tussen autonome ontwikkeling en het effect van Maastricht Bereikbaar. Regressieanalyse is een statistische techniek voor het analyseren van gegevens waarin (mogelijk) sprake is van een specifieke samenhang. Deze samenhang houdt in dat de waarde van een stochastische variabele, op een storingsterm na, afhangt van een of meer (autonome en beïnvloedbare) variabelen. Via de regressieanalyse wordt bepaald welk deel van de verandering wordt verklaard door autonome variabelen, en welk deel door maatregelen van Maastricht Bereikbaar. Alleen het effect van de maatregelen is meegenomen als resultaat. Vervolgens zijn op basis van herkomst en bestemming de meest waarschijnlijke routes van de respondenten bepaald via een toedelingsmodel. Met deze gegevens is het aantal gerealiseerde spitsmijdingen per corridor berekend. Ook in 2015, 2016, 2017 en 2018 zal Maastricht Bereikbaar dit onderzoek uitvoeren Overige technieken Naast de geclusterde effectmeting voeren we ook actiematige effectmetingen uit. Zo worden bijvoorbeeld zowel het probeeraanbod OV als E-bike ook afzonderlijk gemonitord. Dat geeft ons gedetailleerd inzage in het gebruik en tevredenheid over deze producten. Kwantitatieve technieken vullen we aan met kwalitatieve metingen. Dat zorgt voor een waardevolle verdieping. We hechten bijvoorbeeld waarde aan expert judgements en werken veel samen met gedragspsychologen van verschillende onderzoeksbureaus en onderwijsinstellingen, waaronder XTNT, D&B, Goudappel Coffeng, MuConsult en Universiteit Maastricht. Maar we gaan ook in gesprek met de doelgroep zelf. We nemen diepte interviews af met de doelgroep om meer grip te krijgen op de (latente) behoeftes. In 2015 is Maastricht Bereikbaar gestart met de het organiseren van periodieke focusgroepen. Tijdens dit soort sessies brengen we met de doelgroep motieven en barrières gericht in kaart en co-creëren we nieuwe gedragsinterventies.

11 Pagina 10 van Beschikbare achtergronddocumentatie Literatuur Maastricht Bereikbaar Eindevaluatie Beter Benutten 1, technische eindrapportage juni 2015 Maastricht Bereikbaar Samenvatting Eindevaluatie Beter Benutten Maastricht Bereikbaar juni 2015 Maastricht Bereikbaar Samen onderweg naar goed bereik, jaarverslag 2014 inclusief vooruitblik 2015 april MuConsult Onderzoek naar reisgedrag forensen Maastricht, geclusterde effectmeting, rapportage september 2014 (4 e effectmeting) september 2014 Maastricht Bereikbaar Stapsgewijs overstappen van auto naar fiets / ov, inzending gedragsaward 2015 Maastricht Bereikbaar 2015 Goudappel Coffeng Fotoverslag focusgroep E-bike Maastricht Bereikbaar augustus 2015 Websites Contactgegevens Programmabureau Maastricht Bereikbaar Postbus BZ MAASTRICHT Joost Beenker Projectleider Fietsimpuls joost.beenker@maastricht-bereikbaar.nl

12 Pagina 11 van 14 Bijlage - juryrapport gedragsaward Beter Benutten Als onafhankelijke jury hebben we de twaalf inzendingen beoordeeld. Dat was geen gemakkelijke taak, omdat voor de meesten van ons het werkterrein van Beter Benutten nieuw is. Des te interessanter is het om te zien hoeveel mooie initiatieven er zijn in alle twaalf de regio s om reizigers aan te zetten tot ander reisgedrag en daarmee de doelen van Beter Benutten te halen. De inzendingen waren heel divers: van grootschalige projecten met technische innovaties als apps en big data, tot en met kleinschalige experimenten om de logistiek te verbeteren. Van projecten waarin werkgevers, scholen en verladers hun rol oppakken, tot en met projecten die zich rechtstreeks op de dames en heren reizigers richten. Van fiets en openbaar vervoer tot reizen buiten de spits. Onze taak was om uit deze inzendingen het project te kiezen waarin de reiziger het meest centraal is gezet. Met andere woorden: waarin kennis van gebruikers en gedragskennis is ingezet om reisgedrag te beïnvloeden. We hebben daarbij vooral gezocht naar de toepassing van inzichten uit de psychologie, van vernieuwende werkwijzen, de aanwezigheid van blijvende effecten en de mogelijkheden voor opschaling. Gedrag veranderen vergt meestal een samenwerking met een veelheid aan partijen. Die samenwerking is nodig om de randvoorwaarden te verbeteren, waarbinnen reizigers hun keuzes maken. In de meeste inzendingen stond deze samenwerking centraal en zijn er veelbelovende resultaten bereikt. Een enorme prestatie, omdat het een uitdaging is om de handen op elkaar te krijgen van partijen met een breed scala aan belangen en behoefets. Echter: je kunt wel een nieuwe buslijn realiseren of een fietsroute verbeteren, maar dat betekent nog niet dat de mensen hier gebruik van gaan maken. Onze opdracht was om te zoeken naar de manier waarop de doelgroep is benaderd en de manier waarop is ingespeeld op hun behoeften. De meeste inzendingen, hoe mooi we ze ook vonden, bevatten geen informatie hierover. De top-3 Als jury hebben we eerst onafhankelijk van elkaar onze eigen top-3 samengesteld. Vervolgens hebben we deze lijstjes naast elkaar gelegd. In de juryvergadering hebben we gezamenlijk besloten welke initiatieven de 1e, 2e en 3e plek verdienen. Al snel was ons duidelijk dat de top-3 zou bestaan uit de volgende projecten: B-riders (Noord-Brabant) Kom op, kies slim! (Maastricht) Slim uit de Spits (Arnhem-Nijmegen). Bij Kom op, kies slim! en Slim uit de Spits komt sterk terug dat het belonen van het gewenste gedrag belangrijk is, maar niet allesbepalend. Gaandeweg verschuift het accent van belonen naar het vergroten van de intrinsieke motivatie. Dat versterkt het blijvende effect. Hier kunnen andere projecten veel van leren. Bij B-riders en Slim uit de Spits waarderen we het gebruik van de fun-factor en het werken met uitdagende challenges.

13 Pagina 12 van 14 Kom op, kies slim! en B-riders werken met een hele specifieke doelgroep. Dat maakt het mogelijk om deelnemers veel gerichter te benaderen en aan te spreken op wat zij belangrijk vinden. Dat dit werkt, valt terug te zien in de effectcijfers. De winnaar Het bleek niet zo moeilijk om de winnaar te bepalen. Het winnende project steekt qua kwaliteit en aanpak met kop en schouders uit boven de andere projecten. De inzending Kom op, kies slim! uit Maastricht springt eruit vanwege de zorgvuldige werkwijze, de complete beschrijving van het project en de heldere verantwoording van de effecten. Timing vormt de rode draad van het project: het besef dat gedragsverandering tijd kost en dat deelnemers verschillende fasen doorlopen, is heel goed verwerkt in de aanpak van Maastricht. Bovendien is gezocht naar het juiste moment om de doelgroep aan te spreken. Kom op, kies slim! leidt tot een groot en blijvend effect tegen relatief lage kosten. De werkwijze is prima opschaalbaar naar andere projecten en andere regio s. Het bepalen van de tweede en de derde plek bleek lastiger. De keus was tussen Slim uit de Spits en B- riders. Het coachingselement van B-riders is aansprekend, maar uit de inzending werd niet duidelijk of de effecten blijvend zijn. Bij Slim uit de Spits is dit wel het geval. De effecten van dit project zijn hoog, maar de projectkosten zijn eveneens hoog, wat de kansen voor opschaling verkleint. De doorslaggevende factor om B-riders de tweede plek te gunnen, is dat de communicatie inspeelt op het gezondheidsargument. Dat spreekt veel meer aan dan bereikbaarheid: de baten daarvan zijn veel meer voelbaar voor zowel het individu als de werkgever. De jury De jury bestond uit: Prof. Cees Midden, hoogleraar duurzaam gedrag, TU Eindhoven Drs. Frans Larmené, docent Gedragswetenschappen, aan de opleiding Mobiliteit, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Nick van Gaalen, senior campagnemanager bij de Dienst Publiek en Communicatie, ministerie van Algemene Zaken

14 Pagina 13 van 14

Stapsgewijs overstappen van auto naar fiets/ov. Casper Stelling, coördinator M&E

Stapsgewijs overstappen van auto naar fiets/ov. Casper Stelling, coördinator M&E Stapsgewijs overstappen van auto naar fiets/ov Casper Stelling, coördinator M&E Casper.Stelling@Maastricht-Bereikbaar.nl 1. Welkom. Elke beweging telt! 2 1. Welkom MB zet zich sinds 2010 in voor: Structurele

Nadere informatie

Samenvatting Eindevaluatie

Samenvatting Eindevaluatie Samenvatting Eindevaluatie Beter Benutten Maastricht Bereikbaar 2012-2014 Inleiding Eind 2014 is het landelijke programma Beter Benutten 2012-2014 van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu afgesloten.

Nadere informatie

Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsacties van Maastricht Bereikbaar

Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsacties van Maastricht Bereikbaar Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsacties van Maastricht Bereikbaar Maartje van der Aa MuConsult m.vanderaa@muconsult.nl Lisette Hoeke Maastricht Bereikbaar

Nadere informatie

Eindevaluatie Beter Benutten Maastricht Bereikbaar 2012-2014

Eindevaluatie Beter Benutten Maastricht Bereikbaar 2012-2014 Eindevaluatie Beter Benutten Maastricht Bereikbaar 2012-2014 Katya Ivanova Maastricht Bereikbaar katya.ivanova@maastricht-bereikbaar.nl Irene Smeets Maastricht Bereikbaar irene.smeets@maastricht-bereikbaar.nl

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Organisatie en Samenwerking

Organisatie en Samenwerking Organisatie en Samenwerking Handreiking Beter Benutten in MIRT 1 november 2018 Katya Ivanova (Maastricht Bereikbaar, projectenpool) Pieter Arends (Twynstra Gudde) Samenwerking en organisatie Beter Benutten

Nadere informatie

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0 Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2. Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Werving en achtergronden deelnemers... 6 2.1 Interpretatie van de gegevens...6 2.2 Werving...6 2.3 Doelgroep...7 2.4 Kenmerken

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Beter Benutten: kosteneffectieve maatregelen Rijk, regio en bedrijfsleven werken in het programma Beter Benutten samen om de bereikbaarheid in de drukste

Nadere informatie

Bijgevoegd vindt u de eindevaluatie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement Maastricht.

Bijgevoegd vindt u de eindevaluatie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement Maastricht. Ministerie van Infrastructuur & Mileu Taskforce Mobiliteitsmanagement Kenmerk: Van: Programmabureau Maastricht Bereikbaar Telefoon: 043 351 63 59 Betreft: Eindevaluatie Taskforce Mobiliteitsmanagement

Nadere informatie

Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie

Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie Webinar 28 juni 2018 Rob Soeters, projectleider ov-actie In opdracht van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland/MRDH Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Nadere informatie

Inhoud. De Verkeersonderneming & tweewielers. De Verkeersonderneming? IkdoehetMyWay (campagne) Tweewielers 21-6-2012. 19 juni 2012, voor Fietsberaad

Inhoud. De Verkeersonderneming & tweewielers. De Verkeersonderneming? IkdoehetMyWay (campagne) Tweewielers 21-6-2012. 19 juni 2012, voor Fietsberaad De Verkeersonderneming & tweewielers 19 juni 2012, voor Fietsberaad Mark de Vries Inhoud De Verkeersonderneming? IkdoehetMyWay (campagne) Tweewielers 1 De Verkeersonderneming? Doelstelling: bereikbaarheid

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

Artikel MKBA Fietsimpuls

Artikel MKBA Fietsimpuls Artikel MKBA Fietsimpuls Auteurs Joost Beenker - Goudappel Coffeng, was projectleider Fietsimpuls bij Maastricht Bereikbaar t/m april 2018) Willem Goedhart Associate partner Decisio, en projectleider Fietsimpuls

Nadere informatie

IMMA in gebruik. 23 november 2016 Joost Beenker projectleider Maastricht Bereikbaar

IMMA in gebruik. 23 november 2016 Joost Beenker projectleider Maastricht Bereikbaar IMMA in gebruik 23 november 2016 Joost Beenker projectleider Maastricht Bereikbaar 50.000 mvt/etmaal 2 Luchtfoto s Fotografie Aron Nijs Maastricht Bereikbaar Voor Werknemers Studenten Bezoekers Goederenvervoer

Nadere informatie

Presentatie Café Beter Benutten Practical Knowledge. 21 juni 2012

Presentatie Café Beter Benutten Practical Knowledge. 21 juni 2012 Reizigersgedrag Beter Benutten! Presentatie Café Beter Benutten Practical Knowledge Paul Veelenturf, programmamanager MB 21 juni 2012 1 Waarover gaat het? Waarom reizigers centraal? Hoe heeft MB dat georganiseerd

Nadere informatie

Spelregels deelnemers Beter op weg

Spelregels deelnemers Beter op weg Spelregels deelnemers Beter op weg Hartelijk welkom als deelnemer aan de campagne Beter op weg. U gaat nu zelf de voordelen ervaren van anders reizen van en naar het werk en dankzij u vergroten we ook

Nadere informatie

Slim Bewegen ervaringen en toekomst van spitsmijden, casus SAN

Slim Bewegen ervaringen en toekomst van spitsmijden, casus SAN Slim Bewegen ervaringen en toekomst van spitsmijden, casus SAN Bijdrage Paul Veelenturf Studiemiddag GC 4 dec 2013 De aanleiding in 2006 Transumo Pilots na afschaffen Anders Betalen voor Mobiliteit Projecten

Nadere informatie

Stap voor stap naar ander reisgedrag

Stap voor stap naar ander reisgedrag Stap voor stap naar ander reisgedrag Met Sumo Friso Metz, KpVV Matthijs Dicke, Goudappel Coffeng Richard van de Werken, Verkeer en Vorm CVS, Roermond, 26 november 2010 2 Onderwerpen 1. Op weg naar duurzame

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente Factsheet Factsheet eerste Beter effecten Benutten Beter Benutten regio Maastricht regio Twente Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Twente Inleiding Voor de montoring en evaluatie van de tien

Nadere informatie

Evaluatie acties afsluiting Afrit 55

Evaluatie acties afsluiting Afrit 55 Evaluatie acties afsluiting Afrit 55 Effect- en duurzaamheidsstudie van E-bike en OV actie Datum 07-07-2014 Kenmerk SR088F MuConsult B.V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Telefoon 033 465 50 54 Fax 033

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Maastricht

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Maastricht Factsheet Factsheet eerste effecten Beter Benutten Beter Benutten regio Maastricht regio Maastricht Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Maastricht Inleiding Voor de montoring en evaluatie van

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About?

Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About? Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About? 3. Wat houdt het project in? 4. Hoe werkt het? Hoe kan ik gebruik maken van de reisplanner? 5. Wat is mijn rol als werkgever?

Nadere informatie

Toolbox Slimme Mobiliteit

Toolbox Slimme Mobiliteit Toolbox Slimme Mobiliteit Nationaal Verkeerskunde Congres 1 november 2018 Bouke Wiersma Joris Kessels Erna Schol (WVL) Welke maatregelen zijn er eigenlijk op het gebied van slimme mobiliteit? Welke ervaringen

Nadere informatie

De onderwerpen in de Toolbox Slimme Mobiliteit omvatten de thema s fiets, OV, multimodaal, auto en reisinformatie.

De onderwerpen in de Toolbox Slimme Mobiliteit omvatten de thema s fiets, OV, multimodaal, auto en reisinformatie. Hinder beperken met vraagbeïnvloeding: De Toolbox Slimme Mobiliteit Joris Kessels, Erna Schol (Rijkswaterstaat, WVL) en Bouke Wiersma (Ministerie IenW, DGMo), Bijdrage Landelijke Omgevingsmanagementdag

Nadere informatie

Twents Mobiliteitsmanagement

Twents Mobiliteitsmanagement Twents Mobiliteitsmanagement Josine Reijnhoudt (Arcadis, Twente Mobiel) Janet van Delden (Arcadis, Twente Mobiel) Kim Wolterink (Regio Twente) Samenvatting De projectorganisatie Twente Mobiel is samen

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Context voor reisgedrag. Beter Benutten. Gedragsmeting 2015

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Context voor reisgedrag. Beter Benutten. Gedragsmeting 2015 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2015 1. Context voor reisgedrag Het effect van maatregelen in het kader van Beter Benutten is niet alleen afhankelijk van de drivers die mensen hebben

Nadere informatie

ROVBECO. OV(bus) POTENTIE-TOOL

ROVBECO. OV(bus) POTENTIE-TOOL Regionale OV-BEreikbaarheid COnsumentgericht ROVBECO naar een OV(bus) POTENTIE-TOOL Peter van der Waerden, TUeindhoven Henk Tromp, Goudappel Coffeng Mike Bérénos, Universiteit Hasselt Presentatie voor

Nadere informatie

De hyperspits biedt kansen voor een betere spreiding binnen de spits. Thijs van Daalen. Nederlandse Spoorwegen 1. Niels Janssen

De hyperspits biedt kansen voor een betere spreiding binnen de spits. Thijs van Daalen. Nederlandse Spoorwegen 1. Niels Janssen TVW Tijdschrift Vervoerswetenschap Jaargang 54, nummer 2 augustus 2018 pp. 27-31 ISSN: 1571-9227 www.vervoerswetenschap.nl De hyperspits biedt kansen voor een betere spreiding binnen de spits Thijs van

Nadere informatie

Alles over de pilot. Het succes van Zeker met de bus.

Alles over de pilot. Het succes van Zeker met de bus. Alles over de pilot Het succes van Zeker met de bus. Netwerker Het nieuwe netwerken! In de spits je netwerk met busladingen tegelijk vergroten. 2 zekermetdebus.nl Inhoudsopgave 1. Snelbus...5 2. Pilot...7

Nadere informatie

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Vipre BV: Collectief vervoer en Shuttles voor first & last mile Vipre biedt producten en diensten aan op het gebied van collectief vervoer. De dienst bestaat uit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 maart 2014 Betreft Vervolgprogramma Beter Benutten

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 maart 2014 Betreft Vervolgprogramma Beter Benutten > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Resultaten 4 e peiling: verkeer en bereikbaarheid april 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de vierde peiling met het burgerpanel Overschie. Het

Nadere informatie

Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft

Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft Inleiding De route van Rijswijk naar Delft en vice versa via het onderliggende wegennet heeft een hoge intensiteit. Onlangs is de

Nadere informatie

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers Spitsmijden in Brabant Leren van onze deelnemers Pierre van Veggel, inhoudelijk projectmanager Ingeborg van Egmond, communicatieadviseur woensdag 2 november 2011 Opbouw presentatie 1. Spitsmijden in een

Nadere informatie

Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsactie van Maastricht Bereikbaar

Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsactie van Maastricht Bereikbaar Meten van structurele gedragsverandering onder voormalig deelnemers van OV-stimuleringsactie van Maastricht Bereikbaar Lisette Hoeke Maastricht Bereikbaar lisette.hoeke@maastricht-bereikbaar.nl Maartje

Nadere informatie

Elektrische fiets gebruik als gevolg van fietsstimuleringsprogramma B-Riders

Elektrische fiets gebruik als gevolg van fietsstimuleringsprogramma B-Riders Elektrische fiets gebruik als gevolg van fietsstimuleringsprogramma B-Riders Onderzoek naar verschuivingen in vervoerwijzenkeuze van deelnemers E-Bike Bonus als gevolg van B-Riders programma Auteurs Joost

Nadere informatie

Mobiliteitseffecten van fietsmaatregelen

Mobiliteitseffecten van fietsmaatregelen Mobiliteitseffecten van fietsmaatregelen Kennisbijeenkomst fiets in MIRT Klaartje Arntzen Mobiliteitseffecten van fietsmaatregelen - Ontwikkeling fietsbeleid - Fietspotentie - Typen fietsmaatregelen -

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Spitsvrij reizen: van tijdelijke beloning naar duurzame gedragsverandering

Spitsvrij reizen: van tijdelijke beloning naar duurzame gedragsverandering Spitsvrij reizen: van tijdelijke beloning naar duurzame gedragsverandering Jan-Pieter van Schaik AT Osborne jsc@atosborne.nl Matthijs Dicke-Ogenia Goudappel Coffeng BV mdicke-ogenia@goudappel.nl Bijdrage

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Duurzame spitsmijdingen dankzij tijdelijke afsluitingen

Duurzame spitsmijdingen dankzij tijdelijke afsluitingen Duurzame spitsmijdingen dankzij tijdelijke afsluitingen Effectstudie van gedragsmaatregelen rond Maastricht Miriam Dorigo MuConsult M.Dorigo@muconsult.nl Angel Willems Maastricht Bereikbaar Angel.Willems@maastricht-bereikbaar.nl

Nadere informatie

Datum: 7 september 2009 Onderwerp: uitvraag nieuwe regionale fietsverbindingen voor woon-werkverkeer

Datum: 7 september 2009 Onderwerp: uitvraag nieuwe regionale fietsverbindingen voor woon-werkverkeer a > Retouradres Postbus 2090 2500 EX Den Haag adreslijst Plesmanweg -6 Postbus 2090 2500 EX Den Haag T +3 70 35 67 F +3 70 35 7467 www.verkeerenwaterstaat.nl Contactpersoon drs. A.J. Zinn T 070-35688 :

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust

Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust 1 Vraagstuk in kaart brengen Op bedrijventerrein Werklust in Woudstad liggen 30 bedrijven met in totaal 10.000 werknemers. Op de ontsluitingsweg naar Werklust

Nadere informatie

PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG

PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG B-RIDERS IS ONDERDEEL VAN HET PROGRAMMA BETER BENUTTEN, WAARIN HET MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE PROVINCIE NOORD-BRABANT SAMEN

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten

Factsheet eerste effecten Beter Benutten Factsheet Beter eerste Benutten effecten regio Beter Maastricht Benutten Factsheet eerste effecten Beter Benutten Inleiding Voor de montoring en evaluatie van de tien gebiedspakketten van het programma

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0807 d.d. 10-9-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen Groen Links: stimuleren elektrisch fietsen Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen

Nadere informatie

PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 VAN START!

PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 VAN START! SPECIAL Samen houden we Maastricht-Bereikbaar.nl September 2010 PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 PROGRAMMA MAASTRICHT-BEREIKBAAR 2010-2016 VAN START! MAASTRICHT-BEREIKBAAR: ORGANISEREN VAN SLIM

Nadere informatie

REISINFORMATIE- DIENSTEN

REISINFORMATIE- DIENSTEN REISINFORMATIE- DIENSTEN Met pre- en on-trip reisinformatiediensten kunnen reizigers slimmer, gemakkelijker en eenvoudiger reizen. Ze ontvangen reisinformatie op maat, op hun PC, via een app op hun smartphone

Nadere informatie

mobiliteitsmanagement

mobiliteitsmanagement mobiliteitsmanagement Hiermee stellen wij u voor aan Slim Bereikbaar Regio Rotterdam: hét loket voor slim mobiliteitsmanagement in de stad en regio Rotterdam. VNO-NCW Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam,

Nadere informatie

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Onderzoek Trappers rapportage Opdrachtgever Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Opdrachtnemer DTV Consultants B.V. Ruben van den Hamsvoort en Alex van Ingen POM 8267 Breda, maart 2009

Nadere informatie

Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel

Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel 2 Woord vooraf Graag verwijzen wij u voor algemene informatie m.b.t. voorstel rollen, taken, verantwoordelijkheden van De Verkeersonderneming bij het faciliteren,

Nadere informatie

EVENEMENTEN. VERANDERING REISGEDRAG VERBETERDE VERKEERSDOORSTROOM REISTIJD REDUCTIE BEREIKBAARDER STADSCENTRUM

EVENEMENTEN.   VERANDERING REISGEDRAG VERBETERDE VERKEERSDOORSTROOM REISTIJD REDUCTIE BEREIKBAARDER STADSCENTRUM Files en verkeerschaos rond evenementen en attracties zijn geen uitzondering. Met goede informatiediensten en event-apps kan hieraan iets worden gedaan. Evenementenorganisaties en -locatiebeheerders kunnen

Nadere informatie

etouradres Postbus EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

etouradres Postbus EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG der StatenGeneraal T 070456 0000 Geachte voorzitter, Op 30 juni ontving ik van uw Kamer vragen van de leden Van Helvert en Ronnes (beiden CDA) over de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven. Bijgaand

Nadere informatie

Nieuwsbrief Beter Benutten- Zwolle Kampen Netwerkstad November 2014

Nieuwsbrief Beter Benutten- Zwolle Kampen Netwerkstad November 2014 Nieuwsbrief Beter Benutten- Zwolle Kampen Netwerkstad November 2014 In deze nieuwsbrief: Inspirerend Beter Benutten Café verhuizing en mobiliteit Fietstimuleringsactie voor medewerkers Oosterenk Zwolle

Nadere informatie

De onderwerpen in de Toolbox Slimme Mobiliteit omvatten de thema s fiets, OV, multimodaal, auto en reisinformatie.

De onderwerpen in de Toolbox Slimme Mobiliteit omvatten de thema s fiets, OV, multimodaal, auto en reisinformatie. Files oplossen met vraagbeïnvloeding: De Toolbox Slimme Mobiliteit Bouke Wiersma, Joris Kessels en Erna Schol (Rijkswaterstaat, WVL) Bijdrage aan Nationaal Verkeerskunde Congres, 2018 Introductie De bereikbaarheid

Nadere informatie

Resultaten referentieprojecten fiets

Resultaten referentieprojecten fiets Resultaten referentieprojecten fiets MIRT-verkenning corridor Amsterdam - Hoorn 25 april 2016 p Rapport Evaluatie Met de fiets minder file (MuConsult i.o.v. Min.V&W, februari 2009) Eénmeting F35-trajecten

Nadere informatie

Werkgeversaanpak en kortingsregeling (e-)fiets Antwerpen, De Studio, 28 november 2017

Werkgeversaanpak en kortingsregeling (e-)fiets Antwerpen, De Studio, 28 november 2017 Werkgeversaanpak en kortingsregeling (e-)fiets Antwerpen, De Studio, 28 november 2017 Programma 1. Uitdaging stad Antwerpen 2. Workshop 3. Toelichting werkgeversaanpak 4. Kortingsregeling (e-)fiets 1 Uitdaging

Nadere informatie

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Takenpakket Mobiliteitscoördinator - page 2 Mobiliteit veranderen veronderstelt begrip

Nadere informatie

Samen onderweg naar goed bereik. Jaarverslag 2014 inclusief vooruitblik 2015

Samen onderweg naar goed bereik. Jaarverslag 2014 inclusief vooruitblik 2015 Samen onderweg naar goed bereik Jaarverslag 2014 inclusief vooruitblik 2015 1 Fotografie Aron Nijs, Hugo Thomassen, Monica Wegdam Tekst Meyke Houben Eindredactie Communicatie Programmabureau Maastricht

Nadere informatie

MaaS Marktonderzoek. Een verkenning van reizigersbehoeften, gedrag en opinies rond MaaS

MaaS Marktonderzoek. Een verkenning van reizigersbehoeften, gedrag en opinies rond MaaS MaaS Marktonderzoek Een verkenning van reizigersbehoeften, gedrag en opinies rond MaaS MaaS klinkt leuk, maar houdt het wel rekening met mij? Iedereen is anders en ik wil natuurlijk reisopties krijgen

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Focusgroepen: leren door te praten

Focusgroepen: leren door te praten Focusgroepen: leren door te praten Lotte van den Munckhof, Goudappel Coffeng BV, lvdmunckhof@goudappel.nl Casper Stelling, Maastricht Bereikbaar, casper.stelling@maastricht-bereikbaar.nl Bijdrage aan het

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Groningen-Assen

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Groningen-Assen Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio GroningenAssen Inleiding Voor de montoring en evaluatie van de tien gebiedspakketten van het programma Beter Benutten wordt door het rijk en tien regio s

Nadere informatie

ARNHEM SLIM OP WEG VERSLAG

ARNHEM SLIM OP WEG VERSLAG ARNHEM SLIM OP WEG 25 01 18 VERSLAG Tijdens de slotbijeenkomst Arnhem Slim op Weg op donderdag 25 januari 2018 is er met werkgevers uit de community, leveranciers, en bestuurlijke partners terug- en vooruitgekeken

Nadere informatie

Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit

Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit Onderstaand Maatregelenpakket is opgesteld binnen de aanpak mobiliteitsmanagement in de gebieden

Nadere informatie

samen maastricht houden we 0P bereikbaar.nl

samen maastricht houden we 0P bereikbaar.nl samen 0P bereikbaar.nl Leidraad Format Plan van Aanpak voor Startbeslissing maatregel Beter Benutten Naam Regio: Maastricht Bereikbaar Naam Maatregel: Pakket openbaar vervoer, project CV impuls Projectcode:

Nadere informatie

Low Carbon Diet Workshop Duurzame leverancier 2 september 2014

Low Carbon Diet Workshop Duurzame leverancier 2 september 2014 Low Carbon Diet Workshop Duurzame leverancier 2 september 2014 U15: hoe zijn we gestart Waarom: Die mobiliteit problemen aanpakken waarbij een gezamenlijke (werkgevers) aanpak tot een beter resultaat leidt

Nadere informatie

Onderzoek Tariefwijziging NS

Onderzoek Tariefwijziging NS Onderzoek Tariefwijziging NS 25 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 16.367 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Hiervan reizen 1077 mensen minstens 1x per week met de trein naar

Nadere informatie

Spitsmijden in Brabant Wegwerkzaamheden: een voorwaarde voor spitsmijden?

Spitsmijden in Brabant Wegwerkzaamheden: een voorwaarde voor spitsmijden? Spitsmijden in Brabant Wegwerkzaamheden: een voorwaarde voor spitsmijden? Yvonne van Velthoven-Aarts Samenwerkingsverband Regio Eindhoven y.vanvelthoven-aarts@sre.nl Pierre van Veggel APPM Management Consultants

Nadere informatie

DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen. Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM. Partners: WWW.OVERDI.

DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen. Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM. Partners: WWW.OVERDI. DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM Partners: Mijn drive: Mensen in organisaties in hun kracht zetten Mijn missie: Het verbinden

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Bijlage 1, versie april 2016 FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen (BBZK) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak OV-knooppunt met P+R bij De Punt Analyse van nut en noodzaak Inhoud Aanleiding & doel van het onderzoek Probleemanalyse Oplossingsrichtingen Advies Aanleiding & doel van dit onderzoek Omgevingsvisie Drenthe:

Nadere informatie

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Zwolle Kampen

Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Zwolle Kampen Factsheet eerste Factsheet effecten BeterBeter Benutten Benutten regioregio Maastricht Zwolle Kampen Factsheet eerste effecten Beter Benutten regio Zwolle Kampen Inleiding Voor de montoring en evaluatie

Nadere informatie

Drechtsteden en de BARgemeenten

Drechtsteden en de BARgemeenten Bereikbaarheid in Drechtsteden en de BARgemeenten Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Samen werken aan slimmer reizen! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning Utrecht, 17 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Actieweek fietsbeloning Zaanstad / Amsterdam-Noord. Aan

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit. Programma:

Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit. Programma: Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit Jacco Buisman, directeur Movares, Zijn persoonlijke ervaringen met het low car diet. Programma: Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van Urgenda

Nadere informatie

SPECIAL MOBILITEITSMANAGEMENT WAT IS SLIM REIZEN? MOBILITEITSMANAGEMENT MAASTRICHT: DE CONTOUREN. houden we Maastricht-Bereikbaar.

SPECIAL MOBILITEITSMANAGEMENT WAT IS SLIM REIZEN? MOBILITEITSMANAGEMENT MAASTRICHT: DE CONTOUREN. houden we Maastricht-Bereikbaar. SPECIAL Samen houden we Maastricht-Bereikbaar.nl MOBILITEITSMANAGEMENT September 2009 MOBILITEITSMANAGEMENT MAASTRICHT: DE CONTOUREN DE REGIO MAASTRICHT IS POPULAIR: OM IN TE WONEN, IN TE WERKEN EN OM

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Onderwerp: Gratis openbaar vervoer Eindhovense minima.

gemeente Eindhoven Onderwerp: Gratis openbaar vervoer Eindhovense minima. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst01057 Dossiernummer 14.36.401 2 september 2014 Raads informatiebrief Onderwerp: Gratis openbaar vervoer Eindhovense minima. Inleiding a b Actueel maatschappelijk onderwerp/probleem

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel.

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Henk Tromp Hans Voerknecht Dirk Bussche (Henk Tromp en Dirk Bussche zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng,

Nadere informatie

Spitsreductie Algeracorridor innovatieve aanpak voor doorstroming op de Algeracorridor

Spitsreductie Algeracorridor innovatieve aanpak voor doorstroming op de Algeracorridor Spitsreductie Algeracorridor innovatieve aanpak voor doorstroming op de Algeracorridor Practical knowledge cafe Beter Benutten 13 september 2012 Inhoud 1. Algeracorridor: dubbeldoelstelling 2. Onze aanpak:

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

INDIVIDUELE BENADERING NIEUWE INWONERS

INDIVIDUELE BENADERING NIEUWE INWONERS INDIVIDUELE BENADERING NIEUWE INWONERS Inhoudsopgave: 1. Aanleiding 2. Uitgangspunt 3. Doel 4. Gebieden 5. Proefopzet 6. Communicatie 7. Praktijk 8. Vragen 1. Aanleiding Relevante informatie bij de klant

Nadere informatie

Ga toch fietsen! Oproepen tot actie (call to action)

Ga toch fietsen! Oproepen tot actie (call to action) Ga toch fietsen! Oproepen tot actie (call to action) Oproep om in beweging te komen Een fietsstimuleringsprogramma roept op tot gedragsverandering; om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. In

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad (BBZKN) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen.

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen. Memo Van Datum Onderwerp Friso Metz Soorten reizigers en doelgroepen Doorkiesnummer Bijlage(n) 030 2918209 - Inleiding Dit memo maakt duidelijk welke soorten reizigers er zijn en hoe je een groep mensen

Nadere informatie

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Ketenanalyse 1 Inleiding Eis: Aantoonbaar inzicht in de meest materiele emissies uit scope 3 middels 2 ketenanalyses. Voor het in kaart brengen van scope III

Nadere informatie

IMMA Programma van Eisen

IMMA Programma van Eisen IMMA Programma van Eisen Marktconsultatie bijeenkomst Postillion Hotel Bunnik Ron Peerenboom 25 augustus 2015 1 Agenda Doel IMMA Projecten -> Percelen Basis en Plus pakket IMMA PvEvsProject PvE Nulmeting

Nadere informatie

IMMA. Paul Potters. 17 juni 2015

IMMA. Paul Potters. 17 juni 2015 IMMA Paul Potters 17 juni 2015 1 Inhoud 13.30-13.40: Welkom 13.40-13.55: IMMA, aanpak en stand van zaken, toelichting procedure marktconsultatie 13.55-14.25: marktbenadering, raamovereenkomst en aanbesteding

Nadere informatie

Voorstel Pilot B-Riders gemeente Eindhoven

Voorstel Pilot B-Riders gemeente Eindhoven Voorstel Pilot B-Riders gemeente Eindhoven Wat is B-Riders? B-Riders is een project opgezet door de provincie Noord Brabant om de drukte op de wegen te verminderen en daarnaast duurzame alternatieven te

Nadere informatie

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 De Fietsactie 2014 op hoofdlijnen: Een medewerker die vaak naar het werk fietst, vraagt zijn/haar collega-automobilist mee te doen aan

Nadere informatie

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014 Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners Zomer 2014 nulmeting Monitoring tevredenheid en gebruik van het OV onder bewoners Monitoren tevredenheid en gebruik Om na afloop van de pilot

Nadere informatie

Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers

Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers Resultaat MEE op Weg 2015 MEE IJsseloevers In dit verslag staan de resultaten van de MEE op Weg-trajecten die in 2015 zijn afgesloten in de gemeenten in het werkgebied van MEE IJsseloevers. Bij deze trajecten

Nadere informatie